Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένα 8.820 πακέτα λαθραίων τσιγάρων

Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022
Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένα 8.820 πακέτα λαθραίων τσιγάρωνΣτη σύλληψη ενός 39χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν. 2960/2001).

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από τα ανωτέρω στελέχη στην πύλη εισόδου οχημάτων του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Φ/Γ όχημα με επικαθήμενο ψυγείο, εντοπίστηκαν, σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη μεταλλικής κατασκευής επί του ψυγείου-τρέιλερ, οκτώ χιλιάδες οκτακόσια είκοσι (8.820) πακέτα λαθραίων τσιγάρων (δηλαδή 176.400 τεμάχια τσιγάρων), χωρίς να φέρουν την ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης και μη έχοντας καταβληθεί οι νόμιμοι φόροι και δασμοί, με σκοπό να μεταφερθούν παράνομα στο εξωτερικό.

Η εν λόγω επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων που πραγματοποιεί το προσωπικό Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και τη δίωξη του λαθρεμπορίου.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν η εν λόγω ποσότητα καπνικών προϊόντων, των οποίων οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι ανέρχονται στο ποσό των τριάντα εφτά χιλιάδων τετρακοσίων τριάντα οκτώ ευρώ και δεκαεννέα λεπτών (37.438,19€), το ανωτέρω Φ/Γ όχημα, ενώ ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, πρόκειται να οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Read More »
Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένα 8.820 πακέτα λαθραίων τσιγάρων Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένα 8.820 πακέτα λαθραίων τσιγάρων Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022 Rating: 5

Σχεδόν 150 τα κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 1088 νέα στην Ήπειρο

Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022
Σχεδόν 150 τα κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 1088 νέα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 210
ΠΕ Θεσπρωτίας 147
ΠΕ Ιωαννίνων 563
ΠΕ Πρέβεζας 168

Read More »
Σχεδόν 150 τα κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 1088 νέα στην Ήπειρο Σχεδόν 150 τα κρούσματα και σήμερα στη Θεσπρωτία - 1088 νέα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022 Rating: 5

Το δάσος της Βαλανιδοράχης και οι ιδιαιτερότητες της Ελληνικής πραγματικότητας | Γράφει ο Ηλ. Φωτίου

Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022
Το δάσος της Βαλανιδοράχης και οι ιδιαιτερότητες της Ελληνικής πραγματικότητας | Γράφει ο Ηλ. ΦωτίουΠόσο εύκολο είναι να γίνεις κάποιος κάτοχος δημόσιας έκτασης 2100 στρεμμάτων δάσους με τεσσερις παραλίες; Απο ότι φαίνεται στην ιστορία μας πανεύκολο, και δεν συνέβη κάπου μακριά αλλα στο δάσος της Βελανιδοράχης και οι παραλίες είναι το Αλωνάκι η Σκάλα ο όρμος του Οδυσέα.

Πως συνέβη αυτό;

Η ιστορία ξεκινάει το μακρινό 1923 που το ελληνικό δημόσιο απαλοτρίωσε την περιοχή Φαναρίου μαζί και το δάσος και το παραχώρησε στους κατοίκους με δικαίωμα βόσκησης. Τον Ιανουάριο του 1927 δύο Οθωμανοί μπέηδες του Μαργαριτίου διεκδίκησαν δικαστικά 750 στρέμματα δάσους και τα «κέρδισαν» με απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του υπουργείου Γεωργίας των Αθηνών.

Λίγα χρόνια μετά, τον Ιούλιο του 1927, αυτά τα 750 στρέμματα απαλλοτριώνονται για δεύτερη φορά και αποζημιώνονται από την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων Πρέβεζας και οι δύο μπέηδες λαμβάνουν το ποσό των 70.968 δραχμών. Αυτή η απόφαση ήταν και η οριστική. Εντούτοις το 1931 οι μπέηδες πωλούν σε τρεις Παργινούς τη δημόσια γη με την προγενέστερη απόφαση του Ιανουαρίου του 1927. Στην αγοραπωλησία τα 750 στρέμματα έγιναν 2.000.


