Και στο ΙΟΝΙΟ πέλαγος θα εγκατασταθούν υπεράκτια Αιολικά Πάρκα – Δείτε το χάρτη

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Και στο ΙΟΝΙΟ πέλαγος θα εγκατασταθούν υπεράκτια Αιολικά Πάρκα – Δείτε το χάρτη

Η ΕΔΕΥΕΠ, η αρμόδια αρχή διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας και προσδιορισμού Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), ανακοίνωσε το σχέδιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Επισήμανση kefaloniapress : Οσο αφορά το Ιόνιο Πέλαγος , όπως βλέπετε στο σχετικό χάρτη, γίνεται αναφορά για πιλοτικό πάρκο στον Πατραικό κόλπο στο σημείο που “ενώνεται” με το Ιόνιο πέλαγος.Το σχέδιο που παρουσιάστηκε προσδιορίζει τις επιλέξιμες Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ) και εκτιμά την ισχύ των έργων που μπορούν να αναπτυχθούν σε αυτές, σε μεσοπρόθεσμο (έως το 2030-2032) και μακροπρόθεσμο (μετά το 2030-2032) χρονικό ορίζοντα. Το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ περιλαμβάνει 25 περιοχές, συνολικής έκτασης 2,712 km2 και εκτιμώμενης ελάχιστης ισχύος 12,4 GW. Η πλειοψηφία των προτεινόμενων θαλάσσιων περιοχών ενδείκνυνται για πλωτής έδρασης τεχνολογία ΥΑΠ. Με βάση αυτό το σχεδιασμό, η Ελλάδα δύναται να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην προώθηση νέων τεχνολογιών, να αποκτήσει εγχώρια τεχνογνωσία και να αναπτύξει την απαραίτητη εφοδιαστική αλυσίδα.


Εθνική προτεραιότητα

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και τον ρόλο των ΥΑΠ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα, εξαιτίας της στρατηγικής της θέσης και των κλιματικών χαρακτηριστικών της, έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ως προς το ηλιακό και αιολικό δυναμικό της, ιδίως το υπεράκτιο. Σήμερα με την ανακοίνωση του σχεδίου του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την επίτευξη των Εθνικών στόχων της ενεργειακής μετάβασης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η ανάπτυξη των συγκεκριμένων έργων αποτελεί Εθνική προτεραιότητα όχι μόνο γιατί θα συνδράμει αποφασιστικά στην ενεργειακή μας αυτονομία, αλλά και γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε στο μέλλον και εξαγωγές πράσινης ενέργειας. Μας δίνει, συνεπώς, τη δυνατότητα για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη και θωράκιση του ρόλου της χώρας μας, ως ένας κρίσιμος, περιφερειακός, ενεργειακός κόμβος».

Το τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Αλεξάνδρα Σδούκου, εστίασε στο πώς έχει εξελιχθεί το τοπίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η πολιτεία για την περαιτέρω ανάπτυξή τους: «Το σημερινό σχέδιο αποτελεί το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε στο Υπουργείο μας, το 2021. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια αποτελεί προτεραιότητα πανευρωπαϊκά, καθώς προβλέπεται ότι έως το 2050 το 35% της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε. μπορεί να παράγεται αμιγώς από υπεράκτιες πηγές. Παράλληλα, παρουσιάζει μια σειρά από οφέλη για τον εθνικό μας ενεργειακό κλάδο, την εθνική μας οικονομία αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που θα φιλοξενούν ή θα γειτνιάζουν με έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ θέτει το πλαίσιο για την ισορροπημένη και στρατηγικά σχεδιασμένη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, τις εναλλακτικές χρήσεις των θαλασσών μας αλλά και την ανάγκη μας για ανανεώσιμη ενέργεια. Με την ολοκλήρωση του Εθνικού Προγράμματος επιβεβαιώνεται και η επιλογή που κάναμε το 2022 να αναθέσουμε την αρμοδιότητα ανάπτυξης του εγχώριου κλάδου υπεράκτιων αιολικών πάρκων, στην ΕΔΕΥΕΠ, τον κρατικό φορέα με τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία σε υπεράκτια ενεργειακά έργα και με ικανότατο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Το Εθνικό Πρόγραμμα που παρουσιάστηκε, όχι μόνο ικανοποιεί τον κύριο στόχο, αυτόν της θωράκισης του ενεργειακού μας συστήματος, αλλά και δημιουργεί συνθήκες για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής.»

Ο κ. Αριστοφάνης Στεφάτος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, τόνισε: «Το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, όπως υπογράμμισε και η διοίκηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς θέτει τις βάσεις για την αξιοποίηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, μία νέα καθαρή πηγή που θα συμβάλει καθοριστικά στην ενεργειακή μας μετάβαση. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, για τη χάραξη του οποίου η ομάδα της ΕΔΕΥΕΠ εργάστηκε επί 12 μήνες, σε στενή συνεργασία με το ΥΠΕΝ, αλλά και με άλλα Υπουργεία και φορείς που συνέβαλλαν ουσιαστικά στη γνωμοδότηση των επιλέξιμων περιοχών. Νιώθουμε υπερήφανοι γιατί γνωρίζουμε πως η υποβολή του σχεδίου και της ΣΜΠΕ αποτελεί την αφετηρία μιας πορείας που θα δημιουργήσει πολύ σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και αισιόδοξοι βλέποντας την αθρόα εκπροσώπηση της εγχώριας και διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη σημερινή εκδήλωση Εργαζόμαστε ήδη για τα επόμενα βήματα, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες γρήγορης ανάπτυξης του νέου αυτού τομέα».
Τo σχέδιο

Σημειώνεται ότι τo σχέδιο, που έχει ήδη υποβληθεί στη Διεύθυνση Χωροταξικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, προκρίνει μια δεξαμενή επιλογών από δέκα (10) περιοχές για ανάπτυξη έως το 2030-2032, συνολικής ισχύος περίπου 4,9 GW, και αφορούν κυρίως έργα πλωτής έδρασης. Στις ανωτέρω περιοχές δεν συμπεριλαμβάνεται η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Έβρου-Σαμοθράκης, η οποία ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, σύμφωνα με το Ν. 4964/2022.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιλέξιμες ΠΟΑΥΑΠ για τη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης εντοπίζονται στις εξής περιοχές:

Στην ανατολική Κρήτη, όπου εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν έργα συνολικής ισχύος 800 MW

Στη νότια Ρόδο, με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ να κυμαίνεται μεταξύ 300 MW και 550 MW

Στο κεντρικό Αιγαίο, με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ να κυμαίνεται μεταξύ 200 MW και 450 MW

Στον άξονα Εύβοιας-Χίου, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 300 MW

Στο Ιόνιο Πέλαγος, με μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ στα 450 MW.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν ακόμα τα πλεονεκτήματα και οι τεχνικές παράμετροι του σχεδίου, καθώς και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που εκπόνησε η εταιρεία μελετών LDK. Η ΕΔΕΥΕΠ εφάρμοσε συνολικά 20 κριτήρια αποκλεισμού, προκειμένου να διασφαλίσει τις ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές και τις θαλάσσιες δραστηριότητες στον ελληνικό χώρο. Τα κριτήρια αυτά λαμβάνουν υπόψη, μεταξύ άλλων, ζητήματα εθνικής ασφάλειας και επιβατικής ναυσιπλοΐας, αεροδρόμια, ελάχιστη απόσταση από ακτογραμμή, περιοχές περιβαλλοντικής και πολιτιστικής σημασίας, τουριστικές δραστηριότητες, περιοχές υδατοκαλλιέργειας και άλλες χρήσεις. Η ΣΜΠΕ έχει ήδη υποβληθεί στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και αναμένεται να βγει τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση με τις δημόσιες αρχές και το ενδιαφερόμενο κοινό.

Επιπρόσθετα, η ΕΔΕΥΕΠ ανέθεσε στον ΙΟΒΕ τη διεξαγωγή μελέτης για τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξη ΥΑΠ στην Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης της σημασίας που θα έχει η ανάπτυξη εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας κατασκευής και λειτουργίας τους – τα βασικά ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση. Όπως υπογράμμισε ο κ. Γιώργος Μανιάτης, Επικεφαλής Τμήματος Κλαδικών Μελετών ΙΟΒΕ, σύμφωνα με τη μελέτη, η εγκατάσταση ΥΑΠ μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ΑΕΠ με έως και 1,9 δισ. ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-2050 και των εσόδων του Δημοσίου με έως και 440 εκ. ευρώ ετησίως. Για την ίδια περίοδο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της απασχόλησης, στηρίζοντας έως και 44.400 θέσεις εργασίας ετησίως.

Κατά την παρουσίαση του σχεδίου Εθνικού Προγράμματος, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, εστίασε στα οφέλη της ανάπτυξης ΥΑΠ και τα επόμενα βήματα: «Τα ΥΑΠ αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα στην προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης της Ελλάδας και θα προσφέρουν σημαντικά οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία. Μέσα από μία σειρά δράσεων, όπως η ανάπτυξη των υποδομών δικτύου, η εφαρμογή κατάλληλων διαδικασιών αδειοδότησης, η κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων, η τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας, και η ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θετικές βιομηχανικές, οικονομικές και κοινωνικές επιδράσεις, ενισχύοντας συγχρόνως την ενεργειακή ασφάλεια και την αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτρισμού».
Read More »
Και στο ΙΟΝΙΟ πέλαγος θα εγκατασταθούν υπεράκτια Αιολικά Πάρκα – Δείτε το χάρτη Και στο ΙΟΝΙΟ πέλαγος θα εγκατασταθούν υπεράκτια Αιολικά Πάρκα – Δείτε το χάρτη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Νέο μικρό Υδροηλεκτρικό έργο εγκρίθηκε στο Δήμο Ζίτσας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Νέο μικρό Υδροηλεκτρικό έργο εγκρίθηκε στο Δήμο Ζίτσας


Εγκρίθηκε νέο μικρό υδροηλεκτρικό στα Ιωάννινα. Συγκεκριμένα, έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και περιορισμών έλαβε το έργο «Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) ΜΥΗΣ ΖΙΤΣΑ» Ισχύος 9,63 Mw στον Π. Καλαμά και στη θέση «Μελίσσι – Νερόμυλος Αχιλλέα – Θεογέφυρο» των Δημοτικών Ενοτήτων Ζίτσας του Δ. Ζίτσας και Άνω Καλαμά του Δ. Πωγωνίου, της Π.Ε. Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου.

Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία ΘΥΑΜΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Ι.Κ.Ε.

Περιγραφή του έργου

Το Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο (ΜΥΗΕ) «ΜΥΗΣ ΖΙΤΣΑ» θα κατασκευαστεί επι του π. Καλαμά και χωροθετείται στη θέση μεταξύ Μελισσιού / Νερόμυλου Αχιλλέα / Θεογέφυρου η οποία ανήκει διοικητικά στη Δημοτική Ενότητα Ζίτσας, του Δήμου Ζίτσας , της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, της Περιφέρειας Ηπείρου.


Το προτεινόμενο έργο είναι ΜΥΗΕ συνεχούς ροής (run-of-river), με περιορισμένο ταμιευτήρα εντός της κοίτης, το οποίο θα εκμεταλλεύεται την υδραυλική πτώση 70.50 m περίπου σε ένα μήκος κοίτης 1150m, που δημιουργείται στον π. Καλαμά, μέσω υδροληψίας – αγωγού – στροβίλων. Το συνολικό μήκος αγωγού προσαγωγής ανέρχεται στα 1475.00 m περίπου.
Η αναμενόμενη Ετήσια Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας του «ΜΥΗΣ ΖΙΤΣΑ» θα ανέρχεται στις 34.67 GWh περίπου.Σύμφωνα με τον τεχνικό σχεδιασμό του έργου, στα προτεινόμενα έργα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα :

Χαμηλό υπερπηδητό φράγμα βαρύτητας, το οποίο θα κατασκευαστεί εγκάρσια στην κοίτη επί του ρου του ποταμού Καλαμά σε υψόμετρο κοίτης + 290.00 m περίπου, με υψόμετρο στέψεως στο υψόμετρο + 298.00 m. Το μέγιστο ύψος του φράγματος θα ανέρχεται στα 8.00 m περίπου από την κοίτη. Το καθαρό μήκος του υπερχειλιστή θα ανέρχεται σε 29.50 m περίπου. Στο σώμα του φράγματος στο αριστερό αντέρεισμα, τοποθετείται διάταξη διώρυγας έκπλυσης φερτών με δύο (2) τοξωτά θυροφράγματα, διαστάσεων (Π x Υ) 3.00 m x 4.00 m.

Τεχνικό έργο πλευρικής υδροληψίας. Προβλέπεται να κατασκευαστεί στο αριστερό κατά τη ροή αντέρεισμα του ποταμού και ανάντη του φράγματος.

Εξαμμωτής (με δύο θαλάμους καθίζησης), ο οποίος θα κατασκευαστεί παραπλεύρως (στην αριστερή κατά τη ροή πλευρά) του φράγματος, μέσω του οποίου οι παροχές θα οδηγηθούν στη δεξαμενή φόρτισης και προς το σύστημα προσαγωγής.

Κλίμακα διόδου ιχθύων (Ιχθυόδρομος), με ακολουθία εν σειρά βαθμιδωμένων δεξαμενών για την ελευθεροεπικοινωνία των ιχθυοπληθυσμών ανάντη και κατάντη του φράγματος. Αυτή προβλέπεται να κατασκευαστεί στο δεξιό κατά τη ροή αντέρεισμα του ποταμού.

Σύστημα Προσαγωγής του Νερού, στις μονάδες του Σταθμού Παραγωγής, συνολικού μήκους 1475.00 m. Συνοπτικά το Σύστημα Προσαγωγής θα αποτελείται από α) την Υδραυλική Σήραγγα Κυκλικής Διατομής μήκους 1275 m, β) την Δεξαμενή Συλλογής Νερού (κατακόρυφο φρέαρ) και γ) τον Αγωγό Προσαγωγής GRP Ø2800 και μήκους ≈ 200 m.


Κτίριο Σταθμού Παραγωγής (ΥΗΣ), το οποίο προβλέπεται να κατασκευαστεί στο αριστερό κατά τη ροή του ποταμού αντέρεισμα, με υψόμετρο εισόδου σταθμού +227.50.
Εντός του κτιρίου του σταθμού, προβλέπεται η εγκατάσταση τριών (3) Μονάδων με στροβίλους τύπου Francis, οριζοντίου άξονα και ισχύος: οι δύο (2) πρώτες 4,50 MW και η τρίτη 1,70 MW. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα ανέρχεται σε 9.63 MW.Υπαίθριος Χώρος Μετασχηματιστών, περιφραγμένος, παραπλέυρως του (ΥΗΣ).

Δίκτυο Διασύνδεσης. Ο ΥΗΣ θα συνδεθεί με αποκλειστική γραμμή Μ.Τ. στον Υποσταθμό 150/33KV «Κασιδιάρη» ο οποίος εξυπηρετεί τις ανάγκες διασύνδεσης των γειτονικών Αιολικών Σταθμών «Κασιδιάρης Ι, ΙΙ», με την επέκταση κατά μιας (1ας) πύλης Μ/Σ 33/150kV. Η εν λόγω πύλη Μ/Σ θα κατασκευαστεί σε όμορο οικόπεδο του υφιστάμενου Υ/Σ 33/150kV «Κασιδιάρης». Το συνολικό μήκος της γραμμής Μέσης Τάσης (Μ.Τ.) θα ανέρχεται σε ≈ 13.90 km.

Μικρή Λεκάνη Κατάκλυσης. Η δημιουργούμενη μικρή λεκάνη κατάκλυσης, είναι εμβαδού 12.00 στρ. περίπου και όγκος της ανέρχεται στα 10540.00 m3 περίπου.Read More »
Νέο μικρό Υδροηλεκτρικό έργο εγκρίθηκε στο Δήμο Ζίτσας Νέο μικρό Υδροηλεκτρικό έργο εγκρίθηκε στο Δήμο Ζίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικο πάρτυ από τον σύλλογο γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Χριστουγεννιάτικο πάρτυ  από τον σύλλογο γονέων  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας

Χριστουγεννιάτικο πάρτυ!
Σας περιμένουμε στη αίθουσα τελετών του Α’ δημοτικού την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στις 5.00 μ.μ.
Να χορεψουμε, να διασκεδάσουμε & να περασουμε πολυ όμορφα .
– Αφήγηση παραμυθιού : μια πράξη αγάπης από τους ηθοποιούς του θέατρο Φαος
– facepainting
– Zumba & άλλες εκπλήξεις !!!

Σας περιμένουμε όλους

Read More »
Χριστουγεννιάτικο πάρτυ από τον σύλλογο γονέων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας Χριστουγεννιάτικο πάρτυ  από τον σύλλογο γονέων  του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Δωρεά από την Διεθνή Ανθρωπιστική Οργάνωση της Ελβετίας Griechenlandhilfe Schweiz στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Δωρεά από την Διεθνή Ανθρωπιστική Οργάνωση της Ελβετίας Griechenlandhilfe Schweiz στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ευχαριστεί την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση της Ελβετίας Griechenlandhilfe Schweiz και τον εκπρόσωπο της κ. Τουζλίδη Χρήστο για την μεγάλη προσφορά τροφίμων καθώς και για τη συνεχή στήριξη στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.

Η ανάγκη βοήθειας στους συνδημότες μας που ανήκουν στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι συνεχής. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δέχεται τις προσφορές σας καθημερινά 7:00 – 15:00 στα γραφεία του.


Στοιχεία επικοινωνίας:
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ώρες λειτουργίας : 07:00 – 15:00
Αγίου Δονάτου,
Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα
Τηλ.: 2665021438

Email: kp@igoumenitsa.gr
Facebook: www.facebook.com/kpIgoumenitsas/

Read More »
Δωρεά από την Διεθνή Ανθρωπιστική Οργάνωση της Ελβετίας Griechenlandhilfe Schweiz στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας. Δωρεά από την Διεθνή Ανθρωπιστική Οργάνωση της Ελβετίας Griechenlandhilfe Schweiz στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηγουμενίτσας. Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας

Καλείστε να συμμετέχετε στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13.12.2023 και ώρα 19:00 στα γραφεία του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, με θέματα ημερησίας διάταξης τα παρακάτω:

1ον : Έγκριση Πρακτικού προηγούμενης συνεδρίασης ΔΣ.

2ον : Ενημέρωση για τις δραστηριότητες της Δ.Ε. από το προηγούμενο Δ.Σ.
Εισηγητής ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

3ον : Ενημέρωση εκπροσώπων Επιμελητηρίου για την συμμετοχή τους σε Επιτροπές.

4ον : Σύσταση Επιτροπών Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας για το έτος 2024.
Εισηγητής ο κ. Ηλίας Τσακίρης, Β΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.

5ον : Επικαιροποίηση Ανταποδοτικών Υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
έναντι της ετήσιας Συνδρομής έτους 2024 (Ν.4497/2017 αρθ.75 παρ.7&8).
Εισηγητής ο κ. Ανδρέας Σταύρου, Γεν. Γραμματέας του Επιμελητηρίου..

6ον : Τρέχοντα θέματα


Read More »
Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Mε τον Ηλία Βρεττό η εορταστική μουσική βραδιά της ΚΑΕ Παραμυθιά

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Mε τον Ηλία Βρεττό η εορταστική μουσική βραδιά της ΚΑΕ Παραμυθιά

Read More »
Mε τον Ηλία Βρεττό η εορταστική μουσική βραδιά της ΚΑΕ Παραμυθιά Mε τον Ηλία Βρεττό η εορταστική μουσική βραδιά της ΚΑΕ Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση από την ΑΡΩΓΗ και το ΚΑΠΗ στο θέατρο Καρκαμίσι

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση από την ΑΡΩΓΗ και το ΚΑΠΗ στο θέατρο Καρκαμίσι


TO NΠΔΔ APΩΓH του Δήμου Σουλίου, σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ, σας προσκαλεί στην Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων “Καρκαμίσι” την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 17:30.


