Το Photometria Festival συνεχίζεται στη πόλη των Ιωαννίνων

Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023
Το Photometria Festival συνεχίζεται στη πόλη των Ιωαννίνων


To Διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας Photometria 2023, παρ’ όλο που ολοκλήρωσε το φεστιβάλ του στην πόλη μας, κάποιες από τις εκθέσεις παραμένουν ανοιχτές στο κοινό.

Οι εκθέσεις που συνεχίζονται να παρουσιάζονται στην πόλη μας είναι:

– Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, με τον τίτλο “The truth is in the Soil”, κάθε Τετάρτη έως και Δευτέρα, 10:00 – 17:00, έως και τις 11/12/2023
– Στον εξωτερικό χώρο του Αρχοντικού Πυρσινέλλα, παρουσιάζεται η έκθεση “Parallel Voices”, καθημερινά, 08:00 – 22:00, έως και τις 30/11/2023
– Στο lounge bar, με τον τίτλο “Homo Saurus”, καθημερινά 10:00 – 22:00, έως 30/11/2023
– Στο περίγυρο του Δημαρχείου Ιωαννίνων, με τίτλο “Emerging Roots: Photometria Festival 2023”, καθημερινά έως 30/11/2023

Συντελεστές φεστιβάλ:
Ιδρυτής / Υπεύθυνος Marketing: Αχιλλέας Τζιάκος
Ιδρυτής / Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Παναγιώτης Παπουτσής
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Παναγιώτης Παππάς
Υπεύθυνη προβολών: Δανάη Αγναντή
Υπεύθυνη Προγραμμάτων & Επιχορηγήσεων: Χρυσούλα Χήτου
Υπεύθυνος Δημιουργικού / Σχεδιασμός: Πέτρος Κύρκος
Υπεύθυνη δικτύου “Έντευξις”: Άννα Τσερνένκο
Επιμέλεια Κειμένων: Χρυσούλα Χήτου, Παναγιώτης Παππάς
Φωτογραφικές εκτυπώσεις: Κωνσταντίνος Μουσελίμης, Καραπάνος Αποστόλης
Βίντεο & Φωτογραφία: Ευαγγελία Ζιώβα
Ειδικός Σύμβουλος Διαχείρισης: Γιώργος Παπαθανασίου
Λογιστικά: Κωνσταντίνος Σιόρεντας, 2651070016
Νομικός Σύμβουλος: Κωνσταντίνος Τσουμάνης
Σχεδιασμός ιστοσελίδας: www.youwebit.gr


Read More »
Το Photometria Festival συνεχίζεται στη πόλη των Ιωαννίνων Το Photometria Festival συνεχίζεται στη πόλη των Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023 Rating: 5

Τα εγκαίνια της 32ης Ετήσιας Έκθεσης Χειροτεχνημάτων, πραγματοποίησε η ΦΛΟΓΑ στο Πάνθεον της Ηγουμενίτσας την Κυριακή το πρωί.

Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023
Τα εγκαίνια της 32ης Ετήσιας Έκθεσης Χειροτεχνημάτων, πραγματοποίησε η ΦΛΟΓΑ στο Πάνθεον της Ηγουμενίτσας, 
την Κυριακή το πρωί.


Τα εγκαίνια της 32ης Ετήσιας Έκθεσης Χειροτεχνημάτων, πραγματοποίησε η ΦΛΟΓΑ – Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, στο Πάνθεον της Ηγουμενίτσας, την Κυριακή το πρωί.

Τα εγκαίνια τέλεσε, στην πρώτη του παρουσία στην Ηγουμενίτσα, ο νέος Μητροπολίτης Φιλιατών Γηρομερίου και Πάργας Σεραπίων, ο οποίος και έχει απευθύνει προσωπική έκκληση για στήριξη της έκθεσης και της Φλόγας.

Στην έκθεση εκτός από κεντήματα, χειροτεχνήματα, υπάρχουν τοπικά προϊόντα που προσφέρουν διάφοροι φορείς και ιδιώτες καθώς και χειροποίητα δώρα που με αγάπη περισσή κατασκευάζουν μαθητές σχολείων και ευαισθητοποιημένοι φίλοι της Φλόγας.

Από το 1982 η Φλόγα φωτίζει και ζεσταίνει τα παιδιά με καρκίνο όλης της χώρας. Συμπαραστέκεται στις οικογένειες και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο.

Κάθε αγορά συμβάλλει στη λειτουργία του Σπιτιού των παιδιών της Φλόγας, που βρίσκεται στην Αθήνα, όπου σε τέσσερις ξενώνες φιλοξενούνται οικογένειες από όλη την Ελλάδα για όσο διάστημα τα παιδιά υποβάλλονται σε θεραπεία στα ογκολογικά τμήματα της Αθήνας. Στο σπίτι των Παιδιών της Φλόγας, λειτουργεί επίσης σχολείο (δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο) ώστε τα παιδιά να μη χάνουν την επαφή τους με την εκπαίδευση.

