ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ, ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΑΔΕΣ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ!

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016Κε Διευθυντά,

Πολύς ο λόγος τον τελευταίο καιρό για τα αδέσποτα της πόλης μας. Πολλή και η μελάνη που ξοδεύεται στον έντυπο λόγο με επιδερμική, κατά κανόνα προσέγγιση, και στόχο απλώς την δημιουργία εντυπώσεων.

Πολλές οι φωνές και πιο πολλές οι (άναρθρες) κραυγές που, όχι μόνο δεν πλησιάζουν στην αλήθεια, αλλά την υποκρύπτουν ή την συσκοτίζουν ακόμη περισσότερο.

Πράγματι το πρόβλημα των αδέσποτων είναι υπαρκτό και δυσεπίλυτο —όχι μόνο στην πόλη μας αλλά και σε όλες της πόλεις της Ελλάδας.

Όμως, όλες σχεδόν οι φωνές, εστιάζουν (περιορίζονται) στο σύμπτωμα και όχι το γενεσιουργό αίτιο.

Κατ'αρχάς ποιοι άραγε είναι αυτοί που "αγανακτούν" (για την ακρίβεια σκούζουν) με τα αδέσποτα?

Με μια απλή ερευνά θα μπορούσαμε να τους κατατάξουμε στις ακόλουθες κατηγορίες :

Α. Στους αλαφροΐσκιωτους και τραγικά αδαείς — συνήθως μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας.

Β. Στους βαθύτατα προκατειλημμένους.

Γ. Στους πάσης φύσεως μέσα κι έξω βρωμιάρηδες που αποκαλούν τα αδέσποτα κοπρόσκυλα— όντες κοπρίτες οι ίδιοι - και θεωρούν τα αδέσποτα σαν την αιτία της δίκης τους βρωμιάς.

Δ. Στις νευρωσικές μαμίτσες και υπερπροστατευτικούς μπαμπάκες, που σε κάθε βήμα τους οσμίζονται μολυσμένα αδέσποτα που απειλούν τους γόνους τους, αγνοώντας (οι δύστυχοι) ότι με την στάση τους αυτή, τους έχουν ήδη μολύνει οι ίδιοι.

Ε. Σε μια μερίδα των δραστηριοποιούμενων στον χώρο του τουρισμού.

Πρόκειται περί μιας κάστας ανοήτων, οι οποίοι ζητώντας επίμονα "να καθαρίσει" η πόλη απ' τα αδέσποτα, ώστε να καταστεί ελκυστική και επισκέψιμη, το μόνο που καταφέρνουν είναι να βρωμίζουν (δυσφημίζουν) την πόλη— και την χώρα μας γενικώς.

Ας μπούμε όμως τώρα στην ουσία του θέματος:

Κανένα σκυλί δεν είναι εκ φύσεως επιθετικό.

Όπως και κανένα αδέσποτο δεν έπεσε απ τον ουρανό.

Προφανώς κάπου (κάποτε) άνηκε.

Εδεσπόζετο δηλαδή, από «αφεντικό» ή «ιδιοκτήτη».

Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα με τα αδέσποτα και ο καθοριστικός παράγοντας που το διαιωνίζει και που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο (συμπολίτη μας) και όχι αυτά καθ' εαυτά τα αδέσποτα.

Με στόχο να αντιπαλέψουμε την περίσσεια υποκρισία, τις άναρθρες κραυγές και τις φωνές αγανάκτησης των αθλίων, καταθέτουμε την δική μας αλήθεια θέτοντας ευθέως τα παρακάτω ερωτήματα προς τους υπεύθυνους εμπλεκομένους φορείς:

Ερώτημα πρώτον

Γιατί η Δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας —αλλά και οι γειτονικές Παραμυθιάς και Φιλιατών—δεν διατηρεί βάση δεδομένων (όπως ρητά προβλέπεται από τον Ν 4235/14) σαν μια πρώτη και ουσιαστική προσπάθεια καταγραφής και (συνεπώς) έλεγχου τόσο των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς όσο και των ιδιοκτήτων τους?

Ερώτημα Δεύτερον

Γιατί η Δημοτική αρχή δεν προβαίνει στην συγκρότηση επιτροπής διαχείρισης αδέσποτων όπως είναι υποχρεωμένη απ το άρθρ. 9 παρ. 12α του ίδιου νόμου, αλλά και στην δημιουργία σύγχρονου κυνοκομείου, που θα συντελέσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος??

Ερώτημα Τρίτον

Γιατί η Δημοτική αρχή δεν αναλαμβάνει (προληπτικά) ένα ευρύ πρόγραμμα στειρώσεων — το αποτελεσματικότερο μέτρο έλεγχου της ανεξέλεγκτης αναπαραγωγής των ζώων συντροφιάς, που είναι μια από τις κύριες αιτίες που διαιωνίζουν το πρόβλημα ???

Και τούτο μπορεί κάλλιστα να επιτευχθεί (αφού προβλέπεται απ το αρθρ. 9 παρ. 11 ) μέσω των Εθελοντικών Ομάδων Κτηνιάτρων, έναντι ελάχιστου τιμήματος.

Ερώτημα τέταρτον (και το πλέον ουσιώδες)

Γιατί η Δημοτική αρχή (συμπεριλαμβανομένων και των γειτονικών Παραμυθιάς και Φιλιατών ) δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, με την συνεργασία και την υποστήριξη φιλοζωικών οργανώσεων, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων, όπως έχει την υποχρέωση (σύμφωνα με το αρθ. 18 παρ.1 του Ν. 4039/12) για την διοργάνωση εκδηλώσεων, διαλέξεων και προβολής προγραμμάτων απ τα Μ.Μ.Ε. ώστε να ενημερώσει την τοπική κοινωνία, αλλά και τους κατόχους ζώων συντροφιάς για τις υποχρεώσεις και δικαιώματά τους, όπως και γενικότερα δραστηριότητες και εκδηλώσεις φιλοζωικού προσανατολισμού και ενδιαφέροντος --.πράγμα που εμείς πιστεύουμε ότι θα υποβοηθούσε και προς την κατεύθυνση της υιοθεσίας των αδέσποτων??

