Αδιανόητες εξηγήσεις για την ομάδα του Κοσόβου | Πήγαν, ήρθαν αλλά κανείς δεν ξέρει τίποτα

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022
Αδιανόητες εξηγήσεις για την ομάδα του Κοσόβου | Πήγαν, ήρθαν αλλά κανείς δεν ξέρει τίποτα


Αδιανόητα αλλά και επικίνδυνα ήταν όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας από τους πλέον υπεύθυνους για την έλευση της ομάδας παλαιμάχων του Κοσόβου πριν από μερικές ημέρες και το γεγονός ότι έφτασαν στα σύνορα χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη βίζα.

Εκεί που θα αρκούσε ένα “mea culpa” ή μία άλλη εξήγηση που θα άντεχε στην κοινή λογική, ειπώθηκαν απίστευτα πράγματα τόσο από τον Δήμαρχο όσο από τον Αντιδήμαρχο και την Πρόεδρο του ΠΑΚΠΠΟ.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο είναι Νομικό Πρόσωπο του Δήμου αρμόδιο για την Προσχολική Αγωγή, την Κοινωνική Προστασία και τον Πολιτισμό και ήταν αυτό που είχε εκδώσει την ανακοίνωση «για τον επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα φιλίας μεταξύ της μικτής ομάδας παλαίμαχων Κέρκυρας – Ηπείρου και της ομάδας παλαιμάχων της Εθνικής Ομάδας του Κοσσόβου».

Τι ειπώθηκε λοιπόν στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Ο Δήμαρχος Γιάννης Λώλος ως Πόντιος Πιλάτος ένιψε τας χείρας του… Εξεπλάγη από το εύρος της δημοσιότητας και τη σύνδεση με θέματα εξωτερικής πολιτικής! Θυμήθηκε ότι πριν από καιρό τον είχαν επισκεφθεί δύο παλαίμαχοι από την περιοχή και του ζήτησαν να τους συνοδεύσει στην Πρίστινα σε φιλικό αγώνα. Αρχικά βρήκε την πρόταση δελεαστική αλλά μετά έκανε δεύτερες σκέψεις –δεν είπε ποιες ήταν αυτές- και δεν ακολούθησε.
Στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος δεν ήταν συνδιοργανωτής. Το μόνο που έκανε ήταν να παραχωρήσει το γήπεδο και να εκδώσει μία ενημερωτική ανακοίνωση για τον αγώνα.
Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα –αφορούσαν το αλαλούμ στο Μαυρομάτι όπου το μεγαλύτερο μέρος της αποστολής του Κοσόβου δεν διέθετε βίζα και κινητοποιήθηκε μεσάνυχτα κάποιος αόρατος μηχανισμός για να εκδοθούν τουριστικές- ο Δήμαρχος επεδίωξε και επικοινώνησε με όλους τους αρμόδιους για να διαπιστώσει αν υπήρξε ενόχληση στην Κυβέρνηση.. «Κανένα πρόβλημα» του απάντησαν και ο ίδιος συμπλήρωσε ότι από την στιγμή που έρχονται για τουρισμό στην Ελλάδα γιατί να υπάρχει πρόβλημα…
Ο Δήμος Ηγουμενίτσας λοιπόν δεν είχε καμία επίσημη συμμετοχή στη διοργάνωση. Και όταν είχε γίνει ο πρώτος αγώνας στην Πρίστινα ο αντιδήμαρχος Μιχάλης Γκίκας –κατά τον δήμαρχο πάντα- πήγε χωρίς την ιδιότητα του αντιδημάρχου… «Πήγε μόνος του, δεν ξέρω με ποια ιδιότητα πήγε, ως παλιός διαιτητής ίσως ή ως άνθρωπος του αθλητισμού…» είπε χαρακτηριστικά!
Προφανώς κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραίμη η οποία επίσης βρέθηκε στον πρώτο φιλικό αγώνα στην Πρίστινα όχι όμως και στον επαναληπτικό στην Ηγουμενίτσα.

Τι είπε ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Γκίκας… 
Πήγε στο Κόσοβο μετά από παρότρυνση άλλου συναδέλφου του που είχε σπουδάσει επί Τίτο στην πόλη. Δεν υπολόγισε ότι το Κόσοβο δεν έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα. «Εμένα με καλέσανε, μας φιλοξενήσανε άριστα, δεν ξέρω αν είχαν κάτι διαφορετικό στο μυαλό τους» ανέφερε. Όλα αυτά δε, τα έκανε ως φυσικό πρόσωπο και όχι με την ιδιότητα του αντιδημάρχου. «Συνόδευσα τους παλαίμαχους ως Μιχάλης Γκίκας, όχι ως αντιδήμαρχος. Τι είναι το Κόσοβο, εχθροί της Ελλάδας είναι» αναρωτήθηκε ενώ νωρίτερα μπερδεύοντας το Κόσοβο με τα Σκόπια είπε ότι όλοι Αλβανικά μιλάνε.
Για την έλευση στην Ηγουμενίτσα δήλωσε άγνοια, δεν ήξερε ποιος τους κάλεσε ενώ όσα έγιναν στα σύνορα ήταν δουλειά της Αστυνομίας και του Υπουργείου Εξωτερικών!
Το αποκορύφωμα δε από την τοποθέτηση του Αντιδημάρχου ήταν ότι συνέκρινε την έλευση της ομάδας των Κοσοβάρων στην Ηγουμενίτσα με την συμμετοχή του χορευτικού της Εθνικής Αντίστασης στη Λιβαδιά της Αλβανίας που ανήκει στη ζώνη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας!

Η Πρόεδρος του ΠΑΚΠΠΟ Πιπίνα Ζεϊμπέκογλου είπε ότι έχει εκπλαγεί από τη φασαρία που προκλήθηκε. Υποστήριξε ότι το μόνο που έκανε το νομικό πρόσωπο ήταν να κάνει αποδεκτό το αίτημα των παλαιμάχων και να παραχωρήσει το γήπεδο.

Συνεχίζοντας έκανε τους παριστάμενους αλλά και όσους παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση διαδικτυακά να μείνουν κυριολεκτικά άναυδοι. «Με πήρανε τηλέφωνο από την αστυνομία και μου είπαν να μην παίξει ο Εθνικός Ύμνος του Κοσόβου στο γήπεδο και δεν έπαιξε…»!!!

Κατέληξε λέγοντας ότι δεν έχει καταλάβει ποιο ήταν το κακό, ότι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός ενώνουν και δεν διχάζουν!

Και το κερασάκι στην τούρτα μπήκε με τον επίλογο του Δημάρχου… Δεν υπήρξε καμία ενόχληση ούτε από το Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε από την ΕΥΠ… Δεν υπήρξε ενόχληση από την επίσημη πολιτεία.. Ο Δήμος δεν είχε καμία ανάμειξη και δεν μετείχε σε καμία επίσημη διοργάνωση!!!

