Λιμάνι Ηγουμενίτσας, Ευχή και κατάρα - Του Ντίνου Ρέβη

Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020
Λιμάνι Ηγουμενίτσας, Ευχή και κατάρα - Του Ντίνου Ρέβη 


Αγαπητοί συμπολίτες μου διαβάζοντας την προκήρυξη για την παραχώρηση του οργανισμού λιμένος Ηγουμενίτσας από ιδιωτικές εταιρείες και αναμένοντας προτάσεις που θα είναι συμφέρουσες τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για τον επενδυτή θα ήθελα να διευκρινίσω ορισμένα θέματα για να είναι όσο το δυνατόν πιο κατανοητά προς τους πολίτες η διαδικασία. 

Η προκήρυξη γράφει καθαρά ποιες ζώνες πηγαίνουν στον επενδυτή, ποσοστό μετοχών που παραμένει στο Ελληνικό Δημόσιο (34%) διοχετεύοντας το υπόλοιπο ποσοστό στον μελλοντικό επενδυτή. Βασικά σημεία τις προκηρύξεις αυτής είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, η αλιευτική Μαρίνα στη Σαγιάδα, η αλιευτική Μαρίνα στην Πλαταριά και τέλος η Μαρίνα στα Σύβοτα εξαιρείται όπως βλέπετε η χερσαία Ζώνη του δρεπάνου Ηγουμενίτσας από την παραχώρηση. 

Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας λειτουργεί πάνω από 30 χρόνια με το καθεστώς της δημοσιάς διοίκησης. Ξεκινώντας ως λιμενικό ταμείο και τα τελευταία χρόνια ως Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας ΑΕ υπό την επίβλεψη πάντα του ΤΑΙΠΕΔ και του Κράτους. 

Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια η πόλη μας δεν αναπτύχθηκε όπως έπρεπε να αναπτυχθεί σαν βασική πύλη προς την Ευρώπη και έγινε έρμαιο των κομματικών μηχανισμών που χωρίς ιδιαίτερα κριτήρια έβαζαν και διόριζαν πρόεδρους και Διευθύνων Σύμβουλους χωρίς ιδιαίτερα προτερήματα για την ανάπτυξη του λιμένος και της περιοχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το λιμάνι να μένει στάσιμο και να περιμένει ευρωπαϊκά κονδύλια για να αναπτυχθεί. παράλληλα όλα αυτά τα χρόνια και με σαν Λιμενικό ταμείο και σαν ΟΛΗΓ ΑΕ δεν κατάφερε ποτέ να συνεργαστεί με το δήμο Ηγουμενίτσας γιατί απλούστατα ορισμένοι διορισμένοι πρόεδροι και τα κόμματα θεωρούσα κτήμα τους το λιμάνι αυτό. 

Για την ιστορία σας ενημερώνω ότι πριν τελειώσει η Εγνατία Οδός ο δήμος Ηγουμενίτσας εισέπραττε αρκετά διόδια από τους επιβάτες και τα οχήματα που ταξίδευαν για Ιταλία και για την Κέρκυρα αλλά εδώ και πολλά χρόνια αυτό το μοντέλο είχε σταματήσει. Ο ΟΛΗΓ ΑΕ κάνει πολλά έργα στην πόλη με τη μορφή ελεημοσύνης πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε προέδρου να δαπανήσει χρήματα για τη χερσαία ζώνη της πόλης μας. 

Όλες οι δημοτικές Αρχές που πέρασαν μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να υψώσουν ανάστημα προς το κράτος και προς τον ΟΛΗΓ ΑΕ για αυτή την άσχημη διαχείριση όλον αυτόν το χρόνων. Τα αποτελέσματα είναι εμφανής και τα έργα που έχουν γίνει σε σχέση με το τζίρο που γίνεται από αυτό το λιμάνι είναι μηδαμινά και συνεχίζουν να είναι. Το μοντέλο δημόσιας διαχείρισης του λιμανιού μας έχει αποτύχει παταγωδώς και το έχει γράψει η ιστορία και για αυτό φταίνε καθαρά οι κομματικοί μηχανισμοί πού έννοια τους έχουνε μόνο να βολέψουν τους δικούς τους ανθρώπους γιατί κανένα κόμμα όλα αυτά τα χρόνια δεν διόρισε ένα σοβαρό μάνατζερ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) για να τρέξει το λιμάνι και όλα αυτά τα project που έπρεπε να είχαν ήδη γίνει για την πόλη μας όπως Μαρίνα, αξιοποίηση Δρεπάνου, παραλιακή ζώνη Ηγουμενίτσας, Μαρίνες Συβοτων, Πλαταριας και όλων των παράκτιων περιοχών κτλ. 

Η προκήρυξη που έχει βγει δεν αναγράφει τους όρους της παραχώρησης παρά μόνο τα μέρη που παραχωρούνται. Υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να εξηγηθούν προς πολίτες ώστε να μην υπάρχει αυτός ο αρνητισμός τις παραχώρησης σε ιδιωτική εταιρεία. Όλοι οι επενδυτές παγκοσμίως αναλαμβάνουν μεγάλα project ώστε να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους αλλά παράλληλα στα μέρη που επενδύουν υπάρχει ανάπτυξη, εργασία και ευημερία. 

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε και αυτό το μοντέλο γιατί δυστυχώς από ότι αποδείχτηκε ήμασταν ανάξιοι να διαχειριστούμε τον πλούτο μας και θα πρέπει να το δώσουμε σε μία ιδιωτική εταιρεία οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με αυτή τη δουλειά και ξέρει πώς να διαχειρίζεται ένα λιμάνι. 

