Έκθεση φωτογραφίας από τους σπουδαστές του Δ.Ι.Ε.Κ Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022
Έκθεση φωτογραφίας από τους σπουδαστές του Δ.Ι.Ε.Κ ΗγουμενίτσαςTo τμήμα Τέχνη Φωτογραφίας του Δ.Ι.Ε.Κ Ηγουμενίτσας, σε συνεργασία με το ΠΑΚΠΠΟ, σας προσκαλεί στην έκθεση των σπουδαστών του. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 9 εως 11 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Πάνθεον”.

Οι σπουδαστές
Γίτσα Μαρία
Κυριακίδου Φωτεινή
Μπάρμπας Αντώνης
Μπέζας Αντώνιος
Πλιακοπάνος Φίλιππος
Πλιακοπάνου Σοφία
Σταύρου Αναστάσιος
Στουρνάρας Σπυρίδων
Τζώρτζης Γιώργος

Οι εκπαιδευτές
Μασούρας Χρήστος
Κούρου Αικατερίνη
Κωσταράς Άγγελος.
Διεύθυνση: Εθ. Αντίστασης Ηγουμενίτσα.
Ωράριο 19:00 – 22:00
Read More »
Έκθεση φωτογραφίας από τους σπουδαστές του Δ.Ι.Ε.Κ Ηγουμενίτσας Έκθεση φωτογραφίας από τους σπουδαστές του Δ.Ι.Ε.Κ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022 Rating: 5

Την Παρασκευή η αλλαγή σκυτάλης στην 3η Περιφερειακή Διοίκηση του Λιμενικού στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022
Την Παρασκευή η αλλαγή σκυτάλης στην 3η Περιφερειακή Διοίκηση του Λιμενικού στην Ηγουμενίτσα


Ο Διοικητής 3ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. ΑΡΧΙΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΛΣ ΣΑΠΟΥΝΑΣ Ευρυβιάδης με την ευκαιρία παράδοσης καθηκόντων στο νέο Διοικητή ΠΛΟΙΑΡΧΟ ΛΣ ΚΟΝΤΟΣΤΕΡΓΙΟ Ιωάννη έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην τελετή παράδοσης - παραλαβής που θα πραγματοποιηθεί την 10η Ιουνίου 2022 και ώρα 12:30 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας στο Δημαρχείο Ηγουμενίτσας. 
Μετά το πέρας της τελετής θα ακολουθήσει δεξίωση στην αίθουσα του επιβατικού σταθμού κτήριο Τ1 του λιμένα Ηγουμενίτσας.
Read More »
Την Παρασκευή η αλλαγή σκυτάλης στην 3η Περιφερειακή Διοίκηση του Λιμενικού στην Ηγουμενίτσα Την Παρασκευή η αλλαγή σκυτάλης στην 3η Περιφερειακή Διοίκηση του Λιμενικού στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022 Rating: 5

Συνέντευξη Πορφύρη στη Ναυτεμπορική

Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022
Συνέντευξη Πορφύρη στη Ναυτεμπορική