Εν κατακλείδι…
Όσοι πήγαν στην Πρίστινα άφησαν στην Ελλάδα όποια επίσημη ιδιότητα είχαν..
Όσοι ήρθαν χωρίς βίζα από το Κόσοβο δεν γνωρίζει κανείς τι διημείφθη και ποιος παρενέβη για να περάσουν τα σύνορα.. Προφανώς πάνω από το Μαυρομάτι δρουν αόρατες δυνάμεις
Δεν πήγε κανένας επίσημος από την Ηγουμενίτσα στο γήπεδο γιατί έτυχε…
Δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως θέμα αν οι δημοσιογράφοι δεν το… δημιουργούσαν!

Read More »
Αδιανόητες εξηγήσεις για την ομάδα του Κοσόβου | Πήγαν, ήρθαν αλλά κανείς δεν ξέρει τίποτα Αδιανόητες εξηγήσεις για την ομάδα του Κοσόβου | Πήγαν, ήρθαν αλλά κανείς δεν ξέρει τίποτα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

Είναι ντροπή να είσαι Δήμαρχος και να ψεύδεσαι ανερυθρίαστα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022
Είναι ντροπή να είσαι Δήμαρχος και να ψεύδεσαι ανερυθρίαστα στο Δημοτικό Συμβούλιο


Σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της μείζονας αντιπολίτευσης κ. Γόγολου, απάντησε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος, αναφορικά με την απευθείας ανάθεση για την προμήθεια και τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων στον ποδηλατόδρομο Ηγουμενίτσας, συνολικής συμβατικής αξίας 37.200,00€, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%.
Ο κ. Δήμαρχος ανέφερε πως ζήτησε ΤΡΕΙΣ προσφορές από αντίστοιχους επαγγελματίες και πως επέλεξε την πιο συμφέρουσα για το Δήμο Ηγουμενίτσας και τους δημότες.
Είναι ντροπή Δήμαρχε να προκαλείς με τόσο εύκολα αποδείξιμα ψέματα.
Μια απλή αναζήτηση στο ΚΗΜΔΗΣ είναι αρκετή να καταρριφθούν οι ανακρίβειες του κ. Δημάρχου.
Όπως μπορείτε να δείτε στο έγγραφο που δημοσιεύουμε και το οποία αντλήσαμε από το ΚΗΜΔΗΣ, η πρόσκληση για οικονομική προσφορά στάλθηκε μόνο σε ΕΝΑ άτομο.


Ο οποίος έστειλε οικονομική προσφορά ακριβώς στο ύψος της δέσμευσης πίστωσης από την αντιδήμαρχο Οικονομικών κα Τζέλλου, όπως αποδεικνύεται από τη σύμβαση μεταξύ του δήμου Ηγουμενίτσας και του επιχειρηματία.


Δηλαδή με ΜΗΔΕΝ έκπτωση!!!

Φίλος μεν "Γιάννη", φιλτάτη δε αλήθεια...

Read More »
Είναι ντροπή να είσαι Δήμαρχος και να ψεύδεσαι ανερυθρίαστα στο Δημοτικό Συμβούλιο Είναι ντροπή να είσαι Δήμαρχος και να ψεύδεσαι ανερυθρίαστα στο Δημοτικό Συμβούλιο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Πιο καθαρή κι απ’ το Παρίσι!

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022
Ηγουμενίτσα: Πιο καθαρή κι απ’ το Παρίσι!“Δεν καταλαβαίνω που τα είδατε τα σκουπίδια”… απάντησε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Ιωάννης Λώλος, στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ιωάννη Γόγολο, ο οποίος έθεσε ερώτημα για την καθαριότητα του Δήμου εν μέσω τουριστικής περιόδου…

Όλα καλά σύμφωνα με το Δήμαρχο, “σκουπίδια δε βλέπω, χόρτα ναι” είπε χαρακτηριστικά και αν κάπου υπάρχει πρόβλημα φταίνε οι… δημότες που αφήνουν τους κάδους ανοιχτούς ή αφήνουν τα σκουπίδια έξω από τους κάδους… άλλωστε υπάρχει και η… ατομική ευθύνη!

Εκεί όμως που ο Δήμαρχος άφησε άναυδους τους συνομιλητές του… ήταν όταν συνέκρινε την Ηγουμενίτσα με το Παρίσι… βγάζοντάς τη… ανώτερη: “Εγώ ήμουν την προηγούμενη βδομάδα στο Παρίσι, την πόλη του φωτός και των γραμμάτων… εκεί είδα σκουπίδια, στην Ηγουμενίτσα όχι…” και όλοι στην Ηγουμενίτσα ψάχνουν πλέον τον Πύργο του Άιφελ στην κεντρική πλατεία της πόλης…

Read More »
Ηγουμενίτσα: Πιο καθαρή κι απ’ το Παρίσι! Ηγουμενίτσα: Πιο καθαρή κι απ’ το Παρίσι! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

Δείτε τώρα ζωντανά το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022
Δείτε τώρα ζωντανά το Δημοτικό Συμβούλιο ΗγουμενίτσαςRead More »
Δείτε τώρα ζωντανά το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Δείτε τώρα ζωντανά το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: Καταργείται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής από 1η Αυγούστου, περισσότερος χώρος για ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022
Β. Γιόγιακας: Καταργείται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής από 1η Αυγούστου, περισσότερος χώρος για ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο


Στο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης έναντι των εισαγόμενων ανατιμήσεων στην ενέργεια και στην ταχύτερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα για φθηνότερη, «πράσινη» ενέργεια επικέντρωσε την παρέμβασή του στη Βουλή ο Βασίλης Γιόγιακας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αδειοδότηση των ΑΠΕ και άλλες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για μείωση των αυξήσεων στο ρεύμα από 70% έως 90%
Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος από 1η Αυγούστου και η παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας - με την οποία οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου αποσυνδέονται από την 1η Ιουλίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας - είναι η κορύφωση ενός εθνικού σχεδίου στήριξης το οποίο επίσης περιλαμβάνει: α. την αύξηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάιο και τον Ιούνιο, β. την επιστροφή του 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα σε πρώτες κατοικίες και φοιτητικά σπίτια στέγης το εξάμηνο Δεκέμβριος 2021 - Μάιος 2022 (πρόγραμμα Power Pass), γ. την έκτακτη φορολόγηση με συντελεστή 90% της αυξημένης κερδοφορίας των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας το ενιάμηνο Οκτώβριος 2021 - Ιούνιος 2022, δ. το πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων συσκευών έως το 50% του κόστους τους (πρόγραμμα ΑλλάΖΩ Συσκευή) και ε. το νέο πρόγραμμα επιδότησης της βενζίνης για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο (Fuel Pass 2). Ο κ. Γιόγιακας τόνισε ότι με τον νέο μηχανισμό τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας καταργείται επί της ουσίας η ρήτρα αναπροσαρμογής και περιορίζονται οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος από 70% έως 90%.

