403 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Μεγάλος αριθμός και σήμερα στη Θεσπρωτία

Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022
403 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Μεγάλος αριθμός και σήμερα στη ΘεσπρωτίαΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 28
ΠΕ Θεσπρωτίας 78
ΠΕ Ιωαννίνων 255
ΠΕ Πρέβεζας 42

Read More »
403 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Μεγάλος αριθμός και σήμερα στη Θεσπρωτία 403 νέα κρούσματα στην Ήπειρο - Μεγάλος αριθμός και σήμερα στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022 Rating: 5

Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα ταξιτζής για μεταφορά παράτυπων μεταναστών

Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022
Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα ταξιτζής για μεταφορά παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στην Ηγουμενίτσα από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε Δ.Χ.Ε. αυτοκίνητο (ταξί) που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, εντός του οποίου βρέθηκαν και συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο οδηγός είχε παραλάβει νωρίτερα τους αλλοδαπούς από σημείο κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, μέσω των οποίων είχαν εισέλθει εκείνοι παράνομα, με σκοπό να τους μεταφέρει σε περιοχή των Ιωαννίνων, έναντι του συνολικού ποσού των 350 ευρώ που θα του κατέβαλαν με την άφιξή τους στον προορισμό τους.

Το αυτοκίνητο κατασχέθηκε και οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.
Read More »
Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα ταξιτζής για μεταφορά παράτυπων μεταναστών Συνελήφθη στην Ηγουμενίτσα ταξιτζής για μεταφορά παράτυπων μεταναστών Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022 Rating: 5

Σύλληψη στην Ηγουμενίτσα σε καταστήματα διασκέδασης για θορύβους από μουσική

Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022
Σύλληψη στην Ηγουμενίτσα σε καταστήματα διασκέδασης για θορύβους από μουσική


Συνελήφθησαν κατά τις δύο προηγούμενες νύχτες (9 και 10/07/2022) από υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (3) άτομα, στο πλαίσιο συνεχιζόμενων ελέγχων για την προστασία του κοινού από το θόρυβο.

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο ημεδαπούς και μία ημεδαπή, οι οποίοι λειτουργούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Ηγουμενίτσα, Μέτσοβο και Πάργα κάνοντας χρήση μουσικής, υπερβαίνοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.

Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν θα υποβληθούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
Read More »
Σύλληψη στην Ηγουμενίτσα σε καταστήματα διασκέδασης για θορύβους από μουσική Σύλληψη στην Ηγουμενίτσα σε καταστήματα διασκέδασης για θορύβους από μουσική Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022 Rating: 5

Από άστεγος ασυνόδευτος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην ΤΕΙ Ηγουμενίτσας)

Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022
Από άστεγος ασυνόδευτος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην ΤΕΙ Ηγουμενίτσας)


Η απόσταση που είχε να διανύσει ο Αμαντού ως ασυνόδευτος ανήλικος από την πατρίδα του, τη Γουινέα, μέχρι την Ελλάδα ήταν μεγάλη. Ακόμα μεγαλύτερη όμως, ήταν η προσπάθεια που κατέβαλε για να φτάσει από την αστεγία στην πρόσληψή του ως μέντορας στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και σήμερα μέχρι την ορκωμοσία του ως πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα).
Ο Αμαντού Κάιν Καμαρά γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γουινέα, αλλά έπρεπε να φύγει από την πατρίδα του σε ηλικία 16 ετών, γιατί κινδύνευε η ζωή του. Λόγω της φυγής του αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο που τόσο αγαπούσε. Πρόλαβε να φοιτήσει μέχρι την Α’ Λυκείου.
Το 2010 ήρθε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτο παιδί, από την Τουρκία μέσω του Έβρου. «Όταν είσαι μικρός δεν σκέφτεσαι τις συνέπειες του ότι θα φύγεις, το εάν και πότε θα μπορέσεις να γυρίσεις. Είπα ας φύγω και ό,τι γίνει. Όταν έφτασα στην Ελλάδα, όμως, κατάλαβα πόσο δύσκολο ήταν όλο το ταξίδι», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Για ένα χρόνο στην Ελλάδα έμενε σε πλατείες της Αθήνας και μάζευε μπουκάλια για να επιβιώσει. Ακόμα και τότε όμως είχε στο μυαλό του ότι έπρεπε να συνεχίσει το σχολείο. Είχε κρατήσει ως πολύτιμη τη συμβουλή των γονιών του ότι το σχολείο είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος για τον εαυτό του. Ζήτησε βοήθεια από ομοεθνείς του, αλλά περιγράφει ότι όλοι τον προέτρεψαν, αντί να γραφτεί στο σχολείο, να φύγει από την Ελλάδα για άλλη χώρα.