Από τότε πέρασαν 80 χράνια απραξίας ως που το 2011 εμφανίστηκαν 19 απόγονοι των αρχικών αγοραστών να διεκδικούν την έκταση. Είχαν όμως ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν είχαν τίτλους ιδιοκτησίας καθώς όπως δήλωσαν είχαν χαθεί.

Την κατάσταση έσωσε το δασαρχείο Πράβεζας όπου κάποιος υπάλληλος θυμήθηκε πως όντως οι τίτλοι κάπου κάποτε υπήρχαν. Η νομική υπηρεσία του δημοσίου στην δίκη είχε εύκολη υπόθεση, αλλά την έχασε. Ετσι το δικαστήριο με βάση μαρτυρία δασικού υπαλλήλου επικύρωσε στους απογόνους 1933 στρέμματα δάσους.. Το 2017 ενσωμάτωσαν άλλα 187 στρέμματα απο το γειτονικό δάσος της Λούτσας. Για την ιστορία, ακριβώς δίπλα το περασμένο καλοκαίρι εταιρεία του Δ.Γιανακόπουλου πλήρωσε 18 εκτ. ευρώ για παρόμοια έκταση.

Και ενώ όλα αυτά εξελισόνταν σε χαμηλό επίπεδο με ελλάχιστους να γνωρίζουν, το 2020 που γνωστοποιήθηκε ότι το δάσος και οι τέσσερις παραλίες του έχουν επιδικαστεί σε ιδιώτες, ξέσπασαν οι πρώτες αντιδράσεις. Πως εξελίχθηκε και πως είναι η κατάσταση σήμερα;

Ο δικηγόρος των ”απογόνων” Σπύρος Τάσσης επιμένει πως οι δικαστικές αποφάσεις είναι αμετάκλητες και νομική δυνατότητα αναψηλάφησης δεν υφίσταται.

Η Επιτροπής Αγώνα Φαναρίου για τη διάσωση του δάσους της Βαλανιδορράχης, έχοντας γνώση ότι χρησικτησία στα δάση δεν υφίσταται, αλλά απαιτείται τίτλος ιδιοκτησίας, αναζήτησαν τον τίτλο στην αρμόδια αρχή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Κτηματολογίου και Υποθηκοφυλακείων. Ωστόσο η τούρκικη υπηρεσία δεν βρήκε καμία εγγραφή στον τίτλο «υπ’ αριθμόν 48 μηνός Ιανουαρίου 1317/1902».


Συνεπώς ό τίτλος που οι συνιδιοκτήτες δήλωσαν στα δικαστήρια ότι παρά τις αναζητήσεις τους «χάθηκε», λόγος για τον οποίο δεν προσκομίστηκε, δεν υπάρχει. Ετσι λογικά αυτό που θα έπρεπε να παραμένει σε ισχύ είναι ότι το δάσος έχει περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο από το 1913. Οι ”απόγονοι” Με την «προίκα» των 1.993 συν 187 στρεμμάτων δάσους υπέβαλαν μελέτη για τη δημιουργία χώρου δασικής αναψυχής στις 23/12/2020, συνολικής δαπάνης 140.120 ευρώ, με δημιουργία πάρκου με ξύλινες περιφράξεις, 195 θέσεις πάρκινγκ, αθλητικές δραστηριότητες, εγκαταστάσεις για πικ νικ και παραχώρηση πρόσβασης στις παραλίες.

Η μελέτη εγκρίνεται και υπογράφεται σχετική απόφαση από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλειο Μιχελάκη, τη Διεύθυνση Δασών Πρέβεζας και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού σχεδιασμού της Π.Ε. Πρέβεζας, χωρίς καμία περιβαλλοντική μελέτη. Ο φορέας διαχείρησης Καλαμά Αχέροντα διαφωνεί.

