Ηγουμενίτσα: Σουηδός τουρίστας εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020
Ηγουμενίτσα: Σουηδός τουρίστας εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊόΣουηδός τουρίστας που έφθασε τη Δευτέρα στη χώρα μας και διαμένει σε ξενοδοχειακή μονάδα των Συβότων, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια του δειγματοληπτικού ελέγχου που του έγινε στο αεροδρόμιο κατά την είσοδό του στη χώρα μας.

Για το γεγονός έχει ενημερωθεί η Πολιτική Προστασία και αναμένεται να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη μεταφορά του στο ξενοδοχείο καραντίνας στην Πρέβεζα.

Ως γνωστόν, η Θεσπρωτία δεν διαθέτει ξενοδοχείο καραντίνας.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Σουηδός τουρίστας εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό Ηγουμενίτσα: Σουηδός τουρίστας εντοπίστηκε θετικός στον κορωνοϊό Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

lockdown σε Ιωάννινα και Κοζάνη

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020
lockdown σε Ιωάννινα και ΚοζάνηΜετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Π.Ε Ιωαννίνων και Κοζάνης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρες τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης.
  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
  • Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για πέντε (5) ημέρες από την Τετάρτη 07-10-2020 και ώρα 22.00 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.
Read More »
lockdown σε Ιωάννινα και Κοζάνη lockdown σε Ιωάννινα και Κοζάνη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

Καταμετρήθηκαν 407 νέα κρούσματα - 26 κρούσματα στα Γιάννενα & 1 στην Πρέβεζα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020
Καταμετρήθηκαν 407 νέα κρούσματα - 26 κρούσματα στα Γιάννενα & 1 στην ΠρέβεζαΣυνολικά 407 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν σήμερα, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου. `

Παράλληλα, 88 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 4 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

Πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα

Σήμερα, 7/10/2020, δηλώθηκαν 407 επιπλέον κρούσματα. Από τα 380 εγχώρια κρούσματα, τα 56 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικότερα:
- 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 18 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 407 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20947, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες.

3150 (15.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8559 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

88 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 232 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 424 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Read More »
Καταμετρήθηκαν 407 νέα κρούσματα - 26 κρούσματα στα Γιάννενα & 1 στην Πρέβεζα Καταμετρήθηκαν 407 νέα κρούσματα - 26 κρούσματα στα Γιάννενα & 1 στην Πρέβεζα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

Εστία κορωνοϊού στο Μέτσοβο, ανησυχία σε όλο το Νομό Ιωαννίνων

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020
Εστία κορωνοϊού στο Μέτσοβο, ανησυχία σε όλο το Νομό ΙωαννίνωνΜεγάλη είναι η αναστάτωση που έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στο Μέτσοβο καθώς η πανδημία χτύπησε και την ορεινή κωμόπολη της Ηπείρου.

Οι πρώτες πληροφορίες έφτασαν από το απόγευμα της Τρίτης και τα πρώτα θετικά δείγματα φέρεται ότι έγιναν γνωστά αργά το βράδυ.

Οι πληροφορίες ως προς τον αριθμό είναι συγκεχυμένες καθώς κατ’ άλλους υπάρχουν τρία κρούσματα μεταξύ των κατοίκων και κατ’ άλλους επτά.

Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για μία νέα εστία στην περιοχή η οποία διέρχεται πολύ δύσκολες ώρες.

Σήμερα ορισμένα καταστήματα στο Μέτσοβο έμειναν κλειστά ενώ έγινε απολύμανση, για ψυχολογικούς λόγους, στο δημαρχείο και τα σχολεία της κωμόπολης.

Ο Δήμαρχος Κώστας Τζαφέας, με τον οποίο επικοινώνησε το Epiruspost, ανέφερε ότι έχει θέσει εαυτόν σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους, ο Δήμος ωστόσο και το δημαρχείο λειτουργούν κανονικά.

Η ιχνηλάτηση από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου είναι σε εξέλιξη ενώ πληροφορίες θέλουν μονάδες του ΕΟΔΥ να μεταβαίνουν στο Μέτσοβο για δειγματοληψίες στην περιοχή.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, αλλά και τις ιχνηλατήσεις που γίνονται σε άλλο ορεινό χωριό, θεωρείται ότι η ανακοίνωση ειδικών περιοριστικών μέτρων για ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων είναι θέμα χρόνου.
Read More »
Εστία κορωνοϊού στο Μέτσοβο, ανησυχία σε όλο το Νομό Ιωαννίνων Εστία κορωνοϊού στο Μέτσοβο, ανησυχία σε όλο το Νομό Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

Περιφερειακό Συμβούλιο, Συζητήθηκε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020
Περιφερειακό Συμβούλιο, Συζητήθηκε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Με τη συζήτηση του θέματος για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας, συνεχίστηκε σήμερα η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου, η οποία είχε διακοπεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου. 

