Blog Pop-up

Σταθερά στα κορυφαία το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Σταθερά στα κορυφαία το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων


Υψηλές διακρίσεις απέσπασαν οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια, που συμπεριλήφθηκαν στη συνολική παγκόσμια κατάταξη της QS (Quacquarelli Symonds) για το 2023 -2024.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει σταθερά θέση σε όλες τις λίστες διεθνούς κατάταξης και αξιολόγησης όπως και στην συγκεκριμένη.

Το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο στην κατάταξη είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην 347η θέση και ακολουθούν: το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (444η θέση), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (530η θέση), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (534η θέση), το Πανεπιστήμιο Πατρών (θέσεις 791-800), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (θέσεις 901-950), το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (θέσεις 1001-1200) και το Πολυτεχνείο Κρήτης (θέσεις 1400+).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι στην αντίστοιχη κατάταξη είχαν συμπεριληφθεί έξι ελληνικά ΑΕΙ.

Στις δύο πρώτες θέσεις της κατάταξης -και άρα τα δύο καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο κατά την QS- βρίσκονται το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Στην τρίτη θέση ανέβηκε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην τέταρτη ανέβηκε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ενώ το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υποχώρησε σε σχέση με πέρυσι στην 5η θέση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το MIT δημιουργεί ένα σημαντικό ρεκόρ, όντας για 11η συνεχόμενη χρονιά στην 1η θέση της κατάταξης.

Τη δεκάδα των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου συμπληρώνουν το Imperial College του Λονδίνου (6η θέση), το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (7η θέση), το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης (στην 8η θέση και για πρώτη φορά στο top 10), το UCL του Λονδίνου (9η θέση) και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλει της Καλιφόρνια (10η θέση).

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη διεθνής κατάταξη, η οποία δημοσιεύθηκε για 20η συνεχόμενη χρονιά, αποτελεί μία από τις πλέον έγκυρες και σημαντικές κατατάξεις διεθνώς. Βασίστηκε σε πάνω από 141,6 εκατομμύρια ετεροαναφορές που εντοπίστηκαν σε περισσότερες από 17,5 εκατομμύρια δημοσιεύσεις, καθώς και σε 240.000 απαντήσεις σε ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις ακαδημαϊκών και εργοδοτών. Αξιολογήθηκαν περισσότερα από 6.000 πανεπιστήμια, από τα οποία εν τέλει προέκυψαν τα καλύτερα 1.497 από αυτά. Η QS για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24 συμπεριέλαβε στη γενική της κατάταξη πανεπιστήμια από 104 χώρες, έχοντας 85 νέες συμμετοχές.

Μεταξύ των κριτηρίων, βάσει των οποίων προκύπτει η κατάταξη, είναι η ακαδημαϊκή φήμη (μέσω έρευνας ερωτηματολογίων, η έρευνα ερωτηματολογίων εργοδοτών των αποφοίτων
Read More »
Σταθερά στα κορυφαία το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Σταθερά στα κορυφαία το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Την άλλη Κυριακή το 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών “Φωτικαίων Γαία” απο τον ΦΟΠ

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Την άλλη Κυριακή το 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών “Φωτικαίων Γαία” απο τον ΦΟΠ


Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς, σας προσκαλεί στο 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών “Φωτικαίων Γαία”, στις 23 Ιουλίου 2023 και ώρα 21:00, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Βούλγαρη.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, θα ακολουθήσει Παραδοσιακό Πανηγύρι.

Είσοδος ελεύθερη.

Read More »
Την άλλη Κυριακή το 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών “Φωτικαίων Γαία” απο τον ΦΟΠ Την άλλη Κυριακή το 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών “Φωτικαίων Γαία” απο τον ΦΟΠ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Μέτρα 4,4 δισ. ευρώ στην τετραετία παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Μέτρα 4,4 δισ. ευρώ στην τετραετία παρουσίασε το οικονομικό επιτελείοΣε παρουσίαση του οικονομικού νομοσχεδίου προχώρησε το επιτελείο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κατά την εισαγωγή του, το νομοσχέδιο αυτό είναι συνδεδεμένο το 50% προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης, δεσμεύσεις που θα ισχύσουν από 2024.

«Δεν πρόκειται να δίνουμε χρήματα που δεν έχουμε».

Όπως τόνισε ο υπουργός, τα μέτρα είναι σοβαρά κοστολογημένα και είναι μέτρα τα οποία τα αντέχει ο προϋπολογισμός.

