Παραίτηση του Μηνά Απ. Ζέρβα από μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μουργκάνας για λόγους ηθικής τάξης

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Παραίτηση του Μηνά Απ. Ζέρβα από μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μουργκάνας για λόγους ηθικής τάξηςΑγαπητοί συμπατριώτες,
Με ειλικρίνεια και θάρρος ανακοινώνω την παραίτηση μου από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μουργκάνας.
Εκτός αυτού όμως, με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού απέναντί σας, έχω την υποχρέωση να σας εξηγήσω τους λόγους της παραίτησής μου.
Αρχικά, οφείλω να αναφερθώ στο γεγονός ότι α) λόγω της κατάστασης της πανδημίας αλλά και β) λόγω της μη παράτασης των θητειών των ΔΣ από την Κυβέρνηση, η Ομοσπονδία έπρεπε άμεσα να εκλέξει νέο ΔΣ, άσχετα με το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές για αυτό. Έτσι και έγινε.
Όλα τα μέλη αυτού του Δ.Σ. και πολλά εξέχοντα μέλη του ΔΣ της ΠΣΕ, που ήταν παρόντα, δεσμευτήκαμε με όρους “Φιλιατιώτικης μπέσας” και ηθικά θεωρήσαμε τον εαυτό μας σε μια προσωρινή θέση και κατάσταση στο ΔΣ και είχαμε δώσει έναν χρονικό ορίζοντα εως τον Σεπτέμβρη του 2022, ημερομηνία στην οποία το ΔΣ θα είχε πράξει τα δέοντα για την εκ νέου διενέργεια των εκλογών με πλήρη συμμετοχή των αντιπροσώπων.
Αναφορικά με το πρόσωπό μου, είχα αναφερθεί ξεκάθαρα ότι δεν θα ήθελα να είμαι και στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, επειδή θέλω να είμαι υποψήφιος για το ΔΣ της ΠΣΕ και επειδή είμαι ήδη Πρόεδρος στην Αδελφότητα Αραχωβιτών Θεσπρωτίας, Διότι αφενός μεν καρεκλοκένταυρος δεν υπήρξα και δεν θα υπάρξω ποτέ, αφετέρου δεν έχω τον χρόνο να ανταπεξέλθω στις αρμοδιότητες αυτές και εν γενεί θεωρώ ότι δεν είναι ηθικά σωστό να είμαι και στην Ομοσπονδία και στην ΠΣΕ.
Παρά ταύτα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατούσε δέχθηκα και εγώ και πολλοί άλλοι πατριώτες να μπούμε στο ΔΣ της Ομοσπονδίας για να στηρίξουμε την προσπάθεια όλη και με έναν ορίζοντα ολίγων μηνών μέχρι να δρομολογηθεί η κατάσταση με το θέμα της πανδημίας και να προχωρήσουμε εκ νέου σε εκλογική διαδικασία έως τον Σεπτέμβρη του 2022.
Επειδή, αυτό ουδέποτε έγινε, παρά την υπομονή μου και τις οχλήσεις μου αλλά και την παράταση των δυο αυτών μηνών.
Επειδή, θεωρώ ότι η Ομοσπονδία πρέπει να πάει εκ νέου σε εκλογές με καθολική και μεγαλύτερη συμμετοχή όπως είχαμε προφορικά συμφωνήσει και δεσμευθεί.
Επειδή ειδικά με το τελευταίο κείμενο της Ομοσπονδίας Μουργκάνας το οποίο ουδέποτε συνδιαμορφώθηκε από κανέναν, ούτε πέρασε από κανένα ΔΣ παρά μόνο μας ήρθε πρόσκληση σε ΔΣ μετά την ανάρτησή του.
Επειδή οι όποιες τέτοιες διεργασίες δεν έχουν κοινωνηθεί ούτε στην βάση αλλά και ούτε καν στο ΔΣ.
Επειδή, θεωρώ ότι οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει, πρέπει να εγκρίνεται δημοκρατικά, καθολικά και να μην υπάρχει ούτε υποψία κομματικοποίησης της Ομοσπονδίας.
Επειδή, Η Ομοσπονδια Μουργκάνας όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε την τύχη να έχει στο τιμόνι της άτομα ιδιαίτερα άξια, ικανά με αγάπη και μεράκι για τον τόπο μας. Άτομα τα οποία άφησαν στην άκρη τα «θέλω» και την κομματική τους ταυτότητα και δεν δύναμαι να μην αναφερθώ στον Αλέξη Τσέκα, στην Ζωή Ντρούγκα και στον εκλιπόντα Θωμά Σμπήτα και πολλούς άλλους προέδρους.
Το βασικότερο όμως, με ευθύνη απέναντι στο Ηπειρώτικο στοιχείο και απέναντι στην ιστορία μας, σας αναφέρω ότι δεν δύναμαι ηθικά να συνεχίσω στο εν λόγω ΔΣ και τους όρους λειτουργίας του.
Θα συνεχίσω να είμαι δίπλα στην Ομοσπονδία ως απλώς στρατιώτης όπως και έπραξα τον τελευταίο χρόνο.
Δύο ιδέες για την Ομοσπονδία θα έλεγα ότι είναι η αναμόρφωση του Καταστατικού η οποία θα δώσει μια πνοή ανανέωσης και ευκινησίας σε ένα μικρότερο και πιο ευέλικτο ΔΣ, αλλά και η οικουμενικότητα των εκδηλώσεων “Μάνα Μουργκάνα”, που έχουμε ως παρακαταθήκη, ώστε να λειτουργήσουν ως άρρηκτος δεσμός για τις Αδελφότητές μας. Θεωρώ ότι με αυτά τα δύο κομβικά πράγματα θα μπορέσει να ατενίσει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον η Ομοσπονδία μας.

Μετά τιμής και με πατριωτικούς χαιρετισμούς,
Μηνάς Απ. Ζέρβας
Μέλος ΔΣ της ΠΣΕ
Read More »
Παραίτηση του Μηνά Απ. Ζέρβα από μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μουργκάνας για λόγους ηθικής τάξης Παραίτηση του Μηνά Απ. Ζέρβα από μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Μουργκάνας για λόγους ηθικής τάξης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Δήμος Σουλίου: Νέες “έξυπνες” στάσεις λεωφορείων με wifi, φόρτιση κινητών κ.α.

