lockdown σε Ιωάννινα και Κοζάνη
- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
- Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Καταμετρήθηκαν 407 νέα κρούσματα - 26 κρούσματα στα Γιάννενα & 1 στην Πρέβεζα
Εστία κορωνοϊού στο Μέτσοβο, ανησυχία σε όλο το Νομό Ιωαννίνων
Περιφερειακό Συμβούλιο, Συζητήθηκε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας
Όλα τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Φιλιατών
Όλα τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Φιλιατών
Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ, η απόφαση για τη συγκρότηση και τον ορισμό των μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΝ - ΚΥ Φιλιατών.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΝ - ΚΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ, συγκροτείται ως ακολούθως:
1. ΤΣΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, πτυχιούχος Ιατρικής του UNIVERSITY OF MALTA FACULTY OF MEDICINE AND SURGERY, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» της Κύπρου, Διοικητής στο ΓΝ - ΚΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ, ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.
2. ΣΟΥΠΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Μιχαήλ, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά του την ΔΑΚΟΥΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ του Σπυρίδωνα, Ιδιωτική Υπάλληλο.
3. ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Στεφάνου, Συνταξιούχος Τελωνειακός ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ του Ευάγγελου, Παιδαγωγό.
4. ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΟΦΙΑ του Νικολάου, Επιμελήτρια Α’ Παιδιατρικής στο ΓΝ - ΚΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ως τακτικό μέλος - εκπρόσωπος των ιατρών του Νοσοκομείου, με αναπληρωτή της τον ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟ ΑΝΔΡΕΑ του Μιχαήλ, Συντονιστή Διευθυντή Καρδιολογίας, ομοίως.
5. ΚΑΙΣΑΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ του Νικολάου, υπάλληλο κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού - Λογιστικού στο ΓΝ ΚΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ με βαθμό Α’ ως τακτικό μέλος- εκπρόσωπος των εργαζομένων- πλην ιατρών του Νοσοκομείου, με αναπληρώτριά της την ΜΠΟΥΡΜΑ ΛΟΥΚΙΑ του Ελευθερίου, υπάλληλο κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικών Γραμματέων με βαθμό Α’.
Ως Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται ο ΣΟΥΠΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.
Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται διετής.
Συνάντηση Πάσχου με Καχριμάνη
Ηγουμενίτσα, Μήνυμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής (ΦΩΤΟ)
Συνελήφθησαν με 11,6 γραμμάρια ηρωίνης
Εξιχνίαση υπόθεσης προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανήλικης
Συνελήφθη για καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Ένοχοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τα έργα διευθέτησης του ρέματος Γκούρας
Διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για την κατάσταση στα σχολεία
24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου
H συγκινητική επιτύμβια στήλη του 16χρόνου κοριτσιού και η ιστορία της Φωτικής από το 167 π.X
ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΜΙΣΑΝΟΙΓΜΕΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ – ΡΟΒΟΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΔΗ
Αυτό γράφει η στήλη που μας παρέχει ακόμα την πληροφορία πως τεχνίτης της ήταν ο Ορεινός του Αυγκληπτέρα. Σήμερα η επιγραφή αυτή βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων.
Οι στήλες αυτές στην Φωτική, οπως και σε διάφορες περιοχές, χρησιμοποιούνταν για να δώσουν τιμή και μνήμη στον αποθανόντα, ενώ αυτές μπορεί να είναι απλώς ενεπίγραφες ή διακοσμημένες, για παράδειγμα με σχήματα ή τη μορφή του νεκρού ή παραστάσεις σχετικές με τη ζωή του.
Το 167 π.X εμφανίστηκε στην ιστορία η Παλαιοχριστιανική και Ρωμαϊκή Φωτική που βρίσκεται στην σημερινή περιοχή του Αγ. Δονάτου (Σαμέτια) Παραμυθιάς και ιδρύθηκε πιθανόν από τον Ιούλιο Καίσαρα. Ευρήματα προερχόμενα από την περιοχή της Φωτικής όπως αγαλματίδια, επιγραφές, πήλινα πιθάρια και νομίσματα φυλάσσονται σε μουσεία στο Λονδίνο, στην Μόσχα και στη Κωνσταντινούπολη, σε αίθουσα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς, ενώ μερικά από τα αρχιτεκτονικά γλυπτά εκτίθενται στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων.
Το 1796 βρέθηκαν στην θέση «Λιμπόνι» της Παραμυθιάς (θέση όπου τοποθετούνταν αρχαία Φωτική) 21 χάλκινα γλυπτά της Σχολής του Λυσσίπου (Γ’ αιώνας π.Χ.). Τα γλυπτά αυτά βρίσκονται διασκορπισμένα σε μουσεία στο Λονδίνο, στη Ρωσία και την Κωνσταντινούπολη.
