Διανομή υλικού από προτεστάντες στην Θεσπρωτία - Είναι αιρετικοί λένε κύκλοι της Μητρόπολης - "Ασυμβίβαστο προς την Ορθόδοξη Πίστη" λέει η Ιερά Σύνοδος.

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018

Μπαράζ διανομής υλικού από προτεστάντες, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην Παραμυθιά, σε συνέχεια του πανελληνίου φαινομένου, με τίτλο καμπάνιας, “Kάθε Σπίτι”, η οποια ειναι μία έντονη προσηλυτιστική δράση από την νεοπροτεσταντική οργάνωση «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση»,

Τα μέλη των Προτεσταντών αλωνίζουν στην Παραμυθιά αφήνοντας προωθητικό υλικό το οποίο αποτελείται από την συγκεκριμένη έκδοση της Καινής Διαθήκης, την οποία όμως συνοδεύει «ύποπτο» έντυπο υλικό.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Μητρόπολης, κύκλοι της οποίας, μιλώντας στην paramythia-online.gr, τονίζουν πως επρόκειτο περί αιρετικών και καλούν τους πιστούς να είναι προσεκτικοί και να μην αποδέχονται υλικό που έχει στόχο τον προσηλυτισμό.

Μάλιστα για την δράση των προτεσταντών, έβγαλε ανακοίνωση και η Ιερά Σύνοδος, στην κανοντας λογο για δράση στην Θεσπρωτία, μεταξύ 3 – 12 Ιουλίου 2018.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος αναφέρει:

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έλαβε γνώση από την καθ΄ ύλην αρμοδία Συνοδική Επιτροπή επί των Αιρέσεων για τη νέα προσηλυτιστική εκστρατεία της νεοπροτεσταντικής οργανώσεως «Ελληνική Ιεραποστολική Ένωση».

Η εν λόγω κίνηση προγραμματίζει κι εφέτος ευρείας κλίμακος εκστρατεία, με την ονομασία «Operation Joshua – Κάθε σπίτι», κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3 – 12 Ιουλίου 2018, στους νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρεβέζης, Γρεβενών και Τρικάλων.

Με πρόσχημα τη διανομή της Καινής Διαθήκης, διαμοιράζει και ποικίλο υλικό προτεσταντικού χαρακτήρα ασυμβίβαστο προς την Ορθόδοξη Πίστη.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, η Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία αγωνιζόμενη, έχει διαρκή και μόνιμη φροντίδα Αυτής την διάδοση της Αγίας Γραφής προς οικοδομήν του Ποιμνίου της.

Η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ως μέλη του ενός και μοναδικού Σώματος του Χριστού, της Εκκλησίας, δεν χρειάζονται τις διάφορες νεοφανείς αιρετικές κινήσεις, ούτε τους διαφόρους αυτοπροσδιοριζομένους «κήρυκές» τους από το εσωτερικό ή το εξωτερικό.


 
Read More »
Διανομή υλικού από προτεστάντες στην Θεσπρωτία - Είναι αιρετικοί λένε κύκλοι της Μητρόπολης - "Ασυμβίβαστο προς την Ορθόδοξη Πίστη" λέει η Ιερά Σύνοδος. Διανομή υλικού από προτεστάντες στην Θεσπρωτία - Είναι αιρετικοί λένε κύκλοι της Μητρόπολης - "Ασυμβίβαστο προς την Ορθόδοξη Πίστη" λέει η Ιερά Σύνοδος. Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε μονοκατοικία στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Θεσπρωτίας, υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε μονοκατοικία στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 28χρονης αλλοδαπής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, η 28χρονη εμπλέκεται σε διάρρηξη – κλοπή από μονοκατοικία, που έγινε πρωινές ώρες της 18-03-2016 στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας, απ’ όπου αφαιρέθηκαν ηλεκτρονικές συσκευές, χρηματικό ποσό, κόσμημα, κινητό τηλέφωνο και κάρτες διαφόρων τραπεζών.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.


Read More »
Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε μονοκατοικία στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης - κλοπής σε μονοκατοικία στη Νέα Σελεύκεια Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

Προσλήψεις για τη δακοκτονία στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018

Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας ανακοινώνει την πρόσληψη, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, συνολικά δύο (2) ατόµων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών στο Πρόγραµµα Καταπολέµησης του ∆άκου της Ελιάς έτους 2018 της ∆/νσης Αγροτικής Οικονοµίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, που εδρεύει στην Ηγουµενίτσα του Νοµού Θεσπρωτίας και συγκεκριµένα τους εξής, ανά υπηρεσία, έδρα, ειδικότητα και διάρκεια σύµβασης, αριθµού ατόµων:

2 (Τοµεάρχες ∆ακοκτονίας) ΠΕ Γεωπόνοι ή ΤΕ Τεχνολόγοι Γεωπόνοι (Φυτικής Παραγωγής ή Θερµοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκοµίας ή ∆ιοίκησης Γεωργικών Εκµεταλλεύσεων)

Υποβολή αιτήσεων συµµετοχής

Οι ενδιαφερόµενοι καλούνται να συµπληρώσουν την αίτηση µε κωδικό ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ ΣΟΧ.6 και να την υποβάλουν, είτε αυτοπροσώπως, είτε µε άλλο εξουσιοδοτηµένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρηµένη από δηµόσια αρχή, είτε ταχυδροµικά µε συστηµένη επιστολή, στα γραφεία της υπηρεσίας µας στην ακόλουθη διεύθυνση: Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, Τµήµα Ποιοτικού & Φυτοϋγιεινοµικού Έλεγχου, Π. Τσαλδάρη 18, ΤΚ 46100, υπόψη κ. Μητσάκη Θεοχάρη (τηλ. επικοινωνίας: 2665- 360160).

Στην περίπτωση αποστολής των αιτήσεων ταχυδροµικώς το εµπρόθεσµο των αιτήσεων κρίνεται µε βάση την ηµεροµηνία που φέρει ο φάκελος αποστολής, ο οποίος µετά την αποσφράγισή του επισυνάπτεται στην αίτηση των υποψηφίων. Κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει µία µόνο αίτηση και για θέσεις µίας µόνο κατηγορίας προσωπικού (ΠΕ ή ΤΕ). Η σώρευση θέσεων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού σε µία ή περισσότερες αιτήσεις συνεπάγεται αυτοδικαίως σε κάθε περίπτωση ακύρωση όλων των αιτήσεων και αποκλεισµό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία.

Για να δείτε την προκήρυξη πατήστε ΕΔΩ

Για να δείτε την αίτηση πατήστε ΕΔΩ


Read More »
Προσλήψεις για τη δακοκτονία στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας Προσλήψεις για τη δακοκτονία στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

Πάτησε πόδι ο Μητροπολίτης Παραμυθιάς - Στον δήμο οι Μύλοι Σουλίου για 15 χρόνια, με σκοπό την αναστήλωση και ανάδειξή τους

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018


Τέλος στον παραλογισμό της εκκλησιαστικής επιτροπής του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σαμονίδας, έβαλε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παραμυθιάς κ.κ Τιτος και μετά από δικό του τελεσίγραφο, οι Μύλοι Σουλίου μεταβιβάζονται στον δήμο, με σκοπό την υποβολή πρότασης και ένταξης σε πρόγραμμα Leader ή σε άλλη πηγή χρηματοδότησης από τον Δήμο Σουλίου για την αναστήλωση και την ανάδειξη τους.

Η χρονική διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης της χρήσης των Μύλων Σουλίου ορίζεται σε δεκαπέντε έτη από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης.

Σε περίπτωση που δεν ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα Leader ή άλλη πηγή χρηματοδότησης εντός πενταετίας από την υπογραφή της συμβολαιογραφικής πράξης, η παραχώρηση χρήσης των Μύλων Σουλίου θα επανέλθει αυτοδίκαια στην Ενορία Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σαμονίδας.

