Συνάντηση δημάρχου Σουλίου Θανάση Ντάνη με υφυπουργό τουρισμού Έλενα Ράπτη

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Συνάντηση δημάρχου Σουλίου Θανάση Ντάνη με υφυπουργό τουρισμού Έλενα Ράπτη


Συνάντηση με την υφυπουργό Έλενα Ράπτη είχε σήμερα στην Αθήνα ο δήμαρχος Σουλίου Θανάσης Ντάνης. Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν να συζητηθούν οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Σουλίου.

Ο δήμαρχος Θανάσης Ντάνης μετά την συνάντηση δήλωσε:

“Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συνάντηση με την υφυπουργό τουρισμού Έλενα Ράπτη, στην Αθήνα. Η συνάντηση έγινε σε εγκάρδιο κλίμα και μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω με την υφυπουργό τουρισμού κ. Ράπτη και την προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής του Υπουργείου Τουρισμού Δρ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου για τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης του δήμου μας. Φυσικά θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα μας φέρουν πιο κοντά στην επίτευξη των προγραμματικών μας στόχων”.
Read More »
Συνάντηση δημάρχου Σουλίου Θανάση Ντάνη με υφυπουργό τουρισμού Έλενα Ράπτη Συνάντηση δημάρχου Σουλίου Θανάση Ντάνη με υφυπουργό τουρισμού Έλενα Ράπτη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Τρένο στην Ήπειρο; Υπομονή μέχρι το 2044 και βλέπουμε..

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Τρένο στην Ήπειρο; Υπομονή μέχρι το 2044 και βλέπουμε..

Τρένο στην Ήπειρο; Υπομονή μέχρι το 2044 και βλέπουμε.. Ο Πρωθυπουργός πριν από έναν χρόνο περίπου διαμήνυσε δια τηλεοράσεως ότι ο σιδηρόδρομος δεν φτάσει ποτέ στην Ηγουμενίτσα.. Χαρακτήρισε το έργο επιστημονικής φαντασίας και πήρε τα εύσημα από τοπικές αρχές καθώς είχε το θάρρος να πει μεγάλες αλήθειες.

Ένα χρόνο μετά το Υπουργείο Υποδομών κρατά ζωντανό το όνειρο των Ηπειρωτών και το παραπέμπει στο μακρινό μέλλον… Πάντως δεν το καταδικάζει οριστικά κάτι που έχει την αξία του.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταικούρα παρουσιάστηκε το σχέδιο νόμου για τον νέο ΟΣΕ καθώς και το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον σιδηροδρομικό τομέα.

Το επενδυτικό σχέδιο είναι χωρισμένο σε τέσσερα μέρη. Στο άμεσο, το πενταετές, το δεκαετές και το 20ετές.

Στο μακροπρόθεσμο σχέδιο που έχει ορίζοντα ως το 2044 περιλαμβάνονται τα έργα της Δυτικής Εγνατίας όπως και τα έργα της Δυτικής Ελλάδας.

Στα έργα της Δυτικής Εγνατίας περιλαμβάνεται η γραμμή Καλαμπάκα Ηγουμενίτσα με εκτίμηση προϋπολογισμού 1,5 δις και με το χρηματοδοτικό πλαίσιο να είναι υπό διερεύνηση.

Υπόθεση ενός αιώνα και κάτι είναι η σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου και εκ των πραγμάτων θα μετρήσει κι άλλα χρόνια.

Είναι σημαντικό ότι το έργο μένει ζωντανό για το Υπουργείο Υποδομών και ως ένα βαθμό αυτό οφείλεται στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, δυτική πύλη της χώρας προς την Ευρώπη, το οποίο σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να καταδικαστεί ες αεί σε σιδηροδρομικό αποκλεισμό!

πηγή epiruspost.gr
Read More »
Τρένο στην Ήπειρο; Υπομονή μέχρι το 2044 και βλέπουμε.. Τρένο στην Ήπειρο; Υπομονή μέχρι το 2044 και βλέπουμε.. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

ΔΥΠΑ: Καταργήθηκε το επίδομα επίσχεσης εργασίας

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
ΔΥΠΑ: Καταργήθηκε το επίδομα επίσχεσης εργασίας


Στην κατάργηση τριών εφάπαξ επιδομάτων που παρέχει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) προχώρησε η κυβέρνηση – εν μέσω εορτών – λίγες ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά.

Πρόκειται για παροχές που λαμβάνουν ειδικές κατηγορίες ανέργων και ορισμένα από αυτά καταβάλλονται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης της ανεργίας.

Συγκεκριμένα αφορά: πρώτον, το ειδικό επίδομα που χορηγείται μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργία. Το ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων.

Καταργήθηκε όμως και το ειδικό επίδομα επίσχεσης, που αφορά στην κάλυψη των εργαζομένων σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Η σχετική κοινή υπουργική απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας κ. Θ. Πετραλιά και του (τότε) υπουργού Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και τέθηκε σε ισχύ στις 29 Δεκεμβρίου 2023.


Read More »
ΔΥΠΑ: Καταργήθηκε το επίδομα επίσχεσης εργασίας ΔΥΠΑ: Καταργήθηκε το επίδομα επίσχεσης εργασίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

ΤRUST: Νέα γραφεία κτηματογράφησης σε Ηγουμενίτσα και Παξούς

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
ΤRUST: Νέα γραφεία κτηματογράφησης σε Ηγουμενίτσα και Παξούς


Η TRUST CC αναπτύσσεται συνεχώς.
Μετά την Αθήνα, τις Κυκλάδες, την Ηλεία, την Κρήτη και την Κέρκυρα η ΤRUST CC επεκτείνεται τώρα και στη Θεσπρωτία και τους Παξούς
Το γραφείο μας στην Ηγουμενίτσα βρίσκεται στην οδό Γρ. Λαμπράκη 40 (ισόγειο) και στους Παξούς στη Λάκκα με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών τους για τη διεκπεραίωση των δηλώσεών τους στο Κτηματολόγιο.
Το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό μας βρίσκεται εκεί καθημερινά να σας εξυπηρετήσει.

Αναλαμβάνουμε επίσης:
Την σύνταξη και υποβολή του φακέλου στο Κτηματολόγιο
Την σύνταξη σύχρονων εξαρτημένων τοπογραφικών διαγραμμάτων
Τον έλεγχο των δικαιωμάτων στα στάδια της προανάρτησης και της ανάρτησης

Η κατάθεση των δικαιωμάτων σας γίνεται από εμάς με φυσική παρουσία στο γραφείο κτηματογράφησης.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Ηγουμενίτσα: Γρ. Λαμπράκη 40, 2665023757, ktimahgoumenitsa@gmail.com
Κέρκυρα: Ριζ. Βουλευτών 4 (έναντι 1ου & 5ου Γυμνασίου), 2661080802, 82220 ktimakerkyra@gmail.com
Παξοί: Λάκκα, 6987653676, 6932911477 ktimaionion@gmail.com
Read More »
ΤRUST: Νέα γραφεία κτηματογράφησης σε Ηγουμενίτσα και Παξούς ΤRUST: Νέα γραφεία κτηματογράφησης σε Ηγουμενίτσα και Παξούς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα voucher βιβλίων της ΔΥΠΑ

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα voucher βιβλίων της ΔΥΠΑ


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα επιταγών αγοράς βιβλίων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, με προϋπολογισμό 3.750.000 ευρώ, αυξημένο κατά 25% για το 2023.

Συνολικά, η ΔΥΠΑ εξέδωσε για το φετινό πρόγραμμα 150.000 επιταγές, αξίας 25 ευρώ η καθεμία, με τον αριθμό των ενεργοποιημένων επιταγών να ξεπερνάει τις 136.500 (91%) και με συμμετοχή περισσότερων από 760 βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων.

Με το voucher, οι δικαιούχοι είχαν τη δυνατότητα αγοράς βιβλίων επιλογής τους, με έκπτωση τουλάχιστον 10% από τα βιβλιοπωλεία και τους εκδοτικούς οίκους του μητρώου παρόχων. Εξαιρούνταν τα σχολικά και ξενόγλωσσα βιβλία.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ανταπόκριση στο φετινό πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, με τις περισσότερες επιταγές να έχουν ενεργοποιηθεί στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης (17%), Αθηνών (16%), Αχαΐας (5%), Ηρακλείου (5%) και Λάρισας (4%).

Το πρόγραμμα χορήγησης επιταγών αγοράς βιβλίων στηρίζει τις επιχειρήσεις στον χώρο του βιβλίου και, παράλληλα, αποσκοπεί στη διευκόλυνση των πολιτών που αγαπούν το διάβασμα να προμηθευτούν βιβλία της επιλογής τους.

