Θα υπάρξουν «εκπλήξεις» στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας;

Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022
Θα υπάρξουν «εκπλήξεις» στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας;


Μετά τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, σε ιδιώτες οδηγείται το λιμάνι της Καβάλας, το οποίο είναι το πρώτο από τα περιφερειακά λιμάνια που ιδιωτικοποιείται.
Πιο συγκεκριμένα, για 40 χρόνια παραχωρείται το εμπορικό λιμάνι Φίλιππος Β’, το οποίο βρίσκεται έξω από τη πόλη.
Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό κατατέθηκε 1 μόνο δεσμευτική προσφορά από το κοινοπρακτικό σχήμα BLACK SUMMIT – EFA GROUP – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Όπως ανέφεραν στο metaforespress.gr ναυτιλιακοί αναλυτές, «το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας έχει περιορισμένες δυνατότητες, οπότε η κατάθεση μίας δεσμευτικής προσφοράς δεν εκπλήσσει».
Πλέον, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας.

Στις 5 Μαΐου, σύμφωνα με το τωρινό χρονοδιάγραμμα, κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για την Αλεξανδρούπολη.
Δικαίωμα κατάθεσης προσφορών έχουν τα σχήματα QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT, η κοινοπραξία CAMERON S.A – GOLDAIR CARGO AE – BOLLORE AFRICA LOGISTICS, η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο ΟΛΘ.
Η (γεωπολιτική) σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, έπειτα και από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.
Με γνώμονα αυτό, εικάζεται ότι δεσμευτική προσφορά θα καταθέσουν τα σχήματα, τα οποία περιέχουν και αμερικανικά συμφέροντα, δηλαδή η QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT και η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, τα περισσότερα μέλη της οποίας κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά για την Καβάλα.
Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS κάνει «δεύτερες» σκέψεις.
Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, βέβαιη θεωρείται η κατάθεση προσφοράς από το σχήμα CAMERON S.A – GOLDAIR CARGO AE – BOLLORE AFRICA LOGISTICS, ενώ ο ΟΛΘ φαίνεται ότι θα απέχει, όπως στην Καβάλα.

Αντίστοιχα, για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας οι δεσμευτικές προσφορές υπολογίζονται έως τα τέλη Ιουνίου.
Δικαίωμα κατάθεσης προσφορών έχουν τα σχήματα ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, PORTEK INTERNATIONAL PRIVATE LTD, QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT, ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ ΑΕ, η κοινοπραξία ARCHIRODON GROUP N.V.- ANEK & ΟΜΙΛΟΣ TRIDENT HELLAS, η κοινοπραξία GRIMALDI EUROMED – MΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ Α.Ν.Ε. και ο ΟΛΘ.
Σύμφωνα με τους ναυτιλιακούς αναλυτές που συνομίλησε το metaforespress.gr, «στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ίσως κατατεθούν οι περισσότερες δεσμευτικές προσφορές».
Αρκετοί θεωρούσαν ως φαβορί τον ιταλικό όμιλο Grimaldi, αλλά μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν στο πλοίο Euroferry Olympia, ίσως να μην επαληθευτούν.
Για την Ηγουμενίτσα φαίνεται ότι ίσως κατέβει ο ΟΛΘ, αλλά και σχήματα ελληνικών συμφερόντων.
Σημειώνεται ότι σε Ηγουμενίτσα και Αλεξανδρούπολη οι διαγωνισμοί είναι πλειοδοτικοί και ότι πωλείται το 67% των λιμένων.
Read More »
Θα υπάρξουν «εκπλήξεις» στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας; Θα υπάρξουν «εκπλήξεις» στους διαγωνισμούς για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας; Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022 Rating: 5

493 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022
493 νέα κρούσματα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 63
ΠΕ Θεσπρωτίας 37
ΠΕ Ιωαννίνων 312
ΠΕ Πρέβεζας 81

Read More »
493 νέα κρούσματα στην Ήπειρο 493 νέα κρούσματα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Κακόβουλες ενέργειες κατά του περιβάλλοντος

Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022
Ηγουμενίτσα: Κακόβουλες ενέργειες κατά του περιβάλλοντοςΕικόνες ντροπής και ασέβειας προς το περιβάλλον παρατηρήθηκαν στο δάσος Ηγουμενίτσας, στη θέση «Εικόνισμα-Τσιπουρίκι», με αυθαίρετη εναπόθεση σκουπιδιών πλησίον του δασικού δρόμου.

