Βεβήλωση της προσφοράς στο ιστορικό Σούλι | Η κατάθεση ψυχής από τον Κώστα Τζαβέλλα

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
Βεβήλωση της προσφοράς στο ιστορικό Σούλι | Η κατάθεση ψυχής από τον Κώστα Τζαβέλλα


Υπογράφει ως ταπεινός προσκυνητής του Σουλίου. Είναι ο Κώστας Τζαβέλλας, απόγονος της ιστορικής οικογένειας που μετά από αγώνα πολλών ετών, αγώνα που ξεκίνησε ο πατέρας του και ολοκληρώθηκε πριν έναν περίπου χρόνο, έδωσε και πάλι ζωή στο Τζαβελλέικο. Το σπίτι του Λάμπρου και της Μόσχως, του Φώτου, των αγωνιστών της ελευθερίας.
Ο αγώνας αυτός δεν ήταν εύκολος και δεν βρήκε πολλούς συμπαραστάτες. Φαίνεται δε ότι κάποιοι, λίγοι, εξακολουθούν να ενοχλούνται από την προσφορά της οικογένειας Τζαβέλλα στον τόπο των προγόνων της.
Ο Κώστας Τζαβέλλας στα χρόνια που προηγήθηκαν δεν μίλησε ποτέ για τις δυσκολίες. Δεν αναφέρθηκε στα εμπόδια. Δεν ζήτησε τίποτα.. Μόνο πρόσφερε! Το Τζαβελέικο αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο. Έναν τόπο μνήμης και ιστορίας.
Μετά τον τελευταίο βανδαλισμό όμως που έγινε στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου προχωρά σε μία κατάθεση ψυχής.
Ταπεινός προσκυνητής του Σουλίου και δυστυχώς μη μόνιμος κάτοικος ο Κώστας Τζαβέλλας μέσα σε ένα συνοπτικό άρθρο καταγράφει ορισμένα γεγονότα με ειδική αναφορά στον τελευταίο βανδαλισμό.
Και στέλνει το δικό του μήνυμα για τους δρόμους που έχει σήμερα ένας από τους ιστορικότερους τόπους της χώρας.

Το κείμενο του Κώστα Τζαβέλλα

Το Σούλι και ο Άγιος Κωνσταντίνος
Κάποιες καταστάσεις που αφορούν ενέργειες και κουβέντες δυσάρεστες στον Ιερό Τόπο του Σουλίου το οποίο δυστυχώς ουδεμία σχέση έχει με την δόξα του παρελθόντος, με ανάγκασαν για την ιστορική αλήθεια να γράψω αυτό το άρθρο για τους φίλους που μας αγαπούν και για τους Έλληνες που ενδιαφέρονται να μάθουν. Διότι δυστυχώς εκεί στο Κακοσούλι υπάρχουν στόματα τα οποία από την σοφή θέση του καφενείου, κατηγορούν ανθρώπους που ούτε καν τους γνωρίζουν.
Τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με χρήματα του Ελληνικού λαού έχτισε έναν σύγχρονο Ναό στην καρδιά του ιστορικού χώρου του Σουλίου και έναν Ξενώνα που σήμερα ευτυχώς λειτουργεί. Παρέμενε και αυτός κλειστός μέχρι προσφάτως αλλά με την παρέμβαση της προηγούμενης Δημοτικής αρχής συγκεκριμένα της Κας Σταυρούλας Μπραϊμη Μπότση ανακαινίστηκε και μισθώθηκε σε ικανούς να τον λειτουργήσουν επιχειρηματίες.
Ο ναός ήταν κλειστός και άδειος, μέχρι που ο Ταξίαρχος ε.α. Λάμπρος Τζαβέλλας επισκέφτηκε το Σούλι το 1985, προκειμένου να επιχειρήσει κάτι πολύ δύσκολο για την τότε εποχή. Να ξεκινήσει ένα οικογενειακό τάμα πολλών ετών που ήταν η αποκατάσταση του Τζαβελλαίικου. Εντύπωση του προκάλεσε η κενή εκκλησία και το συζήτησε με τον τότε Ιερέα του Σουλίου, τον αείμνηστο Ιωάννη Τόκα. Τον Παπαγιάννη. Εκείνος του εξήγησε το πως χτίστηκε εκεί η νεόδμητη εκκλησία, η οποία δεν υπήρχε στην πρώτη επίσκεψη του Ταξίαρχου στο Σούλι το 1970. Ο Λάμπρος Τζαβέλλας υποσχέθηκε στον Παπαγιάννη ότι θα την εξοπλίσει μέχρι καμπάνας και θα τελέσει θυρανοίξια ώστε η Κοινότητα να μην έχει την εκκλησία ανενεργή. Έγινε συζήτηση του Παπαγιάννη με τον Ταξίαρχο Τζαβέλλα για την ονομασία του Ναού, όπου ο Ιερέας πρότεινε το Κωνσταντίνος λόγω του ότι ο Ναός χτίστηκε με την παρέμβαση του Κων/νου Καραμανλή. Ο Λάμπρος Τζαβέλλας συμφώνησε λέγοντας όμως στον Παπαγιάννη ότι ο κύριος Καραμανλής δεν έχτισε τον Ναό με δικά του χρήματα αλλά με χρήματα του Ελληνικού λαού. Συμφωνώ όμως του είπε στην ονομασία διότι έλεγαν Κωνσταντίνο τον Πατέρα του τον Θυελλώδη Ίλαρχο Τζαβέλλα, ο οποίος σκοτώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1940 στις μάχες της Πρεμετής και Ελένη έλεγαν την γιαγιά του, μητέρα του ήρωα πατέρα του. Έτσι από κοινού αποφασίστηκε και η ονομασία της Εκκλησίας.
Αμέσως ο Λάμπρος Τζαβέλλας επισκέφτηκε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ.κ. Τίτο όπου Εκέινος του υπέδειξε την διαδικασία των Θυρανοιξίων τελετουργικά και έλαβε και μια τεράστια λίστα με όλα τα απαιτούμενα για την λειτουργία ενός Ναού, καθώς και για τα υλικά της Τελετής.
Ο Ταξίαρχος συγκέντρωσε στην Αθήνα την οικογένεια, φίλους και γνωστούς και βάσει της προσφοράς που έλαβε από γνωστό κατάστημα εκκλησιαστικών ειδών, ο κάθε ένας δωρητής ανάλογα με την δυνατότητά του συνεισέφερε στην προσπάθεια αυτή. Η συνολική δαπάνη μόνο για την αγορά υλικών, πέραν των εξόδων των επισκέψεων που απαιτήθηκαν από την Αθήνα στο Σούλι για όλη αυτή την προσπάθεια, ξεπέρασε τις 250.000 δραχμές το 1987. Ένα ποσόν σημαντικό για τα δεδομένα της εποχής. Όλα τα πράγματα, από την καμπάνα μέχρι τους πολυελαίους, τις εικόνες, το Μανουάλι, ακόμη και το χαλί, τοποθετήθηκαν κι εγκαταστάθηκαν στην εκκλησία από τον ίδιο τον Ταξίαρχο Λάμπρο Τζαβέλλα μαζί με τον αγαπητό του ξάδελφο τον αείμνηστο Συνταγματάρχη Στυλιανό Καλογεράκη. Αρωγοί σε αυτό το έργο ήταν ο Ιερέας Παπαγιάννης και ο Δονάτος Τόκας, καλοί φίλοι οι οποίοι και αυτοί δεν ζουν πια. Η οικογένεια πάντα θα τους μνημονεύει και θα τους ευχαριστεί.


