Πρόγνωση της Ε.Μ.Υ. για εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων στην Ήπειρο

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019
Πρόγνωση της Ε.Μ.Υ. για εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων στην Ήπειρο


Από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται πως από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε σήμερα έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το οποίο ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (07-11-2019) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και χαλαζοπτώσεις. Τα ισχυρά φαινόμενα αναμένονται μέχρι τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (07-11-2019). Για το λόγο αυτό εφιστάται η προσοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων -Δήμων - πολιτών.
Read More »
Πρόγνωση της Ε.Μ.Υ. για εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων στην Ήπειρο Πρόγνωση της Ε.Μ.Υ. για εκδήλωση ισχυρών βροχών και καταιγίδων στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

Προς παραχώρηση στην Αστ. Διεύθυνση Θεσπρωτίας το ημιτελές κτήριο των φοιτητικών εστιών

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019
Προς παραχώρηση στην Αστ. Διεύθυνση Θεσπρωτίας το ημιτελές κτήριο των φοιτητικών εστιών Με ανάρτησή του στο facebook, ο βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας, ενημέρωσε πως ο Υφυπουργός Παιδείας δεσμεύθηκε να ξεκινήσουν όλες οι νομικές διαδικασίες για την παραχώρηση ακινήτου στη θέση Βίγλιζα προκειμένου να στεγαστεί η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας.


Πρόκειται για το ημιτελές κτήριο των φοιτητικών εστιών, που βρίσκεται δίπλα από το ΤΕΠ Ηγουμενίτσας.

Ελπίζουμε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες ώστε επιτέλους η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, να αποκτήσει ένα σύγχρονο κτήριο, που να καλύπτει όλες τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες. 
Read More »
Προς παραχώρηση στην Αστ. Διεύθυνση Θεσπρωτίας το ημιτελές κτήριο των φοιτητικών εστιών Προς παραχώρηση στην Αστ. Διεύθυνση Θεσπρωτίας το ημιτελές κτήριο των φοιτητικών εστιών Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

Ευχαριστήριο για τις εκλογές του ΤΕΕ

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019
Ευχαριστήριο για τις εκλογές του ΤΕΕ

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέρφους από τους Νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου και της Λευκάδας για την στήριξη που μας προσέφεραν, αναδεικνύοντας τον συνδυασμό των Συνεργαζόμενων Μηχανικών - ΔΚΜ – Περιφέρειας Ηπείρους, ως πρώτη δύναμη στην εκπροσώπηση τους στην Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου και Λευκάδας του ΤΕΕ (41,7%) αλλά και στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ (40,24%).
Συμμετέχοντας προσωπικά για πρώτη φορά σε μία εκλογική διαδικασία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέρφους, για την εμπιστοσύνη που έδειξαν προς το πρόσωπό μου και την εκλογή μου στην Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος της Ηπείρου και Λευκάδας.
Ευχαριστώ επίσης τους συνυποψήφιους του συνδυασμού μας αλλά και των λοιπών παρατάξεων για την αγωνιστικότητα και την ευπρέπεια που επέδειξαν κατά την συμμέτοχή μας σε αυτή την εκλογική διαδικασία.
Όλοι μαζί με υπευθυνότητα, δυναμισμό και αναγνωρίζοντας το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί, οφείλουμε να εργαστούμε για την επάξια εκπροσώπηση των συναδέρφων μας και την ανάδειξη του ρόλου του ΤΕΕ!
Μέσα από αυτή την εκλογική διαδικασία είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους με ήθος και αξίες, που είμαι σίγουρος ότι σταδιακά θα βοηθήσουν πολύ τον τόπο μας από διάφορες θέσεις ευθύνης και κοινωνικής συνεισφοράς!
Σας ευχαριστώ θερμά, αισθανόμενος ευγνώμων και παράλληλα υπόχρεος να σταθώ άξιος της εμπιστοσύνη σας! Θέλω να ευχαριστήσω τους 94 συναδέλφους που με στήριξαν προσωπικά καθώς και τον πρόεδρο της ΔΚΜ Γιώργο Στασινό για την ευκαιρία να είμαι μέρος αυτής της συλλογικής προσπάθειας στον αγώνα για ένα αξιοπρεπές αύριο στον επάγγελμα του Διπλωματούχου Μηχανικού. Η επόμενη μέρα μας βρίσκει όλους μαζί, ενωμένους, με μόνο γνώμονα ένα καλύτερο μέλλον για τον κλάδο. 

Με εκτίμηση 
Ευάγγελος Δημητρίου 
Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός
Read More »
Ευχαριστήριο για τις εκλογές του ΤΕΕ Ευχαριστήριο για τις εκλογές του ΤΕΕ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

ΚΚΕ Ηπείρου: "Για την επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών"

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019
ΚΚΕ Ηπείρου: "Για την επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών" 


Σε λίγες μέρες όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της Ηπείρου θα κληθούν να αποφασίσουν όπως κάθε χρόνο για τα νέα δημοτικά τέλη. 

Το νέο αυτή την χρονιά είναι ότι η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Δωδώνη, δημιουργεί μια νέα κατάσταση που θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών. Πράγμα που επισημαίνει, με το υπ’ αρ. 133820/3.9.19 έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου, Δ/νση Οικονομικού Π.Ε. Ιωαννίνων με θέμα: «Επικαιροποίηση κα επανακαθορισμός ανταποδοτικών τελών στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης για τη λειτουργία του έργου ‘’Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Περιφέρειας Ηπείρου’’». 