Σε 14 μήνες η αδειοδότηση έργων ΑΠΕ – Αύξηση του ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο
Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο βουλευτής Θεσπρωτίας ανέφερε μεταξύ τις απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ με τις οποίες μειώνονται τα στάδια της διαδικασίας από 7 σε 5 και ο χρόνος αδειοδότησης των έργων από 5 χρόνια σε 14 μήνες. Με διάφορες ρυθμίσεις αυξάνεται ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ώστε να εισέλθουν περισσότερες νέες μονάδες ΑΠΕ και θα ενισχυθεί η αυτοπαραγωγή και ο ενεργειακός συμψηφισμός για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μεταξύ των ρυθμίσεων αυτών είναι η υποχρέωση του ΔΕΔΔΗΕ να υπολογίσει μέσα σε 1,5 μήνα τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος όλων των υποσταθμών στο δίκτυο και να διαθέσει την ισχύ σε κάθε υποσταθμό με περιθώρια έως 10 MW σε νοικοκυριά, αγρότες, βιομηχανία και μεταποίηση. Πρόσθετα περιθώρια χωρητικότητας του δικτύου που θα προκύψουν με νέο υπολογισμό θα διατεθούν κατά τουλάχιστον 20% στις παραπάνω κατηγορίες καταναλωτών. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στις ρυθμίσεις που φέρνει προς ψήφιση το Υπουργείο Περιβάλλοντος αντιμετωπίζεται το σήμερα και προετοιμάζεται το αύριο.
Από τη μία, επιδιώκεται να «τρέξει» με γοργότερους ρυθμούς η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας.
Για να μειωθεί η εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
Να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια.
Να συμβάλουμε με περισσότερες δυνάμεις στη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Από την άλλη, συνεχίζεται η ανακούφιση των καταναλωτών απέναντι στις εισαγόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Γιατί, τόσο η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος από 1η Αυγούστου, όσο και η παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία οι υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου αποσυνδέονται από την 1η Ιουλίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η κορύφωση ενός εθνικού σχεδίου στήριξης που θα δώσει μεγάλη «ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Μέρος αυτού του σχεδίου είναι η γενναία αύξηση των επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος για τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Η επιστροφή του 60% των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα σε πρώτες κατοικίες και φοιτητικά σπίτια στέγης το εξάμηνο Δεκέμβριος 2021 - Μάιος 2022.
Είναι η έκτακτη φορολόγηση, με συντελεστή 90%, της αυξημένης κερδοφορίας των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας το 9μηνο Οκτώβριος 2021 - Ιούνιος 2022.
Με τα έσοδα των φόρων αυτών να πηγαίνουν στην ελάφρυνση των καταναλωτών μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης
Είναι, επίσης, το πρόγραμμα αντικατάστασης παλιών ενεργοβόρων συσκευών έως το 50% του κόστους τους.
Αλλά και η στήριξη έναντι των ανατιμήσεων στα καύσιμα, με το νέο πρόγραμμα επιδότησης της βενζίνης για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Και είναι φυσικά, το νέο σύστημα τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας, χάρη στο οποίο ουσιαστικά καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής και περιορίζονται οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος από 70% έως 90%.

Πρόκειται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για μια μοναδική σε εύρος δέσμη μέτρων η οποία δείχνει το δρόμο για ανάλογες παρεμβάσεις που μπορεί και πρέπει να αναληφθούν στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης.
Γιατί, το πρόβλημα είναι διεθνές, είναι ευρωπαϊκό.
Και ως τέτοιο, απαιτεί ευρωπαϊκή συμφωνία, για ευρωπαϊκή λύση.
Σε αναμονή μιας τέτοιας εξέλιξης, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να μην περιμένει.
Επιλέγει να δράσει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πέρα από την αντιμετώπιση πιεστικών ζητημάτων, η Κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Με απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες αδειοδότησης.
Με τη ρύθμιση νέων υποδομών εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
Και με επίλυση την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιουργούσαν αναχώματα στις λειτουργία νέων μονάδων.

Αναφορικά με την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ, μειώνονται τα στάδια της διαδικασίας, από 7 σε 5, αλλά και ο χρόνος αδειοδότησης των έργων, από 5 χρόνια σε 14 μήνες.
Μειώνονται οι περιπτώσεις που χρειάζεται τροποποίηση των αδειών ενώ για τα μικρά έργα προβλέπεται δυνατότητα απλής ενημέρωσης των φακέλων.
Εισάγεται η δυνατότητα να εκδίδεται Τμηματική Άδεια Εγκατάστασης, για τμήμα έργου με τεχνική και λειτουργική αυτοτέλεια και για τουλάχιστον το 80% της εγκεκριμένης συνολικής ισχύος.
Καταργείται η μη δεσμευτική προσφορά σύνδεσης και υποχρεώνονται οι επενδυτές να διαθέτουν Άδεια Εγκατάστασης μέσα σε 12 μήνες από την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μπορεί να προχωρήσει σε κυρώσεις προς τον ΑΔΜΗΕ ή στο ΔΕΔΔΗΕ σε περίπτωση καθυστερήσεων.

Θεσμοθετείται το κατάλληλο πλαίσιο για μπορέσουμε να πετύχουμε έναν από τους πιο σημαντικούς μεσοπρόθεσμους ενεργειακούς στόχους της χώρας, τη λειτουργία σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον 3,5 Giga Watt, πέραν των υδροηλεκτρικών, έως το 2030.
Ακόμα, καθορίζεται το πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών, με το οποίο προβλέπονται κατ’ εξαίρεση, fast-track και απλοποιημένες διαδικασίες χωροθέτησης, εγκατάστασης και λειτουργίας.
Πρόκειται για ένα νέο, πολλά υποσχόμενο, τύπο έργων ΑΠΕ, ο οποίος ωστόσο πρέπει να αξιολογηθεί για την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητά του.