Ο Δήμος Σουλίου θα αναλάβει ως φορέας διαχείρισης κάθε ευθύνη, ενέργεια και έξοδα για την υλοποίηση και την αποκατάσταση του Μύλου, καθώς και τα έξοδα σύνταξης της συμβολαιογραφικής πράξης παραχώρησης δωρεάν χρήσης.


 
Read More »
Πάτησε πόδι ο Μητροπολίτης Παραμυθιάς - Στον δήμο οι Μύλοι Σουλίου για 15 χρόνια, με σκοπό την αναστήλωση και ανάδειξή τους Πάτησε πόδι ο Μητροπολίτης Παραμυθιάς - Στον δήμο οι Μύλοι Σουλίου για 15 χρόνια, με σκοπό την αναστήλωση και ανάδειξή τους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 41χρονου ημεδαπού, υπεύθυνου καταστήματος για ηχορύπανση

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018Συνελήφθη, σήμερα (10-07-2018) μετά τα μεσάνυχτα στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας, ένας 41χρονος ημεδαπός, υπεύθυνος καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ειδική συσκευή ηχομέτρησης, κατελήφθη να λειτουργεί μουσική, έχοντας παραβιάσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ήχου.Read More »
Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 41χρονου ημεδαπού, υπεύθυνου καταστήματος για ηχορύπανση Ηγουμενίτσα: Σύλληψη 41χρονου ημεδαπού, υπεύθυνου καταστήματος για ηχορύπανση Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

Επιστολή του Δημάρχου Φιλιατών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόβλημα μειωμένης παραγωγής

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018

ΠΡΟΣ :
1. Υπουργείο Αγρ.Ανάπτυξης
και Τροφίμων 2. Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Ιωαννίνων
2. Αξιότιμους κ.κ. Βουλευτές
Νομού Θεσπρωτίας 
3. Προέδρους ΤΚ 
4. Αγρ. Συνεταιρισμούς 
5. ΤΟΕΒ

ΘΕΜΑ : « Πρόβλημα μειωμένης παραγωγής»

Μετά από επιτόπιους ελέγχους, που διενέργησε το Γεωτεχνικό Τμήμα του Δήμου, στον κάμπο της Δημοτικής Ενότητας Σαγιάδας (Τοπικές Κοινότητες Σαγιάδας, Ασπροκκλησίου, Κεστρίνης, Ραγίου και Σμέρτου) και της Δημοτικής Ενότητας Φιλιατών (ΤΚ Τρικορύφου και Βρυσέλλας) ,διαπιστώθηκε, ότι η αναμενόμενη παραγωγή σε εσπεριδοειδή, κυρίως μανταρίνια (κλημεντίνες, Νόβα Πέιτζ κλπ) και Πορτοκάλια (Ομφαλοφόρα , Βαλέντσια, Lane Late,Κοινά ),θα είναι για την φετινή χρονιά πολύ μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη. Ο μέσος όρος της εκτιμώμενης μείωσης αναμένεται περίπου στο 50%, ενώ σε πολλά χωράφια (κυρίως βαρικά) η μείωση φθάνει στο 100% (πλήρης Ακαρπία). 
Η παραπάνω μείωση, οφείλεται στους παρακάτω λόγους: 
• Στις υπερβολικές και ασυνήθιστης έντασης και διάρκειας βροχοπτώσεις, που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια του Χειμώνα, με αποτέλεσμα το ριζικό σύστημα των δένδρων (κυρίως σε βαρικά εδάφη),να έχει εξασθενήσει αρκετά. 
• Στον πολύ ήπιο, όσον αφορά τις θερμοκρασίες χειμώνα, που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην διαφοροποίηση ανθοφόρων καταβολών, με αποτέλεσμα η ανθοφορία να είναι πενιχρή.

Κατόπιν τούτων σας παρακαλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου οι παραγωγοί της περιοχής του Κάμπου Σαγιάδας και των ΤΚ Βρυσέλλας και Τρικορύφου Φιλιατών, να ενταχθούν σε Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), ούτως ώστε να αναπληρώσουν μέρος τουλάχιστον της αναμενόμενης απώλειας του εισοδήματος τους. Πόσο μάλλον, τώρα, που τα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας, τους έχουν φέρει σε δυσχερή θέση με το κόστος παραγωγής να έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη και τις τιμές να μένουν καθηλωμένες.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Σπυρίδων Παππάς


 
Read More »
Επιστολή του Δημάρχου Φιλιατών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόβλημα μειωμένης παραγωγής Επιστολή του Δημάρχου Φιλιατών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόβλημα μειωμένης παραγωγής Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ Δ.Ι.Ε.Κ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ Δ.Ι.Ε.Κ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ Γ. Ν. ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΕΤΟΣ 2018-2019 ΘΑ ΔΕΧΤΕΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

ΙΟΥΛΙΟ
12/7/2018
19/7/2018
ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΑΠΟ 8:30 -12μσβ

ΑΥΓΟΥΣΤΟ
2/8/2018
9/8/2018 ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΑΠΟ 8:30-12μσβ
23/8/2018
30/8/2018

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
ΑΠΟ 1/9/2018 -15/9/2018 ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΑΠΟ 8.00-14.00

ΕΠΙΣΗΣ ΣΑΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ, ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΤΕΕ Β΄ ΚΥΚΛΟΥ Τ.Ε.Λ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣ/ΤΩΝ ,ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΠ΄ ΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ Γ΄ΕΞΑΜΗΝΟ ΣΠΟΥΔΩΝ .

ΤΟ Δ.Ι.Ε.Κ Γ.Ν.ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΕ ΠΡΩΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΙ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΤΗΛ 2664360415, 6973871964
Η ΣΤΟ Ε-MAIL diek_gn_filiaton@yahoo.gr

ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΚ


Read More »
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ Δ.Ι.Ε.Κ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΟ Δ.Ι.Ε.Κ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

Οι αντιδράσεις, πάγωσαν συνομιλίες με Αλβανία - Συνεχίζουν τα της Τσαμουριάς οι Αλβανοί

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018Σε ευθετότερο πολιτικό χρόνο παραπέμπονται οι αποφάσεις για την επίλυση των διμερών διαφορών με την Αλβανία, οπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή"

Η θύελλα αντιδράσεων που προέκυψε από τη συμφωνία των Πρεσπών για την ονοματολογική διαφορά Ελλάδας – ΠΓΔΜ έχει ανησυχήσει το Μέγαρο Μαξίμου.

Γι’ αυτό και προκρίνεται η μετάθεση της επίλυσης των συγκεκριμένων διαφορών αφού ολοκληρωθεί η μακρά και επίπονη πορεία επικύρωσης των πολλών βημάτων της συμφωνίας της Πρέσπας.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πολιτική απόφαση η οποία ελήφθη, κατά κύριο λόγο, από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρακτικά οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν, ιδιαίτερα ανάμεσα στις επιτροπές οι οποίες ασχολούνται με την τεχνική επεξεργασία των προβλέψεων για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).Πέρα από την πολιτική διάσταση του ζητήματος, οι διαπραγματεύσεις με την Αλβανία στο συγκεκριμένο ζήτημα (ΑΟΖ) συχνά περιπλέκονται λόγω των ευαίσθητων πολιτικών ισορροπιών στη γειτονική χώρα.

Εκεί, ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα εμφανίζεται μάλλον σκεπτικός για την έγκριση μιας συμφωνίας που, όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα είναι αρκετά πιο πρόθυμος να προωθήσει.

Στην εσωτερική ατζέντα της Αλβανίας (στην οποία η θεματολογία τίθεται πάντα σε ακραίους τόνους) ψηλά βρίσκεται και το θέμα της αποκαλούμενης «Τσαμουριάς», που, όπως έχει επανειλημμένως κοινοποιήσει η ελληνική πλευρά, δεν βρίσκεται επί τάπητος.Αντιθέτως, εκείνο που συζητείται είναι οι περιουσίες που βρίσκονται σε μεσεγγύηση.