H ΜΕΑ σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και διαφημίστηκε σαν πρότυπο από τον κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του στην Ήπειρο. Κατασκευάστηκε και λειτουργεί με την Σύμπραξη της Περιφέρειας και του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης (ΙΦΣ) επιχειρηματικού ομίλου «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ Α.Ε.». Αυτή είναι η προτεινόμενη μέθοδος ΣΔΙΤ σαν πρότυπο για την λύση διάφορων προβλημάτων ,και θα «βοηθήσει στην ανάπτυξη». Ανάπτυξη όμως για ποιόν; 

Με βάση την συγκεκριμένη Σύμβαση ΣΔΙΤ οι 18 Δήμοι της Ηπείρου δεσμεύονται με ρήτρα ελάχιστου εγγυημένου όγκου παράδοσης σκουπιδιών. Στο υπόψη έγγραφο γίνεται γνωστό ότι το μεσοσταθμικό κόστος λειτουργίας της μονάδας για το 2019, το οποίο θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τέλη των εξυπηρετούμενων δήμων, ανέρχεται για το 2019 σε 50,20 €/ton(με το ΦΠΑ) των εισερχόμενων στη ΜΕΑ απορριμμάτων. Με βάση αυτό και την «εγγυημένη ποσότητα», που ο κάθε δήμος δεσμεύεται να παραδώσει στη ΜΕΑ, προσδιορίζεται η οφειλή του προς τον επιχειρηματικό όμιλο. Οι χρεώσεις ήδη τρέχουν από 26/03/2019 που ξεκίνησε η λειτουργία της Μ.Ε.Α. Ο πίνακας είναι σαφέστατος. Όσα δεν πληρώθηκαν από τους Δήμους ,παρακρατούνται από τους αντίστοιχους ΚΑΠ. Ακόμα πιο σαφείς είναι οι οδηγίες προς τους Δήμους. Κάθε μήνα πρέπει να καταβάλλονται έγκαιρα τα ανάλογα ποσά, αλλιώς η Εταιρεία που διαχειρίζεται την Μ.Ε.Α μπορεί να απαιτήσει τόκους υπερημερίας. Για αυτό καταλήγει το έγγραφο «οφείλουν οι Δήμοι να αναπροσαρμόσουν τα ανταποδοτικά τους τέλη». Προφανώς ζητά να τα αυξήσουν για να καλυφθεί το «κόστος λειτουργίας» της εταιρείας. 

Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπόψη Πίνακα προκύπτουν και τα παρακάτω: 

1. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, με την οποία πρέπει να τροφοδοτούν τη μονάδα οι δήμοι ανέρχεται σε 97.000 τον/έτος. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί περίπου στο 82% των απορριμμάτων, που πήγαιναν στους ΧΥΤΑ (118.000 τον) πριν τη λειτουργία της μονάδας. Με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης, κάτω του 10%, μέσω των ήδη προδιαχωρισμένων στην πηγή ρευμάτων, απομένει ένα μόλις 18% να συμβάλει στην αύξηση του ποσοστού αυτού. Που σημαίνει ότι η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή αποτελεί τρίτης προτεραιότητας επιλογή. 

2. Η ποσότητα των αποβλήτων με την οποία χρεώνονται οι δήμοι είναι η ίδια με αυτήν της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας (ΕΕΠ). Που σημαίνει ότι πολλοί δήμοι (θεωρητικά όλοι, αφού όλοι χρεώνονται με την ΕΕΠ που τους αντιστοιχεί) πληρώνουν για ποσότητες σκουπιδιών που δεν στέλνουν στη ΜΕΑ. 

3. Οι δήμοι μπορεί να πληρώνουν 50,20 € για κάθε τόνο που χρεώνονται να στείλουν στη ΜΕΑ (ανεξάρτητα αν το στέλνουν ή όχι) επιβαρύνονται όμως και με δύο επιπλέον κόστη: 

· Με το κόστος επιστροφής στον οικείο ΧΥΤΑ των υπολειμμάτων της ΜΕΑ που τους αντιστοιχεί (το 35% των σκουπιδιών που στέλνουν), που εκτιμάται σε 20 €/τον, δηλαδή σε 7 € ανά τόνο σκουπιδιών που στέλνουν, και 

· Με το επιπλέον, σε σχέση με τον οικείο ΧΥΤΑ, κόστος μεταφοράς (καύσιμα κλπ) και επιστροφής των απορριμματοφόρων προς και από τη ΜΕΑ. 

Εντέλει, η άμεση επιβάρυνση των δήμων από τη λειτουργία της ΜΕΑ θα πρέπει να εκτιμάται μεσοσταθμικά στα 70 €/τον. 

Φυσικά υπάρχει και η έμμεση επιβάρυνση, καθόλου αμελητέα, που έχει να κάνει με την καθυστέρηση της αποκομιδής από τους δήμους εξαιτίας της πολύωρης απουσίας των απορ/φόρων κατά την μετάβαση προς και επιστροφή από τη ΜΕΑ. 

Αυτά τα κόστη καλεί η Περιφέρεια να καλύψουν οι Δήμοι, με την «αναπροσαρμογή» των ανταποδοτικών τελών. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τέτοια πρόβλεψη δεν υπάρχει για τους κτηνοτρόφους της περιοχής μας που πωλούν το γάλα τους σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής, ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες αυξάνουν τα κέρδη τους. 

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης και την «κομπίνα» που γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου οι δήμοι πληρώνουν με βάση το κόστος λειτουργίας της ΜΕΑ. Στο κόστος αυτό περιλαμβάνεται και το αυξημένο κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΜΕΑ όμως την ενέργεια που παράγει από τα απορρίμματα, την πωλεί σε υψηλή τιμή λόγω ΑΠΕ και τα έσοδα πάνε αποκλειστικά στον όμιλο - ιδιοκτήτη της. Είναι δε γνωστό ότι και αυτό γίνεται σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών μέσω των χρεώσεων για ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Το δε ανακυκλώσιμο υλικό που μένει, η εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων το ξαναπωλεί πανάκριβα πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη της. 