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο του νομοσχεδίου στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα.
Κάτι απολύτως αναγκαίο, γιατί θα επιτρέψει την είσοδο νέων μονάδων ΑΠΕ και θα δώσει ώθηση στην αυτοπαραγωγή και τον ενεργειακό συμψηφισμό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αυτούς τους σκοπούς υπηρετεί η δυνατότητα των διαχειριστών του συστήματος μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας να επιβάλουν περιορισμούς στην ηλεκτρική ενέργεια που εξέρχεται στο δίκτυο, μέχρι και το 5% της ετήσιας δυνατότητας παραγωγής ενέργειας των σταθμών.
Ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης των διαχειριστών και απόφασης της ΡΑΕ.
Τους ίδιους σκοπούς υπηρετεί και η υποχρέωση του ΔΕΔΔΗΕ να υπολογίσει μέσα σε 1,5 μήνα τα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος όλων των υποσταθμών στο δίκτυο διανομής, διαθέτοντας την ισχύ - εκεί όπου τα περιθώρια είναι έως 10 MεγαWatt στον κάθε υποσταθμό - για αυτοπαραγωγή και ενεργειακό συμψηφισμό σε νοικοκυριά, αγρότες, βιομηχανία και μεταποίηση.
Πρόσθετα περιθώρια χωρητικότητας του δικτύου - που θα προκύψουν με νέο υπολογισμό - θα διατεθούν κατά τουλάχιστον 20% στις ίδιες αυτές κατηγορίες ενώ ένα τουλάχιστον 80% θα πάει για την εγκατάσταση λοιπών σταθμών ΑΠΕ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία αλλά και εξαιτίας αυτής, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιταχύνει τη προσπάθεια ώστε η χώρα μας να απολαμβάνει στο μέλλον τα προνόμια της φθηνότερης, «πράσινης» ενέργειας.
Την ίδια στιγμή, παρεμβαίνει, εδώ και τώρα, ώστε να ελαφρύνει αποφασιστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το βάρος των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα.
Δείχνουμε, γι’ άλλη μια φορά, ότι μπορούμε να αναμετρηθούμε με τις δυσκολίες.
Και παράλληλα να δημιουργούμε τις συνθήκες για ένα καλύτερο μέλλον, για εμάς και για τα παιδιά μας.
Read More »
Β. Γιόγιακας: Καταργείται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής από 1η Αυγούστου, περισσότερος χώρος για ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο Β. Γιόγιακας: Καταργείται ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής από 1η Αυγούστου, περισσότερος χώρος για ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία η εκδήλωση «Μνήμες σε χαρτί»

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022
Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία η εκδήλωση «Μνήμες σε χαρτί»


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Selefkos Palace, η εκδήλωση «Μνήμες σε χαρτί», που αποτελεί την πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεις αφιερωμένες στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Εκτέθηκαν φωτογραφίες, που συγκεντρώθηκαν από προσωπικά αρχεία κατοίκων του χωριού, ενώ η συγγραφέας κ. Αργυρώ Μαργαρίτη παρουσίασε το ρόλο της Μικρασιάτισσας γυναίκας και ο μουσικός κ. Γιάννης Σουκουβέλος συγκίνησε με την ερμηνεία Μικρασιάτικων τραγουδιών. Παράλληλα προσφέρθηκαν κεράσματα και παραδοσιακά γλυκίσματα με άρωμα Μικράς Ασίας.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, ενώ χαιρέτησαν ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Ηγουμενίτσας κ. Χριστίνα Τζέλλου και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Σελεύκειας κ. Ελένη Παυλίδου.

Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, είτε παραχωρώντας φωτογραφικό υλικό, είτε προσφέροντας τα γλυκίσματα που γεύτηκαν οι παρευρισκόμενοι στο τέλος της ομιλίας.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία η εκδήλωση «Μνήμες σε χαρτί» Ηγουμενίτσα: Με επιτυχία η εκδήλωση «Μνήμες σε χαρτί» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

Ερώτηση των Βουλευτών Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια για τη μελέτη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022
Ερώτηση των Βουλευτών Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια για τη μελέτη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα ΗγουμενίτσαςΕρώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατέθεσαν οι Βουλευτές και Βουλεύτριες Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έπειτα από πρωτοβουλία του Μάριου Κάτση, σχετικά με τον ορατό κίνδυνο να χαθούν εγκεκριμένοι κοινοτικοί πόροι που αφορούν την ολοκλήρωση των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας.
Η εν λόγω σιδηροδρομική σύνδεση, αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Διαδρόμου του κεντρικού δικτύου ΟΕΜ (ORIENT EAST MED) που συνδέει το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο με την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ενώ χαρακτηρίζεται στον χάρτη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών ως υπό κατασκευή, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.
Για να μπορέσει ο ΟΣΕ να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μελέτες για το έργο, υπέβαλε τον Μάρτιο του 2021 πρόταση χρηματοδότησης από το CEF 2014-2020 ύψους 15.500.000€. Η πρόταση έγινε δεκτή, και τον Νοέμβριο του 2021 υπεγράφη μεταξύ της CINEA και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμφωνία χρηματοδότησης. Το CEF, σύμφωνα με αυτήν, καλύπτει το 50% του κόστους.
Για να προχωρήσει όμως ο ΟΣΕ στην προκήρυξη των απαιτούμενων μελετών, πρέπει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αποφασίσει την ένταξη της αντίστοιχης δαπάνης στο ΠΔΕ του 2022.
Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για έναρξη των μελετών αρχικά εντός του 2021 και στη συνέχεια για τις αρχές του 2022, όχι μόνο αυτές δεν έχουν εκκινήσει έως σήμερα, αλλά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έχει ακόμα δεσμεύσει καν τις απαραίτητες πιστώσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε έπειτα να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεσή τους.
Λόγω αυτών των καθυστερήσεων, υπάρχει πλέον σοβαρός κίνδυνος να χαθούν οι εγκεκριμένοι κοινοτικοί πόροι που αφορούν την ολοκλήρωση των μελετών, με αποτέλεσμα να έχουμε την επ’ αόριστον αναβολή του έργου.
Η σύνδεση της Ηπείρου με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας της Ηπείρου, καθώς συνιστά βασική προϋπόθεση για την εύκολη και γρήγορη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, και εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας.
Με την Ερώτηση τους οι Βουλευτές και οι Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων την άμεση ένταξη της απαιτούμενης δαπάνης στο ΠΔΕ του 2022, ώστε ο ΟΣΕ να προχωρήσει στις απαραίτητες μελέτες, ενώ παράλληλα καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει στο εάν έχει σχέδιο για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας, και ποιες ενέργειες έχει κάνει έως σήμερα ώστε να το υλοποιήσει.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
Υποδομών και Μεταφορών
Ανάπτυξης και Επενδύσεων
ΘΕΜΑ: «Ορατός ο κίνδυνος να χαθούν εγκεκριμένοι κοινοτικοί πόροι που αφορούν την ολοκλήρωση των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας»
Η σύνδεση της Ηπείρου με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας της Ηπείρου, καθώς συνιστά βασική προϋπόθεση για την εύκολη και γρήγορη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, και εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας.
Η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας, αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Διαδρόμου του κεντρικού δικτύου ΟΕΜ (ORIENT EAST MED) που συνδέει, μέσω της διασυνοριακής σύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας στον Προμαχώνα, το ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο με την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας χαρακτηρίζεται στον χάρτη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών ως υπό κατασκευή, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.
Ο ΟΣΕ στο παρελθόν είχε προχωρήσει στην πρώτη φάση των μελετών για την εν λόγω σύνδεση, και προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες μελέτες για τη δημοπράτηση και κατασκευή του έργου, υπέβαλε τον Μάρτιο του 2021 πρόταση χρηματοδότησης από το CEF 2014-2020 ύψους 15.500.000€.
Η πρόταση έγινε δεκτή, και τον Νοέμβριο του 2021 υπεγράφη μεταξύ της CINEA και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμφωνία χρηματοδότησης με τίτλο “Final Studies of the new single railway line Kalambaka – Ioannina – Igoumenitsa, part of OEM Corridor” από τον Γενικό Φάκελο του CEF 2014-2020 με ποσοστό χρηματοδότησης CEF 50%.
Κατά τη συμφωνία χρηματοδότησης, η ολοκλήρωση των μελετών προβλέπεται το 2024. Για να προχωρήσει όμως ο ΟΣΕ στην προκήρυξη των απαιτούμενων μελετών, πρέπει το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να αποφασίσει την ένταξη της αντίστοιχης δαπάνης στο ΠΔΕ του 2022.
Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για έναρξη εκπόνησης των μελετών αρχικά εντός του 2021 και στη συνέχεια για τις αρχές του 2022, όχι μόνο αυτές δεν έχουν εκκινήσει έως σήμερα, αλλά το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν έχει ακόμα δεσμεύσει καν τις απαραίτητες πιστώσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε έπειτα να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την ανάθεσή τους.
Επειδή, η σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας αποτελεί πάγιο και δίκαιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών της Ηπείρου, και η υλοποίησή της δεν μπορεί να λείπει από τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της
Επειδή, η εν λόγω σύνδεση αποτελεί μέρος του Διευρωπαϊκού Διαδρόμου του κεντρικού δικτύου ΟΕΜ (ORIENT EAST MED), και χαρακτηρίζεται στον χάρτη των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών ως υπό κατασκευή, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030
Επειδή, υπάρχει εγκεκριμένη πρόταση για χρηματοδότηση σε ποσοστό 50% από το CEF 2014-2020 της ολοκλήρωσης όλων των απαιτούμενων μελετών, προκειμένου να μπορέσει να δημοπρατηθεί και να κατασκευαστεί το έργο
Επειδή, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να χαθούν εγκεκριμένοι κοινοτικοί πόροι που αφορούν την ολοκλήρωση των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας, με αποτέλεσμα να έχουμε την επ’ αόριστον αναβολή κατασκευής του έργου