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Δήμος Σουλίου: Νέες “έξυπνες” στάσεις λεωφορείων με wifi, φόρτιση κινητών κ.α.


Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των νέων στεγάστρων στάσεων λεωφορείων του Δήμου Σουλίου σε επιλεγμένες θέσεις, έπειτα από προμήθεια που πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II» και ειδικότερα του Άξονα Προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» στο πλαίσιο της με αρ. πρωτ. 4721/23-01-2019 Πρόσκλησης V, ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού των δήμων της χώρας».

Στο Δήμο Σουλίου έχουν τοποθετηθεί πέντε νέα στέγαστρα στάσεων στα εξής σημεία:

Στην Κοινότητα Παραμυθιάς
Στην Κοινότητα Καρυωτίου
Στην Κοινότητα Χρυσαυγής
Στην Κοινότητα Προδρομίου
Στην Κοινότητα Γαρδικίου

Η προμήθεια, προϋπολογισμού 19.995,00€ αφορά σε Στέγαστρα Τύπου Α, υψηλής αισθητικής, με έγκριση τύπου του Ο.Α.Σ.Α. και όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις για την ασφάλεια των χρηστών τους.
Read More »
Δήμος Σουλίου: Νέες “έξυπνες” στάσεις λεωφορείων με wifi, φόρτιση κινητών κ.α. Δήμος Σουλίου: Νέες “έξυπνες” στάσεις λεωφορείων με wifi, φόρτιση κινητών κ.α. Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Αυξημένα μέτρα προστασίας ελατοδασών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων από τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Αυξημένα μέτρα προστασίας ελατοδασών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων από τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας


Με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας απαγορεύεται σε όλη τη περιφέρεια της Π.Ε. Θεσπρωτίας,η υλοτομία κλάδων ή δενδρυλλίων ελάτης, κέδρου, κυπαρίσσου, πεύκης, για δέντρα Χριστουγέννων καθώς και η διακίνηση αυτών εντός της Π.Ε. Θεσπρωτίας, χωρίς τα νόμιμα δασονομικά έγγραφα.
Όπως αναφέρει η απόφαση, τα νομίμως μεταφερόμενα από άλλους Νομούς δενδρύλλια ελάτης, πεύκης κ.λπ. καλλωπιστικών κλάδων στην Π.Ε. Θεσπρωτίας θα πρέπει, πέραν από Δασονομικά έγγραφα (Δελτία Μεταφοράς), να φέρουν τα μεν δενδρύλλια ειδική μολυβδοσφραγίδα πλησίον της κορυφής τους και ει δυνατόν στα μεσογονάτια διαστήματα μεταξύ 2ου έως και 4ου σπονδύλου από τον επικόρυφο βλαστό και θα σφραγίζονται με δασική σφύρα στην επιφάνεια της τομής, οι δε καλλωπιστικοί κλάδοι θα είναι σε δέματα όπου το καθένα θα σφραγίζεται με μολυβδοσφύρα, στα δε δελτία μεταφοράς θα αναγράφεται το βάρος και ο αριθμός των δεμάτων από κάθε δασοπονικό είδος και ο αριθμός της μολυβδοσφύρας με την οποία σφραγίσθηκαν.
Τα παρανόμως μεταφερόμενα ή υλοτομημένα δενδρύλλια ή καλλωπιστικοί κλάδοι θα κατάσχονται και θα καταστρέφονται ενώ οι παραβάτες θα διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
Επιπλέον, για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη προστασία των ελατοδασών και των αναδασώσεων της Π.Ε. Θεσπρωτίας αλλά και για τον έλεγχο και παρακολούθηση της μεταφοράς δενδρυλλίων, που θα υλοτομηθούν σε άλλες περιφέρειες και με σκοπό τον αποκλεισμό κάθε λαθροϋλοτομίας ή λαθραίας διακίνησης αυτών, η Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας καθορίζει τομείς παρακολούθησης και επιτήρησης αυτών με κύρια αποστολή την αυξημένη ετοιμότητα όλου του δασικού προσωπικού κατά περιοχή, το οποίο θα βρίσκεται σε επιφυλακή κατά ομάδες δράσης και για το χρονικό διάστημα του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2021 (έως & 24 του μηνός), με την διενέργεια συστηματικών περιπολιών και ενεδρών στα ελατοδάση και σε κατάλληλες θέσεις οδικών δικτύων και μονοπατιών.
Τέλος, το Κ.Τ.Ε.Λ. Θεσπρωτίας καλείται να συστήσει στους οδηγούς και εισπράκτορες να μην επιτρέπουν την φόρτωση και μεταφορά δενδρυλλίων ελάτης – πεύκης κ.λ.π. καλλωπιστικών ειδών χωρίς συνοδεία δασονομικών εγγράφων.
Read More »
Αυξημένα μέτρα προστασίας ελατοδασών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων από τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας Αυξημένα μέτρα προστασίας ελατοδασών κατά την περίοδο των Χριστουγέννων από τη Διεύθυνση Δασών Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Σύλληψη 26χρονου στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Σύλληψη 26χρονου στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 26χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδo του στο εξωτερικό.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το πλαστό έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη 26χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 26χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Πληροφορίες για παραιτήσεις δύο Περιφερειακών Συμβούλων από τη Θεσπρωτία, από το συνδυασμό Καχριμάνη

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Πληροφορίες για παραιτήσεις δύο Περιφερειακών Συμβούλων από τη Θεσπρωτία, από το συνδυασμό Καχριμάνη


Δονήσεις και ρήγματα φαίνεται ότι δημιουργούνται στο αρραγές μέτωπο της Περιφερειακής Αρχής προερχόμενα από το Νομό Θεσπρωτίας.

