https://picasion.com/
https://picasion.com/

Καταγγέλλει την εικόνα που παρουσιάζει ο Μητροπολιτικός Ναος του Αγ. Δονάτου

Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022
Καταγγέλλει την εικόνα που παρουσιάζει ο Μητροπολιτικός Ναος του Αγ. Δονάτου


Το Σάββατο γιόρταζε ο άγιος Δονάτος Παραμυθιάς!

Εάν περάσετε στην είσοδο του αγίου Δονάτου σήμερα θα πιάσετε τη μύτη σας από την βρωμιά! Τα κάγκελα δεν είναι βαμμένα, η πρόσοψη της εκκλησίας είναι μαυρισμένη και το μονομπλόκ επίσης.

Από το 1968 που έγινε ο ναός όσα χρόνια πέρασαν μέχρι σήμερα η μητρόπολη της Παραμυθιάς δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ.

Τέτοια αδιαφορία από την μητρόπολη, από το εκκλησιαστικό συμβούλιο και εν γένη από τους αρμοδίους υπεύθυνους δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ ξανά!

Επομένως η ιερά σύνοδος να “πετάξει” στην σύνταξη, μητροπολίτη και παππάδες της μητρόπολης Παραμυθιάς διότι δεν αξίζουν για την θέση την οποία κατέχουν καθως και να τους επιβάλει να κάνουν επιτέλους το Γηροκομείο για ολους τους έχοντας ανάγκη γέροντες και γερόντισσες της Παραμυθιάς μας!

Οι προσκυνητές βοηθούν για την καθαριότητα και την περιποίηση του αγίου Δονάτου και ζητούν παρεμβάσεις αλλα χωρίς ανταπόκριση.

Με εκτίμηση,
ο λαογράφος Γρηγόριος Μάρκου
Read More »
Καταγγέλλει την εικόνα που παρουσιάζει ο Μητροπολιτικός Ναος του Αγ. Δονάτου Καταγγέλλει την εικόνα που παρουσιάζει ο Μητροπολιτικός Ναος του Αγ. Δονάτου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022 Rating: 5

Το τραγούδι του Χουάν Ραμόν Ρότσα για την παραμονή του Θεσπρωτού στη Super League 2 (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022
Το τραγούδι του Χουάν Ραμόν Ρότσα για την παραμονή του Θεσπρωτού στη Super League 2 (+ΒΙΝΤΕΟ)Με ένα τραγούδι το οποίο ερμήνευσε α καπέλα και στον αέρα της ΕΡΤ πανηγύρισε ο Χουάν Ραμόν Ρότσα την παραμονή του Θεσπρωτού στη Super League 2.

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος για το γεγονός ότι η ομάδα που προπονεί, κατάφερε να παραμείνει στη δεύτερη κατηγορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, στην πρώτη της συμμετοχή σε αυτήν. Έτσι, το έριξε στο τραγούδι.

«Αυτό το τραγούδι είναι φοβερό. Η Βιολέτα Πάρα είναι μια Χιλιανή και λέει: "Ευχαριστώ τη ζωή που μου έδωσε τόσα και μπορώ να διακρίνω το μαύρο και το άσπρο και μέσα στο πλήθος, μπορώ να διακρίνω τη γυναίκα που αγαπώ"», σχολίασε ο Αργεντινός τεχνικός.

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ανέλαβε την ομάδα της Ηγουμενίτσας το 2019. Έκτοτε, με τον Αργεντινό στο «τιμόνι» του, ο Θεσπρωτός σημειώνει αρκετά καλές πορείες για τα δεδομένα του. Με το 0-0 στην Ευκαρπία κόντρα στον Απόλλωνα Πόντου, την τελευταία αγωνιστική της Super League 2, εξασφάλισε την παραμονή του στην κατηγορία.

Αυτό έφερε ένα αίσθημα ευφορίας στον 67χρονο τεχνικό, ο οποίος τραγούδησε στην κάμερα της ΕΡΤ, πριν ξεκινήσει τις δηλώσεις του.