Παράλληλα σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ-“Χάρισε ζωή” θα μπορούν όσοι επισκέπτες της έκθεσης το επιθυμούν, να εγγραφούν ως εθελοντές δότες μυελού των οστών για να ενισχύσουν την ελληνική και παγκόσμια δεξαμενή για αναζήτηση συμβατού δότη για όποιον ασθενή χρειάζεται μεταμόσχευση.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή, έως την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου.


Read More »
Τα εγκαίνια της 32ης Ετήσιας Έκθεσης Χειροτεχνημάτων, πραγματοποίησε η ΦΛΟΓΑ στο Πάνθεον της Ηγουμενίτσας την Κυριακή το πρωί. Τα εγκαίνια της 32ης Ετήσιας Έκθεσης Χειροτεχνημάτων, πραγματοποίησε η ΦΛΟΓΑ στο Πάνθεον της Ηγουμενίτσας την Κυριακή το πρωί. Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023 Rating: 5

Κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας 2023: Ποια τα οφέλη εάν γίνει ηλεκτρονικά

Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023
Κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας 2023: Ποια τα οφέλη εάν γίνει ηλεκτρονικά


Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελείας θα έχουν όσοι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτων υποβάλλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις «ακινησίας» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

H ακρίβεια στα καύσιμα παραμένει χωρίς ορατό ενδεχόμενο μιας νέας επιδότησης της βενζίνης και του diesel. Έτσι λοιπόν αρκετοί οδηγοί σκέφτονται σοβαρά να εκμεταλλευτούν τη ρύθμιση για ακινησία του οχήματός τους, είτε όλο τον χρόνο, είτε συγκεκριμένους μήνες. 
Όσοι τελικά αποφασίσουν να θέσουν σε ακινησία το αυτοκίνητο τους, μη πληρώνοντας τα τέλη, μπορούν να το πράξουν και φέτος με λίγα κλικ στο κινητό, το τάμπλετ ή τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή.

Συγκεκριμένα, η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν οι οδηγοί

– Συνδέεστε στην εφαρμογή με τους κωδικούς Taxisnet.

– Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.

– Καταχωρείτε τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.

– Δηλώνετε υπεύθυνα τον χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

– Υποβάλλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

– Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημά σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.


Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά ΙΧ και δίκυκλα ΙΧ, η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως κλοπή ή καταστροφή του οχήματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία τους για να υποβάλουν τη δήλωση ακινησίας και να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, στις εξής περιπτώσεις όπως:

-Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.

– Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.

– Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.

– Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.

– Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.

– Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.

– Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.

– Πλειστηριασμού του οχήματος.

– Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από τον δήμο ως εγκαταλελειμμένου.

– Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Στην περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, η ακινησία δηλώνεται από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμη άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους) στη ΔΟΥ του θανόντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Η ακινησία ισχύει μέχρι το όχημα να τεθεί εκ νέου «σε κίνηση» με την υποβολή αίτησης άρσης της ακινησίας, η οποία πραγματοποιείται επίσης ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής πλατφόρμας εφόσον καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας του έτους της άρσης και υπάρχει ενεργό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Read More »
Κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας 2023: Ποια τα οφέλη εάν γίνει ηλεκτρονικά Κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας 2023: Ποια τα οφέλη εάν γίνει ηλεκτρονικά Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023 Rating: 5

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου ξεκόλλησε από την Ανταρκτική μετά από 37 χρόνια

Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023
Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου ξεκόλλησε από την Ανταρκτική μετά από 37 χρόνιαΤο μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο άρχισε να κινείται, μετά από 37 χρόνια που ήταν κολλημένο στον πυθμένα του ωκεανού. Το Α23a, όπως ονομάζεται, έχει έκταση σχεδόν 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι πάνω από δύο φορές μεγαλύτερο του Μείζονος Λονδίνου, όπως επισημαίνει το BBC.

Αποκολλήθηκε από την ακτογραμμή της Ανταρκτικής το 1986 και σύντομα σταθεροποιήθηκε στη Θάλασσα Γουέντελ, αποτελώντας, ουσιαστικά, ένα νησί πάγου. Τον τελευταίο χρόνο όμως κινείται με ταχύτητα, και πρόκειται να ξεφύγει από τα νερά της Ανταρκτικής.

To A23a είναι ένας πραγματικός κολοσσός και δεν είναι μόνο το πλάτος του που εντυπωσιάζει. Αυτή η πλάκα πάγου έχει πάχος περίπου 400 μέτρα τη στιγμή που ο ψηλότερος ουρανοξύστης στην Ευρώπη, το London Shard, έχει ύψος μόλις 310 μέτρα.Γιατί, λοιπόν, μετά από σχεδόν 40 χρόνια, το A23a κινείται τώρα; «Ρώτησα μερικούς συναδέλφους γι’ αυτό, αναρωτώμενος αν υπήρχε κάποια πιθανή αλλαγή στις θερμοκρασίες του νερού της υφαλοκρηπίδας που θα μπορούσε να το έχει προκαλέσει, αλλά το ομόφωνο συμπέρασμα είναι ότι απλά είχε έρθει η ώρα», δήλωσε ο Δρ. Άντριου Φλέμινγκ από τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα Ανταρκτικής (BAS).

