Θετικό κρούσμα στο 2ο Δημοτικό σχολείο Φιλιατών

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021
Θετικό κρούσμα στο 2ο Δημοτικό σχολείο Φιλιατών


Θετικό κρούσμα covid-19, ανιχνεύθηκε μετά από rapid test σε μαθητή της Β' Τάξης του 2ου Δημοτικού σχολείου Φιλιατών.
Ως εκ τούτου, από αύριο 26/2 αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία του τμήματος, εωσότου ολοκληρωθεί και ο μοριακός έλεγχος.


Οι μαθητές του συγκεκριμένου τμήματος παραμένουν σε καραντίνα μέχρι νεότερης ειδοποίησης, ενώ θα συνεχίσουν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση σύμφωνα με το πρωινό ωρολόγιο πρόγραμμα.
Read More »
Θετικό κρούσμα στο 2ο Δημοτικό σχολείο Φιλιατών Θετικό κρούσμα στο 2ο Δημοτικό σχολείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

Δήλωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας κ. Δονάτου Μαρτίνη - Με ήπια συμπτώματα στο σπίτι του

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021
Δήλωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας κ. Δονάτου Μαρτίνη - Με ήπια συμπτώματα στο σπίτι τουΣήμερα βγήκε το αποτέλεσμα του μοριακού τεστ, που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος και ήταν θετικό.
Παρά την χρήση μάσκας, την αποφυγή συνωστισμού και την τήρηση των λοιπών μέτρων, μια άτυχη στιγμή έφερε τo ανωτέρω αποτέλεσμα.
Αναρρώνω σπίτι μου βιώνοντας την εμπειρία του απρόβλεπτου Covid19 και περιμένω να ολοκληρωθεί ο κύκλος των 10 ημερών, αισιοδοξώντας ότι τα συμπτώματα θα παραμείνουν ήπια.
Εξυπακούεται, ότι το κτηνιατρείο μου θα παραμείνει κλειστό όσο χρειαστεί, ενώ θα γίνει και η προβλεπόμενη απολύμανση των χώρων του.
Σε ότι αφορά τα καθήκοντα μου ως Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, αυτά θα υλοποιούνται με την χρήση της τηλεδιάσκεψης.
Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές σας και για τα μηνύματα συμπαράστασης.
Read More »
Δήλωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας κ. Δονάτου Μαρτίνη - Με ήπια συμπτώματα στο σπίτι του Δήλωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας κ. Δονάτου Μαρτίνη - Με ήπια συμπτώματα στο σπίτι του Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

Κρούσμα σε εκπαιδευτικό του ΓΕΛ Παραμυθιάς - Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021
Κρούσμα σε εκπαιδευτικό του ΓΕΛ Παραμυθιάς - Ανακοίνωση της ΕΛΜΕΟι παλινωδίες στον σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας συνεχίζονται !!!

Δυστυχώς, τα μέτρα και ο σχεδιασμός πρόληψης και ανάσχεσης της πανδημίας εκθέτουν για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα σχολεία.

Ως γνωστόν, τις τελευταίες μέρες έχουν εντοπιστεί πολλά κρούσματα σε σχολεία του νομού μας, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αναστολή λειτουργίας πολλές σχολικές μονάδες και επιμέρους τμήματα. Κρούσμα εντοπίστηκε και σε εκπαιδευτικό του ΓΕΛ Παραμυθιάς.

Από τη Δευτέρα ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Παραμυθιάς αλλά και ο Σύλλογος Γονέων είχαν απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να γίνουν μαζικά τεστ σε εκπαιδευτικούς αλλά και μαθητές του σχολείου και να εκτιμηθεί ενδεχόμενη διασπορά. Είχε προταθεί μάλιστα από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να κληθεί το κινητό συνεργείο του ΕΟΔΥ έξω από το σχολείο ώστε μαζικά να γίνει έλεγχος.

Η απάντηση των αρμόδιων αρχών ήταν η γνωστή: «Η υπόθεση είναι ατομική». Μπείτε στην ιστοσελίδα και κάντε αίτηση ώστε να κλείσετε ραντεβού για « rapid test ». Οι εκπαιδευτικοί αλλά και το λοιπό προσωπικό του σχολείου (εργαζόμενες καθαριότητας) έπραξαν το αυτονόητο και μαζικά αιτήθηκαν τη διενέργεια test, άλλοι στην Παραμυθιά, άλλοι στα Γιάννενα, άλλοι στην Ηγουμενίτσα, ανάλογα με τον τόπο κατοικία τους. Και πράγματι από τη Δευτέρα το απόγευμα μέχρι και σήμερα σχεδόν οι μισοί έχουν προχωρήσει σε rapid test (τα οποία όλα μέχρι στιγμής ήταν αρνητικά).


Όμως, από το μεσημέρι της Τετάρτης όσοι είχαν κανονισμένο ραντεβού ειδοποιήθηκαν από το Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς ότι τα test τελείωσαν και ότι θα πρέπει να απευθυνθούν πάλι την ερχόμενη Τετάρτη!!!

Καλούμε για ακόμη μία φορά την Κυβέρνηση, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας και τον ΕΟΔΥ να δείξουν την πρέπουσα σοβαρότητα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικά στο χώρο της εκπαίδευσης.

Εδώ και τώρα να δρομολογηθούν test σε όλα τα σχολεία και ειδικά εκεί που έχουμε κρούσματα με ευθύνη του κράτους (την ατομική ευθύνη την είδαμε… τελείωσαν τα test...).

