Βίντεο με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης "Τόπος Αξιών" Νικόλα Κάτσιου

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019

Βίντεο με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης "Τόπος Αξιών" Νικόλα Κάτσιου Βίντεο με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης "Τόπος Αξιών" Νικόλα Κάτσιου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019 Rating: 5

Δείτε την παρουσίαση του συνδυασμού "Δύναμη Προοπτικής - Γιάννης Λώλος"

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019

 
Δείτε την παρουσίαση του συνδυασμού "Δύναμη Προοπτικής - Γιάννης Λώλος" Δείτε την παρουσίαση του συνδυασμού "Δύναμη Προοπτικής - Γιάννης Λώλος" Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019 Rating: 5

Συνέντευξη Ριζόπουλου σήμερα στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος θα παραχωρήσει τη Δευτέρα 22 Απριλίου, στη 1 μ.μ. συνέντευξη Τύπου στο Πάνθεον, στην Ηγουμενίτσα.

Θα γίνει παρουσίαση των υποψηφίων της Π.Ε. Θεσπρωτίας και ενημέρωση για το πρόγραμμα διακυβέρνησης 2019-2023.

Συνέντευξη Ριζόπουλου σήμερα στην Ηγουμενίτσα Συνέντευξη Ριζόπουλου σήμερα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019 Rating: 5

Συνεχίζουν στο πλευρό του Γιάννη Λώλου

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019


Την πενταετία που πέρασε, τον συνδυασμό μας Δύναμη Προοπτικής, στελέχωσαν πρόσωπα που οι δημότες Ηγουμενίτσας τίμησαν με την ψήφο τους, δίνοντας τους τη δύναμη να έχουν έναν ρόλο ευθύνης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με αυτά τα στελέχη, η Δημοτική μας Αρχή οραματίστηκε, διεκδίκησε και έβαλε τις βάσεις για έναν καλύτερο Δήμο Ηγουμενίτσας.
Σε αυτά τα στελέχη, που έχουν αποδείξει με ουσιαστικό έργο τις αυτοδιοικητικές τους ικανότητες, ανανεώνουμε την εμπιστοσύνη μας, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε στον Δήμο μας το μέλλον που του ανήκει.
• Μιχαήλ Γκίκας, Αγρότης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & π. Αντινομάρχης Θεσπρωτίας
• Μιχαήλ Γουρνάρης, Επιχειρηματίας στον τομέα του Τουρισμού & Δημοτικός Σύμβουλός Ηγουμενίτσας.
• Ελευθέριος Κώστας, Ελεύθερος Επαγγελματίας, Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας, π. Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & Μαργαριτίου.
• Ηλίας Λώλης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, π. Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου, π. Πρόεδρος Λαδοχωρίου
• Δονάτος Μαρτίνης, Κτηνίατρος, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, π. Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας & π. Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ
• Σωτήριος Μήτσης, Κτηματομεσίτης, Αντιδήμαρχος Εμπορικών Δραστηριοτήτων & Τουρισμού, και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Συβότων
• Δημήτριος Πάκος, Αστυνομικός, Πτυχιούχος Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας & Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής & π. Πρόεδρος Πέρδικας
• Απόστολος Τζώρτζης, Αγρότης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου
• Κωνσταντίνος Τσουμάνης, Τοπογράφος Μηχανικός ΤΕ, Αντιδήμαρχος Δόμησης
• Γεράσιμος (Μάκης) Φουσέκης, Ελεύθερος Επαγγελματίας, Πρόεδρος του ΠΑΚΠΠΟ
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!
Συνεχίζουν στο πλευρό του Γιάννη Λώλου Συνεχίζουν στο πλευρό του Γιάννη Λώλου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019 Rating: 5

Συνάντηση Καραγιάννη με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Παραμυθιάς

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019


Με τον Συντονιστή του Κέντρου Υγείας Παραμυθιάς καθώς και με προσωπικό της υπηρεσίας, συναντήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, ο Υποψήφιος Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική δημοσιά δομή υγείας σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και σε ανθρωπινό δυναμικό.

Όπως ανέφερε ο Συντονιστής του Κ.Υ κ. Γεώργιος Λύγκας, τα προβλήματα εστιάζονται στο κτιριακό της υπηρεσίας στις κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού, στις μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού σε άλλα Κ.Υ καθώς και στην έλλειψη εξοπλισμού τόσο στο Κ.Υ όσο και στα Περιφερειακά Ιατρεία. Επίσης τόνισε πως με την συμβολή χορηγών καλύπτονται πολλά κενά και αλλάζει η εικόνα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό χώρο του κτηρίου.

«Μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα να σας συγχαρώ για το σημαντικό έργο και την προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο, σε μια περίοδο που οι οικονομική κρίση, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας. Έχετε καταφέρει με προσωπική εργασία και με συστράτευση ενός σημαντικού αριθμού εθελοντών και χορηγών, να αναμορφώσετε σε μεγάλο βαθμό το Κέντρο Υγείας μας και γιαυτό σας ευχαριστούμε» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, με αφορμή την συνάντηση στο Κ.Υ. Παραμυθιάς.

«Γνωρίζω πως με αλλεπάλληλα έγγραφα το κέντρο υγείας Παραμυθιάς ζητάει από την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, την προκήρυξη 7 θέσεων γιατρών για την κάλυψη οργανικών θέσεων. Είναι ένα αίτημα που θα πρέπει να κινητοποιήσει άπαντες για την υλοποίηση του» σχολίασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Σουλίου.

Αναφερόμενος στο ΕΚΑΒ Παραμυθιάς, ο Γιάννης Καραγιάννη σημείωσε πως «επρόκειτο για μια ζωτικής σημασίας δομή υγείας, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε και να συγχαρούμε όλους όσους συνέδραμαν στην δημιουργία του τομέα στην πόλη μας».

«Εμείς ως η επόμενη Δημοτική Αρχή δεσμευόμαστε να στηρίξουμε τα αιτήματά σας για την στελεχιακή επάνδρωση με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και αυτό για εμάς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα» σημείωσε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Σουλίου, ο οποίος τόνισε πως «στεκόμαστε αρωγοί στο έργο που επιτελείτε με σκοπό την παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών στους συνανθρώπων μας, ιδιαίτερα δε των ευπαθών ομάδων που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη, άλλα και των κάτοικων των ποιο απομακρυσμένων περιοχών του Δήμου μας».