Read More »
Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα voucher βιβλίων της ΔΥΠΑ Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα voucher βιβλίων της ΔΥΠΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Η ΔΩΔΩΝΗ Συνεργάζεται με τη Μιλιόρα Φαρμ για την Αναβάθμιση της Ελληνικής Γαλακτοκομίας

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Η ΔΩΔΩΝΗ Συνεργάζεται με τη Μιλιόρα Φαρμ για την Αναβάθμιση της Ελληνικής Γαλακτοκομίας


Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει τη συνεργασία της με τη Φάρμα Μιλιόρα, την μεγαλύτερη φάρμα προβάτων γαλακτοπαραγωγής στην Ελλάδα με έδρα το Καγκάδι Αχαΐας, και μια από τις τρεις κορυφαίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνεργασία της ΔΩΔΩΝΗ με τη Μιλιόρα αφορά στην εισκόμιση ελληνικού γάλακτος άριστης ποιότητας και στην ανάπτυξη και στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητα της εταιρίας όλα αυτά τα χρόνια.

Η επιτυχία του προγράμματος ΔΩΔΩΝΗ 400 που εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, έδωσε στους παραγωγούς της Ζώνης Γάλακτος της ΔΩΔΩΝΗ τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγή τους, μειώνοντας παράλληλα τα κόστη. Η επί 24ωρου δωρεάν επιστημονική υποστήριξη των μονάδων του προγράμματος συνέβαλλε στην ανάπτυξη τους και αποτέλεσε στυλοβάτη του πρωτογενούς τομέα.

Η συνεργασία της ΔΩΔΩΝΗ με τη Μιλιόρα Φαρμ αναμένεται να προσφέρει και στους παραγωγούς της Ζώνης Γάλακτος της ΔΩΔΩΝΗ γενετικά επιλεγμένα αρσενικά και θηλυκά ζώα, επιτυγχάνοντας έτσι υψηλές αποδόσεις γαλακτοπαραγωγής, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση του κόστους με παράλληλη αύξηση της παραγωγής με στόχο την ενδυνάμωση της κτηνοτροφίας. Επιπλέον, δίνει το έναυσμα για την είσοδο νέων προβατοτρόφων στην παραγωγική διαδικασία.

Η συνεργασία αυτή υποδηλώνει την πρωτοποριακή αντίληψη και φιλοσοφία της ΔΩΔΩΝΗ για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού των μονάδων και του ζωικού κεφαλαίου προκειμένου ο κτηνοτροφικός κλάδος να συνεχίσει να αποτελεί ισχυρό βραχίονα της πρωτογενούς παραγωγής.

Ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, δήλωσε σχετικά: «Η ΔΩΔΩΝΗ αποδεικνύει στην πράξη τη στήριξη της στον πρωτογενή τομέα και το αμέριστο ενδιαφέρον της για τη βιωσιμότητα του κλάδου και την ενίσχυσή του. Με τη συνεργασία της με τη Μιλιόρα Φαρμ ενισχύει περαιτέρω τις καλές πρακτικές δίνοντας τη δυνατότητα στους παραγωγούς της να προμηθεύονται ζώα καθαρόαιμα επιλεγμένα ώστε να έχουν ακόμη μεγαλύτερη απόδοση στην παραγωγή με ταυτόχρονη μείωση του κόστους.Η ΔΩΔΩΝΗ δεν θα πάψει ποτέ να πρωτοπορεί και να στηρίζει τον Έλληνα κτηνοτρόφο»

O Χρήστος Γιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Μιλιόρα Φαρμ, δήλωσε σχετικά: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συνεργασία της Μιλιόρα Φαρμ με τη ΔΩΔΩΝΗ που αποτελεί κορυφαία εταιρία στον κλάδο. Πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της προβατοτροφίας και στην Ήπειρο, με ζώα υψηλών αποδόσεων. Η μέχρι σήμερα πορεία μας έχει θετικό αποτύπωμα στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα, κάτι που αποτελεί και βασική προτεραιότητα της ΔΩΔΩΝΗ. Η επιστημονική έρευνα, η εξειδίκευση και η συνεργασία με τη ΔΩΔΩΝΗ που ήδη όπως έμαθα υλοποιεί σχετικό πρόγραμμα θα δώσουν τη δυνατότητα να προμηθεύουμε με γενετικό υλικό τους επαγγελματίες κτηνοτρόφους που επιθυμούν να βελτιώσουν το κοπάδι τους και να αυξήσουν την γαλακτοπαραγωγή και ως εκ τούτου το κέρδος τους.»

Λίγα λόγια για τη ΔΩΔΩΝΗ
Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε ιδρύθηκε το 1963. Μετρώντας 60 χρόνια αυθεντικής παράδοσης και ιστορίας, η εταιρεία με έδρα τα Ιωάννινα, παράγει αυθεντικά, αμιγώς ελληνικά γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας 100% ελληνικό αγελαδινό, κατσικίσιο και πρόβειο γάλα που συλλέγεται καθημερινά από ένα διευρυμένο δίκτυο χιλιάδων Ελλήνων παραγωγών που δραστηριοποιούνται κυρίως στην περιοχή της Ηπείρου. Με περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης στην εγχώρια αγορά και εξαγωγική δραστηριότητα σε πάνω από 50 χώρες του κόσμου, η ΔΩΔΩΝΗ διαθέτει πάνω από 10 κατηγορίες γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων και παράγει 100 ξεχωριστά προϊόντα, που ξεχωρίζουν για τη γεύση, την ποιότητα και την 100% ελληνική τους ταυτότητα.


Read More »
Η ΔΩΔΩΝΗ Συνεργάζεται με τη Μιλιόρα Φαρμ για την Αναβάθμιση της Ελληνικής Γαλακτοκομίας Η ΔΩΔΩΝΗ Συνεργάζεται με τη Μιλιόρα Φαρμ για την Αναβάθμιση της Ελληνικής Γαλακτοκομίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Σύλληψη 28 χρόνου αλλοδαπού στο λιμάνι Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Σύλληψη 28 χρόνου αλλοδαπού στο λιμάνι  Ηγουμενίτσας

Στη σύλληψη ενός 28χρονου αλλοδαπού προέβησαν, τις πρώτες πρωινές ώρες  στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο 28χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

Από τη Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το πλαστό έγγραφο.

Read More »
Σύλληψη 28 χρόνου αλλοδαπού στο λιμάνι Ηγουμενίτσας Σύλληψη 28 χρόνου αλλοδαπού στο λιμάνι  Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Οι πληροφορίες των οχημάτων μας στο Gov.gr Wallet

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Οι πληροφορίες των οχημάτων μας στο Gov.gr Wallet

Για πρώτη φορά οι πολίτες έχουν στο κινητό τους το σύνολο της πληροφορίας για το όχημά τους στο Gov.gr Wallet με τρόπο απλό, φιλικό και χωρίς πολλαπλές και χρονοβόρες επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες και, όπως σημειώνεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση των των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το MyAuto αποτελεί επί της ουσίας τον ηλεκτρονικό φάκελο των οχημάτων και οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσθέσουν τις πληροφορίες στο Gov.gr Wallet τους.

Συγκεκριμένα μέσω του Gov.gr Wallet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων έχουν για ενημερωτικούς λόγους πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία του οχήματός τους, όπως αυτά τηρούνται σε μητρώα φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Τα στοιχεία ομαδοποιούνται σε κατηγορίες βάσει των μητρώων από τα οποία αντλούνται.

Το προσεχές διάστημα τα στοιχεία αυτά θα είναι διαθέσιμα μέσω του AuditCar στις ελεγκτικές αρχές, προκειμένου να απαλειφθεί η ανάγκη προσκόμισης ή επίδειξης τους από τους πολίτες.

Διαθέσιμες στο Gov.gr Wallet είναι οι εξής πληροφορίες:

· Στοιχεία αδειών κυκλοφορίας από τα Μητρώα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

· Στοιχεία τεχνικών ελέγχων οχημάτων – ΚΤΕΟ από τα Μητρώα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

· Στοιχεία καταβολής τελών κυκλοφορίας, ακινησίας και ιδιοκτησίας από τα Μητρώα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

· Εύρεση ασφάλισης οχημάτων από τα Μητρώα του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Ο πολίτης μπορεί να βλέπει και να ελέγχει για κάθε όχημά του:

· Τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας

· Αν έχει πληρώσει τα Τέλη Κυκλοφορίας

· Αν το όχημα του είναι σε κίνηση ή ακινησία

· Αν το όχημα του έχει κλαπεί

· Το αποτέλεσμα του Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ) και την ημερομηνία του επόμενου ελέγχου. Ο πολίτης μέσω του Gov.gr Wallet θα λαμβάνει ειδοποίηση στο κινητό του, δύο εβδομάδες πριν τον επόμενο Τεχνικό Έλεγχο

· Τα στοιχεία ασφάλισης του οχήματος.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τα στοιχεία των οχημάτων αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Read More »
Οι πληροφορίες των οχημάτων μας στο Gov.gr Wallet Οι πληροφορίες των οχημάτων μας στο Gov.gr Wallet Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Εξέταση αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος Δασικού χάρτη Δήμου Σουλίου (περιοχή Κ. Κρυσταλλοπηγής)

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Εξέταση αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος Δασικού χάρτη Δήμου Σουλίου (περιοχή Κ. Κρυσταλλοπηγής)

Σας γνωρίζουμε ότι στις 25 Ιανουαρίου του έτους 2024 ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:30π.μ., στο γραφείο – ξυλοκατασκευή της Δ/νσης Δασών (Είσοδος Αλσυλλίου), η 3η ΕΠ.Ε.Α. Δήμου Σουλίου, θα πραγματοποιήσει την 12η Συνεδρίαση προκειμένου να εξετάσει τις υποθέσεις αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος Δασικού χάρτη που αναγράφονται στο συνημμένο ΠΙΝΑΚΙΟ της 12ης Συνεδρίασης (περιοχή Παραμυθιάς Κ. Κρυσταλλοπηγής).

