Ηγουμενίτσα: Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για συνεδρίαση του Δ.Σ με θέμα τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ)

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Ηγουμενίτσα: Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για συνεδρίαση του Δ.Σ με θέμα τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ)
%25CE%2594%25CE%25A9%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A3%2B%25CE%2594%25CE%2597%25CE%259C%25CE%2591%25CE%25A3%2B2

Αγαπητοί συνάδελφοι
Οι τελευταίες εξελίξεις φέρνουν αντικειμενικά στην επικαιρότητα την διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στην Ήπειρο, άρα και στον δήμο μας.

1. Οι βασικοί ποσοτικοί στόχοι του ΕΣΔΑ που ακολουθεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της Ελληνικής Νομοθεσίας που είναι συγκεκριμένα:
- 2022: Υποχρεωτική χωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων (καφέ κάδος, ΜΕΒΑ)
- 2025: Ανακύκλωση στο 55% των ΑΣΑ
- 2030: Ανακύκλωση στο 60% των ΑΣΑ
- Υγειονομική ταφή στο 10%

2. Η απόρριψη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, της απόφασης του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για το διαγωνισμό ανάθεσης εργασιών λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε ιδιώτες.

3. Η απόφαση του ΦΟΔΣΑ για λειτουργία των ΣΜΑ για ένα χρόνο δοκιμαστικά και ενδιάμεσα να αποφασισθεί πως θα δημοπρατηθούν.

4. Η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο στις 20/03/2021 για αυτά τα ζητήματα (https://www.youtube.com/watch?v=lizMNZTirMs από το 25ο λεπτό), που ήταν πολύ αποκαλυπτική.

Εν τω μεταξύ ο δήμος μας, δηλαδή οι κάτοικοι του μέσω των «ανταποδοτικών» τελών, συνεχίζουν να πληρώνουν 50.2€/τόνο για την είσοδο στην ΜΕΑ με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 9.000* τόνων σκουπιδιών τον χρόνο, 30€/τόνο για μεταφορά του υπολείμματος από ΜΕΑ στον ΧΥΤΥ Καρβουναρίου και επιπλέον 37€/τόνο για την μεταφορά τους με τα απορριμματοφόρα από Ηγουμενίτσα στη ΜΕΑ, χώρια τις εργατοώρες που απαιτούνται για αυτήν. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των δημοτικών τελών κατά 20% στον δήμο μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει τοποθετηθεί αναλυτικά κατά της αύξησης των δημοτικών τελών τόσο στο Δ.Σ., όσο και δημόσια με ανακοίνωση της.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επίμονα ζητά τα τελευταία χρόνια να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση στο Δ.Σ. για την διαχείριση των ΑΣΑ, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Τόσο η Λ.Σ. όσο και το ΚΚΕ έχουμε δημόσια τοποθετηθεί για αυτό τα θέμα, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο του 2019 το είχαμε αναγάγει σε κεντρικό μαζί με το θέμα του λιμανιού.

Σήμερα κάτω από το φώς των εξελίξεων επιβάλλεται να συζητηθεί συνολικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στον δήμο μας με σκοπό να παρθούν μέτρα ενάντια στο χαράτσωμα των δημοτών μας ,που στην πλειοψηφία τους είναι φτωχά λαϊκά στρώματα.

Ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι υπάρχουν τετελεσμένα που δεν μπορούν να αλλάξουν (π.χ. κατασκευή της ΜΕΑ, σχεδιασμός των ΣΜΑ). Επίσης ότι κινούμαστε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.

Η Λ.Σ. έχει εκφρασθεί ενάντια στην ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ του τομέα απορριμμάτων. Πιστεύουμε ότι σκοπός της δράσης κάθε επιχείρησης είναι πάντοτε η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της. Άρα ζητήματα όπως η λαϊκή υγεία, η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η οικονομική επιβάρυνση του λαού έρχονται σε δεύτερη μοίρα, και τις περισσότερες φορές σε αντίθεση με τον σκοπό για τον οποίο αυτή δημιουργήθηκε.

Υπάρχει και η αντίθετη άποψη.Ο Περιφερειάρχης στην συνεδρίαση του Π.Σ. διακήρυξε την προσήλωση του στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» ξορκίζοντας το δημόσιο τομέα.

Ωστόσο στην περίπτωση διαχείρισης των ΑΣΑ έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, γιατί «βγάζουν μάτι»:

1. Ο δήμος μας οφείλει με βάση τη σύμβαση να πληρώνει 50,2€/τόνο για την είσοδο στη ΜΕΑ με ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα 9.000 τόνων σκουπιδιών το χρόνο μέχρι το 2045. Ο δήμος μας για το 2020 δηλώνει 10.433,27 τόνους ΑΣΑ. Άρα με βάση τους βασικούς ποσοτικούς στόχους του ΕΣΔΑ απαγορεύεται από το 2025 να παραδίδει πάνω από 4.694,97 (10.433,37Χ 45%) τόνους στην ΜΕΑ και από το 2030 και μετά πάνω από 4.173,31μ(10,433,37Χ40%). Αντίθετα από 432,84 τόνους ανακυκλώσιμα που παρέδωσε το 2020, πρέπει να παραδίδει από το 2030 σε ΚΔΑΥ 6.259,96 τόνους.

Προφανώς υπάρχει αντίφαση μεταξύ του νόμου του κεντρικού κράτους και της σύμβασης που υπέγραψε το περιφερειακό κομμάτι του.

Ο πίνακας είναι αποκαλυπτικός

qwerw


*Κατά εκτίμηση ,ανακατανέμονται χρονιάτικα οι 80.000 τόνοι στους 18 δήμους της Ηπείρου. Το 2020 για τον δήμο μας ήταν 8.656 ton.

Για 20 χρόνια θα πληρώνουμε στην ΜΕΑ σχεδόν για διπλάσια ΑΣΑ από όσα θα παραδίδουμε.

Η αντίφαση αυτή, που επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα και μεγιστοποιεί την κερδοφορία της εταιρείας, μόνο με ένα τρόπο μπορεί να λυθεί. Να γίνει επαναδιαπραγμάτευση με την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.», που διαχειρίζεται την ΜΕΑ, με σκοπό την κατάργηση της ρήτρας για την «ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα». Άλλωστε η κατασκευή και λειτουργία των πράσινων σημείων, των ΜΕΒΑ ,η διαλογή στην πηγή που είναι η ενδεδειγμένη και οικολογικά σωστή μέθοδος έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτή την ρήτρα. Δεν μπορεί να μην γίνει συζήτηση και να υπάρχει απόφαση για αυτό.

2. Σε σχέση με τους ΣΜΑ. Υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην λειτουργία τους. Υπάρχουν ευθύνες για αυτήν την καθυστέρηση που την πληρώνουν οι δημότες μας με επί πλέον επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη. Το σωστό είναι ότι αυτή πρέπει να πληρωθεί από τους εργολάβους και την Περιφερική Αρχή που έχουν την ευθύνη για τις 12 παρατάσεις του έργου. Προκύπτει επίσης το ερώτημα γιατί οι ΣΜΑ πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσουν από την «ιδιωτική πρωτοβουλία»; Το φιάσκο του διαγωνισμού απέδειξε το αντίθετο. Γιατί δεν γίνεται να λειτουργήσουν οι ΣΜΑ με ευθύνη και με προσωπικό του ΦΟΔΣΑ ; Σε άλλες περιοχές(π.χ. Αττική) πως μπορεί και γίνεται; Ο ΦΟΔΣΑ αποφάσισε την δοκιμαστική λειτουργία των ΣΜΑ. Δεν είναι όμως καθορισμένο το πώς θα γίνει. Στην σύμβαση της εργολαβίας κατασκευής των ΣΜΑ υπάρχει η συμβατική υποχρέωση της εξάμηνης δοκιμαστικής λειτουργίας από τον κατασκευαστή εργολάβο. Το επόμενο εξάμηνο πως και ποιος θα τις λειτουργήσει; Η Λ.Σ προτείνουμε να γίνει από τον ΦΟΔΣΑ με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού το οποίο θα εκπαιδευτεί και θα χρησιμεύσει στην μετέπειτα λειτουργία των ΣΜΑ. Για αυτό και πρέπει να είναι μόνιμοι εργαζόμενοι με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Με γνώμονα την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, την υγεία των δημοτών, την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των εργασιακών σχέσεων, σας παρακαλούμε να φέρετε το θέμα «διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ)» στην συνεδρίαση του Δ.Σ.

