https://picasion.com/

Συνελήφθη και τελωνειακός για τα λαθραία τσιγάρα στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016

Σε συνέχεια της διενεργούμενης προανάκρισης, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος 53χρονου τελωνειακού υπαλλήλου, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα διακίνησης λαθραίων καπνικών ειδών. Ο ανωτέρω συνελήφθη πρωινές ώρες σήμερα στην Αθήνα από στελέχη της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο εν λόγω συλληφθείς καθώς και ο συλληφθείς βαθμοφόρος της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας οδηγήθηκαν ενώπιον της Ανακρίτριας Θεσπρωτίας όπου έλαβαν 48ωρη προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν. Αναφορικά με το συλληφθέντα οδηγό του εμπλεκόμενου Φ/Γ οχήματος, μετά την απολογία του, διετάχθη η προσωρινή κράτησή του.

Οι έρευνες συνεχίζονται και εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.

Read More »
Συνελήφθη και τελωνειακός για τα λαθραία τσιγάρα στην Ηγουμενίτσα Συνελήφθη και τελωνειακός για τα  λαθραία τσιγάρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016 Rating: 5

Με επιτυχία η ημερίδα του ΟΛΗΓ με θέμα «Διαμορφώνοντας το ρόλο του Λιμένα Ηγουμενίτσας στη νέα μεταφορική αλυσίδα» (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα με θέμα «Διαμορφώνοντας το ρόλο του Λιμένα στη νέα μεταφορική αλυσίδα», την οποία διοργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, στα πλαίσια υλοποίηση του Έργου EA SEA-WAY το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Διασυνοριακής Συνεργασίας “IPA Adriatic 2007-2013” και συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 85% από το ΕΤΠΑ και 15% από Εθνικούς Πόρους. Με το πιλοτικό αυτό έργο, ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, εκσυγχρονίζει και ενισχύει τις υποδομές ασφαλείας με νέο τεχνολογικά σύγχρονο εξοπλισμό ελέγχου ασφαλείας της Λιμενικής Εγκατάστασης.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, έγινε επίσης η πρώτη παρουσίαση της κοινής πρότασης του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας, της Περιφέρειας Ηπείρου, του ΒΙΟΠΑΘΕ και των Ιταλικών λιμένων της Ανκόνα και Τεργέστης για την χρηματοδότηση κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου / Επιχειρηματικού Πάρκου Θεσπρωτίας. Μια πρότασης ύψους 25 εκατ. €, η οποία είναι διακρατική, κοινή, ενισχυτική των Θαλασσίων Διαδρόμων της Αδριατικής - Ιονίου με επικεφαλή εταίρο τον Οργανισμό Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Την ημερίδα χαιρέτησαν με επιστολή τους, μιας και ήταν αδύνατον να παραστούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας και Κυβερνητική Εκπρόσωπος, κα Όλγα Γεροβασίλη, καθώς και ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ.Αλέξης Χαρίτσης.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Θεσπρωτίας κ. Κάτσης Μάριος, ο Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Νομού Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακας Βασίλειος, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων και Υπεύθυνη για θέματα Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών κα Καλογιάννη Τατιάνα, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης Θωμάς, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος Ιωάννης, η Δήμαρχος Σουλίου κα Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών της Αλβανίας κα Arglita Totosami, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας κ. Πέτρος Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίο Ελλάδος – Τμήματος Ιωαννίνων κ. Παπαβρανούσης Χρίστος, καθώς και πλήθος εκπρόσωπων φορέων του Νομού Θεσπρωτίας.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κος Ανδρέας Νταής, στην ομιλία του τόνισε ότι ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας, επιδιώκοντας να αναπτύξει όχι μόνο τις δραστηριότητές του, αλλά και τις δυνατότητες της περιοχής της Θεσπρωτίας, προσπαθεί, να αξιοποιήσει πλήρως, τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που της δίνουν η Εγνατία και η προνομιακή θέση του λιμένα. Αναφέρθηκε στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το ζήτημα της Β’ Φάσης του Λιμένα και στις συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν τον τελευταίο καιρό, ώστε να καταστεί λειτουργική και να ενοποιηθεί με τις υπάρχουσες υποδομές του λιμένα. 
Τόνισε επίσης, ότι η ίδρυση του Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή της Ηγουμενίτσας αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου αλλά και εθνική, διότι ενισχύεται στα διευρωπαϊκά δίκτυα συνδυασμένων μεταφορών η πλευρά διακίνησης εμπορευμάτων, κυρίως κατά μήκος της Εγνατίας Οδού – Ιονίου Αδριατικής. 
Ευχαρίστησε τους εταίρους του έργου για την συνολική και σημαντική συμβολή τους στην υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης της κατασκευής του Εμπορευματικού Κέντρου/ Επιχειρηματικού Πάρκου Θεσπρωτίας. 
Η ένταξη του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μεταφορών “Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF Transport – MoS) και η χρηματοδότηση του από Ευρωπαϊκούς Πόρους/ Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων/ Ίδια συμμετοχή, αποτελεί μοναδική ευκαιρία αύξησης των επενδυτικών πόρων για την περιοχή της Θεσπρωτίας και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, με όλα τα συνακόλουθα άμεσα και έμμεσα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. 
Έκλεισε, τονίζοντας ότι η συνεργασία του λιμανιού με τους φορείς της πόλης της Ηγουμενίτσας, αλλά και γενικότερα στην διερεύνηση, αξιοποίηση και κοινή δράση σε μείζονα ζητήματα που θα αποφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης, τόνισε ότι το θέμα της ημερίδας αφορά την πορεία της εξέλιξης του λιμένα της Ηγουμενίτσας και το ρόλο του στη νέα μεταφορική αλυσίδα. Επεσήμανε ότι, η πορεία αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αναπτυξιακό μέλλον της ευρύτερης περιοχής, της πόλης μας, του νομού μας και ολόκληρης της Ηπείρου και κατά συνέπεια μας αφορά όλους. Τέτοιες ενέργειες τόνισε, αναδεικνύουν τον χαρακτήρα του λιμανιού Ηγουμενίτσας που πλέον δεν είναι Περιφερειακό αλλά λιμάνι εθνικής σημασίας στις μεταφορές.

O Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Νομού Θεσπρωτίας, κος Βασίλειος Γιόγιακας, τόνισε στην ομιλία του το σημαντικό ρόλο του λιμένα της Ηγουμενίτσας για την τοπική κοινωνία. Αναφέρθηκε επίσης, στις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την βελτίωση των υποδομών που έχουν στόχο, όχι μόνο να ενισχύσουν τη θέση του λιμανιού στο μεταφορικό σύστημα Αδριατικής – Ιονίου, αλλά και να «απογειώσουν», όπως ανέφερε, την αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιοχής. 
Χαιρετισμό απηύθηναν επίσης, η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων κα Καλογιάννη Τατιάνα, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας κ. Πιτούλης Θωμάς, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος Ιωάννης και η Δήμαρχος Σουλίου κα Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, τονίζοντας όλοι την σπουδαιότητα του λιμένα Ηγουμενίτσας, καθώς και την σημασία της υλοποίησης του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας για την Θεσπρωτία αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.
 
Read More »
Με επιτυχία η ημερίδα του ΟΛΗΓ με θέμα «Διαμορφώνοντας το ρόλο του Λιμένα Ηγουμενίτσας στη νέα μεταφορική αλυσίδα» (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Με επιτυχία η ημερίδα του ΟΛΗΓ με θέμα «Διαμορφώνοντας το ρόλο του Λιμένα Ηγουμενίτσας στη νέα μεταφορική αλυσίδα» (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016 Rating: 5

Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ - Κυκλώματα προωθούν πρόσφυγες προς τις ακτές του Ιονίου και τα σύνορα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016

Σε επαγρύπνηση και αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται οι αστυνομικές δυνάμεις στην Ήπειρο, καθώς υπάρχουν βάσιμες πληροφορίες, για δράση κυκλωμάτων, τα οποία θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν πρόσφυγες είτε προς τα παράλια της περιοχής, είτε προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Οι έλεγχοι που γίνονται είναι αυξημένη, ειδικά σε ύποπτα οχήματα που κινούνται τις νυχτερινές ώρες..