Έγκυρες πληροφορίες του EpirusPost αναφέρουν ότι ετοιμάζονται παραιτήσεις δύο τουλάχιστον περιφερειακών συμβούλων εκλεγμένων με την παράταξη του Αλέκου Καχριμάνη.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το μήνυμα είχε σταλεί εδώ και μερικές ημέρες χωρίς όμως ο Περιφερειάρχης να επιληφθεί επί των θεμάτων που του τέθηκαν.

Πέραν αυτών κι άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι από τον ίδιο νομό ήδη αναφέρουν ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Αν οι παραιτήσεις πάντως επιβεβαιωθούν τότε οι δονήσεις θα εξελιχθούν σε σεισμό!
Read More »
Πληροφορίες για παραιτήσεις δύο Περιφερειακών Συμβούλων από τη Θεσπρωτία, από το συνδυασμό Καχριμάνη Πληροφορίες για παραιτήσεις δύο Περιφερειακών Συμβούλων από τη Θεσπρωτία, από το συνδυασμό Καχριμάνη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Ένας γόρδιος δεσμός για το ιστορικό Σούλι | Γράφει ο Σταύρος Τζίμας

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Ένας γόρδιος δεσμός για το ιστορικό Σούλι | Γράφει ο Σταύρος Τζίμας


Έγινε προ ημερών στην ορεινή Ήπειρο μια ημερίδα για το ιστορικό Σούλι, την οποία έτυχε να παρακολουθήσω. Σε αυτήν, επιστήμονες του ΕΜΠ και των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης παρουσίασαν τα αποτελέσματα μελέτης, για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Σουλίου, με σκοπό να καταρτιστεί ένας «οδικός χάρτης» για την ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού χώρου, προς όφελος της πανέμορφης περιοχής, που αδειάζει από ανθρώπους. Για πρώτη φορά η πολιτεία ξεκινάει μια σχεδιασμένη, στη βάση επιστημονικών προτάσεων, προσπάθεια διάσωσης του αρχαιολογικού και περιβαλλοντικού αποθέματος του παραμελημένου ηρωικού Σουλίου, με τα ιστορικά πηγάδια του, το Κούγκι του καλόγερου Σαμουήλ, την Κιάφα με το περίφημο κάστρο του Αλή Πασά, τις κατοικίες (κούλες) των καπεταναίων, το φαράγγι του Αχέροντα και των περήφανων ανθρώπων του.

Δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση και το επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού και της ίδιας να προχωρήσει το έργο. Από τις εισηγήσεις των πανεπιστημιακών αναδύθηκε μια περίπλοκη κατάσταση, με κορυφαίο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, που μοιάζει με γόρδιο δεσμό. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις ώστε να συνυπάρξουν στη νέα πραγματικότητα, αρμονικά, ο αρχαιολογικός χώρος με τις υφιστάμενες κτηνοτροφικές και τουριστικές δραστηριότητες, πυλώνες στους οποίους ελπίζουν οι απόγονοι των Σουλιωτών πως θα επιτευχθεί μια ισορροπημένη ανάπτυξη, προκειμένου να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.

Η υπουργός εξέφρασε την εκτίμησή της ότι «έχουμε ένα καλό εργαλείο (σ.σ. την επιστημονική πρόταση) στα χέρια μας και μια κοινωνία έτοιμη να συζητήσει». Θεωρώ ότι σε αυτό το τελευταίο βρίσκεται το «κλειδί» του εγχειρήματος. Οι έχοντες την ευθύνη της υλοποίησής του θα πρέπει πρωτίστως να συζητήσουν με τους ανθρώπους που ζουν και βιοπορίζονται (κτηνοτροφία) στο πεδίο, ώστε να βρεθεί ένα modus vivendi, προς όφελός τους.

Βεβαίως και θα είναι δύσκολο να ξεριζωθούν νοοτροπίες και να ξεπεραστούν (μικρο)συμφέροντα, αλλά δίχως τη συναίνεση της κοινωνίας, πολύ περισσότερο εναντίον της, τίποτα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει. Το Σούλι με το βαρύ ιστορικό φορτίο και τις άγριες ομορφιές του παραμένει ένας τουριστικά παρθένος τόπος, ο οποίος περιμένει το «λεωφορείο» μιας βιώσιμης ανάπτυξης, στηριζόμενης στη σύγχρονη κτηνοτροφία, που αποτελεί παράδοση του τόπου, και την ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Η πολιτεία, με τον σχεδιασμό της, οφείλει να θέσει ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποτρέψει τη δημιουργία ενός ακόμη τουριστικού Ελντοράντο. Το καταστροφικό «μοντέλο» της τουριστικής «αρπαχτής» που συντελείται ήδη στις όχθες του γειτονικού Αχέροντα, και σε άλλους ανά την Ελλάδα ιστορικούς χώρους, δεν πρέπει να ανηφορίσει στο Σούλι, για να το ρημάξει.

Read More »
Ένας γόρδιος δεσμός για το ιστορικό Σούλι | Γράφει ο Σταύρος Τζίμας Ένας γόρδιος δεσμός για το ιστορικό Σούλι | Γράφει ο Σταύρος Τζίμας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Κατώτερη τιμή βάζουν οι μανταρινοπαραγωγοί της Θεσπρωτίας

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Κατώτερη τιμή βάζουν οι μανταρινοπαραγωγοί της Θεσπρωτίας


Οι παραγωγοί μανταρινιών της Θεσπρωτίας συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα στο Ασπροκκλήσι και συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους θα συγκρατήσουν τις τιμές που θα πρέπει να έχει το προϊόν λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Από το σύνολο των παραγωγών συμφωνήθηκε ότι η κατώτερη τιμή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 38 λεπτά ώστε να μπορεί και ο παραγωγός να έχει ένα μικρό κέρδος.
Read More »
Κατώτερη τιμή βάζουν οι μανταρινοπαραγωγοί της Θεσπρωτίας Κατώτερη τιμή βάζουν οι μανταρινοπαραγωγοί της Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Η «ακτινογραφία» της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ήπειρο

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Η «ακτινογραφία» της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ήπειρο


Η επαγγελματική εκπαίδευση κερδίζει σταδιακά το ενδιαφέρον των μαθητών. Τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν αυξητικές τάσεις και στην Ήπειρο.