Σας επισυνάπτουμε
· Την κοινή εισήγηση της αντιπολίτευσης στο Π.Σ. της 20ης Μαρτίου 2021-03-29
· Την ανακοίνωση της Λ.Σ. για τη αύξηση των δημοτικών τελών στο δήμο μας
· Την ανακοίνωση της Ε.Π. Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας του ΚΚΕ για τους ΣΜΑ

Ηγουμενίτσα 30/03/2021
Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας
Read More »
Ηγουμενίτσα: Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για συνεδρίαση του Δ.Σ με θέμα τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Ηγουμενίτσα: Αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για συνεδρίαση του Δ.Σ με θέμα τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Θεσπρωτός γιατρός ο νικητής των Doctors‘ Choice Award 2020 στη Γερμανία

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Θεσπρωτός γιατρός ο νικητής των Doctors‘ Choice Award 2020 στη Γερμανία


Νικόλαος Σκριτλής - Συνέντευξη με τον γιατρό κ. Χρήστο Π. Πετρίδη, 
εθνικό νικητή των Doctors‘ Choice Award 2020 στη Γερμανία.

Ο αναγνωρισμένος Αγγειοχειρουργός Δρ. Χρήστος Π. Πετρίδης, MD, FEBVS, FICS, μετά την πολύχρονη του εμπειρία ως αγγειοχειρουργός και διευθυντής αγγειοχειρουργικού τμήματος, εγκαταστάθηκε πρόσφατα στο ιδιωτικό ιατρείο του στο κέντρο του Αμβούργου, προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ασθενείς και ειδικά στους Έλληνες του Αμβούργου και περιχώρων, όπως και όλης της Γερμανίας.
Το 2017, ο Δρ. Χρήστος Π. Πετρίδης ανέλαβε ως διευθυντής αγγειοχειρουργικού τμήματος στο Marienkrankenhaus του Αμβούργου ως τότε πιο νέος σε ηλικία αγγειοχειρουργός της Γερμανίας.
Κατά τη θητεία του ως διευθυντής, πραγματοποίησε έναν μεγάλο αριθμό περίπλοκων όπως και πρωτοποριακών επεμβάσεων, κάνοντας την παγκοσμίως πρώτη τοποθέτηση ενός νέου ειδικού είδους στεντ (VasQ® Device) στην αρτηριοφλεβική επικοινωνία σε ασθενή σε νεφροκάθαρση.
Έως σήμερα, έχει εκτελέσει 2200 πολυάριθμες αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις, ώστε να είναι εις θέση να προσφέρει την μεγάλη εμπειρία του στους ασθενείς του, λειτουργώντας το ιατρείο του από το 2019 στο κέντρο του Αμβούργου.
Στις 21 Φεβρουαρίου 2021 είχε την ιδιαίτερη τιμή να βραβευτεί ως εθνικός νικητής Γερμανίας των Doctors‘ Choice Award 2020 στην αγγειοχειρουργική.
Η αναγνώριση αυτή της δουλειάς του ως αγγειοχειρουργός αποτελεί μεγάλο κίνητρο να συνεχίσει το έργο του, έχοντας στόχο πάντα να βελτιώσει και περισσότερο την αγγειοχειρουργική περίθαλψη των ασθενών του.


Κύριε Πετρίδη, πώς νιώθετε που βραβευτήκατε ως εθνικός νικητής Γερμανίας των Doctors‘ Choice Award 2020 στην αγγειοχειρουργική;

Σε μία χώρα όπως τη Γερμανία, η οποία στον τομέα της ιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τόσο πρωτοποριακή, υπάρχουν αρκετοί κορυφαίοι αγγειοχειρουργοί. Λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός αυτό, το βραβείο με τιμά ιδιαίτερα ως Έλληνα.

Ποια η σημασία αυτής της διάκρισης στον τομέα της ιατρικής;
Το βραβείο αυτό απονέμεται βάσει συστάσεων από άλλους συναδέλφους γιατρούς. Γι’ αυτό το λόγο αποτελεί ένα ιδιαίτερα τιμητικό γεγονός να ανακηρυχθεί ένας γιατρός ως εθνικός νικητής.

Μιλήστε μας για το ιατρείο σας και την ειδικότητά σας.
Το αγγειοχειρουργικό ινστιτούτο μας βρίσκεται στο κέντρο του πανέμορφου Αμβούργου, κοντά στο δημαρχείο.
Εκτός από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αμβούργου και περιχώρων, μας επισκέπτονται και ασθενείς από πιο μακρινές περιοχές, το οποίο μας τιμά ιδιαιτέρως.
Η κύρια έμφαση της αγγειοχειρουργικής μας εξειδίκευσης βρίσκεται στην ελάχιστα επεμβατική θεραπεία στους κιρσούς («φλεβίτιδα»), όπως και στην ενδαυλιακή αντιμετώπιση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αναγνώριση της δουλειάς σας πέραν των βραβείων;
Υπάρχουν στιγμές ως γιατρός που και χωρίς πολλά λόγια του ασθενή ή της οικογένειας του απλά και μόνο η ευγνωμοσύνη στο βλέμμα τους σου δίνει μία βαθιά και συγκινητική αναγνώριση. Τέτοιες στιγμές δεν μπορούν ποτέ να απεικονιστούν σε κανένα βραβείο.

Ποιος είναι ο στόχος σας στον τομέα της Ιατρικής;
Η αγγειοχειρουργική του 2021 είναι εις θέση με ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες να βοηθήσει και να σώσει πάρα πολλούς ασθενείς.
Στόχος μου είναι να προσφέρω πάντα τις πιο σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους και να βοηθήσω όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.
Γιατί ένας ασθενής δεν αποτελεί απλώς μία διάγνωση, αλλά είναι σύζυγος, γονιός η συγγενής άλλων ανθρώπων.

Μιλήστε μας για εσάς, την καταγωγή σας, τη Γερμανία και την Ελλάδα.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αμβούργο Γερμανίας, όπου και τελείωσα τις ιατρικές σπουδές μου, προτού ξεκινήσω την εξειδίκευση μου αρχικά στον τομέα της καρδιοχειρουργικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Μονάχου.
Το 2010 επέστρεψα στο Αμβούργο, όπου διαμένω με την σύζυγο και τα δύο παιδιά μας. Στόχος μας ήταν να επιστρέψουμε στην Ελλάδα, ένα όνειρο το οποίο με την έναρξη της μεγάλης οικονομικής κρίσης και λόγω των κακών επαγγελματικών προοπτικών έως σήμερα φαντάζει μακρινό. Επισκέπτομαι την Ελλάδα συνήθως δύο φορές το χρόνο.
Μία φορά το καλοκαίρι στην όμορφη Ήπειρο και συγκεκριμένα τον τόπο της καταγωγής μου, τη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας, και μία φορά προς τον Οκτώβριο ως προσκυνητής στο Άγιον Όρος, όταν μου το επιτρέπει το επαγγελματικό μου πρόγραμμα.

