Την Παρασκευή η ομιλία - παρουσίαση του Προγράμματος της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου

Τρίτη, Απριλίου 16, 2019


Σας προσκαλούμε την Παρασκευή 19 Απριλίου 2019 και ώρα 8:00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του ξενοδοχείου Du Lac, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης θα παρουσιάσει τις βασικές προγραμματικές θέσεις του συνδυασμού της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου».
Read More »
Την Παρασκευή η ομιλία - παρουσίαση του Προγράμματος της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου Την Παρασκευή η ομιλία - παρουσίαση του Προγράμματος της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2019 Rating: 5

ΔΩΡΗΣ ΔΗΜΑΣ: ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ

Τρίτη, Απριλίου 16, 2019


Διαβάζουμε στον τύπο. « Ο Δήμος Ηγουμενίτσας για μία ακόμη χρονιά έλαβε τα εύσημα στην τελετή βράβευσης των Ελληνικών Δήμων. που συμμετείχαν στην εκστρατεία της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ για το 2018. Στην τελετή βράβευσης των Ελληνικών Συμμετοχών στην Εκστρατεία ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 2018, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πράσινο Ταμείο και την ΕΕΤΑΑ, ο Δήμος μας βραβεύτηκε για τη θέση που έλαβε τόσο σε Ευρωπαϊκό (μέσα στην πρώτη 5αδα) όσο και σε εθνικό επίπεδο».

Είναι το 3Ο βραβείο που παίρνει ο Δήμος μας για την ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Και αυτό επειδή ο Δήμος μας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας(ΣΒΑΚ) της Ε.Ε.

Το οξύμωρο και ειρωνικό αντάμα είναι ότι το βραβείο αυτό αφορά μια επαρχιακή πόλη όπου το κυκλοφοριακό πρόβλημα «βγάζει μάτι». Στον Δήμο μας είναι πολύ δύσκολο να κινηθείς, το δε καλοκαίρι αδύνατον. Το κυκλοφοριακό και το πρόβλημα στάθμευσης «έχουν κτυπήσει κόκκινο». Στο κέντρο δύσκολο να κινηθείς πεζός, επικίνδυνο να κινηθείς με ποδήλατο, είναι σχεδόν αδύνατον για τους ΑΜΕΑ και τα καροτσάκια με μωρά. Τα πεζοδρόμια, όπου υπάρχουν, είναι καταλυμένα από καρέκλες και εμπορεύματα, ενώ ο εμπορικός πεζόδρομος είναι αδιάβατος από τα τραπεζοκαθίσματα. Στην δε περιφέρεια υπάρχουν δρόμοι σχεδόν αδιάβατοι με λακκούβες …κλπ,

Τι είδους βραβείο είναι αυτό που διαφημίζεται τόσο και σε τι αφορά; Καλό είναι ο Δήμαρχος να εξηγήσει σε όλους τους κατοίκους γιατί ακριβώς βραβεύεται και πως θα λυθεί το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Το γεγονός είναι ότι από βράβευση σε βράβευση καθόλου δεν βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου. Η καθημερινή μετακίνηση είναι ένας «Γολγοθάς».

Προφανώς γίνεται προσπάθεια να διαφημισθούν προγράμματα της Ε.Ε. όπως το συγκεκριμένο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας(ΣΒΑΚ). Ότι τάχατες η Ε.Ε. νοιάζεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και προωθεί την λύση των προβλημάτων τους. Διαφημίζεται η κυβέρνηση που «αγκαλιάζει τέτοιες πρωτοβουλίες».

Φυσικά διαφημίζεται και η Δημοτική Αρχή προεκλογικά.

Όμως άνθρακας ο θησαυρός. Η πραγματικότητα που ζούμε τους διαψεύδει δραματικά.Η Λ.Σ. έχει τοποθετηθεί αναλυτικά στην συνεδρίαση του Δ.Σ. για αυτό το θέμα.(βλέπε http://laikisyspeirosi.com/σβακ/ ).

Ολόκληρη η συνεδρίαση του Δ.Σ. στο http://laikisyspeirosi.com/σβακ-video/

Θα επιμείνουμε όμως άλλη μια φορά ότι:

· Η ποιότητα ζωής των κατοίκων βελτιώνεται με έργα και όχι με σχέδια επί χάρτου, δημόσιες σχέσεις και βραβεία.