Απο το Φθινόπωρο το θέμα εφτασε στο Π.Σ Ηπείρου απο τον Γ. Ζάψα, και στην βουλή σε μορφή επερώτησης απο τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ25. Μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί σιωπούν η δηλώνουν αναρμόδιοι για το θέμα. Η δασική υπηρεσία Πρέβεζας δεν προτάθηκε ακόμη για βραβείο καλύτερης μνήμης, ο Μιχελάκης όποια κυβέρνηση και να βγεί παραμένει αναντικατάστατος. Η επιτροπή αγώνα Φαναρίου φαίνεται να αντέχει ακόμη και το παλεύει.
Read More »
Το δάσος της Βαλανιδοράχης και οι ιδιαιτερότητες της Ελληνικής πραγματικότητας | Γράφει ο Ηλ. Φωτίου Το δάσος της Βαλανιδοράχης και οι ιδιαιτερότητες της Ελληνικής πραγματικότητας | Γράφει ο Ηλ. Φωτίου Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022 Rating: 5

Ξεκινούν τη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις

Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022
Ξεκινούν τη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσειςΑπό 10 Ιανουαρίου έως και 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά οι χειμερινές εκπτώσεις, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος

Την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων δηλαδή στις 16 Ιανουαρίου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11πμ έως 8μμ.

«Κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα προσφέρουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε πολύ χαμηλές τιμές, με άψογη εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό. Πληροφορούμε επίσης το καταναλωτικό κοινό ότι οι εταιρίες -μέλη μας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πιστή τήρηση όλων των υγειονομικών κανόνων», αναφέρει ο ΣΕΛΠΕ.

H Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος έχει καταρτίσει πέντε βασικούς κανόνες που θα πρέπει να ακολουθούν οι καταναλωτές, ώστε να μην εξαπατηθούν στις αγορές τους.

-Να κάνουν έρευνα αγοράς και να ελέγχουν όχι μόνο την τιμή (αρχική και νέα) αλλά και την ποιότητα των προϊόντων. Επίσης, να αναζητούν στο διαδίκτυο την τιμή του προϊόντος που πρόκειται να επιλέξουν, βάσει κωδικού ή αριθμού μοντέλου, ώστε να είναι βέβαιοι ότι η τιμή που έχουν εντοπίσει είναι η πιο συμφέρουσα.

-Να οριοθετήσουν τις ανάγκες τους και να προγραμματίσουν με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουν, οι οποίες θα συμβαδίζουν με τον προσωπικό ή οικογενειακό τους προϋπολογισμό, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.

-Να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής τους όταν αγοράζουν προϊόντα με δόσεις. Ιδίως για αγορές με πιστωτική κάρτα, να είναι πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

-Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή: Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι’ αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

-Να ζητάνε πάντα την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουν αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουν να το επιστρέψουν ή να το αλλάξουν, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.
Read More »
Ξεκινούν τη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις Ξεκινούν τη Δευτέρα οι χειμερινές εκπτώσεις Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022 Rating: 5

Τα νέα μέτρα με τα οποία ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία

Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022
Τα νέα μέτρα με τα οποία ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία


Σε υψηλά επίπεδα αναμένουν οι ειδικοί τα περιστατικά μόλυνσης και τις επόμενες εβδομάδες λόγω της γρήγορης εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον που όπως φαίνεται, επικρατεί αυτή την περίοδο έναντι της Δέλτα, στη χώρα μας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έπειτα από τρεις εβδομάδες αναμένεται να υποχωρήσει ο τεράστιος αριθμός περιστατικών μόλυνσης που παρουσιάζεται σήμερα.

