“Φτου και πάλι από την αρχή” στο σίριαλ του ξενώνα Σουλίου...

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016

 

 
Και εκεί που λέγαμε πως το σίριαλ ετών με την ονομασία “Εκμίσθωση Ξενώνα Σουλίου” βαδίζει προς το τέλος του, ξαναγυρίσαμε στο πρώτο επεισόδιο.

Και ενώ είχε πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός, είχε προκύψει ο πλειοδότης και ολοι αναμέναμε την τοποθέτηση του στον ξενώνα, ελπίζοντας πως σύντομα θα επαναλειτουργήσει, για άγνωστους επίσημα λόγους έκανε πίσω.

Στην τελευταία συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, έγινε δεκτό το αίτημα αποχώρησής του από τη διαδικασία της εκμίσθωσης και το θέμα παραπέμπεται στο δημοτικό συμβούλιο.

Ο λόγος αποχώρησης είναι γνωστός όμως και αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε κάτοικος της περιοχής κατά της διαδικασίας, θεωρώντας πως ο ξενώνας δεν ανήκει στον δήμο (!!!).

Έτσι η διαδικασία αναμένεται να αρχίσει από την αρχή με οτι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Για την ιστορία ο ξενώνας του Σουλίου είναι κλειστός από το 2003, όταν και ο προηγούμενος ενοικιαστής τον είχε παραδώσει. 
Μόνο τα τελευταία χρονια έχει επιχειρηθεί 3 φορές να δοθεί για λειτουργία, ωστόσο ειτε από έλλειψη ενδιαφέροντος είτε από τρικλοποδιές σαν την τελευταία, παραμένει κλειστός, στερώντας από το ιστορικό σημείο, την δυνατότητα παραμονής επισκεπτών.

 

 
Read More »
“Φτου και πάλι από την αρχή” στο σίριαλ του ξενώνα Σουλίου... “Φτου και πάλι από την αρχή” στο σίριαλ του ξενώνα Σουλίου... Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

ΚΠΕ Φιλιατών: Πρόσκληση για σεμινάριο με τίτλο «Στόμιο σπηλαίου: άνοιγμα ιστορικό και περιβαλλοντικό»

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016


To ΚΠΕ Φιλιατών Θεσπρωτίας προσκαλεί τους εκπ/κούς (μόνιμους & αναπληρωτές, όλων των ειδικοτήτων) να λάβουν μέρος στο 2ήμερο σεμινάριο με τίτλο: «Στόμιο σπηλαίου: άνοιγμα ιστορικό και περιβαλλοντικό», 26-27 Νοεμβρίου.

Εκπ/κοί Π/θμιας: Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας, Κέρκυρας, Καστοριάς
Εκπ/κοί Δ/θμιας: Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Άρτας, Καστοριάς.

Αιτήσεις συμμετοχής έχουν αποσταλεί στις σχολικές μονάδες. (Προθεσμία η Τρίτη 08 Νοεμβρίου 2016)

 
Read More »
ΚΠΕ Φιλιατών: Πρόσκληση για σεμινάριο με τίτλο «Στόμιο σπηλαίου: άνοιγμα ιστορικό και περιβαλλοντικό» ΚΠΕ Φιλιατών: Πρόσκληση για σεμινάριο με τίτλο «Στόμιο σπηλαίου: άνοιγμα ιστορικό και περιβαλλοντικό» Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Το Α ́ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας συναντιέται με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016


Ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων του σχολείου μας στην εκπαιδευτικό, κ. Γκαλντέμη Δήμητρα, γιατί κατάφερε με πενιχρά μέσα, προσωπικό κόπο, την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, να μετατρέψει το σχολείο μας σε μια υπαίθρια πινακοθήκη, σε μια μόνιμη γκαλερί έργων τέχνης, προσφορά στο σχολείο μας και στην πόλη της Ηγουμενίτσας. 

Ο Διευθυντής του Α ́ Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας 
Γεώργιος Κύλλας

Το σκεπτικό της απόδοσης έργων σπουδαίων ζωγράφων αφορά στο να μετατραπεί ο εξωτερικός χώρος του σχολείου σε μια υπαίθρια “ πινακοθήκη”. 

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έργα μεγάλων καλλιτεχνών, που το όνομά τους γράφτηκε στην ελληνική και ευρωπαϊκή Ιστορία της Τέχνης.

Γνωρίζουν τεχνοτροπίες, στυλ, ανακαλύπτουν διαφορετικές οπτικές και λύσεις πάνω σε εικαστικά ζητήματα. 

Από τα ονειρικά σταροχώραφα του Μ. Chagall , έως το ηλιοβασίλεμα του Κων. Μαλέα, το ταξίδι του φωτός είναι συναρπαστικό. 

Φτάνοντας στην ανατολή της σελήνης του V. Van Gogh παρατηρούμε τον πλούτο των χρωμάτων που διακρίνει ο ζωγράφος μέσα στη νύχτα. 

 Κάτω από τον ήλιο ή τη βροχή, η θάλασσα της Ύδρας του Παν. Τέτση, τα νούφαρα του Cl . Monet , η εξωτική Ταϊτή του P . Gauguin , το Λαύριο του Κ. Μαλέα, η Σαλαμίνα του Σπ. Παπαλουκά, η αυστριακή λίμνη του G . Klimt ενώ νονται με το Ιόνιο που αντικρίζει η πόλη μας. 
Η “ Alice ” του A . Modigliani συνομιλεί με το “αγόρι με τις τιράντες” του Σπ. Παπαλουκά. 

