Ντοκιμαντέρ: Η απελευθέρωση της Παραμυθιάς στις 23 Φεβρουαρίου 1913 (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018


105 χρονιά πέρασαν από την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 1913, όταν και η Παραμυθιά ελευθερώθηκε στους Βαλκανικού πολέμους και μετά από 464 χρόνια σκλαβιάς.

Τα χρόνια από το 1449 όπου και βρέθηκε κάτω από τον ζυγό της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ήταν πλέον παρελθόν και η έλευση των Ελληνικών δυνάμεων στην πόλη, σηματοδοτούσε το νέο ξεκίνημα για την Παραμυθιά και τους Παραμυθιώτες.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, τι συνέβη στην περιοχή κατά την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, ποιοι ήταν οι ήρωες που έδωσαν ακόμα και την ζωή τους για την λευτεριά και πως δέχτηκαν την απελευθέρωση οι κάτοικοι της Παραμυθιάς.

Εξιστορούν τα γεγονότα ο συγγραφέας και ιστοριοδίφης Ιωάννης Παρόλας, ο αρχαιολόγος και προϊστάμενος του ιστορικού αρχείου Παραμυθιάς Παντελής Χαράλαμπος, ο ερευνητής Δημήτριος Τσαρκοβίστας και ο εκπαιδευτικός Γεώργιος Λώλος.

Παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την εποχή, από το τοπικό αρχείο Παραμυθιάς, το πολεμικό μουσείο, τον ΣΚΑΙ και το αρχείο της paramythia-online.gr


 
 
Read More »
Ντοκιμαντέρ: Η απελευθέρωση της Παραμυθιάς στις 23 Φεβρουαρίου 1913 (ΒΙΝΤΕΟ) Ντοκιμαντέρ: Η απελευθέρωση της Παραμυθιάς στις 23 Φεβρουαρίου 1913 (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Θεσπρωτία: πτήσε με drone πάνω από τη Λίμνη Καλοδικίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018Λίγο πριν το Μαργαρίτι Θεσπρωτίας συναντάμε την Λίμνη Καλοδίκη.
Είναι η μεγαλύτερη λίμνη του Νομού Θεσπρωτίας. Απλώνεται σε έκταση 3.500 στρεμμάτων ξεκινώντας από το Πυργί - συνοικισμό του Ελευθερίου- και φτάνοντας μέχρι τα διοικητικά όρια των Δήμων Μαργαριτίου και Πάργας Λευκοπελαργόι , Γεράκια τρυγόνια αλκυόνες είναι μερικά από τα πτηνά που κατά καιρούς συναντάμε στην περιοχή.
Ενα από τα πρώτα που αντικρίζουμε όταν επισκεπτόμαστε την Λίμνη είναι τα νούφαρα της και οι Κάστορες οι οποίοι αμέριμνοι χτίζουν τις φωλιές τους και γίνονται ένα με το υγρό στοιχείο .

Το βάθος της λίμνης κυμαίνεται από το μισό μέτρο έως τα πέντε. 
Αποτελεί ένα σημαντικό οικοσύστημα στην περιοχή και ένας όμορφος προορισμός για μια στάση στο ξύλινο κιόσκι , από αυτό το σημείο βλέπεις την λίμνη πανοραμικά.


 
 
Read More »
Θεσπρωτία: πτήσε με drone πάνω από τη Λίμνη Καλοδικίου (ΒΙΝΤΕΟ) Θεσπρωτία: πτήσε με drone πάνω από τη Λίμνη Καλοδικίου (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Η στιγμή που ο αστυνομικός σκύλος στην Ηγουμενίτσα εντοπίζει την ηρωίνη σε αυτοκίνητο (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018Το βίντεο που δείχνει τον αστυνομικό σκύλο να εντοπίζει ποσότητα ναρκωτικών σε αυτοκίνητο στην Ηγουμενίτσα, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Λιμενικό.

Προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, προέβη χθες το βράδυ στη σύλληψη ενός 65χρονου και μιας 72χρονης Βουλγάρας, στο αυτοκίνητο των οποίων βρέθηκαν 9 κιλά και 180 γραμμάρια ηρωίνης.

Η ποσότητα ηρωίνης εντοπίστηκε σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην πύλη του λιμένα εξωτερικού, από προσωπικό της ομάδας Κ9/Περιφερειακής Δίωξης Ναρκωτικών με τη συνδρομή στελεχών του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής και κατόπιν ένδειξης αστυνομικού σκύλου Κ9,

Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη, στο κάτω μέρος του δαπέδου, δεξιά και αριστερά από τα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού, συσκευασμένα σε εννέα δέματα, τυλιγμένα σε σελοφάν, συνολικού μεικτού βάρους εννέα κιλών και εκατόν ογδόντα γραμμαρίων.


Read More »
Η στιγμή που ο αστυνομικός σκύλος στην Ηγουμενίτσα εντοπίζει την ηρωίνη σε αυτοκίνητο (+ΒΙΝΤΕΟ) Η στιγμή που ο αστυνομικός σκύλος στην Ηγουμενίτσα εντοπίζει την ηρωίνη σε αυτοκίνητο (+ΒΙΝΤΕΟ)  Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Σύλληψη δύο αλλοδαπών στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας για παράνομη είσοδο και καταδικαστική απόφαση

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018Συνελήφθησαν, χθες (22-02-2018) το απόγευμα στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 36 και 27 ετών, οι οποίοι είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου ενώ επιπλέον σε βάρος του 36χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ποινής φυλάκισης τριών μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί Αλλοδαπών.Read More »
Σύλληψη δύο αλλοδαπών στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας για παράνομη είσοδο και καταδικαστική απόφαση Σύλληψη δύο αλλοδαπών στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας για παράνομη είσοδο και καταδικαστική απόφαση Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Θεσπρωτία: 105.000€ για έργα αποκατάστασης και βελτίωσης του οδικού δικτύου

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018


Αποφάσεις για έργα αποκατάστασης και βελτίωσης του οδικού δικτύου, έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Αναλυτικά:
  • Αποκατάσταση οδού Πλαταριά - Φασκομηλιά Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ. Ανάδοχος ΕΛΙΓΜΟΣ Α.Ε.
  • Διαγράμμιση- σήμανση εθνικής οδού 19 τμήματος Παραμυθιά- Γλυκή, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Ανάδοχος ΠΟΡΦΥΡΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ – ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.


Read More »
Θεσπρωτία: 105.000€ για έργα αποκατάστασης και βελτίωσης του οδικού δικτύου Θεσπρωτία: 105.000€ για έργα αποκατάστασης και βελτίωσης του οδικού δικτύου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

918.500€ για τη δημοπράτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018


Αποφάσεις για τρεις ακόμη μεγάλες παρεμβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος, έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε με την προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.

Αναλυτικά:

1. Αναδείχτηκε ο ανάδοχος (ΦΕΙΔΙΑΣ ΑΤΕ) για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ιωαννίνων, συνολικού προϋπολογισμού € 521.000.

2. Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του ΣΜΑ Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού € 918.500.

3. Εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή αγωγού μεταφοράς επεξεργασμένων στραγγιδίων του λειτουργούντος ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου (Π.Ε. Ιωαννίνων) στη θέση Ελληνικό του Δ.Δ. Ελληνικού του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», προϋπολογισμού € 1.596.900.