Από την έντυπη έκοδηση
Στον Πάρη Τσιριγώτη

Για τη στρατηγική θέση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, την ενεργειακή αναβάθμιση, τη στρατηγική ανάπτυξη στον κλάδο της κρουαζιέρας των σκαφών αναψυχής και την ακτοπλοΐα μιλά στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας Α.Ε., Αθανάσιος Πορφύρης. Πολιτικός μηχανικός έργων υποδομής, ο κ. Πορφύρης αναφέρει ότι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι ο κύριος σύνδεσμος με την Αδριατική Θάλασσα και ο κοντινότερος στην Ιταλία για επιβάτες και φορτία από τη Δυτική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.
Ανακάμπτει η κερδοφορία
Ο κ. Πορφύρης τονίζει ότι το 2020, λόγω της πανδημίας, ήταν μια από τις δυσκολότερες χρονιές για τα οικονομικά μεγέθη του λιμανιού. Πέρα από τη μειωμένη επιβατική κίνηση, υπήρχαν και μειώσεις στα έσοδα των λιμενικών τελών τόσο στους λιμένες εξωτερικού και εσωτερικού, όσο και στα τρία καταφύγια τουριστικών σκαφών, Συβότων, Πλαταριάς και Σαγιάδας.
Επίσης, το ίδιο συνέβη και στα έσοδα της ΟΛΗΓ Α.Ε. από παραχωρούμενους χώρους. Παρ’ όλα αυτά, αναφέρει, η χρονιά έκλεισε με κερδοφορία, προσπαθώντας να ισοσκελιστούν τα έσοδα και οι δαπάνες του Οργανισμού και να μετακυλιστούν στο 2021.
Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό, τα κέρδη μετά από φόρους στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας διαμορφώθηκαν το 2021 σε 631.667,32 ευρώ έναντι 98.773,61 ευρώ το 2020, σημειώνοντας αύξηση 539,5%.
Επίσης, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων ανήλθαν το 2021 σε 863.761,52 ευρώ έναντι 251.217,67 ευρώ το 2020.
Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2021 ανήλθε εξάλλου στα 5.610.785,01 ευρώ έναντι 4.612.019,73 ευρώ το 2020.

Κέντρο μεταφόρτωσης
Ο CEO του ΟΛΗΓ επισημαίνει ότι το λιμάνι έχει θυγατρική εταιρεία για τη δημιουργία κέντρου μεταφόρτωσης Dry Port στην ενδοχώρα της Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα στη θέση ΓΚΡΙΚΑ, όμως προσθέτει ότι οι τελικές αποφάσεις για την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών από τον αρχικό έως τον τελικό προορισμό των φορτίων θα ληφθούν από τον νέο επενδυτή, που θα
προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του 67% του
λιμένα τους επομένους μήνες. Προσθέτει ότι το λιμάνι, λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης, εξυπηρετεί φορτία από χώρες των Βαλκανίων προς Ιταλία, αλλά και ένα μεγάλο όγκο φορτηγών από Τουρκία.
«Είναι αρκετά σημαντικό το ότι ένα φορτηγό από την Κωνσταντινούπολη μέσα σε 24 ώρες εκτελωνίζει το φορτίο του στην Ιταλία μέσω της Εγνατίας Οδού και του λιμένα» δηλώνει, αναφέροντας ότι «αυτό που αποδεικνύει τη δυναμική του λιμένα είναι ότι κατά την πανδημία τα φορτηγά παρέμειναν στα ίδια επίπεδα το 2020 με το 2019, ενώ το 2021 είχαμε αύξηση κατά 17% σε σχέση με το 2019».
Αναφορικά με τη διακίνηση επιβατών στην ακτοπλοΐα, τονίζει: «Ο κύριος όγκος ήταν κατά μέσο όρο πριν την πανδημία περίπου στο 1.000.000 ετησίως, ενώ με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και τα αυστηρά πρωτόκολλα που υπήρχαν η κίνηση των επιβατών μειώθηκε έως και 60% για το 2020 και στο 50% για το 2021, μειώνοντας σημαντικά τα έσοδα της ΟΛΗΓ Α.Ε. για τις δύο αυτές χρήσης.
Πάντως, από τους πρώτους μήνες του 2022 τα μηνύματα είναι αισιόδοξα και προμηνύουν μια δυναμική επάνοδο. Το 2021 για το εξωτερικό σύνολο των απόπλων και κατάπλων κόπηκαν 623.980 εισιτήρια επιβατών, ενώ για το εσωτερικό 1.144.545. Το πρώτο τρίμηνο του 2022 για το εξωτερικό κόπηκαν συνολικά 88.929 εισιτήρια επιβατών, ενώ για το εσωτερικό 210.354».
Ανάπτυξη υποδομών
Σχετικά με την ανάπτυξη των υποδομών του λιμένα Ηγουμενίτσας, ο CEO της ΟΛΗΓ δηλώνει ότι ήδη εκτελείται από το υπουργείο Υποδομών το έργο της Γ1 φάσης, στο οποίο περιλαμβάνονται εκβαθύνσεις του λιμένα προκειμένου να υπάρχει παντού ωφέλιμο βάθος έως 10,50 μέτρα, ενώ πραγματοποιούνται και έργα μικρής κλίμακας, όπως η ανακατασκευή αντιολισθηρότητας ραμπών, αποκατάστασης του φωτισμού και των αλιευτικών καταφυγίων. Επίσης, έχουν δρομολογηθεί μελέτες για πολλά νέα έργα, όπως, για παράδειγμα, η έκδοση άδειας οικοδομής για Τερματικό Σταθμό του Πορθμείου Εσωτερικού και ολοκλήρωση περιβάλλοντος χώρου του Επιβατικού Σταθμού 3.
Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που είναι σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα ALFION (Alternative Fuels Implementation In Port of Igoumenitsa).
Οι μελέτες της δράσης που χρηματοδοτήθηκαν κατά 50% από το CEF (Connecting Europe Facilities) προβλέπουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας ρευματοδότησης πλοίων από ξηράς στο λιμάνι, την εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ισχύος του λιμένα και τη δημιουργία απαραίτητου συστήματος διαχείρισης κεντρικής παροχής ισχύος που θα ρυθμίζει το ενεργειακό δίκτυο του λιμένα, μεγιστοποιώντας τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για το λιμάνι και ολόκληρη την περιοχή.
Read More »
Συνέντευξη Πορφύρη στη Ναυτεμπορική Συνέντευξη Πορφύρη στη Ναυτεμπορική Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022 Rating: 5