Στις 21 Ιουνίου του 1987 τελέστηκαν τα Θυρανοίξια από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Τίτο και φυσικά τον Παπαγιάννη, παρουσία της οικογένειας, φίλων και κατοίκων της Κοινότητας και των γύρω Χωριών. Ήταν μια πολύωρη και συγκινητικότατη τελετή. Από τότε μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου στις 21 Μαϊου, η οικογένεια με φίλους επισκέπτεται το Σούλι στην λειτουργία του Ναού. Είναι ένα όμορφο οικογενειακό τάμα. Φυσικά το πέρασμα του χρόνου μίκρυνε κατά πολύ την όμορφη αυτή παρέα των δωρητών του Ναού και οι εναπομείναντες λιγοστοί έχουν ξεπεράσει η είναι πολύ κοντά στα 90 τους χρόνια. Όλοι παιδιά της κατοχής του εμφυλίου και της μεταπολεμικής Ελλάδας με μεγάλη ψυχή και μεγάλη καρδιά.
Ορισμένοι κάτοικοι θεώρησαν ότι μπορούν να τους ανταμείψουν με το συναίσθημα της στεναχώριας και της απογοήτευσης στα γεράματά τους για λόγους που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν. Προφανώς τους ενοχλεί το επώνυμο Τζαβέλλας. Την πρώτη φορά ανήμερα Αγίου Κωνσταντίνου 21 Μαίου του 2021, αφαίρεσαν αποβραδύς την πλάκα με τα ονόματα των δωρητών που υπάρχει εξωτερικά της Εκκλησίας. Η πλάκα αντικαταστάθηκε από τον Δήμο Σουλίου, αλλά οι γηραιοί ευεργέτες του Σουλίου, επέστρεψαν πικραμένοι και γεμάτοι απορία στην Αθήνα.
Μερικές ημέρες πριν, κάποιος πάλι κάτοικος έβαψε με σπρέυ την νέα πλάκα του Ναού. Το να στεναχωρήσεις έναν άνθρωπο παραμένοντας στο σκοτάδι είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να εξελιχτείς και να πεις ίσως ένα ευχαριστώ σε αυτόν που έστω και έμμεσα σε ευεργετεί.

Προς τους όποιους δύστροπους κατοίκους
Το Σούλι έχει δύο μονοπάτια που μπορεί ο κάτοικος εκεί σήμερα να επιλέξει ποιο θα διαβεί. Το ένα είναι αυτό της λήθης, της ερήμωσης και της μιζέριας και το άλλο είναι αυτό της ανάπτυξης και της επανένταξης του Σουλίου στην καλή του φήμη όπως άλλοτε. Και αυτό το δεύτερο μονοπάτι περνά μόνο μέσα από την Ιστορική αποκατάσταση και ανάδειξη του Τόπου. Ένας Ιστορικός θησαυρός αναξιοποίητος. Διότι η φήμη του Σουλίου δεν ανήκει σε εμάς, μα σε αυτούς που το δημιούργησαν και το έκαναν γνωστό παγκοσμίως κάποτε. Ανήκει σε εκείνους που το δόξασαν και το θυσίασαν για το καλό του Γένους των Ελλήνων. Ανήκει στους Σουλιώτες που σήμερα δεν υπάρχουν πια. Σε εμάς ανήκει μόνο η βαριά κληρονομιά του. Ας φανούμε άξιοι θεματοφύλακές της. Το Σούλι δεν προσφέρεται για προσωπική ανέλιξη και φήμη. Αν του δώσεις, θα πάρεις! Όχι φήμη όμως, ούτε δόξα, ούτε χρήμα. Πρωτίστως θα εισπράξεις ψυχική ανάταση διότι κατοικείς στον ιστορικότερο χώρο της Ελλάδας! Και μετά φυσικά θα πάρεις και άνεση και επάγγελμα και κέρδος για να ζήσεις, εναρμονισμένα με την Ιστορικότητα του Ιερού Τόπου. Αν δεν το αισθάνεσαι έτσι συνέχισε στο πρώτο μονοπάτι και άσε τους άλλους να κάνουν αυτό που πρέπει.
Read More »
Βεβήλωση της προσφοράς στο ιστορικό Σούλι | Η κατάθεση ψυχής από τον Κώστα Τζαβέλλα Βεβήλωση της προσφοράς στο ιστορικό Σούλι | Η κατάθεση ψυχής από τον Κώστα Τζαβέλλα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