Παρακαλούνται οι ενιστάμενοι που επιθυμούν να παρευρεθούν στην συνεδρίαση, να προσέλθουν στον κατά τα ανωτέρω καθορισμένο χρόνο και τόπο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο γραφείο ξυλοκατασκευή της Διεύθυνσης Δασών Θεσπρωτίας (Είσοδος Αλσυλλίου), 46100 Ηγουμενίτσα, τηλέφωνο: 2665022241 (εσωτ.107, κ. Ντόκου Πανωραία), δ/νση ηλ. Ταχυδρομείου (email) pdokou@eedphm.ypen.gr
Read More »
Εξέταση αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος Δασικού χάρτη Δήμου Σουλίου (περιοχή Κ. Κρυσταλλοπηγής) Εξέταση αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος Δασικού χάρτη Δήμου Σουλίου (περιοχή Κ. Κρυσταλλοπηγής) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Εργασίες καθαρισμού του ποδηλατοδρόμου από το Δήμο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Εργασίες καθαρισμού του ποδηλατοδρόμου από το Δήμο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Τα συνεργεία του Δήμου Ηγουμενίτσας προβαίνουν σε εργασίες καθαρισμού του ποδηλατοδρόμου Ηγουμενίτσας τη χρονική περίοδο 9-11/1/2024. Παρακαλούνται οι δημότες να είναι προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους.

Ο Αντιδήμαρχος
Ζαφείρης Αναστάσιος


Read More »
Εργασίες καθαρισμού του ποδηλατοδρόμου από το Δήμο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Εργασίες καθαρισμού του ποδηλατοδρόμου από το Δήμο Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Συνελήφθη αλλοδαπός στα Ιωάννινα, που είχε καταδικαστεί για διακεκριμένες κλοπές

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Συνελήφθη αλλοδαπός στα Ιωάννινα, που είχε καταδικαστεί για διακεκριμένες κλοπές


Συνελήφθη χθες (8-1-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός φυγόποινος.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων, με ποινές κάθειρξης (10) και (6) ετών αντίστοιχα, αμφότερες για διακεκριμένες κλοπές.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.


Read More »
Συνελήφθη αλλοδαπός στα Ιωάννινα, που είχε καταδικαστεί για διακεκριμένες κλοπές Συνελήφθη αλλοδαπός στα Ιωάννινα, που είχε καταδικαστεί για διακεκριμένες κλοπές Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

SOS για το εμφιαλωμένο νερό: Αποκαλυπτική έρευνα για χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
SOS για το εμφιαλωμένο νερό: Αποκαλυπτική έρευνα για χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Proceedings of the National Academy of Sciences», σύμφωνα με την οποία, το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να περιέχει εκατοντάδες χιλιάδες θραύσματα πλαστικού, με σημαντικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία.
Κομμάτια πλαστικού περνούν ακόμα και στα έμβρυα μέσω του πλακούντα

Αναλυτικότερα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, κατά μέσο όρο ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού περιείχε περίπου 240.000 ανιχνεύσιμα πλαστικά θραύσματα, δηλαδή από δέκα έως 100 φορές περισσότερα από προηγούμενες εκτιμήσεις. Πρόκειται για νανοπλαστικά, τόσο μικροσκοπικά που μπορούν να περάσουν από τα έντερα και τους πνεύμονες απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια σε όργανα, όπως η καρδιά και ο εγκέφαλος. Μπορούν να περάσουν μέσω του πλακούντα ακόμα και στα σώματα των εμβρύων. Οι επιστήμονες στοχεύουν στο να μελετήσουν τις πιθανές επιπτώσεις σε μια μεγάλη ποικιλία βιολογικών συστημάτων.

Η παγκόσμια παραγωγή πλαστικού πλησιάζει τα 400 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια τόνοι απορρίπτονται κάθε χρόνο στα ύδατα ή στην ξηρά και πολλά προϊόντα που κατασκευάζονται με πλαστικά, μεταξύ των οποίων και συνθετικά υφάσματα, αποβάλλουν σωματίδια ενώ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Τα περισσότερα πλαστικά δεν διασπώνται, απλώς διαιρούνται ξανά και ξανά σε όλο μικρότερα σωματίδια της ίδιας χημικής σύνθεσης.

Τα πλαστικά στο εμφιαλωμένο νερό εντοπίστηκαν πρώτη φορά σε μελέτη του 2018 που μέτρησε κατά μέσο όρο 325 σωματίδια ανά λίτρο, ενώ μεταγενέστερες μελέτες πολλαπλασίασαν αυτό τον αριθμό, αν και οι εκτιμήσεις σταματούσαν σε μεγέθη κάτω του ενός μικρομέτρου, δηλαδή στο όριο των νανοπλαστικών.

Ποια πλαστικά εντόπισε η έρευνα

Η νέα μελέτη χρησιμοποιεί μια τεχνική που ονομάζεται μικροσκοπία διεγερμένης σκέδασης Ραμάν και εφευρέθηκε από ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, τον βιοφυσικό του Πανεπιστημίου του Κολούμπια, Γουέι Μιν. Επίσης, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο με βάση τα δεδομένα για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια δοκίμασαν τρεις μάρκες εμφιαλωμένου νερού που πωλούνται στις ΗΠΑ και ανέλυσαν πλαστικά σωματίδια μεγέθους μόλις 100 νανομέτρων. Εντόπισαν 110.000 έως 370.000 σωματίδια σε κάθε λίτρο, το 90% των οποίων ήταν νανοπλαστικά και τα υπόλοιπα μικροπλαστικά.

Ένα από τα πλαστικά που εντόπισαν ήταν το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο ή PET. Αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη, δεδομένου ότι από αυτό είναι κατασκευασμένα πολλά μπουκάλια νερού και πιθανόν να εισέρχεται στο νερό καθώς αποκολλώνται κομμάτια, όταν το μπουκάλι πιέζεται ή εκτίθεται στη θερμότητα. Πολύ εκτεταμένος ήταν και ο εντοπισμός πολυαμιδίου, ενός τύπου νάιλον, που πιθανώς προέρχεται από τα πλαστικά φίλτρα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του νερού πριν από την εμφιάλωσή του. Άλλα κοινά που βρήκαν οι ερευνητές χρησιμοποιούνται σε διάφορες βιομηχανικές διεργασίες, όπως πολυστυρένιο, χλωριούχο πολυβινύλιο και μεθακρυλινό πολυμεθύλιο.
«Ένοχα» και τα πλυντήρια

Ανησυχητικό ήταν ότι οι επτά τύποι πλαστικών που αναζήτησαν οι ερευνητές αντιπροσώπευαν μόνο το 10% του συνόλου των νανοσωματιδίων που βρήκαν στα δείγματα, ενώ τα υπόλοιπα δεν γνωρίζουν τι είναι. Αν είναι όλα νανοπλαστικά, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός τους θα μπορούσε να είναι δεκάδες εκατομμύρια ανά λίτρο.

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να εξετάσει και το νερό της βρύσης, το οποίο επίσης έχει αποδειχθεί ότι περιέχει μικροπλαστικά, αν και πολύ λιγότερα από το εμφιαλωμένο νερό.

Ο Μπεϊζάν Γιαν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, χημικός περιβάλλοντος στο Παρατηρητήριο Γης Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εργάζεται, επίσης, σε ένα πρόγραμμα για τη μελέτη των μικροπλαστικών και νανοπλαστικών που καταλήγουν στα λύματα όταν οι άνθρωποι πλένουν τα ρούχα τους και σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς του πρόκειται για εκατομμύρια ανά φορτίο δέκα κιλών. Σχεδιάζει μάλιστα με την ομάδα του φίλτρα για τη μείωση της ρύπανσης από τα οικιακά και εμπορικά πλυντήρια ρούχων. Η ομάδα συνεργάζεται επιπλέον με ειδικούς σε θέματα περιβαλλοντικής υγείας για να μετρήσουν τα νανοπλαστικά σε ανθρώπινους ιστούς και να εξετάσουν τις αναπτυξιακές και νευρολογικές επιπτώσεις τους.
Read More »
SOS για το εμφιαλωμένο νερό: Αποκαλυπτική έρευνα για χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού SOS για το εμφιαλωμένο νερό: Αποκαλυπτική έρευνα για χιλιάδες μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Έλεγχοι της αστυνομίας σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Έλεγχοι της αστυνομίας σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων


Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το τριήμερο από 5 έως 7 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Περαιτέρω, διενεργήθηκε πλήθος ελέγχων σε επιχειρήσεις υποδοχής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων στη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Στο πλαίσιο αυτό σε περιοχές των Δήμων Φλώρινας και Πρέβεζας ελέγχθηκαν 31 άτομα και έγιναν τρεις προσαγωγές.

