Φορολοταρία: Δείτε εάν κερδίσατε από 1.000 έως 50.000 ευρώ

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Φορολοταρία: Δείτε εάν κερδίσατε από 1.000 έως 50.000 ευρώ


Πραγματοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ΑΑΔΕ η φορολοταρία που «μοιράζει» από 1.000 ευρώ και 50.000 ευρώ.

Πρόκειται για την 26η δημόσια κλήρωση και αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο 2023.


Δείτε εάν κερδίσατε εδώ

Αναλυτικά τα ποσά της φορολοταρίας
Τα ποσά που θα κερδίζουν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι είναι τα εξής:1 τυχερός κερδίζει 50.000 ευρώ
5 τυχεροί κερδίζουν 20.000 ευρώ ο καθένας
50 τυχεροί κερδίζουν 5.000 ευρώ ο καθένας
500 τυχεροί κερδίζουν 1.000 ευρώ ο καθένας

Για την καταβολή του επάθλου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει δηλώσει ο φορολογούμενος τον τραπεζικό του λογαριασμό σε μορφή ΙΒΑΝ στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), στην επιλογή myAADE – «Μητρώο & Επικοινωνία» – Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ.

Οι φορολογούμενοι που κέρδισαν στη σημερινή κλήρωση και είναι πιστοποιημένοι στο TAXISnet, θα ειδοποιηθούν άμεσα με μήνυμα στη θυρίδα τους στο myAADE και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κάποιοι από τους κληρωθέντες δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ, η ΑΑΔΕ θα επικοινωνήσει μαζί τους και τηλεφωνικά.

Τα ποσά που μοιράζονται από τη φορολοταρία που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.


Read More »
Φορολοταρία: Δείτε εάν κερδίσατε από 1.000 έως 50.000 ευρώ Φορολοταρία: Δείτε εάν κερδίσατε από 1.000 έως 50.000 ευρώ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Σήμερα Τρίτη η καταβολή τους

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Σήμερα Τρίτη η καταβολή τους


Νωρίς το απόγευμα σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να δουν οι δικαιούχοι τα χρήματα των καταβολών των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να καταβληθούν τα εξής τακτικά επιδόματα:
-Επίδομα Στέγασης
-Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
-Αναπηρικά επιδόματα
-Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής
-Επίδομα Ομογενών
-Επίδομα Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
-Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων
- Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την Ελληνική μειονότητα Αλβανίας
-Επίδομα Γέννησης
–Επίδομα Παιδιού
-Επίδομα Αναδοχής
-Επίδομα Ορεινών και Μειονεκτικών περιοχών
Με προπληρωμένη κάρτα τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ - ΔΥΠΑ

Κάθε δικαιούχους επιδόματος που εντάσσεται στην προπληρωμένη κάρτα θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση στην τράπεζα που έχει το λογαριασμό για την έκδοση προπληρωμένης κάρτας χωρίς κανένα κόστος.

Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης θα κρατήσει κάποιους μήνες προκειμένου να προλάβουν όλοι οι δικαιούχοι και θα λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Από εκεί και πέρα το σύνολο των παροχών θα καταβάλλονται μέσω της προπληρωμένης κάρτας.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης ή του επιδόματος σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές, ενώ για το υπόλοιπο ποσό παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης μετρητών.

Προβλέπονται επίσης κίνητρα για όποιον επιλέξει να μην κάνει ανάληψη του υπολοίπου αλλά να το χρησιμοποιήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, κατά το πρότυπο των φορολοταριών που πραγματοποιεί σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.


Read More »
Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Σήμερα Τρίτη η καταβολή τους Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Σήμερα Τρίτη η καταβολή τους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Β. Γιόγιακας | “Η αντιπολίτευση επιλέγει μάχες σε λάθος μέτωπα και τελικά βρίσκεται εκτεθειμένη”

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Β. Γιόγιακας | “Η αντιπολίτευση επιλέγει μάχες σε λάθος μέτωπα και τελικά βρίσκεται εκτεθειμένη”


Σκληρή κριτική σε όσους αντιδρούν στην πρόταση της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως για επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές ασκεί ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγιακας.

Διερωτάται ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας «δηλαδή, τι θα πει αύριο η αντιπολίτευση στους Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι περιμένουν εδώ και χρόνια να γίνει αυτό που σε άλλες χώρες θεωρείται αυτονόητο; Ότι «αιφνιδιάστηκε» με την τροπολογία; Ποιόν ενδιαφέρει στ’ αλήθεια αυτό;». Αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχουν οι αγρότες και δηλώνει πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τα συζητήσει και να βρεθούν λύσεις. Για τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις και το νέο κύμα κερδοσκοπίας υπογραμμίζει ότι το ζητούμενο είναι να μην πάρει διαστάσεις το πρόβλημα στην Ερυθρά Θάλασσα και να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τορπιλίζει τη συναίνεση με την τροπολογία της Νίκης Κεραμέως που προβλέπει επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις Βουλευτικές εκλογές. Εσείς τι απαντάτε;

Μα ήταν ακριβώς η ευρεία συναίνεση των κομμάτων που οδήγησε την κυβέρνηση να δει την ευκαιρία και να προτείνει επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές. Όταν συμφωνείς επί της αρχής σημαίνει ότι αποδέχεσαι την ουσία, το κύριο και βασικό μέρος του νομοσχεδίου, που εδώ είναι η επιστολική ψήφος. Δηλαδή, τι θα άλλαζε στην ουσία, αν η επιστολική ψήφος επεκτεινόταν στις εθνικές εκλογές, που ακόμα αργούν, και αφού πρώτα θα δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές; Στο κάτω – κάτω, αν διαφωνείς με μια τροπολογία, καταψηφίζεις την τροπολογία, όχι ολόκληρο το νομοσχέδιο, το οποίο πριν έχεις αποδεχθεί στην ουσία του. Κοιτάξτε, νομίζω ότι η αντιπολίτευση, στην αγωνία της να διαφοροποιηθεί από την Κυβέρνηση, επιλέγει μάχες σε λάθος μέτωπα και, τελικά, βρίσκεται εκτεθειμένη. Δηλαδή, τι θα πει αύριο η αντιπολίτευση στους Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι περιμένουν εδώ και χρόνια να γίνει αυτό που σε άλλες χώρες θεωρείται αυτονόητο; Ότι «αιφνιδιάστηκε» με την τροπολογία; Ποιον ενδιαφέρει στ’ αλήθεια αυτό;

Εκτός από τη Γερμανία , τη Γαλλία και την Ολλανδία τα τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους και στη χώρα μας. Τι θα κάνει η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στα αιτήματα των αγροτών;
Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους αγρότες μας είναι το κόστος παραγωγής – του ρεύματος, του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, των ζωοτροφών. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν οι ολοένα και συχνότερες φυσικές καταστροφές και ζημιές λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλά και τα προβλήματα ρευστότητας λόγω των μειωμένων ενισχύσεων και της καθυστέρησης πληρωμών. 