Με εκτίμηση 

Ρέβης Ντίνος
Read More »
Λιμάνι Ηγουμενίτσας, Ευχή και κατάρα - Του Ντίνου Ρέβη Λιμάνι Ηγουμενίτσας, Ευχή και κατάρα - Του Ντίνου Ρέβη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020 Rating: 5

Χιονίστρα, "1644 μέτρα πιο κοντά στ' αστέρια"

Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020
Χιονίστρα, "1644 μέτρα πιο κοντά στ' αστέρια"


Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ελαταριάς παρά τις φετινές δυσκολίες και πάντα πιστός στους στόχους του για ανάδειξη της περιοχής μέσω του εναλλακτικού τουρισμού με παράλληλη διαφύλαξη την Παράδοσης αυτού του Τόπου, διοργάνωσε με επιτυχία 18 και 19 Ιουλίου την εκδήλωση Χιονίστρα, "1644 μέτρα πιο κοντά στ' αστέρια". 


Η Εκδήλωση περιλάμβανε ανάβαση στην κορυφή του βουνού της Χιονίστρας. Πραγματοποίηση δρώμενου με συμβολική αξία, φέρνοντάς τον, Ήχο της Παράδοσης της Ηπείρου, το Κλαρίνο, στις πλαγιές του βουνού. 


Ακολούθησε διανυκτέρευση στη κορυφή όπου πραγματοποιήθηκε αστροπαρατήρηση με ένα από τα κυριότερα θέματα την παρατήρηση του κομήτη NEOWISE (C/2020 F3).

Το Δ.Σ. θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Ελαταριάς Θύμιο Πανταζή, τον Μουσικό (Κλαρίνο) Αντώνη Γιάκη, το Φαρμακείο Κάτσιου για την χορηγία του Φαρμακευτικού υλικού και όλα τα μέλη του Εκπολιτιστικού Συλλόγου που βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. 


Ιδιαίτερες ευχαριστίες φυσικά στους συνοδοιπόρους μας που μαζί εκεί πάνω στα 1644 μέτρα της Χιονίστρας ζήσαμε αξέχαστες στιγμές
Read More »
Χιονίστρα, "1644 μέτρα πιο κοντά στ' αστέρια" Χιονίστρα, "1644 μέτρα πιο κοντά στ' αστέρια" Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020 Rating: 5

Αναγνώρισε το λάθος ο ΕΟΔΥ με τα κρούσματα στη Θεσπρωτία

Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020
Αναγνώρισε το λάθος ο ΕΟΔΥ με τα κρούσματα στη ΘεσπρωτίαΣε αναγνώριση του λάθους του καθώς και σε διόρθωση του καθημερινού χάρτη κρουσμάτων ανά την Ελλάδα, προχώρησε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Φαίνεται πως τα δημοσιεύματα, σύσσωμων των μέσων ενημέρωσης της Θεσπρωτίας και οι πιέσεις προς όλους τους αρμοδίους, έπιασαν τόπο.

Έτσι, στο σημερινό χάρτη κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, η Θεσπρωτία επανήλθε στη διαβάθμιση με κρούσματα 10-49.

Οι διαμαρτυρίες και οι αντιδράσεις μεταφέρθηκαν στη Διοίκηση τόσο του Οργανισμού όσο και του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τόσο από την Περιφέρεια Ηπείρου όσο και από τον βουλευτή του Νομού Θεσπρωτίας Βασίλη Γιόγιακα, αλλά και άλλους βουλευτές της Ηπείρου, καθώς τα πραγματικά στοιχεία ουδεμία σχέση είχαν με όσα δημοσιοποιούσε ο Οργανισμός από τις 16/07 και μετά!
Κατόπιν αλλεπάλληλων πιέσεων κι ενώ η πρόθεση ήταν η… ενημέρωση να αναβληθεί για τη Δευτέρα, δόθηκε προφορικά η εξήγηση ότι το «βαθύ πράσινο» του Νομού Θεσπρωτίας που ισούται στα 50+ κρούσματα Covid-19 οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι χρεώθηκαν στην περιοχή τέσσερα θετικά κρούσματα που βρέθηκαν στο Προμαχώνα – και ουδέποτε κατέληξαν στη Θεσπρωτία – αλλά και σε τρία κρούσματα άλλων περιοχών που από λάθος επίσης προστέθηκαν στη Θεσπρωτία…

Εν τω μεταξύ, συνολικά 25 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν σήμερα Κυριακή 19 Ιουλίου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Αναλυτικά η ανακοινωση από τον ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 25 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4007, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες.

1106 (27.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2048 (51.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 1 (7.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 124 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 194 θανάτους συνολικά στη χώρα. 63 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Read More »
Αναγνώρισε το λάθος ο ΕΟΔΥ με τα κρούσματα στη Θεσπρωτία Αναγνώρισε το λάθος ο ΕΟΔΥ με τα κρούσματα στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020 Rating: 5

Το αλαλούμ του ΕΟΔΥ με τα 50+ κρούσματα στη Θεσπρωτία

Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020
Το αλαλούμ του ΕΟΔΥ με τα 50+ κρούσματα στη ΘεσπρωτίαΜε αναγωγές σε ανύπαρκτο πληθυσμό, ανύπαρκτων κρουσμάτων, επιχειρεί να δικαιολογήσει, στους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, ο ΕΟΔΥ, τα 50+ κρούσματα που χρέωσε εν μια νυκτί στη Θεσπρωτία! 

Αναιρώντας τα στοιχεία του και τα κριτήρια που ο ίδιος έχει θέσει ως επιστημονικά αποδεκτά! 