Άρα το κόστος παραγωγής αφορά μόνο στην εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Σε κάθε περίπτωση αυτό επιτυγχάνεται με την οικονομική και όχι μόνον επιβάρυνση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. 

Απέναντι λοιπόν σε αυτή την πολιτική της αστικής τάξης το ΚΚΕ προβάλλει ένα ριζοσπαστικό πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη με προμετωπίδα ποιος θα διαχειριστεί τα απορρίμματα, με ποιον τρόπο, για το όφελος ποιανού! 

- ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή, ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης. 

- ΟΧΙ στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το "πληρώνω όσο πετάω". Το κόστος των προγραμμάτων, εξοπλισμού και έργων για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων, να προέρχονται από κεντρικούς δημόσιους πόρους, από μια μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου. 

- Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζόμενων, σε δημόσιους φορείς διαχείρισης των αποβλήτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. 

Το πλαίσιο πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ περιλαμβάνει τους παρακάτω άξονες: 

α. Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Τέτοιες είναι: Η πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση. Το μέρος των αποβλήτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία καθώς και τα υπολείμματα των μονάδων επεξεργασίας οδηγούνται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ). 

β. Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του κάθε δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για τη χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων. Να εξετάζεται κάθε φορά, με συνδυασμένα κριτήρια, η αναγκαιότητα της κατασκευής Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Να κατασκευαστούν οι ΣΜΑ που έχουν ήδη σχεδιασθεί εδώ και χρόνια, με κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή και λειτουργία τους. 

γ. Ειδική μέριμνα στους Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) για την ουσιαστική αποκατάσταση όλων και όχι την απλή επιχωμάτωση, με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έργων που θα τηρείται και χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους πόρους. 

δ. Καθορισμός των κριτηρίων καταλληλότητας σε κάθε Περιφέρεια ανά είδος εγκατάστασης, με γνωστά από πριν κριτήρια αποκλεισμού των υποψήφιων χώρων. Καθορισμός των κριτηρίων αξιολόγησης ανά είδος εγκατάστασης για τη βαθμολόγηση των υποψηφίων χώρων με σαφή και δεσμευτικό οδηγό της βαθμολόγησης που αντιστοιχεί στο κάθε κριτήριο. Οι αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των οικισμών ή δήμων από τη λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας και διάθεσης, να είναι προσανατολισμένες σε κρατικές παρεμβάσεις (ι) πρόσθετης προστασίας της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος καθώς και (ιι) μέτρων χωροταξικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισής τους. 

ε. Η υλοποίηση των έργων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων να γίνεται από τον κρατικό φορέα για τα δημόσια έργα. Να συγκροτηθεί, επίσης, ενιαίος δημόσιος φορέας, που θα αναλάβει τη λειτουργία τους με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους. 

στ. Σημαντική μέριμνα πρέπει να δίνεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, ιδιαίτερα των βιομηχανικών λόγω της ποσότητάς τους και της διαπιστωμένης ασυδοσίας των παραγωγών τους. Το κεφάλαιο να καλύπτει το σύνολο του κόστους για τις μελέτες, την υλοποίηση και τη λειτουργία, σύμφωνα με τα παραπάνω, των σχετικών έργων. 

ζ. Αντιμετώπιση του ιδιαίτερου προβλήματος των μικρότερων νησιών με θέσπιση κανόνων και παροχή κατάλληλου, ειδικού εξοπλισμού για τη θαλάσσια μεταφορά προδιαχωρισμένων στην πηγή ξηρών υλικών, αλλά και σύμμεικτων αποβλήτων για νησιά με πολύ μικρό πληθυσμό. 

η. Ουσιαστική ενίσχυση σε αριθμό, εξοπλισμό και οργάνωση του έμψυχου δυναμικού άσκησης περιβαλλοντικού ελέγχου με μόνιμη σχέση εργασίας στο Δημόσιο. 

Με αυτές τις θέσεις απευθυνόμαστε στο λαό της περιοχής μας και τους καλούμε να αγωνισθούν ενάντια στο νέο χαράτσωμα που έρχεται να προστεθεί σε παλαιότερα (ΕΝΦΥΑ, 24% ΦΠΑ..) αλλά και σχεδιαζόμενα όπως η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ. Και από το λαϊκό χαράτσωμα πρέπει να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για την αναγκαιότητα του αγώνα για μια οικονομία και κοινωνία που θα έχει στόχο και σκοπό την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων και όχι την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Read More »
ΚΚΕ Ηπείρου: "Για την επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών" ΚΚΕ Ηπείρου: "Για την επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

Διήμερο σεμινάριο παράλληλης στήριξης στα Ιωάννινα

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019
Διήμερο σεμινάριο παράλληλης στήριξης στα Ιωάννινα


Ο Αυτισμός στο σχολείο.
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/11 & ΚΥΡΙΑΚΗ 01/12, 2019

Το ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ απευθύνεται
Σε παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, βρεφονηπιοκόμους, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και άλλες συναφείς ειδικότητες, όπως και φροντιστές παιδιών με αυτισμό. 