Τα δρομολόγια αυτά, είναι γνωστά στην «ελληνοαλβανική μαφία» η οποία δεν έπαψε ποτέ να δρα και να πλουτίζει.

Πριν από λίγες μέρες μάλιστα ένα τέτοιο κύκλωμα εξαρθρώθηκε μετά τον εντοπισμό σκάφους με μετανάστες κοντά στους Παξούς. Μέλη του, ένας Γιαννιώτης, δύο κάτοικοι Πρέβεζας και Αλβανοί..

Και παλιότερα όμως, ανάλογα κυκλώματα μετέφεραν Σύριους κι άλλους πρόσφυγες μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα και συνήθως τους εγκατέλειπαν, αφού πρώτα είχαν εισπράξει αρκετά χρήματα.

Στην ελληνοαλβανική μεθόριο, είχαν χρησιμοποιηθεί δεκάδες μονοπάτια την δεκαετία του ενενήντα, για την είσοδο μεταναστών από τη γειτονική χώρα στην Ελλάδα.

Μονοπάτια τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν και πολλοί φοβούνται ότι θα αρχίσουν να χρησιμοποιούνται σύντομα, προς την αντίθετη κατεύθυνση αυτή τη φορά.

Η πίεση που έχει δημιουργηθεί και η ανάγκη των προσφύγων να αναζητήσουν τρόπο διαφυγής προς την Ευρώπη, κάνουν τις αρχές να μην εφησυχάζουν και να στρέφουν την προσοχή τους προς τις ακτές του Ιονίου και τη μεθόριο.

Η κατάσταση με το προσφυγικό γίνεται όλο και πιο εκρηκτική με το πρόβλημα πλέον να ξεδιπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Αποκαλύπτοντας τμήμα από τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εφαρμόσει σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στη διαχείριση του προσφυγικού, ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας παρατήρησε ότι θα πρέπει να υπάρξει ισοκατανομή προσφύγων σε όλη της χώρα.

Σημείωσε ότι «ο καλύτερος τρόπος να αντεπεξέλθουμε είναι η ισοκατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα, για αυτό δεν αποκλείεται να στείλουμε πλοία και στη Θεσσαλονίκη».

Ο ίδιος παρατήρησε ότι έχει γίνει συνεννόηση με τις ναυτιλιακές εταιρίες τα τρία πλοία να φορτώσουν και να φιλοξενήσουν κόσμο στα νησιά πριν αναχωρήσουν αλλά, αυτό δεν έχει ακόμα χρειαστεί.
 
Read More »
Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ - Κυκλώματα προωθούν πρόσφυγες προς τις ακτές του Ιονίου και τα σύνορα  Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ - Κυκλώματα προωθούν πρόσφυγες προς τις ακτές του Ιονίου και τα σύνορα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016 Rating: 5

ΟΙ ΕΠΙΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ Του Λεωνίδα Ταφέκη

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016


Τις πολύ παλιές εποχές, προτού την εμφάνιση των ανθρώπων στην γη, οι θεοί είχαν κατακλύσει όλους τους γνωστούς και άγνωστους ακόμη σε εμάς κόσμους. Επειδή, όμως, η συνεχής και αδιάκοπη αύξησή τους, οδηγούσε σε αφανισμό τα υπόλοιπα πλάσματα της οικουμένης αποφάσισαν οριστικά και αμετάκλητα να εξαϋλωθούν και να μετοικήσουν, στον άβατο έως σήμερα για τους ανθρώπους χώρο, στην σκοτεινή μαύρη ύλη του διαστήματος.