Ο Αμαντού δεν παράτησε την προσπάθεια επιβίωσης στη χώρα. Όταν επιχείρησε να βγάλει άδεια παραμονής, διαπιστώθηκε η ανηλικότητά του και μεταφέρθηκε σε ξενώνα για ασυνόδευτα παιδιά, προκειμένου να έχει έναν ασφαλή χώρο να μείνει. Ήταν η πρώτη φορά από τότε που έφτασε στην Ελλάδα που βρήκε υποστήριξη. Όσο διέμενε στον ξενώνα, γράφτηκε και στην Α’ Λυκείου στο Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Ελληνικού.
«Το είδα ως μια ευκαιρία να μάθω τη γλώσσα και να τελειώσω αυτά που είχα αφήσει φεύγοντας από την πατρίδα μου», εξηγεί. Η φοίτησή του δεν ήταν εύκολη καθώς έπρεπε πρώτα να μάθει ελληνικά, μια γλώσσα που τον δυσκόλεψε, όπως λέει, ωστόσο με επιμονή τα κατάφερε. «Υπάρχουν κάποια πράγματα που όταν τα θεωρείς σημαντικά στη ζωή, επικεντρώνεσαι και βάζεις στόχους», επισημαίνει.
Το 2014 τελείωσε το Λύκειο και δύο χρόνια μετά έλαβε άδεια παραμονής. Ενώ περίμενε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να λάβει τα έγγραφά του, αποφάσισε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του σε τεχνική σχολή για να μάθει το επάγγελμα του βοηθού ψυκτικού, «ώστε να δουλέψω και να ζήσω». Οι καθηγητές του και στο Λύκειο και στην επαγγελματική σχολή που παρακολούθησε, έβλεπαν τη δίψα του για μάθηση και τον προέτρεπαν να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις για να μπει σε πανεπιστήμιο. Ο Αμαντού διάβασε πολύ και πέρασε στο Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην ΤΕΙ Ηπείρου στην Ηγουμενίτσα).
Το όνειρό του ήταν να ασχοληθεί με τα τουριστικά για να συστήσει την ήπειρό του, την Αφρική, στους Έλληνες. «Με ρωτούσαν οι συμμαθητές μου πώς είναι η Αφρική, πώς ζούμε εκεί, αν έχουμε σπίτια ή αν μένουμε στα δέντρα», περιγράφει και προσθέτει: «Σκέφτηκα ότι θα ήταν καλή ιδέα να ανοίξω ένα τουριστικό πρακτορείο που να διοργανώνει ταξίδια σε αφρικανικές χώρες, ώστε να τις γνωρίσουν οι Έλληνες». Σήμερα ωστόσο έχει εγκαταλείψει το συγκεκριμένο σχέδιο, «γιατί βλέπω ότι οι περισσότεροι οργανώνουν μόνοι τους τα ταξίδια τους».


Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην πανεπιστημιακή σχολή και ενώ έμενε στην Ηγουμενίτσα, ο Αμαντού έμαθε για το έργο της Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Το διάστημα εκείνο η τότε ειδική γραμματέας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, έλαβε την πρωτοβουλία της δημιουργίας μιας ομάδας με μέντορες πρόσφυγες, οι οποίοι έχοντας βιώσει παρόμοιες δυσκολίες στο παρελθόν, υποστηρίζουν ασυνόδευτα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα σήμερα. Από τον Ιούλιο του 2021 ο Αμαντού συνεργάζεται με την Ειδική Γραμματεία ως μέντορας και λειτουργώντας ως πρότυπο στηρίζει άλλους ασυνόδευτους εφήβους που διαμένουν στη χώρα.
Το πρόγραμμα Mentorship υλοποιείται από την Ειδική Γραμματεία με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA). Τέσσερις πρόσφυγες δημιουργούν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στο υπουργείο Μετανάστευσης και τα παιδιά που διαμένουν ως ασυνόδευτα σήμερα στη χώρα. Ανάμεσα στους μέντορες είναι πλέον και ο 19χρονος Κούρος Μπαϊγκί Νουρμοχαμαντί, ο οποίος αρίστευσε στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Την ομάδα απαρτίζουν επίσης, εκτός από τον Αμαντού και τον Κούρος, ο Χαντί Μοχεμπί και ο Κεϊτά Αλασάν.
Οι μέντορες συζητούν με τα παιδιά τα προβλήματά τους, παρέχουν εξατομικευμένη καθοδήγηση σε κάθε βήμα τους στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα μεταφέρουν στο υπουργείο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Όπως λέει ο Αμαντού, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι συζητούν συχνότερα με τους μέντορες την αγωνία τους για το νομικό τους καθεστώς και το μέλλον τους. «Εμείς τους λέμε ότι το έχουμε περάσει και ξέρουμε πώς είναι», εξηγεί και προσθέτει: «Η συμβουλή που τους δίνω είναι να έχουν υπομονή. Τους δίνω παραδείγματα από τη ζωή μου. Πέρασα δυσκολίες, αλλά είχα στόχους και συνέχιζα και τώρα δουλεύω. Ο καθένας βρίσκει το δρόμο του». Επίσης, υπογραμμίζει στα παιδιά τη σημασία της εκπαίδευσης και πόσο τον βοήθησε. «Στο σχολείο έμαθα πολλά πράγματα, έκανα φίλους, μιλάω και τη γλώσσα. Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική για την ένταξη», τονίζει.
Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ηρακλής Μοσκώφ, «η συμπερίληψη των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σχολεία έχει μόνο θετικό αντίκτυπο, καθώς δημιουργείται ένα πλαίσιο ειρηνικής συνύπαρξης, συμβάλλοντας στην άμβλυνση στερεοτύπων και προκαταλήψεων, προάγοντας πρακτικές αλληλεπίδρασης μεταξύ της ταυτότητας και της ετερότητας και προετοιμάζει τους μελλοντικούς δημοκρατικούς πολίτες των σύγχρονων πολυπολιτισμικών κοινωνιών».
Πρόσφατα ο 27χρονος Αμαντού παρέλαβε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φορώντας τήβεννο. Τα συναισθήματά του, όπως περιγράφει, ήταν χαρά και λύπη μαζί. «Ήθελα να έχω εδώ την οικογένειά μου για να μοιραστώ τη χαρά μου, να κάνουμε ένα μεγάλο πάρτι», λέει. Οι γονείς του δεν βρίσκονται στη ζωή, αλλά τα αδέλφια του όταν είδαν τη φωτογραφία της ορκωμοσίας δήλωσαν πολύ υπερήφανα για εκείνον. Ο Ηρακλής Μοσκώφ χαρακτηρίζει την ορκωμοσία του Αμαντού ως «μια ιδιαίτερη μέρα χαράς και υπερηφάνειας για όλη την ομάδα της Ειδικής Γραμματείας».
Τώρα ο Αμαντού σχεδιάζει το μέλλον του ως πτυχιούχος και ελπίζει να αξιοποιήσει τις γνώσεις του και να καταφέρει να φτιάξει μια μεγάλη αγροτική φάρμα, όπου θα μπορούν να διαμένουν και επισκέπτες.
Την ίδια ώρα στέλνει το μήνυμα ότι «εγώ κατάφερα παρά τις δυσκολίες να τελειώσω το πανεπιστήμιο, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά παιδιά που προσπαθούν και δεν φαίνονται» και ζητάει από τον κόσμο να σταθεί δίπλα σε όλα τα ασυνόδευτα παιδιά.

Μαρία Κουζινοπούλου ΑΠΕ-ΜΠΕ
Read More »
Από άστεγος ασυνόδευτος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην ΤΕΙ Ηγουμενίτσας) Από άστεγος ασυνόδευτος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην ΤΕΙ Ηγουμενίτσας) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022 Rating: 5

Με δεματικό καλώδιο έβαλε τέλος στη ζωή του

Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022
Με δεματικό καλώδιο έβαλε τέλος στη ζωή του


Με δεματικό καλώδιο (Ty-Rap) το οποίο πέρασε στο λαιμό του και το έσφιξε έβαλε τέλος στη ζωή του ένας 67χρονος στην Άρτα.

Συγγενικά του πρόσωπα όταν αντελήφθησαν το γεγονός προσπάθησαν να τον σώσουν όμως μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ο άνδρας είχε καταλήξει.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αυτόχειρας δεν είχε αφήσει κάποιο σημείωμα.