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:
ΜΩΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ, ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ S.I.
ΓΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ S.I.
ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ;
Δομημένη Εκπαίδευση (TEACCH)
Αισθητηριακή ολοκλήρωση (Sensory Integration)
Εναλλακτική Επικοινωνία (ΜΑΚΑΤΟΝ)
Εναλλακτική Επικοινωνία (PECS)
Εντατική Αλληλεπίδραση (Intensive Interaction)
Κοινωνικές Ιστορίες (Social Stories)
Frend΄s Play (ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση)
DIR-Floortime (Παιχνίδι στο πάτωμα)
Μarte meo
Cygnet ( ψυχοεκπαίδευση γονέων)
Πως μπορούμε να εντάξουμε παιδιά σε ομάδες

ΩΡΕΣ 10:00-14:00
ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ,
Λ.ΔΩΔΩΝΗΣ 25 ΙΩΑΝΝΙΝΑ.
ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

Για να ΔΕΙΤΕ λεπτομέρειες και να δηλώσετε συμμετοχή πατήστε ΕΔΩ.
Read More »
Διήμερο σεμινάριο παράλληλης στήριξης στα Ιωάννινα Διήμερο σεμινάριο παράλληλης στήριξης στα Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

Για τις ελλείψεις προσωπικού στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου ρωτούν βουλευτές της ΝΔ

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019
Για τις ελλείψεις προσωπικού στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου ρωτούν βουλευτές της ΝΔΤην κάλυψη ελλείψεων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου σε προσωπικό ζητούν οι Βασίλης Γιόγιακας, Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφάλα και Γιώργος Αμυράς με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν ότι τα υφιστάμενα κενά μπορεί να οδηγήσουν σε παύση εγκεκριμένων εισαγωγών στα Παραρτήματα ΑμεΑ στα Γιάννενα και την Ηγουμενίτσα. Σημειώνουν δε ότι τα προβλήματα επιτείνονται λόγω της λήξης συμβάσεων επικουρικού προσωπικού και της ολοκλήρωσης του υφιστάμενου προγράμματος απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα. Κατά συνέπεια οι βουλευτές ρωτούν αν θα επισπευθεί η έγκριση προκήρυξης για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, αν θα καταρτιστεί προκήρυξη για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθώς και αν θα καλυφθούν ανάγκες μέσω προγράμματος απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα. 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 
ΘΕΜΑ: «Στελέχωση Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου» 

Με τον ν.4109/2013 (ΦΕΚ 16 Α΄/23-1-2013) οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (Μ.Κ.Φ.) της Περιφέρειας Ηπείρου συγχωνεύτηκαν υπό το Ν.Π.Δ.Δ. Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (Κ.Κ.Π.Π.Η.). Το Κέντρο αντιμετωπίζει σημαντικά και συνεχώς εντεινόμενα ζητήματα λειτουργίας λόγω της σοβαρής έλλειψης μόνιμου προσωπικού - κυρίως νοσηλευτικού - και τα οποία επιτείνουν η λήξη συμβάσεων επικουρικού προσωπικού στις 31/12/2019 και η ολοκλήρωση των υφιστάμενων προγραμμάτων απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα. Σημειώνεται ότι από τη θέσπισή του το Κ.Κ.Π.Π.Η. δε διαθέτει οργανισμό λειτουργίας και τα κενά καταγράφονται σύμφωνα με το οργανόγραμμα του κάθε Παραρτήματος.

Η υποστελέχωση καθιστά ορατό το ενδεχόμενο παύσης των εισαγωγών στα Παραρτήματα ΑμεΑ του Κ.Κ.Π.Π.Η. στα Ιωάννινα και την Ηγουμενίτσα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα εγκεκριμένες αιτήσεις εισαγωγής. Προς αποτροπή της παραπάνω εξέλιξης και προκειμένου το Κ.Κ.Π.Π.Η. να ανταποκριθεί στους εν γένει σκοπούς λειτουργίας του έχει προταθεί η πρόσληψη μόνιμου και επικουρικού προσωπικού καθώς και η παράταση του υφιστάμενου ή προκήρυξη νέου κύκλου προγράμματος απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα, εν όψει του οποίου το Κ.Κ.Π.Π.Η. έχει καταθέσει προτεινόμενες ανάγκες προς κάλυψη.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να επισπεύσει την έγκριση προκήρυξης για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου,
Αν προτίθεται και πότε να προχωρήσει στην κατάρτιση και έκδοση προκήρυξης για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Κ.Κ.Π.Π.Η.,
Αν και ποια άλλα εργαλεία πρόκειται να δρομολογηθούν για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου σε προσωπικό,
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το κατατεθειμένο από το 2018 σχέδιο οργανισμού του Κ.Κ.Π.Π.Η..

Οι Ερωτώντες/Ερωτούσες Βουλευτές
Βασίλειος Γιόγιακας
Κεφαλά Μαρία
Αμυράς Γεώργιος
Read More »
Για τις ελλείψεις προσωπικού στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου ρωτούν βουλευτές της ΝΔ Για τις ελλείψεις προσωπικού στις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου ρωτούν βουλευτές της ΝΔ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

Συνεδριάζει την Παρασκευή η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019
Συνεδριάζει την Παρασκευή η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου


Συνεδριάζει στην Παραμυθιά στις 08 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9.00΄, η οικονομική επιτροπή του δήμου Σουλίου για συζήτηση και λήψη απόφασης, στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

1. Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής περί αναπροσαρμογής ή μη Ανταποδοτικών τελών και δικαιωμάτων Δήμου Σουλίου .

2. Έγκριση μελέτης και καθορισμός των όρων διενέργειας ηλεκτρονικού διαγωνισμού του έργου με τίτλο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ Δ.Κ. ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ».

3. Έγκριση της αριθ. 1272/αριθ. πρωτ. 10522/2019 απόφασης Δημάρχου περί ορισμού δικηγόρου
Read More »
Συνεδριάζει την Παρασκευή η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει την Παρασκευή η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

Με απόλυτη επιτυχία οι αγώνες Στίβου ΠΡΩΤΕΑΣ 2019

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019
Με απόλυτη επιτυχία οι αγώνες Στίβου ΠΡΩΤΕΑΣ 2019