 Συγκινητική ήταν για μένα η στιγμή, όταν μια μαθήτρια της Β' τάξης στάθηκε μπροστά στο κορίτσι του Modigliani και του είπε χαρούμενη: 
 - “Πώς σε λένε; Γεια σου τώρα, θα σε ξαναδώ στο διάλειμμα!” 
Οι ατμοσφαιρικές αντανακλάσεις του Μ. Οικονόμου, τα γεμάτα ευαισθησία σχέδια του Αλ. Ακριθάκη, το αγκάλιασμα των παιδιών στο γεφύρι πάνω από το ποτάμι του κυρ Μανουήλ Πανσέληνου αναδεικνύουν με τον ωραιότερο τρόπο την ύψιστη αξία: την ίδια τη ζωή. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηγουμενίτσας κ. Γιώργο Κύλλα, τον υποδιευθυντή κ. Παύλο Καραγιάννη και όσους στηρίζουν την προσπάθεια αυτή. 

Τους ευχαριστώ γιατί μου εμπιστεύτηκαν το όραμά τους: Μαθητές, εκπαιδευτικοί και πολίτες να κατανοούν και να απολαμβάνουν το μεγαλείο της Τέχνης! 

Δήμητρα Γκαλντέμη 
εκπαιδευτικός ΠΕ08 Καλλιτεχνικών 

Read More »
Το Α ́ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας συναντιέται με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων Το Α ́ Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας συναντιέται με τις καλλιτεχνικές δημιουργίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων ζωγράφων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Θεσπρωτία: Σπασμένος αγωγός ύδρευσης στη γέφυρα της Μενίνας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016
 


Εδώ και αρκετές ημέρες, στη γέφυρα της Μενίνας, έχει σπάσει ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης, με αποτέλεσμα να χάνονται στα νερά του Καλαμά, χιλιάδες κυβικά πόσιμου νερού.

Δεν γνωρίζουμε σε ποιανού την αρμοδιότητα ανήκει ο συγκεκριμένος αγωγός, αλλά είναι πραγματικά κρίμα να χάνονται τόσα λίτρα νερό, την ίδια ώρα που όλοι μας το χρυσοπληρώνουμε.Ας σπεύσουν οι αρμόδιοι να αποκαταστήσουν άμεσα τη βλάβη.

Ευχαριστούμε τον Λεωνίδα για τις φωτογραφίες και το βίντεο.
Read More »
Θεσπρωτία: Σπασμένος αγωγός ύδρευσης στη γέφυρα της Μενίνας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Θεσπρωτία: Σπασμένος αγωγός ύδρευσης στη γέφυρα της Μενίνας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Απάντηση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016Για την αποκατάσταση της αλήθειας, καθώς γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, σας παραθέτουμε τα ακόλουθα:

Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση Δήμου Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας και με την υποστήριξη του Τμήματος Τροχαίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας υλοποιούν ένα project σχετικό με την κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια για όλους τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων του Δήμου μας.

Με την υπ’ αριθμό 120/17-10-2016 απόφασή της, η Σχολική Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αγορά 2100 βιβλίων, έναντι του ποσού των 4.028,00 € (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας. Την προμήθεια θα αναλάβει ιδιώτης (όπως εξάλλου συμβαίνει και με κάθε άλλη προμήθεια στην οποία προβαίνουμε), ο οποίος θα αναλάβει επιπλέον να πραγματοποιήσει δωρεάν 6 θεατρικές παραστάσεις και μια ανοιχτή εκδήλωση, τα οποία θα λειτουργήσουν ως επιστέγασμα της δράσης και θα συμβάλουν συμπληρωματικά στα όσα οι μικροί μαθητές μάθουν κατά τη διάρκειά της.

Αν θεωρείτε μεγάλο ατόπημα να δαπανήσουμε κάτι λιγότερο από 2 ευρώ για κάθε μαθητή μας προκειμένου να του χαρίσουμε ένα βιβλίο, το οποίο μάλιστα θα συνοδεύεται και από παρακολούθηση θεατρικής παράστασης, επιτρέψτε μου να έχω διαφορετική γνώμη. Στόχος της Σχολικής Επιτροπής είναι να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των σχολικών μας μονάδων για θέρμανση, επισκευές, γραφική ύλη, εξοπλισμό, διδακτικά μέσα κ.λ.π., κάτι στο οποίο ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν, λοιπόν, μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε το «κάτι παραπάνω», να είστε σίγουροι ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

Η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπή 
Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας
Χριστίνα Τζέλλου 


Read More »
Απάντηση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας Απάντηση της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