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Γιατί παρά τη συμφωνία χρηματοδότησης που υπεγράφη το Νοέμβριο του 2021 μεταξύ της CINEA και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τίτλο “Final Studies of the new single railway line Kalambaka – Ioannina – Igoumenitsa, part of OEM Corridor”, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στην ένταξη της απαιτούμενης δαπάνης στο ΠΔΕ του 2022, και πότε θα το κάνει;
Υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας, ποια ακριβώς βήματα περιλαμβάνει, ποια χρηματοδοτικά εργαλεία σκοπεύει να αξιοποιήσει, και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός;
Read More »
Ερώτηση των Βουλευτών Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια για τη μελέτη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας Ερώτηση των Βουλευτών Ηπείρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σχετικά με τον κίνδυνο να χαθούν κονδύλια για τη μελέτη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» την Κυριακή 3 Ιουλίου στην Πέρδικα

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022
«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» την Κυριακή 3 Ιουλίου στην Πέρδικα

Ένα καλοκαιρινό θεατρικό ταξίδι ξεκινά για τον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή» του Μολιέρου, που παρουσίασε με επιτυχία το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο της Ρούμελης τον περασμένο θεατρικό χειμώνα.
Το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, στην πρώτη του έξοδο μετά από 15 περίπου χρόνια, θα σταματήσει σε 35 ανοιχτά θέατρα της χώρας παρουσιάζοντας την αξεπέραστη κωμωδία και συστήνοντας στο κοινό το διαχρονικό έργο του Μολιέρου.

Επόμενη στάση, Κυριακή 3 Ιουλίου στο Ανοιχτό Θέατρο Πέρδικας Θεσπρωτίας.

Από τις πιο διάσημες κωμωδίες του παγκόσμιου θεάτρου, «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής», μια δημιουργία χαράς με υπέροχους χαρακτήρες και μνημειώδεις στιγμές, παρουσιάζεται σε πρωτότυπη διασκευή, σκηνοθεσία και μουσική του Κώστα Γάκη, με ζωντανή μουσική και έναν υψηλής ενέργειας δεκαμελή θίασο.
Με σύγχρονη σκηνοθετική ματιά και σε καινούρια απόδοση, στην παράσταση καθρεφτίζεται με ζωντάνια η εποχή του σπουδαίου δραματουργού στη Γαλλία του 17ου αιώνα. Σε ένα σκηνικό που περιστρέφεται, η παρουσίαση της Μολιερικής κωμωδίας εναλλάσσεται με την πραγματική ζωή των περιπλανώμενων θεατρίνων.
Στις 15 Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς συμπληρώθηκαν 400 χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου, το 1622, ενός από τους σπουδαιότερους θεατρικούς συγγραφείς στον κόσμο.
Το πραγματικό του όνομα του Μολιέρου ήταν Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν και η ζωή του ήταν πολυτάραχη γιατί έζησε τον θρίαμβο, αλλά και διώξεις και φυλακίσεις. Οι κωμωδίες του, όπως το «Σχολείο Γυναικών» που σατίριζε τις θρησκευτικές και πολιτικές αρχές της κοινωνίας και ο «Ταρτούφος» που απαγορεύτηκε το ανέβασμά του από τον ίδιο τον βασιλιά, προκάλεσαν σάλο στην παρισινή κοινωνία.
Ο εμβληματικός «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Παρίσι το 1673, με τον ίδιο το συγγραφέα στον ρόλο του πρωταγωνιστή, και μια τραγική ειρωνεία το έκανε και το τελευταίο του έργο.
Ο Μολιέρος, κατά τη διάρκεια της παράστασης κατέρρευσε στη σκηνή. Παρά τις πιέσεις του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’ για ξεκούραση, εκείνος συνέχισε να παίζει μέχρι το τέλος του έργου. Τελικά, πέθανε από υπερκόπωση στις 17 Φεβρουαρίου το 1673 στο σπίτι του.
Λέγεται πως τη νύχτα που πέθανε φορούσε πράσινα ρούχα και έκτοτε υπάρχει η προκατάληψη πως το πράσινο χρώμα φέρνει κακοτυχία στους ηθοποιούς.