Η κυβέρνηση προφανώς γνωρίζει τα προβλήματα και έχει δηλώσει έτοιμη να τα συζητήσει, γιατί μόνο έτσι μπορεί να βρεθούν λύσεις. Ήδη γνωρίζουμε ότι θα γίνουν αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ότι έχει μπει στο τραπέζι της συζήτησης με τους ευρωπαίους εταίρους μας να γίνει πιο απλή και πιο γρήγορη η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που πάνε στους αγρότες και να γίνει πιο αποτελεσματική η στήριξή τους στα φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Ένα σοβαρό θέμα που πρέπει να δούμε επίσης – και ήδη γνωρίζω ότι μελετάται – είναι πως θα μειωθούν οι απώλειες στις αγροτικές ενισχύσεις μετά την κατάργηση του «πρασινίσματος» και την αντικατάστασή του από νέες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, τα λεγόμενα «οικολογικά σχήματα».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα κύμα φυγής από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι παραιτήσεις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αγγίζουν το 10% του προσωπικού. Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της μεγάλης φυγής;
Να πω πρώτα απ’ όλα ότι το 10% αφορά το Πολεμικό Ναυτικό και συγκεκριμένα τη διετία 2022 – 2023. Αν και δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού επιδεινώνεται από τον μεγάλο αριθμό των αποστολών που αναλαμβάνει το Πολεμικό Ναυτικό και από την παλαιότητα των φρεγατών που παθαίνουν βλάβες συχνά, κάτι που αυξάνει τον φόρτο δουλειάς. Μια βασική αιτία είναι επίσης οι χαμηλοί μισθοί των κατώτερων στελεχών αλλά και η προσφορά πολύ μεγαλύτερων αποδοχών από τον ιδιωτικό τομέα – ακόμα και τριπλάσιων – προς τους πιο υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Στο θέμα των αποδοχών ακούγεται ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο επίδομα των «πλεύσιμων» αλλά, σε έναν πιο μακρύ χρονικό ορίζοντα, χρειάζονται και άλλα μέτρα για να φέρουμε περισσότερους νέους στο Πολεμικό Ναυτικό όπως είναι η αύξηση των σπουδαστών στις σχολές Δοκίμων και υπαξιωματικών, που ήδη ισχύει.

Οι μεγάλοι διατροφικοί όμιλοι προαναγγέλλουν κι άλλες μεγάλες αυξήσεις με πρόσχημα την κρίση στον Περσικό. Πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το νέο κύμα κερδοσκοπίας;
Για την ώρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε για νέο κύμα κερδοσκοπίας αλλά για μια πολύ μεγάλη – είναι αλήθεια – αύξηση του κόστους του θαλάσσιου εμπορίου αγαθών, κάτι που αναπόφευκτα θα επηρεάσει προς τα πάνω και τις τελικές τιμές των προϊόντων για τους καταναλωτές. Το ζητούμενο είναι αυτό το «ντόμινο» εκτόξευσης των ναύλων και μεταφορικού κόστους, καθυστερήσεων παράδοσης, ελλείψεων στη αγορά και ανατιμήσεων αγαθών να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις και να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτός είναι άλλωστε ο σκοπός της πολυεθνικής επιχείρησης «Θεματοφύλακας της Ευημερίας» στην οποία αποφάσισε να συμμετέχει η χώρα μας.


Read More »
Β. Γιόγιακας | “Η αντιπολίτευση επιλέγει μάχες σε λάθος μέτωπα και τελικά βρίσκεται εκτεθειμένη” Β. Γιόγιακας | “Η αντιπολίτευση επιλέγει μάχες σε λάθος μέτωπα και τελικά βρίσκεται εκτεθειμένη” Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Συνελήφθησαν 3 νεαροί για μεταφορά πάνω από 54 κιλών ακατέργαστης κάνναβης

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Συνελήφθησαν 3 νεαροί για μεταφορά πάνω από 54 κιλών ακατέργαστης κάνναβης


Στην κατάσχεση περισσότερων από 54 κιλών ακατέργαστης κάνναβης προχώρησαν χθες (29-01-2024) το μεσημέρι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν 3 ημεδαποί, ηλικίας 24, 21 και 20 ετών, που κατηγορούνται για - κατά περίπτωση – κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.
Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, εντόπισαν ως ύποπτο σε περιοχή των Ιωαννίνων Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 20χρονου, που οδηγούσε ο 24χρονος.
Κατά τον έλεγχο που επακολούθησε βρέθηκαν εντός του αυτοκινήτου και κατασχέθηκαν 50 αυτοσχέδιες συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 54 κιλών και 305 γραμμαρίων.
Κατά την εξέλιξη της έρευνας, εντοπίστηκαν λίγο αργότερα και συνελήφθησαν οι δύο συγκατηγορούμενοί του, οι οποίοι διακριβώθηκε ότι κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των ναρκωτικών, προπορεύονταν με άλλο όχημα, προκειμένου να ενημερώνουν μέσω επικοινωνίας με κινητό τηλέφωνο τον 24χρονο για ενδεχόμενο αστυνομικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο των ερευνών, κατασχέθηκαν επιπλέον:
· τα δύο παραπάνω αυτοκίνητα,
· χρηματικό ποσό 415 ευρώ,
· 5 κινητά τηλέφωνα και
· συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Read More »
Συνελήφθησαν 3 νεαροί για μεταφορά πάνω από 54 κιλών ακατέργαστης κάνναβης Συνελήφθησαν 3 νεαροί για μεταφορά πάνω από 54 κιλών ακατέργαστης κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Ξεκινά σήμερα η υλοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής κατάρτισης

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Ξεκινά σήμερα η υλοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής κατάρτισης


Από σήμερα ξεκινά η υλοποίηση 819 Προγραμμάτων Κατάρτισης για Νέους Γεωργούς, διάρκειας 150 ωρών το καθένα. Όπως γνωστοποίησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στις καταρτίσεις θα συμμετάσχουν 14.627 δικαιούχοι Νέοι Γεωργοί από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος: «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις», για τους δικαιούχους της 3ης Προκήρυξης του υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014 – 2020».

Τα προγράμματα θα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:
Φυτική παραγωγή, Ζωική παραγωγή και Μελισσοκομία και ο συνολικός προϋπολογισμός της Πράξης είναι 14.295.950 ευρώ.