Read More »
Το τραγούδι του Χουάν Ραμόν Ρότσα για την παραμονή του Θεσπρωτού στη Super League 2 (+ΒΙΝΤΕΟ) Το τραγούδι του Χουάν Ραμόν Ρότσα για την παραμονή του Θεσπρωτού στη Super League 2 (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022 Rating: 5

111 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022
111 νέα κρούσματα στην Ήπειρο Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 21
ΠΕ Θεσπρωτίας 10
ΠΕ Ιωαννίνων 54
ΠΕ Πρέβεζας 26

Read More »
111 νέα κρούσματα στην Ήπειρο 111 νέα κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022 Rating: 5

Συλλήψεις για παραβάσεις σε καταστήματα διασκέδασης

Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022
Συλλήψεις για παραβάσεις σε καταστήματα διασκέδασης


Στο πλαίσιο ελέγχων για την τήρηση της νομοθεσίας στα καταστήματα διασκέδασης και την προστασία του κοινού από το θόρυβο, συνελήφθησαν τα τελευταία δύο βράδια (1 και 2/5/2022) σε περιοχές της Πρέβεζας συνολικά (5) άτομα.

Ειδικότερα, πρόκειται για (4) υπεύθυνους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Πρέβεζα και έναν στην Πάργα, οι οποίοι διαπιστώθηκε να τα λειτουργούν κάνοντας χρήση μουσικής -κατά περίπτωση- χωρίς άδεια από την αρμόδια αρχή και καθ’ υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου θορύβου.

Προανάκριση για τις υποθέσεις ενεργήθηκε από τα Αστυνομικά Τμήματα Πρέβεζας και Φαναρίου αντίστοιχα.
Read More »
Συλλήψεις για παραβάσεις σε καταστήματα διασκέδασης Συλλήψεις για παραβάσεις σε καταστήματα διασκέδασης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022 Rating: 5

Κρουαζιέρα και Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022
Κρουαζιέρα και Ηγουμενίτσα


Πάνω από 700 κρουαζιερόπλοια θα προσεγγίσουν φέτος τα λιμάνια της χώρας μας εκ των οποίων τα 570 θα κάνουν home porting με προφανή τα οφέλη για τις τοπικές οικονομίες, δεδομένου ότι Home porting σημαίνει τετραπλάσια έσοδα σε κάθε περιοχή.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτακης τόνισε ότι το 2022 θα είναι ένα πολύ καλό έτος για την κρουαζιέρα η οποία ετοιμάζεται για ένα καλό ξεκίνημα.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής berth alocation ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των κρουαζιερόπλοιων στα διαφορά λιμάνια της χώρας.

Απομένει βέβαια να δούμε τι θα συμβεί στην Ηγουμενίτσα καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση από τον ΟΛΗΓ και παράλληλα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης του λιμένα.

Τα τελευταία δύο χρόνια τα κρουαζιερόπλοια που έφτασαν ήταν ελάχιστα κι αυτό μετά από μία δυνατή εκκίνηση που είχε γίνει.

Βέβαια η διετία είχε μέτρα λόγω της πανδημίας. Η επιστροφή στην κανονικότητα και η άρση των περιορισμών θα δείξει αν η Ηγουμενίτσα θα ξαναβρεί την θέση της στον χάρτη του τουρισμού κρουαζιέρας.
Read More »
Κρουαζιέρα και Ηγουμενίτσα Κρουαζιέρα και Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022 Rating: 5

Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για τα Νατοϊκά κομβόι

Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022
Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για τα Νατοϊκά κομβόι 


Νέο κομβόι ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων αποβιβάστηκε το βράδυ της Παρασκευής 29/04/2022 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, και μέσω της Εγνατίας κατευθύνονται προς τη Βόρεια Μακεδονία.

Το κομβόι που αποτελούταν από 35 συνολικά στρατιωτικά οχήματα, προερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Άμεση ήταν η απάντηση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας που οργάνωσε αυτοκινητοδρομία το Σάββατο 30/04/2022 στους δρόμους της Ηγουμενίτσας.


