O διακεκριμένος Executive Chef Έκτορας Ιωάννου μαγειρεύει στον πεζόδρομο Παραμυθιώτικες Συνταγές

Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022
O διακεκριμένος Executive Chef  Έκτορας Ιωάννου μαγειρεύει στον πεζόδρομο Παραμυθιώτικες ΣυνταγέςRead More »
O διακεκριμένος Executive Chef Έκτορας Ιωάννου μαγειρεύει στον πεζόδρομο Παραμυθιώτικες Συνταγές O διακεκριμένος Executive Chef  Έκτορας Ιωάννου μαγειρεύει στον πεζόδρομο Παραμυθιώτικες Συνταγές Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022 Rating: 5

Στην Καστοριά την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022
Στην Καστοριά την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας


Ο ΕΟΣ Ηγουμενίτσας την Κυριακή 9/10 θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στην Καστοριά.
Αναχώρηση 07.30πμ από το Πάνθεον με λεωφορείο.
Πορεία: Κορησός (750μ)-Αγ.Διονύσιος-Γάβρος(1385μ)-Κορησός
Ώρες πορείας: 5
Το μέρος είναι ιδανικό για drones κ φωτογράφιση.
θα ακολουθήσει περιήγηση στην πόλη της Καστοριάς.
Πιθανή ώρα επιστροφής στην Ηγουμενίτσα 23.00μμ
Αρχηγός:
Σιδηρόπουλος Αναστάσιος
Τηλ 6947121945
Δηλώσεις συμμετοχής Τετάρτη 5/10 κ' Πέμπτη 6/10 και ώρες 20.00-21.00 στο καφέ Local,στην πλατεία Δημαρχείου.
Απαραίτητος εξοπλισμός:
Ορειβατικό μποτάκι, μπατόν, κατάλληλο σακίδιο, αδιάβροχο/αντιανεμικό,κατάλληλος για την εποχή ρουχισμός, δεύτερη αλλαξιά στο λεωφορείο,2 λίτρα νερό, κολατσιό.
Αν οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς,η πορεία θα επανεκτιμηθεί επί τόπου.
Read More »
Στην Καστοριά την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Στην Καστοριά την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022 Rating: 5

Η σαρκοφάγος της Φωτικής

Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022
Η σαρκοφάγος της Φωτικής 


Από τις πρώτες σημαντικές αρχαιότητες –ίσως η πρώτη- που βρέθηκε στην Ήπειρο (με εξαίρεση όσες… φυγαδεύτηκαν από διάφορους στο εξωτερικό, στα τέλη του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου αιώνα), ήταν μια μαρμάρινη σαρκοφάγος.

Η σαρκοφάγος αυτή βρέθηκε το 1872 στη ρωμαϊκή αποικία της Φωτικής (1ος αι. π.Χ.), της Παραμυθιάς.

Τις ανασκαφές ανέλαβε ο Σ. Μινέικο, αρχιμηχανικός του βιλαετίου των Ιωαννίνων –ο άνθρωπος που λίγα χρόνια μετά μαζί με τον πολιτικό και τραπεζίτη από την Άρτα Κώστα Καραπάνο θα επιβεβαίωναν με ανασκαφές τη θέση του μαντείου της Δωδώνης (και βέβαια, αργότερα έγινε ο πεθερός του Γεωργίου Παπανδρέου).

Ο Τύπος της εποχής περιγράφει με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο την ανακάλυψη της σαρκοφάγου της Φωτικής αλλά και την προετοιμασία της επιχείρησης μεταφοράς της διά ξηράς αλλά και του ποταμού Καλαμά. «Η γλυπτική ήτις κοσμεί το μνημείον τούτο είναι λεπτοτάτης τέχνης, τα δε ανάγλυφα αυτής εισίν επεξεργασμένα μετά μεγίστης εντελείας» αναφέρεται στην εφημερίδα «Γιάνγια-Ιωάννινα» στο φύλλο της 18ης Ιουνίου του 1873. Δύο μήνες μετά, γίνεται γνωστή η απόφαση μεταφοράς της σαρκοφάγου με τελικό προορισμό το Αυτοκρατορικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.