«Ήταν καθηλωμένο από το 1986, αλλά τελικά επρόκειτο να μειωθεί σε μέγεθος αρκετά ώστε να χάσει την πρόσφυση και να αρχίσει να κινείται. Εντόπισα την πρώτη κίνηση το 2020», λέει ο Φλέμινγκ.

To A23a έχει αναπτύξει ταχύτητα τους τελευταίους μήνες, ωθούμενο από τους ανέμους και τα ρεύματα, και τώρα περνάει το βόρειο άκρο της Ανταρκτικής Χερσονήσου.
Ποια θα είναι η πορεία του;

Όπως τα περισσότερα παγόβουνα από τη Θάλασσα Γουέντελ, το A23a είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπει στο Ανταρκτικό Περιπολικό Ρεύμα, το οποίο θα το ρίξει προς τον Νότιο Ατλαντικό σε μια διαδρομή που έχει γίνει γνωστή ως «λεωφόρος των παγόβουνων».

Οι επιστήμονες θα παρακολουθούν στενά την πορεία του, που περνάει από το Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος της Νοτίου Γεωργίας. Αν προσαράξει εκεί, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνους και άλλα θαλασσοπούλια που αναπαράγονται στο νησί. Ο μεγάλος όγκος του A23a θα μπορούσε να διαταράξει τις συνήθεις διαδρομές αναζήτησης τροφής των ζώων, εμποδίζοντάς τα να ταΐσουν σωστά τα μικρά τους.


Η θέση του παγόβουνου στις 15 Νοεμβρίου. Είναι πιθανό να προσαράξει στη Νότιο Γεωργία.

Αλλά θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι τα παγόβουνα δημιουργούν μόνο προβλήματα. Καθώς μεγάλα παγόβουνα σαν το Α23α λιώνουν, απελευθερώνουν την ορυκτή σκόνη που ενσωματώθηκε στον πάγο τους όταν ήταν μέρος των παγετώνων που ξεκινούσαν από τον βραχώδη πυθμένα της Ανταρκτικής. Αυτή η σκόνη αποτελεί πηγή θρεπτικών συστατικών για τους οργανισμούς που αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας των ωκεανών.
Πηγή: BBC
Read More »
Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου ξεκόλλησε από την Ανταρκτική μετά από 37 χρόνια Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου ξεκόλλησε από την Ανταρκτική μετά από 37 χρόνια Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023 Rating: 5

Επτά παρεμβάσεις για τη στήριξη των εισοδημάτων μέσα στον Δεκέμβριο

Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023
Επτά παρεμβάσεις για τη στήριξη των εισοδημάτων μέσα στον Δεκέμβριο


Αρκετά μακρύς είναι ο κατάλογος εκείνων που θα δουν ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματός τους μέσα στον Δεκέμβριο και κοντά στην περίοδο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Τα χρήματα αυτά προέρχονται είτε από μόνιμες, είτε από έκτακτες παρεμβάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και θα υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα δουν να στηρίζεται το εισόδημά τους, προκειμένου όπως αναφέρουν από την κυβέρνηση, να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας στο μέτρο που το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, είναι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, που θα πληρωθούν προκαταβολικά τους μισθούς του Ιανουαρίου, αφού στις αμοιβές τους θα έχουν ενσωματωθεί οι αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί.

Οι νέοι 18 και 19 ετών που θα λάβουν για πρώτη φορά το youth pass που θεσπίστηκε πρόσφατα, το επίδομα θέρμανσης, η επέκταση για το market pass 2 που δικαιούνται εκείνοι που κατοικούν σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, αλλά και τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και βέβαια όλοι εκείνοι, περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενοι, που είναι δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι και πότε θα λάβουν επιπλέον χρήματα στους λογαριασμούς τους:

Δημόσιοι υπάλληλοι

Περίπου 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μετά από 14 χρόνια, θα λάβουν από την 1-1-2024 αυξήσεις στις αποδοχές τους. Όλοι οι βασικοί μισθοί, αυξάνονται κατά 70 ευρώ με τους περισσότερο κερδισμένους να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης καθώς και εκείνοι με παιδιά που θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί. Για το πρώτο παιδί το επίδομα αυξάνεται κατά 20 ευρώ (από τα 50 σήμερα σε 70 ευρώ) ενώ όσοι έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά θα δουν το επίδομά τους αυξημένο κατά 50 ευρώ. Με το νέο μισθολόγιο, το μέσο ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο ανέρχεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά. Η καταβολή των αυξημένων μισθών θα γίνει το τελευταίο 10ήμερο του Δεκεμβρίου.

Συνταξιούχοι

Στο 3% ανέρχεται τελικά η αύξηση (από 25 έως 60 ευρώ το μήνα μικτά ανάλογα με το ύψος της σύνταξης) που θα λάβουν περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ. Εκτιμάται ότι από αυτούς 1,5 εκατ. θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση του 3% ενώ 300.000 θα λάβουν μέρος της αύξησης καθώς θα συμψηφιστεί με το ποσό της προσωπικής διαφοράς. Η καταβολή των αυξημένων συντάξεων θα πραγματοποιηθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Επίδομα θέρμανσης

Η πρώτη πληρωμή θα γίνει έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023 και θα αφορά αιτήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως 30 Νοεμβρίου 2023, υπό την προϋπόθεση καταχώρησης των παραστατικών έως και τις 8 Δεκεμβρίου 2023.