Αιτία της δημιουργίας της ήταν ο Ρωμαϊκός αποικισμός. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της ευρύτερης περιοχής της σημερινής Παραμυθιάς καθώς παρατηρήθηκε μεταφορά πληθυσμού από γειτονικές περιοχές στην νεοσύστατες πόλεις.
Η ακριβής θέση της (Λιμπόνι Παραμυθιάς), φανερώθηκε, με την εύρεση επιγραφών και άλλα αρχαία ευρήματα που μαρτυρούν μια ιστορία με πολιτισμική ακμή. Από τους 2ου και 3ο μ.Χ. αι. κατά την διάρκεια των οποίων λειτουργούσε στη Φωτική τοπική Βουλή, έχουν σωθεί αρκετές λατινικές επιγραφές, ενώ φαίνεται ότι η πόλη επέζησε και κατά την επόμενη περίοδο.
Το όνομα της το πείρε από τον ιδρυτής της των Φώτιο που ήταν αρχηγός των Χαόνων ενώ ήταν έδρα επισκόπου. Λόγω ανασφάλειας, ο πληθυσμός της μεταφέρθηκε στο Φρούριο του Αγ. Δονάτου Παραμυθιάς (χτίστηκε από τον Ιουστινιανό). Η Φωτική αποδέχτηκε τον Χριστιανισμό των Α’ αιώνα. Υπήρχε συμμετοχή σε οικουμενικές και τοπικές συνόδους.
Παρά τις επιδρομές διαφόρων λαών (Σέρβων, Βουλγάρων, Φράγκων, Αλβανών κ.ά.), η Ήπειρος δεν έπαθε καμία εθνολογική αλλοίωση. Μετά τη διάδοση του Χριστιανισμού ήκμασαν σ’αυτήν έδρες χριστιανικών επισκοπών (Νικόπολη, Δρυινούπολη, Φωτική, Απολλωνία κ.α.) Τα ελληνικά ήθη, έθιμα και το φρόνημα ήταν τόσο ακμαία, ώστε, όταν καταλύθηκε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία από τους Σταυροφόρους, ιδρύθηκε από τους Κομνηνούς το ονομαστό Δεσποτάτο της Ηπείρου.
Το Δεσποτάτο αυτό, μετά την άλωση, διατηρήθηκε ελεύθερο για 2 αιώνες με τις ελληνικές παραδόσεις και έθιμα του Ελληνικού Βυζαντίου. Μεγάλη ακόμη ήταν η επίδραση του για την τύχη του Ελληνικού Έθνους επί τουρκοκρατίας.
Η παλιά της αίγλη ζωντάνεψε χάρη στα έργα του Ιουστινιανού, ο οποίος ανανέωσε το κάστρο της, το οποίο αργότερα ονομάζονταν κάστρο του «Αγίου Δονάτου». Με τα χρόνια (κατά την τουρκοκρατία), το Λιμπόνι άρχισε να ανασκάπτεται ως που φανερώθηκαν αρχαία νεκροταφεία και τάφοι, και ήρθαν στο φως επιγραφές και επιτύμβια.
Το 1906, ο Δημήτρης Μέξης, αρχαιολόγος και γιατρός στην Παραμυθιά, , ανακάλυψε 1 επιγραφή η οποία έφερε τις λέξεις «Συνέδριον των Φωτικήσσιων».
Παρά τις διάφορες μετακινήσεις πληθυσμών, από τους Ρωμαίους και από άλλους, τα ήθη και τα έθιμα, η γλώσσα και η γραφή, και ο Ελληνικός πολιτισμός κυριαρχούν στους αποίκους, τους εξελληνίζουν και τους αφομοιώνουν με τους ντόπιους. Κατά τα Βυζαντινά χρόνια, τον 6ο αιώνα μ.Χ., ο Ιουστινιανός προσθέτει στην πόλη καινούργια σπίτια, χτίζει ναούς και για την ασφάλεια των κατοίκων κατασκευάζει, απέναντι από την πόλη και στις πλαγιές του βουνού Κορύλα, ένα μεγάλο και δυνατό φρούριο το οποίο το αφιέρωσε στον προστάτη της περιοχής Άγιο Δονάτο. Το 925 μ.Χ. έδρα της διοίκησης της Ηπείρου ορίζεται η Φωτική.