Εκεί πλέον συνεχίζουν ευχάριστα τις ατέρμονες συζητήσεις τους για το αν το σύμπαν υπήρχε πριν από αυτούς ή αν αυτοί υπήρχαν πριν την δημιουργία του, ενώ ακόμη δεν έχουν καταλήξει στο ποιος και πότε το δημιούργησε.

Η αίσθησή μου είναι ότι αυτό προϋπήρχε των πάντων και ότι απλώς κατά διαστήματα τροποποιεί τις χωροχρονικές του μορφές ανταποκρινόμενο στις διευρυνόμενες βιοποικιλότητες των ζώντων οργανισμών και στις εξελικτικά προωθητικές – δυναμικές ιδιότητες των βασικών δομικών πυρήνων της ύλης που το απαρτίζουν.

Η εγκατάλειψη όμως της σωματικής τους υπόστασης έδωσε την δυνατότητα στα υπόλοιπα πλάσματα να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν νέες μορφές ζωικής ύπαρξης. Μεταξύ αυτών εμφανίστηκε και το ανθρώπινο ον και μαζί του ξεκινά η εποχή και η εποποιία του ανθρώπινου είδους. Αναδεικνύοντας τις ίδιες δυνατότητες με τους θεούς, εκτός από την αθανασία, γίναμε εξίσου ικανοί για το καλό και το κακό. Το ζήτημα όμως είναι ότι το ανθρώπινο ον λόγω του ζωώδους ενστίκτου της επιβίωσης και της κυριαρχίας ρέπει συχνότερα προς την καταστροφή. Φαινόμενα όπως οι πόλεμοι, οι εμφύλιες συρράξεις, οι εθνοκαθάρσεις, η καθημερινή εγκληματικότητα – παραβατικότητα κ. α. μας συντροφεύουν από την εμφάνισή μας πάνω στην γη.

Στην τεχνολογική και μεταμοντέρνα εποχή μας το μόνο που διαφέρει είναι το μέγεθος της καταστροφής των σύγχρονων όπλων.

Οι θεοί , από τον άβατο κόσμο τους, καθημερινά μας παρακολουθούν και διασκεδάζουν με τα καμώματα μας . Εκείνο, όμως, που ακόμη δεν μπορούν να κατανοήσουν είναι τα μεγέθη της καταστροφικής αλληλοεξόντωσης που προκαλούνται από τα θνητά ένστικτα του ανθρώπινου είδους. Δυστυχώς η αδυναμία τους να παρέμβουν με οποιοδήποτε τρόπο στην ανθρώπινη φύση είναι εμφανής οπότε παραμένει στα δικά μας χέρια να βρούμε τον τρόπο να βελτιώσουμε τις καλές μας πλευρές και να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές.

Ευτυχώς που το ανθρώπινο είδος δεν έχει αποικήσει άλλους πλανήτες. Γιατί προτού αυτό συμβεί χρειάζεται να ενστερνιστούμε τον περιορισμό και την ελαχιστοποίηση των μεγεθών της καταστροφής που έως τώρα θεωρούνται δεδομένα. Ας ελπίσουμε ότι αν συναντήσουμε άλλα έλλογα όντα κατά την περιπλάνησή μας στο διάστημα να μας διδάξουν τουλάχιστον το σεβασμό στο δικαίωμα ύπαρξης όλων των ζώντων οργανισμών της οικουμένης.

Έως ότου φτάσουμε στην επιθυμητή και αποδεκτή από εμάς κατάσταση, ας αναλογισθούμε τι είναι αυτό που μας εμποδίζει να πετύχουμε την ειρηνική συνύπαρξη του είδους μας και να δείξουμε σεβασμό στις υπόλοιπες μορφές ύπαρξης του πλανήτη μας.

Οι απαντήσεις, σε αυτά τα ερωτήματα, θα μας φωτίσουν τον δρόμο και θα μας δείξουν τους τρόπους αυτοβελτίωσης για τον περιορισμό των αμέτρητων και αλόγιστων καταστροφών που οι ίδιοι με τις πράξεις και τα λεγόμενά μας προκαλούμε.