Read More »
Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση από την ΑΡΩΓΗ και το ΚΑΠΗ στο θέατρο Καρκαμίσι Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση από την ΑΡΩΓΗ και το ΚΑΠΗ στο θέατρο Καρκαμίσι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Δημογραφικό: Αρνητικό ρεκόρ για Ελλάδα – Στην 6η θέση παγκοσμίως στη γήρανση του πληθυσμού

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Δημογραφικό: Αρνητικό ρεκόρ για Ελλάδα – Στην 6η θέση παγκοσμίως στη γήρανση του πληθυσμού


Στη διάρκεια του 2022, δηλαδή του τελευταίου έτους για το οποίο η ΕΛΣΤΑΤ έχει ολοκληρωμένη στατιστική εικόνα, επιβεβαιώθηκε η τάση συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού: Οι γεννήσεις ήταν μειωμένες κατά 10,31% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε απόλυτους αριθμούς, το 2022 γεννήθηκαν 76.541 παιδιά -και, προοπτικά, νέοι Έλληνες πολίτες- ήτοι 8.805 λιγότερα από τα 85.346 παιδιά που καταγράφηκαν στα ληξιαρχεία ανά την επικράτεια το 2021.

Μάλιστα, το σύνολο των γεννήσεων του 2022 κατέρριψε κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ για τη χώρα μας από το 1955, καθώς για πρώτη φορά από τότε που τηρούνται επίσημα και έγκυρα στατιστικά στοιχεία, καταγράφηκαν λιγότερες bαπό 80.000 γεννήσεις ετησίως στην Ελλάδα. Το πιο δυσοίωνο στοιχείο είναι όμως ότι τα τελευταία 67 χρόνια οι γεννήσεις στην Ελλάδα βαίνουν σταδιακά μειούμενες. Η δε καθοδική τάση γίνεται πιο έντονη τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά από το 2008, μια χρονική περίοδο που χαρακτηρίστηκε από την οικονομική κρίση, τόσο παγκοσμίως όσο -και ίσως πολύ πιο επώδυνα για την πλειονότητα των πολιτών- στην Ελλάδα. Έτσι, ενώ τη δεκαετία των ’00s εκδηλώθηκε μια αναλαμπή αύξησης των γεννήσεων, από το 2008 και εξής ο πληθυσμιακός κατήφορος κυριαρχεί. Και προβληματίζει, βεβαίως, θέτοντας επιτακτικά ακόμη και ζήτημα ύπαρξης της Ελλάδας στο βάθος του χρόνου.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές «ανά μέσο όρο πενταετίας από το 1955, ο αριθμός των θανάτων συνεχώς αυξάνεται. Μάλιστα, την τριετία 2020-2022 η αύξηση είναι αισθητά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των προηγούμενων χρονικών περιόδων. Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως αυτό οφείλεται στην πανδημία του κορονοϊού, για τα έτη 2021 και 2022, όμως η εκτίναξη των θανάτων στους 131.084 το 2020 από τους 124.954 που ήταν το 2019, μαρτυρά πως το πρόβλημα είναι βαθύτερο».

Εύλογα, λοιπόν, διατυπώνεται η υπόθεση ότι η Ελλάδα θα είναι όλο και πιο ευάλωτη στο μέλλον, όλο και πιο ανίσχυρη να αντισταθεί σε κύματα μετανάστευσης από τον διεθνή περίγυρο. Η προοπτική «κατάκτησης» της Ελλάδας από φύλα διαφορετικής εθνοτικής, θρησκευτικής, πολιτισμικής κ.λπ. προέλευσης, δεν είναι μια εθνικιστικού και αντιδραστικού τύπου κινδυνολογία.


Read More »
Δημογραφικό: Αρνητικό ρεκόρ για Ελλάδα – Στην 6η θέση παγκοσμίως στη γήρανση του πληθυσμού Δημογραφικό: Αρνητικό ρεκόρ για Ελλάδα – Στην 6η θέση παγκοσμίως στη γήρανση του πληθυσμού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Το νηπιαγωγείο Πέρδικας στην Γαλλία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Το νηπιαγωγείο Πέρδικας στην Γαλλία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1


Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1 για τη Σχολική Εκπαίδευση το Νηπιαγωγείο μας φιλοξενήθηκε σήμερα στη σχολική μονάδα Anne Frank-Jean Moulin στο Halluin της Lille για δραστηριότητες παρακολούθησης μαθημάτων (job shadowing activities) και ανταλλαγές καλών πρακτικών.

Με την αεικίνητη και υπερδραστήρια Rozenn και το δυναμικό τμήμα της περάσαμε τη μέρα μας ξεκινώντας σε ένα πρώτο επίπεδο με δραστηριότητες ρουτίνας, αθλητικές δραστηριότητες και εκμάθηση βασικού λεξιλογίου μέσα από την ανάγνωση παραμυθιού, όπως επίσης και προσεγγίσεις των τεχνών στο Νηπιαγωγείου.

Ανταλλάξαμε ιδέες και εμπειρίες και θέσαμε τις βάσεις για μελλοντικές συνεργασίες.Και έπεται συνέχεια….Read More »
Το νηπιαγωγείο Πέρδικας στην Γαλλία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1 Το νηπιαγωγείο Πέρδικας στην Γαλλία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA1 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυκής

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυκής

Read More »
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυκής Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυκής Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Το παραμύθι της Παραμυθιάς δεν λησμονιέται… | Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Το παραμύθι της Παραμυθιάς δεν λησμονιέται… | Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος


Οι πρώτες μου αναμνήσεις από την Παραμυθιά με φέρνουν πίσω στο 1974 και οι φωτογραφίες του Φρεντ Μπουασονά ξύπνησαν τη μνήμη μου, λες και άλλαξαν ελάχιστα πράγματα μεταξύ αρχής και τέλους του 20ού αιώνα.

Δυστυχώς, τα 30 τελευταία χρόνια με τη στήριξη των ευρωπαϊκών ταμείων, των λεγόμενων ταμείων συνοχής, οι αιωνόβιες γοητείες αυτής της πύλης προς την Ανατολή διαλύθηκαν σε μια ομίχλη από τσιμέντο.

Η Παραμυθιά οφείλει το όνομά της στην Παναγία Παρηγορήτρια (Παραμυθία στην αρχαία ελληνική)· ιδρύθηκε γύρω στο έτος 1000 ανάμεσα στους αρχαίους οικισμούς Φωτική και Ελέα, στις πηγές του ποταμού Κωκυτού, παραποτάμου του Στύγα-Αχέροντα «που δημιουργήθηκε από τα δάκρυα των συγγενών των νεκρών στο δρόμο που οδηγεί στον Άδη». Η Παραμυθιά ανοίγει λοιπόν τα Ηλύσια Πεδία μπροστά στον μακρύ δρόμο των μοιρολογιών προς τις αμετάκλητες πύλες του Άδη, το Νεκρομαντείο.

Κατά την άποψή μου, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την προέλευση των παραδοσιακών τραγουδιών που συνοδεύονται από κλαρίνο και βιολί και θρηνούν σε κάθε ευκαιρία της καθημερινότητας: γάμος, βαφτίσια, κηδεία, πανηγύρι… Ολόκληρη η Ήπειρος γεννήθηκε εδώ, από τη θλίψη των ζωντανών και τη νοσταλγία των νεκρών.

Η πόλη ριζωμένη στους πρόποδες του Γκορίλα, πρώτος πύργος ενός μακρού τείχους, παρέχει πρόσβαση στην Ανατολή μέσω μιας άλλης οδού της Ιστορίας, της Εγνατίας Οδού, στα Ιωάννινα, πρώτη πόλη της Ανατολής στο δρόμο των Σταυροφοριών. Κάπου στο σταυροδρόμι αυτών των κόσμων, ανάμεσα στο είναι και στο μηδέν, υπάρχει ένα μέρος όπου οι θόρυβοι της σιγής αποκαλύπτουν στον καθέναν το πεπρωμένο του κάτω από μια βελανιδιά.

Το ιερό της Δωδώνης αποτελεί τα αρχαία διόδια των θεών, στην οδό όπου τα έθνη διαπραγματεύονται την Ουσία τους πριν ή μετά από κάθε μας μάχη. Σφαγές διαπράχθηκαν πολλές, όπως το 1611, όταν ο Επίσκοπος Διονύσιος ο Φιλόσοφος, διοργάνωσε μία από τις πρώτες επαναστάσεις κατά της Μεγάλης Πύλης, κλασική εξέγερση, προδοσία και αίμα, όπου πολλοί εξαγόρασαν την επιβίωσή τους με τίμημα την αλλαγή θρησκεύματος. Ατέλειωτη τραγωδία των Βαλκανίων. Πιο νότια, σε κάποιους οικισμούς στις άγονες κορυφές που δεσπόζουν πάνω από τον Αχέροντα, γεννήθηκαν άνδρες και γυναίκες ακούραστοι χάρη στον πλατύ τους θώρακα και ικανοί αναρριχητές χάρη στα κοντά τους πόδια. Φυσική επιλογή ορεσίβιων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την επιρροή των Οθωμανών, νικητές σε όλες τις μάχες που έδωσαν εκτός από την τελευταία, οι Σουλιώτες ωθήθηκαν στην αυτοκτονία ή στην εξορία, προδομένοι από τον δαίμονα της διχόνοιας.