Η παράσταση:
Ένας Παρισινός θίασος αναγκάζεται να ξεκινήσει περιοδεία στη Γαλλική επαρχία, καθώς έχει αποκλειστεί από τις παραστάσεις του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ’. Η ανάγκη τους κάνει να αναζητούν καινούριο έργο, ώσπου γνωρίζουν τον εκκολαπτόμενο θεατρικό συγγραφέα με το όνομα Μολιέρος. Εκείνος έχει ένα έργο, τους το διαβάζει και αμέσως το αγοράζουν. Ο τίτλος του: Ο κατά φαντασίαν Ασθενής!
Ο Αργκάν είναι κατά φαντασίαν άρρωστος. Πιστεύει ότι πάσχει από αναρίθμητες ασθένειες και θέλει συνεχώς να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι του γιατροί και να τον εξετάζουν. Έτσι γίνεται θύμα επιτήδειων που τον εκμεταλλεύονται. Η γυναίκα του τον απατά με ένα γιατρό, απατεώνες γιατροί απομυζούν τα χρήματά του και όταν αποφασίζει να παντρέψει τη μεγάλη του κόρη με γιατρό της επιλογής του, εκείνη, που εν τω μεταξύ αγαπάει άλλον, αναγκάζεται να παρουσιάσει τον αγαπημένο της ως διάσημο γιατρό, προκειμένου να γίνει αποδεκτός από τον πατέρα της.
Η αποθέωση της επιστημονικής αυθεντίας συγκρούεται με τις ανθρώπινες ανάγκες και η επιστήμη επανατοποθετείται εκεί που της πρέπει: αρωγός και μοναδικό επίτευγμα των ανθρώπων, μακριά από δογματισμούς που την αδικούν και τη διαστρεβλώνουν.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία, μουσική, διασκευή και πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης
Σκηνικά, κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Μουσική επιμέλεια και παραγωγή: Κώστας Λώλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Κοσμίδου

Παίζουν οι Ηθοποιοί:
Αργκάν, ο κατά φαντασίαν ασθενής, Μπεζάρ ηθοποιός της εποχής: Θανάσης Τσαλταμπάσης
Τουανέτ, υπηρέτρια του Αργκάν, σύζυγος του Μπεζάρ: Νικολέτα Βλαβιανού
Γιατρός Ντιαφουαρύς, Πουντσινέλο, αφηγητής: Νίκος Ορφανός
Κλεάντ, ερωτευμένος με την Ανζελίκ, Ιππότης της Μοντένα: Ορφέας Παπαδόπουλος
Μπεράλντ, αδερφός του Αργκάν, Φιλίπ σωματοφύλακας του Μπεζάρ: Δημήτρης Καλαντζής
Μπελίν, δεύτερη γυναίκα του Αργκάν, πρώτη κόρη του Μπεζάρ: Αγοραστή Αρβανίτη
Ανζελίκ, πρώτη κόρη του Αργκάν, δεύτερη κόρη του Μπεζάρ: Νάστια Βραχάτη
Λουϊζόν, δεύτερη κόρη του Αργκάν, τρίτη κόρη του Μπεζάρ: Στεφανία Καλομοίρη
Τομά Ντιαφουαρύς, Μολιέρος: Αλέξανδρος Ζουριδάκης

Επικοινωνία: Art Ensemble | Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά
Ώρα έναρξης: 21.30
Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr
Read More »
«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» την Κυριακή 3 Ιουλίου στην Πέρδικα «Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» την Κυριακή 3 Ιουλίου στην Πέρδικα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

Ο Μένιος Σακελαρόπουλος στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022
Ο Μένιος Σακελαρόπουλος στην ΗγουμενίτσαΤην Πέμπτη 30 Ιουνίου, στις 20:00, στον προαύλιο χώρο του παρεκκλησίου Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας). 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαδο χωρίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Οικισμού Εθνικής Αντίστασης, το Βιβλιοπωλείο Μητσέλου το ΠΑΚΠΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας και οι Εκ δόσεις Ψυχογιός σας και προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μένιου Σακελλαρόπουλου, στον προαύλιο χώρο του παρεκκλησίου Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας). 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Νικολάου Βασιλική, φιλόλογος και ο Φώτης Ραπακούσης, ήρωας του βιβλίου. 
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο Ηπειρώτης μουσικός κι ερμηνευτής, Δημήτρης Υφαντής. 
Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου τoυ, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.
Χορηγός επικοινωνίας thespro.gr
Read More »
Ο Μένιος Σακελαρόπουλος στην Ηγουμενίτσα Ο Μένιος Σακελαρόπουλος στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

Την άλλη Τετάρτη η μεγάλη γιορτή του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες «Εν Δράσει»

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022
Την άλλη Τετάρτη η μεγάλη γιορτή του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες «Εν Δράσει»


Ολοκληρώνεται επιτυχώς ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες «Εν Δράσει» και το γιορτάζουμε με μια μεγάλη γιορτή.
Σας περιμένουμε γονείς, κηδεμόνες και παιδιά, αλλά και όποιον ενδιαφέρεται να μας γνωρίσει από κοντά, την Τετάρτη 6/7 και ώρα 19:00μμ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας.
Θα έχουμε μαζί μας τους Τρίο Τενόρο, με μουσικά ακούσματα που θα μας ξεσηκώσουν.
Εκπαιδευτές και ωφελούμενοι έχουν ετοιμάσει πολλές δραστηριότητες για να διασκεδάσουμε, ενώ στο τέλος θα μοιραστεί έπαινος και δώρα σε κάθε ωφελούμενο.
Ας τιμήσουμε, λοιπόν, την προσπάθεια και τον αγώνα των παιδιών μας σε μια γιορτή συμπερίληψης, κοινωνικοποίησης, διασκέδασης και χαράς.
Ανυπομονούμε να σας δούμε όλους.
Read More »
Την άλλη Τετάρτη η μεγάλη γιορτή του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες «Εν Δράσει» Την άλλη Τετάρτη η μεγάλη γιορτή του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες «Εν Δράσει» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε άμεσα διάρρηξη σχολικού συγκροτήματος στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022
Εξιχνιάστηκε άμεσα διάρρηξη σχολικού συγκροτήματος στην ΗγουμενίτσαΕξιχνιάστηκε ύστερα από άμεσες ενέργειες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας διάρρηξη σχολικού συγκροτήματος που έγινε την 26-06-2022 στην Ηγουμενίτσα.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν δύο ανήλικοι ημεδαποί, που κατηγορούνται για κλοπή, καθώς και ένας ημεδαπός, για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος και παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανήλικοι εισήλθαν σε σχολικό συγκρότημα, από όπου αφαίρεσαν χαλκοσωλήνες και κλιματιστικό, η αξία των οποίων ανέρχεται σε τουλάχιστον -3.000- ευρώ.