Το θέμα συζητήθηκε μετά από πρόταση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη να τοποθετείται συνολικά στο θέμα της παραχώρησης της πλειοψηφίας του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΟΛΗΓ Α.Ε., αλλά και σε επιμέρους ζητήματα, όπως οι οικονομικές εκκρεμότητες που υπάρχουν έναντι της Περιφέρειας για το Καταφύγιο Συβότων. «Το Δημόσιο δεν αποχωρεί από το λιμάνι, αλλά θα έχει ισχυρή παρουσία μέσω ΤΑΙΠΕΔ», τόνισε ο Περιφερειάρχης, εξηγώντας ότι «κανένας ιδιώτης δεν θα επενδύσει στην περίπτωση που το Δημόσιο κρατούσε το 51%». 

Ο Περιφερειάρχης εκτίμησε ότι με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού θα δώσει άλλες προοπτικές στον τόπο, υπογράμμισε όμως ότι πρέπει να δοθούν στον ανάδοχο μόνο το τμήμα που αφορά τις λιμενικές εγκαταστάσεις και να διασφαλιστεί η κοινή χρήση από τους πολίτες των παραλιών. 

Επίσης ενημέρωσε το Σώμα για την εκκρεμότητα που υπάρχει με το Καταφύγιο Συβότων, καθώς ενώ έχει καταλογιστεί στην Περιφέρεια το κόστος από την απένταξη του έργου (είχε υλοποιηθεί από την πρώην Νομ. Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας), σήμερα το εκμεταλλεύεται η ΟΛΗΓ Α.Ε. και προωθείται προς πώληση από το ΤΑΪΠΕΔ. «Υπάρχει για μας σοβαρό θέμα και το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί» τόνισε για να προσθέσει σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ότι «δεν μπορούν να πουλάνε το λιμάνι και το χρέος να μένει σε μας», συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να περιληφθεί στην παραχώρηση και ο Εμπορευματικός Σταθμός. 

Μετά από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, των Αντιπεριφερειαρχών Π.Ε. Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλη και Άρτας Β. Ψαθά και του Περιφερειακού Συμβούλου Αλκ. Λάμπρου, κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίστηκε η πραγματοποίηση σύσκεψης με τη συμμετοχή Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφερειακών Συμβούλων Θεσπρωτίας, Δημάρχων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών κ.α., προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή πρόταση για το ποιοι χώροι πρέπει να περιληφθούν στην παραχώρηση και ποιοι όχι.
Read More »
Περιφερειακό Συμβούλιο, Συζητήθηκε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Περιφερειακό Συμβούλιο, Συζητήθηκε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

Όλα τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Φιλιατών

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020

Όλα τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Φιλιατών

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ, η απόφαση για τη συγκρότηση και τον ορισμό των μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΝ - ΚΥ Φιλιατών.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΝ - ΚΥ  ΦΙΛΙΑΤΩΝ, συγκροτείται ως ακολούθως:  

1. ΤΣΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, πτυχιούχος Ιατρικής του UNIVERSITY OF MALTA FACULTY OF MEDICINE AND SURGERY, κάτοχος  μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» της Κύπρου,  Διοικητής στο ΓΝ - ΚΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ, ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου.  

2. ΣΟΥΠΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Μιχαήλ, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος ως τακτικό μέλος, με αναπληρώτριά του την ΔΑΚΟΥΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ του Σπυρίδωνα, Ιδιωτική Υπάλληλο. 

3. ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του Στεφάνου, Συνταξιούχος Τελωνειακός ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή του τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΕΟΦΑΝΗ του Ευάγγελου, Παιδαγωγό. 

4. ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΟΦΙΑ του Νικολάου, Επιμελήτρια Α’ Παιδιατρικής στο ΓΝ - ΚΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ως  τακτικό μέλος - εκπρόσωπος των ιατρών του Νοσοκομείου, με αναπληρωτή της τον ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟ  ΑΝΔΡΕΑ του Μιχαήλ, Συντονιστή Διευθυντή Καρδιολογίας, ομοίως.  

5. ΚΑΙΣΑΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ του Νικολάου, υπάλληλο κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικού - Λογιστικού στο ΓΝ ΚΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ με βαθμό Α’ ως  τακτικό μέλος- εκπρόσωπος των εργαζομένων- πλην ιατρών του Νοσοκομείου, με αναπληρώτριά της την ΜΠΟΥΡΜΑ ΛΟΥΚΙΑ του Ελευθερίου, υπάλληλο κατηγορίας ΔΕ κλάδου Διοικητικών Γραμματέων με βαθμό Α’.  

Ως Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται ο ΣΟΥΠΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ.  

Η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου ορίζεται διετής.

Read More »
Όλα τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Φιλιατών Όλα τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

Συνάντηση Πάσχου με Καχριμάνη

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020
Συνάντηση Πάσχου με ΚαχριμάνηΤο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ενημερώνει ότι σήμερα 07 Οκτωβρίου 2020, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας & Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου κος Α. Πάσχος, με τους Προέδρους των Επιμελητηρίων της Ηπείρου κ.κ Ι. Γκολομάζο (Άρτας), Δ. Δημητρίου (Ιωαννίνων) και Ι. Μπούρη (Πρέβεζας), συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κο Α. Καχριμάνη στην έδρα στης Περιφέρειας στα Ιωάννινα. 