Η κατανομή των δικαιούχων με βάση την κατεύθυνση της γεωργικής τους εκμετάλλευσης είναι:

 Φυτική Παραγωγή: 9.963 δικαιούχοι
 
 Ζωική Παραγωγή: 3.867 δικαιούχοι

 Μελισσοκομία: 897 δικαιούχοι

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα προγράμματα θα λάβουν χώρα στις 38 δομές αγροτικής κατάρτισης τα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» του Οργανισμού, τα οποία διαθέτουν σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό και στην υλοποίησή τους, θα συμμετέχουν εκπαιδευτές από́ το επικαιροποιημένο Μητρώο Εκπαιδευτών Ενηλικών του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι για την επιστημονική́ τους γνώση, την επαγγελματική́ εμπειρία τους και είναι σε θέση να καλύψουν με επιτυχία τους μαθησιακούς στόχους.

Σημειώνεται ότι η διάρκεια των προγραμμάτων ανέρχεται σε 150 ώρες, εκ των οποίων οι 30 ώρες αφορούν πρακτική́ εξάσκηση στο πεδίο.

Στην πρώτη φάση υλοποίησης τα προγράμματα κατάρτισης θα πραγματοποιηθούν το χρονικό διάστημα 30 Ιανουαρίου-15 Μαρτίου στις ακόλουθες περιοχές:

 Σκύδρα (Πέλλα)

 Μακρόχωρι (Ημαθία)

 Αμαλιάδα (Ηλεία)

 Μεσολόγγι (Αιτωλοακαρνανία)

 Ηράκλειο (Κρήτη)

 Βέλο (Κορινθία)

 Βαρδάτες (Φθιώτιδα)

Αλμυρός (Μαγνησία)

Λάρισα

 Κυπαρισσία (Μεσσηνία)

 Κομοτηνή (Ροδόπη)


Read More »
ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Ξεκινά σήμερα η υλοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής κατάρτισης ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Ξεκινά σήμερα η υλοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής κατάρτισης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Δήμος Σουλίου | Στο πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 άνω, για 10 προσλήψεις.

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Δήμος Σουλίου | Στο πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 άνω, για 10 προσλήψεις.


Την συμμετοχή του Δήμου Σουλίου στο πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 άνω, αποφάσισε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με την απόφαση, θα αιτηθούν για πρόσληψη 10 άτομα για 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες, με την διαδικασία υποβολής αιτήματος να πραγματοποιείται μέσω του συστήματος ΔΥΠΑ, ως εξής:Read More »
Δήμος Σουλίου | Στο πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 άνω, για 10 προσλήψεις. Δήμος Σουλίου | Στο πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 άνω, για 10 προσλήψεις. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα δεδομένα στην καταπολέμηση του εγκλήματος | Γράφει η Χριστίνα Κύλλα

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα δεδομένα στην καταπολέμηση του εγκλήματος | Γράφει η Χριστίνα Κύλλα