Read More »
Με δεματικό καλώδιο έβαλε τέλος στη ζωή του Με δεματικό καλώδιο έβαλε τέλος στη ζωή του Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022 Rating: 5

Η παραλία του σπηλαίου στη Λυγιά στην μύτη Δρεπάνου Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022

Η παραλία του σπηλαίου στη Λυγιά στην μύτη Δρεπάνου Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Ανεβαίνοντας στο καράβι για το νησί των Φαιάκων λίγο πολύ θα έχετε βρεθεί στα πάνω καταστρώματα να χαζέψετε την αποχώρηση του πλοίου. Εάν και η παρέμβαση του ανθρώπου στον κόλπο της Ηγουμενίτσας έχει «μουτζουρώσει» λίγο το τοπίο, υπάρχουν ακόμα μικρές “νησίδες” ομορφιάς, όπως οι μικροί ορμίσκοι στα νότια πριν το Χοντρομούτρι (Κοντραμούρτο) , το καταπράσινο Αγιονήσι αλλά και ο υδροβιότοπος που απλώνεται πίσω από την λωρίδα του Δρεπάνου, που καταφέρνουν να σας κρατήσουν στο κατάστρωμα έχοντας για παρέα.... τον μαΐστρο να σας δροσίζει.
Καβατζάροντας την μύτη του Δρεπάνου συνήθως παρατείνεται την παραμονή σας στο κατάστρωμα μέχρι να περάσετε το στενό ανάμεσα στη χερσόνησο της Λυγιάς και την νήσο Πρασούδι.
Στο σημείο αυτό το ενδιαφέρον συνήθως εστιάζεται στο Πρασούδι με τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής εκκλησιάς στο νότιο άκρο αλλά και στην μεγάλη αποικία γλάρων που «εξουσιάζει» το νησί.
Την επόμενη φορά σας προτείνω να αλλάξετε πλευρά και να προσέξετε την σπηλιά που υπάρχει απέναντι στη ξηρά. Ακόμα καλύτερα κανονίστε μία εξόρμηση με σκάφος για να απολαύσετε και το εσωτερικό της.
Η περιοχή οριοθετείτε από τρείς μεγάλες οπές στους βράχους με την πιο νότια να προσφέρει υδάτινη δίοδο σε μικρή βάρκα ή κανό-καγιάκ. Βέβαια μπορείτε να αγκυροβολήσετε και να μπείτε κολυμπώντας μέσα. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να συγχρονίσετε την είσοδο και την έξοδο σας ώστε να μην συμπέσει με τον κυματισμό από κάποιο διερχόμενο πλοίο!!
Το εσωτερικό της σπηλιάς θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω καθώς θα σας υποδεχτεί από κάτω σας ένας γαλαζοπράσινος συνδυασμός κρυστάλλινων νερών. Από πάνω θα σας «καλύπτει» ένας θόλος (ύψους περίπου 6μ.) από ιζηματογενές πέτρωμα στις αποχρώσεις του καφέ και του πράσινου. Στο βάθος, σας περιμένει μία «ιδιωτική» παραλία με βότσαλα . Ξαπλώστε και απολαύστε τα παιχνιδίσματα του ήλιου καθώς προσπαθεί, να εισβάλει στο εσωτερικό. Προσπαθώ να φανταστώ την μαγεία των χρωμάτων, καθώς ο Ήλιος θα χάνεται στα Δυτικά και θα έχει εκείνη την μοναδική στιγμή, την δυνατότητα να στείλει κατευθείαν μέσα στο χώρο τις πορτοκαλί ακτίνες του!!! Σας προτρέπω ακόμα να κλείσετε για λίγο τα μάτια και να αφήσετε να σας αποπάρει ο υπόκωφος παφλασμός του νερού πάνω στα στρογγυλά βότσαλα, που τον συντροφεύει ο ήχος των εκατοντάδων γλάρων από το Πρασούδι.
Αποχωρώντας μπορείτε να υπογράψετε στο «Παρουσιολόγιο» που πρέπει να υπάρχει από την επίσκεψη μου τον Ιούλιο του 2010.
http://el.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1023872
Το σημαντικότερο όμως που μπορείτε να προσφέρεται στο χώρο είναι να απομακρύνεται (όσο μπορείτε) τα άχρηστα αντικείμενα που τυχόν να έχει ξεβράσει η θάλασσα, ώστε το μέρος να είναι όσο γίνεται πιο καθαρό.Χάρτης