Επαναφέρουμε δε, τα απόλυτα λογικά αιτήματα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, που ούτε στο ελάχιστον δεν έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, μετατρέποντας τα σχολεία σε hot spot διασποράς του ιού:
- Επαναλαμβανόμενα test με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
- Αραίωση των μαθητών ανά τάξη (μέγιστος αριθμός 15 μαθητών συναρτήσει του εμβαδού της αίθουσας).
- Πρόσληψη εκπαιδευτικών και αξιοποίηση κενών αιθουσών.
- Πρόταξη του μαζικού εμβολιασμού των εκπαιδευτικών (είναι ακόμη άγνωστο πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τους εκπαιδευτικούς).
- Πρόσληψη μόνιμου και πλήρους απασχόλησης προσωπικού καθαριότητας σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ Θεσπρωτίας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  
ΚΙΤΣΑΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Read More »
Κρούσμα σε εκπαιδευτικό του ΓΕΛ Παραμυθιάς - Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κρούσμα σε εκπαιδευτικό του ΓΕΛ Παραμυθιάς - Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

Θετικό κρούσμα στο 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021

Θετικό κρούσμα στο 2ο Γενικό Λύκειο ΗγουμενίτσαςΘετική στον κορωνοϊό, εντοπίστηκε μαθήτρια του 2ου Γενικού Λυκείου Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με πληροφορίες του thespro.gr.

Η μαθήτρια πηγαίνει στην Α' τάξη του Λυκείου και σύμφωνα με τις οδηγίες το τμήμα της θα παραμείνει κλειστό.
Read More »
Θετικό κρούσμα στο 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας Θετικό κρούσμα στο 2ο Γενικό Λύκειο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

«Σκούρυνε» η Θεσπρωτία στο χάρτη του ΕΟΔΥ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021
«Σκούρυνε» η Θεσπρωτία στο χάρτη του ΕΟΔΥΣτους πλέον επιβαρυμένους νομούς της χώρας περιλαμβάνεται η Θεσπρωτία. 
Η περιοχή μέχρι πριν λίγες ημέρες ήταν «σχεδόν λευκή».

Ωστόσο η έκρηξη αυτής της εβδομάδας έχει φέρει την Περιφερειακή Ενότητα σε δύσκολη κατάσταση καθώς εκτός από τον αριθμό κρουσμάτων μεγάλη είναι και η διασπορά στην κοινότητα.
Η Ήπειρος δεν έχει πλέον κανέναν νομό στους λιγότερους επιβαρυμένους.

Η Θεσπρωτία βρίσκεται στο σκούρο πορτοκαλί που σημαίνει ότι τα κρούσματα των τελευταίων 14 ημερών ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού υπολογίζονται σε άνω των 150.

Οι άλλοι τρεις νομοί, Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας είναι στο πορτοκαλί που σημαίνει ότι τα κρούσματα των τελευταίων δύο εβδομάδων ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού υπολογίζονται από 50 μέχρι 150.
Read More »
«Σκούρυνε» η Θεσπρωτία στο χάρτη του ΕΟΔΥ «Σκούρυνε» η Θεσπρωτία στο χάρτη του ΕΟΔΥ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

1784 νέα κρούσματα, 39 νεκροί και 367 διασωληνωμένοι

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021
1784 νέα κρούσματα, 39 νεκροί και 367 διασωληνωμένοιΑναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε για άλλη μια μέρα ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Πέμπτης. Συγκεκριμένα, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.784, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 186.469 (ημερήσια μεταβολή +1.0%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. 1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 63 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.600 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.410 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 367 (70.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 86.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.315 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές2 ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 292 (ημερήσια μεταβολή -3.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274 ασθενείς.
Read More »
1784 νέα κρούσματα, 39 νεκροί και 367 διασωληνωμένοι 1784 νέα κρούσματα, 39 νεκροί και 367 διασωληνωμένοι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

9 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 54 σε όλη την Ήπειρο

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021

9 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 54 σε όλη την Ήπειρο

Π.Ε. Άρτας 18 

Π.Ε. Θεσπρωτίας 9  

Π.Ε. Ιωαννίνων 18 

 Π.Ε. Πρέβεζας 9

Read More »
9 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 54 σε όλη την Ήπειρο 9 νέα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 54 σε όλη την Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας στην ΕΡΤ για τη νέα κόντρα με τον ΟΛΗΓ

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας στην ΕΡΤ για τη νέα κόντρα με τον ΟΛΗΓ


Read More »
Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας στην ΕΡΤ για τη νέα κόντρα με τον ΟΛΗΓ Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας στην ΕΡΤ για τη νέα κόντρα με τον ΟΛΗΓ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

Κίνδυνος τραυματισμού στον ποδηλατόδρομο Ηγουμενίτσας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021

Κίνδυνος τραυματισμού στον ποδηλατόδρομο Ηγουμενίτσας

Τον κίνδυνο να τραυματιστεί κάποιος ποδηλάτης ή πεζός στον ποδηλατόδρομο της Ηγουμενίτσας, επισημαίνει αναγνώστης του thespro.gr, ο οποίος μας έστειλε την παρακάτω καταγγελία, συνοδευόμενη και από φωτογραφικό υλικό.

"Κύριε Αναστασίου. Καθημερινά σχεδόν, χρησιμοποιώ τον ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο προς το Δρέπανο, για λόγους υγείας. Θα ήθελα να αναδείξετε από την εφημερίδα σας, τον κίνδυνο που υπάρχει εξαιτίας των σπασμένων γυαλιών και σιδηροκατασκευών, από παρακείμενο κατάστημα. Σας στέλνω δύο φωτογραφίες, ώστε να διαπιστώσετε και ο ίδιος το πρόβλημα. Την προηγούμενη εβδομάδα που υπήρχαν δυνατοί άνεμοι, μπροστά στα μάτια μου, έφυγε ένα μεγάλο κομμάτι γυαλί ή πλαστικού και ευτυχώς δεν διερχόταν από το σημείο κάποιος άνθρωπος ώστε να τραυματιστεί. Παρακαλώ πολύ να επισημάνετε τον κίνδυνο, ώστε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των ζημιών στο κατάστημά του και να απομακρύνει ή να επισκευάσει τις φθαρμένες κατασκευές, πριν τραυματιστεί κάποιος συμπολίτης μας. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων"