· Τα έργα για να γίνουν απαιτούν χρήματα, που το κεντρικό κράτος στερεί από τους Δήμους.

· Χωρίς περιφερειακό δρόμο στην Ηγουμενίτσα, «χαΐρι και προκοπή» δεν πρόκειται να δούμε ποτέ στο κυκλοφοριακό.

· ΣΒΑΚ με το παραλιακό μέτωπο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι παραλιακοί δρόμοι, να ανήκει στην «ΟΛΗΓ Α.Ε.» δεν μπορεί να υπάρξει.

Με αυτές τις θέσεις καλούμε τους κατοίκους του Δήμου μας να αγωνισθούμε μέσα από τα σωματεία τους, τους Μ.Φ. , επιτροπές αγώνα κλπ.

Η ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις εκλογές του Μάη είναι προϋπόθεση για να αναπτυχθούν τέτοιοι αγώνες.

Τέλος μια και ψηφίζουμε και για το Ευρωκοινοβούλιο τον Μάη να επαναλάβουμε από την τοποθέτηση μας στο Δ.Σ.

«Είναι αλήθεια ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι κατά αυτής της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας κρατών, της Ε.Ε. Είναι αλήθεια ότι τα προγράμματα βιτρίνας και διαφήμισης της ιμπεριαλιστικής αυτής ένωσης, ότι τάχατες ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, τα καταψηφίζουμε. Ένα τέτοιο πιστεύουμε ότι είναι και το σημερινό (ΣΒΑΚ). Ορισμένα άλλα προγράμματα τα αντιπαλεύουμε με όση δύναμη έχουμε ,όπως λ.χ. το ξεπούλημα του λιμανιού. Έργα όμως από προγράμματα της Ε.Ε . που βοηθούν λαό και τον τόπο δεν έχουμε λόγο να τα αντιπαλεύουμε ,άλλωστε η χρηματοδότηση τους προκύπτει από την άγρια φορολόγηση των λαών της Ε.Ε. Έχουμε κατά καιρούς προτείνει τέτοια έργα όπως αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά κλπ. ,τα οποία όμως δεν είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε. γιατί υπακούουν στην αρχή «κόστους οφέλους» .Για αυτό προτείνουμε την διεκδίκηση της χρηματοδότησης του περιφερειακού δρόμου της Ηγουμενίτσας και από προγράμματα της Ε.Ε.»

Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας πρέπει να οδηγούν και σε πολιτικά συμπεράσματα. Άρα και η στάση της Ε.Ε. σε αυτά πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για της Ευρωεκλογές.

Για την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας
Read More »
ΔΩΡΗΣ ΔΗΜΑΣ: ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΔΩΡΗΣ ΔΗΜΑΣ: ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΑΝΘΡΑΚΑΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2019 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ξεκίνησε πιλοτικά, η τοποθέτηση υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων

Τρίτη, Απριλίου 16, 2019


Ξεκίνησε πιλοτικά, η τοποθέτηση υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων στην Ηγουμενίτσα στα εξής τρία σημεία: 1) Λαϊκή Αγορά Ηγουμενίτσας, 2) επί της Κύπρου κοντά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και 3) στην διασταύρωση Κύπρου με Δαγκλή.
Πρόκειται για ένα έργο του οποίου η ολοκλήρωση θα βελτιώσει την αισθητική εικόνα της πόλης, θα προστατεύσει τη δημόσια υγεία και θα προσφέρει αποτελεσματικότερη διαχείριση των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ξεκίνησε πιλοτικά, η τοποθέτηση υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων Ηγουμενίτσα: Ξεκίνησε πιλοτικά, η τοποθέτηση υπογειοποιημένων κάδων απορριμμάτων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2019 Rating: 5

Στα λουτρά Πόζαρ ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Απριλίου 16, 2019

Read More »
Στα λουτρά Πόζαρ ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Στα λουτρά Πόζαρ ο Ορειβατικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2019 Rating: 5

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νεολαίας και Αθλητισμού Αλκιβιάδης Λάμπρου συγχαίρει την ομάδα του Σουλίου