Πώς κρίνετε ως ιατρός την παρούσα κατάσταση της πανδημίας;
Αν και σε μια χώρα όπως τη Γερμανία τα μέτρα αντιμετώπισης διαφέρουν από κρατίδιο σε κρατίδιο, δεν θα πρέπει να ξαφνιάζει το γεγονός ότι τα αποτελέσματα σε ότι αφορά στα κρούσματα εξελίσσονται κάθε τόσο διαφορετικά. Το ίδιο ισχύει όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για όλες τις χώρες που υποφέρουν από τις εξελίξεις.

Τι συμβουλή έχετε να δώσετε στον κόσμο και ιδιαίτερα στον Ελληνισμό της Γερμανίας;
Από ιατρικής πλευράς η συμβουλή που θα ήθελα να δώσω είναι η εξής: η πανδημία αυτή κάποια στιγμή θα τελειώσει.
Υπάρχουν όμως ασθένειες πέραν αυτού του ιού, οι οποίες προϋπήρχαν, παραμένουν και θα συνεχίζουν να υπάρχουν.
Πολλές φορές μία νόσος δεν αντιλαμβάνεται από τον άνθρωπο έως τη στιγμή που γίνεται απειλητική για τη ζωή, όπως π.χ. το ανεύρυσμα της αορτής ή ένα σε προχωρημένη κατάσταση έλκος του ποδιού λόγο φλεβίτιδας.
Αυτές τις ακραίες καταστάσεις μπορούμε να τις προλάβουμε με μία προληπτική εξέταση μέσω υπερήχου. Με μία τέτοια σχετικά απλή εξέταση μπορεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις να αποφευχθεί μία καταστροφική εξέλιξη και ίσως και ο θάνατος πολλών ανθρώπων.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας και καλή συνέχεια και επιτυχίες στο έργο σας!
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Read More »
Θεσπρωτός γιατρός ο νικητής των Doctors‘ Choice Award 2020 στη Γερμανία Θεσπρωτός γιατρός ο νικητής των Doctors‘ Choice Award 2020 στη Γερμανία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Σύλληψη 32χρονου εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Σύλληψη 32χρονου εχτές το βράδυ στην ΗγουμενίτσαΣτη σύλληψη 32χρονου αλλοδαπού προέβησαν βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του στο εξωτερικό.
Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το πλαστό έγγραφο.
Read More »
Σύλληψη 32χρονου εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 32χρονου εχτές το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Με προϋπολογισμό 997.489,36 ευρώ εντάχθηκε η κατασκευή του Πράσινου Σημείου στο Δήμο Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Με προϋπολογισμό 997.489,36 ευρώ εντάχθηκε η κατασκευή του Πράσινου Σημείου στο Δήμο Ηγουμενίτσας


Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 εντάχθηκε η πράξη με τίτλο «Κατασκευή Πράσινου Σημείου Δήμου Ηγουμενίτσας», συνολικού προϋπολογισμού 997.489,36€. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στην αλυσίδα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανακύκλωσης στην πηγή προς όφελος του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής και της οικονομίας.

Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στην Πράξη Ένταξης είναι οι ακόλουθες:
Έργα διαμόρφωσης του χώρου
Έργα υποδομής (πύλη εισόδου-περίφραξη έργου, οικίσκος εισόδου, κτίριο γενικής χρήσης, υπόστεγο, δεξαμενή πλύσης-ύδρευσης-πυρόσβεσης, στεγανή Δεξαμενή Λυμάτων),
Η/Μ εγκαταστάσεις (εγκατάσταση ύδρευσης, αποχέτευσης λυμάτων, πυροπροστασίας, θερμομόνωσης, ηλεκτρολογική εγκατάσταση θέρμανσης-εξαερισμού-κλιματισμού),
Έργα διαχείρισης ομβρίων,
Έργα φύτευσης και άρδευσης,
Έργα εσωτερικής οδοποιίας
Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Λίγα λόγια για το πράσινο σημείο…

Τί είναι το Πράσινο Σημείο;
Τα Πράσινα Σημεία αποτελούν μια διεθνή και δοκιμασμένη πρακτική που βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών και σκοπεύει στην ανακύκλωση ειδικών ρευμάτων υλικών. Σήμερα αποτελούν σημαντικό τμήμα των συστημάτων ανακύκλωσης που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΥΣ 49/15-12-2015), προβλέπεται η δημιουργία ενός Πράσινου Σημείου ανά Δήμο. Επίσης, για την επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης που θέτει ο Νόμος 4042/2012 και την προώθηση της χωριστής συλλογής αποβλήτων, προτείνεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πράσινου σημείου σε επίπεδο Δήμου, όπου θα συλλέγονται χωριστά ανακυκλώσιμα υλικά (όχι αποκλειστικά απορρήματα συσκευασιών), όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικό και γυαλί, πράσινα, ογκώδη, κλπ.

Το πράσινο σημείο θα λειτουργεί συμπληρωματικά των συστημάτων διαλογής στην πηγή που θα εφαρμόζονται για τα διάφορα ρεύματα υλικών (π.χ. συσκευασίες, έντυπο υλικό, ηλεκτρικές στήλες, κ.λπ.).

Ποιες κατηγορίες υλικών θα συλλέγονται στο πράσινο σημείο;

Στο Πράσινο Σημείο θα συλλέγονται χωριστά:
Χαρτί (έντυπα, χαρτόνια, βιβλία κλπ)
Πλαστικό (Πλαστικά μπουκάλια, λοιπές πλαστικές συσκευασίες, καπάκια, ογκώδη πλαστικά κλπ)
Μέταλλα (Μεταλλικά αντικείμενα ογκώδη, συσκευές αλουμινίου κλπ)
Γυαλί (Τζάμια, γυάλινες συσκευασίες)
Ηλεκτρικός & ηλεκτρονικός εξοπλισμός (μικρές ηλεκτρικές συσκευές, καλώδια, λαμπτήρες κπλ)
Μπαταρίες – συσσωρευτές (Μπαταρίες αυτοκινήτου, λοιπές μπαταρίες κλπ)
Πράσινα – ξύλα (Βιοαποδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων, Ξύλινες συσκευασίες & λοιπά ξύλα)
Οικιακά ογκώδη απορρίμματα (Έπιπλα, στρώματα, χαλιά, ποδήλατα, παιχνίδια κλπ)
Οικιακά απορρίμματα μικρού μεγέθους (ρούχα, DVD, μελάνια εκτυπωτών κλπ)
Ειδικά απορρίμματα (π.χ. βρώσιμα έλαια )

Ποιοι είναι οι στόχοι;

Οι στόχοι αναφορικά με την κατασκευή του έργου συνοψίζονται στα ακόλουθα:
Προώθηση της ιεράρχησης στη διαχείριση των αποβλήτων και ιδίως της προώθησης της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
Ευαισθητοποίηση των πολιτών με την άμεση συμμετοχή τους και την περιβαλλοντική τους εκπαίδευση.
Ανάκτηση υλικών υψηλότερης καθαρότητας, ως αποτέλεσμα της χωριστής συλλογής.
Αύξηση των εσόδων και της ανταπόδοσης από τη διαδικασία της επαναχρησιμοποίησης / ανακύκλωσης συλλεγόμενων υλικών.
Μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται για ταφή και κατ’ επέκταση του κόστους διαχείρισης για το Δήμο.
Προώθηση των πρωτοβουλιών των ΟΤΑ και της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στον τομέα του περιβάλλοντος.
Εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου και κατά συνέπεια του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.
Τήρηση των απαιτήσεων της νομοθεσίας σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων.
Read More »
Με προϋπολογισμό 997.489,36 ευρώ εντάχθηκε η κατασκευή του Πράσινου Σημείου στο Δήμο Ηγουμενίτσας Με προϋπολογισμό 997.489,36 ευρώ εντάχθηκε η κατασκευή του Πράσινου Σημείου στο Δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: Με 3 γιατρούς ενισχύεται το Νοσοκομείο Φιλιατών

