Τέλος το μπλόκο των αγροτών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


Την απόσυρση των τρακτέρ από το λμάνι της Ηγουμενίτσας, ανακοίνωσε πριν από λίγο, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού Ηλίας Μπάλλος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Ηλίας Μπάλλος μιλώντας στο itv, η απόσυρση των τρακτέρ, δεν σημαίνει πως είναι θετικοί οι αγρότες σε όσα προέκυψαν από την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ενώ σημείωσε πως ο αγώνας θα συνεχιστεί με άλλες μορφές αντιδράσεων.

Τέλος, αναφερόμενος στον Βουλευτή Θεσπρωτίας Μάριο Κάτση που λιγο πριν ήταν επισης στο itv, τον κάλεσε να μην ψηφίσει το ασφαλιστικό, καθώς θα είναι το τέλος του πρωτογενή τομέα.
 
Read More »
Τέλος το μπλόκο των αγροτών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Τέλος το μπλόκο των αγροτών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: "Πώς να αγαπώ και να αγαπιέμαι"

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


Πόσες φορές άραγε έχουμε βρεθεί σε δύσκολη θέση και δεν μπορούμε να διαχειριστούμε κάποια συναισθήματα που εκδηλώνουν τα παιδιά μας . 
 
Ελάτε τη Δευτέρα στις 18:30 στο Α' Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας στο βιωματικό εργαστήρι που διοργανώνουν οι δάσκαλοι Σισμανίδου Βασιλική (Α1), Παλπάνης Στέργιος (Β1) , Ρίζου Ευφροσύνη (Β2) και Μπούση Παναγιώτα (Δ1) σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Αριάδνη για τη διαχείριση συναισθημάτων μέσα στην οικογένεια με Θέμα "Πώς να αγαπώ και να αγαπιέμαι ". 
 
Για 5η συνεχόμενη χρονιά (έχει γίνει θεσμός πλέον) η υπεύθυνη του κέντρου , ψυχολόγος Άννα Παπαγιάννη , ανταποκρίνεται για ακόμη μια φορά (2η τη φετινή σχολική χρονιά) στο κάλεσμά μας και έρχεται στο φιλόξενο χώρο του σχολείου μας να μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις και τις εμπειρίες της. 
 
Ελάτε! Σας περιμένουμε να ανταλλάξουμε απόψεις και προβληματισμούς .
 
Όσοι γονείς δεν έχετε που να αφήσετε τα παιδιά σας μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας γιατί παράλληλα σε διπλανή αίθουσα θα υπάρχει χώρος δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά!
Read More »
Ηγουμενίτσα: "Πώς να αγαπώ και να αγαπιέμαι" Ηγουμενίτσα: "Πώς να αγαπώ και να αγαπιέμαι" Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Η πιο ελπιδοφόρα παρουσία του ελληνικού animation, η Ηγουμενιτσιώτισσα Έφη Παππά, ετοιμάζει νέο πρότζεκτ με θέμα την Κέρκυρα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


Με ιδιαίτερη χαρά το Be there! Corfu Animation Festival ανακοινώνει την παραγωγή ταινίας animation που υλοποιείται σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας.

Στην ταινία Το νησί που μάγεψε η θάλασσα (The Sea – Tranced Isle),για πρώτη φορά αποτυπώνεται η Κέρκυρα σε μια 19λεπτη ταινία 2D animation υπό την σκηνοθετική μπαγκέτα της Έφης Παππά. H Έφη Παππά είναι μεταπτυχιακή απόφοιτος της φημισμένης σχολής National Film & Television School (Μ. Βρετανία), και δημιουργός της πολυβραβευμένης διεθνώς ταινίας animation με κούκλες My Stuffed Granny (Η Γιαγιά μου είναι πάντα γεμάτη), που κέρδισε πρόσφατα το βραβείο καλύτερης ελλ. ταινίας animation 2015 από την ένωση κινουμένων σχεδίων ΑΣΙΦΑ Ελλάς.

Στο Νησί που μάγεψε η θάλασσα συνεργάζονται καλλιτέχνες από 5 χώρες (Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Τσεχία, Σλοβακία, Μαλαισία). Η ταινία εμπνέεται από τoν πολιτισμό και την ιστορία της Κέρκυρας μέσα από μια περιπέτεια αυτογνωσίας ενός Κερκυραίου μουσικού, σε σενάριο της Κατερίνας Γιαννάκου.

Η υπόθεση της ταινίας:

Ο Ερρίκος είναι νέος, ωραίος, Κερκυραίος και βιρτουόζος του φλερτ. Οι αδυναμίες είναι ανθρώπινες, είπαν κάποιοι. Τι γίνεται όμως όταν τα λάθη του παρελθόντος σε στοιχειώνουν με τρόπο τέτοιο που να αφοπλίζουν όλη σου την ύπαρξη;
Ένα ταξίδι στο κυνήγι της αυτογνωσίας, ένας μουσικός που δεν μπορεί να βγάλει νότα, ένας πληγωμένος έρωτας, μια επικριτική κοινωνία.
Συμβουλάτορας του γίνεται η ίδια η Κέρκυρα σε μια περιπέτεια που, με αφετηρία τον έρωτα, σαρώνει τον χρόνο και την ιστορία. Πώς θα καταφέρει ο ήρωας να αποδράσει από τον δικό του, προσωπικό λαβύρινθο;

Kινηματογραφικά γυρίσματα με ηθοποιούς έγιναν τον Μάιο του 2015 στην Κέρκυρα (κύριοι συντελεστές: Χριστόδουλος Κωτσίνας, Ιλεάνα Χανδρινού, Λία Κολυτά, Αλεξάνδρα Παγιατάκη, Αναστασία Τζιλιάνου).

Την κύρια επεξεργασία του υλικού έχουν αναλάβει οι Zuzana Brachaczková και Veronika Cacova (animation), Phui Jing Ling, Dalibor Kristek, Matus Vizar (backgrounds), Ίριδα Ζιόγκα (μοντάζ), Adrian Peckitt (δ/νση φωτογραφίας), Ηλέκτρα Φωτοπούλου (βοηθός σκηνοθέτη), David Pearce (μουσική), Νίκος Μασσαράς (ηχητικός σχεδιασμός-μίξη ήχου), ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση κρατά η ίδια η σκηνοθέτρια. Την συγγραφή συνοδευτικού εκπαιδευτικού οδηγού έχει αναλάβει η Μαρίνα Παπασωτηρίου, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης (Παράρτημα Κέρκυρας).

Η ταινία αποτελεί επεξεργασμένη και νέα εκδοχή project για την Κέρκυρα που είχε ενταχθεί στο πλαίσιο υλοποίησης του WP 4.2. του προγράμματος «I.C.E. Innovation, Culture and Creativity for a new Economy», το οποίο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό του έργου που έχει ενταχθεί στα Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας 2007 -2013 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από Εθνικούς Πόρους.

Η ταινία Το νησί που μάγεψε η θάλασσα βρίσκεται στο στάδιο της παραγωγής και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2016.
To Be there! Corfu Animation Festival είναι διεθνές διαγωνιστικό φεστιβάλ animation το οποίο διεξάγεται σε ετήσια βάση από το 2011 στην πόλη της Κέρκυρας από την μη κερδοσκοπική εταιρεία ANIMATE CORFU, έχοντας ολοκληρώσει 5 εκδόσεις. Αποτελεί το πρώτο φεστιβάλ animation στην Ελλάδα που εγκαινίασε διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους στο πρόγραμμά του, σε συνδυασμό με τα 2 υπόλοιπα διαγωνιστικά τμήματα (μικρού μήκους – φοιτητικές ταινίες animation). Έχει σταθερή συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, ενώ έχει συνεργαστεί με την Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων, τον Δήμο Κέρκυρας και θεσμικούς φορείς όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, την Πρεσβεία της Τσεχίας, την Πρεσβεία της Πολωνίας, την Πρεσβεία του Ισραήλ, την Πρεσβεία της Αργεντινής, και την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Ελλάδα. Έχει φιλοξενήσει καλλιτέχνες βραβευμένους με βραβείο Oscar και Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών, ενώ έχει φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Μιχ. Κακογιάννης, τον χώρο εκδηλώσεων Ιανός στην Αθήνα, και το Γαλλικό Ινστιτούτο (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Για την περίοδο 2015-16 έχει λάβει την πανευρωπαϊκή διάκριση EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) και συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα καλύτερα φεστιβάλ πολιτισμού της Ευρώπης.
Read More »
Η πιο ελπιδοφόρα παρουσία του ελληνικού animation, η Ηγουμενιτσιώτισσα Έφη Παππά, ετοιμάζει νέο πρότζεκτ με θέμα την Κέρκυρα  Η πιο ελπιδοφόρα παρουσία του ελληνικού animation, η Ηγουμενιτσιώτισσα Έφη Παππά, ετοιμάζει νέο πρότζεκτ με θέμα την Κέρκυρα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

ΤΩΡΑ- Κρατείται ο Διοικητής του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας!!! Ανακρίνεται από τους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ,για υπόθεση λαθρεμπορίου

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016

Αυτήν την ώρα κρατείται και ανακρίνεται από τους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ ο Διοικητής του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας,ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορείται για λαθρεμπόριο τσιγάρων. 
 