O Θεσπρωτός λογοθεραπευτής Τάσος Μώκας καταξιώνεται σ' ολόκληρη την Ήπειρο

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016


 
O Θεσπρωτός λογοθεραπευτής Τάσος Μώκας καταξιώνεται σ' ολόκληρη την Ήπειρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα! 
Πρόκειται για έναν επιστήμονα με ποιότητα, πλήρη κατάρτιση στο αντικείμενό του και ευαισθησία στα προβλήματα που έχουν σχέση με το λόγο, είτε μεγάλων είτε παιδιών... 
Επιπλέον οι θεολογικές του σπουδές τον βοηθούν στην εσωτρική προσέγγιση των ασθενών και έτσι στη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη βοήθειά τους. 
 Γιός του ιερέα του Λαδοχωρίου Σπυρίδωνος Μώκα, προσφέρει εκτός από επιστημονικό και κοινωνικό έργο.
Με πρωτοβουλία τουκαι φορντίδα του την Κυριακή 6 Νοεμβρίου οργανώνει ημερίδα στα Ιωάννια, όπου, εκτός από την Ηγουμενίτσα, λειτουργεί κι εκεί γραφείο, για τις μαθησιακές δυσκολίες, με εισηγητές τον ίδιο και την Kουμπούρα Θωμαή, Παιδοψυχίατρο, τον Αλεξάνδρου Στράτο, Παιδιατρικό Εργοθεραπευτή SIT, την Ταρασούδη Μαρία, Συμπεριφορική Οπτομέτρη. 
Θα συντονίσει η Παχιού Μαρία, Βρεφονηπιοκόμος, Λογοθεραπεύτρια. 
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00-14:00, στην αίθουσα των Ηπειρωτικών Μελετών (Αβέρωφ & Παρασκευοπούλου 4) στα Ιωάννινα. 
Η είσοδος είναι ένα πλαστικό καπάκι και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Read More »
O Θεσπρωτός λογοθεραπευτής Τάσος Μώκας καταξιώνεται σ' ολόκληρη την Ήπειρο O Θεσπρωτός λογοθεραπευτής Τάσος Μώκας καταξιώνεται σ' ολόκληρη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Διαβάστε στην εφημερίδα "ΤΙΤΑΝΗ" που κυκλοφορεί

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016Read More »
Διαβάστε στην εφημερίδα "ΤΙΤΑΝΗ" που κυκλοφορεί Διαβάστε στην εφημερίδα "ΤΙΤΑΝΗ" που κυκλοφορεί Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Για ανθρωποκτονία από αμέλεια διώκεται ο 56χρονος που σκότωσε τον 31χρονο φίλο του στο κυνήγι

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016Για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Όπλων διώκεται ο 56χρονος, ο οποίος χθες κατά την διάρκεια κυνηγιού πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 31χρονο φίλο του,στην στη θέση «Κάτω Πουρνάρα» στη Στρατίνιστα Ιωαννίνων.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.

 
Read More »
Για ανθρωποκτονία από αμέλεια διώκεται ο 56χρονος που σκότωσε τον 31χρονο φίλο του στο κυνήγι Για ανθρωποκτονία από αμέλεια διώκεται ο 56χρονος που σκότωσε τον 31χρονο φίλο του στο κυνήγι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Ημερίδα για την ΔΕΠ-Υ και τις Μαθησιακές Δυσκολίες

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016

 
Ημερίδα για την ΔΕΠ-Υ και τις Μαθησιακές Δυσκολίες.
Ιωάννινα, 06 Νοεμβρίου 2016
Διεπιστημονική Προσέγγιση.
Εισηγητές:
Kουμπούρα Θωμαή, Παιδοψυχίατρος
Αλεξάνδρου Στράτος, Παιδιατρικός Εργοθεραπευτής SIT
Ταρασούδη Μαρία, Συμπεριφορική Οπτομέτρης
Μώκας Αναστάσιος, Λογοθεραπευτής SI, Εκπαιδευτικός
Υπεύθυνος Ημερίδας: Μώκας Αναστάσιος, Επιστημονικός υπεύθυνος Κιβωτού Εξέλιξης
Συντονισμός ημερίδας: Παχιού Μαρία, Βρεφονηπιοκόμος, Λογοθεραπεύτρια.
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 06 Νοεμβρίου 2016, ημέρα Κυριακή, 10:00-14:00, στην Αίθουσα των Ηπειρωτικών Μελετών (Αβέρωφ&Παρασκευοπούλου 4) στα Ιωάννινα.
Η είσοδος είναι ένα πλαστικό καπάκι και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Χορηγοί: abc toys, Palso Θεσπρωτίας, Thespro.gr, paramithiaonline, Epirus Gate, Εμείς και ο Κόσμος, Φροντιστήριο Ευαγγέλου

 
Read More »
Ημερίδα για την ΔΕΠ-Υ και τις Μαθησιακές Δυσκολίες Ημερίδα για την ΔΕΠ-Υ και τις Μαθησιακές Δυσκολίες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Ολοκληρώθηκαν οι κατατακτήριες εξετάσεις του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016Το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκαν οι κατατακτήριες εξετάσεις του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας, στις εγκαταστάσεις του ωδείου, παρουσία εκπροσώπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.) καθώς επίσης και των προβλεπόμενων επιτροπών που όρισε το ΥΠ.ΠΟ.Α.

Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στους επιτυχόντες μαθητές μας:
 • ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΟΛΓΑ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ, κατατάχθηκε στο Β΄ Έτος του Ειδικού Αρμονίας.
 • ΜΙΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ, κατατάχθηκε στην Α΄ Ανωτέρα της Κιθάρας.

Καλή συνέχεια στις σπουδές σας και καλή πρόοδο.


Read More »
Ολοκληρώθηκαν οι κατατακτήριες εξετάσεις του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας Ολοκληρώθηκαν οι κατατακτήριες εξετάσεις του Πρότυπου Ωδείου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

ΦΙΛΙΑΤΕΣ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ & ΕΝΤΑΞΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016Σας ενημερώνουμε ότι, την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 10:00, ο Δήμος Φιλιατών διοργανώνει Ημερίδα για την ένταξη:

Α > Επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο και

Β > Νέων Αγροτών στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020

Η αναλυτική παρουσίαση των εν λόγω προγραμμάτων θα αναδειχθούν από τον βασικό ομιλητή και υπεύθυνο της Ημερίδας κ. Σπύρο Βασιλείου. 
Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει οι ερωτήσεις των συμμετεχόντων οι οποίες θα απαντηθούν από τον υπεύθυνο της Ημερίδας.

Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, Επενδυτές και οι υποψήφιοι Νέοι Αγρότες στους οποίους το πρόγραμμα απευθύνεται, να παρευρεθούν στην εν λόγω εκδήλωση την οποία ο Δήμος με δική του πρωτοβουλία διοργανώνει προς όφελος αυτών που τους αφορά.

Read More »
ΦΙΛΙΑΤΕΣ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ & ΕΝΤΑΞΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ ΦΙΛΙΑΤΕΣ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ & ΕΝΤΑΞΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Το κάστρο της Δέσπως Μπότσαρη στέκει ερειπωμένο πάνω από το δρόμο Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016


 
Το κάστρο της Δέσπως Μπότσαρη στέκει ερειπωμένο πάνω από το δρόμο Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας. 
Πρόκειται για καστροπολιτεία, που υπήρξε ύψωμα-φυσικό οχυρό κοντά στο χωριό Ριζά της Πρέβεζας.Ονομαζόταν και Θωμόκαστρο από το όνομα του ιδρυτή του κάστρου, Θωμά, δεσπότη της Ηπείρου. 
Επίσης είναι πολύ γνωστή και η ονομασία κάστρο της Δέσπως. 
Το 1803, η Σουλιώτισσα Δέσπω με νύφες και εγγόνια, μάχεται τους Τουρκαλβανούς στου Δημουλά τον Πύργο (στα Ριζά) και βάζει φωτιά στο μπαρούτι, για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών. 
Ακολουθεί η κατάληψη του κάστρου από τους Σουλιώτες και μάχες για απελευθέρωση της Πάργας. 
Τέλος με την αποτυχία των ελληνικών στρατευμάτων στη μάχη του Πέτα και της Πλάκας, το κάστρο εγκαταλείπεται οριστικά από τους Έλληνες. 
Το περίφημο δημοτικό τραγούδι της Δέσπως είναι εμπνευσμένο από τα γεγονότα του 1803 σε αυτό το συγκεκριμένο κάστρο.

-Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν.
Μήνα σε γάμο ρίχνονται, μήνα σε χαροκόπι;
-Ούδε σε γάμο ρίχνονται ούδε σε χαροκόπι.
Η Δέσπω κάνει πόλεμο με νύφες και μ' αγγόνια.
Αρβανιτιά την πλάκωσε στου Δημουλά τον πύργο:
«Γιώργαινα, ρίξε τ' άρματα, δεν είναι εδώ το Σούλι.
Εδώ είσαι σκλάβα του πασά, σκλάβα των Αρβανίτων».
«Το Σούλι κι αν προσκύνησε, κι αν τούρκεψεν η Κιάφα,
η Δέσπω αφέντες Λιάπηδες δεν έκαμε, δεν κάνει».
Δαυλί στο χέριν άρπαξε, κόρες και νύφες κράζει:
«Σκλάβες Τούρκων μη ζήσωμε, παιδιά μ', μαζί μου ελάτε»
και τα φυσέκια ανάψανε, κι όλοι φωτιά γενήκαν.
Να σημειωθεί ότι το 1338 στην επανάσταση κατά της Βυζαντινής επικυριαρχίας, στο κάστρο είχε καταφύγει ο δεσπότης της Ηπείρου Νικηφόρος Β’ Ορσίνι. 
Ο Ιωάννης Καντακουζηνός (πριν ακόμα γίνει αυτοκράτορας) μετά την κατάληψη των κάστρων της Άρτας και των Ρωγών, έπεισε τον Νικηφόρο να παραδώσει το κάστρο. 
Ο Νικηφόρος παντρεύτηκε την κόρη του Καντακουζηνού και μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη. 
Οι Βυζαντινοί το διατήρησαν μέχρι το 1350 οπότε κατελήφθη από τους Σέρβους (του Στέφανου Δουσάν) και στη συνέχεια από τους Αλβανούς που το ονόμασαν Ρινιάσα. 
Ο Αλβανός ηγεμόνας Κάρολος Τόκο αργότερα, βελτίωσε την οχύρωση, βάζοντας κανόνια (Λουμπάρδες). 
Οι Τούρκοι το κατέλαβαν το 1451. 

 

 
Read More »
Το κάστρο της Δέσπως Μπότσαρη στέκει ερειπωμένο πάνω από το δρόμο Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας Το κάστρο της Δέσπως Μπότσαρη στέκει ερειπωμένο πάνω από το δρόμο Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

ΕΓΓΡΑΦΗ 10 ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016Το ΝΠΔΔ «Προσχολική Αγωγή, Κοινωνική Προστασία και Πολιτισμός» (ΠΑΚΠΠΟ) Δήμου Ηγουμενίτσας ενεργώντας ως Δικαιούχος της Πράξης με Τίτλο «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων – ΚΗΦΗ Δήμου Ηγουμενίτσας» με Κωδικό ΟΠΣ 5001340 του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο

ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ

Τους άμεσα ωφελούμενους (άτομα που μπορούν και δικαιούνται να τους παρέχονται υπηρεσίες από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων) και τους έμμεσα ωφελούμενους (άτομα επιφορτισμένα με τη φροντίδα ηλικιωμένων, ΑΜΕΑ κλπ) να καταθέσουν αίτηση και δικαιολογητικά εγγραφής για την πλήρωση δέκα (10) θέσεων στο ΚΗΦΗ Δ.Δ. Πλαταριάς.ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εγγραφής απo 31/10/2016 έως και 11/11/2016.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στη Δομή ΚΗΦΗ Δ.Δ. Πλαταριάς (Παλαιό Δημαρχείο Πλαταριας, Υπευθυνη ΚΗΦΗ κα Κύργιου Σταυρούλα, τηλ.:2665361503)

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣΥποβολή αίτησης η οποία θα συνοδεύεται από τα κάτωθι δικαιολογητικά (διατίθεται στη Δομή):

Έμμεσα Ωφελούμενοι (Συγγενικό Περιβάλλον)
Θεωρημένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου – άδεια διαμονής σε ισχύ για αλλοδαπούς.
Εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος ή αντίγραφο αυτού για το οικονομικό έτος 2016(φορολογικό 2015)
Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 ότι είναι επιφορτισμένος με τη φροντίδα του άμεσα ωφελούμενου (παρέχεται στη δομή).
Εάν οι έμμεσα ωφελούμενοι ανήκουν στην ομάδα των ΑμεΑ ή σε οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, απαιτείται Βεβαίωση από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή σε ισχύ.
Εάν οι έμμεσα ωφελούμενοι είναι εργαζόμενοι, απαιτείται βεβαίωση εργοδότη. Σε περίπτωση αυτοαπασχόλησης απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης έναρξης επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ ή βεβαίωση ασφαλίσεως από τον Ο.Γ.Α για το πρωτογενή τομέα.
Εάν οι έμμεσα ωφελούμενοι είναι άνεργοι, απαιτείται επίσημο αντίγραφο ανεργίας.


Άμεσα Ωφελούμενοι (Ηλικιωμένοι)
Θεωρημένο αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου. Εάν οι ωφελούμενοι/ες είναι αλλοδαποί από τρίτες χώρες απαιτείται και άδεια διαμονής σε ισχύ. Εάν είναι έλληνες Ομογενείς απαιτείται αντίγραφο ταυτότητας Ομογενούς.
Εκτύπωση εκκαθαριστικού σημειώματος ή αντίγραφο αυτού για το τρέχον οικονομικό έτος 2016 (φορολογικό 2015).
Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,
Γνωμάτευση Θεράποντος Ιατρού, από την οποία να προκύπτει αν ο άμεσα ωφελούμενος είναι πλήρως, μερικώς ή μη αυτοεξυπηρετούμενος (κινητικά – νοητικά – ψυχικά),
Υπεύθυνη δήλωση ότι ωφελούμενοι δε λαμβάνουν υπηρεσίες από άλλο Κέντρο (παρέχεται στη δομή)..ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Α. Κριτήρια και μοριοδότηση


Για οποιαδήποτε άλλη κατηγορία κριτηρίων η οποία δεν αναφέρεται στον ανωτέρω πίνακα οι ωφελούμενοι δε θα λαμβάνουν μόρια, χωρίς αυτό να σημαίνει απώλεια του δικαιώματος συμμετοχής και κατάταξης μετά από την αντίστοιχη μοριοδότηση των εναπομεινάντων κριτηρίων.

Το όριο της φτώχειας προσδιορίζεται σύμφωνα με το κατώφλι φτώχειας της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό για το έτος 2014 ορίζεται σε 4.608 € για μονοπρόσωπα νοικοκυριά προσαυξανόμενα κατά το 0,5 για τον σύζυγο και για κάθε παιδί από 14 έως και 24 ετών και κατά 0,3 για κάθε παιδί κάτω των 13 ετών. Για τον υπολογισμό του διαθέσιμου εισοδήματος του νοικοκυριού, στην παρούσα πρόσκληση, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα μετά την αφαίρεση του φόρου και της εισφοράς και δεν περιλαμβάνεται οποιοδήποτε επίδομα.

Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία έκδοσης της πρόσκλησης από τη Δ.Α. ή κατά την ημερομηνία της έκδοσης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος των ΚΗΦΗ προς τα ωφελούμενα άτομα, έχουν δημοσιευτεί από την ΕΛΣΤΑΤ νέα επικαιροποιημένα στοιχεία, το κριτήριο προσδιορίζεται ανάλογα.

Ο Δικαιούχος βαθμολογεί και κατατάσσει τους ωφελούμενους σε πίνακα, κατά φθίνουσα σειρά, με βάση το σύνολο της βαθμολογίας τους και στη συνέχεια τους επιλέγει με βάση τον αριθμό της δυναμικότητας της δομής (ΚΗΦΗ).

Οι ωφελούμενοι είναι δυνατόν να ασκήσουν ένσταση κατά του ανωτέρω πίνακα εντός τριών (3) ημερών από τη γνωστοποίησή του, ενώπιον του αρμόδιου οργάνου του Δικαιούχου.


 
Read More »
ΕΓΓΡΑΦΗ 10 ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ ΕΓΓΡΑΦΗ 10 ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ «ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Είχαν μετατρέψει το καφενείο σε χαρτοπαιχτική λέσχη και συνελήφθησαν

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016Στο πλαίσιο των ελέγχων για την καταπολέμηση του παράνομου «τζόγου», συνελήφθησαν, χθες (30.10.2016) το απόγευμα στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, τρεις ημεδαποί (μία γυναίκα και δύο άνδρες), ηλικίας 43, 73 και 84 ετών, για διενέργεια παράνομου τυχερού παιχνιδιού.