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Βασίλης Γιόγιακας: Με 3 γιατρούς ενισχύεται το Νοσοκομείο ΦιλιατώνΜε τρεις θέσεις ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ ενισχύεται το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για 1 θέση Ιατρού Αναισθησιολόγου, ο οποίος μετακινήθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου για να στελεχώσει το αναισθησιολογικό και τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Νοσοκομείου Φιλιατών, καθώς και για 2 θέσεις επί θητεία Ειδικευμένων Ιατρών, ΩΡΛ και Βιοπαθολογίας.

«Η προσπάθεια για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Φιλιατών είναι διαρκής και συνεχίζεται. Παράλληλα τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί η δυναμικότητα της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: Με 3 γιατρούς ενισχύεται το Νοσοκομείο Φιλιατών Βασίλης Γιόγιακας: Με 3 γιατρούς ενισχύεται το Νοσοκομείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Αύξηση σοκ με 4.340 νέα κρούσματα

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Αύξηση σοκ με 4.340 νέα κρούσματαΤα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.340, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 260.077 (ημερήσια μεταβολή +1.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.267 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.017 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 741 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.688 ασθενείς. Οι εισαγωγές2 νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή -11.84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).
Read More »
Αύξηση σοκ με 4.340 νέα κρούσματα Αύξηση σοκ με 4.340 νέα κρούσματα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

67 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
67 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων

ΠΕ Άρτας 5
ΠΕ Θεσπρωτίας 6
ΠΕ Ιωαννίνων 53
ΠΕ Πρέβεζας 3Read More »
67 νέα κρούσματα στην Ήπειρο 67 νέα κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Σύμφωνη γνώμη της Ε.Υ.Δ. για δύο έργα του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Σύμφωνη γνώμη της Ε.Υ.Δ. για δύο έργα του Δήμου ΗγουμενίτσαςΠρος δημοπράτηση οδεύει το έργο της «Διευθέτησης του ρέματος Γκούρας» με συνολικό προϋπολογισμό 8.780.000 €, μετά τη διατύπωση θετικής γνώμης εκ μέρους της Ε.Υ.Δ. του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» για τα σχέδια των τευχών διακήρυξης και τη διαδικασία προκήρυξής του. Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Η Ε.Υ.Δ. διατύπωσε επίσης θετική γνώμη και για τα σχέδια διακήρυξης και τη διαδικασία προκήρυξης της πράξης «αντικατάσταση οχημάτων του Δήμου Ηγουμενίτσας», συνολικού προϋπολογισμού 999.998€
Read More »
Σύμφωνη γνώμη της Ε.Υ.Δ. για δύο έργα του Δήμου Ηγουμενίτσας Σύμφωνη γνώμη της Ε.Υ.Δ. για δύο έργα του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Συνεδριάζει την Παρασκευή το Περιφερειακό Συμβούλιο

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Συνεδριάζει την Παρασκευή το Περιφερειακό ΣυμβούλιοΤην Παρασκευή 2 Απριλίου και ώρα 13.00 συνεδριάζει- μέσω τηλεδιάσκεψης- το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:

Επικύρωση πρακτικών – αποφάσεων των τακτικών, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου:
1ης /22-2-2021 , 2ης/22-2-2021 και 3ης/19-3-2021

Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 της Περιφέρειας Ηπείρου

Αναμόρφωση πίνακα Οικονομικής Στοχοθεσίας προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2021

Έγκριση 2ης τροποποίησης προϋπολογισμού Περιφέρειας Ηπείρου, οικ. έτους 2021
Read More »
Συνεδριάζει την Παρασκευή το Περιφερειακό Συμβούλιο Συνεδριάζει την Παρασκευή το Περιφερειακό Συμβούλιο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Ο Μάριος Κάτση για τη σύσταση προανακριτής κατά του Νίκου Παππά

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Ο Μάριος Κάτση για τη σύσταση προανακριτής κατά του Νίκου Παππά


Ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής κατά του Νίκου Παππά, που προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «το ελληνικό κοινοβούλιο σύρεται για δεύτερη φορά από το 2019, να συζητήσει μια πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά πρώην Υπουργου του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρώτη, προσπαθήσατε να συγκαλύψετε ένα διεθνώς αποδεδειγμένο σκάνδαλο, αυτό της Novartis, και να το παρουσιάσετε ως σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ, και σήμερα στήνετε μια προανακριτική με βάση μια μηνυτήρια αναφορά του κ. Καλογρίτσα, που ούτε και ο ίδιος γνωρίζει για ποιο πράγμα ακριβώς κατηγορεί τον Νίκο Παππά, με τις τόσες γελοίες αντιφάσεις του».

Αναφερόμενος στο τι θέλει να πετύχει η κυβέρνηση στην παρούσα συγκυρία ,μέσα από αυτή την βρώμικη στοχοποίηση των πολιτικών της αντιπάλων, ο Μάριος Κάτσης τόνισε ότι «θέλετε εναγωνίως να αλλάξετε την αντζέντα, για να κρύψετε την απίστευτη αποτυχία σας στη διαχείριση της πανδημίας με τους 8000 νεκρούς, τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της χώρας, αλλά και για να συντηρήσετε το αντι-Σύριζα μέτωπο, που πλέον όμως δεν πουλάει. Λειτουργήσατε και λειτουργείτε, και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, κατά παραγγελία των καναλαρχών, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτοί σας έφεραν στην εξουσία, και αν σας ασκήσουν το 1/10 της κριτικής που ασκούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πέσετε την επόμενη μέρα. Αυτό το τρίγωνο της διαπλοκής, ΜΜΕ, Τράπεζες και πολιτικό σύστημα δεν συγχώρεσε ποτέ στο ΣΥΡΙΖΑ την προσπάθεια να κοπεί το νήμα της αλληλοϋποστήριξης των κορυφών του. Δε συγχώρεσε ποτέ το νόμο για την αδειοδότηση των καναλιών που φέραμε, και οποίος ισχύει ακόμα και σήμερα».