Έτσι λοιπόν στο χάρτη των «επιβεβαιωμένων Κρουσμάτων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας» που κυκλοφόρησε ο ΕΟΔΥ στις 16/07, σύμφωνα με τις… ανεπίσημες μέχρι στιγμής εξηγήσεις έχουν συμπεριληφθεί: 
· Μια Σέρβα τουρίστρια που εισήλθε στη χώρα από τον Προμαχώνα και είχε προορισμό παράκτιο κατάλυμα της Θεσπρωτίας (αγνοείται η τύχη της, καθώς οι τοπικές αρχές ουδέποτε ενημερώθηκαν για την άφιξή της) 
· Τρεις Σέρβοι τουρίστες που επίσης μπήκαν στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα και είχαν προορισμό άλλη περιοχή της χώρας, αλλά να, ένα λαθάκι έγινε και χρεώθηκαν στη Θεσπρωτία! 
· Τρεις ακόμα Έλληνες προερχόμενοι από το εξωτερικό, οι οποίοι είχαν προορισμό επίσης άλλη περιοχή, αλλά να, κάποιος δεν γνώριζε γεωγραφία και έτσι δεν ήξερε ότι άλλο η Γουμένισσα, άλλο η Γραμμένιτσα, άλλο η Ηγουμενίτσα, άλλο το Φιλιάτι, άλλο τα Φιλιατρά… κ.ο.κ 

7 λοιπόν τον αριθμό, τα «κατά λάθος» χρεωμένα κρούσματα! 

Συνεχίζοντας, την αυτοαναίρεσή του ο ΕΟΔΥ, κι ενώ στο Εθνικό Μητρώο κρουσμάτων covid – 19, τα κρούσματα στο Νομό Θεσπρωτίας παραμένουν 12, χρεώνει +3 κρούσματα εκ Παραμυθιάς, παρ’ όλο που είχαν μόνιμη κατοικία άλλες περιοχές, κάνοντας το συνολικό αριθμό 15 και φυσικά, το ένα εξ’ Ισπανίας προερχόμενο, που έμεινε και τέθηκε σε καραντίνα στην Αθήνα, με τη δικαιολογία ότι «είχε μόνιμη κατοικία τη Θεσπρωτία»! 

Στη Θεσπρωτία λοιπόν και όσοι έχουν μόνιμη κατοικία και όσοι δεν έχουν… Στη Θεσπρωτία όσοι έχουν προορισμό τη Θεσπρωτία και όσοι δεν την έχουν… Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα, που λέει κι η παροιμία! 

Και κάπως έτσι, οι… φωστήρες του ΕΟΔΥ, έβγαλαν τα κρούσματα 23! 

Και μετά, έκαναν αναγωγή στις… 100.000 πληθυσμού! Αν οι 45.000 Θεσπρωτοί, αρχίσουν να… γεννοβολάνε σαν τα κουνέλια και ξαφνικά ο πληθυσμός του Νομού υπερβεί τις 100.000, τότε θα έχει 52 κρούσματα! 

Να τους καθησυχάσουμε εκεί στο ΕΟΔΥ… Η Θεσπρωτία και η Ήπειρος πάσχουν από υπογεννητικότητα! Δεν αναμένεται να αυξηθεί ο πληθυσμός τους… 

Να μειωθεί, όμως προβλέπεται! 
Και με την αλαλούμ πολιτική που ακολουθούν, δίνοντας στη δημοσιότητα Πέμπτη βράδυ (όλως τυχαίως…), ΨΕΥΔΗ στοιχεία, πλήττοντας έτσι για μια ακόμα φορά την χειμαζόμενη τουριστική οικονομία, προβλέπεται να μειωθεί γρήγορα! 
Γιατί οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές, το δρόμο της ξενιτιάς τον ξέρουν… 
Μετανάστες οι ίδιοι, οι γονείς τους… και με την ανευθυνότητα των κρατούντων, σύντομα και τα παιδιά τους! 

Ας σοβαρευτούνε λοιπόν! 
Ας ξαναπάνε στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου, να μάθουν να μετράνε, να μάθουν γεωγραφία και ας βγουν να ζητήσουν συγγνώμη από τους Θεσπρωτούς και τους Ηπειρώτες για την αναστάτωση που προκάλεσαν με την ανικανότητά τους! 

Μέχρι τότε, ας κρυφτούν στις -εις Μύκονο- ακριβοπληρωμένες τρύπες τους… 

Β.Γκ. 

Υ.Γ... Όσο για τα 39 συνολικά κρούσματα της Ηπείρου, πέρα από τα λάθος της Θεσπρωτίας... χρέωσαν και τους 5 Σέρβους που εντοπίστηκαν σε ιστιοπλοϊκό στη Λευκάδα!
Read More »
Το αλαλούμ του ΕΟΔΥ με τα 50+ κρούσματα στη Θεσπρωτία Το αλαλούμ του ΕΟΔΥ με τα 50+ κρούσματα στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020 Rating: 5

Στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Θεσπρωτός τερματοφύλακας Γιάννης Μπότσαρης

Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020
Στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Θεσπρωτός τερματοφύλακας Γιάννης Μπότσαρης


Η πρώτη μεταγραφή του ΠΑΣ Γιάννινα είναι γεγονός. Η «Αίαντας της Ηπείρου» έκανε γνωστό τον πρώτο ποδοσφαιριστή που αποκτά με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη ενίσχυσή του για την επόμενη σεζόν. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Μπότσαρη.

Ο 19χρονος τερματοφύλακας, του οποίου η καταγωγή είναι από την Ηγουμενίτσα και αγωνιζόταν από το 2017 στον Παναθηναϊκό, αποδεσμεύτηκε πριν από λίγες μέρες από τους «πράσινους». Πλέον, αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να υπογράψει συμβόλαιο με την ομάδα των Ιωαννίνων.

Ο Μπότσαρης θα αποτελεί τον τρίτο τερματοφύλακα του ΠΑΣ Γιάννινα ενόψει της νέας σεζόν, μετά τους Χουτεσιώτη και Γιαννίκογλου.


