Η ανακοίνωση της αστυνομίας για την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Η ανακοίνωση της αστυνομίας για την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)


Σημαντική ποσότητα ναρκωτικών κατασχέθηκε σήμερα (2-3-2024) το μεσημέρι σε περιοχή της Θεσπρωτίας από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Για την υπόθεση συνελήφθησαν ημεδαπός και αλλοδαπός, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία - κατά περίπτωση - για μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών, απείθεια και παραβάσεις περί αλλοδαπών και κώδικα οδικής κυκλοφορίας.
Ειδικότερα, όλα ξεκίνησαν όταν στην Ηγουμενίτσα αστυνομικοί της παραπάνω υπηρεσίας με αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας επιχείρησαν να ελέγξουν αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο ημεδαπός, με συνοδηγό τον αλλοδαπό.
Ο οδηγός δε συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών και ανέπτυξε ταχύτητα και αφού ακολουθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις ακινητοποιήθηκε στην περιοχή Μαζαρακιάς Ηγουμενίτσας, όταν προσέκρουσε σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.
Οι κατηγορούμενοι εγκατέλειψαν το όχημά τους και προσπάθησαν να διαφύγουν πεζή, πλην όμως οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους συλλάβουν άμεσα.


Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 66 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους -87,5- κιλών και -10- συσκευασίες με κατεργασμένη κάνναβη («σοκολάτα») βάρους -11- κιλών.
Επίσης, κατασχέθηκε το παραπάνω αυτοκίνητο, που, όπως προέκυψε, ανήκει σε ημεδαπό, έγκλειστο σε κατάστημα κράτησης.
Ακόμη, διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου στερείται άδειας ικανότητας οδήγησης, ενώ ο σε βάρος του αλλοδαπού είχε επιβληθεί το διοικητικό μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »
Η ανακοίνωση της αστυνομίας για την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) Η ανακοίνωση της αστυνομίας για την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Σουλίου

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή ΣουλίουΣυνεδριάζει την Τρίτη, η Δημοτική Eπιτροπή του Δήμου Σουλίου, για συζήτηση και λήψη απόφασης σε 6 συνολικά θέματα της ημερήσιας διάταξης: 

-Χορήγηση 1ης παράτασης εκτέλεσης εργασιών του υποέργου «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Δήμου Σουλίου», της Πράξης με τίτλο «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Δήμου Σουλίου», του Μέτρου 4, Υπομέτρου 4.3, Δράσης 4.3.4: «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020» με δικαιούχο τον Δήμο Σουλίου και κωδικό Ο.Π.Σ.Α.Α. : 0036024872

-Έγκριση Πρακτικού ΙΙ (Αποσφράγιση και Έλεγχος Δικαιολογητικών Κατακύρωσης) της επιτροπής διενέργειας του ανοικτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την: «Προμήθεια τροφίμων Δήμου Σουλίου, ΝΠΔΔ (Αρωγή) και των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το έτος 2024»

-Εξειδίκευση πιστώσεων προϋπ/σμού Δήμου Σουλίου οικ έτους 2024 (δαπάνες καρναβαλικών εκδηλώσεων)

-Έγκριση Πρωτοκόλλου ελέγχου ταμειακής διαχείρισης Δήμου Σουλίου Δεκεμβρίου

Read More »
Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Σουλίου Συνεδριάζει η Δημοτική Επιτροπή Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Η ηπειρωτική Ελλάδα διεκδικεί θέση στον ποιοτικό τουρισμό

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Η ηπειρωτική Ελλάδα διεκδικεί θέση στον ποιοτικό τουρισμό


Αν και στην Ελλάδα η τουριστική ανάπτυξη έχει στηριχθεί στο παραθαλάσσιο μέτωπο που προσελκύει εκατομμύρια ξένων τουριστών, υπάρχει ένα τεράστιο απόθεμα και στην ηπειρωτική χώρα, η οποία διεκδικεί τον ρόλο της στην ισόρροπη ανάπτυξη. Αυτό επιχείρησε να αναδείξει το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, που διοργανώθηκε χθες, 26 Φεβρουαρίου 2024, στο Καρπενήσι, με τίτλο «Συνδιαμορφώνοντας το Τουριστικό Προϊόν της Ηπειρωτικής Ελλάδας».

Οι τοπικοί επιχειρηματίες στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα της έλλειψης των κατάλληλων υποδομών που θα βοηθήσουν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και τους επισκέπτες να αποκτήσουν πρόσβαση στις φυσικές ομορφιές της Κεντρικής Ελλάδας, να τις ανακαλύψουν και να τις απολαύσουν με ασφάλεια. Ζήτησαν τη συνεργασία αλλά και τη συνδρομή του δημόσιου τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους κεντρικού κράτους, τόσο σε ό,τι αφορά τη δημιουργία αυτών των υποδομών όσο και στην επικοινωνία και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής αλλά και στη στήριξη των μικρών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πρόκειται για περιοχές της Ελλάδας που δεν εξυπηρετούνται από αεροδρόμιο και γι’ αυτό στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά στον εσωτερικό τουρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής, είναι διαχρονική η απουσία στήριξης των ξενοδοχείων από 1 έως 3 αστέρια, τα οποία διαθέτουν αυτή τη στιγμή περίπου 200.000 δωμάτια σε όλη την Ελλάδα. «Ο ποιοτικός και βιώσιμος τουρισμός προϋποθέτει πως όλα τα καταλύματα έχουν την απαραίτητη χρηματοδοτική στήριξη ώστε να εκσυγχρονίζουν τις εγκαταστάσεις τους τόσο ενεργειακά όσο και σε επίπεδο υποδομών», σημείωσε ο κ. Χατζής, αναφέροντας πάντως ότι έπειτα από επανειλημμένες παρεμβάσεις της ΠΟΞ, η πρόσφατη προδημοσίευση του προγράμματος

 «Εξοικονομώ» κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αλλά και η Ομοσπονδία έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ξενοδοχείων χαμηλών κατηγοριών, όπως η συνεργασία που ετοιμάζεται με DELOITTE για μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια Consulting που θα βοηθήσουν να προετοιμαστούν τα ξενοδοχεία που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις εγκαταστάσεις τους. Επίσης, μέσα από μια στρατηγική συμφωνία που ολοκληρώνει η ΠΟΞ με την Εθνική Τράπεζα, προσπαθεί να δημιουργηθεί ένα ειδικό προϊόν χρηματοδότησης κεφαλαιακών δαπανών μικρών ξενοδοχειακών καταλυμάτων έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα και από το τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, η ΠΟΞ ασκεί συνδικαλιστική πίεση προς το υπουργείο Ανάπτυξης για ένα γενναίο πρόγραμμα επιδότησης για τα μικρά ξενοδοχεία.

Ο κ. Χατζής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ανταγωνισμό από τη βραχυχρόνια μίσθωση, στο τέλος ανθεκτικότητας που βαραίνει δυσανάλογα τις περιοχές με χαμηλή τουριστική κίνηση αλλά και τον ΦΠΑ στη διαμονή που έχει υπερδιπλασιαστεί εδώ και σχεδόν 10 χρόνια και η μείωση του οποίου είχε αποτελέσει προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

Τι ζητούν οι επιχειρηματίες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Για τουριστικές αγορές δύο ταχυτήτων στην Ελλάδα έκανε λόγο η Προέδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας, Σοφία Φλέγκα, αποκαλώντας «ήρωες» τους ξενοδόχους της ηπειρωτικής χώρας οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν τη μια δυσκολία μετά την άλλη. Αναφέρθηκε σε έλλειψη υποδομών, σχεδιασμού, οράματος, επικοινωνίας, συνεργασίας και τεχνογνωσίας.

Η Πρόεδρος Ένωσης ξενοδόχων Δελφών Παγώνα Κολομβότσου τόνισε ότι οι Δελφοί είναι το διαβατήριο για να προωθηθεί όλη η περιοχή στις διεθνείς αγορές αλλά χρειάζονται λύσεις που αφορούν υποδομές, ασφάλεια, κέντρα υγείας και χώρους στάθμευσης.

Το θέμα της ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού έθιξε η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λαμίας Παναγιώτα Σαμαρά, καθώς στην Φθιώτιδα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ιαματικών πηγών. Ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας ώστε να αντιστραφεί η πορεία απαξίωσής τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού Θεόδωρος Ρουμελιώτης, που ζήτησε αναβάθμιση των ιαματικών πηγών και του κεντρικού υδροθεραπευτηρίου Λουτρών Αιδηψού. Όπως υποστήριξε, με σωστό σχεδιασμό η Αιδηψός θα μπορούσε να γίνει μια σύγχρονη λουτρόπολη σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν για άλλα 2 με 3 χρόνια τα προγράμματα που στήριξης της Βόρειας Εύβοιας προκειμένου να ορθοποδήσουν οι πληγέντες από τις πυρκαγιές ξενοδόχοι και οι άλλοι τοπικοί επιχειρηματίες αλλά στοχευμένη προβολή της περιοχής από την Περιφέρεια. Τέλος, σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας του οδικού άξονα Ψαχνά-Στροφιλιά-Ιστιαία.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας Μιλτιάδης Χέλμης, αναφέρθηκε στην πληθώρα των ανεμογεννητριών που έχουν εγκατασταθεί στο νότιο τμήμα του νησιού, ζητώντας μια πιο ελεγχόμενη διαχείριση.

Οι επενδύσεις σε υποδομές στην ηπειρωτική Ελλάδα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός, απάντησε στα ζητήματα των δημόσιων υποδομών. Είπε ότι τα οδικά έργα στην Εύβοια είναι σε εξέλιξη. Στην Ευρυτανία, σε ό,τι αφορά τον άξονα Λαμία-Καρπενήσι, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και έχουν κατατεθεί έξι προσφορές, ενώ έχει υπογραφεί η γεωτεχνική μελέτη και στο τέλος του καλοκαιριού μπαίνει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός. Σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στο Δυτικό κομμάτι του νομού Ευρυτανίας, το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα Άγραφα ύψους 90 εκατ. ευρώ, αναμένεται να απαντήσει στα προβλήματα προσβασιμότητας.

