Διορισμένος διευθύνων σύμβουλος ή εργολάβος δημοσίων έργων;

Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022
Διορισμένος διευθύνων σύμβουλος ή εργολάβος δημοσίων έργων;


Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας κ. Αθανάσιος Πορφύρης, είναι γνωστό πως είναι εργολάβος (κυρίως δημοσίων έργων), αφού διατηρεί κατασκευαστική εταιρία στην οποία είναι ο ίδιος διαχειριστής, με την επωνυμία "ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.", με Αριθμό ΜΕΕΠ 28242 και ΑΦΜ 800401239 την οποία και στελεχώνει αποκλειστικά με το Μητρώο Εμπειρίας Κατασκευής (ΜΕΚ 36103)

Από την 1η Οκτωβρίου 2019, είναι διορισμένος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία Κατά την ίδρυση κατασκευαστικής εταιρίας την οποία στελεχώνεις με το εργοληπτικό σου πτυχίο υπογράφεις υπεύθυνη δήλωση πως:
1. Δεν είμαι βασικό στέλεχος ή υπάλληλος άλλης εργοληπτικής επιχείρησης του ΜΕΕΠ.
2. Δεν τελώ σε υπαλληλική σχέση οποιασδήποτε μορφής, ούτε είμαι πρόσωπο αμειβόμενο με οποιοδήποτε τρόπο από το Δημόσιο, όπως αυτό προσδιορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν.2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α΄), ανεξαρτήτως αν οι φορείς αυτοί εξαιρέθηκαν του πεδίου εφαρμογής της διάταξης αυτής, και στον οποίο περιλαμβάνονται και τα Ν.Π.Δ.Δ. και ο ευρύτερος Δημόσιος Τομέας όπως κοινωφελείς οργανισμοί, τράπεζες του Δημοσίου Τομέα και γενικά επιχειρήσεις, που ελέγχονται από το Δημόσιο.
3. Δεν είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, όπως αυτός προσδιορίστηκε ανωτέρω αλλά ούτε και του ιδιωτικού τομέα ή είμαι συνταξιούχος από ................................. και έχω δηλώσει στον ασφαλιστικό μου φορέα την απασχόλησή μου σε εργοληπτική επιχείρηση όπως αποδεικνύεται από το συνημμένο έγγραφο
4. Δεν είμαι κάτοχος πτυχίου μελετητή, ούτε ανήκω στη σύνθεση Γραφείου Μελετητών, που προβλέπεται από το Ν. 716/77.
5. Αποδέχομαι την κατ' αποκλειστικότητα στελέχωση της επιχείρησης.
6. Θα δηλώσω στην Υπηρεσία κάθε σχετική μεταβολή της ανωτέρω κατάστασης.

Από την παραπάνω υπεύθυνη δήλωση, που έχει υπογράψει και ο κ. Πορφύρης, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα, πως από τη στιγμή που διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΗΓ Α.Ε., μίας επιχείρησης η οποία ελέγχεται από το δημόσιο, θα έπρεπε να ενημερώσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα  τη Γ.Γ. Υποδομών / Διεύθυνση Μητρώων (Δ24) - d15.a@ggde.gr, για την μεταβολή της κατάστασής του (όπως προβλέπει το άρθρο 6 της Υ.Δ.).

Επίσης είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί πλέον να ισχύει το ΜΕΕΠ του, με συνεπακόλουθο να μην μπορεί να συμμετέχει σε δημόσιους διαγωνισμούς και να μην μπορεί να αναλαμβάνει δημόσια έργα με ανάθεση, μετά από πρόσκληση δημόσιου φορέα.

Τί από τα παραπάνω όμως, που όφειλε να κάνει ο κ. Πορφύρης, έπραξε;
Ενημέρωσε τη διεύθυνση μητρώου ΜΕΕΠ, ότι έχει διοριστεί στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας και πως έχει έμμισθη σχέση με το δημόσιο;
Σταμάτησε να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και να αναλαμβάνει δημόσια έργα;

Τίποτα από τα δύο!!!