Οι στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, που αποσκοπούν στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση.

πηγή epiruspost.gr
Read More »
Έλεγχοι της αστυνομίας σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων Έλεγχοι της αστυνομίας σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μετάλλων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Με διαφάνεια και χωρίς αυθαιρεσίες θα αξιοποιούνται οι παραλίες – Ποιοι κανόνες αλλάζουν

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Με διαφάνεια και χωρίς αυθαιρεσίες θα αξιοποιούνται οι παραλίες – Ποιοι κανόνες αλλάζουν


Ποιοι κανόνες αλλάζουν στην αξιοποίηση παραλιών

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διενέργεια δημοπρασιών και νέο πλαίσιο ελέγχου ώστε να εντοπίζεται άμεσα η αυθαίρετη κατάληψη παραλιών

Με την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την παραλία και τον αιγιαλό στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ξεκινά τον νομοθετικό μαραθώνιο του 2024, με έναν εκ των βασικών στόχων να είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Προς ψήφιση οδεύει και η διάταξη για τον ελάχιστο πραγματικό φόρο 15% στις πολυεθνικές.

Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση των παραλιών θα είναι η ανάπτυξη ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα διενεργούνται οι δημοπρασίες για την παραχώρηση της χρήσης στους ενδιαφερόμενους. Στόχος, να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών ανάθεσης αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου. Ουσιαστικά, μέσω της πλατφόρμας θα γίνεται η κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στους πλειοδότες και πλέον δεν θα υπάρχει δυνατότητα για απευθείας ανάθεση.

Αυτό σημαίνει ότι και τα τιμήματα που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι θα είναι υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών, καθώς θα επιχειρηθεί να θεσπιστούν «ελάχιστες τιμές» σε όλες τις δημοπρασίες με συγκεκριμένα γεωγραφικά κριτήρια. Πρακτικά, το ελάχιστο τίμημα θα προκύπτει με αλγόριθμο ώστε να λαμβάνονται υπόψη μια σειρά από κριτήρια. Από την επισκεψιμότητα της κάθε παραλίας μέχρι και την αξία της γης στην κάθε περιοχή.

Αυθαίρετη κατάληψη

Βασικό στοιχείο του νομοσχεδίου θα είναι το νέο πλαίσιο ελέγχου ώστε να εντοπίζεται άμεσα η αυθαίρετη κατάληψη παραλιών. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών -drones που θα καταγράφουν την έκταση που θα καταλαμβάνουν οι ξαπλώστρες, παράνομη κατάληψη παραλιών κ.λπ.- ο στόχος είναι οι παραβάσεις να εντοπίζονται σε πραγματικό χρόνο και να περιοριστούν τα φαινόμενα του περσινού καλοκαιριού με τις αυθαίρετες κατασκευές από απλώστρες να θίγουν τα συμφέροντα και των λουόμενων αλλά και του ίδιου του Δημοσίου.

Προτεραιότητα επίσης θα αποτελέσει η χορήγηση της δυνατότητας στους πολίτες να καταγγέλλουν -και πάλι ψηφιακά- τις όποιες αυθαιρεσίες εντοπίζουν, ώστε συνδυαστικά με την παρακολούθηση από αέρος να ασκείται όσο το δυνατόν καλύτερος έλεγχος. Στους λουόμενους θα δοθεί η δυνατότητα ακόμη και αποστολής ψηφιακού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο κ.λπ.) ώστε να τεκμηριώνονται οι παραβάσεις. Το «στοίχημα» του νέου νομοσχεδίου είναι οι όποιες αυθαιρεσίες να εντοπίζονται άμεσα και να δρομολογούνται οι διαδικασίες απομάκρυνσης των αυθαίρετων κατασκευών.

Στόχος, με το νέο νομοσχέδιο, η διαχείριση των παραλιών να γίνεται πιο συγκεντρωμένα ώστε να υπάρχει και καλύτερος έλεγχος. Οι κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου θα παίζουν κεντρικό λόγο με βάση το νέο πλαίσιο ώστε η ευθύνη να μην κατακερματίζεται στους δήμους όλης της χώρας. Το νομοσχέδιο για τους «όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές», όπως θα είναι ο τίτλος, θα είναι το πρώτο από σειρά που προγραμματίζονται μέσα στο έτος με στόχο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Καταπατημένες εκτάσεις

Θα δρομολογηθούν επίσης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα:

Η ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων που ανήκουν στο Δημόσιο. Με τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων, όσοι τα πληρούν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να αποκτήσουν τίτλο κυριότητας καταβάλλοντας το ανάλογο αντίτιμο.

Το πλαίσιο για την εξοικονόμηση πόρων από τη δαπάνη για στέγαση των δημόσιων υπηρεσιών. Θα διενεργούνται μειοδοτικοί διαγωνισμοί και θα εκπονούνται κτιριολογικά προγράμματα, σύμφωνα με τα πρότυπα που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Επιπλέον, θα αναζητηθούν κτίρια που θα πληρούν σύγχρονες απαιτήσεις περί ενεργειακής απόδοσης και ασφάλειας.


Read More »
Με διαφάνεια και χωρίς αυθαιρεσίες θα αξιοποιούνται οι παραλίες – Ποιοι κανόνες αλλάζουν Με διαφάνεια και χωρίς αυθαιρεσίες θα αξιοποιούνται οι παραλίες – Ποιοι κανόνες αλλάζουν Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Υψηλή θετικότητα από τους ελέγχους στις ΚΟΜΥ της Ηπείρου

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Υψηλή θετικότητα από τους ελέγχους στις ΚΟΜΥ της Ηπείρου


Υψηλή θετικότητα καταγράφεται από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργούν οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ τόσο στα Ιωάννινα όσο και στην υπόλοιπη Ήπειρο.

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού βρίσκονται σε έξαρση και όπως εκτιμούν οι επιστήμονες θα ταλαιπωρήσουν ως το τέλος του μήνα.

Λόγω του κορωνοϊού σημειώνεται μεγάλη προσέλευση στα επείγοντα των νοσοκομείων ενώ έχουν αυξηθεί και οι εισαγωγές στις Μονάδες Λοιμωδών.

Από τις δειγματοληψίες του προηγούμενου 24ωρου που έγιναν στις ΚΟΜΥ προκύπτει διασπορά στην κοινότητα και καταγράφονται υψηλά ποσοστά θετικότητας.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

-ΠΕ ΑΡΤΑΣ: ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ

194 rapid test με 33 θετικά (17.01%) αφορούν σε 18 άνδρες και 15 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 54 έτη

-ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΓΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

44 rapid test με 3 θετικά (6.82%) αφορούν σε 1 άνδρα και 2 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 58 έτη

-ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΑΛΑΙΟ ΚΕΠ ΠΕΡΔΙΚΑΣ

22 rapid test με 1 θετικό (4.55%) αφορά σε 1 γυναίκα ηλικίας 44 ετών

-ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ

104 rapid test με 22 θετικά (21.15%) αφορούν σε 12 άνδρες και 10 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 52 έτη

-ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΓΝ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ

424 rapid test με 9 θετικά (2.12%) αφορούν σε 3 άνδρες και 6 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 51 έτη

-ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ

79 rapid test με 17 θετικά (21.52%) αφορούν σε 8 άνδρες και 9 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 59 έτη

-ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΚΥ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙ

15 αρνητικά rapid test

-ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΠΓΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

637 rapid test με 8 θετικά (1.26%) αφορούν σε 6 άνδρες και 2 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 59 έτη

-ΠΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

318 rapid test με 56 θετικά (17.61%) αφορούν σε 30 άνδρες και 26 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 55 έτη

-ΠΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΓΑΣ

13 rapid test με 2 θετικά (15.38%) αφορούν σε 2 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 64 έτη

-ΠΕ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

83 rapid test με 23 θετικά (27.71%) αφορούν σε 13 άνδρες και 10 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 57 έτη

πηγή epiruspost.gr
Read More »
Υψηλή θετικότητα από τους ελέγχους στις ΚΟΜΥ της Ηπείρου Υψηλή θετικότητα από τους ελέγχους στις ΚΟΜΥ της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Κτηνοτρόφοι: Να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία όσων νοθεύουν τη φέτα

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Κτηνοτρόφοι: Να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία όσων νοθεύουν τη φέτα


Εκτεταμένους ελέγχους στην προέλευση γάλακτος για την παραγωγή της φέτας ζητά η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, με αφορμή δημοσιεύματα για νοθεία του προϊόντος από γαλακτοβιομηχανίες της περιοχής.