Στα 4,4 δισ. ευρώ το κόστος σε βάθος τετραετίας

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θανάση Πετραλιά, τα επτά αυτά μέτρα θα έχουν ένα ετήσιο κόστος της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ. Αρχής γενομένης από το 2024 σε βάθος τετραετίας, το συνολικό κόστος διαμορφώνεται στα 4,4 δισ. ευρώ, ενώ ειδικά για φέτος υπάρχει ένα επιπλέον κόστος περίπου 350 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά τα 7 κυριότερα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την οικονομική ηγεσία είναι:Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο: Καθιέρωση νέου μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με ουσιαστικές αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και τον εισαγωγικό μισθό δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης να αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα σε περίπου 840 ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε θα υπάρχει μια οριζόντια αύξηση της τάξεως των 70 ευρώ στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης θα δοθεί αύξηση της τάξεως του 30% ως επίδομα θέσης, ενώ αυξήσεις θα υπάρξουν στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις την παραμεθώριο.
Market Pass: Επέκταση του μέτρου για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από την συνέχιση της ακρίβειας. Η βάση πάνω στις οποίες θα εξεταστεί το Market Pass θα είναι οι δηλώσεις οι φετινές που αφορούν τα εισοδήματα του 2022. Θα θεωρήσουμε ότι όσοι είχαν κάνει αίτηση την πρώτη φορά θα κάνουν και αυτή τη φορά, ανέφερε ο Αθανάσιος Πετραλιάς. Στα 251 εκατ. ευρώ το δημοσιονομικό κόστος και 2,8 εκατ. νοικοκυριά ωφελούνται με 7,5 εκατ. μέλη.
Youth Pass: Τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά το youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό επίδομα 150 ευρώ. «Νέο μέτρο μια δέσμευση του πρωθυπουργού για να στηρίξουμε τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τις μεταφορές αλλά και τους νέους», ανέφερε ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης. Δικαούχοι όσοι έχουν συμπλυρώσει τα 18 και 19 χρόνια, στα 150 ευρώ η ενίσχυση θα καταβάλεται με μορφή ψηφιακής κάρτας και θα έχει ισχύ δύο χρόνια. 200.000 ωφελούμενοι με το δημοσιονικό κόστος να ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ.
Αύξηση αφορολογήτου: Η αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ωφελούμενοι είναι 1,34 εκατ. φορολογούμενοι με 4 εκατ. μέλη στις οικογένειές τους, ενώ το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 135 εκατ. ευρώ. Το όφελος ξεκινάει από τα 90 ευρώ για μια οικογένεια με ένα παιδί και φθάνει στα 240 ευρώ για μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά.
Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτούς -ελεύθερους επαγγελματίες- και αγρότες: Αυξάνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού από 150-200 ευρώ σήμερα. Οι δικαιούχοι για 9 μήνες μετά τη γέννηση (αντί για 4 που ισχύει ως τώρα) θα λαμβάνουν 780 ευρώ ή περίπου 4.700-6.200 ευρώ επιπλέον, με βάση τα σημερινά δεδομένα.
Μείωση ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ και ωφελούμενοι είναι περίπου 1 εκατ. πολίτες. Ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με σκοπό να προστατευθεί η περιουσία και οι πολίτες. Όπως τονίσθηκε, θα υπάρχει και κλιμακωτή μείωση για τις περιπτώσεις που ένα κτίριο δεν έχει ασφαλισθεί για ολόκληρο τον χρόνο.
Απαλλαγή μόνιμα στη φαρμακευτική δαπάνη των δικαιούχων του πρώην ΕΚΑΣ. Ένα μέτρο το οποίο επηρεάζει τους πιο ευάλωτους. Το μέτρο αυτό αφορά σχεδόν 600.000 πολίτες με το κόστος να ανέρχεται στα 38 εκατ. ευρώ

Επιπρόσθετα, τίθεται πλαφόν του 3% στις αυξήσεις των ενοικίων που καταβάλλει το δημόσιο για τη στέγαση των υπηρεσιών του ενώ θεσμοθετείται η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των ελληνικών κομμάτων από το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο.
Read More »
Μέτρα 4,4 δισ. ευρώ στην τετραετία παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο Μέτρα 4,4 δισ. ευρώ στην τετραετία παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Σε Διαβούλευση ο Κανονισμος Αποχέτευσης της Παραμυθιάς

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Σε Διαβούλευση ο Κανονισμος Αποχέτευσης της ΠαραμυθιάςΟ Δήμος Σουλίου θέτει από σήμερα 7/7/2023 ημέρα Παρασκευή, σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τον Κανονισμό Αποχέτευσης Δήμου Σουλίου. Τα όρια εξυπηρέτησης του δικτύου αποχέτευσης αφορούν τις κοινότητες Παραμυθιάς και Καρυωτίου. Στην κοινότητα Παραμυθιάς περιλαμβάνονται και οι οικισμοί Αγ. Γεωργίου και Αγ. Δονάτου.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 16/7/2023.