Ως αυτή τη στιγμή, πάντως, έχουν γίνει επιμέρους βήματα στα ζητήματα χαμηλής πολιτικής, όπως είναι η κατάργηση της προξενικής διατίμησης (για τους Αλβανούς) ή η αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης. Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εκταφής και αναγνώρισης των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940-41.

Σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχουν δηλωθεί και από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, πρόοδος έχει σημειωθεί και στα ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στη Βόρεια Ηπειρο.

Στις εκκρεμότητες περιλαμβάνεται, ακόμη, το εμπόλεμο, τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και την αλβανική, καθώς περιλαμβάνει ορισμένες νομικές δυσκολίες.

Απο την εφημερίδα "Καθημερινή" 


 
Read More »
Οι αντιδράσεις, πάγωσαν συνομιλίες με Αλβανία - Συνεχίζουν τα της Τσαμουριάς οι Αλβανοί Οι αντιδράσεις, πάγωσαν συνομιλίες με Αλβανία - Συνεχίζουν τα της Τσαμουριάς οι Αλβανοί Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

Στεριανοί παράδεισοι για διακοπές χωρίς ακτοπλοϊκά

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018Από την Ηρώ Κουνάδη
Τα αγαπάμε τα νησιά, δε λέμε –αν μπορούσαμε θα ξεκαλοκαιριάζαμε κάθε χρόνο στις Κυκλάδες...
Ή στα Δωδεκάνησα. Ή στη Σαμοθράκη. Με τις τιμές των ακτοπλοϊκών, όμως, να τραβάνε κάθε χρόνο όλο και χειρότερη ανηφόρα, το budget δεν τα σηκώνει πάντα. Λύσεις, όμως, υπάρχουν. Αρκεί να θέλεις να τις δεις –ή να διαβάζεις in2life.
Οι ακτές της Μεσσηνίας
Δυο ωρίτσες μακριά από την πόρτα του σπιτιού σας, με τον καινούριο-που-δεν-είναι-πια-πολύ-καινούριος δρόμο της Καλαμάτας, και βρίσκεστε να βουτάτε σε νερά τύφλα να ‘χουν οι Κυκλάδες

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή, γιατί η Μεσσηνία τα έχει όλα: Και κουκλίστικα χωριά που ακουμπούν στη θάλασσα σαν τη Μεσσήνη, και nightlife και φοβερό φαγητό στην Καλαμάτα, και τέλειες απογευματινές βόλτες στο ιστορικό της κέντρο, και συγκλονιστικές αρχαίες πόλεις σαν τη Μεσσήνη και παλάτια σαν αυτό του Νέστορα, και φαντασμαγορικούς καταρράκτες με παγωμένα νερά για βουτιές, στη Νέδα και στο Πολυλίμνιο, και κάστρα στη Μεθώνη, την Πύλο, την Κορώνη και την Κυπαρισσία, και η λίστα δεν έχει τέλος. Γενικά, αν δεν πάρετε κανά μήνα άδεια, δεν σας βλέπουμε να τα γυρνάτε όλα.
Το Πήλιο
Οι μαγικότερες παραλίες της κεντρικής Ελλάδας –αλλά αυτό το ξέρετε. Αν δεν το ξέρετε, δεν έχετε βουτήξει ποτέ στον Μυλοπόταμο, στη Φακίστρα, στη Μελανή, στη Νταμούχαρη, στο Παπά Νερό, στα Ποτιστικά ή στον Λημνιώνα.

Οι υπόλοιποι, μπορείτε επίσης να επιβεβαιώσετε πως, εκτός από καρτποσταλικές παραλίες, εδώ έχει και μεγαλειώδη δροσιά σε ορεινά χωριά και μονοπάτια που ελίσσονται μέσα σε σκιερά δάση όσο οι άλλοι ψήνονται σε άνυδρα νησιά, και πηλιορείτικη κουζίνα να γλείφεις τα δάχτυλά σου, και ρομαντζάδα στην Τσαγκαράδα (κάνει και ομοιοκαταληξία, ναι), και ξενύχτια στη Ζαγορά, και βόλτες σε λιθόστρωτα καλντερίμια στον Άγιο Λαυρέντιο και την Πορταριά και χάζι στα αρχοντικά της Βυζίτσας και των Μηλιών.
Τα Σύβοτα
Το είπαμε και πρόσφατα, πως ίσως τα παράλια του Ιονίου είναι οι ιδανικές σου διακοπές. Τα Σύβοτα, συγκεκριμένα, συγκεντρώνουν μερικές από τις ωραιότερες (βλέπε μοναδικότερες) παραλίες της Ηπείρου σε απόσταση βολής. Γιατί, ας πούμε, πουθενά αλλού δεν υπάρχει Μπέλα Βράκα, με τις δύο παραλίες της που σχεδόν ακουμπούν μεταξύ τους, η μια απέναντι από την άλλη να βρέχονται από απόλυτα τιρκουάζ νερά. Και επίσης, πουθενά αλλού δεν υπάρχει Πισίνα, με αυτό το εξωπραγματικό χρώμα νερών, παρά μόνο στο ακατοίκητο νησάκι του Αγίου Νικολάου, όπου φτάνουμε με βαρκάκι από τα Σύβοτα.

Πέρα, όμως, από παραλίες, εδώ γύρω συγκεντρώνονται ομορφιές όπως η Πάργα με τα χρώματά της, ο υπέροχος Αχέροντας που προσφέρεται για παγωμένες βουτιές και δροσερές πεζοπορίες, η Νικόπολη του Οκτάβιου που είναι η μεγαλύτερη αρχαία πόλη στην Ελλάδα, και η Πρέβεζα με την κουκλίστικη παλιά πόλη της και το φανταστικό φαγητό.Η Εύβοια
Τόσο κοντά, τόσο εξωτικά. Η Εύβοια έχει κάτι για όλα τα γούστα, και επιπλέον έχει το προνόμιο να είναι το ένα από τα δύο όλα κι όλα νησιά-χωρίς-ακτοπλοϊκά (το άλλο είναι η Λευκάδα). Το δύσκολο εδώ είναι να διαλέξεις ανάμεσα σε βορρά, κέντρο και νότο: Βορρά για το κουκλίστικο παραθαλάσσιο χωριό που λέγεται Λίμνη, τα φαράγγια και τους καταρράκτες της, τις απίστευτες παραλίες της Λιχάδας, και την Αγία Άννα με το άριστα οργανωμένο camping της. Κεντρική Εύβοια για την εκπληκτική παραλία της Χιλιαδούς με το μικρό της φαράγγι, τη Στενή με το βουνό της Δίρφης για φόντο (και για καταπράσινες πεζοπορίες). Ή μήπως Νότο, για το καταπράσινο φαράγγι του Δημοσάρη, τις παραλίες στο Κλιμάκι με τα διάφανα νερά και τον αμμώδη βυθό και στον Χερόμυλο με τα γαλαζοπράσινα νερά και το ψιλό βοτσαλάκι;
 
Read More »
Στεριανοί παράδεισοι για διακοπές χωρίς ακτοπλοϊκά Στεριανοί παράδεισοι για διακοπές χωρίς ακτοπλοϊκά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