Ολόκληρη η Ήπειρος μετονομάζεται σε Φωτική. Και η 5 πιο γνωστοί Επίσκοποί της είναι ο Ιωάννης, ο Διάδοχος, ο Ιλλάριος, ο Φλωρέντιος και ο Εμμανουήλ. Από τους πιο γνωστούς ναούς, είναι ο ναός της Αγίας Φωτεινής, ο ναός της Παναγίας της Κυράς, ο ναός της Παναγίας της Λαμποβίθρας (σήμερα δίπλα στα ερείπια βρίσκεται η καινούργια εκκλησία της Παναγίας της Λαμποβίθρας), ο καθεδρικός ναός Κοντίνας, το Παλαιοκκλήσι, ο ναός του Αγίου Βασιλείου, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Δονάτος της Φωτικής (από το 1454 έως το 1456 παρέμεινε το ιερό λείψανο του Άγιου Σπυρίδωνα απ’ όπου μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα, αργότερα χρησιμοποιήθηκε για σχολείο που ίδρυσε ο Πάτερ Κοσμάς το 1771 και σήμερα υπάρχει καινούργια εκκλησία στην μνήμη του Αγίου Δονάτου), ο Άγιος Δονάτος του Ιουστινιανού, και τέλος, ο Άγιος Κωνσταντίνος και ο Άγιος Μηνάς.
Κατά την τουρκοκρατία, αρχαιοκάπηλοι επιδίδονται σε λεηλασίες. Πολλοί τάφοι, επιτύμβιοι, μνημεία, ανάγλυφες περιγραφές μεγάλης αρχαιολογικής αξίας καταστρέφονται και λεηλατούνται.
1937 - Επιθεώρηση σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Παραμυθιάς
Ημέρα Επιθεωρήσεως 21 Ιαν. 1937.
Το 1ον Νηπιαγωγείον εξακολουθεί περιπλανώμενον από διαμερίσματος εις διαμέρισμα του διδακτηρίου αυτού, ένθα στεγάζεται το Δημ. Σχολείον. Κατά το τρέχον έτος όμως υπάρχει η βεβαιότης ότι θέλουσι λείψει αι περιπέτειαι αυτού δια τ ης αποπερατώσεως του νέου διδακτηρίου του Δημ. Σχολείου.
Η επίπλωσις αυτού ανεκαινίσθη κατασκευασθέντων 40 ελαφρών νηπιακών μονοέδρων καθισμάτων μετ΄ αναλόγου αριθμού τραπεζίων. Εις τα μέσα δια τας ασκήσεις ουδέν νέον προσετέθη. Εκ των χειροτεχνικών εργασιών διδάσκεται η χαρτοκολλητική, το κέντημα και η χαρτοτεχνία.
Η πηλοπλαστική δεν εισήχθη λόγω της στενότητος του χώρου. Τα υπηρεσιακά βιβλία του Νηπιαγωγείου τηρούνται κανονικώς .
Είναι Ελληνόπουλα, καθαρά και υγιά. Είναι ζωηρότατα και εκφράζονται ελευθέρως μετά χαρακτηριστικής παιδικής πρωτοτυπίας. Συμμετέχουν προθύμως εις τα ασκήσεις και δεικνύουν εμπιστοσύνην εις την Νηπιαγωγόν των.
Νηπιαγωγός. Αικατερίνη Γευματίσδου , εξ Ιωαννίνων, ετών 37 , άγαμος, υγιής. Πτυχιούχος με 10ετή υπηρεσίαν και βαθμόν Ακολούθου.
Ημέρα Επιθεωρήσεως 21 Ιανουαρίου 1937
Το Σχολείον εξακολουθεί στεγαζόμενον μετά του Νηπιαγωγείου εις το ανεπαρκέστατον διδακτήριον του τελευταίου τούτου , υφ΄ας και κατά το παρελθόν έτος συνθήκας. Κατ΄ αυτάς αποπερατούται το ανεγειρόμενιν ενταύθα μεγαλοπρεπές διδακτήριον εξαταξίου τύπου , αλλά μόνο από του προσεχούς έτους θα καταστή δυνατόν να εγκατασταθή εν αυτώ το Σχολείον.
Ως ήτο επόμενον εν αναμονή της εγκαταστάσεως του Σχολείου εις το νέον διδακτήριον δεν εγένετο προμήθεια επίπλων , εφ΄ όσον ουδέ τα υπάρχοντα τοιαύτα δεν δύναται να περιλάβη το κτίριον ένθα στεγάζεται το Σχολείον.
Τουτ΄ αυτό ισχύσει και δια τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας εις α προσετέθησαν μία υδρόγειος σφαίρα , 4 γεωγραφικοί χάρτες , μία ανάγλυφος εικών γυψίνη παριστώσα την ύψωσιν της Σημαίας της Ελληνικής Επαναστάσεως και εικόνες της ΑΜ Μεγαλειότητος του Βασιλέως και του Πρωθυπουργού. Παρηγγέλθησαν εισέτι εικόνες για την διδασκαλίαν της Φυτολογίας και Ζωολογίας.