Ειδικότερα οι μαθητές των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ το έτος 2020/2021 αυξήθηκαν σε ποσοστό 10,4% σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά ενώ οι αποφοιτήσαντες κατά 44,1% το οποίο είναι και το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα.

Αντίθετα σε ότι αφορά τα Επαγγελματικά Λύκεια ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών παρουσίασε από έτος σε έτος μείωση κατά 2,4% και όσων αποφοίτησαν επίσης μείωση κατά 2,4%.

Ο αριθμός των Γυμνασίων που λειτουργούν στην Ήπειρο έμεινε σταθερός. Έτσι στα 81 σχολεία την σχολική χρονιά 2020-21 φοιτούσαν 9.409 μαθητές αυξημένοι κατά 200 σε σύγκριση με την προηγούμενη.

Τα Λύκεια που λειτουργούν στην Ήπειρο ανέρχονται σε 51 και οι μαθητές φτάνουν στις 6.649 μειωμένη κατά 170 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Τις Σχολές Επαγγελματικές Εκπαίδευσης και τα Επαγγελματικά Λύκεια παρακολούθησαν 4.096 μαθητές, σχεδόν 400 περισσότεροι από το σχολικό έτος 2019-20.

Πριν από μερικές ημέρες είχαν δημοσιοποιηθεί και τα στοιχεία για τις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όπου εκεί είχε αποτυπωθεί σταθερότητα στον αριθμό των μαθητών.
Read More »
Η «ακτινογραφία» της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ήπειρο Η «ακτινογραφία» της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Με γενναία χρηματοδότηση η συνέχιση της «Πολιτιστικής Διαδρομής» στην Ήπειρο

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Με γενναία χρηματοδότηση η συνέχιση της «Πολιτιστικής Διαδρομής» στην Ήπειρο


Με 35 περίπου εκατομμύρια θα χρηματοδοτηθεί κατά τη νέα προγραμματική περίοδο από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου η συνέχιση του προγράμματος της Πολιτιστικής Διαδρομής στους αρχαιολογικούς χώρους.

Η πρόβλεψη αυτή έχει γίνει στο ήδη εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ενώ η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε δηλώσεις που έκανε στα Γιάννινα τόνισε πως «η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση μετά από συνεννόηση του Υπουργείου με την Περιφέρεια θα συνεχιστεί».

Στη νέα προγραμματική περίοδο σχεδιάζεται η επέκταση του προγράμματος ώστε να καλύψει κι άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Η στρατηγική της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023 για να ξεκινήσει η προετοιμασία ωρίμανσης των έργων που θα αναδειχθούν.

Η υλοποίηση των πρώτων παρεμβάσεων αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2024 και η ολοκλήρωσή τους τοποθετείται χρονικά στα τέλη του 2026.

Προφανώς αρκετές πτυχές του προγράμματος θα πρέπει να επανεξεταστούν καθώς από τα επίσημα στοιχεία επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου δεν φαίνεται ότι το πρόγραμμα έχει αγκαλιαστεί στο βαθμό τουλάχιστον που αναμενόταν.

Επίσης υπάρχει έλλειμμα στην δικτύωση με τις τοπικές κοινωνίες, με την τοπική παραγωγή και τα προϊόντα κάθε περιοχής..
Read More »
Με γενναία χρηματοδότηση η συνέχιση της «Πολιτιστικής Διαδρομής» στην Ήπειρο Με γενναία χρηματοδότηση η συνέχιση της «Πολιτιστικής Διαδρομής» στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Ευχαριστήριο της Τ.Κ Χρυσαυγής για την τοποθέτηση κουτιού Πρώτων Βοηθειών στο σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Ευχαριστήριο της Τ.Κ Χρυσαυγής για την τοποθέτηση κουτιού Πρώτων Βοηθειών στο σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου


Η Τ.Κ. Χρυσαυγής εκφράζει τα θερμά συγχαρητήριά της σε εκείνους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες που τοποθέτησαν με δικά τους έξοδα ένα κουτί Πρώτων Βοηθειών στη σπηλιά του Αγίου Αρσενίου Βέλλιανης!

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.

Ευχόμαστε όμως να μην χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε.

Σημείωση: Η Τοπική Κοινότητα επαφίεται στην ωριμότητα των πολιτών και ελπίζει σε λελογισμένη χρήση του, αν και όποτε αυτή καταστεί απαραίτητη.
Read More »
Ευχαριστήριο της Τ.Κ Χρυσαυγής για την τοποθέτηση κουτιού Πρώτων Βοηθειών στο σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου Ευχαριστήριο της Τ.Κ Χρυσαυγής για την τοποθέτηση κουτιού Πρώτων Βοηθειών στο σπήλαιο του Αγίου Αρσενίου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Το Κ.Κ.Π. Ηπείρου ανακοινώνει τη δημιουργία δικτύου εθελοντών εκπαιδευτικών

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Το Κ.Κ.Π. Ηπείρου ανακοινώνει τη δημιουργία δικτύου εθελοντών εκπαιδευτικών


Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου ανακοινώνει τη δημιουργία δικτύου εθελοντών εκπαιδευτικών, που επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες στα παιδιά μας που φιλοξενούνται στις Μονάδες Παιδικής Προστασίας. Όσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν το έργο μας καλούνται να επικοινωνήσουν με τις Διευθύνσεις των Μονάδων, προκειμένου να ενημερωθούν για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και την διαδικασία, ως ακολούθως:

Μονάδα Φιλιατών Θεσπρωτίας: Καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, ξένες γλώσσες (τηλ.επικ.2664022223 κ.Κωνσταντίνου Θεοφάνης).
Μονάδα Ιωαννίνων: Καθηγητές Φιλόλογοι, Μαθηματικοί, Φυσικοί , Χημικοί, ξένες γλώσσες (τηλ.επικ.2651041489 κ.Χάμου Αικατερίνη)
Μονάδα Κόνιτσας: Παιδαγωγοί και Καθηγητές όλων των ειδικοτήτων, ξένες γλώσσες (τηλ.επικ.2651360102 κ.Πραμαντιώτης Δημήτριος)
Μονάδα Πωγωνιανής: Παιδαγωγοί, ξένες γλώσσες (τηλ.επικ.2657031202 κ.Θώμος Στέργιος).