Ανάθεση Πορφύρη στη Ναυτεμπορική

Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022

 Ανάθεση Πορφύρη στη ΝαυτεμπορικήRead More »
Ανάθεση Πορφύρη στη Ναυτεμπορική  Ανάθεση Πορφύρη στη Ναυτεμπορική Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022 Rating: 5

50χρονος ανασύρθηκε νεκρός από κατοικία που κάηκε

Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022
50χρονος ανασύρθηκε νεκρός από κατοικία που κάηκε


Νεκρός ανασύρθηκε από το δώμα διώροφης κατοικίας, στο Νεοχώρι Άρτας, το οποίο είχε πάρει φωτιά ένας 50χρονος.

Ο 50χρονος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας οι οποίες είχαν σπεύσει στην κατοικία για την κατάσβεση. Σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα.

Στην επιχείρηση μετείχαν τέσσερα οχήματα και δέκα πυροσβέστες.

Οι συνθήκες θανάτου του 50χρονου διερευνώνται και τα αίτια θα προκύψουν από τη νεκροψία- νεκροτομή.


Read More »
50χρονος ανασύρθηκε νεκρός από κατοικία που κάηκε 50χρονος ανασύρθηκε νεκρός από κατοικία που κάηκε Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022 Rating: 5

Παρουσίαση του βιβλίου «Μνήμες στην Κοιλάδα των Παραμυθιών – Η ιστορία του αεροδρομίου Παραμυθιάς κατά τον Β’ΠΠ»

Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022
Παρουσίαση του βιβλίου «Μνήμες στην Κοιλάδα των Παραμυθιών – Η ιστορία του αεροδρομίου Παραμυθιάς κατά τον Β’ΠΠ»


Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022 και ώρα 11:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Μνήμες στην Κοιλάδα των Παραμυθιών – Η ιστορία του αεροδρομίου Παραμυθιάς κατά τον Β’ΠΠ», στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Καρκαμίσι», στο κέντρο της Παραμυθιάς.
Το βιβλίο του συγγραφέα Ευθύμιου Σέρμπη κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2020 και στις 470 σελίδες του πραγματεύεται λεπτομερώς την ιστορία και τη δραστηριότητα του αεροδρομίου Παραμυθιάς από το 1940 έως το 1945, μέσα από μία ενδελεχή ιστορική έρευνα δεκατεσσάρων χρόνων, αποτελώντας ένα σύγγραμμα εξαιρετικού ενδιαφέροντος και σημαντική παρακαταθήκη της τοπικής Ιστορίας. Οι συνθήκες της πανδημίας αμέσως μετά την έκδοση του βιβλίου ευθύνονται για την καθυστέρηση της παρουσίασης, η οποία πραγματοποιείται δύο χρόνια μετά την έκδοσή του.
Την εκδήλωση υποστηρίζει ο Δήμος Σουλίου, η Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου (Ε.Λ.Σ.Η.) και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς (Φ.Ο.Π.). Την εισήγηση της παρουσίασης θα επιμεληθεί ο κ. Παντελής Χαράλαμπος, Ιστορικός/Αρχαιολόγος – Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος του Φ.Ο.Π., ενώ στις θέσεις των ομιλητών θα παρίσταται ο κ. Τσαμάτος Παναγιώτης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ε.Λ.Σ.Η. και ο συγγραφέας κ. Σέρμπης Ευθύμιος, MSc Φυσικός/Μετεωρολόγος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Read More »
Παρουσίαση του βιβλίου «Μνήμες στην Κοιλάδα των Παραμυθιών – Η ιστορία του αεροδρομίου Παραμυθιάς κατά τον Β’ΠΠ» Παρουσίαση του βιβλίου «Μνήμες στην Κοιλάδα των Παραμυθιών – Η ιστορία του αεροδρομίου Παραμυθιάς κατά τον Β’ΠΠ» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022 Rating: 5