Ανέφερε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη η αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου Βελουχίου, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα έργο ύψους 10 εκατ. ευρώ, έγινε ανάπλαση της εισόδου του φαραγγιού Πάντα Βρέχει, προχωρά η αναβάθμιση του αθλητικού κέντρου του νομού που φημίζεται για τον αθλητικό τουρισμό ενώ δημιουργείται ψηφιακή εφαρμογή με 50 μονοπάτια της περιοχής. Τέλος, βαίνει προς τελική αδειοδότηση η δημιουργία υδάτινου πεδίου και υδατοδρομίου στη λίμνη Κρεμαστών.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές που έχουν δημιουργήσει προστιθέμενη αξία, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Χρήστος Κακαβάς, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή στον νομό λειτουργούν 2.500 ξενοδοχειακές κλίνες, πολλές επιχειρήσεις εστίασης αλλά και επιχειρήσεις υπαίθριων δραστηριοτήτων. Ωστόσο ο κ. Χατζής σημείωσε ότι από τα 507 ξενοδοχεία που έχει η περιοχή, μόλις 9 είναι πεντάστερα και 50 είναι τετράστερα, με το 90% των μονάδων να είναι 1 έως 3 αστέρια, χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν οι βουλευτές ΝΔ της Ευρυτανίας Θωμαΐς Οικονόμου και Φθιώτιδας Γιώργος Κοτρωνιάς.

Read More »
Η ηπειρωτική Ελλάδα διεκδικεί θέση στον ποιοτικό τουρισμό Η ηπειρωτική Ελλάδα διεκδικεί θέση στον ποιοτικό τουρισμό Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας


Read More »
Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Ταξίδι στην Ηγουμενίτσα, το σταυροδρόμι Ηπείρου και Μεσογείου

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Ταξίδι στην Ηγουμενίτσα, το σταυροδρόμι Ηπείρου και Μεσογείου


Αν η Ήπειρος είναι ο τόπος εκείνος που είναι κατεξοχήν συνδυασμένος με το ένδοξο παρελθόν, την ομορφιά της φύσης, σε ορεσίβια και θαλάσσια μορφή υπάρχουν εκείνοι οι προορισμοί που αποπνέουν και νεωτερικότητα και κοσμοπολιτισμό παρόλη τη διακριτικότητα και τη γαλήνη που τους διέπει.

Η Ηγουμενίτσα, η πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, είναι μια τέτοια περίπτωση, ενός τόπου που παρότι έρχεται να συστηθεί ως νέος στην ταξιδιωτική εμπειρία της ηπειρώτικης γης, φέρνει όλες τις χάρες ενός πολύβουου λιμανιού που βλέπει προς την Ιταλία αλλά έχει ισχυρά καταγωγικά ίχνη από την ελληνική ενδοχώρα και τα Βαλκάνια.

Εδώ θα φτάσετε είτε μεταβαίνοντας με αεροπλάνο στα Ιωάννινα και από εκεί οδικά προς την πόλη (η οποία απέχει μόλις μια ώρα από την πρωτεύουσα της Ηπείρου) είτε οδικά μέσα από τους μεγάλους άξονες της Ιονίας και Ολυμπίας οδού για όσους εκκινούν από Αθήνα και Πάτρα και την Εγνατία οδό για όσους έχουν ως αφετηρία τη Θεσσαλονίκη. Το γεγονός βέβαια ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί συνδετικό κρίκο της Ελλάδας με την Ευρώπη, μπορεί να σας «ανοίξει» κι άλλες διαδρομές, καθώς μπορεί η πόλη να αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό είτε για όσους έρχονται από την Ιταλία δια θαλάσσης (Μπάρι, Ανκόνα, Πρίντεζι) είτε από τους Παξούς και την Κέρκυρα.

Φτάνοντας στην πόλη, που χτίστηκε το σχετικά κοντινό 1908, καταλαβαίνεις αμέσως πως το βασικό σημείο αναφοράς και συνάντησης για κατοίκους είναι η Πλατεία Δημαρχείου. Από εκεί μπορείτε να χαράξετε την πορεία σας προς το λιμάνι της πόλης για να κάνετε την παραλιακά περαντζάδα σας σε ένα φαρδύ πεζοδρόμιο από την πλευρά της θάλασσας.


Λιμάνι Ηγουμενίτσας/Photo: Shutterstock

Από εκεί και πέρα, οι επιλογές σας ανοίγονται προς το το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, ένα άψογα οργανωμένο μουσείο που διηγείται, μέσα από τη μόνιμη έκθεσή του, την ιστορία της ευρύτερης περιοχής, από τη Παλαιολιθική περίοδο και φτάνουν ως την Οθωμανική αυτοκρατορία, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνιστική περίοδο που σημαδεύεται ιστορικά από την παρουσία του ιστορικού βασιλιά Πύρρου. Άκρως ενδιαφέρον είναι και το «Σπίτι της Ρένας», ένα λαογραφικό μουσείο στην καρδιά της πόλης που φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 παραδοσιακά αντικείμενα τα οποία αποτυπώνουν τη νεότερη ιστορία της περιοχής, από κεντήματα και υφαντά έως παραδοσιακές φορεσιές και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.


Πύργος Ραγίου/Photo: Shutterstock


Ανοίγοντας το βήμα σας λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, θα έχετε την ευκαιρία να βρεθείτε το Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, του 3ου αιώνα π.Χ. ενώ πολύ κοντά στις εκβολές του ποταμού Καλαμά, ένα τέταρτο από το κέντρο της Ηγουμενίτσας, ο Πύργος Ραγίου είναι ένα εντυπωσιακό οθωμανικό κάστρο επάνω σε ένα κατάφυτο λόφο 85 μέτρων και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα των μεμονωμένων οχυρών κουλέδων που έχτισαν οι Οθωμανοί σε όλα τα Βαλκάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νοτιοδυτικό τμήμα του Δέλτα Καλαμά βρίσκεται η νήσος Πρασούδι, ένας πραγματικός παράδεισος για πολλά είδη πουλιών, ειδικά τους ερωδιούς.


Πρασούδι/Photo: Unsplash

Σύβοτα/Photo: Unsplash


Παραλία Δρέπανο, Ηγουμενίτσα/Photo: Shutterstock

Σε ό,τι αφορά τις παραλίες αν και τα κοντινά Σύβοτα αποτελούν μια κλασική και απόλυτα δελεαστική επιλογή, η Ηγουμενίτσα σας δίνει τις εναλλακτικές των παραλιών Δρέπανο και Μακρυγιάλι, οι οποίες αμφότερες διαθέτουν κρυστάλλινα νερά. Μια βόλτα στις ακτές ή μια πρώτη βουτιά για τους πιο τολμηρούς, συστήνεται ανεπιφύλακτα, αναλόγως των διαθέσεών σας.

Σε ό,τι αφορά το φαγητό, η Ηγουμενίτσα, πιστή στις γευστικές παραδόσεις της Ηπείρου θα σας ανταμείψει γενναιόδωρα με καλό φαγητό. Συγκεκριμένα, για λαχταριστή πίτσα και πεντανόστιμες μακαρονάδες προτιμήστε την Αμβροσία, το Μπριζολάδικο του Λούη εκτός από το προφανές και για τα τυλιχτά του πιτόγυρα, και τον Κοκόση στην Πλαταριά για θαλασσινά και φρέσκο ψάρι.

Τέλος, σχετικά με τη διαμονή σας, εκτός από τις προτάσεις φιλοξενίας (ξενώνες, πανσιόν, δωμάτια) που θα βρείτε διαθέσιμες στις γνωστές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι ξενοδοχειακές μονάδες Alexander Rooms & Apartments και Thirsty Dog Urban Port Studios παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε απόλυτα προσιτές τιμές.
Read More »
Ταξίδι στην Ηγουμενίτσα, το σταυροδρόμι Ηπείρου και Μεσογείου Ταξίδι στην Ηγουμενίτσα, το σταυροδρόμι Ηπείρου και Μεσογείου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Τρεις περιπτώσεις εμπρησμού στη Θεσπρωτία το πρώτο δίμηνο

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Τρεις περιπτώσεις εμπρησμού στη Θεσπρωτία το πρώτο δίμηνο


Σε 23 συλλήψεις και 57 διοικητικά πρόστιμα σε όλη την χώρα έχουν προχωρήσει οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής στους πρώτους δύο μήνες του έτους για εμπρησμούς που έχουν σημειωθεί.
Στην Ήπειρο το ίδιο χρονικό διάστημα τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες απασχόλησαν πέντε περιπτώσεις εμπρησμού, οι περισσότερες εξ αμελείας.
Οι δύο αφορούν στην Πρέβεζα και τρεις στην Θεσπρωτία.
Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τις αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Δικαιοσύνης και ψηφίστηκαν τον προηγούμενο μήνα, έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο αντιμετώπισης εγκλημάτων με κοινωνικές προεκτάσεις, όπως οι καθ’ έξιν εμπρησμοί από αμέλεια. Σε συνθήκες με ακραίο δείκτη επικινδυνότητας, τα εγκλήματα αυτά έχουν μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα και πλέον επισύρουν ποινές 10 ετών κάθειρξης και πρόστιμα μέχρι 200.000 ευρώ.
Επιπλέον, προβλέπεται μεταξύ άλλων απαγόρευση κάθε μορφής αναστολής ή μετατροπής της για το αδίκημα του εμπρησμού δάσους, δήμευση της περιουσίας του καταδικασθέντος εμπρηστή – ανάλογη με το μέγεθος της βλάβης που προκλήθηκε – καθώς και ποινικές κυρώσεις για προπαρασκευαστικές πράξεις εμπρησμού, όπως η κατοχή εμπρηστικών μέσων με σκοπό την προετοιμασία εμπρησμού σε δασική περιοχή.
Read More »
Τρεις περιπτώσεις εμπρησμού στη Θεσπρωτία το πρώτο δίμηνο Τρεις περιπτώσεις εμπρησμού στη Θεσπρωτία το πρώτο δίμηνο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Β’ Κύκλος Εξοικονομώ 2023 έως 29/3/2024

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Β’ Κύκλος Εξοικονομώ 2023 έως 29/3/2024


Ξεκίνησε ο Β’ κύκλος υποβολής αιτήσεων (αποκλειστικά για την εισοδηματική κατηγορία 1, δηλ. με εισόδημα έως 10.000€).
Αιτήσεις υποβάλλονται έως και την 29η Μαρτίου 2024.
Οι ιδιοκτήτες κύριας κατοικίας μπορείτε να λάβετε επιδότηση για παρεμβάσεις που εξοικονομούν ενέργεια και ενισχύουν την ενεργειακή αυτονομία της κατοικίας σας.

Οι επιλέξιμες δαπάνες που μπορούν να επιδοτηθούν είναι:
- Αντικατάσταση κουφωμάτων
- Τοποθέτηση /αναβάθμιση θερμομόνωσης
- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
- Σύστημα ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
- Άλλες παρεμβάσεις (σύστημα διαχείρισης smart home)

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις κατοικίες θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει στάδια αξιολόγησης με συγκεκριμένα κριτήρια. Κάθε στάδιο του προγράμματος έχει συγκεκριμένες προθεσμίες.