Τρίτη, Απριλίου 16, 2019


Πολλά Συγχαρητήρια στους ποδοσφαιριστές, τον προπονητή και το Διοικητικό Συμβούλιο της Α.Ε. Σούλι Παραμυθιάς για την κατάκτηση τού Κυπέλλου της Ε.Π.Σ. Θεσπρωτίας.
Το Σούλι με την πορεία του τόσα χρόνια, αποδεικνύει σε όλους μας, ότι δεν χρειάζονται πολλά λεφτά για να πρωταγωνιστείς.
Η Υπομονή, η Επιμονή, η αξιοποίηση των Θεσπρωτών ποδοσφαιριστών και οι βαθιές ρίζες, σε φτάνουν στην κορυφή βήμα βήμα.
Βαθιές ρίζες που και ο ηττημένος του τελικού της Τετάρτης Α.Ε. Μαυρουδίου, φαίνεται ότι έχει ήδη καταφέρει να τοποθετήσει, με την εκπληκτική δουλειά αξιόλογων ανθρώπων στην Διοίκηση, το προπονητικό τιμ και την ποδοσφαιρική ομάδα της.
Συγχαρητήρια σε όλους σας.
Τα τελευταία χρόνια μας έχετε διδάξει πάρα πολλά.
Μας δίνεται ελπίδες και χαιρόμαστε να είμαστε δίπλα σας.
Συνεχίστε την καλή δουλειά και θα μας βρείτε πάντα αρωγούς στην προσπάθειά σας.

Αντιπεριφερειάρχης Νεολαίας και Αθλητισμού
Αλκιβιάδης Λάμπρου
Read More »
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νεολαίας και Αθλητισμού Αλκιβιάδης Λάμπρου συγχαίρει την ομάδα του Σουλίου Ο Αντιπεριφερειάρχης Νεολαίας και Αθλητισμού Αλκιβιάδης Λάμπρου συγχαίρει την ομάδα του Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2019 Rating: 5

Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Συμμετοχή στην καταγραφή Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 2019

Τρίτη, Απριλίου 16, 2019


Το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας, στα πλαίσια των προσπαθειών του για την ενίσχυση της τουριστικής προβολής για όλες τις περιοχές του νομού, καθώς και της στήριξης προς τους πολιτιστικούς φορείς και τις κοινότητες που προτίθενται να διοργανώσουν εκδηλώσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο, τους καλεί να κοινοποιήσουν τις προγραμματιζόμενες δράσεις τους στο Επιμελητήριο.

Σκοπός της ενημέρωσης αυτής είναι η δημιουργία ημερολογίου εκδηλώσεων που θα προβληθεί στην Τουριστική Ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.thesprotia-holidays.gr, για την ενημέρωση των επισκεπτών μας.

Η ενημέρωση για τις εκδηλώσεις (π.χ Πανηγύρι Φασκομηλιάς, Εορτή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος , 05 και 06 Αυγούστου) θα πρέπει να αποσταλεί εγγράφως στο email: mitroa2@e-thesprotias.gr ή στο fax: 2665029489, και να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του υπεύθυνου επικοινωνίας με το τηλέφωνο του.

Η Τουριστική μας Ιστοσελίδα, αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για την προβολή του νομού, λειτουργεί σε έξι γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Ρώσικα, Σέρβικα και Βουλγάρικα) και ουσιαστικά απαντά σε βασικά ερωτήματα του επισκέπτη, όπως:
- Πως θα έρθω;
- Που θα μείνω;
- Τι θα δω; (Παραλίες, Βυζαντινά Μνημεία – Μονές, Αρχαιολογικοί Χώροι – Μουσείο, Λαογραφικά Μουσεία)
- Που θα φάω;
- Τι δραστηριότητες μπορώ να κάνω;
- Που θα διασκεδάσω;
- Που θα νοικιάσω μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, σκάφη) κ.α.

