Σύλληψη 22χρονου στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020

Σύλληψη 22χρονου στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 22χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω, σε ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα που ανήκουν σε άλλο πρόσωπο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα. 
Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
Read More »
Σύλληψη 22χρονου στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 22χρονου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020 Rating: 5

Μάριος Κάτσης: Mπάχαλο με το τελωνείο Μαυροματίου

Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020

Μάριος Κάτσης: Mπάχαλο με το τελωνείο Μαυροματίου


Το επιτελικό κράτος των αρίστων έχει δημιουργήσει ένα πρωτοφανές μπάχαλο με το τελωνείο Μαυροματίου, με το κόστος να το πληρώνει και η τοπική υγεία και η οικονομία. 

Για να κατανοήσουν και οι πολίτες την κατάσταση ας δούμε το ιστορικό: 

Από την 1η Ιουλίου που ανοίξαν τα σύνορα, και ενώ τα βαλκάνια και η γειτονική Αλβανία έχει έξαρση κρουσμάτων, από το τελωνείο εισέρχονταν καθημερινά 1000 άτομα την ημέρα, χωρίς να γίνει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΕΣΤ για τον κορονοϊό! Συνολικά μες τον Ιούλη εισήλθαν πάνω από 20.000 άτομα στη Θεσπρωτία χωρίς κανένα έλεγχο βάζοντας σε κίνδυνο έτσι τη δημόσια υγεία. 

Στις 20/7 σε επίκαιρη μου ερώτηση προς τον Υφυπουργό Υγείας κ. Κοντοζαμάνη που έχει ενεργό ρόλο στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, του ανέφερα το παραπάνω γεγονός ζητώντας του να έρθει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο Μαυρομάτι ώστε να γίνονται υγειονομικοί έλεγχοι, όπως ακριβώς συμβαίνει στον Προμαχώνα. Μάλιστα του ανέφερα ότι δεν μπορεί οι Θεσπρωτοί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ζήτησα ισότιμη μεταχείριση με άλλους νομούς. 

Την επόμενη ακριβώς μέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας ανακοινώνει το κλείσιμο του τελωνείου Μαυροματίου ως έκτακτο μέτρο! Από το ένα άκρο στο άλλο, αδιαφορώντας για το τεράστιο πλήγμα που προκύπτει στην τοπική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Μάλιστα το τραγελαφικό είναι ότι δεν υπάρχει καν η δικαιολογία ότι η επικοινωνία με την Αλβανία θα γίνεται από το τελωνείο Κακκαβιάς γιατί δεν γίνονται ούτε εκεί έλεγχοι! 

Που είναι εκείνες οι 500 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ που δήθεν νοικιάστηκαν για να διεξάγουν ελέγχους σε όλη την επικράτεια; 

Η λύση είναι μία: Ανοίξτε άμεσα το τελωνείο στέλνοντας κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο Μαυρομάτι ώστε να στηριχθεί και η δημόσια υγεία και η τοπική οικονομία. 

Η αριστεία από την αχρηστία δεν απέχουν πολύ.
Read More »
Μάριος Κάτσης: Mπάχαλο με το τελωνείο Μαυροματίου Μάριος Κάτσης: Mπάχαλο με το τελωνείο Μαυροματίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020 Rating: 5