Μάλιστα οι θεσσαλοί κτηνοτρόφοι ζητούν και την δημοσίευση των επωνυμιών των δύο γαλακτοβιομηχανιών, που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα νόθευαν τη φέτα κατά τη διαδικασία παραγωγής της με αγελαδινό γάλα, καθώς επίσης και τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν.

Δύο γαλακτοβιομηχανίες νόθευαν τη φέτα κατά την παραγωγή της με αγελαδινό γάλα

Η Ομοσπονδία των κτηνοτρόφων, υπενθυμίζει ότι βάσει νομοθεσίας το ΠΟΠ προϊόν «φέτα» της Ελλάδας έχει αποκλειστικά ως πρώτη ύλη το αιγοπρόβειο γάλα και οι νοθείες έλαβαν χώρα σε δύο χώρες του εξωτερικού. «Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόκειται για δύο επιμέρους περιπτώσεις κατά τις οποίες δύο ελληνικών συμφερόντων βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στον θεσσαλικό κάμπο εντοπίστηκαν να έχουν διοχετεύσει ποσότητες με «ακατάλληλη» φέτα», τονίζει.
«Να προστατεύσουμε τη φέτα»

«Για ακόμα μια φορά το πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας για ελέγχους στην προέλευση του γάλακτος στην παρασκευή της φέτας είναι επιτακτικό για την επιβίωση του κτηνοτροφικού κλάδου», σημειώνει, υπενθυμίζοντας ότι στην τελευταία επιστολή τους προς το ΥπΑΑΤ είχαν τονίσει την ανάγκη να γίνουν εκτεταμένοι έλεγχοι στην προέλευση του γάλακτος στην παραγωγή της φέτας καθώς «φέτος υπάρχει μία τάση από αρκετές γαλακτοβιομηχανίες να «ρίξουν» την τιμή του πρόβειου γάλακτος στο 1,50 ευρώ παρόλο που χιλιάδες αιγοπρόβατα έχουν πνιγεί στις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel».

Οι κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι δεν είναι δυνατόν να λείπουν χιλιάδες αιγοπρόβατα από την παραγωγή, να υπάρχει ζήτηση της φέτας και να υπάρχει η τάση να μειωθεί η τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα, σημειώνοντας ότι τα δημοσιεύματα έρχονται να επιβεβαιώσουν «τους φόβους μας και για ακόμα μία φορά ζητάμε ελέγχους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρέπει πάση θυσία να προστατεύσουμε την φέτα καθώς αυτό το προϊόν μας κρατάει στο επάγγελμα και φέρνει έσοδα στην Ελλάδα».

Με βάση τα παραπάνω ζητούν από το ΥπΑΑΤ να δημοσιεύσει τις δύο γαλακτοβιομηχανίες που νόθευαν την φέτα καθώς επίσης και τα πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν. «Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με όσους στον βωμό του κέρδους καταστρέφουν τον κτηνοτροφικό κλάδο».


Read More »
Κτηνοτρόφοι: Να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία όσων νοθεύουν τη φέτα Κτηνοτρόφοι: Να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία όσων νοθεύουν τη φέτα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Πόσες ημέρες του χρόνου εργάσθηκαν οι Έλληνες το 2023 για να πληρώσουν φόρους και εισφορές

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Πόσες ημέρες του χρόνου εργάσθηκαν οι Έλληνες το 2023 για να πληρώσουν φόρους και εισφορές


Επτά ημέρες λιγότερες, σε σύγκριση με το 2022.

Για 177 από τις 365 ημέρες του χρόνου εργασθήκαμε το 2023, προκειμένου να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος. Ως εκ τούτου, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε την 28η Ιουνίου, δηλαδή επτά ημέρες νωρίτερα σε σύγκριση με το 2022. Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών παρουσιάζει στην Ελλάδα τη μελέτη για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας, που είναι η ημέρα κατά την οποίαν που οι Έλληνες φορολογούμενοι απελευθερώνονται από το βάρος των φόρων, αν με τα χρήματα που κερδίζουν από την εργασία τους, έπρεπε, πριν καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, να αποπληρώσουν πρώτα τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Αναλυτικώς, τα επικαιροποιημένα στοιχεία – δεδομένα του περασμένου έτους μετακίνησαν τελικώς την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας 6 ημέρες αργότερα από τον αρχικό υπολογισμό (στις 177 ημέρες αντί των 171). Η διόρθωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη φορολογική υπεραπόδοση του 2023, η οποία όμως δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων, διευκρινίζουν από το Κέντρο.

Βασική αιτία για το γεγονός ότι πέρυσι εργασθήκαμε λιγότερες ημέρες για το κράτος σε σχέση με πρόπερσι, είναι η κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης από 1/1/2023. Πάντως, αν συνυπολογισθεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, το οποίο, σύμφωνα με το Κέντρο, αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2023 ήταν 187, και πάλι 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022.

Επιπροσθέτως, τα έσοδα από φόρους και εισφορές είναι αυξημένα κατά 1,9% ως ποσοστό του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος, σε σχέση με την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας (Απρίλιος 2023), με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση να αυξάνεται, κατ’ εκτίμησιν, κατά 6 ημέρες εργασίας για το κράτος σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας.

Σχολιάζοντας τα φετινά απολογιστικά αποτελέσματα, ο εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών Νίκος Ρώμπαπας δήλωσε: «Το γεγονός ότι το 2023 εργαστήκαμε 7 ημέρες λιγότερες σε σχέση με το 2022 για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές στο κράτος είναι μια θετική εξέλιξη. Θετικό είναι επίσης το γεγονός ότι η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του κράτους δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων».

Και ο Ν. Ρώμπαπας προσέθεσε: «Το σημαντικό είναι πλέον η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συνεχιστεί, με πρώτο βήμα να αξιοποιήσει η Κυβέρνηση αυτήν την καταγεγραμμένη υπεραπόδοση σε αυτήν την κατεύθυνση στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024».


Read More »
Πόσες ημέρες του χρόνου εργάσθηκαν οι Έλληνες το 2023 για να πληρώσουν φόρους και εισφορές Πόσες ημέρες του χρόνου εργάσθηκαν οι Έλληνες το 2023 για να πληρώσουν φόρους και εισφορές Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

H Ηγουμενίτσα είναι πολλά περισσότερα από ένα πέρασμα για απέναντι

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
H Ηγουμενίτσα είναι πολλά περισσότερα από ένα πέρασμα για απέναντι

Δωσ' της μια ευκαιρία, μπορεί να σε εκπλήξει!


Στα βορειοδυτικά της χώρας, υπάρχει μια πόλη που έχει ταυτίσει το όνομά της με τις μεταφορές.

Ίσως, και με την αίσθηση εγκατάλειψης, αφού πρόκειται για μια πόλη που δεν έχει αξιοποιηθεί ορθά βάσει των δυνατοτήτων της.

Ο λόγος… για την Ηγουμενίτσα. Όχι όμως για την Ηγουμενίτσα που είναι απέναντι από την Κέρκυρα και την Ιταλία. Όχι για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας και την εξαγορά του, ούτε για τα ΚΤΕΛ. Για την Ηγουμενίτσα, την μικρή, παραθαλάσσια πρωτεύουσα του νομού Θεσπρωτίας.


Η πόλη έχει πολλά πλεονεκτήματα, ειδικά αν την επισκεφθεί κάποιος τους καλοκαιρινούς μήνες. Αρχικά, όντως το λιμάνι της εξυπηρετεί για να δει κανείς το όμορφο Ιόνιο, με δρομολόγια για Κέρκυρα, Λευκίμμη και Παξούς. Ακόμη, οι κάτοικοι της πόλης εκμεταλλεύονται τα δρομολόγια για Ιταλία, και ιδίως τα δρομολόγια για τα πιο νότια (Μπάρι, Πρίντεζι, Ανκόνα). Παρόλα αυτά, και το να μείνεις στην Ηγουμενίτσα μπορεί να είναι μια πολύ όμορφη εμπειρία. Οι πανέμορφες παραλίες στα περίχωρα, η απόσταση 20 λεπτών οδικώς από τα μαγευτικά Σύβοτα με τις συγκλονιστικές παραλίες αλλά και άλλες, πιο μικρές πριν τα Σύβοτα, τα μικρά “διαμάντια” της περιοχής. Τα τοπία που παρέχει η ένωση βουνού-θάλασσας είναι απλά μοναδικό.

Η Ηγουμενίτσα έχει υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Μάλιστα, αν βρίσκεσαι μέσα στην πόλη, κοντά στο λιμανάκι μπορείς να δεις πολύ όμορφες εικόνες.

Λιμανάκι

Η πόλη έχει επίσης έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα, με πολλούς ναούς και γραφικά μοναστήρια τόσο εντός όσο και στα περίχωρα της πόλης.