ΗΤεχνητή Νοημοσύνη διεκδικεί δυναμικά πλέον τη θέση της σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι έννοιες των λογισμικών AI (Αrtificial Ιntelligence), των νευρωνικών δικτύων και της μηχανικής μάθησης εμφανίζουν ραγδαία ανάπτυξη και όλο περισσότερες εταιρίες ανά τον κόσμο διεκδικούν τη χρήση τους για λόγους ασφαλείας και όχι μόνο.
Το ερώτημα που έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια είναι αν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πρόληψη του εγκλήματος αποτελώντας στο μέλλον ένα μόνιμο κομμάτι του εγκληματικού οικοσυστήματος.
Αρχικά, η τεχνολογία ΑΙ παρουσιάζεται ως ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των αρχών στο τομέα του οικονομικού εγκλήματος. Πιο συγκεκριμένα οι αλγόριθμοι της μηχανικής μάθησης (machine learning) που αποτελεί ένα λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης, παίζει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση εγκλημάτων όπως σε υποθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phising), στην περίπτωση κλοπών ταυτότητας καθώς και σε άλλα είδη απατηλών δραστηριοτήτων.
Όλως ενδεικτικά, το λεγόμενο machine learning διαθέτει αλγόριθμους ικανούς να εντοπίζουν τυχόν ανωμαλίες και παρεκκλίσεις στο πάγιο μοτίβο συναλλαγών και διατραπεζικών συναλλαγών. Είναι δηλαδή σε θέση να προβλέπει, να ανιχνεύει απατηλές δραστηριότητες επίδοξων κυβερνοεγκληματιών.
Ωστόσο, πολλές εταιρίες δημιουργίας λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης επιδιώκουν τα τελευταία χρόνια την επέκταση της χρήσης της από τις αστυνομικές αρχές στην πρόληψη μιας ευρείας γκάμας εγκλημάτων.
Η ιδέα πίσω από το συγκεκριμένο εγχείρημα έγκειται στην άποψη πως το έγκλημα σε πολλές περιπτώσεις είναι προβλέψιμο ιδίως σε περιπτώσεις εγκληματιών που δρουν έχοντας ένα συγκεκριμένο modus operandi.
Υποστηρίζεται δηλαδή, πως με την τροφοδότηση των συστημάτων ΑΙ με ένα τεράστιο όγκο δεδομένων για μία σειρά από τελεσθέντα εγκλήματα (στοιχεία για τον τόπο, χρόνο που έλαβαν χώρα, το προφίλ των θυμάτων) οι αρχές θα είναι σε θέση να προβλέψουν ορισμένες ζώνες κινδύνου οπού υπάρχει πιθανότητα να τελεσθεί το επόμενο έγκλημα, προκειμένου να το αποτρέψουν.
Ειδικότερα, στον τομέα των ένοπλων ληστειών, εταιρία χρησιμοποίησε ένα λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης το Shotspotter. Το εν λόγω λογισμικό χρησιμοποιήθηκε από αστυνομικές υπηρεσίες στην Αμερική για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους εγκλημάτων και όχι μόνο.
Το συγκεκριμένο λογισμικό λειτουργεί μέσω των αισθητήρων, που εγκαθίστανται σε διάφορα σημεία πόλης. Με αυτό οι αρχές ήταν σε θέση εφόσον λάμβανε χώρα πυροβολισμός να ανιχνεύσουν την ακριβή τοποθεσία που έλαβε χώρα συγκρίνοντας τα δεδομένα που λάμβαναν από τους αισθητήρες με στόχο τον άμεσο εντοπισμό των δραστών.
Πολλοί δήλωσαν τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κυρίως όσον αφορά την πιθανή παραβίαση της ιδιωτικότητας τους σε περίπτωση που οι συγκεκριμένοι αισθητήρες μπορούσαν να πιάσουν και άλλους ήχους όπως την ανθρώπινη ομιλία.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω της μηχανικής μάθησης και όχι μόνο, θεωρείται πως μπορεί να συμβάλει στην προστασία παιδιών από τους σεξουαλικούς δράστες που προσπαθούν να προσελκύσουν ανηλίκους στο διαδίκτυο.
Ειδικότερα, οι αστυνομικές αρχές τείνουν να χρησιμοποιούν προγράμματα ΑΙ τα οποία αφού έχουν εμπλουτιστεί με ένα τεράστιο όγκο δεδομένων για τον τρόπο δράσης των εν λόγω δραστών, είναι σε θέση να ανιχνεύουν περίεργες διαδικτυακές συμπεριφορές ή να εντοπίζουν λέξεις ή φράσεις που τείνουν οι εν λόγω εγκληματίες να χρησιμοποιούν.
Επίσης, εντοπίζοντας και αναλύοντας φωτογραφίες και βίντεο κακοποιημένων παιδιών προσδοκάται πως μέσω λογισμικού ΑΙ θα είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός θυμάτων αλλά και των δραστών.
Στις ως άνω περιπτώσεις με εξαίρεση τις επιφυλάξεις για το πρόγραμμα shotspotter, η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιείται ως θεμιτό και αποκλειστικά βοηθητικό εργαλείο των αρχών για την πάταξη του εγκλήματος.
Ωστόσο, τα πράγματα αλλάζουν όταν η Τεχνητή Νοημοσύνη από ένα απλό εργαλείο τρέπεται σε μία αυθεντία, υποκαθιστώντας επί της ουσίας τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές. Ειδικότερα η κινεζική εταιρεία Cloudwalk δημιούργησε ένα σύστημα αναγνώρισης προσώπου (face recognition system) το οποίο ανέφερε πως θα είναι χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των αρχών.
Το εν λόγω σύστημα ΑΙ υπόσχεται τον εντοπισμό υπόπτων μέσα από την ανάλυση των κινήσεων ενός ατόμου, καθώς και των λεγόμενων microexpressions (μικροεκφράσεων).
Αντίστοιχα, όλο και περισσότερες αστυνομικές αρχές σε πολιτείες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν το δεύτερο καλύτερο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου στον κόσμο το λεγόμενο Clearview Αi.
Το συγκεκριμένο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης διαθέτει μία τεράστια βάση δεδομένων με 3 δισεκατομμύρια εικόνες πολιτών από όλο τον πλανήτη.
Τις εικόνες αυτές τις αντλεί από τα social media, από ηλεκτρονικές εφημερίδες και από κάθε μέσο στο διαδίκτυο οπού μπορεί να απεικονίζονται εικόνες ατόμων αρκεί αυτές οι εικόνες έστω και για μικρό χρονικό διάστημα να είχαν αναρτηθεί δημόσια.
Όποιος κατέχει αυτό το λογισμικό μπορεί ανεβάζοντας τη φωτογραφία ενός οποιουδήποτε ατόμου στο Clearview να εντοπίσει μία πληθώρα στοιχείων για τη ζωή του εν λόγω ατόμου και την ταυτότητα του.
Το εξαιρετικά ανησυχητικό είναι πως ακόμα και αν ένα άτομο έχει βγει σε μια φωτογραφία χωρίς να το γνωρίζει, το εν λόγω σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης αξιοποιώντας εκείνα τα βιομετρικά στοιχεία του προσώπου που μένουν αναλλοίωτα στο χρόνο μπορεί να το ανιχνεύσει.
Στην Αμερική αν και ζητήθηκε από τις αστυνομικές αρχές να πάψουν αν το χρησιμοποιούν πριν τεθούν κανόνες για τη χρήση του, η κατάσταση δυστυχώς δεν άλλαξε. Φωτογραφίες εκατομμυρίων ατόμων μέχρι και σήμερα, ακόμα και από την Ευρώπη, συγκεντρώνονται εν αγνοία τους από την εν λόγω εταιρεία χωρίς κανείς να γνωρίζει μετά βεβαιότητας, αν ενδεχομένως τα μεταπωλεί σε άλλες εταιρίες.
Ο νομικός ισχυρισμός της είναι ουσιαστικά πως εφόσον ένα άτομο βγήκε φωτογραφία και αυτή αναρτήθηκε δημόσια στο διαδίκτυο, απεμπόλησε κάθε δικαίωμα του πάνω στην εικόνα του και έδωσε τη συγκατάθεση του για τη χρήση της. Το εν λόγω επιχείρημα, μαρτυρά πόσο ευάλωτα είναι τα ευαίσθητα δεδομένα ενός ατόμου.
Αδιαμφισβήτητα συγκατάθεση δε, μπορεί να υφίσταται χωρίς το άτομο να γνωρίζει την ταυτότητα εκείνου που επεξεργάζεται τα δεδομένα του και χωρίς να μπορεί ανά πάσα στιγμή να αρνηθεί τη χρήση ή να ζητήσει την αφαίρεση των προσωπικών του δεδομένων.
Σε επίπεδο δικαστικών αρχών έχουν εφευρεθεί εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης όπως το Correctional Offender Management Profiling Offender for Alternative Sactions που είναι σε θέση να αξιολογεί αντί των δικαστών και των ειδικών επιστημόνων τον βαθμό επικινδυνότητας ενός ατόμου προκειμένου να αποφασιστεί αν οι καταδικασθέντες μπορούν να απολυθούν υπό όρο ή όχι.
Στις ως άνω περιπτώσεις παρατηρεί κανείς το επικίνδυνο τρόπο χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης που καθιστά αναγκαία τη θέσπιση νόμων και κανόνων για τη διασφάλιση της ιδιωτικότητας του ατόμου καθώς και των ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων.
Τα λογισμικά Τεχνητής Νοημοσύνης μπορούν να αποτελούν ένα βοηθητικό εργαλείο των αρχών για την ανάλυση εγκλημάτων και ίσως την πρόληψη μιας νέας εγκληματικής πράξης μαζί με άλλα εργαλεία που θα έχει η αστυνομία στη διάθεση της.
Είναι ωστόσο εξαιρετικά επικίνδυνο ένα σύστημα τεχνολογίας ΑΙ να υποκαθιστά την ανθρώπινη κρίση και να υποδεικνύει ενόχους και με βάσει την κρίση αυτή του λογισμικού χωρίς περαιτέρω έρευνα ένα άτομο να θεωρείται ως ο δράστης της τελεσθείσας πράξης.
Επιπρόσθετα, επειδή ακριβώς τα εν λόγω λογισμικά τροφοδοτούνται από δεδομένα που κάποιο άτομο εισάγει, ενυπάρχει ο κίνδυνος τα δεδομένα που θα εισάγονται, να εμπεριέχουν προκαταλήψεις για συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, με αποτέλεσμα το ίδιο το σύστημα ΑΙ να επιλέγει άτομα ως υπόπτους με βάσει αυτά τα προβληματικά δεδομένα.
Τέλος, σε επίπεδο δικαστικών αρχών δε, μπορεί στο ελληνικό δικανικό σύστημα αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να γίνει δεκτό πως ένα λογισμικό θα αξιολογεί ως αυθεντία αν ένα πρόσωπο αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία με βάση το παρελθόν του και το μητρώο του.
Αυτό, διότι η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι πολυσύνθετη, περίπλοκη και πολλοί παράγοντες μπορεί να επιφέρουν αλλαγές στη συμπεριφορά ενός ατόμου καθιστώντας ένα δράστη επανεντάξιμο στην κοινωνία.
Σε επίπεδο δε δικαστηρίου, κατά τη διαδικασία προσκόμισης αποδεικτικών στοιχείων πρέπει να γίνει δεκτό πως εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης ιδίως αυτά που παρουσιάζονται να εντοπίζουν δράστες δε θα πρέπει να αποτελούν ποτέ αποδεικτικό στοιχείο βάσιμο σε μία ποινική δίκη.
Τέτοιου είδους συστήματα στηρίζονται στο νόμο των πιθανοτήτων και στο δικό μας σύστημα ποινικής δικαιοσύνης απαγορεύεται ένας κατηγορούμενος να κριθεί ένοχος, εκτός αν υπάρχει πλήρης βεβαιότητα για την ενοχή του.
Πολλά ζητήματα λοιπόν εγείρονται, ιδίως αναφορικά με τις τεχνολογίες ΑΙ αναγνώρισης προσώπου, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση τίθενται σε κίνδυνο η ιδιωτικότητα του ατόμου και τα προσωπικά του δεδομένα.
Γι' αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρόκειται να θεσπισθεί Κανονισμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο οποίος θα ισχύει παράλληλα με το ΓΚΠΔ. Σε αυτόν, τα λογισμικά βιομετρικής αναγνώρισης προσώπου θα κατατάσσονται στους μη αποδεκτούς κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Κατ’ εξαίρεση θα προβλέπεται χρήση από τις αστυνομικές αρχές μετά από χορήγηση δικαστικής άδειας, λογισμικών ταυτοποίησης βιομετρικών στοιχείων σε συγκεκριμένα εγκλήματα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