"Πόρτα" από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων στον ΟΛΗΓ για "φωτογραφικό" διαγωνισμό

Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022
"Πόρτα" από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων στον ΟΛΗΓ για "φωτογραφικό" διαγωνισμό


Με τρεις διαδοχικές αποφάσεις της η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) ακύρωσε τρεις διαγωνισμούς Οργανισμών Λιμένων, που στόχο είχαν τη διαχείριση των αποβλήτων τους.
Πρόκειται για τους οργανισμούς λιμένων Κέρκυρας (ΟΛΚΕ), Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) και Νομού Ευβοίας (ΟΛΝΕ), οι οποίοι προσέφυγαν πριν λίγες εβδομάδες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προκειμένου το τελευταίο να ακυρώσει ισάριθμες αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) της ΕΑΔΗΣΥ.

Συγκεκριμένα:
Στις 28 Μαρτίου 2022 ο ΟΛΗΓ προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης 368/2022 που έλαβε η ΑΕΠΠ στις 25 Φεβρουαρίου 2022 (η προσφυγή αυτή συζητήθηκε στις 3 Μαΐου στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση).
Στις 16 Μαΐου 2022 ο ΟΛΝΕ προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης Σ613/2022 που έλαβε η ΑΕΠΠ στις 26 Απριλίου 2022 . Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 21 Ιουνίου 2022
Στις 18 Μαΐου 2022 ο ΟΛΚΕ προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης 631/2022 που έλαβε η ΑΕΠΠ στις 8 Απριλίου 2022 . Θα συζητηθεί μαζί με εκείνη της ΟΛΝΕ στις 21 Ιουνίου.

Και οι τρεις αποφάσεις της ΑΕΠΠ ακυρώνουν σχετικές αποφάσεις των ΔΣ των λιμένων
Και οι τρεις αποφάσεις της ΑΕΠΠ που βάλλονται από τους οργανισμούς λιμένων, ακυρώνουν σχετικές αποφάσεις των Δ.Σ. των λιμένων σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμών ανάθεσης του έργου για τη διαχείριση των αποβλήτων πλοίων που πιάνουν στα τρία λιμάνια. Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΑΕΠΠ, και οι τρεις διαγωνισμοί πρέπει να ακυρωθούν καθώς περιλαμβάνουν φωτογραφικές διατάξεις.