Γιατί, αλλιώς, η τακτική του Δήμου πάνω στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων —η διάθεση δηλ. απλώς ενός χώρου ως καταφυγίου, και οι κατά καιρούς στειρώσεις—με την μετάθεση ουσιαστικά του μεγαλύτερου μέρους των ευθυνών στις πλάτες κάποιων (ευτυχώς ευσυνείδητων) φιλόζωων, μόνο στρουθοκαμηλική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και απλώς διαιωνίζει το πρόβλημα.

Στο κάτω κάτω τέτοιες πρωτοβουλίες δεν κοστίζουν και τίποτε,σε αντίθεση με κάποιες άλλες (καθ ημάς) παντελώς ακατανόητες και αδικαιολόγητες.

Όπως, για παράδειγμα, η εκτύπωση εγχειριδίων με τα σήματα του Κ.Ο.Κ. με στόχο την διανομή τους στους μαθητές, κόστους 4.000 Ευρώ!!!

Ερώτημα πέμπτον

Ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης νομίζουμε ότι βαρύνει και τον εκπαιδευτικό μας κόσμο. Γιατί (καθ ημάς) καλά μεν και αναγκαία είναι τα μαθηματικούλια και τα Αγγλικούλια αλλά, αν δεχτούμε ότι ο δάσκαλος είναι αυτός ο οποίος μεσολαβεί μεταξύ μαθητή και κουλτούρας και εν πολλοίς συμβάλλει στην διαμόρφωση του ήθους των νέων , τότε ποια είναι η προσφορά του σ' αυτόν τον τομέα?

Πότε άραγε οι τοπικές διευθύνσεις -πρωτοβάθμιας κυρίως αλλά και δευτεροβάθμιας - εκπαίδευσης της περιοχής μας έχουν αναλάβει κάποια πρωτοβουλία διοργάνωσης ομιλιών και σεμιναρίων για την ευαισθητοποίηση των νέων απέναντι στα ζώα συντροφιάς αλλά και την προώθηση και εμπέδωση του φιλοζωικού (και γενικότερα φυσιολατρικού) αισθήματος ??

Ερώτημα Έκτον (προς την αστυνομική αρχή της πόλης)

Οφείλουμε κατ' αρχήν να παραδεχτούμε ότι η αστυνομική αρχή της πόλεως μας ανταποκρίνεται (πολύ) θετικά σε θέματα που αφορούν την προστασία ζώων συντροφιάς—αντίθετα με τις τοπικές Λιμενικές αρχές, οι οποίες ελέγχονται για πλημμελή (έως ανύπαρκτη) άσκηση των καθηκόντων τους πάνω στο θέμα.

Νομίζουμε όμως ότι ένας γενναίος και συστηματικός έλεγχος (με την διάθεση 2-3 ανδρών) της περιμετρικής (περιαστικής) ζώνης, με αρχή το Νέο λιμάνι στο Λαδοχώρι και στην συνέχεια Γκραικοχώρι, Κόκλυζα, Πανόραμα, Ελβετικά, Μπεζαίικα και μέχρι την έξοδο της πόλης, θα αποκάλυπτε δεκάδες περιπτώσεις παθητικής και ενεργητικής κακοποίησης ζώων συντροφιάς και, γενικότερα, σωρεία παραβάσεων του Νόμου 4235/14— απ την ισόβια αλλυσοδεση μέχρι το κρέμασμα σε δένδρα, από άθλιους που αποκαλούνται «αφεντικά».

Ιδιαίτερη αυστηρότητα θα πρέπει να επιδειχθεί προς την γάγγραινα που αποκαλούνται κυνηγοί οι οποίοι, αφ ενός ευθύνονται για έναν μεγάλο αριθμό εγκαταλελειμμένων σκυλιών και, αφ ετέρου, για παραβάσεις του συνόλου σχεδόν των αρθ. 5, παρ. 1α,1β,1γ,1ε,1στ,1ζ και αρθ.ΐβ και 16" του παραπάνω Νόμου.

Είναι άραγε αυτό τόσο δύσκολο??

Τελειώνοντας θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον Κο Δήμαρχο ότι: Πόλη που δεν σέβεται —και πολύ περισσότερο κακοποιεί— τα ζωάκια συντροφιάς είναι, μετά βεβαιότητας, πόλη βαρβάρων.

Κοινωνία που εχθρεύεται τα ζώα και το περιβάλλον είναι κοινωνία ημιαγρίων.

Πολιτισμός είναι η συνολική συμπεριφορά (και στάση) του ανθρώπου όχι μόνο απέναντι στον (συν)άνθρωπο αλλά και τα ζώα και το περιβάλλον.

Εκτός κι αν θεωρήσουμε ότι οι παραπάνω έννοιες εξαντλούνται (και περιορίζονται) στα τσιπουράδικα, στα "χάι" μπαράκια, στο "μεγαλειώδες" λιμάνι— αλλά και κάποια κωμικοτραγικά καλοκαιρινά ταρατατζούμ που ( κατ ευφημισμόν) χαρακτηρίζονται ως πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εν είδη υστερόγραφου θα θέλαμε να προσθέσουμε και τα εξής:

Φημολογείται ότι μια από τις «αγανακτισμένες» φωνές -και ένα απ θύματα της "μάστιγας" που αποκαλούνται αδέσποτα -ανήκει στην Κα Αντιδήμαρχο. Και τούτο καθ όσον (φέρεται να διαδίδει ότι) έξω από την οικία της καραδοκούν (έχουν στήσει καραούλι) κάποια πολύ άγρια και μοβόρικα αδεσποτάκια και κατά συνέπεια κινδυνεύει η σωματική της ακεραιότητα!!!