Αντί αυτών, έχει λάβει 4 απ' ευθείας αναθέσεις, 3 από το Δήμο Φιλιατών και τον ομογάλακτό του πολιτικά κ. Σπυρίδων Παππά (Δείτε εδώ: 1, 2, 3)  και 1 από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη (Δείτε εδώ: 1) , στο ψηφοδέλτιο του οποίου είχε συμμετάσχει ο κ. Πορφύρης.
Και σε πόσους άλλους διαγωνισμούς συμμετείχε ενώ δεν δικαιούταν και τις οποίες δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε!!!
Το συνολικό ποσό που έχει αποκομίσει είναι 64.576,29€, συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ.

Και επειδή δεν περιμένουμε απάντηση από τον κ. Πορφύρη (ίσως καμία νέα αγωγή), θα απευθυνθούμε στην προϊσταμένη του Τμήματος Μητρώου και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης της Γ.Γ. Υποδομών, καθώς και στην Εισαγγελία Θεσπρωτίας, ώστε να διερευνηθούν τυχούσες έκνομες πράξεις σε βάρος του δημοσίου, τόσο από τον κ. Πορφύρη, όσο και από το Δήμαρχο Φιλιατών και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Κάποιος επιτέλους θα πρέπει να προστατέψει το δημόσιο συμφέρον...
Read More »
Διορισμένος διευθύνων σύμβουλος ή εργολάβος δημοσίων έργων; Διορισμένος διευθύνων σύμβουλος ή εργολάβος δημοσίων έργων; Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022 Rating: 5

Μείωση κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία - 570 νέα στην Ήπειρο

Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022
Μείωση κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία - 570 νέα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 108
ΠΕ Θεσπρωτίας 59
ΠΕ Ιωαννίνων 310
ΠΕ Πρέβεζας 93

Read More »
Μείωση κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία - 570 νέα στην Ήπειρο Μείωση κρουσμάτων σήμερα στη Θεσπρωτία - 570 νέα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022 Rating: 5

Τί συμβαίνει με τις παραχωρήσεις καντινών και ξαπλωστρών στο Δρέπανο για φέτος το καλοκαίρι;

Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022
Τί συμβαίνει με τις παραχωρήσεις καντινών και ξαπλωστρών στο Δρέπανο για φέτος το καλοκαίρι;


Στις αρχές Νοεμβρίου 2021, η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, ανάρτησε πρόσκληση στη σελίδα της ΟΛΗΓ, με την οποία ενημέρωνε ότι όσοι ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για παραχώρηση ιδιαίτερου δικαιώματος χρήσης χώρου στη χερσαία ζώνη των Λιμένων Ηγουμενίτσας, Πλαταριάς, Συβότων και Σαγιάδας, θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Αν και για λόγους δημόσιας διαφάνειας και ενημέρωσης των πολιτών, υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης της πρόσκλησης και στον έντυπο τύπο, η διοίκηση της ΟΛΗΓ προσπάθησε να τη δουν όσο το δυνατό λιγότερα μάτια, για λόγους προφανές...
Από τη στιγμή που έπεσε στην αντίληψή μας, δημοσιεύσαμε την πρόσκληση, τόσο στην εφημερίδα μας ΤΙΤΑΝΗ, όσο και στο thespro.gr, ώστε να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας.
Μάλιστα, αυτή μας η δημοσίευση, προκάλεσε και την αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ηγουμενίτσας που δικαιολογημένα μίλησε για εμπαιγμό.

Διότι δεν γίνεται από τη μία ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ διαβεβαιώνει πως το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης προς το δήμο Ηγουμενίτσας θεωρείται λήξαν και από την άλλη η διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. προχωράει σε παραχωρήσεις καντινών και ξαπλωστρών, στον ίδιο χώρο, δηλαδή τις παραλίες του Δρεπάνου και του Μακρυγιαλίου.
Από ότι μαθαίνουμε, η διοίκηση έχει ήδη δεχθεί αιτήσεις από ενδιαφερόμενους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η επιλογή των ενδιαφερομένων, γίνεται με κοινωνικά κριτήρια και πως καμία θέση και χωροθέτηση δεν ανήκει σε κανέναν εξ οφίτσιο...
Η καταληκτική ημερομηνία είναι σε 15 ημέρες από σήμερα.
Καλό θα ήταν λοιπόν να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να μας ενημερώσει ο ΟΛΗΓ για τις προθέσεις του αλλά και η δημοτική αρχή Ηγουμενίτσας, εάν μπορεί να δεχθεί τέτοια τετελεσμένα σε μία έκταση που διεκδικεί η ίδια.
Read More »
Τί συμβαίνει με τις παραχωρήσεις καντινών και ξαπλωστρών στο Δρέπανο για φέτος το καλοκαίρι; Τί συμβαίνει με τις παραχωρήσεις καντινών και ξαπλωστρών στο Δρέπανο για φέτος το καλοκαίρι; Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022 Rating: 5