Γι' αυτό τον λόγο το υπουργείο Παιδείας προχωράει σε νέα μέτρα για την επαναλειτουργία των σχολείων από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Όπως έχει αποφασιστεί, τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης και ο έλεγχος των περιστατικών μόλυνσης στην μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα θα διεξάγεται μέσω των self test τα οποία διανέμονται από τα φαρμακεία έως και σήμερα Σάββατο, 8 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι τα self test παρέχονται δωρεάν για τους μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στην δημοσιότητα 12 ερωτήσεις-απαντήσεις για τη λειτουργία των σχολείων οι οποίες είναι χρήσιμες για τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

Στις ερωτήσεις του υπουργείου δίνονται απαντήσεις στο τι αλλάζει στο πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων, για τα self test, στο τι θα γίνεται αν μαθητής ή εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός σε COVID-19, τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν νοσήσει και πότε θα εφαρμόζεται η τηλεκπαίδευση.

1. Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία και ποιοι λόγοι οδήγησαν στην απόφαση αυτή;
Τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, δια ζώσης, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων είναι καίριας σημασίας:
Πρώτα από όλα για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο - τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, τα οποία είναι πολύ σημαντικό να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.
Η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν. Τα περισσότερα από τα παραπάνω ΔΕΝ ισχύουν όταν τα σχολεία είναι κλειστά.
Η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων συνάδει πλήρως και με τη διεθνή τάση για άνοιγμα σχολείων με αυξημένους ελέγχους. Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά δια ζώσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση - ενδεικτικά σε: Γερμανία (3/1), Γαλλία (3/1), Ουγγαρία (3/1), Βουλγαρία (4/1), Λετονία (5/1), Ιρλανδία (6/1), Λουξεμβούργο (9/1), Εσθονία (10/1), Ιταλία (10/1), Ολλανδία (10/1) Φινλανδία (10/1), Βέλγιο (10/1), Σλοβακία (10/1), Πολωνία (10/1), Μάλτα (10/1), Κύπρο (10/1), Κροατία, Λιθουανία, Σουηδία, Τσεχία, Ρουμανία.
Τα σχολεία μας λειτούργησαν δια ζώσης από τον Σεπτέμβριο α) όταν κυριαρχούσε η μετάλλαξη Δέλτα με τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητά της και β) όταν δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου εμβολιαστική κάλυψη στους μαθητές. Δεν είναι λογικό με την πιο ήπια Όμικρον και με όλες τις άλλες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες εν λειτουργία, έστω και με περιορισμούς, να υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για αναστολή λειτουργίας των σχολείων.
Δεν μπορεί να «τιμωρούνται» τα παιδιά επειδή μία μειοψηφία του πληθυσμού δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί.

2. Πώς αλλάζει το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων;
Κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Ειδικών, το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων επικαιροποιείται, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας και στα χαρακτηριστικά της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον. Οι αλλαγές στο πρωτόκολλο στοχεύουν στην ενίσχυση και γενίκευση των ελέγχων.
Επιγραμματικά, προβλέπονται τρεις βασικές αλλαγές:
Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Επομένως, την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο από τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Αυτός ο ενισχυμένος έλεγχος θα πρέπει να διενεργηθεί τις τελευταίες 24 ώρες πριν την έναρξη του σχολείου και στοχεύει στον περιορισμό της διασποράς του ιού, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Την ίδια περίοδο, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα σελφ τεστ με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους ράπιντ τεστ.
Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται όχι μόνο από τους μη εμβολιασμένους μαθητές αλλά επίσης και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων σελφ τεστ, δηλαδή συνολικά τρία σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα. (βλ. συνημμένο πίνακα)