Με απόλυτη επιτυχία το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 έγινε η διεξαγωγή στο Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας των αγώνων Στίβου ΠΡΩΤΕΑΣ 2019 , που διοργάνωσε ο Πρωτέας Ηγουμενίτσας Στίβος σε συνδιοργάνωση με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Ηπείρου.
Στους αγώνες συμμετείχαν 600 συνολικά αθλητές κατηγορίας ΜΙΝΙ έως και ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ-ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Α από συλλόγους από την ΗΠΕΙΡΟ , ΚΕΡΚΥΡΑ και ΛΕΥΚΑΔΑ .
Σημειώθηκαν αξιόλογες επιδόσεις και οι θεατές που γέμισαν το Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας χειροκρότησαν τις προσπάθειες των αθλητών .
Ως Πρωτέας Ηγουμενίτσας Στίβος θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους συμμετείχαν στους αγώνες και όσους συνέβαλαν στην διεξαγωγή τους, τους χορηγούς ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑ , ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ , SUPER MARKET ΓΚΑΜΠΡΕΛΑΣ, ΟΔΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ, FIX ANEY καθώς και τους εθελοντές .
Read More »
Με απόλυτη επιτυχία οι αγώνες Στίβου ΠΡΩΤΕΑΣ 2019 Με απόλυτη επιτυχία οι αγώνες Στίβου ΠΡΩΤΕΑΣ 2019 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

Ενημέρωση για τις προγραμματισμένες δράσεις του “Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης Παραμυθιάς”

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019
Ενημέρωση για τις προγραμματισμένες δράσεις του “Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης Παραμυθιάς”


O υπό σύσταση Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Παραμυθιάς, ενημερώνει για μια σειρά από προγραμματισμένες δράσεις μέχρι και το τέλος της χρονιάς, για την εξωστρέφεια του τουριστικού προϊόντος:
 • Στα πλαίσια της διεθνούς εκθέσεως τουρισμού Philoxenia, έχουν προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθούν στον χώρο της έκθεσης, 9 συναντήσεις με τουριστικά γραφεία περιοχών κατά μήκος της Εγνατίας οδού, (8 χονδρικής και 1 λιανικής πώλησης υπηρεσιών), όπου και θα παρουσιαστεί η περιοχή και θα παραλάβουν από ένα press kit του τοπικού τουριστικού προϊόντος.
 • Υλοποιείται και σύντομα θα είναι “στον αέρα” ο νέος ηλεκτρονικός τουριστικός οδηγός της περιοχής μας, με λεπτομέρειες για τον προορισμό, τα μνημεία, την διαμονή, τις δράσεις, την γαστρονομία και πολύ αναλυτικά όλες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Η υλοποίηση πραγματοποιείται με την συνεργασία του κ. Γιώργου Μαλαμίδη και του Epirus Photo Safari
 • Προγραμματίζεται συνάντηση εργασίας με τους υπεύθυνους του Super Rally 2021 της Harley Davidson, με σκοπό την ένταξη της περιοχής στις δραστηρίοτητες των μελών του club.
 • Σε συνεργασία με το ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), εξετάζεται η πιθανότητα διοργάνωσης μια πολύ μεγάλης δράσης, για την οποία θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση.
 • Σε συνεργασία με το τμήμα τουρισμού του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, και τον Σύλλογο Καταλυμάτων και Δράσεων Εναλλακτικού Τουρισμού, θα πραγματοποιηθεί αναλυτική καταγραφή όλων των επιχειρήσεων του κλάδου, με σκοπό την σύνταξη έκθεσης στατιστικών στοιχείων για την δημιουργία της τουριστικής ταυτότητας της περιοχής. Ήδη με την συνεργασία του Συλλογου Καταλυμάτων και Δράσεων Εναλλακτικού Τουρισμού εχει ολοκληρωθεί η αναλυτική καταγραφή του αριθμούν κλινών και δωματίων για όλον τον Δήμο Σουλίου.
 • Από την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου μέχρι και την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα την εορταστική Παραμυθιά, με δώρο ένα τριήμερο στην Κέρκυρα. Οι καλύτερες φωτογραφίες θα δημοσιευτούν σε λεύκωμα (ηλεκτρονικό και έντυπο) ως ένθετο στον τουριστικό οδηγό.
 • Τέλος την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον δήμαρχο κ. Καραγιάννη και τον αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Δημητρίου, με ατζέντα προβλήματα του τουρισμού.

Για όλες τις δράσεις θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τα αποτελέσματα τους.

Ο υπό σύσταση Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Παραμυθιάς, θα ήθελε να σημειώσει πως οι δράσεις που θα πραγματοποιεί, θα είναι τεχνοκρατικές και δεν θα έχουν σχέση με παρεμβάσεις σε σημεία της πόλης ή του Δήμου, ούτε με την διοργάνωση πολιτιστικών ή λαογραφικών εκδηλώσεων, ούτε με διοργάνωση άλλων εκδηλώσεων εκτός τουρισμού.
Read More »
Ενημέρωση για τις προγραμματισμένες δράσεις του “Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης Παραμυθιάς” Ενημέρωση για τις προγραμματισμένες δράσεις του “Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης Παραμυθιάς” Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

173.000 στην Ήπειρο για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019
173.000 στην Ήπειρο για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων


Υπεγράφη άμεσα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, και εφαρμόζεται η απόφαση για την έγκριση, διάθεση και κατανομή ποσού ύψους 3.990.979 ευρώ για την αποζημίωση κτηνοτρόφων από όλη τη χώρα, το ζωικό κεφάλαιο των οποίων έχει πληγεί από ζωονόσους, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέσων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας για το 2019.

Ειδικότερα, το συνολικό αυτό ποσό που προβλέπει η ΚΥΑ (ΦΕΚ 3868/21-10-2019 Τεύχος Β΄) θα κατανεμηθεί ανά περιφέρεια ως εξής:
Αττικής 97.879 € (Ανατολική Αττική 19.514 €, Δυτική Αττική 78.345 €)
Στερεάς Ελλάδας: 194.002 €
Θεσσαλίας: 1.813,50 €
Ηπείρου: 173.582,55 €
Δυτικής Μακεδονίας: 17.533 €
Δυτικής Ελλάδας: 115.295 €
Πελοποννήσου: 57.400 €
Νοτίου Αιγαίου: 2.070 €
Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης: 726.654,65 €
Κεντρικής Μακεδονίας: 784.688,48 €
Κρήτης: 8.175,53 €.