Η αυτοκινητοδρομία κατέληξε στο λιμάνι της πόλης όπου οι εργαζόμενοι της Θεσπρωτίας διαδήλωσαν την αντίθεση τους στην μετατροπή του λιμανιού σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Τοποθετήθηκε στην γέφυρα της εξόδου από το λιμάνι πανό με το σύνθημα «Ηγουμενίτσα λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών»

Στη συνέχεια συνεχίστηκε η αυτοκινητοπορεία που πληροφορούσε τους κατοίκους για τον ρόλο που παίζει το λιμάνιRead More »
Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για τα Νατοϊκά κομβόι Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας για τα Νατοϊκά κομβόι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022 Rating: 5

Που θα στηθούν κάλπες στην Θεσπρωτία για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝAΛ

Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022
Που θα στηθούν κάλπες στην Θεσπρωτία για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝAΛ


Στις κάλπες προέρχονται τα μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, την Κυριακή 8 Μάϊου για την εκλογή των συνέδρων καθώς και για τα μέλη των Νομαρχιακών και Τοπικών Οργανώσεων.

Στην Θεσπρωτία θα στηθούν 3 κάλπες ως εξής:
Ηγουμενίτσα – ΠΑΝΘΕΟΝ
Παραμυθιά – ΦΟΠ
Φιλιάτες – Δημαρχείο

Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 7 το πρωί και θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα.
Read More »
Που θα στηθούν κάλπες στην Θεσπρωτία για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝAΛ Που θα στηθούν κάλπες στην Θεσπρωτία για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝAΛ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022 Rating: 5

Έφυγε από τη ζωή - Καλό ταξίδι Βασίλη

Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022
Έφυγε από τη ζωή - Καλό ταξίδι Βασίλη


Ένας δικός μας άνθρωπος, άνθρωπος των μέσων ενημέρωσης έφυγε από τη ζωή. Πρόκειται για τον Βασίλη Λώλο, ο οποίος εργάστηκε για χρόνια ως οπερατέρ σε μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο Βασίλης Λώλος μετρούσε πολλές και δύσκολες αποστολές στο ενεργητικό του σε όλη την Βορειοδυτική Ελλάδα, την Αλβανία και άλλες χώρες της Βαλκανικής.

Μετρούσε στιγμές που κινδύνευσε για το πιο δυνατό πλάνο. Για τις εικόνες αυτές που μετατρέπονται σε κομμάτια της ιστορίας.

Τους τελευταίους μήνες έδινε την προσωπική του μάχη. Μία μάχη από την οποία δεν μπόρεσε να βγει νικητής.

Έφυγε το πρωί του Σαββάτου βυθίζοντας στη θλίψη την οικογένειά του, τους συνεργάτες του και όλους όσους τον γνώριζαν.

Θα μείνει όμως το βλέμμα του, αυτό που πίσω από τον φακό έβλεπε μακριά και ο καλός λόγος που είχε πάντα να πει.

Καλό ταξίδι Βασίλη..

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του..
Read More »
Έφυγε από τη ζωή - Καλό ταξίδι Βασίλη Έφυγε από τη ζωή - Καλό ταξίδι Βασίλη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022 Rating: 5

Θεσπρωτία: Ο μύθος του Μαυροβιρού - Του Λεωνίδα Τζάνη

Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022
Θεσπρωτία: Ο μύθος του Μαυροβιρού - Του Λεωνίδα Τζάνη 