Στο πλαίσιο αυτό, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, κοινωνικός φορέας και επαγγελματίας του Δήμου καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των προτεινόμενων διατάξεων

Τα σχόλια και οι προτάσεις μπορούν να αποστέλλονται εντός την καθορισμένης προθεσμίας, είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@paramythia.gr είτε σε έντυπη μορφή στη ταχυδρομική διεύθυνση: «Δήμος Σουλίου, Κ. Καραμανλή 179, 46200, Παραμυθιά» με τη σημείωση «Δημόσια Διαβούλευση Κανονισμού Αποχέτευσης» και θα αναρτώνται στη καρτέλα της διαβούλευσης στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Κατεβάστε απο εδω το Σχέδιο Κανονισμού Λειτουργίας του Δικτύου Αποχέτευσης από εδώ.


Read More »
Σε Διαβούλευση ο Κανονισμος Αποχέτευσης της Παραμυθιάς Σε Διαβούλευση ο Κανονισμος Αποχέτευσης της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Οι «τυχεροί νέοι» που θα λάβουν 14.800 ευρώ για ίδρυση επιχειρήσεων

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Οι «τυχεροί νέοι» που θα λάβουν 14.800 ευρώ για ίδρυση επιχειρήσεωνΑναρτήθηκαν σήμερα, Τρίτη 11 Ιουλίου 2023, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι πίνακες με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των ενστάσεων για το «πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών, ηλικίας 18 έως 29 ετών, με έμφαση στις γυναίκες–Γ΄ κύκλος».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο στόχος της δράσης είναι η προώθηση στην αυτοαπασχόληση νέων ανέργων, μέσω της δημιουργίας βιώσιμων επιχειρήσεων, ενώ τουλάχιστον 60% των δικαιούχων είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, επιπλέον 144 νέοι θα επιχορηγηθούν με 14.800 ευρώ, για να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση.

Το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται σε 14.800 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις:

- 1η δόση 4.000 ευρώ, μετά την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ.

- 2η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου.

- 3η δόση 5.400 ευρώ, μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου.

Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 61.200.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο/Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020» και διαρκεί 12 μήνες.


Read More »
Οι «τυχεροί νέοι» που θα λάβουν 14.800 ευρώ για ίδρυση επιχειρήσεων Οι «τυχεροί νέοι» που θα λάβουν 14.800 ευρώ για ίδρυση επιχειρήσεων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Ερωτήσεις του προέδρου της Παραμυθιάς για την ανακύκλωση και το νεο απορριμματοφόρο

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Ερωτήσεις του προέδρου της Παραμυθιάς για την ανακύκλωση και το νεο απορριμματοφόροΤον Μάρτιο παραλάβαμε το νέο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης με αποτέλεσμα να φύγουν από πολλές γειτονιές ο κάδος ανακύκλωσης.

Ρωτάμε τον δήμο; Για ποιον λόγο η προμήθεια του νέου απορριμματοφόρου ανακύκλωσης έγινε με λάθος προδιαγραφές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περνάει από τα στενά της πόλης μας.

Τελικά θέλουμε να γίνεται ανακύκλωση η απλά σε κάθε προεκλογικό φυλλάδιο να κοροϊδεύουμε τους πολίτες.


Read More »
Ερωτήσεις του προέδρου της Παραμυθιάς για την ανακύκλωση και το νεο απορριμματοφόρο Ερωτήσεις του προέδρου της Παραμυθιάς για την ανακύκλωση και το νεο απορριμματοφόρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Προσφορά τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο απο το super market Γκαμπρέλας

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Προσφορά τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο απο το super market ΓκαμπρέλαςΟ Δήµος Σουλίου και η Αστική µη κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΟΙΝΩΝΙΑ 3/3 , ευχαριστούν το «super market Γκαμπρέλας»,στη Μαζαρακιά Θεσπρωτίας για την προσφορά, για την προσφορά τροφίμων στο Κοινωνικό μας Παντοπωλείο!