Μήνυμα από το 112 στη Θεσπρωτία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα | Ακαθάριστα τα ρέματα της Ηγουμενίτσας κάτω από το λιμάνι

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
Μήνυμα από το 112 στη Θεσπρωτία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα | Ακαθάριστα τα ρέματα της Ηγουμενίτσας κάτω από το λιμάνι


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε Έκτακτο Δελτίου Επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το οποίο:
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας, καθώς μέρος της κακοκαιρίας με το όνομα BOGDAN που επηρεάζει την Ιταλία, θα κινηθεί προς την περιοχή μας.
Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη (27-9-2022) θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλο αριθμό κεραυνών, τοπικές χαλαζοπτώσεις και πολύ ισχυρούς ανέμους:
α. Το βόρειο Ιόνιο και η Ήπειρος από τα ξημερώματα και μέχρι το απόγευμα.

Λίγο πριν τις 7.30 το απόγευμα της Δευτέρας, στάλθηκε μήνυμα από το 112 στα κινητά τηλέφωνα των συνδρομητών στη Θεσπρωτία.Την ίδια ώρα, όπως μπορείτε να δείτε στην φωτογραφία, τα ρέματα που καταλήγουν στο λιμάνι, αν και έχουν καθαριστεί από την Περιφέρεια, στο σημείο απόληξής τους, κάτω από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπου είναι αποκλειστική ευθύνη της ΟΛΗΓ Α.Ε. να τα καθαρίσει, παραμένουν ακαθάριστα, με τα φερτά υλικά να φράζουν την υπόγεια είσοδο και μάλιστα έχουν φυτρώσει μέχρι και φυτά.

Ας ελπίσουμε να μην κατεβάσουν τα ρέματα μεγάλες ποσότητες νερού, "πνίγοντας" για ακόμα μία φορά την πόλη της Ηγουμενίτσας
Read More »
Μήνυμα από το 112 στη Θεσπρωτία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα | Ακαθάριστα τα ρέματα της Ηγουμενίτσας κάτω από το λιμάνι Μήνυμα από το 112 στη Θεσπρωτία για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα | Ακαθάριστα τα ρέματα της Ηγουμενίτσας κάτω από το λιμάνι Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

Αλλαγή θέσης κάδων ανακύκλωσης στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
Αλλαγή θέσης κάδων ανακύκλωσης στην Ηγουμενίτσα


Σας ενημερώνουμε ότι υπάρχει αλλαγή θέσης των μπλε κάδων ανακύκλωσης στην περιοχή Πανόραμα και στην οδό Γράμμου, εξαιτίας αδυναμίας διέλευσης του νέου μεγαλύτερου απορριμματοφόρου, που τέθηκε σε κυκλοφορία προκειμένου να ανταποκριθεί στον αυξημένο όγκο απορριμμάτων της ανακύκλωσης.

Καλούμε τους πολίτες από τις περιοχές αυτές να χρησιμοποιούν άλλους πλησιέστερους μπλε κάδους για την απόρριψη των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων τους.

Υπενθυμίζουμε ότι στους μπλε κάδους ρίχνουμε:
· Αλουμίνιο: π.χ. τενεκεδάκια αναψυκτικών κλπ.
· Λευκοσίδηρο: π.χ. κουτιά από γάλα εβαπορέ, ζωοτροφές κλπ.
· Πλαστικό: π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αποσμητικά, οδοντόκρεμες, πλαστικές σακούλες κλπ.
· Γυαλί: π.χ. μπουκάλια και βαζάκια από αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα, χυμούς κλπ.
· Χαρτί: συσκευασίες από ηλεκτρικές συσκευές, κουτιά χυμών, γάλακτος, δημητριακών, μπισκότων, χαρτοσακούλες κλπ. Και φυσικά παντός είδους χαρτί.

ΔΕΝ ρίχνουμε:
· Υπολείμματα τροφών
· Μπαταρίες
· Ηλεκτρικές συσκευές
· Οικοδομικά υλικά
· Τζάμια
· Υφάσματα
· Κλαδιά δέντρων
· Αντικείμενα από ξύλο ή δέρμα
· Ενέσεις ή άλλα ιατρικά απόβλητα

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Κυκλικής Οικονομίας
και Πρωτογενούς Τομέα
Μιχαήλ Γκίκας
Read More »
Αλλαγή θέσης κάδων ανακύκλωσης στην Ηγουμενίτσα Αλλαγή θέσης κάδων ανακύκλωσης στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

Εγγραφές στη Φιλαρμονική του Δήμου Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
Εγγραφές στη Φιλαρμονική του Δήμου Ηγουμενίτσας


Το τμήμα Πολιτισμού του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. Δήμου Ηγουμενίτσας ανακοινώνει ότι ξεκινάνε οι εγγραφές στη Φιλαρμονική του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. Δήμου Ηγουμενίτσας από την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 έως και την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 για την πλαισίωση της Φιλαρμονικής, τη δημιουργία μουσικών συνόλων καθώς και τη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των νέων.