Η αρχική καταγγελία έκανε λόγο για δουλεμπόριο χωρίς όμως να έχει προκύψει κάτι τέτοιο μέχρι τώρα. 
 
Στο Λιμεναρχείο επικρατεί αναστάτωση λόγω του καίριου πόστου που κατέχει ο επικεφαλής αυτής της νευραλγικής υπηρεσίας.
Read More »
ΤΩΡΑ- Κρατείται ο Διοικητής του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας!!! Ανακρίνεται από τους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ,για υπόθεση λαθρεμπορίου ΤΩΡΑ- Κρατείται ο Διοικητής του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας!!! Ανακρίνεται από τους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ,για υπόθεση λαθρεμπορίου Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Εντοπισμός και κατάσχεση μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016Στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων, που πραγματοποιούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στον εντοπισμό και την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων και στη σύλληψη ενός 38χρονου ημεδαπού.

Συγκεκριμένα, σε γενόμενο έλεγχο στο φορτίο Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο ψυγείο, από προσωπικό της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών με τη συνδρομή στελεχών των Γραφείων Ασφάλειας και Ανάκρισης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, βρέθηκε επιμελώς κρυμμένη, ανάμεσα σε φορτίο ιχθύων, μεγάλη ποσότητα από λαθραία τσιγάρα, τα οποία ο συλληφθείς οδηγός του ανωτέρω οχήματος σκόπευε να μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το Φ/Γ όχημα και οι εντοπισθείσες ποσότητες τσιγάρων, οι οποίες ανέρχονται σε τριακόσια εβδομήντα χιλιάδες επτακόσια σαράντα πακέτα τσιγάρων, ενώ οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο διακόσια εξήντα οχτώ χιλιάδες τριακόσια έντεκα ευρώ και ογδόντα δύο λεπτά (1.268.311,82€) .
Read More »
Εντοπισμός και κατάσχεση μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) Εντοπισμός και κατάσχεση μεγάλης ποσότητας λαθραίων τσιγάρων στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

26-2-1913 - Σαν σήμερα η απελευθέρωση της περιοχής και της πόλης των Φιλιατών

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


« Όλα τα χρόνια της σκλαβιάς- νιάτα καημένα νιάτα μου
κι είκοσι χρόνια κλέφτης- νιάτα μου και λεβεντιά μου»

Στις 26 Φεβρουαρίου 1913 απελευθερώθηκαν οι Φιλιάτες. Την περιγραφή εκείνων των ημερών μας δίνει με ιστορικό σημείωμα, γραμμένο το 1915, ο Ξεχωρίτης Μηνά Μπάλλος.
Το σημείωμα αυτό το φύλαξε σαν κόρη οφθαλμού ο γιος του Χρήστος και το δημοσίευσε στην εφημερίδα «τα ΝΕΑ των Φιλιατών», στη μνήμη των ηρώων του καιρού εκείνου.

Το 1912- 13 ήμουν 21 χρονών που άκουγα τους μεγαλύτερους άντρες του χωριού που αναφέρονταν στα 16 χωριά και στα βάσανα που υπέστησαν όλα τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Τα 16 χωριά ήταν από τον Τσαμαντά μέχρι και του Κούτση και Κεραμίτσα, Μαλούνι, Κοκκινολιθάρι. Δε τα υπόλοιπα 9 χωριά Παλαμπάς, Φατήρι, Άγιοι Πάντες, Πόβλα,Ξέχωρο Ζεϊνέλι, Ξέχωρο Μέμι, Ξέχωρο Ντέμι, Αράχοβα, Λίμποβο. Αυτά τα 9 χωριά ήταν παραρτήματα στα 16 χωριά. Όλα αυτά ήταν τσιφλίκια των αγάδων. Η βαρβαρότητα των Τούρκων όλα τα χρόνια της σκλαβιάς ήταν αβάστακτη. Οι αρπαγές των προϊόντων, οι δολοφονίες, οι βιασμοί, οι φυλακίσεις κι εκτοπίσεις είχαν σκοπό την αλλαξοπιστία.

Κατ’ αρχή επί των ημερών μου εισέπρατταν από τους ραγιάδες το ένα τρίτο της παραγωγής των σιτηρών. Δύο Τούρκοι που λέγονταν Σπαήδες, ο Ντραγάτης κι ο Μουχτάρης του χωριού -όλοι συνυπεύθυνοι στην είσπραξη των φόρων. Αλίμονο αν κάποιος ηθελημένα έκρυβε κάτι. Αυτός ο φόρος και ο φόρος από τα ζώα στα βοσκοτόπια- που λεγόταν Τσελέπικο-πήγαιναν υπέρ του αγά. Δε ο φόρος κατά κεφαλήν της οικογένειας που λεγόταν χαράτσι θα πήγαινε υπέρ του Πασά ή του Σουλτάνου.

Το χωριό μας το Ξέχωρο, το κατείχε ο αγάς Μέτε Τσάνες. Όποτε του γούσταρε έβγαινε στο χωριό και ζητούσε επιβλητικά: «Πο, εσύ θα μου φέρεις έναν τράγο, για το Ρεμεζάνι. Πο, εσύ θα μου φέρεις ένα κριάρι, για την Κουρμπάνη. Πο, θα φέρεις τόσο μέλι για το νταβέτι. Και εσύ θα φέρεις αυτή τη βόϊδι για τη ζευγάρι κι εσύ θα έρχεσαι να δουλέψεις με τη ζευγάρι». Όποιος δεν υπάκουε έβαζε ο αγάς τα παλικάρια του και τον σκότωναν εν ψυχρώ, όπως τον Γρηγόρη Τσιρώνη στη μέση στο χωριό κι όπως και την επίθεση που έκανε στο Γιώρη Μπάλλο να τον σκοτώσει κι έγινε το αντίθετο. Ο Γιώρη Μπάλλος έζησε 17 χρόνια φυγόδικος επικηρυγμένος από τον πατέρα του θύματος Ρετζέπη τριακόσια Ναπολεώνια χρυσά όποιος πάει το κεφάλι του Μπάλλου στο Φιλιάτι.
Το 1912 που ο Ελληνικός στρατός κατέλαβε την Άρτα και την Πρέβεζα ανασυντάχθηκε για να καταλάβει και τα Γιάννενα. Ο Εσάτ Πασάς που κατείχε τότε τοπασαλίκι στα Γιάννενα, φοβούμενος μήπως πάνε οι εναπομείναντες Σουλιώτες και οι 16χωρίτες ενίσχυση στον Ελληνικό στρατό, διέταξε τον διοικητή των Τούρκων στο Φιλιάτι Μουαρέμ αγάς (ο οποίος τον τακτικό στρατό τον έστειλε ενίσχυση στα Γιάννενα), να στρατεύσει και να συντάξει όλο το ρέμπελο (αγύμναστο στρατό) να κάνουν ουκίμι (επίθεση) στα 16 χωριά, να σκοτώσουν, να κάψουν, να λεηλατήσουν, ούτως ώστε να ασχοληθούν οι άντρες με τις οικογένειές τους.