Αττική: 210 3242147 - 6953007646
Σαντορίνη: 2286025696 - 6987425996 - 6987653676
Ηλεία: 26210 22713 - 6985759778
Κέρκυρα: 26610 80802, 82220
Ηγουμενίτσα: 26650 23757
Παξοί: 26620 33458
Read More »
Β’ Κύκλος Εξοικονομώ 2023 έως 29/3/2024 Β’ Κύκλος Εξοικονομώ 2023 έως 29/3/2024 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Ψηφιακές Συναλλαγές: Νέοι κύκλοι υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης έως 12/3/2024

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Ψηφιακές Συναλλαγές: Νέοι κύκλοι υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης έως 12/3/2024


Ξεκίνησε ο Δ' κύκλος αιτήσεων χρηματοδότησης για τα voucher ψηφιακών συναλλαγών από την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, έως και την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024.
Δικαιούχοι του προγράμματος είναι επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2023.
Οι κατηγορίες είναι:
* Προμήθεια νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου EFT/POS
* Τιμολόγηση επί αυτοκινήτου/ διακίνηση παραστατικών εν κινήσει.
* Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης & λογισμικών
τιμολόγησης.
* Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS
* Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, εκτός των επιχειρήσεων εστίασης.
* Αντικατάσταση ΦΗΜ (ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ ή ΕΑΦΔΣΣ) επιχειρήσεων εστίασης.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στα 2621022713, 2103242147, 2286025696, 2661080802 ή στο ktimatoefarmogiike@gmail.com
Read More »
Ψηφιακές Συναλλαγές: Νέοι κύκλοι υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης έως 12/3/2024 Ψηφιακές Συναλλαγές: Νέοι κύκλοι υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης έως 12/3/2024 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Έκτακτο: Καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών με 80 κιλά "σοκολάτα" στην Ηγουμενίτσα | Συνελήφθησαν δύο άτομα (+ΦΩΤΟ)

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Έκτακτο: Καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών με 80 κιλά "σοκολάτα" στην Ηγουμενίτσα | Συνελήφθησαν δύο άτομα (+ΦΩΤΟ)


Επεισοδιακή καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη Μαζαρακιά Ηγουμενίτσας, που είχε ως αποτέλεσμα τη σύγκρουση δύο οχημάτων, τη σύλληψη δύο ατόμων και την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα).
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του thespro.gr, όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν άντρες της δίωξης ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, έκαναν σήμα για έλεγχο σε όχημα που κινούταν στον παλιό δρόμο Μακρυχώρας - Μαζαρακιάς.
Ο οδηγός του οχήματος δεν υπάκουσε στο σήμα των αστυνομικών και τράπηκε σε φυγή, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη.
Μέσα στο χωριό Μαζαρακιά, ο οδηγός του ύποπτου οχήματος, έχασε τον έλεγχό του προσέκρουσε σε σταθμευμένο ΙΧ και ακινητοποιήθηκε.


Αμέσως μετά οι δύο επιβαίνοντες προσπάθησαν να διαφύγουν πεζή, με τους άντρες της δίωξης ναρκωτικών Ηγουμενίτσας να καταφέρουν να ακινητοποιήσουν επί τόπου τον έναν από αυτούς, ενώ κατάφεραν να περάσουν χειροπέδες και στον δεύτερο μετά από πεζή καταδίωξη.
Στο εσωτερικό του οχήματος, οι αστυνομικοί εντόπισαν 4 σάκους, οι οποίοι περιείχαν περίπου 80 κιλά κατεργασμένης ινδικής κάνναβης (σοκολάτα).
Αυτή την ώρα οι δύο συλληφθέντες, ένας Έλληνας και ένας Αλβανός, έχουν οδηγηθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσπρωτίας, ενώ κατασχέθηκε το ΙΧ το οποίο ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο του ενός συλληφθέντα, όπως επίσης και τα μεταφερόμενα ναρκωτικά. 
Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, ενώ οι δύο συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στην Εισαγγελία Θεσπρωτίας.

Read More »
Έκτακτο: Καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών με 80 κιλά "σοκολάτα" στην Ηγουμενίτσα | Συνελήφθησαν δύο άτομα (+ΦΩΤΟ) Έκτακτο: Καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών με 80 κιλά "σοκολάτα" στην Ηγουμενίτσα | Συνελήφθησαν δύο άτομα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπής, που εμπλέκεται σε περιστατικό τηλεφωνικής απάτης

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπής, που εμπλέκεται σε περιστατικό τηλεφωνικής απάτης 


Απέσπασε 13.000 ευρώ από ηλικιωμένη, τα οποία δήθεν προορίζονταν για έξοδα νοσηλείας της κόρης της, ύστερα από υποτιθέμενο ατύχημα

Έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, σε συνεργασία και με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπής, η οποία εμπλέκεται σε υπόθεση τηλεφωνικής απάτης, που έλαβε χώρα την 26-02-2024 στην Άρτα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, άγνωστος συνεργός της κατηγορούμενης τηλεφώνησε σε ηλικιωμένη και με το πρόσχημα ότι είναι γιατρός νοσοκομείου, την έπεισε να παραδώσει χρηματικό ποσό 13.000 ευρώ, για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας της κόρης της, ύστερα από ατύχημα που δήθεν είχε υποστεί.

Το παραπάνω χρηματικό ποσό παρέλαβε από το σπίτι της ηλικιωμένης η κατηγορούμενη, ως απεσταλμένη του υποτιθέμενου γιατρού.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της αλλοδαπής υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Άρτας.

Read More »
Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπής, που εμπλέκεται σε περιστατικό τηλεφωνικής απάτης Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία αλλοδαπής, που εμπλέκεται σε περιστατικό τηλεφωνικής απάτης Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Ο πιο θερμός Φεβρουάριος του 2024 τα τελευταία 15 χρόνια – Στην Ήπειρο +2,2 πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Ο πιο θερμός Φεβρουάριος του 2024 τα τελευταία 15 χρόνια – Στην Ήπειρο +2,2 πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα


Σύμφωνα με το δίκτυο 53 μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) που λειτουργούν ανελλιπώς από το 2010 μέχρι σήμερα, τον φετινό Φεβρουάριο η μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα σχεδόν στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019.

Ο φετινός Φεβρουάριος χαρακτηρίστηκε από πολλές ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Φεβρουάριος από το 2010 στη Βόρεια Ελλάδα και ο 2ος πιο θερμός στη Θεσσαλία, στη Δυτική και Στερεά Ελλάδα, και στη Πελ/νησο. Στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 4,0 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα νησιά του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, καταγράφηκαν μικρότερες αποκλίσεις, από +1.2 °C έως +1.6 °C.

Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Φεβρουάριο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.
Το επόμενο γράφημα παρουσιάζει την κατάταξη του μήνα Φεβρουαρίου ανά έτος, ανάλογα με τη μέση μηνιαία τιμή της μέγιστης θερμοκρασίας. Για τη Βόρεια Ελλάδα ήταν ο πιο θερμός μήνας τα τελευταία 15 χρόνια, και για τις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές ο 2ος πιο θερμός με το 2016. Το πρώτο δεκαήμερο του μήνα σημειώθηκαν οι υψηλότερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, της τάξης των 12 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η πιο “ψυχρή περίοδος” στην Ανατολική Ελλάδα ήταν μεταξύ 15-20 Φεβρουαρίου, όμως και πάλι η θερμοκρασία παρέμεινε σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.Στην Αθήνα, η μέση μηνιαία τιμή απόκλισης της μέγιστης θερμοκρασίας ήταν +1,7 °C, με 23 από τις 29 ημέρες του μήνα να είναι θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη, 25 ημέρες του μήνα ήταν θερμότερες από τη μέση τιμή της περιόδου 2010-2019, όπου η μέση μέγιστη θερμοκρασία του μήνα κυμάνθηκε +3,0 ºC πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Στο Νευροκόπι παρατηρήθηκαν οι περισσότερες ημέρες με θετική απόκλιση θερμοκρασίας (29 ημέρες) και ακολουθούν η Πτολεμαΐδα με 28 ημέρες, και η Λάρισα με τη Ξάνθη με 26 ημέρες.

Στο τελευταίο γράφημα εμφανίζονται οι τιμές των αποκλίσεων και για τους 53 μετεωρολογικούς σταθμούς.Read More »
Ο πιο θερμός Φεβρουάριος του 2024 τα τελευταία 15 χρόνια – Στην Ήπειρο +2,2 πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα Ο πιο θερμός Φεβρουάριος του 2024 τα τελευταία 15 χρόνια – Στην Ήπειρο +2,2 πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Ήπειρο κατά το τελευταίο 15ήμερο

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Ήπειρο κατά το τελευταίο 15ήμερο


Στη σύλληψη συνολικά 11 ατόμων προχώρησαν αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου κατά το τελευταίο 15ήμερο, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

· 5 ημεδαποί και 2 αλλοδαποί στα Ιωάννινα και

· 3 ημεδαποί και αλλοδαπός στην Άρτα.

Σημειώνεται ότι οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο καθημερινών ελέγχων και δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών.
Read More »
Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Ήπειρο κατά το τελευταίο 15ήμερο Συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών στην Ήπειρο κατά το τελευταίο 15ήμερο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Σύλληψη ημεδαπής για παραβάσεις περί όπλων

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Σύλληψη ημεδαπής για παραβάσεις περί όπλωνΣυνελήφθη χθες το βράδυ (01-03-2024) στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπή, διότι κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή της και κατασχέθηκε σουγιάς μήκους 16 εκατοστών.
Read More »
Σύλληψη ημεδαπής για παραβάσεις περί όπλων Σύλληψη ημεδαπής για παραβάσεις περί όπλων Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Σύλληψη αλλοδαπού φυγόποινου

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024

 Σύλληψη αλλοδαπού φυγόποινου


 Συνελήφθη χθες (1-3-2024) το πρωί από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς αλλοδαπός, κατά την είσοδο του οποίου στη χώρα, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με ποινή φυλάκισης 12 μηνών για ψευδή καταμήνυση.
Read More »
Σύλληψη αλλοδαπού φυγόποινου  Σύλληψη αλλοδαπού φυγόποινου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

ΓΣΕΕ: Δεν είναι επίσημη αργία η Καθαρά Δευτέρα - Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται προσαύξηση

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
ΓΣΕΕ: Δεν είναι επίσημη αργία η Καθαρά Δευτέρα - Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται προσαύξηση


Η Καθαρά Δευτέρα, που φέτος πέφτει 18 Μαρτίου, δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε βάσει ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου), τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.
Read More »
ΓΣΕΕ: Δεν είναι επίσημη αργία η Καθαρά Δευτέρα - Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται προσαύξηση ΓΣΕΕ: Δεν είναι επίσημη αργία η Καθαρά Δευτέρα - Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται προσαύξηση Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Πότε και πόσο αυξάνονται ο κατώτατος μισθός και τα επιδόματα

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Πότε και πόσο αυξάνονται ο κατώτατος μισθός και τα επιδόματα 


Ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το τέλος της τετραετίας και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, πραγματοποιεί το κυβερνητικό επιτελείο.