Είναι πολύ σημαντικό σήμερα, με τόσα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, να υπάρχουν άνθρωποι ,φορείς , σύλλογοι και επιχειρήσεις, με ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης!

Ευχαριστούμε!!!
Με εκτίμηση ,
Η Δημοτική Αρχή

Για την Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΟΙΝΩΝΙΑ 3/3
Έρρικα Ντούμα
Φωτεινή ΠαππάRead More »
Προσφορά τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο απο το super market Γκαμπρέλας Προσφορά τροφίμων στο κοινωνικό παντοπωλείο απο το super market Γκαμπρέλας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί δικαιούχοι του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί δικαιούχοι του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα»Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και αναρτήθηκαν στην ενότητα «Εξέλιξη». Πρόκειται, ωστόσο, για προσωρινά αποτελέσματα δικαιούχων του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα». Οι προσωρινοί πίνακες, με τους επιλέξιμους και τους επιλαχόντες δικαιούχους του «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα» αναρτήθηκαν, σήμερα (11/7) στην ιστοσελίδα: https://allazothermosifona.gov.gr/exelixi/apotelesmata-axiologisis/. Οι σχετικές λίστες έχουν καταρτιστεί ανά Περιφέρεια και ανά κατηγορία προϋπολογισμού, με αντίστοιχη κατάταξη, βάσει της βαθμολογίας κάθε αίτησης.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο
Σήμερα αναρτήθηκαν στην ενότητα «Εξέλιξη» τα προσωρινά αποτελέσματα δικαιούχων του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα».

Οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν στις λίστες ανά Περιφέρεια την συνολική βαθμολογία και κατάσταση της αίτησης τους.

Σύμφωνα με τον Οδηγό του Προγράμματος υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων από την Τετάρτη 12 Ιουλίου (00:01) έως Τρίτη 18 Ιουλίου (23:59).

Η ενίσχυση κυμαίνεται από 50% έως 60%, ενώ θα δοθεί με τη μορφή voucher που θα αφαιρεθεί από την τελική τιμή του μοντέλου που θα επιλέξει ο ωφελούμενος.

Ανάλογα με το μέγεθος του ηλιακού, δηλαδή τον ωφέλιμο όγκο της δεξαμενής, η ενίσχυση (χωρίς τον ΦΠΑ) ξεκινά από 510,48 και φτάνει μέχρι τα 904,84 ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.Read More »
Ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί δικαιούχοι του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» Ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί δικαιούχοι του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Σε ποιες περιοχές της Θεσπρωτιας απαγορεύεται η κυκλοφορία μέχρι και την λήξη της αντιπυρικής περιόδου

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Σε ποιες περιοχές της Θεσπρωτιας απαγορεύεται η κυκλοφορία μέχρι και την λήξη της αντιπυρικής περιόδουΜε απόφαση που υπέγραψε ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και Πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, τίθεται σε εφαρμογή η διάταξη προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πάσης φύσεως οχημάτων και μηχανημάτων καθώς και την παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός, (ο δείκτης επικινδυνότητας να είναι κατηγορίας τρία (3) και άνω, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γ.Γ.Π.Π.), κατά το διάστημα από την υπογραφή της παρούσης μέχρι και την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι 31-10-202. Η απαγόρευση ισχύει από τη δύση του ηλίου μέχρι 6ης πρωινής.

Οι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι, καθώς και οι περιοχές της Π.Ε. Θεσπρωτίας για τις οποίες ισχύει η απόφαση απαγόρευσης είναι οι εξής:

ΔΗΜΟΣ ΣΟΥΛΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
Άλσος Παραμυθιάς.
Άλσος περιοχής Αγίου Γεωργίου (πάνω από το γήπεδο)
Άλσος περιοχής Μανόπουλου (κάτω από το Κέντρο Υγείας, όπου υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής).
Άλση περιοχών Μίχλας, Βασιάνης, Ελαταριάς.
Άλση περιοχών Αγίας Κυριακής & Πετουσίου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥΛΙΟΥ
Δάσος θέση «Μπιστερέ» Τ.Κ. Αυλοτόπου – δασικές εκτάσεις όρος Γκορίλα & Τ.Κ. Φροσύνης

ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Άλσος θέση «Βουνοσπηλιά».
Άλσος θέση «Κάστρο».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ
Πευκοδάσος – Ελαιώνας.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ
Άλσος θέση «Ντούλκα» (δενδροφυτεμένο).
Άλσος θέση «Κόντρα» (δενδροφυτεμένο).