Read More »
Κίνδυνος τραυματισμού στον ποδηλατόδρομο Ηγουμενίτσας Κίνδυνος τραυματισμού στον ποδηλατόδρομο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

Καχριμάνης: Κάποιοι σε Θεσπρωτία και Γιάννενα έδειξαν τον κακό τους εαυτό

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021
Καχριμάνης: Κάποιοι σε Θεσπρωτία και Γιάννενα έδειξαν τον κακό τους εαυτόΝέα έκκληση προς τους κατοίκους της Ηπείρου να τηρούν τα μέτρα πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού απηύθυνε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

«Μας προβληματίζουν – ανέφερε μεταξύ άλλων- συγκεντρώσεις με τραπεζώματα κ.α., χωρίς κάποιοι να σκέφτονται τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ένα lockdown, αλλά και κάποιοι άλλοι οι οποίοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει τίποτε με τον κορωνοϊό και να φέρνονται κατ΄ αυτόν τον τρόπο, όπως με αυτόν από τον οποίο δημιουργήθηκαν θέματα στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Χρειάζεται προσοχή, αυτοσυγκράτηση και υπομονή καθώς σε λίγο καιρό με τον εμβολιασμό θα μπορούμε να δρούμε διαφορετικά» Ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στις Π.Ε. Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων, αναφέροντας ότι κάποιοι «έδειξαν τον κακό τους εαυτό», ζητώντας να υπάρξει μεγαλύτερη πειθαρχία και συνεργασία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Περιφερειάρχης για το ενδεχόμενο επιβολής Lockdown, είπε ότι αυτό δεν είναι θέμα που εξαρτάται από την Κυβέρνηση, αλλά από τα 30 μέλη της Επιτροπής Επιστημόνων- Λοιμωξιολόγων που λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, μετρώντας διάφορες παραμέτρους. «Αυτοί αποφασίζουν και οι υπόλοιποι εκτελούν, είτε Κυβέρνηση, είτε Περιφέρειες», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την εικόνα που υπάρχει σήμερα, είπε ότι «τα νοσοκομεία μας δεν έχουν πίεση, ούτε στις ΜΕΘ, ούτε στις ΜΕΛ». Συνεχίζοντας ενημέρωσε ότι ύστερα από τη δήλωση που είχε κάνει την περασμένη Πέμπτη, ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι και αντιμετωπίστηκε το ζήτημα που υπήρχε με τα στατιστικά στοιχεία της επιδημιολογικής εικόνας της περιοχής, καθώς όσοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αλλά δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ηπείρου δεν χρεώνονται σε αυτή. «Ξεκαθάρισα ότι δεν είχα τίποτε με τους ανθρώπους που είναι ελληνικής καταγωγής και οι οποίοι έρχονται από τη γειτονική Αλβανία στα νοσοκομεία μας και είναι βαριά περιστατικά. Εκείνο που ήθελα, είναι να μη μας τους “χρεώνουν” ως μόνιμους κάτοικους της Ηπείρου και για τα υπόλοιπα να αναλάβουμε εμείς τις ευθύνες μας».
Read More »
Καχριμάνης: Κάποιοι σε Θεσπρωτία και Γιάννενα έδειξαν τον κακό τους εαυτό Καχριμάνης: Κάποιοι σε Θεσπρωτία και Γιάννενα έδειξαν τον κακό τους εαυτό Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

8.000€ πρόστιμο σε γυμναστήριο - 80 συνολικά οι παραβάσεις στην Ήπειρο

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021
8.000€ πρόστιμο σε γυμναστήριο - 80 συνολικά οι παραβάσεις στην ΉπειροΣτο πλαίσιο εντατικών ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (24-02-2021) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά 80 παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:
56 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 19 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 08 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 21 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 08 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

17 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους 300 ευρώ, ως εξής:
· 4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
· 2 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
· 7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
· 4 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

7 παραβάσεις σχετικά με τους κανόνες λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, ως ακολούθως:
· Πρόστιμο 5.000 ευρώ σε επιχείρηση (γυμναστήριο) και 3.000 ευρώ στον υπεύθυνο λειτουργίας της για μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων, καθώς και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 5 πελάτες - αθλούμενους για μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων. 

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με αμείωτη ένταση με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Read More »
8.000€ πρόστιμο σε γυμναστήριο - 80 συνολικά οι παραβάσεις στην Ήπειρο 8.000€ πρόστιμο σε γυμναστήριο - 80 συνολικά οι παραβάσεις στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

Εκτεταμένες απολυμάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους της Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ)

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021

Εκτεταμένες απολυμάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους της Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ)

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, ξεκίνησαν οι απολυμάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους της Ηγουμενίτσας, από συνεργεία και υπαλλήλους του Δήμου, σε μία προσπάθεια για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Τα συνεργεία ξεκίνησαν από την κεντρική πλατεία της Ηγουμενίτσας, ενώ κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, οι απολυμάνσεις θα συνεχιστούν στον πεζόδρομο και στα πεζοδρόμια της πόλης καθώς και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, όπως στην παραλιακή μπροστά από τις τράπεζες, όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Read More »
Εκτεταμένες απολυμάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους της Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Εκτεταμένες απολυμάνσεις στους κοινόχρηστους χώρους της Ηγουμενίτσας (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

Κωνσταντίνος Μακρής (Ντούπης) – Ένας Θεσπρωτός στο ριάλιτι η «Φάρμα»

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021
Κωνσταντίνος Μακρής (Ντούπης) – Ένας Θεσπρωτός στο ριάλιτι η «Φάρμα»


Στο νέο ριάλιτι η «Φάρμα» συμμετέχει ένα δικό μας παιδί, ο Θεσπρωτός Κωνσταντίνος Μακρής (Ντούπης) από την Πέρδικα Θεσπρωτίας. Στο ριάλιτι θα συμμετέχουν 14 παίκτες και θα μεταδοθεί από τη συχνότητα του ΑΝΤ1, με παρουσιαστή τον Σάκη Τανιμανίδη.