Εκ της Διοικήσεως
Του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας
Read More »
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Συμμετοχή στην καταγραφή Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 2019 Επιμελητήριο Θεσπρωτίας: Συμμετοχή στην καταγραφή Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 2019 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2019 Rating: 5

Μέλη του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ φύτευσαν λουλούδια στο 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Απριλίου 16, 2019


Την Τετάρτη 10 Απριλίου, μέλη, γονείς και προσωπικό του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ (Ανοιχτή Θεραπευτική Κοινότητα και Συμβουλευτικός Σταθμός Ηγουμενίτσας) σε συνεργασία με καθηγητές και μαθητές του σχολείου, πραγματοποίησαν παρέμβαση στο 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας που αφορούσε στον καλλωπισμό του προαύλιου χώρου του σχολείου όπως το βάψιμο, η φύτευση λουλουδιών, η διαγράμμιση αθλητικών χώρων κ.α.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στη βάση της φιλοσοφίας των θεραπευτικών πρακτικών του ΚΕΘΕΑ που συνιστά την ανάπτυξη ουσιαστικών σχέσεων με τις τοπικές κοινωνίες, την παρότρυνση και υποστήριξη των μελών των θεραπευτικών κοινοτήτων για συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής, καθώς και την ευαισθητοποίηση - κινητοποίηση της σχολικής κοινότητας.

Read More »
Μέλη του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ φύτευσαν λουλούδια στο 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας Μέλη του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ φύτευσαν λουλούδια στο 1ο ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2019 Rating: 5

Μιχάλης Κάτσινος: Ήρθε ο καιρός να περάσουμε απο την θεωρία στην πράξη

Τρίτη, Απριλίου 16, 2019


Στις 26 Μαϊου, με την ψήφο μας, δίνουμε την δυνατότητα στην νέα γενιά του τόπου μας να δημιουργήσει κάτι καινούργιο. Απορρίπτοντας τις πρακτικές των αλληλοκατηγοριών και της αποφυγής των ευθυνών. Επέλεξα να κριθώ από τους συμπολίτες μου παραθέτοντας μόνο τις προτάσεις και τα πιστεύω μου. Αυτό το ήθος πρέπει να εισάγει η νέα γενιά στον πολιτικό διάλογο. Αυτό το ήθος είναι που με κάνει να πιστεύω στις δυνατότητες μου. Μπορώ και θέλω να είμαι η φωνή της Θεσπρωτίας στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σε αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο ακούστηκαν πάρα πολλές υποσχέσεις. Τώρα ήρθε ο καιρός να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη. Χωρίς ιδεοληψίες, αλλά με την ιδεολογία να λειτουργεί πάντα ως πυξίδα που δείχνει την κατεύθυνση.

Σε αντίθεση με τις θητείες των διοικούντων, τα προβλήματα της περιφέρειας Ηπείρου δεν τελειώνουν όταν περάσουν 4 χρόνια. Ζητούμενο λοιπόν είναι οι λύσεις που θα δίνουμε να είναι λύσεις τόσο για το σήμερα όσο και για το αύριο. Για να γίνει αυτό θα πρέπει η Περιφέρεια Ηπείρου να λειτουργεί αξιοκρατικά. Για αυτό τον λόγο ζητώ την ψήφο των πολιτών στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Για να επαναφέρουμε την αξιοκρατία στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Κάτσινος Μιχάλης
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ‘ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΛΟΝ’

Read More »
Μιχάλης Κάτσινος: Ήρθε ο καιρός να περάσουμε απο την θεωρία στην πράξη Μιχάλης Κάτσινος: Ήρθε ο καιρός να περάσουμε απο την θεωρία στην πράξη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2019 Rating: 5

Επίσκεψη στο ΑΝΩ ΧΩΡΑ, μαθητών του τμήματος «Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής» του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Απριλίου 16, 2019


Την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη επίσκεψη των σπουδαστών των Β’ και Δ’ εξαμήνων του τμήματος «Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής» του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας υπό τη συνοδεία του εκπαιδευτή του τμήματος κ. Αριστοτέλη Σκορδά στο αμφίδρομο κλειστού τύπου πλοίο «ΑΝΩ ΧΩΡΑ ΙΙ».