Στην συνάντηση συζητήθηκαν, αφενός το νέο πρόγραμμα «Ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου», η προκήρυξη του οποίου αναμένεται αύριο 08 Οκτωβρίου 2020, και αφορά κάλυψη του Κεφαλαίου Κίνησης, ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 3.000 ευρώ και μέγιστο τα 15.000 ευρώ, στοχεύοντας στην διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην αγορά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. 

Παράλληλα συζητήθηκε το Πρόγραμμα «Αναβάθμισης Δεξιοτήτων σε ανέργους και ενίσχυση των προοπτικών ένταξης στην αγορά εργασίας», που στοχεύει στην απόκτηση και διεύρυνση επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων από ανέργους, στην απόκτηση σχετικής πιστοποίησης, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, καθώς και η παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για την περαιτέρω ενίσχυση της προοπτικής ένταξή τους στην αγορά εργασίας. 

Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας ευχαριστεί θερμά τον Περιφερειάρχη κο Αλ. Καχριμάνη καθώς με την δική του καίρια και δυναμική παρέμβαση επιτεύχθηκε έγκριση υλοποίησης των ανωτέρω δράσεων. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα από την Πολιτεία μέτρα για την αποφυγή διασποράς της νόσου COVID-19.
Read More »
Συνάντηση Πάσχου με Καχριμάνη Συνάντηση Πάσχου με Καχριμάνη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα, Μήνυμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής (ΦΩΤΟ)

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020
Ηγουμενίτσα, Μήνυμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής (ΦΩΤΟ)


Με σύνθημα «Ο λαός απαιτεί οι ναζί στη φυλακή» έγινε σήμερα μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο Ηγουμενίτσας συγκέντρωση καταδίκης των ναζιστών εγκληματιών.

Σωματεία και φορείς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, πανό του οποίου αναρτήθηκε στο Μέγαρο.


Read More »
Ηγουμενίτσα, Μήνυμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής (ΦΩΤΟ) Ηγουμενίτσα, Μήνυμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής (ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

Συνελήφθησαν με 11,6 γραμμάρια ηρωίνης

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020
Συνελήφθησαν με 11,6 γραμμάρια ηρωίνηςΣυνελήφθησαν χτες (06-10-2020) το απόγευμα στην Ανατολή Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο ημεδαποί, οι οποίοι επέβαιναν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και σε έλεγχο που διενεργήθηκε βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν δύο συσκευασίες με ποσότητα ηρωίνης σε μορφή βράχου, συνολικού βάρους -11,6- γραμμαρίων.
Read More »
Συνελήφθησαν με 11,6 γραμμάρια ηρωίνης Συνελήφθησαν με 11,6 γραμμάρια ηρωίνης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

Εξιχνίαση υπόθεσης προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανήλικης

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020
Εξιχνίαση υπόθεσης προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανήλικης Από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας εξιχνιάστηκε υπόθεση προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας που έγινε σε βάρος ανήλικης ημεδαπής στην Πρέβεζα. 

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία. 

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο διερεύνησης σχετικής καταγγελίας, ο κατηγορούμενος, απογευματινές ώρες της 30-09-2020 στην Πρέβεζα, προσέγγισε ανήλικη ημεδαπή και προέβη σε χειρονομία γενετήσιου χαρακτήρα προσβάλλοντας την αξιοπρέπειά της. 

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.
Read More »
Εξιχνίαση υπόθεσης προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανήλικης Εξιχνίαση υπόθεσης προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας σε βάρος ανήλικης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

Συνελήφθη για καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020
Συνελήφθη για καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών Συνελήφθη, προχθές (05-10-2020) το βράδυ στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. 

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, εντόπισαν τον κατηγορούμενο προχθές το βράδυ στην πόλη της Άρτας και τον συνέλαβαν διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης. 

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας πραγματοποιήθηκε έρευνα χθες το πρωί στο σπίτι του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, όπου διαπιστώθηκε η υδροπονική καλλιέργεια κάνναβης, με την χρήση ειδικού εξοπλισμού, σε χώρο της κατοικίας του. 

Συγκεκριμένα στο χώρο του υπνοδωματίου βρέθηκαν δύο ειδικά διαμορφωμένες ντουλάπες, με κατάλληλο εξοπλισμό υδροπονικής καλλιέργειας, εκ των οποίων στη μία καλλιεργούνταν δύο δενδρύλλια κάνναβης σε γλάστρες, ενώ επιπρόσθετα βρέθηκε ειδικός χώρος φυτωρίου εντός του οποίου υπήρχε ένα δενδρύλλιο κάνναβης σε πρώιμη ανάπτυξη. 