Στο Φιλιάτι τότε ήταν ένας καταξιωμένος άνθρωπος από το Φοινίκι ο Τάσος Σωτηρίου, ο οποίος είχε εύνοια από τους Τούρκους και ο οποίος για λόγους πολιτικής εξυπηρετούσε τους Τούρκους στην διεκπεραίωση της αλληλογραφίας. Απώτερός του σκοπός ήταν να προσέχουν τα κατωχώρια από κακοήθειες και όπου αλλού του περνούσε από το χέρι. Ένας αγάς φίλος του και με τον όρκο της μπέσας πρόδωσε το μυστικό της διαταγής του πασά και την προετοιμασία της επίθεσης στα16 συν 9- 25 χωριά. Ο Τάσος διακινδυνεύοντας τον εαυτό του από αντιπροδοσία, έστειλε με τον Κώστα Καπλάνη πούσουλα (σημείωμα) στο Ξέχωρο το οποίο παρέλαβε ο Γιώρη Μπέκος και ο Φίλια Γκαρώνης, οι οποίοι αμέσως το κοινοποίησαν σε όλα τα χωριά, μέρος από τους άντρες να καταλάβουν τα μετερίζια στο Μαυρονέρι και στα βράχια του Ντάγκα στο Μπογάζι Ξεχώρου να αμυνθούν έστω και προσωρινά να προλάβουν οι υπόλοιποι άντρες να βγάλουν τους κατοίκους από τα χωριά και ό,τι υπάρχοντα απαραίτητα μπορέσουν. Οι Τούρκοι απέτυχαν στα μετερίζια, στο δε μετερίζι Ξεχώρου είχαν 10 νεκρούς από τους οποίους κατάφεραν οι ραγιάδες με τον τρόπο τους και τους πήραν 7 όπλα και μετά πήραν οι Τούρκοι τους νεκρούς. Όμως οι Τούρκοι δεν πτοήθηκαν, ανέβηκαν από το βουνό Ξεχώρου και της Κάργιανης. Στη Σκάλα Κεραμίτσας έγινε σκληρή μάχη, στη Βίγλα Κεραμίτσας, Μαλούνι άφησαν οι ραγιάδες και πλησίασαν οι Τούρκοι στο μετερίζι.

Ένας οπλαρχηγός ραγιάς ο Σωτήρης Λιώλιος φώναξε: «Ω Μωαρέμ αγά έβγα ωρέ στο μεϊντάνι ν’ αλλάξουμε από ένα και ρίξε πρώτος» Ο Μωαρέμης για να μη πέσει χαμηλά κι επειδή του είπε ρίξε πρώτος και αφού άλλαξαν τον όρκο της μπέσας το αποφάσισε. Έριξε πρώτος και αστόχησε. Έριξε ο ραγιάς και τον έριξε κάτω, μέχρι να τον πάνε στο Φιλιάτι πέθανε.Κι έτσι μεταπολεμικώς βγάλανε το τραγούδι «Μεσ’ τη Βίγλα στο Ντερβένι σκότωσαν τον Μουαρέμι, πού ‘χε άλογο με γκέμι». Άρχισε ο κλεφτοπόλεμος, μεγάλη μάχη στην Πρέσπα, εκεί σκοτώθηκε ο Φέζο αγάς. Όλα τα χωριά αμύνθηκαν στη Σκάλα της Κίτσενας, Βελούνα, Μεγάλη Ράχη και Πλόκιστα. Οι Τούρκοι μαθαίνοντας ότι ο Ελληνικός στρατός πολεμάει στο Μπιζάνι κατάλαβαν τι τους περιμένει και υποχώρησαν παίρνοντας μαζί τους δεκαπέντε χιλιάδες ζώα και ό,τι άλλο βρήκαν στα σπίτια.

Οι κάτοικοι των χωριών που είχαν φτάσει στα δάση, στα μοναστήρια της Καμίτσιανης και τα χωριά της Μουργκάνας, επανήλθαν στα κακά της μοίρας τους. Κουβαλώντας οι Τούρκοι τους νεκρούς τους λέγανε «τεβράν κοκ δάσιδες» μας βάρεσαν δάσιδες κατακέφαλα, και τότε μας βγήκε το παρατσούκλι από τα δάση, δάσιδες- Ντάτσιδες. (τι έχουν να πουν τα αρβανιτοχώρια γι αυτό; Που μας ειρωνεύονται οι δάσιδες κι ντάτσιδες που ήταν μέχρι το 1944… χουσμεκιάρηδες των τούρκων; )

Τα χωριά μας παρά την φτώχια και την πείνα που τα έδερνε άρχισαν να στέλνουν συνδέσμους με γρήγορα περπατάρικα άλογα στη Ζίτσα να φέρουν κανα καλό χαμπέρι από τα Γιάννενα. Το πέρασμα του Καλαμά ήταν το θεογέφυρο στο Λίθινο που περνάει ο Καλαμάς κάτω από συμπαγή βράχο.

Το επίκεντρο των αγγελιοφόρων ήταν η Κεραμίτσα και η Γλούστα.

Στις 22 του Φλεβάρη εμένα και τον Ηλία Τσίτο μας έστειλαν οι μεγάλοι του χωριού στην Κεραμίτσα να μάθουμε κάτι. Κοντά στο ηλιοβασίλεμα ξεκάμπισαν καλπάζοντας δυο καβαλάρηδες από τη Ραβενή και μας φέρανε χαρμόσυνη είδηση ότι χθες βραδινή ώρα, έπεσαν τα Γιάννενα από τον ελληνικό στρατό, και ακόμη ότι σε 3- 4 ημέρες θα κατέβει ελληνικός στρατός να καταλάβει το Φιλιάτι.Τροχαδάτοι φτάσαμε στο Ξέχωρο που μας περίμεναν οι χωριανοί με ανοιχτές αγκάλες. Χαρές και κλάματα. Ποτίστηκε η Κούλα- το μεσοχώρι του χωριού- με δάκρυα. Και πρώτος έπιασε το χορό ο Γιώρη Μπάλλος.

« Όλα τα χρόνια της σκλαβιάς- νιάτα καημένα νιάτα μου
κι είκοσι χρόνια κλέφτης- νιάτα μου και λεβεντιά μου».

Έπειτα από 2- 3 μέρες μαζεύτηκαν στου Τζούμα 50 άντρες ένοπλοι και ανέβηκαν στο βουνό της Σίδερης να προϋπαντήσουν τον Ελληνικό στρατό. Την επόμενη μέρα ξεκάμπισε κάτω από το Παλιωχώρι που πέρασε από ένα ξυλογέφυρο στον Καλαμά, το τάγμα με διοικητή το Γεώργιο Μαυρογιώργο. Εμείς εκεί πάνω αρχίσαμε τους πυροβολισμούς, το τάγμα προβληματίσθηκε και καθηλώθηκε καθ’ ότι αν εμείς εκεί πάνω θα ήμασταν Τούρκοι το τάγμα θα διακινδύνευε να μπει στη Σκάλα να βγει στη Σίδερη και για να μη διανύσει τα βουνά της Σίδερης να κατέβει στο Φιλιάτι προώθησε ένα λόχο να ανέβει πάνω για αναγνώριση. Οι μεγάλοι άντρες της ομάδας μας συνέλαβαν την κίνηση του τάγματος και στείλανε δυο αγγελιοφόρους προς συνάντηση με το λόχο να φύγει το δρόμο της Σκάλας να μην ταλαιπωρηθεί.

Παρά τις υποσχέσεις των αγγελιοφόρων οι τσαούσηδες του λόχου δυσπιστούσαν και διέταξαν θέση μάχης. Μόλις τους αντικρίσαμε είδαμε δυο μέτρα άντρες ταλαιπωρημένους, με το μουστάκι μέχρι το αυτί όλοι τους, λερή φουστανέλα και γκέτες χακί. Εναγκαλισμοί και κλάματα. Ο λόχος διετάχθη καθήμενος ανά δυο πλάτη με πλάτη. Αμέσως ήχησε η σάλπιγγα «προχωρείτε προχωρείτε». Αφού έγινε η εδαφική αναγνώριση γύρω από το Φιλιάτι αλλά καιτ ο ποτάμι γεμάτο και ερμηνεύοντας το χάρτη εντοπίσθηκε στο Καλπάκι η πέτρινη γέφυρα (η υπάρχων και σήμερα). Επίσης και η άλλη γέφυρα στο Φιλιατιώτικο κάμπο (που ανατινάχθηκε το 1944).

Ο λοχαγός κάλεσε τρεις ομαδάρχες, τον πρώτο τον διέταξε να καταλάβει το βράχο στο Καλπάκι, το δεύτερο να μείνει επιτόπου και τον τρίτο να καταλάβει τον Προφήτη Ηλία Πλαισίου και μόλις γίνει η κατάληψη του υψώματος να μεταδώσει το ανάλογο σύνθημα. με τους ανάλογους πυροβολισμούς και το σύνθημα αυτό να αναμεταδοθεί μετερίζι σε μετερίζι, να φθάσει μέχρι το βράχο, στο Καλπάκι, προκειμένου να ενημερωθεί το τάγμα που θα ξεκαμπίσει για το Φιλιάτι. Επίσης διετάχθη κάθε κίνηση με τάξη μάχης και ακόμη να παρακολουθούνται και να μεταδίδονται έπ’ ακριβώς τα συνθήματα.Προηγήθηκαν δέκα μεσήλικες από την ομάδα μας για το ξυλογέφυρο στο ποτάμι Τζούμα, ακολουθώντας η διμοιρία για το Πλαίσιο και παραπίσω ο λόχος, που ο λοχαγός θα ρύθμιζε τα μετερίζια γύρω από το Φιλιάτι. Ένας Λοχίας με δέκα άντρες κατηφόρισε για την διακλάδωση της Σίδερης. Εμείς ακολουθήσαμε καθ’ οδόν στην κατηφόρα. Η ομάδα μας μου δώσανε εντολή να καλωσορίσω τον Ελληνικό στρατό. Η επιλογή έγινε επειδή ήξερα λίγα γράμματα.

