Η παράταξη Κάτσιου δώρισε δενδρύλλια στις Τοπικές Κοινότητες Γλυκής και Νεοχωρίου-Νεράιδας

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2022
Η παράταξη Κάτσιου δώρισε δενδρύλλια στις Τοπικές Κοινότητες Γλυκής και Νεοχωρίου-Νεράιδας


Ογδόντα πιστοποιημένα δενδρύλλια (σφενδάμους, ιτιές, λεύκες και πεύκα) έτοιμα προς φύτευση δώρισε η δημοτική παράταξη «Τόπος Αξιών» του Νικόλα Κάτσιου στις Τοπικές Κοινότητες Γλυκής και Νεοχωρίου-Νεράιδας. Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την ανάδειξη μιας πράσινης, βιώσιμης περιβαλλοντικής διαχείρισης, με σκοπό την άμεση δενδροφύτευσή τους προς επούλωση τυχόν περιβαλλοντικών πληγών αλλά και ενίσχυσης του δασικού μας πλούτου.

Τα δενδρύλλια προμηθεύτηκε η δημοτική παράταξη «Τόπος Αξιών» ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών, την 21η Μαρτίου 2022, και την Τετάρτη 7 Απριλίου 2022, αντιπροσωπεία της παράταξης αποτελούμενη από τον επικεφαλής Ν. Κάτσιο και τους δημοτικούς συμβούλους: Αλεξίου-Ντόκου Γιούλα, Αθανασόπουλου Γεώργιο, Καγκιούζη Ανδρέα, Μπάλλα Φώτη, Σουλάκη Αναστάσιο και Χρήστου Δημήτριο, τα παρέδωσε στους προέδρους των δύο Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σουλίου, κ. Παππά Παναγιώτη (Γλυκή) και κ. Κώτση Χρυσούλα (Νεοχωρίου-Νεράιδας) και σε μέλη των δύο Τ.Κ.

Σε δηλώσεις του ο Ν. Κάτσιος, αναφέρθηκε στο συμβολισμό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας την οποία χαρακτήρισε ως μία δράση φροντίδας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας ιδιαίτερα δε στις παραποτάμιες περιοχές του Αχέροντα και του Καλαμά. Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει το χρέος όλων μας απέναντι στη φύση, ενώ κλείνοντας ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Σουλίου, υπογράμμισε το υψηλό αίσθημα περιβαλλοντικής ευθύνης, που χαρακτηρίζει την παράταξη «Τόπος Αξιών».
Read More »
Η παράταξη Κάτσιου δώρισε δενδρύλλια στις Τοπικές Κοινότητες Γλυκής και Νεοχωρίου-Νεράιδας Η παράταξη Κάτσιου δώρισε δενδρύλλια στις Τοπικές Κοινότητες Γλυκής και Νεοχωρίου-Νεράιδας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 08, 2022 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 1960 - Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2022
Αφήγημα του Τάσου Βασιάδη από την έκδοση "ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ ΜΑΣ" των Α.Βασιάδη και Κ.Λώμη

Με συγκίνηση θυμόμαστε την ωραιότητα των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, έτσι όπως την ζούσαμε στην ανοιξιάτικη Ηγουμενίτσα των παιδικών μας χρόνων.

Είναι χαρακτηριστικές οι μνήμες της περιόδου της μαθητείας μας στο Δημοτικό Σχολείο.

Ο παροιμιώδης δάσκαλος μας Κώστας Παπαγγέλης δίδασκε τον Ακάθιστο Ύμνο στους μαθητές κατά κάποιο ξεχωριστό τρόπο, δίνοντας δεύτερη φωνή στην λέξη «ελευθέρωσον».

Τα απογεύματα συχνάζαμε στην εκκλησία όπου έκανε μαθήματα κατηχητικού ο πατήρ Τίτος, τον οποίον οι μαθητές με σκωπτική διάθεση αποκαλούσαν στις μεταξύ τους συζητήσεις «Τιτάκο».

Ο πατήρ Τίτος λοιπόν σαν άκουγε να εκτελούμε τον Ακάθιστο Ύμνο κατά την παπαγγελική διδασκαλία ξεφώνιζε ένα «απαράδεκτο» και πάσχιζε να μας μάθει τον Ύμνο κατά τον κλασσικό τρόπο, ψάλοντας το «ελευθέρωσον» σε πρώτη φωνή.

Παράγγελνε δε μέσω ημών στον δάσκαλο να μη κακοποιεί την Βυζαντινή μουσική.