Ο νεαρός γκολκίπερ ήρθε σε συμφωνία με τον πρόεδρο της ομάδας, Γιώργο Χριστοβασίλη τις προηγούμενες ημέρες και ενώ βρισκόταν στην Ολλανδία για προπονήσεις.
Read More »
Στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Θεσπρωτός τερματοφύλακας Γιάννης Μπότσαρης Στον ΠΑΣ Γιάννινα ο Θεσπρωτός τερματοφύλακας Γιάννης Μπότσαρης Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020 Rating: 5

Στη Βουλή το ζήτημα των Αγροτικών Ακινήτων από τον Β. Γιόγιακα και τον Γ. Αμυρά

Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020
Στη Βουλή το ζήτημα των Αγροτικών Ακινήτων από τον Β. Γιόγιακα και τον Γ. Αμυρά


Αναφορά προς τον αρμόδιο Υπουργό κατέθεσαν ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Γιώργος Αμυράς και ο Βουλευτής Θεσπρωτίας κ. Βασίλης Γιόγιακας ζητώντας νομοθετική ρύθμιση εναρμονισμένη στις συντεταγμένες του Ευρωπαϊκού Δικαίου για την επανάκτηση των περιουσιών χιλιάδων ελλήνων πολιτών. 

Μάλιστα, το περιεχόμενο της Αναφοράς που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκη, αποτελεί το υπόμνημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων που απέστειλε προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο. 

Στο κείμενο του υπομνήματος εξηγείται με ακρίβεια και τεκμηριωμένα στοιχεία πως χιλιάδες Έλληνες απώλεσαν τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί των αγροτικών τους εκτάσεων (βοσκότοπων), μολονότι έχουν στην κατοχή τους μετεγγραμμένα συμβόλαια ή άλλα επίσημα έγγραφα, που αποδεικνύουν τη νόμιμη αγορά των αυτών των εκτάσεων, η οποία έγινε υπό το καθεστώς του Δασικού Κώδικα του 1929 που ξεχώριζε σαφώς τα δάση και τις Δασικές εκτάσεις από τους βοσκότοπους- λιβάδια. 

Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων κ. Δημήτρης Κοτσώνης σχολίασε: «Χαιρετίζουμε την κίνηση των δύο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, να θέσουν το ζήτημα των αγροτικών ακινήτων στη βάσανο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ελπίζουμε ότι θα βρεί ευήκοα ώτα και ο αρμόδιος υπουργός θα δώσει οριστικό τέλος με σύγχρονη νομοθετική λύση όπως επιτάσσει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για χιλιάδες Έλληνες πολίτες που σήμερα διεκδικούν δυστυχώς το αυτονόητο: Την επανάκτηση των περιουσιών τους και το δικαίωμα του σχεδιασμού και ανάπτυξης των ακινήτων τους. Το σχέδιο νόμου για το χωροταξικό σχεδιασμό στο οποίο ζητάμε να συμπεριληφθεί η νομοθετική πρόβλεψη για οριστική λύση στο ζήτημα των περιουσιών μας, είναι μοναδική ευκαιρία για την κυβέρνηση να αποδείξει ότι μέσα από την εγκαθίδρυση ενός σταθερού και ενιαίου πλασίου κανόνων, μπορεί να παρέχει διαφάνεια και ασφάλεια δικαίου σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες αλλά και τους επενδυτές που τόσο έχει ανάγκη η χώρα». Read More »
Στη Βουλή το ζήτημα των Αγροτικών Ακινήτων από τον Β. Γιόγιακα και τον Γ. Αμυρά Στη Βουλή το ζήτημα των Αγροτικών Ακινήτων από τον Β. Γιόγιακα και τον Γ. Αμυρά Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020 Rating: 5

Μ. Κάτσης: Ζητώ άμεσες απαντήσεις για προσλήψεις μονίμων γιατρών στη Θεσπρωτία

Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020
Μ. Κάτσης: Ζητώ άμεσες απαντήσεις για προσλήψεις μονίμων γιατρών στη Θεσπρωτία 


Στη Βουλή καλεί ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης τον Υπουργό Υγείας, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε, για να απαντήσει γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί από τη ΝΔ οι διαδικασίες που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη Θεσπρωτία, δηλαδή οι προσλήψεις μονίμων γιατρών, η εγκατάσταση του μαγνητικού τομογράφου και του ιατρικού οξυγόνου, καθώς και η μεταφορά του παλιού αξονικού τομογράφου στο ΤΕΠ. 

Σημειώνεται ότι πριν 8 μήνες, ο Μάριος Κάτσης είχε καταθέσει την ίδια Ερώτηση για το «πάγωμα» όλων των προσλήψεων μονίμων γιατρών, την οποία ο Υπουργός Υγείας δεν έχει απαντήσει ακόμα. Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 20/7/2020. 

Για την κατάθεση της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Μάριος Κάτσης δήλωσε σχετικά: 
«Οκτώ μήνες αφότου κατέθεσα Ερώτηση για το «πάγωμα» όλων των προσλήψεων μονίμων γιατρών στη Θεσπρωτία που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο Υπουργός Υγείας της ΝΔ ακόμα αγνοεί τη Θεσπρωτία. Γι’ αυτό, λοιπόν, τον καλώ να έρθει στη Βουλή να απαντήσει ενώπιος ενωπίω, με την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσα. Εκεί, επιπλέον, θα έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε τον Υπουργό να πει και τι συμβαίνει με τον μαγνητικό τομογράφο, για τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προκηρύξει διαγωνισμό, καθώς και με το σύστημα ιατρικού οξυγόνου που είχε εγκριθεί επί των ημερών μας. Μέχρι σήμερα, το μόνο έργο ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να ολοκληρώσει η ΝΔ είναι η εγκατάσταση και λειτουργία του νέου αξονικού τομογράφου στο Νοσοκομείο Φιλιατών, χωρίς ωστόσο ακόμα να έχει μεταφερθεί ο παλιός αξονικός τομογράφος στο Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας, που τον έχει μεγάλη ανάγκη. Κάναμε μεγάλο αγώνα ως κυβέρνηση για να βελτιώσουμε την κατάσταση του συστήματος δημόσιας Υγείας στη Θεσπρωτία, προς όφελος των συμπολιτών μας. Η ΝΔ μέχρι στιγμής κόβει κορδέλες με τα δικά μας έργα. Όμως, οι δομές υγείας θέλουν και μόνιμο προσωπικό και, παρόλο, που οι προκηρύξεις εκκρεμούν από το 2018, αποτέλεσμα μηδέν από τον κ. Υπουργό, τη στιγμή που οι σημαντικές ελλείψεις φάνηκαν έντονα και την περίοδο του κορονοϊού. Η ΝΔ να σταματήσει την προπαγάνδα ότι δήθεν έφτιαξε σε δυο μήνες την Υγεία που πάσχει επί δεκαετίες, με κύριους υπευθύνους τα κόμματα που χρεωκόπησαν τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το σύστημα σε ράγες και ζητά από τη ΝΔ να προχωρήσει τάχιστα και να ολοκληρώσει αυτά που παρέλαβε.» 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης: 

