Σαγιάδα, στολίδι των άκρων…

Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2019
Σαγιάδα, στολίδι των άκρων… 
 


Όμορφη σαν μικρή ανθοστόλιστη Παναγιά είναι η Σαγιάδα όλο τον χρόνο. Μία στάλα ουρανός και δίπλα η Αλβανία. Σύνορο, στα σύνορα της Βαλκανικής, πύλη της ενδοχώρας, στην Ευρώπη, μυτούλα της ηπειρώτικης γης.

Με ανθρώπους, που μαζεύουν το πορτοκάλι και το ακτινίδιο από τον κάμπο της, κούκλα, ψαροπούλα, με τις περίφημες γαρίδες της και τους κάθε λογής μεζέδες της, μία στάλα μακριά από την Κέρκυρα, με τις αλυκές της να θυμίζουν αίγλη άλλων εποχών, και τους ανθρώπους της δυναμικούς, να έχουν όρεξη , να θέλουν να βάλουν πλώρη για το καλύτερο.

Τούτη εδώ η κούκλα δεν ήταν εδώ πάντα αλλά γεύτηκε την πικρή μπότα του φασισμού. Και τη γεύτηκε με πόνο. Αλλά σαν να την έλουσαν τα νερά του Ιονίου, δεν κράτησε κακίες και λύσσα.

Έβαλε αλάτι στην πληγή της και την έψησε. Και άφησε τον χρόνο, να φτιάξει άλλο χωριό εκεί λίγο παρακάτω. Πικραμένη, μα, μεγαλόψυχη. Στην υγεία της λοιπόν της Ψαροπούλας του Ιονίου, που μας κερνά φρούτα από τον κάμπο της…

Σαγιάδα, στολίδι των άκρων… Σαγιάδα, στολίδι των άκρων… Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2019 Rating: 5

Κοινή δήλωση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου για το Ζάππειο

Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2019
Κοινή δήλωση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου για το Ζάππειο


Υποχρέωση όλων μας, ιδιαίτερα των Ηπειρωτών και των συλλογικοτήτων μας, είναι να περιφρουρήσουμε την περιουσία του κληροδοτήματος

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί απεργάζονται διάφορα σχέδια για τη δήθεν αξιοποίηση του Ζαππείου Μεγάρου και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Κληροδοτήματος Ζάππα.
Υποχρέωση όλων μας, ιδιαίτερα των Ηπειρωτών και των συλλογικοτήτων μας, είναι να περιφρουρήσουμε την περιουσία του κληροδοτήματος. Οι Ηπειρώτες εθνικοί ευεργέτες μας χάρισαν μεταξύ άλλων και αυτό το υπέροχο μνημείο το οποίο αποτελεί πλέον στοιχείο της εθνικής μας κληρονομιάς.
Ως τέτοιο δεν νοείται να έχει οποιοδήποτε άλλο χαρακτήρα εκτός από τον κοινωφελή. Αυτό τον εθνικό και δημόσιο χαρακτήρα τον όρισε ο ίδιος ο Ευαγγέλης Ζάππας, με την έμπρακτη αναγνώριση σε κάθε Έλληνα πολίτη του δικαιώματος να επαγρυπνεί για την εκτέλεση των διατάξεων της διαθήκης του.

Όλγα Γεροβασίλη
Μερόπη Τζούφη
Κώστας Μπάρκας
Μάριος Κάτσης
Κοινή δήλωση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου για το Ζάππειο Κοινή δήλωση των Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ηπείρου για το Ζάππειο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2019 Rating: 5

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ

Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2019
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
 

Στα πλαίσια της επαφής των μαθητών με την ιστορία και την παράδοση του τόπου, μαθητές της Έ΄ και Στ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Ιστορικό Αρχείο Παραμυθιάς και περιηγήθηκαν στην πόλη.
Οι μαθητές μας έμειναν εντυπωσιασμένοι αντικρίζοντας εκθέματα όπως: παλιές πινακίδες, τιμολόγια από εμπόρους των αρχών του προηγούμενου αιώνα τότε που οι πραμάτιες τους ήταν δέρματα αρκούδων και τσακαλιών έως και προσκλητήρια γάμων, φτιαγμένα από τεχνίτες απίστευτους εκεί γύρω στο 1890.
Ξεναγήθηκαν στο Ρολόι που χρονολογείται από το 1750 - έργο του OPUS CREDUM DE POLIZ. Αντί μεταλλικού ελατηρίου φέρει λεπτή τριχιά που ξετυλίγεται από το βάρος δεμένης πέτρας (δωρεά της οικογένειας Μαρούτσι).
Eπίσης οι μαθητές ξεναγήθηκαν και στην πρώτη κατοικία της γνωστής οικογένειας κοσμηματοπωλών BULGARΙ.
Ολοκληρώσαμε την επίσκεψή μας περιδιαβαίνοντας τα όμορφα σοκάκια της γραφικής, ιστορικής και μαρτυρικής πόλης της Παραμυθιάς.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2019 Rating: 5

Παλιό αρχοντικό στο Φοινίκι Θεσπρωτίας (17 ΦΩΤΟ)

Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2019
Παλιό αρχοντικό στο Φοινίκι Θεσπρωτίας (17 ΦΩΤΟ)
Γιώργος Μαλαμίδης thesprotia3d.gr

Υπάρχει εκεί ένα σπίτι 200 ετών , παλιό αρχοντικό στο Φοινίκι Θεσπρωτίας, υψώνεται επιβλητικό σε λόφο, θωρεί με αναπόληση τον κάμπο του ποταμού Καλαμά. Χτισμένο με μεράκι και παράδοση μαζί με τα υπόλοιπα κλασσικά αρχοντικά που κοσμούν σήμερα το Φοινίκι, χαρακτηρισμένο ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καθώς αποτελεί έναν από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς της Θεσπρωτίας.

Το εσωτερικό του αρχοντικού προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα. Από την μία θαυμασμό λόγω των ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών στοιχείων του και από την άλλη λύπη λόγω της εγκατάλειψής του, σημεία των δύσκολων καιρών που περνά ο τόπος τούτος.

Περιφερόμενος στον χώρο, με την άδεια της ιδιοκτήτριας, συνάντησα πολλά αντικείμενα και στοιχεία, χαρακτηριστικά της ιστορίας και παράδοσης της Θεσπρωτίας. Σκαλιστά τζάκια, παραδοσιακά έπιπλα, τοξωτά παράθυρα και καμαρωτές πόρτες, παλιοί φούρνοι και κατώγια. Ακόμα και μία παραδοσιακή ηπειρώτικη γυναικεία στολή κρεμασμένη στην κρεβατοκάμαρα του αρχοντικού. Μέσα από τους τοίχους του αντηχούν παλιές ιστορίες, παιδικές φωνές, συναντήσεις οικογενειών, χαρμόσυνα γεγονότα χαραγμένα στο μυαλό των ηλικιωμένων, αστικοί μύθοι για να αφηγούνται στα παιδιά και στα εγγόνια.

Άφησα πίσω μου το σπίτι αυτό, το περήφανο αρχοντικό, με μια ευχή, ξανά να στο εσωτερικό του να ακουστεί παιδική φωνή. Και πάλι να ανακαινισθεί και να γεμίσει με ζωή…


Παλιό αρχοντικό στο Φοινίκι Θεσπρωτίας (17 ΦΩΤΟ) Παλιό αρχοντικό στο Φοινίκι Θεσπρωτίας (17 ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Οκτωβρίου 19, 2019 Rating: 5
Από το Blogger.