Ο Παπαγγέλης σαν άκουγε από τους μαθητές την πλήρη αφελή μετάδοση των διαδραματιζομένων στο κατηχητικό, μας απαγόρευε να ψάλουμε το «ελευθέρωσον» κατά τρόπο διαφορετικό από ότι το δίδασκε ο ίδιος τονίζοντας ότι δεν δέχεται παρατηρήσεις από κάποιον που κακοποιεί την έννοια της... ηθικής.

Ο παπά Τίτος με τη σειρά του απειλούσε με αφορισμό όσους θα τολμούσαν να κακοποιήσουν τον Ύμνο Της Παναγιάς και πρόσθετε ότι δεν μπορεί να μιλάει για ηθική όποιος αφαίρεσε ζωές ανθρώπων.

Ως γνωστόν ο Παπαγγέλης είχε διατελέσει αντάρτης στον ΕΔΕΣ με τον Ναπολέοντα Ζέρβα και συχνά πυκνά διηγόνταν ηρωικές μάχες με πολλά θύματα που κανένας δεν έπαιρνε στα σοβαρά αλλά και κανείς δεν μπορούσε να διαψεύσει.

Η μάχη του «ελευθέρωσον» διαρκούσε αρκετές ημέρες μέχρι που οι μαθητές προσαρμοζόμασταν να ψάλλουμε τον Ύμνο, στο σχολείο σύμφωνα με τον τρόπο του Παπαγγέλη και στην εκκλησία κατά την διδασκαλία του Τιτάκου.

Μερικές φορές ορισμένοι ξεχνιόντουσαν και άλλαζαν φωνή κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Δημιουργούνταν τότε ένα θαυμάσιο χορωδιακό αποτέλεσμα που δεν μπορούσαν δυστυχώς να αξιοποιήσουν οι δύο στενοκέφαλοι διαφωνούντες, που μόλις άκουγαν «δεύτερη φωνή» αγρίευε το μάτι τους.

Έτσι η μάχη του Ακάθιστου Ύμνου συνεχιζόταν αμείλικτη μέχρις ότου τελείωνε η περίοδος των Χαιρετισμών Της Θεοτόκου.

Η εκκλησία του Ευαγγελισμού Της Θεοτόκου ή «Ευαγγελίστρια», λιθόκτιστη και κεραμοσκεπής αποτελεί μέχρι σήμερα χαρακτηριστικό στοιχείο αναφοράς της Ηγουμενίτσας και συνδέεται με πολλές παραδόσεις και επεισόδια.
Αποτέλεσε μάλιστα χαρακτηριστικό αφιέρωμα των ΕΛΤΑ τα οποία αποθανάτισαν την απεικόνιση της σε ειδικό γραμματόσημο που εκδόθηκε το 1994.
Ο ΠΑΤΗΡ ΤΙΤΟΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΛΗΣ
Στη θρησκευτική πομπή στην Ηγουμενίτσα του 1959 ο πατήρ Τίτος αναγνωρίζεται ως ο νεώτερος τότε προπομπός μαζί με τον παπά Περικλή Χόβολο, ενώ ακολουθεί ο Μητροπολίτης Τίτος Ματθαιάκης και οι Αρχές της πόλης.
Ο πατήρ Τίτος Καράντζαλης μετά την αποχώρηση του από την Ηγουμενίτσα διέπρεψε ως πανεπιστημιακός διδάσκαλος με αξιόλογη εκκλησιαστική δράση.
Αργότερα ως Επίσκοπος υπήρξε στηλοβάτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Η ανάληψη από τον Τίτο των καθηκόντων του Μητροπολίτη Χαρτούμ στο Σουδάν συνοδεύτηκε με σημαντική ιεραποστολική δράση, η οποία έληξε δυστυχώς άδοξα με την αποτρόπαια δολοφονία του.
 
ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου συμπίπτει συνήθως με την περίοδο των Χαιρετισμών Της Θεοτόκου.
Ηταν αναμενόμενο επομένως να κυριαρχεί η ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα της μάχης του Ακάθιστου Ύμνου.
Στην φωτογραφία ο Ιωάννης Βασιάδης ως εκπρόσωπος του Λιμενικού Ταμείου Ηγουμενίτσας, που αργότερα μετονομάστηκε σε ΟΛΗΓ, καταθέτει στεφάνι στο παλιό Ηρώο της πόλης, παρουσία τόσο του δάσκαλου Κ.Παπαγγέλη όσο και του ιερέα π. Τίτου Καράντζαλη, που φρόντισαν να σταθούν σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους, αποφεύγοντας ακόμα και να διασταυρώσουν τα βλέμματά τους.


Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ
Στην φωτογραφία ο δάσκαλος απεικονίζεται στο κέντρο και αριστερά της ομαδικής πόζας.
Για πολλές σειρές Ηγουμενιτσιωτών μαθητών ο αείμνηστος δάσκαλος Κωνσταντίνος Παπαγγέλης έμεινε ανεξίτηλα στην μνήμη περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον για τις εκτός διδασκαλίας δραστηριότητες που ανέπτυσσε με τους μαθητές, αλλά και για τα ξεκαρδιστικά επεισόδια που προκαλούσε.
Διαμόρφωνε επίσης τις μαθητικές δραστηριότητες και στα γυμνασιακά χρόνια ως τοπικός έφορος προσκόπων.
Χαρακτηριστικές όμως ήταν οι εκδρομές που διοργάνωνε για ψυχαγωγία και πολιτιστική ενημέρωση των μικρών μαθητών του
Η πρώτη εκδρομή που κάναμε μαζί του ήταν τον Φλεβάρη του 1963 στην ηπειρωτική πρωτεύουσα τα Γιάννενα.
Στην φωτογραφία που τραβήχτηκε από πλανόδιο φωτογράφο έξω από το τζαμί κατά την διάρκεια ημερήσιας εκδρομής στα Γιάννενα ο κ. Παπαγγέλης περιστοιχίζεται από τους τότε μαθητές του.

Συγκεκριμένα αναγνωρίζονται:
Κάτω σειρά: Χριστόδουλος Τόσκας, Αντώνης Στέλιος, Πέτρος Κοντοζήσης, Τάσος Βασιάδης, Πέτρος Γεωργίου, Άννα Μιχαλά, Βασιλική Χριστιανού, Αλέκα Νάση, Σταυρούλα Μάτση, Ρούλα Τσιάτση, Ασπασία Μεταλλινού, Μαριάννα Κεφάλα, Μαρία Καίσαρη και Ζωή Κωστάρα
Δεύτερη σειρά: Ερμιόνη Σάρρα, Ανδρονίκη Γιάκη, Σοφία Νοτίδου, Μιράντα Κόκκα, Παρασκευή Πλαστήρα, Νίκος Δημητριάδης, Μάκης Κωστάρας, Θωμάς Τζάφος, Γιώργος Πιτούλης, Φωτεινή Μπίτη , Μαρία Σολή.
Πίσω από τον δάσκαλο: Σπύρος Μπαλάσκας, Τάκης Μπύρος, Κατερίνα Μίχου, Ηλίας Ράγκος, Σωτήρης Δελαβίας, Κώστας Ευγενής.
Στην κορυφή συνωστίζονται οι: Χρήστος Δημητρίου, Κώστας Στέρτσος, Σωτήρης Γεωργούλης, Χρήστος Αθανασίου, Βαγγέλης Γκόντοβος, Θωμάς Τσούτσουρας, Φώτης Μηλιώνης, Γιώργος Ρούμπης, Παύλος Αναστασίου, Βασίλης Αναστασίου και Κώστας Λάσκαρης.
Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 1960 - Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 1960 - Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 08, 2022 Rating: 5

Βίντεο της αστυνομίας από τον εντοπισμό στη Θεσπρωτία, οπλισμού και 6 κιλών ΤΝΤ

Παρασκευή, Απριλίου 08, 2022
Βίντεο της αστυνομίας από τον εντοπισμό στη Θεσπρωτία, οπλισμού και 6 κιλών ΤΝΤ


Στην κατάσχεση οπλισμού και ποσότητας εκρηκτικής ύλης προχώρησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων χθες (07-04-2022) το απόγευμα.

Ειδικότερα, σε δυσπρόσιτο σημείο του Νομού Θεσπρωτίας, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένοι δύο μαύροι σάκοι, εντός των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
· -3- πολεμικά τυφέκια τύπου ΑΚ-47 Kalashnikov με ισάριθμους γεμιστήρες,
· -1- ξιφολόγχη, ενσωματωμένη στο ένα από τα πολεμικά τυφέκια,
· -15- τεμάχια εκρηκτικής ύλης «ΤΝΤ», συνολικού βάρους -6- κιλών,
· -25- ταχυγεμιστήρες χωρητικότητας 10 φυσιγγίων και
· -250- φυσίγγια.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση βρίσκονται σε εξέλιξη.


Read More »
Βίντεο της αστυνομίας από τον εντοπισμό στη Θεσπρωτία, οπλισμού και 6 κιλών ΤΝΤ Βίντεο της αστυνομίας από τον εντοπισμό στη Θεσπρωτία, οπλισμού και 6 κιλών ΤΝΤ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Απριλίου 08, 2022 Rating: 5

Σελίδες