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2020 
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υπουργό Υγείας 
Θέμα: «Προσλήψεις ιατρών και εξοπλισμός σε δημόσιες δομές υγείας στη Θεσπρωτία» 

Στις 31/10/2020 κατέθεσα την αριθ. πρωτ. 1616 Ερώτηση με θέμα το «πάγωμα» των μόνιμων προσλήψεων ιατρών σε δημόσιες δομές υγείας στη Θεσπρωτία, οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οκτώ (8) μήνες μετά, η Ερώτηση δεν έχει απαντηθεί από τον κ. Υπουργό Υγείας, ούτε έχει δοθεί κάποια δημόσια διευκρίνιση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις προσλήψεις αυτές. 

Συγκεκριμένα, μέχρι και σήμερα εκκρεμούν μόνιμες προσλήψεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Φιλιατών, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) Ηγουμενίτσας με θέσεις ιατρών με αποδεδειγμένη εμπειρία και γνώση στην επείγουσα ιατρική ή εξειδίκευση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, του Κέντρου Υγείας Ηγουμενίτσας και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ηγουμενίτσας. 

Επιπλέον, επί της προηγούμενης κυβέρνησης προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για νέο αξονικό και μαγνητικό τομογράφο (για πρώτη φορά στη Θεσπρωτία) και εγκρίθηκε η εγκατάσταση αυτόνομου συστήματος παραγωγής ιατρικού οξυγόνου. Μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει ο νέος αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Φιλιατών, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του παλιού αξονικού τομογράφου στο Τ.Ε.Π., όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός. Οι διαδικασίες για τον μαγνητικό τομογράφο και το σύστημα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου είναι άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκονται. 

Επειδή η μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την αναβάθμιση του συστήματος δημόσιας υγείας στη Θεσπρωτία, σταμάτησε από την κυβέρνηση ΝΔ. 

Επειδή η πρόσφατη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού απέδειξε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται άμεση ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για τα οποία η κυβέρνηση δεν έχει έπραξε το παραμικρό. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
1. Για ποιους λόγους δεν έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις μονίμων ιατρών στο σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσπρωτία, παρόλο που οι σχετικές προκηρύξεις έχουν εκδοθεί από το 2018; 
2. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για μαγνητικό τομογράφο και σύστημα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου και για ποιους λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά του παλιού αξονικού τομογράφου στο Τ.Ε.Π. Ηγουμενίτσας; 

Ο ερωτών βουλευτής 
Κάτσης Μάριος
Read More »
Μ. Κάτσης: Ζητώ άμεσες απαντήσεις για προσλήψεις μονίμων γιατρών στη Θεσπρωτία Μ. Κάτσης: Ζητώ άμεσες απαντήσεις για προσλήψεις μονίμων γιατρών στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020 Rating: 5

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία ενέχεται σε κλοπές - διαρρήξεις σε σπίτια

Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020
Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία ενέχεται σε κλοπές - διαρρήξεις σε σπίτια


Εξαρθρώθηκε, μετά από ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων σε σπίτια που έγιναν κατά το τελευταίο δίμηνο σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας. 

Συνελήφθησαν, χθες (17-07-2020) μετά τα μεσάνυκτα στην περιοχή του Χανόπουλου Άρτας, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Άρτας, τέσσερα μέλη της ομάδας, τρεις ημεδαποί και μία αλλοδαπή, οι οποίοι εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. 

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα καθώς και διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τρία ακόμα μέλη της εγκληματικής ομάδας. 

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανωτέρω, είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα τουλάχιστον από τον Μάιο του 2020 και έχοντας ως σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος, διέπρατταν κλοπές - διαρρήξεις σε σπίτια σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας. 

Ως προς τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της ομάδας αρχικά κατόπτευαν τα σπίτια που επέλεγαν ως στόχους και αφού διαπίστωναν ότι οι ένοικοι απουσίαζαν, εισέρχονταν σε αυτά διαρρηγνύοντας πλαϊνές μπαλκονόπορτες ή παράθυρα. 

Από την έως τώρα έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν εξιχνιαστεί (23) περιπτώσεις κλοπών - διαρρήξεις, τελεσμένες και σε απόπειρα, που έγιναν κατά το χρονικό διάστημα από 21-05-2020 έως και την 17-07-2020, σε περιοχές της Άρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λευκάδας και Αμφιλοχίας. 

Οι δράστες αφαιρούσαν κυρίως χρήματα και κοσμήματα ενώ εκτιμάται ότι η λεία από την εγκληματική τους δράση υπερβαίνει τις -65.000- ευρώ. 

Αναλυτικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας, ενεργώντας με διαφορετική σύνθεση κατά περίπτωση, ενέχονται στα παρακάτω αδικήματα: 
· σε (12) κλοπές και (1) απόπειρα κλοπής από σπίτια σε περιοχές της Άρτας, 
· σε (4) κλοπές και (2) απόπειρες κλοπών από σπίτια σε περιοχές της Πρέβεζας, 
· σε (1) κλοπή από σπίτι στην Βασιλική Λευκάδας, 
· σε (2) απόπειρες κλοπών από σπίτια στην Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας, 
· σε (1) απόπειρα κλοπής από σπίτι στα Σερβιανά Ιωαννίνων. 