Η απόφαση αφορά ένα σύνολο δραστηριοτήτων με σκοπό την καταπολέμηση των κυριότερων ζωονόσων που πλήττουν τη χώρα, όπως η Σαλμονέλωση, η Βρουκέλλωση (Μελιταίος Πυρετός), η Ενζωοτική Λεύκωση, η Τρομώδης Νόσος, η Φυματίωση, των μηρυκαστικών (βοοειδή - αιγοπρόβατα) αλλά και αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω δήλωσης και προσκόμισης νεκρών ζώων.

Σε δήλωσή του, ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση έχει σταθεί από την πρώτη στιγμή δίπλα στον Έλληνα παραγωγό και κτηνοτρόφο και το αποδεικνύει έμπρακτα, συνεχώς και αδιαλείπτως», ενώ τονίζει ότι ο ίδιος μεριμνά προσωπικά, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες αποζημιώσεων.
Read More »
173.000 στην Ήπειρο για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων 173.000 στην Ήπειρο για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

Σύλληψη 20χρονου και 23χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019
Σύλληψη 20χρονου και 23χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών ηλικίας 20 και 23 ετών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας,πριν την επιβίβασή τους σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοία με προορισμό το εξωτερικό, διαπιστώθηκε ότι ο 20χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο ενώ ο 23χρονος κατείχε και επέδειξε κλεμμένο ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί τις προανακρίσεις, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη 20χρονου και 23χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 20χρονου και 23χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

Θεατρικό εργαστήρι Πλαταριάς

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019
Θεατρικό εργαστήρι Πλαταριάς


Ο πολιτιστικός σύλλογος Πλαταριάς ,στα πλαίσια δημιουργίας, ανάπτυξης και προώθησης πολιτισμού, προχώρησε στην ίδρυση Θεατρικού Εργαστηρίου. 
Τμήμα εφήβων 
Τμήμα ενηλίκων 
Διοργάνωση σεμιναρίων 
Συμμετοχές σε πολιτιστικά δρώμενα 
Θεατρικές παραστάσεις 
Κινηματογραφικές παραγωγές 
Τηλεοπτικές παραγωγές 
Την καλλιτεχνική διεύθυνση και διδασκαλία αναλαμβάνει ο Δημήτρης Αθανασίου. 
Τμήμα εφήβων : Στόχος του τμήματος είναι το θεατρικό εργαστήρι να γίνει ένας τόπος δημιουργίας όπου οι έφηβοι της περιοχής θα βρίσκουν τρόπους να εκφράσουν τις ανησυχίες τους κι ένα βήμα από το οποίο θα μπορούν να τις παρουσιάσουν και να τις μοιραστούν με το κοινό. 
Με την συμμετοχή τους στο τμήμα αυτό και μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό, την υποκριτική έχουν την ευκαιρία να: 
 • Έρθουν σε επαφή με το θέατρο κι άλλες παρεμφερείς τέχνες (λογοτεχνία, μουσική, τραγούδι, χορό, σκηνογραφία κ.α) 
 • Διοχετεύσουν δημιουργικά το άγχος τους και να διασκεδάσουν 
 • Γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους και τους άλλους 
 • Εξελίξουν τις ικανότητές τους, να αναπτύξουν ομαδικό πνεύμα και μέσα από την συνεργασία να έχουν μια πιο ομαλή κοινωνικοποίηση 
 • Παρουσιάσουν παραστάσεις των οποίων βασικοί δημιουργοί και συντελεστές θα είναι οι ίδιοι. (αρχική ιδέα-θέμα, κείμενα, σκηνικά, κοστούμια, υποκριτική) 
Τα μαθήματα είναι δίωρα δυο φορές την εβδομάδα. (οι ακριβείς ώρες και μέρες θα προκύψουν ύστερα από συνεννόηση με τους συμμετέχοντες) Κόστος συμμετοχής: 30€ / μήνα (1,9 €/ώρα) 
Ειδική τιμή για εξόφληση όλου του έτους 25€/ μήνα (1,6 €/ώρα) 
Τμήμα ενηλίκων : Το τμήμα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να επικοινωνήσουν με τη θεατρική τέχνη ανεξαρτήτως ηλικίας, χωρίς να απαιτείται πρότερη ενασχόληση με το θέατρο. 
Για την συμμετοχή στο θεατρικό εργαστήρι και την παρακολούθηση των μαθημάτων, δεν απαιτούνται εξετάσεις και δεν υποβάλλονται οι σπουδαστές σε καμία οντισιόν. 
Μέσα από τον κύκλο σπουδών του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία για επισταμένη μελέτη της υποκριτικής τέχνης. 
Η διάρκεια φοίτησης είναι δύο έτη. 
Τα μαθήματα είναι τρίωρα, τρείς φορές την εβδομάδα. 
Οι απόφοιτοι έχουν την δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής σε παραγωγές του πολιτιστικού συλλόγου. 
Κόστος συμμετοχής: 30€/ μήνα (0,8€/ώρα) 
Έναρξη Μαθημάτων Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 
Πληροφορίες: 6979993504 . 
Δημήτρης Αθανασίου
Read More »
Θεατρικό εργαστήρι Πλαταριάς Θεατρικό εργαστήρι Πλαταριάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

Μήνυση για τις ιππικές δραστηριότητες στον Αχέροντα από τον πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου Θεσπρωτίας

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019
Μήνυση για τις ιππικές δραστηριότητες στον Αχέροντα από τον πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου Θεσπρωτίας


Μήνυση κατέθεσε τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Θεσπρωτίας κ. Κόρπας, αναφερόμενη στην παράνομη διαδικασία της ιππικής δραστηριότητας στον ποταμό Αχέροντα στην Γλυκή.