* Η Χριστίνα Κύλλα είναι Δικηγόρος - Εγκληματολόγος
Read More »
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα δεδομένα στην καταπολέμηση του εγκλήματος | Γράφει η Χριστίνα Κύλλα Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα δεδομένα στην καταπολέμηση του εγκλήματος | Γράφει η Χριστίνα Κύλλα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Κατώτατος μισθός: Στόχος να φτάσει τα 820 ευρώ – Γκάζι στις διαβουλεύσεις

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Κατώτατος μισθός: Στόχος να φτάσει τα 820 ευρώ – Γκάζι στις διαβουλεύσεις

Τη σύντμηση του χρόνου διαβούλευσης για τον νέο κατώτατο μισθό προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή από την υπουργό εργασία Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία θα εισηγηθεί το ποσοστό αύξησης στο υπουργικό συμβούλιο στις 22 Μαρτίου ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να ισχύσει από 1η Απριλίου.

Οι λόγοι της επίσπευσης είναι

Α) όσο το δυνατόν νωρίτερα το καθαρό ποσό του μισθού να ξεπεράσει τα 700 ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι οικογένειες στο κύμα ακρίβειας και

Β) να αυξηθούν οι μισθοί πριν ξεκινήσει επισήμως η τουριστική περίοδος καθώς πρέπει να έχουν ένα δίκτυ ασφαλείας οι εποχικοί υπάλληλοι που δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις.

Ειδικότερα, η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, θα πρέπει να λάβει χώρα έως την 5η Φεβρουαρίου 2024.

β) Η σύνταξη και η υποβολή της έκθεσης των φορέων θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη 19η Φεβρουαρίου 2024.

γ) Η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευομένου από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως την 26η Φεβρουαρίου 2024.

δ) Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων, καθώς και της έκθεσης των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (Κ.Ε.Π.Ε.) προς σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως την 1η Μαρτίου 2024.

ε) Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τη 15η Μαρτίου 2024.

στ) Η εισήγηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προς το Υπουργικό Συμβούλιο, για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών, θα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο έως την 22α Μαρτίου 2024.

Βάσει των εκτιμήσεων, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σε ποσοστό πέριξ του 5%, καθώς σε αυτό θα πρέπει να ενσωματωθεί ο τρέχον πληθωρισμός, αλλά και ένα μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας.

 Στην πράξη, αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κατώτατο μισθό ίσο με 820 ευρώ ( 706 καθαρά) από 780 ευρώ (667 καθαρά) σήμερα.
Read More »
Κατώτατος μισθός: Στόχος να φτάσει τα 820 ευρώ – Γκάζι στις διαβουλεύσεις Κατώτατος μισθός: Στόχος να φτάσει τα 820 ευρώ – Γκάζι στις διαβουλεύσεις Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες μετά από απανωτές εκρήξεις

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες μετά από απανωτές εκρήξεις


Ήταν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας όταν δύο απανωτές εκρήξεις συγκλόνισαν τους κατοίκους της Πρέβεζας στο μικρό πάρκιγκ της πόλης.

Ένα Ι.Χ αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο στο μικρό πάρκιγκ και οδηγούσε μία γυναίκα βγήκε από τον χώρο με κατεύθυνση την οδό Μπιζανίου. Τότε δύο ισχυρές εκρήξεις ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο, το οποίο στην συνέχεια τυλίχθηκε στις φλόγες.

Η οδηγός του αυτοκινήτου αμέσως βγήκε έξω από το όχημα, χωρίς να τραυματιστεί, ενώ καταστηματάρχες ειδοποίησαν αμέσως την πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία έφτασα στο σημείο με δύο οχήματα και 6 άντρες και επικεφαλής τον διοικητή Γιώργο Γκούμα.

Ευτυχώς η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής γλίτωσε τα χειρότερα. Η οδηγός συγκλονισμένη έδωσε κατάθεση στο ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, με τις πρώτες ενδείξεις να κάνουν λόγο για διαρροή λαδιού.

Read More »
Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες μετά από απανωτές εκρήξεις Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες μετά από απανωτές εκρήξεις Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Μαζικοί έλεγχοι σε αίθουσες εκδηλώσεων – 9 λουκέτα και 61% παραβατικότητα

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Μαζικοί έλεγχοι σε αίθουσες εκδηλώσεων – 9 λουκέτα και 61% παραβατικότητα


Εκτεταμένοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν, σε όλη την Ελλάδα, από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, από ελεγκτές της ΑΑΔΕ.

Στόχος της επιχείρησης ήταν αίθουσες, όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με πολλούς συμμετέχοντες (βαπτίσεις, γάμοι, πίτες συλλόγων, κλπ).