Ειδικότερα, χθες το απόγευμα, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε κατάστημα - καφενείο, ιδιοκτησίας της 43χρονης, όπου διαπιστώθηκε να έχει επιτρέψει στους υπόλοιπους, τη διεξαγωγή παράνομου τυχερού παιχνιδιού.

Κατά τον έλεγχο, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, παιγνιόχαρτα (τράπουλα), ένα μπλοκ σημειώσεων, με πόντους πελατών και το χρηματικό ποσό των -300- ευρώ, ως προερχόμενο από τη διενέργεια παράνομων παιχνιδιών.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Read More »
Είχαν μετατρέψει το καφενείο σε χαρτοπαιχτική λέσχη και συνελήφθησαν Είχαν μετατρέψει το καφενείο σε χαρτοπαιχτική λέσχη και συνελήφθησαν Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

ΖΗΤOYNΤΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟI H/Y & ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ EΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜULTIRAMA ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016Επιθυμητά προσόντα :
 • Πολύ καλή γνώση των προϊόντων της πληροφορικής (Hardware, Software, Internet, Δίκτυα, Κινητή Τηλεφωνία).
 • Ευχάριστη προσωπικότητα - πνεύμα συνεργασίας και ομαδικότητας.
 • Άτομο ευγενικό, πρόθυμο και υπεύθυνο.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΝΤΟΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ,
KYΠΡΟΥ 47 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ  
Read More »
ΖΗΤOYNΤΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟI H/Y & ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ EΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜULTIRAMA ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΖΗΤOYNΤΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟI H/Y & ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ EΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜULTIRAMA ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Ζητείται προσωπικό για άμεση πρόσληψη

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016


Από το φυτώριο "Ντόρκος" στο Ράγιο Θεσπρωτίας, ζητείται άμεσα προσωπικό για τις ανάγκες του φυτωρίου.

Πληροφορίες στο τηλ: 6932423770
Read More »
Ζητείται προσωπικό για άμεση πρόσληψη Ζητείται προσωπικό για άμεση πρόσληψη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Κλειστά την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016Κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, λόγω των συνδικαλιστικών εκλογών για την ανάδειξη αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων. 
Για τη διευκόλυνση των εκλογέων και τη διασφάλιση της ευρύτερης δυνατής συμμετοχής τους, χορηγείται άδεια μίας (1) ημέρας σε όλους τους εκπαιδευτικούς που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 
Να σημειώσουμε πως ότι όσοι εκπαιδευτικοί κάνουν χρήση της ως άνω άδειας υποχρεούνται να προσκομίσουν στο σχολείο τους βεβαίωση συμμετοχής από την αντίστοιχη εφορευτική επιτροπή. 
Οι υποψήφιοι αιρετοί εκπρόσωποι για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, προκειμένου να διευκολυνθούν, μπορούν να απουσιάσουν από την υπηρεσία τους ως εξής: 
Οι υποψήφιοι για τα Κεντρικά Υπηρεσιακά Συμβούλια πέντε (5) ημέρες, για τα Ανώτερα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια τρεις (3) ημέρες, υποψήφιοι για τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια δύο (2) ημέρες.

 
Read More »
Κλειστά την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια Κλειστά την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Θεσπρωτία: Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2016

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016Το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016 διοργανώνει μια εκδήλωση - γιορτή για το μητρικό θηλασμό, τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό.


Από τo 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια συμμαχία για την προώθηση του θηλασμού), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1 - 7 Αυγούστου. 

Φέτος, για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, που στην Ελλάδα εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ενώνει τις δυνάμεις του με τη UNICEF, να εξαπλωθεί το φετινό μήνυμα «Υποστηρίξτε τις μητέρες να θηλάσουν οποτεδήποτε, οπουδήποτε !»


Σε αυτή τη γιορτή συμμετέχουμε για έβδομη συνεχόμενη χρονιά , μητέρες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μέλη των ομάδων του Δικτύου μας, με σκοπό την προώθηση, υποστήριξη, ενημέρωση, ενθάρρυνση και ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με το μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μια ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία «από μητέρα προς μητέρα». Παράλληλα θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό, θα γίνουν συζητήσεις και θα γνωριστούμε από κοντά!

Σας περιμένουμε λοιπόν και φέτος, μητέρες θηλάζουσες, μητέρες to be, με κοιλίτσες ή με σκέψη για κοιλίτσες, μητέρες πρώην θηλάζουσες, σύζυγοι και λοιποί φίλοι και συγγενείς, ελάτε να γιορτάσουμε!!!


Αν και ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 θα καταμετρηθούν στον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό που θα γίνει την ίδια ώρα σε όλες τις πόλεις!