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΣ
Θέση Καραβοστάσι & Φυκιανού
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΒΟΤΩΝ
Ελαιώνας Τ.Κ.Φασκομηλιάς

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Δάσος στο Νοσοκομείο Φιλιατών.
Δάσος περιοχής Κογκέλες.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΓΙΑΔΑΣ
Πευκοδάσος Σαγιάδας – Ελαιώνας.
Πευκοδάσος – Ελαιώνας θέση «Λιόψη» Τ.Κ. Κεστρίνης.
Δασικές εκτάσεις θέση «Γκούμανη» – Μοναστήρι Τ.Κ. Ραγίου.

Επισημαίνεται ότι ο ημερήσιος χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς δημοσιεύεται στην αρχική σελίδα του ιστότοπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr). Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4926/2022.

Οι ανωτέρω απαγορεύσεις δεν περιλαμβάνουν πρόσωπα που κατοικούν ή εργάζονται στις περιοχές που αναφέρονται, αποκλειστικά για τη μετακίνησή τους από και προς την κατοικία ή την εργασία τους, καθώς και πρόσωπα που μετακινούνται εντός του οδικού δικτύου, με την επιφύλαξη της δυνατότητας επιβολής του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας και σε τμήματα του δικτύου αυτού από τα κατά περίπτωση αρμόδια όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων καθώς και τα οχήματα παροχής βοήθειας, όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία και των εθελοντικών ομάδων – οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας μετά από εντολή των Πυροσβεστικών υπηρεσιών όταν και όπου χρειαστούν.


Read More »
Σε ποιες περιοχές της Θεσπρωτιας απαγορεύεται η κυκλοφορία μέχρι και την λήξη της αντιπυρικής περιόδου Σε ποιες περιοχές της Θεσπρωτιας απαγορεύεται η κυκλοφορία μέχρι και την λήξη της αντιπυρικής περιόδου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Σταϊκούρας: Το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Ελλάδα του 2030 περιλαμβάνει 188 έργα

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Σταϊκούρας: Το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Ελλάδα του 2030 περιλαμβάνει 188 έργαΤα εμβληματικά έργα και τους άξονες των έργων που περιλαμβάνει το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Ελλάδα του 2030 στον τομέα των Υποδομών, παρουσίασε σήμερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, στο Συνέδριο «Fin Forum 2023».

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι ο σκοπός είναι να οικοδομήσουμε πάνω στα πολλά θετικά που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση των στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί, θα επιδιωχθεί σε περιβάλλον δημιουργικής συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων.


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Ελλάδα περιλαμβάνει 188 έργα ύψους 27,6 δισ. ευρώ και σταχυολόγησε τις βασικές προτεραιότητες στον τομέα των Υποδομών.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θέτει ως προτεραιότητα, στο πεδίο των υποδομών, την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων:

1ο. Μετρό Θεσσαλονίκης

Το Μετρό, προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ, αναμένεται να εξυπηρετεί, εντός του 2024, περίπου 300.000 μετακινούμενους συμπατριώτες μας ημερησίως.

Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2023 θα έχει οριστικοποιηθεί και η τελική χάραξη των νέων επεκτάσεών του, ώστε η ωρίμανση της δημοπράτησης της - κατά προτεραιότητα - επέκτασης προς τα βορειοδυτικά, να προχωρήσει μέσα στην τετραετία που ξεκινάει.

Σύντομα, μετά την παράδοση του βασικού έργου, θα παραδοθεί σε λειτουργία και η επέκταση προς Καλαμαριά.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος ενός ολιστικού σχεδίου, ώστε ολόκληρη η πόλη να αποκτήσει ένα νέο πρόσωπο, συμβάλλοντας αποτελεσματικά: στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος,
στην αποσυμφόρηση της πόλης,
στον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιακών υποδομών της Θεσσαλονίκης και
στην παροχή της δυνατότητας πολλαπλών επιλογών μετακίνησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

2ο. Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65

Στο σύνολό του αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην τετραετία.

Τα τμήματα Λαμία - Ξυνιάδα και Τρίκαλα - Καλαμπάκα, μήκους 18 και 25 χλμ. αντίστοιχα, αναμένεται να παραδοθούν έως τις αρχές του 2024.