Read More »
918.500€ για τη δημοπράτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ηγουμενίτσας 918.500€ για τη δημοπράτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Περιφέρεια Ηπείρου: Συντήρηση αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Αχέροντα και ΤΟΕΒ Λάμαρης

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018


Τη συνδρομή της για μια ακόμη φορά στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας των αντλιοστασίων ΤΟΕΒ της Ηπείρου, ενόψει και της νέας καλλιεργητικής περιόδου, παράσχει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Συγκεκριμένα με αποφάσεις που έλαβε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή, η Περιφέρεια καλύπτει την προμήθεια ανταλλακτικών και ηλεκτρολογικού υλικού για το αντλιοστάσιο Γλυκής του ΤΟΕΒ Αχέροντα- Γλυκής συνολικού προϋπολογισμού 23.808 ευρώ και για το αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Λάμαρης συνολικού προϋπολογισμού 24.452 ευρώ.


Read More »
Περιφέρεια Ηπείρου: Συντήρηση αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Αχέροντα και ΤΟΕΒ Λάμαρης Περιφέρεια Ηπείρου: Συντήρηση αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Αχέροντα και ΤΟΕΒ Λάμαρης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Καθησυχαστική η Εγνατία οδός για την Γέφυρα Κρυσταλλοπηγής

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018


Καθησυχαστική, είναι η Εγνατία οδός, απαντώντας σε ερώτηση της paramythia-online.gr, σχετικά με τις κατολισθήσεις που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στην Γέφυρα Κρυσταλλοπηγής.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής υποδομών συντήρησης και λειτουργίας του αυτοκινητόδρομου κ. Μιλτιάδης Μπούγαλος, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος στην θεμελίωση της Γέφυρας, καθώς τα φερτά υλικά που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες, προέρχονται από την υποσκαφή του πλατύσματος επίσκεψης (διευθετημένη κοίτη), το οποίο έχει δημιουργηθεί κατά την φάση κατασκευής της γέφυρας, και εξυπηρετεί στην πρόσβαση της γέφυρας.

Δείτε την απάντηση:


 
Read More »
Καθησυχαστική η Εγνατία οδός για την Γέφυρα Κρυσταλλοπηγής Καθησυχαστική η Εγνατία οδός για την Γέφυρα Κρυσταλλοπηγής Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ''ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ'' ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018

Με αφορμή το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας για το ΤΕΙ, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δώρης Δήμας, απέστειλε στα ΜΜΕ την παρακάτω δήλωση:

"Μας ζητήθηκε γνώμη για την έκδοση του παραπάνω ψηφίσματος. Προφανώς και διαφωνώ.

Έχω εκφράσει τη διαφωνία μου και στη συνεδρίαση του ΔΣ.

ΕΔΩ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΨΑΧΝΕΤΕ ΝΑ ΣΩΣΕΤΕ ΤΟ ΔΕΝΔΡΑΚΙ ΜΑΣ.

Το έχω τονίσει κατ' επανάληψη στο ΔΣ ότι μέσα στον «ΕΝΙΑΙΟ ΧΩΡΟ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» που προωθείται από την Ε.Ε.δεν υπάρχει χώρος για ίδρυμα στην Ηγουμενίτσα και όχι μόνον.

Αυτό πρέπει να αντιπαλέψουμε. Το πόρισμα πρέπει συνολικά να απορριφθεί.

Έχουμε επαληθευτεί το 2013, τότε που κλείσανε το ΤΜΗΜΑ ΙΧΘΥΟΚΟΜΙΑΣ και τάζανε ΤΜΗΜΑ ΟΠΤΙΚΉΣ.

Θα επαληθευτούμε και σήμερα.

Διαφωνούμε επίσης με τον τρόπο που η Δημοτική αρχή προτείνει να αντιδρσουμε:. «ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ».

Είναι τουλάχιστον αποπροσανατολιστικό. ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΑΝ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΤΟΝ ΛΥΚΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ.

Τη γνώμη μας για τους τοπικούς βουλευτές την είπαμε και στο ΔΣ.

Όσον αφορά στον υπουργό τι να πει κανείς! Στα χέρια σας έχετε την απάντησή του στο πόρισμα των «ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΩΝ», όπως και την ανακοίνωση για συνέχεια της λειτουργίας του ΤΕΙ.

Πρόκειται για απαράδεκτη «ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΙΚΗ» τακτική.

Με εκφράζει απόλυτα η ανακοίνωση της Κ.Ο. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ του ΚΚΕ που έχει δημοσιευθεί στον τύπο.
ΣΑΣ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΟΥ Η Λ.Σ. ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΔΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΣΤΙΣ 13/11/2017 ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΟΨΗΦΙΑ.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να αναπροσαρμόσει όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρόθεση της είναι να καταργήσει την σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ηγουμενίτσα και την ίδρυση στην πόλη μας δύο τμημάτων κατάρτισης τύπου ΙΕΚ που θα ανήκουν στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και αυτό μέσα στα πλαίσια της «πανεπιστημιοποίησης» των ΤΕΙ.

Άραγε η συγκεκριμένη εξέλιξη από μόνη της δίνει απάντηση στις πραγματικές αγωνίες και ερωτήματα των σπουδαστών, των εργαζομένων και των εκπαιδευτικών;

Θα σπουδάσουν χωρίς εμπόδια και φραγμούς;

Θα πάρουν σύγχρονες και ολοκληρωμένες σπουδές ώστε να μάθουν καλά το αντικείμενό τους;

Θα βρουν δουλειά με βάση τις ανάγκες πάνω στο αντικείμενο που σπούδασαν;

Θα στελεχωθεί το ίδρυμα με τους αναγκαίους μόνιμους εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους;

Θα υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση για την λειτουργία τους, στέγαση και σίτιση των σπουδαστών;

Θα υπάρξει επαρκές διδακτικό προσωπικό, εργαστήρια;

Αυτά είναι τα πραγματικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν από την κυβέρνηση ώστε να αναβαθμιστούν πραγματικά οι σπουδές και τα ΤΕΙ.

Το βασικό όμως κριτήριο για τις συγχωνεύσεις τμημάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι η εξοικονόμηση πόρων με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων αλλά και την ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς σε αντίθεση με τις κοινωνικές και επιστημονικές ανάγκες.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «πλέον οι σπουδαστές του νέου πανεπιστημίου θα έχουν πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα» έρχεται σε αντίθεση με τον εργασιακό «μεσαίωνα» που έχουν διαμορφώσει η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Οπως και με την πραγματικότητα της μαζικής μετανάστευσης δεκάδων χιλιάδων πτυχιούχων στο εξωτερικό.

Δεν θα μπορούσαν βέβαια τα πράγματα να είναι διαφορετικά, αφού με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψήφισε το καλοκαίρι, σε συνέχεια του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, έρχεται να δημιουργήσει ΑΕΙ και ΤΕΙ που να λειτουργούν με όρους επιχειρήσεων, βρίσκοντας μόνα τους πόρους, στρατηγική για μια Ανώτατη Εκπαίδευση άμεσα συνδεδεμένη με τις επιχειρήσεις.

Η απάντηση στις αγωνίες των σπουδαστών και των εργαζομένων των ιδρυμάτων δεν μπορεί να δωθεί από τις όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες, από όσα βαφτίσια και αν κάνουν, παρά μόνο από μια ολοκληρωμένη πρόταση για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Κόντρα στα σχέδια «ΑΘΗΝΑ» που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ με όσα αυτή συνεπάγεται.

Συγκρότηση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) δημόσιας και δωρεάν.

Ενιαία γιατί δεν θα υφίσταται η αναχρονιστική διάκριση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ αλλά και τμημάτων μεταξύ τους με πιθανές αποκλίσεις στο πρόγραμμα σπουδών.

ΕΑΕ που θα εκπαιδεύει επιστήμονες, ολοκληρωμένα και ολόπλευρα στην υπηρεσία των ολοένα και διευρυνόμενων αναγκών της κοινωνίας.