Ακολούθως, τα παρέδωσαν σε ημεδαπό, πατέρα ενός εκ των δύο, ο οποίος, αφού τα φόρτωσε σε αυτοκίνητό του, τα εκποίησε έναντι αντιτίμου -250- ευρώ.

Οι δύο ανήλικοι και ο ημεδαπός συνελήφθησαν ύστερα από αναζητήσεις την επόμενη ημέρα (27-06-2022), ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και σε βάρος του πατέρα του έτερου ανήλικου, για παραμέληση της εποπτείας του.

Κατασχέθηκε το παραπάνω αυτοκίνητο του συλληφθέντος ημεδαπού, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »
Εξιχνιάστηκε άμεσα διάρρηξη σχολικού συγκροτήματος στην Ηγουμενίτσα Εξιχνιάστηκε άμεσα διάρρηξη σχολικού συγκροτήματος στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

Στη Βουλή φέρνει ο Μάριος Κάτσης το περιστατικό ηλεκτροπληξίας παιδιού στο λούνα παρκ στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022
Στη Βουλή φέρνει ο Μάριος Κάτσης το περιστατικό ηλεκτροπληξίας παιδιού στο λούνα παρκ στην ΗγουμενίτσαΕρώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, ζητώντας απαντήσεις στα Ερωτήματα που εγείρονται όσον αφορά το σοβαρό περιστατικό ηλεκτροπληξίας παιδιού στο λούνα παρκ που λειτουργεί σε έκταση εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΟΛΗΓ.

Με αφορμή την κατάθεση της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων, ο Μάριος Κάτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Το σοβαρό περιστατικό ηλεκτροπληξίας ενός παιδιού στο λούνα παρκ που λειτουργεί εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα Ηγουμενίτσας, όπως μαθαίνουμε είχε ευτυχώς θετική εξέλιξη όσον αφορά την υγεία του παιδιού, που είναι το πρώτο που μας ενδιαφέρει. Από εκεί και πέρα, όμως, το περιστατικό αυτό με προβληματίζει έντονα για το κατά πόσο τηρήθηκαν όλα όσα ορίζει η νομοθεσία για την παραχώρηση εκτάσεων σε ιδιώτες και την εγκατάσταση και λειτουργία σε αυτές τέτοιων δραστηριοτήτων. Εγείρονται συγκεκριμένα ερωτήματα από τα ίδια τα γεγονότα, καθώς το λούνα παρκ συνέχισε να λειτουργεί για μέρες έπειτα από το περιστατικό, με κίνδυνο αυτό να επαναληφθεί, προτού ελεγχθούν αρμοδίως οι εγκαταστάσεις. Φέρνω το θέμα στη Βουλή, ακριβώς για να απαντηθούν από τον ΟΛΗΓ όλα αυτά τα ερωτήματα, ως ο αρμόδιος φορέας που έδωσε την άδεια για να λειτουργήσει το λούνα παρκ. Υπήρχαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα - δικαιολογητικά σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των παιδιών που κατά κύριο λόγο τις χρησιμοποιούν; Για το σκοπό αυτό, μάλιστα, ζήτησα να κατατεθεί μέσω της Βουλής ο πλήρης φάκελος δικαιολογητικών. Τηρήθηκαν όλοι οι όροι της αδείας; Κλήθηκαν οι αρμόδιες αρχές αμέσως μετά το συμβάν, ώστε να διαπιστώσουν τι ακριβώς έχει γίνει; Γιατί ο ΟΛΗΓ δεν ανέστειλλε άμεσα τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και αυτές συνέχισαν να λειτουργούν; Και το σημαντικότερο, πώς θα διασφαλιστεί ότι δε θα συμβεί ξανά στο μέλλον παρόμοιο ατύχημα; Επίσης, ρωτάω τους αρμόδιους, πότε επιτέλους θα νομοθετηθεί η εξαίρεση της χερσαίας ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας από τη σύμβαση παραχώρησης και η απόδοσή της στον Δήμο Ηγουμενίτσας, προκειμένου αυτός να έχει πλέον την ευθύνη και την αρμοδιότητα για την ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων με ασφάλεια για τους πολίτες, καθώς και να ελέγχεται από αυτούς. Η ασφάλεια των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη και η νομιμότητα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα σε τέτοιες περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με την υγεία και σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης:

Αθήνα, 28 Ιουνίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: «Ερωτήματα σχετικά με σοβαρό περιστατικό ηλεκτροπληξίας παιδιού σε Λούνα Παρκ της Ηγουμενίτσας»
Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε τη Κυριακή 19/6/2022 στις εγκαταστάσεις λούνα Παρκ στην παραλία της Ηγουμενίτσας, όταν ένα 12χρονο παιδί υπέστη ηλεκτροπληξία ενώ έπαιζε σε παιχνίδι που είναι στημένο σε αυτές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το παιδί στηριζόταν σε κάγκελο, το οποίο ήρθε σε επαφή με κάποιο ηλεκτροφόρο καλώδιο που εξείχε, ενώ στη συνέχεια να διακομίστηκε για νοσηλεία και, ευτυχώς, είναι πλέον καλά στην υγεία του.
Η έκταση των εγκαταστάσεων του λούνα Παρκ βρίσκεται εντός του βόρειου τμήματος της χερσαίας ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας έμπροσθεν της νέας παραλιακής οδού (Ζώνη Γ΄), και ο αρμόδιος φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσής της είναι ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) Α.Ε.. Με την 71/2022/30-3-2022 απόφασή του (ΑΔΑ: 60ΤΕ469ΗΞ2-Ι5Π), το Δ.Σ. του ΟΛΗΓ έχει παραχωρήσει, από 10/6/2022 έως 17/9/2022, την ως άνω έκταση σε ιδιώτη παραχωρησιούχο για το σκοπό της εγκατάστασης και λειτουργίας του λούνα παρκ, βάσει των όσων προβλέπονται στην Υ.Α. με Αριθ. Φ.3131/17/96/28-2-1997 (ΦΕΚ 178Β’/12-3-1997), η οποία μεταξύ άλλων ορίζει και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σχετικά με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων για χρήση από πολίτες (π.χ. Βεβαίωση ηλεκτρολόγου μηχανικού ανώτατης σχολής περί της ασφάλειας των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων).
Όπως είναι αναμενόμενο, το περιστατικό έχει προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, καθώς προκαλείται ανασφάλεια όσον αφορά τη χρήση του Λούνα Παρκ, κατά κύριο λόγο από μικρά παιδιά. Επιπλέον, όμως, εγείρονται ερωτήματα και αντιδράσεις, τόσο για το κατά πόσο τηρήθηκε η προβλεπόμενη νομοθεσία, όσο και από το γεγονός ότι δεν ανεστάλλει αμέσως η λειτουργία του λούνα Παρκ, αλλά αντιθέτως συνέχισε να λειτουργεί για 4 ημέρες έπειτα από το περιστατικό, οπότε και σύμφωνα με πληροφορίες ο ΟΛΗΓ ενημέρωσε τον επιχειρηματία ότι θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του, μέχρι να διερευνηθεί το περιστατικό από εμπειρογνώμονα.
Επειδή ο ΟΛΗΓ ως φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης οφείλει να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το σοβαρό περιστατικό, παρόλο που με βάση την απόφαση παραχώρησης απαλλάσσεται πλήρως από οποιαδήποτε ευθύνη (αστική, ποινική, διοικητική), που έχει σχέση με τη λειτουργία και την εν γένει εκμετάλλευση της εγκαταστάσεως.
Επειδή θα πρέπει να ληφθεί κάθε μέριμνα από τις αρμόδιες αρχές ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών - πελατών των εγκαταστάσεων λούνα Παρκ, που στην πλειοψηφία τους είναι μικρά παιδιά.