46 θετικά rapid tests σε Ηγουμενίτσα και Πλαταριά

Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022
46 θετικά rapid tests σε Ηγουμενίτσα και Πλαταριά


Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 145 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 65 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 29.718 rapid test και ανευρέθηκαν 2.589 θετικά (8.74%). Από τις 2.589 περιπτώσεις, οι 1.286 αφορούν άνδρες και οι 1.303 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 35.53 έτη.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ
44 rapid test με 1 θετικό (2.27%) αφορά σε 1 γυναίκα 65 ετών

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ
404 rapid test με 45 θετικά (11.14%) αφορούν σε 20 άνδρες και 25 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 36 έτη
Read More »
46 θετικά rapid tests σε Ηγουμενίτσα και Πλαταριά 46 θετικά rapid tests σε Ηγουμενίτσα και Πλαταριά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022 Rating: 5

Πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες σε κατάστημα

Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022
Πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες σε κατάστημαΣτο πλαίσιο ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, βεβαιώθηκαν χθες (12-01-2022) από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (38) παραβάσεις.

Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:

(29) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και υπεράριθμους επιβάτες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους -300- ευρώ, ως εξής:
-3- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-3- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
-18- στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
-5- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

(9) παραβάσεις σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων, με την επιβολή των παρακάτω προστίμων:
· (7) πρόστιμα των -300- ευρώ σε πελάτες και εργαζόμενο καταστημάτων για μη χρήση μάσκας, ως εξής:
-3- στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
-2- στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και
-2- στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

· Πρόστιμο -2.000- ευρώ και αναστολή λειτουργίας για -15- ημέρες σε κατάστημα στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων για παραμονή πελάτη στο εσωτερικό χώρο χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού / νόσησης καθώς και -300- ευρώ πρόστιμο στον πελάτη.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθημερινά με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.


Read More »
Πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες σε κατάστημα Πρόστιμο 2.000€ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες σε κατάστημα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022 Rating: 5

Επιτέλους εντάχθηκε το έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Πέρδικας - Αρίλλα, ύψους 4.000.000€

Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022
Επιτέλους εντάχθηκε το έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Πέρδικας - Αρίλλα, ύψους 4.000.000€Με την αρίθμ. 15866/2020/12-01-2021 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» το έργο με τίτλο «Βελτίωση υποδομών ύδρευσης ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας», συνολικού προϋπολογισμού 4.023.709,68€ (χωρίς Φ.Π.Α.).

Το έργο, που μελετήθηκε από την Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας, είναι μείζονος σημασίας καθώς αφορά τη συνολική αντικατάσταση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης των οικισμών Πέρδικας και Αρίλλα, περιλαμβάνοντας και την επέκταση του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή της Βουνίστρας, δίνοντας έτσι ολιστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης των οικισμών. Παράλληλα αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, θα εγκατασταθεί στην κεντρική δεξαμενή σύστημα συνεχούς μέτρησης του pH και του ελεύθερου χλωρίου με παράλληλη αντιστάθμιση του pH, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο την αυτόματη ρύθμισή τους.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος σε σχετική του δήλωση ανέφερε τα εξής:

«Η αντικατάσταση του υφιστάμενου και προβληματικού δικτύου υδροδότησης των οικισμών Πέρδικας - Αρίλλα με την κατασκευή ενός νέου δικτύου ύδρευσης σύγχρονων προδιαγραφών, θα δώσει λύση σε μια χρόνια παθογένεια της περιοχής. Με την μελέτη να έχει τεθεί σε προτεραιότητα και ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από την Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας, διεκδικήσαμε και πέτυχαμε μια σημαντική χρηματοδοτική ευκαιρία ανάπτυξης, που θα προσφέρει βελτιωμένες παροχές υπηρεσιών προς τους πολίτες και τους επισκέπτες αυτής της τουριστικής περιοχής, με παράλληλη μείωση του κόστους συντήρησης, αποκομίζοντας σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη από την εξοικονόμηση υδάτινων και ενεργειακών πόρων.