Αυτή θα είναι η 4η αύξηση κατώτατου μισθού.

Από 1η Απριλίου 2023 αναμένεται να βρίσκεται σε ισχύ η αύξηση του κατώτατου μισθού, κατά 9,4%, στα 780 ευρώ μικτά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου, από 1ης Απριλίου 2024 θα υπάρξει μια ακόμα αύξηση, το ποσοστό της οποίας θα εξαρτηθεί από τον πληθωρισμό, τον προϋπολογισμός και την πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα.

– Αύξηση: Από 1 η Απριλίου 2024

– Ποσοστό αύξησης: 5,1% έως 6,4%

– Αφορά: 600.000 εργαζόμενους

Χωρίς τριετίες: 820 ή 830 € (από 780 €)

– 1 τριετία: 902 ή 913 € (από 858)

– 2 τριετίες: 984 € ή 996 € (από 936 €)

– 3 τριετίες: 1.066 € ή 1.079 (από 1.014 €)

– Έγγαμοι: + 83 €

Αύξηση επιδομάτων

Παροχές:

* Προστασίας Μητρότητας

* Επίδομα γονικής άδειας

Επιδόματα – Βοηθήματα:

– Ανεργίας

– Επίσχεσης εργασίας

– Μακροχρόνια ανέργων

– Ειδικό εποχικό επίδομα

Ειδικό βοήθημα λήξης επιδότησης ανεργίας

– Αποζημιώσεις μαθητείας ΟΑΕΔ

Εποχικά βοηθήματα (τουρισμό, επισιτισμό)

– Προγράμματα νέων θέσεων εργασίας
Read More »
Πότε και πόσο αυξάνονται ο κατώτατος μισθός και τα επιδόματα Πότε και πόσο αυξάνονται ο κατώτατος μισθός και τα επιδόματα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Το πρώτο ηλεκτρικό όχημα παρέλαβε ο Δήμος Πάργας

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Το πρώτο ηλεκτρικό όχημα παρέλαβε ο Δήμος Πάργας


Στα πλαίσια της πράσινης μετάβασης και της εξοικονόμηση ενέργειας ο Δήμος Πάργας παρέλαβε το πρώτο ηλεκτρικό όχημα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του. Το όχημα τύπου Μini Βus μπορεί να εξυπηρετήσει 10 καθήμενους επιβάτες με μία από τις θέσεις αυτές για άτομο με αμαξίδιο ΑΜΕΑ, έχει αυτονομία 300 χλμ. και αποτελεί ένα από τα ηλεκτρικά οχήματα που θα παραλάβει ο Δήμος το επόμενο διάστημα.

Η χρηματοδότηση για τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και τις κατάλληλες υποδομές φόρτισης προέρχεται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά από την ολοκληρωμένη πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Πάργας.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Το πρώτο ηλεκτρικό όχημα παρέλαβε ο Δήμος Πάργας Το πρώτο ηλεκτρικό όχημα παρέλαβε ο Δήμος Πάργας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας για τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία και στην Α’ τάξη του Δημοτικού

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας για τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία και στην Α’ τάξη του Δημοτικού


Η Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους γονείς και κηδεμόνες ότι οι εγγραφές μαθητών/τριών στο Νηπιαγωγείο και στην πρώτη (Α’) τάξη του Δημοτικού Σχολείου γίνονται αποκλειστικά από 1 έως 20 Μαρτίου 2024. Εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία μαθητές γεννημένοι το 2020.

Οι εγγραφές στο Νηπιαγωγείο θα πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά από τους γονείς/κηδεμόνες με κωδικούς taxisnet, από την ηλεκτρονική Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr). Η Υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» διαλειτουργεί με τα πληροφοριακά συστήματα «Μητρώο Πολιτών» και «myschool» και παρέχει κατάλογο των τέκνων που είναι εγγεγραμμένα στην οικογενειακή τους μερίδα. Τα στοιχεία των τέκνων είναι συμπληρωμένα και οι γονείς/κηδεμόνες επιλέγουν το τέκνο/τα τέκνα για το/τα οποίο/α επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση.

Στη συνέχεια επιλέγουν το Νηπιαγωγείο στο οποίο ανήκει το νήπιο/προνήπιο ανάλογα με τη διεύθυνση κατοικίας τους και συμπληρώνουν τα στοιχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καθώς και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, μέσω του οποίου θα ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους. Σας ενημερώνουμε ότι οι αιτήσεις εγγραφής απευθύνονται μόνο στη σχολική μονάδα που υπάγονται τα παιδιά με βάση τα γεωγραφικά όρια της κατοικίας τους.

Οι γονείς/κηδεμόνες έχουν τη δυνατότητα α) να δηλώσουν τα στοιχεία άλλων τέκνων που φοιτούν στην ίδια ή σε συστεγαζόμενη σχολική μονάδα εφόσον υπάρχουν και β) αν επιθυμούν τη φοίτηση του παιδιού στο Προαιρετικό Ολοήμερο πρόγραμμα και το Αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Ολοήμερου Νηπιαγωγείο καθώς και στο τμήμα Πρόωρης Υποδοχής.

Πριν την οριστική υποβολή της αίτησης, ενημερώνονται από την ηλεκτρονική υπηρεσία «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) για τα παραστατικά που απαιτείται να προσκομίσουν με επίσκεψή τους στη σχολική μονάδα.

Σε περιπτώσεις γονέων/κηδεμόνων που αδυνατούν να κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Πρώτη Εγγραφή» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr), η αίτηση μπορεί να υποβληθεί με παρουσία στο Νηπιαγωγείο.

Μετά την υποβολή της αίτησης, οι γονείς/κηδεμόνες λαμβάνουν ενημερώσεις στο κινητό τηλέφωνο που έχουν δηλώσει κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους, για την πορεία της. Θα ειδοποιηθούν για το σχολείο εγγραφής των παιδιών τους από τον/την Προϊστάμενο/μένη του Σχολείου που υπέβαλαν αίτηση. Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι την 10η Απριλίου 2024.
Read More »
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας για τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία και στην Α’ τάξη του Δημοτικού Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας για τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία και στην Α’ τάξη του Δημοτικού Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Μουσική βραδιά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Μουσική βραδιά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8/3),τοΠολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)οργανώνει τη μουσική βραδιά «Μελωδίες με άρωμα Γυναίκας»,το Σάββατο 9Μαρτίου2024(ώρα 19:00), στο Μουσείο Αργυροτεχνίας.

Το μουσικό σχήμα εγχόρδων ‘Sonus Chordae’ θα παρουσιάσει κινηματογραφικά μουσικά θέματα Ελληνίδων συνθετριών καθώς και κλασικές συνθέσεις αφιερωμένες σε γυναικείες μορφές.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Μαρίνα Βλάχου (βιολί), Θεόφιλος Φώτος (βιολί),Θοδωρής Σκούρτης (βιολοντσέλο), Ανδρέας Φιλιππάκης (κοντραμπάσο).

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 26510 64065 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00)

ΠΙΟΠ |Μουσείο Αργυροτεχνίας

Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων
Τ: 2651064065 | www.piop.gr

Πηγή  epiruspost.gr
Read More »
Μουσική βραδιά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Μουσική βραδιά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι τιμές τον Μάρτιο – Μειωμένα τα νέα πράσινα τιμολόγια

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Λογαριασμοί ρεύματος: Οι τιμές τον Μάρτιο – Μειωμένα τα νέα πράσινα τιμολόγια


Από τα 8 μέχρι τα 11,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα κυμαίνονται οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για το Μάρτιο, αρκετά μειωμένες από το Φεβρουάριο, όταν κυμαίνονταν από τα 11 έως τα 14,6 λεπτά /κιλοβατώρα. Συνεπώς η μέση τιμή για τον Μάρτιο έπεσε στα 9,95 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα από τα 12,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο.

Η μεγάλη βουτιά των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά τον Φεβρουάριο, οι μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου αλλά και ο ανταγωνισμός των εταιρειών οδήγησαν τις τιμές ακόμη χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο, διατηρώντας το σερί των πτωτικών τιμών του 2024. Αντίστοιχα αναμένεται να «ξεφουσκώσουν» και οι τελικοί λογαριασμοί ρεύματος για τους καταναλωτές.

Ειδικά στο πράσινο τιμολόγιο, οι εταιρείες προσπαθούν να δώσουν την καλύτερη τιμή τους καθώς προβάλλεται πολύ και αυξάνει την ανταγωνιστικότητά τους.

Η τιμή της ΔΕΗ

Ο δεσπόζων πάροχος της αγοράς, η ΔΕΗ, ανακοίνωσε χαμηλότερες χρεώσεις για το πράσινο τιμολόγιο (Γ1/Γ1Ν Οικιακό) του Μαρτίου σε σχέση με τον Φεβρουάριο και μάλιστα με τιμή που πέφτει ακόμη και κάτω από το «φράγμα» των 11 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Συγκεκριμένα η τελική τιμή (με την έκπτωση να παραμένει στο 10%) για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα διαμορφώνεται στα 10,82 λεπτά/κιλοβατώρα (από 12,8 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο) για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες και 11,9 λεπτά /κιλοβατώρα, για πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 13,76 σεντς τον Φεβρουάριο). Το νυχτερινό τιμολόγιο προσφέρεται στα 8 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 10,32 σεντς ανά κιλοβατώρα).

 
Κίτρινο τιμολόγιο

Πτώση σημείωσε η τιμή και στο κίτρινο τιμολόγιο της ΔΕΗ (MyHome4all) καθώς έπεσε στα 9,8 σεντς (από 12,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο) για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες.Η Protergia έδωσε χαμηλότερες τιμές στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο οικιακού ρεύματος (Οικιακό Value Special) του Μαρτίου, ανακοινώνοντας τελική τιμή προμήθειας στα 10,77 λεπτά / κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και 17,76 λεπτά χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 14 λεπτά/κιλοβατώρα με την έκπτωση συνέπειας και 22 λεπτά/κιλοβατώρα χωρίς την έκπτωση συνέπειας για τον Φεβρουάριο).