Συμμεριζόμενοι το προσωπικό της δράμα ,θα της συνιστούσαμε να ζητήσει πάραυτα αστυνομική προστασία (ασφάλεια υψηλών πρόσωπων) και ενδεχομένως άδεια οπλοφορίας.

Ωστόσο θα πρέπει να ενημερώσουμε την Κα Αντιδήμαρχο (που, αν και νομομαθής, φαίνεται να της διαφεύγει) ότι η παρ.9 του αρθρ.9 του Ν. 4039/12 χαρακτηρίζει τα καταφύγια αδέσποτων ως χώρους προσωρινής (και μόνο)φιλοξενίας και προβλέπει ρητώς την άμεση απελευθέρωση τους στο οικείο περιβάλλον.

ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Read More »
ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ, ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΑΔΕΣ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ! ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ, ΤΟΥΣ ΣΚΥΛΑΔΕΣ ΝΑ ΦΟΒΑΣΤΕ! Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (05-12-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας-Μαλούνι- Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (06-12-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (07-12-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.

Πέμπτη (08-12-2016) και ώρες από 18.00 έως 01.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος -Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα

Παρασκευή (09-12-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Κυριακή (11-12-2016) και ώρες από 08.00 έως 15.00
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σαμονίβα – Τσαγκάρι – Φροσύνη – Αυλότοπος – Κουκλιοί – Γλυκή.Read More »
Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Περιφέρεια Ηπείρου: Ιατρική παρέμβαση σε όλη την Ήπειρο, από το πρόγραμμα "Υγεία για Όλους"

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016
Το Πρόγραμμα ‘’Υγεία για Όλους’’ με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, πραγματοποιούν ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση στην Ήπειρο, σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, από 03.12.2016 -11.12.2016, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, τους Δήμους, την 6η Υ.ΠΕ, το Π.Ν. Ιωαννίνων , τις τοπικές δομές ΕΣΥ/ΠΕΔΥ, τους Ιατρικούς Συλλόγους και την Επιστημονική Επιτροπή της Υ. ΠΕ. Ηπείρου.

Απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, με δυσκολίες πρόσβασης στις υγειονομικές και κοινωνικές δομές της χώρας .
Περιλαμβάνονται:
· Παιδιατρική κλινική εξέταση- εμβολιασμός παιδιών
· Γυναικολογική εξέταση: Λήψη κολπικού επιχρίσματος test pap,κατά ‘’Παπανικολάου’’
· Εκτίμηση αναγκών υγείας, από γενικό ιατρό
· Παθολογικός – Καρδιολογικός – Ορθοπεδικός έλεγχος
Περιοχές στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι Ιατρικές παρεμβάσεις
 • Στις 3.12.2016 πρωί Δ.Κόνιτσας, μεσημέρι Δ. Πωγωνίου
 • Στις 4.12.2016 Δ. Ιωαννιτών
 • Στις 5.12.2016 Δ. Αρταίων
 • Στις 6.12.2016 Δ. Σκουφά , πρωί Κοινότητα Νεοχωρίου – απόγευμα κοινότητα Πέτα
 • Στις 7.12.2016 Δ.Καραϊσκάκη
 • Στις 8.12.2016 Δ. Πρέβεζας
 • Στις 9.12.2016 Δ. Ζηρού
 • Στις 10.12.2016 Δ. Σουλίου
 • Στις 11.12.2016 Δ. Ηγουμενίτσας


Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα:
· Της UNESCO chai,r για την εφηβική ιατρική και υγεία
· Του ΕΚΠΑ και προσωπικά του πρύτανη κ. Α. Δημόπουλου, ο οποίος συμμετέχει στην Κεντρική Επιστημονική Επιτροπή του προγράμματος
Επίσης παρέχεται η υποστήριξη:
 • Του Υπουργείου Υγείας
 • Του Υπουργείου Εργασίας -Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
 • Του KEΣΥ ü Της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών 
Read More »
Περιφέρεια Ηπείρου: Ιατρική παρέμβαση σε όλη την Ήπειρο, από το πρόγραμμα "Υγεία για Όλους" Περιφέρεια Ηπείρου: Ιατρική παρέμβαση σε όλη την Ήπειρο, από το πρόγραμμα "Υγεία για Όλους" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Εικόνες με drone από τις περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης στα Στενά και Εκβολές Αχέροντα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016
Ο ποταμός Αχέροντας πηγάζει από το Όρος Τόμαρος του Ν.Ιωαννίνων. Tο μήκος του ανέρχεται στα 52 χλμ. και εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά του Ν. Πρεβέζης. 

Στα Στενά, όπως φαίνεται στα πλάνα, μεγάλο τμήμα της περιοχής είναι απρόσιτο, ενώ αντίστοιχα οι Εκβολές αποτελούν ένα ανοιχτό δελταϊκό σύστημα. 

Όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, πολλά από τα είδη χλωρίδας και πανίδας περιλαμβάνονται στα παραρτήματα της Οδηγίας 92/43 για τη διατήρηση της άγριας ζωής και της Οδηγίας 79/409 για τα άγρια πουλιά. 

Στις βραχώδεις πλαγιές των Στενών φωλιάζουν πολλά είδη αρπακτικών πουλιών όπως γερακίνα , ξεφτέρι, φιδαετός, όρνιο, βασιλαετός κλπ. 