Δημόσια και δωρεάν για όλους τους φοιτητές με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών του κάθε ιδρύματος

Αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών που δεν θα αποκόπτουν την θεωρία από την πράξη. Η πρακτική εφαρμογή της επιστήμης στην παραγωγή να γίνεται οργανωμένα παράλληλα με την εκπαιδευτική διαδικασία, έχοντας χαρακτήρα επιμορφωτικό και όχι λάντζας για τα αφεντικά όπως τα σημερινά προγράμματα πρακτικής άσκησης.

Πανεπιστημιακή έρευνα για το συμφέρον και τις ανάγκες του λαού και όχι για το κέρδος των επιχειρήσεων.

Στην πρόταση αυτή η απόκτηση του πτυχίου σημαίνει η κατάκτηση όλης της απαραίτητης γνώσης για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και αποτελεί την μόνη προϋπόθεση για την πρόσβαση στο επάγγελμα.

Η πρόταση αυτή δεν είναι κάτι ιδεατό. Πατάει στις ανάγκες και τις δυνατότητες του σήμερα, όπως αυτές καθορίζονται από την ανάπτυξη των ίδιων των μέσω παραγωγής, της ίδιας της επιστημονικής και τεχνολογικής γνώσης. Ταυτόχρονα είναι και η μοναδική που μπορεί να δώσει μεγαλύτερη δύναμη και προοπτική στους καθημερινούς μας αγώνες για τη βελτίωση των συνθηκών σπουδών!

Για να δοθεί λύση οριστικά και διαπαντός στα προβλήματα που βιώνει ο φοιτητής σήμερα, πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα και στο επίπεδο της οικονομίας, να κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής και να φύγει από τη μέση η βασική αιτία για την φτώχεια, την ανεργία, την κατάσταση της παιδείας και όλων αυτών των δεινών που βιώνουμε σήμερα δηλαδή το κέρδος.

Στα πλαίσια αυτά το Δ.Σ. Ηγουμενίτσας ΑΜΕΣΑ διεκδικεί:

• Την χρηματοδότηση του ΤΕΙ ώστε να καλύπτονται οι λειτουργικές του ανάγκες.

• Την κάλυψη των κενών θέσεων διδακτικού προσωπικού με μόνιμους διορισμούς.

• Την εκταμίευση των 300,000 ευρώ που εκκρεμεί ,για την δημοπρασία έργων επισκευής και αναμόρφωσης τις φοιτητικής εστίας.

• Την χρηματοδότηση για στέγαση των υπολοίπων φοιτητών σε ξενοδοχεία της πόλης μας, δεδομένου ότι πρόκειται για παιδιά λαϊκών οικογενειών.

• Την αποδοχή από τον υπουργό της εισήγησης που η Αρχή Διασφάλισης Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) έχει κάνει για την αποκατάσταση της εισαγωγικής κατεύθυνσης Εφαρμοσμένων Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και την Οικονομία και υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος. Να θυμίσουμε ότι πριν την τελευταία εφαρμογή του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» το αντίστοιχο τμήμα λειτουργούσε με επιτυχία.

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας


Read More »
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ''ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ'' ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ''ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ'' ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΙ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

785.600 € στους Δήμους τις Θεσπρωτίας, για μηχανήματα έργου και συντήρηση σχολικών κτιρίων

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018


Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, υπέγραψε δύο προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, μία για την προμήθεια μηχανημάτων έργου ύψους 60 εκατ. ευρώ και μία για την υλοποίηση έργων συντήρησης σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων ύψους 50 εκατ. ευρώ, με τις οποίες ενεργοποιείται το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων – «ΦιλόΔημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, βάσει της Απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών 4748 (ΦΕΚ 612/22.2.2018). Η επόμενη πρόσκληση στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος αφορά στην κατασκευή Παιδικών Χαρών. Σταδιακά θα τεθούν πλήρως στη διάθεση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι προβλέψεις και των δύο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων («ΦιλόΔημος» Ι και ΙΙ), συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2018 με στοχευμένες δράσεις που έχουν άμεση και απτή θετική επίδραση στην καθημερινή ζωή του πολίτη.

Με το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ», προϋπολογισμού 240 εκατ. ευρώ για το 2018, το Υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει στην ενδυνάμωση της ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, την βελτίωση των υποδομών, την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας. Στο πρόγραμμα εντάσσονται έργα, προμήθειες, υπηρεσίες και μελέτες δήμων. Οι πόροι του προγράμματος, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και κάθε άλλη νόμιμη πηγή.

Οι δύο προσκλήσεις αναλύονται ως εξής:

Α. Μηχανήματα έργου (Προϋπολογισμός Πρόσκλησης 60 εκατ. ευρώ)

Πρόκειται για μια πρόσκληση μη ανταγωνιστική, καθώς δικαιούχοι είναι και οι 325 δήμοι της χώρας, οι οποίοι επιχορηγούνται βάσει κριτηρίων που σχετίζονται με την έκταση, τον πληθυσμό και το πλήθος των οικισμών τους. Οι δήμοι μπορούν να προμηθευτούν καινούργια ή μεταχειρισμένα μηχανήματα έργου (έως πενταετίας ), καθώς και εξαρτήματα για προσθήκη σε υφιστάμενα βάσει των κείμενων διατάξεων (π.χ. λεπίδες αποχιονισμού, βυτία πυρόσβεσης, αλατιέρες κ.λπ.).

Β. Συντήρηση σχολικών κτηρίων (Προϋπολογισμός Πρόσκλησης 50 εκατ. ευρώ)

Με τη συγκεκριμένη πρόσκληση το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά με επιπρόσθετη χρηματοδότηση στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των δήμων για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, καθώς και των αύλειων χώρων τους, όπως οι ίδιοι οι αιρετοί το έθιξαν στις συναντήσεις τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Επισημαίνεται ότι οι δήμοι χρηματοδοτούνται με περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τους επενδυτικούς ΚΑΠ έτους 2011 και μετά, για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων τους. Η επιπρόσθετη χρηματοδότηση του Προγράμματος είναι υπερδιπλάσια της ετήσιας τακτικής και καταλήγει σε ένα συνολικό ποσό 70 εκατ. ευρώ για το 2018. Η κατανομή των πόρων θα γίνει με κριτήριο τον αριθμό των τμημάτων των σχολείων (30% της χρηματοδότησης) και τον αριθμό των μαθητών (70% της χρηματοδότησης) και αφορά όλους τους δήμους της χώρας. Ενδεικτικά, εκτός των κλασσικών εργασιών συντήρησης δίνεται η δυνατότητα για την κατασκευή απλών ραμπών πρόσβασης σε αυτά, καθώς και άλλων τεχνικών παρεμβάσεων, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση.

Στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης, για την προμήθεια μηχανημάτων:

Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας
  • ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 190.000,00
  • ΣΟΥΛΙΟΥ 180.000,00
  • ΦΙΛΙΑΤΩΝ 200.000,00

Τα κονδύλια για την υλοποίηση έργων συντήρησης σχολικών κτιρίων και αύλειων χώρων κατανέμονται ως εξής:
Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας
  • ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 148.600,00
  • ΣΟΥΛΙΟΥ 41.800,00
  • ΦΙΛΙΑΤΩΝ 25.200,00


 
Read More »
785.600 € στους Δήμους τις Θεσπρωτίας, για μηχανήματα έργου και συντήρηση σχολικών κτιρίων 785.600 € στους Δήμους τις Θεσπρωτίας, για μηχανήματα έργου και συντήρηση σχολικών κτιρίων Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Συνελήφθη 49χρονος ημεδαπός, στο Σμέρτο Θεσπρωτίας - Είχε κρυμμένα σε ρεζέρβες 24 κιλά κάνναβης (+ΦΩΤΟ)

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018


Συνελήφθη, σήμερα (23-02-2018) το μεσημέρι, στο Σμέρτο Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 49χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, με σκοπό τη διακίνηση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών και κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν για έλεγχο Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο 49χρονος δράστης και μετά από έρευνα που έγινε σε αυτό, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός εφεδρικών τροχών (ρεζέρβας) στην καρότσα του οχήματος, δώδεκα (12) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (23.088) γραμμαρίων.