Η εθελοντική εργασία στις Μονάδες θα διέπεται από όρους και κανόνες που ορίζει ο Νόμος.

Εκ μέρους του ΔΣ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΛΑΚΗ
Read More »
Το Κ.Κ.Π. Ηπείρου ανακοινώνει τη δημιουργία δικτύου εθελοντών εκπαιδευτικών Το Κ.Κ.Π. Ηπείρου ανακοινώνει τη δημιουργία δικτύου εθελοντών εκπαιδευτικών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Συνέντευξη Π. Νταή | Τι λέει για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Συνέντευξη Π. Νταή | Τι λέει για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του


Φιλοξενούμενος στην ΕΡΤ Ιωαννίνων και την εκπομπή "πώς ξημερώσαμε", ο Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας, Παναγιώτης Νταής, μίλησε στη Βάσω Γκόρου, μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για το φλέγον ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για το αξίωμα του Δημάρχου Ηγουμενίτσας στις επικείμενες δημοτικές εκλογές.


Read More »
Συνέντευξη Π. Νταή | Τι λέει για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του Συνέντευξη Π. Νταή | Τι λέει για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Μάριος Κάτσης: «Το καλάθι του γαλάζιου παιδιού γεμίζει με δημόσιο χρήμα»

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Μάριος Κάτσης: «Το καλάθι του γαλάζιου παιδιού γεμίζει με δημόσιο χρήμα»


Άλλη μια αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών» για βροχή απευθείας αναθέσεων από εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Μετά την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ και τα 26 εκ.€ των 475 συμβάσεων που μοίρασε σε μια 3ετία, μετά το 1εκ € των ΕΛΤΑ στον διαβόητο κ. Πάτση, μετά την εκτόξευση του outsourcing για υπηρεσίες υποαμειβόμενου προσωπικού ύψους 50 εκατ. ευρώ μέσω απευθείας αναθέσεων και φωτογραφικών διαδικασιών στις εταιρίες ONEX και ΙΚΕ SPEEDCON SMPS από τα ΕΛΤΑ και τα ΕΛΤΑ Courier, σειρά έχει το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ) που σύμφωνα με το ρεπορτάζ και στοιχεία από τη διαύγεια, μοίρασε 5.6εκ € σε 171 απευθείας αναθέσεις από το 2019 μέχρι σήμερα.

Ενώ οι πολίτες υποφέρουν από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους κοροϊδεύει με το «καλάθι του νοικοκυριού», την ίδια στιγμή γεμίζει «το καλάθι του γαλάζιου παιδιού» με δημόσιο χρήμα, καθώς μια σειρά από νεοσύστατες εταιρίες σε σύνδεση με ΟΝΝΕΔίτες και ΔΑΠίτες νεομητσοτακικούς όπως ο κ. Δέρβος και ο κ. Τρέβλας - σύμφωνα με την ΕΦ.ΣΥΝ - χτίζουν βιογραφικό αυτοδημιούργητου entrepreneur με «βουτιές» στο δημόσιο ταμείο.

Bεβαίως δε λείπει η γνωστή από την εξεταστική επιτροπή της Βουλής, Reposition Strategy, του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρίας Opinion Poll, η οποία λάμβανε από τον ΕΔΥΤΕ απευθείας αναθέσεις με εντολή του κ. Πιερρακάκη- όπως κατέθεσε ο πρόεδρος του ΕΔΥΤΕ κ. Κόλλιας στην εξεταστική επιτροπή- οι οποίες συνεχίστηκαν και σήμερα ανέρχονται στο ύψος των 886.500€. Αναμένουμε να συνεχίσει τις δημοσκοπικές της έρευνες που θα δείχνουν τον Κ. Μητσοτάκη ως «Μέσι της πολιτικής» εκεί που οι πολίτες βλέπουν έναν κρυπτόμενο ωτακουστή.

Θα επαναλάβουμε ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και οι εποπτευόμενοι φορείς του, είναι «ο μήνας που θρέφει τους 11» για το επιτελικό κράτος, καθώς με κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης, είναι το Υπουργείο που λειτουργεί σε καθεστώς εξαίρεσης από τους κανόνες όλων των κείμενων εθνικών και ενωσιακών διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, με 8 (!) συνεχείς παρατάσεις της ΠΝΠ του Covid από τις 11 Μαρτίου του 2020 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022.

Το καθεστώς Μητσοτάκη με τις πρακτικές του, θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά και απαξιώνει συνειδητά την πολιτική και τους θεσμούς, μπροστά στα μάτια των δοκιμαζόμενων πολιτών. Η χώρα δε μπορεί να πορεύεται διχασμένη με προνομιούχους και μη προνομιούχους.

Ήρθε η ώρα να φύγουν. Χθες!

Μάριος Κάτσης
Βουλευτής Θεσπρωτίας
Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Read More »
Μάριος Κάτσης: «Το καλάθι του γαλάζιου παιδιού γεμίζει με δημόσιο χρήμα» Μάριος Κάτσης: «Το καλάθι του γαλάζιου παιδιού γεμίζει με δημόσιο χρήμα» Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Η ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου για τον αγωγό «Εast Μed»

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Η ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου για τον αγωγό «Εast Μed»


Ο αγωγός «Εast Μed» είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου transit. Αυτό σημαίνει ότι φέρνει αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο για να φτάσει μέσω Κρήτης-Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας-Ηπείρου (Θεσπρωτία) στην Ιταλία χωρίς να προβλέπεται σύνδεση στα -ούτως ή άλλως ανύπαρκτα- δίκτυα φυσικού αερίου της Ελλάδας. Ο λαός της Ηπείρου δεν έχει τίποτα να κερδίσει ούτε άμεσα αλλά ούτε έμμεσα από τον αγωγό.