Με την ολοκλήρωση του συνόλου του έργου, η διαδρομή Λαμία - Εγνατία Οδός θα γίνεται μέσα από έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, σε 1 ώρα και 45 λεπτά, από τις 3 ώρες και 15 λεπτά περίπου που γίνεται σήμερα.

Ενώ, από τις αρχές του 2024, η διαδρομή Αθήνα - Καλαμπάκα θα διανύεται περίπου 40 λεπτά ταχύτερα.

3ο. Αυτοκινητόδρομος Πάτρα - Πύργος

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2022 και έχει σημειωθεί πρόοδος υλοποίησης άνω του 15%.

Το έργο δεν έχει σοβαρά προβλήματα εκκρεμοτήτων, αφού έχει αποδοθεί το σύνολο των χώρων εκτέλεσης του έργου ευθύνης Δημοσίου, κατόπιν συντέλεσης των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.

Επίσης, δεν υπάρχουν σοβαρά ευρήματα αρχαιολογικών ερευνών.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025 και η διαδρομή Πάτρα - Πύργος θα πραγματοποιείται με αισθητά μεγαλύτερη ασφάλεια και σε μειωμένο χρόνο, περίπου κατά 40 λεπτά.

4ο. Οδική σύνδεση Άκτιο - Αμβρακία

Αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Με την αποπεράτωση και λειτουργία του συνόλου του αυτοκινητόδρομου, η διαδρομή Λευκάδα - Αθήνα θα μειωθεί σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά, εξοικονομώντας περίπου 25 λεπτά βάσει των σημερινών δεδομένων.

5ο. Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Τα πρώτα εργοτάξια εγκαταστάθηκαν μέσα στο 2022 και όλα τα μέτωπα θα έχουν ανοίξει εντός του 2024.

Τα τμήματα Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος και Χερσόνησος - Νεάπολη έχουν συμβασιοποιηθεί.

Εντός της τετραετίας αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους.

Στο μεταξύ, θα δρομολογηθεί και η κατασκευή του τμήματος Κίσσαμος - Χανιά - Ηράκλειο, αφού αποσφραγιστούν οι φάκελοι των προσφορών, κυρωθεί η σύμβαση στη Βουλή, ληφθούν οι εγκρίσεις της DG COMP και συναφθούν οι δανειακές συμβάσεις εκ μέρους του Παραχωρησιούχου.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με την ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, η διαδρομή Χανιά - Ηράκλειο θα διανύεται σε μόλις 70 λεπτά, ενώ η διαδρομή Χανιά - Άγιος Νικόλαος σε περίπου 100 λεπτά.

Παράλληλα, θα αναβαθμιστεί η οδική ασφάλεια, με αισθητή μείωση θανατηφόρων ατυχημάτων και σοβαρών τραυματισμών.

6ο. Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας

Είναι σε εξέλιξη οι πρόδρομες εργασίες και η πρόοδος είναι σχεδόν στο 50%.

Ο πρώτος μετροπόντικας έχει ήδη διανύσει τα πρώτα 30 μέτρα και είναι σε φάση συστηματοποίησης της εκσκαφής.

Ο δεύτερος είναι ήδη στην Ελλάδα και αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.

7ο. Παράκαμψη Χαλκίδας - Ψαχνών και άξονας Μπράλος - Άμφισσα.

Τα έργα δημοπρατήθηκαν τέλη του 2021 και, εντός του 1ου τριμήνου του 2023, υπογράφηκαν και οι δύο συμβάσεις.

Ως προς το πρώτο έργο, θα προωθηθεί η διαδικασία ωρίμανσης των μελετών για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της προαίρεσης, δηλαδή του τμήματος Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας - Νέα Λάμψακος.

Ως προς το δεύτερο έργο, προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της τετραετίας και περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό σηράγγων και γεφυρών μεγάλου μήκους.

8ο. Άλλα έργα σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Έργα οδικά, σιδηροδρομικά, αντιπλημμυρικά, υδρευτικά, αρδευτικά, κτηριακά και λιμενικά, καθώς και έργα αεροπορικών υποδομών.

Ανάμεσα στα έργα που υλοποιούνται ή βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία ή ωριμάζουν ή βρίσκονται υπό ανάθεση, είναι: Η επέκταση του Μετρό Γραμμής 2.
Η επέκταση του Προαστιακού.
Η αναβάθμιση και εγκατάσταση ETCS στο σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Προμαχώνας.
Οι εργασίες σιδηροδρομικής υποδομής, επιδομής και ηλεκτροκίνησης στο Σ.Σ. Αθηνών.
Η κατασκευή κάθετων αξόνων στην Εγνατία Οδό.
Η αναβάθμιση της ανατολικής εσωτερικής περιφερειακής Θεσσαλονίκης (flyover).
Ο οδικός άξονας Λαμία - Καρπενήσι.
Κτηριακά έργα και μελέτες υποδομών Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.
Η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και τεχνική διαχείριση Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας.
Η διευθέτηση και οριοθέτηση ρεμάτων.
Η υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.