Φτάσαμε στη διακλάδωση. Πολλοί χριστιανοί και πολλοί τούρκοι γονατιστοί, με τα φέσια στη μασχάλη, τεμπενούσαν (προσκυνούσαν). Ξεκάμπισε το τάγμα. Σε λίγο υψωμένο το έδαφος ύψωσα τα χέρια και τη φωνή λέγοντας:

«Μάννα Ελλάδα. Καλωσορίζουμε τα παλικάρια σου που από 400 χρόνια σκλαβιά ήρθαν να μας απελευθερώσουν σε έναν τόπο ποτισμένο με αίμα και δάκρια και τα αναστενάγματα ακούγονται στα φαράγγια».

Αφού ενημερώθηκε ο λοχίας του τάγματος παρουσιάστηκαν δυο τούρκοι με έναν ντεσκερέ σε υψωμένο το χέρι που έγραφε προς τους αξιωματικούς του Ελληνικού στρατού: «Σαςπεριμέναμε στο Φιλιάτι με ανοιχτές τις αγκάλες. Στην πρώτη στροφή προς το Καλπάκι ακούστηκαν 3 όπλα από το βράχο συνθηματικά ότι ο εχθρός δεν προέβαλε αντίσταση. Ήχησε η σάλπιγγα προχωρείτε προχωρείτε.

Ερμηνεύοντας το χάρτη εντοπίσθηκε η ανωτέρω γέφυρα διετάχθη και προηγήθηκε μια διμοιρία με τάξη μάχης να καταλάβει ένα ύψωμα στη Σπάταρι.Στη βρύση στο Καλπάκι πολλοί Τούρκοι τεμπενούσαν (προσκυνούσαν). Ο λόχος γύρισε δεξιά παραποτάμια να καταλάβει τα υψώματα της Γρανίτσας. Ένας άλλοςλόχος ανέβηκε κατά μέτωπο στα υψώματα του Τάκα με τάξη μάχης και με αποστολή κυκλωτικής κίνησης από αριστερά ανέβηκε η διοίκηση του τάγματος στου Τάκα. Ήχησε η σάλπιγγα προχωρείτε προχωρείτε. Η καμπάνα της Αγίας Τριάδας χτυπούσε χαρμόσυνα ενώ μια άλλη σάλπιγγα ηχούσε στο δεσπόζων ύψωματης Γκόντριζας, συνθηματικά ότι ο στόχος κατελήφθη. Πέντε στρατιώτες ήρθαν στο διοικητή και ανέφεραν ότι ένας λόχος παρελαύνει μέσα στο Φιλιάτι. Ο δρόμοςγεμάτος χριστιανούς κι τούρκοι γονατιστοί. Και έναςπροηγείται με ένα ντεσκερέ στο χέρι. Αυτός ήταν ο Τάσος Σωτηρίου από το Φοινίκι που προσφώνησε τους αξιωματικούς. Τρεις μεσήλικες αξιωματικοί ιππείς σε γρίβα άλογα πέζεψαν και εναγκαλίστηκαν. Μπήκε η διοίκηση στην πάνω πλατεία που οι αγάδες στη σειρά με το κεφάλι σκυμμένο και τα φέσια στη μασχάλη καλωσόρισαν τους παρόντες αξιωματικούς. Με τις λέξεις στα τούρκικα «καλωσήρθατε αφέντες, πολλά τα έτη σας». Μια ομάδα Τούρκων χόρευαν γύρω το τζαμί τραγουδώντας αρβανίτικα «Κωνσταντίνη στρατηλάτη,Κωνσταντίνε απ’ το Μπιζάνι, Κωνσταντίνε παλικάρι, στην Ευρώπη πάει το νάμι (έπαινος).

Ο Τάσος Σωτηρίου οδήγησε το επιτελείο του Τάγματος σ’ ένα κτίριο απέναντι αριστερά από το Πούσι το πλατύ, δίνοντας στον πιο ηλικιωμένο λοχία κοντάρι και στεφάνι δάφνης για την έπαρση της σημαίας. Τρεις Λοχίες ύψωσαν το σύμβολο της Ελλάδας, ύψωσαν και τη φωνή τρεις φορές: «Ζήτω η Ελλάδα».
Τότε βούιξε το Φιλιάτι από τα ζητοκραυγάσματα.

Ενώ οι σάλπιγγες του τάγματος ηχούσαν τον Εθνικό Ύμνο και το Φιλιάτι ποτίσθηκε με δάκρυα από την πολυκοσμία που είχε μαζευτεί να γιορτάσει τη λευτεριά. Οι χουσμεκιάρηδες (χριστιανοί δούλοι των τούρκων) βγάλανε γλυκίσματακαι τρόφιμα για το στρατό- δόθηκε εντολή να μη φάει κανείς. Βγάλανε ζαερέδες για τα ζώα. Μέχρι εδώ όλη η συμπεριφορά των τούρκων ήταν μερίμνει του Τάσου Σωτηρίου. Τρεις τσαούσηδες κι ένας πολίτης φύγαν ιππείς προς την Βάνερα, εγώ ρώτηξα: Πού πάνε αυτοί; Απάντηση: Πήγαν για αναγνώριση εδάφους.

Φυλάκια στα μετερίζια για καταυλισμούς και βοσκές και νερό για τα ζώα. Σε λίγο ακούστηκαν στο ύψωμα της Γκόντριζας σαλπίσματα και πυροβολισμοί συνθηματικά- πάλι κάποιος ρώτησε: Τι συνθήματα είναι αυτά; Απάντηση: Ανακαλούν τα φυλάκια από τα απομακρυσμένα μετερίζια, προς σύμπτυξη.

Οι αγάδες κάθονταν σε απόσταση και παρακολουθούσαν σικλετισμένοι για το κακό που τους βρήκε και προβληματισμένοι για την μελλοντική στάση του Ελληνικού στρατού. Ένας ραγιάς πήγε στους αγάδες και είπε: «πως το πάθαταν αγάδες και γινήκαταν ραγιάδες»

Ένας αγάς ήρθε στονΤάσο διαμαρτυρόμενος. Ο Τάσος τον έδιωξε προς το πλήθος, πηγαίνοντας στο διοικητή και ανέφερε τούτο.Ο διοικητής αμέσως εξέδωσε με το μεγάφωνο διαταγή προς χριστιανούς, τούρκους και στρατιώτες: «Απαγορεύεται αυστηρώς κάθε εχθροπραξία και κακοήθεια και όποιος παραβεί την διαταγή τούτη θα περάσει στρατοδικείο. Επίσης από αυτή τη στιγμή άρχετε η παράδοση των όπλων και επί αποδείξει» υπογραφή Γιώργος Μαυρογιώργος- διοικητής τάγματος.

Κι ακόμη κάλεσε την ομάδα την δική μας να παρουσιαστούμε ενώπιόν του και λέει: «Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια που είστε ακόμη χριστιανοί και η πατρίδα σας καλεί να παραδώσετε τα όπλα»

Δεν μίλησε κανείς. Εγώ πέρασα μπροστά και είπα: Κύριε διοικητά δεν είναι κρίμα κι άδικο να μας πάρετε τα όπλα που στάζουν αίμα και δάκρυα για λευτεριά; Απάντηση: αφού με συνεχάρηκε, λέει προς όλους: «Εσείς έχετε αίμα να λάβετε και σας ήρθε η ώρα να το πάρετε, όμως είσαστε επικίνδυνοι να χύσετε κι άλλο και το αίμα το δικό σας το πήραμε εμείς, αφήστε τώρα τα όπλα και ελάτε το πρωί να τα πάρετε». Πρώτος πήγε ο Γιώρη Μπάλος κι άφησε το όπλο στη γωνιά. Ο Διοικητής τον ρώτησε «που βρήκες αυτό το όπλο γέροντα»; «Σκότωσα έναν τούρκο και το πήρα και με αυτό έζησα 17 χρόνια στα βουνά επικηρυγμένος για 300 χρυσά Ναπολεώνια».