Ένας Πολίτης
Από την εποχή που οι άνθρωποι ξεχώριζαν από τους θεούς.
Με εκτίμηση
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΑΦΕΚΗΣ
Read More »
ΟΙ ΕΠΙΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ Του Λεωνίδα Ταφέκη ΟΙ ΕΠΙΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΘΕΩΝ Του Λεωνίδα Ταφέκη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016 Rating: 5

Το πρώτο καρναβάλι της Ηγουμενίτσας το 1994 Αναγνωρίζετε τον εαυτό σας; (ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016


Δείτε το πρώτο μεγάλο καρναβάλι της Ηγουμενίτσας το 1994, μέσα από την κάμερα του tvA

  Το βίντεο είναι αφιερωμένο στη μνήμη δύο εκ των πρωτεργατών του καρναβαλιού και του Ράδιο Ηγουμενίτσα, Τόλη Κανούρα και Μιχάλη Γκελέκα.

Read More »
Το πρώτο καρναβάλι της Ηγουμενίτσας το 1994 Αναγνωρίζετε τον εαυτό σας; (ΒΙΝΤΕΟ) Το πρώτο καρναβάλι της Ηγουμενίτσας το 1994  Αναγνωρίζετε τον εαυτό σας; (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016 Rating: 5

REQUIEM για τον Αλέξη Αναστασίου Από τον Βύρωνα Γ. Πολύδωρα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016


Έχασα έναν καλό μου φίλο. Έναν αδερφό. Τον Αλέξη Αναστασίου. Τον ακρίτα Θεσπρωτό. Τον βιγλάτορα της Μουργκάνας. Τον παραπλέοντα και περιπολούντα με ένα βαρκάκι με ιστίο στις Θεσπρωτικές ακτές, από τη Σαγιάδα, τον κόλπο της Ηγουμενίτσας μέχρι την Πλαταριά και τα Σύβοτα (του Θουκυδίδη). Μόνος του, σαν τον Τάλω της Κρήτης. Άγρυπνος, ανύστακτος, άοκνος εκείνος να φυλάει. Μια σκοπιά, μια περιπολία ήταν η ζωή του όλη. Σαν τότε που υπηρετούσα εγώ στο Τάγμα Φιλιατών, στο ΣΓ Ηγουμενίτσας, και φύλαγα σκοπιά στο Γκελίλ, πέρα από την Πόβλα. Τότε που κατά συνείδησιν αυτοπολιτογραφήθηκα αμετάκλητα Θεσπρωτός. Τόσο πολύ αγάπησα τον τόπο και τους ανθρώπους εκεί. Ένας από αυτούς ήταν ο Αλέξης Αναστασίου.

Τον γνώρισα τότε, κάπου στα Πλατάνια, στην παραλία της Ηγουμενίτσας, στο ουζερί του Κερκυραίου Ασπιώτη συγκεκριμένα. Τα είπαμε, όπως τα λέγαμε συχνά και στο ζαχαροπλαστείο του Σουτόπουλου, στην πλατεία. Πεζοπορούσαμε μέχρι τη Σελεύκεια-Ντούσκο και το Καστρί. Μιλούσαμε για την καταγωγή του μυθικού Θεσπρωτού. Ήταν Αρκάς. Ο δευτερότοκος γιος του μεγάλου βασιλιά της Αρκαδίας, του Λυκάονα, που είχε 50 γιους που διασκορπίστηκαν στα τετραπέρατα της Ελλάδας. Ένας άλλος γιος του ήταν ο Φίγαλος, ο βασιλιάς του τόπου μου, της αρχαίας Φιγαλείας στην ορεινή Ολυμπία.