Στις εκβολές του συναντάμε πολλά είδη ορνιθοπανίδας όπως αργυροτσικνιά, σταχτοτσικνιά, χαλκόκοτα και πολλά είδη παπιών και βουτηχταριών. 

Οι προστατευόμενες περιοχές των ποταμών Αχέροντα - Καλαμά και Έλος Καλοδικίου συνθέτουν ένα πολύτιμο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών και αποτελούν καταφύγιο εκατοντάδων ειδών φυτών και ζώων, αρκετά από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούνται με εξαφάνιση.
Read More »
Εικόνες με drone από τις περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης στα Στενά και Εκβολές Αχέροντα Εικόνες με drone από τις περιοχές ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης στα Στενά και Εκβολές Αχέροντα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

ΟΙ «ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΙ» ΘΕΣΠΡΩΤΟΙ Του Δημήτρη Ζώη

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016Η Θεσπρωτία υπήρξε Νομός αποστολής μεταναστών κι εργατικού δυναμικού σε διάφορες χώρες. Από αρχές του 20ου αιώνα έφευγαν πολλοί Θεσπρωτοί από τα χωριά των Φιλιατών στην Αμερική . Στη συνέχεια έφευγαν και σε πολλές άλλες χώρες. Στην Αυστραλία, στο Καναδά και στη Ν.Αφρική . Τη δεκαετία του ’60 ήρθε ο μεγάλος ξενιτεμός. Πολλοί συντοπίτες μας έφευγαν για τη Γερμανία και αρκετοί πήγαν στο Βέλγιο. Τη δεκαετία του ΄70 ακολούθησαν μια «μαζική φυγή» προς την αναπτυσσόμενη Αθήνα. Με τη φυγή προς την Αθήνα ήρθε όμως και η ερήμωση των χωριών της Θεσπρωτίας, αφήνοντας πίσω λιγοστούς κατοίκους στα χωριά της …

Αξιοσημείωτη είναι σήμερα, λόγω της ζοφερής κατάστασης που βιώνουμε στην Ελλάδα, μια νέα μετανάστευση των συντοπιτών μας. Με χαρακτηριστικό τα προβλήματα απασχόλησης και την απόγνωση πολλών Θεσπρωτών που βρίσκονται στην πιο παραγωγική ηλικία. Αυτή η νέα μετανάστευση οδηγεί πολλούς, όπως και τους γονείς ή παππούδες τους/μας, στη Γερμανία. Εκεί όμως, η έλλειψη σωστής προετοιμασίας και οι απατηλές προσδοκίες των νεομεταναστών συντοπιτών μας, δημιουργεί δυσάρεστες εκπλήξεις. Συνειδητοποιούν γρήγορα, πως η Γερμανία ζητά μόνο εξειδικευμένο προσωπικό…

Οι λόγοι που οδηγούν τους Συντοπίτες μας στη «φυγή» είναι γνωστοί. Κι έχουν αναφερθεί στο παρελθόν οι μεγάλες ευθύνες του πολιτικού μας προσωπικού (συμπεριλαμβάνεται κι αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης), η αναξιοπιστία των πολιτικών κομμάτων, καθώς και οι νοσηρές νοοτροπίες που αποκτήθηκαν κι εμπεδώθηκαν από το Λαό μας. Ιδιαίτερα στη Θεσπρωτία, με σχεδόν τη μισή Θεσπρωτία να ζει σήμερα στη Γερμανία, το πολιτικό προσωπικό του Τόπου μας απέτυχε να δημιουργήσει τις απαιτούμενες "γέφυρες επικοινωνίας" με τους «Ξενιτεμένους» της. Τόσο αυτοί όσο και οι Θεσπρωτοί που μπορούσαν κι έπρεπε να κάνουν «ένα βήμα μπροστά», με ακατανόητες βολικές μεταθέσεις ευθυνών αδιαφόρησαν κι αδιαφορούν (και) για θέματα που σχετίζονται με τους «Ξενιτεμένους» μας. Για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις όλων των Κυβερνήσεων προς τους Έλληνες του εξωτερικού δε θα αναφερθώ, γιατί είναι … μεγάααααλη ιστορία.

Η αδιαφορία στον Τόπο μας ίσως να έχει σχέση με τη διαπίστωση, πως οι Θεσπρωτοί του εξωτερικού δεν είναι άλλο οι περιζήτητοι συναλλαγματοφόροι του …«Αγίου Μάρκου». Ούτε είναι, μαζί με τους «Αθηναίους» οι σημερινοί περιζήτητοι επενδυτές που θα ξαναπροκαλέσουν την εντυπωσιακή ανάπτυξη της δεκαετίας του ΄70 και ΄80 στη Θεσπρωτία, λόγω της μεγάλης οικοδομικής δραστηριότητας. Σημειώνω πως η οικοδόμηση με χρήματα των «Ξενιτεμένων» εκείνης της εποχής, κυρίως της Γερμανίας, έδιναν σημαντικότατη λύση στο θέμα της απασχόλησης και βελτίωναν εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής στον Τόπο μας.

Σήμερα, οι νεότερες γενιές των Θεσπρωτών της 2ης και 3ης γενιάς των «Ξενιτεμένων», απέχουν από όλα τα παραπάνω. Ούτε μαγνητίζονται από τα σημερινά πανηγύρια. Κυρίως όταν «λείπει» ο συνδετικός κρίκος που τους έφερνε στα χωριά των γονέων και παππούδων τους, λίγο τους ενδιαφέρουν αυτά «τα ανταμώματα». Δύσκολο να βρεθεί μια «μαγική» λύση. Είναι βέβαιο όμως ,πως τόσο η ανυπαρξία ενός σχεδίου και προγράμματος που «θα δέσει» τους θεσπρωτικής καταγωγής νέους μας με τη Θεσπρωτία, όσο και το μηδαμινό ενδιαφέρον των βουλευτών, των τοπικών Αρχόντων αλλά κυρίως της θεσπρωτικής κοινωνίας που θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια για δημιουργία «γεφυρών επικοινωνίας», θα οδηγήσει (με το καιρό) τους απανταχού Θεσπρωτούς στην αποξένωσή τους με τον Τόπο καταγωγής τους.