Συνολικά κατασχέθηκαν: 
δύο δενδρύλλια κάνναβης, ύψους 74 και 65 εκατοστών, καθώς και ένα δενδρύλλιο σε πρώιμη ανάπτυξη, 
δύο γυάλινα βάζα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (34,10) γραμμαρίων, 
τέσσερα πλαστικά μπουκάλια με έλαιο κάνναβης, συνολικού βάρους (53,54) γραμμαρίων, 
εξοπλισμός υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης (θερμόμετρο, υγρασιόμετρο, σύστημα εξαερισμού και φωτισμού), 
ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, 
τρίφτης και εργαλείο κλαδέματος με υπολείμματα κάνναβης. 

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας
Read More »
Συνελήφθη για καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών Συνελήφθη για καλλιέργεια υδροπονικής κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

Ένοχοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020
Ένοχοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωσηΣε λυγμούς ξέσπασε η μητέρα του Παύλου Φύσσα, η οποία ανέμενεται έξω από το δικαστήριο την ετυμηγορία, μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση την οποία κοινοποίησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, σύμφωνα με την οποία ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες.

Δηλαδή για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, για παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία κλπ.


Όπως ήταν αναμενόμενο, η διαδικασία ανακοίνωσης της ετυμηγορίας του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, ξεκίνησε από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Θα συνεχιστεί με την υπόθεση της επίθεσης των Αιγύπτιων αλιέων και αμέσως μετά με την υπόθεση της επίθεσης κατά των μελών του ΠΑΜΕ. 

Από το σύνολο των 17 κατηγορουμένων για την δολοφονία του Π. Φύσσα οι 15 κρίθηκαν ένοχοι. Για την υπόθεση της επίθεσης στο ΠΑΜΕ, ένοχοι κρίθηκαν και οι 4 κατηγορούμενοι. Ένοχοι κατά την έδρα και οι 5 κατηγορούμενοι για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων αλιέων.

Σύμφωνα με τις πρώτες κατηγορίες, ο αρχηγός της Χ.Α Νίκος Μιχαλολιάκος κρίθηκε ένοχος για οπλοκατοχή. Επίσης, ένοχος για οπλοκατοχή κρίθηκε και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Για την εγκληματική οργάνωση

Ένοχοι για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν τα στελέχη της Χ.Α, Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Στάθης Μπούκουρας και Γιώργος Πατέλης.
Read More »
Ένοχοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση Ένοχοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής για εγκληματική οργάνωση Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τα έργα διευθέτησης του ρέματος Γκούρας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τα έργα διευθέτησης του ρέματος ΓκούραςΈνα ακόμη έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του Δήμου Ηγουμενίτσας εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΑΔΑ: ΩΑ3Ε7Λ9-8Ψ6). Το έργο με τίτλο «Έργα διευθέτησης ρέματος Γκούρας» αποτελεί μια ακόμη πρωτιά του Δήμου Ηγουμενίτσας, αφού είναι εκείνο με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό, ύψους 8.903.531,75€. 

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στη διευθέτηση οριοθετημένου τμήματος του ρέματος Γκούρας, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης οικισμού Νέας Σελεύκειας του Δήμου Ηγουμενίτσας, σε μήκος 1.738 μ, προκειμένου να αποτραπεί η εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. 

Πρόκειται για ένα αναπτυξιακό έργο υψίστης σημασίας, αποτέλεσμα της συντονισμένης προσπάθειας της Δημοτικής Αρχής και των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, που θα θωρακίσει αντιπλημμυρικά την περιοχή της Νέας Σελεύκειας, δίνοντας οριστική λύση στην επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων. 

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας στοχευμένα και μεθοδικά, θα συνεχίσει να εξαντλεί κάθε περιθώριο πιθανής χρηματοδότησης για την δημιουργία έργων υποδομών, έργων που θα οχυρώσουν την περιοχή μας από πλημμυρικά φαινόμενα και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων μας.
Read More »
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τα έργα διευθέτησης του ρέματος Γκούρας Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για τα έργα διευθέτησης του ρέματος Γκούρας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

Διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για την κατάσταση στα σχολεία

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020
Διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για την κατάσταση στα σχολείαΤο ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας και εκπαιδευτικοί του νομού μας, προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 6 Οκτώβρη 2020 στον διευθυντή ΔΕ Θεσπρωτίας και υπέβαλαν τα παρακάτω αιτήματα: 
- Άμεση λήψη μέτρων υγειονομικής προστασίας στα σχολεία του νόμου μας και πιο συγκεκριμένα: 
- Μείωση των αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές με συνυπολογισμό του εμβαδού και του όγκου των αιθουσών. 
- ‘Άμεση πρόσληψη εργαζομένων καθαριότητας και μετατροπή των ήδη υπαρχουσών συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης. 
- Πραγματοποίηση τακτικών απολυμάνσεων στα σχολικά συγκροτήματα. 
- Επαναλαμβανόμενα και τακτικά τεστ covid-19 σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και λοιπούς εργαζόμενους των σχολείων ώστε να προλαμβάνεται η διασπορά του ιού. 

