Θεσπρωτία: Το Καλπακιώτικο Γεφύρι - Του Λεωνίδα Τζάνη

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
Θεσπρωτία: Το Καλπακιώτικο Γεφύρι - Του Λεωνίδα ΤζάνηΚατηφορίζοντας, μετά την Βρυσέλα προς το Φιλιάτι, το μάτι ταξιδεύει μπρος στην κοιλάδα του Καλπακιώτη ποταμού. 
Ένα ποτάμι που ξεκινά πίσω από τα δυο βουνά που ορθώνονται μπρος σου. 
Παραμερίζει το βουνό των Φιλιατών και το Φαρμακοβούνι για το διάβα του μα και να φανεί κι ο τόπος που πηγάζει …τα μέρη της Μουργκάνας. 
Στην κοιλάδα αυτή ακριβώς στο έμπα του χωριού της Ελαίας, (παλαιά ονομασία Καλπάκι), βγείτε λίγο απ τον δρόμο και την ρουτίνα. 
 Σε λίγα δεκάδες μέτρα θα βρεθείτε στο Γεφύρι που εδώ και περίπου 2 αιώνες περνά πάνω από τον Καλπακιώτη ποταμό
Αν ακολουθήσετε λοιπόν για λίγο τον χωματόδρομο, πιθανόν ήδη έχετε ξεκινήσει ένα ταξίδι σε μια στράτα που αιώνες τώρα διάβαινε ο κόσμος. 
Ένα μονοπάτι που οδηγούσε απέναντι προς το Φιλιάτι και ποιος ξέρει και πιο μακριά, στο παρελθόν, να κινούσαν από δω να φτάσουν στα αρχαία Γίτανα και οι όχθες του Θύαμη πια να τους οδηγούσαν στου Ιονίου τις ακτές. 
Ώσπου να συλλογιστείτε αυτά έχετε φτάσει και σε αυτό το μικρό μονότοξο πέτρινο στολίδι. 
Το ξεχασμένο Καλπακιώτικο Γεφύρι αφού όπως αναφέρει ο Μιχάλης (Μιχάλης Πασιάκος) δεν είχε την τύχη να χτιστεί πάνω στα Ζαγοροχώρια.
Διαβείτε το, σταθείτε στο ψηλότερο σημείο της καμάρας. 
Από κει, στα 5,3 μέτρα πάνω από το Καλπακιώτη, αγναντέψτε την κοιλάδα γύρω σας και για λίγο εστιάστε με όλες σας τις αισθήσεις στον ποταμό. 
Σε μια στιγμή ηρεμίας θα αισθανθείτε την πνοή του ποταμού …το ανεπαίσθητο απαλό αεράκι που φέρνει μαζί του απο κει που γεννιέται, στις πηγές του.
Κατεβείτε για λίγο και γίνετε ένα με την ροή του ποταμού. 
Εάν η εποχή το επιτρέπει ο Καλπακιώτης θα έχει αρκετό νερό να σας “αγκαλιάσει” μέχρι τα γόνατα. 
Από κει και πάνω ο παλμός του ποταμού θα καβαλήσει τον ρυθμό της καρδιάς μέσα απ τις φλέβες σας, για να φτάσει μέχρι την …ψυχή. 
Τότε απλώστε το χέρι σας, ακουμπήστε τους τοξόλιθους του γεφυριού...
Η ροή του ποταμού και ο χτύπος της καρδίας σας θα ανταμώσουν τον “σφυγμό” του γεφυριού. 
Ο “σφυγμός του”, συντονισμός από το ρυθμικό κτύπημα του πρωτομάστορα αντάμα με τις μικρές δονήσεις από τους χιλιάδες διαβάτες, φορτωμένους με ελπίδες χαρές και λύπες και…. κάπου κάπου ανεπαίσθητα ο χτύπος του θρύλου, της ψυχής που στεριώνει το Γεφύρι. 


…και να σου στο γεφύρι αντάμωσε ένας οδοιπόρος με έναν γητευτή των άστρων και τα χρώματα τις άνοιξης σμίξαν  με την λάμψη των αστεριών.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Κώστα Τσέκα που στόλισε με μυριάδες άστρα αυτό το γεφύρι!

Read More »
Θεσπρωτία: Το Καλπακιώτικο Γεφύρι - Του Λεωνίδα Τζάνη Θεσπρωτία: Το Καλπακιώτικο Γεφύρι - Του Λεωνίδα Τζάνη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Τι κοινό έχει η Αθλητική Ένωση Νέας Σελεύκειας, με την ΑΕΚ και 300 ακόμα ομάδες του πλανήτη;

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
Τι κοινό έχει η Αθλητική Ένωση Νέας Σελεύκειας, με την ΑΕΚ και 300 ακόμα ομάδες του πλανήτη; Βιβλιοπαρουσίαση
Η ΑΕΝΣ και άλλες 301…
Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου…


Τι κοινό έχει η Αθλητική Ένωση Νέας Σελεύκειας, με την ΑΕΚ και 300 ακόμα ομάδες του πλανήτη;

Το δικέφαλο στο έμβλημα θα πείτε οι περισσότεροι και θα έχετε – εν μέρει – δίκιο!

Μερικοί – λίγο πιο υποψιασμένοι ίσως – θα πείτε τον κιτρινόμαυρο δικέφαλο και θα έχετε και πάλι εν μέρει δίκιο. 

«Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου» ονομάζεται το βιβλίο του Νίκου Αγγελίδη, γνωστού δημοσιογράφου της ΕΡΤ, της ΕΡΤ που αντιστάθηκε στο μαύρο, αλλά και γνωστού ΑΕΚτζή.

Γιατί όπως ο ίδιος λέει, «άλλο το ποδόσφαιρο κι άλλο η ΑΕΚ»!

Με αυτή την πεποίθηση, ότι η ΑΕΚ είναι κάτι σαν… παγκόσμια ιδέα, προφανώς ξεκίνησε πριν πέντε περίπου χρόνια να αποδείξει του λόγου το αληθές!

Κατάληξη αυτής της προσπάθειας είναι ένα πολυτελές λεύκωμα που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα, που συμπεριλαμβάνει στο μέτρο του δυνατού και της ιστορικής έρευνας που απαιτήθηκε, όλες τις… ΑΕΚ της καρδιάς μας!

Ομάδες, στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό που είτε ονομάζονται ΑΕΚ είτε έχουν στο έμβλημά τους το δικέφαλο αετό.

Ομάδες που η ιστορία τους ξεκινάει με τη Μικρασιατική καταστροφή, για κάποιες σταματάει στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή στον Εμφύλιο και – για τις περισσότερες – συνεχίζει να γράφει ακόμα!

Φυσικά, απ’ αυτές δε θα μπορούσε να λείπει και η δική μας, η Αθλητική Ένωση Νέας Σελεύκειας.