3. Ποια είναι τα αποτελέσματα του πρωτοκόλλου λειτουργίας των σχολείων το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2021;
Από τις 13/9 έως τις 23/12, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού: κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίστηκαν κρούσματα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου είχε ημερησίως, κατά μέσο όρο, 1,2 κρούσματα συνολικά. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων όπου εντοπίστηκε μαθητής κρούσμα μέσα σε ένα τμήμα, δεν υπήρξε καν δεύτερο κρούσμα στο ίδιο τμήμα.
Ο υψηλότερος ημερήσιος μέσος όρος κρουσμάτων ανά τμήμα με θετικά κρούσματα ήταν 1,5. Ο αριθμός αυτός παρατηρήθηκε την πρώτη μέρα της φετινής σχολικής χρονιάς (13/9), δείχνοντας ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, όπου φορούν μάσκες, τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα και γίνονται αυξημένοι έλεγχοι κατά του κορωνοϊού, από ό,τι εκτός σχολείου.
Κάθε σχολική ημέρα έκλειναν κατά μέσο όρο 2,78 από περίπου 81.000 τμήματα - δηλαδή το 0,003% των τμημάτων ήταν κλειστά - με μέγιστο αριθμό τα 10 τμήματα (0,01%), τιμή που παρατηρήθηκε στις 26/11.
Τα 32 εκατομμύρια σελφ τεστ που δόθηκαν δωρεάν στους μαθητές αυτήν την περίοδο εντόπισαν το 84% των εργαστηριακά διαγνωσμένων κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες. Άρα τα ανοιχτά σχολεία με αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους λειτουργούν αποτελεσματικά για τον εντοπισμό κρουσμάτων και τη μείωση της διασποράς στην κοινότητα.
Στην Ελλάδα, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, το ποσοστό παιδιών κρουσμάτων (ηλικίας 0 έως 15 ετών) επί των συνολικών κρουσμάτων ήταν πολύ χαμηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά των περισσότερων άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδεικνύοντας πως τα ανοιχτά σχολεία με τα ενισχυμένα σχολικά πρωτόκολλα, και δη, οι αυξημένοι έλεγχοι, εξασφαλίζουν την ασφάλεια των μαθητών και τον περιορισμό της διασποράς του ιού (βλ. συνημμένο γράφημα).

4. Ακούγονται πολλά για τα σελφ τεστ σε σχέση με την μετάλλαξη Όμικρον. Μας προστατεύουν επαρκώς;
Τα σελφ τεστ που έχουν αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχεδιασμένα για να ανιχνεύουν τον ιό σε άτομα που έχουν ικανό φορτίο για να το μεταδώσουν. Τα διατιθέμενα από το κράτος σελφ τεστ ανιχνεύουν μία πρωτεΐνη του ιού (νουκλεοκαψίδιο) που εντοπίζεται και στο στέλεχος Όμικρον, για αυτό οι διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι δεν έχει επηρεαστεί η χρησιμότητά τους. Γενικά, καθ’ όλη την πορεία της πανδημίας έχει παρατηρηθεί ότι ένα μικρό ποσοστό ασθενών δεν θα αναπτύξουν ικανό φορτίο για να ανιχνευθεί από τα ράπιντ ή τα σελφ τεστ. Για αυτό μόνο όταν υπάρχουν επίμονα συμπτώματα συστήνεται μοριακός έλεγχος. Αυτοί οι ασθενείς ωστόσο θεωρείται ότι δεν μεταδίδουν τον ιό (ή μεταδίδουν ελάχιστα). Συνεπώς, τόσο τα σελφ, όσο και τα ράπιντ τεστ, παραμένουν έγκυρα και αξιόπιστα εργαλεία για τον περιορισμό της μεταδοτικότητας του ιού.