ΕίσοδοςΚοιτώντας.. ...Ψηλά

Το Παρουσιολόγιο


Το Πρασούδι από την είσοδο της σπηλιάς.Read More »
Η παραλία του σπηλαίου στη Λυγιά στην μύτη Δρεπάνου Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Η παραλία του σπηλαίου στη Λυγιά στην μύτη Δρεπάνου Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022 Rating: 5

Στο Βυζαντινό λουτρό της Παραμυθιάς | 1 από τα 6 σε όλη την χώρα

Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022
Στο Βυζαντινό λουτρό της Παραμυθιάς | 1 από τα 6 σε όλη την χώραΤο Βυζαντινό λουτρό της Παραμυθιάς είναι 1 από τα 6 συνολικά που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ανάγεται χρονολογικά στην μεσοβυζαντινή περίοδο (8ος-12ος αι) και το σωζόμενο κτίριο αποτελείται κυρίως από τέσσερις ορθογώνιους χώρους, δύο μεγαλύτερους και δύο μικρότερους, οι οποίοι και επικοινωνούν μεταξύ τους με τοξωτά ανοίγματα.

Παρόμοιο είναι και το βυζαντινό λουτρό της Θεσσαλονίκης. Η διαφορά είναι ότι της Θεσσαλονίκης το αναστύλωσαν πρόσφατα, έγινε μνημείο της UNESCO και πλέον είναι επισκέψιμο για το κοινό (δείτε εδώ πως ήταν και πως έγινε).

Το λουτρό της Παραμυθιάς, χτίστηκε σε μια εποχή κατά την οποία αναβίωνε η παράδοση των λουτρών, με δημόσια συνοικιακά (Βαλανεία), επισκοπικά για λόγους κοινωνικής ωφελείας, ιδιωτικά ή πριβάτα αλλά και μοναστηριακά με παράλληλη δημόσια χρήση. Πιθανολογούμε πως το συγκεκριμένο ανήκει στην τελευταία κατηγορία αφού δίπλα του βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγιάς της Παραμυθίας (σήμερα ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) όπου και είναι ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας.

Ενας μικρός επιμήκης χώρος που βρίσκεται μεταξύ των δύο μικρότερων διαμερισμάτων, πιθανόν να χρησίμευε ως βοηθητικός χώρος επικοινωνίας τους. Βόρεια του σωζόμενου τμήματος του λουτρού υπήρχε μεγαλύτερος χώρος, ενώ στη νότια πλευρά των ερειπίων διακρίνεται ορθογώνιος επιμήκης χώρος με προεξέχουσα ημικυκλική κόγχη.
Η δυτική πλευρά του λουτρού είναι κατασκευασμένη στο κατώτερο τμήμα της με αργολιθοδομή και στο ανώτερο, με πλινθοπερίκλειστο σύστημα. Διπλές σειρές οριζόντιων και κάθετων πλίνθων περικλείουν τους λίθους. Στην κορυφή της ανωδομής διακρίνεται πλίνθινη οδοντωτή ταινία.

Η στέγαση των σωζόμενων χώρων του λουτρού επιτυγχανόταν με θόλους, ενώ της δεξαμενής και του μικρού βοηθητικού χώρου με καμάρες. Όπως αναφέρεται σχετικά σε πηγές η ανασκαφική έρευνα δεν έχει ακόμη περατωθεί κι έτσι δεν είναι δυνατό να καθορισθούν με ακρίβεια το μέγεθος, η μορφή καθώς και η χρήση των διαφόρων χώρων του λουτρού. Ωστόσο, πιθανολογείται πως τρεις ήταν οι κύριοι χώροι: Το «ψυχρολούσιο» (κρύο), το «χλυαροψύχειο», και το ζεστό ή «θερμό», (ενδότερος θόλος).

Σημαντικό είναι ότι ακόμα και σήμερα διακρίνονται οι δύο πήλινοι σωλήνες που διαπερνούν τους τοίχους των δύο κεντρικών και του νοτιοδυτικού διαμερίσματος. Η στέγαση των τεσσάρων σωζόμενων χώρων γινόταν με θόλους, από τους οποίους σώζονται τα λοφία και μέρος των τυμπάνων, ενώ της δεξαμενής με καμάρα.