Οι συναντήσεις του Υποψήφιου Δημάρχου Σουλίου Γιάννη Καραγιάννη με φορείς του τόπου μας, θα συνεχιστούν όλο το επόμενο χρονικό διάστημα
Συνάντηση Καραγιάννη με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Παραμυθιάς Συνάντηση Καραγιάννη με το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019 Rating: 5

Το όραμα και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης στο Δήμο Ηγουμενίτσας - Του Παναγιώτη Β. Νταή

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019

Τέσσερις ενότητες – Ενιαία λειτουργία – Ένας Δήμος

Το αναπτυξιακό όραμα για το Δήμο Ηγουμενίτσας πρέπει να βασιστεί στους ακόλουθους άξονες: α) ανάδειξη της πόλης σε θαλάσσια βορειοδυτική πύλη της χώρας, καθώς και σε διεθνή πόλο διαμετακόμισης, β) ήπια τουριστική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών, γ) δημιουργία δυναμικής ενδοχώρας. Επίσης, πρέπει να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι η περιοχή βρίσκεται σε επαφή με τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας αλλά και της Ε.Ε., επάνω στον άξονα της Αδριατικής θάλασσας και για το λόγο αυτό μπορούν να δημιουργηθούν διασυνοριακές σχέσεις στον εμπορικό, πολιτιστικό, τουριστικό τομέα, με την Ιταλία και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Για να υλοποιηθεί το όραμα αυτό, πρέπει να διαμορφωθεί ο τοπικός χωροταξικός και αναπτυξιακός σχεδιασμός, μέσω του οποίου θα καθορισθεί η αναπτυξιακή πορεία του Δήμου για τις επόμενες δεκαετίες. Για την εκπόνηση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, ο Δήμος Ηγουμενίτσας πρέπει να διακριθεί στις ακόλουθες ενότητες:

1.Πόλη και περίχωρα της Ηγουμενίτσας: Η περιοχή αυτή πρέπει να διαμορφώσει την ταυτότητα ενός αστικού κέντρου, σε επαφή με τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και πάνω στον Αδριατικό Άξονα. Για να γίνει αυτό, απαιτείται ο σχεδιασμός και η εκτέλεση ορισμένων μεγάλων έργων υποδομών μεταφορών (που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου), αλλά και μικρότερης εμβέλειας παρεμβάσεων, που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ηγουμενίτσας και στην υποστήριξη της ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων με σεβασμό στο οικιστικό περιβάλλον. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι οι εξής:

α. Ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της παραλιακής ζώνης της Ηγουμενίτσας, και η εκπόνηση σχεδίου χρήσης της χερσαίας ζώνης του λιμένα, έτσι ώστε όταν ολοκληρωθεί η ολική ή τμηματική παραχώρησή της στο Δήμο, να υπάρξει ετοιμότητα για την αξιοποίησή της. Η αδράνεια της σημερινής Δημοτικής Αρχής στο θέμα αυτό, αποτελεί την καλύτερη δικαιολογία για την καθυστέρηση της παραχώρησης. Το ερώτημα που εντέχνως διατυπώνεται για να αιτιολογηθεί η καθυστέρηση είναι: «Τι τη θέλετε τη χερσαία ζώνη, αφού δεν ξέρετε τι θα την κάνετε;».

β. Η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει το ΕΣΠΑ για την επίλυση των προβλημάτων, από την υπερσυγκέντρωση δραστηριοτήτων και κίνησης στο «εμπορικό κέντρο» της πόλης. Στην επόμενη φάση εφαρμογής προγραμμάτων τύπου «Ανοικτά Εμπορικά Κέντρα» (Open Mall) ο Δήμος δεν πρέπει να είναι και πάλι απών.

γ. Η βελτίωση των υποδομών πρόσβασης στις περιοχές της πόλης, που βρίσκονται πάνω από την οδό Κύπρου, οι οποίες έχουν κυριολεκτικά αφεθεί «στην τύχη τους» από τη Δημοτική Αρχή. Καλή η βιτρίνα της πόλης, αλλά πρέπει να επιδειχθεί προσοχή και στις … «αθέατες» αλλά εξίσου σημαντικές πλευρές της, που έχουν μείνει παραμελημένες τα τελευταία χρόνια.

δ. Η αποτελεσματική εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κυκλοφορίας οχημάτων, ποδηλάτων, πεζών και ΑΜΕΑ, τη δημιουργία ελεγχόμενων χώρων στάθμευσης, την εγκατάσταση συστημάτων οδικής σήμανσης, τη λειτουργία αστικής συγκοινωνίας κ.τ.λ. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται σωστός βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός των παρεμβάσεων και κυρίως ικανότητα ωρίμανσης των έργων και διεκδίκησης της χρηματοδότησης της εκτέλεσής τους, από το ΕΣΠΑ.

ε. Η μελέτη και αντιμετώπιση των προβλημάτων της γραμμικής ζώνης της βόρειας εισόδου της Ηγουμενίτσας (περιοχές Κορύτιανης, Παραποτάμου, Μαυρουδίου, Νέας Σελεύκειας), από την εθνική οδό Ιωαννίνων – Ηγουμενίτσας (αναβάθμιση ασφάλειας μετακινήσεων, βελτίωση οδικού δικτύου, αστική συγκοινωνία, επέκταση πρασίνου κ.α.). Επειδή η παρέμβαση αυτή προβλέπεται στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο, είναι διεκδικήσιμη η χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών και έργων από προγράμματα της Περιφέρειας.