1.Ούτε άμεσα διότι δεν προβλέπεται κατασκευαστικά διανομή αερίου στις περιοχές διέλευσης του αγωγού αλλά ακόμη και εάν αυτό στο μέλλον κατασκευαστικά προστεθεί, το αέριο δεν θα διανέμεται δωρεάν ή φθηνότερα στις περιοχές διέλευσης του αγωγού αλλά με τιμές αγοράς. Μ' αυτές, δηλαδή, τις τιμές που καίνε τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς κι αφήνουν λαϊκά σπίτια, σχολεία, κοινωνικές δομές στην «κατάψυξη», για να ζεσταίνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Στο πλαίσιο της ίδιας αυτής αγοράς, λειτουργούν μηχανισμοί όπως το χρηματιστήριο Ενέργειας και το φυσικό αέριο αναγορεύεται σε βασικό ηλεκτροπαραγωγό καύσιμο, απογειώνοντας το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Ούτε βέβαια έμμεσα μέσω της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της εγχώριας αστικής τάξης, στο πλαίσιο των ευρωνατοϊκών σχεδιασμών σε ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα. Ίσα ίσα αυτή η περαιτέρω εμπλοκή στους ανταγωνισμούς υπηρετεί τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων, συνιστά εργαλείο των ΗΠΑ και της ΕΕ στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα τροφοδοτεί τις αντιθέσεις της τουρκικής και της ελληνικής αστικής τάξης, πολύ περισσότερο που ο αγωγός προωθείται χωρίς να έχουν οριοθετηθεί οι ΑΟΖ στην περιοχή και επιπλέον μετατρέπει τη χώρα σε μαγνήτη αντιποίνων.

Κι ενώ τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα, η ελληνική αστική τάξη συμπλέει με την αμερικάνικη, όταν πρόκειται για τις αντιθέσεις με την τουρκική αστική τάξη, τότε είναι «ο καθένας μόνος του»! Το είπαν άλλωστε οι ΗΠΑ όταν την πρώτη φορά απέσυραν την στήριξή τους και σταμάτησε η κατασκευή του East Med, ότι θα αποτελέσει «εστία εντάσεων στην περιοχή» και φυσικά αλληθώριζαν τότε προς την Τουρκία. Σε εκείνη τη φάση των ανταγωνισμών οι ΗΠΑ υιοθέτησαν τις απειλές της Τουρκίας -οι οποίες και δεν έχουν αλλάξει- για τη συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατ. Μεσόγειο προς όφελος των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ενεργειακών κολοσσών, με θύμα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Σήμερα οι πιέσεις ασκούνται για πιο ενεργή συμμετοχή της Τουρκίας στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και αποδυνάμωση της ρωσικής επιρροής.

Αυτή η εμπλοκή της χώρας μας, οι ενεργειακές συμφωνίες για τα συμφέροντα του κεφαλαίου -αυτό που πανηγυρίζει η κυβέρνηση - η συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό και οι αμερικανικές βάσεις, που μετατρέπουν τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου, στρέφονται κατά άλλων λαών, βάζουν τον λαό σε μεγάλους κινδύνους.

Η δημιουργία αυτού του αγωγού είναι απτό παράδειγμα, για την σημασία της ανάπτυξης της λαϊκής πάλης για την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, παίρνοντας υπόψη ότι η αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας απαιτεί ριζικές αλλαγές, οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος, διεθνείς σχέσεις στη βάση του αμοιβαίου οφέλους των λαών και αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Σε σχέση με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου είναι δεδομένο ότι το περιβαλλοντικό κόστος από την κατασκευή και εγκατάσταση του αγωγού δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό όφελος για την περιοχή στην οποία περνά χωρίς να συνδέεται.

Αυτή την πραγματικότητα προσπαθούσε να κρύψει η Περιφερειακή Αρχή μεταφέροντας την συζήτηση από την πραγματικότητα, στο φανταστικό επίπεδο των ευχολόγιων για σύνδεση της Ηπείρου με τα δίκτυα φυσικού αερίου έχοντας την αμέριστη στήριξη των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑΣΟΚ και του κ. Ριζόπουλου, γεγονός που αποδεικνύει ότι μπροστά στα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων της ενέργειας η πολιτική υπόκλισή τους είναι και συγχρονισμένη και βαθιά και χωρίς αστερίσκους.

Ο κ. Περιφερειάρχης τόνισε την θέληση του να έρθουν τα δίκτυα φυσικού αερίου στην Ήπειρο για να αυξηθεί η πελατεία των ομίλων, αλλά «ξέχασε» ότι ο λαός πάλι δεν θα έχει φτηνή ενέργεια καθώς η τιμή ορίζεται απ τους ομίλους.

Η ανάγκη για φτηνή ενέργεια, φτηνό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο παραμένει στην πρώτη γραμμή των αιτημάτων του λαού ο οποίος πρέπει να βγάλει συμπεράσματα για όλους εκείνους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανέχειά του τάζοντας αέρα κοπανιστό για να διευκολύνουν τους ενεργειακούς ομίλους στα σχέδιά τους.
Read More »
Η ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου για τον αγωγό «Εast Μed» Η ΛΑ.ΣΥ. Ηπείρου για τον αγωγό «Εast Μed» Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την ανάθεση του ΟΛΗΓ και την παραίτηση του Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Β. Γιόγιακα

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την ανάθεση του ΟΛΗΓ και την παραίτηση του Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Β. Γιόγιακα


Η ΟΛΗΓ ΑΕ, είναι φανερό πως ακόμα και τώρα μετα το ξεπούλημα της στον όμιλο Grimaldi (με κρυπτόμενη τη σύμβαση παραχώρησης και με αβέβαιο το μέλλον της χερσαίας ζώνης) συνεχίζει σταθερή στην πολιτική των απευθείας αναθέσεων, οι οποίες συνολικά ξεπερνούν τις 2.000.