Market pass

Επίδομα και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2023 θα λάβουν οι κάτοικοι – που είναι δικαιούχοι – από τις πληγείσες περιοχές. Η διαδικασία θα είναι αυτόματη και με τα ίδια κριτήρια και προϋποθέσεις. Η καταβολή θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου, ενώ για όσους κάνουν νέες αιτήσεις η πληρωμή θα γίνει αργότερα

Youth Pass

Έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου θα μπορούν οι δικαιούχοι του Youth Pass, να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ. Δικαιούχοι είναι περίπου 200.000 νέοι και νέες δικαιούχους ηλικίας 18 και 19 ετών. Το ποσό σε πιστωθεί μέσω ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Η πίστωση θα γίνει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, περίπου 210.000 θα λάβουν από τον Δεκέμβριο μόνιμη αύξηση 8%.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Το επίδομα θα δοθεί εφέτος σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες, με εισοδηματικά κριτήρια πριν τα Χριστούγεννα, με συνολικό κόστος 352 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι, οι οικογένειες που εισπράττουν το επίδομα τέκνων του ΟΠΕΚΑ και θα λάβουν αύξηση 150% στο ποσό του μηνιαίου επιδόματος για τον Δεκέμβριο. Οι συνταξιούχοι με αποδοχές έως 700 ευρώ, χωρίς προσωπική διαφορά, θα λάβουν 150 ευρώ. ‘Ατομα με αναπηρία που εισπράττουν το αναπηρικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν 200 ευρώ. Και τέλος, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πάρουν 50% προσαύξηση στο επίδομα που λαμβάνουν. Η χορήγησή του θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα.


Read More »
Επτά παρεμβάσεις για τη στήριξη των εισοδημάτων μέσα στον Δεκέμβριο Επτά παρεμβάσεις για τη στήριξη των εισοδημάτων μέσα στον Δεκέμβριο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023 Rating: 5

Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας: Αποχή από την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου για μία εβδομάδα

Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023
Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας: Αποχή 
από 
την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου για 
μία 
εβδομάδα


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας συνήλθε εκτάκτως σήμερα Παρασκευή 24/11/2023 και ώρα 12:00μ., αναφορικά με τις κινητοποιήσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο και αποφάσισε καθολική αποχή από την Δευτέρα 27.11.23 έως και την Παρασκευή 01.12.2023, από κάθε δικαστική και εξώδικη ενέργεια και επιπλέον:

α) αποχή των δικηγόρων από τις επιτροπές όπου μετέχουν ως μέλη (ΣΥΠΟΘΑ, Δασικοί Χάρτες, Ενστάσεων κτηματολογικών διαφορών, Μητρώο Νομικών Εισηγητών Κτηματολογίου, κλπ),

β) αποχή των δικηγόρων από παράσταση σε διοικητικές επιτροπές και υπηρεσίες (Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές ΕΦΚΑ, Επιθεωρήσεις Εργασίας, Πειθαρχικά Συμβούλια, Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ΕΑΔΗΣΥ, κλπ), με γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης σε αυτές,

γ) αποχή από την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στο Κτηματολόγιο (πρόδηλα, προσημειώσεις, αγωγές, διαδικασία του άρθρου 6 παρ. 4 του Ν. 2664/1998, κλπ),

δ) αποχή από την κατάθεση δικαιολογητικών για χορήγηση – ανανέωση αδειών παραμονής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Portal της Ολομέλειας.

Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο:
– Σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ).
– Στις ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα συμπληρωμένα επτά (7) έτη στον α’ και β’ βαθμό και στα κακουργήματα συμπληρωμένα δεκαεπτά (17) στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ (18) στο β’ βαθμό.
– Σε ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης.
– Σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου.
– Σε Αναστολές και Ανακοπές κατά πλειστηριασμών.
– Σε Αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού.
– Σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων.
– Σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.
– Σε υποχρεωτική αρχική συνεδρία (ΥΑΣ) Διαμεσολάβησης:
i) για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αίτημα στο Διαμεσολαβητή,
ii) για τις υποθέσεις της νέας τακτικής όπου τίθεται ζήτημα προθεσμίας κατάθεσης προτάσεων και iii) για τις οικογενειακές διαφορές, όπου επίκειται η συζήτησή τους.
Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της καθολικής αποχής:
– Δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων.
– Δεν θα χορηγούνται άδειες:
α) Για ασφαλιστικά μέτρα,
β) Για αιτήσεις αναστολής και
γ) Για αυτόφωρα και συνοδείες.
– Δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου.
– Ως προς τις Επιτροπές Δασικών Χαρτών, κλπ, δεν θα παραλαμβάνονται φάκελοι, δεν θα δικάζονται αντιρρήσεις και δεν θα εκδίδονται αποφάσεις.
Εφόσον, κατά τη διάρκεια ενός μήνα υπολείπονται συνεδριάσεις για τη συμπλήρωση των ελαχίστων προβλεπόμενων, αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν, λόγω της αποχής και θα επαναληφθεί η συζήτησή τους μετά το πέρας της αποχής.
– Η αποχή καταλαμβάνει και τα συναινετικά διαζύγια.
Άδεια δεν απαιτείται:
α) Για την κατάθεση προτάσεων και προσθήκης αντίκρουσης στην τακτική διαδικασία,
β) Για την κατάθεση προτάσεων και συζήτηση μικροδιαφορών και
γ) Για την κατάθεση προσθήκης/ αντίκρουσης, σημειώματος, υπομνήματος, κλπ, σε υποθέσεις που έχουν συζητηθεί και η προθεσμία λήγει κατά τη διάρκεια της αποχής.