Η κεντρική εκκλησία της πόλης

Το μεγάλο θετικό της Ηγουμενίτσας είναι σίγουρα η θέα. Έχει αρκετά υψωματάκια, από τα οποία μπορεί κανείς να δει βουνό και θάλασσα να ενώνονται, βλέποντας ταυτόχρονα όλη την πόλη. Επίσης, το καλοκαίρι έχει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τόσο σε αρχαίους χώρους, αλλά και στο μουσείο ή στον πολιτιστικό χώρο “Πάνθεον”, ενώ τα παραδοσιακά ηπειρώτικα πανηγύρια τραβούν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Πάνθεον”

Παρόλα αυτά, η πόλη αντιμετωπίζεται μονίμως σαν μια στάση πριν το Ιόνιο. Φταίει, βέβαια, σε μεγάλο βαθμό και η αίσθηση παραμέλησης ή εγκατάλειψης που δίνει η πόλη αφού υστερεί σε κομβικά σημεία, όπως η καθαριότητα ενώ υπάρχει και μεγάλο ζήτημα με την στάθμευση. Σημαντικό γεγονός που έχει οδηγήσει την Ηγουμενίτσα σε αυτό είναι και το κλείσιμο των τμημάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 2019, αρχικά με αναστολή και πλέον με οριστικό κλείσιμο. Τα ΤΕΙ της πόλης, που μετετράπηκαν σε ΑΕΙ αργότερα όπως έγινε με όλες τις σχολές και αποτελούσαν τμήματα πια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έφερναν φοιτητές και, όπως γνωρίζουμε, οι φοιτητές δίνουν ζωντάνια σε μια πόλη. Τόσο η νυχτερινή ζωή της Ηγουμενίτσας όσο και γενικά η συνολική εικόνα της πόλης διέφερε σημαντικά από την σημερινή εικόνα της.

Όμως, η Ηγουμενίτσα ακόμα έχει ομορφιές και πράγματα να κάνεις, τόσο εντός όσο και στις πολύ κοντινές επιλογές που έχει κανείς. Η γεωγραφική της θέση και το φυσικό της κάλλος μας δίνει την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της. Πριν, λοιπόν, βιαστούμε να επιβιβαστούμε σε ένα καράβι για την Κέρκυρα ή την Ιταλία, ας δώσουμε μια ευκαιρία και σε αυτήν την μικρή επαρχιακή πόλη, Και, ίσως να κρύβει περισσότερες εκπλήξεις απ’ όσες περιμένουμε!

Ας δούμε, όμως, και κάποια από τα σημαντικά “όπλα” της πόλης!

Παραλία Δρέπανο


 απόσταση αναπνοής από την πόλη, βρίσκει κανείς την παραλία Δρέπανο. Μια παραλία 4 χλμ, αμμώδης, ρηχή και με ζεστά νερά. Ακριβώς δίπλα της, χωρίς να χωρίζονται στην ουσία, βρίκσεται το Μακρυγυάλι με τα πεντακάθαρα νερά, κι έτσι η συνολική έκταση είναι 7 χλμ. Η παραλία προσφέρεται τόσο για οικογένειες όσο και για κάθε έναν που επιθυμεί να κολυμπήσει.

Αποτελεί μέρος συνάντησης και για τους πιο αθλητικούς τύπους, και γενικά ο ντόπιος κόσμος της Ηγουμενίτσας συνηθίζει να κάνει μια βόλτα, είτε πεζός είτε με αυτοκίνητο, για να δει αυτό το τοπίο. Ακριβώς από την απέναντι μεριά, με μοναδικό χώρισμα τον δρόμο, βρίσκεται η λιμνοθάλασσα της Βατάτσας, όπου διοργανώνονται δράσεις παρατήρησεις πουλιών, όπως το ευρωπαϊκό Eurobirdwatch. Είδη που μπορεί κανείς να δει εκεί είναι φλαμίνγκο, αργυροπελεκάνους, λευκοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, λαγγόνες, κορμοράνους.

Στην παραλία μπορεί να φτάσει κανείς οδικώς, αλλά και πεζός ή με ποδήλατο, αφού πλέον υπάρχει σύνδεση μέσω του ποδηλατόδρομου της Ηγουμενίτσας. Ο ποδηλατόδρομος αποτελεί επίσης σημαντικό σημείο για τους ντόπιους, καθώς είναι μια πολύ όμορφη διαδρομή μέσα από τα δέντρα και πλάι στη θάλασσα. Όταν ανοίγει ο καιρός, μικροί και μεγάλοι κατευθύνονται προς τα εκεί για τη βόλτα τους και
την άθληση τους.
 
.
Ποδηλατόδρομος

Ο ποδηλατόδρομος, αν και αρχικά αποτελούσε ξεχωριστό κομμάτι, συνολικής έκτασης λίγο παραπάνω από τα 2,5 χλμ, πλέον ενώνεται και με ποδηλατόδρομο μέσα στην πόλη αλλά συνεχίζει πια μέχρι το Δρέπανο, δίνοντας τη δυνατότητα να τελειώσει κανείς τη σωματική του άσκηση με μια ωραία βουτιά. Εντός του ποδηλατοδρόμου βρίσκεται και ο Ναυταθλητικός Όμιλος Ηγουμενίτσας, οπότε είναι πολύ πιθανό σε μια βόλτα να δείτε να περνούν κωπηλατικές βάρκες δίπλα σας, στο πλαίσιο της προπόνησης των παιδιών.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας
Το  μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποτελεί ένα σύγχρονο περιφερειακό μουσείο που λειτουργεί από τα τέλη του 2009 σε νεόδμητο κτίριο στη βόρεια είσοδο της πόλης, επί της παλαιάς Ε.Ο. Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, έναντι του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και του δημοτικού σταδίου. Δεν αποτελεί ανεξάρτητο, διοικητικά, οργανισμό αλλά λειτουργεί υπό την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας.

Το 1989, επί Υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, αποφασίζεται η ανέγερση Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Η θέση που είχε αρχικά επιλεγεί ήταν στο δασύλλιο της πόλης (λόφος Διοικητηρίου), όπου τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου. Πέρασαν άλλα επτά χρόνια μέχρι να οριστικοποιηθεί η χωροθέτηση του μουσείου στη σημερινή του θέση, σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Ηγουμενίτσας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας αποτελεί, πλέον, έναν ζωντανό πολιτιστικό πυρήνα μέσα στην πόλη της Ηγουμενίτσας, με όλες τις σύγχρονες υποδομές για το κοινό. Εκτός από τους χώρους της μόνιμης έκθεσης το μουσείο διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων («Αίθουσα Σωτήρης Δάκαρης»), αίθουσα βιντεοπροβολών, μικρό αμφιθέατρο και ανοικτή ταράτσα, όπου διοργανώνονται και φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α., καθόλη τη διάρκεια του έτους, διατηρώντας ζωντανή τη σχέση του μουσείου με το κοινό και προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους μάθησης και ψυχαγωγίας.

Παράλληλα, το μουσείο λειτουργεί και ως σημείο πληροφόρησης και ενημέρωσης του κοινού για τους επισκέψιμους, οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους της Θεσπρωτίας, από τους οποίους προέρχεται η πλειονότητα των ευρημάτων που συμπεριλαμβάνονται στη μόνιμη έκθεση.

Το μουσείο καλύπτει, επιπλέον, τις ανάγκες του διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού, διαθέτοντας χώρους γραφείων, ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο συντήρησης και χώρο καταγραφής των ευρημάτων, εργαστήριο οστεοαρχαιολογίας, το οποίο εξοπλίστηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, φωτογραφικό αρχείο, καθώς και βιβλιοθήκη, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει μελλοντικά και ως δανειστική για το ευρύ κοινό.

Κάστρο Ηγουμενίτσας

Τείχη από το Κάστρο

Το κάστρο της Ηγουμενίτσας είναι χτισμένο επάνω στο “δασάκι” όπως το αποκαλούν, στη θέση αρχαίου οχυρού, πιθανόν των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων, το οποίο είναι κατά τόπους ορατό στα κατώτερα τμήματα της νότιας πλευράς των τειχών.

Τα τείχη έχουν δεχτεί επισκευαστικές επεμβάσεις σε διάφορες χρονικές περιόδους. Η βορειανατολική πλευρά του έκλεινε με διατείχισμα και λειτουργούσε ως εσωτερική ακρόπολη. Η κύρια πύλη εισόδου στο κάστρο βρισκόταν πιθανότατα στην ανατολική πλευρά της οχύρωσης και προστατευόταν από δύο ορθογώνιους πύργους.

Το κάστρο συνδέεται με την ιστορία της Ηγουμενίτσας από τον 15ο αι. και εξής, όταν ο οικισμός αποτέλεσε εμπορικό σταθμό και ένα από τα προκεχωρημένα φυλάκια της Βενετίας στη δυτική Ελλάδα μέχρι τη οριστική κατάληψή της από τους Οθωμανούς το 1540. Το 1685 το τούρκικο πλέον οχυρό της Ηγουμενίτσας ανατινάχθηκε από τον βενετσιάνικο στόλο, με επικεφαλής το ναύαρχο Μοροζίνι, και έναν αιώνα αργότερα επισκευάστηκε μερικώς, μετά την κατάληψή του από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Έχει γίνει αποψίλωση στο εσωτερικό του κάστρου και έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης. Το κάστρο δεν κρύβεται πλέον από το «δασύλλιο» και έχει φανεί το περίγραμμά του. Βρισκόταν σε αρκετά κακή κατάσταση πριν το 2015, αλλά αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια αφού στον χώρο πραγματοποιούνται εργασίες ανάδειξης στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Coastal Heritage Network – CoHeN) του Ε.Π. Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020.