Σχετικά με τα δωράκια της κυβέρνησης στους καναλάρχες, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέφερε ότι «Μειώσατε τον απαιτούμενο αριθμό των εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια από τους 400 του ν.4339/2015, στους 340, ανοίγοντας το δρόμο για απολύσεις και μειώσεις. Ξεσηκώσατε έτσι μεγάλες απεργίες τα περασμένα Χριστούγεννα, όπου οι εργαζόμενοι ουσιαστικά υπερασπίστηκαν το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Δώσατε αδιαφανώς χρήμα χωρίς κριτήρια σε όποιους θέλατε, όσα θέλατε, ώστε να ελέγξετε την ενημέρωση. Με λίστες Πέτσα, με καμπάνες για τον εμβολιασμό, και για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και με το χάρισμα στα κανάλια της δόσης του 2020 για τις άδειες, μοιράσατε 77,5 εκ ευρώ ζεστό χρήμα στα ΜΜΕ. Αποτέλεσμα; Ένα δυστοπικό πεδίο στην ενημέρωση όπου η φιλοκυβερνητική προπαγάνδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει τα αυταρχικά καθεστώτα. Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, έρχεστε σήμερα και μας λέτε ότι εμείς, που επιβάλαμε τη νομιμότητα και τους βάλαμε να πληρώσουν για πρώτη φορά από το ’89, είμαστε διεφθαρμένοι και θέλαμε να ελέγξουμε την ενημέρωση, ενώ εσείς που αποδεδειγμένα τους πάτε κάθε μήνα ταμείο και τους χαρίζετε πληρωμές, το κάνετε υπέρ της πολυφωνίας, της ανεξαρτησίας και είστε οι δημοκράτες και οι θεσμικοί».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Μάριος Κάτσης έθεσε σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη σύσταση της προανακριτικής, «για τι ακριβώς μας κατηγορείτε; Ότι ΘΑ έπαιρνε άδεια ο Καλογρίτσας ενώ ο δικός μας νόμος με τις προβλέψεις του τον πέταξε εκτός από τον διαγωνισμό επειδή δεν έφερε τα χρήματα της εγγυητικής; Το Δημόσιο με το νόμο μας εισέπραξε χρήματα, δεν έχασε. Που είναι η απιστία; Με τι στοιχεία μας κατηγορείτε; Με τις καταγγελίες του κ. Καλογρίτσα που είχε συνέταιρο τον στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Θεοδωρικάκο, και δικηγόρο τον κ. Λοβέρδο; Από πότε η ΝΔ θεωρεί τον Καλογρίτσα αξιόπιστο πρόσωπο, όταν μόλις πρόσφατα τον αποκαλούσε απατεώνα και αποτυχημένο; Μάλλον από όταν ξεκίνησε να του δίνει έργα 18,2 εκ. ευρώ από την Αττικό μετρό στο Ελληνικό, μια ημέρα πριν ζητήσετε την προανακριτική».

Ο Τομεάρχεις Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας πως, «είναι σα να ερευνάμε μια υπόθεση δολοφονίας όταν δεν υπάρχει πτώμα, όταν δεν υπάρχει όπλο, δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά με κατηγορίες εναντίον κάποιου, ότι του πέρασε από το μυαλό να κάνει το φονικό. Η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει από τον ζόφο που υπάρχει στην κοινωνία και συμπεριφέρεται ως γιουσουφάκι των καναλαρχών. Τα πραγματικά σκάνδαλα που παράγετε καθημερινά, θα εξεταστούν από την επόμενη Βουλή, να είστε σίγουροι».


Read More »
Ο Μάριος Κάτση για τη σύσταση προανακριτής κατά του Νίκου Παππά Ο Μάριος Κάτση για τη σύσταση προανακριτής κατά του Νίκου Παππά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΠΡΌΤΑΣΗ - Του ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΠΡΌΤΑΣΗ - Του ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥΠΡΟΣ
1. ΔΗΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΊΤΣΑΣ
2. ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ ΗΠΕΊΡΟΥ
3. ΑΝΤ/ΡΧΗ ΘΕΣ/ΤΙΑΣ κ. ΠΙΤΟΥΛΗ ΘΩΜΑ
4. ΕΦ. ΑΡΧΑΙΟΤΉΤΩΝ ΘΕΣ/ΤΙΑΣ
5. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ ΟΜΆΔΑ "ΑΝΑΠΟΛΏΝΤΑΣ ΕΝ .... ΗΓ/ΤΣΗ "
6. ΤΟΠΙΚΟΎΣ ΦΟΡΕΊΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΌΤΗΤΕΣ κάθε δραστηριότητας
7. Συμπολίτες μου ...

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε ένα άρθρο του συμπολίτη ιατρού Αλέξανδρου Τζίμα , ο οποίος με το άρθρο του αυτό προτείνει , στα πλαίσια αναπλασεως , τόσον του παλαιού κάστρου που βρίσκεται στο δασύλλιο της πόλης μας , όσο και αυτού του δασυλλιου με μελέτες αναδείξεως του , την παράλληλη δημιουργία - ίδρυση ενός Ιστορικού Μουσείου - Αρχείου αυτής (της πόλης ) . Η παραπάνω ΙΔΈΑ - - ΠΡΌΤΑΣΗ νομίζω πως είναι απολύτως ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ . Ως ιδανικός δε χώρος γι'αυτό , προτείνεται η εγκατάσταση του στο γειτνιαζον κτίσμα , όπου σήμερα στεγάζεται το Δασαρχείο , και μετεγκατάσταση αυτού σε άλλο δημοτικό ή δημόσιο κτίσμα .
Έχω την άποψη πως αυτή η πρόταση αξίζει να μελετηθεί σοβαρά από όλους τους εμπλεκόμενους Δημόσιους και Δημοτικούς φορείς , έτσι ώστε με σοβαρά και στέρεα βήματα να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτής της προτάσεως. Νομίζω ότι περιττεύει ν'αναπτυξω τα ωφέλη που θα προκύψουν σε όλα τα επίπεδα , για τους κατοίκους, για την πόλη . Προσωπικά , αισθάνομαι την ανάγκη να εκδηλωσω την ΣΥΝΗΓΟΡΊΑ μου στην πρόταση αυτή και θα ήθελα να το πράξουν βέβαια και οι συμπολίτες μου . Ελπίζω και οι Δημοτικές και Δημόσιες Αρχές , καθώς και οι φορείς εις τους οποίους αποστέλλω το κείμενο μου αυτό , να πράξουν το ίδιο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ενός εκάστου .
Το παρόν θα δημοσιεύσω στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο , και με ανυπομονησία θα περιμένω την ανταπόκριση τους ... 
Συνημμένα στους ως άνω φορείς , αποστέλλω και το σχετικό άρθρο του κ. Αλέξανδρου Τζίμα .
Read More »
ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΠΡΌΤΑΣΗ - Του ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΉ ΠΡΌΤΑΣΗ - Του ΑΛΚΗ ΦΑΤΣΙΟΥ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Προτεραιότητα στην παραχώρηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας της χερσαίας ζώνης - Συγκροτείται κυβερνητική επιτροπή παρακολούθησης των υπό αξιοποίηση λιμανιών

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Προτεραιότητα στην παραχώρηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας της χερσαίας ζώνης - Συγκροτείται κυβερνητική επιτροπή παρακολούθησης των υπό αξιοποίηση λιμανιών


Τη συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής Παρακολούθησης Λιμένων υπό Αξιοποίηση ενέκρινε στη σημερινή συνεδρίασή του το υπουργικό συμβούλιο. Την πρόταση είχαν υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Η αξιοποίηση των 10 λιμένων είναι στις άμεσες προτεραιότητες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το Newmoney δημοσιεύει την πρόταση που κατατέθηκε και εγκρίθηκε και το σκεπτικό της.

Στον παρόντα χρόνο, υπάρχουν 10 λιμένες, αρμοδιότητας του ΤΑΙΠΕΔ, που είναι προς αξιοποίηση.
Για 3 Λιμένες (Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα , Φίλιππος Β’ Καβάλας) οι διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν εκκινήσει και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Στόχος είναι, εντός του 2021, να προωθηθούν οι διαδικασίες παραχώρησης 2 τουλάχιστον ακόμη λιμένων (Ηράκλειο και Βόλος).
Η εμπειρία, τόσο από την διαδικασία αξιοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, όσο και των 3 περιφερειακών λιμένων, έχει καταδείξει ότι υφίσταται ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ζητημάτων/προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν:

α) πριν την διαγωνιστική διαδικασία, β) πριν την σύμβαση παραχώρησης και γ) μετά την σύμβαση προκειμένου να υλοποιηθούν οι επενδύσεις κατά τα προβλεπόμενα σε αυτήν.