Ως προς τις Αναβολές:
Για την διευκόλυνση των συναδέλφων επιτρέπεται η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση – στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου– να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του απόντος συναδέλφου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.
Όπου υπάρχει συνεδρίαση ποινικού δικαστηρίου από διακοπή, θα ζητείται νέα διακοπή προς συζήτηση της υπόθεσης.

Ως προς τις δηλώσεις παράστασης στα Πολιτικά και τα Διοικητικά Δικαστήρια:
Δεν κατατίθενται, άλλως ανακαλούνται, δηλώσεις παράστασης που κατατίθενται έως την προτεραία, καθότι ισοδυναμούν με παράσταση δικηγόρου κατά την εκφώνηση της υπόθεσης.

Read More »
Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας: Αποχή από την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου για μία εβδομάδα Δικηγορικός Σύλλογος Θεσπρωτίας: Αποχή  από  την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου για  μία  εβδομάδα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023 Rating: 5

Κλειστοί οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί – Πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές

Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023
Κλειστοί οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί – Πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές

Η ανακοίνωση από τον Σύλλογο Ιδιωτικών παιδικών σταθμών Περιφέρειας Ηπείρου και Ιονίων Νήσων για την απεργία της Τρίτης 28 Νοεμβρίου αναφέρει αναλυτικά:

“Οι ιδιωτικοί σταθμοί τα τελευταία 3 χρόνια βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας των πολύμηνων καθυστερήσεων του επιδοτούμενου προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Καθυστερήσεις στις πληρωμές οι οποίες έχουν οδηγήσει τον κλάδο σε οικονομική εξαθλίωση. Υπάρχουν οφειλές από το προηγούμενο πρόγραμμα 2022-2023 ,για τους μήνες Μάρτιο , Απρίλιο , Μάιο , Ιούνιο ,Ιούλιο . Το πρόγραμμα έληξε στις 31 Ιουλίου 2023 και έχει αρχίσει το νέο και ακόμη μας οφείλονται σχεδόν έξι μήνες από το προηγούμενο έτος και 3 μήνες από το τρέχον . Διαπαιδαγωγούμε, τρέφουμε, θερμαίνουμε τα παιδιά από το υστέρημά μας και γινόμαστε επαίτες των δεδουλευμένων μας. Και φυσικά το πρόγραμμα ΕΣΠΑ είναι μονόδρομος για τις επιχειρήσεις μας, διότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα του 2023 πολλές οικογένειες που το εισόδημά τους να είναι πάνω από 35.000 ευρώ (όριο εισοδηματικού κριτηρίου για το ΕΣΠΑ) για να μπορεί να πληρώνει ιδία δίδακτρα .

Η κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου μας και όχι μόνο και μάλιστα μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις .

Και μέσα σε όλα αυτά ανακοινώνει το πρόγραμμα ΝΤΑΝΤΑΔΕΣ της γειτονιάς με ταυτόχρονη αύξηση κονδυλίου που θεωρείτε όχι μόνο προκλητική αλλά και απαράδεκτη στάση έναντι των δομών προσχολικής αγωγής που καθημερινά πασχίζουν για την Ασφαλή διαπαιδαγώγηση των παιδιών σε υποδομές που ελέγχονται από όλες τις υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού.

Προκηρύσσουμε Απεργία την ΤΡΙΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 με σκοπό την ικανοποίηση όλων των θεμάτων του κλάδου που οδηγείται σε στραγγαλισμό και κλείσιμο.1. Εξόφληση άμεσα των χρημάτων του περσινού προγράμματος., Μάρτιος- Ιούλιος 2023
Πληρωμές Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2023
Απαλλαγή προσκόμισης ενημεροτήτων μετα από καθυστέρηση των πληρωμών από ΕΕΤΑΑ
Οταν το κράτος δεν αντεπεξέρχεται με ακρίβεια και τακτικά στις υποχρεώσεις του , να παίρνουμε τα ωφελούμενα με προσαυξήσεις.
Μη εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»
Άρση εφαρμογής σκαναρίσματος παρουσιών των παιδιών .
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Την ΤΡΙΤΗ στις 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί, θα παραμείνουν κλειστοί συμμετέχοντας σε πανελλαδική προειδοποιητική απεργία με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία έξω από την Περιφέρεια ΗΠΕΙΡΟΥ στις 10:00 π.μ. μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, στέλνοντας μήνυμα στην Κυβέρνηση και στην κοινωνία ότι ο κλάδος οδηγείται στον αφανισμό με τις πολιτικές που εφαρμόζονται χωρίς να υπολογίζεται ο παράγοντας παιδί – οικογένεια – επιχείρηση. Διεκδικούμε όχι μόνο τα δεδουλευμένα μας αλλά και το δικαίωμα να είμαστε αξιοπρεπείς στο λειτούργημα που κάνουμε. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε μαζί της και το ταμείο της οικογένειάς μας !!!!!!!!!!”