Πύργος Ραγίου

Όπως μπορεί κανείς να διαβάσει και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας, ο αρχαιολογικός χώρος του Πύργου Ραγίου καταλαμβάνει την κορυφή λόφου στο μέσον του κάμπου Ραγίου-Κεστρίνης, κοντά στις παλαιές εκβολές του ποταμού Καλαμά. Η θέση παρουσιάζει διαχρονική χρήση από τη Μέση Παλαιολιθική περίοδο έως τους χρόνους της Οθωμανικής κυριαρχίας. Το οχυρό θεωρείται ότι αποτέλεσε τμήμα της «Κερκυραϊκής Περαίας», της στρατιωτικής βάσης που -σύμφωνα με τον ιστορικό Θουκυδίδη- ίδρυσαν οι Κερκυραίοι στις θεσπρωτικές ακτές, στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο Πύργος της Οθωμανικής περιόδου έχει σήμερα αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.

Ο Πύργος Ραγίου βρίσκεται σε απόσταση 11 χλμ. βορειοδυτικά της Ηγουμενίτσας. Η πρόσβαση γίνεται από τον δρόμο κατά μήκος της παραλίας Δρέπανο-Μακρυγιάλι. Φτάνοντας στον υποσταθμό της ΔΕΗ ο επισκέπτης ακολουθεί τον δρόμο προς τα δεξιά και τις σχετικές οδικές πινακίδες σήμανσης προς τον αρχαιολογικό χώρο. Ο χώρος είναι επισκέψιμος μόνο κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦ.Α. Θεσπρωτίας.

Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων

Το θέατρο των Γιτάνων οικοδομήθηκε τον 3ο αι. π.Χ. στο βορειοδυτικό άκρο της πόλης, έξω από το τείχος και δίπλα στον πλωτό κατά την αρχαιότητα Καλαμά, από όπου θα υπήρχε άμεση πρόσβαση για όσους έφθαναν εδώ δια της ποτάμιας οδού. Πέραν της διδασκαλίας αρχαίου δράματος, στο θέατρο πιθανότατα γίνονταν συνελεύσεις της πόλης, του Κοινού των Θεσπρωτών, του οποίου τα Γίτανα ήταν το πολιτικό κέντρο, αλλά και του Κοινού των Ηπειρωτών.

Το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου με τίτλο «Βασικές υποδομές και εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης αρχαίου θεάτρου Γιτάνων (Α΄ Φάση)» και συνολικό προϋπολογισμό 1.534.753,60 ευρώ εντάχθηκε στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 του ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με τη μέθοδο της αρχαιολογικής αυτεπιστασίας.

Τα Γίτανα βρίσκονται, περίπου, 16 χλμ. βόρεια της Ηγουμενίτσας. Εκεί φτάνει κανείς μέσω της επαρχιακής οδού Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα. Περνά τη γέφυρα στο Φράγμα Καλαμά και στη συνέχεια στρίβει δεξιά στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο ο οποίος, μετά από σύντομη πορεία 1 χλμ, καταλήγει στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Το μνημείο βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου Γιτάνων και είναι επισκέψιμο στο πλαίσιο του ισχύοντος ωραρίου λειτουργίας.

Εκεί, πλέον, γίνονται και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως παραστάσεις και χορωδιακές εκδηλώσεις.*Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.
Read More »
H Ηγουμενίτσα είναι πολλά περισσότερα από ένα πέρασμα για απέναντι H Ηγουμενίτσα είναι πολλά περισσότερα από ένα πέρασμα για απέναντι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Το ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας για Αγρότες, επιδοτήσεις και πλημμύρες Καλαμά

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Το ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας για Αγρότες, επιδοτήσεις και πλημμύρες Καλαμά
Συνεχίζεται με όλο και πιο έντονους ρυθμούς, η επίθεση απέναντι στους φτωχομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους, από την Κυβέρνηση για λογαριασμό της ΕΕ και του μεγάλου Κεφαλαίου. Σαν να μην έφταναν τα μέχρι τώρα μαζεμένα προβλήματα εξαιτίας της Ακρίβειας στα λιπάσματα, στις τροφές, τα πετρέλαια και όλα τα κόστη της συντήρησης των καλλιεργειών και των μονάδων, ήρθαν και οι τεράστιες περικοπές των επιδοτήσεων του 2023 και έπεται συνέχεια το 2024. Άλλωστε κανένας Υπουργός δεν αρνήθηκε τα προφανή μέχρι τώρα κοψίματα και κανένας δεν εγγυήθηκε! τι θα γίνει το 2024.

Ξέρουν μέχρι και οι πέτρες πως όλοι όσοι Κυβέρνησαν τη χώρα έκαναν και κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτελειώσουν και τον τελευταίο μικρομεσαίο αγρότη. Έκαναν επίσης ό,τι μπορούν για να ξηλώσουν την αγροτική παραγωγή της ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗΣ Ελλάδας αφού αυτό απαιτούν τα Ευρωπαϊκά αφεντικά και τα συμφέροντα του ξένου και ντόπιου Κεφαλαίου. Φοροληστείες, Ακρίβεια (δηλαδή κλοπή), μέτρα καταστροφής της παραγωγής μέσω ΚΑΠ και μία σειρά από μέτρα και πολιτικές που ανάγκασαν τους παραγωγούς να εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις και τώρα τις κόβουν κιόλας, ενώ την ίδια ώρα το μεγάλο Κεφάλαιο κερδοφορεί στις πλάτες μας.

Παράλληλα στο έλεος των καιρικών φαινομένων βρίσκονται χιλιάδες πλημμυρισμένα στρέμματα με καλλιέργειες, αφού προκλητικά αδιαφορούν και κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί χρόνια τώρα για την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά. Συνεχώς ακολουθούν την τακτική του κατευνασμού των αντιδράσεων, όταν αυτές ξεκινούν ή τις καταστέλλουν όταν γίνονται ενοχλητικές για το σύστημα (μπλόκα, διαδηλώσεις κλπ) και προσπαθούν να σύρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους παραγωγούς με κοροϊδία και ψίχουλα. Έχουμε γίνει θεατές στο ίδιο έργο των δήθεν διαβουλεύσεων όλες τις προηγούμενες δεκαετίες σε όλη τη χώρα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμία δουλειά να κάθονται στο ίδιο τραπέζι, για να βρεθεί λύση(;) στο πρόβλημά τους, με αυτούς που τους δημιουργούν το πρόβλημα και με αυτούς που εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές από όποια θέση και αν υπηρετούν το σύστημα. Όποιος Υπουργός ή βουλευτής και αν προσπαθεί να θολώσει τα νερά, οι παραγωγοί πρέπει να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο. Αυτόν της Οργάνωσης, της Αντίστασης και της Διεκδίκησης.

Είναι πιο αναγκαία από ποτέ η δημιουργία συλλόγων και επιτροπών αγώνα παντού. Είναι πιο αναγκαίες από ποτέ οι συζητήσεις πάνω στα επίδικα ζητήματα και στις ανάγκες του αγροτικού κόσμου. Είναι πιο αναγκαίες από ποτέ οι συνελεύσεις (χωρίς κυβερνητικούς παράγοντες) με αποφάσεις αγώνα που να διεκδικούν να πέσουν οι τιμές στις πρώτες ύλες, να απαιτούν αποζημιώσεις και όχι ψίχουλα για τις καταστροφές της παραγωγής. Μπορεί ο δρόμος να είναι δύσκολος αλλά είναι ο μοναδικός που μπορεί να φέρει νίκες, πάντοτε στο πλάι του λαού που δέχεται σε όλα τα επίπεδα την βάρβαρη επίθεση και να ανοίξει προοπτική!