2.Ο παράκτιος Ιόνιος χώρος (Πέρδικα, Καραβοστάσι, Αρίλλας, Σύβοτα, Μέγα Άμμος, Ζάβια, Γαλλικός Μώλος, Πλαταριά, Αγία Παρασκευή, Αλυκή, Δρέπανο, Μακρυγιάλι), με την αυξημένη τουριστική κίνηση, που συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχειακών και λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων και υποδομών, καθώς και παραθεριστικές κατοικίες, με έντονα τα προβλήματα της πυκνής δόμησης. Ο χώρος αυτός πρέπει να αξιοποιηθεί:

α) Για την οργανωμένη και ήπια ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού, με σεβασμό στο οικιστικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Δράσεις προβολής, έργα ήπιων υποδομών βελτίωσης της προσπελασιμότητας στην περιοχή και στις ακτές, υποστήριξη επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, βελτίωση δικτύων κοινής ωφέλειας (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτροφωτισμός κ.τ.λ.), είναι τα μέσα για την επίτευξη του στόχου. Επειδή πρόκειται για αναπτυξιακές παρεμβάσεις οι πόροι για την υλοποίησή τους μπορούν να αναζητηθούν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

β) Για την ανάπτυξη του συνόλου των εναλλακτικών τουριστικών πόρων της περιοχής (θαλάσσιος, πολιτιστικός, φυσιολατρικός - οικολογικός, θρησκευτικός, αθλητικός, αγροτικός, γαστρονομικός τουρισμός). Ο στόχος είναι η μεταφορά μέρους της τουριστικής κίνησης, από τα παράλια προς την ενδοχώρα, με την αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής (έλος Καλοδικίου, Δέλτα Καλαμά, παραδοσιακός οικισμός και κάστρο Μαργαριτίου, εκδηλώσεις όπως π.χ. η γιορτή της Ελιάς στην Πέρδικα και άλλα υλικά και άυλα μνημεία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς). Στην Περιφέρεια υλοποιούνται ήδη παρόμοια προγράμματα πολιτιστικών – περιβαλλοντικών – τουριστικών διαδρομών. Αυτό που μένει είναι να ενταχθεί σε αυτό το πεδίο και η περιοχή μας.

γ) Για τη φιλοξενία σύγχρονων υποδοχέων ιχθυοκαλλιέργειας στις περιοχές όπου η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν συγκρούεται με την τουριστική χρήση και με την παραδοσιακή αλιεία. Επίσης, για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία) οι οποίες θα συνδεθούν με τον τουριστικό κλάδο, παρέχοντας απ΄ ευθείας προϊόντα προς κατανάλωση. Για την υποστήριξη των παραγωγών, ο Δήμος πρέπει να συγκροτήσει μια ειδική μονάδα.

3.Η πεδινή και ημιορεινή ενδοχώρα (περιοχές Μαργαριτίου, Σπαθαραίων, Καρτερίου, Μαζαρακιάς, Αγίας Μαρίνας, Παραποτάμου, Καστρίου, Αγίου Βλασίου κ.τ.λ.) η οποία πρέπει να ενισχυθεί για να φιλοξενήσει τον κύριο όγκο των δραστηριοτήτων του πρωτογενούς (γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία κ.α.) και του δευτερογενούς τομέα (μεταποίηση αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, λοιπές βιοτεχνικές μονάδες) αλλά και ορισμένες ειδικές μορφές τουρισμού. Κορωνίδα των παρεμβάσεων αποτελεί η επέκταση και βελτίωση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας, καθώς και η επέκταση, συντήρηση και καλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης, με την κατάλληλη αξιοποίηση προγραμμάτων όπως ο «Φιλόδημος» για την εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης.

4.Περιοχές (οικισμοί) που έχουν ελάχιστη παραγωγική δραστηριότητα, αλλά λειτουργούν κατά κύριο λόγο ως περιοχές διαμονής μόνιμης ή προσωρινής. Για αυτές τις περιοχές, οι στόχοι πρέπει να επικεντρωθούν στην εκτέλεση μικρών αλλά σημαντικών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής έργων υποδομής, όπως οδοποιία, χώροι αναψυχής, εξασφάλιση καθαριότητας, διασφάλιση ανεμπόδιστης λειτουργίας του συστήματος ύδρευσης κ.α.

Το στοίχημα όμως για την ανάπτυξη είναι πως αυτές οι περιοχές και οι δραστηριότητες που τις συνοδεύουν θα συλλειτουργήσουν αρμονικά στο πλαίσιο ενός ενιαίου χωροταξικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού και όχι αυτόνομα όπως γίνεται μέχρι τώρα. Για να γίνει αυτό, όλες οι επιμέρους πολιτικές του Δήμου, θα πρέπει να έχουν ως κοινή συνισταμένη την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου.

Για παράδειγμα στον τομέα του περιβάλλοντος δεν πρέπει μόνο να πράξουμε τα αυτονόητα δηλαδή τη διαχείριση αποβλήτων, την πολεοδομία, την καθαριότητα, την πολιτική προστασία, την προληπτική δράση για την αποφυγή καταστροφών, καθώς και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις καταστροφές, αλλά να αξιοποιηθεί ο περιβαλλοντικός πλούτος της περιοχής (περιοχές Καλαμά, Καλοδικίου, δασικός πλούτος κ.α.) με όρους αειφόρου ανάπτυξης. Πρέπει δηλαδή να προσελκύσουμε ποιοτικούς επισκέπτες που στο πλαίσιο των διακοπών τους στα παράλια θα επισκεφθούν και άλλα μέρη με περιβαλλοντική αξία, αφήνοντας και ένα μέρος (μικρό ίσως, αλλά για αρχή σημαντικό) από τη δαπάνη τους στα μέρη αυτά. Αλλά και να υποστηριχθούν οι παραγωγοί ώστε να εκμεταλλευτούν ανάλογα προγράμματα του ΕΣΠΑ, προκειμένου η αγροτική, κτηνοτροφική και αλιευτική παραγωγή να τυποποιηθεί και να προωθηθεί ευκολότερα στην περιφερειακή αγορά.