Η ένταξη του έργου πραγματοποιήθηκε έπειτα από την απόφαση που λάβαμε, να τεθεί η χρηματοδότηση του εν λόγω έργου σε πρώτη προτεραιότητα στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» κατά παρέκκλιση των υπόλοιπων προτάσεων.

Χάρη λοιπόν, στις συντονισμένες προσπάθειες της Δ.Ε.Υ.Α. Ηγουμενίτσας και του Πρόεδρου της, είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνουμε ένα σημαντικό έργο υποδομής, ένα έργο ανάπτυξης που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις βιωσιμότητας και που εστιάζει στην πάγια δέσμευσή μας για ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου μας, υλοποιώντας το όραμά μας, μέσα από συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους».
Read More »
Επιτέλους εντάχθηκε το έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Πέρδικας - Αρίλλα, ύψους 4.000.000€ Επιτέλους εντάχθηκε το έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Πέρδικας - Αρίλλα, ύψους 4.000.000€ Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022 Rating: 5

Σχολική επίδοση και πανδημία covid-19 | Επιμέλεια: Τίκα Γεωργία

Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022
Σχολική επίδοση και πανδημία covid-19 | Επιμέλεια: Τίκα ΓεωργίαΕπιμέλεια: Τίκα Γεωργία, εργοθεραπεύτρια επιστημoνική συνεργάτης Κιβωτού Εξέλιξης

Η πανδημία που προκάλεσε ο ιός Covid 19 είχε μεγάλο αντίκτυπο και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις ζωές όλων των ανθρώπων παγκοσμίως. Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων με covid-19 οδήγησε τα κράτη ανά τον κόσμο στην λήψη έκτακτων περιοριστικών μέτρων και τελικά σε καθολικό lockdown. Οι περιορισμοί αυτοί περιελάμβαναν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, τον περιορισμό των μετακινήσεων και των επαφών και το κλείσιμο τόσο των τυπικών όσο και των ειδικών σχολείων. Πως όμως επηρέασε και συνεχίζει τυχόν να επηρεάζει το κλείσιμο των σχολείων την σχολική απόδοση των παιδιών?

Ο παιδιατρικός πληθυσμός επηρεάστηκε ιδιαίτερα από το φαινόμενο της πανδημίας. Τόσο τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης, όσο και τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρία κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και να προσαρμοστούν σε νέες συνθήκες. Έρευνες που έγιναν κατά την διάρκεια της πανδημίας σχετικά με τον παιδιατρικό πληθυσμό, έδειξαν τα αρνητικά αποτελέσματα της πανδημίας που αφορούν τα παιδιά.

Τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία χρειάζονται υποστήριξη τόσο στον μαθησιακό τομέα όσο και στον τομέα της καθημερινότητας (για παράδειγμα ένδυση-απόδυση, σίτιση, υγιεινή κλπ) και εμφανίζουν συχνά δυσκολίες στην συμπεριφορά τους. Λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται από μια γκάμα επαγγελματιών υγείας, τόσο στο σχολικό πλαίσιο όσο και στην κοινότητα. Κατά την διάρκεια όμως των περιορισμών μεγάλο μέρος όλων αυτών των υπηρεσιών διακόπηκαν. Η αλλαγή στην ρουτίνα και στην αυστηρή οργάνωση που τηρούν τα άτομα αυτά ώστε να είναι λειτουργικά στην καθημερινότητά τους, επηρέασε την συνολική τους απόδοση, τόσο στις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις τους, όσο και στις δραστηριότητες καθημερινής ζωής. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αλλαγή διαφόρων συμπεριφορών και νέες συναισθηματικές δυσκολίες (π.χ. θυμό) που οι γονείς και οι φροντιστές τους κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. Καθώς τα παιδιά αυτά έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσκολιών ψυχικής υγείας και ευεξίας (π.χ γενικευμένο άγχος, άγχος υγείας, καταθλιπτική συμπτωματολογία, ανησυχία για το κλείσιμο του σχολείου κλπ), ιδιαίτερα κατά την διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου που υπάρχουν υποχρεωτικές αλλαγές της ρουτίνας, είναι λογικό να επηρεαστεί ένα σύνολο κοινωνικών παραγόντων και διαφορών στις γνωστικές λειτουργίες που σχετίζονται με κίνδυνο ψυχικής υγείας, όπως για παράδειγμα στις εκτελεστικές λειτουργίες (αναστολή αντίδρασης, γνωστική ευελιξία, συναισθηματικός έλεγχος, εργαζόμενη μνήμη, οργάνωση, επιμονή, διαχείριση χρόνου, επίγνωση εαυτού, έναρξη δραστηριότητας, σχεδιασμός, συντήρηση προσοχής, επίλυση προβλήματος).