 
Κίτρινο τιμολόγιο

Αρκετά χαμηλότερη τιμή έδωσε η Protergia για το κίτρινο τιμολόγιο της το Οικιακό Value Simple καθώς η χρέωση προμήθειας έπεσε στα 10,68 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 12,98 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο).

 
NRG

Στα 11,50 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα προσγειώθηκε και η τιμή της NRG για τον Μάρτιο από 12,45 λεπτά/κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο. Χωρίς την έκπτωση συνέπειας η τιμή αυξάνεται στα 19 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,453 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Φεβρουάριο).

 

Οι υπόλοιπες τιμές Μαρτίου

Η τιμολογιακή πολιτική κάθε προμηθευτή, καθρεφτίζεται και στις εκπτώσεις, ενώ οι περισσότεροι επιλέγουν να συνδέουν τις εκπτώσεις με τη συνέπεια στις πληρωμές των καταναλωτών. ΕΛΙΝ: 8 λεπτά/κιλοβατώρα από 11,7 λεπτά/κιλοβατώρα το Φεβρουάριο.
Εlpedison: 9,9 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και στα 10,7 λεπτά για τις υπόλοιπες.
ΗΡΩΝ: 10,3 λεπτά/κιλοβατώρα στο πράσινο τιμολόγιο με έκπτωση συνέπειας 15% από τα 13,9 λεπτά/κιλοβατώρα που είχε το πράσινο τιμολόγιό της το Φεβρουάριο.
Volton: 10,3 λεπτά/κιλοβατώρα, με αρχική έκπτωση και έκπτωση συνέπειας, από 12,48 λεπτά που ήταν τον Φεβρουάριο.
Ζενίθ: 10,467 λεπτά/κιλοβατώρα και πάγιο 5 ευρώ.
Read More »
Λογαριασμοί ρεύματος: Οι τιμές τον Μάρτιο – Μειωμένα τα νέα πράσινα τιμολόγια Λογαριασμοί ρεύματος: Οι τιμές τον Μάρτιο – Μειωμένα τα νέα πράσινα τιμολόγια Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Ξυλοδαρμοί, επεισόδια και λιποθυμίες στα δικαστήρια της Άρτας

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Ξυλοδαρμοί, επεισόδια και λιποθυμίες στα δικαστήρια της Άρτας


Πρωτοφανή ήταν όσα διαδραματίστηκαν στα Δικαστήρια της Άρτας με πρωταγωνιστή έναν ιερέα από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συγγενικά του πρόσωπα.

Προ έτους περίπου ο ίδιος ιερέας είχε χειροδικήσει σε βάρος δύο ατόμων στο κέντρο της Άρτας με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Αυτή την φορά στα δικαστήρια της Άρτας εκδικαζόταν τα ασφαλιστικά μέτρα για την επιμέλεια των παιδιών αφού μετά και τον δημόσιο ξυλοδαρμό οι δρόμοι με την σύζυγό του χώρισαν.

Μέσα στην δικαστική αίθουσα ο ιερέας επιτέθηκε και χτύπησε την πρώην σύζυγό του με αποτέλεσμα εκείνη να χάσει τις αισθήσεις της ενώ ο ίδιος επιτέθηκε και στην αστυνομικό.

Η λειτουργία του δικαστηρίου διακόπηκε.

Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη του ιερέα ο οποίος προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα όπου εκεί και πάλι εκτός εαυτού επιτέθηκε στην αξιωματικό υπηρεσίας.

Από την αστυνομία ενημερώθηκε ο εισαγγελέας ο οποίος έδωσε εντολή για μεταφορά του εν λόγω στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση.

Και αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση…

Και στο νοσοκομείο ο ιερέας επιτέθηκε σε άλλα συγγενικά πρόσωπα της πρώην συζύγου του που βρισκόταν εκεί καθώς εξεταζόταν η ίδια μετά τη λιποθυμία στα δικαστήρια όπως και το ένα από τα παιδιά τους.

Ο ιερέας παραμένει στο νοσοκομείο με τον λόγο για τα περαιτέρω να τον έχει ο εισαγγελέας.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Ξυλοδαρμοί, επεισόδια και λιποθυμίες στα δικαστήρια της Άρτας Ξυλοδαρμοί, επεισόδια και λιποθυμίες στα δικαστήρια της Άρτας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Έρχονται νέοι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Έρχονται νέοι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ


Στοχευμένους ελέγχους, με έμφαση στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, για την πάταξη της παραβατικότητας στους τομείς των εργασιακών σχέσεων, της υγείας και της ασφάλειας στην απασχόληση θα διενεργήσει και το 2024 η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.
 
Σύμφωνα με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, ο συνολικός αριθμός των ελέγχων, που θα διενεργηθούν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, καθώς και από την Υπηρεσία Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας της Γενικής Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, κατά το έτος 2024, καθορίζεται σε 67.700, αποτελώντας τον ελάχιστο συνολικό αριθμό προγραμματισμένων ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν από τους Επιθεωρητές Εργασίας.

Στόχος που, όπως εκτιμάται, μπορεί να υπερκαλυφθεί, όπως συνέβη άλλωστε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, το 2023, οι έλεγχοι έφτασαν τους 73.579 πολύ περισσότεροι από τους 66.000 που είχαν αρχικά προβλεφθεί και αυξημένοι κατά σχεδόν 13% σε σχέση με το 2022 (65.286).

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης, δήλωσε ότι και ο φετινός στόχος είναι ακόμα μία πρόκληση, «στην οποία καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε για άλλη μία χρονιά επιτυχώς, προκειμένου να σταθούμε δίπλα στην κοινωνία και την αγορά εργασίας, προασπίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και των επιχειρήσεων που λειτουργούν σύννομα».

Σύμφωνα με τον κ. Τζιλιβάκη, εκτός από την ποσοτική αύξηση, ζητούμενο είναι και η συνεχιζόμενη ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων, δηλαδή η κατάλληλη στόχευση εκεί όπου παρατηρείται υψηλότερη παραβατικότητα. Όπως επισημαίνει, αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεχή αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και της συσσωρευμένης εμπειρίας των Επιθεωρητών στο πεδίο των ελέγχων.

Καθοριστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια διαδραματίζει ο σχεδιασμός των ελέγχων στη βάση της αξιολόγησης κινδύνου (risk analysis), που αποσκοπεί στην αποτελεσματική εποπτεία των επιχειρήσεων ως προς τη συνεπή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, την καταπολέμηση κάθε παραβατικότητας, την προστασία των εργαζομένων, τη δραστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων και την εν γένει εύρυθμη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Πού επικεντρώνονται οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ

Με βάση τον προγραμματισμό, από τους συνολικά 67.700 ελέγχους, οι 39.993 αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, περιλαμβανομένης της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, με κύρια προτεραιότητα:

Σε επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας,
σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία,
σε επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία και βρέθηκαν παραβατικές, με σκοπό τον έλεγχο συμμόρφωσης,
σε επιχειρήσεις που λειτουργούν σε εποχιακή βάση,
σε κλάδους στους οποίους απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι πολίτες τρίτων χωρών,
σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί το σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας,
σε επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλή συγκέντρωση εργασίας ανηλίκων και στις κατασκευές και στα τεχνικά έργα.

Οι υπόλοιποι 27.707 έλεγχοι σχετίζονται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, με κύρια προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που ανήκουν στις κατηγορίες επικινδυνότητας Α και Β του ν. 3850/2010, όπως στις κατασκευές και στα τεχνικά έργα, όπου η στόχευση είναι να αυξηθούν οι έλεγχοι κατά 10% από το 2023, στη βιομηχανία τροφίμων, που τίθεται ο ίδιος στόχος για αύξηση ελέγχων κατά 10% από το 2023, σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία και σε επιχειρήσεις που απασχολούν διανομείς με δίκυκλο.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του Ιανουαρίου

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Ιανουάριο του 2024, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας προχώρησε σε 5.684 ελέγχους, επέβαλε 1.110 κυρώσεις και το ποσό των προστίμων ανήλθε σε 2.670.424 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων διενήργησε 3.098 ελέγχους, η Επιθεώρηση Υγείας & Ασφάλειας πραγματοποίησε 2.090 ελέγχους και 496 έλεγχοι έγιναν από τους Ειδικούς Επιθεωρητές.
Read More »
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Έρχονται νέοι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Έρχονται νέοι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Γιορτή της γυναίκας από τον Πολιτιστικό σύλλογο Σαγιάδας - Ασπροκκλησίου

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024

 Γιορτή της γυναίκας από τον Πολιτιστικό σύλλογο Σαγιάδας - ΑσπροκκλησίουRead More »
Γιορτή της γυναίκας από τον Πολιτιστικό σύλλογο Σαγιάδας - Ασπροκκλησίου  Γιορτή της γυναίκας από τον Πολιτιστικό σύλλογο Σαγιάδας - Ασπροκκλησίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Εκδήλωση για την ημέρα της Γυναίκας στο Προδρόμι

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Εκδήλωση για την ημέρα της Γυναίκας στο Προδρόμι

Ο Μ.Ε.Σ.Προδρομίου διοργανώνει και φέτος εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας , στις 8 Μαρτίου. Από το μακρινό 1857 και τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη έως και σήμερα το 2024 το σύνθημα “Ψωμί και Τριαντάφυλλα” παραμένει επίκαιρο. Η γυναίκα είναι σύμβολο αγώνα!

Προσκαλούμε τις κύριες της κοινότητας μας και όχι μόνο , την Παρασκευή 8 Μαρτίου, ώρα 17.30 στο “Επαρχιακόν” στο Προδρόμι, σε μια όμορφη συνάντηση με καφέ και γλυκό, όπου θα συζητήσουμε για “την θέση της γυναίκας μέσα από τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας”. Η συζήτηση θα είναι ανοιχτή για όλους.

Στην εκδήλωση θα μοιραστούν συμβολικά δωράκια!