Μ’ ένα δισέλιδο αφιέρωμα, και τίτλο «Ένας δικέφαλος από τα βάθη της ιστορίας», η αφήγηση ξεκινά από την αρχαιότητα και τον Σέλευκο τον Α’ τον Νικάτωρα και από τη Σελεύκεια Παμφυλίας, στην Ανατολία. Ακολουθεί μια καταγραφή των 16 ακόμα πόλεων που ίδρυσε ο Σέλευκος ο Α’ με τελευταία τη… Βαβυλώνα για να καταλήξουμε στη σύγχρονη, στη δική μας Νέα Σελεύκεια «όπου έφτασαν εκεί οι πρόσφυγες κυνηγημένοι και καταπονημένοι το 1992 μετά τη μικρασιατική καταστροφή».

Η Σελεύκεια της σημερινής Τουρκίας βλέπει Μεσόγειο πάνω από την Κύπρο. Η δική μας αγναντεύει το Ιόνιο και τα τελευταία 100 περίπου χρόνια, οραματίζεται και δημιουργεί.

Ανάμεσα στα δημιουργήματά της είναι και η ΑΕΝΣ, που ιδρύθηκε το 1982. Και έκτοτε, τιμώντας την ιστορία και τις παραδόσεις, μεταλαμπαδεύοντας την αγάπη για το άθλημα, κυρίως στα μικρά παιδιά, ατενίζει αγέρωχα το μέλλον, όπως ο ακριβώς ο δικέφαλος στο έμβλημά της.

Και μπορεί ο Νίκος Αγγελίδης να επέλεξε – για ευνόητους λόγους - για την «πρώτη» παρουσίαση του βιβλίου «Όλες οι ΑΕΚ του κόσμου» τη Νέα Φιλαδέλφεια, υποθέτουμε όμως, ότι εξίσου ταιριαστό είναι, η «πρώτη» στην επαρχία να είναι στη βορειοδυτικότερη μεριά της Ελλάδας, όπου έφτιαξαν την Νέα Σελεύκεια οι Μικρασιάτες πρόσφυγες! 


 
Read More »
Τι κοινό έχει η Αθλητική Ένωση Νέας Σελεύκειας, με την ΑΕΚ και 300 ακόμα ομάδες του πλανήτη; Τι κοινό έχει η Αθλητική Ένωση Νέας Σελεύκειας, με την ΑΕΚ και 300 ακόμα ομάδες του πλανήτη; Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Στα 99 τα νέα κρούσματα - 59 οι νεκροί

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
Στα 99 τα νέα κρούσματα - 59 οι νεκροί


Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 99 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1613 ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

92 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ενώ 59 είναι οι συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους.


Σε ότι αφορά την πορεία διάδοσης του ιού στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, ξεκαθαρίζοντας πως η συνολική εικόνα στην Ελλάδα μας δείχνει ότι «δεν μιλάμε για την περίπτωση της Ιταλίας»
«Αυτή είναι μια εικόνα που δείχνει πως δουλεύουμε όλοι μαζί», σημείωσε.
Read More »
Στα 99 τα νέα κρούσματα - 59 οι νεκροί Στα 99 τα νέα κρούσματα - 59 οι νεκροί Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥΑφήγημα του Τάσου Βασιάδη από την έκδοση "ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ ΜΑΣ" των Α.Βασιάδη και Κ.Λώμη

Με συγκίνηση θυμόμαστε την ωραιότητα των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, έτσι όπως την ζούσαμε στην ανοιξιάτικη Ηγουμενίτσα των παιδικών μας χρόνων.

Είναι χαρακτηριστικές οι μνήμες της περιόδου της μαθητείας μας στο Δημοτικό Σχολείο.

Ο παροιμιώδης δάσκαλος μας Κώστας Παπαγγέλης δίδασκε τον Ακάθιστο Ύμνο στους μαθητές κατά κάποιο ξεχωριστό τρόπο, δίνοντας δεύτερη φωνή στην λέξη «ελευθέρωσον».

Τα απογεύματα συχνάζαμε στην εκκλησία όπου έκανε μαθήματα κατηχητικού ο πατήρ Τίτος, τον οποίον οι μαθητές με σκωπτική διάθεση αποκαλούσαν στις μεταξύ τους συζητήσεις «Τιτάκο».

Ο πατήρ Τίτος λοιπόν σαν άκουγε να εκτελούμε τον Ακάθιστο Ύμνο κατά την παπαγγελική διδασκαλία ξεφώνιζε ένα «απαράδεκτο» και πάσχιζε να μας μάθει τον Ύμνο κατά τον κλασσικό τρόπο, ψάλοντας το «ελευθέρωσον» σε πρώτη φωνή.

Παράγγελνε δε μέσω ημών στον δάσκαλο να μη κακοποιεί την Βυζαντινή μουσική.

Ο Παπαγγέλης σαν άκουγε από τους μαθητές την πλήρη αφελή μετάδοση των διαδραματιζομένων στο κατηχητικό, μας απαγόρευε να ψάλουμε το «ελευθέρωσον» κατά τρόπο διαφορετικό από ότι το δίδασκε ο ίδιος τονίζοντας ότι δεν δέχεται παρατηρήσεις από κάποιον που κακοποιεί την έννοια της... ηθικής.

Ο παπά Τίτος με τη σειρά του απειλούσε με αφορισμό όσους θα τολμούσαν να κακοποιήσουν τον Ύμνο Της Παναγιάς και πρόσθετε ότι δεν μπορεί να μιλάει για ηθική όποιος αφαίρεσε ζωές ανθρώπων.

Ως γνωστόν ο Παπαγγέλης είχε διατελέσει αντάρτης στον ΕΔΕΣ με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και συχνά πυκνά διηγόνταν ηρωικές μάχες με πολλά θύματα που κανένας δεν έπαιρνε στα σοβαρά αλλά και κανείς δεν μπορούσε να διαψεύσει.

Η μάχη του «ελευθέρωσον» διαρκούσε αρκετές ημέρες μέχρι που οι μαθητές προσαρμοζόμασταν να ψάλλουμε τον Ύμνο, στο σχολείο σύμφωνα με τον τρόπο του Παπαγγέλη και στην εκκλησία κατά την διδασκαλία του Τιτάκου.

Μερικές φορές ορισμένοι ξεχνιόντουσαν και άλλαζαν φωνή κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Δημιουργούνταν τότε ένα θαυμάσιο χορωδιακό αποτέλεσμα που δεν μπορούσαν δυστυχώς να αξιοποιήσουν οι δύο στενοκέφαλοι διαφωνούντες, που μόλις άκουγαν «δεύτερη φωνή» αγρίευε το μάτι τους.