Είναι σαφές ότι τα προβλήματα αυτά είναι ποικίλα και διαφορετικά για κάθε έναν λιμένα ξεχωριστά ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε λιμένα και την ιστορική εξέλιξή τους.

Κυρίως εντοπίζονται σε θέματα:
απαλλοτριώσεων,
κτηματολογίου,
δασικών χαρτών,
σύνδεσης με οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες,
οικονομικής αποτίμησης,
χάραξη χερσαίων λιμενικών ζωνών,
εμπλοκή του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης και του σχεδίου ανάπτυξης των λιμένων
αποδέσμευση λιμενικών ζωνών και απόδοσή του στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.
Ιδιαίτερα το τελευταίο θέμα είναι πολύ σημαντικό και εξαιρετικά κρίσιμο στην Ηγουμενίτσα, στον Βόλο, στο Ηράκλειο, στην Ελευσίνα, στην Ραφήνα κ.ά.

Προκειμένου να λυθούν τέτοιου είδους προβλήματα λειτουργεί ήδη, ατύπως, μια ομάδα Γενικών Γραμματέων, με την συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να δρομολογούνται λύσεις στα θέματα αυτά.
Δεδομένης της προαναφερθείσας κατάστασης, υφίσταται ανάγκη θεσμοθέτησης του ανωτέρω άτυπου οργάνου υπό την μορφή μιας Κυβερνητικής Επιτροπής, η οποία θα αποκτήσει ουσιαστικότερη δύναμη παρέμβασης για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν και, κυρίως, να έχει την δυνατότητα να εισηγηθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπου χρειάζεται.

Στην Επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς:
Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (πρόεδρος),
Οικονομικής Πολιτικής
Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών,
Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης,
καθώς και από εκπρόσωπο του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος ορίζεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ,

Στην Επιτροπή θα ενταχθεί και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών.
Μπορεί να μετέχουν, επίσης, χωρίς δικαίωμα ψήφου, εφόσον κληθούν προς τούτο από τον Πρόεδρο, Γενικοί Γραμματείς, εμπειρογνώμονες, δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι από συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και εκπρόσωποι περιφερειακών ή τοπικών αρχών, ανάλογα με τα θέματα της εκάστοτε ημερήσιας διάταξης.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα όργανο που έχει δουλέψει ήδη αποτελεσματικά, με συγκεκριμένες θετικές παρεμβάσεις, το οποίο όμως έχει ανάγκη να αναλάβει μεγαλύτερο λόγο στην αξιοποίηση των λιμένων, η οποία είναι βασική κυβερνητική πρωτοβουλία.
Μηνάς Τσαμόπουλος
Read More »
Προτεραιότητα στην παραχώρηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας της χερσαίας ζώνης - Συγκροτείται κυβερνητική επιτροπή παρακολούθησης των υπό αξιοποίηση λιμανιών Προτεραιότητα στην παραχώρηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας της χερσαίας ζώνης - Συγκροτείται κυβερνητική επιτροπή παρακολούθησης των υπό αξιοποίηση λιμανιών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων 2021 από την Περιφέρεια Ηπείρου

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων 2021 από την Περιφέρεια ΗπείρουΑπό τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021 αρχίζει η υλοποίηση του προγράμματος για τη διαχείριση των νεκρών ζωών που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Ηπείρου και το οποίο υλοποιείται από ανάδοχο εταιρεία.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες είναι ΔΩΡΕΑΝ και δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους,

Περιλαμβάνει:

1. Την Περισυλλογή προς διαχείριση και αποτέφρωση ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ και συγκεκριμένα:
Πτωμάτων βοοειδών, αιγών και προβάτων, που ανευρίσκονται νεκρά εντός ή εκτός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, από τα οποία λαμβάνονται επιπλέον δείγματα εγκεφαλικού ιστού, συγκεκριμένα βοοειδή ηλικίας άνω των 24 ή 48 μηνών (ανάλογα με τη χώρα αρχικής προέλευσής τους) και στις αίγες και τα πρόβατα ηλικίας άνω των 18 μηνών.
Πτωμάτων νεκρών βοοειδών, και αιγοπροβάτων που δεν εντάσσονται στα ζώα της προηγουμένης παραγράφου, που ανευρίσκονται νεκρά εντός ή εκτός των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

2. Την Περισυλλογή προς διαχείριση και αποτέφρωση ΛΟΙΠΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΖΩΩΝ και συγκεκριμένα:
Πτωμάτων όλων των ηλικιών των ζώων που ανευρίσκονται νεκρά κατά μήκος του Εθνικού Οδικού Δικτύου ή σε Δημόσιες ή Δημοτικές εκτάσεις.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ:
Οι κτηνοτρόφοι απευθύνονται άμεσα για την ύπαρξη νεκρών ζώων εντός ή εκτός των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΝΤΟΣ 7 ΗΜΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΖΩΟΥ.

Οι υπεύθυνοι συντηρητές ή διαχειριστές του οδικού δικτύου καθώς και λοιποί πολίτες να απευθύνονται για τον εντοπισμό νεκρών ζώων στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία ή στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση.

Επιπρόσθετα, οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, αιγών και προβάτων ανεξαρτήτως αιτιολογίας θανάτου, ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ, σε εφαρμογή των προγραμμάτων Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των Βοοειδών (ΣΕΒ) και Επιτήρησης, Ελέγχου και Εξάλειψης των Μεταδοτικών ιστού Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ) στα μικρά μηρυκαστικά, για την δήλωση και προσκόμιση των νεκρών ζώων για την λήψη εγκεφαλικού μέσω της κατ' έτος εκάστοτε ΚΥΑ οικονομικών αποζημιώσεων ως εξής:
-90 ΕΥΡΩ σε νεκρά βοοειδή ηλικίας άνω των 48 μηνών (τα οποία γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ) ή των 24 μηνών (τα οποία γεννήθηκαν σε Βουλγαρία, Ρουμανία ή σε τρίτες χώρες ) και εκτράφηκαν στην Ελλάδα.
- 25 ΕΥΡΩ σε νεκρά πρόβατα και αίγες ηλικίας άνω των 18 μηνών.

Η αποζημίωση θα δίνεται με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Αίτηση του κτηνοτρόφου στην τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία.
2. Αποδεικτικό παραλαβής του νεκρού ζώου από την εταιρία του φορέα υλοποίησης του προγράμματος.
3. Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης που να αναγράφεται ως πρώτος δικαιούχος ο αιτών κτηνοτρόφος.

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ.