Οι 14 παίκτες θα ζήσουν σε ένα κτήμα σαν αγρότες, ξυπνώντας από τα χαράματα και φροντίζοντας τα ζώα, ενώ κάθε Κυριακή μονομαχούν στον αχυρώνα, χωρισμένοι σε δύο ομάδες.Κωνσταντίνος Μακρής (Ντούπης), επιχειρηματίας (ιδιοκτήτης Beach Bar)

Ο Κωνσταντίνος Μακρής γεννήθηκε στην Πέρδικα Θεσπρωτίας. Έχει 3 αδέρφια και είναι ο μικρότερος. Όλος ο κόσμος τον αποκαλεί Ντούπη, παρατσούκλι που του έβγαλαν τα ξαδέρφια του όταν ήταν μικρός. Ο Κωνσταντίνος σπούδασε στα Ιωάννινα αρτοποιία, ζαχαροπλαστική και μαγειρική καθώς και κομμωτική.

Είναι αυτοδημιούργητος. Ξεκίνησε να δουλεύει από τα 12 και μεταξύ άλλων έχει εργαστεί ως βοηθός πλακά, ελαιοχρωματιστής, σερβιτόρος, barman, DJ και κομμωτής. Τα τελευταία χρόνια, μαζί με τα αδέρφια του, διατηρούν επιχείρηση Club, εστιατορίου και Beach Bar. Την χειμερινή περίοδο ασχολείται με αγοροπωλησίες ακινήτων.

Ο Κωνσταντίνος δήλωσε συμμετοχή στη Φάρμα μετά από παρότρυνση φίλων του. Θέλει να διεκδικήσει το έπαθλο, αλλά και να ζήσει την εμπειρία και να περάσει ωραία. Οι φίλοι του τον θεωρούν ήρεμη δύναμη, εργατικό, φιλικό, μάχιμο και προσαρμοστικό.

Δε γνωρίζει από αγροτικές εργασίες, αλλά είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει. Στη Φάρμα θα του λείψουν τα ανίψια και οι φίλοι του καθώς και η θάλασσα.
Read More »
Κωνσταντίνος Μακρής (Ντούπης) – Ένας Θεσπρωτός στο ριάλιτι η «Φάρμα» Κωνσταντίνος Μακρής (Ντούπης) – Ένας Θεσπρωτός στο ριάλιτι η «Φάρμα» Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

16 εκατομμύρια ευρώ έχασαν στη Θεσπρωτία καταλύματα και εστίαση

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021
16 εκατομμύρια ευρώ έχασαν στη Θεσπρωτία καταλύματα και εστίασηΠάνω από 95 εκατομμύρια έχασαν στην Ήπειρο καταλύματα και εστίαση κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, μιας χρονιάς που αποδείχθηκε καταστροφική και για τους δύο κλάδους.

Τα μέτρα για την πανδημία έβαλαν στην κατάψυξη δύο από τους σημαντικότερους κλάδους στήριξης της τοπικής οικονομίας, οι οποίοι πήραν μικρή ανάσα μόνο κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου.

Ωστόσο οι απώλειες είναι τεράστιες και το μέλλον μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο καθώς τα μέτρα συνεχίζονται και το 2021 έχει ξεκινήσει ήδη με απώλειες.

Από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής προκύπτει ότι οι απώλειες για τον κλάδο των καταλυμάτων στην Ήπειρο ανέρχονται στα 43,7 εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2019.

Οι μεγαλύτερες απώλειες είναι για το Νομό Ιωαννίνων –άνω του 60%- και οι μικρότερες καταγράφονται στην Άρτα.

ΑΡΤΑ 2019: 2.661.549 – 2020: 1.458.226 Μεταβολή -45,2
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ 2019: 14.779.664 – 2020: 7.509.837 Μεταβολή -49,2
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2019: 32.940.858 – 2020: 13.087.468 Μεταβολή -60,3
ΠΡΕΒΕΖΑ 2019: 31.381.177 – 2020: 13.991.439 Μεταβολή -55,4

Οι απώλειες για τον κλάδο της εστίασης στην Ήπειρο ανέρχονται στα 51,2 εκατομμύρια. Οι μεγαλύτερες -40%- καταγράφονται στην Πρέβεζα και οι μικρότερες στην Άρτα.

ΑΡΤΑ 2019: 17.389.319, 2020: 13.232.493 Μεταβολή -23,9
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ 2019: 24.217.971, 2020: 15.578.643 Μεταβολή -35,7
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2019: 74.104.511, 2020: 49.749.838 Μεταβολή -32,9
ΠΡΕΒΕΖΑ 2019: 34.806.432, 2020: 20.672.515 Μεταβολή -40,6

Ο συνολικός τζίρος των καταλυμάτων στην Ήπειρο το 2019 ήταν 79,7 εκατομμύρια και το 2020 περιορίστηκε στα 36 εκατομμύρια.

