Οι βίδρες ήρθαν ξανά στο Έλος Καλοδικίου

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2019Η ευρασιατική βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα είδος που απειλείται (σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ανήκει στην κατηγορία «Κινδυνεύον») και θεωρείται ο «δείκτης καθαρότητας» αλλά και εύρυθμης λειτουργίας των υδάτων στη χώρα μας. Βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας στα ευρωπαϊκά γλυκά νερά και αποτελεί σημαντικό μέλος της βιοποικιλότητάς τους.
Αν και νυκτόβιο είδος, παρατηρήθηκε τις πρωινές ώρες να τρέφεται με ψάρια στο Έλος Καλοδικίου.

Η ανεξέλεγκτη άρδευση και η υπερβόσκηση των κοπαδιών κοντά στις λίμνες ή στα ποτάμια όπου διαβιούν οι βίδρες, έχουν πολλές αρνητικές επιπτώσεις στους βιοτόπους τους. Στην εξαφάνιση του είδους έρχονται να προστεθούν η μόλυνση των υδάτων αλλά και τα τροχαία ατυχήματα, όπως έχουν καταγραφεί συχνά από τον φορέα διαχείρισης.
Η βιντεοσκόπηση του είδους έγινε κατά τη διάρκεια επόπτευσης της περιοχής


Read More »
Οι βίδρες ήρθαν ξανά στο Έλος Καλοδικίου Οι βίδρες ήρθαν ξανά στο Έλος Καλοδικίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2019 Rating: 5

Συνελήφθη 57χρονος για μεταφορά παράτυπων μεταναστών

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2019


Συνελήφθη, σήμερα (04-02-2019) μετά τα μεσάνυκτα στη διασταύρωση Καλπακίου Ιωαννίνων, στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου, ένας 57χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.

Αναλυτικότερα, ο 57χρονος κατελήφθη ως οδηγός Δ.Χ.Ε. αυτοκινήτου (ταξί), να μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας, τρεις αλλοδαπούς, ηλικίας 27, 34 και 27 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.

Επιπρόσθετα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο προέκυψε ότι σε βάρος των δύο αλλοδαπών εκκρεμούσαν –κατά περίπτωση- μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα καθώς και καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καστοριάς, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Το παραπάνω όχημα κατασχέθηκε.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Άνω Πωγωνίου.

Read More »
Συνελήφθη 57χρονος για μεταφορά παράτυπων μεταναστών Συνελήφθη 57χρονος για μεταφορά παράτυπων μεταναστών Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2019 Rating: 5

Το κέντρο υγείας Παραμυθιάς ζητάει γιατρούς και να σταματήσουν οι μετακινήσεις προς άλλα Κ.Υ.

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2019


Με έγγραφο το κέντρο υγείας Παραμυθιάς προς την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, ζητάει την προκήρυξη 7 θέσεων γιατρών για την κάλυψη οργανικών θέσεων.

Όπως αναφέρει ο συντονιστής του Κ.Υ Παραμυθιάς Γεώργιος Λύγκας, έχει διαταραχτεί η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας καθώς λόγω ρεπό και αδειών, μπορεί να μείνουν ακάλυπτες βάρδιες.

Πιο συγκεκριμένα ο συντονιστής του Κ.Υ Παραμυθιάς ζητάει να προκηρυχτούν οι εξής:
– 2 θέσεις ιατρών γενικής ιατρικής
– 1 θέση καρδιολόγου
– 1 θέση μικροβιολόγου
– 1 θέση ακτινολόγου
– 1 θέση ορθοπεδικής
– 1 θέση οδοντιάτρου

Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο καθώς ανά διαστήματα προκύπτουν μετακινήσεις ιατρών από το Κ.Υ. Παραμυθιάς προς άλλα Κ.Υ με αποτέλεσμα να υπάρχουν κίνδυνοι για ορφανές βάρδιες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Σχετικά έγγραφα για μετακινήσεις γιατρών μόνο το τελευταίο διάστημα, έχουν αποσταλεί στο Κ.Υ Παραμυθιάς, στις 12 Δεκεμβρίου, στις 4 Ιανουαρίου, στις 7 Ιανουαρίου.