Με ην Υ.Α 131451/ΓΔ4/30-9-2020 για την σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία δηλώνουμε ότι: 
- Διαστρεβλώνεται ο παιδαγωγικός μας ρόλος. 
- Μετατρεπόμαστε σε μηχανισμό καταστολής κοινωνικών διαμαρτυριών. 
- Αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της Δημόσιας Εκπαίδευσης 
- Καλούμαστε να κάνουμε μάθημα σε κλειστά σχολεία, με αποκλεισμούς μαθητών και υποχρεωτική –εκδικητική απουσία ανεξαιρέτως για όλους τους μαθητές που αδυνατούν να συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 
- Δεν έχουν διασφαλιστεί οι ισότιμοι όροι συμμετοχής στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς. 

‘Άμεση κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό δυναμικό. Απόσυρση της απαράδεκτης ρύθμισης για προσλήψεις αναπληρωτών 3μηνης διάρκειας που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΚΙΤΣΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Read More »
Διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για την κατάσταση στα σχολεία Διαμαρτυρία της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας για την κατάσταση στα σχολεία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020
24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 15 ΟκτωβρίουΤο Γενικό Συμβούλιο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., στη συνεδρίασή του την Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2020, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας σε όλο το Δημόσιο για την ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020, με αιτήματα: 

1. Θωράκιση της Δημόσιας Υγείας. Γενναία αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αύξηση του αριθμού των Μ.Ε.Θ. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Δωρεάν τεστ σε όλους, όπου οι ανάγκες το απαιτούν. Δωρεάν Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.). Προστασία των ευπαθών ομάδων. Χορήγηση αδειών ειδικού σκοπού, χωρίς αφαίρεση από την κανονική άδεια. 

2. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών και λειτουργικών κενών. Δέκα πέντε (15) μαθητές ανά τμήμα. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα. 

3. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Καμία μείωση των μισθών των εργαζομένων. Κατάργηση της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων. 

4. Επέκταση του θεσμού των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.) στο Δημόσιο με ευνοϊκές ρυθμίσεις στα όρια συνταξιοδότησης και το χρόνο εργασίας. Επέκταση, αύξηση και μη περικοπή από κανέναν εργαζόμενο του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, που το λαμβάνει σήμερα. 

5. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Να σταματήσει η φορολογική επιδρομή. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Μείωση των ανώτατων συντελεστών του Φ.Π.Α. στο 15%. 

6. Προσλήψεις στο Δημόσιο, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά με προτεραιότητα στην Υγεία (Παιδεία, Αυτοδιοίκηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). 

7. Κατάργηση όλων των Αντιασφαλιστικών Νόμων. Σταδιακή αποκατάσταση όλων των συντάξεων. Καμία ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Καθιέρωση συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης που θα εγγυάται αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους, όπως ορίζει το Σύνταγμα. 

8. Κατάργηση του Νόμου που περιορίζει τις διαδηλώσεις. Κατάργηση της διάταξης για το 50%+1 για τη λήψη απόφασης για την προκήρυξη Απεργίας. Κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Παράταση της θητείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων στο Δημόσιο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη τις τροπολογίες του Υπουργείου Εργασίας. 

9. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημοσίων Οργανισμών, Κοινωνικών Υπηρεσιών και στην εμπορευματοποίηση των Κοινωνικών Αγαθών. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών για Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση, Κοινωνική προστασία και Περιβάλλον. 

10. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και περιουσίας, για τους εργαζόμενους που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν.
Read More »
24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

H συγκινητική επιτύμβια στήλη του 16χρόνου κοριτσιού και η ιστορία της Φωτικής από το 167 π.X

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020


ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΜΙΣΑΝΟΙΓΜΕΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ – ΡΟΒΟΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΔΗ

Αυτό γράφει η στήλη που μας παρέχει ακόμα την πληροφορία πως τεχνίτης της ήταν ο Ορεινός του Αυγκληπτέρα. Σήμερα η επιγραφή αυτή βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων.

Οι στήλες αυτές στην Φωτική, οπως και σε διάφορες περιοχές, χρησιμοποιούνταν για να δώσουν τιμή και μνήμη στον αποθανόντα, ενώ αυτές μπορεί να είναι απλώς ενεπίγραφες ή διακοσμημένες, για παράδειγμα με σχήματα ή τη μορφή του νεκρού ή παραστάσεις σχετικές με τη ζωή του.

Το 167 π.X εμφανίστηκε στην ιστορία η Παλαιοχριστιανική και Ρωμαϊκή Φωτική που βρίσκεται στην σημερινή περιοχή του Αγ. Δονάτου (Σαμέτια) Παραμυθιάς και ιδρύθηκε πιθανόν από τον Ιούλιο Καίσαρα. Ευρήματα προερχόμενα από την περιοχή της Φωτικής όπως αγαλματίδια, επιγραφές, πήλινα πιθάρια και νομίσματα φυλάσσονται σε μουσεία στο Λονδίνο, στην Μόσχα και στη Κωνσταντινούπολη, σε αίθουσα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς, ενώ μερικά από τα αρχιτεκτονικά γλυπτά εκτίθενται στο Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων.