Εκ νέου άγονος ο διαγωνισμός για το ΚΕΝΤΡΙΚΟ

Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020

Εκ νέου άγονος ο διαγωνισμός για το ΚΕΝΤΡΙΚΟΠραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του καταστήματος ΚΕΝΤΡΙΚΟ στο Δρέπανο, μετά από σχετική προκήρυξη του Δήμου Ηγουμενίτσας. 
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού διεξήχθη την προηγούμενη Τετάρτη, όπου δεν κατατέθηκε καμία προσφορά. 
Σήμερα έγινε επανάληψη της διαδικασίας, όπου και πάλι δεν κατατέθηκε καμία προσφορά
Στη διαδικασία δεν υπεβλήθη καμία προσφορά (παρόλο που κάποιοι ενδιαφερόμενοι παρακολουθούσαν τη διαδικασία εξ αποστάσεως).
Πλέον, ο Δήμος Ηγουμενίτσας, εφόσον ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος δύο φορές, θα προκηρύξει εκ νέου το διαγωνισμό για την εκμίσθωση του καταστήματος. 
Read More »
Εκ νέου άγονος ο διαγωνισμός για το ΚΕΝΤΡΙΚΟ Εκ νέου άγονος ο διαγωνισμός για το ΚΕΝΤΡΙΚΟ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020 Rating: 5

Ερώτηση της βουλευτή Β Πειραιά του ΜέΡΑ25 Φωτεινής Μπακαδήμα για τις ελλείψεις στο Γ.Ν. Φιλιατών​

Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020

Ερώτηση της βουλευτή Β Πειραιά του ΜέΡΑ25 Φωτεινής Μπακαδήμα για τις ελλείψεις στο Γ.Ν. Φιλιατών​Προς: τον Υπουργό Υγείας 
Θέμα: «Ελλείψεις σε Γ.Ν. Φιλιατών» 

Σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων του Γ.Ν. Φιλιατών η κατάσταση στο Νοσοκομείο χαρακτηρίζεται οριακή λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Παραϊατρικό Προσωπικό σε διάφορα τμήματα και ειδικότητες που εμπλέκονται στην άμεση αντιμετώπιση των ύποπτων περιστατικών Covid-19. 

Ειδικότερα, ο Σύλλογος Εργαζομένων υπογραμμίζει την ανάγκη αύξησης του προσωπικού, την προμήθεια του απαιτούμενου ιατρικού εξοπλισμού ώστε να επιτυγχάνεται χωρίς καθυστερήσεις και με όλους τους όρους ασφαλείας η αντιμετώπιση των περιστατικών χωρίς τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς. 

Το Γ.Ν. Φιλιατών αποτελεί Δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο σε παραμεθόριο περιοχή με δύο πύλες εισόδου στη Θεσπρωτία, μία χερσαία στο Μαυρομάτι και μία θαλάσσια στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες εξυπηρετεί μεγάλο όγκο τουριστών. 

Λόγω του COVID-19 έγιναν 41 προσλήψεις, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που βιώνουμε. Μάλιστα, 3 από τους 5 τραυματιοφορείς που προσλήφθηκαν μετακινήθηκαν στη διοικητική υπηρεσία και στον τομέα σίτισης με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι δεκαέξι μόνιμες θέσεις τραυματιοφορέων που προβλέπονται στον κανονισμό και στη νυχτερινή βάρδια να υπάρχει ένας μόνο τραυματιοφορέας που αν εμπλακεί στη μεταφορά περιστατικού covid δεν υπάρχει τραυματιοφορέας για όποιο άλλο επείγον περιστατικό. 

Συνεχίζοντας, αναφέρουν ότι από τις 67 θέσεις μόνιμου ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού υπηρετούν σήμερα μόνο 37 εκ των οποίων 7 επικουρικοί Ιατροί (1 Παθολόγος, 1 Πνευμονολόγος, 1 Παιδίατρος, 1 Γυναικολόγος, 1 Αιματολόγος, 1 Ουρολόγος, 1 Ορθοπεδικός) και υπογραμμίζουν πως είναι επείγουσα και αναγκαία η κάλυψη σε Ακτινολόγους, Αναισθησιολόγους, Παθολόγους, Χειρούργους, Λοιμωξιολόγους, Πνευμονολόγους, ενώ για τη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) απαιτείται η πρόσληψη εξειδικευμένου ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού. 

Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης, 

Ερωτάται ο κ Υπουργός: 
Είναι ενήμερος για το γεγονός πως οι τραυματιοφορείς αντί να εργάζονται στη θέση τους χρησιμοποιούνται για υποστήριξη σε διοικητικές υπηρεσίες; Αν ναι, θεωρεί πως, εν μέσω πανδημίας, ένας τραυματιοφορέας προσφέρει περισσότερα ως διοικητικός υπάλληλος παρά ως μαχόμενος τραυματιοφορέας; 
Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει άμεσα για την άμεση πρόσληψη πολύ σημαντικών και βασικών για ένα νοσοκομείο ειδικοτήτων (πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας) και συγκεκριμένα, ακτινολόγων, αναισθησιολόγων, παθολόγων, χειρουργών, λοιμωξιολόγων, πνευμονολόγων; 
Δεδομένου του γεγονότος πως το συγκεκριμένο Νοσοκομείο εξυπηρετεί και ασθενείς από τις πύλες εισόδου, υπάρχει πρόβλεψη για αγορά του απαραίτητου υγειονομικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους καθώς και διαμόρφωση ειδικών χώρων παραμονής των ασθενών (και όχι στο προκάτ που εκτάκτως διαμορφώθηκε το Μάρτιο) ώστε να μην υπάρξει διασπορά σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος; 
Δεδομένου πως υπάρχει Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, προβλέπεται άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ώστε η μονάδα να είναι λειτουργική; 

Η ερωτώσα βουλευτής 

Φωτεινή Μπακαδήμα
Read More »
Ερώτηση της βουλευτή Β Πειραιά του ΜέΡΑ25 Φωτεινής Μπακαδήμα για τις ελλείψεις στο Γ.Ν. Φιλιατών​ Ερώτηση της βουλευτή Β Πειραιά του ΜέΡΑ25 Φωτεινής Μπακαδήμα για τις ελλείψεις στο Γ.Ν. Φιλιατών​ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020 Rating: 5

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Με επιτυχία διοργανώθηκε στην Ηγουμενίτσα, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την βέλτιστη περιβαλλοντική διαχείριση λιμένων και των παρακείμενων παράκτιων περιοχών από το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής (ΕΓΕΠ) του Τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου «ECOPORTIL-Environmental Protection of Areas Surrounding Portsusing Innovative Learning Tools for Legislation», το οποίο υλοποιείται μέσω του Διακρατικού Προγράμματος Συνεργασίας Balkan - Mediterranean 2014 - 2020. Τηρώντας τους υγειονομικούς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω του COVID-19, η εκδήλωση αναμεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου και οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν χωρίς φυσική παρουσία. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και έκαναν χαιρετισμό η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, κα Ρεγγίνα Δηλαβέρη και ο Διοικητής της 3ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, αρχιπλοίαρχος κ. Αντώνιος Μάζης, ενώ παρακολούθησαν επίσης το σεμινάριο αξιωματικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας και στελέχη της ΟΛΗΓ ΑΕ. 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, κ. Αθανάσιος Πορφύρης, παρουσίασε τις υποδομές και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμένα Ηγουμενίτσας, ανέλυσε τις προοπτικές και το στρατηγικό σχεδιασμό του οργανισμού και παρουσίασε τις δράσεις του ΟΛΗΓ που έχουν οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την αποτελεσματική διαχείριση των ενεργοβόρων δραστηριοτήτων του λιμένα. Κλείνοντας, τόνισε ότι κύριος στόχος είναι η παροχή αυξημένης ποιότητας υπηρεσιών σε συνδυασμό με την δημιουργία ενός βιώσιμου οικολογικού περιβάλλοντος υψηλής οικονομικής αποδοτικότητας μέσα από δράσεις βελτίωσης και ενίσχυσης του Λιμένα ως ένα «Πράσινο Λιμάνι». 

Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου, Καθ. Χρυσόστομος Στύλιος, παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου, στο οποίο συμμετέχουν εταίροι από 4 χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Κύπρος, Αλβανία, τονίζοντας την ανάγκη παρακολούθησης και βελτίωσης της περιβαλλοντικής ποιότητας των λιμένων και των παράκτιων περιοχών τους, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητά τους μέσω της εφαρμογής σύγχρονων μεθοδολογιών και ορθών πρακτικών σύμφωνα με την ΕΕ και την εθνική νομοθεσία ,αξιοποιώντας παράλληλα καινοτόμα εργαλεία ΤΠΕ ως μέτρο πρόληψης της ρύπανσης και διατήρησης των φυσικών θαλάσσιων πόρων. 