Τα στελέχη των πολιτικών κομμάτων, μικρά και μεγάλα, οφείλουν να μας γνωρίσουν τις πολιτικές θέσεις τους στο παραπάνω θέμα. Η αφωνία τους και η αφωνία των βουλευτών μας στα ζητήματα που απασχολούν τη μισή Θεσπρωτία δε δικαιολογείται. Κι αντί να σηκώνονται «λάβαρα» που δεν ακολουθεί κανείς πια, προτείνω να φωτιστούν τα θέματα που αγγίζουν τους Θεσπρωτούς. Πριν τους γυρίσουμε οριστικά όλοι την πλάτη… Είναι καιρός ο έμπειρος στα θέματα των Ξενιτεμένων και του Τόπου μας, πρώην πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Γιώργος Οικονόμου να «φανεί». Είμαι βέβαιος, πολλοί θα σταθούν δίπλα του…

Είναι καιρός, πέρα από υπερφλυαρίες, μεγαλοστομίες ή ανεπάρκειες , να παραχθεί ένας γόνιμος διάλογος με ενδιαφέρουσες πολιτικές σκέψεις και θέματα που θα ενδιέφεραν όλους τους Θεσπρωτούς. Εύχομαι από βάθος καρδιάς να προβληματίσουν τα παραπάνω ελπίζοντας να δημιουργηθούν οι αναγκαίες «γέφυρες επικοινωνίας» με τους «Ξενιτεμένους» μας..
Read More »
ΟΙ «ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΙ» ΘΕΣΠΡΩΤΟΙ Του Δημήτρη Ζώη ΟΙ «ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΙ» ΘΕΣΠΡΩΤΟΙ Του Δημήτρη Ζώη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

20χρονος χτύπησε και τραυμάτισε αστυνομικό για να αποφύγει την σύλληψη

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016Σχηματίστηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λούρου, σε βάρος 20χρονου ημεδαπού, για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, αντίστασης, απείθειας και παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, χθες (01-12-2016) το μεσημέρι, στον Λούρο Πρέβεζας, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δράστη να κινείται με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, παραβιάζοντας ερυθρό σηματοδότη και επιχείρησαν, με τη χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων να ακινητοποιήσουν το όχημα, πλην όμως ο δράστης δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα.

Το όχημα ακολουθήθηκε και ο δράστης στην προσπάθεια του να αποφύγει τη σύλληψη, ενήργησε οπισθοπορεία, τραυματίζοντας στο πόδι αστυνομικό, διαφεύγοντας από το σημείο.

Ο παθών αστυνομικός μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Λούρου. Read More »
20χρονος χτύπησε και τραυμάτισε αστυνομικό για να αποφύγει την σύλληψη 20χρονος χτύπησε και τραυμάτισε αστυνομικό για να αποφύγει την σύλληψη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016Καλείστε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (οδός Ελ. Βενιζέλου 8 – Φιλιάτες) την 07η του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2016, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18: 00, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 95 του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.) και του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010 για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:

Έγκριση αναμόρφωσης τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016
Εισηγητές: Αντιδήμαρχοι κ.κ. Μποροδήμος Ιωάννης - Παππά Ουρανία

Έγκριση τεχνικού προγράμματος έτους 2017
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Μποροδήμος Ιωάννης

Έγκριση σύναψης συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ειδικοτήτων καθαριότητας, φύλαξης και μαγειρείου για την Μαθητική εστία Φιλιατών έτους 2017
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Παππά Ουρανία

Απόφαση επί της αιτήσεως ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Δημητρίου α) για πρόωρη λύση μίσθωσης δημοτικού ξενώνα Φιλιατών, β) κατάπτωση η μη της εγγυητικής επιστολής.
Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Παππά Ουρανία Read More »
Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Συνεδριάζει την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Οικογένεια Νώε, Παιδική σκηνή - Εκπαιδευτική Εκδρομή του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016

Εκπαιδευτική εκδρομή στη Θεσσαλονίκη διοργανώνει το Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου.
Η εκδρομή πραγματοποιείται για την παρακολούθηση του θεατρικού έργου της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου "Οικογένεια Νώε", που σκηνοθετεί η Στέλλα Μιχαηλίδου για την Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ.


Ενώ ολόκληρος κόσμος βυθίζεται, μια κιβωτός παλεύει με τα κύματα. Ο προνοητικός Νώε, τα παιδιά και τα εγγόνια του, μαζί με δεκάδες ζώα, όχι μόνο ήμερα αλλά και άγρια, ταξιδεύουν και αγωνίζονται για την επιβίωση.

Εναντίον τους δεν είναι μόνο τα κύματα, αλλά, στιγμές στιγμές, και οι μεταξύ τους σχέσεις. Στον περιορισμένο χώρο της κιβωτού, οι συγκάτοικοι συγκρούονται και συμφιλιώνονται, θυμώνουν και συγχωρούν, διαφωνούν και συνεργάζονται, απογοητεύονται και ελπίζουν. Γνωρίζουν καλύτερα τους άλλους αλλά και τον εαυτό τους. Κι αναρωτιούνται για ένα σωρό πράγματα: για τη φύση, τη θέση μας μέσα σε αυτήν, πόσο μαθαίνουμε μέσα από την ιστορία, πόσο ανοιχτοί είμαστε στο καινούργιο. Αν και σπάνια παίρνουν ικανοποιητικές απαντήσεις, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν την αξία του ταξιδιού.