Το 1796 βρέθηκαν στην θέση «Λιμπόνι» της Παραμυθιάς (θέση όπου τοποθετούνταν αρχαία Φωτική) 21 χάλκινα γλυπτά της Σχολής του Λυσσίπου (Γ’ αιώνας π.Χ.). Τα γλυπτά αυτά βρίσκονται διασκορπισμένα σε μουσεία στο Λονδίνο, στη Ρωσία και την Κωνσταντινούπολη.

Αιτία της δημιουργίας της ήταν ο Ρωμαϊκός αποικισμός. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της ευρύτερης περιοχής της σημερινής Παραμυθιάς καθώς παρατηρήθηκε μεταφορά πληθυσμού από γειτονικές περιοχές στην νεοσύστατες πόλεις.

Η ακριβής θέση της (Λιμπόνι Παραμυθιάς), φανερώθηκε, με την εύρεση επιγραφών και άλλα αρχαία ευρήματα που μαρτυρούν μια ιστορία με πολιτισμική ακμή. Από τους 2ου και 3ο μ.Χ. αι. κατά την διάρκεια των οποίων λειτουργούσε στη Φωτική τοπική Βουλή, έχουν σωθεί αρκετές λατινικές επιγραφές, ενώ φαίνεται ότι η πόλη επέζησε και κατά την επόμενη περίοδο.

Το όνομα της το πείρε από τον ιδρυτής της των Φώτιο που ήταν αρχηγός των Χαόνων ενώ ήταν έδρα επισκόπου. Λόγω ανασφάλειας, ο πληθυσμός της μεταφέρθηκε στο Φρούριο του Αγ. Δονάτου Παραμυθιάς (χτίστηκε από τον Ιουστινιανό). Η Φωτική αποδέχτηκε τον Χριστιανισμό των Α’ αιώνα. Υπήρχε συμμετοχή σε οικουμενικές και τοπικές συνόδους.

Παρά τις επιδρομές διαφόρων λαών (Σέρβων, Βουλγάρων, Φράγκων, Αλβανών κ.ά.), η Ήπειρος δεν έπαθε καμία εθνολογική αλλοίωση. Μετά τη διάδοση του Χριστιανισμού ήκμασαν σ’αυτήν έδρες χριστιανικών επισκοπών (Νικόπολη, Δρυινούπολη, Φωτική, Απολλωνία κ.α.) Τα ελληνικά ήθη, έθιμα και το φρόνημα ήταν τόσο ακμαία, ώστε, όταν καταλύθηκε η Βυζαντινή Αυτοκρατορία από τους Σταυροφόρους, ιδρύθηκε από τους Κομνηνούς το ονομαστό Δεσποτάτο της Ηπείρου.

Το Δεσποτάτο αυτό, μετά την άλωση, διατηρήθηκε ελεύθερο για 2 αιώνες με τις ελληνικές παραδόσεις και έθιμα του Ελληνικού Βυζαντίου. Μεγάλη ακόμη ήταν η επίδραση του για την τύχη του Ελληνικού Έθνους επί τουρκοκρατίας.

Η παλιά της αίγλη ζωντάνεψε χάρη στα έργα του Ιουστινιανού, ο οποίος ανανέωσε το κάστρο της, το οποίο αργότερα ονομάζονταν κάστρο του «Αγίου Δονάτου». Με τα χρόνια (κατά την τουρκοκρατία), το Λιμπόνι άρχισε να ανασκάπτεται ως που φανερώθηκαν αρχαία νεκροταφεία και τάφοι, και ήρθαν στο φως επιγραφές και επιτύμβια.

Το 1906, ο Δημήτρης Μέξης, αρχαιολόγος και γιατρός στην Παραμυθιά, , ανακάλυψε 1 επιγραφή η οποία έφερε τις λέξεις «Συνέδριον των Φωτικήσσιων».

Παρά τις διάφορες μετακινήσεις πληθυσμών, από τους Ρωμαίους και από άλλους, τα ήθη και τα έθιμα, η γλώσσα και η γραφή, και ο Ελληνικός πολιτισμός κυριαρχούν στους αποίκους, τους εξελληνίζουν και τους αφομοιώνουν με τους ντόπιους. Κατά τα Βυζαντινά χρόνια, τον 6ο αιώνα μ.Χ., ο Ιουστινιανός προσθέτει στην πόλη καινούργια σπίτια, χτίζει ναούς και για την ασφάλεια των κατοίκων κατασκευάζει, απέναντι από την πόλη και στις πλαγιές του βουνού Κορύλα, ένα μεγάλο και δυνατό φρούριο το οποίο το αφιέρωσε στον προστάτη της περιοχής Άγιο Δονάτο. Το 925 μ.Χ. έδρα της διοίκησης της Ηπείρου ορίζεται η Φωτική.