Εξειδικευμένα περιβαλλοντικά προβλήματα σε λιμάνια ανέλυσε ο Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλιακών Μεταφορών & Εμπορίου του Πανεπιστημίου Frederickτης Κύπρου, κ. Εμμανουήλ Νικολαΐδης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης από το πετρέλαιο και τα παράγωγά του, στη διαχείριση του θαλάσσιου έρματος, και στην παρουσίαση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης όπως το ISO 14001 και το EMAS (Eco-Management and AuditScheme). 

Στη συνέχεια, ο κ. Νικήτας Νικητάκος, καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλίας & Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, παρουσίασε διεξοδικά τη μεθοδολογία δημιουργίας ενός λιμανιού μηδενικών ρύπων, με προτεινόμενη προσέγγιση την ψυχρή τροφοδότηση που έχει σαν κύριο στόχο την μείωση των εκπομπών από τα πλοία και τη δημιουργία ενός έξυπνου δικτύου(smartgrid)με την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Τέλος, η ομάδα του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής παρουσίασε την πληροφοριακή διαδικτυακή πλατφόρμα εκπαίδευσης (https://www.ecoportil.eu/) για την κατάρτιση των ενδιαφερόμενων που σχετίζονται με τα λιμάνια και τις παρακείμενες παράκτιες ζώνες. Θεωρώντας την εκπαίδευση και επιμόρφωση ως βασικό στοιχείο για την πρόληψη της ρύπανσης και τη διατήρηση των θαλάσσιων πόρων, μέσω της πλατφόρμας παρέχονται δωρεάν διαδικτυακά ασύγχρονα μαθήματα, τα οποία οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν σύμφωνα με το πρόγραμμά τους, όπου και όποτε επιθυμούν. Τα προσφερόμενα μαθήματα επικεντρώνονται στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, τις διεθνείς συμβάσεις για τη ναυτιλία και τους λιμένες, τη ρύπανση από το πετρέλαιο, τη διαχείριση θαλάσσιου έρματος, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη διαχείριση αποβλήτων σε πλοία και λιμάνια, την οικολογική χαρτογράφηση της περιβαλλοντικής κατάστασης στους λιμένες, τα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης (ISO, EMAS, PERS) και την εθνική νομοθεσία. 

Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων, οι συμμετέχοντες που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς τις ενότητες που παρακολούθησαν, θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Εργαστήριο Γνώσης και Ευφυούς Πληροφορικής (contact@kic.uoi.gr και 2681050234).
Read More »
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΙΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020 Rating: 5

Παύλος Παπαρούνας: "Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί…"

Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020

Παύλος Παπαρούνας: "Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί…"Με αφορμή την πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου Συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΗΓ ΑΕ, καθώς και την συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 27-7-2020, αισθάνομαι την ανάγκη να κωδικοποιήσω κάποια πράγματα και να τα μοιραστώ μαζί σας, συμβάλλοντας στο διάλογο και τον προβληματισμό που αρχίζει να αναπτύσσεται. 

Αντικείμενο του ΤΑΙΠΕΔ είναι να πουλήσει τα περιουσιακά του στοιχεία σε όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή. Για τον λόγο αυτό κρίνονται και τα στελέχη του. Επομένως θα πρέπει να κάνουν πιο ελκυστικό το πακέτο, προσθέτοντας όλα εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία που θα δίνουν προστιθέμενη αξία και θα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επενδυτή, για να πιάσει όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή. Όσο λιγότερες οι υποχρεώσεις του αγοραστή τόσο μεγαλύτερο το τίμημα. 