Όλοι φύγανε για τα χωριά, εμείς μείναμε σε χριστιανικά σπίτια. Το πρωί πήγαμε να πάρουμε τα όπλα και μέσα είδαμε πέντε αγάδες από το Καλπάκι και ο διοικητής να λέει. «Απόψε την νύχτα πήγατε στο χωριό Καλπάκι και πήρατε χίλια πρόβατα και σκοτώσατε δε και δυο τσοπαναραίους, τα πρόβατα πήραν το μπογάζι Ξεχώρου πάρτε αυτόν τον Λοχία με τουςάνδρες του, να πάτε να μου τα φέρετε στον κάμπο στο Φιλιάτι».

Στου Τζούμα πληροφορηθήκαμε ότι τα πρόβατα πήραν προς την Σκάλα Κεραμίτσας. Τα βρήκαμε στον Αϊ Γιάννη Μαλουνίου, καθ’ οδόν γνωρίσαμε και ότι τα μισά ήταν δικά μας, στου Τζούμα παρά τις αντιδράσεις του Λοχία τα χωρίσαμε αυθαίρετα ενώ δυο από μας πήγαν στον διοικητή και εξιστόρησαν την αλήθεια. Εγώ που μου είχαν πάρει τα περισσότερα από όλους βρήκα 17.

Οι άλλοι με τα πιο λίγα βρήκαν τα μισά και τα περισσότερα και τότε είπε ο πατέρας μου:
«Τα δαχτυλίδια χάσαμε και τα δάχτυλα τα έχουμε»

Από το βιβλίο: ¨ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΙΛΙΑΤΙ¨. 
ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ 
Read More »
26-2-1913 - Σαν σήμερα η απελευθέρωση της περιοχής και της πόλης των Φιλιατών 26-2-1913 - Σαν σήμερα η απελευθέρωση της περιοχής και της πόλης των Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Κάτσης και Καϊλή στον ΣΚΑΙ για το προσφυγικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


Read More »
Κάτσης και Καϊλή στον ΣΚΑΙ για το προσφυγικό (ΒΙΝΤΕΟ) Κάτσης και Καϊλή στον ΣΚΑΙ για το προσφυγικό (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

6 προσλήψεις στην ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης - Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά έξι (6) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της και συγκεκριμένα με την εξής, υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης:

ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (ανά κωδικό θέσης)
Κωδικός
θέσης
Υπηρεσία Έδρα υπηρεσίας Ειδικότητα Διάρκεια σύμβασης
Αριθμός
ατόμων
101 ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας
Ηγουμενίτσα
Ν. Θεσπρωτίας
ΔΕ Ηλεκτρολόγων-συντηρητών Η/Μ εγκαταστάσεων 8 μήνες 2
102 ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας
Ηγουμενίτσα
Ν. Θεσπρωτίας
ΔΕ Υδραυλικών 8 μήνες 4

Οι υποψήφιοι των ανωτέρω ειδικοτήτων πρέπει να είναι ηλικίας από 18 έως 65 ετών

Τα αντίστοιχα απαιτούμενα προσόντα πρόσληψης, τα κριτήρια κατάταξης των υποψηφίων, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έγκυρη συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής, καθώς και οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες αναφέρονται λεπτομερώς στην Ανακοίνωση ΣΟΧ1/2016 και στο σχετικό Παράρτημα, τα οποία έχουν αναρτηθεί στον πίνακα ανακοινώσεων της ΔΕΥΑΗ και του Δήμου Ηγουμενίτσας, στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας και στο Διαύγεια.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Οι υποψήφιοι για την απόδειξη των ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ, των λοιπών ιδιοτήτων τους και της εμπειρίας τους οφείλουν να προσκομίσουν όλα τα απαιτούμενα από την παρούσα ανακοίνωση και το «Παράρτημα ανακοινώσεων Συμβάσεων εργασίας Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ)» δικαιολογητικά, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενότητα «ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΗ ΤΙΤΛΩΝ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ» του Κεφαλαίου ΙΙ του ανωτέρω Παραρτήματος.

Υποβολή αιτήσεων συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση με κωδικό εντυπο ασεπ ΣΟΧ.3 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας μας στην ακόλουθη διεύθυνση: Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηγουμενίτσας, Ελευθερίας 7, Τ.Κ. 46100 Ηγουμενίτσα, απευθύνοντάς την στη γραμματεία υπόψιν κας Κ. Τσίπη (τηλ. επικοινωνίας: 2665 0 23223). Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδρομικώς το εμπρόθεσμο των αιτήσεων κρίνεται με βάση την ημερομηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος μετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες (υπολογιζόμενες ημερολογιακά) και αρχίζει από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της παρούσας σε τοπικές εφημερίδες και συγκεκριμένα από 2-3-2016 έως και 11-3-2016.

Οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων: α) στην υπηρεσία μας στην ανωτέρω διεύθυνση· β) στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και συγκεκριμένα ακολουθώντας από την κεντρική σελίδα τη διαδρομή: Έντυπα αιτήσεων → Διαγωνισμών Φορέων → Εποχικού (ΣΟΧ)· γ) στα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αλλά και στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση (www.kep.gov.gr), απ' όπου μέσω της διαδρομής: Σύνδεσμοι → Ανεξάρτητες και άλλες αρχές → ΑΣΕΠ θα οδηγηθούν στην κεντρική σελίδα του δικτυακού τόπου του ΑΣΕΠ και από εκεί θα έχουν πρόσβαση στα έντυπα μέσω της διαδρομής: Έντυπα αιτήσεων → Διαγωνισμών Φορέων → Εποχικού (ΣΟΧ).
Read More »
6 προσλήψεις στην ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας 6 προσλήψεις στην ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Αλλάζει στάση και η Αλβανία στο προσφυγικό. Ράμα: Κλείνουμε τα σύνορα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


Μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε άρδην η στάση της Αλβανίας στο προσφυγικό... 
 
Η γειτονική χώρα μπήκε στη γραμμή των σκληρών και προχωρά σε κλείσιμο των συνόρων.

Ενώ η Υπουργός Ευρωπαϊκής Ενσωμάτωσης κ. Κλάϊντα Γκιόσα χθες στην Κορυστά ευρισκόμενη επανέλαβε την ετοιμότητα της Αλβανίας να συνεργαστεί με τις χώρες της ΕΕ ειδικά την Ελλάδα στη διαχείρηση και αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων και ειδικά την δημιουργία ειδικού καταλόγου για την καταγραφή τους, το βράδυ ο Πρωθυπουργός μιλώντας σε μεγάλης ακροματικότητας τηλεοπτική εκμπομπή δήλωνε το ακριβώς αντίθετο.

Αποτέλεσμα της συνάντησης της Βιένης και της μυστικής διπλωματίας προφανώς...

Έτσι ο Ράμα αλλάζει στάση στο ζήτημα των προσφύγων και αντί για ανοικτά σύνορα προειδοποιεί ότι θα τα κλείσει.

Η δήλωση του Ράμα έχει ως εξής: " ... Εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή από την επιλογή που κάνουν οι χώρες του Διαδρόμου. Εμείς δεν θ' ανοίξουμε τα σύνορα, δεν έχουμε λόγο να το κάνουμε αυτό διότι δεν έχουμε ούτε τις συνθήκες, ούτε την δύναμη και ούτε την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να σώσουμε τον κόσμο, την ίδια στιγμή που οι άλλοι κλείνουν τα σύνορα, η Σερβία τα κλείνει, η Μακεδονία (sic!) τα κλείνει, θα έρθουν σ' εμάς;..."
 
Read More »
Αλλάζει στάση και η Αλβανία στο προσφυγικό. Ράμα: Κλείνουμε τα σύνορα  Αλλάζει στάση και η Αλβανία στο προσφυγικό. Ράμα: Κλείνουμε τα σύνορα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Συνελήφθη 30χρονος φυγόποινος αλλοδαπός

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


Συνελήφθη, χθες (25-02-2016) το μεσημέρι στο Καλπάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας και Μαστοροχωρίων, ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, για καταδικαστική απόφαση και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τον έλεγχο των στοιχείων του 30χρονου, σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Α΄ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, ποινής φυλάκισης οχτώ μηνών και χρηματικής ποινής (3.000) ευρώ, για παράβαση του Νόμου Περί Αλλοδαπών.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι o αλλοδαπός είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα και σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων.