5. Γιατί ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος;
Η προσέγγιση της Επιτροπής των Ειδικών αλλά και διεθνώς είναι η αξιοποίηση στο έπακρο διαγνωστικών ελέγχων και η υποχώρηση της καραντίνας. Στόχος είναι τα τμήματα να παραμένουν όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτά, αλλά με πολύ αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους.
Η επιδημιολογική επιτήρηση επιτυγχάνεται ακόμη περισσότερο με τα νέα πρωτόκολλα καθότι:
Πλέον θα κάνουν συστηματικούς ελέγχους και οι εμβολιασμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί (και όχι μόνο οι μη εμβολιασμένοι)
Σε περίπτωση κρούσματος, θα γίνονται διαγωνιστικοί έλεγχοι κάθε ημέρα σε όλο τον πληθυσμό της τάξης για 5 ημέρες.
Σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, οι εντατικοί έλεγχοι που έχουν προβλεφθεί από τους επιδημιολόγους θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ακριβώς όπως έγινε κατά τους πρώτους μήνες της φετινής σχολικής χρονιάς.
Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021 τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτούργησαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, αφού δεν παρατηρήθηκε μεγάλη τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι σε κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίζονταν κρούσματα COVID-19 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντοπίζονταν ημερησίως συνολικά 1,2 κρούσματα κατά μέσο όρο. Άρα, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων, η ύπαρξη ενός κρούσματος σε ένα τμήμα δεν συνδεόταν με την ύπαρξη ούτε καν δεύτερου κρούσματος την ίδια μέρα.

6. Αλλάζει κάτι στα δικαιολογητικά με τα οποία πρέπει να προσέρχονται οι μαθητές στις σχολικές μονάδες;
Οι δηλώσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού ράπιντ τεστ ή σελφ μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, ενώ οι δηλώσεις σελφ τεστ μαθητών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Αυτό που αλλάζει είναι ότι τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας. Το τεστ θα διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή.
Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, παρέχεται ένα επιπρόσθετο σελφ τεστ - άρα, την πρώτη εβδομάδα, οι μαθητές θα προμηθεύονται δωρεάν και θα πρέπει να κάνουν 3 σελφ τεστ. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, κατ’ εξαίρεση, τα σελφ τεστ πρέπει να γίνουν έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Παρασκευή, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς.

7. Τι θα γίνεται αν μαθητής διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα; Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο;
Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο - προεξάρχοντος του πυρετού - υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ (ή ράπιντ) τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται.

8. Αλλάζει κάτι στα δικαιολογητικά με τα οποία πρέπει να προσέρχονται οι εκπαιδευτικοί στις σχολικές μονάδες;
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά των ανεμβολίαστων εκπαιδευτικών διατηρούνται ως έχουν.
Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποβάλλονται σε 2 δωρεάν σελφ τεστ την εβδομάδα. Το τεστ θα διενεργείται 2 φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Παρασκευή), έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη και την Παρασκευή. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, παρέχεται ένα επιπρόσθετο σελφ τεστ - άρα, την πρώτη εβδομάδα, οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα προμηθεύονται δωρεάν και θα πρέπει να κάνουν 3 σελφ τεστ. Για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, κατ’ εξαίρεση, τα σελφ τεστ πρέπει να γίνουν έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Παρασκευή, για τον περιορισμό της διασποράς του ιού μετά τον αυξημένο συγχρωτισμό των διακοπών των Χριστουγέννων. Την ίδια περίοδο, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα σελφ τεστ με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους ράπιντ τεστ.

9. Τι θα γίνεται αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός σε COVID-19; Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα; Πότε και με ποιους όρους επιστρέφει στο σχολείο;
Αν εκπαιδευτικός διαγνωστεί θετικός στον COVID-19, τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον. Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες (α) εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο - προεξάρχοντος του πυρετού - υποχωρούν, και (β) με αρνητικό σελφ τεστ για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς, και αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή PCR) για τους μη εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό σελφ ή ράπιντ τεστ, η απομόνωση θα παρατείνεται. Όταν εξέλθουν από την καραντίνα, οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μάσκα υψηλη?ς αναπνευστικη?ς προστασι?ας (Ν95 η? ΚΝ95 η? FFP2) η? διπλη? μα?σκα για τουλα?χιστον α?λλες 5 ημε?ρες