Οι έλεγχοι διεξήχθησαν ταυτόχρονα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κοζάνη, Λαμία, Αλεξανδρούπολη και Πάτρα, με τη συμμετοχή 40 ελεγκτών.

Η επιχείρηση συντονίστηκε από τον θάλαμο επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ στην Αθήνα.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 36 έλεγχοι, κατά τους οποίους εντοπίσθηκαν φορολογικές παραβάσεις σε 22 επιχειρήσεις (ποσοστό παραβατικότητας 61%), ενώ σε 9 από αυτές μπήκε 48ωρο λουκέτο.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και σε άλλες περιοχές, ενώ οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν μπει στο στόχαστρο για την καταγραφή της ευρύτερης φορολογικής τους συμπεριφοράς.

Read More »
Μαζικοί έλεγχοι σε αίθουσες εκδηλώσεων – 9 λουκέτα και 61% παραβατικότητα Μαζικοί έλεγχοι σε αίθουσες εκδηλώσεων – 9 λουκέτα και 61% παραβατικότητα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Ανοίγουν 12.500 κλειστά σπίτια με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω–Νοικιάζω»-Ποια η διαδικασία

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Ανοίγουν 12.500 κλειστά σπίτια με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω–Νοικιάζω»-Ποια η διαδικασία


Mε το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», που αναμένεται να βγει στον αέρα στο τέλος Φεβρουαρίου προβλέποντας και προκαταβολή της μισής επιδότησης, ξεκινάει το μεγαλεπήβολο σχέδιο για την αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών, μέσω της αναβάθμισης και αξιοποίησης χιλιάδων κενών ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες θα νοικιάζονται για τουλάχιστον τρία έτη.

Την ίδια στιγμή παραμένει στον πάγο ως το τέλος του 2025 το μέτρο επιβολής ΦΠΑ στα ακίνητα, απόφαση που αναμένεται να δώσει ακόμα ισχυρότερη ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και στην κατασκευή καινούργιων, αν αναλογιστεί κανείς για παράδειγμα ότι σε ένα συγκρότημα κόστους 1.000.000 ευρώ δεν πληρώνεται ΦΠΑ 240.000 ευρώ!

Η κυβέρνηση, όπως τονίζει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, στοχεύει να επέλθει ισορροπία στη στεγαστική αγορά, που εδώ και πολύ καιρό βλέπει την πλάστιγγα να γέρνει υπερβολικά υπέρ της ζήτησης, ενώ η προσφορά είναι εξαιρετικά περιορισμένη, με αποτέλεσμα στη δυσκολία ανεύρεσης στέγης να έχει προστεθεί και ο παράγοντας εκτόξευσης των ενοικίων.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα επιχειρηθεί να αυξηθούν τα διαθέσιμα ακίνητα προς ενοικίαση, με βασικούς αποδέκτες τους νέους και τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στέγασης.

Αναφερόμενος στη δυσκολία εύρεσης φθηνών κατοικιών ο πρόεδρος των ιδιοκτητών Στράτος Παραδιάς υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης στην οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη “κοινωνικής κατοικίας”.

Όλοι αναφέρονται στο πρόβλημα και τις συνέπειές του, ιδιαίτερα σε βάρος της νέας γενιάς, αναγνωρίζοντας ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί, ενώ η προσφορά διαρκώς περιορίζεται λόγω των χιλιάδων κατοικιών που παραμένουν κλειστές για διάφορους λόγους και ιδίως λόγω των υψηλών φορολογικών συντελεστών που καθιστούν ασύμφορη την εκμίσθωσή τους, ιδίως όταν απαιτείται και η διενέργεια εργασιών συντήρησης, ανακαίνισης ή αναβάθμισης.

Ωστόσο, μόνον η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τη μόνη λύση που θα διασφαλίσει την αύξηση της προσφοράς, επαναφέροντας πολλές χιλιάδες ακίνητα στην αγορά, και θα εκλογικεύσει τα ενοίκια». Στο πλαίσιο αυτό οι ιδιοκτήτες προτείνουν μεταξύ άλλων τη νομοθέτηση τριετούς ισχύος μεταβατικού μέτρου-γέφυρας, το οποίο θα προβλέπει την αύξηση των εκπιπτόμενων δαπανών από το 5% στο 100% για την επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλα, εφόσον το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας, η οποία ήταν κενή το 2023 ή διέθετε ενεργό Αριθμό Μητρώου Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης την 31/12/2023.
Οι προϋποθέσεις

Ο κ. Χατζηδάκης άνοιξε παράθυρο αποδοχής της πρότασης υπό προϋποθέσεις, τονίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομικών θα μελετήσει την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ: «Έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν τις σχετικές μελέτες ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων (σ.σ. πολλοί μιλούν για έως 700.000 κλειστά ακίνητα, τα οποία χρήζουν επισκευών) και να κάνουμε ανάλυση κόστους – οφέλους.

Προκειμένου να είμαστε σίγουροι από τον έλεγχο και τις διασταυρώσεις που θα κάνουμε για τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους, ώστε η απόφαση να βασίζεται σε περισσότερα δεδομένα».
Πέντε ισχυρά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων

Στο συνέδριο των ιδιοκτητών ακινήτων ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στα πέντε μέτρα στήριξης της κατοικίας, τα οποία είναι:


Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» με προκαταβολή: Στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών μέσω της αξιοποίησης κενών σπιτιών, τα οποία θα νοικιάζονται για τουλάχιστον τρία έτη προκειμένου να αποφευχθεί η βραχυχρόνια μίσθωση. Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 50.000.000 ευρώ θα επιδοτεί κατά 40% το κόστος της ανακαίνισης των κατοικιών και έως του ποσού των 10.000 ευρώ.
Δηλαδή ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να κάνει μια ανακαίνιση αξίας 10.000 ευρώ και το κράτος θα καλύψει το κόστος των 4.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα τιμολόγια θα είναι ηλεκτρονικά και θα αναρτηθούν.

Όπως αποκάλυψε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, στην ΕΡΤ, υπάρχει σκέψη να δίνεται το ήμισυ του ποσού με τη μορφή προκαταβολής ως κίνητρο. Στόχος μέσω του προγράμματος αυτού είναι να επιστρέψουν στην αγορά 12.500 επιπλέον ιδιωτικές κατοικίες.

Μείωση ΕΝΦΙΑ 10%: Αφορά κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές. Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί η απόφαση προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί η νέα πλατφόρμα, στην οποία οι φορολογούμενοι θα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τα ασφαλισμένα ακίνητά τους, για τα οποία θα υπολογιστεί μειωμένος ΕΝΦΙΑ του 2024.

Δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης: Από το 2024 εφαρμόζεται η αύξηση της φοροαπαλλαγής για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων από το 40% στο 100%, αλλά και για δαπάνες αγοράς αγαθών με ανώτατο όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ σε πέντε χρόνια.

Αναστολή ΦΠΑ οικοδομών: Επεκτείνεται έως το τέλος του 2025 η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές «διότι πάνω από όλα θεωρεί η κυβέρνηση, ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

Περιορισμός της Golden Visa: Σχεδιάζονται μέτρα περιορισμού της, ενώ θα αυξηθεί το γενικό όριο των 250.000 ευρώ ώστε να γίνονται ουσιαστικότερες επενδύσεις.

Σε περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως στο κέντρο της Αθήνας, στα βόρεια και νότια προάστια και σε κάποια νησιά, το όριο έχει ήδη διπλασιαστεί στις 500.000 ευρώ. Εξαίρεση θα υπάρξει για τα διατηρητέα ακίνητα, για τα οποία θα ισχύ[1]ει χαμηλότερο ελάχιστο όριο «ώστε να κατευθύνουμε κεφάλαια σε μια κατηγορία ακινήτων η οποία τα έχει ιδιαιτέρως ανάγκη».
Read More »
Ανοίγουν 12.500 κλειστά σπίτια με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω–Νοικιάζω»-Ποια η διαδικασία Ανοίγουν 12.500 κλειστά σπίτια με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω–Νοικιάζω»-Ποια η διαδικασία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΟΥΛΙΟΥ : Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΟΥΛΙΟΥ : Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας σχετικά με τις παρεμβάσεις σας στην τελευταία διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σουλίου.

Σε σχέση με τον προϋπολογισμό για την νέα χρονιά δηλώνουμε ότι τον καταψηφίσαμε πολιτικά. Το πρόβλημά μας δεν είναι τόσο τα νούμερα. Αυτό ως προς το λογιστικό κομμάτι φαίνονται σωστά. Ούτε έχουμε πρόβλημα να υπερψηφίσουμε τροποποιήσεις που αφορούν αποδοχές πόρων, πληρωμές και κατασκευές έργων. Όμως πραγματικά και ο φετινός προϋπολογισμός είναι ευκαιρία για πανηγυρισμούς από την Δημοτική Αρχή; Ποιος ευθύνεται γι όλη αυτή την τραγική κατάσταση των δήμων, την υποστελέχωση, το ρήμαγμα των βασικών υποδομών πολιτικής προστασίας κ.α; Που είναι η κριτική τόσο της Δημοτικής Αρχής όσο και της μείζονος αντιπολίτευσης για τους ενόχους αυτής της πολιτικής; Και ο φετινός προϋπολογισμός είναι ένα μίζερο σχέδιο, copy paste από τις προηγούμενες χρονιές.

Πιο συγκεκριμένα: Συνεχίζεται και φέτος η πενιχρή κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους. Και αυτό γιατί ακόμη και αν παρατηρούνται κάποιες επιμέρους αυξήσεις σε πόρους, αυτές είναι πολύ πιο κάτω από τις συνεχώς μεγαλύτερες ανάγκες (σε προσωπικό, υποδομές, υλικά κ.α).

Ως ένα σημαντικό ποσοστό, ο προϋπολογισμός του Δήμου μας (και των περισσοτέρων της χώρας) είναι “εκθέσεις ιδεών” διότι άλλα προϋπολογίζονται και άλλα εκτελούνται (πολύ λιγότερα). Αυτό συμβαίνει επειδή το μεγαλύτερο μέρος των έργων αφορούν σε προγράμματα της ΕΕ που ναι μεν ψηφίζονται όμως το πότε ακριβώς θα εκτελεστούν είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Συνεχίζεται η σκληρή δημοτική φορολόγηση των δημοτών μας μέσα από τα δημοτικά τέλη που ως γνωστόν αυξήθηκαν υπέρμετρα.

Απουσιάζει από τον προϋπολογισμό (όπως και από Τεχνικό Πρόγραμμα) ένα οργανωμένο σχέδιο αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας διότι η ουσιαστική πολιτική προστασία είναι εκτός σχεδιασμού τόσο όλων των τελευταίων κυβερνήσεων όσο και της ΕΕ.

Ο προϋπολογισμός αυτός δεν είναι προϋπολογισμός του Δήμου μας αλλά ένα σχέδιο του “Οικονομικού Παρατηρητηρίου” που τον ελέγχει και τον εγκρίνει πριν ακόμη συζητηθεί.

Για μας «ρεαλιστικός» προϋπολογισμός είναι αυτός που έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες!

Επίσης καταψηφίσαμε τον καθορισμό αντιτίμου των προγραμμάτων άθλησης του Δήμου μας. Στα προγράμματα μαζικού αθλητισμού πρέπει να υπάρχει η δωρεάν συμμετοχή των δημοτών ακόμη και αν πρόκειται για συμβολικό αντίτιμο διότι ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός είναι λαϊκή ανάγκη και όχι πολυτέλεια. Είμαστε απέναντι σε κάθε λογική που καλλιεργεί την «κουλτούρα της ανταποδοτικότητας».

Τέλος τοποθετηθήκαμε θετικά σε ψήφισμα για την αποτροπή κλεισίματος του καταστήματος της Alpha Bank στην Παραμυθιά όμως θέσαμε εύλογα ερωτήματα προς την Δημοτική Αρχή. Σε περίπτωση που το ψήφισμα πέσει στο κενό (που είναι και το πιο πιθανό) ποια θα είναι η αντίδραση του δήμου; Θα υπάρξουν κινητοποιήσεις; Η ιστορία έχει δείξει ότι μόνο με αγώνες και πράξεις έχουμε αποτελέσματα και όχι μόνο με ψηφίσματα που μένουν στην θεωρία.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Σουλίου
Θοδωρής Μπρέστας
Read More »
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΟΥΛΙΟΥ : Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΟΥΛΙΟΥ : Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό


Ανώνυμη εμπορική εταιρεία με έδρα την Ηγουμενίτσα αναζητά να προσλάβει για την στελέχωση των τμημάτων της τις παρακάτω ειδικότητες:
1) Βοηθό λογιστή 
2) Γραμματειακή υποστήριξη με γνώση η/υ
3) Οδηγός Γ´ κατηγορίας 
4) Εξωτερικός πωλητής / πωλήτρια 

Αποστολή βιογραφικών 
Τηλ. Επικοινωνίας 2665027571

Read More »
Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό Ηγουμενίτσα: Ζητείται προσωπικό Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

ΤRUST: Νέα γραφεία κτηματογράφησης σε Ηγουμενίτσα και Παξούς

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
ΤRUST: Νέα γραφεία κτηματογράφησης σε Ηγουμενίτσα και Παξούς


Η TRUST CC αναπτύσσεται συνεχώς.
Μετά την Αθήνα, τις Κυκλάδες, την Ηλεία, την Κρήτη και την Κέρκυρα η ΤRUST CC επεκτείνεται τώρα και στη Θεσπρωτία και τους Παξούς
Το γραφείο μας στην Ηγουμενίτσα βρίσκεται στην οδό Γρ. Λαμπράκη 40 (ισόγειο) και στους Παξούς στη Λάκκα με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών τους για τη διεκπεραίωση των δηλώσεών τους στο Κτηματολόγιο.
Το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό μας βρίσκεται εκεί καθημερινά να σας εξυπηρετήσει.