  Αρτηρίες καθάριων υδάτων που αναβλύζουν απ τα σπλάχνα των βουνών,  με μια αέναη κίνηση που προσφέρει Πνοή, Ζώη  στον Τόπο και στους σκληροτράχηλους κατοίκους της Γης των Θεσπρωτών.
 Ροές που  υπακούοντας πιστά τις βουλές (νόμους) της Μητέρας Φύσης  παραμερίζουν βουνά, σμιλεύουν βράχους σχηματίζοντας φαράγγια, ρεματιές. Κάπου εκεί Γη, Ύδωρ, Μύθος ανακατεύονται, στροβιλίζονται και σχηματίζουν της βίρες, τις “κολυμπήθρες” των Νυμφών και των Νεράιδων. 
 Σε μια τέτοια  βίρα  θέλησα να βρεθώ, δίπλα στο Κρυονέρι (Λίμποβο), αναλαμβάνοντας και μια αποστολή σαν αλαφροΐσκιωτος πιστός, ακόλουθος των πνευμάτων του νερού. Στο Μαυροβιρό λοιπόν να ξορκίσω…. μια φήμη…..
Όπου και να ρωτούσα για το όνομά του εξωτικού αυτού μέρους έπεφτα πάνω σε ένα κακό…..μαύρο μαντάτο, που πότιζε αυτό τον τόπο.
.......Εκεί μέσα είχε χαθεί ζωή και η θλίψη έντυνε με μαύρα αυτή την βίρα!!!.....
Υποψιαζόμουν όμως ότι κάτι διαφορετικό είχε συμβεί….και δεν είναι άλλο από τις φοβέρες που ξεστόμιζαν οι γυναίκες του Λιμπόβου για να φοβερίσουν τα βλαστάρια τους!!! Μάνες που σκιάζονταν να πάνε τα παιδιά τους να κολυμπήσουν στα νερά, μη τυχόν τα χάσουν !!! Περισσότερο μη κανένα τους Νεραιδοφιληθεί, μη Νύμφες τα πάρουν στην δροσερή αγκαλιά τους….Ξωτικά τα σύρουν σε τρελό χορό μέσα στα κρυστάλλινα νερά.
 Εκεί βάδισα λοιπόν λίγο πριν την είσοδο του Χωριού, πήρα την στράτα για τον Μαυροβιρό. Στάθηκα πλάι, του ιδίοις όμμασι να καταλάβω… την δόλια μάνα φυσικά, που μπρος σε αυτή την ομορφιά, το νερό, το φως, τον ήχο φοβόταν για το παιδί της. Περισσότερο όμως να απολαύσω με το δικό μου βλαστάρι!!! αυτήν παραδεισένια ομορφιά, να τον μυήσω και αυτόν σε αυτές τις ομορφιές, στα μέρη που γεννιούνται οι Μύθοι οι Νεράιδες οι Νύμφες...εκεί που αναβλύζει το Όνειρο, αναδύεται η Ομορφιά, αντηχεί  η Ηρεμία που σου προσφέρει η Φύση.
Μαυροβιρός το όνομα του, επίγειος παράδεισος η τοποθεσία του, και μια κολυμπήθρα μύησης στις άγνωστες Ομορφιές της Θεσπρωτίας για όλους εσάς που θέλετε να βρεθείτε εκεί.   


Πληροφορίες μετάβασης:Οι Βίρες της ΜύησηςΗ μύηση Με την ευκαιρία επισκεφτείτε το χωριό του Καλόγερου Σαμουήλ…. το Κρυονέρι (Λίμποβο), και το Λαογραφικό του Μουσείο… περπατήστε μέχρι το παλαιό νερόμυλο και δροσιστείτε στον μικρό καταρράκτη που σχηματίζεται πλάι του… 

Read More »
Θεσπρωτία: Ο μύθος του Μαυροβιρού - Του Λεωνίδα Τζάνη Θεσπρωτία: Ο μύθος του Μαυροβιρού - Του Λεωνίδα Τζάνη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022 Rating: 5

Τα πρώτα πορθμεία στη γραμμή Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022

 Ο «Ευβοϊκός» στην Ηγουμενίτσα


Στις μέρες μας, χάρη στην παρουσία πορθμείων κλειστού τύπου, σπάνια διακόπτεται η συγκοινωνία με Ηγουμενίτσα λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ ο συνδυασμός «ανοικτών» και «κλειστών» διατηρεί ένα πυκνο δικτυο δρομολογίων όλο το 24ωρο.