Για τη διευκόλυνση της εγκληματικής τους δραστηριότητας, οι δράστες χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις – διαφυγή τους, το ανωτέρω όχημα, το οποίο κατασχέθηκε. 

Στην κατοχή των συλληφθέντων καθώς και σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους καθώς και στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 
· χρυσαφικά, τα οποία και αποδόθηκαν στους παθόντες, 
· διαρρηκτικά εργαλεία, 
· τέσσερα κινητά τηλέφωνα. 

Το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας, ενώ εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις. 

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.
Read More »
Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία ενέχεται σε κλοπές - διαρρήξεις σε σπίτια Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία ενέχεται σε κλοπές - διαρρήξεις σε σπίτια Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020 Rating: 5

Νοσοκομείο Φιλιατών και αλλαγή…

Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020
Νοσοκομείο Φιλιατών και αλλαγή…


Τύχη αγαθή για το Νοσοκομείο η αλλαγή στη διοίκηση. 
Η διοίκηση ασκείτε πλέον από τον γιατρό και πατριώτη Θωμά Ντούρο και οι θετικές αλλαγές άρχισαν να γίνονται ορατές. 
Σήμερα θα γράψουμε για κάποιες εξωτερικές.
Βλέπεις επιτέλους δυο κατατοπιστικές πινακίδες βρε αδερφέ…

Read More »
Νοσοκομείο Φιλιατών και αλλαγή… Νοσοκομείο Φιλιατών και αλλαγή… Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020 Rating: 5

Ευχαριστήριο του Ναυταθλητικου Ομίλου Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020
Ευχαριστήριο του Ναυταθλητικου Ομίλου Ηγουμενίτσας


Το Διοικητικό Συμβούλιο, οι προπονητές, οι αθλητές και όλη η οικογένεια του Δημοτικού Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας θα ήθελαν να ευχαριστήσουν τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης κ. Μιχάλη Γκίκα καθώς και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για την επισκευή της στέγης του Δημοτικού Ναυταθλητικού Ομίλου Ηγουμενίτσας και της τοποθέτησης εξωτερικών υδρορροών στο κεντρικό κτίριο.

Λύνεται έτσι ένα χρόνιο πρόβλημα του Ομίλου που με κάθε νεροποντή πλημμύριζαν οι εσωτερικοί χώροι του κτιρίου με αποτέλεσμα να διακόπτεται η προπόνηση των αθλητών και να προκαλούνται ζημιές στον εξοπλισμό.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας και έμπρακτα βρίσκεται κοντά στον Ναυταθλητικό Όμιλο και τον ευχαριστούμε θερμά.
Read More »
Ευχαριστήριο του Ναυταθλητικου Ομίλου Ηγουμενίτσας Ευχαριστήριο του Ναυταθλητικου Ομίλου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020 Rating: 5

Πλαταριά: Ξέχασαν να επανατοποθετήσουν τη στάση

Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020
Πλαταριά: Ξέχασαν να επανατοποθετήσουν τη στάση


Πριν από μερικούς μήνες, ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό έργο που αναβάθμισε το επίπεδο οδηγικής ασφάλειας των δρόμων της Θεσπρωτίας.
Ο λόγος για τον κυκλικό κόμβο στην Πλαταριά, σε ένα σημείο όπου σχεδόν κάθε χρόνο θρηνούσαμε θύματα.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα και κατασκευαστικά άρτιο.
Για τη κατασκευή του δρόμου χρειάστηκε η μετακίνηση της στάσης του ΚΤΕΛ.
Όμως, όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία, μετά την ολοκλήρωση των έργων, ξέχασαν να επανατοποθετήσουν τη στάση, ταλαιπωρώντας έτσι του κατοίκους, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν κάτω από τον ήλιο και υπό υψηλές θερμοκρασίες το λεωφορείο.
Ας μεριμνήσουν οι υπεύθυνοι, ώστε να τοποθετηθεί άμεσα στη θέση της η στάση και να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών.

Read More »
Πλαταριά: Ξέχασαν να επανατοποθετήσουν τη στάση Πλαταριά: Ξέχασαν να επανατοποθετήσουν τη στάση Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020 Rating: 5

Εντοπίστηκαν 13 δενδρύλλια κάνναβης στο Μεσοβούνι Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020
Εντοπίστηκαν 13 δενδρύλλια κάνναβης στο Μεσοβούνι Ηγουμενίτσας

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εντοπίστηκε, σε δύσβατη ημιορεινή περιοχή του Μεσοβουνίου Θεσπρωτίας, φυτεία αποτελούμενη από (13) δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,5 έως 2,5 μέτρων, τα οποία και εκριζώθηκαν το Σάββατο (18-07-2020) το πρωί. 

Επίσης, στο χώρο της φυτείας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (2,3) γραμμαρίων 

Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των καλλιεργητών της φυτείας, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας. 
Read More »
Εντοπίστηκαν 13 δενδρύλλια κάνναβης στο Μεσοβούνι Ηγουμενίτσας Εντοπίστηκαν 13 δενδρύλλια κάνναβης στο Μεσοβούνι Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020 Rating: 5

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ «ΣΩΘΟΥΝ» Η ΜΑΡΙΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΣΥΒΟΤΩΝ, ΠΛΑΤΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΑΓΙΑΔΑΣ 

Την περασμένη Πέμπτη δημοσιεύθηκε η πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΗΓ ΑΕ. Πρόκειται για την υλοποίηση της πρόθεσης για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηγουμενίτσας, κάτι το οποίο συνιστά στρατηγικό σφάλμα ύψιστης σημασίας, γιατί πρόκειται για την εκχώρηση κερδοφόρας δημόσιας υποδομής και επιχείρησης. 