Έτσι η μάχη του Ακάθιστου Ύμνου συνεχιζόταν αμείλικτη μέχρις ότου τελείωνε η περίοδος των Χαιρετισμών Της Θεοτόκου.
Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ - Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Ακόμα ένας νεκρός στην Ελλάδα από κορωνοϊό - Στους 57 οι θάνατοι

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
Ακόμα ένας νεκρός στην Ελλάδα από κορωνοϊό - Στους 57 οι θάνατοι


Ένας ακόμα άνθρωπος στην Ελλάδα έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Πρόκειται για άνδρα 52 ετών, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Αττικόν και αποτελεί το 57ο θύμα του ιού στη χώρα μας. Είναι επίσης ο τέταρτος άνθρωπος που πεθαίνει μέσα σε λίγες ώρες.

Σήμερα το πρωί έφυγε από τη ζωή ένας 66χρονος από το Μαυροβούνι Πέλλας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Έδεσσας και είχε υποκείμενο νόσημα. 
Πρόκειται για το δεύτερο θύμα που καταγράφεται στην περιοχή της Πέλλας.  
Επιπλέον, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, σήμερα το πρωί κατέληξε και ένας 78χρονος από την Αλεξανδρούπολη.  
Επίσης, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι, μία 72χρονη από το Καρυοχώρι Εορδαίας έγινε το τρίτο θύμα του κορωνοϊού που έχασε σήμερα τη μάχη για τη ζωή.
Read More »
Ακόμα ένας νεκρός στην Ελλάδα από κορωνοϊό - Στους 57 οι θάνατοι Ακόμα ένας νεκρός στην Ελλάδα από κορωνοϊό - Στους 57 οι θάνατοι Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Ισπανία: Άλλοι 932 νεκροί από κορωνοϊό σε ένα 24ωρο

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
Ισπανία: Άλλοι 932 νεκροί από κορωνοϊό σε ένα 24ωρο


Στους 10.935 έφθασαν οι νεκροί του κορωνοϊού στην Ισπανία την Παρασκευή, από 10.003 χθες, ενώ στα 117.710 έφθασαν τα κρούσματα της πανδημίας από 110.238 χθες Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Είναι η δεύτερη συνεχής ημέρα με περισσότερους από 900 θανάτους στην Ισπανία. Την Τετάρτη σημειώθηκαν 950 θάνατοι. 

Υπάρχουν 117.710 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερα από 30.000 άτομα που ανάρρωσαν. Περισσότεροι από 56.000 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας Γιολάντα Ντιάζ ανέφερε την Παρασκευή ότι ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα αποφασίσει εάν θα προτείνει στη Βουλή την επέκταση της κατάστασης συναγερμού πέραν της 11ης Απριλίου, με βάση τα νέα δεδομένα.
Read More »
Ισπανία: Άλλοι 932 νεκροί από κορωνοϊό σε ένα 24ωρο Ισπανία: Άλλοι 932 νεκροί από κορωνοϊό σε ένα 24ωρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Το Φαινόμενο Dunning-Kruger | Του Γιάννη Στάθη

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
Το Φαινόμενο Dunning-Kruger | Του Γιάννη Στάθη


Πως οι άνθρωποι αδυνατούν να αξιολογήσουν επαρκώς το επίπεδο των ικανοτήτων τους και θεωρούν ότι είναι πιο ικανοί από ό, τι στην πραγματικότητα.

«Πραγματική γνώση είναι να γνωρίζεις την έκταση της άγνοιάς σου». Κομφούκιος 551-479 π.Χ. Κινέζος φιλόσοφος

Όσο λιγότερα γνωρίζει κάποιος για ένα θέμα, τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έχει σχετικά με τις γνώσεις του για το θέμα αυτό.
Αντιθέτα,άτομα με ικανότητες, τα οποία γνωρίζουν διεξοδικά και σε βάθος ένα ζήτημα είναι γεμάτα αμφιβολίες, διστάζουν να εκφραστούν και έχουν την τάση να υποτιμούν τις ικανότητές τους. Αυτό ειναι η κεντρική ιδέα της εργασίας με τιτλο : "Το Φαινόμενο Dunning-Kruger. Πως οι άνθρωποι αδυνατούν να αξιολογήσουν επαρκώς το επίπεδο των ικανοτήτων τους και θεωρούν ότι είναι πιο ικανοί από ό, τι στην πραγματικότητα."


Toν Ιανουάριο του 1995, δύο μεσήλικοι άνδρες πραγματοποίησαν ληστεία στο κατάστημα της Mellon Bank στο Swissvale της Πενσυλβάνια. Δεν φορούσαν μάσκα ή οποιαδήποτε μεταμφίεση. Και μάλιστα χαμογέλασαν στις κάμερες παρακολούθησης πριν βγουν από την τράπεζα. Λίγους μήνες αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε τον «έκπληκτο» McArthur Wheeler και τον Clifton Johnson. Όταν τους έδειξαν το καταγεγραμμένο υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης, ο Wheeler κοίταζε με δυσπιστία. Το μόνο που μπόρεσε να πει ήταν , «μα είχα καλύψει το πρόσωπο μου με χυμό λεμονιού…», Τι είχε συμβεί ?

Ο Wheeler πίστευε ότι ο χυμός λεμονιού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αόρατη μελάνη. Αποφάνθηκε, λοιπόν, ότι εάν κάλυπτε το πρόσωπό του με χυμό λεμονιού, θα το έκανε «αόρατο» με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.Η αστυνομία προχώρησε στην ανακριτική διαδικασία καθώς και σε αιματολογικές και ψυχιατρικές εξετάσεις: Αποδείχτηκε ότι ο Wheeler δεν είχε κάνει χρήση ναρκωτικών και δεν έπασχε από κάποια ψυχιατρική διαταραχή. Η αντίληψη και η πεποίθηση του για το πώς «συμπεριφέρεται ο χυμός λεμονιού και οι κάμερες ασφαλείας ήταν απίστευτα λανθασμένη. Η αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Wheeler δεν ήταν ούτε τρελός ούτε εξαρτημένος .. Απλά απίστευτα λάθος…

Η ιστορία έπεσε στο «ραντάρ» του ψυχολόγου David Dunning στο Πανεπιστήμιο Cornell, ο οποίος προσέλαβε τον μεταπτυχιακό φοιτητή του, τον Justin Kruger, για να εξετάσουν τι είχε συμβεί . Μετά από συστηματικές μελέτες κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα. Ενώ σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν ευνοϊκές απόψεις για τις ικανότητές τους, σε διάφορους κοινωνικούς και πνευματικούς τομείς, κάποιοι υπερεκτιμούν λανθασμένα ,ότι οι ικανότητές τους είναι πολύ υψηλότερες από ό, τι στην πραγματικότητα.