Όσες κύριες επιθυμούν μπορούν να συνεισφέρουν με εδέσματα στον μπουφέ μας

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ. του Μ.Ε.Σ.Προδρομίου
Read More »
Εκδήλωση για την ημέρα της Γυναίκας στο Προδρόμι Εκδήλωση για την ημέρα της Γυναίκας στο Προδρόμι Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Το πασχαλινό καλάθι ανακοίνωσε και για φέτος ο Σκρέκας

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Το πασχαλινό καλάθι ανακοίνωσε και για φέτος ο Σκρέκας


«Προφανώς το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοικοκυριό είναι η ακρίβεια και γι’ αυτό τον λόγο είναι δέσμευση της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης να μην σταματήσουμε μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό και τις τιμές των προϊόντων στα ράφια να αρχίσουν να μειώνονται, ο πληθωρισμός να αποκλιμακώνεται και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά», σημείωσε μιλώντας, σήμερα, στον τηλεοπτικό σταθμό στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

«Έχουμε λάβει μία σειρά από μέτρα, τα οποία ξεκίνησαν από χθες 1η Μαρτίου να έχουν εφαρμογή. Μία σειρά από προϊόντα, σχεδόν 4000 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, μετά από ένα δραστικό μέτρο που ψηφίσαμε στη Βουλή, οι τιμές έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται. Το πόσο θα είναι η μείωση θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Από την πρώτη μέρα, χθες, πραγματοποιήσαμε αυτοψίες και είδαμε ότι έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών, μειώσεις στις τιμές των προϊόντων. Έχουμε μειώσεις που μπορεί να φτάσουν 15% ή και 20%. Έχουμε σταθεροποίηση και μείωση τιμών», πρόσθεσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε «όλα αυτά που βλέπετε δεν είναι για να πανηγυρίζουμε. Κρατάμε χαμηλά το κεφάλι και δουλεύουμε για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακώνεται. Δεν θα σταματήσουμε» ενώ προανήγγειλε ότι θα υπάρχει και εφέτος Πασχαλινό καλάθι του νοικοκυριού.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε επίσης ότι «εμείς ζητήσαμε από τους προμηθευτές να μειωθεί η τιμή τιμοκαταλόγου και τώρα όλες οι προσφορές θα πρέπει να υπολογίζονται στις νέες μειωμένες τιμές. Έτσι, ο καταναλωτής θα μπορεί να αγοράζει και την προσφορά ακόμα πιο φθηνά απ’ότι την αγόραζε πριν την εφαρμοφή των μέτρων» και πρόσθεσε: «Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθειά μας να στηρίξουμε τα νοικοκυριά απέναντι στον πληθωρισμό μέχρι να δούμε απτά αποτελέσματα».

Σχετικά με τις προσφορές σημείωσε: «Δεν παρεμβαίνουμε στις προσφορές και τις εκπτώσεις που κάνει ο προμηθευτής προς τον καταναλωτή. Θέλαμε να μειωθούν οι τιμές των προϊόντων στα ράφια και επί των νέων τιμών να υπολογίζονται οι προσφορές».

Τέλος ο υπουργός είπε: «Τα μέτρα τα οποία εφαρμόστηκαν από χθες, είναι μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να μειωθούν οι τιμές στα ράφια και να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων».

Στην συνέχεια, στην ίδια εκπομπή, μίλησε και ο γενικός διευθυντής της αλυσίδας Μασούτης, Θεόδωρος Γεροστεργιούδης. Όπως είπε, τα μέτρα που εφαρμόζονται από χθες, δημιουργούν τις συνθήκες για να αναχαιτιστούν οι ανατιμήσεις.

Ενδεικτικά ανέφερε μερικές τιμές, όπως ότι η τιμή στο γάλα 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας έχει μειωθεί μεσοσταθμικά 15-17% και, πλέον, ο καταναλωτής βρίσκει προϊόν που πωλείται κάτω από τα 9 ευρώ.

 Αποκλιμάκωση τιμών 45-50% καταγράφεται στις βρεφικές πάνες στο ράφι, και ενδεικτικά ανέφερε ότι υπάρχει προϊόν που πωλείται από 19,9 ευρώ προς 10,98 ευρώ και αυτό, όπως σημείωσε, συμπαρασύρει όλη τη σειρά. Κατά 3 ευρώ έχει μειωθεί η τιμή σε ελληνικό βρεφικό απορρυπαντικό και από 9,9 ευρώ πωλείται προς 6,9 ευρώ και άλλο απορρυπαντικό από 19,65 ευρώ πωλείται πλέον προς 11 ευρώ ενώ κατά 3 ευρώ έχει υποχωρήσει η τιμή στα καθαριστικά.

«Αυτό το κλίμα συμπαρασύρει και τα τρόφιμα. Γνωστή εταιρεία γάλακτος πωλεί πλέον το γάλα της στα 2,08 ευρώ από 2,28 ευρώ» ανέφερε ο ίδιος.
Read More »
Το πασχαλινό καλάθι ανακοίνωσε και για φέτος ο Σκρέκας Το πασχαλινό καλάθι ανακοίνωσε και για φέτος ο Σκρέκας Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

ΛΑ.ΣΥ. ΗΠΕΙΡΟΥ : ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΕΛΑΣΗΣ ΤΩΝ «ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ» ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
ΛΑ.ΣΥ. ΗΠΕΙΡΟΥ : ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΕΛΑΣΗΣ ΤΩΝ «ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ» ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ


Στην Ήπειρο με βάση τη ΡΑΕ (στοιχεία Φεβρουάριος 2024), υπάρχουν 295 αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ. Συνολικά 87 Αιολικά πάρκα, 129 ΜΥΗΕ, 68 Φωτοβολταϊκά και 11 μονάδες επεξεργασίας βιομάζας. Αυτά κατανέμονται : 47 στην ΠΕ Θεσπρωτίας, 53 στην ΠΕ Άρτας, 165 στην ΠΕ Ιωαννίνων και 30 στην ΠΕ Πρέβεζας

Από τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου οι επιχειρηματικοί όμιλοι σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τα μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ. Μόλις 16 αιολικά πάρκα μαμούθ , με συνολική ισχύ 486MW, θα παράγουν σχεδόν το 50% της ενέργειας ( 1051,6MW) που θα παράγει όλη η Ήπειρος.

Με δεδομένες τις αυθαιρεσίες στον υπολογισμό του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ανεμογεννητριών, η πυκνότητα των Αιολικών πάρκων στη ΔΕ Λάκκας Σουλίου του Δήμου Δωδώνης φτάνει το 36,69% , περίπου το ίδιο και στη ΔΕ Θεσπρωτικού, και μικρότερη από τη ΔΕ Ανωγείων που η % κάλυψη της επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας φτάνει το 58,52%

Η κατάσταση εξελίσσεται με παρόμοιο τρόπο και για τα ΜΥΗΕ με χαρακτηριστικότερο τον ποταμό Αώο, όπου ο συνολικός αριθμός των ΜΥΗΕ στη ΛΑΠ Αώου, που βρίσκονται σήμερα σε διαφορετικά στάδια αδειοδότησης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, είναι 48. Συνολικά η υφιστάμενη και προγραμματιζόμενη ισχύς των ΜΥΗΕ στη ΛΑΠ Αώου φτάνει τα 74,55 MW. Φυσικά με αυτά τα νούμερα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για διασφάλιση της οικολογικής παροχής του ποταμού.

Τέλος, πιο «στοχευμένη» είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών καθώς και στις 4 ΠΕ της Ηπείρου φαίνεται ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι προκρίνουν ένα μέρος στο οποίο εγκαθιστούν τα περισσότερα ΦΒ πάρκα (Στα Γιάννενα είναι ο Δήμος Ζίτσας, στην Αρτα ο Δήμος Αρταίων, στην Ηγουμενίτσα το Μαργαρίτι και στην Πρέβεζα η περιοχή του Θεσπρωτικού/Λούρου). Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για αγροτεμάχια αναδασμού, δηλαδή μερικές από τις ελάχιστες παραγωγικές γαίες που έχει η ως επι το πλείστον ορεινή Ήπειρος

Κι ενώ μια σειρά από φορείς, δήμοι, επιτροπές αγώνα, ομοσπονδίες κλπ παίρνουν κάθε δυνατό μέτρο για να σταματήσει η πλήρης αλλοίωση του ανάγλυφου της Ηπείρου, ενώ κτηνοτρόφοι και παραγωγοί καταλαβαίνουν την αλλαγή χρήσης γης που γίνεται σε βάρος του πρωτογενούς τομέα και αγωνίζονται για να μην χάσουν τα βοσκοτόπια τους, η Περιφερειακή Αρχή έχει «εξαντλήσει» τη δράση της μόνο στην ακίνδυνη για τα «πράσινα αρπακτικά», γραφειοκρατική διαδικασία των αρνητικών γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος, χωρίς καμία άλλη πολιτική και νομική ενέργεια αποτροπής.

Ακόμα δηλαδή και όταν η ίδια η πραγματικότητα έρχεται να αποδείξει ότι η «πράσινη» ανάπτυξη της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, προς όφελος των εταιριών ενέργειας, όχι απλά δεν έφερε φτηνή ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος, αλλά εκτίναξε την τιμή της ενέργειας και αποδείχθηκε ότι είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και κατ επέκταση της ζωής του λαού, η Περιφερειακή Αρχή, ταγμένη στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, με την στάση της στηρίζει απόλυτα το ευρωενωσιακό σχέδιο που γράφει νέες μαύρες σελίδες στην ιστορία της Ηπείρου.

Η περιφερειακή αρχή επιλέγει συνειδητά, να παρακολουθεί παθητικά την επέλαση των ΑΠΕ, χωρίς να αναλαμβάνει απολύτως καμία πρωτοβουλία, όταν για παράδειγμα στις δικαστικές διαμάχες για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει προσφύγει σε κάθε διοικητικό/νομικό μέσο. Σε άλλες περιπτώσεις όπως πχ στο κλειστό της ξιφασκίας ζήτησε και από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης να πάνε στην Αθήνα για να στηρίξουν την άσκοπη σπατάλη των 3 εκατομμυρίων για τη μεταφορά της σιδεριάς. Χωρίς να αναφέρουμε τις παρεμβάσεις στον ίδιο τον πρωθυπουργό για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, άσχετα από την έκβαση-φιάσκο.

Για τα εκατοντάδες όμως έργα ΑΠΕ που αλλοιώνουν με τρόπο ανεπανόρθωτο το ανάγλυφο της Ηπείρου στέκεται για ακόμα φορά υπέρμαχος των εταιριών ενέργειας, σε βάρος του περιβάλλοντος και του λαού μας

Με το ίδιο σκεπτικό δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για τη στελέχωση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης περιβάλλοντος, η οποία όχι μόνο αδυνατεί να κάνει αυτοψίες κατά την διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών γνωμοδοτήσεων αλλά αδυνατεί να παρακολουθεί, να εντοπίζει, να καταγράφει και να προτείνει μέτρα για τις επιπτώσεις των ήδη εγκατεστημένων έργων ΑΠΕ, όπως π.χ. οι ανεμογεννήτριες στον Κασιδιάρη.