Τα μαθήματα θα είναι στις κατηγορίες των ξύλινων και χάλκινων μουσικών οργάνων και τα όργανα που θα διδάσκονται θα είναι: φλάουτο, κλαρίνο, σαξόφωνο, κορνέτα, κόρνο, ευφώνιο, τούμπα.

Οι εγγραφές αφορούν νέους μαθητές από 7 ετών και άνω και θα πραγματοποιούνται συμπληρώνοντας την πρότυπη αίτηση, η οποία υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου, και αποστέλλοντάς την:
• στο email: pakppo2@1345.syzefxis.gov.gr
• στο fax: 2665360019 ή
• αυτοπρόσωπος στο τμήμα Πολιτισμού του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ. στο παλιό Δημαρχείο Ηγουμενίτσας (Ελευθερίας 7).

Πληροφορίες καθημερινά στο τηλέφωνο 2665360019 (ώρες γραφείου) στον Υπεύθυνο εγγραφών κ. Αλέξανδρο Γιαννακό.

Η Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ
Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου
Read More »
Εγγραφές στη Φιλαρμονική του Δήμου Ηγουμενίτσας Εγγραφές στη Φιλαρμονική του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

57χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
57χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της


Νεκρή στο διαμέρισμα που διέμενε στην πόλη των Ιωαννίνων βρέθηκε μία 57χρονη γυναίκα.

Την άτυχη εντόπισε φιλικό της πρόσωπο το οποίο ανησύχησε καθώς δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί της.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Από την έρευνα που έκανε η Αστυνομία αποκλείστηκε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Τα αίτια θανάτου θα προκύψουν από τη νεκροψία- νεκροτομή.

Read More »
57χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της 57χρονη βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

Με κορωνοϊό ο Περιφερειάρχης

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
Με κορωνοϊό ο Περιφερειάρχης


Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο που έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Το γεγονός δημοσιοποίησε ο ίδιος με ανάρτησή του ζητώντας από όσους ήρθαν σε επαφή μαζί του να προσέξουν ύποπτα συμπτώματα που μπορεί να εκδηλώσουν.

Όλες οι προγραμματισμένες συναντήσεις που είχε αναβάλλονται.
Read More »
Με κορωνοϊό ο Περιφερειάρχης Με κορωνοϊό ο Περιφερειάρχης Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

Ξεκινάει η εκπαιδευτική χρονιά για το Ωδείο του ΦΟΠ

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
Ξεκινάει η εκπαιδευτική χρονιά για το Ωδείο του ΦΟΠ


Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε! Η ανάγκη για έκφραση και δημιουργία ήταν και είναι βασικό ζητούμενο στις ζωές των ανθρώπων. Γι’ αυτό και η μουσική σχολή Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να έρθουν και να ανακαλύψουμε μαζί το μαγικό κόσμο της μουσικής, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων:
– Μουσική προπαιδεία (3-6 χρονών)
– Βιολί
– Κιθάρα
– Πιάνο
– Υποχρεωτικά θεωρητικά (θεωρία, αρμονία, σολφέζ…)
– Ανώτερα θεωρητικά (πτυχία αρμονίας, ανάπτυξης, φυγής)
– Προετοιμασία για τις μουσικολογίες κ.α.

Τι είναι η μουσική προπαιδεία;
Η μουσική προπαιδεία αποτελεί έναν τρόπο εξοικείωσης με τη μουσική, γνωριμίας με τους ήχους και τις νότες και ταυτόχρονα έναν τρόπο ψυχαγωγίας για τα παιδιά. Είναι ένας τομέας που συνδέεται με τη διδασκαλία και την εκμάθηση μουσικής. Όμως, πλέον αυτό δε γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, αλλά μέσα από το παιχνίδι και με τη βιωματική μάθηση. Έτσι, με έναν πολύ διασκεδαστικό τρόπο τα παιδιά μπορούν να έρθουν σε επαφή με τη μουσική.

Η μουσική παιδεία αγγίζει πραγματικά όλους τους τομείς της μάθησης:
· τον ψυχοκινητικό, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων στη μουσική
· το γνωστικό, που επικεντρώνεται στην απόκτηση γνώσεων για τη μουσική
· τον συναισθηματικό, που περιλαμβάνει την εκτίμηση και την ευαισθησία στη μουσική.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στα γραφεία του Φ.Ο.Π. και ώρα 11:00 – 14:00 όπου θα παρευρίσκονται η καλλιτεχνική διευθύντρια και οι καθηγητές μουσικής.
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν στο χώρο κατά τις παραπάνω ώρες ώστε να υπάρξει μία πρώτη κατατοπιστική συνάντηση.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944457104 (Παπαδοπούλου Μαρία)
Read More »
Ξεκινάει η εκπαιδευτική χρονιά για το Ωδείο του ΦΟΠ Ξεκινάει η εκπαιδευτική χρονιά για το Ωδείο του ΦΟΠ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

Μειώνεται ο αριθμός των παραγωγικών ζώων των κτηνοτρόφων της Ηπείρου

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
Μειώνεται ο αριθμός των παραγωγικών ζώων των κτηνοτρόφων της Ηπείρου


Οι διαρκείς ανατιμήσεις σε ζωοτροφές και ενέργεια προκαλούν δυσλειτουργίες στην κτηνοτροφία και οι παραγωγοί της Ηπείρου συνεχίζουν να μειώνουν τον αριθμό των παραγωγικών ζώων αν και αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για αιγοπρόβειο κρέας και γάλα.