Read More »
Συνελήφθη 30χρονος φυγόποινος αλλοδαπός Συνελήφθη 30χρονος φυγόποινος αλλοδαπός Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

"Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ κ ΤΟ ΤΕΡΑΣ" Σήμερα η πρεμιέρα, από την θεατρική σκηνή "αρλεκίνος" στην Ηγουμενίτσα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


"Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ κ ΤΟ ΤΕΡΑΣ"
Θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους!!!
 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Παρασκευή 26/2, ώρα 21:00
Σάββατο 27/2, ώρα 18:30
Κυριακή 28/2, ώρα 11:30
 

Σας περιμένουμε!!
Read More »
"Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ κ ΤΟ ΤΕΡΑΣ" Σήμερα η πρεμιέρα, από την θεατρική σκηνή "αρλεκίνος" στην Ηγουμενίτσα "Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ κ ΤΟ ΤΕΡΑΣ" Σήμερα η πρεμιέρα, από την θεατρική σκηνή "αρλεκίνος" στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Το Σάββατο η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Σιώζου με τίτλο «Ανθίσματα» στην Παραμυθιά

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 11.00΄ θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του γιατρού Χρήστου Σιώζου με τίτλο «Ανθίσματα» στην αίθουσα Καρκαμίσι του Δήμου, στην Παραμυθιά*.

Πρόκειται για μια επιλογή 121 ποιημάτων (190 σελίδες), ενταγμένα σε 12 ενότητες. Είναι αισθηματικές εξάρσεις – Ανθίσματα – από προσωπικά βιώματα από τη φύση, τη ζωή, την ιατρική, την εκπαίδευση, την κοινωνία, τις εντυπώσεις από τα συνέδρια, τα ταξίδια και την εκάστοτε επικαιρότητα. Εκφράζουν τη σοφία της φύσης, τη χαρά της ζωής, και «…ανοίγουν νέους διευρυμένους ορίζοντες στην αναζήτηση του ωραίου, του αγαθού, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ειρήνης, και όλων των ανθρώπινων αρετών, αξιών, ιδεωδών, ιδανικών και προτύπων …».

Ο Χρήστος Σιώζος γεννήθηκε στο Προδρόμι. Aποφοίτησε από το Γυμνάσιο Παραμυθιάς το 1961. Σπούδασε Ιατρική στο Βερολίνο και απέκτησε τις ειδικότητες Παθολογίας και Ρευματολογίας και το διδακτορικό του στο Ανόβερο. Το 1986 εντάχθηκε στο Ε. Σ. Υ. με πρώτο σταθμό το Κ. Υ. Ηγουμενίτσας. Έχει συγγράψει και δημοσιεύσει πολλές επιστημονικές εργασίες ιατρικού περιεχομένου καθώς και διάφορα άρθρα, ποιήματα και χρονογραφήματα σε τοπικές εφημερίδες. Το 1972 εξέδωσε ένα δίγλωσσο βοήθημα για τους «ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ», (έχει εξαντληθεί) και το 2000 ένα βιβλίο για «ΤΟ ΠΡΟΔΡΟΜΙ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ» μια «ιστορική και λαογραφική προσέγγιση».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ - ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΩΛΕΤΤΑΣ


*(και την Τετάρτη 2 Μαρτίου, ώρα 19.00΄στη στοά Σάρκα στα Ιωάννινα).

Read More »
Το Σάββατο η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Σιώζου με τίτλο «Ανθίσματα» στην Παραμυθιά Το Σάββατο η παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Σιώζου με τίτλο «Ανθίσματα» στην  Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Αύριο Σάββατο ο χορός του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσπρωτίας σας προσκαλεί στο χορό που διοργανώνει το ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 Ώρα 9 μ.μ. στο ‘ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ’ (Δρέπανο – Ηγουμενίτσα) 

Τιμή: 12 ευρώ (Η τιμή περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, φαγητό και κρασί - αναψυκτικά) 

Το Δ.Σ. 

*Προμηθευτείτε έγκαιρα τις προσκλήσεις οι οποίες διατίθενται από τα μέλη του Δ.Σ.
Read More »
Αύριο Σάββατο ο χορός του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας Αύριο Σάββατο ο χορός του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Δήμος Σουλίου: Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής για την Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην παραγωγή και πώληση αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016

 
Ο Δήμος Σουλίου σε συνεργασία με το ΚΕΚ ΟΑΕΔ Ιωαννίνων ανακοινώνει την έναρξη του προγράμματος κατάρτισης διάρκειας 260 ωρών με τίτλο: «Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής για την Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην παραγωγή και πώληση αρωματικών/ φαρμακευτικών φυτών», την 1η Μαρτίου 2016 και ώρα 15:00 στο χώρο του 1ου ΕΠΑΛ.

Παρακαλούνται ολοι οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν στο χώρο του 1ου ΕΠΑΛ την συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα.

Οι εγγραφές για τους καταρτιζόμενους συνεχίζονται στα γραφεία του Δήμου Σουλίου, υπεύθυνος προγράμματος Ντρίτσος Γεώργιος τηλ: 2666360111, 
 
Read More »
Δήμος Σουλίου: Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής για την Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην παραγωγή και πώληση αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών Δήμος Σουλίου: Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής για την Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην παραγωγή και πώληση αρωματικών/φαρμακευτικών φυτών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Ξεκίνησε το πέρασμα των προσφύγων στην Αλβανία Απέλασαν στην Κακαβιά τους Πακιστανούς

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


Εκατοντάδες Σύριοι πρόσφυγες έφτασαν τα ξημερώματα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, από την πλευρά της Κρυσταλοπηγής, με αρκετούς απ' αυτούς να βρίσκονται ήδη στο Αλβανικό έδαφος.

Οι Αλβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αυξάνουν τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα με την Ελλάδα, για πλήρη έλεγχο των προσφυγικών ροών ενώ συνάμα οργανώνουν τις υποδομές για την υποδοχή και τη φιλοξενία.

Αυτό που γίνεται ολοφάνερο, είναι ότι οι Αλβανοί, προχωρούν σε εξονιχιστικό έλεγχο των προσφύγων καθώς πρόθεσή τους είναι να αποδεχθούν όχι μόνο συγκεκριμένο αριθμό αλλά και συγκεριμένες εθνικότητες.

Έτσι νωρίτερα σήμερα, απέλασαν στην Κακαβιά, ομάδα δώδεκα Πακιστανών μεταναστών.

Οι Πακιστανοί είχαν περάσει τα σύνορα και κινούνταν προς την περιοχή του Αργυροκάστρου με προορισμό το Μαυροβούνιο και στη συνέχεια τη Γερμανία.

Οι Πακστανοί οδηγήθηκαν στην Κακαβιά και απελάθηκαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κινούνται πεζοί από τα σύνορα προς τα Γιάννινα, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο παρελθόν, επιδιώκοντας να επιστρέψουν και πάλι στην Αθήνα, για να αναζητήσουν άλλο τρόπο διαφυγής.
Read More »
Ξεκίνησε το πέρασμα των προσφύγων στην Αλβανία Απέλασαν στην Κακαβιά τους Πακιστανούς  Ξεκίνησε το πέρασμα των προσφύγων στην Αλβανία Απέλασαν στην Κακαβιά τους Πακιστανούς Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, δίνει ένα βρέφος έξι μηνών

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016

 
 
Σκληρή μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ένα μωράκι, έξι μόλις μηνών,έδωσαν τις τελευταίες ημέρες οι γιατροί του Νοσοκομείο της Άρτας.
 
Το βρέφος μεταφέρθηκε με βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού στο Νοσοκομείο και χθες βράδυ διασωληνώθηκε και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων, του Πανπειστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου,στην Πατρα.
Read More »
Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, δίνει ένα βρέφος έξι μηνών Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, δίνει ένα βρέφος έξι μηνών Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Συνελήφθησαν δύο άτομα με 25,1 γραμμάρια ηρωίνης

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


Συνελήφθησαν, χθες (25-02-2016) το βράδυ στην Πεδινή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, ένας 26χρονος υπήκοος Αλβανίας και ένας 27χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενοι για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διακίνησης και κατοχής ναρκωτικών ουσιών και παράνομης εισόδου στη χώρα.

Ειδικότερα, χθες (25-02-2016) το βράδυ στην Πεδινή Ιωαννίνων, ο 26χρονος αλλοδαπός εντοπίστηκε από αστυνομικούς να εναποθέτει σε σημείο κοντά στο σπίτι του, δύο συσκευασίες που περιείχαν ηρωίνη, συνολικού βάρους (25,1) γραμμαρίων, τις οποίες παρέλαβε ο 27χρονος συλληφθείς.