Οι σπουδαστές μας επισκέφθηκαν τους χώρους διακυβέρνησης του πλοίου, όπου έλαβαν πλήρη ενημέρωση για τη λειτουργία του πλοίου, τους κανόνες και πρότυπα ασφαλείας, καθώς και λεπτομέρειες χειρισμού του πλοίου από τον Υποπλοίαρχο κ. Δημήτριο Διαμαντόπουλο.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πλοίαρχο κ. Παναγιώτη Κατσάμπα , τον Υποπλοίαρχο κ. Δημήτριο Διαμαντόπουλο καθώς και όλο το πλήρωμα του πλοίου για τη φιλοξενία τους.

Η Διεύθυνση του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας
Read More »
Επίσκεψη στο ΑΝΩ ΧΩΡΑ, μαθητών του τμήματος «Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής» του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας Επίσκεψη στο ΑΝΩ ΧΩΡΑ, μαθητών του τμήματος «Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής» του Δ.ΙΕΚ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2019 Rating: 5

Το πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης Παππά - Ραγκούση στην Θεσπρωτία

Τρίτη, Απριλίου 16, 2019

 
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Νίκου Παππά -Γιάννη Ραγκούση στην Θεσπρωτία την Τρίτη 16-4-2019 .

11.00-11-30 Επίσκεψη σε Γλυκύ
11.30-12.30 Επίσκεψη σε χωριά του Δήμου Σουλίου (Σκάνδαλο, Σεβαστό)
13.30 Άφιξη στην Ηγουμενίτσα - βόλτα στον πεζόδρομο
20.00 Κεντρική ομιλία στο Πάνθεον
Read More »
Το πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης Παππά - Ραγκούση στην Θεσπρωτία Το πρόγραμμα της σημερινής επίσκεψης Παππά - Ραγκούση στην Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2019 Rating: 5

Συνέντευξη με τον Υποψήφιο Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο

Τρίτη, Απριλίου 16, 2019


Υποψήφιος ευρωβουλευτής. Πως αποφασίσατε μια τέτοια υποψηφιότητα;
Όλα ξεκινούν από την προσπάθεια να βάλουμε το πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης το θέμα της «ανεξάρτητης διαβίωσης». Στην προσπάθεια μας αυτή, συναντηθήκαμε με τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, στην Νέα Δημοκρατία όμως με τον ίδιο τον πρόεδρο, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, βρήκα την καλύτερη γνώση, ουσιαστική ενημέρωση για τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές στο ζήτημα της πρόσβασης και του θεσμού του συνοδού-βοηθού. Κάναμε μια πολύ ουσιαστική κουβέντα που εντέλει δεν περιορίστηκε στα ζητήματα τα δικά μας αλλά μιλήσαμε και για τα ζητήματα των νέων επιστημόνων, την φυγή των νέων στο εξωτερικό, τις προοπτικές για την επόμενη μέρα της Ελλάδας μας. Όλα αυτά δημιούργησαν ένα θετικό κλίμα. Μια προδιάθεση θετική. Συναντηθήκαμε μετά πολλές φορές έξω από την Πειραιώς. Και μετά ήρθε και η πρόταση….Ενθουσιάστηκα! Και τώρα, φτερά στα πόδια, που λέμε!

Είστε η χαρακτηριστική περίπτωση δύναμης και θέλησης. Μέσα από την πολιτική σας ενασχόληση πιστεύετε ότι θα περάσετε τα μηνύματα που θέλετε στην κοινωνία;
Δεν είμαι κάτι ιδιαίτερο, είμαι απλώς ο Στέλιος που έτυχε σε εμένα να πάσχω από μυϊκή ατροφία. Από εκεί και πέρα, έκανα την προσπάθεια μου κανονικά, ως παιδί, μαθητής, φοιτητής και σήμερα γιατρός. Μπαίνω στην διαδικασία των ευρωεκλογών γιατί πιστεύω πως οι κοινωνίες δεν αποτελούνται από ανθρώπους που περπατούν μόνο αλλά αποτελείται από ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Με την παρουσία μου θέλω να βάλω στο ευρωπαϊκό τραπέζι ζητήματα πρόσβασης, το θέμα της ανεξάρτητης διαβίωσης και το θέμα του θεσμού του συνοδού αλλά ως ισότιμο μέλος της κοινωνίας μας, θέλω να μιλήσω και για αυτά που απασχολούν κάθε νέο άνθρωπο, κάθε νέο εργαζόμενο. Την έλλειψη προοπτικών, τις ελπίδες που χάνονται, την φυγή των νέων στο εξωτερικό αλλά και να μιλήσω για εκείνους που μένουν πίσω και παλεύουν. Για τον Πολιτισμό, που αποτελεί για μας συνώνυμο της Ελληνικής Παιδείας. Και φυσικά, για τη δημόσια υγεία και την Ψυχική Υγεία, που τα τελευταία χρόνια την βιώνω καθημερινά ως ψυχίατρος και διαπιστώνω κενά και σημαντικές υστερήσεις.