Ωστόσο και παρά τις αυξήσεις στα κτηνοτροφικά προϊόντα οι τιμές χαρακτηρίζονται ασύμφορες. Μάλιστα πριν λίγο καιρό μια από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές μονάδες στην Ήπειρο ανέστειλε τη λειτουργία της.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ παραγωγών και μονάδων μεταποίησης για την τιμή απορρόφησης του αιγοπρόβειου γάλακτος στη νέα γαλακτοκομική περίοδο είναι σε εξέλιξη. Οι κτηνοτρόφοι θέτουν ως τιμή κατωφλίου τα 1,80 λεπτά ανά κιλό πρόβειου γάλακτος και από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των γαλακτοβιομηχανιών υποστηρίζουν ότι τέτοιες αυξήσεις θα μειώσουν την κατανάλωση του προϊόντος τόσο στην ελληνική όσο και τη διεθνή αγορά.

Την ίδια στιγμή οι ενώσεις κτηνοτρόφων εκφράζουν ανησυχία για τις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος και ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων.

Στο μεταξύ χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις επιδοτήσεις για ζωοτροφές και λιπάσματα σε περίπου 300 χιλ. αγρότες συνολικού ύψους 149 εκατ. που ανακοίνωσε από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός.
Read More »
Μειώνεται ο αριθμός των παραγωγικών ζώων των κτηνοτρόφων της Ηπείρου Μειώνεται ο αριθμός των παραγωγικών ζώων των κτηνοτρόφων της Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός Ιερόθεος Δρίτσας εντάχθηκε στο δυναμικό του Θεσπρωτού

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός Ιερόθεος Δρίτσας εντάχθηκε στο δυναμικό του Θεσπρωτού


Η ΠΑΕ Θεσπρωτός ανακοινώνει την απόκτηση του 22χρονου μεσοεπιθετικού Ιερόθεου (Θάκη) Δρίτσα.

Ο Δρίτσας, γεννημένος την 1η Ιουλίου του 2000, ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Βύζαντα Μεγάρων. Την περίοδο 2019 -2020 αγωνίστηκε στον Αήττητο Σπάτων (Γ’ Εθνική), όπου είχε 10 συμμετοχές και πέτυχε 5 γκολ, ενώ σκόραρε και τη μοναδική συμμετοχή του σε αγώνα Κυπέλλου.

Τη σεζόν 2020-2021 μεταγράφηκε στον υποβαθμισμένο στη Γ’ Πανιώνιο. Αγωνίστηκε σε 6 παιχνίδια και σημείωσε ένα τέρμα. Πέρυσι πραγματοποίησε μία ‘γεμάτη’ χρονιά με τον Πανιώνιο. Έπαιξε σε 17 αγώνες και πέτυχε 4 γκολ, ενώ δημιούργησε και ισάριθμες ασσίστ.

Τον καλωσορίζουμε στην οικογένεια του Θεσπρωτού και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία.
Read More »
Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός Ιερόθεος Δρίτσας εντάχθηκε στο δυναμικό του Θεσπρωτού Ο 22χρονος μεσοεπιθετικός Ιερόθεος Δρίτσας εντάχθηκε στο δυναμικό του Θεσπρωτού Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

Αλέκος κερνάει ... Θανάσης πίνει!!!

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
Αλέκος κερνάει ... Θανάσης πίνει!!!


Έχουν περάσει 8 μήνες από τη δημοσίευσή μας, στις 13 Ιανουαρίου 2022, με τη οποία καταγγέλλαμε ως παράνομες (;) τις αναθέσεις του δημάρχου Φιλιατών και του Περιφερειάρχη Ηπείρου προς τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Θανάση Πορφύρη.
Όπως είχαμε γράψει τότε, ο Πορφύρης είχε λάβει 4 απ' ευθείας αναθέσεις, 3 από το Δήμο Φιλιατών (Δείτε εδώ: 1, 2, 3) και 1 από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη (Δείτε εδώ: 1).

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, "κατά την ίδρυση κατασκευαστικής εταιρίας την οποία στελεχώνεις με το εργοληπτικό σου πτυχίο υπογράφεις υπεύθυνη δήλωση πως:
1. Δεν είμαι βασικό στέλεχος ή υπάλληλος άλλης εργοληπτικής επιχείρησης του ΜΕΕΠ.
2. Δεν τελώ σε υπαλληλική σχέση οποιασδήποτε μορφής, ούτε είμαι πρόσωπο αμειβόμενο με οποιοδήποτε τρόπο από το Δημόσιο, όπως αυτό προσδιορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 14 του ν.2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α΄), ανεξαρτήτως αν οι φορείς αυτοί εξαιρέθηκαν του πεδίου εφαρμογής της διάταξης αυτής, και στον οποίο περιλαμβάνονται και τα Ν.Π.Δ.Δ. και ο ευρύτερος Δημόσιος Τομέας όπως κοινωφελείς οργανισμοί, τράπεζες του Δημοσίου Τομέα και γενικά επιχειρήσεις, που ελέγχονται από το Δημόσιο.
3. Δεν είμαι συνταξιούχος του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, όπως αυτός προσδιορίστηκε ανωτέρω αλλά ούτε και του ιδιωτικού τομέα ή είμαι συνταξιούχος από ................................. και έχω δηλώσει στον ασφαλιστικό μου φορέα την απασχόλησή μου σε εργοληπτική επιχείρηση όπως αποδεικνύεται από το συνημμένο έγγραφο
4. Δεν είμαι κάτοχος πτυχίου μελετητή, ούτε ανήκω στη σύνθεση Γραφείου Μελετητών, που προβλέπεται από το Ν. 716/77.
5. Αποδέχομαι την κατ' αποκλειστικότητα στελέχωση της επιχείρησης.
6. Θα δηλώσω στην Υπηρεσία κάθε σχετική μεταβολή της ανωτέρω κατάστασης."