Στους τομείς του Πολιτισμού – Αθλητισμού πέραν των προφανών μέτρων (ενίσχυση αθλητικών συλλόγων και σωματείων, αντιμετώπιση προβλημάτων σχολικών κτηρίων, δημιουργία υποδομών, οργάνωση ή υποστήριξη εκδηλώσεων) πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις με τις οποίες η πολιτιστική κληρονομιά (π.χ. Μουσείο Ηγουμενίτσας, άλλα λαογραφικά μουσεία όπως του Μαργαριτίου, αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησιαστικά και νεώτερα μνημεία) θα συμβάλουν στην ανάπτυξη κλάδων όπως ο τουρισμός η εστίαση κ.α., καθώς επίσης και πως μέσω του ποιοτικού εμπλουτισμού των διοργανώσεων και φορέων της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας (θέατρο, εικαστικά κ.τ.λ.), αλλά και αθλητικών διοργανώσεων, θα δημιουργήσουμε γεγονότα τύπου city break στην περιοχή, που θα προσελκύσουν ποιοτικούς επισκέπτες από την υπόλοιπη περιφέρεια και όχι μόνο. Στην ίδια κατεύθυνση ο περιβαλλοντικός και πολιτιστικός πλούτος θα συμβάλλει και στην αξιοποίηση του τουριστικού ρεύματος που υπάρχει στην περιοχή μέσω της κρουαζιέρας, αλλά και των τουριστών που αναμένουν πολλές ώρες την αναχώρησή τους στο λιμάνι χωρίς να έχουν να κάνουν τίποτα.

Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, λειτουργεί με την πλέον πρόσφατη μορφή του (ως συνένωση των «Καποδιστριακών» Ο.Τ.Α. Ηγουμενίτσας, Παραποτάμου, Μαργαριτίου, Συβότων και Πέρδικας) για οκτώ περίπου χρόνια, χωρίς να έχει αποκτήσει ακόμη τα αναγκαία για την ανάπτυξή του συνεκτικά στοιχεία. Οκτώ χρόνια είναι μεγάλο διάστημα αδράνειας σε αυτόν τον τομέα. Αν η αδράνεια αυτή συνεχιστεί, ελλοχεύει ο κίνδυνος λειτουργίας του Δήμου χωρίς ενοποιητικό όραμα για το σύνολο του χώρου του, χωρίς συλλειτουργία όλων των παραγωγικών δυνάμεων και χωρίς την εμπέδωση κοινού αισθήματος που πρέπει να διαθέτει η τοπική κοινωνία, ώστε να εργαστεί δημιουργικά για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής, με όρους ποιότητας, βιωσιμότητας και αειφορίας.

Στις εκλογές της 26ης Μαΐου, πρέπει να υποστηριχτούν οι δυνάμεις που διαθέτουν όραμα, πρόγραμμα και στελέχη με ικανότητα εφαρμογής, ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Ο συνδυασμός Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία, έχει όλα τα εχέγγυα για να το κατορθώσει.

*Ο Παναγιώτης Νταής, είναι πολιτικός επιστήμονας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Πολιτική, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης – Αυτοδιοίκησης, πρώην Ειδικός Σύμβουλος στη Νομαρχία Θεσπρωτίας, με εμπειρία σε θέσεις Προϊσταμένου στα Υπουργεία Εσωτερικών – Πολιτισμού/ Αθλητισμού – Τουρισμού – Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ηγουμενίτσας με το συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία.

Το όραμα και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης στο Δήμο Ηγουμενίτσας - Του Παναγιώτη Β. Νταή Το όραμα και ο σχεδιασμός της ανάπτυξης στο Δήμο Ηγουμενίτσας - Του Παναγιώτη Β. Νταή Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019 Rating: 5

Καταγγελία της ΔΑΣ ΟΤΑ Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019


Καταγγέλλουμε τη στάση του μέλους της Ανεξάρτητης κίνησης και τακτικού μέλους του ΔΣ Σταύρου Νικηφόρου. Όσον αφορά τη διασπορά από μέρους του ψευδών ειδήσεων (περί μη έγκαιρης χρηματοδότησης του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι εξαιτίας ελλιπών παραστατικών και λαθών συναδέλφων του ΠΑΚΠΠΟ) μη μπορώντας να επιχειρηματολογήσει τους ισχυρισμούς του καταφέρθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, ύβρεις και απειλές κατά μέλους της ΔΑΣ ΟΤΑ που με στοιχεία τον διέψευσε.

Όσον αφορά την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ Παγία θέση της ΔΑΣ ΟΤΑ είναι η αναλογική αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των παρατάξεων στα διοικητικά συμβούλια. Στην προκειμένη περίπτωση δεν συμφωνήσαμε με την πρόταση για τους εξής λόγους:

– Όλο το προηγούμενο διάστημα η παράταξη της Ανεξάρτητης κίνησης (συνδικαλιστική ανατροπή )υπέσκαπτε και συκοφαντούσε την λειτουργεία του προηγούμενου ΔΣ, σε αγαστή συνεργασία με γνωστό ακροδεξιό, χαρακτηρίζοντας αριστερό σφαγέα τον πρόεδρο Υφαντή και βόρεια Κορέα το προηγούμενο ΔΣ.
– Σαν παράταξη δεν κατήγγειλε την φασιστικού περιεχομένου αφίσα που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2018 για τις εκλογές του υπηρεσιακού συμβουλίου.
– Σε δήλωση της, παρουσία των μελών του προηγούμενου ΔΣ, η εκπροσώπους της παράταξης έχει εκφράσει την επιθυμία της να εκλεγεί στο ΔΣ για να το διαλύσει από μέσα.
– Συκοφάντησαν σαν παράταξη τους συνάδελφους και τους πρόσβαλαν ηθικά για χρηματισμό 50 ευρώ στις εκλογές του Δεκεμβρίου.
– Το ψηφοδέλτιο τους συγκροτήθηκε ύστερα από πιέσεις δημάρχων, αντιδημάρχων και υποψήφιων βουλευτών με τρόπους αθέμιτους και υποσχέσεις που προσβάλλουν το συνδικαλιστικό κίνημα.

Επίσης συνάδελφοι όσο γελοίο και αν ακούγεται είναι σημαντικό γιατί αναδεικνύει την τακτική εντυπωσιασμού με παραπληροφόρηση που χρησιμοποιεί η ανεξάρτητη κίνησης εργαζομένων.