Α. Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Είχαν προσκομιστεί από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο όλα τα απαιτούμενα από την Υ.Α. με Αριθ. Φ.3131/17/96/28-2-1997 (ΦΕΚ 178Β’/12-3-1997) έγγραφα – δικαιολογητικά, πριν την έναρξη της παραχώρησης και λειτουργίας του Λούνα Παρκ;
2. Υπάρχει πρόβλεψη για εποπτεία των εγκαταστάσεων του Λούνα Παρκ από τεχνικό ασφαλείας;
3. Για ποιους λόγους ο ΟΛΗΓ, ως φορέας διοίκησης και εκμετάλλευσης, δεν προχώρησε άμεσα στην αναστολή λειτουργίας των εγκαταστάσεων έπειτα από το περιστατικό, προκειμένου να γίνει διερεύνησή του και προληφθεί ενδεχόμενο νέο ατύχημα;
4. Υπήρξε άμεση ενημέρωση των Αρχών που είναι αρμόδιες για την τήρηση των όρων που προβλέπονται στην απόφαση παραχώρησης του ΟΛΗΓ και εν γένει της σύννομης λειτουργίας των εγκαταστάσεων;
5. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει ο ΟΛΗΓ και ποιες μέριμνες προτίθεται να λάβει, προκειμένου να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των χρηστών - πελατών των εγκαταστάσεων λούνα Παρκ, που στην πλειοψηφία τους είναι μικρά παιδιά;
6. Πότε θα νομοθετηθεί η εξαίρεση της χερσαίας ζώνης Λιμένα Ηγουμενίτσας από τη σύμβαση παραχώρησης του Λιμένα σε ιδιώτη και η απόδοσή της στον Δήμο Ηγουμενίτσας, προκειμένου αυτός να έχει πλέον την ευθύνη και την αρμοδιότητα για την ανάπτυξη τέτοιων δραστηριοτήτων με ασφάλεια για τους πολίτες, καθώς και να ελέγχεται από αυτούς;

Β. Αιτούμαι να κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων:
Ο φάκελος των εγγράφων – δικαιολογητικών που κατατέθηκε από τον ιδιώτη παραχωρησιούχο πριν την έναρξη της παραχώρησης.

Ο ερωτών βουλευτής
Κάτσης Μάριος

Read More »
Στη Βουλή φέρνει ο Μάριος Κάτσης το περιστατικό ηλεκτροπληξίας παιδιού στο λούνα παρκ στην Ηγουμενίτσα Στη Βουλή φέρνει ο Μάριος Κάτσης το περιστατικό ηλεκτροπληξίας παιδιού στο λούνα παρκ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

Αρχίζει η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022
Αρχίζει η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023Η ΠΑΕ Θεσπρωτός ενημερώνει ότι από την Παρασκευή 1η Ιουλίου, αρχίζει η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Συμμεριζόμενη τις δυσκολίες της εποχής, με την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό να έχουν δημιουργήσει μία δυστοπική κατάσταση, η διοίκηση της ΠΑΕ Θεσπρωτός, αποφάσισε τη μείωση των τιμών των εισιτηρίων διαρκείας κατά 25%!. Παράλληλα και για να ικανοποιήσει την ανάγκη περισσοτέρων φίλων της ομάδας να παρακολουθήσουν από κοντά τις προσπάθειες των παικτών μας, διαθέτει εισιτήρια διαρκείας και στη Θύρα -1 (σ.σ. μπροστά από το κτίριο της Πυροσβεστικής) στην τιμή των 100 ευρώ.

Οι τιμές των εισιτηρίων διαρκείας φέτος θα είναι στα 150 ευρώ από τα 200 που κόστιζαν πέρυσι.

Προτεραιότητα στην προμήθεια εισιτηρίου διαρκείας, τα οποία θα είναι ονομαστικά, έχουν οι παλιοί κάτοχοι, οι οποίοι θα πρέπει να φροντίσουν μέσα στο επόμενο 15ήμερο για την αγορά του νέου.

Η διάθεση των εισιτηρίων γίνεται από τα εξής σημεία:
1. The Glass (Δαγκλή 22 – Ηγουμενίτσα.
2. ALEX CAFE (ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ) -πεζόδρομος Ηγουμενίτσας.
3. So Chic! - Εθνικής Αντίστασης 42 -Ηγουμενίτσα.
4. Cava Kelari – Εθνικής Αντίστασης 136 – Ηγουμενίτσα.

* Σημειώνεται ότι εντός των επόμενων ημερών θ’ ανακοινωθεί νέο σημείο πώλησης, αλλά και εναλλακτικός τρόπος διάθεσης, των εισιτηρίων διαρκείας.

Για τυχόν πρόσθετες πληροφορίες –διευκρινήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 6976 335252.
Read More »
Αρχίζει η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 Αρχίζει η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

Ενημέρωση για την προσφορά Avio Εκο Νικολάου

Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022
Ενημέρωση για την προσφορά Avio - EKO Νικολάου


Αγαπητοί μας πελάτες, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως η προσφορά του Diesel Avio ΜΟΝΟ για αυτή την εβδομάδα θα μετατεθεί σε μια απο τις επόμενες ημέρες, λόγο τεχνικού προβλήματος της αντλίας. 
Μόλις επιδιορθωθεί θα σας ενημερώσουμε με νέα ανακοίνωση. 
Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας όλα αυτά τα χρόνια. Η στήριξη σας, μας δίνει την δύναμη να συνεχίσουμε να σας παρέχουμε την καλύτερη ποιότητα, την ακέραιη ποσότητα και την καλύτερη τιμή.
Read More »
Ενημέρωση για την προσφορά Avio Εκο Νικολάου Ενημέρωση για την προσφορά Avio Εκο Νικολάου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2022 Rating: 5

Σελίδες