Μέχρι την άφιξη της συνοχής, το ξεμπαρκάρισμα της διασποράς στην Ηγουμενίτσα, συνήθως την ώρα του ζενίθ, προκαλούσε ανεξάντλητη μαγεία. Τόση μαγεία για την επιστροφή προσφέρεται μόνο στους λαούς που τραγουδούν για τα Ιεροσόλυμά τους και επιστρέφουν στον Ναό έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι. Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί νιώθω τόσο δεμένος με τον εβραϊκό λαό, τους μαύρους της Αμερικής και όσους έχουν εκτοπιστεί από τη γη τους.

Διότι η Ήπειρος είναι επίσης γη πόνου, φτώχειας. Μια γη που έδιωξε το μέλλον της για να χτίσει τη τύχη άλλων, το μοιραίο της ξενιτειάς ―γης των ξένων― όρος ανύπαρκτος στη γαλλική ή στην αγγλική, που ίσως αποδίδεται στη γερμανική με τον όρο fremde. Η ξενιτειά αντιπροσωπεύει όλους αυτούς τους μακρινούς προορισμούς, πέρα από τον ορίζοντα με μια μουσικότητα που ενέχει μια πολυσύνθετη μελαγχολία, ανάμεσα σε θάμβο και μουντάδα, που την τραγουδούν μπλουζ, κλέζμερ, ρεμπέτικο ή δημοτικό.

Με τη σκληρότητα και τη σοφία των τοπίων μπορούν να συγκριθούν μόνο η σκληρότητα και η σοφία των ανθρώπων. Έτσι, ένα πρωί, πριν ακόμη κλείσω τα έξι, ανακάλυψα ξυπνώντας, κρεμασμένη από τα πίσω πόδια, δίπλα στην τραμπάλα μου κάτω από την καρυδιά της αυλής, την κατσικούλα μου να στάζει αίματα, σφαγμένη και γδαρμένη για το Δεκαπενταύγουστο.

Ο παππούς μου για να με παρηγορήσει μου διηγήθηκε την ιστορία του Μπάρμπα Θωμά, το μόνο βιβλίο που είχε διαβάσει ποτέ του, μαζί με τις διαθήκες του Θεού. Χρόνια αργότερα, θέλοντας να του κάνω ένα δώρο ζήτησα από ένα βιβλιοπωλείο την Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά και όταν ο βιβλιοπώλης μου έδωσε το γνωστό αμερικανικό μυθιστόρημα, τότε μόνο κατάλαβα αποσβολωμένος ότι είχα ακούσει το διήγημα αυτό δεκάδες φορές χωρίς ποτέ να συνενώσω τις δύο αυτές ιστορίες· ο παππούς μου να μου διηγείται δακρυσμένος τη θλιβερή και καθολική αφήγηση του αποχωρισμού, της μιζέριας και της αδικίας, την καθολική δυστυχία των κολασμένων της γης, χωρίς χροιά χρώματος ή θρησκείας…

Το μυθιστόρημα αυτό έγινε έτσι το παραμύθι ενός τροβαδούρου που μπορούσε να μελοποιηθεί σε όλες τις μουσικές της ξενιτειάς.

Παραμυθιά είναι μια μεγάλη ιστορία ξενιτεμού και επαναπατρισμού. Ακόμη και το λείψανο του Αγίου Δονάτου, του πολιούχου της, μεταφέρθηκε με τις σταυροφορίες και βρίσκεται σήμερα στο νησί Μουράνο σε μια εκκλησία της Βενετίας. Ο Άγιος Δονάτος, που κάποτε σκότωσε το στοιχειό που δηλητηρίαζε τα νερά της πηγής, θρηνεί σήμερα στη λιμνοθάλασσά του…

Η Παραμυθιά είναι επίσης τετρακόσιες πηγές, μία για την κάθε οικία, τις περισσότερες από τις οποίες σκεπάζει σήμερα η γη μαζί με τα βαριά τους μυστικά. Σταυροδρόμι της αντίστασης και της συνεργασίας με τον εχθρό, με τους ήρωές της, όπως ο Σπύρος Τσίτσος που σκοτώθηκε από τη Μεραρχία Εντελβάις ή ο Ταγματάρχης Ντέιβιντ Γουάλας, βρετανός καταδρομέας, προσωπικός φίλος του Άντονι Έντεν, πρώτο θύμα πολυβολισμού στη μάχη της Μενίνας…

Mαρτυρική πόλη, με τους 49 εκτελεσμένους, όλοι πρόκριτοι, που συνελήφθησαν χαράματα από τα κρεβάτια τους, απομακρύνθηκαν από τα μάτια των παιδιών τους, ορισμένοι μαζί με τα παιδιά τους, που τους παρέσυρε η θύελλα των δυνάμεων του κακού και για το αίμα των οποίων πάρθηκε εκδίκηση, με νέες οδύνες και νέα εξορία. Για άλλους πρόκριτους, το θλιβερό ταξίδι της τελευταίας εξόδου είχε ως κατάληξη τους καπνούς, τις φωτιές του απερίγραπτου που άναψε ο άριος —αλήθεια, πόσο θυμίζει το γαλλικό «ριέν» (τίποτα) ο όρος «αριέν»— άνθρωπος στο Άουσβιτς. Απ’ αυτούς απομένει μόνο η μνήμη μας, αιώνιος πόρος της διάσωσής μας.

Ο δρόμος του μισεμού ήταν πάντοτε πιο εύκολος από τον δρόμο του γυρισμού, σαν κατάρα.

Ο Σωτήριος Βούλγαρης, αφού περιπλανήθηκε, βρήκε την τύχη του στη Ρώμη. Για να γίνει πιο ανάλαφρο το βήμα του, χάρισε στην πόλη ένα ωραίο σχολικό κτίριο, ώστε χάρη στη μάθηση της γραφής και των γραμμάτων να παρηγορούνται με την αλληλογραφία οι οικογένειες όλων εκείνων που θα τον ακολουθούσαν κάποτε.

Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να σηκώσουμε τα μάτια στον ουρανό, κάτω από τη βελανιδιά στη Δωδώνη, και να ρωτήσουμε τον Δία για το ανάθεμα αυτό;
Μήπως η επιστροφή του Αγίου Δονάτου θα ευνοούσε την επιστροφή όλων των ξενιτεμένων;Μήπως πάλι θα πρέπει να ρωτήσουμε έναν ξένο που οικειοθελώς επέλεξε τον αντίστροφο δρόμο, όπως ο Ταγματάρχης Γουάλας, αιώνιος πολίτης, ανάμεσα στους πατέρες μας, σε τι έφταιξε και βρέθηκε ξενιτεμένος στη γη των ξενιτεμένων;

Όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στα κάστρα των Φράγκων, πάνω από την Παραμυθιά, θα συνάντησε το πεπρωμένο του στο βλέμμα της Μέδουσας και, μαγεμένος, δεν είχε πια επιστροφή.

Μήπως θα πρέπει να ρωτήσουμε τους Μαζάρ και Νουρή Ντίνο, ποια τρέλα τους ώθησε στη ναζιστική στολή, με αποτέλεσμα η ενυπάρχουσα δικαιοσύνη να εκφέρει την τραγική απόφαση του οφθαλμού αντί οφθαλμού και του εξοστρακισμού;

Μήπως θα πρέπει να ρωτήσουμε όλους όσοι μπάρκαραν ή πήραν τον σιδηρόδρομο ―με όλη τη σημασία τη λέξης― με προορισμό τις ξύλινες παράγκες του Σαρλερουά ή του Ρουρ, οι περισσότεροι για ένα ή δύο χρόνια, ίσα ίσα να βγάλουν τα απαραίτητα για να χτίσουν σπίτι…

Έχτισαν τα σπίτια τους και τα σπίτια των παιδιών τους, αλλά για ποιο λόγο ενδυναμώνεται η έξοδός τους με την κάθε επιστροφή τους;

Mήπως θα πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας για ποιο λόγο μας τρέπει σε φυγή η λαμπρότητα αυτής της γης; Μήπως από φόβο ότι με την ανεπαρκή μας γνώση θα καταστρέψουμε αυτή την πανέμορφη και πρωτόγονη φύση;

Παραδόξως, τα πλούτη της συνοχής φτώχυναν την Ελλάδα. Και αντί να χτίσουμε ακροπόλεις, ανοίξαμε μόνο χωματερές, καθρέπτες της αυτοκαταστροφής, σύγχρονα ερείπια ενός έθνους που κινδυνεύει να βυθιστεί.

Και κάθε κατάρρευση προμηνύει νέες αποχωρήσεις και οδυνηρές εποποιίες, ομηρικό πεπρωμένο ενός μαζοχιστικού λαού που αντλεί τη δημιουργική του ενέργεια στην κινητική δύναμη της πτώσης του.

Κανένα άλλο μέρος από τον ποταμό Αχέροντα και την περιοχή του δεν περικλείει τόσους ανθρώπους, θρησκείες, κειμήλια, αγίους, κάστρα, πηγές, ποταμούς, μάχες, πολέμους, επαναστάσεις, μάρτυρες και ξενιτεμένους, ξεπεσμούς και ανόδους, τόσους θανάτους και τόσους μύθους.

Γι’ αυτό η Παναγιά η Παραμυθία, για να παρακολουθεί μια τόσο πλούσια Ιστορία από την πρώτη θέση, διάταξε τους βυζαντινούς υπηρέτες της, να την τοποθετήσουν πιο χαμηλά από το κάστρο, στα Ηλύσια Πεδία στις εκβολές του Κωκυτού, κατά μήκος του δρόμου του θρήνου, αιώνια παρηγορήτρια σ’ αυτό το
 μονοπάτι των αναχωρήσεών μας.*O Γιάννης Παπαδόπουλος ειναι Διευθυντής της Μ.Ε.Θ Παιδιατρικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Jolimont Βελγίου και ιστορικός ερευνητής


Read More »
Το παραμύθι της Παραμυθιάς δεν λησμονιέται… | Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος Το παραμύθι της Παραμυθιάς δεν λησμονιέται… | Γράφει ο Γιάννης Παπαδόπουλος Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ
Read More »
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής με την μέθοδο της απασχόλησης στα Ιωάννινα

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής με την μέθοδο της απασχόλησης στα Ιωάννινα


Τρεις ημεδαποί κατηγορούνται για κλοπή, ενώ συνελήφθη μία ημεδαπή για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων υπόθεση κλοπής σε κατάστημα, η οποία έγινε την Τρίτη (5-12-2023) στα Ιωάννινα.

Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ημεδαπών (2 γυναικών και ενός άνδρα), που κατηγορούνται για κλοπή και συνελήφθη μία ημεδαπή, που κατηγορείται για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε, οι τρείς κατηγορούμενοι, εισήλθαν σε κατάστημα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών και με την μέθοδο της απασχόλησης κατάφεραν να αφαιρέσουν κινητό τηλέφωνο αξίας -1249- ευρώ.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεση, το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο βρέθηκε στην κατοχή ημεδαπής, η οποία συνελήφθη και στην οποία το είχαν παραδώσει οι (3) πρώτοι κατηγορούμενοι κι αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.Read More »
Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής με την μέθοδο της απασχόλησης στα Ιωάννινα Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής με την μέθοδο της απασχόλησης στα Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Συγκέντρωση και πορεία για τα 15 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Συγκέντρωση και πορεία για τα 15 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Αρκετοί συμπολίτες βρέθηκαν την Τετάρτη 6 Δεκ. μμ στον πεζόδρομο στην Ηγουμενίτσα, για να καταγγείλουν την εγκληματική καταστολή που ξετυλίγεται την περίοδο της δεξιάς διακυβέρνησης.

Με αφορμή τα 15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη, ύστερα από κάλεσμα οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, Μ-ΛΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ (μ-λ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Έντονο ήταν το μήνυμα κατά της αστυνομικής εγκληματικής καταστολής μετά τον πυροβολισμούς και το θάνατο νεολαίων Ρομά, αλλά και της αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης.

Αυτό ακριβώς αποτυπώθηκε στις προκηρύξεις που μοιράστηκαν και στα συνθήματα που φωνάχτηκαν στην πορεία


Read More »
Συγκέντρωση και πορεία για τα 15 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου Συγκέντρωση και πορεία για τα 15 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Νέα θέση εργασίας στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Νέα θέση εργασίας στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου


Η ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΥΝ.Π.Ε. συνεχίζοντας την αναπτυξιακή της πορεία, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να απευθύνει πρόσκληση υποβολής βιογραφικών σημειωμάτων για την πλήρωση θέσης που θα καλύψει ανάγκες της Τράπεζας.

Τίτλος Θέσης: Υπάλληλος Κανονιστικής Συμμόρφωσης (Compliance Officer)

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το κείμενο της Προκήρυξης, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.epirusbank.com

Προθεσμία υποβολής βιογραφικών σημειωμάτων μέχρι και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023, μόνο ηλεκτρονικά, στην ακόλουθη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: hr@epirusbank.gr

Συνεταιριστική Τράπεζα
Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού


Read More »
Νέα θέση εργασίας στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου Νέα θέση εργασίας στη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Μέλη και φίλοι της Ενωμένης Ρωμηοσύνης από την Θεσπρωτία για προσκύνημα στην Ναύπακτο

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Μέλη και φίλοι της Ενωμένης Ρωμηοσύνης από την Θεσπρωτία για προσκύνημα στην Ναύπακτο

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, μέλη και φίλοι της Ενωμένης Ρωμηοσύνης Θεσπρωτίας, πραγματοποιήσαμε με τη βοήθεια του Θεού και συνοδευόμενοι από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Γηρομερίου, τρία προσκυνήματα στη Ναύπακτο.

Από το πρώτο κιόλας μοναστήρι είχαμε τη μεγάλη χαρά να συναντήσουμε μέλη από την Ενωμένη Ρωμηοσύνης των Πατρών, που με περισσή αγάπη μας περίμεναν και συμμετείχαν μαζί μας σε όλα τα προσκυνήματα.

Επισκεφθήκαμε το γυναικείο Μοναστήρι της Παναγίας της Βαρνάκοβας, της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, ένα από τα αρχαιότερα μοναστήρια της Ελλάδας, που δυστυχώς το 2020 κάηκε ολοσχερώς και γίνεται μεγάλη προσπάθεια αναστήλωσης από την αδελφότητα και με την βοήθεια των πιστών προσκυνητών!

Κατόπιν, μεταβήκαμε στην επίσης γυναικεία Ιερά Μονή Βομβοκούς που τιμάται στον Τίμιο Πρόδρομο, όπου προσκυνήσαμε και το ιερό Λείψανό του!

Τρίτη και τελευταία στάση για προσκύνημα, το απόγευμα, πριν την επιστροφή μας, το Ιερό γυναικείο Ησυχαστήριο της Παναγίας Γοργοεπηκόου, εντός της γραφικής και ιστορικής πόλεως της Ναυπάκτου, το οποίο ίδρυσε πριν από 70 χρόνια περίπου, ο ενάρετος γέροντας π. Αρσένιος. Είχαμε ευλογίες πολλές!

Η αγάπη και η φιλοξενία και από τα τρία μοναστήρια, θα μείνει στην καρδιά μας ανεξίτηλα χαραγμένη!
Στην Ναύπακτο, συναντηθήκαμε και με τα μέλη της Ενωμένης Ρωμηοσύνης Ναυπάκτου και όλοι μαζί, παρακαθίσαμε σε κοινό τραπέζι, σε ένα όμορφο σημείο της πόλης, όπου φάγαμε νόστιμα θαλασσινά και άλλα νηστίσιμα εδέσματα, ανταλλάξαμε απόψεις και αλληλοστηριχθήκαμε στον κοινό αγώνα για την ζωή και την πίστη μας.
Ευχόμαστε η χάρις του Θεού να μας αξιώσει και πάλι να ζήσουμε αντίστοιχες εμπειρίες!

   
Read More »
Μέλη και φίλοι της Ενωμένης Ρωμηοσύνης από την Θεσπρωτία για προσκύνημα στην Ναύπακτο Μέλη και φίλοι της Ενωμένης Ρωμηοσύνης από την Θεσπρωτία για προσκύνημα στην Ναύπακτο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων ΗπείρουΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Καλούνται τα μέλη του ΔΣ της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ. « Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ » , σε συνεδρίαση τις 11 Δεκεμβρίου ημέρα Δεύτερα και ώρα 11.00 στο γραφείο της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ με τα εξής θέματα : :

1. Ενημέρωση για τη διάθεση πινακίδων τιμών

2. Ενημέρωση για τα ταμειακά και λειτουργικά έξοδα.

3. Απολογισμός θερινής τουριστικής σεζόν .

4. Προσφορά από web way για την ιστοσελίδα www.tripto-epirus.gr .

5. Προγραμματισμός ετήσιου συνεδρίου ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ .

6. Διάφορες προτάσεις των μελών του ΔΣ.Read More »
Συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου Συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Ερώτηση του βουλευτή Νίκου Έξαρχου, και άλλων βουλευτών του ΚΚΕ για το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στο νομό Θεσπρωτίας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Ερώτηση του βουλευτή Νίκου Έξαρχου, και άλλων βουλευτών του ΚΚΕ για το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στο νομό Θεσπρωτίας
 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Θέμα: Για το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στο νομό Θεσπρωτίας

Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» υλοποιείται από το 2017 και παρέχει σχολικά γεύματα σε μαθητές και μαθήτριες δημόσιων Δημοτικών Σχολείων προκειμένου να καλυφθούν, όσο το δυνατό, οι ανάγκες σίτισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού. Όμως, η λογική της ζυγαριάς του κόστους-οφέλους, πουυλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες, είχε ως αποτέλεσμα να δοθεί η υλοποίηση του προγράμματος σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που σκοπό έχουν προφανώς το κέρδος. Μια λογική που οδηγεί να σιτίζονται τα παιδιά με χαλασμένα γεύματα, ακατάλληλα και επικίνδυνα για την υγεία τους.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 24/11 στο σχολικό γεύμα που διανεμήθηκε στους μαθητές του δημοτικού σχολείου Γλυκής του Ν.Θεσπρωτίας βρέθηκαν σκουλήκια. Για να μειωθεί όσο γίνεται το κόστος παρασκευής του σχολικού γεύματος η συσκευασία είναι απαράδεκτη. Δεν υπάρχει καπάκι αλλά μεμβράνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μαθητές των ολοήμερων τμημάτων, οι οποίοι σιτίζονται στο σχολείο, αφού το ανοίξουν να μην μπορούν, εάν θελήσουν, να το ξανακλείσουν και να το πάρουν σπίτι και αναγκαστικά το πετούν. Η σαλάτα όλο το φθινόπωρο ήταν μόνο λάχανο. Επιπλέον υπάρχουν γεύματα που είναι απολύτως λιτά π.χ. το φιλέτο ψαριού.

Μάλιστα, το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων δεν εφαρμόζεται σε όλες τις σχολικές δομές
.
  Συγκεκριμένα, στον νομό Θεσπρωτίας το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων εφαρμόζεται σε 13 από τα 24 Δημοτικά Σχολεία (54%), ενώ είναι εκτός τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όλα αυτά τη στιγμή που η ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, η εκτίναξη των τιμών σε Ενέργεια και καύσιμα, έχουν τινάξει στον αέρα τον οικονομικό προϋπολογισμό των λαϊκών οικογενειών οδηγώντας τους σε απόγνωση, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να περικόπτουν δαπάνες από τη σίτιση των παιδιών τους. Επιπλέον, η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας του ολοήμερου προγράμματος (νηπιαγωγεία-δημοτικά σχολεία), δηλαδή η επέκταση του χρόνου παραμονής των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στο χώρο του σχολείου κατά δύο διδακτικές ώρες, αυξάνει και τις ανάγκες σίτισής τους.

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υγιή, ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, ώστε να αποκτήσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, να προληφθούν ασθένειες, να προαχθεί η υγεία τους. Επομένως, δεν μπορεί να παίζεται στα «ζάρια» της κερδοφορίας των ιδιωτικών εταιρειών.