Αναλαμβάνουμε επίσης:
Την σύνταξη και υποβολή του φακέλου στο Κτηματολόγιο
Την σύνταξη σύχρονων εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων
Τον έλεγχο των δικαιωμάτων στα στάδια της προανάρτησης και της ανάρτησης

Η κατάθεση των δικαιωμάτων σας γίνεται από εμάς με φυσική παρουσία στο γραφείο κτηματογράφησης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Ηγουμενίτσα: Γρ. Λαμπράκη 40, 2665023757, ktimahgoumenitsa@gmail.com
Κέρκυρα: Ριζ. Βουλευτών 4 (έναντι 1ου & 5ου Γυμνασίου), 2661080802, 82220 ktimakerkyra@gmail.com
Παξοί: Λάκκα, 6987653676, 6932911477 ktimaionion@gmail.com
Read More »
ΤRUST: Νέα γραφεία κτηματογράφησης σε Ηγουμενίτσα και Παξούς ΤRUST: Νέα γραφεία κτηματογράφησης σε Ηγουμενίτσα και Παξούς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Προσλήψεις προσωπικού σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Προσλήψεις προσωπικού σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας


Το ξενοδοχείο Sivota Retreat powered by Playitas στα Σύβοτα Θεσπρωτίας αναζητά προσωπικό για το καλοκαίρι 2024.

Ειδικότητες:
  • Καμαριέρα
  • Λαντζέρης
  • Σερβιτόρος Α
  • Βοηθός σερβιτόρου
  • Προσωπικό παραλίας
  • Μάγειρας Β
  • Μάγειρας Γ
  • Ζαχαροπλάστης
  • Κρεοπώλης
Μεγάλη διάρκεια σεζόν, ευχάριστο περιβάλλον και πλήρη αποδοχές βασει γενικής ξενοδοχειακής σύμβασης.

Αποστολή βιογραφικών: frontoffice@sivotaretreat.gr
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26650 93119 ώρες γραφείου.
Read More »
Προσλήψεις προσωπικού σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Προσλήψεις προσωπικού σε ξενοδοχείο στα Σύβοτα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Πρόσληψη προσωπικού από τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Πρόσληψη προσωπικού από τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ στην Ηγουμενίτσα


Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση θέσεως εργασίας υπαλλήλου στο Λιμενικό Πρακτορείο Ηγουμενίτσας.

Απαραίτητα Προσόντα: Κάτοχος διπλώματος C2 (Proficiency) Αγγλικής ή Ιταλικής γλώσσας.

Επιθυμητά Προσόντα: Γνώση άλλων ξένων γλωσσών θα εκτιμηθεί.

Αποστολή βιογραφικών στο email: careers@minoan.gr με θέμα «Λιμενικό Πρακτορείο Ηγουμενίτσας».
Read More »
Πρόσληψη προσωπικού από τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ στην Ηγουμενίτσα Πρόσληψη προσωπικού από τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines


"Η Kerkyra Lines αναζητά προσωπικό για τη στελέχωση εκδοτηρίων και γραφείων στην Ηγουμενίτσα.
Μπορείτε να υποβάλετε την αίτησή σας εδώ:
Read More »
Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines Ζητείται προσωπικό από την Kerkyra Lines Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Προσλήψεις προσωπικού από το ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ «Σύμπραξις»

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Ηγουμενίτσα: Προσλήψεις προσωπικού από το ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ «Σύμπραξις»


Το ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ με την επωνυμία «Σύμπραξις», είναι ένα Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρίες και παρέχει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας και παραμονής στο Κέντρο. Η Δομή εδρεύει στο Μαυρούδι Ηγουμενίτσας (5ο ΧΛΜ ΕΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ – ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ) και αναζητά τις παρακάτω ειδικότητες για να τη στελεχώσει:
· Κοινωνική Λειτουργό (θα εκτιμηθεί η προϋπηρεσία σε μονάδες Κοινωνικής Πρόνοιας και Δομές ΑΜΕΑ)
· Ψυχολόγο
· Εργοθεραπευτή/ Β. Εργοθεραπευτή με προϋπηρεσία στο χώρο της Ειδικής Αγωγής
· Φυσικοθεραπευτή
· Ειδικό Παιδαγωγό (με πτυχίο ή μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή)
· Κοινωνικό Φροντιστή

Η αποστολή βιογραφικών θα γίνεται αποκλειστικά μέσω email στην παρακάτω διεύθυνση : Kdif.sympraxis@gmail.com

Read More »
Ηγουμενίτσα: Προσλήψεις προσωπικού από το ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ «Σύμπραξις» Ηγουμενίτσα: Προσλήψεις προσωπικού από το ΚΔΗΦ ΑΜΕΑ «Σύμπραξις» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Μοναδικές τιμές σε εργαλεία και μηχανήματα από το Elektrostore24

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Μοναδικές τιμές σε εργαλεία και μηχανήματα από το Elektrostore24


Εργαλεία-μηχανήματα όλων των ειδών!
Άμεσα διαθέσιμα
Καλύτερες τιμές
Σερβις

Ανοιχτά καθημερινά
09:00-16:00
26 χλμ Ηγουμενιτσας - Πρεβεζας!!!


Read More »
Μοναδικές τιμές σε εργαλεία και μηχανήματα από το Elektrostore24 Μοναδικές τιμές σε εργαλεία και μηχανήματα από το Elektrostore24 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Ημερίδα: "Προκλήσεις και ευκαιρίες για τη γυναίκα σήμερα"

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Ημερίδα: "Προκλήσεις και ευκαιρίες για τη γυναίκα σήμερα"Read More »
Ημερίδα: "Προκλήσεις και ευκαιρίες για τη γυναίκα σήμερα" Ημερίδα: "Προκλήσεις και ευκαιρίες για τη γυναίκα σήμερα" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Στις 3 Φεβρουαρίου η κοπή της πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέστανης

Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024
Στις 3 Φεβρουαρίου η κοπή της πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέστανης

Read More »
Στις 3 Φεβρουαρίου η κοπή της πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέστανης Στις 3 Φεβρουαρίου η κοπή της πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πέστανης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 30, 2024 Rating: 5

Σελίδες