Δεκάδες έργα από την Περιφέρεια Ηπείρου

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018


Στη συνεδρίαση της Δευτέρας η Οικονομική Επιτροπή, μεταξύ άλλων, ανέδειξε τους αναδόχους, των παρακάτω έργων:
1. «Κατασκευή κόμβου επί της Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας στη διακλάδωση Βράχου», προϋπολογισμού € 500.000. Ανάδοχος: Κ/ΟΡΡΑΟΝ ΑΤΕ- ΒΑΡΕΛΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ.
2. «Αποκατάσταση χώρου στάθμευσης Γενικού Νοσοκομείου Χατζηκώστα», προϋπολογισμού 400.000. €. Ανάδοχος ΓΙΓΕΚΑΤ Α.Τ.Ε.Ε..
3. «Εργασίες αντιστήριξης των πρανών στον αρχαιολογικό χώρο του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Αμβρακίας», προϋπολογισμού € 205.000. Ανάδοχος «ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.
4. «Άμεση αποκατάσταση καθιζήσεων στην οδό προς Αχούρια και Πρέσπα Κεραμίτσας», προϋπολογισμού € 62.000. Ανάδοχος ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
5. «Αντιπλημμυρική προστασία ιδιοκτησιών και προστασία της Ε.Ο. στα όρια του “ΘΕΟΝΤΙΚΟΥ” ρέματος Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 62.000. Ανάδοχος ΜΑΚΗΣ Α.Τ.Ε.Ε.
6. «Άμεση αποκατάσταση οδού προς Τ.Κ. Ριζού» προϋπολογισμού 74.400 €. Ανάδοχος ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.
7. «Άμεση αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων στην επαρχιακή οδό Μονολιθίου – Πλατανούσας», προϋπολογισμού 48.000 €. Ανάδοχος ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
8. «Προστασία αιγιαλίτιδας ζώνης, βελτίωση βατότητας προς παραγωγικές μονάδες Αγίας Παρασκευής Συβότων Θεσπρωτίας Περιφέρειας Ηπείρου», προϋπολογισμού € 74.400. Ανάδοχος Νικόλαος Κασσαβός.
9. Συντήρηση επαρχιακής οδού προς Σενίκο, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ. Ανάδοχος Δ. Τσομπίκος.
10. «Άμεση αποκατάσταση βατότητας επαρχιακής οδού Άγιος Ανδρέας – Κόμβος Ζωτικού», προϋπολογισμού 620.000 €. Ανάδοχος ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Ε.

11. «Συντήρηση, συμπλήρωση και αποκατάσταση πρασίνου στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου», συνολικού προϋπολογισμού € 74.000,00 με ΦΠΑ, για καθαρισμό δρόμων του Εθνικού Οδικού Δικτύου από θάμνους και κλαδιά που φύονται στα ερείσματα και στις τάφρους και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
Α. Ε.Ο. Ιωαννίνων- Κακαβιάς και Ιωαννίνων Κόνιτσας, προϋπολογισμού 16.000 ευρώ. Ανάδοχος Σπ. Μπίμπος
Β. Ε.Ο. Ιωαννίνων- Μέτσοβο- όρια Ν. Τρικάλων, προϋπολογισμού 8.000 ευρώ. Ανάδοχος Κων. Ζ. Χατζής.
Γ. Ε.Ο. Ιωαννίνων Άρτας & Ε.Ο. Άρταςπ όρια Νομού Τρικάλων, προϋπολογισμού 13.900.. Ανάδοχος Ιωάννης Λάμπρης
Δ. Γέφυρα Καλογήρου – Πρέβεζα & Ενωτική Κόμβος Φράξυλα- Κόμβος Λιμποχωβίτη, προϋπολογισμού 12.258,06 ευρώ. Ανάδοχος Ευάγγελος Χρ. Γείτονας.
Ε. Σήραγγα Ακτίου- Ε.Ο. Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα, προϋπολογισμού 12.260 ευρώ, ανάδοχος Ηλίας Τσιώρης.
ΣΤ. Ε.Ο. Ιωαννίνων- Βουτσαρά- όρια Ν. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 12.000 ευρώ. Ανάδοχος Κων. Σκαργιώτης.
12. «Μελέτη κτηματογραφήσεων για την απαλλοτρίωση εκτάσεων για την υλοποίηση του έργου “Διαμόρφωση χειμάρρων Καρυδά – Παντοκράτορα”», προϋπολογισμού € 46.996. Ανάδοχος ΓΑΙΑ Α.Ε. ΜΕΛΕΤΩΝ
13. «Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο Δ.Δ. Μιχαλιτσίου», προϋπολογισμού € 12.000. Ανάδοχος Ν. Κασσαβός.
14. «Προστασία Ε.Ο. Ηγουμενίτσας Ιωαννίνων από συνδετήρια οδό προς Αμπέλια Δήμου Ηγουμενίτσας», προϋπολογισμού 44.500 €. Ανάδοχος Χρήστος Ράπτης.
15. «Συντήρηση – βελτίωση του δρόμου που συνδέει τον οικισμό Κούνιες με την 16η επαρχιακή οδό (Καλλονή – Ράμια)», προϋπολογισμού € 250.000. Ανάδοχος Παναγ. Κατέρος.
16. «Αποκατάσταση λειτουργικότητας αρδευτικής διώρυγας Δ31 του ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου», προϋπολογισμού € 20.000. Ανάδοχος Κ. Κωσταβασίλης.
17. «Συντήρηση του δρόμου Μεγαλόχαρη - Μεσόπυργος», προϋπολογισμού 50.000 €. Ανάδοχος Παναγ. Κατέρος.
18. «Αποκατάσταση αναχωμάτων και καθαρισμός κοίτης των χειμάρρων Άννινου – Κομποτέικου – Βωβού ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού € 74.000. Ανάδοχος: Λάμπρος Γεωργούλας.
19. «Διαγράμμιση επαρχιακής οδού Άρτας - Κορωνησίας από διασταύρωση Βίγλας έως Κορωνησία», προϋπολογισμού € 40.000. Ανάδοχος Γεώργιος Οικονόμου.
20. «Αποκατάσταση δρόμων παραπλεύρως αποστραγγιστικών τάφρων περιοχής ΤΟΕΒ Λούρου», προϋπολογισμού 70.000 €. Ανάδοχος Λάμπρος Γεωργούλας.

Η Ο.Ε. ενέκρινε επίσης το Πρακτικό της Επιτροπής Διενέργειας του ηλεκτρονικού ανοικτού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, προϋπολογισμού 228.145,16 € πλέον ΦΠΑ, με αντικείμενο την «Παροχή Υπηρεσιών για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Δημόσιων Κτιρίων και Εγκαταστάσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο του έργου «Αποδοτικά και Φιλικά προς το Περιβάλλον Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δημόσιος Οδοφωτισμός και Κτίρια στην Περιφέρεια Ηπείρου» που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται, από το Μηχανισμό ELENA (ΕΕ-ΕΤΕπ). Ανάδοχος αναδείχτηκε η «Ένωση Οικονομικών Φορέων: Κατσαμπίρης Γ.- Νάκας Ι.- Μπαλτογιάννης Π.- Αναγνωστόπουλος Β.- Σουσιόπουλος Μ.- Παπαδόπουλος Δ.- Μπαλτογιάννης Π.- Παπαναστασίου Δ. Ο.Ε.»

ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕΙΣ/ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ
Με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής δημοπρατούνται τα εξής έργα:
 • «Εργασίες διαγράμμισης στο επαρχιακό οδικό δίκτυο», προϋπολογισμού 150.000€.
 • «Αποκατάσταση στηθαίων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο», προϋπολογισμού 150.000 €
 • «Βελτίωση οδού από διακλάδωση Ε.Ο. Ιωαννίνων – Κόνιτσας προς Ι.Μ. Ασπραγγέλων», προϋπολογισμού 120.000€.
 • «Αντιπλημμυρική προστασία στον ποταμό Λούρο στη θέση «Μύλος» στην περιοχή Βουλιάστας της ΤΚ Μουσιωτίτσας», προϋπολογισμού 55.000 €.
 • «Συντήρηση-σήμανση-βελτίωση 1ης Επαρχιακής οδού Π.Ε. Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 153.000.
 • «Αποκατάσταση σωληνωτού οχετού στην επαρχιακή οδό Χρυσοβίτσα – οροπέδιο Πολιτσών», προϋπολογισμού 16.000 €.
 • «Συντήρηση–βελτίωση της επαρχιακής οδού Καστανιά–Τετράκωμο ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 100.000€.
 • «Ασφαλτόστρωση του δρόμου πρόσβασης στη Γέφυρα Γκολφαρίου (Β΄ Φάση)», προϋπολογισμού 80.000 €.
 • «Αποκατάσταση ζημιών στη 4η επαρχιακή οδό Άρτα – Ροδαυγή - Δαφνωτή», προϋπολογισμού 50.000 €.
 • «Αποκατάσταση δρόμου στον οικισμό Σχωρτσιαντέικα Τ.Κ Κάτω Αθαμανίου Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων», προϋπολογισμού 20.000 €.
 • «Βελτίωση – συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων και αυλείου χώρου στην έδρα του αλιευτικού συνεταιρισμού λιμνοθάλασσας Λογαρού», προϋπολογισμού 72.000 €.
 • «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Γορίτσας», προϋπολογισμού € 92.552.