Ολόκληρη η Ήπειρος μετονομάζεται σε Φωτική. Και η 5 πιο γνωστοί Επίσκοποί της είναι ο Ιωάννης, ο Διάδοχος, ο Ιλλάριος, ο Φλωρέντιος και ο Εμμανουήλ. Από τους πιο γνωστούς ναούς, είναι ο ναός της Αγίας Φωτεινής, ο ναός της Παναγίας της Κυράς, ο ναός της Παναγίας της Λαμποβίθρας (σήμερα δίπλα στα ερείπια βρίσκεται η καινούργια εκκλησία της Παναγίας της Λαμποβίθρας), ο καθεδρικός ναός Κοντίνας, το Παλαιοκκλήσι, ο ναός του Αγίου Βασιλείου, ο Άγιος Αθανάσιος, ο Άγιος Δονάτος της Φωτικής (από το 1454 έως το 1456 παρέμεινε το ιερό λείψανο του Άγιου Σπυρίδωνα απ’ όπου μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα, αργότερα χρησιμοποιήθηκε για σχολείο που ίδρυσε ο Πάτερ Κοσμάς το 1771 και σήμερα υπάρχει καινούργια εκκλησία στην μνήμη του Αγίου Δονάτου), ο Άγιος Δονάτος του Ιουστινιανού, και τέλος, ο Άγιος Κωνσταντίνος και ο Άγιος Μηνάς.

Κατά την τουρκοκρατία, αρχαιοκάπηλοι επιδίδονται σε λεηλασίες. Πολλοί τάφοι, επιτύμβιοι, μνημεία, ανάγλυφες περιγραφές μεγάλης αρχαιολογικής αξίας καταστρέφονται και λεηλατούνται.
 
Read More »
H συγκινητική επιτύμβια στήλη του 16χρόνου κοριτσιού και η ιστορία της Φωτικής από το 167 π.X H συγκινητική επιτύμβια στήλη του 16χρόνου κοριτσιού και η ιστορία της Φωτικής από το 167 π.X Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

1937 - Επιθεώρηση σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Παραμυθιάς

Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020


Ημέρα Επιθεωρήσεως 21 Ιαν. 1937.

Το 1ον Νηπιαγωγείον εξακολουθεί περιπλανώμενον από διαμερίσματος εις διαμέρισμα του διδακτηρίου αυτού, ένθα στεγάζεται το Δημ. Σχολείον. Κατά το τρέχον έτος όμως υπάρχει η βεβαιότης ότι θέλουσι λείψει αι περιπέτειαι αυτού δια τ ης αποπερατώσεως του νέου διδακτηρίου του Δημ. Σχολείου.

Η επίπλωσις αυτού ανεκαινίσθη κατασκευασθέντων 40 ελαφρών νηπιακών μονοέδρων καθισμάτων μετ΄ αναλόγου αριθμού τραπεζίων. Εις τα μέσα δια τας ασκήσεις ουδέν νέον προσετέθη. Εκ των χειροτεχνικών εργασιών διδάσκεται η χαρτοκολλητική, το κέντημα και η χαρτοτεχνία.

Η πηλοπλαστική δεν εισήχθη λόγω της στενότητος του χώρου. Τα υπηρεσιακά βιβλία του Νηπιαγωγείου τηρούνται κανονικώς .

Είναι Ελληνόπουλα, καθαρά και υγιά. Είναι ζωηρότατα και εκφράζονται ελευθέρως μετά χαρακτηριστικής παιδικής πρωτοτυπίας. Συμμετέχουν προθύμως εις τα ασκήσεις και δεικνύουν εμπιστοσύνην εις την Νηπιαγωγόν των.

Νηπιαγωγός. Αικατερίνη Γευματίσδου , εξ Ιωαννίνων, ετών 37 , άγαμος, υγιής. Πτυχιούχος με 10ετή υπηρεσίαν και βαθμόν Ακολούθου.

Ημέρα Επιθεωρήσεως 21 Ιανουαρίου 1937

Το Σχολείον εξακολουθεί στεγαζόμενον μετά του Νηπιαγωγείου εις το ανεπαρκέστατον διδακτήριον του τελευταίου τούτου , υφ΄ας και κατά το παρελθόν έτος συνθήκας. Κατ΄ αυτάς αποπερατούται το ανεγειρόμενιν ενταύθα μεγαλοπρεπές διδακτήριον εξαταξίου τύπου , αλλά μόνο από του προσεχούς έτους θα καταστή δυνατόν να εγκατασταθή εν αυτώ το Σχολείον.

Ως ήτο επόμενον εν αναμονή της εγκαταστάσεως του Σχολείου εις το νέον διδακτήριον δεν εγένετο προμήθεια επίπλων , εφ΄ όσον ουδέ τα υπάρχοντα τοιαύτα δεν δύναται να περιλάβη το κτίριον ένθα στεγάζεται το Σχολείον.

Τουτ΄ αυτό ισχύσει και δια τα εποπτικά μέσα διδασκαλίας εις α προσετέθησαν μία υδρόγειος σφαίρα , 4 γεωγραφικοί χάρτες , μία ανάγλυφος εικών γυψίνη παριστώσα την ύψωσιν της Σημαίας της Ελληνικής Επαναστάσεως και εικόνες της ΑΜ Μεγαλειότητος του Βασιλέως και του Πρωθυπουργού. Παρηγγέλθησαν εισέτι εικόνες για την διδασκαλίαν της Φυτολογίας και Ζωολογίας.