Ο πρόεδρος του σωματείου καταγγέλλει πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα απαγορεύεται από τις διατάξεις του νόμου, αφού απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.
Αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία, αφού δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο και για τους επισκέπτες καθώς δεν υφίσταται αδειοδοτημένος από την αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου (Κτηνιατρικής Υπηρεσίας) χώρος στάβλισης και παραμονής των ζώων στο σημείο.

Δείτε αναλυτικά τη μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου Θεσπρωτίας κ. Κόρπας:

Προς Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας
Δια του Α.Τ. Ηγουμενίτσας

Υπόμνημα
Του Βασιλείου Κόρπα του του Δημητρίου, κατοίκου Δράμεσης Δήμου Ηγουμενίτσας 

Σχετικά με τα ζητούμενα από εμένα ως προς την καταγγελία μου που αφορά την μη νόμιμη δραστηριότητα της έναντι ανταλλάγματος ιππασίας που λαμβάνει χώρα στις πηγές του ποταμού Αχέροντα στην Γλυκή Θεσπρωτίας κατά τους θερινούς μήνες αναφέρω τα εξής :

1. Κατ’ αρχήν η συγκεκριμένη δραστηριότητα απαγορεύεται από τις διατάξεις του ν. 4039/2012, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς στο άρθρο 12 προστέθηκε παράγραφος 2α στην οποία ορίζεται ότι : «2.α. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 7, απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ζώου σε υπαίθρια δημόσια έκθεση με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους.» *** Η παρ.2α προστέθηκε με το άρθρο 46 παρ.8 Ν.4235/2014,ΦΕΚ Α 32/11.2.2014.
Η εν λόγω διάταξη αφορά και περιγράφει επακριβώς την συγκεκριμένη καταγγελλόμενη δραστηριότητα, δεδομένου ότι τα άλογα (η εν λόγω ρύθμιση αφορά κάθε είδους ζώο και όχι μόνο τα ζώα συντροφιάς) εκτίθενται και , ακόμη χειρότερα, χρησιμοποιούνται για την αποκόμιση οικονομικού οφέλους από τους ιδιοκτήτες τους . 
Μάλιστα στους παραβάτες της διάταξης του άρθρου της παρ. 2α του άρθρου 12 του ν. 4039/2012 προβλέπονται ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 20 του ως άνω νόμου . 

2. Κατά δεύτερο παραβιάζεται η αθλητική νομοθεσία , δεδομένου ότι γίνεται η χρησιμοποίηση των αλόγων για αθλητική δραστηριότητα , ήτοι ιππασία εντός του ποταμού Αχέροντα και στην παρόχθια περιοχή , με εκπαιδευόμενους ανθρώπους (ενηλίκους και ανηλίκους) που δεν έχουν καμία σχέση με την ιππασία χωρίς καμία προηγούμενη εκπαίδευση αλλά και υπό την εποπτεία ανθρώπων , οι οποίοι δεν έχουν λάβει το σχετικό πτυχίο – βεβαίωση προπονητή ιππασίας Γ κατηγορίας, όπως προβλέπεται στην ΥΑ : ΥΠΠΟΑ/ΓΔΟΑ/ΔΑΑ/ΤΠΕΑ/578075/22915/12348/3527 (ΦΕΚ Β 5224/21.11.2018), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (ΦΕΚ Β Τεύχος 480/18.02.2019) .
Δηλαδή παραβιάζεται η αθλητική νομοθεσία καθώς εκπαιδεύονται και ιππεύουν άλογα ανεκπαίδευτοι άνθρωποι κάθε ηλικίας υπό την επίβλεψη των ιδιοκτητών των αλόγων ή υπαλλήλων τους, οι οποίοι προφανέστατα δεν παρέχουν τα εχέγγυα για την ασφαλή εκπαίδευση και ίππευση , μη όντας προπονητές και μη κατέχοντας σχετικό πτυχίο προπονητή ιππασίας . 

3. Ακολούθως, είναι σαφέστατο ότι η εν λόγω δραστηριότητα εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους χρήστες , οι οποίοι είναι ανεκπαίδευτοι και η επίβλεψή τους γίνεται επίσης από ανεκπαίδευτους ανθρώπους, διαπραττομένου του αδικήματος της έκθεσης που προβλέπεται και τιμωρείται στην διάταξη του άρθρου 306 ΠΚ σύμφωνα με το οποίο : « 1. Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος υπαίτια τραυμάτισε, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών».
Στην καταγγελλόμενη περίπτωση συντρέχουν οι όροι τέλεσης του αδικήματος , δεδομένου ότι η χρήση – ίππευση των αλόγων από ανηλίκους και ενηλίκους , οι οποίοι δεν έχουν λάβει αντίστοιχη εκπαίδευση αλλά και χωρίς η επίβλεψή τους να γίνεται από εκπαιδευμένους προπονητές ιππασίας , δημιουργούν κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα των ερασιτεχνών ιππέων αλλά ενδεχομένως και για την ζωή τους , καθώς και επιπλέον η δραστηριότητα τελείται σε εξαιρετικά ακατάλληλες συνθήκες (εντός του ποταμού ή στην παρόχθια ζώνη αυτού).

4. Τέλος παραβιάζονται υγειονομικές διατάξεις και ειδικότερα οι διατάξεις σχετικά με την στάβλιση και την παραμονή των αλόγων στην περιοχή αυτή, η οποία είναι προστατευόμενη, καθώς τα άλογα παραμένουν στο σημείο αυτό κατά την διάρκεια σχεδόν όλης της ημέρας (όλους τους θερινούς μήνες) προς τέρψη των επισκεπτών, χωρίς να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής . 