Επιπρόσθετα, κατασχέθηκαν:
μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (1.036) γραμμαρίων, η οποία βρέθηκε στο χώρο της καμπίνας του οχήματος,
μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (50) γραμμαρίων, η οποία βρέθηκε σε επαγγελματικό χώρο του 49χρονου,
το Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του συλληφθέντα,
ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.


Read More »
Συνελήφθη 49χρονος ημεδαπός, στο Σμέρτο Θεσπρωτίας - Είχε κρυμμένα σε ρεζέρβες 24 κιλά κάνναβης (+ΦΩΤΟ) Συνελήφθη 49χρονος ημεδαπός, στο Σμέρτο Θεσπρωτίας - Είχε κρυμμένα σε ρεζέρβες 24 κιλά κάνναβης (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Νέο χτύπημα κατά των ναρκωτικών στην Ήπειρο - Κατασχέθηκε 1,5 κιλό ηρωίνης

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018


Στο πλαίσιο της παραπάνω έρευνας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν σήμερα (23-02-2018) τα ξημερώματα στην Ιόνια Οδό, μέλη κυκλώματος μεταφοράς ποσοτήτων ηρωίνης, με σκοπό την περαιτέρω διάθεσή της στην παράνομη αγορά.

Πρόκειται για δύο ημεδαπούς, ηλικίας 53 και 39 ετών καθώς και για έναν 43χρονο υπήκοο Αλβανίας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ειδικότερα, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών σχετικά με μεταφορά ποσότητας ναρκωτικών ουσιών με αυτοκίνητο και την ταυτοποίηση των στοιχείων του μεταφορέα, εντοπίστηκε ο 53χρονος στην Ιόνια Οδό (στο ύψος του Γοργόμυλου Πρέβεζας) να κινείται με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν και οι άλλοι δύο δράστες και αποφασίσθηκε ο έλεγχός του.

Οι δράστες επιχείρησαν να διαφύγουν, αναπτύσσοντας ταχύτητα ενώ ακολούθως ο 39χρονος αλλοδαπός κατά την ακινητοποίηση του οχήματος, εξήλθε από αυτό, απορρίπτοντας στο έδαφος τρεις συσκευασίες και προσπαθώντας να διαφύγει πεζός.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:
· τρεις (3) συσκευασίες ποσοτήτων ηρωίνης, συνολικού βάρους (1.511) γραμμαρίων,
· μια συσκευασία με κοκαΐνη, βάρους (1,3) γραμμαρίων,
· το χρηματικό ποσό των (800) ευρώ,
· το χρηματικό ποσό των (7.000) λεκ Αλβανίας και (4) δολαρίων Η.Π.Α.,
· πέντε κινητά τηλέφωνα.
· το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 53χρονου συλληφθέντα, ως μέσο μεταφοράς των ναρκωτικών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.


Read More »
Νέο χτύπημα κατά των ναρκωτικών στην Ήπειρο - Κατασχέθηκε 1,5 κιλό ηρωίνης Νέο χτύπημα κατά των ναρκωτικών στην Ήπειρο - Κατασχέθηκε 1,5 κιλό ηρωίνης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Φόρος 5% επί των υδρογονανθράκων υπέρ ΟΤΑ

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018

Φόρο 5% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος θα αποδίδουν στους οικείους ΟΤΑ οι εταιρείες που θα εκμεταλλεύονται κοιτάσματα υδρογονανθράκων. 
Στην καταβολή του σχετικού φόρου που νομοθετήθηκε το 2011 και επανήλθε για κύρωση στη Βουλή, υποχρεούνται οι εταιρείες που θα εκμεταλλευτούν κοιτάσματα στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και στο Ιόνιο.


 
Read More »
Φόρος 5% επί των υδρογονανθράκων υπέρ ΟΤΑ  Φόρος 5% επί των υδρογονανθράκων υπέρ ΟΤΑ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Την σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου για το αποχετευτικό και το ΒΙΟΠΑΘΕ, ζητάει σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Σουλίου

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018
 

Την σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου, με μοναδικά θέματα το αποχετευτικό Παραμυθιάς καθώς και το ΒΙΟΠΑΘΕ, ζητούν με αίτημα προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτριο Δημητρίου, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, “Ενωτική Κίνηση για την Ανάπτυξη”, “Λαϊκή Συσπείρωση” καθώς και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δανιήλ Αναστασόπουλος.

Όπως αναφέρουν στο σχετικό αίτημα “η επικαιρότητα, η σοβαρότητα, η αναγκαιότητα άλλα και το συμφέρον του δήμου, επιβάλουν την συζήτηση των παραπάνω θεμάτων”.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Καλλικράτης, και εφόσον το αίτημα προέρχεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση, η σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε 6 ημέρες από την πρωτοκόλλησή του.

Διαβάστε το αίτημα της αντιπολίτευσης:


 
Read More »
Την σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου για το αποχετευτικό και το ΒΙΟΠΑΘΕ, ζητάει σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Σουλίου Την σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου για το αποχετευτικό και το ΒΙΟΠΑΘΕ, ζητάει σύσσωμη η αντιπολίτευση του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Ήπειρος: Ο «βομβαρδισμός» του «απελευθερωτή»

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018


Από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στην «Απελευθέρωση» της Ηπείρου…. Αυτό είναι το θέμα που επέλεξε προκειμένου να «γνωριστεί» με τους Ηπειρώτες ο υποψήφιος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Σπύρος Ριζόπουλος.

Είναι πολύ πιθανό ο κ. Ριζόπουλος να βλέπει τον εαυτό του ως απελευθερωτή ζηλεύοντας την δόξα εκείνων που πολέμησαν το 1912-13 αλλά οι Ηπειρώτες είναι σίγουρο ότι δεν βλέπουν εαυτούς ως σκλαβωμένους ή ως σκλάβους…

Κι αν κάποιοι ξεκινούν τον προεκλογικό τους αγώνα έχοντας αυτή την άποψη για τους Ηπειρώτες ή λείπουν πολλά χρόνια από την περιοχή ή απλά υποτιμούν όσους κρατούν ζωντανό αυτόν τον τόπο.

Με αφορμή την ομιλία πάντως, τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται ένας πραγματικός «βομβαρδισμός» από email και μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, με αποδέκτες κατά κύριο λόγο μέλη της Νέας Δημοκρατίας.

Πως τα στοιχεία αυτά έγιναν φτερό στον άνεμο είναι κάτι που γνωρίζουν μόνο κάποια γαλάζια στελέχη..


 
Read More »
Ήπειρος: Ο «βομβαρδισμός» του «απελευθερωτή» Ήπειρος: Ο «βομβαρδισμός» του «απελευθερωτή» Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Τότε vs Τώρα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018
Dimitris I. Katsibokis


Read More »
Ηγουμενίτσα: Τότε vs Τώρα Ηγουμενίτσα: Τότε vs Τώρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Στις 13 Μαΐου οι εσωκομματικές εκλογές οργάνων για την Νέα Δημοκρατία

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018


 
Πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής εσωκομματικών εκλογών ΝΔ (ΝΟΔΕ - ΔΗΜΤΟ) η 13η Μαΐου 2018.