Τα ναρκωτικά κατασχέθηκαν.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ο 26χρονος αλλοδαπός είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα, ενώ στην κατοχή του, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των (720) ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών καθώς και δύο κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Read More »
Συνελήφθησαν δύο άτομα με 25,1 γραμμάρια ηρωίνης Συνελήφθησαν δύο άτομα με 25,1 γραμμάρια ηρωίνης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Απάντηση ΟΛΗΓ σε ψευδές δημοσίευμα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016

Τις τελευταίες ημέρες, παρακολουθούμε όλοι, να συγγράφεται σε διάφορα «δημοσιογραφικά» και όχι μόνο γραφεία, μια μυθοπλασία με πηχαίους τίτλους για την υποτιθεμένη «οσμή σκανδάλου» στην ΟΛΗΓ ΑΕ.

Με αφορμή μια γραφειοκρατική διαδικασία, κάποιοι επέλεξαν να πλάσουν σενάρια, με τη μορφή ερωτήσεων για δήθεν αναθέσεις, κατατμήσεις και ματαιώσεις διεθνούς διαγωνισμού.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, η διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ, διευκρινίζει τα εξής:

Το νέο ΔΣ του Οργανισμού, έλαβε την 129/ 11-12-2015 απόφαση να προχωρήσει στην δημοπράτηση με τη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού της σύνταξης του φακέλου αδειοδότησης του Εμπορευματικού Κέντρου Θεσπρωτίας, μια διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου τρία (3) έτη και απαιτεί, εξειδικευμένες τεχνικές υπηρεσίες, προϋπολογισμού της υπηρεσίας τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000,00€).

Η σχετική προκήρυξη, όπως από την Ευρωπαϊκή και Εθνική Νομοθεσία προβλέπεται, απεστάλη για δημοσίευση στην επίσημη έκδοση της Εφημερίδας της ΕΕ την 31/12/2015.

Δυστυχώς, την επόμενη εργάσιμη ημέρα διαπιστώθηκε ότι, για την απόφαση 129/2015 του ΔΣ με την οποία εγκρίθηκε η δημοπράτηση του παραπάνω έργου, δεν είχε προηγηθεί η έκδοση Απόφασης Ανάληψης Υποχρέωσης, η οποία σύμφωνα με το Νόμο πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε άλλης απόφασης. (Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας (ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ). Δημόσιο λογιστικό. (Ν. 4270/2014))

Συνεπώς, κατά Νόμο, η απόφαση 129/2015 ήταν άκυρη(ουσιαστικά ανενεργή) και ως εκ τούτου έπρεπε να ακυρωθούν και οι ενέργειες που απορρέουν από αυτή, άρα και η δημοσίευση του διεθνούς διαγωνισμού.

Ως εκ τούτου η διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ, προχώρησε, ακολουθώντας τα όσα από το Νόμο προβλέπονται στην από 04/01/2016 Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης, ώστε στις 05/01/2016, η νέα απόφαση του ΔΣ να είναι έγκυρη.

Επίσης στις 18-01-2016 απεστάλη αίτημα έγκρισης δαπάνης στο ΥΕΝ.

Επί της ουσίας το μόνο το οποίο έγινε είναι ο χειρισμός ενός γραφειοκρατικού ζητήματος που προέκυψε. Η νέα απόφαση του ΔΣ δεν τροποποιεί τους όρους του διεθνούς διαγωνισμού, ούτε φυσικά το είδος του διαγωνισμού. Παραμένει διεθνής και ως τέτοιος θα προκηρυχθεί.

Βέβαια, οι αναγνώστες της απόφασης του ΔΣ και των σχετικών εγγράφων, προφανώς έχοντας πλήρη άγνοια (ή ίσως και κακή πρόθεση) σε ζητήματα διοίκησης, τεχνικά και διαδικασιών έργων/μελετών μηχανικού, κατάλαβαν και διέδωσαν ψευδώς και ανυπόστατα, ότι η Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης κάνει λόγο για κατάτμηση του έργου, αφού προβλέπει (όπως ακριβώς προβλέπει και η προκήρυξη που εγκρίθηκε με την 129/2015 απόφαση του ΔΣ) την τμηματική, με βάση την πρόοδο των εργασιών, όπως σε όλα τα έργα συνηθίζεται, αποπληρωμή του όποιου αναδόχου επιλεγεί με τη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού σε βάθος τριετίας.

Θα πρέπει λοιπόν να πληροφορήσουμε τους… «αδαείς και αφελείς», ότι η όποια Απόφαση Ανάληψης Υποχρέωσης, δε σημαίνει εκταμίευση, αλλά λογιστική εγγραφή στον προϋπολογισμό του έτους στο οποίο προβλέπεται να γίνει η εκταμίευση.

Η τμηματική αποπληρωμή ενός έργου δε σημαίνει κατάτμηση, αλλά διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος, αφού ο όποιος ανάδοχος αποπληρώνεται βάσει των εργασιών που παραδίδει.

Οι διαδικασίες διεθνών διαγωνισμών από τη φύση τους και τη σχετική νομοθεσία διαρκούν τουλάχιστον 100 ημέρες (χρόνος προκήρυξης + χρόνος επιλογής αναδόχου) και φυσικά κανείς ανάδοχος δεν έχει επιλεγεί για το συγκεκριμένο έργο, αφού αναμένονται οι εγκρίσεις του αρμόδιου Υπουργείου Ναυτιλίας ώστε να προχωρήσουμε στην επαναπροκήρυξη του, με τη διαδικασία του δημόσιου ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, όπως προβλέπεται.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι η διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ, μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου και Την διοίκηση του ΒΙΟΠΑΘΕ κινούνται στο συγκεκριμένο, πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή μας, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Καλό θα ήταν να κάνουν όλοι το ίδιο και να μη χρησιμοποιούν τόσο σημαντικά ζητήματα, ως όχημα έκφρασης των όποιων προσωπικών ανασφαλειών τους.

Βέβαια, είναι γεγονός ότι οι συντάκτες των διάφορων θεωριών, είχαν συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, να χρησιμοποιούν την ΟΛΗΓ ΑΕ ως χρηματοδοτικό μηχανισμό(με απευθείας αναθέσεις) των διάφορων ενασχολήσεων τους και έτσι εξ’ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια. Με τη νέα διοίκηση είναι σαφές ότι αυτά έχουν τελειώσει!

Ίσως τελικά αυτό να τους πειράζει και να άνοιξαν τους οχετούς της λάσπης που κυοφορούν στη φαντασία τους.

Η Διοίκηση της ΟΛΗΓ ΑΕ, εργάζεται δυναμικά και ακούραστα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του Λιμένα και του τόπου προς όφελος των πολιτών, με πλήρη διαφάνεια.

Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, αποτελεί απλή συκοφαντία και θα αντιμετωπιστεί από τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης.

Read More »
Απάντηση ΟΛΗΓ σε ψευδές δημοσίευμα Απάντηση ΟΛΗΓ σε ψευδές δημοσίευμα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Σύλληψη 51χρονου στον Σμέρτο Θεσπρωτίας για κατοχή μικροποσότητας κάνναβης

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


Συνελήφθη, σήμερα (26-02-2016) το πρωί στον Σμέρτο Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, ένας 51χρονος ημεδαπός, διότι μετά από έλεγχο, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία συσκευασία με μικροποσότητα κάνναβης και ένα τσιγάρο κάνναβης.

Read More »
Σύλληψη 51χρονου στον Σμέρτο Θεσπρωτίας για κατοχή μικροποσότητας κάνναβης Σύλληψη 51χρονου στον Σμέρτο Θεσπρωτίας για κατοχή μικροποσότητας κάνναβης Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Την Δευτέρα 7 Μαρτίου, παρουσία του Νότη Μηταράκη, κόβει την πίτα η ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016

Την Δευτέρα 7 Μαρτίου κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, η ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Seleykos Pallas στη Νέα Σελεύκεια Ηγουμενίτσας.
 
Στην εκδήλωση θα παραστεί ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης .
Read More »
Την Δευτέρα 7 Μαρτίου, παρουσία του Νότη Μηταράκη, κόβει την πίτα η ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας Την Δευτέρα 7 Μαρτίου, παρουσία του Νότη Μηταράκη, κόβει την πίτα η ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

ΡΟΚ πάρτι το Σάββατο στο Bo's club στο Φιλιάτι

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


Read More »
ΡΟΚ πάρτι το Σάββατο στο Bo's club στο Φιλιάτι ΡΟΚ πάρτι το Σάββατο στο Bo's club στο Φιλιάτι Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Κι αναγνώριση… γενοκτονίας ζητούν οι Τσάμηδες

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016
 
Με τη συνδρομή νομικών κύκλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και την Ολλανδία, κατέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, οι Τσάμηδες εγείροντας μία σειρά αξιώσεων σε βάρος της Ελλάδας.