10. Τι προβλέπεται για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα επιβεβαιωμένου περιστατικού COVID-19 εκτός σχολείου; Δηλαδή, τι γίνεται όταν, π.χ., υπάρχει κρούσμα στο σπίτι;
Σε περίπτωση που μαθητές ή εκπαιδευτικοί είναι στενές επαφές κρούσματος COVID-19 εκτός σχολείου:
Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση ή εκπαιδευτικοί εμβολιασμένοι με 2 δόσεις τους τελευταίους 6 μήνες ή με μία δόση του εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες, προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Οι εκπαιδευτικοί φορούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες από την έκθεση.
Οι εκπαιδευτικοί, εμβολιασμένοι με 2 δόσεις πάνω από 6 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή με μία δόση του εμβολίου J&J πάνω από 2 μήνες χωρίς ενισχυτική δόση ή ανεμβολίαστοι, παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν εργαστηριακό έλεγχο (ράπιντ ή μοριακό τεστ) την 5η ημέρα μετά την έκθεση. Μετά την 5η ημέρα, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
Αν πρόκειται για εμβολιασμένους μαθητές, τότε προσέρχονται στο σχολείο κανονικά και κάνουν τρία σελφ τεστ τις ημέρες 0-1, 3 και 5-7.
Αν πρόκειται για μη εμβολιασμένους μαθητές, τότε παραμένουν σε απομόνωση για 5 ημέρες, και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα μετά την έκθεση.

11. Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν νοσήσει;
Οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

12. Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση;
Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν και τις ακόλουθες:
Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS- CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα.
Read More »
Τα νέα μέτρα με τα οποία ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία Τα νέα μέτρα με τα οποία ανοίγουν τη Δευτέρα τα σχολεία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022 Rating: 5

Έκλεψαν το δημόσιο απινιδωτή από το Καρβουνάρι Παραμυθιάς

Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022
Έκλεψαν το δημόσιο απινιδωτή από το Καρβουνάρι ΠαραμυθιάςΤο δημόσιο αυτόματο απιδινώτη, που είχε τοποθετηθεί στο Κοινοτικό Κατάστημα του Καρβουναρίου Παραμυθιάς, αφαίρεσαν την Παρασκευή άγνωστοι δράστες.

Ο απινιδωτής ήταν μια προσφορά του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (μαζί με έναν δεύτερο στο Τσαγγαρι Σουλίου) και είχε τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο το 2018, με σκοπό την ανάγκη αντιμετώπισης έκτακτων καρδιακών προσβολών.

Κάτοικοι του Καρβουναρίου απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όποιον τον αφαίρεσε, να τον επιστρέψει άμεσα καθώς είναι έναν πολύ σημαντικό όργανο για τις ζωές του κοινωνικού συνόλου.

Για το περιστατικό έχει ενημερωθεί το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς, η έρευνα του οποίου αναμένεται να διαλευκάνει την υπόθεση. Υπενθυμίζουμε πως ο καθώς ο κάθε απινιδοτης κατέχει έναν μοναδικό σειριακό αριθμό, που τον καθιστά μοναδικό.

O αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED) είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του.

Συνολικά στην Παραμυθιά και τις κοινότητες έχουν τοποθετηθεί 10 εξωτερικοί αυτόματοι απινιδωτές.
Read More »
Έκλεψαν το δημόσιο απινιδωτή από το Καρβουνάρι Παραμυθιάς Έκλεψαν το δημόσιο απινιδωτή από το Καρβουνάρι Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022 Rating: 5

Έως σήμερα η διανομή των 5 self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς

Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022
Έως σήμερα η διανομή των 5 self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούςΜέχρι σήμερα Σάββατο, 8 Ιανουαρίου, μπορούν να προμηθευτούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από τα φαρμακεία, τα πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ, για τις δύο πρώτες εβδομάδες επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Υπενθυμίζεται ότι τα τεστ δικαιούνται οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

Ο έλεγχος αυτός μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Τέλος, βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών. Ομοίως και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
Read More »
Έως σήμερα η διανομή των 5 self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς Έως σήμερα η διανομή των 5 self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022 Rating: 5

Ένα κρούσμα της μετάλλαξης "Όμικρον" στη Θεσπρωτία

Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022
Ένα κρούσμα της μετάλλαξης "Όμικρον" στη ΘεσπρωτίαΑπό την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ για την πορεία των μεταλλάξεων σε ότι αφορά την ανίχνευση της «Όμικρον» στην Ήπειρο προκύπτουν τέσσερα κρούσματα.