Όπως σημειώνει η Στέλλα Μιχαηλίδου (που έχει σκηνοθετήσει μια φορά στο ΚΘΒΕ), η «Οικογένεια Νώε» είναι: «ένα έργο που σφύζει από ενέργεια, τρυφερότητα και χιούμορ και αφορά μικρούς και μεγάλους καθώς καθρεφτίζει τον κόσμο μας, τις σχέσεις μας, τις ζωές μας».
Συγγραφέας: Καλογεροπούλου, Ξένια
Συγγραφέας: Μοσχόπουλος, Θωμάς
Σκηνοθεσία: Μιχαηλίδου, Στέλλα
Σκηνικά: Δαγκλίδης, Αντώνης
Κοστούμια: Φωκά, Μάρθα
Ειδικές κατασκευές: Φωκά, Μάρθα
Μουσική: Βόμβολος, Κώστας
Φωτισμοί: Μπιρμπίλης, Σάκης
Video Art: Βενετόπουλος, Μπάμπης
Επιμέλεια κίνησης: Μιχαηλίδου, Στέλλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Τσολακίδου, Άννη
Βοηθός σκηνογράφου: Ευταξία, Ελίνα
Βοηθός ειδικών κατασκευών: Βαφειάδη, Κατερίνα
Οργάνωση παραγωγής: Verschuuren, Marleen
Ηθοποιοί
Αποστολίδου, Φανή (Εύα)
Ζαφειριάδου, Χρύσα (Λία)
Ζαχαράκης, Αριστοτέλης (Ζαχαρίας)
Κυριακίδου, Άννα Π. (Ρουθ)
Μπουντούρογλου, Φούλης (Νώε)
Ορτετζάτος, Νίκος (Σίμος)
Ράμμος, Νίκος (Χαμ)
Χορευτές
Παπανικάνδρου, Σοφία (Χαχούνι)
Μουσικοί
Κριτσίμης, Δημήτρης (κλαρινέτο)
Μαστρογιάννης, Γιάννης (βιολί)
Μπάρλας, Παναγιώτης (πιάνο)
Φιγκυράν
Μίχου, Αρετή
Παιδική Σκηνή
Βασιλικό Θέατρο (09/10/2016 - 09/04/2017)
Την ιστορία του κατακλυσμού όπως την μετέφεραν στο θέατρο η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί η Στέλλα Μιχαηλίδου για την Παιδική Σκηνή του ΚΘΒΕ.
Οικογένεια Νώε - Καλογεροπούλου Ξένια, Μοσχόπουλος Θωμάς
Πρώτη Παρουσίαση: Βασιλικό Θέατρο, 09/10/2016

 
Read More »
Οικογένεια Νώε, Παιδική σκηνή - Εκπαιδευτική Εκδρομή του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας Οικογένεια Νώε, Παιδική σκηνή - Εκπαιδευτική Εκδρομή του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικο bazaar και προβολή παιδικής ταινίας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας δύο εκδηλώσεις.

Το Χριστουγεννιάτικο bazaar στις 16:30 και την προβολή Χριστουγεννιάτικης Παιδικής Ταινίας για τους μικρούς και μεγάλους. 

Είσοδος Δωρεάν!!!

Τα έσοδα του Χριστουγεννιάτικου bazzar θα πάνε εξ ολοκλήρου για τον εξοπλισμό της αίθουσας Φυσικής - Χημείας. 

Read More »
Χριστουγεννιάτικο bazaar και προβολή παιδικής ταινίας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Χριστουγεννιάτικο bazaar και προβολή παιδικής ταινίας στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Επισκέψεις μαθητών στην 25η έκθεση της ΦΛΟΓΑΣ

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016Ένα όμορφο πρωινό περάσανε χθες τα παιδιά του Α1 του Α' Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Έκθεση της ΦΛΟΓΑΣ !!!

Η πρόεδρος της τάξης χάρισε στην πρόεδρο του παραρτήματος Ηπείρου της ΦΛΟΓΑΣ μικρές εικόνες που φτιάξαμε με όρεξη και μεράκι γι' αυτό το σκοπό !!!

Από το 1991 και κάθε χρόνο και για 25 ολόκληρα χρόνια αυτές τις μέρες γίνεται η Ετήσια Έκθεση Χειροτεχνημάτων του παραρτήματος της ΦΛΟΓΑΣ στην Ήπειρο !!!

Όσο υπάρχουν εθελοντές υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ!!!

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης όσοι επιθυμούν μπορούν να γίνουν εθελοντές δότες Μυελού των οστών !!!

Αξίζει τον κόπο μέχρι την Κυριακή 4 Δεκέμβρη που θα λειτουργεί η έκθεση να περάσουμε και να αγοράσουμε μια χειροτεχνία από αυτές που έκαναν με τόσο μεράκι οι εθελοντές του πολιτιστικού και κοινωνικού συλλόγου "Ρένας Κώτσιου" καθώς και πολλά σχολεία της πόλης !!!
Στέργιος Παλπάνης 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Επισκέψεις μαθητών στην 25η έκθεση της ΦΛΟΓΑΣ Ηγουμενίτσα: Επισκέψεις μαθητών στην 25η έκθεση της ΦΛΟΓΑΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Εκδήλωση για τη τοποθέτηση απινιδωτή στο Γαρδίκι Παραμυθιάς

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016


Read More »
Εκδήλωση για τη τοποθέτηση απινιδωτή στο Γαρδίκι Παραμυθιάς Εκδήλωση για τη τοποθέτηση απινιδωτή στο Γαρδίκι Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Σήμερα η ομιλία στο Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου με θέμα: «Οικογένεια και παιδί. Όρια και επικοινωνία»