Πως σας αντιμετωπίζουν από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας;
Με ενθουσιασμό αλλά και με σκεπτικισμό. Ο ενθουσιασμός έχει να κάνει με το γεγονός πως είμαι ένας άνθρωπος εκτός πολιτικής. Ένας γιατρός που λειτουργεί στο ΕΣΥ. Ένα άτομο με αναπηρία, βγαίνει μπροστά. Αυτό είναι το θετικό, της υπόθεσης. Ο σκεπτικισμός από την άλλη έχει να κάνει με την ερώτηση: «ρε Στέλιο τι δουλειά έχεις εσύ με αυτά τώρα;» και την άκουσα και από τους φίλους μου, για να σας πω την αλήθεια. Όμως αυτή είναι η δική μου εσωτερική ανάγκη, να βγω μπροστά. Να πάρω πρωτοβουλίες. Θέλω να έχω ήσυχη την συνείδηση μου ότι έκανα κάτι για την πατρίδα μου, για την Ελλάδα μας. Ότι έκανα κάτι για να βοηθήσω τον συνάνθρωπό μου.

Πως έχετε βιώσει την αντιμετώπιση των ΑμεΑ στη χώρα, όχι μόνο ο ίδιος ως ΑμεΑ αλλά και ως γιατρός;
Ξέρετε θα σας πω μόνο ένα πράγμα. Η κοινωνία μας για πολλά χρόνια αντιμετώπιζε τον ανάπηρο συνάνθρωπό μας με λύπηση αλλά και με αδιαφορία. Λύπηση για αυτό που έπαθε, αδιαφορία γιατί θεωρούσε πως δεν είναι ενεργό μέλος της κοινωνίας. Αυτό άλλαξε. Και άλλαξε με πολλές προσπάθειες πριν από μένα. Καθημερινά, αποδεικνύουμε πως το αμαξίδιο δεν είναι εμπόδιο αλλά το μέσο μας για να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Καθημερινά πλέον συναντούμε ανθρώπους με αναπηρία να είναι γιατροί, δικηγόροι, τεχνίτες, αθλητές και ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ! Να είναι κοινώς ενεργά και ισότιμα μέλη της κοινωνίας των ανθρώπων. Εξάλλου πάντα θα πιστεύω πως δεν γεννιούνται ανάπηροι οι άνθρωποι αλλά οι κοινωνίες κατασκευάζουν τις αναπηρίες. Σκοπός μου είναι να καταφέρω να πάψει να κοιτάζει το αμαξίδιο αλλά την αξία του ανθρώπου.

Θα μπορούσε να αλλάξει κάτι; Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει άμεσα;
Κοιτάξτε, το πρωταρχικό πρόβλημα είναι η πρόσβαση και στην συνέχεια η έλλειψη πρόβλεψης για το ζήτημα της ανεξάρτητης διαβίωσης.
Τι θέλω να πω; Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, ακόμα και σήμερα γνωρίζετε πως υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που δεν έχουν πρόβλεψη για είσοδο ατόμων με αναπηρία. Υπάρχουν πεζοδρόμια στα οποία δεν χωράει να περάσει το αμαξίδιο, ή μητέρες με καρότσια με τα παιδιά τους ή οι ηλικιωμένοι. Αυτά λοιπόν, είναι Παιδεία για μένα. Να μην κλείνεις την ράμπα που είναι για κάποιους συνανθρώπους σου η έξοδος τους στην κοινωνία.
Τώρα όσο αναφορά το ζήτημα της ανεξάρτητης διαβίωσης, πρέπει να το υιοθετήσουμε και στην Ελλάδα. Είναι μια πρακτική που δίνει επί της ουσίας την «αξιοπρέπεια» που πρέπει σε κάθε άνθρωπο.
Έχει να κάνει, με την ελευθερία να ζεις και να λειτουργείς όπως επιλέγεις χωρίς να επιβαρύνεις τους δικούς σου ανθρώπους και τους φίλους.