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου - Πλατεία Δημαρχείου Ηγουμενίτσας
 • Ώρα προσέλευσης: 11.00
 • Ώρα καταμέτρησης: 12.00
 • Ώρα λήξης: 14:00

Η εκδήλωση διοργανώνεται για 3η συνεχή χρονιά από την ομάδα Θεσπρωτία: Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας.
https://www.facebook.com/groups/thesprotia.thilasmos

Read More »
Θεσπρωτία: Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2016 Θεσπρωτία: Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2016 Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Ημερίδα για τους κτηνοτρόφους των Σουλιωτοχωριών στον Αυλότοπο

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016

Το ερχόμενο Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τους κτηνοτρόφους όλων των Σουλιωτοχωριών και κάθε άλλον ενδιαφερόμενο στον Αυλότοπο. 
Ο τίτλος: "Η κτηνοτροφία ως μοχλός ανάπτυξης σε περίοδο οικονομικής κρίσης". 
Την πρωτοβουλία είχε ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος και ψυχή της διοργάνωσης είναι ο Γεωπόνος-Ζωοτέχνης του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ιωαννίνων κ. Μπέλλος Γεώργιος. 
Μαζί του θα πάρουν τα όρη και τα βουνά για το πάλαι ποτέ απάτητο Σούλι ο κ. Παππάς Δημήτριος, Προϊστάμενος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ιωαννίνων, ο κύριος Τσιόδουλος Στέφανος, Λαογράφος και Ζωγράφος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο κ. Βένος Σταύρος, κτηνίατρος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Θεσπρωτίας και ο κ. Μάργαρης Γεώργιος, ιδιώτης Ζωοτέχνης από το νομό Πρεβέζης. 
Στο εύλογο ερώτημα τι θα διδάξει ένας Λαογράφος, η απάντηση είναι: "Χρήσεις του ασκιού στην αποθήκευση και μεταφορά γαλακτοκομικών προϊόντων στην παραδοσιακή κοινωνία"! 
Όλοι αυτοί οι εκλεκτοί επιστήμονες, έχοντας βαθύ το αίσθημα της αλληλεγγύης, προσφέρθηκαν αφιλοκερδώς να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που μοχθούν και παράγουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και σε καιρούς χαλεπούς. 
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλοτόπου αισθάνεται την ανάγκη να τους ευχαριστήσει ολόθερμα και εκ των προτέρων για την ανεκτίμητη αυτή συνεισφορά τους. 

Read More »
Ημερίδα για τους κτηνοτρόφους των Σουλιωτοχωριών στον Αυλότοπο Ημερίδα για τους κτηνοτρόφους των Σουλιωτοχωριών στον Αυλότοπο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Λησμονημένος Θεσπρωτός ευεργέτης, θαμμένος εδώ και 40 χρόνια στη Ν. Αφρική!

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016
Ο Θεσπρωτός Μάνθος Κ. Μαρτίνης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 33 ετών το 1975. 
Ήταν εγκατεστημένος στη Ν. Αφρική και εκεί θάφτηκε. 
Όσο έζησε, (γεννήθηκε το 1941), ποτέ δεν ξέχασε τη γενέτειρά του, το Πολύδροσο Θεσπρωτίας. Και όταν το 1972 του ζητήθηκε να ξαναχτιστεί το ερειπωμένο εκκλησάκι του αγίου Γεωργίου στο χωριό του, ευχαρίστως ανέλαβε εξ' ολοκλήρου τη δαπάνη. 
Διέθεσε και άλλα χρήματα, αρκετά, για αναστήλωση ιερών χώρων, αλλά και για κοινωφελή έργα. 
Σε επιστολή του στις 7 Νοεμβρίου του 1972, έγραψε: 
"Δόξα τω Θεώ που θα με αξιώσει να ικανοποήσω την επιθυμία μου για το χωριό μας και την ομορφιά του". 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πολυδρόσου με απόφασή του, στις 17-2-1973, "εκφράζει μεγάλας ευχαριστίας εις τον κ. Ματθαίον Κωνσταντίνου Μαρτίνην δια την ευγενήν προσφοράν του προς αναστήλωσιν του παρεκκλησίου Αγίου Γεωργίου εις θέσιν Διάσελον". 
Κατά τα εγκαίνια του παρεκκλησίου, 16 Απριλίου, 1974, ο αείμνηστος ιερέας Χρήστος Μπούντας είχε σημειώσει σχετικά: 
"Πάθος και όνειρόν μας ήτο πως θα ανεγείρετο κάποτε ξανά το παρεκκλήσιον τοῦτο και ο Μεγαλοδύναμος Θεός, συν τη βοηθεία του Αγίου Γεωργίου, επεφώτισε τον κ. Μάνθον Κ.Μαρτίνην, εγκατεστημένον εις Ν. Αφρικήν και ιδίαις δαπάναις και μάλιστα σημαντικές ανήγειρεν το παρεκκλήσιον τούτον.Σήμερον έχομεν την τιμήν να παρευρίσκονται κοντά μας οι γονείς του αναστηλωτού του παρεκκλησίου, τους οποίους συγχαίρω, διότι εγαλούχησαν το παιδί τους με τα νάματα της χριστιανοσύνης". 


Read More »
Λησμονημένος Θεσπρωτός ευεργέτης, θαμμένος εδώ και 40 χρόνια στη Ν. Αφρική! Λησμονημένος Θεσπρωτός ευεργέτης, θαμμένος εδώ και 40 χρόνια στη Ν. Αφρική! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Πρώτη νίκη για το Θεσπρωτό, 3-1 τον Ρήγα Φεραίο (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016