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Γραικοχωρίου σε συνεργασία με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας σας προσκαλεί στην ομιλία – συζήτηση με θέμα:

«Οικογένεια και παιδί. Όρια και επικοινωνία»

η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 18:00 στον χώρο του σχολείου.Read More »
Σήμερα η ομιλία στο Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου με θέμα: «Οικογένεια και παιδί. Όρια και επικοινωνία» Σήμερα η ομιλία στο Δημοτικό Σχολείο Γραικοχωρίου με θέμα: «Οικογένεια και παιδί. Όρια και επικοινωνία» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Αύριο η γιορτή για την ημέρα ατόμων με αναπηρία

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016


Read More »
Ηγουμενίτσα: Αύριο η γιορτή για την ημέρα ατόμων με αναπηρία Ηγουμενίτσα: Αύριο η γιορτή για την ημέρα ατόμων με αναπηρία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Συγχαρητήρια επιστολή της Δημάρχου Σουλίου προς την ΘΕΑΤΟ

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016


Με την ολοκλήρωση του μήνα θεατρικής δημιουργίας ¨θεατρικός Νοέμβρης¨ εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον πολιτιστικό σύλλογο ¨ΘΕΑΤΟ¨ για την απόλυτη οργανωτική και καλλιτεχνική επιτυχία.

Άλλωστε η συμμετοχή του κόσμου δείχνει το μέγεθος της επιτυχίας σε αυτό το πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η θεατρική παιδεία καλλιεργεί προσωπικότητες και ανεβάζει τον πολιτιστικό δείκτη ενός τόπου και ότι ο πολιτισμός είναι η ουσιαστική έκφραση της ψυχής ενός λαού.

Απόρροια απόδειξης πολιτισμού αποτελούν και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν ως σκοπό να δώσουν ζωή ,να καλλιεργήσουν και να διαμορφώσουν ήθη, έθιμα και αξίες.

Ο Δήμος μας πιστός σε αυτές τις πολιτιστικές αξίες στήριζε και θα στηρίζει, με την διοργάνωση ή την συνδιοργάνωση με άλλους φορείς, τις προσπάθειες αυτές που συμβάλλουν στην ανάδειξη όχι μόνο του πολιτισμού αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Ευχόμαστε στη ΘΕΑΤΟ για τα 20 χρόνια δημιουργίας της ,χρόνια πολλά ,καλή και δημιουργική συνέχεια.

Η Δήμαρχος Σουλίου 
Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση Read More »
Συγχαρητήρια επιστολή της Δημάρχου Σουλίου προς την ΘΕΑΤΟ Συγχαρητήρια επιστολή της Δημάρχου Σουλίου προς την ΘΕΑΤΟ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Φιλιάτες: Από 81 σχολεία που είχε η επαρχία το 1931, σήμερα λειτουργούν μόνο 4

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016
Το σχολείο της Λεπτοκαρυάς


Μια καταγραφή των σχολείων της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φιλιατών το 1931- από την εφημερίδα ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ του Γιώργου Βουγίδη.Διδακτηριακή κατάστασις Εκπαιδευτικής περιφερείας Επαρχίας Φιλιατών
του Επιθεωρητή Φιλιατών Ι. Μεταξά

Εις την εκπαιδευτικήν περιφέρειαν Φιλιατών υπάγονται 81 σχολεία, εκ τούτων 5 μόνον σχολεία έχουν διδακτήρια χαρακτηριζόμενα ως «καλά»: 
1) Αγ. Πάντων κατασκευασθέν εκ δωρεάς του κ. Μελά. 
2) Τσαμαντά , ανοικοδομηθέν από συνδρομάς των εν Αμερική εγκατεστημένων Τσαμαντιωτών. Το μόνον σφάλμα τούτου, κατά την γνώμην των ειδικών, είναι ότι δεν ευρίσκεται εις πολύ κατάλληλον τοποθεσίαν : 
3) Γηρομερίου ολονέν συμπληρούμενον και επιδιορθούμενον χάρις εις τας γενναίας συνδρομάς της Κοινότητος. 
4) Λεπτοκαρυάς (νεόδμητον) κατασκευασθέν με εισφοράς της κοινότητας, των κατοίκων και αρωγήν του δημοσίου. Το διδακτήριον τούτο είναι από κάθε άποψιν τέλειον. Υπολείπεται να πλουτισθή με όργανα και έπιπλα και να καλλιεργηθή η εσωτερική του οργάνωσις. Το σχολείον τούτο έχει και σχολικόν κήπον αξιόλογον. 
5) Βαβούριον, ανοικοδομηθέν με συνδρομήν των κατοίκων και γενναίαν Κρατικήν αρωγήν.
 1. Άγιοι Πάντες
 2. Άγιος Νικόλαος
 3. Αράχωβα
 4. Αχούρια Βαβουρίου
 5. Ασπροκκλήσι (Λιντίσδα)
 6. Αετός
 7. Αχλαδιά
 8. Άνω Ξέχωρο
 9. Άνω Παληοκκλήσι
 10. Αετόπετρα
 11. Βαβούρι
 12. Βορτόπια
 13. Βρυσέλλα
 14. Βρυσούλα
 15. Βασιλόπουλον
 16. Βοτσαρά
 17. Γαρδίκι
 18. Γηρομέρι
 19. Γλούστα
 20. Γολά
 21. Γλύζιανη
 22. Γρανιτσοπούλα
 23. Γρίμπιανη
 24. Γρίμποβον
 25. Δεσποτικόν
 26. Δελβινακόπουλου
 27. Ελαία
 28. Εκκλησοχώρι
 29. Ιερομνήμη
 30. Αχούρια Μαλουνίου
 31. Κάτω Ξέχωρο
 32. Κεραμίτσα
 33. Κοκκινιά
 34. Κοκκινολιθάρι
 35. Κωστάνα
 36. Καμίτσανη
 37. Κουρεμάδι
 38. Κοχλιοί
 39. Κουρέντα
 40. Κώτσικα
 41. Λαμποβίστρα
 42. Λεπτοκαρυά
 43. Λειά
 44. Λίμποβον
 45. Λιόπεσι
 46. Λύκου
 47. Λίστα
 48. Μαζαράκι
 49. Μαλούνι
 50. Μαντζάρι
 51. Μύλοι
 52. Νεοχώρι
 53. Ντόλιανη
 54. Παλαμπάς
 55. Παληοχώρι
 56. Πηγαδούλια
 57. Πλαίσιον
 58. Πόβλα
 59. Ραβενή
 60. Ραΐκο
 61. Ριζό
 62. Σαγιάδα
 63. Σίδερη
 64. Σκουπίτσα
 65. Σπάταρη
 66. Σολοπιά
 67. Σμέρτον
 68. Τσαρακλιμάνι
 69. Τσαμαντάς
 70. Φοινίκι
 71. Φανερωμένη
 72. Φατήρι
 73. Φωτεινό
 74. Χίνκα
 75. Φιλιάτες

ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ: Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε αφορούν σταχυολόγηση από μια ολοκληρωμένη καταγραφή της κατάστασης και της προόδου των Σχολείων της Επαρχίας Φιλιατών, η οποία θα συμπεριληφθεί στο υπό έκδοση νέο βιβλίο για το Φιλιάτι. Τα 75 σχολεία βρήκα στη μελέτη από τα 81 που αναφέρει ο κ. Μεταξάς, πιθανόν τα άλλα 6 να αφορούν τα σχολεία Ηγουμενίτσας, Αγίου Βλασίου, Καστρίου κλπ τα οποία τότε ανήκαν στην Επαρχία Θυάμιδος που είχε έδρα τους Φιλιάτες. Η αντιγραφή και σταχυολόγηση έγινε με την φροντίδα της πολύτιμης συνεργάτισσας Λουκίας την οποία και ευχαριστώ.-Read More »
Φιλιάτες: Από 81 σχολεία που είχε η επαρχία το 1931, σήμερα λειτουργούν μόνο 4 Φιλιάτες: Από 81 σχολεία που είχε η επαρχία το 1931, σήμερα λειτουργούν μόνο 4 Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Συνάντηση για την οργάνωση της 2ης Γιορτής Πολιτισμού «Μάνα Μουργκάνα»

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016


Η συμμετοχή των συμπατριωτών μας – και όχι μόνο - στις εκδηλώσεις της 1ης Γιορτής Πολιτισμού «Μάνα Μουργκάνα» αλλά και τα πλείστα θετικά σχόλια, τόσο στα ΜΜΕ όσο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, μας γέμισαν ικανοποίηση για την προσπάθειά μας και μας έδωσαν την δύναμη για να προχωρήσουμε στην επόμενη διοργάνωση.

Με την βοήθεια και την ενεργό συμμετοχή όλων μας, είμαστε πεπεισμένοι πως η επόμενη διοργάνωση θα είναι ακόμη πιο επιτυχημένη και ότι ο στόχος της Γιορτής Πολιτισμού «Μάνα Μουργκάνα» θα επιτευχθεί απόλυτα σε βάθος χρόνου. Θα καταφέρουμε όχι μόνο να διατηρήσουμε και να διαδώσουμε την πολιτιστική μας παράδοση και τις μνήμες μας, αλλά και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες ώστε να γνωρίσουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι τον τόπο μας!

Σας περιμένουμε, το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016, και ώρα 18:00, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Μουργκάνας (Γερανίου 44 Ομόνοια), να θυμηθούμε και να συζητήσουμε για την 1η Γιορτή Πολιτισμού «Μάνα Μουργκάνα» και να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις για την 2η Γιορτή Πολιτισμού «Μάνα Μουργκάνα».

Θα είναι ιδιαίτερη χαρά να ανταμώσουμε και πάλι πολλοί μαζί! 
Read More »
Συνάντηση για την οργάνωση της 2ης Γιορτής Πολιτισμού «Μάνα Μουργκάνα» Συνάντηση για την οργάνωση της 2ης Γιορτής Πολιτισμού «Μάνα Μουργκάνα» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Αρνητικές οι θερμοκρασίες σήμερα το πρωί στην Ήπειρο

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016


Αρνητικές θερμοκρασίες σημειώθηκαν και σήμερα το πρωί σε μεγάλο μέρος της Ηπείρου, με τον υδράργυρο να φτάνει στην Ανατολή Ιωαννίνων τους 5.5 βαθμούς κάτω από το μηδέν! 
Σύμφωνα με τις μετρήσεις των σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι ελάχιστες θερμοκρασίες την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου είναι οι εξής:

Ιωάννινα (Ανατολή):-5.5
Αγ. Κυριακή Ιωαννίνων:-5.2
Κόνιτσα:-2.9
Θεοδώριανα:-2.7
Τσεπέλοβο:-2.6
Αγία Παρασκευή Κεράσοβο:-2.2
Πράμαντα:-1.2
Παπιγκο:-0.7
Δωδώνη:-0.2
Βουργαρέλι:0.3
Ηγουμενίτσα (Μαυρούδι):2.1
Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς:1.8
Ζίτσα:2.3
Πεστά:0.8
Δερβίζιανα:0.0
Πρέβεζα:3.8
Καραβοστάσι:4.1
Πάργα (λιμάνι):7.3

Read More »
Αρνητικές οι θερμοκρασίες σήμερα το πρωί στην Ήπειρο Αρνητικές οι θερμοκρασίες σήμερα το πρωί στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 02, 2016 Rating: 5

Σελίδες