Η Σχολική Βιβλιοθήκη επλουτίσθη κατά το τρέχον έτος δια 32 νέων Παιδαγωγικών και 21 παιδικών βιβλίων, η των δοκιμωτέρων τούτων , άτινα χρησιμοποιήθησαν υπό διδ/λων και μαθητών. Πλην τούτων το Σχολείον λαμβάνει και τα περιοδικά Εκπαιδευτικόν Δελτίον , Εθνική Νεολαία , Αεροχημική Άμυνα, Παιδικός Κόσμος , Εκκλησιαστικόν Βήμα, Σχολική Υγιεινή, Εκπαιδευτικά Νέα, Αγροτικός Κόσμος και Εκπαιδευτικά Χρονικά. Σχολικός κήπος δεν εκαλλιεργήθη ουδέ κατά το τρέχον έτος. Το Σχολείον τηρείται καθαρόν, τα δε εν αυτών όργανα, έπιπλα και σκεύη είναι καταλλήλως ταξινομημένα. Κανονικώς ωσαύτως τηρείται το αρχείον και τα υπηρεσιακά βιβλία
Είναι Ελληνόπαιδες . Η φοίτησις των μαθητών είναι κανονική . Εξαίρεσιν αποτελούν μερικοί μαθηταί πένητες οι οποίοι επιδίδονται εις διαφόρους εργασίας δια να εξοικονομήσωσιν τα προς το ζην. Λόγω του υπερβολικού αριθμού αυτών εις τα διάφορα διδασκόμενα μαθήματα αι τάξεις αποβαίνουσι δυσήνιοι και δυσδιοίκητοι, απαιτείται δε σύντονος προσπάθεια των διδασκάλων δια να εξασφαλισθή η συμμετοχή πάντων εις τα μαθήματα.
Κατά την διεξαγωγήν των μαθημάτων τηρούσι οπωσδήποτε τάξιν , αναλόγως πάντοτε και προς την προσωπικότητα του διδασκάλου, υπό του οποίου διδάσκονται , η συμμετοχή των όμως εις αυτά εξακολουθεί να είναι παθητική. Κατά το ήθος και την συμπεριφορά φαίνονται μάλλον ευγενείς και φιλότιμοι , δεν λείπουν όμως και οι βάναυσοι και οι υβρισταί.
Εκδηλώσεις αυτοδιοικήσεως δεν παρουσιάζουν, περιοριζόμενοι εις την εκτέλεσιν ορισμένων εργασιών αναφερομένων εις την εν τω Σχολείω τάξιν και καθαριότητα και υποδεικνυομένων υπό των διδασκάλων των
Διδασκαλοι
α] Μιχαήλ Βούρδας εκ Κάτω Πεδινών Ζαγορίου, ετών 36 , έγγαμος μετά τέκνων, υγιής, πτυχιούχος Τριταξίου Διδασκαλίου Ιωαννίνων με βαθμό Γραμματέως Α΄ Τάξεως. Διευθυντής του Σχολείου.
β] Φιλομήλα Παπαδοπούλου. Η διδασκάλισσα αύτη μέχρι των διακοπών των εορτών εδίδασκε το συνδιδασκόμενον τμήμα Γ΄ και Δ΄ τάξεως , όπερ εδέησε να χωρισθή λόγω του υπερβολικού αριθμού των μαθητών μετά την μετάθεσιν και ετέρας διδασκαλίσσης εις το Σχολείον τούτο. [ Δεν αναφέρονται τα βιογραφικά της στοιχεία]
γ] Αγγελική Ανδρικοπούλου δ/σσα Γ΄ τάξεως. Κατάγεται εκ Πατρών , ετών 21 , άγαμος υγιής . Προσόντα κέκτηται πτυχίον Αρσακείου Πατρών, έχει 1 έτους υπηρεσίαν και βαθμόν Ακολούθου. Η διδασκάλισσα αύτη υπηρέτει εις το Δημοτικόν Σχολείον Ζωτικού, εξ ού μετετέθη εσχάτως ενταύθα.
δ ] Κων/τίνος Κατσούλης δ/λος Α΄ και Β΄ τάξεως . Κατάγεται εκ Παραμυθίας, ετών 30 , έγγαμος , υγιής. Προσόντα κέκτηται πτυχίον Τριταξίου Διδασκαλείου , έχει 10ετή υπηρεσίαν και βαθμόν Γραμματέως Β΄.
ε] Νικόλαος Βενέτης εκ Παραμυθίας ετών 39 , έγγαμος , υγιής . Κέκτηται πτυχίον Μονοταξίου Τμήματος 5/ξίου Διδασκαλείου , με 25 έτη υπηρεσίαν και βαθμόν Γραμματέως Α΄. Ο διδάσκαλος ούτος τυγχάνει βοηθός του Γραφείου Επιθεωρήσεως. Χρήστος Στεφ. Ευαγγέλου