Επιπλέον, τα άτομα με διανοητική αναπηρία δυσκολεύονται να αντιληφθούν σημαντικά γεγονότα ως σύνολο, όπως για παράδειγμα μια πανδημία, όπως και ούτε τις νέες κοινωνικές νόρμες και κανόνες που σχετίζονται με αυτά τα γεγονότα (π.χ κοινωνική αποστασιοποίηση

Ωστόσο δεν είναι μόνο η σχολική απόδοση των παιδιών με τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία που επηρεάστηκε από την πανδημία. Και τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης που φοιτούν σε γενικά σχολεία εμφάνισαν δυσκολίες που σχετίζονται κυρίως με την συναισθηματική τους κατάσταση και άγχος. Συγκεκριμένα παρατηρούνται δυσκολία συγκέντρωσης, πλήξη, ευερεθιστότητα, ανησυχία και νευρικότητα. Ακόμη, μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης άγχους, καταθλιπτικής συμπτωματολογίας, μετατραυματικού στρες, ακόμη και σε παιδιά χωρίς προδιάθεση για εμφάνιση τέτοιων ψυχικών διαταραχών.

Η αλλαγή των συνθηκών ζωής και της ρουτίνας επηρέασε σε σημαντικό βαθμό και τους ενήλικες γονείς, οι οποίοι εκτός από τις αλλαγές στην ζωή των παιδιών τους (αλλαγή ρουτινών, κλείσιμο σχολείων και κέντρων ημέρας, περιορισμός στην πρόσβαση σε δραστηριότητες, σε εξωτερικούς επαγγελματίες υγείας και παρεμβάσεις), έπρεπε να αντιμετωπίσουν και τις δικές τους ανησυχίες σχετικά με την πανδημία και όσα αυτή προκάλεσε (π.χ. οικονομικές δυσκολίες, ψυχική επιβάρυνση). Έρευνες που έγιναν κατά την περίοδο αυτή έδειξαν πως το άγχος κι η ανησυχία των γονέων, σχετικά με την ασθένεια, τα οικονομικά, την υγεία της οικογένειας, επέδρασε αρνητικά στην ψυχική υγεία των παιδιών. Επίσης, οι γονείς των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ή/και αναπηρία εμφάνισαν μεγαλύτερες δυσκολίες και αυξημένη πίεση τόσο στην υποστήριξη των παιδιών τους, όσο και στην προσαρμογή τους στην νέα κατάσταση σε σχέση με τους γονείς παιδιών τυπικής ανάπτυξης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Sideropoulos, V., Dukes, D., Hanley, M., Palikara, O., Rhodes, S., Riby, D. M., Samson, A. C., & Van Herwegen, J. (2021). The Impact of COVID-19 on Anxiety and Worries for Families of Individuals with Special Education Needs and Disabilities in the UK. Journal of autism and developmental disorders, 1–14. Advance online publication. https://doi.org/10.1007/s10803-021-05168-5
Read More »
Σχολική επίδοση και πανδημία covid-19 | Επιμέλεια: Τίκα Γεωργία Σχολική επίδοση και πανδημία covid-19 | Επιμέλεια: Τίκα Γεωργία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022 Rating: 5

Ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με τα πολύωρα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή μας

Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022
Ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με τα πολύωρα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή μας