Η πλέον συμφέρουσα για το κράτος εναλλακτική θα ήταν η παραχώρηση μικρού μειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου σε ιδιώτες και της αντίστοιχης εκπροσώπησης στο ΔΣ και συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, ώστε να αυξηθούν τα κεφάλαια του οργανισμού και να εμπλουτιστεί ο τρόπος λειτουργίας του, με ορισμένες σύγχρονες διοικητικές και διαχειριστικές εφαρμογές. Στην εναλλακτική αυτή, η διοίκηση του οργανισμού θα παρέμενε υπό τον δημόσιο έλεγχο, τα μονομελή όργανα διοίκησης θα προέκυπταν από αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες (και δεν θα ήταν κομματικές επιλογές), στο ΔΣ θα συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΤΑ, των εργαζομένων και κοινωνικών φορέων και φυσικά η πλειονότητα των κερδών θα αποτελούσαν κρατικά έσοδα. 

Όλα τα προαναφερόμενα θα μπορούσαν να ισχύσουν, αφού πρόκειται για ένα λιμάνι με μεγάλα δημόσια έργα υποδομής (εκτελεσμένα ή υπό κατασκευή) και με κερδοφόρα λειτουργία, οπότε θα προσέλκυε το ιδιωτικό ενδιαφέρον, ακόμη και χωρίς μετοχική πλειοψηφία. Θα μπορούσαν επίσης να ισχύσουν, καθώς υπάρχουν ικανά στελέχη, τα οποία έπρεπε να αναδειχθούν μέσα από αξιοκρατική επιλογή, ώστε να αναλάβουν τη διοίκηση του οργανισμού. 

Δυστυχώς, υλοποιούνται σήμερα αποφάσεις που ελήφθησαν στο παρελθόν μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Και αν κατακρίνουμε δίκαια όσους έλαβαν αυτές τις αποφάσεις, η ίδια κριτική πρέπει να ασκηθεί και σε όσους στη συνέχεια δεν τροποποίησαν τις αποφάσεις αυτές, σε ευνοϊκότερο μάλιστα δημοσιονομικό πλαίσιο. 

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η πρόσκληση που δημοσιεύτηκε προσδιορίζει και το γεωγραφικό χώρο που θα εκχωρηθεί στον ιδιώτη. Πρόκειται για το λιμάνι Ηγουμενίτσας (διεθνή και εσωτερικό), το χώρο που προορίζεται για την κατασκευή της Μαρίνας Ηγουμενίτσας, των αλιευτικών καταφυγίων Σαγιάδας και Πλαταριάς και του καταφυγίου σκαφών αναψυχής Συβότων. 

Οι ανωτέρω περιοχές περιλαμβάνονται στη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ, η οποία – όπως αναφέρεται ρητά στην πρόσκληση – θα τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαγωνιστικών διαδικασιών για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Αυτή ακριβώς η δυνατότητα τροποποίησης είναι η μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή μας, ώστε να διεκδικήσουμε την αφαίρεση των τμημάτων που αφορούν στην Μαρίνα Ηγουμενίτσας, στα αλιευτικά καταφύγια Πλαταριάς και Σαγιάδας και στο τουριστικό καταφύγιο Συβότων. 

Υπάρχουν επιχειρήματα για τη διεκδίκηση, τα πιο σημαντικά εκ των οποίων είναι: 

1.Ο Οργανισμός που ιδιωτικοποιείται (ΟΛΗΓ) έχει ως κύρια και βασική δραστηριότητα τη λειτουργία επιβατικού και εμπορικού λιμανιού και περιθωριακά ασχολείται με αλιευτικά ή τουριστικά καταφύγια, πέραν των δράσεων ανάπτυξης και συντήρησης υποδομών. 

2.Το προφίλ των εταιρειών που καλούνται να υποβάλλουν πρόταση παραπέμπει σαφώς σε εταιρείες που ασχολούνται αποκλειστικά με τη διαχείριση – λειτουργία τερματικών σταθμών, με την εφοδιαστική αλυσίδα, σε ναυτιλιακές εταιρείες και εταιρείες λιμένα. Καμία από αυτές τις κατηγορίες εταιρειών δεν ενδιαφέρεται να διαχειριστεί μαρίνες και καταφύγια σκαφών η κερδοφόρα λειτουργία των οποίων δεν είναι σίγουρη και απαιτεί κεφάλαια και τεχνογνωσία που οι εταιρείες αυτές ίσως δεν διαθέτουν σε επάρκεια. 

3.Η τουριστική και αλιευτική ανάπτυξη, αποτελούν σαφώς υποθέσεις τοπικού ενδιαφέροντος και η άσκηση των σχετικών πολιτικών ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση αι όχι σε ιδιώτες. 

Είναι σίγουρο ότι στην πορεία των συζητήσεων και του διαλόγου θα βρεθούν και άλλα εξίσου ισχυρά επιχειρήματα. Αρκεί ο τοπικοί φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλία και να απαιτήσουν από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, να τροποποιηθεί η Σύμβαση Παραχώρησης προς τις προαναφερόμενες κατευθύνσεις. 

Το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να αρνηθεί να συζητήσει, αφού η τροποποίηση προβλέπεται στην πρόσκληση, χωρίς μάλιστα οι γνώμες των ιδιωτών που θα συμμετάσχουν στις διαγωνιστικές διαδικασίες να είναι δεσμευτικές. Και επιτέλους πρέπει να καταρριφθεί ο μύθος ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι «κράτος εν κράτει», ο οποίος κυκλοφορεί μόνο από όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να διαπραγματευτούν. 

Για όσους γνωρίζουμε (και τυγχάνει να είμαι ένας εξ αυτών) από κοντά τα πράγματα, αυτό δεν ισχύει. Το ΤΑΙΠΕΔ διέπεται από συγκεκριμένη νομοθεσία και λειτουργεί βάσει αυτής, στελεχώνεται δε από αξιόλογο προσωπικό με γνώσεις, ικανότητες και χωρίς καμία εξουσιαστική συμπεριφορά. 