Δυστυχώς κάποιοι συμπολίτες μας με προφανές έλλειμμα παιδείας και περιβαλλοντικής συνείδησης εναπόθεσαν αυθαίρετα και εντελώς αψυχολόγητα τα σκουπίδια τους στο δάσος, δημιουργώντας εστία μόλυνσης και κίνδυνο πυρκαγιάς, καταδικάζοντας παράλληλα όλους εμάς στη θέα εικόνων που δεν χαρακτηρίζουν μια πολιτισμένη κοινωνία.

Καλούμε τους πολίτες, σε περίπτωση που εντοπίσουν τους υπαίτιους παρόμοιων ενεργειών, να ενημερώσουν τον Δήμο, τη Διεύθυνση Δασών ή την Αστυνομία, ώστε να αποτραπούν κακόβουλες πράξεις που αμαυρώνουν την εικόνα του τόπου μας, απειλούν το περιβάλλον και προσβάλλουν τους συμπολίτες μας.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Κακόβουλες ενέργειες κατά του περιβάλλοντος Ηγουμενίτσα: Κακόβουλες ενέργειες κατά του περιβάλλοντος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022 Rating: 5

Συλλήψεις δύο ημεδαπών με 10 γραμμάρια ηρωίνη και 2 γραμμάρια κοκαΐνη

Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022
Συλλήψεις δύο ημεδαπών με 10 γραμμάρια ηρωίνη και 2 γραμμάρια κοκαΐνη


Συνελήφθησαν χθες (28-02-2022) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων δύο ημεδαποί για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, σε αστυνομικό έλεγχο που διενεργήθηκε στους κατηγορούμενους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην κατοχή του ενός (2) νάιλον συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού βάρους (2) γραμμαρίων, ενώ στην κατοχή του άλλου συσκευασία με ηρωίνη βάρους (9,9) γραμμαρίων.
Read More »
Συλλήψεις δύο ημεδαπών με 10 γραμμάρια ηρωίνη και 2 γραμμάρια κοκαΐνη Συλλήψεις δύο ημεδαπών με 10 γραμμάρια ηρωίνη και 2 γραμμάρια κοκαΐνη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022 Rating: 5

Νέα σύλληψη Ιταλών κυνηγών στη Θεσπρωτία

Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022
Νέα σύλληψη Ιταλών κυνηγών στη ΘεσπρωτίαΗ αυτόφωρη διαδικασία ακολουθήθηκε σε βάρος δύο αλλοδαπών κυνηγών, που συνελήφθησαν από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου γιατί δεν κατείχαν άδειες θήρας, ώστε να ασκούν νομότυπα την θήρα στην περιοχή της Θεσπρωτίας.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην Τ.Κ Σκάνδαλου του Δήμου Σουλίου, όταν κατά την περιπολία και τον έλεγχο κλιμακίου της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής διαπιστώθηκε, ότι τα δύο άτομα είχαν εκδώσει μεν άδεια θήρας, η οποία όμως είχε τοπικό χαρακτήρα και αφορούσε στην περιοχή της Λαμίας, όπου είχε εκδοθεί.

Όπως διαπιστώθηκε στην πορεία και αφού ζητήθηκε συνδρομή και των Δασικών Υπηρεσιών, τα δύο άτομα είχαν ασκήσει θήρα στην περιοχή της Λαμίας πριν από κάποιες εβδομάδες, στη συνέχεια επέστρεψαν στη χώρα τους και πριν από λίγες ημέρες επέστρεψαν ξανά στην Ελλάδα, για να ασκήσουν θήρα, στην περιοχή της Θεσπρωτίας, αυτή τη φορά.