Το ξαναλέμε το 39% που στη συνέχεια έγινε 32.2 % δεν προκύπτει με την απλή μέθοδο των τριών (138/444 *100=31%)

Επίσης οφείλουν πριν μιλήσουν να ρωτήσουν… Συνάδελφος από την Παραμυθιά δεν ήταν ο γ. γραμματέας του συλλόγου ο Κ. Πάσχος Γεώργιος.
Όσον αφορά τη δεύτερη συνεδρίαση του ΔΣ

Τα μέλη της ανεξάρτητης κίνηση εργαζομένων ζήτησαν τα αυτονόητα για πράγματα που έχουν είδη δρομολογηθεί και αυτοί τόσο καιρό αγνοούσαν . Για κάτι που έχει ήδη κατακτηθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους με τη στήριξη του σωματείου.

Ολο το προηγούμενο διάστημα όταν ο Σύλλογος μαζί με τους εργαζόμενους διεκδικούσε στον δήμο Σουλίου τα επιδόματά τους, τους απλήρωτους μισθούς τους, και τα δικαιώματα τους, κάνοντας επίσχεση εργασίας, παρατάσεις σε δημοτικά συμβούλια ,στάσης εργασίας, η Ανεξάρτητη κίνηση δεν ήταν που στήριζε τη δημοτική αρχή Σουλίου βγάζοντάς την λάδι σε ανακοίνωσή της(πηρέ Κ.Α.Δ έγγραφε ) και προτρέποντας τους εργαζόμενους να μην συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις;

Στην τοποθέτηση τους στο ΔΣ δεν συνέχισαν να συκοφαντούν εργαζόμενους του δήμο Σουλίου; Αλήθεια γιατί δεν βγήκαν να πουν για την ημερήσιά διάταξη που ήταν το θέμα της αποχής από την αξιολόγησης ; Ποια ήταν η στάση τους στο συγκεκριμένο θέμα το προηγούμενο διάστημα;

Αποδεικνύεται ότι η συχνή και στενή επαφή με τους εργοδότες και τα κόμματά τους, η μεγάλη τους κατρακύλα και οι επαναλαμβανόμενες προδοσίες που πραγματοποίησαν σε βάρος των εργαζομένων , τους έχουν ξεγυμνώσει τόσο, που είναι φανερή η αδυναμία τους να καταφεύγουν πια σε γνωστά επιχειρήματα με τα οποία στο παρελθόν έβαζαν στο χέρι μεγάλη μερίδα των εργαζομένων. Σήμερα η αλήθεια δεν κρύβεται. Τους έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα η ζοφερή πραγματικότητα.

Οσο για την εμμονή τους στους κοινωνικούς διαλόγους, στους οποίους μας κατηγορούν ότι δεν προσερχόμαστε, αποτελεί ίσως το πιο ιστορικό παράδειγμα της διαχρονικής τους προδοσίας.

Κανένα εργασιακό δικαίωμα δεν έχει καταργηθεί την τελευταία εικοσαετία χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος. Και παράλληλα κανένα εργασιακό ή λαϊκό δικαίωμα δεν έχει κατακτηθεί χωρίς να προηγηθούν σκληροί ταξικοί αγώνες, από τους οποίους οι ίδιοι όχι μόνο απέχουν, αλλά και τους υπονομεύουν συνειδητά.

Η ανεξάρτητη κίνηση είχε διαλέξει πλευρά. Δε είναι με τους εργαζόμενους υπηρετούν τα αφεντικά που τους έφτιαξαν το ψηφοδέλτιο τους
Καταγγελία της ΔΑΣ ΟΤΑ Θεσπρωτίας Καταγγελία της ΔΑΣ ΟΤΑ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019 Rating: 5

Τα παλαιά ήθη και έθιμα της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα στη Θεσπρωτία

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019


Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του Πάσχα στη Θεσπρωτία, ξεκινούσαν πριν την Μ. Εβδομάδα, με τον καθαρισμό του σπιτιού και το ασβέστωμα της αυλής. 
Το Σάββατο του Λαζάρου όχι μόνο μικρά παιδιά, αλλά και μεγάλοι κάποιες φορές, πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα κάλαντα του Λαζάρου, κρατώντας ένα καλάθι (σπόρτα), που ήταν στολισμένο με λουλούδια και κουδούνια και ο σπιτονοικοκύρης τους φίλευε με αυγά. 
Τη Μεγάλη Πέμπτη, από το πρωί οι γυναίκες ζύμωναν τσουρέκια και έβαφαν τα αυγά. 
Το πρώτο βαμμένο αυγό που έβγαζαν από την κατσαρόλα, το τοποθετούσαν στο εικονοστάσι και το φύλαγαν εκεί μέχρι το επόμενο Πάσχα. 
Το αυγό αυτό ήταν κάτι σαν φυλαχτό για το σπίτι τα χωράφια και τα ζώα. 
Το αυγό της προηγούμενης χρονιάς θάβονταν στα χωράφια ή στα μαντριά, με την πεποίθηση ότι έτσι τα «γεννήματα» της γης ή των ζώων θα είναι πολλά. 
Το βράδυ της Ανάστασης οι νοικοκυραίοι γυρνώντας από την εκκλησία και πριν μπουν στο σπίτι σταύρωναν την εξώπορτα με το Άγιο Φως και μετά άναβαν το καντήλι έτσι ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν το Άγιο Φως όλο το χρόνο στο σπίτι. 
Πατροπαράδοτο γεύμα της Κυριακής του Πάσχα ήταν το σουβλιστό αρνί. 
Όμως παραδοσιακή θεωρούταν η γάστρα, στην οποία έψηναν το πασχαλινό κρέας. 
Συνήθιζαν επίσης να φτιάχνουν πολλών ειδών πίτες. 
Ακόμα ένα παραδοσιακό τοπικό φαγητό, ήταν η συκωταριά με σπανάκι στη γάστρα το οποίο το έτρωγαν αντί για μαγειρίτσα. 
Σε πολλά χωριά μαζεύονταν οι χωριανοί στις πλατείες ή στις αλάνες έψηναν, έτρωγαν, έπιναν και γλεντούσαν όλοι μαζί. 
Οι πασχαλινές εθιμικές και λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονταν την Κυριακή του Πάσχα με τον Εσπερινό της Αγάπης. 
Στα χωριά που πολιούχος είναι ο Αγ. Γεώργιος συνήθισαν επίσης, να κάνουν γλέντια, τα οποία διαρκούσαν μέχρι την Τρίτη μέρα του Πάσχα. 
ΚΑΤΟΨΗ