Η ίδια εφημερίδα στις 6 Αυγούστου αναφέρεται στο εγχείρημα της μεταφοράς: «Προς μεταφοράν αυτής θέλουσι τεθή πάσσαλοι μέχρι του ποταμού Θυάμεως και θέλουσι γίνει και αι λοιπαί αναγκαίαι προπαρασκευαί, ως μια λέμβος θέλει κατασκευασθή διά την μεταφοράν αυτού διά του ποταμού. Είναι αληθές ότι προς ασφαλή μεταφοράν του μνημείου τούτου της αρχαιότητος απαιτούνται ουκ ολίγαι δαπάναι, κατ’ ουδέν όμως λογίζονται απέναντι του πολυτίμου τούτου κειμηλίου, όπερ αι γαίαι καλύψασαι μας έσωσαν από της καταστροφής των χρόνων, και όπερ μένον εις το μέρος εν ω ευρίσκεται επί τινα έτη δύναται να πάθη υπό των αμαθών, ποιμένων και παιδίων, οίτινες αγνοούσι την αξίαν αυτού».

Η συνέχεια της υπόθεσης δεν είναι γνωστή. Εκτιμάται ότι η μεταφορά της σαρκοφάγου έγινε μέσω του ποταμού Καλαμά και στη συνέχεια έφτασε στα Γιάννενα όπου και παρέμεινε, χωρίς να συνεχίσει το ταξίδι της για την Κωνσταντινούπολη –ίσως λόγω του μεγάλου κόστους. Το πού «φιλοξενήθηκε» η αρχαιότητα αυτή παραμένει άγνωστο.

Το σίγουρο είναι ότι στις αρχές της δεκαετίας του ’30 αποτέλεσε ένα από τα βασικά εκθέματα του Δημοτικού Μουσείου Ιωαννίνων, που τότε στεγαζόταν στο τζαμί Ασλάν πασά και στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί όλες οι αρχαιότητες. Εκεί την απαθανάτισε με τον φακό της και η σημαντική φωτογράφος Νέλλη Σουγιουλτζόγλου (γνωστή ως Nelly's).

Η σαρκοφάγος της Φωτικής, με τις διονυσιακές αναπαραστάσεις, έμελλε να μεταφερθεί εκ νέου το 1970 όταν και άνοιξε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων στα Λιθαρίτσια.

Το 1975, μια νέα σαρκοφάγος που βρέθηκε στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας, θα έκλεβε την προσοχή: Πρόκειται για την καλύτερη διατηρημένη σαρκοφάγο η οποία εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο στα Γιάννενα και που απεικονίζει σκηνές σκηνές από τα «λύτρα» του Έκτορα, τα δώρα δηλαδή του Πρίαμου προς τον Αχιλλέα.

Όσο για τη σαρκοφάγο της Φωτικής, αυτή βίωσε άλλη μια μία μεταφορά, με πιο σύγχρονες μεθόδους και χωρίς… τη συνδρομή του Καλαμά. Το 2008, μετακόμισε στο νεοσύστατο τότε Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, όπου και εκτίθεται μέχρι σήμερα.

Βαρβάρα Αγγελή - typos-i.gr


 
Read More »
Η σαρκοφάγος της Φωτικής Η σαρκοφάγος της Φωτικής Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022 Rating: 5

To KKE Παραμυθιάς για την έναρξη λειτουργείας της μονάδας παραγωγής ενέργειας με βιομάζα στην Χόικα

Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022
To KKE Παραμυθιάς για την έναρξη λειτουργείας της μονάδας παραγωγής ενέργειας με βιομάζα στην Χόικα


Ως Κ.Ο. Παραμυθιάς του ΚΚΕ είμαστε αντίθετοι στην εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων ενεργειακής καύσης βιομάζας και βιορευστών, στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα ενάντια στην απελευθέρωση- ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα στη χώρα μας και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της υγείας των λαϊκών στρωμάτων που προκαλούν, ειδικά εντός κατοικημένων περιοχών. Στη λογική αυτή στηρίξαμε και στηρίζουμε από την πρώτη στιγμή τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων Χόικας, Προδρομίου και Ζερβοχωρίου.
Πριν λίγες μέρες οι κάτοικοι της Χόικας πήραν μια πρώτη γεύση από την λειτουργία τέτοιας μονάδας. Σε σχετικά βίντεο και φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε όλα τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ είδαμε με τα μάτια μας και ακούσαμε με τα αυτιά μας τις “πράσινες” δυνατότητες τέτοιων μονάδων. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο της λειτουργίας της μονάδας (εργασίες συντήρησής, δοκιμαστική λειτουργία ή κάτι άλλο). Αυτό που συμμεριζόμαστε είναι τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων. Απαιτούμε από κάθε αρμόδια αρχή σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (Δήμο, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη) την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των κατοίκων. Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και δεύτερη μονάδα (στα όρια Προδρομίου- Ζερβοχωρίου) που ανά πάσα στιγμή μπορεί και αυτή να “καπνίσει”.