Read More »
Κλειστοί οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί – Πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές Κλειστοί οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί – Πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023 Rating: 5

Λευκές πινελιές στο Μιτσικέλι!

Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023
Λευκές πινελιές στο Μιτσικέλι!


Λευκές πινελιές στο Μιτσικέλι.. Η αλλαγή του καιρού έφερε το πρώτο χιόνι στο βουνό που αγαπά να καθρεφτίζεται στην λίμνη και μαζί τις πανέμορφες χειμωνιάτικες εικόνες των Ιωαννίνων.

Το κύμα κακοκαιρίας για το οποίο προειδοποίησε με συνεχόμενα έκτακτα δελτία η ΕΜΥ δεν ήρθε με ένταση και δεν άφησε ιδιαίτερα προβλήματα.

Συνοδεύεται όμως από αισθητή πτώση της θερμοκρασίας καθώς ο υδράργυρος στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων έπεσε στο μηδέν και στις περισσότερες ορεινές περιοχές καταγράφηκαν αρνητικές τιμές.
Read More »
Λευκές πινελιές στο Μιτσικέλι! Λευκές πινελιές στο Μιτσικέλι! Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023 Rating: 5

Η Μητρόπολη Παραμυθιάς ενημερώνει τους ενδιαφερομένους υποψήφιους κληρικούς για τις σχολές μαθητείας

Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023
Η Μητρόπολη Παραμυθιάς ενημερώνει τους ενδιαφερομένους υποψήφιους κληρικούς για τις σχολές μαθητείας


Ἐνημερώνουμε τό χριστεπώνυμο πλήρωμα καί τυχόν ἐνδιαφερομένους ὑποψηφίους Κληρικούς ὅτι:

α) Οἱ Σχο­λές Μα­θη­τεί­ας Ὑ­πο­ψη­φί­ων Κλη­ρι­κῶν (Σ.Μ.Υ.Κ.) θά ἀρ­χί­σουν νά λει­τουρ­γοῦν κα­τά τόν προ­σε­χῆ Σε­πτέμ­βρι­ο τοῦ ἔ­τους 2024.

β) Στίς ἐν λό­γῳ Σχο­λές δύ­ναν­ται νά φοι­τή­σουν ὑ­πο­ψή­φι­οι κλη­ρι­κοί, δηλαδή λα­ϊ­κοί, ἀ­πό­φοι­τοι ἐκ­κλη­σι­α­στι­κοῦ ἤ ἄλ­λου εἴ­δους λυ­κεί­ου.

Με­τά τήν λῆ­ψη τοῦ δι­πλώ­μα­τος μα­θη­τεί­ας, δί­νε­ται σέ αὐ­τούς ἡ δυ­να­τό­τητα νά χει­ρο­το­νη­θοῦν καί νά δι­ο­ρι­σθοῦν σέ κε­νή ὀρ­γα­νι­κή θέ­ση, λαμ­βά­νον­τας μι­σθό ἀπό τό Δη­μό­σιο, τη­ρου­μέ­νων τῶν προ­βλέ­ψε­ων τοῦ Νό­μου.

γ) Οἱ ὡς ἄ­νω Σχο­λές θά ἔ­χουν τίς ἕ­δρες τους, στήν Ἀ­θή­να μέν, στίς ἐγ­κα­τα­στά­σεις τῆς Ρι­ζα­ρεί­ου Ἐκ­κλη­σι­α­στι­κῆς Σχο­λῆς, στά Ἰ­ω­άν­νι­να δέ, στίς ἐγ­κα­τα­στά­σεις τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Μο­νῆς Βελ­λᾶ.

δ) Ἡ εἰ­σα­γω­γή τῶν ἐ­χόν­των τίς προ­ϋ­πο­θέ­σεις καί ἐ­πι­θυ­μούν­των νά φοι­τή­σουν σέ αὐ­τές θά γί­νε­ται, ἀρ­χι­κῶς μέν, δι­ά προ­φο­ρι­κῆς συ­νεν­τεύ­ξε­ως, ἐν συ­νε­χεί­ᾳ δέ, δι­ά γρα­πτῶν ἐ­ξε­τά­σε­ων. Ὅ­σοι ἐκ τῶν ὑ­πο­ψη­φί­ων ἐ­πι­τύ­χουν στήν συ­νέν­τευ­ξη, θά ἐ­ξε­τα­σθοῦν γρα­πτῶς στά γνω­στι­κά ἀν­τι­κεί­με­να τῆς Ἑλ­λη­νι­κῆς Ἱ­στο­ρί­ας καί τῶν Θρη­σκευ­τι­κῶν.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως


Read More »
Η Μητρόπολη Παραμυθιάς ενημερώνει τους ενδιαφερομένους υποψήφιους κληρικούς για τις σχολές μαθητείας Η Μητρόπολη Παραμυθιάς ενημερώνει τους ενδιαφερομένους υποψήφιους κληρικούς για τις σχολές μαθητείας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023 Rating: 5

Τα πράγματα στην θέση τους βάζει ο Διευθυντής του μουσικού γυμνασίου…

Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023
Τα πράγματα στην θέση τους βάζει ο Διευθυντής του μουσικού γυμνασίου…


Η Διεύθυνση του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας έχοντας προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ετοίμασε το φάκελο του αιτήματος προς την ΔΔΕ Θεσπρωτίας για την ίδρυση των Λυκειακών τάξεων του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας από το σχολικό έτος 2024-2025.

 Ο Διευθυντής της Δ.Ε. Θεσπρωτίας μαζί με συνεργείο της ΔΔΕ έπειτα από επιτόπιο έλεγχο πιστοποίησαν έξι αίθουσες διδασκαλίας γενικών μαθημάτων, έξι αίθουσες διδασκαλίας-εργαστήρια ατομικών μουσικών μαθημάτων, γηπεδικές εγκαταστάσεις μπάσκετ, βόλλεϋ, τένις και ποδοσφαίρου εντός του αύλειου χώρου έκτασης 10 στρεμμάτων, γνωμοδότησε θετικά, διαβίβασε το αίτημα στο ΥΠΑΙΘΑ και ζήτησε την ανάληψη των λειτουργικών δαπανών από το δήμο Ηγουμενίτσας (ένα διαδικαστικό θέμα διάρκειας ενός λεπτού).

Αντ’ αυτού στο δημοτικό συμβούλιο της 22/11/2023 ο απερχόμενος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος παντελώς ανίδεος (;) ως προς την εκπαιδευτική
νομοθεσία που ορίζει ότι τα Μουσικά Σχολεία με τις Γυμνασιακές και Λυκειακές τάξεις είναι ενιαία και αδιαίρετη σχολική μονάδα πρότεινε οι Λυκειακές τάξεις να ιδρυθούν σε άλλη περιοχή 15 Km εκτός της έδρας του σχολείου (!) στα σύνορα σχεδόν με το νομό Πρέβεζας, με το επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη περιοχή φθίνει και πρέπει να ενισχυθεί (!) και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι δεν υπάρχουν αίθουσες στην έδρα του σχολείου.
 Η παρέμβαση του Διευθυντή του Μουσικού Γυμνασίου στο εν λόγω δημοτικό συμβούλιο ήταν καταλυτική, μαζί με την πλειοψηφία των δημοτικών Συμβούλων, ανέτρεψε την αρχική εισήγηση του απερχόμενου Δημάρχου και εν τέλει η ανάληψη των δαπανών ψηφίστηκε ομόφωνα.


Στην πλήρη λειτουργία του στο Μουσικό Σχολείο πλέον Ηγουμενίτσας οι ανάγκες σε υλικοτεχνική-κτηριακή υποδομή δεν είναι αμελητέες, είναι όμως
μικρότερες από άλλα Μουσικά Σχολεία, λόγω της μέχρι σήμερα οικονομικής διαχείρισης από τη Διεύθυνση του σχολείου που επιπλέον φρόντισε να εξεύρει
πόρους και από χορηγίες. Επιπλέον η δημόσια δέσμευση του νεοεκλεγέντος Δήμαρχου Ηγουμενίτσας κ. Παναγιώτη Νταή για πλήρη στήριξη του σχολείου σε κάθε του ανάγκη δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανησυχίας ως προς την εξέλιξη του σχολείου.

Το Μουσικό Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας στα λίγα χρόνια λειτουργίας του με την επιδραστικότητα στα παιδαγωγικά και πολιτιστικά δρώμενα της Θεσπρωτίας
αναδεικνύοντας ένα διαφοροποιημένο μοντέλο Παιδείας, κατέκτησε την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας όπως αποδεικνύεται και από την μεγάλη
συμμετοχή, κάθε χρόνο, στην διαδικασία εισαγωγής στην Α΄τάξη Γυμνασίου. Το γεγονός αυτό διατάραξε καθιερωμένα μικροσυμφέροντα που εκπροσωπήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο από τον κ. Λώλο, από συγκεκριμένους Αντιδημάρχους και λίγους Δημοτικούς Συμβούλους οι οποίοι προσπάθησαν ανεπιτυχώς να ανατρέψουν τη μέχρι σήμερα πορεία του Μουσικού Γυμνασίου Ηγουμενίτσας.Read More »
Τα πράγματα στην θέση τους βάζει ο Διευθυντής του μουσικού γυμνασίου… Τα πράγματα στην θέση τους βάζει ο Διευθυντής του μουσικού γυμνασίου… Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023 Rating: 5