Για παράδειγμα, η ΑΕΠΠ στην απόφαση της 368/2022 αφού ακυρώνει μια σειρά όρων του σχετικού διαγωνισμού, αναφέρει ότι «η προσβαλλόμενη διακήρυξη του ανωτέρου διαγωνισμού (του ΟΛΗΓ) πρέπει να ακυρωθεί, αφού όλοι οι ανωτέρω ακυρωτέοι κατά τις σκέψεις 5-8 όροι, αφορούν τα κριτήρια επιλογής και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία, ως και αποδοχής προσφοράς…».
Επιπλέον η διακήρυξη του σχετικού διαγωνισμού πρέπει να ακυρωθεί, καθώς δεν ήταν σύννομη η απόφαση του Δ.Σ. που την ενέκρινε. 
Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΕΠΠ, το Δ.Σ. του ΟΛΗΓ που έλαβε την απόφαση δεν τελούσε υπό νόμιμη απαρτία.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει η ΑΕΠΠ και στην απόφαση κατά της ΟΛΝΕ. Συγκεκριμένα η απόφαση Σ613/2022 αναφέρει ότι «ενόψει των αρχών της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων, σε περίπτωση ακύρωσης μιας ή περισσότερων διατάξεων της Διακήρυξης που ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις παραδεκτού των προσφορών ή τα κριτήρια υπολογισμού της πλέον συμφέρουσας προσφοράς, όπως στην υπό κρίση Διακήρυξη, πρέπει να ακυρωθεί η Διακήρυξη στο σύνολό της…».

Αντίστοιχο τέλος είναι το σκεπτικό της ΑΕΠΠ και στην απόφαση 631/2022 για τον ΟΛΚΕ.

Οι τρεις αυτές αποφάσεις, δείχνουν ότι, είτε οι διοικήσεις των λιμανιών δεν κάνουν κάτι καλά, είτε πάσχουν οι αποφάσεις της ΑΕΠΠ.

Τη σύγκρουση αυτή καλείται τώρα να λύσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη δικάσιμο που ορίσθηκε στις 21 Ιουνίου 2022. Πάντως στατιστικά το ΣτΕ επιβεβαιώνει τις αποφάσεις της ΑΕΠΠ σε μεγάλο ποσοστό, καθώς η συγκεκριμένη ΑΕΠΠ που απαρτίζεται από δικαστικούς, λειτουργεί ως οιονεί δικαστήριο. Ωστόσο, το ΣτΕ σε αρκετές περιπτώσεις έχει αναιρέσει αποφάσεις δικαστηρίων της χώρας.

Read More »
"Πόρτα" από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων στον ΟΛΗΓ για "φωτογραφικό" διαγωνισμό "Πόρτα" από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων στον ΟΛΗΓ για "φωτογραφικό" διαγωνισμό Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022 Rating: 5

Το «Τσάμικο» αγκάθι στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στη πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε. |Γράφει ο Γιώργος Γκορέζης*

Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022
Το «Τσάμικο» αγκάθι στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στη πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε. |Γράφει ο Γιώργος Γκορέζης*


Στη επίσκεψη του κ. Δένδια στα Δυτ. Βαλκάνια αρχές Ιουνίου 2022 για τη προώθηση των διαδικασιών ένταξης τους στην Ε.Ε. η υπουργός εξωτερικών της Αλβανίας Olta Xhacka, παρουσία του κ. Δένδια αναφέρθηκε στους «Τσάμηδες» και τις περιουσίες τους στη Θεσπρωτία. Το θέμα απαντήθηκε επί τόπου από τον κ. Δένδια, ότι η επιλογή της Αλβανίδας υπουργού είναι προσωπική και εκτός κυβερνητικής γραμμής. Πιστεύουμε όμως ότι η τοποθέτηση δεν έγινε χωρίς τη συγκατάθεση του κ. Ράμα, που για χρόνια χαϊδεύει τα αυτιά των Τσάμηδων της Αλβανίας πάνω στις προκλητικές και ανιστόρητες διεκδικήσεις τους.
Το «Τσάμικο» το ξεθάβουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και το φέρνουν στο προσκήνιο το κόμμα των Τσάμηδων και ο σύνδεσμος «Τσαμερία», που κάθε χρόνο στις 27 Ιουνίου συγκεντρώνονται στα σύνορα της Θεσπρωτίας για να διαμαρτυρηθούν για την υποτιθέμενη γενοκτονία τους. Και βέβαια τα «φρικτά» των Τσάμηδων εκείνης της εποχής έγιναν γνωστά, και γι’ αυτό παλαιότερη προσφυγή τους στο δικαστήριο της Χάγης ούτε καν αξιολογήθηκε.