Το άλλο προσφιλές μας θέμα συζητήσεως ήταν τί γινόταν «μέσα». «Μέσα», ήταν το δηλωτικό της Βορείου Ηπείρου. Τί νέα είχαμε από τα σκλαβωμένα αδέρφια μας εκεί. Ένα τρίτο, το πιο μακρόσυρτο, το πιο πονεμένο ήταν η βιοπάλη μας, η ξυπολησιά των παιδικών μας χρόνων, η φτώχεια μας. Τα σπίτια μας τα φτωχικά, αλλά περήφανα, τα φιλοπρόοδα σίγουρα και γεμάτα αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Όπως και το μέλλον μας. Το μέλλον της πατρίδας μας.

Ύστερα χώρισαν οι δρόμοι μας. Όχι και τα πνεύματά μας. Το ένα καρτερούσε το άλλο. Μετά από χρόνια, πολλά χρόνια, έπεσε στα χέρια μου μια τοπική εφημερίδα (Θεσπρωτική-Ηπειρωτική), η «Τιτάνη». Όνομα οικείο και αγαπημένο. Ανήκε στη απόκρυφη κασετίνα μου των μυστικών γνώσεων. Τοπωνύμιο στο Φιλιάτι, που παρέπεμπε στη χώρα των Τιτάνων, των θεών, ημίθεων και γιγάντων πριν από το δωδεκάθεο. Και τα Τάρταρα, ο τόπος κατοικίας των Τιτάνων, στου Αχέροντα τα υπόγεια νερά βρίσκονταν. Εκεί κοντά, στη Γλυκή στο Μαργαρίτι.

Ήταν η εφημερίδα (μια από τις εφημερίδες του, η άλλη ήταν η «Τόλμη») του Αλέξη. Του φίλου μου και ομοϊδεάτη μου. Του Ελληνολάτρη, του καθήμενου υπό την Δωδωναίαν Δρυν (όπως έγραφε ο Παπαδιαμάντης «Υπό την βασιλικήν Δρυν») και επισκοπούντα την Ήπειρον όλη. Η ματιά του και η πέννα του, θάλπος για τον αδύνατο Θεσπρωτό-Ηπειρώτη-Έλληνα. Και βέλος του Οδυσσέα (μνηστηροκτόνο) για τον αδικούντα κοτζαμπάση, πλουτοκράτη, ολιγάρχη, νεποτικό και τους μπράβους, τα τζομπανόσκυλά του. Αέτωμα και προμετωπίδα στις σελίδες των «ΑΛΕΞ(Η) ΚΕΡΑΥΝΩΝ» του, το μότο-πολεμικό σύνθημα: «Εγώ λεύτερος θα είμαι, ακόμα και αν με δέσουν με χίλιες αλυσίδες» και στην απέναντι σελίδα το παρασύνθημα: «Τη λευτεριά ή τη σκλαβιά την κουβαλά ο καθένας μέσα του». Αυτές οι επιγραφές, αυτά τα αποφθέγματα ήταν η υπογραφή του. Ο αναμμένος πυρσός της φρυκτωρίας του. Το σήμαντρό του. Ή ακόμη και ο ψίθυρος της εξομολόγησής του κάτω από το πετραχήλι του πνευματικού του, ας πούμε στο μοναστήρι της Θεοτόκου στο Γηρομέρι.

Η πνοή και ο τόνος ήσαν τα στοιχεία, σαν τα δακτυλικά αποτυπώματα, της γραφής του. Είχε την ποίηση μέσα του. Μιλούσε κι έγραφε προσωδιακά. Το ηπειρωτικό δημοτικό τραγούδι της ξενιτειάς και του θανάτου, της χαράς και του θερισμού ή του τρύγου ή της μαζικής πεζοπορίας των αλειφιάτηδων στις αφιξαναχωρήσεις τους από και προς το Φιλιάτι, ήταν η αναπνοή του, η δική του σκέψη.

Ένα γυμνασμένο μάτι θα έβλεπε στη μορφή τού Αλέξη όλες τις αρετές, τις ποιότητες, τα χαρακτηριστικά της ράτσας του, με εξέχοντα τον σεβασμό προς τον αδύνατο και την ανυπακοή προς τον κάθε αφέντη εκεί αποτυπωμένα.