Πληροφορίες στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Read More »
Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων 2021 από την Περιφέρεια Ηπείρου Πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων 2021 από την Περιφέρεια Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Την ενίσχυση από την τοπική κοινωνία ζητούν οι Αμαζόνες Θεσπρωτίας

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Την ενίσχυση από την τοπική κοινωνία ζητούν οι Αμαζόνες ΘεσπρωτίαςRead More »
Την ενίσχυση από την τοπική κοινωνία ζητούν οι Αμαζόνες Θεσπρωτίας Την ενίσχυση από την τοπική κοινωνία ζητούν οι Αμαζόνες Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Πρόστιμο και λουκέτο σε ψησταριά - 99 συνολικά οι παραβάσεις

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Πρόστιμο και λουκέτο σε ψησταριά - 99 συνολικά οι παραβάσειςΣτο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (29-03-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (99) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

(84) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
17 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
45 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
15 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(12) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
4 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
1 παράβαση στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(3) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας εμπορικών δραστηριοτήτων και συναφείς παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, με την επιβολή προστίμου (3.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας 15 ημερών σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ψησταριά) καθώς και από (300) ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες για μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
Πρόστιμο και λουκέτο σε ψησταριά - 99 συνολικά οι παραβάσεις Πρόστιμο και λουκέτο σε ψησταριά - 99 συνολικά οι παραβάσεις Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Δωρεά από την ΧΩΡΙΆΤΙΚΗ ΖΥΜΗ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Δωρεά από την ΧΩΡΙΆΤΙΚΗ ΖΥΜΗ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου ΗγουμενίτσαςΟ Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την εταιρεία εμπορίας τυροπιτών και παρόμοιων ειδών ΧΩΡΙΆΤΙΚΗ ΖΥΜΗ για την μεγάλη προσφορά της σε νηστίσιμα κατεψυγμένα προϊόντα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του.

Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ώρες λειτουργίας : 07:00 – 15:00
Αγίου Δονάτου (έναντι Πυροσβεστικής)
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021438

Read More »
Δωρεά από την ΧΩΡΙΆΤΙΚΗ ΖΥΜΗ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Δωρεά από την ΧΩΡΙΆΤΙΚΗ ΖΥΜΗ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Εμβολιασμός στο Κ.Δ.ΑΠ. μεΑ «Το Εργαστήρι»

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Ηγουμενίτσα: Εμβολιασμός στο Κ.Δ.ΑΠ. μεΑ «Το Εργαστήρι»Στο πλαίσιο της λήψης όλων τα απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας και με στόχο τη σύντομη επιστροφή στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής, ο Δήμος Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ., πραγματοποίησε σήμερα εμβολιασμό στους ωφελούμενους του Κ.Δ.ΑΠ. μεΑ «Το Εργαστήρι».

Ευχαριστούμε για τη συνεισφορά τους τον υπεύθυνο ιατρό του ΕΟΔΔΥ, καθώς και τον συντονιστή του Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας κ. Κωνσταντίνο Θωμαδάκη για τη διάθεση του ιατρού κ. Κωνσταντίνου Κοτζαπαναγιώτου, ο οποίος συνέβαλε στη διαδικασία του εμβολιασμού.

Αναμένοντας τη δεύτερη φάση της διαδικασίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου, είμαστε αισιόδοξοι για σύντομη επιστροφή στην κανονικότητα.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής
Βασιλική Τσώτου
Read More »
Ηγουμενίτσα: Εμβολιασμός στο Κ.Δ.ΑΠ. μεΑ «Το Εργαστήρι» Ηγουμενίτσα: Εμβολιασμός στο Κ.Δ.ΑΠ. μεΑ «Το Εργαστήρι» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Ο Θωμάς Δημητρίου για το κτήριο της φοιτητικής εστίας

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Ο Θωμάς Δημητρίου για το κτήριο της φοιτητικής εστίαςΗ χαμένη άνοιξη του καταργημένου πανεπιστημιακού τμήματος
(Διαμοιράζονται τα ιμάτια του πρώην ΤΕΙ Ηγουμενίτσας χωρίς ανταλλάγματα)

Με απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας, που συνεδρίασε στις 22/3/2021 και με τη συμμετοχή του Αστυνομικού Διευθυντή δώρισε με ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του, την έκταση των 10.000 τ.μ μαζί με το 2.500 τ.μ ημιτελές κτήριο της φοιτητικής εστίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τη μελλοντική εγκατάσταση των υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας.

Η απόφαση αυτή, έρχεται να αντικαταστήσει την προ εξαμήνου απόφαση του Δ.Σ η οποία έθετε ως όρους, αφενός την εντός διετίας χρηματοδότηση της μελέτης και την ολοκλήρωση κατασκευής του κτηρίου, αφετέρου την απόδοση στο Δήμο Ηγουμενίτσας του κτηρίου που σήμερα στεγάζει την Αστυνομική Διεύθυνση.

Αν και κανένας από τους δύο όρους δεν εκπληρώθηκε, το Δ.Σ. κλήθηκε εντός 6μήνου να ξαναψηφίσει τη δωρεά χωρίς ανταλλάγματα πλέον, βασιζόμενο σε υποσχέσεις δέσμευσης της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ. για την χρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής του κτηρίου της φοιτητικής εστίας.

Όταν η κυβέρνηση έκλεισε τον Αύγουστο του 2019 πανεπιστημιακά τμήματα και κατάργησε το νεοϊδρυθέν τμήμα «Μετάφρασης και Διερμηνείας» της πόλης μας, είναι τραγική ειρωνεία ο Δήμος Ηγουμενίτσας να σπεύδει και να δωρίζει στην Αστυνομία το οικόπεδο με το κτήριο που προορίζονταν για τον παραπάνω εκπαιδευτικό σκοπό.

Είναι γνωστό, ότι η απόφαση λήφθηκε χωρίς καμιά διαβούλευση με την κοινωνία, χωρίς να υπάρχει το θέμα της παραχώρησης σε κανένα από τα προεκλογικά προγράμματα των δημοτικών παρατάξεων, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και με πρόσχημα την αποκέντρωση των υπηρεσιών που δημιουργούν δήθεν συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή που σχεδίασε και εργάστηκε για τη δωρεάν παραχώρηση, να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

Έχει σκεφθεί το ενδεχόμενο, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως διάδοχος του ΤΕΙ Ηπείρου, να διεκδικήσει τα περισσότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ, που έχει δαπανήσει από το ταμείο του, για τη φοιτητική εστία;

Ποιο κτηριακό συγκρότημα αστυνομικής διεύθυνσης εξυπηρετείται από εγκαταστάσεις 2.500 τ.μ. και οικόπεδο 10 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή μας τουλάχιστον;

Από ποιούς δρόμους θα γίνεται η πρόσβαση των πολιτών στη νέα Αστυνομική Δ/νση, όταν η ένταξη της 5ης πολεοδομικής ενότητας στο σχέδιο πόλης, μεταφέρεται διαρκώς στις καλένδες;

Χωρίς να υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη, πως εκτιμάται ότι χρειάζονται και τα 10 στρέμματα για την Α.Δ Θεσπρωτίας, όταν η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, καλύπτει έκταση μικρότερη των δύο στρεμμάτων;

Πως χωρίς μελέτη το προβλεπόμενο κόστος, εκτιμήθηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ;

Εάν και όταν η Αστυνομική Διεύθυνση μετεγκατασταθεί στο κτήριο που της δωρίζει ο Δήμος, υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης του νυν κτηρίου της Αστυνομίας όταν αυτό περιέλθει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου ή αντί για το παρατημένο και ημιτελές κτήριο της φοιτητικής εστίας θα μας προκύψει το πεντηκονταετίας και ελάχιστα συντηρημένο σημερινό κτήριο της αστυνομίας, που μπορεί να εξελιχθεί σε ερείπιο μπροστά στο παραλιακό μέτωπο της πόλης;

Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου της Ηγουμενίτσας, όταν τα αυτοκίνητα της αστυνομίας θα περνούν ξανά από αυτό υποχρεωτικά;

Εάν ποτέ, το νυν κτήριο της Αστυνομίας αξιοποιηθεί μετά τη μετεγκατάστασή της, γιατί δεν θα δημιουργείται και τότε κυκλοφοριακή συμφόρηση;