Είναι αμείλικτη η πραγματικότητα εναντίον τους και η ιστορία του θέματος έχει όπως παρακάτω :
Στη διάρκεια της κατοχής ο λαός της Θεσπρωτίας αντέδρασε δυναμικά κατά του κατακτητή και των Μουσουλμάνων Τσάμηδων. Από την Πάργα μέχρι τα Γιάννενα, και από το Καλαμά μέχρι τη Πρέβεζα σκληροτράχηλοι πολεμιστές, όπως ο Νίκου, ο Γεωργίου, ο Μπαλούμης, ο Τσίτσος έστησαν τα λημέρια τους και έγιναν ο τιμωρός κάθε προδότη, δολοφόνου, ή εκβιαστή. Θρυλικές έμειναν οι μάχες των ομάδων Νίκου και Μπαλούμη στα υψώματα Σπαθαράτι με Ιταλούς και Μουσουλμάνους Τσάμηδες, στις οποίες οι τελευταίοι κατατροπώθηκαν. Σφοδρές ήταν και λοιπές συγκρούσεις, όπως στις 24 Μαρ 1943 η Μάχη στο Μαντζάρι, στις 21 Μαϊ 1943 οι μάχες Σκάλας Παραμυθιάς και Σταυρού Σουλίου, τον Αύγουστο1943 οι μάχες του Φαναρίου.
Η κατάσταση από την άνοιξη του 1944 ήταν ανάγκη να μεταβληθεί, προκειμένου να αρχίσουν οι επιχειρήσεις απελευθέρωσης της Θεσπρωτίας. Σοβαρό εμπόδιο για τις επιχειρήσεις εθεωρούντο οι ένοπλοι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες , περί τους 2000 καλώς εξοπλισμένους και οργανωμένους από τους Γερμανούς άνδρες, από τους οποίους και διοικούντο. Όλη η παραλιακή ζώνη από τις εκβολές του Αχέροντα μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα επιτηρείτο και εφυλάσσετο απ΄ αυτούς.
Στη περιοχή επεμβαίνουν οι Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών ( Ε.Ο.Ε.Α. ) του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου ( ΕΔΕΣ). Την 27η Ιουνίου 1944 καταλαμβάνουν την Παραμυθιά και τα Βορείως αυτής υψώματα Αγίων Θεοδώρων, μετά από σκληρή μάχη με γερμανική φρουρά ενισχυμένη με μουσουλμάνους. Την 29η Ιουνίου ανακαταλαμβάνουν και την Πάργα. Μεταξύ των συλληφθέντων αιχμαλώτων πολλοί είχαν διαπράξει φόνους, εμπρησμούς και ληστείες σε βάρος των Ελλήνων, και ήταν νωπή η μνήμη της εκτέλεσης των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς από τους γερμανοτσάμηδες. Παραπέμπονται σε τακτικό στρατοδικείο και οι καταδικασθέντες σε θάνατο, σύνολο 43, εκτελούνται. Πολλοί απηλλάγησαν. Επειδή η οργή του λαού ήταν μεγάλη, την 27/6 πολλά από τα γυναικόπαιδα τους συγκεντρώθηκαν για προστασία στη Παραμυθιά, 600 περίπου, όπου βρήκαν προστασία, διατροφή και περίθαλψη.
Δυνάμεις των Μουσουλμάνων Τσάμηδων εγκατέστησαν γραμμή μάχης στα υψώματα Δυτικά , Νοτιοδυτικά της Παραμυθιάς και Βορείως της Πάργας, και, συνεργαζόμενοι με τους Γερμανούς, συνεχίζουν τις επιδρομές, ληστείες και φόνους. Την 30η Ιουνίου Γερμανικές Μηχανοκίνητες δυνάμεις από Ιωάννινα προσβάλλουν τη Παραμυθιά από Βορρά, και ισχυρές δυνάμεις Μουσουλμάνων προσβάλλουν τη Παραμυθιά από Δυσμάς. Ακολούθησε σκληρή μάχη με τις δυνάμεις των Ε.Ο.Ε.Α., που απέκρουσαν με επιτυχία την επίθεση ( Μάχη των Αγίων Θεοδώρων, που αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο δόξας των ελλήνων ανταρτών).
Μετά την ήττα τους οι Γερμανοί αναδιοργανώνουν τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες με σύγχρονο οπλισμό και εφόδια. Συγκροτούν αμιγείς Μουσουλμανικές μονάδες διοικούμενες από Γερμανούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Παράλληλα οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες εντείνουν τη τρομοκράτηση του Ελληνικού πληθυσμού με εκτελέσεις μεμονωμένων πολιτών με ενέδρες και με σφαγές και φυλακίσεις.