Με αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίνεται, μεταξύ άλλων και η διάθεση πίστωσης για την εκτέλεση των εξής έργων:

· Για «Κοπή και καθαρισμός των πλατάνων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους των πλατάνων στα ερείσματα της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Άρτας από περιοχή Τερόβου έως Κουκλέσι», 24.800 ευρώ.

· Για «Αντικατάσταση Πίνακα Μέσης Τάσης Β2 Αντλιοστασίου άρδευσης του ΓΟΕΒ λεκάνης Ιωαννίνων», 24.306,48 ευρώ.

· Για «Προμήθεια Σωλήνων για την αντικατάσταση δικτύων άρδευσης του ΤΟΕΒ Χαμηλής Ζώνης Φιλιατών Κυπάρισσος», 12.932 ευρώ.


Read More »
Δεκάδες έργα από την Περιφέρεια Ηπείρου Δεκάδες έργα από την Περιφέρεια Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

Αστρόφωτος Άι Θανάσης στην Πέρδικα Θεσπρωτίας

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018

Στον Άι Θανάση Πέρδικας βρεθήκαμε προχθές αργά την νύχτα με την σύζυγο. 
Το πανέμορφο εξωκλήσι κοσμείται πλέον από λαξευμένη πέτρα και φαντάζει ακόμα πιο μαγικό κάτω από το φως των αστεριών. 
Οι μέρες αυτές αποτελούν μοναδική ευκαιρία για αποτύπωση του γαλαξία και πολύ περισσότερο στο συγκεκριμένο σημείο που είναι κυριολεκτικά "πνιγμένο" στο σκοτάδι. 
Στην πρώτη φώτο αρωγός υπήρξε διερχόμενο όχημα που με τα φώτα του έδωσε μοναδική προοπτική στην αρχιτεκτονική του καμπαναριού. 
Οι υπόλοιπες φώτο έγιναν με την πολύτιμη βοήθεια της συντρόφου μου που σε λήψεις διάρκειας 30 δευτερολέπτων φώτιζε επιλεκτικά τον περιβάλλοντα χώρο. 
Πολύ περισσότερο εντυπωσιάζει ο γαλαξίας μας που αυτές τις μέρες είναι ορατός ακόμα και με γυμνό μάτι λόγω της καθαρής, κρυστάλλινης ατμόσφαιρας.


 
Read More »
Αστρόφωτος Άι Θανάσης στην Πέρδικα Θεσπρωτίας Αστρόφωτος Άι Θανάσης στην Πέρδικα Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018


Την Παρασκευή 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα η ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ισότητας με τη συμπαράσταση της UNICEF και τη συνδρομή της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Περιφέρειας Ηπείρου, με θέμα: «Παρουσίαση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της ΓΓΙΦ για τις γυναίκες πρόσφυγες επιζήσασες έμφυλης βίας».

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμούς εκ μέρους της ΓΓΙΦ η κα Άννα Φενερλή, η κα Γιούλα Μητροκώστα, αναπληρώτρια πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, ο κ. Παντελής Κολόκας, αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, η κα Αγγελική Φωτεινού, περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Ηπείρου και η κα Βασιλική Αθανασοπούλου, επιστημονικό στέλεχος Επιτροπής Ισότητας της Κ.Ε.Δ.Ε..

Η κα Αγγελική Παπάζογλου, προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας & Αντιμετώπισης Πολλαπλών Διακρίσεων της Γ.Γ.Ι.Φ., παρουσίασε στην εισήγησή της, τις δράσεις και πολιτικές της ΓΓΙΦ για τις γυναίκες πρόσφυγες επιζήσασες έμφυλης βίας, ενώ επεσήμανε ότι η διαδικασία αναθεώρησης του πρωτοκόλλου συνεργασίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Τη διαδικασία παραπομπής και φιλοξενίας γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους στις δομές του δικτύου της Γ.Γ.Ι.Φ., ανέλυσε κα Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, μέλος της τριμελούς ομάδας επιστημονικού συντονισμού Κ.Ε.Θ.Ι., και οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση από την κα Στέλλα Κατσαβού των γυναικών προσφύγων, οι οποίες ζήτησαν απευθύνθηκαν στις δομές, όπως καταγράφηκαν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, με στοιχεία και από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας οι συμμετέχοντες φορείς και Μ.Κ.Ο., κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες αναφορικά με περιστατικά βίας που αναφέρθηκαν από γυναίκες πρόσφυγες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, διότι οι γυναίκες αυτές είναι πιο επιφυλακτικές στην καταγγελία τέτοιων περιστατικών, ενώ επισημάνθηκαν και εμπόδια που προκαλούν πρόσθετες δυσκολίες όπως αυτό της έλλειψης γυναίκας διερμηνέα.

Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με την επισήμανση ότι το ζήτημα που αναλύθηκε περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους. Οι γυναίκες που ζητούν τη συνδρομή των δομών ως πρόσφυγες έχουν ήδη υποστεί βία, αναγκασμένες από τον πόλεμο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, πολλές φορές οι ίδιες χήρες ή προστάτιδες μονογονεϊκής οικογένειας, με διαφορετική κουλτούρα και αντιλήψεις που καθιστούν την αντιμετώπιση δυσχερέστερη. Όλοι οι φορείς εργάζονται για την καταγραφή όλων αυτών των ζητημάτων ούτως ώστε οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης να επικαιροποιούνται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ως ΠΕΠΙΣ ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, πρόεδρο της επιτροπής για την αμέριστη συμπαράστασή του στην πραγματοποίηση της ημερίδας, καθώς και τις συμμετέχουσες και συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τις ουσιαστικές παρεμβάσεις τους.


Read More »
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Ε.Μ. Π. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018


Το Σάββατο 7 Ιουνίου 2018 και ώρα 09:30 π. μ. 15μελής επιστημονική ομάδα, από το μεταπτυχιακό τμήμα του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με επικεφαλής τον καθηγητή του Ε.Μ.Π. Κ. Δημήτρη Καλιαμπάκο διοργάνωσε ,στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών, επιστημονική ημερίδα με τίτλο: Η συμβολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη του Δήμου Φιλιατών.