Αυτή η "ψευδαίσθηση εμπιστοσύνης" ονομάζεται τώρα "το φαινόμενο Dunning-Kruger". Ειδικότερα Το Φαινόμενο Dunning-Kruger είναι μια γνωστική προκατάληψη, στην οποία σχετικά ανειδίκευτα άτομα υποφέρουν από απατηλή ανωτερότητα, αξιολογώντας λανθασμένα την ικανότητά τους να είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι πραγματικά είναι.Για να ερευνήσουν εργαστηριακά αυτό το φαινόμενο ο Dunning και ο Kruger σχεδίασαν και υλοποίησαν έρευνες . Σε μια από τις έρευνες, ζήτησαν από προπτυχιακούς φοιτητές να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τη γραμματική, τη λογική και διάφορα ανέκδοτα και στη συνέχεια ζήτησαν από τον κάθε μαθητή να εκτιμήσει συνολικά τη βαθμολογία του, καθώς και τη σχετική του θέση σε σύγκριση με τους άλλους μαθητές. Τα συμπεράσματα από την ερεύνα ήταν ότι οι φοιτητές με τις χαμηλότερες βαθμολογίες υπερεκτίμησαν τους εαυτούς τους, τοποθετούμενοι πάνω από το μέσο όρο. Οι μαθητές με τις υψηλότερες βαθμολογίες υποτίμησαν τους εαυτούς τους.Αυτή η "ψευδαίσθηση εμπιστοσύνης" σαφώς εκτείνεται πέρα ​​από την ακαδημαϊκή κοινότητα και ερεύνα και διαπερνά την καθημερινή ζωή. Σε μια μελέτη παρακολούθησης, ο Dunning και ο Kruger εγκατέλειψαν την ασφάλεια του το εργαστήριου και μετέβησαν σε ένα σκοπευτήριο όπου έκαναν ερωτήσεις σχετικά με την ασφάλεια των πυροβόλων όπλων. Τα ευρήματά τους ήταν παρόμοια με τα προηγούμενα. Όσοι απάντησαν σωστά στις λιγότερες ερωτήσεις , υπερεκτιμούσαν τις γνώσεις τους για τα πυροβόλα όπλα.

Το φαινόμενο Dunning-Kruger μπορεί επίσης να παρατηρηθεί κατά την αυτοαξιολόγηση των ανθρώπων κυρίως όσον αφορά τις προσωπικές ικανότητες και δεξιότητες . Εάν κανείς παρακολουθήσει κάποια τηλεοπτική εκπομπή διαγωνισμού ταλέντων στην τηλεόραση, μπορεί να διαπιστώσει το «σοκ» και την απογοήτευση, στα πρόσωπα των διαγωνιζομένων, οι οποίοι απορρίπτονται από τους κριτές . Αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά αγνοούν το πόσο έχουν παραπλανηθεί από την αυταπάτη για την ανωτερότητα τους.Αναμφισβήτητα, είναι φυσιολογικό για τους ανθρώπους να υπερεκτιμούν τις ικανότητές τους. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι το 80% των οδηγών αυτοαξιολογούνται ως ικανοί άνω του μέσου όρου , ποσοστό στατιστικά αδύνατο.. Και παρόμοιες τάσεις έχουν βρεθεί όταν οι άνθρωποι αξιολογούν τη σχετική δημοτικότητά τους, την αναγνωρισιμότητα τους και τις γνωστικές τους δυνατότητες.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν άνθρωποι είναι ανεπαρκείς και ακατάλληλοι, όχι μόνο καταλήγουν σε λανθασμένα συμπεράσματα και κάνουν ατυχείς επιλογές αλλά, επίσης, στερούνται τη δυνατότητα να αντιληφθούν τα λάθη τους.

"Η άγνοια γεννά περισσότερη εμπιστοσύνη απ 'ό, τι η γνώση". «Ignorance more frequently begets confidence than does knowledge:» Charles DarwinΕίναι ενδιαφέρον ότι πραγματικά έξυπνοι άνθρωποι αποτυγχάνουν επίσης να αυτό-αξιολογούν με ακρίβεια τις ικανότητές τους.

Και εκεί βρίσκεται το κλειδί για να μην καταλήξουμε σαν τον McArthur Wheeler τον «απίθανο» ληστή των τραπεζών στο Πίτσμπουργκ . Μερικές φορές δοκιμάζουμε πράγματα που οδηγούν σε ευνοϊκά αποτελέσματα, αλλά άλλες φορές - όπως η ιδέα του καμουφλάζ με χυμού λεμονιού - οι προσεγγίσεις μας είναι ατελείς, παράλογες, ανάρμοστες, ανεπαρκείς ή απλά βλακώδεις.

Η «σοφή» πρακτική είναι να μην ξεγελιόμαστε από ψευδαισθήσεις ανωτερότητας και να να επαναξιολογούμε με ειλικρίνεια και ακρίβεια τις ικανότητες και τις δεξιότητες μας.

Εξάλλου, όπως είπε ο Κινέζος φιλόσοφος Κομφούκιος “ Πραγματική γνώση είναι να γνωρίζεις την έκταση της άγνοιάς σου”.Γιάννης Στάθης 3 Απριλίου 2020Περισσότερες πληροφορίες για τη «θεωρία» των Dunning και Kruger μπορεί κανείς να βρει στην παρακάτω Βιβλιογραφία.

-Unskilled and unaware of it: how difficulties in recognizing one's own incompetence lead to inflated self-assessments. Justin Kruger, David Dunning .Published in Journal of personality and… 1999.Psychology, Medicine


- “I Wore the Juice”- The Dunning-Kruger Effect .


- Φαινόμενο Ντάνινγκ-Κρούγκερ. wikipedia
Read More »
Το Φαινόμενο Dunning-Kruger | Του Γιάννη Στάθη Το Φαινόμενο Dunning-Kruger | Του Γιάννη Στάθη Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Παρασκευή 3 Απριλίου)

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Παρασκευή 3 Απριλίου) 


Η εικόνα ως προς κρούσματα και τα ύποπτα κρούσματα για κορωνοϊό στην Ήπειρο μέχρι σήμερα ( Παρασκευή 3 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχει ως εξής: 

1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : 
· Tα τρία θετικά περιστατικά εξακολουθούν να νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας διασωληνωμένα, με τον ηλικιωμένο από τη Άρτα να παρουσιάζει σημαντική βελτίωση. 
· Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, νοσηλεύονται τέσσερα διαπιστωμένα θετικά περιστατικά. Το ένα αφορά το άτομο του υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου της Πρέβεζας, το οποίο είναι σταθερό, το δεύτερο είναι το θετικό κρούσμα που διακομίσθηκε από το Νοσοκομείο Χατζηκώστα , κάτοικος Πρέβεζας, επίσης σταθερός. Το τρίτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, το οποίο παρουσιάζει σταθεροποίηση . Το τέταρτο περιστατικό αφορά θετικό κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας, το οποίο εισήχθη στη Μονάδα χθες το απόγευμα. 
· Δεν υπάρχουν αποτελέσματα για άλλα θετικά δείγματα. 

2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» 
· Σήμερα στάλθηκαν οκτώ νέα δείγματα για εξέταση. Από αυτά τα τέσσερα είναι αρνητικά · Για τα υπόλοιπα τέσσερα αναμένονται αποτελέσματα. 
· Οι απαντήσεις από τα δύο χθεσινά δείγματα είναι επίσης αρνητικές. 
· Από το σύνολο των ογδόντα πέντε (85) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΙ ) . Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά. 