Η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή. Η διατήρηση ελεύθερης της ακτής της Ηπείρου και του προγεφυρώματος ήταν επισφαλή, δεδομένης της ενίσχυσης του εχθρού με 2000 έως 5000 ικανούς πολεμιστές, τους Μουσουλμάνους Τσάμηδες της περιοχής. Δύο λύσεις υπήρχαν. Ή να πεισθούν οι Μουσουλμάνοι να αφοσιωθούν στα ειρηνικά τους έργα, ή να επιχειρηθεί πλήρης εκκαθάριση της περιοχής από τις ληστρικές αυτές ομάδες. Για λόγους ανθρωπιστικούς και πολιτικής σκοπιμότητας προτιμήθηκε το πρώτο.
Την 3η Ιουλίου απεστάλη προκήρυξη των Ε.Ο.Ε.Α. προς όλους τους Μουσουλμάνους της Θεσπρωτίας να καταθέσουν τα όπλα, χωρίς άμεσο αποτέλεσμα. Αργότερα, την 11η Ιουλίου, υπογράφεται στο Νικολίτσι συμφωνητικό μεταξύ των Ε.Ο.Ε.Α. και των Μουσουλμάνων για κατάπαυση των εχθροπραξιών. Την 21η Ιουλίου με επιστολή τους οι Μουσουλμάνοι ζητούν συνάντηση για την 24η Ιουλίου και ώρα 1700.
Στην ορισθείσα θέση (Μονή Παγανιοί) προσήλθε αντιπροσωπία των Ε.Ο.Ε.Α., στην οποία συμμετέσχον και οι Αμερικανός λοχαγός Άντερσον, Βρετανός υπολοχαγός Ντειβ, βρετανός υπαξιωματικός Ντόν. Από την πλευρά τους προσήλθαν τρείς μόνο Μουσουλμάνοι από τη Παραμυθιά, και την 18η ώρα σύνδεσμοι τινές, αλλά χωρίς καμία εξουσιοδότηση. Προσκλήθηκαν και πάλι οι κεφαλές για συνάντηση στη Παραμυθιά, αλλά και πάλι ούτε προσήλθαν ούτε απάντηση στην έγγραφη πρόσκληση έδωκαν. Στη σχετική πρόσκληση του Μητροπολίτη Παραμυθιάς η απάντηση ήταν παρελκυστική.