9ο. Σύνδεση σιδηροδρόμου με όλα τα μεγάλα λιμάνια.

Αφορά σε έξι μεγάλα σιδηροδρομικά έργα που θα συνδέουν, με ταχύτητα και ασφάλεια, τα μεγάλα λιμάνια της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Λαύριο και Ραφήνα), με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Με την ολοκλήρωση των έργων αναβαθμίζεται ο εμπορικός και στρατηγικός ρόλος των λιμένων της χώρας, ενισχύεται η διασυνοριακή σιδηροδρομική σύνδεση με τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη και αναδεικνύεται ο ρόλος της χώρας, ως κόμβος συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών.

10ο. Επενδύσεις σε αρδευτικά δίκτυα.

Η αύξηση της ζήτησης για νερό, σε συνδυασμό με τη μείωση στη διαθεσιμότητά του λόγω παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επένδυσης σε εγγειοβελτιωτικές και αρδευτικές υποδομές.

Έχουν δημοπρατηθεί και σύντομα θα υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις για τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην περιοχή Βάλτου - Αμφιλοχίας και στο Μπραμιανό στην Ιεράπετρα της Κρήτης, συνολικού προϋπολογισμού 118 εκατ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Επίσης, έχουν δημοπρατηθεί ως ΣΔΙΤ: Το Φράγμα Ενιπέα, προϋπολογισμού 185 εκατ. ευρώ, και
Το Φράγμα Ταυρωνίτη, προϋπολογισμού 215 εκατ. ευρώ.

Για τα έργα αυτά αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή τους εντός της τετραετίας, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

Επιπλέον, αν υπογραφεί η σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την CEB, μπορούμε να δημοπρατήσουμε και το Φράγμα στο Πλατύ του Ρεθύμνου, προϋπολογισμού 170 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά προστίθενται 63 μεγάλα αρδευτικά έργα, την υλοποίηση των οποίων αναλαμβάνει το Υπουργείο, προϋπολογισμού 784 εκατ. ευρώ, που βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις ωρίμανσης και θα επιταχυνθούν.

Με τις συγκεκριμένες, σημαντικές και πολυάριθμες παρεμβάσεις για το αρδευτικό νερό σε επίπεδο χώρας, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, επιδιώκουμε την αποδοτικότερη και ορθολογικότερη διαχείρισή του, μέσα από επενδύσεις εξοικονόμησής του, αξιοποίησης των επιφανειακών απορροών, κατασκευής και εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων, εισαγωγής προηγμένων αρδευτικών συστημάτων, αξιοποίησης νέων τεχνολογιών και εφαρμογών τηλεμετρίας, τηλεδιαχείρισης και τηλεεποπτείας, καθώς και ενεργειακής αναβάθμισης των αντλιοστασίων.

Στόχος μας, μέσα από τα συγκεκριμένα έργα, η στήριξη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και των οικονομιών τους, ώστε να επιτευχθεί, ταυτόχρονα με την εξοικονόμηση αρδευτικού νερού, ο εξορθολογισμός των συνθηκών άρδευσης, η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και, κατ' επέκταση, η σημαντική βελτίωση του γεωργικού εισοδήματος».

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε, επίσης, ότι την υλοποίηση των έργων θα ενισχύσουν δύο πρωτοβουλίες: η ψηφιοποίηση των εργασιών και η ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου για την εφαρμογή της Τεχνολογίας Μοντελοποίησης στην Ελλάδα. Όπως εξήγησε:

«Η ψηφιοποίηση των εργασιών θα γίνει με χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, θα αναβαθμιστεί το ΕΣΗΔΗΣ δημοσίων έργων, θα δημιουργηθεί νέο πληροφοριακό σύστημα απλούστευσης των διαδικασιών διαχείρισης των μητρώων συντελεστών παραγωγής δημόσιων και ιδιωτικών έργων, θα δημιουργηθεί εθνικός ψηφιακός χάρτης απαλλοτριώσεων, καθώς και ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για την κεντρική και ενιαία παρακολούθηση και διαχείριση όλων των απαλλοτριώσεων του Υπουργείου, όπως επίσης και ολοκληρωμένο πληροφοριακό ψηφιακό σύστημα διαχείρισης τεχνικών έργων και πόρων του Υπουργείου.