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, ενόψει ανασχηματισμού, βιάζεται να παρουσιάσει έργο. Προχωρά στην πώληση, με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα και να είναι σαφές το πλαίσιο. Παλιά μου τέχνη κόσκινο. Πουλάμε, αναθέτουμε έργα και μετά τα βρίσκουμε μπροστά μας, πολλαπλασιάζοντας το κόστος ή ελαχιστοποιώντας το όφελος. Πρέπει να υπολογίσουμε και την εξάρτηση από τους προεκλογικούς χρηματοδότες όπως αποδεικνύεται και από πρόσφατες ομολογίες από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Οι «επενδυτές» βιάζονται να «κάνουν ταμείο». 

Η μέθοδος πώλησης με εκδήλωση ενδιαφέροντος, στην συνέχεια διαπραγμάτευση και πρόσκληση υποβολής προσφοράς, αφήνει περιθώρια να ελεγχτεί πλήρως η διαδικασία και να πεταχτούν εκτός, όποιοι ανεπιθύμητοι. «Στο πλαίσιο της Συναλλαγής, προβλέπεται η επαναδιαπραγμάτευση και τροποποίηση της Σύμβασης Παραχώρησης, όπως συνοψίζεται στην παράγραφο 1.7 ανωτέρω». 

Όσο για τον ΟΛΗΓ ΑΕ «…αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις». Με την ιδιωτικοποίηση χάνουν το προνόμιο τοπικά στελέχη να ρυθμίζουν κομβικά θέματα της πόλης, χωρίς να δίνουν αναφορά στα εκλεγμένα όργανα. Λειτουργούσαν σαν κράτος εν κράτη, έχοντας το πουγκί γεμάτο, λειτουργώντας ως κυρίαρχοι της πόλης. Με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου το δικαίωμα αυτό μεταφέρεται στον επενδυτή να κάνει δημόσιες σχέσεις, αλλά αυτό θα κοστίζει στην κερδοφορία του. Άρα θα περιοριστούν πολύ «οι απλοχεριές». Τα επενδυτικά σχέδια του ΟΛΗΓ ΑΕ που προετοίμαζε (Εμπορευματικό κέντρο, μαρίνα) περνάν σε «άλλου παππά τα γένια». 

Οι επενδυτές , όπως προκύπτει από την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα πρέπει να έχουν συνάφεια και εμπειρία για Διαχείριση και λειτουργία λιμένων, τερματικών σταθμών, υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας, ναυτιλιακές εταιρείες (επιβατών ή Ro-Pax), ή εταιρείες Λιμένα. Πουθενά δεν αναφέρεται γνώση και εμπειρία από τουριστικές επενδύσεις και αξιοποίηση τουριστικών καταφυγίων, ώστε να προμηνύεται έστω και η παραμικρή επένδυση. 

Με τις υπάρχουσες υποδομές θα μπορεί άμεσα να συνεχίσει την σημερινή λειτουργία και να παράγει κέρδος (περίπου δύο εκατομμύρια το χρόνο). Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για ενδιαφέρον από συγκεκριμένο εφοπλιστή που δραστηριοποιείται και σήμερα στο λιμάνι, είναι φανερή η μονοπωλιακή εκμετάλλευση, με ότι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο συμφέρον. 

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ελπίζει να βγει κερδισμένος από αυτή την ιστορία, παίρνοντας την χερσαία ζώνη και την παραλία του Δρεπάνου, με τίμημα την απώλεια των καταφυγίων της Πλαταριάς και των Συβότων. Στο πλαίσιο αυτό βάζει πλάτη στην πώληση των υπόλοιπων υποδομών θεωρώντας ότι το κέρδος του, θα μετριάσει τις αρνητικής επιπτώσεις. 