Χαρακτηριστική περίπτωση το “εντέλλεσθε” της 6ης ΥΠΕ προς το το Κ.Υ Παραμυθιάς που την μετακίνηση του συντονιστή της υπηρεσίας προς το Κ.Υ Πάργας, αν και εκτός από συντονιστής του Κ.Υ είναι και αιρετός στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σουλίου εμπίπτοντας στην απαγόρευση μετακινήσεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων.

Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις ορφανές βάρδιες που υπάρχουν στην κάλυψη των ασθενοφόρων, δημιουργώντας εκρηκτική κατάσταση στην λειτουργιά του Κ.Υ και του ΕΚΑΒ Παραμυθιάς, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχουν σοβαρά περιστατικά τα οποία καλύπτονται από βάρδιες της Ηγουμενιτσας με την δεδομένη καθυστέρηση που υπάρχει στην ανταπόκριση.
Read More »
Το κέντρο υγείας Παραμυθιάς ζητάει γιατρούς και να σταματήσουν οι μετακινήσεις προς άλλα Κ.Υ. Το κέντρο υγείας Παραμυθιάς ζητάει γιατρούς και να σταματήσουν οι μετακινήσεις προς άλλα Κ.Υ. Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2019 Rating: 5

Σύλληψη 23χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2019
 
Στη σύλληψη ενός 23χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες εχτές, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας. 
 
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του γραφείου Ασφάλειας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό. 
 
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Σύλληψη 23χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Σύλληψη 23χρονου το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2019 Rating: 5

10 ερωτήσεις στον υποψήφιο δήμαρχο Σουλίου κ. Γιάννη Καραγιάννη

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2019

Στην ενότητα «10 ερωτήσεις» η paramythia-online.gr, φιλοξενεί τον στον υποψήφιο δήμαρχο Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη

1.Γιατί θέλετε να γίνετε δήμαρχος;

H ενασχόληση με τα κοινά είναι υποχρέωση του κάθε πολίτη. Πολλές φορές η προσωπική μας ανάγκη για προσφορά στον τόπο μας είναι δυνατή και πηγάζει από πραγματικά ανιδιοτελείς σκοπούς. Όσοι αγαπάμε τον τόπο μας δεν θα πρέπει να μένουμε απαθείς στις θεμελιώδεις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας. Η κριτική είναι εύκολη, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αναλαμβάνουμε δράση για να προσφέρουμε ένα λιθαράκι σε αυτό που ονομάζουμε διαχείριση της καθημερινότητας και αναπτυξιακή προοπτική. Να συνεχίσουμε ό,τι σωστό γίνεται, να βελτιώσουμε ό,τι λάθος υπάρχει. Με βάση τα παραπάνω αλλά και μετά από παρότρυνση αρκετών συνδημοτών και φίλων μου, αποφάσισα να διεκδικήσω τον Δήμο Σουλίου.

2.Γιατί να σας ψηφίσει ο δημότης του δήμου Σουλίου;

Γιατί ο Συνδυασμός μας θα αποτελείται από άτομα με αποδεδειγμένο έργο στην επαγγελματική τους και στην προσωπική τους ζωή. Γιατί η ψήφος στον Συνδυασμό μας, αποτελεί εγγύηση στην μεθοδικότητα της διαχείρισης όλων των ζητημάτων που απασχολούν τον Δήμο μας. Γιατί θα επιδιώξουμε ευρύτερες συνεργασίες με όλους τους συναδέλφους μας που θα προκύψουν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Γιατί το πρόγραμμά μας θα είναι ρεαλιστικό και όχι διαφημιστικό. Γιατί ζούμε εδώ και γνωρίζουμε καλά την πραγματικότητα του τόπου μας. Γιατί δεν χαρακτηριζόμαστε από πολιτικές σκοπιμότητες και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Γιατί απ’ όποιο μετερίζι και αν έχουμε βρεθεί, έχουμε παράξει έργο και αποτελέσματα.