Read More »
Στο Βυζαντινό λουτρό της Παραμυθιάς | 1 από τα 6 σε όλη την χώρα Στο Βυζαντινό λουτρό της Παραμυθιάς | 1 από τα 6 σε όλη την χώρα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022 Rating: 5

Οι Παραλίες της Θεσπρωτίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022
Οι Παραλίες της Θεσπρωτίας (ΒΙΝΤΕΟ)


Οι ακτές του νομού Θεσπρωτίας εκτείνονται απο την περιοχή της Πέρδικας και την Παραλία Πράμα Μάλι, απόμακρη και δύσκολα προσβάσιμη μέχρι και την Παραλία Στροβίλι λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα. 
Το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι οι κολπίσκοι που σχηματίζουνε μικρές παραλίες, σε σύντομη απόσταση μεταξύ τους όπως ο κόκκινος βράχος, το καμίνι, η Αγία Παρασκευή. 
Η Μπέλα βράκα, η Μικρή και η μεγάλη άμμος στα Συβοτα είναι άπω τις ποιο κοσμοπολίτικες παραλίες, ενώ το Δρέπανο, το Καραβοστάσι η Πλαταριά είναι από τις λίγες παραλίες του νομού μεγάλες σε έκταση. 
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την Αρρίλα με το γραφικό λιμανάκι στην άκρη της και μερικές παραλίες που διαθέτουν οργανωμένο κάμπινγκ όπως ο Σοφάς, ο Ναυτίλος, το Έλενα, το Καλάμι. 
Εκτός από τα κοσμοπολίτικα Σύβοτα, μία βόλτα στην Σαγιάδα κοντά στις εκβολές του Καλαμά θα ολοκλήρωνε την περιπλάνησή σας στις ακτές της Θεσπρωτίας. 
Η ακτογραμμή του Νομού είναι έτσι διαμορφωμένη, ώστε να δημιουργεί μικρές παραλίες περιτριγυρισμένες από απότομα βράχια, μερικές από αυτές είναι δύσκολα προσβάσιμες, δίνουν έτσι την ευκαιρία να τις ανακαλύψετε.
Read More »
Οι Παραλίες της Θεσπρωτίας (ΒΙΝΤΕΟ) Οι Παραλίες της Θεσπρωτίας (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022 Rating: 5

Η χροιά του Νερού (Μάνα Νερού – Βόθνες)

Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022
Η χροιά του Νερού (Μάνα Νερού – Βόθνες)


Του Λεωνίδα Τζάνη 

Με αυτή την χροιά του νερού που κυλά γεννήθηκα. Με το κελάρυσμα του πορεύτηκα, μεγάλωσα.

Κοντά μισό αιώνα κυλά μέσα μου, κατακλύζει και την πιο μικρή κοιλότητα της ψυχής μου. Το νερό που σαν Θάλασσα πάνω της περιπλανιέται ο κάθε ανήσυχος Οδυσσέας, που σαν ποτάμι οι ταξιδευτές το ακολουθούν, πότε αφήνοντάς να τους παρασύρει, πότε πηγαίνοντας κόντρα στο ρέμα του, ψάχνοντάς την πηγή, την αρχή, το νόημα.


Πλάι στο νερό ξεκίνησε κι αυτό το ταξίδι. Στα νερά του Ιονίου, πλάι στον παφλασμό της θάλασσας, Ένα ταξίδι ζωής, μια αναζήτηση της πηγής που γεννά αυτά τα καταγάλανα νερά νοτισμένα με την ομορφιά του σμαραγδιού
Στα χνάρια του κελαρύσματος και άφησα τις δαντελένιες ακτές του Ιονίο με πυξίδα τις ιστορίες αυτού του τόπου μα και τα λόγια αυτών που είχαν την τύχη να ζήσουν εδώ, τότε που άνθρωπος και φύση ήταν ένα. Λέξεις και Λόγια που εδώ και καιρό έχουμε σταματήσει να μελετάμε και να ακούμε.
Κάπως έτσι έφτασα στην πηγή, στο σημείο που το νερό βγαίνει απ’ τα σπλάχνα της Φύσης χαρίζει ζωή στην πλάση, και που σε αυτά τα μέρη οι ντόπιοι του δίνουν παρά μόνο ένα όνομα, το λένε…. Μάνα. Η Μάνα Νερού στα Στενά που σχηματίζουν βουνά του Λάγγαρη και Βελαντίλας.