Τάσσεται, η πλειοψηφία με πάθος υπέρ της ιδιωτικοποίησης, γιατί το Δημόσιο δήθεν δεν τα καταφέρνει. Θα είχε ενδιαφέρον να δεσμευτεί, αν τελικά καταφέρει και περάσει το Δρέπανο στην διαχείριση του, αν το camping ή το Κεντρικό θα τα νοικιάσει ή θα τα πουλήσει, για να είναι σύμφωνος με τις επιλογές του. Γιατί αν τα νοικιάσει, δεν μπορεί να σταθεί το επιχείρημα ως μόνης λύσης της επιλογής πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου του υπόλοιπου λιμανιού. Αν τα πουλήσει προφανώς και δεν μπορεί να έχουμε την ίδια αντίληψη για την μεταφορά της χερσαίας ζώνης , ώστε να πουληθεί από τον Δήμο. 

Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι έχουμε κοινό στόχο, η προοπτική μας φέρνει σε εντελώς αντίθετα στρατόπεδα. Αν είναι να πωληθούν από τον Δήμο, η μεταφορά τους σε εταιρεία του Δημοσίου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ ή ΕΤΑΔ ΑΕ) προς αξιοποίηση, είναι χίλιες φορές προτιμότερη. 

Οι πολίτες τι κάνουν, γεννάται αβίαστα το ερώτημα, πρωτίστως οι κάτοικοι της πολύπαθης αυτής πόλης; Βλέποντας όλο τα παραλιακό μέτωπο από τα τσιμέντα μέχρι το πρώην ΤΕΙ κλεισμένο στα κάγκελα, χωρίς καμία πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο, με δραστηριότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινότητά του; Οι πολίτες της Πλαταριάς και των Συβότων είναι ικανοποιημένοι με το μέλλον που τους επιφυλάσσουν; 

Δεν αισθάνομαι ότι μπορώ να συμβουλέψω κανέναν. Ας κοιτάξει ο καθένας τον εαυτό του στον καθρέφτη, ας ρίξει μια κλεφτή ματιά στα παιδιά του, ας αναλογιστεί τι παρέλαβε και τι παραδίδει στην επόμενη γενιά και νομίζω σίγουρα κάπου θα καταλήξει, ώστε να συναντηθούμε. 

Μην μένουμε στο παρελθόν όταν το μέλλον μας χτυπά την πόρτα. 

Αβίαστα έρχεται στο μυαλό μου το τραγούδι του Μαρκόπουλου: 
Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί 
σπαθιά κρατούσαν οι οχτροί 
κι εμείς τα πήραμε για φυλαχτά 
την άλλη μέρα….. 


Παύλος Παπαρούνας
Read More »
Παύλος Παπαρούνας: "Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί…" Παύλος Παπαρούνας: "Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί…" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020 Rating: 5

Προειδοποίηση από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Σουλίου για την εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων

Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020

Προειδοποίηση από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Σουλίου για την εναπόθεση ογκωδών αντικειμένωνΣας υπενθυμίσουμε ότι, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ η εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων (έπιπλα, στρώματα, ηλεκτρικές συσκευές κλπ) και κλαδιά – χόρτα σε πεζοδρόμια, κοινόχρηστους χώρους, δίπλα σε κάδους απορριμμάτων κλπ. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο βάσει του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου (Απ.213/2015 άρθρο 14 ).

Για να πετάξετε ογκώδη αντικείμενα και κλαδιά – χόρτα, να επικοινωνείτε με την υπηρεσία Καθαριότητας στο τηλέφωνο 2666024100 για τον προγραμματισμό της αποκομιδής τους.
Read More »
Προειδοποίηση από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Σουλίου για την εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων Προειδοποίηση από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Σουλίου για την εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020 Rating: 5

Τοποθέτηση Δημητρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020

Τοποθέτηση Δημητρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο ΗγουμενίτσαςΚύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι. 

Γνωρίζετε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε Πρόσκληση Υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος σε προκήρυξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση, τουλάχιστον του 67% του κάθε μετοχικού κεφαλαίου, των Οργανισμών Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Ηγουμενίτσας και την υπο-παραχώρηση ενός σταθμού πολλαπλών χρήσεων σε τμήμα του λιμένα «Φίλιππος Β’» της Καβάλας . 