Για την εστίαση ο τζίρος του 2019 ανήλθε στα 150,5 εκατομμύρια και το 2020 περιορίστηκε στα 99,2.
Read More »
16 εκατομμύρια ευρώ έχασαν στη Θεσπρωτία καταλύματα και εστίαση 16 εκατομμύρια ευρώ έχασαν στη Θεσπρωτία καταλύματα και εστίαση Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

Πως διαμορφώνεται η λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου Σουλίου λόγω πανδημίας

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021
Πως διαμορφώνεται η λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου Σουλίου λόγω πανδημίαςΣε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 55/100/05-02-2021 απόφασης Δημάρχου σας ενημερώνουμε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Σουλίου κατά το χρονικό διάστημα από Δευτέρα 22/02/2021 έως και Παρασκευή 26/02/2021 θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το συνημμένο πλάνο εργασίας εκάστοτε οργανικής μονάδας του Δήμου και συγκεκριμένα:

Read More »
Πως διαμορφώνεται η λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου Σουλίου λόγω πανδημίας Πως διαμορφώνεται η λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου Σουλίου λόγω πανδημίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Να αλληλοϋποστηριχθούν Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι και Ηπειρωτικές γαλακτοβιομηχανίες

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Να αλληλοϋποστηριχθούν Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι και Ηπειρωτικές γαλακτοβιομηχανίεςΤη συμβολή της Περιφέρειας στην αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου, όπως αυτή αποτυπώνεται στη μελέτη του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ., επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος ζήτησε παράλληλα την αλληλοϋποστήριξη των Ηπειρωτών Κτηνοτρόφων και των Ηπειρωτικών Γαλακτοβιομηχανιών στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται.

«Όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει ένας αγώνας και από την Περιφέρεια Ηπείρου για τα Ηπειρωτικά προϊόντα» δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υπογραμμίζοντας την συντονισμένη προσπάθεια προβολής των Ηπειρώτικων προϊόντων στο εξωτερικό μέσα από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις Τουρισμού και Τροφίμων. Επεσήμανε τις δυσκολίες που προέκυψαν στις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιχειρηθείσα απαξίωση των παραγωγών για να στείλει ένα μήνυμα προς τους κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις:

«Προσπαθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια να στηρίξουμε στην περιοχή μας τους κτηνοτρόφους μας, αλλά επειδή δεν υπάρχει η νομική στήριξη που έπρεπε, δίνεται το δικαίωμα σήμερα να έρχονται (βιομηχανίες) από άλλα μέρη και να ζητάνε γάλα στην Ήπειρο. Ποιοι; Αυτοί που μέχρι προχθές τους βρίσκαμε απέναντι και κατέβαζαν τις τιμές στα προϊόντα μας, τώρα λένε στους κτηνοτρόφους ότι θα σας δώσουμε καλύτερες τιμές. Ζητάω οι μεν βιομηχανίες - βιοτεχνίες (της Ηπείρου) να συνεχίσουν και να βοηθήσουν όσο μπορούν τους κτηνοτρόφους. Οι δε παραγωγοί να συνεργάζονται με τις ντόπιες βιομηχανίες για να αυξήσουμε το οικονομικό απόθεμα και στους κτηνοτρόφους με ασφάλεια, αλλά και στις βιομηχανίες. Δεν ανέχομαι αυτούς που -δεν ξέρω αν και σήμερα συνεχίζουν - να φέρνουν γάλατα απέξω, να έρθουν και να ζητάνε να κάνουν εισκόμιση γάλακτος από την Ήπειρο».
Read More »
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Να αλληλοϋποστηριχθούν Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι και Ηπειρωτικές γαλακτοβιομηχανίες ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ: Να αλληλοϋποστηριχθούν Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι και Ηπειρωτικές γαλακτοβιομηχανίες Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές των Ηπειρωτικών προϊόντων

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021
Αυξήθηκαν οι εξαγωγές των Ηπειρωτικών προϊόντωνΓια τέταρτο συνεχόμενο έτος αυξήθηκαν οι εξαγωγές της Περιφέρειας Ηπείρου όπως προκύπτει από την «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα», για το διάστημα 2015-2019, που διενήργησε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ).

Κι αυτή τη φορά ναυαρχίδα για την Ήπειρο αποτελούν τα τρόφιμα και κυρίως τα γαλακτοκομικά.

Οι εξαγωγές της Περιφέρειας αυξήθηκαν κατά 5,9% και διαμορφώθηκαν σε 324,9 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ συνδυαστικά με τη μείωση των εισαγωγών κατά 8,7%, το εμπορικό πλεόνασμά της εκτινάχθηκε κατά 344%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών, μεταξύ των 13 ελληνικών περιφερειών, κατέγραψε το 2018-2019 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας με πρώτη την Αττική, ξεπερνώντας την Πελοπόννησο.
Read More »
Αυξήθηκαν οι εξαγωγές των Ηπειρωτικών προϊόντων Αυξήθηκαν οι εξαγωγές των Ηπειρωτικών προϊόντων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

Ο εκτουρκισμός της Αλβανίας | Του Αλέκου Παπαδόπουλου

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021
Ο εκτουρκισμός της Αλβανίας | Του Αλέκου ΠαπαδόπουλουΒαθιά και διαρκής είναι η διείσδυση της Τουρκίας στην πολιτική, στην οικονομία και ειδικά στην κοινωνία της Αλβανίας κατά την τελευταία οκταετία της διακυβέρνηση της χώρας από τον κ. Έντι Ράμα.

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Αλβανό Πρωθυπουργό να εντάξει τη χώρα του στο Νεοθωμανικό Άρμα της Άγκυρας αποτελεί αίνιγμα, αν θέλει να αναζητήσει κάποιος με κριτήρια πολιτικού ορθολογισμού και επιβίωσης μιας χώρας με περίπου 2,8 εκ. κατοίκους σήμερα. Είναι δε και παράδοξο, διότι από την αρχή η Αλβανία, μετά την πτώση του κομμουνισμού, είχε σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ως μια σύγχρονη δυτική δημοκρατία.