Η Σχολική Βιβλιοθήκη επλουτίσθη κατά το τρέχον έτος δια 32 νέων Παιδαγωγικών και 21 παιδικών βιβλίων, η των δοκιμωτέρων τούτων , άτινα χρησιμοποιήθησαν υπό διδ/λων και μαθητών. Πλην τούτων το Σχολείον λαμβάνει και τα περιοδικά Εκπαιδευτικόν Δελτίον , Εθνική Νεολαία , Αεροχημική Άμυνα, Παιδικός Κόσμος , Εκκλησιαστικόν Βήμα, Σχολική Υγιεινή, Εκπαιδευτικά Νέα, Αγροτικός Κόσμος και Εκπαιδευτικά Χρονικά. Σχολικός κήπος δεν εκαλλιεργήθη ουδέ κατά το τρέχον έτος. Το Σχολείον τηρείται καθαρόν, τα δε εν αυτών όργανα, έπιπλα και σκεύη είναι καταλλήλως ταξινομημένα. Κανονικώς ωσαύτως τηρείται το αρχείον και τα υπηρεσιακά βιβλία

Είναι Ελληνόπαιδες . Η φοίτησις των μαθητών είναι κανονική . Εξαίρεσιν αποτελούν μερικοί μαθηταί πένητες οι οποίοι επιδίδονται εις διαφόρους εργασίας δια να εξοικονομήσωσιν τα προς το ζην. Λόγω του υπερβολικού αριθμού αυτών εις τα διάφορα διδασκόμενα μαθήματα αι τάξεις αποβαίνουσι δυσήνιοι και δυσδιοίκητοι, απαιτείται δε σύντονος προσπάθεια των διδασκάλων δια να εξασφαλισθή η συμμετοχή πάντων εις τα μαθήματα.

Κατά την διεξαγωγήν των μαθημάτων τηρούσι οπωσδήποτε τάξιν , αναλόγως πάντοτε και προς την προσωπικότητα του διδασκάλου, υπό του οποίου διδάσκονται , η συμμετοχή των όμως εις αυτά εξακολουθεί να είναι παθητική. Κατά το ήθος και την συμπεριφορά φαίνονται μάλλον ευγενείς και φιλότιμοι , δεν λείπουν όμως και οι βάναυσοι και οι υβρισταί.

Εκδηλώσεις αυτοδιοικήσεως δεν παρουσιάζουν, περιοριζόμενοι εις την εκτέλεσιν ορισμένων εργασιών αναφερομένων εις την εν τω Σχολείω τάξιν και καθαριότητα και υποδεικνυομένων υπό των διδασκάλων των

Διδασκαλοι
α] Μιχαήλ Βούρδας εκ Κάτω Πεδινών Ζαγορίου, ετών 36 , έγγαμος μετά τέκνων, υγιής, πτυχιούχος Τριταξίου Διδασκαλίου Ιωαννίνων με βαθμό Γραμματέως Α΄ Τάξεως. Διευθυντής του Σχολείου.
β] Φιλομήλα Παπαδοπούλου. Η διδασκάλισσα αύτη μέχρι των διακοπών των εορτών εδίδασκε το συνδιδασκόμενον τμήμα Γ΄ και Δ΄ τάξεως , όπερ εδέησε να χωρισθή λόγω του υπερβολικού αριθμού των μαθητών μετά την μετάθεσιν και ετέρας διδασκαλίσσης εις το Σχολείον τούτο. [ Δεν αναφέρονται τα βιογραφικά της στοιχεία]
γ] Αγγελική Ανδρικοπούλου δ/σσα Γ΄ τάξεως. Κατάγεται εκ Πατρών , ετών 21 , άγαμος υγιής . Προσόντα κέκτηται πτυχίον Αρσακείου Πατρών, έχει 1 έτους υπηρεσίαν και βαθμόν Ακολούθου. Η διδασκάλισσα αύτη υπηρέτει εις το Δημοτικόν Σχολείον Ζωτικού, εξ ού μετετέθη εσχάτως ενταύθα.
δ ] Κων/τίνος Κατσούλης δ/λος Α΄ και Β΄ τάξεως . Κατάγεται εκ Παραμυθίας, ετών 30 , έγγαμος , υγιής. Προσόντα κέκτηται πτυχίον Τριταξίου Διδασκαλείου , έχει 10ετή υπηρεσίαν και βαθμόν Γραμματέως Β΄.
ε] Νικόλαος Βενέτης εκ Παραμυθίας ετών 39 , έγγαμος , υγιής . Κέκτηται πτυχίον Μονοταξίου Τμήματος 5/ξίου Διδασκαλείου , με 25 έτη υπηρεσίαν και βαθμόν Γραμματέως Α΄. Ο διδάσκαλος ούτος τυγχάνει βοηθός του Γραφείου Επιθεωρήσεως. Χρήστος Στεφ. Ευαγγέλου

Χρήστος Ευαγγέλου – Εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ
Read More »
1937 - Επιθεώρηση σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Παραμυθιάς 1937 - Επιθεώρηση σε νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 07, 2020 Rating: 5

Σελίδες