Όπως αποκάλυψε το EpirusPost, ο φάκελος των Τσάμηδων, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Εισαγγελέα, κατατέθηκε πριν από δύο βδομάδες.

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα προέρχονται από την ημέρα κατάθεσης του φακέλου στη Χάγη.

Οι Τσάμηδες έχουν τέσσερις ξεχωριστούς φακέλους, μέσω των οποίων διεκδικούν:

- Αναγνώριση της γενοκτονίας

- Καταδίκη της Ελλάδας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία συντελέστηκαν από το 1913 μέχρι το 1945.

- Επαναπατρισμό των πληθυσμών και χρηματικές αποζημιώσεις

- Επιστροφή των περιουσιών του.

Από την ημέρα της προσφυγής, τσάμικες οργανώσεις έχουν επιδοθεί σε ένα ανθελληνικό παραλήρημα, το οποίο διαχέεται μέσω του διαδικτύου.

Μιλούν για δικαίωση που έρχεται μετά από 72 χρόνια, παραθέτουν πλήθος φωτογραφιών, από περιοχές ολόκληρης της Ηπείρου, τις οποίες διεκδικούν και δεν χάνουν την ευκαιρία να αναφέρουν ότι στην κίνησή τους αυτή έχουν την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και της Γερμανίας.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στην πρόκληση αυτή, η οποία διατυπώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την Ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Read More »
Κι αναγνώριση… γενοκτονίας ζητούν οι Τσάμηδες  Κι αναγνώριση… γενοκτονίας ζητούν οι Τσάμηδες Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Προβολή ταινιών για τη μόλυνση του Καλαμά, συζήτηση και δημιουργία επιτροπών σήμερα στην Αθήνα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


-Προβολή ταινιών για τη ρύπανση – μόλυνση του Καλαμά
-Συζήτηση
-Δημιουργία ομάδων πρωτοβουλίας Αθήνας

https://www.facebook.com/events/1557314391249393/
Read More »
Προβολή ταινιών για τη μόλυνση του Καλαμά, συζήτηση και δημιουργία επιτροπών σήμερα στην Αθήνα  Προβολή ταινιών για τη μόλυνση του Καλαμά, συζήτηση και δημιουργία επιτροπών σήμερα στην Αθήνα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016

Η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσπρωτίας διαπιστώνει ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, Βόρειας και Κεντρικής Αφρικής, Μέσης Ανατολής και Ανατολικής Ευρώπης μαίνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι πολεμικές συγκρούσεις με άμεσο κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης, με οδυνηρές συνέπειες για τους λαούς και την εργατική τάξη.

Οι πόλεμοι και οι συγκρούσεις είναι απόρροια των αντιθέσεων, των ανταγωνισμών που υπάρχουν ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους, τις καπιταλιστικές δυνάμεις για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς της ενέργειας. Γίνονται με επίκεντρο την εξασφάλιση μεγαλύτερου κομματιού κέρδους.

Δεν είναι προς όφελος των λαών, που πληρώνουν βαριές συνέπειες με θύματα και αναγκαστική προσφυγιά από τις εστίες τους.

Δεν είναι προς όφελος των λαών γιατί χύνουν το αίμα τους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Η ελληνική κυβέρνηση σήμερα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα πλαίσια της συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς Ε.Ε., ΝΑΤΟ παρέχοντας βάσεις, επιμελητεία, ηλεκτρονική παρακολούθηση και ανθρώπινο δυναμικό είναι συμμέτοχη στο έγκλημα.

Αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι ο ξεριζωμός χιλιάδων ανθρώπων από τις εστίες τους. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καταφτάνουν στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την φτώχεια πνίγονται μαζικά στην Μεσόγειο και το Αιγαίο, χρησιμοποιούνται από κάθε λογής τυχοδιώκτες, Μ.Κ.Ο, κυβερνήσεις, πάλι για λογαριασμό των θυτών τους.

Οι Συνθήκες Δουβλίνο 1 και 2 καθώς και το καθεστώς της Σένγκεν με το άνοιγμα και κλείσιμο των συνόρων, την ανύψωση φρακτών, περιπολιών στο Αιγαίο, εγκυμονούν κινδύνους εγκλωβισμού στη χώρα μας μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα την όξυνση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας.

Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ στέκονται υποκριτικά απέναντι στο πρόβλημα των μεταναστών και προσφύγων. Είναι υπεύθυνοι για την τραγωδία που εξελίσσεται στην θάλασσα του Αιγαίου.

Χρέος της εργατικής τάξης της χώρας μας και κάθε χώρας είναι να αντιπαλέψει τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, που γεννούν τους πολέμους. Να αντιπαλέψουν τον καπιταλισμό. Να στηρίξουν με την αλληλεγγύη τους τους πρόσφυγες.

Ο Ελληνικός λαός έχει βιώσει και ο ίδιος την προσφυγιά και την ξενιτιά και δεν πρέπει να παρασύρεται από την ρατσιστική και φασιστική προπαγάνδα που το μόνο που κάνει είναι να δηλητηριάζει με μίσος τους λαούς, να καλλιεργεί την τακτική του διαίρει και βασίλευε ώστε να συνεχίζεται ανεμπόδιστα η εκμετάλλευσή τους από τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Καλούμε όλους τους, εργαζόμενους, τους άνεργους της χώρας μας να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα για καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πόλεμους, να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Συρία και αλλού. Να δυναμώσουν τον αγώνα για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ανάπτυξη με επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Να εκφράσουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες. Μαζί με το ΕΚΘ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να απαιτήσουμε την κατάργηση των συνθηκών Σένγκεν και Δουβλίνο που φακελώνουν τους λαούς και τους κρατάνε όμηρους στις χώρες εισροής προσφύγων και μεταναστών.

Σε αυτά τα πλαίσια άμεσα διεκδικούμε:

· Ανθρώπινους, ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας, με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

· Να στελεχωθούν οι δημόσιες κρατικές δομές με χιλιάδες προσλήψεις.

· Να καταργηθούν οι διάφορες ΜΚΟ που κάνουν μπίζνες με την προσφυγιά και τον ανθρώπινο πόνο. Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

· Απειθαρχία στο Δουβλίνο και τη Συνθήκη Σένγκεν που εγκλωβίζουν στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες μετατρέποντας την σε «αποθήκη ψυχών»,

· Να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες και ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουν όπου επιθυμούν.

· Να διατεθούν μεταφορικά μέσα για την αποσυμφόρηση των νησιών και άλλων περιοχών. Αγωνιζόμαστε για μέτρα ανακούφισης των μεταναστών.

· Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Read More »
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Passepartout Live σήμερα το βράδυ

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


Passepartout Live!..
Παρασκευή βράδυ 26.2.2016
 
Σύλβια & Σταύρος ☆ Τραγούδι - κιθαρα 
Με έντεχνα ακούσματα και μπαλάντες
Tα καλύτερα Live είναι εδώ!!!
Passepartout στην πλατεία δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα
Read More »
Ηγουμενίτσα: Passepartout Live σήμερα το βράδυ Ηγουμενίτσα: Passepartout Live σήμερα το βράδυ Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Οργανωτική συνάντηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την Δευτέρα στα Γιάννενα

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016


Με απόφαση του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συγκροτούνται τα Περιφερειακά Συντονιστικά της.

Στην Ήπειρο η οργανωτική και πολιτική αυτή διαδικασία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (29/2) στις 7.00 μ.μ, στο Πάρκο Λιθαρίτσια στα Ιωάννινα, με ομιλητές τον Γραμματέα Κ.Π.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ Στέφανο Ξεκαλάκη, τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Γιώργο Σιακαντάρη και τον εκπρόσωπο των Κινήσεων Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία Κώστα Τέλλη.

Στόχος των διαδικασιών είναι να οργανωθούν τα επόμενα βήματα και η μελλοντική πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς την Πολιτική και Προγραμματική Συνδιάσκεψη.

Read More »
Οργανωτική συνάντηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την Δευτέρα στα Γιάννενα Οργανωτική συνάντηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης την Δευτέρα στα Γιάννενα Reviewed by thespro.gr on Παρασκευή, Φεβρουαρίου 26, 2016 Rating: 5

Σελίδες