Η αλήθεια είναι εμφανής σε όλους μας. Με την εγκατάσταση τέτοιων μονάδων:
1. δεσμεύεται καλλιεργήσιμη γη και έτσι απομειώνονται εκτάσεις που προσφέρονται για επισιτιστικές, κτηνοτροφικές και βιομηχανικές καλλιέργειες. Και μάλιστα σε εποχή επικείμενης επισιτιστικής κρίσης.
2. ο κύκλος παραγωγής των υπόψη βιοκαυσίμων καταναλώνει πόρους και παράγει ρύπους περισσότερους από αυτούς που (υποτίθεται ότι) εξοικονομεί η χρήση τους.
3. η περίφημη ανάπτυξη του τόπου (μέσω επενδύσεων) είναι ψευδεπίγραφη. Δημιουργεί ελάχιστες θέσεις εργασίες και οδηγεί σε βίαιη αλλαγή χρήσεων γης.
4. τα κέρδη των επιχειρήσεων στον κλάδο αυτό προέρχονται αποκλειστικά από το άγριο χαράτσι υπέρ των ΑΠΕ που επιβάλλονται σε βάρος της λαϊκής οικογένειας μέσω των λογαριασμών του ρεύματος (τα χωριά μας θα παράγουν ρεύμα αλλά το ρεύμα θα είναι όλο και πιο ακριβό για τους κατοίκους των χωριών).

Πλέον οποιαδήποτε φαμφάρα περί των ΑΠΕ που θα μας σώσουν και θα μας προσφέρουν φθηνή και άφθονη ενέργεια έχει γκρεμιστεί σαν χάρτινος πύργος. Άλλωστε οι τιμές της ενέργειας έχουν αρχίσει να σκαρφαλώνουν πολύ πριν την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η περίφημη και πολυδιαφημισμένη (από ΕΕ και αστικά κόμματα – ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κα) πράσινη μετάβαση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ενεργειακή φτώχεια.

Ο λαός και της περιοχής μας μαζί με τον αγώνα ενάντια σε “επενδύσεις” που είναι επιζήμιες για την υγεία και το μέλλον του τόπου πρέπει να διεκδικήσει ανάπτυξη προς όφελος του και όχι προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αντικατάσταση αυτού του σάπιου συστήματος που λέγεται καπιταλισμός με τον σοσιαλισμό που θα θέσει στο προσκήνιο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και θα αντιμετωπίσει την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, αξιοποιώντας, με σεβασμό στο περιβάλλον, κάθε μορφή (ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά, λιγνίτη). Μόνο τότε η ενέργεια θα είναι και φθηνή, και επαρκής και πραγματικά πράσινη.
Read More »
To KKE Παραμυθιάς για την έναρξη λειτουργείας της μονάδας παραγωγής ενέργειας με βιομάζα στην Χόικα To KKE Παραμυθιάς για την έναρξη λειτουργείας της μονάδας παραγωγής ενέργειας με βιομάζα στην Χόικα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022 Rating: 5

Επανεξελέγη στο αξίωμα του Κοσμήτορα της Βουλής ο Μάριος Κάτσης

Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022
Επανεξελέγη στο αξίωμα του Κοσμήτορα της Βουλής ο Μάριος Κάτσης


Ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μάριος Κάτσης, επανεξελέγη στο αξίωμα του Κοσμήτορα της Βουλής συγκεντρώνοντας 231 θετικές ψήφους, κατά τη σημερινή ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή για την εκλογή νέων Κοσμητόρων και Γραμματέων.

Η ανανέωση της εμπιστοσύνης, και η μεγάλη διακομματική αποδοχή που συγκέντρωσε για μία ακόμη φορά στο πρόσωπο του ο βουλευτής Θεσπρωτίας, αποτελεί μεγάλη τιμή και αναγνώριση του έργου του στην προηγούμενη θητεία του. Η θέση του Κοσμήτορα αφορά οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα της Βουλής, και είναι επικουρική στα καθήκοντα του Προέδρου.
Read More »
Επανεξελέγη στο αξίωμα του Κοσμήτορα της Βουλής ο Μάριος Κάτσης Επανεξελέγη στο αξίωμα του Κοσμήτορα της Βουλής ο Μάριος Κάτσης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 40χρονου με πάνω από 2.000 ναρκωτικά χάπια

Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 40χρονου με πάνω από 2.000 ναρκωτικά χάπια


Στη σύλληψη ενός 40χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες την 2-10-2022 στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, για παράβαση του Ν. 4139/13 “περί εξαρτησιογόνων ουσιών”.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από ομάδα Κ9 καθώς και στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών της οικείας Λιμενικής Αρχής, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι, ο 40χρονος οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος τύπου van, κατείχε εντός χειραποσκευής ποσότητα συσκευασμένων δισκίων, τα οποία περιέχουν τη δραστική ουσία αλπραζολάμη. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 44 συσκευασίες XANAX των 0,50 mg, οι οποίες περιείχαν συνολικά 2.172 δισκία, καθώς και μια συσκευασία με XANAX των 0,25mg, με συνολικά 50 δισκία.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η ανωτέρω ποσότητα δισκίων, καθώς και το Ι.Χ.Ε όχημα.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 40χρονου με πάνω από 2.000 ναρκωτικά χάπια Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 40χρονου με πάνω από 2.000 ναρκωτικά χάπια Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022 Rating: 5

Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022
Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας ενημερώνει το κοινό ότι από τη Δευτέρα 3.10.2022 το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα είναι επισκέψιμο σύμφωνα με το παρακάτω ωράριο:
Δευτέρα, Τετάρτη έως Κυριακή: 8:30-17:00
Τρίτη: κλειστό.

Πληροφορίες: 26650.28539
e-mail: efathe@culture.gr
Τιμή εισιτηρίου: ολόκληρο 4€, μειωμένο 2€

Στο Μουσείο υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ)
Read More »
Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022 Rating: 5

Βιαστικοί… υποψήφιοι!

Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022
Βιαστικοί… υποψήφιοι!


Γεγονός είναι ότι τα κόμματα δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τον χρόνο ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων για τις βουλευτικές εκλογές.

Γεγονός επίσης είναι ότι δεν έχουν οριστικοποιήσει τις αποφάσεις τους για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια.

Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι περιπτώσεις που ορισμένοι «διαφημίζονται» ήδη ως υποψήφιοι στα κοινωνικά δίκτυα.

Ή κάτι παραπάνω ξέρουν ή απλά είναι βιαστικοί.. 
Και η βιασύνη σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πολύ κακός σύμβουλος.
Read More »
Βιαστικοί… υποψήφιοι! Βιαστικοί… υποψήφιοι! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022 Rating: 5

Ο Κωνσταντίνος Τρομπούκης νέο μεταγραφικό απόκτημα του Θεσπρωτού

Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022
Ο Κωνσταντίνος Τρομπούκης νέο μεταγραφικό απόκτημα του Θεσπρωτού


Η μεταγραφική ενίσχυση του Θεσπρωτού εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, συνεχίζεται. Η ΠΑΕ ανακοινώνει την απόκτηση του 21χρονου αμυντικού (κυρίως αγωνίζεται ως δεξιός οπισθοφύλακας) Κωνσταντίνου Τρομπούκη ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την Αθλητική Ένωση Ποντίων Κοζάνης.

Ο ταλαντούχος αμυντικός γεννήθηκε στις 14 Ιουλίου του 2001. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τις ακαδημίες του Μακεδονικού Κοζάνης. Από εκεί πήγε στην ομάδα, Κοζάνη 2004, απ’ όπου και επέστρεψε στον Μακεδονικό.

Την αγωνιστική περίοδο 2017-18 ‘μετακόμισε’ στις ακαδημίες του Φ.Σ. Κοζάνη, ενώ τη σεζόν 2020-21 μεταγράφηκε στην ΑΕΠ Κοζάνης . Στην ομάδα των Ποντίων πραγματοποίησε μία ‘γεμάτη’ χρονιά με 18 συμμετοχές και 1 γκολ στη Football League ενώ το 21-22 είχε 12 συμμετοχές στη Γ' Εθνική. Ακόμη ήταν βασικό μέλος των μικτών της ΕΠΣ Κοζάνης.

Η ΠΑΕ Θεσπρωτός τον καλωσορίζει και του εύχεται υγεία και επιτυχίες με την ομάδα μας.
Read More »
Ο Κωνσταντίνος Τρομπούκης νέο μεταγραφικό απόκτημα του Θεσπρωτού Ο Κωνσταντίνος Τρομπούκης νέο μεταγραφικό απόκτημα του Θεσπρωτού Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2022 Rating: 5

Σελίδες