Στην διάρκεια της εν λόγω ημερίδας που σημειωτέων ολοκληρώθηκε στις 15:00 μ.μ. παρουσιάστηκαν 14 έρευνες – μελέτες , που πραγματοποιήθηκαν από αντίστοιχους επιστημονικούς ομιλητές, του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής έρευνας. 
Οι θεματικές των Μελετών – Ερευνών που αναπτύχθηκαν είναι οι ακόλουθες:
 • Όνειρα και προσδοκίες της νέας γενιάς του Δήμου Φιλιατών
 • Προοπτικές ανάπτυξης του γεωργικού τομέα της περιοχής της Σκάλας Φιλιατών
 • Σύστημα παρακολούθησης της ποιότητας υδάτων του ποταμού Καλαμά.
 • Μεταποίηση μανταρινιών
 • Προώθηση αρωματικών φυτών στην Μουργκάνα. Μια νέα προσέγγιση
 • Διερεύνηση της δυνατότητας ίδρυσης εμφιαλωτηρίου νερού στις πηγές της Λαγκάβιτσας
 • Το μονοπάτι της Βούβας
 • Διασυνοριακές διαδρομές ιστορίας & πολιτισμού με επίκεντρο το Δήμο Φιλιατών
 • Θρησκευτικός τουρισμός Πλαισίου
 • Χωρικές ανισότητες στο Δήμο Φιλιατών: Ανάλυση και Διαχείριση
 • Μετανάστες ποιότητας ζωής. Ένα σύγχρονο μονοπάτι ανάπτυξης για τους οικισμούς της Μουργκάνας
 • Ένα καινοτόμο διαδικτυακό Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών για το Δήμο Φιλιατών.
 • Φορητή Τεχνολογία και Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών στο Συμμετοχικό Σχεδιασμό του Δήμου
 • Οι ενεργειακές κοινότητες ως όχημα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας
Στο διάλογο που ακολούθησε απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις των παρευρισκόμενων και ο επικεφαλής Καθηγητής Κ.Δ. Καλιαμπάκος αφού ευχαρίστησε για την συμμετοχή και το ενδιαφέρον που επέδειξαν όλοι οι παρευρισκόμενοι τους τόνισε το διαρκές ενδιαφέρον Του Ε.Μ.Π. για την ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ της Ηπείρου και την δυνατότητα του ιδρύματος να στηρίξει το δήμο Φιλιατών όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπυρίδων Παππάς ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα την Διεπιστημονική ομάδα του Ε.Μ.Π. που προσέφερε με τις εργασίες της μια επιστημονική βάση δεδομένων την οποία ο Δήμος Φιλιατών θα την αξιοποιήσει ως όχημα για την στρατηγική ανάπτυξης της περιοχής μας στην επόμενη δεκαετία.


Read More »
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Ε.Μ. Π. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ Ε.Μ. Π. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

«Ζωντανεύει» ο ελληνοιταλικός αγωγός μέσω Θεσπρωτίας - Ελπίδες για φυσικό αέριο στην Ήπειρο

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018


Οι ελπίδες για την διασύνδεση της Ηπείρου με το φυσικό αέριο αναπτερώνονται καθώς καταγράφεται μία πολύ σημαντική εξέλιξη και δεν είναι άλλη από την συνέχιση του ελληνοιταλικού αγωγού φυσικού αερίου. Το έργο μπαίνει και πάλι σε φάση πλήρους προετοιμασίας και αυτή την φορά μάλιστα ενοποιημένο, δηλαδή περιλαμβάνει την διαδρομή από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Θεσπρωτία όπως και το υποθαλάσσιο τμήμα από την Θεσπρωτία μέχρι την Ιταλία. Το επίσης σημαντικό είναι το έργο αναπτύσσεται πλέον ως Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου και δεν εμπλέκεται σε κανένα σημείο με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Πρόκειται δηλαδή για ένα μοντέλο ανάλογο του ΤΑΡ.

Η εταιρεία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας - Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.» υπέβαλε στις αρχές Ιουλίου, στην Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αίτηση για να της χορηγηθεί Άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ (αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ).

Ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ έχει σημείο εκκίνησης τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην περιοχή των Κήπων και με δυτική όδευση διασχίζει την ενδοχώρα της Βορείου Ελλάδος και το Ιόνιο μέχρι τις ακτές της Ιταλίας, με σημείο προσαιγιάλωσης πλησίον του Οτράντο της Ιταλίας. Η αίτηση χορήγησης άδειας ΑΣΦΑ αφορά στο ελληνικό τμήμα του έργου.

Ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ περιλαμβάνει την εγκατάσταση αγωγού, μετρητικών σταθμών, σταθμών συμπίεσης, βαλβιδοστασίων, καθώς και λοιπού εξοπλισμού.Το χερσαίο τμήμα του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ εκτείνεται σε μήκος περίπου 760 χλμ., ακολουθώντας δυτική πορεία από τους Κήπους μέχρι το Φλωροβούνι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, ενώ το υποθαλάσσιο τμήμα του εκτείνεται σε μήκος περίπου 216 χλμ., μέχρι το σημείο προσαιγιάλωσης στην Ιταλία και τον μετρητικό σταθμό στην Περιφέρεια της Απουλίας (Οτράντο).

Ο αγωγός θα διασχίσει τις ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες της Ελληνικής Επικράτειας: Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων, Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας.

Ο αγωγός ΠΟΣΕΙΔΩΝ θα συνδέσει την Ελλάδα με το Ιταλικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, το ρόλο της ως κόμβου φυσικού αερίου της περιοχής, καθώς και την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου. Το έργο ΠΟΣΕΙΔΩΝ προάγει τον ανταγωνισμό, την ευελιξία των συστημάτων μεταφοράς και την περαιτέρω ολοκλήρωση των περιφερειακών και Ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών. Σημειώνεται ότι στις 06.06.2018 κατατέθηκε από την ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε. στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας (ΡΑΕ) και της Ιταλίας (ARERA) αίτηση χορήγησης εξαίρεσης από ορισμένες διατάξεις της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ, σχετικά με την πρόσβαση τρίτων στον αγωγό, τον κανονισμό τιμολόγησης και τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. Η σχετική Απόφαση θα εκδοθεί με τις διαδικασίες του Άρθρου 36 της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ.

H εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά τις συμφωνίες για την έναρξη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδος Βουλγαρίας ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν και οι ανακοινώσεις της Ρώσικης Gazprom ότι εξετάζει όλες τις επιλογές για την μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη με το σχέδιο Poseidon να θεωρείται μια από τις επιλογές για την επέκταση του Turkish Stream.


 
Read More »
«Ζωντανεύει» ο ελληνοιταλικός αγωγός μέσω Θεσπρωτίας - Ελπίδες για φυσικό αέριο στην Ήπειρο «Ζωντανεύει» ο ελληνοιταλικός αγωγός μέσω Θεσπρωτίας - Ελπίδες για φυσικό αέριο στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

Συνάντηση Δημάρχου Ηγουμενίτσας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018


Στα πλαίσια της επίσκεψης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλο και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας κ. Ανδρέα Νταή.

Ο κ. Λώλος έθεσε εκ νέου στον κ. Υπουργό το θέμα της παραχώρησης των τμημάτων της χερσαίας ζώνης λιμένος Ηγουμενίτσας στον Δήμο, καθώς και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε αναφορικά με την νομοθετική ρύθμιση για την ναυαγοσωστική κάλυψη των πολυσύχναστων παραλιών.

Ο κ. Υπουργός απάντησε ότι ήδη προωθείται σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα διευκολύνει την διαδικασία της παραχώρησης, καθώς απαιτείται ο επαναχαρακτηρισμός της χερσαίας ζώνης, καθώς και ότι θα εξετάσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών.


Read More »
Συνάντηση Δημάρχου Ηγουμενίτσας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Συνάντηση Δημάρχου Ηγουμενίτσας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη σε περιοχές του Δήμου Σουλίου

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018


Αγαπητοί μας πελάτες,

H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία των δικτύων και εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και για τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας.

Για το λόγο αυτό προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Προκειμένου να προγραμματίσετε τις εργασίες σας και να ελαχιστοποιηθεί η όχλησή σας, στον ακόλουθο πίνακα, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις περιοχές και τις ώρες προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης.

Ενώ καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συντομότερη επανηλεκτροδότηση, εντούτοις, επιβάλλεται μεγάλη προσοχή, θεωρώντας ότι σε όλη την προγραμματισμένη διάρκεια διακοπής, οι αγωγοί είναι υπό τάση! 


 
Read More »
ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη σε περιοχές του Δήμου Σουλίου ΠΡΟΣΟΧΗ: Διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος την Τετάρτη σε περιοχές του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

Βιώσιμος Tουρισμός: το εξαιρετικό παράδειγμα της Σλοβενίας - Της Θάλειας Θεοδωρίδη

Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018

Οι Σλοβένοι αποκαλούν τη χώρα τους «πράσινη, υγιεινή, ενεργή». Το σλόγκαν τους είναι «νιώθω τη Σλοβενία», ifeelsLOVEnia, γιατί πράγματι αυτή η χώρα ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις. Κυρίως όμως, δίνει ένα άριστο παράδειγμα καλών πρακτικών για τον τουρισμό.