Σε σχέση τέλος με τις διάφορες επιτροπές κατοίκων που οργανώνουν τον αγώνα τους για να σώσουν τον τόπο τους, η Περιφέρεια δρα κυριολεκτικά ως βαλβίδα εκτόνωσης των λαϊκών αντιδράσεων. Αφού πρώτα συμφωνεί και επαυξάνει τα αιτήματα του κόσμου, «κλείνει» τις υποθέσεις με μια ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση και την διαπίστωση ότι ο ρόλος της Περιφέρειας είναι γνωμοδοτικός.

Στο απόγειο της κοροϊδίας καταγράφηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος έχει στείλει θετική εισήγηση την οποία διαβάζει στη συνεδρίαση ως «εισήγηση της υπηρεσίας» για να καταλήξει να ζητήσει από την επιτροπή περιβάλλοντος να καταψηφίσει την εισήγηση που ο ίδιος υιοθέτησε και έστειλε. Τέτοια αντίσταση….

Καλούμε την περιφερειακή αρχή, να μας ενημερώσει αν έχει κάνει οποιαδήποτε ενέργεια κάθε είδους (νομική/διοικητική προσφυγή, πολιτική πρωτοβουλία, επιστημονική έρευνα κλπ) για οποιοδήποτε από τα έργα ΑΠΕ για το οποίο έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά , αν ναι ποια είναι αυτή και σε ποια φάση βρίσκεται
Read More »
ΛΑ.ΣΥ. ΗΠΕΙΡΟΥ : ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΕΛΑΣΗΣ ΤΩΝ «ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ» ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΛΑ.ΣΥ. ΗΠΕΙΡΟΥ : ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΗ  ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΠΕΛΑΣΗΣ ΤΩΝ «ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ» ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΑΠΕ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικής Επιτροπής σε τακτική συνεδρίαση την 6η Μαρτίου 2024

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικής Επιτροπής σε τακτική συνεδρίαση την 6η Μαρτίου 2024

Παρακαλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση , που θα διεξαχθεί , ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ , στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, την 6η Μαρτίου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9.00΄, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :

ΘΕΜΑ 1ο Xορήγηση 1ης παράτασης εκτέλεσης εργασιών του υποέργου «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Δήμου Σουλίου», της Πράξης με τίτλο «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Δήμου Σουλίου», του Μέτρου 4, Υπομέτρου 4.3, Δράσης 4.3.4: «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις», του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2014-2020» με δικαιούχο τον Δήμο Σουλίου και κωδικό Ο.Π.Σ.Α.Α. : 0036024872

ΘΕΜΑ 2ο Έγκριση Πρακτικού ΙΙ (Αποσφράγιση και Έλεγχος Δικαιολογητικών Κατακύρωσης) της επιτροπής διενέργειας του ανοικτού δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την: «Προμήθεια τροφίμων Δήμου Σουλίου, ΝΠΔΔ (Αρωγή) και των Σχολικών Επιτροπών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το έτος 2024»

ΘΕΜΑ 3ο Εξειδίκευση πιστώσεων προϋπ/σμού Δήμου Σουλίου οικ έτους 2024 (δαπάνες καρναβαλικών εκδηλώσεων)

ΘΕΜΑ 4ο Έγκριση Πρωτοκόλλου ελέγχου ταμειακής διαχείρισης Δήμου Σουλίου, μηνός Δεκεμβρίου 2023
Read More »
Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικής Επιτροπής σε τακτική συνεδρίαση την 6η Μαρτίου 2024 Πρόσκληση σύγκλησης Δημοτικής Επιτροπής σε τακτική συνεδρίαση την 6η Μαρτίου 2024 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

1η γιορτή προβατίνας στην Πέρδικα

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024

 1η γιορτή προβατίνας στην Πέρδικα


Read More »
1η γιορτή προβατίνας στην Πέρδικα  1η γιορτή προβατίνας στην Πέρδικα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

295 τα αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ στην Ήπειρο

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
295 τα αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ στην ΉπειροΤα πεπραγμένα κα τα μη πεπραγμένα της Περιφερειακής Αρχής για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ζητά η Λαική Συσπείρωση στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας που θα γίνει την Τρίτη.

Η παράταξη με σχετικό υπόμνημα παραθέτει πλήθος στοιχείων για τα έργα που σχεδιάζονται και θέτει τα ερωτήματά της.

Αναλυτικά αναφέρει:

Στην Ήπειρο με βάση τη ΡΑΕ (στοιχεία Φεβρουάριος 2024), υπάρχουν 295 αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ. Συνολικά 87 Αιολικά πάρκα, 129 ΜΥΗΕ, 68 Φωτοβολταϊκά και 11 μονάδες επεξεργασίας βιομάζας.Αυτά κατανέμονται : 47 στην ΠΕ Θεσπρωτίας, 53 στην ΠΕ Άρτας, 165 στην ΠΕ Ιωαννίνων και 30 στην ΠΕ Πρέβεζας

Από τα στοιχεία επιβεβαιώνεται ότι στην περιοχή της Λάκκας Σουλίου οι επιχειρηματικοί όμιλοι σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τα μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ. Συνολικά 16 αιολικά πάρκα μαμούθ, με συνολική ισχύ 486MW, θα παράγουν σχεδόν το 50% της ενέργειας ( 1051,6MW) που θα παράγει όλη η Ήπειρος.

Με δεδομένες τις αυθαιρεσίες στον υπολογισμό του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ανεμογεννητριών, η πυκνότητα των Αιολικών πάρκων στη ΔΕ Λάκκας Σουλίου του Δήμου Δωδώνης φτάνει το 36,69% , περίπου το ίδιο και στη ΔΕ Θεσπρωτικού, και μικρότερη από τη ΔΕ Ανωγείων που η % κάλυψη της επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας φτάνει το 58,52%

Η κατάσταση εξελίσσεται με παρόμοιο τρόπο και για τα ΜΥΗΕ με χαρακτηριστικότερο τον ποταμό Αώο, όπου ο συνολικός αριθμός των ΜΥΗΕ στη ΛΑΠ Αώου, που βρίσκονται σήμερα σε διαφορετικά στάδια αδειοδότησης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, είναι 48.Συνολικά η υφιστάμενη και προγραμματιζόμενη ισχύς των ΜΥΗΕ στη ΛΑΠ Αώου φτάνει τα 74,55 MW. Φυσικά με αυτά τα νούμερα δεν μπορεί να γίνεται λόγος για διασφάλιση της οικολογικής παροχής του ποταμού.

Τέλος, πιο «στοχευμένη» είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών καθώς και στις 4 ΠΕ της Ηπείρου φαίνεται ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι προκρίνουν ένα μέρος στο οποίο εγκαθιστούν τα περισσότερα ΦΒ πάρκα (Στα Γιάννενα είναι ο Δήμος Ζίτσας, στην Αρτα ο Δήμος Αρταίων, στην Ηγουμενίτσα το Μαργαρίτι και στην Πρέβεζα η περιοχή του Θεσπρωτικού/Λούρου). Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για αγροτεμάχια αναδασμού, δηλαδή μερικές από τις ελάχιστες παραγωγικές γαίες που έχει η ως επι το πλείστον ορεινή Ήπειρος

Κι ενώ μια σειρά από φορείς, δήμοι, επιτροπές αγώνα, ομοσπονδίες κλπ παίρνουν κάθε δυνατό μέτρο για να σταματήσει η πλήρης αλλοίωση του ανάγλυφου της Ηπείρου, ενώ κτηνοτρόφοι και παραγωγοί καταλαβαίνουν την αλλαγή χρήσης γης που γίνεται σε βάρος του πρωτογενούς τομέα και αγωνίζονται για να μην χάσουν τα βοσκοτόπια τους, η Περιφερειακή Αρχή έχει «εξαντλήσει» τη δράση της μόνο στην ακίνδυνη για τα «πράσινα αρπακτικά», γραφειοκρατική διαδικασία των αρνητικών γνωμοδοτήσεων της Επιτροπής Περιβάλλοντος, χωρίς καμία άλλη πολιτική και νομική ενέργεια αποτροπής.

Ακόμα δηλαδή και όταν η ίδια η πραγματικότητα έρχεται να αποδείξει ότι η «πράσινη» ανάπτυξη της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, προς όφελος των εταιριών ενέργειας, όχι απλά δεν έφερε φτηνή ενέργεια και προστασία του περιβάλλοντος, αλλά εκτίναξε την τιμή της ενέργειας και αποδείχθηκε ότι είναι σε βάρος του περιβάλλοντος και κατ επέκταση της ζωής του λαού, η Περιφερειακή Αρχή, ταγμένη στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων, με την στάση της στηρίζει απόλυτα το ευρωενωσιακό σχέδιο που γράφει νέες μαύρες σελίδες στην ιστορία της Ηπείρου.

Η περιφερειακή αρχή επιλέγει συνειδητά, να παρακολουθεί παθητικά την επέλαση των ΑΠΕ, χωρίς να αναλαμβάνει απολύτως καμία πρωτοβουλία, όταν για παράδειγμα στις δικαστικές διαμάχες για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει προσφύγει σε κάθε διοικητικό/νομικόμέσο. Σε άλλες περιπτώσεις όπως πχ στο κλειστό της ξιφασκίας ζήτησε και από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης να πάνε στην Αθήνα για να στηρίξουν την άσκοπη σπατάλη των 3 εκατομμυρίων για τη μεταφορά της σιδεριάς. Χωρίς να αναφέρουμε τις παρεμβάσεις στον ίδιο τον πρωθυπουργό για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, άσχετα από την έκβαση-φιάσκο.

Για τα εκατοντάδες όμως έργα ΑΠΕ που αλλοιώνουν με τρόπο ανεπανόρθωτο το ανάγλυφο της Ηπείρου στέκεται για ακόμα φορά υπέρμαχος των εταιριών ενέργειας, σε βάρος του περιβάλλοντος και του λαού μας

Με το ίδιο σκεπτικό δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για τη στελέχωση των υπηρεσιών της Διεύθυνσης περιβάλλοντος,η οποία όχι μόνο αδυνατεί να κάνει αυτοψίες κατά την διαδικασία έκδοσης περιβαλλοντικών γνωμοδοτήσεων αλλά αδυνατεί να παρακολουθεί, να εντοπίζει, να καταγράφει και να προτείνει μέτρα για τις επιπτώσεις των ήδη εγκατεστημένων έργων ΑΠΕ, όπως π.χ. οι ανεμογεννήτριες στον Κασιδιάρη.