Μια από τις Μάνες της Θεσπρωτικής Γης θα συναντήσετε εδώ. Νερό που αναβλύζει στις πλαγιές του βουνού μέσα από τις ρίζες των αγέρωχων πλατάνων Μα αυτή η Μάνα έχει να προσφέρει άλλον ένα σμαραγδένιο παράδεισο κρυμμένο μες στον κόρφο της, τις Βόθνες.
Σας είπα για το ταξίδι στο νερό, άλλοτε ακολουθώντας την ορμή του, άλλοτε πηγαίνοντάς του κόντρα. Ακολούθησα και τις δυο τις ρότες …Πρώτα η λαχτάρα του νόστου και η αναζήτηση της πηγής με έφερε να ανταμώσω τη Μάνα, να υποκλιθώ εμπρός της.
Στον δρόμο από το συνοικισμό Δάφνη (Τζούμα) προς το Κοκκινολιθάρι εκεί που αρχίζει το Καλντερίμι του Λάγγαρη (Σκάλα Κεραμίτσας), κατηφόρισα προς τα κάτω ακολουθώντας πάντα τον ήχο του νερού. Αντάμωσα τον Νερόμυλο του Μπαλαούρα και από την όχθη του ρέματος, μπήκα σε έναν τόπο που, καθώς προχωρούσα πλάι και μέσα στο νερό υπό την σκέπη μεγάλων πλατάνων, το μόνο που ψέλλιζα εκστασιασμένος ήταν η λέξη …παράδεισος. Άλλωστε από ένα τέτοιο μέρος πρέπει να έρχονται αυτά τα νερά, το επιβεβαιώνει κι ο δυνατός τους ήχος που πιστά ακολούθησα με την ψυχή και τώρα έχει κατακλύσει όλες μου τις αισθήσεις. Λίγες δεκάδες μέτρα και έφτασα στην Αγκαλιά της Μάνας του Νερού. Εδώ στο μοναδικό θέαμα των υδάτων που αναβλύζουν, κατακλύζοντας την βραχώδη πλαγιά ανάμεσα από τις ρίζες των πλατάνων


Ναι εδώ γεννιέται η κρυστάλλινη καθαρότητα, ξεχύνεται για να γίνει η μαγιά για την Ομορφιά του Ιονίου. Μα η Μάνα εδώ με την χροιά του γάργαρου νερού με παρότρυνε, μου “είπε”….. ένας προορισμός όπως αυτός είναι απλώς μια όμορφη αρχή για το ταξίδι που ακολουθεί.
Τη συμβουλή της ακολούθησα, και συνέχισα κόντρα στο ρεύμα. Εκεί πιο ψηλά με περίμεναν οι Βόθνες, μια σειρά από βίρες, μικρές πισίνες σμαραγδένιων νερών που σχηματίζονται από μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Κολυμπήθρες, που βουτώντας μέσα ένιωσα το νερό να διαπερνά κάθε πόρο του κορμιού και να ξεπλένει από μέσα μου το άγχος της «λιπαρής» καθημερινότητας.


Μα κάθε ταξίδι εάν θέλει να τιμά το όνομά του έχει και τις δυσκολίες του. Υπάρχουν κάποια σημεία που με δυσκολία προσπέλασα στην διαδρομή και θέλω να ακούσετε τη συμβουλή μου. Βαδίστε όσο μπορείτε σε αυτόν τον επίγειο παράδεισο και μην απογοητευτείτε εάν δεν μπορείτε να συνεχίσετε. Για όποιον θέλει μπορεί να έχει πρόσβαση στις Βόθνες και από την ανατολική είσοδο των στενών του Λάγγαρη
Κατεβαίνοντας από το xωριό της Κεραμίτσας θα αρχίσετε τη διαδρομή στα Στενά από το το Γεφύρι του Γιωρ Τόλη που ένωνε το μονοπάτι από τα Αχούρια Μαλουνιού με το Καλντερίμι του Λάγγαρη (Σκάλα Κεραμίτσας). Από εδώ ξεκινά το ταξίδι ακολουθώντας τις ροές του νερού που θα σας οδηγήσουν στις Βόθνες Και αν την προηγούμενη φορά γνωρίσατε τις βίρες αυτές σαν ένα είδος εξαγνισμού, κάθαρσης, από αυτή την μεριά βουτήξτε, χαρείτε, νιώστε ξανά παιδιά. Λουστείτε με την αθωότητα, την ανεμελιά. Ελευθερώστε όλη την νιότη σας και αφήστε το γέλιο να αντηχήσει σε πλαγιές των Στενών του Λάγγαρη
Κάντε κάθε βίρα και μια βουτιά ενός παιδιού που γυρίζει πίσω στον χρόνο, μέχρι να φτάσετε στην ομορφότερη βίρα που θα συναντήσετε στις Βόθνες. Παίρνω το θάρρος να την ονομάσω Βίρα της Εδέμ γιατί έτσι μόνο μπορείς να αποδόσεις την τελειότητα που σχηματίζεται από το νερό καθώς ξεχύνεται από τρείς παράλληλους καταρράκτες για να σχηματίσει την σμαραγδένια κοιλότητα τις βίρας.