Στα χρόνια της «μνημονιακής κατοχής» μια θλίψη βαθειά χαράκωσε τη μορφή του. Και μια αγριάδα σαν ριπή από σπίθες έβγαινε από τα μάτια του. Είμαστε το ίδιο. Είναι (ήταν όμοιός μου)! Η δύναμη της ψυχής και της πέννας τού Αλέξη Αναστασίου ήταν τεράστια. Και άκαμπτη. Ο σκοπός της δράσης του, ήταν απόλυτος και αυστηρά οριοθετημένος. Και δεν ήταν άλλος από την ελευθερία. Την ατομική, την εθνική, την ανόθευτη και ανέκπτωτη. Και λίγο ελεύθερος και λίγο σκλάβος ή υποτελής δεν γίνεται. Ο συμβιβασμός επί κέρδει είναι παραλλαγή εθελοδουλείας. Πρέπει να αποκρουσθεί. Αν θέλουμε να είμαστε άνθρωποι, να μείνουμε Έλληνες. Τηρητής του μηνύματος του Σουλίου και του Ζαλόγγου ήταν (είμαστε) και τίποτ’ άλλο.

Τώρα που ο Αλέξης ανελήφθη στους ουρανούς, δεν χωρεί αμφιβολία ότι θα κατοπτεύει τα πάντα (Θεσπρωτικά, Ηπειρωτικά, Ελληνικά), από ψηλά. Σαν οξυδερκής αετός. Αυτό έκανε πάντα. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Και εμείς που ζούμε ακόμη, θα τον βλέπουμε να πετά. Φθάνει να κοιτάζουμε ψηλά. Όχι σκυφτοί! Και θα τον χαιρετούμε λέγοντάς του: «καλή αντάμωση» Αλέξη!

Β.Γ.Π. 27.ΙΙ.2016
Read More »
REQUIEM για τον Αλέξη Αναστασίου Από τον Βύρωνα Γ. Πολύδωρα REQUIEM για τον Αλέξη Αναστασίου Από τον Βύρωνα Γ. Πολύδωρα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016 Rating: 5

Συντροφικά μαχαιρώματα στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Καταγγελία Κάτση, κατά της νέας διοίκησης του ΟΛΗΓ

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016


Μια περίεργη, τουλάχιστον πολιτικά, υπόθεση, φέρνει στο φως η εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ Θεσπρωτίας και το thespro.gr

Σύμφωνα με αναγνώστη της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας, στις 17 Φεβρουαρίου 2016, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Θεσπρωτών Διαβούλευση, επιστολή που φέρει ως αποστολέα τον βουλευτή Θεσπρωτίας με το ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάριο Κάτση και παραλήπτη τον Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστο Λαμπρίδη.

Η επιστολή κατέβηκε από τη ιστοσελίδα της εφημερίδας, λίγη ώρα μετά την ανάρτησή της, παρ' όλα αυτά, ο αναγνώστης πρόλαβε και αποθήκευσε την επίμαχη ανάρτηση, όπως βλέπετε στην φωτογραφία.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, στην επιστολή του ο κ. Κάτσης, η οποία συνοδευόταν και από υπόμνημα, δηλώνει την ανησυχία του αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας διοίκησης του ΟΛΗΓ, που διορίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του:

"Κατόπιν προφορικής συνεννόησης μου με τον υπουργό κ.Δρίτσα, σου στέλνω το εξής υπόμνημα με στοιχεία για την νέα διοίκηση του ΟΛΗΓ για την οποία τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι ενθαρρυντικά.

Παρακαλώ να δείξεις την δέουσα προσοχή καθώς υπάρχει έντονη οσμή σκανδάλου, η κοινωνία βοά, και η αντιπολίτευση ελλοχεύει στο να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης.

Οφείλω θεσμικά να ενημερώσω την διοίκηση του Υπουργείου, για να έχει γνώση, να προστατευτεί σε ενδεχόμενη επίθεση που αν επιβεβαιωθεί θα πλήξει την κυβέρνηση, το Υπουργείο και έμενα πολιτικά.