Τα παλαιά ήθη και έθιμα της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα στη Θεσπρωτία  Τα παλαιά ήθη και έθιμα της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019 Rating: 5

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ - Του Χρήστου Ευαγγέλου

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019


Πήγαινα να πάρω ψωμί . 
Περασμένες δέκα. 
Ξυπνώ αργά , αφού έχω διαβάσματα και γραψίματα ! 
Αυτές οι δουλειές γίνονται νύχτα. Αργά τη νύχτα. 
Αλλά …ξέφυγα. 
Το αγροτικό ιατρείο στεγάζεται στο κτίριο του δημαρχείου Πλαταριάς, που είναι κοντά στο σπίτι μου. 
Προχωρούσα ,λοιπόν, και έβλεπα πως από …όλες τις πλευρές ερχόταν ..συνάδελφοι του ΚΑΠΗ με κατεύθυνση το κτίριο του Δημαρχείο. 
Ξαφνιάστηκα για λίγο και μετά από μερικά βήματα θυμήθηκα ότι είχε …αγροτικό γιατρό σήμερα. 
Πήγαιναν για μέτρημα της πίεσης , του ζαχάρου , να γράψουν φάρμακα. 
Τους απομένει η συντήρηση ! 
Με αυτές τις σκέψεις συνέχισα το βηματισμό μου για το φούρνο. 
Πήρα το ψωμί και γυρίζοντας μου «μπήκε η ιδέα» να γράψω για τα γιατροσόφια που χρησιμοποιούσαμε στα παιδικά μου χρόνια. 
Εκεί μέχρι το 1960 μέχρι που ήλθε για πρώτη φορά … ο πρώτος γιατρός Κωνσταντίνος Τζουβαλόπουλος . 
Φθάνοντας σπίτι αυτό έκανα. 
Έγραψα για τα γιατροσόφια !1. Μώλωπες του σώματος : 
Χρησιμοποιούσαμε ωμά στουμπιστά κρεμμύδια, τα οποία τοποθετούσαν και έδεναν στο χτυπημένο μέρος. Σε άλλα μέρη βάζουν και κομμάτια καρπού βρώσιμης ελιάς . Οι παλαιότεροι μου έλεγαν ,ότι μερικές φορές έκαναν και αφαίμαξη με βδέλλες , για να πάρουν το « παλιό , το σκοτωμένο αίμα» , όπως λέγαμε τον μώλωπα.

2. Αποστήματα : 
Για να σπάσει και να βγει το πύον χρησιμοποιούσαμε ψημένο κρεμμύδι και λίγη ζάχαρη [;] και λάδι, τα οποία έδεναν πάνω στο απόστημα . Άλλος τρόπος ήταν η τοποθέτηση βρασμένων φύλλων μολόχας.

3. Κοψίματα : 
Τοποθετούσαμε πάνω στην πληγή ξερή κοπριά από χοντρά ζώα [ άλογο ή βόδια] ή ξερό καπνό τσιγάρου ή το κατουρούσαμε . Σε άλλα μέρη έβαζαν ξύσματα από πέτσινη ζώνη.

4. Κρυολογήματα χωρίς βήχα συνοδευόμενα από πόνους : 
Όταν πονούσαν σε κάποιο σημείο του σώματος, πλάτη, κοιλιά και νόμιζαν ότι είναι απλό κρύωμα ,τοποθετούσαν ζεστά επιθέματα από πίτουρα ή κεραμίδι .

4.1. Συγκεκριμένα ζέσταιναν αρκετά τα πίτουρα στη φωτιά μέσα σε δοχεία . Τα έριχναν σε σακούλα από χοντρό ύφασμα ,που έραβαν πρόχειρα, και την τοποθετούσαν στο σημείο που πονούσε ο άρρωστος.

4.2.Το κεραμίδι το έβραζαν μέχρι να κοχλάσει το νερό ή το έκαιγαν στη φωτιά και μετά το τύλιγαν σε ένα ύφασμα και το τοποθετούσαν στο σημείο του πόνου.

4.3 Σε άλλα μέρη χρησιμοποιούσαν στάχτη με απομεινάρια κάρβουνων. Τα κάρβουνα ήταν μαζεμένα στο κάτω μέρος και τα σκέπαζαν με τη στάχτη. Αρχικά τοποθετούσαν σε ένα δοχείο και την έσβηναν με νερό. Το περιεχόμενο αμέσως το τύλιγαν με ένα χοντρό ύφασμα και το τοποθετούσαν με το μέρος που ήταν τα κάρβουνα , πάνω στο κορμί του ανθρώπου ή στο μέρος που πονούσε.

Με αυτά τα επιθέματα υπήρχε κίνδυνος να μην είναι κρυολόγημα αλλά φλεγμονή σκωληκοειδίτιδας και στην περίπτωση αυτή τα ζεστά επιθέματα δημιουργούσαν περιτονίτιδα και οι άνθρωποι μέσα σε 2-3 μέρες έχαναν τη ζωή τους.

5. Κρυολογήματα συνοδευόμενα από βήχα , βαριά κρυολογήματα .

Στις περιπτώσεις αυτές ρίχναμε κούπες [ποτήρια] , «βεντούζες» όπως τις λέγαμε . Ανάλογα με το …βαθμό του κρυώματος ρίχναμε μόνο βεντούζες [ αλλού τις λένε « κούφιες»] ή σε γερό …« πούντιασμα» ρίχναμε «κοφτές» , όπου χρησιμοποιούσαμε και …ξυραφάκι.

5.1. Βεντούζες χωρίς χρήση ξυραφιού.