Εδώ βρίσκεται και η πεμπτουσία του ταξιδιού…πάρτε το θάρρος που έχετε αποκτήσει φτάνοντας εδώ, σκαρφαλώστε στο βράχο που είναι αντίκρυ από τους καταρράκτες και ……. Βουτήξτε!! Για λίγο εκεί κάτω από την επιφάνεια του νερού θα νιώσετε μια παράξενη γαλήνη, μια οικειότητα ανάμικτη με λίγο φόβο για το άγνωστο. Είναι αυτό που έχουμε νιώσει όλοι…. η αρχή, ο ήχος του νερού και η στιγμή της ανάδυσης όπως τότε που η Μητέρα σας, η δική σας Πηγή Νερού σας παρέδωσε στο φως της Ζωής…

Αυτό είναι το ΤΑΞΙΔΙ….
Οι Βόθνες η Μάνα Νερού, στα Στενά του Λάγγαρη ….η χροιά των νερών της Γης των Θεσπρωτών, οι ροές τις Ηπείρου που σας περιμένουν να επιστρέψετε να αναγεννηθείτε μα κυρίως γνωρίζοντας τες να τις κρατήσετε μακριά από τα “βρώμικα” χέρια και τις ορέξεις κάποιων που εξισώνουν την ανάπτυξη και την ανάταση του τόπου και τον ανθρώπων, με το δικό τους κέρδος.
Όσο για τον ταξιδευτή συλλέκτη στιγμών που εδώ και μερικά χρόνια επισκέπτεται αυτόν τον επίγειο παράδεισο, έχει διαλέξει ένα μοναδικό σημείο στο μέσο τις διαδρομής. Πάνω από τις βίρες υπάρχει ένα κοίλωμα στον βράχο, η γράβα της Καμάρας.


Εκεί σκαρφαλώνει κάθε τόσο και θαρρεί πως βρίσκεται σε ένα πελώριο κοχύλι, αφουγκράζεται τον ήχο του νερού που αντηχεί από τα μεγάλα τοιχώματα της γράβας. Ο παλμός της καρδιάς του συντονίζεται με το κελάρυσμα και το ακολουθεί σε ένα “ταξίδι” από τις Βόθνες, στην Μάνα Νερού, από τον Καλπακιώτη ποταμό στο Καλαμά μέχρι εκεί που η χροιά του νερού γίνει παφλασμός των καταγάλανων νερών του Ιονίου νοτισμένων με την ομορφιά του σμαραγδιού.


Η Μελωδία του Νερού


Ο Χάρτης του Νερού
(Η περιοχή Βόθνες, οι φυσικές πισίνες (Βίρες), που σχηματίζονται στα Στενά του Λάγγαρη.
Μπορεί να γίνει διάσχιση των στενών και απ’ τις δύο μεριές (Ανατολική και Δυτική) όμως υπάρχουν σημεία που απαιτούν να γίνει αναρρίχηση με την βοήθεια σχοινιών. Ενναλακτικά από το δυτικό μονοπάτι θα μπορείτε να επισκεφτείτε την Μάνα Νερού και τις δύο πρώτες μεγάλες βίρες στις Βόθνες Ενώ από ανατολικά να φτάσετε εύκολα στις υπόλοιπες βίρες με σχετική ευκολία.
Ενναλακτική πρόσβαση παρέχει και το Καλντερίμι του Λάγγαρη (Σκάλα Κεραμίτσας) που διασχίζει τα Στενα στην πλαγία του του βουνού Λάγγαρη.)

Χάρτης διαδρομής με πληροφορίεςRead More »
Η χροιά του Νερού (Μάνα Νερού – Βόθνες) Η χροιά του Νερού (Μάνα Νερού – Βόθνες) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022 Rating: 5

Διακομιδή 35χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022
Διακομιδή 35χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα


Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκε διακομιδή 35χρονης, η οποία έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, από τον λιμένα ν. Κέρκυρας στον λιμένα Ηγουμενίτσας, με το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Read More »
Διακομιδή 35χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Διακομιδή 35χρονης από την Κέρκυρα στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιουλίου 10, 2022 Rating: 5

Σελίδες