3.Σε τι ποσοστό έχει ολοκληρωθεί το ψηφοδέλτιό σας και πόσο αντιπροσωπευτικό είναι στα επαγγέλματα της τοπικής κοινωνίας;

Βρισκόμαστε σε ένα πραγματικά ικανοποιητικό επίπεδο στην στελέχωση του ψηφοδελτίου. Δίνουμε βαρύτητα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου, αποφεύγοντας συμμετοχές μόνο για την ψηφοθηρία. Η στελέχωση έχει ξεπεράσει το 70% με τους υποψήφιους να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της παραγωγικής δύναμης του Δήμου Σουλίου, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε βαρύτητα στην πραγματική αντιπροσωπευτικότητα των επαγγελμάτων. Το ψηφοδέλτιό μας αποτελείται από άτομα που ανήκουν ιδεολογικά σε όλο το φάσμα που ονομάζουμε “δημοκρατικό τόξο”.

4.Πως χαρακτηρίζετε τους συνυποψηφίους σας;

Πρόκειται για πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους. Οι κ.κ Αθανασίου, Γώγος, Κάτσιος και Κουτσής, έχουν αποδείξει στην πράξη, τόσο στον επαγγελματικό τους στίβο και την ενασχόλησή τους με τα κοινά, όσο και ως ενεργοί πολίτες, πως διακατέχονται από ικανότητες που είναι σημαντικές στην λειτουργία μιας Δημοτικής Αρχής. Η συνεργασία μαζί τους από την επόμενη ημέρα των εκλογών είναι δεδομένη και απαραίτητη. Οι προσωπικότητες του καθενός ξεχωριστά, μου δίνει ελπίδες για την δημιουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου, με συνοχή, όραμα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

5.Πως χαρακτηρίζετε την απερχόμενη δήμαρχο Σταυρούλα Μπραΐμη;

Η Δήμαρχος έχει αποδείξει πως αγαπά τον τόπο και έχει προσφέρει σημαντικό έργο. Κρίθηκε από τους Δημότες και της έδωσαν την Δημαρχεία στην δεύτερη θητεία από την πρώτη Κυριακή και αυτό σημαίνει πολλά καθώς οι Δημότες δεν κάνουν λάθος στην εκτίμησή τους. Παραλήψεις και λάθη στην διοίκηση θα υπάρχουν πάντα. Λάθη δεν κάνει οποίος δεν κάνει τίποτα.

6.Πως χαρακτηρίζετε την απερχόμενη δημοτική αρχή; Που πέτυχε και που υστέρησε;

Η παρούσα Δημοτική Αρχή είχε την ατυχία να συμπέσει με την οικονομική κρίση στην χώρα και έτσι αντιμετώπισε πολλά προβλήματα χρηματοδότησης. Ωστόσο κατάφερε να κάνει καλή δουλειά στην καθημερινότητα αλλά και να προσφέρει εξωστρέφεια, τόσο στην Παραμυθιά όσο και σε όλο τον Δήμο, κυρίως σε επίπεδο εκδηλώσεων και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί είναι προβολή για τον τόπο μας. Προβλήματα όπως προανέφερα θα υπάρχουν πάντα. Το σημαντικότερο που μπορώ να αναφέρω στην σύντομη επικοινωνία μας, είναι η ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της παρούσας Δημοτικής Αρχής, αφορά σχεδόν το σύνολο των Δήμων. Δεν έχω ξεκάθαρη εικόνα ακόμα για τα οικονομικά του Δήμου Σουλίου, αλλά αυτό που μπορώ να αναφέρω είναι πως το στοίχημα μας είναι η εξεύρεση εναλλακτικών χρηματοδοτήσεων από Ε.Ε αλλά και από ιδιώτες επενδυτές για να αποκτήσει ο Δήμος μας μια ξεκάθαρη αναπτυξιακή πορεία. Σε αυτό οφείλω να πω, πως και η δική μας Δημοτική Αρχή (όπως σχεδόν το σύνολο των δήμων) υστέρησε. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μπαράζ μεγάλων έργων που προωθεί η Δημοτική Αρχή, που όταν υλοποιηθούν θα αλλάξουν την εικόνα του Δήμου μας.