Τις έριχναν στην πλάτη του αρρώστου , από το σβέρκο μέχρι τη μέση και κάποτε μπροστά στο στήθος. Για να «πιάσουν» δηλαδή να κολλήσουν στο σώμα οι κούπες κάναμε το εξής : Τυλίγαμε ένα κέρμα με ύφασμα , το δέναμε και κόβαμε το πανί που περίσσευε. Το λαδώναμε και το ανάβαμε. Ήταν ένα πρόχειρο και απλό φυτίλι. Έτσι αναμμένο το τοποθετούμε στο σημείο που θέλαμε να « ρίξουμε» την κούπα. Στριφογυρίζαμε από πάνω την κούπα κοντά στο αναμμένο πανί ,ώστε να ζεσταθεί ο αέρας που είχε μέσα και κατόπιν πατούσαμε το ποτήρι με ελαφρό στρίψιμο για να μείνει στο κορμί και να αρχίζει να ανεβαίνει η σάρκα. Το αφήναμε μέχρι να κοκκινίσει το δέρμα και το αφαιρούσαμε.

5.2. Βεντούζες με χρήση ξυραφιού.

Στις περιπτώσεις που το κρύωμα ήταν δυνατό, « μεγάλο κρυολόγημα», κάναμε «κοφτές βεντούζες ». Και στην περίπτωση αυτή έκαναν πρώτα μερικές απλές [κούφιες] για να « ανάψει » το σώμα και ύστερα ακολουθούσαν οι κοφτές. Γινόταν με τον ίδιο τρόπο , όπως οι απλές [ κούφιες] , με τη διαφορά ότι πριν τοποθετήσουν το φυτίλι στο σώμα , έκαναν με το ξυραφάκι 5-6 κοψιές στο μέρος αυτό και μετά έβαζαν την κούπα [ βεντούζα ] . Σε λίγο μέσα στο κενό της κούπας , άρχιζε να ανεβαίνει το αίμα από τις κοψιές του ξυραφιού. Όταν το αίμα μέσα στις κούπες ανέβαινε 2-4 πόντους , τότε τις έβγαζαν διαδοχικά , αρχίζοντας από την πρώτη . Χρησιμοποιώντας για σφουγγάρι διάφορα πανιά , μάζευαν το αίμα . Σκούπιζαν το έπειτα το σώμα και έκαναν εντριβή με το λάδι.

5.3. Χρήση μείγματος λιναρόσπορου - ασπράδια αυγού και λαδιού

Δεν ξέρω αν τον τρόπο αυτό το χρησιμοποιούσαν στην περιοχή μας. Ωστόσο τον γράφω : Το μίγμα τα ανακατεύουν, τα « δουλεύουν» καλά και δημιουργείται ένας πολτός . Τον απλώνουν σε ένα πανάκι. Το ζεσταίνουν λίγο πάνω από τη φωτιά και μετά το κολλούσαν στο κρυολογημένο μέρος του σώματος [ κορμί, στήθος, μέση] Στην αρχή καίει και ο άρρωστος με δυσκολία το άντεχε στις πρώτες 3-4 ώρες. Μετά ένιωθε ανακούφιση. Το ξεκολλούσαν μετά από 2-3 μέρες.

Σημείωση : Στους ηλικιωμένους, άτομα τρίτης ηλικίας ή « νέους περασμένης ηλικίας», όπως συνηθίζω να λέω, αλλά και σε άτομα που είχαν άλλες ασθένειες και …« κρύωναν» τους έκαναν απλά εντριβές με « σπίρτο» [ οινόπνευμα] , αλλά που να βρεθεί …τότε ! Αν δεν είχαν χρησιμοποιούσαν …πετρέλαιο …αν είχαμε και από αυτό και σίγουρα με λάδι που είχαμε άφθονο !

6. Λειχήνες

Χρησιμοποιούσαμε το λειχηνόχορτο. Μοιάζει με άγριο ραδίκι . Μου το είχε δείξει ο αδελφός του πατέρα μου, ο Μπάρμπα Θανάσης , όταν πήγαινα μαζί του στα γελάδια που βοσκούσε. Στις διακοπές του Πάσχα ήμουν κοντά του. Έλεγε ιστορίες από την Μ. Ασία όπου είχε πιαστεί αιχμάλωτος . Η ρίζα του έχει την απόχρωση της ρίζας του καρότου… του οποίου τότε δεν ξέραμε την ύπαρξη ή πιο σωστά στον κάμπο είχε άγριο καρότο και δεν τρώγαμε τις ρίζες τους ! Κόβαμε λίγο από τη ρίζα και τρίβαμε το σημείο που είχαμε τη λειχήνα μέχρι να βγει το υγρό. Η λειχήνα ήταν σαν ένα μικρό έκζεμα !

7. Πονόματο

Σε ένα τηγάνι ρίχνανε λίγο νερό και το βάζανε στη φωτιά. Μετά σπάζανε ένα αυγό και ρίχνανε μόνο το ασπράδι μέσα στο τηγάνι. Άμα αυτό ψένονταν το αφήνανε να κρυώσει . Μετά το τυλίγανε σε ένα καθαρό πανί και το τοποθετούσανε στο πονεμένο μάτι για να πάρει τον πόνο. [Σημείωση : Τη συνταγή τούτου του… φάρμακου για τον πονόματο μου την έδωσε ο συνταξιούχος δάσκαλος Γρηγόριος Αντωνίου Δήμας].

8. Σπασίματα-κατάγματα

8.1 Για τα σπασίματα υπήρχε ο πρακτικός …ορθοπεδικός γιατρός για τα ζώα και τους ανθρώπους. Ναι καλά διαβάσατε. Όταν ένα ζώο έσπαγε το πόδι το πήγαιναν στον… γιατρό ο οποίος τραβώντας το επανέφερε στην αρχική του θέση και ακινητοποιούσε με δύο σανίδια το ένα απέναντι του άλλου και το έδενε με σπάγκο από … μαλλί που είχαν ! Το ίδιο προσπαθούσαν να κάνουν και στον άνθρωπο. Αν βέβαια είχε σπάσιμο και το κόκαλο είχε θρυμματιστεί τι θα μπορούσε να κάνει ; Αλίμονο σε όποιον του συνέβαινε.

8.2. Για τα κατάγματα, στραμπουλίσματα τα πράγματα ήταν πιο απλά. Στην περίπτωση αυτή προσπαθούσε να βρει το σημείο του κατάγματος και το μέγεθός του. Αν ήταν βαρύ κάταγμα το ακινητοποιούσε με τον ίδιο τρόπο. Αν ήταν μικρό τότε χρησιμοποιούσαμε ένα μίγμα από αλεύρι σταρένιο και ασπράδι αυγού . Το μείγμα το απλώναμε σε ένα πανί και το τοποθετούσαμε στην περιοχή του κατάγματος καλύπτοντας μεγαλύτερη επιφάνεια περιμετρικά.