3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ 
· Τα δέκα πέντε (15) δείγματα που στάλθηκαν χθες είναι αρνητικά. 
· Σήμερα στάλθηκαν τριάντα τέσσερα νέα δείγματα για εξέταση. 
· Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα των προηγούμενων ημερών, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. 
· Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, τέθηκαν σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται. 
· Από το σύνολο των διακοσίων δώδεκα δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, τα επτά (7) ήταν θετικά (τρία εκ των οποίων αφορούν κατοίκους της Π.Ε. Πρέβεζας). 

ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ 
· Δύο αποτελέσματα δειγμάτων επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2. Το ένα εξ αυτών θα επαναληφθεί. 
· Στο Νοσοκομείο νοσηλεύεται ένα πιθανό περιστατικό SARS-COV-2 και αναμένεται αποτέλεσμα σχετικού δείγματος. 
· Πέραν των ανωτέρω λήφθηκαν δύο επιπλέον δείγματα πιθανών περιστατικών, τα οποία είναι σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένονται αποτελέσματα. 
· Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών, τόσο των τριών που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται . 

4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
· Όλα τα δείγματα που αναμένονταν από τις προηγούμενες ημέρες είναι αρνητικά . 

Στο Camping του Δρεπάνου φιλοξενούνται είκοσι άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης , αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στη συνεργασία με την Γαλλική Πρεσβεία, ώστε όσοι από αυτούς είναι Γάλλοι υπήκοοι να επαναπατρισθούν σύντομα. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους .
Read More »
Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Παρασκευή 3 Απριλίου) Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Παρασκευή 3 Απριλίου) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Ηγουμενιτσα - Ξεκινούν οι ετοιμασίες για την εκδήλωση Super Rally 2021 +ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
Ηγουμενιτσα - Ξεκινούν οι ετοιμασίες για την εκδήλωση Super Rally 2021 +ΒΙΝΤΕΟ

ΗΓΟΥΜΕΝΊΤΣΑ

Η Ελληνική Λέσχη Φίλων Μοτοσυκλέτας Harley-Davidson (H-DCH) ανέλαβε από την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Λεσχών Harley-Davidson (Federation of Harley-Davidson Clubs Europe) τη διοργάνωση της κορυφαίας εκδήλωσης του Federation, που είναι η Ετήσια Πανευρωπαϊκή Συγκέντρωση Μοτοσυκλετιστών Harley-Davidson (Super-Rally), και γίνεται κάθε χρόνο σε μια διαφορετική Ευρωπαϊκή χώρα. 
Πρόθεση είναι η αναβίωση είκοσι χρόνια μετά την επιτυχημένη διοργάνωση που έγινε το 2001 στην παραλία Δρεπάνου της Ηγουμενίτσας, δίνοντας και ένα στοιχείο επετειακό. 
Η διοργάνωση θα γίνει 20 με 24 Μάιου 2021 και αναμένεται να συμμετέχουν άνω των 6.000 μοτοσυκλετών και περίπου 8.000 ατόμων, φίλων της μοτοσυκλέτας Harley-Davidson από όλη την Ευρώπη. 
Για την εκδήλωση υπάρχει καμπάνια ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη, ενώ θα τυπωθούν αφίσες και θα αναρτηθούν σε σημεία ενδιαφέροντος σε όλη τη χώρα. 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξει κάλυψη από τα ΜΜΕ 
Η διοργάνωση θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. 

Με μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της Ελληνικής Λέσχης Φίλων Μοτοσυκλέτας Harley-Davidson και του Δήμου Ηγουμενίτσας, του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, αποφασίστηκε η H-DCH να χρησιμοποιεί το λογότυπο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και του Δήμου Ηγουμενίτσας και την δήλωση «σε συνεργασία» ή «υπό την αιγίδα» σε περίοπτο σημείο σε όλο το προωθητικό υλικό ηλεκτρονικό και έντυπο. 
Να παραχωρηθεί η παραλία του Δρεπάνου στη H-DCH για αποκλειστική χρήση το διάστημα 20- 24/5/2021. 
Όποιος προσέρχεται στην εκδήλωση θα είναι υποχρεωμένος να προμηθευτεί ειδικό βραχιολάκι αναγνώρισης. 
Θα εκδοθούν όλες οι κατάλληλες άδειες για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και των συναυλιών που θα πραγματοποιηθούν στην διάρκεια της. 
Θα γίνει η σχετική μέριμνα για την εγκατάσταση ικανού αριθμού τουαλετών και ντους για τους επισκέπτες. 
Θα γίνει η σχετική προετοιμασία στις υποδομές ώστε να υπάρχει ικανοποιητικό ηλεκτρικό και υδρευτικό δίκτυο. 
Θα προβλεφτεί κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η αποκομιδή των απορριμμάτων με την συνεργασία των υπηρεσιών του Δήμου.

Διευκρινίζει ότι η παραχώρηση αφορά μόνο την παραλία «Δρεπάνου» και έως το πρώην κατάστημα «ΟΣΤΡΙΑ» και όχι την παραλία «Μακρυγιάλι» για την οποία θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών από τον δρόμο Ραγίου-Κεστρίνης.

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί το 2001 στην Ηγουμενίτσα

Read More »
Ηγουμενιτσα - Ξεκινούν οι ετοιμασίες για την εκδήλωση Super Rally 2021 +ΒΙΝΤΕΟ Ηγουμενιτσα - Ξεκινούν οι ετοιμασίες για την εκδήλωση Super Rally 2021 +ΒΙΝΤΕΟ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Συνελήφθη για κλοπή τροχοφόρου

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
Συνελήφθη για κλοπή τροχοφόρου 


Συνελήφθη, σήμερα (03-04-2020) μετά τα μεσάνυκτα στην περιοχή της Φιλιππιάδας Πρέβεζας, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού, ένας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή τροχοφόρου. 

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, σήμερα μετά τα μεσάνυκτα καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού κλοπή Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου από τον Άγιο Γεώργιο Πρέβεζας. 

Οι συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της παραπάνω υπηρεσίας είχαν ως αποτέλεσμα να εντοπίσουν άμεσα τον δράστη να κινείται με το κλεμμένο αυτοκίνητο επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αντιρρίου, στο ύψος της Φιλιππιάδας, όπου τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν. 

Το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του. 

Ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Read More »
Συνελήφθη για κλοπή τροχοφόρου Συνελήφθη για κλοπή τροχοφόρου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Ενισχύεται το ΕΚΑΒ στην Θεσπρωτία με την έγκριση 13 νέων θέσεων

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
Ενισχύεται το ΕΚΑΒ στην Θεσπρωτία με την έγκριση 13 νέων θέσεων


Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ στην Θεσπρωτία ειδικά της Παραμυθιάς, είναι ένα θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία επί σειρά ετών. 