7.Ποια είναι τα πρώτα πράγματα που θα κάνετε σε περίπτωση που θα εκλεγείτε δήμαρχος;

Πριν από την πρώτη μας ημέρα σαν νέα Δημοτική Αρχή, θα πρέπει να υπάρχει πλήρη γνώση για την εν γένει λειτουργία του Δήμου σε επίπεδο οικονομικών, οργανογράμματος, εκκρεμοτήτων και όλων των άλλων στοιχείων που είναι απαραίτητα για την λειτουργία μια Δημοτικής Αρχής. Με βάση αυτών των γνώσεων, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να φτιάξουμε το οργανόγραμμα των υπηρεσιών σε συνεργασία με τους ίδιους τους υπαλλήλους, με την προσθήκη νέων απαραιτήτων ειδικοτήτων, στελεχών, συνεργατών με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις. Αν δεν υπάρχει επάρκεια στις υπηρεσίες π.χ. στις τεχνικές, δεν μπορούμε να μιλάμε για κανενός είδους σοβαρή παρέμβαση. Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, που ελπίζουμε να αναλάβουμε τα ηνία του Δήμου Σουλίου, έχουμε μπροστά μας 7 μήνες. 7 μήνες για ενημέρωση και σχεδιασμό. Βασικός παράγοντας στα σχέδιά μας είναι το πνεύμα του νομού του Κλεισθένη που μιλά για πλήρη αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Το είπαμε ξεκάθαρα από την πρώτη στιγμή. Θα λειτουργήσουμε με γνώμονα το πνεύμα του νόμου και θα τα αλλάξουμε όλα.

8.Ποιες είναι οι πρώτες 3 παρεμβάσεις σας για το τουριστικό προϊόν της περιοχής;

Ο τουρισμός είναι ένα από τα 2 βασικά κεφάλαια για την ανάπτυξη, μαζί με τον πρωτογενή τομέα. Στόχος μας η αρμονική συνύπαρξη του εξαιρετικού περιβαλλοντικού μας πλούτου, με την ιστορία και την παράδοσή μας. Με γνώμονα πάντα την αειφόρος ανάπτυξη στον τουρισμό, το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι η δημιουργία μια διαπαραταξιακής επιτροπής τουρισμού η οποία θα εμπλουτιστεί με τεχνοκράτες του τουριστικού προϊόντος, αλλά και με ανθρώπους της τουριστική αγοράς του Δήμου μας και με πρώτο στόχο την δημιουργία της τουριστικής ταυτότητας του Δήμου μας. Όλα τα υπόλοιπα και κυρίως το τετραετές πλάνο προβολής και εξωστρέφειας του τουριστικού προϊόντος, θα εξαρτηθεί από τα συμπεράσματα και τις οδηγίες της διαπαραταξιακής επιτροπής τουρισμού. Το πλάνο για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος πρέπει να στηρίζεται σε στέρεες βάσεις και να έχει ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές. Οι κατευθυντήριες γραμμές της διαπαραταξιακής επιτροπής τουρισμού είναι δεδομένο πως θα περιλαμβάνουν την επιπλέον αξιοποίηση του Αχέροντα με βάση τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν πρόσφατα, τον ορεινό όγκο της Παραμυθιάς και του Σουλίου, την ίδια την Παραμυθιά με τα βυζαντινά της μνημεία, την παράδοση στις τέχνες, το εμπόριο και τα γράμματα καθώς και με το ιστορικό κέντρο της πόλης που πρέπει να βγει από τα συρτάρια των υπουργείων και επιτέλους να υλοποιηθεί. Θεωρώ επίσης δεδομένο πως η διαπαραταξιακή επιτροπή τουρισμού θα ασχοληθεί και με τον παραμελημένο τουριστικά Καλαμά καθώς είναι βασικό κεφάλαιο του εξαιρετικού περιβαλλοντικού μας πλούτου.