Αντί για το ασπράδι του αυγού χρησιμοποιούσαμε ένα χόρτο το οποίο γνωρίζω αλλά δεν ξέρω το όνομά του ! Φθάνει σε ύψος πάνω από μισό μέτρο. Ο καρπός του είναι μικροί σφαιρικοί κόκκοι χρώματος σκούρου μωβ. Χρησιμοποιούσαμε τα φύλλα του τα οποία κοπανούσαμε . Το ζουμί τους το ανακατεύαμε με το σταρένιο αλεύρι και είχαμε τον πολτό τον οποίο χρησιμοποιούσαμε όπως το μίγμα αλευριού-ασπραδιού αυγού. Θυμάμαι είχα στραμπουλίσει το πόδι μου στο ποδόσφαιρό με μπάλα …πάνινο τόπι και η μάνα μου είχε βάλει αυτό το μείγμα …για γύψο !

9. Για συγκάματα

Το πρόβλημα του συγκάματος το είχαν κυρίως τα μωρά . Γιατί ; Γιατί τα δένανε στην κούνια και έμεναν ώρες ολόκληρες φασκιωμένα ! Έτσι από τα ούρα και τις περιττώματα λογικό ήταν να συγκαίονται. Που να βρεθεί η πούντρα ; Τα πλένανε οι μανάδες μόλις το ξεφάσκιωναν , αλλά αυτό δεν αρκούσε. Τι έκαναν ; Χρησιμοποιούσαν ξερά φύλλα σμέρτου τα οποία κοπανούσαν, τα τρίβανε με τα χέρια, τα πατούσαν μπουκάλι πέρα-δώθε , ώστε να γίνει σκόνη. Με αυτήν πασπάλιζαν το μέρος που είχε συγκαεί το μωρό. Την ίδια σκόνη , βέβαια, χρησιμοποιούσαν και οι μεγάλοι .

Σημείωση 1η : Επιθυμία μου είναι να καταγράψω όλα τα γιατροσόφια της περιοχής μας. Αν είναι δυνατόν όλης της Θεσπρωτίας ! Θα χαρώ πολύ , αν ξέρετε άλλα γιατροσόφια, να επικοινωνήσετε μαζί μου και να μου τα… μολογήστε !

Σημείωση 2η : Διάβασα ότι σε άλλα μέρη για τους ρευματισμούς το καλύτερο φάρμακο είναι το κρέας του σκαντζόχοιρου ! Για το κρέας του σκαντζόχοιρου …τρελαίνονται οι τσιγγάνοι ! Γιατί ; Δεν το ξέρω. Θα το ψάξω !

Χρήστος Σεφ. Ευαγγέλου


ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ - Του Χρήστου Ευαγγέλου ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ - Του Χρήστου Ευαγγέλου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019 Rating: 5

Νοσταλγικές ενθυμήσεις από τον εορτασμό του Πάσχα τα παλαιά χρόνια στη Θεσπρωτία

Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019


Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό του Πάσχα ξεκινούσαν στη Θεσπρωτία πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τον καθαρισμό του σπιτιού και το ασβέστωμα της αυλής. 
Το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά, αλλά έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις μεγάλων, πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα κάλαντα του Λαζάρου, κρατώντας ένα καλάθι, που ήταν στολισμένο με λουλούδια και κουδούνια και ο σπιτονοικοκύρης τους φίλευε με αυγά. 
Τη Μεγάλη Πέμπτη, από το πρωί οι γυναίκες ζύμωναν τσουρέκια και έβαφαν τα αυγά. 
Το πρώτο βαμμένο αυγό που έβγαζαν από την κατσαρόλα το τοποθετούσαν στο εικονοστάσι και το φύλαγαν εκεί μέχρι το επόμενο Πάσχα. 
Το αυγό αυτό ήταν κάτι σαν φυλαχτό για το σπίτι τα χωράφια και τα ζώα. 
Το αυγό της προηγούμενης χρονιάς θάβονταν στα χωράφια ή στα μαντριά, πιστεύοντας ότι έτσι τα «γεννήματα» της γης ή των ζώων θα είναι πολλά. 
Το βράδυ της Ανάστασης οι νοικοκυραίοι γυρνώντας από την εκκλησία και πριν μπουν στο σπίτι, σταύρωναν την εξώπορτα με το Άγιο Φως και μετά άναβαν το καντήλι, έτσι ώστε να μπορέσουν να κρατήσουν το Άγιο Φως όλο το χρόνο στο σπίτι. 
Πατροπαράδοτο γεύμα της Κυριακής του Πάσχα ήταν το σουβλιστό αρνί. 
Όμως παραδοσιακή θεωρούταν η γάστρα στην οποία έψηναν το πασχαλινό κρέας. 
Συνήθιζαν επίσης να φτιάχνουν πολλών ειδών πίτες. Ακόμα ένα παραδοσιακό φαγητό, ήταν η συκωταριά με σπανάκι στη γάστρα το οποίο το έτρωγαν αντί για μαγειρίτσα. 
Σε πολλά χωριά μαζεύονταν οι χωριανοί στις πλατείες ή στις αλάνες έψηναν, έτρωγαν, έπιναν και γλεντούσαν όλοι μαζί. 
Οι πασχαλινές εθιμικές και λατρευτικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονταν την Κυριακή του Πάσχα με τον Εσπερινό της Αγάπης. 
Στα χωριά συνήθισαν επίσης, να κάνουν γλέντια τα οποία διαρκούσαν μέχρι την Τρίτη μέρα του Πάσχα. 


 
Νοσταλγικές ενθυμήσεις από τον εορτασμό του Πάσχα τα παλαιά χρόνια στη Θεσπρωτία  Νοσταλγικές ενθυμήσεις από τον εορτασμό του Πάσχα τα παλαιά χρόνια στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Απριλίου 22, 2019 Rating: 5
Από το Blogger.