Σε συνδυασμό με το μειωμένο προσωπικό του Κ.Υ της πόλης και τις ορφανές βάρδιες, δημιουργούσαν ένα ιδιαίτερα προβληματικό περιβάλλον στις παρεχόμενες υπηρεσίες από τις δημόσιες δομές υγείας.

Τα αιτήματα για την ενίσχυση των υπηρεσιών ήταν συνεχή και η κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία στην χώρα μας, φαίνεται πως είχε ως αποτέλεσμα, την θετική έκβαση του τελευταίου αιτήματος για ενίσχυση του ΕΚΑΒ.

Έτσι και σύμφωνα με ενημέρωση από τον βουλευτή Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, το ΕΚΑΒ στην Θεσπρωτία θα ενισχυθεί με συνολικά 13 θέσεις, 8 στην Ηγουμενίτσα και 5 στην Παραμυθιά.

Υπενθυμίζουμε πως με αιτήματα πως την 6η ΥΠΕ, το κέντρο υγείας Παραμυθιάς έχει ζητήσει την προκήρυξη: 2 θέσεις ιατρών γενικής ιατρικής, 1 θέση καρδιολόγου, 1 θέση μικροβιολόγου, 1 θέση ακτινολόγου, 1 θέση ορθοπεδικής και 1 θέση οδοντιάτρου.
Read More »
Ενισχύεται το ΕΚΑΒ στην Θεσπρωτία με την έγκριση 13 νέων θέσεων Ενισχύεται το ΕΚΑΒ στην Θεσπρωτία με την έγκριση 13 νέων θέσεων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Ευχαριστήριο από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας προς το δήμο Φιλιατών

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
Ευχαριστήριο από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας προς το δήμο Φιλιατών


Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσπρωτίας, εκφράζουν τις θερμές τους ευχαριστίες στο Δήμαρχο Φιλιατών κ. ΠΑΠΠΑ Σπυρίδων, για τις απολυμάνσεις στα κτήρια του Α.Τ. Φιλιατών, Α’ Τ.Σ.Φ. Φιλιατών, Β’ Τ.Σ.Φ. Φιλιατών και του Μεθοριακού Φυλακίου Αμπελώνα (Πόβλα) που έγινε με μέριμνα του, κατόπιν σχετικού αιτήματος μας.
Σε αυτές τις πρωτόγνωρες στιγμές που διανύουμε, με την ελπίδα να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, η έμπρακτη στήριξη σας προς το Αστυνομικό Προσωπικό σε φλέγοντα ζητήματα ασφάλεια και υγιεινής, μας ανυψώνει ηθικά και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το λειτούργημα που επιτελούμε.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
NAKOΣ Βασίλειος ZΗΣΗΣ Δημήτριος
Read More »
Ευχαριστήριο από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας προς το δήμο Φιλιατών Ευχαριστήριο από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Θεσπρωτίας προς το δήμο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν 


Η Λαϊκή Συσπείρωση με αίσθημα ευθύνης πρότεινε να μπει για συζήτηση στο Δ.Σ. Ηγουμενίτσας, που έγινε με τηλεδιάσκεψη , το θέμα: «Διεκδίκηση μέτρων του Δήμου Ηγουμενίτσας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού». 

Το θέμα δεν μπήκε στην ημερήσια διάταξη με ευθύνη των παρατάξεων του Δημάρχου Γ. Λώλου και του Γ. Γόγολου. Εδώ ισχύει το «ο καθείς εφ΄ω ετάχθη». Ωστόσο δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε την επιχειρηματολογία και τις απόψεις που ακούστηκαν. Πολύ περισσότερο που ορισμένες τις θεωρούμε επικίνδυνες και όχι μόνο για την λαϊκή υγεία. 

Έτσι ακούσθηκε από τον Δήμαρχο: 

· Τώρα είμαστε σε πόλεμο, οι παθογένειες στο ΕΣΥ είναι παλιές και γνωστές ,δεν θα ανοίξουμε τώρα εμφύλιο πόλεμο να τις διορθώσουμε. 

Πραγματικά είμαστε σε πόλεμο. Στον πόλεμο όμως χρειάζονται στρατιώτες.. Άρα χρειάζονται περισσότεροι γιατροί εκεί που δίνεται η μάχη ,στα Δημόσια Νοσοκομεία. Χρειάζονται όπλα και πολεμοφόδια. Στην προκριμένη περίπτωση αρκετό ιατρικό και υγειονομικό υλικό για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο. Πράγματα που λείπουν σήμερα από το ΕΣΥ. Γιατί λοιπόν είναι διχαστικό να τα διεκδικήσουμε; Οι μαχόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί αυτό ζητάνε. Αυτό ζητά η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε ,αυτό ζητάνε και όσοι γιατροί παρελαύνουν καθημερινά από τα κανάλια. Εκτός αν το χειροκρότημα προς αυτούς είναι από ορισμένους υποκριτικό. Προφανώς και πρέπει να ενισχύσουμε τώρα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Τώρα που σε αυτό προστρέχουν όλοι και από αυτό προσδοκούμε να σταματήσει την πανδημία. Είναι ανάγκη να είναι έτοιμο και δυνατό για να αντιμετωπίσει το πιθανό 2ο η και 3ο κύμα επίθεσης του ιού που περιμένουν οι επιστήμονες το φθινόπωρο η τον χειμώνα.      

· Τώρα με συνεργασία, συλλογικά και με συναίνεση σαν μια γροθιά να αντιμετωπίσουμε τον εχθρό και όχι με διεκδικήσεις και διχασμούς. 

Πολύ σωστά έτσι πρέπει να γίνει. Εμείς σαν λαός κάνουμε το καθήκον μας. Πειθαρχούμε στις εντολές των ειδικών επιστημόνων όσον αφορά την προστασία μας. Δείχνουμε την «ατομική μας ευθύνη». Αρκεί όμως αυτό; Που είναι η συνεργασία, που είναι η ευθύνη του κράτους, της κυβέρνησης όταν σιωπά μπροστά στα αιτήματα των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών ,που είναι και δικά μας αιτήματα; Μπορεί αλήθεια να κερδηθεί ο πόλεμος κατά του ιού μόνο με το «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»; Μπορεί να κερδηθεί με υποστελεχομένο ΕΣΥ, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς μέτρα προστασίας των γιατρών που δίνουν την μάχη; Προφανώς και δεν προέκυψε σήμερα αυτή η κατάσταση στο ΕΣΥ. Βάλανε πολλές κυβερνήσεις το χέρι τους στην υποβάθμιση του ,στη πορεία ιδιωτικοποίησης του τομέα της υγείας. Ωστόσο σήμερα κινδυνεύουμε σαν λαός από την πανδημία. Παρατηρώντας την σημερινή κυβερνητική τακτική τι πρέπει να κάνουμε; Να πούμε «σφάξε με αγά μου ,να αγιάσω»; Έχετε σκεφθεί πιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής; Η ευθύνη του καθένα να αυτοπροστατευτεί και να προστατέψει εμπεδώνεται όταν συμβαδίζει με τη συλλογική ευθύνη για δράση και διεκδίκηση, ώστε με ευθύνη του κράτους να λυθούν τα άμεσα και επείγοντα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

· Όποια απόφαση και να πάρουμε δεν θα εισακουσθούμε γιατί σε εμπόλεμη κατάσταση είναι άλλες οι προτεραιότητες του κράτους. 