Είναι ανάγκη με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή των ιδιωτών να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο ενιαίο επιστημονικά καταρτισμένο διατροφικό πρόγραμμα για όλους τους μαθητές προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οικ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
Άμεσα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη χορήγηση ασφαλούς και ποιοτικού σχολικού γεύματος. Να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση και η κατάλληλη υποδομή στα σχολεία (π.χ. τραπεζαρίες) και να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό (τραπεζοκόμοι, καθαρίστριες), ώστε να σιτίζονται όλα τα παιδιά με όρους υγιεινής και ασφάλειας με χρηματοδότηση και ευθύνη του κράτους.
Να αυξηθεί γενναία η χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν όλα τα δημοτικά σχολεία του Ν. Θεσπρωτίας και όχι μόνο το 54%. Να υπάρξει καθολική κάλυψη όλων των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων με σχολικά γεύματα και διεύρυνση του προγράμματος στην Προσχολική και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Να ανακληθεί η εγκύκλιος που μετακυλίει την ευθύνη ελέγχου της υγιεινής και της ποιότητας των σχολικών γευμάτων στους εκπαιδευτικούς με τη σύσταση αντίστοιχων επιτροπών παραλαβής και να γίνεται η παράδοση με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Read More »
Ερώτηση του βουλευτή Νίκου Έξαρχου, και άλλων βουλευτών του ΚΚΕ για το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στο νομό Θεσπρωτίας Ερώτηση του βουλευτή Νίκου Έξαρχου, και άλλων βουλευτών του ΚΚΕ για το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» στο νομό Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Σκρέκας: Ζητήθηκε από την αγορά να μειώσει κατά 10% την τιμή στο αρνί – Πώς διαμορφώνεται το «καλάθι των Χριστουγέννων»

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Σκρέκας: Ζητήθηκε από την αγορά να μειώσει κατά 10% την τιμή στο αρνί – Πώς διαμορφώνεται το «καλάθι των Χριστουγέννων»


Συνεχίζονται οι συζητήσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα με τους εκπροσώπους της αγοράς και όπως γνωστοποίησε μιλώντας με δημοσιογράφους, ζητήθηκε από την αγορά να μειώσει τις τιμές στο αρνί έως και 10%, καθώς και να συγκρατήσει, στα περσινά επίπεδα, τις τιμές σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες, που αφαιρέθηκαν όμως από το «Καλάθι των Χριστουγέννων».

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε όλο το εύρος προϊόντων και υπηρεσιών ενώ, σύντομα, θα μπορούν και οι ίδιοι οι καταναλωτές, άμεσα, να καταγγέλουν παραβάσεις που εντοπίζουν μέσα από την εφαρμογή eKatanalotis.

Υπενθυμίζεται, ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, στις 13 Δεκεμβρίου, στο καλάθι του νοικοκυριού προστίθενται έξι είδη που αγοράζουν οι περισσότεροι καταναλωτές για το εορταστικό τραπέζι και, ουσιαστικά, το καλάθι του νοικοκυριού μετατρέπεται σε «καλάθι των Χριστουγέννων».

Ουσιαστικά δηλαδή σε ό,τι αφορά στα νωπά κρεατικά, στο εορταστικό καλάθι περιλαμβάνονται η γαλοπούλα, το αρνί και το κατσίκι, αλλά και το χοιρινό και το μοσχαρίσιο καθώς αυτά τα είδη βρίσκονται και στο καλάθι του καταναλωτή.

Στη μάχη όμως κατά της ακρίβειας εκτός από το εορταστικό καλάθι οι καταναλωτές μπορούν να αναζητούν και τα 1.286 είδη από 100 εταιρείες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «μόνιμης μείωσης τιμής». Όπως είπε ο υπουργός, η μεσοσταθμική μείωση των τιμών αυτών των 1.286 ειδών είναι 5,5% καθώς οι τιμές έχουν μειωθεί, για τουλάχιστον έξι μήνες, σε ποσοστό που ξεκινάει από 5%, αλλά σε κάποια είδη φτάνουν και στο 10%.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, ο υπουργός, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάϊ τόνισε ότι:

«Η τήρηση της νομιμότητας και ο σεβασμός όλων των οφειλετών χωρίς διακρίσεις αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και όποιος παρανομεί θα πληρώνει βαρύ τίμημα.

Καθημερινά το υπουργείο Ανάπτυξης δέχεται 10-20 καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520, οι οποίες ελέγχονται, διασταυρώνονται και κατόπιν αυτού παρεμβαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες».

Ο υπουργός έκανε αναφορά και στην εφαρμογή e-kataggelies που θα προστεθεί, μέχρι το τέλος του μήνα, όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά, στην εφαρμογή του e-katanalotis.

Μέσω αυτής της εφαρμογής, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να στέλνει φωτογραφία του προϊόντος ή να στέλνει μήνυμα, όταν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει παρανομία και θα επιλαμβάνονται του θέματος οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Αναφορικά με τις προσφορές στα καταστήματα ο υπουργός υπογράμμισε ότι έρχεται ρύθμιση στις αρχές του 2024 που θα βάλει τέλος στις εικονικές προσφορές .

Επισυνάπτονται ο πίνακας με τα είδη που αποτελούν το Καλάθι του Καταναλωτή και ο πίνακας με τα έξι είδη που προστίθενται και όλα τα είδη, μαζί, αποτελούν το Καλάθι των Χριστουγέννων.
Read More »
Σκρέκας: Ζητήθηκε από την αγορά να μειώσει κατά 10% την τιμή στο αρνί – Πώς διαμορφώνεται το «καλάθι των Χριστουγέννων» Σκρέκας: Ζητήθηκε από την αγορά να μειώσει κατά 10% την τιμή στο αρνί – Πώς διαμορφώνεται το «καλάθι των Χριστουγέννων» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σοκολατένια αυγά Kinder Bueno – ΦΩΤΟ

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σοκολατένια αυγά Kinder Bueno – ΦΩΤΟ


Σοκολατένια αυγά Kinder Bueno: Γιατί τα ανακαλεί ο ΕΦΕΤ

Ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του Ε.Φ.Ε.Τ., κατά τη διενέργεια επιθεώρησης στο πλαίσιο διερεύνησης αναφοράς καταναλωτή, προέβη σε έλεγχο του τροφίμου “Kinder Bueno Eggs” των 80g, το οποίο διακινείται από την επιχείρηση “Lidl Hellas” όπου διαπιστώθηκε η μη αναγραφή στην ελληνική γλώσσα του συστατικού “αλεύρι σίτου”, το οποίο είναι αλλεργιογόνο καθώς περιέχει γλουτένη.Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου του προϊόντος από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Η επιχείρηση “Lidl Hellas” έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού με ανάρτηση σχετικής ανακοίνωσης στα καταστήματά της και στην ιστοσελίδα της.

Καλούνται οι καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στη γλουτένη και έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν να μην το καταναλώσουν.
Read More »
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σοκολατένια αυγά Kinder Bueno – ΦΩΤΟ Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί σοκολατένια αυγά Kinder Bueno – ΦΩΤΟ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Κρίστοφερ Κινγκ στην «Κ»: Στην Ηπειρο δεν ηχούσε κλαρίνο

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Κρίστοφερ Κινγκ στην «Κ»: Στην Ηπειρο δεν ηχούσε κλαρίνο

Γυναίκες και παιδιά της Αρίστης πριν από τον χορό στο αλώνι του χωριού, στις αρχές του 20ού αιώνα. Δεξιά εικονίζονται δύο μουσικοί, ένας με ντέφι και ένας με βιολί. [ΚΩΣΤΑΣ ΖΗΣΗΣ]

Μια πολυπολιτισμική πόλη, χτισμένη γύρω από τη λίμνη, όπου συνυπήρχαν αρμονικά άνθρωποι διαφορετικών εθνοτήτων μαζί με τις μουσικές τους. «Αυτά ήταν τα Ιωάννινα πριν από διακόσια χρόνια, μια εντελώς διαφορετική πολιτεία και κοινωνία από αυτήν που γνωρίζουμε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο Κρίστοφερ Κινγκ, που έχει κάνει την Ηπειρο δεύτερη πατρίδα του. «Είμαι βέβαιος ότι μεταξύ των διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων υπήρχε ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων».

Σε λίγες μέρες, στις 30 Νοεμβρίου, ο Αμερικανός διακεκριμένος μουσικολόγος έρχεται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα για να ανατρέψει μια βαθιά ριζωμένη πεποίθησή μας – ότι ηπειρωτικό τραγούδι συνεπάγεται κλαρίνο. Στην εκδήλωση με τον υπαινικτικό τίτλο «Οταν το βιολί ήταν βασιλιάς (King)», ο Κρίστοφερ Κινγκ θα μοιραστεί με το κοινό μελωδίες από συλλεκτικές ηχογραφήσεις των αρχών του 20ού αιώνα, όταν το κυρίαρχο μουσικό όργανο ήταν το βιολί, θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα από τη δική του προσωπική έρευνα και θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, Ανδρέα Ζομπανάκη, τους μουσικούς Κώστα Καπράνο (βιολί), Aurel Qirjo (βιολί), Μάριο Τούμπα (λαούτο), που θα ερμηνεύσουν ζωντανά παραδοσιακά ηπειρώτικα κομμάτια. Πρόκειται για ένα υβριδικό πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια να γίνει ευρέως γνωστό το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι, «να “εκδημοκρατιστεί”», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κινγκ, «ώστε να πάψει να αποτελεί πεδίο μελέτης, αλλά να γίνει κτήμα όλων».Κλαρίνο, ντέφι και ένα είδος πολύχορδου βιολιού απαρτίζουν το μουσικό σχήμα σε αυτό το γλέντι, σε χωριό του Ζαγορίου. [Costas Zissis]

Μνήμη και ντοκουμέντα

Στη συλλογική μας μνήμη το ηπειρώτικο τραγούδι συνδέεται σήμερα άρρηκτα με το κλαρίνο. «Είναι οι προσλαμβάνουσες που είχαν οι γονείς και οι παππούδες μας, οι οποίοι τις μετέφεραν σε εμάς μέσα από τις διηγήσεις τους, καλύπτουν ωστόσο ένα χρονικό διάστημα 80 ετών, όχι παραπάνω», τονίζει ο ίδιος και επισημαίνει πως «γνωρίζουμε σε βάθος την αρχαία και τη βυζαντινή ιστορία, έχουμε όμως σοβαρά κενά για την περίοδο της Τουρκοκρατίας και μετά για τον 19ο αιώνα». Ο Αλέξης Ζούμπας από το χωριό Γραμμένο της Ηπείρου μετανάστευσε μετά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο στις ΗΠΑ και εκεί ηχογράφησε πάνω από 36 τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του. «Εξ αυτών μόνο δύο παίζονταν με κλαρίνο», σημειώνει ο κ. Κινγκ. Λίγο αργότερα, έτερος Ηπειρώτης μουσικός, ο Μήτσος Χαλκιάς, πηγαίνει στην Αθήνα και ηχογραφεί σχεδόν αποκλειστικά ηπειρώτικα παιγμένα με βιολί. Οι εν λόγω δίσκοι, όπως και παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες μουσικών από την Ηπειρο, αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία για το πώς παίζονταν ηπειρώτικα κομμάτια τα οποία σήμερα ακούμε με κλαρίνο.