Εφέτος συμπληρώνονται 73 χρόνια από τη χρονιά που το πρώτο «φέρρυ μπωτ», ένα μετασκευασμένο αποβατικό, εγκαινίασε μια νέα εποχή για τις συγκοινωνιες του νησιού.


Το αποβατικό «Σέριφος»

Εκείνη την εποχή τα επιβατηγά πλοία τα οποία πλέουν προς Ιταλία πιάνοντας Κέρκυρα, είναι αναγκασμένα να πλεύσουν μέσω του καναλιού  της Λευκιμμης προς την πόλη και στη συνέχεια να ακολουθήσουν αντίστροφα την ίδια διαδρομή ακολουθώντας στην συνέχεια τη δυτική ακτή προς το Brindisi. Αιτία τα ναρκοπέδια που υπάρχουν ακόμα από τον πόλεμο στο στενό της Κασσιώπης.
Μεταπολεμικά και για αρκετά χρόνια η συγκοινωνία με Ηγουμενίτσα εξυπηρετείται κυρίως από τη «Μακρίνα», ένα γρήγορο μετασκευασμένο βρετανικό Motor Launch που ανήκει στην εταιρεία Μπονέτη.
Στα τέλη Μάη του 1955 όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η σύνδεση Κέρκυρας-Ηγουμενίτσας με σκάφος το οποίο θα μεταφέρει φορτηγά αυτοκίνητα, λεωφορεία και «κούρσες». Η αθηναϊκή εφημερίδα «Βήμα» γράφει στις 31 Μάη ότι δρομολογείται φέρρυ μπωτ του Βασιλικού Ναυτικού επανδρωμένο με άνδρες του και το οποίο θα εκτελεί δύο διπλά δρομολόγια την ημέρα προκειμένου να εξυπηρετηθεί η τουριστική και εμπορική κίνηση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αν υπάρχουν διαχειριστικά ελλείμματα, αυτά θα καλύπτονται από τα κονδύλια του Τουρισμού.

Τα εγκαίνια της γραμμής γίνονται στις 6 Ιούνη  με παρόντες τους δημάρχους Κέρκυρας και Ηγουμενίτσας Δεσύλλα και Πιτούλη, τον κερκυραίο υπουργό προεδρίας Γ . Ράλλη και τον υφυπουργό κυβερνήσεως Γ. Λύχνο ο οποίος τονίζει τη σημαντική προώθηση που θα έχει για την οικονομία της περιοχής η δρομολόγηση του νέου πλοίου.

Το πλοίο ονομάζεται «Σέριφος» και είναι ένα πρώην βρετανικό αποβατικό τύπου LCTMk4 (Landing Craft Tank τύπος ο οποίος κατασκευάστηκε σε εννιά παραλλαγές, στην τέταρτη από τις οποίες ανήκει το «Σέριφος») ναυπηγημένο το 1944. Είχε εκτόπισμα 586 τόνων, μήκος57 μέτρα, πλάτος 11.8 και βύθισμα 1.12. Δύο ντηζελομηχανές των 460 ίππων η κάθε μία του επέτρεπαν να αναπτύξει ταχύτητα 8 κόμβων, να έχει αυτονομία πλου1100 μιλίων και να μεταφέρει 356 τόνους φορτίου. Παραλαμβάνεται από το Β.Ν. το 1945-46

Οι καθημερινές αναχωρήσεις του «φέρρυ μπωτ» από Κέρκυρα είναι στις 7 το πρωί και 3 το μεσημέρι, ενώ  από Ηγουμενίτσα στις 10.30΄ το πρωί και 6.30΄το απόγευμα. Τα ταξίδι διαρκεί περίπου δυόμιση ώρες και οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής:

 • Φορτηγά αυτοκίνητα: 200 δραχμές
 • Λεωφορεία: 150 δραχμές
 • Ταξί: 100 δραχμές
 • Επιβάτες: 11 δραχμές