Τελευταίο κρούσμα η απευθείας ανάθεση για την υπηρεσία προετοιμασίας και παρουσίασης ομιλίας –συγγραφή κειμένου και παρουσία σε Power Point- με θέμα τις «πράσινες δράσεις» σε εταιρία της οποίας διευθυντικό στέλεχος είναι ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Θεσπρωτίας της Ν.Δ.

Μετά την αποκάλυψη του θέματος και την προκληθείσα παραίτηση του συγκεκριμένου στελέχους ο βουλευτής Θεσπρωτίας, μπορεί να δήλωσε άγνοια, ωστόσο ακόμα και έτσι να είναι, φανερώνεται ανεπάρκεια γνώσης των πεπραγμένων του άμεσου περιβάλλοντος του, γεγονός που αποδεικνύει την ελαφρότητα του Κυβερνόντος κόμματος στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος, διότι την ώρα που κάθε ελληνικό νοικοκυριό στενάζει από την ακρίβεια «η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται τίμια» .

Read More »
Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την ανάθεση του ΟΛΗΓ και την παραίτηση του Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Β. Γιόγιακα Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την ανάθεση του ΟΛΗΓ και την παραίτηση του Διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Β. Γιόγιακα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

ΑΣΚΗΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
ΑΣΚΗΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ


Την Παρασκευή 11/11/2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας άσκηση Σεισμού Πυρκαγιάς σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας

Σκοπός της άσκησης είναι η διαπίστωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποτελεσματικότητας του πυροσβεστικού προσωπικού σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και πυρκαγιάς καθώς και η διαπίστωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας όλων των λοιπών εμπλεκομένων φορέων σε πιθανό περιστατικό σεισμού με εκδήλωση πυρκαγιάς με αντίστοιχες παραμέτρους και συνθήκες. Επίσης είχαμε τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε το βαθμό ετοιμότητας της σχολικής μας μονάδας σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Στόχος της άσκησης είναι η βέλτιστη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στην καταπολέμηση κρίσεων με θεμιτό αποτέλεσμα τις λιγότερες δυνατές απώλειες (ανθρωπίνων ζωών, εξοπλισμού, περιουσίας κ.α.). Έτερος στόχος είναι η βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του ασκούμενου προσωπικού, ο εντοπισμός λαθών και η εξοικείωση των υπαλλήλων με το κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας.


Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε η Πυροσβεστική συμμετείχε με δύο οχήματα και δέκα άντρες . Το σενάριο της άσκησης ήταν ρεαλιστικό. Προέβλεπε την εκδήλωση πυρκαγιάς στο λεβητοστάσιο.

Οι πυροσβέστες έδρασαν με ταχύτητα και απόλυτο συντονισμό για την αντιμετώπιση του υποτιθέμενου κινδύνου.

Το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας απέδειξε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, την ετοιμότητα και τον επαγγελματισμό του.

H Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσπρωτίας έδειξε ότι δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει άλλες υπηρεσίες που έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες. Αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας.

ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΥΛΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Read More »
ΑΣΚΗΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΑΣΚΗΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Θετική γνωμοδότηση για το αγωγό EastMed με τον όρο διασύνδεσής του με την Ήπειρο

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Θετική γνωμοδότηση για το αγωγό EastMed με τον όρο διασύνδεσής του με την Ήπειρο


Θετική, με όρους ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου επί του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικής Επιπτώσεων του έργου: «Αγωγός Μεταφοράς Φυσικού Αερίου EASTMED- Ελληνικό Τμήμα», ΔΕ Κομποτίου & Αράχθου, Δήμος Νικολάου Σκουφά/Δ.Ε. Φιλοθέης & Αμβρακικού, Δήμος Αρταίων, Δ.Ε. Φιλιππιάδος, Δ.Ε. Λούρου & Ζαλόγγου, Δ.Ε. Φαναρίου, Δήμος Πάργας, Δ.Ε. Μαργαριτίου & Πέρδικας, Δήμος Ηγουμενίτσας».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία υιοθέτησε την εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, την οποία ανέπτυξε στη συνεδρίαση του Σώματος ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος κ. Β. Γοργόλης. Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του Φορέα Υλοποίησης του έργου που είναι η εταιρεία «IGI POSEIDON S.A.».

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόβλεψη, ώστε ο αγωγός φυσικού αερίου να μην οδεύσει απλά στην Ήπειρο, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για σύνδεσή του με τοπικά δίκτυα, παρέχοντας φυσικό αέριο σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

Όπως υπογραμμίστηκε από τους εκπροσώπους της «IGI POSEIDON S.A.», η διανομή φυσικού αερίου στην Ήπειρο αφορά την εμπορική εκμετάλλευση και δεν αποτελεί αντικείμενο της ΜΠΕ όδευσης του αγωγού, ωστόσο οι προτάσεις που έγιναν θα υποβληθούν αρμοδίως.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι η Περιφέρεια «βάζει όρο, ώστε περνώντας από εδώ ο αγωγός φυσικού αερίου να γίνεται και διανομή στην Ήπειρο». «Είναι θέμα αρχής, είναι θέμα επιβίωσης για μας. Δε νοείται να παίρνουμε αέριο, ούτε από πλοία, ούτε από βυτία, ούτε από δεξαμενές. Η Ήπειρος δικαιούται στα πλαίσια της ισονομίας και της ισοπολιτείας να έχει φυσικό αέριο», τόνισε ακόμη, επισημαίνοντας και τις δύσκολες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μας.

Προκειμένου να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές για τη διάθεση φυσικού αερίου σε περιοχές της Ηπείρου, στην πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της θετικής γνωμοδότησης, ζητούνται:

· Η αύξηση κατά δύο των βαλβιδοστασίων που περιλαμβάνει η μελέτη. Συγκεκριμένα προβλέπονται τρία στις περιοχές Ανέζας, ένα σε περιοχή της Π.Ε. Πρέβεζας και ένα κοντά στην Πάργα. Η πρόταση της Περιφέρειας είναι για ένα στην είσοδο του αγωγού στα όρια της Ηπείρου και για ένα στην απόληξη του Αγωγού στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας. Η ύπαρξη βαλβιδοστασίων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σύνδεση σε δίκτυο ή σε μονάδα παροχέτευσης αερίου.