Κι εάν οι προσωπικές και πολιτικές σκοπιμότητες του κ. Ράμα δεν είναι με την πρώτη ματιά ανιχνεύσιμες, τα αποτελέσματα όμως είναι ορατά διά γυμνού οφθαλμού. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να θεωρηθεί σήμερα ότι η Αλβανία τείνει να γίνει η 82η Νομαρχία της νεοθωμανικής Τουρκίας, της οποίας η επιρροή στα εσωτερικά της αλβανικής κοινωνίας τείνει να γίνει εφάμιλλη με εκείνη που είχε επί Οθωμανικής εποχής για 400 χρόνια, όπως δυσάρεστα διαπιστώνουν δημοσίως διάφοροι διανοούμενοι της χώρας καθώς και έμπειροι αλβανοί πολιτικοί. Η μυστική συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1923 μεταξύ της Κυβερνήσεως της Αλβανίας και της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας η οποία για πρώτη φορά ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 1992 με το βιβλίο «Οικουμενικός Ελληνισμός και Αλβανικός Εθνικισμός» του γράφοντος, δεν φιλοδοξούσε να είχε την επιτυχία που σημειώνεται σήμερα μετά από 98 χρόνια.

Η Συμφωνία αυτή έρχεται ιδιαίτερα με επίκαιρη ηχώ καθώς η διεύρυνση των σχέσεων Τουρκίας – Αλβανίας έχουν σαφή αντίκτυπο στις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις η πορεία των οποίων γνωρίζει την συμμετρικά επιδείνωση ή σχεδόν ουσιαστική διακοπή.

Αποτελεί πολιτική ελαφρότητα η αντιμετώπιση της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα και η φαραωνική υποδοχή του από τον κ. Ερντογάν, ως ζήτημα τρέχουσας μόνο οικονομικής πολιτικής και σχέσεων, όπως διεπίστωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Δεν είναι προφανώς οικονομικού περιεχομένου τα σχετικά που υπογράφηκαν στην Άγκυρα και το γεγονός ότι δεν υφίσταται διαφάνεια και δημοσίευση τους τα καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνα.

Πτυχές της ουσιαστικής νεοθωμανοποίησης της Αλβανίας:
◾Ο στόχος της Τουρκίας είναι ευκρινής: Η οθωμανοποίηση του αλβανικού Ισλάμ σε όλη την επικράτεια της Αλβανίας αλλά και των υπολοίπων αλβανοφώνων περιοχών της Βαλκανικής. Δίκτυο ιμάμιδων και τεμενών λειτουργούν υπό την άμεση επίβλεψη και οικονομική συνδρομή της Διεύθυνσης Θρησκευτικών παρά τω Προέδρω της Τουρκίας. Χιλιάδες οικογένειες Αλβανών Μουσουλμάνων δέχονται βοηθήματα που τους μετατρέπουν σε όμηρους και κατ’ επέκταση μετακινούμενο εκλογικό σώμα μέσω του οποίου ασκείται πολιτική επιρροή.

◾Μετά την πτώση του κομουνισμού και το άνοιγμα της Αλβανίας υπήρξε αρχικά η προσπάθεια διείσδυσης του αραβικού Ισλάμ αλλά σχεδόν απέτυχε. Με τη διείσδυση της Τουρκίας καθιστούν τους Αλβανούς και κυρίως τους Μουσουλμάνους και πάλι υπερήφανους και νοσταλγούς της κοινωνικής θέσης που κατείχαν επί Οθωμανικού Σουλτανάτου.
◾Δεν είναι μόνο η κατασκευή του μεγάλου τεμένους στα Τίρανα αλλά και την Πρίστινα. Με άμεσες κρατικές χορηγίες της Τουρκίας μέσω της ιδιαίτερα δραστήριας υπηρεσίας διοχέτευσης της κρατικής βοήθειας ΤΙΚΑ, ανοικοδομούνται παλιά τεμένη στενά συνδεδεμένα με την ιστορία κατοχής του χώρου της Βαλκανικής απ’ τους Οθωμανούς Τούρκους. Μαζί και παράλληλα ξαναγράφεται η ιστορία με τρόπο που αντιστρέφει την έως σήμερα ισχύουσα αλβανική εκδοχή της. Εξ άλλου οι τουρκικές κρατικές υπηρεσίες είχαν αναμειχθεί απροκάλυπτα και με όλα τα μέσα στην εκλογή του επικεφαλής της Μουσουλμανικής Κοινότητας. Το ότι με αμερικάνικη ανάμειξη αποφεύχθηκε η εκλογή του επιθυμητού της Άγκυρας δεν σημαίνει ότι απενεργοποιήθηκε η μεθόδευση για επανάληψη της προσπάθειας δεδομένου ότι η πλειοψηφία των ιμάμηδων έχει τουρκική παιδεία.
◾Δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων σε Τίρανα, Πρίστινα, Τέτοβο κ.α. διοχετεύουν προπαγάνδα και εκδίδουν βιβλία τα οποία αποτελούν μια εντελώς νέα για την Αλβανία και την περιοχή ιστορική οπτική. Πρόκειται για την νεοθωμανική αντίληψη όπου η περίοδος της παλαιάς τουρκικής κατοχής έχει πάψει να αποτελεί τραγική εξέλιξη για τους λαούς της, ο εξισλαμισμός παρουσιάζεται ως οικειοθελή επιλογή των ανθρώπων και κυρίως ότι στα ύστερα χρόνια και τους Βαλκανικούς πολέμους ασκήθηκε γενοκτονία απ’ τους Χριστιανούς εις βάρος των Μουσουλμάνων
◾Τα νήματα για το σκοπό αυτό καθώς και οι πηγές χρηματοδότησης των ποικίλων συλλόγων, ερευνητών, κέντρων ιστορίας κ.α. σε Αλβανία, Κόσοβο και σε πόλεις της Τουρκίας, που καταπιάνονται με την προβολή του θέματος μας οδηγούν στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών και στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.