Για το εύλογο αίτημα των αστυνομικών για καλύτερες εγκαταστάσεις, εξετάστηκε η πιθανότητα ανακατασκευής του υπάρχοντος κτηρίου ή απορρίφθηκε εκ των προτέρων;

Μήπως η ύπαρξη του πάρκινγκ της Αστυνομίας που βρίσκεται εντός της χερσαίας ζώνης, θα ενοχλεί τον μελλοντικό αγοραστή του ΟΛΗΓ;

Στα παραπάνω ερωτήματα δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις από το Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και όσων από την μείζονα αντιπολίτευση υπερψήφισαν την δωρεά. Είναι φανερό, ότι όχι μόνο εγκαταλείπεται κάθε προσπάθεια λειτουργίας πανεπιστημιακού τμήματος στην Ηγουμενίτσα, αλλά εγκαταλείπεται και η εναλλακτική λειτουργία άλλων μονάδων υγείας και πρόνοιας που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας σε συνδυασμό με αυτές του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας, όπως υποστηρίξαμε ως παράταξη και στις δύο σχετικές με το θέμα συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι βέβαιο πως εάν γινόταν διαβούλευση, θα προέκυπταν και άλλες προτάσεις για την αξιοποίηση του κτηρίου της φοιτητικής εστίας όπως π.χ. η εγκατάσταση διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών οι οποίες σήμερα πληρώνουν ενοίκια. Δυστυχώς όμως η απόφαση ήταν προειλημμένη.

Τέλος, μας προκαλεί εντύπωση, πως ενώ η κεντρική εξουσία κωλυσιεργεί και δεν παραχωρεί τη Χερσαία Ζώνη του λιμανιού στο Δήμο, ο Δήμος Ηγουμενίτσας σπεύδει να χαρίσει με χαρακτηριστική ευκολία προς δημόσια υπηρεσία κτήριο 2500 τ.μ. και οικόπεδο 10 στρεμμάτων.

Θεωρούμε πως, εάν δεν υποκρύπτεται κάτι άλλο, η απόφαση αυτή υπαγορεύθηκε από πολιτικές σκοπιμότητες που στόχο έχουν να χρυσώσουν το χάπι για την απώλεια του πανεπιστημιακού τμήματος, τάζοντας αόριστες υποσχέσεις, που αμφιβάλουμε αν ποτέ υλοποιηθούν.

Σε κάθε περίπτωση την ευθύνη υλοποίησης της δωρεάς έχουν όσοι την υπερασπίστηκαν και την υπερψήφισαν.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ»

Read More »
Ο Θωμάς Δημητρίου για το κτήριο της φοιτητικής εστίας Ο Θωμάς Δημητρίου για το κτήριο της φοιτητικής εστίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Απάντηση Καχριμάνη για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Απάντηση Καχριμάνη για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων


H παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΛΑ.ΣΥ.) της Περιφέρειας Ηπείρου επανήλθε στο θέμα που συζητήθηκε διεξοδικά και δόθηκαν όλες οι απαντήσεις στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και γενικότερα για τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων. Αναμέναμε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε, η συγκεκριμένη αυτοδιοικητική παράταξη να είχε κατασταλάξει σε ορισμένα συμπεράσματα και τουλάχιστον να τοποθετηθεί επί του σημαντικότερου όπως το θεωρούμε, αν στηρίζει ή όχι τη Διοίκηση της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται στο εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ιδιαίτερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της. Φθάνει μάλιστα στο σημείο να εγκαλεί τον Περιφερειάρχη που δημόσια έχει ζητήσει την αντικατάστασή του!

Από ό,τι φαίνεται όμως για τη ΛΑ.ΣΥ. όλα είναι διορισμοί. Όμως το εργοστάσιο απορριμμάτων Ηπείρου το διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρία (ΣΔΙΤ) και στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν διορισμοί, αλλά μόνο προσλήψεις, χωρίς μοριοδότηση, ούτε με άλλα αντικειμενικά κριτήρια.

Ο Περιφερειάρχης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ζήτησε να προσληφθεί στο εργοστάσιο συγγενικό του πρόσωπο με σοβαρό πρόβλημα υγείας για να δείξει ακριβώς αυτό: Ότι παρόλο που απευθύνθηκε σε ιδιώτη, όπως θα απευθυνόταν οποιοσδήποτε συμπολίτης μας που ψάχνει να βρει δουλειά, δηλαδή ‘χτύπησε πόρτα’ από ανάγκη, ‘έφαγε πόρτα’ στη συγκεκριμένη περίπτωση από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αυτό είναι το …μεγάλο παρασκήνιο κατά τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που το αποκάλυψε μάλιστα μόνος του ο Περιφερειάρχης!

Η ΛΑ.ΣΥ. κάνει «σημαία ευκαιρίας» το γεγονός ότι ζήτησε με εισαγγελική παραγγελία από την Περιφέρεια δημόσια έγγραφα, στα οποία και η ίδια είχε συμπράξει. Μετά τη… μεγάλη αυτή επιτυχία και αφού έχει μεγάλη άνεση σε εισαγγελικές παραγγελίες, ας κάνει μια ακόμη ώστε να ενημερωθεί και να ενημερώσει τους πολίτες της Ηπείρου ποιοι απασχολούνται στο εργοστάσιο, ώστε να ξεκαθαριστεί άπαξ δια παντός ποιος ή ποιοι είχαν πρόσβαση στην ιδιωτική εταιρεία. Πάντως όχι ο Περιφερειάρχης.

Τέλος, όσο αφορά το «τα χαΐρια σας… πάει πολύ….πάρα πολύ…», τέτοιες εκφράσεις στο δημόσιο λόγο μόνο λύπη μπορούν να προκαλούν, όταν προέρχονται από μια παράταξη, που, στο συλλογικό υποσυνείδητο, έχει καταγραφεί για την ευπρέπεια του λόγου της.

Τέλος, για τον κατήφορο που επικαλούνται, αντικειμενικά κανείς δεν ακολουθεί κανέναν στον κατήφορο, ο κατήφορος είναι ατομική υπόθεση και ευθύνη.

Read More »
Απάντηση Καχριμάνη για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων Απάντηση Καχριμάνη για το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Έκτακτη επιχορήγηση του Υπ. Εσωτερικών στους Δήμους για την αντιμετώπιση της μείωσης των εσόδων λόγω των μέτρων για τον COVID-19

Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021
Έκτακτη επιχορήγηση του Υπ. Εσωτερικών στους Δήμους για την αντιμετώπιση της μείωσης των εσόδων λόγω των μέτρων για τον COVID-19


Με το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ επιχορηγεί τους Δήμους της χώρας το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους λόγω της μείωσης των εσόδων τους, ως απόρροια των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού COVID-19. 

Σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας η κατανομή για τους μεγάλους Δήμους της Ηπείρου έχει ως εξής: Δήμος Αρταίων 174. 600 ευρώ, Δήμος Ηγουμενίτσας 136.200 ευρώ, Δήμος Ιωαννίνων 336.100 ευρώ, Δήμος Πρέβεζας 123.900 ευρώ, ενώ Πάργα και Ζηρός λαμβάνουν αντίστοιχα 126.200 και 51.700 ευρώ.
Read More »
Έκτακτη επιχορήγηση του Υπ. Εσωτερικών στους Δήμους για την αντιμετώπιση της μείωσης των εσόδων λόγω των μέτρων για τον COVID-19 Έκτακτη επιχορήγηση του Υπ. Εσωτερικών στους Δήμους για την αντιμετώπιση της μείωσης των εσόδων λόγω των μέτρων για τον COVID-19 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 30, 2021 Rating: 5

Σελίδες