Παρακαλούνται τα μέλη, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, να καταβάλουν την καθορισμένη ετήσια οικονομική συνδρομή για το έτος 2018.
Έως τις 10.04.2018, εφόσον εξοφλήσουν το ποσό της οικονομικής συνδρομής με αντικαταβολή, δηλαδή με την παραλαβή της κάρτας, ή


έως τις 04.05.2018, εφόσον εξοφλήσουν το ποσό της οικονομικής συνδρομής
ηλεκτρονικά, με την υποβολή της αίτησής τους.

https://my.nd.gr/?cpm=1 ή στο τηλ 210 94 44 222 


 
Read More »
Στις 13 Μαΐου οι εσωκομματικές εκλογές οργάνων για την Νέα Δημοκρατία Στις 13 Μαΐου οι εσωκομματικές εκλογές οργάνων για την Νέα Δημοκρατία Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Ημερίδα στα Γιάννενα με θέμα: "Δυσκολίες Μάθησης. Μια ολιστική προσέγγιση"

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018


Ημερίδα, Κυριακή 11/03/18, Ιωάννινα
"Δυσκολίες Μάθησης. Μια ολιστική προσέγγιση".
Ώρα έναρξης: 10:00
Η εγγραφή είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ προκειμένου να εξασφαλίσετε μια θέση.

Κάνετε την εγγραφή σας παρακάτω:
https://goo.gl/forms/huNVE5trwBhJcoFN2

Για τις θέσεις θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η είσοδος είναι Δωρεάν (απαραίτητο είναι όμως να συμπληρώσετε την φόρμα συμμετοχής).
H ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (Παρασκευοπούλου 4), Ιωάννινα

Ομιλητές :
1. Αλεξάνδρου Στράτος, Εργοθεραπευτής SI.T.
2. Μώκας Αναστάσιος, Λογοθεραπευτής SI, Εκπαιδευτικός, Eπιστ. υπεύθυνoς Κιβωτού Εξέλιξης.
3. Αναγνωστοπούλου Ροδόκλεια ,Βρεφοπαιδαγωγός, Νηπιαγωγός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
4. Στράτη Παναγιώτα, Νηπιαγωγός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
5. Βορδώνη Παναγιώτα, Ειδική Παιδαγωγός Msc.

Συντονίζουν:
1.Παπαευσταθίου Μαρία, Σχολική Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
2.Στράτη Παναγιώτα, Νηπιαγωγός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Διοργάνωση:
ΚΙΒΩΤΟΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ &
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Π.Τ. ΗΠΕΙΡΟΥ & ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ.
Χορηγός επικοινωνίας: thespro.gr


 
Read More »
Ημερίδα στα Γιάννενα με θέμα: "Δυσκολίες Μάθησης. Μια ολιστική προσέγγιση" Ημερίδα στα Γιάννενα με θέμα: "Δυσκολίες Μάθησης. Μια ολιστική προσέγγιση" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Το Σάββατο 3 Μαρτίου ο ετήσιος χορός του Κυνηγετικού Συλλόγου Φιλιατών

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018
Read More »
Το Σάββατο 3 Μαρτίου ο ετήσιος χορός του Κυνηγετικού Συλλόγου Φιλιατών Το Σάββατο 3 Μαρτίου ο ετήσιος χορός του Κυνηγετικού Συλλόγου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Επισκέψεις σε Ιόνια και Ήπειρο απο τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Β. Οικονόμου

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018


Ο Τομέας Υγείας με τη Γραμματεία Οργανωτικού της ΝΔ ξεκινάει κύκλο επισκέψεων και επαφών στα Ιόνια Νησιά και στην Ήπειρο το επόμενο διάστημα.

Η υγεία βρίσκεται στον πυρήνα του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.
Μακριά από «κάλπικες» υποσχέσεις και «μεγάλα» λόγια, τα αποτελέσματα των οποίων «πληρώνει» ακριβά η χώρα, η ΝΔ ακούει τα προβλήματα των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και βλέπει από κοντά τις όποιες δυσλειτουργίες προκειμένου να επικαιροποιήσει το ​πρόγραμμα της και να δώσει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες λύσεις.

Το κλιμάκιο της ΝΔ θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των Ιονίων Νήσων και της Ηπείρου. Συγχρόνως, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων καθώς και εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Πρόθεση της ΝΔ είναι τον Απρίλιο να διοργανώσει τέσσερα (4) Αναπτυξιακά Συνέδρια, ένα σε κάθε Νομό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σε αυτά τα Αναπτυξιακά Συνέδρια θα αναπτυχθεί και θα οριστικοποιηθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για τα Ιόνια Νησιά.

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα επισκέψεων στους Νομούς, θα έχει ως εξής:
Ν. Κεφαλληνίας, 14-15 Φεβρουαρίου 2018
Ν. Ζακύνθου, 22-23 Φεβρουαρίου 2018
Ν. Κέρκυρας-Ν. Ιωαννίνων-Ν. Θεσπρωτίας, 1-2 & 3 Μαρτίου 2018
Ν. Λευκάδας -Ν. Άρτας-Ν. Πρέβεζας, 8-9 & 10 Μαρτίου 2018


 
Read More »
Επισκέψεις σε Ιόνια και Ήπειρο απο τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Β. Οικονόμου Επισκέψεις σε Ιόνια και Ήπειρο απο τον τομεάρχη Υγείας της ΝΔ Β. Οικονόμου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Ο θρυλικός καπετάν Μάρκος Δεληγιαννάκης και η δράση του στην απελευθέρωση της Παραμυθιάς στους Βαλκανικούς πολεμους

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018


Στις 23 Φεβρουαρίου η Παραμυθιά γιορτάζει την επέτειο της απελευθέρωσης της στους Βαλκανικούς πολέμους απο τους Τούρκους και ενας κρητικός καπετάνιος έχει αφήσει ξεχωριστή ανάμνηση από τη δράση του στους Βαλκανικούς πολεμους στην Παραμυθιά, το όνομα του έγινε θρύλος και οι πράξεις του τραγούδι στην περιοχή. 
Ο Μάρκος Δεληγιαννάκης…

Άκουγα (λέει, συντοπίτης του και πρόεδρος τοπικού πολιτιστικού συλλόγου της Κρήτης), αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πόση αίγλη έχει το όνομα του εκεί, γράφει το "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ", μέχρι που βρέθηκα στην Παραμυθιά, σε εκδήλωση του τοπικού Φιλοπρόοδου Ομίλου, μαζί με το Λαογραφικό Σύλλογο Χανίων.

Οι ντόπιοι δεν ξεχνούν την αντάρτικη δράση του, που συνίστατο στην παρεμπόδιση των Τουρκαλβανών της περιοχής από το να ενισχύσουν τα Ιωάννινα. Ούτε ξεχνούν ότι αυτός τους λύτρωσε από την ηγεσία, αυτών που σήμερα επανέρχονται με διεκδικήσεις για τη Θεσπρωτία, την κατ’ αυτούς Τσαμουριά.

Τέτοιες επέτειοι, προσφέρονται για βαθύτερες σκέψεις, αρκεί να μην τις περιορίζουμε σε μνημόσυνα, αρκεί να προβληματιζόμαστε από τα μηνύματά τους και να εφαρμόζουμε τα διδάγματά τους στο παρόν.

Ο καπετάν Μάρκος θα ένιωθε πολύ ξένος στη σημερινή Ελληνική κοινωνία της φιγούρας, της διαφθοράς, των πουλημένων πολιτικών, των τούρκικων σήριαλ, της φοβικής εξωτερικής μας πολιτικής. Αυτός αναλίκωσε σε ένα περιβάλλον που διαπνεόταν από το πνεύμα και τη νοοτροπία της αντίστασης του λαού μας απέναντι στους δυνάστες του, σε μια περίοδο όπου η άμιλλα μεταξύ των νέων ήταν ποιος θα δώσει περισσότερα στους αγώνες της πατρίδας.