«Το βιολί “συστήθηκε” στον ελλαδικό χώρο μεταξύ 1650 και 1700», εξηγεί ο κ. Κινγκ, ο οποίος έχει αναπτύξει μια θεωρία για το πώς το βιολί έφτασε στην Ηπειρο. «Οι Τσιγγάνοι που ζούσαν στη Ρουμανία γνώριζαν το βιολί και μετανάστευσαν τα χρόνια εκείνα στη Βόρεια Ελλάδα και στην Αλβανία». Η έρευνα σχετικά με τις αιτίες αυτής της μετακίνησης δεν είναι επαρκής. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να είχαν έναν πολύ καλό λόγο για να φύγουν, δεδομένου ότι δεν επρόκειτο για νομαδικά φύλα· ο λόγος, λοιπόν, ήταν η μουσική», απαντά στο εύλογο ερώτημα ο κ. Κινγκ. «Το έκαναν γιατί ήλπιζαν ότι στην Ηπειρο θα είχαν τη δυνατότητα να παίζουν μουσική και μέσω του ταλέντου τους να κερδίζουν σεβασμό αλλά και περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι από άλλες ασχολίες, έτσι θα μπορούσαν να αποτινάξουν το στίγμα».

Νεαρός Σαρακατσάνος παίζει φλογέρα. Η πεντατονική κλίμακα είναι χαρακτηριστική του Πωγωνίου. [Sarak_4_Fraternity of Saracatsans from Epirus in Athens]

Κάθε χωριό στο Ζαγόρι έχει τον καιρό εκείνο Ρομά πληθυσμό, που ζει σε σπίτια στις εισόδους των συνοικισμών. «Στο Λέσκοβο οι Ρομά εκτιμούμε ότι ήταν 60%, ενώ ζούσαν εξίσου στα χωριά Παρακάλαμο και Γραμμένο», αναφέρει. «Οσοι αυτοπροσδιορίζονται ως Ρομά έφθασαν τα τελευταία 300 χρόνια στα Βαλκάνια». Η εκτίμηση ότι η μουσική θα μπορούσε να είναι το διαβατήριο για κοινωνική ανέλιξη και αναγνώριση δεν ήταν εντελώς αυθαίρετη. «Εχω συναντήσει στο Γραμμένο μουσικούς με καταγωγή Ρομά που χαίρουν μεγάλου σεβασμού από την τοπική κοινωνία χάρη στην τέχνη τους», παρατηρεί ο κ. Κινγκ.

Η πλειονότητα των μουσικών εκείνης της εποχής είχε καταγωγή Ρομά. «Οι μελωδίες που έπαιζαν ήταν μια μείξη διαφορετικών επιρροών», προσθέτει. «Είχαν επηρεαστεί από την πεντατονική μουσική που είχε ως έδρα το Πωγώνι Ηπείρου, η οποία παιζόταν στη φλογέρα αλλά εύκολα “μεταγράφηκε” στο βιολί». Είχαν εξίσου επηρεαστεί από ακούσματα της οθωμανικής και αραβικής μουσικής, της χορευτικής μουσικής που παιζόταν στην αυλή του πασά. «Είχαν ακόμη ενσωματώσει μελωδίες από τη Ρουμανία και την Ουκρανία, από τραγούδια που ακόμη ακούγονται στις εν λόγω χώρες, αλλά και από τη δυστυχώς άγνωστη σε εμάς μουσική των Ρωμανιωτών».


Οι ηχογραφήσεις του Αλέξη Ζούμπα και του Μήτσου Χαλκιά, στις αρχές του 20ού αιώνα, μαρτυρούν πώς παίζονταν τα ηπειρώτικα τραγούδια.

Βιολί εξίσου ήξεραν να παίζουν και οι Εβραίοι Εσκενάζυ μουσικοί που ζούσαν τότε στην Ουκρανία, η μουσική παράδοση των οποίων ονομάζεται Κλεζμέρ και διασώζεται ακόμη. «Οι Εσκενάζυ της Ουκρανίας βρίσκονταν σε επικοινωνία με τους Εβραίους Ρωμανιώτες στην Ηπειρο χάρη στην κοινή τους θρησκεία», υπογραμμίζει ο κ. Κινγκ. Κομμάτια όπως η «Γενοβέφα» ή η «Δόινα» παίζονταν με την ίδια μελωδία στην Οδησσό και στην Ηπειρο. «Εξαιτίας του Ολοκαυτώματος και του σχεδόν ολοκληρωτικού αφανισμού της εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων δεν έχουμε πληροφορίες για την κοινωνική μουσική, δηλαδή για τις μελωδίες που έπαιζαν στις γιορτές και στους γάμους τους», υπενθυμίζει, «έχουμε μόνο ορισμένες ενδείξεις».
Ο Κρίστοφερ Κινγκ θα μιλήσει για την ηπειρώτικη μουσική, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, στις 30 Νοεμβρίου. [Konstantinos_S.]

Για τη θρησκευτική μουσική, που χρησιμοποιούσαν στο λειτουργικό σκέλος των τελετών τους, έχουμε πολύ καλή γνώση χάρη σε εκείνους που μετανάστευσαν πριν από το Ολοκαύτωμα στη Νέα Υόρκη. Σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει ρωμανιώτικη συναγωγή, από τους απογόνους της κοινότητας των Ιωαννίνων, στην καρδιά του Μανχάταν.

Ενα μουσικό σχήμα, όμως, πριν από 110 χρόνια στην Ηπειρο περιλάμβανε δύο ή τρία βιολιά και ένα ντέφι, ενώ το σύγχρονο αποτελείται από κλαρίνο, λαούτο, ντέφι και ακορντεόν.

Πριν από την κυριαρχία του βιολιού είχε προηγηθεί εκείνη της φλογέρας του βοσκού, γνωστή και ως «τζαμάρα», μετεξέλιξη των αερόφωνων, που σήμαναν την αρχαϊκή προσπάθεια των ανθρώπων να παραγάγουν μουσική. Το κλαρίνο συστήνεται στον ελλαδικό χώρο το 1830 από πλανόδιους Τούρκους μουσικούς, αλλά θα χρειαστεί να φτάσουμε στη δεκαετία του ’20 για να αποκτήσει την κυρίαρχη θέση στο ηπειρώτικο τραγούδι.

«Πρόκειται για ένα ακριβό μουσικό όργανο λόγω του μηχανικών μερών του, δεν συγκρίνεται με το φθηνό σε κόστος βιολί», παρατηρεί. «Μπορεί το κλαρίνο να ήρθε με τα τουρκικά μουσικά συγκροτήματα, το λαούτο όμως έφτασε μέσω των αυλικών μουσικών των πασάδων και των μπέηδων», παρατηρεί ο κ. Κινγκ. Το βιολί χάνει σταδιακά την πρωτοκαθεδρία, ωστόσο παραμένει στο σχήμα. «Είναι το ακορντεόν, το οποίο ήταν ήδη γνωστό στην περιοχή, που εντάσσεται στο παραδοσιακό μουσικό σχήμα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αντικαθιστώντας τρόπον τινά το βιολί στα μουσικά σχήματα». Το ντέφι είναι διαχρονικά παρόν, «είναι το όργανο που κάθε Ρομά μουσικός μαθαίνει πρώτα, για να μπορέσει να εξασκηθεί στον ρυθμό». Δεν αποκλείεται σε πενήντα ή εκατό χρόνια οι μουσικοί του μέλλοντος να προσθέσουν ένα νέο μουσικό όργανο ή να αντικαταστήσουν κάποιο άλλο που σήμερα θεωρούμε κυρίαρχο, βασιλιά…Παραδοσιακό γλέντι στην Κόνιτσα, με δύο βιολιά, ντέφι και λαούτο. Οπως γινόταν παλιά, πριν κυριαρχήσει το κλαρίνο στην ηπειρώτικη μουσική… [ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ / ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ]

Η θεματολογία

Μπορεί τα μουσικά όργανα να αλλάζουν, η θεματολογία, του παραδοσιακού τραγουδιού όμως παραμένει η ίδια. «Το αγαπημένο μου κομμάτι είναι ο “Μενούσης”, ένα παραδοσιακό τραγούδι με άπειρες παραλλαγές», λέει ο κ. Κινγκ. «Είναι μια μπαλάντα για έναν φονιά· η αρχική εκτέλεση μας γυρίζει στο μακρινό 1830, υπάρχει μια ηχογράφηση από Αλβανούς μουσικούς το 1926, παίζεται όμως ακόμη στα πανηγύρια ως γρήγορο τσάμικο, το οποίο πάντα παρακαλώ να μου παίξουν οι μουσικοί».