Καταδεικνύεται έτσι ότι οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας είχαν μοναδικό σκοπό τη παρέλκυση του ζητήματος μέχρι τη πλήρη οργάνωση τους από τους Γερμανούς. Μετά από αυτό το Γενικό Αρχηγείο των Ε.Ο.Ε.Α. αποφάσισε, με τη συγκατάθεση και της συμμαχικής αποστολής, τη πλήρη εκκαθάριση της περιοχής Νοτίως του Καλαμά.
Η επιχείρηση διαρκεί από 4 μέχρι 11 Αυγούστου, και την παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς οι αξιωματικοί της συμμαχικής αποστολής. Οι Μουσουλμάνοι πέτυχαν να αποσύρουν όλο τον άμαχο πληθυσμό, συνεπτύχθησαν Βορείως Καλαμά, και επιδόθηκαν σε νέες σφαγές και λεηλασίες του ελληνικού πληθυσμού. Κατέστρεψαν δε ολοσχερώς τα χωρία Καστρί, Παραπόταμο, Μαυρούδι, Άγιο Βλάσιο.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Ηπείρου Λαμπέρ, σε συνεννόηση με το Μουφτή Ιωαννίνων, ανέλαβε να πείσει τους Μουσουλμάνους να καταθέσουν τα όπλα, και μετέβη για το σκοπό αυτό στις Φιλιάτες και την Κονίσπολη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Την 17η Αυγούστου έγινε η μάχη της Μενίνας, όπου ολόκληρη η Γερμανική φρουρά και μεγάλος αριθμός Μουσουλμάνων εξοντώθηκαν. Μεταξύ των συλληφθέντων 180 αιχμαλώτων περιλαμβάνονται και 43 Μουσουλμάνοι της Θεσπρωτίας, εντεταγμένοι στο Γερμανικό στρατό.
Η απελευθέρωση του Βορείως του Καλαμά ΒΔ τμήματος της Ηπείρου πραγματοποιήθηκε το 2ο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, μετά από συνεχείς μάχες με τους Γερμανούς και τους Μουσουλμάνους της Θεσπρωτίας ( 3η μάχη Μενίνας - σημερινή Νεράιδα , μάχες Ηγουμενίτσας, Παραποτάμου, Φιλιατών ). Κατά την απελευθέρωση των Φιλιατών συνελήφθησαν και περί τους 120 Μουσουλμάνοι Θεσπρωτοί, που βαρύνονταν για πλείστα εγκλήματα κατά του Ελληνικού πληθυσμού. Περί τους 55 καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν. Το μήνα Νοέμβριο το Γεν. Αρχηγείο των Ε.Ο.Ε.Α. προώθησε προς Αλβανία τα συντηρούμενα με μέριμνα του στη Πάργα, Παραμυθιά και Φιλιάτες γυναικόπαιδα, που ανήρχοντο σε χίλια ( 1000 ) περίπου.
Πρόσφατα οι απόγονοι των Τσάμηδων που μένουν στην Αλβανία, αλλά και αυτοί που τους χαϊδεύουν, ανακηρύσσουν την 27η Ιουνίου, ημέρα απελευθέρωσης της Παραμυθιάς, σαν ημέρα δήθεν γενοκτονίας , προσφεύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, και προβαίνουν κατ΄ έτος την 27η Ιουνίου σε θορυβώδεις συγκεντρώσεις στα σύνορα με τη Θεσπρωτία. Ενώ γνωρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό κακοποιούν και παραχαράσσουν την ιστορία. Η ιστορία έχει καταγράψει ότι οι πρόγονοι τους ήταν εγκληματίες πολέμου, που διέφυγαν την παραπομπή τους στο δικαστήριο της Νυρεμβέργης, όπου έπρεπε να δικασθούν, παρέα με τους ναζί συνεργάτες τους. Είναι βέβαιο και το ξέρουν ότι στο δικαστήριο που προσφεύγουν θα βρεθούν από κατήγοροι κατηγορούμενοι.
Αλλά φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης, που λέει και ο θυμόσοφος λαός μας.-

*Ο Γιώργος Γκορέζης είναι Υποστράτηγος ε.α., αρθρογράφος, συγγραφέας. –

Βοηθήματα
- « Πολεμική Έκθεση» Γενικού Αρχηγείου Ε.Ο.Ε.Α., Νικολόπουλου Π., Διευθυντή Επιχειρήσεων.
- « Αρχεία Εθνικής Αντίστασης», Εκδόσεις ΓΕΣ, 1998, με την επιμέλεια επιτροπής ανωτάτων αξιωματικών υπό την προεδρία του υποφαινομένου.
- « Εθνική Αντίσταση 1941-45», Υποστρατήγου Γεωργίου Γκορέζη, 1999, Εκδόσεις Δωδώνη.
Read More »
Το «Τσάμικο» αγκάθι στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στη πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε. |Γράφει ο Γιώργος Γκορέζης* Το «Τσάμικο» αγκάθι στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στη πορεία της Αλβανίας προς την Ε.Ε. |Γράφει ο Γιώργος Γκορέζης* Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022 Rating: 5

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 85χρονος από τη θάλασσα

Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 85χρονος από τη θάλασσα


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες της Κυριακής, από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας ''ΜΥΤΙΚΑ'' Πρέβεζας, 85χρονος.

Ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας.

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Πρέβεζας, ενώ πρόκειται να διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Read More »
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 85χρονος από τη θάλασσα Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε 85χρονος από τη θάλασσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2022 Rating: 5

Σελίδες