Οι προτεραιότητες του κράτους κρίνονται καθημερινά και από την αποτελεσματικότητα τους. Π.χ. Είναι κρατική εντολή η παρακολούθηση κατ΄οίκον των εγκλωβισμένων ασθενών, από την απαγόρευση κυκλοφορίας και την αναστολή των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων. Δεν μπορεί όμως στον 21ο αιώνα να γίνεται αποδεκτή η προτροπή του ΕΟΔΥ για αυτοαξιολόγηση και αυτοθεραπεία των κλεισμένων στο σπίτι ασθενών, τους οποίους νοσηλεύουν οι συγγενείς τους εν είδει πρακτικού νοσοκόμου. Μια και είναι σε όλους μας γνωστή η απουσία του οικογενειακού γιατρού στην συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου μας. Έχουμε ήδη ένα νεκρό με αυτή την τακτική σε άλλο νομό. Επίσης η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί να είναι ευκαιρία κερδοσκοπίας και πεδίο κερδοφορίας του ιδιωτικού τομέα της Υγείας κυρίως των μεγάλων κλινικών και νοσοκομείων, που στερούν από τον κρατικό σχεδιασμό πολύτιμους πόρους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν και τον κίνδυνο διασποράς. (Αναφερόμαστε στο “δωράκι” που δίνεται ιδιώτες κλινικάρχες ύψους 30 εκατ. ευρώ για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ , με διπλασιασμό του ενοικίου από 800 στα 1600 ευρώ, και τα τεστ από τα ιδιωτικά κέντρα). Άρα αν κάποιες προτεραιότητες αποδεικνύονται εσφαλμένες πρέπει να αλλάζουνε. Για να αλλάξουν πρέπει να αυτό ζητηθεί, να διεκδικηθεί. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Όσον αφορά δε το «όλοι μαζί» πρέπει να τονίσουμε ότι κάποιοι κερδοσκοπούν αυτήν εποχή όπως οι κλινικάρχες, οι μαυραγορίτες των υγειονομικών και ειδών προστασίας κλπ. Να σημειώσουμε δε ,ότι με αφορμή την πανδημία έχει εξαπολυθεί άγρια επίθεση στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα και έχουν απογειωθεί οι απολύσεις. Η κυβέρνηση βοηθά σε αυτό με τις Π.Ν.Π. Αυτές τις προτεραιότητες της πρέπει η όχι να τις αντιπαλέψουμε; Εμείς καλούμε τον λαό να συσπειρωθεί στα Σωματεία του και να αντεπιτεθεί. Παράδειγμα η κινητοποίηση του ΕΚΘ ενάντια στις 11 απολύσεις στην «Σελόντα» αυτές τις μέρες. 

· Παθογένειες έχει το σύστημα και πιο προηγμένων χωρών όπως ΗΠΑ, ΙΤΑΛΙΑ κλπ. Εμείς είμαστε σε καλύτερη θέση χάρη στα μέτρα της Κυβέρνησης. 

Εκείνο που αποδεικνύει η κατάσταση στις «προηγμένες» αυτές χώρες είναι η χρεοκοπία της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Μια πολιτική που προχωράει με την συνεχή υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Μια πολιτική που εκπορεύεται από την Ε.Ε και με ευλάβεια ακολούθησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική που προώθησε και η σημερινή κυβέρνηση ( για Δημόσια Νοσοκομεία Ν.Π.Ι.Δ., με ΣΔΙΤ, κλπ,) και την σταμάτησε προσωρινά η σημερινή πανδημία. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες αναδεικνύεται η αξία ενός Αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος Υγείας με απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δράσης, σύγχρονου και πλήρως εξοπλισμένου, ικανού να προστατεύσει τη λαϊκή υγεία, και στις πάγιες και στις έκτακτες περιπτώσεις, 

· Ο Δήμος έχει τόσα πολλά προβλήματα από την πανδημία. Δεν είναι δουλειά του τα γενικότερα ζητήματα υγείας ούτε να πάρει θέση στην διαμάχη μεταξύ γιατρών και διοίκησης του Π.Ν.Ι. 

Από πού προκύπτει αυτός διαχωρισμός; Ποιος ζήτησε να παραιτηθούμε από όλες τις άλλες διεκδικήσεις; Η Λ.Σ., το ΚΚΕ καθημερινά αναδεικνύει, προβάλλει αυτά τα προβλήματα ,που υπήρχαν και πριν την πανδημία, και πρωτοστατεί στους διεκδικητικός αγώνες για την επίλυση τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει σήμερα να αγωνισθούμε τώρα για την λαϊκή υγεία. Αλήθεια από που προκύπτει ότι ζητάμε το Δ.Σ. να πάρει θέση για το Π.Ν.Ι.; Η Λ.Σ. ζήτησε και ζητάει ο Δήμος να πάρει θέση, και να αγωνισθεί για την λαϊκή υγεία, για την υγεία των δημοτών του και όχι μόνον. Τώρα πριν να είναι αργά. 

· Μας ανέφερε ο Δήμαρχος ότι έχει την σαφέστατη διαβεβαίωση των διευθυντών του Νοσοκομείου Φιλιατών και του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης με ιατρικό προσωπικό και επάρκεια υγειονομικού υλικού, επίσης ότι υπάρχουν 10 κλίνες Μ.Α.Φ. για περιστατικά από την πανδημία. 

