ΚΥΣΕΑ: Σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας - "Παγώνει" η υποβολή αιτήσεων ασύλου

Κυριακή, Μαρτίου 01, 2020
ΚΥΣΕΑ: Σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας - "Παγώνει" η υποβολή αιτήσεων ασύλουΟλοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. "Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών γίνεται η ίδια διακινητής" σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λέγοντας ότι η συγκεκριμένη μετακίνηση δεν εχει σχέση με το διεθνές δίκαιο για το άσυλο. Πρόκειται για ασύμμετρη απειλή" είπε ο κ. Πέτσας.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Πέτσα
"Τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.
Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής.
Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση.
Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας.
Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης.
Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της.
Για τους λόγους αυτούς το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης"
Read More »
ΚΥΣΕΑ: Σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας - "Παγώνει" η υποβολή αιτήσεων ασύλου ΚΥΣΕΑ: Σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας - "Παγώνει" η υποβολή αιτήσεων ασύλου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 01, 2020 Rating: 5

Τρεις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Μαρτίου 01, 2020
Τρεις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη τριών (03) αλλοδαπών, ηλικίας 43, 40 και 20ετών, προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής στον επιβατικό σταθμό του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 43χρονος ως οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος καθώς και ο 40χρονος συνοδηγός του, μετέφεραν τον 20χρονο, ο οποίος κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και το όχημα.
Read More »
Τρεις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Τρεις συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 01, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Λεωφορείο παρέσυρε πεζή

Κυριακή, Μαρτίου 01, 2020
Ηγουμενίτσα: Λεωφορείο παρέσυρε πεζή


Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας, στον κυκλικό κόμβο, έξω από το 3ο γυμνάσιο.

Συγκεκριμένα, οδηγός λεωφορείου τραυμάτισε ελαφρώς διερχόμενη πεζή γυναίκα.

Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε την άτυχη γυναίκα στο ΤΕΠ Ηγουμενίτσας για τις πρώτες βοήθειες.

Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Λεωφορείο παρέσυρε πεζή Ηγουμενίτσα: Λεωφορείο παρέσυρε πεζή Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 01, 2020 Rating: 5

Σύλληψη ενός 35χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Μαρτίου 01, 2020
Σύλληψη ενός 35χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 35χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες εχτές, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής στον επιβατικό σταθμό του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω ταξιδιωτικά έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη ενός 35χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη ενός 35χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 01, 2020 Rating: 5

Σελίδες