Με πατέρα που ήταν αρχηγός Ρεθύμνης στο σηκωμό του 1866, αδερφούς καπετάνιους το ’97 και στο Μακεδονικό αγώνα, χάραξε τη δική του πορεία στην Ήπειρο. Η προσωπική του ζωή ήταν υπόδειγμα αρχών και αγώνων. Κοιμόταν στο χώμα πολεμώντας, πάντα δίπλα στους καταπιεσμένους αδελφούς του. Οι χριστιανοί, εκείνη ακόμα την περίοδο, υπέφεραν τα πάνδεινα. Σώζεται η μαρτυρία μιας γυναίκας, που ζούσε ακόμα πριν μερικά χρόνια, που έφερε από πολύ μικρή χαραγμένο στο χέρι της με ανεξίτηλη γραφή ένα μικρό σταυρό και τα αρχικά του ονόματος της, χάραγμα που της έκαμαν οι γονείς της ώστε να μην ξεχάσει ποια είναι η ταυτότητά της αν την παίρνανε οι Τούρκοι για να την τουρκέψουν.

Κι αυτά αρχές του 20ου αιώνα, όχι τον καιρό του Σουλεϊμάν. Τότε η διατήρηση και μόνο της ταυτότητας ήταν αντίσταση σ’ ένα περιβάλλον που κάθε στιγμή σε καλούσε να τουρκέψεις από την καταπίεση.

Μετά τον πόλεμο, ο καπετάν Μάρκος, ολιγαρκής και έτσι πάντα ελεύθερος, έζησε στο χωριό του, την Αργυρούπολη Ρεθύμνης. Η καταγωγή του ήταν από το Ασφέντου Σφακίων.

Κάποια στιγμή, ένας φιλιότσος του (ετυμολογικά προέρχεται από τη λέξη Figlio που σημαίνει “Υιός” και την κατάληξη –zzo, σε ελεύθερη μετάφραση “ο Γιόκας” και χρησιμοποιείται για να υποδείξουμε το βαπτισιμιό) από την Παραμυθιά που είχε βαφτίσει δι’ αντιπροσώπου επειδή πολεμούσε και δε μπορούσε να παρευρεθεί στο μυστήριο, έγινε υφυπουργός Οικονομικών και τον αναζήτησε να του προσφέρει μεγαλύτερη σύνταξη. Ο καπετάνιος την αρνήθηκε, γιατί η πατρίδα είναι φτωχή κι έχει πολλές ανάγκες, κι αυτός δεν έκαμε ό,τι έκαμε για να ανταμοιφθεί με χρήματα.

Η στάση αυτών των ανθρώπων, προκαλεί σήμερα δέος. Γιατί είναι μπροστά μας συνεχώς, προσφέροντας μας ένα παράδειγμα αντίστασης, αυτοθυσίας, συλλογικότητας, αξιοπρέπειας. Κι εμείς σήμερα δεν έχομε τίποτα απ’ αυτά, τα χάσαμε τρέχοντας πίσω από κόμματα που θα μας βόλευαν και ανέσεις δανεικές, κατασκευασμένες ανάγκες που μας στέρησαν την ελευθερία μας, που μας κάμανε να συμβιβαστούμε. Κι αναμετριούμαστε μ’ Αυτούς και ντρεπόμαστε για την κατάντια μας, ενώ σήμερα πληρώνομε και το λογαριασμό.

Όμως, εκεί βρίσκονται τα κλειδιά που θα μας βγάλουν από το σημερινό αδιέξοδο, αν έχομε τη θέληση κι αν είμαστε άξιοι να τα δούμε και τα φέρομε στα σημερινά μέτρα κι ανάγκες, πραγματικές ανάγκες.

Οι παλιοί μας δείχνουν το δρόμο, με τις παρακαταθήκες τους και τις αξίες που διείπαν τη ζωή τους.

Παραγωγικοί, αυτάρκεις, ελεύθεροι, δίχως το ρεαλισμό των σημερινών προσκυνημένων, με πίστη στα δίκαια τους και αποφασιστικότητα, επέβαλαν τη θέλησή τους στους Δυτικούς και τους Τούρκους, αυτούς που σήμερα επανακάμπτουν για να μας εξαφανίσουν, οικονομικά οι πρώτοι, πολιτικά και στρατιωτικά οι δεύτεροι. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ο καπετάν Μάρκος εξόντωσε την ηγεσία των κατακτητών, οι Δυτικοί έκαναν διαβήματα στο Βενιζέλο ζητώντας την τιμωρία του. Αυτοί όμως ήταν τότε οι Άντρες, κι αυτοί είμαστε εμείς σήμερα. Αν θέλομε, μπορούμε να τους πλησιάσομε, κι αυτό κέρδος θα’ ναι, γιατί να τους φτάσομε είναι μάλλον αδύνατο.

* Οι πληροφορίες για τη ζωή του καπετάν Μάρκου προέρχονται από προφορικές οικογενειακές αφηγήσεις και από την καταγραφή του Στρατηγού Ηλία Δεληγιαννάκη στο έργο του ΄΄Γενεαλογία Δεληγιαννάκηδων – Βαρδουλάκηδων΄΄.
ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΑΡΚΟΝ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΑΚΗ
Καπετάνιο Αντάρτικων Σωμάτων της περιφερείας Παραμυθιάς

1
Τρεις αδελφοί τρεις αρχηγοί τρεις πρωτοκαπετάνιοι
Από την Κρήτη ξεκινούν στον πόλεμον να πάνε,
Ν' αγωνισθούν στην Ήπειρον και εις την Μακεδονία
Στα σκλαβωμένα αδέλφια των ελευθέρια να φέρουν,
Πήραν παιδιά δικά τωνε ανήψια και ξαδέλφια,
Πήραν και φίλους μπιστικούς και Κρητικούς λεβέντες
Επήραν και σταυραετούς Σουλιώτες Ηπειρώτες
Πούχαν τον πόλεμο γιορτή, τον πόλεμο παιγνίδι,
Τρέχει ο Ηλίας πλειά μπροστά για την Μακεδονία,
Ο Κανάκης για την Ήπειρο στο Μέτσοβο στον Δρίσκο
Και ο Μάρκος ο περίφημος Παραμυθιά και Σούλι.
Για σου χαρά σου Αρχηγέ Δεληγιανάκη Μάρκο
Το λεν τα παληκάρια σου και οι ΗπειροτοΣουλιώτες
Το λέγουν και όλα τα βουνά η Σπάτα και ο Κορίλας
Και η Βριτζάχα η ξακουστή, το Σούλι και το Κούγκι
Θα μπούμεν στην Παραμυθιά θα σφάξωμε τους Τούρκους
τους αρχηγούς της Τσαμουριάς τους Τουρκοαρβανίτες,
Θα πάμεν και εις τα Γιάννενα στ' Αλή Πασά το Κάστρο
Να βρούμεν τον Εσσάτ Πασσά.