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας πρέπει, 

να προηγηθούν, με κύρωση από τη Βουλή, οι τροποποιήσεις των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε., διότι οι ισχύουσες συμβάσεις δεν επιτρέπουν την πώληση των λιμένων. 

Η διαδικασία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, άνοιξε στις 17/7/2020 και λήγει στις 02/10/2020. 

Για τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Αλεξανδρούπολης στην προκήρυξη των 92 σελίδων, 

- δεν αναφέρεται πουθενά το κόστος των περιουσιακών στοιχείων του λιμανιού, - δεν αναφέρεται πουθενά η διαδικασία με την οποία θα γίνει η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, η οποία αποτίμηση μένει να γίνει προφανώς κατά τη φάση της προκήρυξης, δηλαδή τη χρονική περίοδο που η αξία του Οργανισμού είναι υποεκτιμημένη, εξ αιτίας του lockdown και του γενικότερου αρνητικού κλίματος που η πανδημία έχει προκαλέσει. - Δεν θα έχει την επιβαλλόμενη βαρύτητα η δυναμική ανάπτυξης του λιμανιού, αφού δεν υπάρχει συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο για το λιμάνι. - Πουθενά η προκήρυξη δεν διασφαλίζει, ότι οι εκτάσεις της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος, που διαχρονικά έχουν συμφωνηθεί να παραχωρηθούν στο Δήμο, θα εξαιρεθούν από τις συμβάσεις παραχώρησης προς τον επενδυτή! 

Με το Νόμο 4597/2019 δόθηκε η δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να μπορεί να αξιοποιήσει τα λιμάνια χωρίς μεταβίβαση μετοχών. Να αποφευχθεί δηλαδή η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο με αξιοποίηση αποκλειστικά μέσω των υπο-παραχωρήσεων συγκεκριμένων ή συνδυασμένων λιμενικών δραστηριοτήτων. Η αξιοποίηση των λιμανιών μέσω των υπο-παραχωρήσεων ακολουθείται στη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών λιμένων (το 87%), ενώ αυτή τη διαδικασία εξασφαλίζεται και η βιωσιμότητα των Οργανισμών Λιμένων, που με τις υπο-παραχωρήσεις παραμένουν ενεργοί. 

Ως γνωστόν το Λιμάνι εξυπηρετεί: 

- Το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο και την τουριστική δραστηριότητα. 

- Την επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική ενδοχώρα. 

- Οικονομικές και εμπορικές κινήσεις μεταξύ νησιών , ενδοχώρας και χωρών εξωτερικού. 

- Ανάγκες σχετικές με την άμυνα, την ασφάλεια, την πυρόσβεση, την διάσωση, την προστασία του περιβάλλοντος, την καινοτομία. 

Για τους λόγους αυτούς το Λιμάνι έχει έντονο το στοιχείο του δημόσιου αγαθού και γι’ αυτό οι Οργανισμοί Λιμένα έχουν διφυή χαρακτήρα. Από τη μία ασκούν δημόσια εξουσία και από την άλλη ασκούν εμπορική δραστηριότητα. 

Επιπλέον τα λιμάνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, δεν εξυπηρετούνται από μία και μοναδική επιχείρηση, αλλά από ένα σύνολο εξειδικευμένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κάτω από ένα ενιαίο πλαίσιο όρων και κανόνων. 

Τέλος το λιμάνι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον αστικό ιστό που το περιβάλλει και επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της πόλης. 

Επομένως, το επενδυτικό πρόγραμμα του Οργανισμού, οι όροι της δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων σε αυτό καθώς και η τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόσει, είναι θέματα που πρέπει να τα αντιμετωπίζει ως ένας δημόσιος φορέας, που όπως προανέφερα, συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και του ανεπτυγμένου κόσμου (π.χ. στις ΗΠΑ) όπου, τα λιμάνια είναι δημόσια, έχουν δημόσιες αρχές και παραχωρούν δραστηριότητες σε ιδιώτες, στη βάση συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου. 