Ειδικότερα:
◾Στον οικονομικό τομέα υφίσταται κανονική παράδοση των κερδοφόρων τομέων της εγχώριας οικονομίας σε Τουρκικές επιχειρήσεις και δη του περιβάλλοντος Ερντογάν. Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς βάσιμα ότι δεν γίνεται απλά ξέπλυμα χρήματος αλλά ότι η διαδικασία οθωμανοποίησης της Αλβανίας και λοιπών αλβανικής καταγωγής πληθυσμών στη Βαλκανική είναι αυτοτροφοδοτούμενη. Πρόκειται για πόρους που εξασφαλίζονται απ’ την αύξηση εισαγωγών της Αλβανίας απ’ την Τουρκία λόγω κρατικής εύνοιας, παράδοσης σημαντικών έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες υδραυλικές πηγές, τομέας ασφαλίσεων, τραπεζικός τομέας, παραγωγής και κυρίως εμπορίας υδρογονανθράκων κ.α.
◾Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Αλβανία είναι η BKT (Banka Kombetare Tregtare – Εθνική Εμπορική Τράπεζα) εξ ολοκλήρου Τουρκική. Μέσω αυτής ελέγχει σημαντική μερίδα του τομέα ασφαλιστικών εταιρειών, όπου κυριαρχεί καθεστώς αδιαφάνειας για την κατανομή των μετοχών.
◾Ιδιαίτερη παράμετρος αποτελεί η εντατικοποίηση της τουρκικής παρουσίας και εξάπλωσης στο Νότο. Έχει τον απόλυτο έλεγχο σε δύο υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην περιοχή των Αγίων Σαράντα, και στο φράγμα του Φίερι επί του Αώου. Επίσης αναπτύσσει δραστηριότητες που αφορούν την πολιτιστική κληρονομιά στο Αργυρόκαστρο, την ίδρυση Γενικού Προξενείου στην Αυλώνα κλπ.
◾Τον τομέα των πετρελαίων έχει τον έλεγχο στο μοναδικό μεγάλο διυλιστήριο στο Μπαλς καθώς και στον τομέα χονδρικής εισαγωγής και εμπορίας καυσίμων.
◾Στον στρατιωτικό τομέα μέχρι πρότινος είχαν ναυτική βάση στο Πασά Λιμάνι στην Αυλώνα, που υποθετικά τώρα θα την υιοθετήσει το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ. Είχε εκδηλώσει επίσης ενδιαφέρον για στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Κουτσόβε το οποίον ατονεί προς το παρόν λόγω ΝΑΤΟϊκής ανάμειξης και πάλι.
◾Εκτός από το μεγάλο τζαμί κτίζουν και συντηρούν μέσω της Ερντογανικής υπηρεσίας ΤΙΚΑ ιστορικά τεμένη στο Βεράτι, Ελμπασάν, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Σκόδρα κ.α.
◾Σχολεία: το κρατικό εκπαιδευτικό ίδρυμα του Ερντογάν, Maarif, αγόρασε έτοιμο το New York College στα Τίρανα Το επεκτείνει όχι μόνο σε πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές αλλά και προς τα κάτω: νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια. Αναλόγως σε Ελμπασάν και Σκόδρα προς το παρόν.
◾Μεντρεσέδες (λύκεια με οικοτροφεία και μάλιστα και για κορίτσια) σε Τίρανα, Σκόδρα, Καβάγια, Ελμπασάν και Κορυτσά. Εκατοντάδες νέοι λόγω προσφοράς στην δωρεάν φιλοξενία ακόμη και από χριστιανικές οικογένειες της υπάιθρου τα επιλέγουν. Το πανεπιστήμιο Hena e Plote (Γεμάτη Σελήνη) τυπικά ανήκει στην Αλβανική Μουσουλμανική κοινότητα ουσιαστικά όμως είναι υπό τουρκική διαχείριση.
◾Στον τομέα υγείας εκτός από το μεγάλο νοσοκομείο που κτίζει τώρα η Τουρκία στο Φίερι είναι ιδιοκτήτρια του δικτύου ιδιωτικών κλινικών American Hospital, όπου το «αμερικανικό» είναι παραπλανητικό. Μέσω αυτού οι ασθενείς διοχετεύονται έναντι υψηλών νοσηλίων σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης. Στον όμιλο ανήκει επίσης και το τηλεοπτικό κανάλι Abc news.
◾Η Τουρκία έχει επίσης τον απόλυτο έλεγχο στο μεγάλο Χαλυβουργείο στο Ελμπασάν, μέσω της συνδεδεμένης με το τούρκικο καθεστώς εταιρείας KURUM, η οποία ελέγχει επίσης και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια στους Αγίους Σαράντα.
◾Η μοναδική εταιρία αερομεταφορών της Αλβανίας – Air Albania, δεν είναι παρά παράρτημα της Turkish Airlines λόγω της δωρεάς μεταχειρισμένων αεροπλάνων των τουρκικών στις αλβανικές αερογραμμές, της εκπαιδευτικής συνεργασίας τους και των οικονομικών διευκολύνσεων εν γένει.
◾Το επίσημο κρατικό πρακτορείο Anadolu Agency έχει καθημερινή αλβανική εκδοχή πληροφόρησης και προπαγάνδας καθώς και το τηλεοπτικό δίκτυο του καθεστώτος TRT.
◾Η δημόσια διοίκηση σε κρίσιμους τομείς στελεχώνεται με απόφοιτους Τουρκικών Πανεπιστημίων. Οι επιστήμονες που αποφοιτούν από τη Δύση, και της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, δεν επιστρέφουν στην Αλβανία, διότι οι δυνατότητες επαγγελματικής τους εξέλιξης και η διαφορά νοοτροπίας είναι τεράστιες. Το αντίθετο συμβαίνει με όσους έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστήμια της Τουρκίας και της «Βόρειας» κατεχόμενης Κύπρου.
◾Το βασικό όμως είναι η διείσδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις υπηρεσίες ασφαλείας σε όλο τους το φάσμα. Οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Στρατού και της Αστυνομίας καθώς και του κρίσιμου τομέα της αντιτρομοκρατικής είναι απόφοιτοι Τουρκικών σχολών.
◾Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στον αμυντικό τομέα δεν προβλέπει απλά έξοδα προμήθειας υλικού που είναι το πιο οφθαλμοφανές. Το βασικό είναι τα έξοδα κατάρτισης και διαρκούς μετεκπαίδευσης του στελεχικού δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων. Δεν είναι υπερβολικό και ούτε σχήμα λόγου ότι η Τουρκία δεν έχει ανάγκη για δικές της στρατιωτικές βάσεις και υποδομές καθώς με τον τρόπο αυτό της υιοθεσίας του συνόλου των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων έχει δημιουργήσει παράρτημα των στρατευμάτων της στην Αδριατική.
◾Τεράστιος μηχανισμός προπαγάνδας και διοχέτευσης αντιλήψεων του δόγματος της νεοθωμανικής Τουρκίας συντηρείται στην αλβανική γλώσσα στην Αλβανία και τις υπόλοιπες περιοχές της Βαλκανικής. Ειδικά εάν εστιάσει κανείς στην δημόσια συζήτηση περί των ζητημάτων των θαλασσίων ζωνών και οριοθετήσεων διαπιστώνει εύκολα ότι στην Αλβανία έχει υιοθετηθεί πλήρως η τουρκική οπτική γωνία και ας είναι αντίθετη με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και την Σύμβαση UNCLOS, στην οποία η Αλβανία είναι μέλος.
◾Με αφορμή τις διώξεις στελεχών του δικτύου της FETO του Ιμάμι Φετουλάχ Γκιουλέν, η ΜΙΤ έχει φυσική παρουσία σε Αλβανία, Κόσοβο και Σκόπια. Οργανώνει επιχειρήσεις σύλληψης και απέλασης σαν να πρόκειται για τουρκική επικράτεια.
◾Εξίσου στρατηγικούς στόχους έχει και η συμφωνία στον τομέα της παιδείας. Πρόκειται ακριβώς για την εμπέδωση της αίσθησης ότι η Τουρκία ήρθε για να μείνει στα παράλια της Αδριατικής. Απ’ το 1996 ήδη στα Τίρανα και σ’ άλλες πόλεις λειτουργούν Τουρκικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίσης τόσο στην Αλβανία όσο και στα Σκόπια και Κόσσοβο μέσω του τουρκικού κρατικού εκπαιδευτικού φορέα MAARIF, ο Ερντογάν συγκροτεί δικό του εκπαιδευτικό σύστημα. Με βάση την προαναφερόμενη συμφωνία υπάρχει πρόνοια ώστε η τούρκικη γλώσσα, η ιστορία και τα στοιχεία πολιτισμού να συμπεριληφθούν ακόμη και στην υποχρεωτική παιδεία και τα λύκεια του αλβανικού δημοσίου συστήματος, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Βεβαίως υπάρχουν και άλλες πολλές ακόμα, άγνωστες αλλά και επιλήψιμες πτυχές εξάρτησης της Αλβανίας από την Τουρκία. Η Ελλάδα δικαίως έχει εστιάσει στο Αιγαίο και τον εξ Ανατολών κίνδυνο. Ωστόσο δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής για τα συμβαίνοντα στα βόρεια σύνορά της, συνδιαλεγόμενη χωρίς ουσία με τον κ. Ράμα. Δείχνει μάλιστα αμήχανη σαν να μην διαθέτει μέσα αντιστάθμισης των εξελίξεων, αιφνιδιασμένη και μουδιασμένη να αντιδράσει.