Όμως η τοπική άδεια θήρας που είχαν εκδώσει, αυτονόητα, δεν έχει ισχύ για καμία άλλη περιοχή της χώρας, πλην της περιοχής στην οποία εκδόθηκε και ως εκ τούτου ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. Αφού οδηγήθηκαν στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα παραπέμφθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Κατασχέθηκαν τα δύο κυνηγετικά όπλα, τα φυσίγγια που είχαν μαζί τους και οι άδειες θήρας.
Read More »
Νέα σύλληψη Ιταλών κυνηγών στη Θεσπρωτία Νέα σύλληψη Ιταλών κυνηγών στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022 Rating: 5

Μια πανοπλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022
Μια πανοπλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας 
Το καλοκαίρι του 1978, στο Προδρόμι Θεσπρωτίας, κοντά στην Παραμυθιά, ένας χειριστής εκσκαφέα, κατά τη διάνοιξη ενός αγροτικού δρόμου, έπεσε πάνω σε έναν απλό, αρχαίο τάφο. Η περιέργειά του όπως και των χωρικών, εύλογη. Όλοι τους μαζεύτηκαν πάνω από τον τάφο και με μια γκλίτσα προσπάθησαν να βγάλουν στην επιφάνεια ό,τι μπορούσαν. Και δεν ήταν ασήμαντα αυτά που ανακάλυψαν… Βέβαια κατά την πρόχειρη αυτή «ανασκαφή», οι ζημιές σε ευρήματα δεν αποφεύχθηκαν.

Λίγο αργότερα, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες θα έπιαναν δουλειά και θα διαπίστωναν ότι επρόκειτο για έναν τάφο του 4ου αι. π.Χ. με σημαντικά ευρήματα τόσο από επιστημονική όσο και από καλλιτεχνική άποψη. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν έναν πλήρη στρατιωτικό εξοπλισμό, μεταλλικό κυρίως, και κτερίσματα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο τάφος ανήκε σε κάποιον αξιωματούχο, διακεκριμένο νεαρό πολεμιστή που έχασε τη ζωή του σε κάποια μάχη στην περιοχή.

Τα ευρήματα; Δύο κράνη, ένας θώρακας, ένα ξίφος με τη θήκη του, μια χάλκινη τεφροδόχος κάλπη, κομμάτια από δύο διαφορετικά στεφάνια με χάλκινα φύλλα και πήλινους καρπούς από μυρτιά και βελανιδιά, επιχρυσωμένα. Σήμερα, το σύνολο του οπλισμού, και δη η πανοπλία, από τον τάφο του Προδρομίου αποτελεί βασικό έκθεμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας (σ.σ. πριν την ανέγερση και λειτουργία του Μουσείου το 2009, η μεταλλική πανοπλία φιλοξενούνταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας).

Για τον θώρακα της πανοπλίας, ο αρχαιολόγος Άγγελος Χωρέμης (1936-2002), ο οποίος είχε εργαστεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, είχε γράψει: «Η επιφάνειά του αποδίδει με θαυμαστή ακρίβεια τη διάπλαση του ανθρώπινου σώματος, ιδίως τη στομαχική και κοιλιακή χώρα. Οι θηλές του στήθους είναι πρόσθετες χρυσές. Ο θώρακας αυτός είναι πολύ σημαντικό εύρημα γιατί, απ’ όσο γνωρίζω, ο τύπος του πλαστικού θώρακα μάς ήταν γνωστός μόνον από γλυπτά, από την αγγειογραφία και τις τοιχογραφίες. Ο θώρακας του Προδρομιού είναι τώρα ο δεύτερος σιδερένιος θώρακας, που μάς σώθηκε από την αρχαία Ελλάδα, μετά τον θώρακα από τον βασιλικό τάφο της Βεργίνας, που είναι όμως διαφορετικού τύπου»…