Το πρακτορείο μεταφορών Γ. Τόμπρου στη Λ. Αλεξάνδρας αναλαμβάνει τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του φέρρυ μπωτ ενώ διαθέτει και αυτοκίνητα 5 ή 7 θέσεων για το ταξί Ηγουμενίτσα-Αθήνα με διάρκεια 12 ώρες.
Το «Σέριφος» μένει στη γραμμή μέχρι το Δεκέμβρη του 1955 οπότε βγαίνει εκτός λόγω βλάβης. Οχτώ χρόνια αργότερα αγοράζεται από ιδιώτη και νηολογείται στον Πειραιά ως «Άγιος Ανδρέας». Στα 1972 μετανηολογείται στην Πάτρα και μένει στη γραμμή Ρίο- Αντίρριο μέχρι το 1982 οπότε πωλείται στο εξωτερικό.


Απεργία των λιμενεργατών

Στο χώρο των λιμενεργατών η άφιξη του νέου πλοίου προκαλεί αναστάτωση, καθώς υπάρχει φόβος για περιορισμό της εργασίας τους. Ήδη δεκάδες εργάτες είχαν βρεθεί άνεργοι όταν οι κυλινδρόμυλοι άρχισαν να χρησιμοποιούν σιλό για τον εφοδιασμό με σιτάρι. Σε τηλεγράφημά τους προς την κυβέρνηση οι λιμενεργάτες απειλούν με απεργία πείνας.

Η μεταφορά εμπορευμάτων με το νέο μέσο μειώνει σημαντικά το κόστος μεταφοράς και στις 8 Ιούλη 100 περίπου λιμενεργάτες διαδηλώνουν και  κλείνονται στο Εργατικό Κέντρο με αίτημα μεταξύ άλλων, την «επιβάρυνση των μετά του φέρρυ-μποτ μεταφερομένων εμπορευμάτων με 50% του ισχύοντος τιμολογίου ως και την μη αποσυμφόρησιν των λιμενεργατών, λόγω περιορισμού της εργασίας».

Η απεργία λήγει σύντομα με μερική ικανοποίηση των αιτημάτων των λιμενεργατών.


 Ο «Ευβοϊκός» αποπλέει από το Παλιό Λιμάνι της Κέρκυρας. Σε δεύτερο πλάνο το Υ/Κ «Βασίλισσα Φρειδερίκη» με τα σινιάλα της Home Lines του Ευγενίδη


Ο «Ευβοϊκός»

Λίγο μετά τον Εμφύλιο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Συμμαχικού Υλικού εκποιεί σε ιδιώτες το αποβατικό «Λέρος» το οποίο αγοράζεται από ιδιώτες τον Αύγουστο του 1952.   Είναι και αυτό αποβατικό τύπου LCTMk4 ναυπηγημένο το 1943 και εγγράφεται στο νηολόγιο του Πειραιά με αριθμό 1218. Μετά από μετασκευή δρομολογείται με το όνομα «Ευβοϊκός» από τις 27 Απρίλη του 1953 στη γραμμή Κάλαμος-Αλιβέρι, όπου παραμένει τουλάχιστον ως το Φλεβάρη του 1954.

Ο «Ευβοϊκός»  είναι το δεύτερο πορθμείο που εξυπηρετεί τη γραμμή Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα. Έχει ήδη υποστεί και τη δεύτερη από τις τρεις μετασκευές που πραγματοποιήθηκαν στο σκαρί του μέσα στη δεκαετία 1950-60 και έχει διαμορφωθεί ο χώρος επιβατών κάτω από τη γέφυρα. Μπορεί να μεταφέρει 130 επιβάτες το χειμώνα, 258 το καλοκαίρι καθώς και φορτηγά αυτοκίνητα μέχρι 15 τόννων.