2
Κρένει ο Γέρω Ολίτσικας και λέει στην Βριτζάχα
Τ' Αγίου Ανδρέα ανήμερα κοντά το μεσημέρι,
Βριτζάχα ρώτησε και συ την Σπάτα και τον Κορίλα
Να μάθης τι να γίνεται εις το Λευθεροχώρι
Στην Σκάλα της Παραμυθιάς βογκούν πολλά τουφέκια
και ακούγονται και κλάϊματα και γογκητό μεγάλο.
Άκουσε γέρω Ολίτσικα να μάθης τα μαντάτα
Οι αντάρτες κάνουν πόλεμο και επήρανε το Κάστρο,
Την σκάλα της Παραμυθιάς και απάνω τα Βορδόπια
Και εσκότωσαν πολλή Τουρκιά και έπιασαν Τούρκους σκλάβους
Μάχουν και πίκρα τα χωριά και δεν παρηγορούνται
Γιατί στην μάχη πέσανε δεκάξε (16) παληκάρια,
Ααβώθηκε και ο Αρχηγός ο Μάρκος Δεληγιαννάκης
Μ' αυτός δεν σκούζει δεν πονεί δεν κλαίει για την πληγή του
Μα κλαίει τα παληκάρια του και τον Υπαρχηγόν του,
Τον ξακουσμένο Σταυραετό, Κουτούπη τον Σουλιώτη.
Και τον Σημαιοφόρον του Μανώλη Πατεράκη
Πούχεν πρωτοπαλήκαρο και μπιστικό παιδί του,
Τον κλαιν και όλοι οι σύντροφοι του και οι πληγωμένοι σκούζουν
Και όλες οι νιές της Σέλιανης του λέγουν μοιρολόγια,
Σήκω λεβέντη Κρητικέ να βάλης τ' άρματα σου.
Και ο λαβωμένος Αρχηγός καλήν καρδιά δεν κάνει
Και λόγο της παληκαριάς στέκει και σου διαβάζει
Και ώρες τηρά τον τάφον σου και ώρες προς τα Βορδόπια
Και ώρες την Σκάλα σωτηρά να τ' αλαφρώση ο πόνος
Γιατί μετρά ξαναμετρά και βλέπει ξαπλωμένα
Διακόσια τούρκικα κορμιά τούρκων και αρβανιτάδων.


3
Μωρέ πως εβογκούσαν τα βουνά η Σπάτα και ο Κορίλας
Από τα Τόπια των Τούρκων και από τα πολυβόλα.
Των Χριστουγέννων ανήμερα σαν έφεξεν ο ήλιος
Στην Σέλιανη την ξακουστή και εις την Λαμπανίτσα
Στο Λευθεροχώρι, στο Πόποβο, Βερνίκου και Σαλονίκη
Γιατί δεν επροσκύνησαν Μπέηδες και Πασάδες
Μον' δέχθησαν τον Αρχηγό τον Μάρκο Δεληγιαννάκη
Και την Σημαία του Σταυρού όλοι των προσκύνησαν
Και όλοι μαζί του πολεμούν και την Τουρκιά σκοτώνουν
Που τρόμαξε η Αρβανιθιά στα Γιάννενα μηνούσι
Για να των στείλουσι στρατό βοήθεια και κανόνια
Να πιάσουν και τον Αρχηγό και όλους τους Καπετάνιους
Και να τους παν' στα Γιάννενα και όλους να τους κρεμάσουν.
Μηνούν και του Μπεκήρ Αγά νάρθη κι' αυτός με άλλους
Να καταστρέψη ταις εκκλησιές και τα χωριά να κάψη,
Μωρέ πέφτουν αι σφαίρες σαν βροχή τα τόπια εμπρός και οπίσω
Μα ο Δεληγιαννάκης πολεμά με άξια παληκάρια
Σκοτώνουν Τούρκους Τσάμηδες, Λιάπηδες Αρβανίτες
Τα παληκάρια απόστεσαν, σώθηκαν τα φυσέκια
Και τότε φώναξ' ο Αρχηγός λέγει στους Καπετάνιους,
Παιδιά οπίσω σέρνεσθε να πιάσετε την ράχη,
Στο Σέλωμα περάσετε το πλάϊ να διαβήτε
Και εις το Λιβάδι κάτσετε για να με καρτερήτε
Κρατήτε τα φυσέκια σας να πιάσωμε τα μέρη
Στης Λαμπανίτσας τα στενά να στέσωμεν τους Τούρκους
Να σώσωμεν μωρά παιδιά γυναίκες και κοράσια
Σκλάβους να μη τα πιάσουσιν και 'μεις όλοι ας χαθούμε.


4
Παραμυθιά και Τσαμουριά, Φιλιάτες, Μαργαρίτι
Όλα γένηκαν Ελληνικά μα τ' άρματα δεν δίδουν
Κάμνουν κρυφά συμβούλια Μπέηδες και αγάδες
Σαν εσκοτώθη ο Βασιλιάς εις την θεσσαλονίκην
Για να σηκώσουν πόλεμο τ' αρβανικό να φέρουν
Και από τα χωριά της Τσαμουριάς τους Έλληνες να διώξουν
Του Κωνσταντίνου τον στρατό του Βασιλιά του νέου
Αγάκος και ο Κασοσαλής και ο Φαταγάς ο Πρόνιος,
Ο Φέζος και ο Σουμπήμπεης, Μαλίκης και Δαλιάνης
Σφάζουν κρυφά τους Χρισθιανούς δέρνουν και φοβερίζουν
Και αρματωμένοι στα χωριά οι Λήσταρχοι γυρίζουν
Αρβανιθιά στρατολογούν πόλεμον για να κάμουν,
Που τρόμαξαν τους Χρισθιανούς τους προύχοντες του τόπου
Τους πρώτους της Παραμυθιάς και τον Μητροπολίτη.
Κάμνουν και αυτοί Συμβούλιο τον τόπον πώς να σώσουν
Και προσκαλούν τον Αρχηγό τον Μάρκο Δεληγιαννάκη
Του λέγουν να μείνη ακόμη εκεί, γιατί η Τουρκιά εσηκώθη
Δέρνει και σφάζει Χρισθιανούς έξω στην Επαρχία
Και μέσα την Παραμυθιά καυχούνται πως θα κάψουν.
Μηνά ο αρχηγός ως τάκουσεν, εις τα Σουλιοτοχώρια,
Να παν εις την Παραμυθιά διακόσια παλληκάρια,
Μηνά εις τους Καπετάνιους του που είχε πάντα κοντά του
Όταν πολέμα την Τουρκιά σ' αυτά τα ίδια μέρη.
Γράφει μηνά του Βερναδή και του Γιάνναρο Γιάννη
Του Ζάγκα και του Καταραχιά και του Σπανοβαγγέλη
και του Αρβανιτοθόδωρου του Δούμα και του Ζώη,
Του Πανταζή και του Καρρά και τ' Αρβανίτη Χρήστου,
Και του Σουλιώτη μήνυσε του Γιώτη και εις τους άλλους
Και το πρωί μια Κυριακή του Μάρτη την δεκάτη
Ο Δεληγιαννάκης κίνησε στην Τσαμουριά να υπάγη
Δεξιά ζερβά του ακολουθούν δυο άξια παληκάρια,
Μ' άρματα ασημοστόλιστα δυο μπιστικοί λεβέντες
Ο Κανάκης ο Βουγιούκαλος και ο Νομικός ο Γιώργης,
Και άλλοι διακόσιοι διαλεκτοί με δέκα Καπετάνιους,
Διαβαίνουν' που την Σέλιανη και εκεί Αρχηγός προστάζει
Να χαιρετίσουν τους νεκρούς που είχαν εκεί θαμμένους,
Βαράει η σάλπιγγα γραμμή και όπλα παρουσιάζουν
Και την Σημαία του Σταυρού πάνω στους τάφους στένουν
Και ο Αρχηγός μ' ευλάβεια λόγο τωνε διαβάζει
Και σαν τον αποδιάβασε χίλια τουφέκια ρίχνουν,
Καβαλικεύει ο Αρχηγός και εμπρός σ' όλους διατάσσει
Να κατεβούν στον Καλαμά στης Τσαμουριάς τα μέρη.
Λίγες ημέρες πέρασαν και εγύρισαν οπίσω
Που τα χωριά της Τσαμουριάς, στην Σέλιανην διαβαίνουν
Κοντά στους Τάφους των νεκρών στα μνήματα ανδρειωμένων
Διατάσσει πάλι Αρχηγός για να τους χαιρετίσουν
Και αντί λιβάνι και κερί ακούσθη μέγας κρότος
Του τουφεκιού και του σπαθιού στου Λίβερη το ρυάκι,
Ξυπνά ο Κουτούπης και ρωτά και ο Γεώργης ο Λακτάρας,
Ξυπνά το κρητικόπουλο ο Μανώλης ο Πατεράκης
Ξυπνούν και οι άλλοι ήρωες και οι άλλοι σκοτωμένοι
και βλέπουν αίμα ποταμό στου Λίβερη το ρυάκι
Και εβδομήντα δυο κορμιά Λησταρχοαρβανιτάδων
Και τότε αρχίζουν οι νεκροί πολεμικό τραγούδι
Και σαν άγγελοι ψάλανε δίπλα στην Άγια Μαύρα.
Γεια σου χαρά σου Αρχηγέ Δεληγιαννάκη Μάρκο
Σε καμαρώνουν οι ζωντανοί και ημείς οι σκοτωμένοι
Και οι αρχηγοί μας οι παλαιοί χαιρετισμό σου πέμπουν
Από το Σούλι ο Μπότσαρης, Τζαβέλλας και Κατσαντώνης
Και από το Κούγκι ο Σαμουήλ σου στέλνει την ευχή του
Να ζήσης και να χαίρεσαι τα ένδοξα άρματα σου
και το σπαθί σου όλη η Τουρκιά να τρέμη να φοβάται.