Από τα δύο κράνη που βρέθηκαν, το ένα είναι σιδερένιο με ασημένια επένδυση, ενώ το σιδερένιο ξίφος έχει λαβή σε μορφή πτηνού. 
Συντακτης: Βαρβαρα Αγγελη 

Βιβλιογραφία
*Χωρέμης Άγγελος, «Μετάλλινος οπλισμός από τον τάφο στο Προδρόμι της Θεσπρτίας». Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών, 1980
*Οδηγός Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας
Read More »
Μια πανοπλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Μια πανοπλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022 Rating: 5

Στο 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας η ΘΕΑΤΟ

Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022
Στο 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας η ΘΕΑΤΟ


Στο 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας θα βρεθεί η ΘΕΑΤΟ και το «σ΄ Άρκας Πνεύμα» του Γιάννη Δημάκα.
Το 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί από 17 έως 26 Μαρτίου 2022 και διοργανώνεται απο την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Στην σχετικη ανακοίνωση η ΘΕΑΤΟ αναφέρει:
Πρόκριση της ΘΕΑΤΟ στο 37ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας που διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού, από 17 έως 26 Μαρτίου, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.
Έτσι λοιπόν την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022 , στις 8.30 η παράσταση «σΆρκας Πνεύμα» που είναι βασισμένη σε σκίτσα του Αρκά , με επιμέλεια κειμένου και σκηνοθεσία Γιάννη Δημάκα θα ταξιδέψει στο μεγαλύτερο και μακροβιότερο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου .
Η επιλογή μας εκτός του ότι από μόνη της αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία για την ομάδα μας , μας γεμίζει χαρά και μας εμπνέει , μας δίνει δύναμη και σιγουριά να συνεχίσουμε το δικό μας μοναδικό ταξίδι στον κόσμο του θεάτρου στο οποίο συνταξιδιώτες είστε εσείς οι θεατές μας.
Η ΘΕΑΤΟ 26 χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη της Παραμυθιάς , για τον Δήμο Σουλίου , την Θεσπρωτία αλλά και ακόμη πιο μακρυά για την Ήπειρο και σε όλη την Ελλάδα .
Η αποστολή που θα πλαισιώσει το νέο μας θεατρικό ταξίδι αποτελείται από τους ηθοποιούς:
Ματίνα Τζάκου, Δημήτρης Χρήστου, Σπυριδούλα Γόγολου, Άννιτα Δημητρίου , Πόπη Πατσιούρα, Μαρία Αναγνωστοπούλου , Γιάννης Δημάκας, Χρήστος Ευαγγελίδης και από την φίλια θεατρική ομάδα ΘΕΟΦΙΛ , Δημήτρης Σκεύης, Φένια Μυλωνά ,Πόπη Μπότου , Άννα Τέσσια.
Στην Τεχνική υποστήριξη η Χρυσάνθη Μάρκου .
Read More »
Στο 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας η ΘΕΑΤΟ Στο 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας η ΘΕΑΤΟ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό 6 παράνομους μετανάστες

Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022
Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό 6 παράνομους μετανάστεςΣτη σύλληψη έξι (06) αλλοδαπών καθώς και του 54χρονου αλλοδαπού διακινητή τους, προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, τα στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας του λιμένα στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο 54χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο, μετέφερε στο χώρο του επικαθήμενου τους έξι (06) αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τους μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό 6 παράνομους μετανάστες Ηγουμενίτσα: Είχε κρυμμένους στο φορτηγό 6 παράνομους μετανάστες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022 Rating: 5

Διακομιδή 69χρονου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα

Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022
Διακομιδή 69χρονου από την Κέρκυρα στην ΗγουμενίτσαΜε μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής διεκομίσθη, βραδινές ώρες χθες, από τον λιμένα ν. Κέρκυρας προς τον λιμένα Ηγουμενίτσας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, 69χρονος, ο οποίος έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.
Read More »
Διακομιδή 69χρονου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Διακομιδή 69χρονου από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 01, 2022 Rating: 5

Σελίδες