Εκτός Κέρκυρας και … στην Κέρκυρα

Στις 12 Οκτώβρη 1956 επιστρέφει (πιθανόν από επισκευή) και αρχίζει να εκτελεί ένα δρομολόγιο από Κέρκυρα προς Ηγουμενίτσα στις 6 π.μ. και ένα από Ηγουμενίτσα προς Κέρκυρα στις 7.30΄ μ.μ.
Στις 15 Απρίλη του 1958 το βρίσκουμε στη γραμμή Ιτέα-Γαλαξίδι-Αίγιο, ενώ στις 2 Αυγούστου και στις 31 Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς στη γραμμή Ωρωπός-Ερέτρια.
Το Νοέμβρη του 1958 το πορθμείο «Κέρκυρα» που εξυπηρετεί τη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα  φεύγει για ετήσια επιθεώρηση και αντικαθίσταται από τον «Ευβοϊκό». Παραμένει για ένα διάστημα και την ημέρα των Θεοφανείων του 1959 φεύγει από την Κέρκυρα στις 10 π.μ. και επιστρέφει από Ηγουμενίτσα στις 7 μ.μ. Την επόμενη μέρα φεύγει από Κέρκυρα στις 6 π.μ. και από Ηγουμενίτσα στις 7.30 μ.μ.
Λίγο αργότερα, μέσα στην ίδια χρονιά το ξαναβρίσκουμε στη γραμμή Ιτέα-Γαλαξίδι-Αίγιο και το 1965 στο δρομολόγιο Αρκίτσα-Αιδηψός. Μέσα στο 1965 εξυπηρετεί και τη γραμμή Ρίο-Αντίρριο.
Περνά στην ιδιοκτησία διαφόρων εταιρειών όπως «Π. Παναγιωτάκης», «Πορθμεία της Ελλάδος» κ.ά. μέχρι το 1980 οπότε πωλείται σε εταιρεία του εξωτερικού.
Γιώργος Ζούμπος
ΠΗΓΕΣ:

 • Εφημ. «Ελευθερία» (Αθήνας), φ. 19-10-1956, 29-10-1956, 23-11-1958
 • Εφημ. «Βήμα», φ. 01-06-1955
 • Εφημ. «Τα Νέα», φ. 07-06-1955
 • Εφημ. «Εμπρός», φ. 09-07-1955
 • Εφημ. «Εφημερίς των Ειδήσεων», φ. 03-01-1959
 • www.nautilia.gr
 • www.shipfriends.gr
 • www.corfuhistory.eu
 • Φωτ. αρχείο Θεόφιλου Τζίκα

Όπως δημοσιεύτηκε στην «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ», 14/2/2015


Read More »
Τα πρώτα πορθμεία στη γραμμή Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα Τα πρώτα πορθμεία στη γραμμή Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022 Rating: 5

Συγχαρητήρια Γιόγιακα και Κάτση προς την ομάδα του Θεσπρωτού

Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022
Συγχαρητήρια Γιόγιακα και Κάτση προς την ομάδα του Θεσπρωτού


Συγχαρητήρια ανακοίνωση εξέδωσαν οι βουλευτές Θεσπρωτίας κκ Γιόγιακας και Κάτσης, με αφορμή την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Superleague2 και την παραμονή του Θεσπρωτού στην κατηγορία και για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ο Βασίλης Γιόγιακας έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
"Θερμά συγχαρητήρια στην αγαπημένη μας ομάδα Θεσπρωτός F.C για την  παραμονή στην SuperLeague2! Πάντα επιτυχίες!" Βασίλειος Γιόγιακας, Βουλευτής Θεσπρωτίας Ν.Δ

Ο Μάριος Κάτσης αναφέρει:
"Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλη την ομάδα, τους παίκτες, τον προπονητή και την τεχνική ηγεσία, τη διοίκηση και όσους/ες εργάστηκαν και κατάφεραν να κράτησουν τον Θεσπρωτό στη Superleague2, για να μπορούμε να τους απολαμβάνουμε σε αυτό το υψηλό επίπεδο και του χρόνου!"
Read More »
Συγχαρητήρια Γιόγιακα και Κάτση προς την ομάδα του Θεσπρωτού Συγχαρητήρια Γιόγιακα και Κάτση προς την ομάδα του Θεσπρωτού Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Μαΐου 02, 2022 Rating: 5