Συγκεκριμένα τα ζώα παραμένουν επί ώρες δεμένα σε περιορισμένο χώρο, ο οποίος δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής τόσο για τα ίδια τα ζώα όσο και για τους επισκέπτες καθώς δεν υφίσταται αδειοδοτημένος από την αντίστοιχη υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου (Κτηνιατρικής Υπηρεσίας) χώρος στάβλισης και παραμονής των ζώων .

Ηγουμενίτσα 04-11-2019
Ο καταγγέλλων
Βασίλειος Κόρπας
Read More »
Μήνυση για τις ιππικές δραστηριότητες στον Αχέροντα από τον πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου Θεσπρωτίας Μήνυση για τις ιππικές δραστηριότητες στον Αχέροντα από τον πρόεδρο του φιλοζωικού σωματείου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας - Διήμερο στον Αμάραντο, 16-17 Νοεμβρίου

Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019
Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας - Διήμερο στον Αμάραντο, 16-17 Νοεμβρίου Εξόρμηση στη φθινοπωρινή μαγευτική φύση του Γράμμου στις 16-17 Νοεμβρίου 2019.

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας το διήμερο 16-17 Νοεμβρίου θα μεταβεί στο ακριτικό χωριό του Αμάραντου. 
Θα συνδυάσει τη φθινοπωρινή εξόρμηση στις πανέμορφες ραχούλες, στις επιβλητικές κορυφές και τα παρθένα ποικιλόχρωμα δάση του ορεινού συμπλέγματος του Γράμμου, με τη χαλάρωση, την αναζωογόνηση και τη θεραπεία που προσφέρουν τα ιαματικά φυσικά ατμόλουτρα σε υψόμετρο 1.260 μ. !!!

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα θειούχα ιαματικά ατμόλουτρα του Αμάραντου είναι κατάλληλα για τα θεραπεία πολλών παθήσεων. 
Ο ατμός τους αναδύεται από τα έγκατα της γης, με θερμοκρασία περίπου 35 ~ 37 ο C , ανάμεσα από 15 φυσικά καρστικά γεωλογικά ρήγματα, τα οποία βρίσκονται επάνω σε βράχους !!! 
Η ροή του ατμού είναι συνεχόμενη όλες τις εποχές, καθιστώντας κατά αυτόν τον τρόπο την εμπειρία αυτή ξεχωριστή, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, λόγω της έντονης διαφοράς θερμοκρασίας με την ατμόσφαιρα της ατμόσφαιρας. 
(αποτελούν ιδεώδη προορισμό για ανθρώπους που αναζητούν ένα Σαββατοκύριακο στη φύση, συνδυάζοντας την εξόρμηση σε αυτήν με ξεκούραση, ευεξία και χαλάρωση)

Η ευρύτερη περιοχή ανήκει στο Γεωπάρκο Βίκου – Αώου, τόπο υψηλής γεωλογικής ποικιλομορφίας, αλλά και εξαιρετικής επιστημονικής και εκπαιδευτικής σημασίας, σπανιότητας και ομορφιάς.

Επιβλητικές βουνοκορφές μας προκαλούν να τις κατακτήσουμε, περιτριγυρισμένος από πυκνά δάση με αιωνόβια πεύκα, έλατα, οξιές, δρυς και πάμπολα φυτά. 

Απέραντα δάση καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του Γράμμου, μαύρη πεύκη , οξιές και έλατα κυριαρχούν και δημιουργούν ένα υπέροχο τοπίο, στολισμένο με το φθινοπωρινό πέπλο που δημιουργούν τα φύλλα των δέντρων με ποικίλα χρώματα, όπως το πορτοκαλί, το κίτρινο, το καφέ, το πράσινο και οι αποχρώσεις αυτών. 
Στην περιοχή επίσης φυτρώνουν βελανιδιές, φτελιές ξεροπλατάνια και πολλά σπάνια , ακόμη και απειλούμενα με εξαφάνιση φυτά και αγριολούλουδα.

Οι προβλεπόμενες πορείες είναι δύο:
Η πρώτη Β.Δ. 1 , περίπου 11 κμ και Υ.Δ. 350μ,
Η δεύτερη Β.Δ. 2+ , περίπου 21 κμ και Υ.Δ. 870 μ. 
(κατάκτηση κορυφής Κάμενικ 2.042μ)

(είναι στην κρίση των αρχηγών η ακύρωση ή παραλλαγή τους)

Αρχηγοί: Κώστας Αθανασίου – Σπύρος Δούδαλης

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 
Η μετακίνησή μας με 22-άρη ή 55-άρη λεωφορείο θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ατόμων οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως και την Πέμπτη 7/11. 
Σε περίπτωση που έως και την Πέμπτη 8:00 μμ οι ενδιαφερόμενοι θα είναι λίγοι, ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΛΕΧΘΕΙ ΜΙΚΡΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ. 
Αυτό σημαίνει ότι όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον την τελευταία εβδομάδα, πιθανό να μην υπάρχουν ελεύθερες θέσεις ή ακόμη και διαθέσιμες κλίνες.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: 
Τετάρτη 6/11 & Πέμπτη 7/11 , 6:00-8:00 μμ στο Γραφείο του Ε.Ο.Σ.Η., τηλ: 2665 400802

Σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων έως και την Πέμπτη 7/11 είναι μεγάλος, τότε οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν και την επόμενη εβδομάδα (θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση)

Οι συμμετοχές δια τηλεφώνου εξασφαλίζονται μόνο με την καταβολή του σχετικού κομίστρου. 

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: Σάββατο, 16/11, 3:00 μμ, από το Πάνθεον με λεωφορείο.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ: Κυριακή, περί τις 11:30 μμ 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Σ.Η. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΕΣ.
Read More »
Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας - Διήμερο στον Αμάραντο, 16-17 Νοεμβρίου Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας - Διήμερο στον Αμάραντο, 16-17 Νοεμβρίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Νοεμβρίου 06, 2019 Rating: 5

Σελίδες