Ο Θεσπρωτός πήρε επιτέλους αυτό που έψαχνε τις προηγούμενες έξι αγωνιστικές, επικρατώντας με αρκετό... καρδιοχτύπι του Ρήγα Φεραίου με 3-1 στην Ηγουμενίσα. 
Το α΄ημίχρονο ανήκε στο Θεσπρωτό, πράγμα στο οποίο συνέβαλε και το γεγονός ότι οι κιτρινόμαυροι πέτυχαν δύο πολύ γρήγορα γκολ.
Στο 1΄ μετά από φάουλ του Μηνά από δεξιά, ο Νάκος βρέθηκε στο δεύτερο δοκάρι και με δυνατό σουτ παραβίασε την εστία του Παπαγιάννη. 
Στο 13' ο Μπίκας ανατράπηκε μέσα στην περιοχή από τον Χίσα και ο Ντόκος σημάδεψε διάνα από τα έντεκα βήματα για το 2-0 του πλατανόφυλλου. 
Οι γηπεδούχοι κυριάρχησαν στη συνέχεια και δεν απειλήθηκαν σχεδόν καθόλου από τους θεσσαλούς, όμως αυτό δεν κράτησε ως το τέλος. 
Παρά το δυναμικό ξεκίνημα του Θεσπρωτού και στο β΄ημίχρονο, οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν και απέκτησαν την εδαφική υπεροχή στη συνέχεια.
Στο 51' ο Γκίκα μετά από γύρισμα του Ζαχαράκη μείωσε σε 2-1 με κοντινό πλασέ. 
Οι του Ρήγα δε σταμάτησαν εκεί. 
Αφού πρώτα ο Κιπτίου προειδοποίησε στο 57' με δυνατό σουτ που έδιωσε δύσκολα σε κόρνερ ο Κωνσταντάκος, στο 73΄ έφτασε μια άνασα από το 2-2 αλλά το γυριστό σουτ του προσέκρουσε στο πάνω μέρος της οριζόντιας δοκού.
Τα τελευταία λεπτά εξελίχθηκαν σε ροντέο, με την ομάδα του Βελεστίνου όλη μπροστά και το Θεσπρωτό να έχει συνεχώς το μυαλό του και σε ένα τρίτο γκολ. 
Και το άγγιξε τρεις φορές στο διάστημα 80'-90', με τις ατομικές ενέργειες των Πέντσα (απέκρουσε ο Παπαγιάννης), Ντινιωτάκη (άουτ) και Μηνά (σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι). 
Ο Μηνάς στο 92' με διαγώνιο σουτ έγραψε το αίσιο τέλος στην αγχωτική αλλά δίκαιη επικράτηση του Θεσπρωτού. 
Αποβλήθηκαν από τον διαιτητή του αγώνα οι προπονητές Μπακάλης (70') και Σέμος (73')

Θεσπρωτός (Σέμος): Κωνσταντάκος, Ηλίας, Ντινιωτάκης, Νόνης, Πάνος, Νάκος, Τζιάλλας (63' Σουκιάς), Πέντσας, Ντόκος (88' Γιάκος), Μηνάς, Μπίκας (91' Μπλέτσας)
Ρήγας Φεραίος (Μπακάλης): Παπαγιάννης, Χατζηαθανασίου, Βουραζέρης, Σπαθής, Λάμπρου (81' Τσελέπης), Κιπτίου, Γεωργατζής (81' Τζοβάρας), Χίσα (46' Ζαχαράκης), Γκίκα, Σέττος.

 
 
Read More »
Πρώτη νίκη για το Θεσπρωτό, 3-1 τον Ρήγα Φεραίο (+ΒΙΝΤΕΟ) Πρώτη νίκη για το Θεσπρωτό, 3-1 τον Ρήγα Φεραίο (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Καράτε της Αυστρίας, ο Θεσπρωτός διεθνής διαιτητής Παναγιώτης Γκορέζης

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καράτε ανδρών γυναικών 2016 που πραγματοποιείται στο Λιντζ της Αυστρίας από 25 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται σήμερα, «σφυρίζει» o μοναδικός παγκόσμιος διαιτητής της Ελλάδας Γκορεζης Παναγιώτης.

Στις ελληνικές επιτυχίες, η Έλενα Χατζηλιάδου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα +68κ. Kumite καθώς στον τελικό της κατηγορίας ηττήθηκε με 2-0 από την Αγιούμι Ουεκούσα (Ιαπωνία).

Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα συμμετέχουν συνολικά 2.000 αθλητές από 135 χώρες.

 
Read More »
Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Καράτε της Αυστρίας, ο Θεσπρωτός διεθνής διαιτητής Παναγιώτης Γκορέζης Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Καράτε της Αυστρίας, ο Θεσπρωτός διεθνής διαιτητής Παναγιώτης Γκορέζης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στην Κεραμίτσα Φιλιατών

Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016


Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας θα εξορμήσει στην Κεραμίτσα Φιλιατών.
 
Πορεία:
Λάγγαρης - Βελούνα 1201μ- Κεραμίτσα
Βαθμός δυσκολίας: 2
Απόσταση: 13 χλμ
Ώρες πορείας: 5-6
Υψομετρική: 1000μ.Αναχώρηση 8.00π.μ. από το Πάνθεον.

Εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, αδιάβροχο/αντιανεμικό, μπατόν, νερό 2λιτ, κολατσιό, καπέλο, αντιλιακό και ρουχισμός κατάλληλος για την εποχή. {Δεύτερη αλλαξιά ρούχων στο λεωφορείο}

Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του συλλόγου στην παλιά μαθητική εστία, 2ος όροφ. αριστερή πτέρυγα, 1/11-3/11 και ώρες 19.00-21.00

*Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ

*ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ.


Read More »
Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στην Κεραμίτσα Φιλιατών Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας: Εξόρμηση στην Κεραμίτσα Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2016 Rating: 5

Σελίδες