Τι είναι, λοιπόν, παραδοσιακό; «Για εμένα ένδειξη ότι ένα μουσικό κομμάτι είναι παραδοσιακό δεν είναι το να εντοπίζεται στην ίδια μορφή στο πέρας του χρόνου, αλλά το να μεταμορφώνεται, να μετεξελίσσεται κρατώντας ίδιο τον πυρήνα του».


Read More »
Κρίστοφερ Κινγκ στην «Κ»: Στην Ηπειρο δεν ηχούσε κλαρίνο Κρίστοφερ Κινγκ στην «Κ»: Στην Ηπειρο δεν ηχούσε κλαρίνο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Εθνικής Αντίστασης

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Εθνικής Αντίστασης

Έναρξη Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων παρέα με το 
ΚΑΡΑΜΕΛάΔΙΚΟ 
του κουκλοθέατρου ΑΝΤΡΑΛΑ.
Ο ΚΑΛΙΚάΝΤΖΑΡΟΣ με τα θαύματά του, άναψε για φέτος το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Οικισμού μας 
και με διπλή παράσταση καταφέραμε να ευχαριστήσουμε όλα τα παιδιά!
Επόμενη εκδήλωση το Σάββατο στις 16 Δεκεμβρίου όπου ο Αϊ Βασίλης
για μια ακόμη χρονιά χρειάζεται τη βοήθειά μας!!!Read More »
Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Εθνικής Αντίστασης Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Εθνικής Αντίστασης Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Περισσότερα χρήματα για τους Δήμους της Ηπείρου πλην Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Περισσότερα χρήματα για τους Δήμους της Ηπείρου πλην Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας


Με νέα κριτήρια και όχι μόνο με τα πληθυσμιακά θα χρηματοδοτηθούν από την 1η Ιανουαρίου οι Δήμοι όλης της χώρας. Η τακτική χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση πρότασης που έχει εκπονηθεί από την ίδια την αυτοδιοίκηση η οποία επίμονα ζητούσε αλλαγή στα κριτήρια ώστε να «μετράνε» και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως αυτά της ορεινότητας ή της νησιωτικότητας.

Η πρόταση μελετήθηκε και κωδικοποιήθηκε από την ΕΕΤΑΑ και πλέον μπαίνει σε εφαρμογή από το Υπουργείο Εσωτερικών. Έτσι εμφανώς ευνοημένοι θα είναι οι μικροί δήμοι ενώ οι αστικοί δεν θα έχουν απώλειες, όμως δεν δουν και αυξήσεις.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου από τα Γιάννινα όπου γίνεται η διημερίδα για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες αυτοδιοικητικούς σημείωσε πως «αν παράμεναν σε εφαρμογή τα κριτήρια που ισχύουν εδώ και χρόνια και με βάση την τελευταία απογραφή, πολλοί μικροί δήμοι κυριολεκτικά θα είχαν κλείσει».

Στην περίπτωση της Ηπείρου όπως είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ οι 16 από τους 18 Δήμους θα δουν αύξηση στην χρηματοδότηση από τους ΚΑΠ ενώ μόνο οι Δήμοι Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα χρηματοδότησης.

«Αγωνιζόμασταν πολλά χρόνια για να αλλάξουμε τα κριτήρια χρηματοδότησης και τώρα γίνεται πράξη» σημείωσε.

Την αλλαγή των κριτηρίων στην χρηματοδότηση σχολίασε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης καθώς η Περιφερειακή Ένωση της περιοχής πρωτοστάτησε στην διαδικασία αυτή.

«Με τη νέα κατανομή των ΚΑΠ η κατάσταση αναμένεται να εξισορροπήσει καθώς θα αυξηθούν οι πιστώσεις για τους μικρούς και ορεινούς δήμους ενώ οι αστικοί δεν θα δουν μείωση. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στήριξης σε μια περίοδο δύσκολη» υπογράμμισε ο κ. Ντακαλέτσης.


Read More »
Περισσότερα χρήματα για τους Δήμους της Ηπείρου πλην Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας Περισσότερα χρήματα για τους Δήμους της Ηπείρου πλην Ιωαννίνων και Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Πώς θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023
Πώς θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών


Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η πολυαναμενόμενη προδημοσίευση του Οδηγού για το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα επιδοτεί τις επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Αν και το πρόγραμμα έχει εξαγγελθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου, μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις. Επιχειρήσεις απ’ όλο το φάσμα της οικονομίας εκδηλώνουν ισχυρό ενδιαφέρον, καθώς θα τους προσφέρει τη δυνατότητα να μειώσουν το ενεργειακό κόστος σε μόνιμη βάση και να αποκτησουν ορατότητα σε βάθος χρόνου για τις δαπάνες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, που ειδικά σε ορισμένους κλάδους, όπως αυτό της μεταποίησης, αποτελεί, ένα μεγάλο ποσοστό του λειτουργικού κόστους.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 160 εκατ. ευρώ και τα κονδύλια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δικαιούχοι θα είναι επιχειρήσεις απ’ όλους τους κλάδους και όχι μόνο της μεταοποίησης όπως τουλάχιστον σε προηγούμενο στάδιο ήταν η επικρατέστερη σκέψη στο ΥΠΕΝ. Θα αφορά σε φωτοβολταϊκά που συνδυάζονται μαζί με μπαταρία και η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται είτε θα καταναλώνεται απευθείας από την επιχείρηση είτε θα αποθηκεύεται στη μπαταρία για να καλύψει ανάγκες στις ώρες της ημέρας που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια, ανάλογα με το προφίλ κατανάλωσης κάθε επιχείρησης (zero feed-in).

Στα 300 MW η συνολική επιδοτούμενη ισχύς για φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις

Η επιδότηση θα καλύπτει κατά κύριο λόγο το κόστος εγκατάστασης της μπαταρίας, προκειμένου, λόγω του υψηλού κόστους, η απόσβεση της επένδυσης να γίνεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Σε σύγκριση, πάντως, με το ενδιαφέρον που υπάρχει στην αγορά, οι τελικοί ωφελούμενοι θα είναι πολύ λίγοι, καθώς με βάση τα χαρακτηριστικά του προγράμματος (συνδυασμός φωτοβολταϊκών με μπαταρία και ύψος προϋπολογισμού), η συνολική ισχύς που θα επιδοτηθεί εκτιμάται ότι θα ανέλθει έως τα 300 MW στην καλύτερη περίπτωση.

Το δυναμικό ισχύος που είναι διαθέσιμο σήμερα στη χώρα, σε ό,τι αφορά μόνο τις στέγες των βιομηχανικών – εμπορικών επιχειρήσεων, ανέρχεται σε 11,25 GW, συμφωνα με τις εκτιμήσεις του ενεργειακού συμβούλου του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), Στέλιου Ψωμα. Η εκτίμηση αυτή είναι «συντηρητική», καθώς ειδικά για τα βιομηχανικά-εμπορικά κτίρια, καθώς και τις γεωργικές αποθήκες, θεωρούνται ως ακατάλληλα όσα είναι ηλικίας άνω των 30 ετών.

Κρίσιμα για την επιτυχία του προγράμματος και γενικότερα για την αύξηση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τις επιχειρήσεις, είναι η αποδέσμευση ηλεκτρικού χώρου, όπως και η επίλυση τεχνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την εξάντληση του λεγόμενου ορίου βραχυκύκλωσης σε πολλούς υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ ανά τη χώρα. Και στα δύο ζητήματα λαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να μην υπάρξει περαιτέρω εμπλοκή.

Κόστος από 90.000 ευρώ για σύστημα 50 kW

Όπως δηλώνει στο powergame.gr ο marketing manager της εταιρείας ECO//SUN, Θέμης Κουτσουρνάς, αν το πρόγραμμα αφορά σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μαζί με μπαταρία, τοτε ενα ενδεικτικο αρχικο συνολικο κοστος για μια μικρομεσαια επιχειρηση και για ένα σύστημα ισχύος της τάξεως των 50 kW, μπορει να ξεκινα απο τις 90.000 ευρώ, αναλογα παντα και με τη διαθέσιμη επιφάνεια της επαγγελματικης στεγης.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα χαρακτηριστικα που πρεπει να εχει το συγκεκριμενο προγραμμα προκειμενου να ειναι ελκυστικο, ο κ. Κουτσουρνάς επισημαίνει ότι αυτά είναι το υψηλότερο δυνατό ποσοστο επιδοτησης (δηλαδή πανω απο 50%) και οι λιγοτεροι δυνατοι περιορισμοι οσον αφορα τις κατηγορίες των επιλέξιμων επιχειρήσεων που θα μπορουν να επωφεληθουν απο το προγραμμα, δηλαδή με άλλα λόγια να υπάρξει οριζοντια εφαρμογη χωρις «ψιλα γραμματα». Στοχος πρεπει να ειναι να μπορούν να επωφεληθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, από τις μικρότερες μέχρι τις πιο μεγάλες και ενεργοβόρες.

Αναφορικά με τις εναλλακτικές λύσεις έχουν οι επιχειρήσεις για να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος, ο κ. Κουτσουρνάς σημειώνει ότι οι επεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε μία ελληνική βιομηχανία μπορούν να είναι από ένα απλό «ενεργειακό νοικοκύρεμα» με χαμηλό κόστος, μέχρι επεμβάσεις υψηλότερου κόστους με μεσο-μακροπρόθεσμη απόσβεση.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, ένα πρόγραμμα επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε μία βιομηχανία θα πρέπει να υλοποιηθεί με τεχνικοοικονομικά κριτήρια, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης βιομηχανίας, να εφαρμοσθεί σε τομείς όπου υπάρχει σημαντικό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας με αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους που θα προκύψει από τις επεμβάσεις και ο χρόνος απόσβεσης του κεφαλαίου που θα επενδυθεί να είναι ελκυστικός για την επιχείρηση.


Read More »
Πώς θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών Πώς θα επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 07, 2023 Rating: 5

Σελίδες