Για το υλικό μπορεί και να καλύφθηκαν προσωρινά οι ανάγκες από την προσφορά του επιμελητηρίου ΕΒΕ Θεσπρωτίας. Αλλά όσον αφορά την στελέχωση πρέπει να ρωτήσουμε με ποια κριτήρια κρίνεται επαρκής; Δεδομένου ότι στον Δήμο μας δεν λειτουργεί Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και υπάρχουν ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί. Αλήθεια τι γίνεται με το Κ.Υ. στο Μαργαρίτι; Υπάρχει γιατρός στην Πέρδικα; Το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας λειτουργεί επαρκώς στελεχωμένο σε 24ωρη βάση ; Για τη Μ.Α.Φ. στο Νοσοκομείο υπάρχει ειδικευμένο προσωπικό; Οι αναπνευστήρες πάντως με κυβερνητική εντολή εστάλησαν στα Γιάννενα για να καλύψουν τις ανάγκες των εκεί Νοσοκομείων. Αλήθεια πως καλύπτονται οι ανάγκες όσων πάσχουν από χρόνια νοσήματα και έχουν ανάγκη από θεραπεία και παρακολούθηση δεδομένου ότι στο ΕΣΥ εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά; Πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν περισσότερο από τα νοσήματα τους παρά από τον κορονοϊό. Με ποιο ιατρικό προσωπικό θα γίνεται η παρακολούθηση κατ΄οίκον των εγκλωβισμένων ασθενών από τον ιό; Γιατί λοιπόν ακούγεται εξωπραγματικό το αίτημα μας να ενταχθούν υποχρεωτικά στον κρατικό σχεδιασμό οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Παιδιατρικής, και Καρδιολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των Δημόσιων Νοσοκομείων , ΤΕΠ και Κέντρων Υγείας; Στον Δήμο μας υπάρχουν πεπειραμένοι επιστήμονες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα. Σε όλους τους πολέμους γίνεται επιστράτευση όσων μπορούν να προσφέρουν. Αφού η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο γιατί δεν αξιοποιεί αυτό το αξιόμαχο δυναμικό; Τέλος υπάρχει κάποιος σχεδιασμός η σκέψη για αξιοποίηση σε αυτές τις συνθήκες, του κτηρίου που στεγάζονταν το Κ.Υ. της Ηγουμενίτσας και σήμερα είναι εγκαταλειμμένο; 

Ο Γιάννης Γόγολος Δ.Σ. στο Δ.Σ. δήλωσε ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο του αιτήματος μας αλλά να συζητηθεί αργότερα σε άλλη συνεδρίαση. 

Είναι αλήθεια ότι στην Θεσπρωτία δεν υπάρχει ακόμα κρούσμα κορονοϊού, αλλά η πείρα από την ταχεία εξάπλωση του κορονοϊού δείχνει ότι το αργότερα μπορεί να είναι πολύ αργά. Για αυτό τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα τόσο σε τοπικό όσο σε κεντρικό επίπεδο. Άλλωστε «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Εκτός και αν ο ισχύει για τον Γιάννη Γόγολο και την παράταξη του ότι «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει ,δέκα μέρες κοσκινίζει». 

Οι προτάσεις μας είναι πολύ συγκεκριμένες και εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες 

Εμείς αυτές τις προτάσεις τις απευθύνουμε στους κατοίκους του Δήμου μας που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τους καλούμε να μείνουν όρθιοι και δυνατοί προστατεύοντας τη ζωή τους, τη ζωή των παιδιών τους. 

Όρθιοι και δυνατοί και μέσα στους τόπους δουλειάς, προστατεύοντας τα δικαιώματά τους. Προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τους συνανθρώπους μας, για να μείνουμε δυνατοί. Δεν μένουμε όμως σιωπηλοί, ούτε θα πάψουμε να σκεφτόμαστε, να προβληματιζόμαστε και να διεκδικούμε. Ηγουμενίτσα 03/04/2020 

Για λαϊκή Συσπείρωση 

Δώρης Δήμας.
Read More »
Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Στους 55 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
Στους 55 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα


Σε 55 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα, καθώς σήμερα το πρωί κατέληξαν ακόμα δύο άνδρες, ένας από την Πέλλα και ένας από την Αλεξανδρούπολη.

Όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, σήμερα το πρωί έφυγε από τη ζωή ένας 66χρονος από το Μαυροβούνι Πέλλας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της Έδεσσας και είχε υποκείμενο νόσημα. Πρόκειται για το δεύτερο θύμα που καταγράφεται στην περιοχή της Πέλλας.

Επιπλέον, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, σήμερα το πρωί κατέληξε και ένας 78χρονος από την Αλεξανδρούπολη.
Read More »
Στους 55 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα Στους 55 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Τραγωδία στις ΗΠΑ με 1.169 νεκρούς σε ένα 24ωρο

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
Τραγωδία στις ΗΠΑ με 1.169 νεκρούς σε ένα 24ωροΣχεδόν 1.200 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού καταγράφηκαν μέσα σε μία μέρα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης. Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό που έχει καταγραφεί σε 24 ώρες σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέχρι σήμερα.

Με 1.169 θανάτους να καταμετρώνται από τις 20:30 της Τετάρτης ως την ίδια ώρα χθες Πέμπτη, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου που ανανεώνονται συνεχώς, ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στις ΗΠΑ έχει πλέον ανέλθει σε 5.926. Αυτό σημαίνει πως ένας στους πέντε ασθενείς προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Το προηγούμενο θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της πανδημίας μέσα σε 24 ώρες σε οποιοδήποτε κράτος είχε καταγραφεί την 27η Μαρτίου στην Ιταλία (969 νεκροί). 

Επίκεντρο της κρίσης παραμένει η Νέα Υόρκη. Η μεγαλούπολη θρηνεί πάνω από 1.500 νεκρούς και πλησιάζει τα 50.000 κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν χθες Πέμπτη οι υγειονομικές αρχές της. Πάνω από 1,3 εκατ. τεστ έχουν γίνει στη χώρα μέχρι στιγμής, είπε χθες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου από την ομάδα διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας στον Λευκό Οίκο.

«Κάνουμε πλέον πάνω από 100.000 τεστ την ημέρα» υπερθεμάτισε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, τα «περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου» τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και κατ’ αναλογία πληθυσμού (περίπου 330 εκατ. στις ΗΠΑ), όπως διαβεβαίωσε.

Ο Λευκός Οίκος προέβλεψε προχθές ότι η πανδημία θα στοιχίσει τη ζωή σε 100.000-240.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα παγκοσμίως ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο. Ειδικότερα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 79.747 κρούσματα, με το σύνολο να έχει φτάσει το 1.014.913 μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας). Από αυτά, σχεδόν τα μισά αφορούν τις ΗΠΑ, καθώς καταμετρήθηκαν 29.874 νέα κρούσματα. Αρκετά υψηλός ήταν ο αριθμός κρουσμάτων και σε Ισπανία και Γερμανία, με την Ισπανία, αλλά και τη Γαλλία να μετρούν και εκατοντάδες νεκρούς για άλλη μία ημέρα.

τις ρυθμίσεις της ελλάδας ιστότοπο συμφωνείτε κάνοντας κλικ της ηπείρου χρήση cookies της ιταλίας πρωτεύουσα του νομού θεσπρωτίας πολιτική απορρήτου περιοχή της συμφωνείτε με τη χρήση όρους χρήσης της πόλης από εμάς από το λιμάνι της ηγουμενίτσας Ηγουμενιτσα
Read More »
Τραγωδία στις ΗΠΑ με 1.169 νεκρούς σε ένα 24ωρο Τραγωδία στις ΗΠΑ με 1.169 νεκρούς σε ένα 24ωρο Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Σελεύκειας

Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020
Αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Σελεύκειας


Read More »
Αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Σελεύκειας Αιμοδοσία από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Σελεύκειας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 03, 2020 Rating: 5

Σελίδες