Θα περίμενε κανείς, μετά από την αποκάλυψή μας αυτή, να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές.
Δυστυχώς όμως, μέσα στο κατακαλόκαιρο, ο Περιφερειάρχης αποφάσισε να δώσει και πάλι στο διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΛΗΓ Α.Ε. και υποψήφιο στον συνδυασμό του Θανάση Πορφύρη, 25.000€ για να καθαρίσει την παραλία στο Καραβοστάσι.

Συγκεκριμένα, με την αριθμό πρωτοκόλλου 103581/10036 απόφαση του Περιφερειάρχη με ημερομηνία 1η Ιουλίου 2022 (Δείτε ΕΔΩ), ανατέθηκε ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στην εταιρεία του διευθύνοντος συμβούλου της ΟΛΗΓ, "Πορφύρης κατασκευαστική - ενεργειακή", τον άμεσο καθαρισμό της παραλίας Καραβοστασίου από φερτά υλικά και διευθέτηση χειμάρρου (παροχή υπηρεσιών).

Λογικό, τέτοια "θεομηνία" περάσαμε το καλοκαίρι...

Μόνο που η νομοθεσία το απαγορεύει κύριε Καχριμάνη. 
Δεν θα μιλήσουμε για το ηθικό κομμάτι. Για τη νομοθεσία μιλάμε. 
Άγνοια νόμου δεν δικαιολογείται. 
Αλλά κ. Περιφερειάρχη σας ενημερώσαμε με δημοσίευμα μας στις 13 Ιανουαρίου. Οπότε ούτε αυτό το ελαφρυντικό έχετε.

Θα κλείσουμε με ένα γνωστό Ηπειρώτικο μοιρολόι: "Φάτε, πιέστε και γλεντάτε όλοι ρε παιδιά..."
Read More »
Αλέκος κερνάει ... Θανάσης πίνει!!! Αλέκος κερνάει ... Θανάσης πίνει!!! Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

Ο Φ.Ο.Π. ευχαριστεί το Δήμο Σουλίου για παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
Ο Φ.Ο.Π. ευχαριστεί το Δήμο Σουλίου για παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές


Το Δ.Σ. του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς, ευχαριστεί τη Δημοτική Αρχή και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Σουλίου, για την ολοκλήρωση των εργασιών στεγανοποίησης του δώματος στο κτίριο του Φ.Ο.Π. που αποτελείται από σύστημα θερμομόνωσης – υγρομόνωσης, βασισμένο στην Polyurea όπως και εργασίες συντήρησης-τοποθέτησης υδρορροών.
Ευχαριστεί επίσης το προηγούμενο Δ.Σ. του Φ.Ο.Π. για τις όποιες ενέργειές του στην επίλυση του προβλήματος
Δόθηκε έτσι λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα πολλών ετών που δημιουργούσε σοβαρά θέματα στο κτίριο τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Δρ. Παντελής Χαράλαμπος
Read More »
Ο Φ.Ο.Π. ευχαριστεί το Δήμο Σουλίου για παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές Ο Φ.Ο.Π. ευχαριστεί το Δήμο Σουλίου για παρεμβάσεις στις κτιριακές υποδομές Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

Μοιράστηκαν τους προβληματισμούς και το όραμα τους για τα Σουλιωτοχώρια

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
Μοιράστηκαν τους προβληματισμούς και το όραμα τους για τα Σουλιωτοχώρια


Η ιστορία του Σουλίου και οι προοπτικές για το μέλλον των Σουλιωτοχωριών, ήταν το αντικείμενο της ημερίδας που πραγματοποιηθηκε το πρωί της Κυριακής στον Αυλότοπο, από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.

Το παρόν μεταξύ άλλων έδωσαν οι δύο βουλευτές Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, οι πρόεδροι των κοινοτήτων των Σουλιωτοχωριών και εκπρόσωποι τοπικών συλλογών.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας ενώ oμιλητές ήταν οι ιστορικοί Νίκος Ασημακόπουλος και Λιάννα Μπακογιάννη καθώς και ο συγγραφέας Βαγγέλης Τσιρώνης.

Ακολούθησε δεξίωση με τοπικά εδέσματα.

Read More »
Μοιράστηκαν τους προβληματισμούς και το όραμα τους για τα Σουλιωτοχώρια Μοιράστηκαν τους προβληματισμούς και το όραμα τους για τα Σουλιωτοχώρια Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ο "εξυπνάκιας" της ημέρας...

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
Ηγουμενίτσα: Ο "εξυπνάκιας" της ημέρας...


Συνεχίζουν και φέτος διάφοροι οδηγοί αυτοκινήτων, όχι μόνο να μπαίνουν μέσα στον πεζόδρομο - ποδηλατόδρομο, αλλά και να παρκάρουν πάνω σε αυτόν.

Τελευταίο παράδειγμα ο οδηγός του ΙΧ που βλέπετε στη φωτογραφία, ο οποίος το μεσημέρι της Κυριακής, στάθμευσε το όχημά του, μέσα στον ποδηλατόδρομο και σε "παχιά" σκιά.

Το πρόβλημα δεν θα δημιουργούταν εάν υπήρχε επαρκής σήμανση και δεν υπήρχε η δυνατότητα πρόσβαση των αυτοκινήτων μέσα στον ποδηλατόδρομο, τοποθετώντας τις μπάρες που έχουν καταστραφεί.