Για ακόμη μία φορά ζήσαμε μια χιλιοπαιγμένη, “μαύρη” κωμωδία με τίτλο: “πολύωρη διακοπή ρεύματος στην Παραμυθιά και στις γύρω περιοχές”. Εν έτει 2022 εκατοντάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ρεύμα ακόμη και για 12 ώρες! Εκατοντάδες σπίτια πάγωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και των πρωινών ωρών (να ναι καλά τα τζάκια και οι φλοκάτες...) και δεκάδες μικρές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα καταστήματα λιανικού εμπορίου (super markets, μπακάλικα, κρεοπωλεία κ.α) του κέντρου της Παραμυθιάς δεν λειτούργησαν ή υπολειτούργησαν, όπως και τα περισσότερα αρτοποιία ενώ η ήδη χτυπημένη εστίαση δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα. Και όλα αυτά όταν οι υπέρογκοι φόροι και τα αυξημένα δημοτικά τέλη τρέχουν. Όπως φυσικά τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα η τιμή του ρεύματος και των υπολοίπων μορφών ενέργειας (φυσικό αέριο, υγραέριο, πετρελαιοειδή) επιβαρύνοντας αποκλειστικά τα μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σίγουρα δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι για όλο τον νόμο Θεσπρωτίας (και σε κάποιες περιπτώσεις και με κάλυψη σε περιοχές του δήμου Πάργας) ο τοπικός ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να λειτουργήσει ταυτόχρονα μέχρι μόνο 2 συνεργεία αποκατάστασης βλαβών εξαιτίας της διαχρονικής υποστελέχωσής του.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση και οι αρχές ενέργειας:
1. να αποζημιώσουν στο 100% τις επιχειρήσεις της περιοχής μας για τη χαμένη 12η Γενάρη 2022 εξαιτίας της διακοπής ρεύματος.
2. να αποζημιώσουν στο 100% τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της περιοχής μας για σοβαρές βλάβες σε συσκευές και για αλλοιώσεις σε ευπαθή προϊόντα.
3. να προχωρήσουν σε γενναία στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών, των μικρών επιχειρήσεων και αγροτών μέσα και από την κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την ενέργεια, ώστε να αντέξουν το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος και όχι με τα “ψίχουλα” που ανακοινωθήκαν πριν λίγες μέρες που ουσιαστικά συνιστούν έμμεσες επιδοτήσεις προς τις μεγάλες επιχείρησης ενέργειας.
4. να ενισχύσουν τον ΔΕΔΔΗΕ με όλο το απαραίτητο μόνιμο τεχνικό και διοικητικό προσωπικό ώστε να αντιμετωπίζονται οι βλάβες σύντομα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια για τους εργαζόμενους τεχνικούς.

Ακόμη αναρωτιόμαστε… που είναι η φθηνή ενέργεια που θα έφερνε η ενίσχυση του ανταγωνισμού μέσω της απορρύθμισης, ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης της παραγωγής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας;;; που είναι η φθηνή και άφθονη ενέργεια που θα έφερνε και στον τόπο μας η απολιγνιτοποίηση σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;;;
Απ΄ όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται περίτρανα ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι αυτή μιας οικονομίας που θα αντιμετωπίζει την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.
Read More »
Ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με τα πολύωρα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή μας Ανακοίνωση του ΚΚΕ σχετικά με τα πολύωρα προβλήματα ηλεκτροδότησης στην περιοχή μας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022 Rating: 5

Το Σάββατο η παράδοση επιβατικών αυτοκινήτων Πολιτικής Προστασίας σε Δήμους της Ηπείρου

Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022
Το Σάββατο η παράδοση επιβατικών αυτοκινήτων Πολιτικής Προστασίας σε Δήμους της ΗπείρουΤο Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 11.00 π.μ. θα γίνει από την Περιφέρεια Ηπείρου η παράδοση στους Δήμους (πλην των πρωτευουσών των Π.Ε. που έχουν ήδη προμηθευτεί ανάλογα οχήματα μέσω άλλων προγραμμάτων) των επιβατικών αυτοκινήτων τύπου pickup 4x4 για την ενίσχυση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η παράδοση θα γίνει παρουσία του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασιλείου Παπαγεωργίου και του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Η παράδοση- παραλαβή θα γίνει στο χώρο του εργοταξίου της Περιφέρειας Ηπείρου, δίπλα από το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων (Εγκαταστάσεις πρώην ΔΕΣΕ).
Read More »
Το Σάββατο η παράδοση επιβατικών αυτοκινήτων Πολιτικής Προστασίας σε Δήμους της Ηπείρου Το Σάββατο η παράδοση επιβατικών αυτοκινήτων Πολιτικής Προστασίας σε Δήμους της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Ιανουαρίου 13, 2022 Rating: 5

Σελίδες