• Κάτω η αντιαγροτική πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ!
• Να παρθούν πίσω όλες οι αυξήσεις στις πρώτες ύλες, στο ρεύμα, στο νερό, σε πετρέλαιο και λιπάσματα!
• Tιμές σε γάλα , κρέας που να καλύπτουν το κόστος ζωής του φτωχομεσαίου κτηνοτρόφου
• Όχι στη φοροληστρική πολιτική του συστήματος!
• Να δοθούν πραγματικές αποζημιώσεις και όχι ψίχουλα και κοροϊδία!
Read More »
Το ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας για Αγρότες, επιδοτήσεις και πλημμύρες Καλαμά Το ΚΚΕ (μ-λ) Θεσπρωτίας για Αγρότες, επιδοτήσεις και πλημμύρες Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Η ταπεινότητα του πρ. Παραμυθίας κ. Τίτου μέσα απο ενα περιστατικό στο Τζάνειο Νοσοκομείο με τον αρχ. Νεκτάριο Μουλατσιώτη

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Η ταπεινότητα του πρ. Παραμυθίας κ. Τίτου μέσα απο ενα περιστατικό στο Τζάνειο Νοσοκομείο με τον αρχ. Νεκτάριο Μουλατσιώτη
+Βίντεο


Μέσα από το κανάλι που διαθέτει στο Youtube ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης περιγράφει ενα περιστατικό που συνέβη πριν από αρκετό καιρό, ανάμεσα στον ιδιο και στον πρ. Μητροπολίτη Παραμυθίας κ. Τίτο στο εκκλησάκι του Τζάνειου νοσοκομείου

Ενα πρωινό Θείας λειτουργίας στο εκκλησάκι του Νοσοκομείου και ενώ ο γέροντας περιέμενε τον ψάλτη για να ξεκινήσει, εμφανίστηκε ενας ιερέας απλός και ταπεινός ο οποίος μπήκε στην εκκλησιά προχώρησε προς το Ιερό ασπάστηκε την Αγία τράπεζα και ο γέροντας Νεκτάριος τον ρώτησε από που είναι. Εκείνος του απάντησε πατερά εγώ είμαι από ένα χωριό της Ηπείρου. Βλέποντας οτι ο ψάλτης καθυστερούσε ο Γέροντας Νεκτάριος ρώτησε τον Ιερέα αν διαβάζει και αν μπορεί να πάει στο ψαλτήρι για να ξεκινήσουν την θεία λειτουργία μέχρι να εμφανιστεί ο ψάλτης. Ο ιερέας του απάντησε οτι μπορεί και πράγματι βγήκε από το ιερό και πήγε και ξεκίνησε να ψέλνει. Η ώρα περνούσε και ο ψάλτης δεν εμφανίστηκε καθόλου και ο ιερέας συνέχιζε να ψέλνει.

Προς το τέλος της Θείας λειτουργίας κατευθύνθηκε προς το Ιερό, ο γέροντας Νεκτάριος νόμιζε οτι θα ήθελε να κοινωνήσει γι αυτό και τον ρώτησε, ωστόσο ο ιεράς του απάντησε όχι απλά θα ήθελα να μιλήσω στον κόσμο. Ο γέροντας Νεκτάριος ωστόσο ήταν αρνητικός και του είπε οτι εχει μια σειρά ομιλιών αλλά στο βίντεο μας περιγράφει οτι ο τότε Μητροπολίτης Πειραιώς δεν επέτρεπε να λειτουργήσει και να μιλήσει, άλλος ιερέας , χωρις να έχει την απαραίτητη άδεια από την Μητρόπολη Πειραιώς . Ο Ιερεύς επέμενε και τότε ο γέροντας Νεκτάριος Μουλατσίωτης τον άφησε να μιλήσει στον κόσμο. Ο ιερεύς ξεκίνησε την πνευματική του ομιλία με λέξεις με μεγάλο πνευματικό βάθος και ο γέροντας Νεκτάριος ξαφνιάστηκε, “Εχει η Ήπειρος τέτοιους παπάδες με τέτοιο πνευματικό λόγο;, Ούτε στην Αθήνα δεν έχουμε τέτοιους παππάδες που να βγάζουν τέτοιο κήρυγμα.

Στη συνέχεια ο γέροντας αναρωτήθηκε “Μήπως ο άνθρωπος αυτός δεν είναι ιερέας και είναι τίποτα κανένας δεσπότης απο την περιοχή της Ηπείρου; Πράγματι ο Γέροντας Νεκτάριος καθώς ο ιερέας μιλούσε άρχισε να ψάχνει τα δίπτυχα της εκκλησίας οπου εκει εχει αναλυτικά ανα περιοχή τα ονόματα και τις φωτογραφίες από τους μητροπολίτες. Μάλιστα ο γέροντας είχε βγει έξω από το ιερό και κάθισε δίπλα από το ψαλτήρι και καθώς ξεφύλλιζε το βιβλίο με τα δίπτυχα κοιτούσε τις φωτογραφίες για να δει αν ταιριάζει ο ιερέας με κάποιον μητροπολίτη, μέχρι που τον βρήκε. Η σελίδα έγραφε ιερά μητρόπολη παραμυθίας, Μητροπολίτης Τίτος.. Ο γέροντας Νεκτάριος περιγράφει την ντροπή που ένιωσε γιατί είχε βγάλει έναν μητροπολίτη από το ιερό και τον έβαλε να να ψάλλει ολόκληρη την θεία λειτουργία. Ο γέροντας Νεκτάριος ευχαρίστησε τον θεό που συνάντησε έναν ταπεινό επίσκοπο μπροστά του.

Στη συνέχεια μέτα το τέλος της ομιλίας του μητροπολίτη κατευθύνθηκε προς το ιερο και ο γέροντας Νεκτάριος του έβαλε μετάνοια τον ασπάστηκε και του αποκρίθηκε σεβασμιότατε με τον Μητροπολίτη να αναρωτιέται καλά που με αναγνώρισες σε ολόκληρη θεια λειτουργία δεν με είχες αναγνωρίσει από την ομιλία με αναγνώρισες; Ο γέροντας Νεκτάριος του εξήγησε οτι πηρέ τα δίπτυχα και τον βρήκε. Ο μητροπολίτης παρακάλεσε να μην πει στον κόσμο ποιος ήταν με τον γέροντα Νεκτάριο να του αποκρίνεται πως τώρα ήρθε η σειρά του και βγήκε στον κόσμο και εξήγησε ποιος ήταν αυτος ο άνθρωπος που έψελνε τόση ωρα και κάλεσε τον κόσμο να φωνάξει άξιος..

Read More »
Η ταπεινότητα του πρ. Παραμυθίας κ. Τίτου μέσα απο ενα περιστατικό στο Τζάνειο Νοσοκομείο με τον αρχ. Νεκτάριο Μουλατσιώτη Η ταπεινότητα του πρ. Παραμυθίας κ. Τίτου μέσα απο ενα περιστατικό στο Τζάνειο Νοσοκομείο με τον αρχ. Νεκτάριο Μουλατσιώτη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Από τις 21 Ιανουαρίου σε εφαρμογή! Στείρωση ή αποστολή DNA αλλιώς… 1.000 ευρώ πρόστιμο για τα κατοικίδια!

Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024
Από τις 21 Ιανουαρίου σε εφαρμογή! Στείρωση ή αποστολή DNA αλλιώς… 1.000 ευρώ πρόστιμο για τα κατοικίδια!


Η υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς –συμπεριλαμβανομένων των κυνηγών- για στείρωση του κατοικιδίου τους ή η αποστολή δείγματος DNA σε ειδικό εργαστήριο περνά άμεσα σε υλοποίηση.

Η ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

Το μέτρο παρέμενε «παγωμένο» από το 2021, που ψηφίστηκε ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ) και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία θα είναι αλληλοσυνδεόμενη.

Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Εργαστηρίου Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων συντροφιάς ανακοινώθηκε επίσημα από την Ειδική Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Μάρσα Δημοπούλου η οποία απέστειλε σχετικό έγγραφο στις Αποκεντρωμένες, τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.

Μάλιστα κάνει γνωστό ότι η σχετική διαδικασία ξεκινά από τις 21 Ιανουαρίου.

Η στείρωση γίνεται εντός έξι μηνών από την απόκτηση του ζώου εφόσον αυτό είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, μετά από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

Όσοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους υποχρεούνται να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού του ζώου τους στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή και η αποστολή του δείγματος γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο, μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και είναι πιστοποιημένος χρήστης του ΕΜΖΣ.

Για τη διαδικασία καταβάλλεται εφάπαξ, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο, το οποίο παραδίδεται εκτυπωμένο στον κτηνίατρο, καθώς και έως 10 ευρώ για τα έξοδα λήψης και αποστολής του υλικού. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων (ποιμενικών). Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει στον κτηνίατρο ποσό έως 10 ευρώ για τα έξοδα αποστολής του δείγματος γενετικού υλικού.

Η διαδικασία λήψης και αποστολής δείγματος DNA υλοποιείται δωρεάν στα κτηνιατρεία των δήμων ή στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους των δήμων, των διαδημοτικών κέντρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών των περιφερειών της χώρας ή σε συμβεβλημένους με τον δήμο παρέχοντες κτηνιατρικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τους όρους της μεταξύ τους σύμβασης, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του παραβόλου.

Για τους ιδιοκτήτες που δεν προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες (στείρωση ή αποστολή γενετικού υλικού) προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται εκ νέου μετά από τρεις μήνες εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση. 

Read More »
Από τις 21 Ιανουαρίου σε εφαρμογή! Στείρωση ή αποστολή DNA αλλιώς… 1.000 ευρώ πρόστιμο για τα κατοικίδια! Από τις 21 Ιανουαρίου σε εφαρμογή! Στείρωση ή αποστολή DNA αλλιώς… 1.000 ευρώ πρόστιμο για τα κατοικίδια! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιανουαρίου 09, 2024 Rating: 5

Σελίδες