Είστε ιδρυτής του i-Living, ενός δικτύου-οργανισμού για την ανεξάρτητη διαβίωση. Τι είναι η «ανεξάρτητη διαβίωση» και ο «προσωπικός βοηθός»;
Όλα ξεκίνησαν το 2008 με αφετηρία την πίστη μου ότι μπορεί να εφαρμοστεί η φιλοσοφία της ανεξάρτητης διαβίωσης και του προσωπικού βοηθού και στην Ελλάδα. Η ανεξάρτητη διαβίωση είναι ο οδηγός, ο τρόπος ώστε κάθε άνθρωπος με αναπηρία να ζει όπως επιλέγει ο ίδιος. Το μόνο που στέκεται εμπόδιο στην εμπέδωση αυτού του πανανθρώπινου δικαιώματος είναι η ίδια η κοινωνία, που δεν αποδέχεται τους ανθρώπους με αναπηρία. Και να τους δείξει πως υπάρχει ένας καλύτερος τρόπος διαβίωσης, που δημιουργεί ενεργητικούς και παραγωγικούς πολίτες. Γι’ αυτό δημιουργήθηκε ο ‘’i-Living’’ , με σκοπό να κινητοποιήσει την κοινωνία, αλλά και την Πολιτεία και τους ίδιους τους ανθρώπους με αναπηρία.
Αυτό περνά μέσα από την έννοια της «Προσωπικής Βοήθειας». Υπάρχουνε άνθρωποι που για να ζήσουνε με μεγαλύτερη ανεξαρτησία χρειάζονται υποστήριξη στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως κι εγώ. Η ανεξάρτητη διαβίωση και ο προσωπικός βοηθός αποτελούν κατ’ εμέ βασικές προϋποθέσεις ώστε μια κοινωνία να είναι πραγματικά σύγχρονη και δίκαιη.

Η στάση της αλβανικής κυβέρνησης τον τελευταίο καιρό έχει καταστεί προκλητική προς την χώρα μας. Πολλοί θεωρούν πως αυτό αποτελεί το προοίμιο για την ανακίνηση του Τσάμικου. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με αυτό;
Πράγματι η αλβανική κυβέρνηση εμφανίζεται να είναι προκλητική προς την χώρα μας και επιθετική προς την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου. Η προκλητικότητα αυτή είναι προϊόν τόσο της προσέγγισης της κυβέρνησης Ράμα με ακραία εθνικιστικά στοιχεία όσο και της ανεκτικής στάσης που επιδεικνύει η Ελλάδα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την ασυνάρτητη εξωτερική πολιτικής της. Δεν μπορώ να γνωρίζω αν η παρούσα ή κάποια επόμενη αλβανική κυβέρνηση θα ανακινήσει το Τσάμικο όμως η άποψη μου είναι ξεκάθαρη. Δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα. Δεν υφίσταται ζήτημα αποζημιώσεων ή επιστροφής περιουσιών των Τσάμηδων.
Αν υφίσταται κάποιο ζήτημα αυτό είναι της προστασίας των βορειοηπειρωτών και του σεβασμού των δικαιωμάτων και των περιουσιών τους. Αν η Αλβανία επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις γειτονίας με την Ελλάδα, αν επιθυμεί να υπάρχει προοπτική ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκαταλείψει τους αλυτρωτισμούς και να δυναμιτίζει το κλίμα με ανύπαρκτα ζητήματα. Τα εθνικά θέματα ήταν και θα είναι ψηλά στις προτεραιότητες μου στην Ευρωβουλή γιατί το να εκπροσωπείς και να την χώρα και το έθνος σου αποτελεί την ύψιστη τιμή και υποχρέωση.

Read More »
Συνέντευξη με τον Υποψήφιο Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο Συνέντευξη με τον Υποψήφιο Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Απριλίου 16, 2019 Rating: 5

Σελίδες