Σε σχέση τέλος με τις διάφορες επιτροπές κατοίκων που οργανώνουν τον αγώνα τους για να σώσουν τον τόπο τους, η Περιφέρεια δρα κυριολεκτικά ως βαλβίδα εκτόνωσης των λαϊκών αντιδράσεων. Αφού πρώτα συμφωνεί και επαυξάνει τα αιτήματα του κόσμου, «κλείνει» τις υποθέσεις με μια ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση και την διαπίστωση ότι ο ρόλος της Περιφέρειας είναι γνωμοδοτικός.

Στο απόγειο της κοροϊδίας καταγράφηκαν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος έχει στείλει θετική εισήγηση την οποία διαβάζει στη συνεδρίαση ως «εισήγηση της υπηρεσίας» για να καταλήξει να ζητήσει από την επιτροπή περιβάλλοντος να καταψηφίσει την εισήγηση που ο ίδιος υιοθέτησε και έστειλε. Τέτοια αντίσταση….

Καλούμε την περιφερειακή αρχή, να μας ενημερώσει αν έχει κάνει οποιαδήποτε ενέργεια κάθε είδους (νομική/διοικητική προσφυγή, πολιτική πρωτοβουλία, επιστημονική έρευνα κλπ) για οποιοδήποτε από τα έργα ΑΠΕ για το οποίο έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά , αν ναι ποια είναι αυτή και σε ποια φάση βρίσκεται.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
295 τα αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ στην Ήπειρο 295 τα αδειοδοτημένα έργα ΑΠΕ στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Διεθνές κύκλωμα εκτελεστών – Συνελήφθη Αλβανός που φυγάδευσε τους εκτελεστές της δολοφονίας στην Κέρκυρα, από τα Σύβοτα στην Χαλκιδικής

Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024
Διεθνές κύκλωμα εκτελεστών – Συνελήφθη Αλβανός που φυγάδευσε τους εκτελεστές της δολοφονίας στην Κέρκυρα, από τα Σύβοτα στην Χαλκιδικής


Η ΕΛΑΣ προχώρησε στην εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας διέπραξαν συνολικά 4 ανθρωποκτονίες το 2020, στη Βάρη Αττικής και στην Κέρκυρα.

Η πρώτη ανθρωποκτονία διαπράχθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2020 στην περιοχή της Βάρης, όταν τέσσερις δράστες εισήλθαν σε ταβέρνα και πυροβόλησαν, τραυματίζοντας θανάσιμα δύο αλλοδαπούς από το Μαυροβούνιο, την ώρα που γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους, ενώ τραυμάτισαν ελαφρά και την σύζυγο του ενός θύματος. Από το σημείο περισυλλέχθηκαν 24 κάλυκες και 1 φυσίγγιο, από 4 διαφορετικά όπλα.

Η δεύτερη ανθρωποκτονία τελέστηκε στις 23 Ιουλίου 2020, όταν δύο αλλοδαποί από το Μαυροβούνιο και την Σερβία βρέθηκαν νεκροί, με πολλαπλά τραύματα από πυροβόλο όπλο, μέσα σε αυτοκίνητο σε περιοχή της Κέρκυρας. Κατά την αυτοψία περισυλλέχθηκαν 32 κάλυκες, 7 βολίδες και 2 μεταλλικά θραύσματα.


Τα τέσσερα θύματα διώκονταν διεθνώς με Ερυθρές Αγγελίες -κατά περίπτωση- για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ανθρωποκτονία με πρόθεση και ήταν ηγετικά μέλη συνεργαζόμενων εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Φώτη Ντουίτση, οι δολοφονίες έγιναν στο πλαίσιο πολέμου που ξέσπασε σε εγκληματική οργάνωση των Βαλκανίων μετά από την απώλεια 200 κιλών κοκαΐνης το 2014 στην Ισπανία.

Ειδικότερα, όπως τονίστηκε στην παρουσίαση της υπόθεσης, η εγκληματική οργάνωση «έσπασε» σε δύο νέες, που πλέον ήταν αντίπαλες. Αυτό οδήγησε τα τέσσερα θύματα να διαφύγουν στην Ελλάδα προκειμένου να προστατευτούν από την αντίπαλη οργάνωση, ενώ διέμεναν, χρησιμοποιώντας πλαστά στοιχεία ταυτότητας, σε περιοχές της Αττικής, τουλάχιστον από το 2019.

Η εχθρική προς τα θύματα οργάνωση συνενώθηκε με ακόμα δύο από τις πλέον ισχυρές οργανώσεις των Βαλκανίων, αποστέλλοντας σταδιακά στη χώρα μας άτομα προκειμένου να εντοπίσουν τα θύματα και να εκτελέσουν τις ανθρωποκτονίες.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης σημασίας της υπόθεσης είναι ότι ο πόλεμος μεταξύ των δύο οργανώσεων έχει οδηγήσει στη διάπραξη τουλάχιστον 60 ανθρωποκτονιών σε όλη την Ευρώπη, ενώ για την εξιχνίασή της, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, δημιουργήθηκε κοινή ομάδα έρευνας με Αρχές της Σερβίας και με ομάδα της Europol, με κωδική ονομασία «Ithaca».

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, αστυνόμος Β΄ Κωνσταντία Δημογλίδου, αποτέλεσμα της παραπάνω συνεργασίας ήταν η πλήρης διακρίβωση της δομής και της δράσης των τριών εγκληματικών οργανώσεων, που συνενώθηκαν και συνεργάστηκαν για την τέλεση των ανθρωποκτονιών στην Ελλάδα, του τρόπου που εισήλθαν στην χώρα και των μέσων που χρησιμοποίησαν. Παράλληλα, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία ταυτότητας κάθε μέλους της οργάνωσης και ο βαθμός εμπλοκής του καθενός στις υποθέσεις, καθώς και των ηγετικών στελεχών που αποφάσισαν την πραγματοποίηση των ανθρωποκτονιών.

Ειδικότερα, για να πετύχουν τον σκοπό τους λειτουργούσαν με σαφή ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένα:

* μέρος αυτών είχε αναλάβει τον εντοπισμό και την επιτήρηση των θυμάτων, την ενοικίαση κατοικιών σε κατάλληλες περιοχές, την ενοικίαση και προμήθεια οχημάτων και την προμήθεια και αποθήκευση όπλων και εξοπλισμού ενώ

* έτερα άτομα είχαν ρόλο «εκτελεστών», αναλαμβάνοντας την τέλεση των ανθρωποκτονιών.

Πιο αναλυτικά:

* Μόλις εντοπίστηκαν οι στόχοι τους στην Ελλάδα, τα μέλη της οργάνωσης οργανώθηκαν άμεσα και εισήλθαν στο εσωτερικό της χώρας, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, κινούμενοι μέσω μονοπατιών διακινητών μεταναστών.

* Τα μέλη είχαν ήδη προμηθευτεί από τα ηγετικά στελέχη μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν τόσο στις προπαρασκευαστικές ενέργειες όσο και για τη διαφυγή τους.

* Για την αποφυγή της ταυτοποίησης των ατόμων, και ιδιαίτερα των ηγετικών μελών, οι πληροφορίες μεταφέρονταν μέσω πολλών ατόμων, ενώ χρησιμοποιούνταν και ειδικά μέσα και τεχνικές κάλυψης (μάσκες, περούκες, γάντια, στολές δυτών, καθαρισμός των καταλυμάτων με χημικά και καύση των οχημάτων).

Όπως επισημάνθηκε από την ΕΛΑΣ, ενδεικτικό της επαγγελματικής δομής και του τρόπου που λειτουργούσαν, ήταν η ευκολία στην εύρεση και μεταφορά όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού και η μεγάλη ρευστότητα των χρημάτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την υπόθεση της Βάρης απαιτήθηκε χρηματικό ποσό ύψους 2 εκατ. ευρώ, ενώ για τις δολοφονίες στην Κέρκυρα χρειάστηκε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, δείγμα της αποφασιστικότητας της οργάνωσης αποτελεί ότι, αδιαφορώντας για παράπλευρες απώλειες, τα μέλη της εισήλθαν σε μεγάλο εμπορικό κέντρο σε περιοχή της Αθήνας, όπου εντόπισαν τα δύο θύματα της επίθεσης στη Βάρη και ετοιμαζόντουσαν να τους δολοφονήσουν μέσα στο εμπορικό κέντρο, αλλά δεν το πραγματοποίησαν καθώς άργησαν να φθάσουν τα όπλα.

Συνολικά, στο πλαίσιο της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, ταυτοποιήθηκαν 39 μέλη της οργάνωσης, από τους οποίους 7 συνελήφθησαν στη Σερβία και 2 στην Ισπανία, ενώ 17 μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορες φυλακές της Ευρώπης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκαν 8 μέλη των οργανώσεων ως ηθικοί αυτουργοί των ανθρωποκτονιών που τελέστηκαν στην Ελλάδα, 8 μέλη ως φυσικοί αυτουργοί και συγκεκριμένα από 4 σε κάθε υπόθεση ανθρωποκτονίας και 23 μέλη ως συνεργοί τους.

Από τις έρευνες στη Ελλάδα επιτεύχθηκε η σύλληψη ενός 44χρονου Αλβανού, ο οποίος, όπως προέκυψε, ανέλαβε τη φύλαξη των όπλων και του εξοπλισμού της πρώτης ανθρωποκτονίας στη Βάρη, τη μεταφορά τους στην Κέρκυρα για την τέλεση της δεύτερης ανθρωποκτονίας, και τη μεταφορά των φυσικών αυτουργών αυτής από τα Σύβοτα σε περιοχή της Χαλκιδικής, όπου διέμειναν μέχρι να διαφύγουν στο εξωτερικό.

Ο 44χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη βραδινές ώρες της Τρίτης (27/2) σε περιοχή της Αθήνας, ενώ από τις έρευνες στην οικία του βρέθηκε ένα πιστόλι, γεμιστήρες και 40 φυσίγγια.

Η δικογραφία υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ ο συλληφθείς παραπέμφθηκε σε ανακριτή. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης συνεχίζονται.
Read More »
Διεθνές κύκλωμα εκτελεστών – Συνελήφθη Αλβανός που φυγάδευσε τους εκτελεστές της δολοφονίας στην Κέρκυρα, από τα Σύβοτα στην Χαλκιδικής Διεθνές κύκλωμα εκτελεστών – Συνελήφθη Αλβανός που φυγάδευσε τους εκτελεστές της δολοφονίας στην Κέρκυρα, από τα Σύβοτα στην Χαλκιδικής Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Μαρτίου 02, 2024 Rating: 5

Σελίδες