Τουριστική Βιομηχανία και βιωσιμότητα

Ο τουρισμός ίσως αποτελεί την πιο ισχυρή βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αποτελεί τον άσσο στο μανίκι πολλών κρατών που έχουν πληγεί και που προσπαθούν να παραμείνουν βιώσιμα.

Ο μαζικός τουρισμός ωστόσο, μπορεί να ζημιώσει το περιβάλλον σε πολλά επίπεδα. Κάποιες περιοχές βιώνουν ήδη τις συνέπειες από τον υπερτουρισμό, όπως η Σαντορίνη, η Βενετία, κ.ά.

Για μια χώρα που βίωσε έντονα την οικονομική κρίση, όπως η Σλοβενία, η εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες μετράει διπλά. Διαγράφοντας μια ταχύτατη πορεία ανάπτυξης, τα έσοδά της από τον τουρισμό (2016) αναλογούν στο 12,90% του ΑΕΠ (υψηλότερο πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως) ενώ ο τομέας του τουρισμού είναι ο σημαντικότερος τομέας υπηρεσιών και απασχολεί το 12,90% του εργατικού δυναμικού. Eίναι αξιοσημείωτο ότι το 83% των επιχειρήσεων είναι οικογενειακές κι ότι επίσης παρατηρείται συγκέντρωση των μεγάλων ξενοδοχειακών κεφαλαίων σε αλυσίδες.

Πράσινη, γεμάτη λουλούδια, καθαρή και ήρεμη, η Σλοβενία έχει επενδύσει σε μια πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη με διαφορετικούς τομείς θεματικού τουρισμού: υγείας και ευεξίας, ορειβασίας, θαλάσσιου τουρισμού και χειμερινών σπορ.

Η πιο βιώσιμη χώρα στον κόσμο
Εικόνα 1: Λιουμπλιάνα, βραβευμένη πράσινη πρωτεύουσα 2016.


Η Σλοβενία δημιουργήθηκε ως ανεξάρτητο κράτος το 1991 μετά την απόσχισή της από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Η μισή έκτασή της καλύπτεται από δάση, και έχει περίπου 2 εκ. κατοίκους. Το πράσινο από τις φλαμουριές (το εθνικό δέντρο), τις οξιές και τα πεύκα φτάνει ως εκεί που τελειώνει ο ορίζοντας. Οι κάτοικοι όμως, δεν αρκούνται σε αυτά που τους χάρισε η φύση, αλλά δεντροφυτεύουν τις αυλές τους με οπωροφόρα και καλλωπιστικά και συναγωνίζονται μεταξύ τους για τα πιο όμορφα λουλούδια στα μπαλκόνια τους. Τα φρέσκα λαχανικά δεν λείπουν από κανένα σπίτι γιατί η κηπουρική θεωρείται αυτονόητη. Η μελισσοκομία είναι επίσης ιδιαίτερα αναπτυγμένη. Υπάρχουν πέντε τουλάχιστον μελισσοκόμοι ανά χίλιους κατοίκους. Ακόμη και στις ταράτσες των πολυκατοικιών στη Λιουμπλιάνα υπάρχουν πολύχρωμες κυψέλες. Η Σλοβενία καθιέρωσε μάλιστα και την Παγκόσμια Ημέρα Μελισσοκομίας.

Οι τρεις μεγαλύτερες πόλεις της είναι η Λιουμπλιάνα με 280 χιλ., το Μάριμπορ με 95 χιλ. και η Ρωμαϊκή πόλη Τσέλιε με 40 χιλ. κατοίκους. Μπορεί να πρόκειται για μια μικρή χώρα, όμως οι υποδομές υπάρχουν παντού: πανεπιστήμια, μουσεία, θέατρα, ωδεία, σχολές χορού, αθλητικά κέντρα, χώροι εκδηλώσεων κλπ. Η γλώσσα είναι η σλοβενική ενώ η χώρα ανήκει στην ευρωζώνη από το 2007.

Μετά από ένα γρήγορο πέρασμα από τη Λιουμπλιάνα με τα μπαρόκ και art nouveau κτίρια, η οποία ανακηρύχτηκε πράσινη πρωτεύουσα για το 2016, προορισμός ήταν η νοτιοανατολική Σλοβενία με πρώτο σταθμό την περιοχή Rogaska Slatina. Η διαδρομή καταπράσινη και κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων, κοντά στους οικισμούς, υπήρχαν ψηλά τοιχία για να εμποδίζουν την διάδοση των ηχητικών κυμάτων από τους θορύβους των οχημάτων προς τις κατοικίες. Δεν είναι τυχαίο που η Σλοβενία βραβεύτηκε από το National Geographic ως η πιο βιώσιμη χώρα στον κόσμο.

Rogaska: η πράσινη πόλη των 10 χιλιάδων κατοίκων

Η Rogaska βρίσκεται στα σύνορα με την Κροατία και την Αυστρία. Παρά το μικρό της μέγεθος, διαθέτει πολλά πολυτελή ιστορικά αλλά και νεόκτιστα ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα δύο είναι πεντάστερα.

Εικόνα 2: Από τον τελευταίο όροφο του υπερσύγχρονου Ιατρικού Κέντρου στη Rogaska, φαίνονται τα πολυτελή ξενοδοχεία και τα spa στο Central Park της Rogaska.


Ένας βασικός λόγος που ελκύονται οι επισκέπτες είναι τα ιαματικά νερά και τα spa. Ένα υπερσύγχρονο ιατρικό κέντρο, Μedical Center Rogaska, βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και διαθέτει μέσα στο κτίριο ειδική πηγή για το «μαγικό» νερό Donat Μg, ένα νερό πλούσιο σε μαγνήσιο που θεραπεύει πολλές παθήσεις. Πολλοί είναι οι επισκέπτες που διαμένουν αρκετές ημέρες σε ξενοδοχεία, για να καταναλώσουν αυτό το «ελιξίριο ζωής» με τις οδηγίες των γιατρών.

H πολιτιστική ταυτότητα της μικρής πόλης είναι αισθητή παντού. Το ολοκαίνουριο μουσείο Αnin Dvor με το μίνιμαλ ντιζάιν, αποτελεί ένα πολιτιστικό μωσαϊκό: από τα φημισμένα κρύσταλλα Rogaska, στις γκραβούρες εποχής κι από τα οικογενειακά κειμήλια αριστοκρατών στα αυτόγραφα του Ντόναλντ Τραμπ και στην έκθεση κορμών δέντρων της Σλοβενίας.

Επίσης, τα αμέτρητα εκκλησάκια που συναντούμε και οι Εσταυρωμένοι στις εισόδους των κατοικιών μαρτυρούν την επίδραση του καθολικισμού και του λουθηρανισμού.

H πόλη των κρυστάλλων

Ο Πάπας, η Βασίλισσα Ελισάβετ, διάσημοι καλλιτέχνες, πρωταθλητές και πολιτικοί έχουν κρατήσει στα χέρια τους τα φημισμένα και πανάκριβα κρύσταλλα Rogaska. Το εργοστάσιο γυαλιού είναι ένα από τα δύο εργοστάσια της περιοχής (το άλλο είναι η εταιρεία φυσικών καλλυντικών Afrodita). Παράγει κρύσταλλα, με την δική του επωνυμία Crystal Rogaska, αλλά και για λογαριασμό διάσημων σχεδιαστών. Iδρύθηκε το 1927 και απασχολεί 1000 εργαζόμενους. Το κάθε χειροποίητο κομψοτέχνημα περνάει από εξονυχιστικούς ελέγχους προκειμένου να βγει τέλειο στην αγορά. Καθημερινά οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν όλη τη διαδικασία δημιουργίας των κρυστάλλινων αντικειμένων. Tα κρύσταλλα Rogaska είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής και διακοσμούν τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τις αίθουσες εκδηλώσεων.