Θα καλέσουμε το Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας,  να τοποθετήσει προσωρινά κορδέλες που θα απαγορεύουν την είσοδο των οχημάτων στον ποδηλατόδρομο, μέχρι να επανατοποθετηθούν οι μπάρες που λείπουν αλλά και να τοποθετηθούν εμφανείς πινακίδες σήμανσης.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ο "εξυπνάκιας" της ημέρας... Ηγουμενίτσα: Ο "εξυπνάκιας" της ημέρας... Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

Επιχείρηση απεγκλωβισμού αγελάδας στην Φροσύνη Σουλίου από την Πυροσβεστική

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
Επιχείρηση απεγκλωβισμού αγελάδας στην Φροσύνη Σουλίου από την Πυροσβεστική


Επιχείρηση απεγκλωβισμού αγελάδας ελαβε χώρα στην Φροσύνη Σουλίου απο άντρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Παραμυθιάς.

Το ζώο βρισκόταν σε δύσβατη περιοχή επι αρκετές ημέρες όταν και εντοπίσθηκε από τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος την αναζητούσε

Λόγω της επικινδυνότητας και του δύσβατου της περιοχής δεν ήταν δυνατόν να απεγκλωβιστεί από το σημείο παρά μόνο με την επέμβαση της Πυροσβεστικής.

Η επιχείρηση είσαι αίσιο τέλος με την ταλαιπωρημένη αγελάδα να παραδίδεται στον ιδιοκτήτης της.

Read More »
Επιχείρηση απεγκλωβισμού αγελάδας στην Φροσύνη Σουλίου από την Πυροσβεστική Επιχείρηση απεγκλωβισμού αγελάδας στην Φροσύνη Σουλίου από την Πυροσβεστική Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

East Med | Η διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου στην Ήπειρο

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
East Med | Η διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου στην Ήπειρο


Πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο το οποίο συζητείται για μία δεκαετία περίπου. Κάποια στιγμή μπήκε στη βαθιά κατάψυξη λόγω των αντιρρήσεων που είχαν καταθέσει οι Αμερικάνοι, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον και επισπεύδει τον σχεδιασμό.
Πρόκειται για τον αγωγό East Med που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.
Ένα έργο που φέρνει και την Ήπειρο στο προσκήνιο, η οποία μετά το ναυάγιο του ελληνοιταλικού είχε μείνει έξω από κάθε σχεδιασμό αγωγών.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το ελληνικό τμήμα του αγωγού είναι σε δημόσια διάβουλευση.

Στην περίπτωση της Ηπείρου ο αγωγός διασχίζει τρεις Νομούς, την Άρτα, την Πρέβεζα και την Θεσπρωτία.
Οι περιοχές από τις οποίες προβλέπεται να περάσει είναι: 
Ανέζα, Γαβριά, Πολύδροσο, Ψαθοτόπι, Ράχη και Βαθύπεδο στο Δήμο Άρτας, Ακροποταμιά Καλομόδια, Νεοχώρι, Παχυκάλαμος, Περάνθη και Συκιές στο Δήμο Νικολάου Σκουφά, Πέτρα στο Δήμο Ζηρού, Χειμαδιό, Καμαρίνα, Κάτω Μυρσίνη, Λούρος, Μεγαδέντρο και Μυρσίνη στο Δήμο Πρέβεζας, Τζάρα, Τσουκνίδα, Θέμελο, Σταυροχώρι, Μεσοπόταμος, Κουκούλι, Κορώνη, Καστρί και Χόχλα στο Δήμο Πάργας, Καλοδίκι, Καρτέρι, Καταβόθρα, Μαργαρίτι, Μαζαρακιά, Μεσοβούνι, Μηλοκοκιά, Μόρφι, Παλαιόκαστρο και Σπαθαραίοι στο Δήμο Ηγουμενίτσας.
Ο αγωγός καταλήγει στο Φλωροβούνι Θεσπρωτίας και ακολουθεί το υποθαλάσσιο τμήμα «Ποσειδών» ώστε να φτάσει στη Νότια Ιταλία.

Σύμφωνα με τα σχέδιο, ο αγωγός θα έχει μήκος περίπου 2.000 χλμ, εκ των οποίων περισσότερα από 1.400 είναι υποθαλάσσια. Πρόκειται να συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα , καταλήγοντας στην Ιταλία. Στην ελληνική επικράτεια πρόκειται να περάσει από την Κρήτη και Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, όπου στην συνέχεια θα διασχίσει για περίπου 600 χλμ την ελληνική ηπειρωτική χώρα (και από την Ήπειρο) για να φτάσει στην Ιταλία μέσω του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μήκους περίπου 210 χλμ.
Read More »
East Med | Η διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου στην Ήπειρο East Med | Η διαδρομή του αγωγού φυσικού αερίου στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

Εκτεταμένες ζημιές στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας και στο ΚΔΑΠμεΑ

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
Εκτεταμένες ζημιές στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας και στο ΚΔΑΠμεΑ


Με θλίψη διαπιστώνουμε ακόμη μία φορά, την έλλειψη σεβασμού και παιδείας που επιδεικνύουν σταθερά τα τελευταία χρόνια, ορισμένες ομάδες πολιτών βανδαλίζοντας τη δημοτική περιουσία.

Αυτή τη φορά ομάδα ατόμων, κατά τις νυχτερινές ώρες, προξένησε ζημιές σε κτηριακες υποδομές εκπαίδευσης, σπάζοντας με πέτρες τα τζάμια στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας και τα όργανα γυμναστικής στο εσωτερικό του Κέντρυ Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία «το εργαστήρι».

Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους ενέργειες προσβάλλουν όλους μας και δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητες.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτές τις πράξεις και για το λόγο αυτό προχωρούμε τις διαδικασίες υποβολής μηνύσεων, ενώ παράλληλα καλούμε όλους τους πολίτες να καταγγέλλουν άμεσα στην Αστυνομία, κάθε προσπάθεια βανδαλισμού.
Read More »
Εκτεταμένες ζημιές στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας και στο ΚΔΑΠμεΑ Εκτεταμένες ζημιές στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας και στο ΚΔΑΠμεΑ Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

Παρέμβαση στη ΔΕΗ Ηγουμενίτσας σήμερα το πρωί από το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας

Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022
Παρέμβαση στη ΔΕΗ Ηγουμενίτσας σήμερα το πρωί από το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας


Τα ψέματα τελείωσαν! Καμία οικογένεια δεν θα υπάρξει που θα κρυώνει μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Κανείς μαθητής δεν θα ξεπαγιάζει την ώρα που θα κάνει μάθημα.
Δεν θα τους το επιτρέψουμε και ξέρουμε τον τρόπο. Η ισχυροποίηση της οργάνωσής μας, η μαζικοποίηση των σωματείων μας, η ανάπτυξη της πάλης, είναι η δύναμή μας.
Αυτό που έχουμε ζήσει στο πετσί μας τον τελευταίο χρόνο, είναι συνεχόμενες και ραγδαίες αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας, με αποτέλεσμα το ρεύμα, το πετρέλαιο και η βενζίνη να έχουν μετατραπεί σε πανάκριβα είδη πολυτελείας. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός έχει “τιναχθεί στον αέρα”. Σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις σε κατοικία και είδη πλατιάς κατανάλωσης, οι εργαζόμενοι ψάχνουν στο πορτοφόλι τους, δέκα ημέρες αφού πληρωθούν, και βρίσκουν μόνο την ταυτότητα.
Κουραστήκαμε να ακούμε από τους νυν και πρώην κυβερνητικούς ότι αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Δεν μας λένε όμως για ποιόν! Πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας για τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους που η κερδοφορία τους σπάει τα κοντέρ καταγράφοντας ρεκόρ κερδών Α’ εξαμήνου;
Δεν τους πήρε ο πόνος για τη ζωή μας. Προβάλλουν αυτά που έρχονται για να μας φοβίσουν. Για να μην αντιδράσουμε. Για να συνεχίσουμε να δίνουμε έναν “σκασμό” χρήματα κάθε μήνα σε φόρους προκειμένου η κυβέρνηση να τα προσφέρει απλόχερα στους ομίλους της ενέργειας για να εισπράττονται οι λογαριασμοί. Αντί να φτιαχτούν νοσοκομεία και σχολεία, αντί να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα που όταν ψιχαλίζει χρειαζόμαστε βάρκα, παραδίδονται τα χρήματα του λαού στα παράσιτα που κατέχουν τους ομίλους της ενέργειας.
Φτάνουν στο σημείο να ζητάνε χωρίς ντροπή από το λαό προκειμένου να μην ξεπαγιάσει από το κρύο, να βγάλει το χειμώνα με κουβέρτες. Να γίνει «υπεύθυνος» και να συμβάλλει στην προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης, λες και πιο πριν οι εργαζόμενοι κατανάλωναν αλόγιστα γιατί τους περίσσευαν χρήματα.
Οι αυξήσεις στην ενέργεια δεν είναι ουρανοκατέβατες. Δεν μας βρήκε κανένα κακό ξαφνικά, ούτε ευθύνεται η υποτιθέμενη ανεπάρκεια της εκάστοτε κυβέρνησης. Οι ευθύνες για τα προβλήματα που ζούμε έχουν ονοματεπώνυμο και λέγεται στρατηγική για τη στήριξη των κερδών του κεφαλαίου. Αυτή υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις που «απελευθέρωσαν» την αγορά ηλεκτρισμού μέσω και των ιδιωτικοποιήσεων που προηγήθηκαν. Που στήριξαν την απολιγνιτοποίηση και στέρησαν από το ενεργειακό μίγμα της χώρας, μια εγχώρια και φθηνή πρώτη ύλη. Που συνέβαλλαν στη δημιουργία του χρηματιστήριου ενέργειας, στην αντικατάσταση «συμβατικών» μορφών ενέργειας με ανανεώσιμες που τις χρυσοπληρώνουμε. Μέχρι και τον πόλεμό τους στην Ουκρανία πληρώνουμε μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος.
Ας αφήσει η κυβέρνηση και τα κόμματα που κυβέρνησαν τα παραμύθια για δήθεν «ευρωπαϊκή λύση». Με τους συμμάχους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα συμφώνησαν.
Γι αυτό οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να περιμένουμε λύσεις από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα περιβόητα σχέδιά τους. Αν το κάνουμε, θα πληρώνουμε μια ζωή το λογαριασμό. Τώρα είναι ανάγκη όσο ποτέ να εμπιστευτούμε τη δική μας δύναμη, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Για να γίνουν η κατοικία, η ενέργεια, το νερό, αγαθά προσβάσιμα από όποιον τα έχει ανάγκη και όχι πανάκριβα εμπορεύματα, όπως είναι σήμερα.

Διεκδικούμε:
· Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου θέρμανσης.
· Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια.
· Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν και να επανασυνδεθούν κομμένα ρεύματα, με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών.
· Καμία διακοπή παροχής ρεύματος στις σχολικές μονάδες.
· Άμεση αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων, όπως ο λιγνίτης.
· Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 10πμ ΣΤΗ ΔΕΗ

Να βροντοφωνάζουμε: Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό!
Read More »
Παρέμβαση στη ΔΕΗ Ηγουμενίτσας σήμερα το πρωί από το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας Παρέμβαση στη ΔΕΗ Ηγουμενίτσας σήμερα το πρωί από το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2022 Rating: 5

Σελίδες