Η συγκεκριμένη βέβαια μετάλλαξη, επίσημα επιβεβαιώθηκε πριν από μία βδομάδα με (τέσσερα κρούσματα για την Ήπειρο, δύο στα Γιάννενα και από ένα σε Άρτα και Θεσπρωτία), από τον αντιπροσωπευτικό αριθμό θετικών δειγμάτων που αποστέλλεται για γονιδιωματική ανάλυση.
Ενώ, μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη μετάλλαξη δεν έχει καταγραφεί στα κρούσματα της Π.Ε. Πρέβεζας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε δείγματα της Ηπείρου εξακολουθεί να ανιχνεύεται η μετάλλαξη «Δέλτα» με το ποσοστό της για την περιοχή να ξεπερνά το 52%.

Συγκεκριμένα, από τα δεδομένα που προκύπτουν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.308 δείγματα σε όλη τη χώρα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 15 Νοεμβρίου 2021 έως 27 Δεκεμβρίου 2021, φαίνεται πως εκ των 1.255 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 976 αφορούν στο στέλεχος Delta, και 279 αφορούν στο Omicron.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 42.912 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 38.569 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.602 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 741 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.
Read More »
Ένα κρούσμα της μετάλλαξης "Όμικρον" στη Θεσπρωτία Ένα κρούσμα της μετάλλαξης "Όμικρον" στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022 Rating: 5

Δέκα ατυχήματα, τρία θανατηφόρα στην Ήπειρο τον Δεκέμβριο

Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022
Δέκα ατυχήματα, τρία θανατηφόρα στην Ήπειρο τον ΔεκέμβριοΤρία θανατηφόρα δυστυχήματα σημειώθηκαν στην Ήπειρο κατά την διάρκεια του Δεκεμβρίου, ο οποίος αποδείχθηκε ένας από τους χειρότερους μήνες του έτους στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Σ’ αυτά προστίθενται άλλα επτά ατυχήματα με τραυματισμούς.

Αναλυτικά στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν -10-τροχαία ατυχήματα (έναντι -3-το 2020). 

Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
-3-θανατηφόρα τροχαία (έναντι κανενός το 2020)
-1-τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όσα και το 2020)
-6-τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -2- το 2020)

Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -13-παθόντες (έναντι -4-το 2020). 

Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
-3-νεκροί(έναντι κανενός το 2020)
-1- σοβαρά τραυματίας (όπως και το 2020)
-9- ελαφρά τραυματίες (έναντι -3- το 2020)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
• υπερβολική ταχύτητα
• παραβίαση πινακίδας STOP
• ολισθηρότητα δρόμου
• μη ρύθμιση ταχύτητας με βάση τις επικρατούσες συνθήκες

Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (5.012) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
1.146 παραβάσεις βεβαιώθηκαν για υπερβολική ταχύτητα, 202 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 119 για μη χρήση κράνους, 89 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, 48 για χρήση κινητού και 43 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος.
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (90)παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (21) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (946) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.
Read More »
Δέκα ατυχήματα, τρία θανατηφόρα στην Ήπειρο τον Δεκέμβριο Δέκα ατυχήματα, τρία θανατηφόρα στην Ήπειρο τον Δεκέμβριο Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό του 4 μετανάστες

Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022
Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό του 4 μετανάστεςΣτη σύλληψη τεσσάρων (04) αλλοδαπών καθώς και του 60χρονου αλλοδαπού διακινητή τους, προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας του λιμένα στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 60χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε στο χώρο του επικαθήμενου τους τέσσερις (04) αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό του 4 μετανάστες Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό του 4 μετανάστες Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιανουαρίου 08, 2022 Rating: 5

Σελίδες