Είναι εθελοτυφλία και αβάσιμος εφησυχασμός η προσφυγή της Ελλάδος μόνο στα εργαλεία που προσφέρει η δυναμική που δημιουργεί η ευρωπαϊκή ένταξη και προοπτική της περιοχής. Χρήσιμα μεν ανεπαρκή δε. Χρειάζεται αντιμετώπιση σε διμερές επίπεδο και κυρίως αυτοπεποίθηση. Η αναδιοργάνωση της ελληνικής ομογένειας στο εσωτερικό της Αλβανίας, η ουσιαστική προσέγγιση και ενεργοποίηση της διανόησης και της ιθύνουσας τάξης της Αλβανίας που ανησυχεί για τον βαθύ και μακροπρόθεσμο εκτουρκισμό της κοινωνίας, πρέπει να αποτελέσουν άξονες πολιτικής. Περισσότερο απ’ όλα όμως μπορεί να αξιοποιηθεί με τρόπους διακριτικούς και προς όφελος της ίδιας της Αλβανίας η σπουδαία κοινότητα των Αλβανών πολιτών που ζουν στην Ελλάδα και περισσότερο των νέων που γαλουχήθηκαν ήδη με ιδανικά ελευθερίας και αξιοπρέπειας στο ελληνικό γίγνεσθαι.

Αντί των δείπνων φιλοφρόνησης προς τον κ. Ράμα που είναι ο βασικός υπεύθυνος για την παράδοση της Αλβανίας στην Τουρκία, που μεταφέρει στο εσωτερικό της το πλέον λανθασμένο μήνυμα, χρειάζεται να του διαβιβαστεί ένα άλλο καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα γνωρίζει και προσέχει… Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνεύεται ως αντάλλαγμα προς την Ελλάδα η δήλωση του Αλβανού Πρωθυπουργού για το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για επέκταση στο Ιόνιο των χωρικών υδάτων της. Δυστυχώς ο κ. Ράμα είναι κατεξοχήν υπεύθυνος για τη βαλτοποίηση του πεδίου των ελληνοαλβανικών σχέσεων
Read More »
Ο εκτουρκισμός της Αλβανίας | Του Αλέκου Παπαδόπουλου Ο εκτουρκισμός της Αλβανίας | Του Αλέκου Παπαδόπουλου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Φεβρουαρίου 25, 2021 Rating: 5

Σελίδες