· Η Περιφέρεια ζητά επίσης την κατασκευή και ενός δεύτερου σταθμού συμπίεσης (προβλέπεται ένας στο Φλωροβούνι) με προτεινόμενη θέση κοντά στο Λούρο της Πρέβεζας.

«Συμπερασματικά η εξασφάλιση περισσότερων σημείων παροχέτευσης αερίου με βαλβιδοστάσια και η πιθανή κατασκευή μιας ακόμα μονάδας συμπιεσμένου αερίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις σύνδεσης κατοικιών, επιχειρήσεων, βιομηχανικών περιοχών με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους», καταλήγει η πρόταση της Περιφέρειας που περιλαμβάνεται στη θετική Γνωμοδότησή της επί της Μ.Π.Ε.
Read More »
Θετική γνωμοδότηση για το αγωγό EastMed με τον όρο διασύνδεσής του με την Ήπειρο Θετική γνωμοδότηση για το αγωγό EastMed με τον όρο διασύνδεσής του με την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών


Καλείστε σε μεικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών (δια ζώσης και τηλεδιάσκεψη) που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (Ελευθερίου Βενιζέλου 8), στις 17 Νοεμβρίου 2022, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:00 μ.μ. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 του ν.4555/2018 και τηρούμενων των μέτρων προστασίας που προβλέπονται προς αποφυγή της διάδοσης του COVID- 19 ( άρθρο 78 του Ν. 4954/2022) για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

1. Το νέο πρόγραμμα LEADER και ορισμός του Δήμου μας ως περιοχή παρέμβασης αυτού στο τοπικό πρόγραμμα της << ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε>>.
- Εισηγητές : Δήμαρχος και Εκπρόσωπος της << ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε>>.

2. Έγκριση 8ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού οικ. έτους 2022.
- Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κα Παππά - Μάλλιου Ουρανία

3. Καθορισμός των συντελεστών των τελών χρήσης λαϊκής αγοράς για το οικονομικό έτος 2023.
Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

4. Καθορισμό των συντελεστών του Ενιαίου Ανταποδοτικού τέλους Καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού έτους 2023.
Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

5. Καθορισμός των συντελεστών των τελών και δικαιωμάτων ύδρευσης και αποχέτευσης για το οικονομικό έτος 2023.
Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

6. Καθορισμός του συντελεστή οικοπέδου (ΣΟ) και του συντελεστή αξιοποίησης οικοπέδου (ΣΑΟ) για τον υπολογισμό του Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.) για περιοχές στα διοικητικά όρια του Δήμου Φιλιατών, όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού (που δεν έχει γίνει καθορισμός με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών)»
Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία

7. Κατανομή συμπληρωματικής κατανομής από ΚΑΠ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών σχολείων έτους 2022.
Εισηγητής : Αντιδήμαρχος κα Παππά – Μάλλιου Ουρανία
Read More »
Συνεδριάζει την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Συνεδριάζει την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5

«Ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ και μεσογειακή πόλη» | Παρουσίαση έργου Γάλλων φοιτητών Αρχιτεκτονικής Σχολής Παρισιού

Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022
«Ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ και μεσογειακή πόλη» | Παρουσίαση έργου Γάλλων φοιτητών Αρχιτεκτονικής Σχολής Παρισιού


Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του έργου της αποστολής των 23 Γάλλων μεταπτυχιακών φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής Paris-Malaquais του Παρισιού με επικεφαλής την καθηγήτριά τους, κα Δήμητρα Κανελλοπούλου.

Αναλυτικότερα, οι φοιτητές, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού τους μαθήματος αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασµού µε τίτλο «Ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ και μεσογειακή πόλη» και με έναυσμα το μοτέλ ΞΕΝΙΑ Ηγουμενίτσας, (σχεδιασμένο από τον Άρη Κωνσταντινίδη το 1959), παρουσίασαν στη Δημοτική Αρχή και τους εργαζόμενους στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου σενάρια αρχιτεκτονικής αναβάθμισης και ένταξης του μοτέλ ΞΕΝΙΑ στη ζωή της πόλης. Έχοντας στόχο την ένωση σ’ ένα λειτουργικό αστικό ιστό των κτιρίων του μοτέλ ΞΕΝΙΑ με το πρώην ΤΕΙ, τη μαρίνα, το δημοτικό στάδιο, το μουσείο και το κέντρο της πόλης, οι φοιτητές παρέδωσαν στον Δήμο σχέδια, μακέτες και τρισδιάστατες απεικονίσεις µε τις πολεοδομικές αρχιτεκτονικές τους προτάσεις και αφού ευχαρίστησαν τον Δήμο Ηγουμενίτσας για την υποστήριξη, ευχήθηκαν το έργο τους να συνδράμει θετικά στο όραμα του Δήμου Ηγουμενίτσας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και βιώσιμης πόλης.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας σε σχετική του δήλωση, μεταξύ των άλλων, ανέφερε τα εξής: «Είμαστε «ανοιχτοί» σε πρωτοβουλίες και δημιουργικές ιδέες που ταυτίζονται με τους στόχους μας για την τουριστική, οικονομική και πολεοδομική εξέλιξη του Δήμου μας και ευχαριστούμε την Αρχιτεκτονική Σχολή Paris-Malaquais του Παρισιού που επέλεξε την πόλη μας για να δουλέψει προτάσεις με θετικό αποτύπωμα στη ζωή των δημοτών».
Read More »
«Ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ και μεσογειακή πόλη» | Παρουσίαση έργου Γάλλων φοιτητών Αρχιτεκτονικής Σχολής Παρισιού «Ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ και μεσογειακή πόλη» | Παρουσίαση έργου Γάλλων φοιτητών Αρχιτεκτονικής Σχολής Παρισιού Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 13, 2022 Rating: 5
Blog Pop-up

Σελίδες