5
Μωρέ τι να γράφουν τα χαρθιά το γράμμα τι να λέγη
Που φέραν εις τον Αρχηγό και εχάλασ' η καρδιά του
Συλλογισμένος κάθεται που είχε χαρά μεγάλη
Πως φευγομενε νικηταί και πάμε στην Αθήνα,
Αυτά λέγε στην Πρέβεζα την υστερνήν του Μάρτη
Ο οπλαρχηγός ο Βερναδής ο για τον Αρχηγόν του
Και φίλον του αδελφικό τον Μάρκο Δεληγιαννάκη
Εκεί που τρωγεν και έπινεν με τα' άλλα παληκάρια,
Ρωτά τους δυο του ακόλουθους που είχε πάντα κοντά του
Τον μπιστικό του Νομικό και τον Βουγιουκαλάκη
Για να του πουν τι έχει αρχηγός και είναι κλειστή η καρδιά του
Και ο Αρχηγός των τους γροικά και απάντησιν τους δίδει.
Παιδιά μου μη πικρένεσθε και ακούστε το μαντάτο,
Πίσω μου γράφουν να στραφώ στα Γιάννενα να υπάγω
να μπω εκεί στην φυλακή στ' Αλή Πασά το Κάστρο
Να μή φωνάζη η Αρβανιθιά η Αυστρία και η Ιταλία
Πως μ' έστειλεν ο Βασιλιάς και αυτός ο Βενιζέλος
Και έσφαζα και ετουφέκιζα Μπέηδες Αρβανίτες.
Φεύγω και σας αφήνω υγειά και αμέτε στην ευχή μου
Γλήγωρα στην Αθήνα μας θαρθώ ν'ανταμωθούμεν
Φιλεί τα παληκάρια του και ευθύς καβαλικεύει
Και φεύγει για τα Γιάννενα και οπίσω δεν κυττάζει
Μα οι μπιστικοί του ακόλουθοι δεν παν εις την Αθήνα
Τον Αρχηγό των ακλουθούν κρυφά κρυφά από πίσω
Και παν και αυτοί στα Γιάννενα μαζί του ν' αποθάνουν
Αν τύχη και θανατωθή στα Γιάννενα Αρχηγός των.


6
Εσείς πουλιά της Τσαμουριάς και αϊδόνια του Σουλίου
Μην είδατε τον Αρχηγό τον Μάρκο Δεληγιαννάκη
Γιατί τον κραίνει η Τσαμουριά το Σούλι του φωνάζει
Και η όμορφη Παραμυθιά καλήν καρδιά δεν κάνει,
Μωρέ και που να πήρενε και που να λειμεριάζη
Και ούτε στην Σπάτα φαίνεται ουδέ και εις τον Κορίλλα
Και εις την Βριτσάχα ούτε εκεί δεν έκαμε λημέρι.
Κι ο Ολίτσικας στ' άλλα βουνά αποκρίνεται και λέει,
Μωρέ σεις αδέλφια μου βουνά Σούλι μου δοξασμένο
Παραμυθιά και Τσαμουριά μην σκούζετε μην κλαίτε
Μα ο Αρχηγός σας βρίσκεται στ' Αλή Πασά το Κάστρο
Στην φυλακή στα Γιάννενα τον έχει ο Βενιζέλος,
Οι Αρβανίτες να σιωπούν η Αυστρία και Ιταλία
Για τους Λήσταρχους πουσφαξε στου Λίβερι το ρυάκι,
Και αυτός γράφει του Βασιλιά γράφει του Βενιζέλου
Να τον αφήσουν ελεύθερο λίγες ημέρες μόνο
Να κατεβή στην Τσαμουριά να πάη όπου δεν επήγε
Να πιάση και τους επίλοιπους Μπέηδες Καπετάνιους
Να τους δικάση εις θάνατον και οπίσω να γυρίση
Και μοναχός του να δεχθή μ' αλήθεια και όχι ως ψεύμα
Να τον δικάσουν εις θάνατον να τον ετουφεκίσουν
Σαν εκδικηθή όσα κάμασιν οι Τουρκαρβανιτάδες
Εις του Τσαβέλα τα παιδιά στου Μ. Μπότσαρη τα γκόνια
Και εις την γενιά του Σαμουήλ.


7
Μωρέ σεις βουνά περήφανα και σεις Σουλιωτοχώρια
Μην κλαίτε για τον Αρχηγό τον Μάρκο Δεληγιαννάκη
Μ'αυτόν δεν τον εχάλασαν μα ελεύθερον τον έχουν
Στο Κάστρο του Αλή Πασσά εκεί περιδιαβαίνει
Κάτω την Λίμνην συντηρά τα Γιάννενα κυττάζει
Και τραγουδεί χαρούμενος τ'Αλή Πασά τραγούδι,
Τραγούδι της Βασιλικής και της Κυρά Φροσύνης
Και από την χαράν του την πολλή τα μάθια του δακρύζουν
Συλλογισμένος κάθεται τον νουν του στρέφει οπίσω
Στο Σούλι στην Παραμυθιά και εις τα Τσαμουροχώρια
Και άλλο τραγούδι και άλλο σκοπό αρχίζει μοναχός του
Και λέει με παράπονο με μάθια βουρκωμένα,
Ολίτσικα περήφανε να μου κάνες τη χάρι
Να χαμηλώσης μία στιγμή να μου βγορίση η Σπάτα
Και ο Κορρίλας όμορφος, και η ξακουστή Βριτζάχα,
Να χαμηλώνανε και αυτά να ειδώ εκείνα τα μέρη
Παραμυθιάς και Τσαμουριάς και τα Σουλιωτοχώρια
Το Πόποβο την Σέλιανη και αυτήν την Λαμπανίτσα
Να ιδώ πως ζουν ελεύθερα τ' αδέλφια μας κει πέρα
Να γιατρευθούν οι πόνοι μου και το παράπονο μου.
Read More »
Ο θρυλικός καπετάν Μάρκος Δεληγιαννάκης και η δράση του στην απελευθέρωση της Παραμυθιάς στους Βαλκανικούς πολεμους Ο θρυλικός καπετάν Μάρκος Δεληγιαννάκης και η δράση του στην απελευθέρωση της Παραμυθιάς στους Βαλκανικούς πολεμους Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2018 Rating: 5

Σελίδες