Αν απέναντι τους έχουν αξιόπιστους συνομιλητές με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, είναι υποχρεωμένοι να τα συζητήσουν σοβαρά και να τα λάβουν υπόψη τους. Το ερώτημα είναι όμως: θα βρούν στην συγκεκριμένη περίπτωση κάτι τέτοιο; Παναγιώτης Β. Νταής 

Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας
Read More »
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020 Rating: 5

Τα ΚΤΕΛ γίνονται ψηφιακά

Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020
Τα ΚΤΕΛ γίνονται ψηφιακά


«Πατάει γκάζι» στο δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού και των συγκοινωνιών η κυβέρνηση με το έργο του εκσυγχρονισμού των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, με συνοδηγό την Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ.

Η «διαδρομή» αυτή έχει αφετηρία και «τερματικό σταθμό» την ποιότητα των εξελιγμένων ψηφιακών υπηρεσιών που θα απολαμβάνει το επιβατικό κοινό, από τα ΚΤΕΛ.

Εβδομήντα τέσσερις (74) δικαιούχοι εντάσσονται προς χρηματοδότηση στην δράση «Ενίσχυση επιχειρήσεων του τομέα αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών για την υιοθέτηση συστημάτων και την παροχή υπηρεσιών ολοκληρωμένης πληροφόρησης του επιβατικού κοινού και ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

Για την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε., η οποία αποτελεί το βασικό εκτελεστικό βραχίονα υλοποίησης της ευρύτερης ψηφιακής στρατηγικής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ενίσχυση των ΚΤΕΛ για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό τους, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό έργο, κάτι το οποίο υπογραμμίζει με σαφήνεια ο CEO της ΚτΠ Α.Ε κ. Σταύρος Ασθενίδης. «Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο ύστερα από μια δεκαετία που χαρακτηρίστηκε από χαμηλές επενδύσεις στις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες με αποτέλεσμα τόσο την πλημμελή εξυπηρέτηση του πολίτη, όσο και την απαξίωση επενδυτικών σχεδίων που συντελούν καταλυτικά στην οικονομική και κοινωνική μετάβαση της Ελλάδος στο αύριο, σε ένα δρόμο που δεν έχουμε την πολυτέλεια να μη διανύσουμε με ταχύτητα ως χώρα. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να συμβάλουμε από τη δική μας πλευρά στην ανάπτυξη και στο όραμα για τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες στο πλαίσιο της νέας ψηφιακής εποχής. Η αναβάθμιση υπηρεσιών προς όφελος του πολίτη, με βαρύτητα στην ποιότητα και στην ουσιαστική βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, ειδικότερα των υπηρεσιών οδικών μεταφορών μέσω των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, αποτελούν βασικά στοιχεία του μοντέλου ανάπτυξης των επόμενων ετών, που επιδιώκει η κυβέρνηση για την ευημερία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, το τοπίο στις συγκοινωνίες και την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλάζει δραστικά. Στόχος της δράσης είναι ο εκσυγχρονισμός των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ και στις δεκατρείς (13) Διοικητικές Περιφέρειες της Χώρας».

Τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή των επενδυτικών σχεδίων, αναμένεται να επιφέρουν άμεσα, θετικά αποτελέσματα στην καθημερινή λειτουργία των ΚΤΕΛ, καθώς:

Δημιουργούνται ολοκληρωμένα συστήματα έκδοσης και διαχείρισης εισιτηρίων, όπου το κάθε σύστημα θα εκδίδει ηλεκτρονικά εισιτήρια, θα υποστηρίζει σύγχρονες τεχνολογίες και ασφαλή πρότυπα για εφαρμογή ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αλλά και πληρωμή με μετρητά ή πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες.

Εγκαθίσταται λογισμικό για τον ορθό σχεδιασμό των δρομολογίων, σχετικά με την επιβατική κίνηση και την ανταπόκριση των οχημάτων στις ώρες αιχμής, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των επιβατών.

Δημιουργείται ένα ολοκληρωμένο κέντρο ελέγχου των υπεραστικών συγκοινωνιών, όπου παρέχονται στατιστικά στοιχεία και εξάγονται συμπεράσματα, σε σχέση με την τήρηση των δρομολογίων, τον επανασχεδιασμό τους, και τη διαμόρφωση ορθολογικής πολιτικής από τα αρμόδια όργανα, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες των επιβατών.

Αναβαθμίζεται το περιεχόμενο της πληροφορίας προς τους επιβάτες. Το δημοσιευμένο στο διαδίκτυο υλικό, περιλαμβάνει πίνακες δρομολογίων, δρομολόγια και στάσεις σε ψηφιακούς χάρτες.

Σε σημεία μεγάλης πληθυσμιακής συγκέντρωσης, θα τοποθετηθούν «έξυπνες στάσεις», οι οποίες θα πληροφορούν το κοινό για τον πραγματικό χρόνο άφιξης του επόμενου λεωφορείου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης ανέρχεται στα 24.249.680€ με Δημόσια Δαπάνη 14.512.608€ και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Για τους 74 δικαιούχους που έχουν εγκριθεί να ενταχθούν στην δράση ο προϋπολογισμός χρηματοδότησης ανέρχεται στα 21.631.770€ με αναλογούσα δημόσια δαπάνη τα 12.650.811,37€.
Read More »
Τα ΚΤΕΛ γίνονται ψηφιακά Τα ΚΤΕΛ γίνονται ψηφιακά Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020 Rating: 5

Πέντε συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020
Πέντε συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη πέντε (05) αλλοδαπών προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στέλεχος του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής, στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας και κατόπιν υπόδειξης και αιτήσεως οδηγού φορτηγού οχήματος μετά ρυμουλκούμενου επικαθήμενου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη των πέντε αλλοδαπών στο επικαθήμενο, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, οι οποίοι είχαν σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.
Read More »
Πέντε συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Πέντε συλλήψεις το βράδυ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 19, 2020 Rating: 5

Σελίδες