Εικόνα 3: Ηall of Fame. Glass Factory Rogaska


Ταξίδι σε άλλες εποχές

Το Ανοικτό Μουσείο του Rogatec, Muzej na prostem Rogatec, ανήκει στον ομώνυμο Δήμο και είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα στα τρία εθνογραφικά πάρκα της Σλοβενίας τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή πληροφόρησης για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Τα αυθεντικά σπίτια, του 19ου και ως τα μισά του 20ου αι., οι αποθήκες για τα αγροτικά προϊόντα, οι στάβλοι, τα κοτέτσια, οι κήποι και οι αμπελώνες μας μεταφέρουν σε μια αλλοτινή εποχή στη ζωή των σλοβένων αγροτών αλλά και ευγενών. Στο παλιό μπακάλικο θα δει κανείς αυθεντικά σκεύη, υφάσματα και παπούτσια, ζυγαριές και μια τεράστια κόκκινη ταμειακή μηχανή. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από δωρεές των ίδιων των κατοίκων. Ειδική μουσειοπαιδαγωγός ξεναγεί τους επισκέπτες με κάθε λεπτομέρεια και διαδραστικότητα στις καθημερινές συνήθειες των παλιών Σλοβένων, ενώ πραγματοποιούνται και εργαστήρια παραδοσιακής μαγειρικής, κηροπλαστικής κ.ά.

Εικόνα 4: Ανοικτό Μουσείο Rogatec.


Bότανα, σοκολάτες και ελάφια

Το βραβευμένο «χρυσό χωριό» Olimia είναι από τα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης και ανήκει στον Δήμο Podčetrtek, τον πιο τουριστικό Δήμο της περιοχής. Στο Μοναστήρι της Olimje οι Παυλικιανοί μοναχοί, οι οποίοι εδώ και 120 χρόνια εγκαταστάθηκαν στο μοναστήρι, δεν προσεύχονται απλώς, αλλά στον κήπο του μοναστηριού καλλιεργούν βότανα και ανθοϊάματα τα οποία και πωλούν στους επισκέπτες στο φαρμακείο τους με αρχαία ιστορία.

Εικόνα 5: Εκκλησία, Μοναστήρι και αρχαίο Φαρμακείο Olimje


Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το εργοστάσιο σοκολάτας ενώ λίγο πιο πάνω στον λόφο βρίσκεται μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, η χώρα των παραμυθιών ένα μίνι-πάρκο με μάγισσες και νεράιδες μέσα στο δάσος. Τα ελάφια ξεπροβάλλουν απρόσμενα από παντού έτοιμα να φωτογραφηθούν με τους επισκέπτες.

Spa και χαλάρωση

Ο σημαντικότερος πόλος έλξης όμως είναι τα υπερσύγχρονα spa με τα ιαματικά νερά. Οι πηγές Olimia απέφεραν 20 εκ. ευρώ έσοδα κατά το 2017. Πολυτελείς εγκαταστάσεις, αίθουσες συνεδρίων, πισίνες για ενήλικες και παιδιά, υδρομασάζ, ξαπλώστρες, μπαρ για κοκτέιλ, νεροτσουλήθρες και γήπεδα γκολφ προσφέρονται απλόχερα στους επισκέπτες. Ιταλοί, Αυστριακοί, Γερμανοί, Κροάτες, Ολλανδοί, Άγγλοι, Ούγγροι, Σέρβοι, Ισραηλινοί και Τσέχοι αποτελούν την πλειονότητα και ακολουθούν πολλοί άλλοι λαοί. Ξενοδοχεία κάθε κατηγορίας, μικρές μονοκατοικίες, κάμπινγκ αλλά και πολυτελή glamping παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες στον οικογενειακό τουρισμό. Κι όλα μέσα στο πράσινο και στα τιτιβίσματα των πουλιών.

Εικόνα 6: Olimia, τουριστικές κατοικίες.

Τουρισμός, σπιτικές μαρμελάδες και λεμονάδα

Ο αγροτουρισμός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σλοβενία. Πολλά παλιά σπίτια μετατράπηκαν σε μικρά ξενοδοχεία 6-8 δωματίων αλλά και καινούρια κατασκευάστηκαν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Κυριολεκτικά χτισμένα μέσα στο δάσος, προσφέρουν απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση. Το κελάιδισμα των πουλιών και το κρώξιμο των βατράχων είναι οι μόνοι ήχοι που ακούγονται. Σπιτικές μαρμελάδες και αρωματικό τσάι από βότανα προσφέρονται γιο πρωινό ενώ τα γεύματα βασίζονται επίσης σε τοπικά βιολογικά προϊόντα. Πολλές από τις επιχειρήσεις διαθέτουν και μικρά spa. Επισκέπτες, κυριολεκτικά από όλο τον κόσμο έρχονται εδώ ξανά και ξανά για να ηρεμήσουν από τους θορύβους των πόλεων. Ατελείωτα χιλιόμετρα ποδηλατόδρομων ξετυλίγονται πλάι στους κεντρικούς δρόμους.

Γευστικές παραδοσιακές σούπες, χειροποίητα ζυμαρικά, φρέσκιες σαλάτες, νόστιμο κρέας αλλά και ιταλική κουζίνα ή fusion, προσφέρονται από τα εστιατόρια ενώ τα σπιτικά λικέρ και η φρεσκοστυμμένη λεμονάδα δεν λείπουν από πουθενά.

Εικόνα 7: Pomona, οικογενειακή αγροτουριστική επιχείρηση στη Rogaska Slatina.

Η χώρα με τους φανατικούς επισκέπτες

Με έντονη οικολογική συνείδηση των πολιτών της, η Σλοβενία αναδεικνύει την πολιτιστική της ταυτότητα με αυθεντικότητα και αξιοπιστία. Δεν περιμένει τους τουρίστες να την ανακαλύψουν αλλά κάνει ένα δυνατό μάρκετινγκ και branding, με ειλικρίνεια όμως και χωρίς καμιά υπερβολή. Είναι μια χώρα πεντακάθαρη, ήσυχη, με αισθητική, χωρίς τις φωνές και τις δυνατές μουσικές των μπαρ να αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της. Οι μικρές πόλεις της εξελίσσονται σε μεγάλα επιχειρηματικά κέντρα. Οι εργαζόμενοι και οι υπεύθυνοι σε κάθε χώρο είναι πολύγλωσσοι και εκπαιδευμένοι. Κάθε χώρος διαθέτει ενημερωτικά φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες.

Η Σλοβενία έχει αντιληφθεί την στροφή από τον μαζικό τουρισμό σε στοχευμένο ποιοτικό κοινό αλλά και την άρρηκτη σχέση που έχει ο τουρισμός με το περιβάλλον. Έχει επιλέξει να επενδύσει στον θεματικό και οικογενειακό τουρισμό και βγαίνει κερδισμένη. Οι επισκέπτες της γίνονται φανατικοί θαυμαστές της και γυρίζουν ξανά και ξανά. Το δυνατό της χαρτί είναι ότι προβάλλεται επιτυχώς ως μια χώρα που προσφέρει ποιότητα ζωής στους κατοίκους της αλλά και στους επισκέπτες της και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης και περιβαλλοντικής διαχείρισης.

*Η Θάλεια Θεοδωρίδη είναι επικοινωνιολόγος ΜΑ.


Read More »
Βιώσιμος Tουρισμός: το εξαιρετικό παράδειγμα της Σλοβενίας - Της Θάλειας Θεοδωρίδη Βιώσιμος Tουρισμός: το εξαιρετικό παράδειγμα της Σλοβενίας - Της Θάλειας Θεοδωρίδη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 10, 2018 Rating: 5

Σελίδες