Επίδομα μητρότητας σε επιπλέον ταμεία και κατάργηση παρακρατήσεων των εργαζόμενων -συνταξιούχων στο νέο μίνι ασφαλιστικό

Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023
Επίδομα μητρότητας σε επιπλέον ταμεία και κατάργηση παρακρατήσεων των εργαζόμενων -συνταξιούχων στο νέο μίνι ασφαλιστικό


Νέες αλλαγές προωθούνται στο ασφαλιστικό, στο πλαίσιο των αλλαγών που έχουν γίνει γνωστές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μεταξύ άλλων στην αναδρομική εφαρμογή του επιδόματος μητρότητας, αλλά και στο γεγονός ότι δεν θα υπάρξει παρακράτηση στη σύνταξη αναπηρίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαίρεσης των εργαζόμενων συνταξιούχων από το τεκμαρτό εισόδημα.

Επίδομα μητρότητας

Ξεκινώντας από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση εκείνο το οποίο σημείωσε και έδωσε έμφαση ήταν στην ουσιαστική εφαρμογή του επιδόματος μητρότητας, καθώς ισχύει από τις 24/9/2023 και επεκτείνεται σε όλες τις ασφαλισμένες. Δηλαδή στις αυτοαπασχολούμενες, στις ελεύθερες επαγγελματίες, στις εργαζόμενες μισθωτές σε ταμεία που μέχρι τώρα δεν το δικαιούνταν όπως το πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΠ -ΜΜΕ και ο ΕΔΟΕΑΠ.

Το ποσό ανέρχεται στα 780€ τον μήνα ή λίγο πάνω από τις 7.000 € συνολικά τους εννέα μήνες.

Αλλάζουν οι κρατήσεις στους εργαζόμενους – συνταξιούχους

Επιπλέον καταργείται η παρακράτηση 30% για τους συνταξιούχους οι οποίοι εργάζονται και εφαρμόζεται μια παρακράτηση 10% στο ποσό το οποίο εισπράττουν ως εργαζόμενοι.

Σημειώνεται πως το μέσο όφελος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας ανέρχεται σε 2.200€ το έτος.

Μία ακόμη σημαντική διαφοροποίηση είναι και η δυνατότητα που δίνεται στους συνταξιούχους με αναπηρία να εργαστούν, αν μπορούν, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα, και σε αυτή την περίπτωση δεν εφαρμόζεται η παρακράτηση του 10%.

Τέλος, το βράδυ της Δευτέρας, στις 22:00, λήγει η δημόσια διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων αφορά τις αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο κ. Γεωργιάδης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι είναι σε συζήτηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι να εξαιρεθούν από το τεκμαρτό ποσό το οποίο ορίζεται στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής που προωθείται για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Read More »
Επίδομα μητρότητας σε επιπλέον ταμεία και κατάργηση παρακρατήσεων των εργαζόμενων -συνταξιούχων στο νέο μίνι ασφαλιστικό Επίδομα μητρότητας σε επιπλέον ταμεία και κατάργηση παρακρατήσεων των εργαζόμενων -συνταξιούχων στο νέο μίνι ασφαλιστικό Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023 Rating: 5

Κέρκυρα: Δεμένα τα πλοία λόγω των ισχυρών ανέμων

Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023
Κέρκυρα: Δεμένα τα πλοία λόγω των ισχυρών ανέμων


Φωτογραφία Αρχείου
ΣύνταξηΜαρίνα Μοσχάτ

Κλειστή παραμένει η πορθμειακή γραμμή Κέρκυρας- Ηγουμενίτσας και Λευκίμμης -Ηγουμενίτσας λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. 
Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται μόνο από τα κλειστού τύπου πλοία.


Read More »
Κέρκυρα: Δεμένα τα πλοία λόγω των ισχυρών ανέμων Κέρκυρα: Δεμένα τα πλοία λόγω των ισχυρών ανέμων Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023 Rating: 5

Η κακοκαιρία πλήττει περιοχές της Ηπείρου – Πρώτες χιονοπτώσεις στην Ήπειρο

Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023
Η κακοκαιρία πλήττει περιοχές της Ηπείρου – Πρώτες χιονοπτώσεις στην Ήπειρο


Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, καθώς και στη Μηλιά Μετσόβου.

Επίσης, οι ισχυροί άνεμοι που σαρώνουν την Πρέβεζα, είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων, τόσο περιφερειακά της πόλης όσο και στο κέντρο της. Η Πυροσβεστική δέχθηκε αλλεπάλληλες κλήσεις. Μάλιστα, ένα δέντρο καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μεγάλα κλαδιά έπεσαν πάνω σε καλώδιο της ΔΕΗ.

Ακόμη, στις 10:00 το βράδυ διεκόπη η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων – Άρτας, καθώς στη θέση Τέροβο έπεσε δέντρο. Άμεση είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Φωτογραφία από meteolive.gr
Read More »
Η κακοκαιρία πλήττει περιοχές της Ηπείρου – Πρώτες χιονοπτώσεις στην Ήπειρο Η κακοκαιρία πλήττει περιοχές της Ηπείρου – Πρώτες χιονοπτώσεις στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Νοεμβρίου 26, 2023 Rating: 5

Σελίδες