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. 

Απ’ όσα σας ανέφερα γίνεται αντιληπτό ότι η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» είναι αντίθετη στην πώληση του Λιμανιού, είμαστε αντίθετοι στη διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου (άνω του 67%) των μετοχών της Ο.Λ.ΗΓ. Α.Ε., που θα προέλθουν πιθανά από τη διάσπαση με νόμο της μιας και μοναδικής μετοχής της. 

Η Προκήρυξη στο τέλος περιλαμβάνει και τέσσερις χάρτες στους οποίους αποτυπώνονται: 

- Τα γήπεδα και οι εγκαταστάσεις της Χερσαίας Ζώνης στο χώρο του Λιμανιού (Χάρτης: Παράρτημα Γ1 σελ.89), όπου περικλείεται με κόκκινη γραμμή όλο σχεδόν το παραλιακό μέτωπο της πόλης από την οικοδομική γραμμή μέχρι τη θάλασσα και από τα τσιμέντα μέχρι τη στροφή Βρύση μετά το ΤΕΙ- Ξενία, χωρίς το τμήμα μήκους 500 μ. περίπου, από την είσοδο του Παλαιού Λιμένα μέχρι εκατό περίπου μέτρα μετά το λιμανάκι. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το συγκεκριμένο τμήμα όπως και η παραλία Δρεπάνου- Μακρυγιαλιού εξαιρείται από την παραχώρηση, τη στιγμή που όλα είναι περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ! 

- Το λιμενικό καταφύγιο Σαγιάδας, (χάρτης Παράρτημα Γ2 σελ. 90) που περικλείει με κόκκινη γραμμή ολόκληρη την παραθαλάσσια Σαγιάδα μαζί με τα σπίτια και τα καταστήματα! (Πρέπει να επιδιώξουμε συνεργασία για κοινή αντιμετώπιση της πώλησης και με το Δήμο Φιλιατών). 

- Το αλιευτικό καταφύγιο Πλαταριάς (Παράρτημα Γ3 σελ. 91), 

- Το Τουριστικό καταφύγιο Συβότων (Παράρτημα Γ4 σελ΄92) και 

εύλογα γεννάται το ερώτημα: 

Τι σκοπούς έχει το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με την παράδοση του παράκτιου μετώπου στο Δήμο; 

Είστε σε θέση κ. Δήμαρχε να δώσετε στοιχεία για τις ενέργειες στις οποίες ενδεχομένως έχετε προβεί και για τις επαφές σας με κυβερνητικά στελέχη, ως προς την απόδοση της χερσαίας ζώνης στο Δήμο, ένα ζήτημα που καρκινοβατεί δεκαετίες τώρα; 

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. 

Πιστεύουμε ότι το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών υπηρετείται από δημόσιο λιμάνι που διευθύνεται από δημόσια διοίκηση. 

Σας καλούμε κ. Δήμαρχε να συμπορευθούμε σε έναν κοινό αγώνα, σε μια κοινή προσπάθεια μαζί με όλους τους φορείς της πόλης, και της Περιφερειακής Ενότητας για 

· να μην ιδιωτικοποιηθεί το Λιμάνι και 

· το παραλιακό μέτωπο με όλες τις εκτάσεις και τις εγκαταστάσεις, που βρίσκονται έξω από τα κάγκελα του λιμανιού, να αποδοθούν στο Δήμο στον οποίο και ανήκουν, για τις ανάγκες των κατοίκων του και των επισκεπτών του.
Read More »
Τοποθέτηση Δημητρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Τοποθέτηση Δημητρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Ιουλίου 29, 2020 Rating: 5

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες

Πώς να Φορέσετε Εσπαντρίγιες; 3 Ιδέες Συνόλων για Γυναίκες Στην αγορά, κυκλοφορούν πολλά διαφορετικά είδη παπουτσιών που μπορούν να κάνου...

Σελίδες