9.Πότε θα είστε σε θέση να μας αναπτύξετε το πρόγραμμα σας;

Το πρόγραμμα δεν είναι ένα επικοινωνιακό τρικ. Είναι το ευαγγέλιό μας για την καθημερινότητα και την ανάπτυξη του Δήμου μας. Η σύνταξή του απαιτεί προσεκτικές κινήσεις για να είναι εφαρμόσιμο και να μην παραμείνει ένα προεκλογικό επικοινωνιακό εργαλείο σε δεσμίδες φυλλαδίων. Η καθημερινή μας επαφή με τους Δημότες εμπλουτίζει τις ιδέες μας καθώς αυτοί είναι που βιώνουν την πραγματικότητα. Η παράταξή μας από την πρώτη στιγμή επεξεργάζεται τις προγραμματικές μας θέσεις έτσι ώστε να είναι ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες. Πιστεύουμε πως στο άμεσο επόμενο χρονικό διάστημα θα ήμαστε σε θέση να το παρουσιάσουμε στους συνδημότες μας και με βάση αυτό να τους ζητήσουμε να μας κρίνουν, να μας συγκρίνουν και να μας ψηφίσουν.

10.Επιγραμματικά ποιοι είναι οι άξονες στους οποίους θα αναπτυχθεί το πρόγραμμα σας;

Όπως προείπα η σύνταξη του προγράμματος απαιτεί προσεκτικές κινήσεις για να είναι εφαρμόσιμο και να μην παραμείνει ένα προεκλογικό επικοινωνιακό εργαλείο σε δεσμίδες φυλλαδίων. Ωστόσο επιγραμματικά μπορώ να αναφέρω πως:
Η κοινωνική πολιτική και οι στήριξη των αδυνάτων του Δήμου μας αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Η στήριξη θα είναι πραγματική με την ενδυνάμωση των κοινωνικών δομών αλλά και με εξέταση της μείωσης των Δημοτικών Τελών όπου αυτή μπορεί να εφαρμοστεί.
Ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο στην σύνταξη του προγράμματος θα παίξει η αειφόρος ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα της Δημοτικής πραγματικότητάς μας.
Η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι δεδομένο πως είναι αναγκαία για την επίτευξη της αύξησης του βιοτικού επιπέδου των Δημοτών και ως τέτοια θα αντιμετωπιστεί και θα εφαρμοστεί.
Η καθημερινότητα των Δημοτών μας θα είναι σημαντικό κεφάλαιο στο πρόγραμμά μας, διατηρώντας ό,τι καλό υπάρχει και δίνοντας το κάτι παραπάνω σε υποδομές αλλά και στις Δημοτικές υπηρεσίες και τις επαφές τους με τους Δημότες.
Η αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας είναι απαραίτητη με την χρήση όλων των ακινήτων μας και την αξιοποίησή τους με τελικό κερδισμένο τον ίδιο τον Δημότη.
Όλα τα υπόλοιπα έχουν άμεση σχέση με τα παραπάνω και την αναδιοργάνωση του οργανογράμματος των υπηρεσιών, των στελεχών και των συνεργατών.
Read More »
10 ερωτήσεις στον υποψήφιο δήμαρχο Σουλίου κ. Γιάννη Καραγιάννη 10 ερωτήσεις στον υποψήφιο δήμαρχο Σουλίου κ. Γιάννη Καραγιάννη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 04, 2019 Rating: 5

Σελίδες