Κυρίως όμως για να μπει μια τάξη και να μην διαιωνίζονται τέτοια φαινόμενα.

Εγώ διαχωρίζω τη θέση μου από τα φαινόμενα αυτά κάθετα.

Θέλω να συναντηθούμε και από κοντά για περαιτέρω πληροφορίες.

Δεν έχουμε πολύ χρόνο μέχρι το θέμα να πάρει διαστάσεις

Μάριος Κάτσης
Βουλευτής Θεσπρωτίας"


Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αρκετά και εύλογα.

• Είναι πράγματι η συγκεκριμένη επιστολή γνήσια και την υπογράφει ο βουλευτής Θεσπρωτίας; (Ο Γενικός Γραμματέας μας επιβεβαίωσε πως ήταν ο παραλήπτης)

• Πως έφτασε στα χέρια του εκδότη της εφημερίδας Θεσπρωτών Διαβούλευση και γιατί δεν τη δημοσίευσε;

• Για ποια σκάνδαλα μιλάει ο κ. Κάτσης. Ας τα μάθει και ο Θεσπρωτικός λαός;

• Εάν έχει στοιχεία κατά της νέας διοίκησης ο κ. Κάτσης , ποιος ο λόγος ένας βουλευτής να μην βγει να τα καταγγείλει επίσημα, τόσο στους συμπατριώτες του που τον εξέλεξαν αλλά κυρίως εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και χρειάστηκε να στείλει «μυστική» επιστολή σε Γενικό Γραμματέα και να την διαρρεύσει σε τοπικό «δημοσιογράφο»;

• Τον περσινό Μάιο ο κ. Κάτσης είχε ζητήσει και είχε πάρει στοιχεία από τη βουλή, για απευθείας αναθέσεις σε έργα με τελικό κόστος άνω των 5000 ευρώ από την προηγούμενη "δεξιά" διοίκηση. Μήπως δεν προέκυψαν καθόλου στοιχεία για το προηγούμενο ΔΣ και έτσι ο βουλευτής Θεσπρωτίας έψαξε και έβγαλε "λαυράκια" στην ... "συντροφική" νέα διοίκηση και ποια είναι αυτά;

Το θέμα είναι σοβαρό από όλες τις πτυχές του.

Για αυτό ο κ. Κάτσης οφείλει να ενημερώσει τη Θεσπρωτική κοινωνία για τυχόν σκάνδαλα που έχουν πέσει στην αντίληψή του.

Εάν βέβαια παραδεχθεί ή όχι, την πατρότητα της επιστολής.

Εμείς επικοινωνήσαμε, ως οφείλαμε, με τον βουλευτή Θεσπρωτίας ο οποίος μας είπε πως δεν έχει να κάνει καμία δήλωση καθώς απαντάει μόνο με δελτία τύπου ή συνέντευξη.

Μάλλον ο νεαρός βουλευτής δεν θεωρεί μια εφημερίδα του νομού που εκπροσωπεί, επάξια για να παραχωρήσει, όχι ολόκληρη συνέντευξη, αλλά να απαντήσει σε μερικά απλά ερωτήματά μας, στα πλαίσια της έρευνας ενός ρεπορτάζ.

Ίσως φταίμε και εμείς που δεν λειτουργούμε στα πρότυπα της ΕΡΤ, ώστε να γινόμαστε μόνο αρεστοί, στην εκάστοτε εξουσία.

Για αυτό δηλώνουμε, με θρησκευτικό όρκο, σίγουρα "ένοχοι".

Για αυτό επέλεξε άλλον «δημοσιογράφο» να διαρρεύσει την επιστολή του…
Read More »
Συντροφικά μαχαιρώματα στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Καταγγελία Κάτση, κατά της νέας διοίκησης του ΟΛΗΓ Συντροφικά μαχαιρώματα στον ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Καταγγελία Κάτση, κατά της νέας διοίκησης του ΟΛΗΓ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 29, 2016 Rating: 5