Παράλληλα, η ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου για την εφαρμογή της Τεχνολογίας Μοντελοποίησης στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη δημιουργία ανθεκτικών και βιώσιμων έργων, με στόχο τη βελτίωση των διαδικασιών ανάθεσης μελετών, κατασκευών και συντήρησης αυτών, αποτρέποντας λάθη, υπερβάσεις χρόνου και κόστους, σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των έργων».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε:

«Για την υλοποίηση των παραπάνω έργων και πρωτοβουλιών προτεραιοτήτων θα εργαστούμε σκληρά, με συνοχή, εντιμότητα, ταχύτητα, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.

Έτσι ώστε, όλες και όλοι μαζί, να συμβάλλουμε, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, στη βιώσιμη ανάπτυξη όλης της επικράτειας, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και της καθημερινότητας όλων των πολιτών της χώρας και, σε τελική ανάλυση, στην ολόπλευρη ισχυροποίηση της πατρίδας μας».


Read More »
Σταϊκούρας: Το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Ελλάδα του 2030 περιλαμβάνει 188 έργα Σταϊκούρας: Το Αναπτυξιακό Σχέδιο για την Ελλάδα του 2030 περιλαμβάνει 188 έργα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Συμμετοχή σε εργαστήριο για την Παράκτια Πολιτιστική Κληρονομιά

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Συμμετοχή σε εργαστήριο για την Παράκτια Πολιτιστική Κληρονομιά


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, συμμετείχε σε επιμορφωτικό εργαστήριο που διοργανώθηκε την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Coastal Heritage Network - CoHeN), που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg V-A Greece-Italy 2014-2020.

Σε σχετική του εισήγηση ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε τα εξής: «Οι στρατηγικές συνεργασίες και τα προγράμματα διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας συμβάλλουν σημαντικά στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτιστικής πολιτικής. Ταυτόχρονα αναπτύσσουν ένα νέο μοντέλο προώθησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε περιοχής. Μέσα από αυτές τις συνεργασίες όλοι οι Φορείς στοχεύουμε στην αύξηση της ελκυστικότητας των περιοχών, στην ενίσχυση της επισκεψιμότητας, αλλά και της εμπειρίας των επισκεπτών μας.

Ως Δήμος Ηγουμενίτσας, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υλοποίηση του εν λόγω στρατηγικού έργου, το οποίο θα συμβάλει στην ανάδειξη και προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας.

Παράλληλα, ο Δήμος μας συμμετέχει ως εταίρος στο έργο SMARTiMONY στο Πρόγραμμα Διακρατικής Συνεργασίας Ελλάδα – Αλβανία, συμβάλλοντας με τη σειρά του στην ακόμα μεγαλύτερη προβολή και προώθηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Στόχος του έργου είναι η ανάδειξη των δύο (2) κάστρων του Δήμου μας, των αρχαιολογικών χώρων του Δυμόκαστρου, της Ντόλιανης και του Πύργου Ραγίου και των τριών (3) Λαογραφικών Μουσείων της περιοχής μας, καθώς και του Μουσείου Πολιτισμού και Παράδοσης «Το Σπίτι της Ρένας – Μνήμες, Παράδοση, Πολιτισμός».

Ως Δημοτική Αρχή, έχουμε αποδείξει ότι στηρίζουμε τέτοιες δράσεις και δεσμευόμαστε πως και στο μέλλον θα στηρίξουμε και θα προβάλουμε αυτά τα έργα με οποιονδήποτε τρόπο. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για περαιτέρω ενίσχυσή τους, μέσα από την υποβολή νέων προτάσεων συνεργασίας σε προγράμματα διακρατικής και διασυνοριακής συνεργασίας, ώστε να πετύχουμε τη μέγιστη προβολή και διάχυση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας».Read More »
Συμμετοχή σε εργαστήριο για την Παράκτια Πολιτιστική Κληρονομιά Συμμετοχή σε εργαστήριο για την Παράκτια Πολιτιστική Κληρονομιά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Μητρώο Ευάλωτων ομάδων Πολιτών

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Μητρώο Ευάλωτων ομάδων Πολιτών


Στο πλαίσιο της σύνταξης Ειδικού Σχεδίου για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών στην περίπτωση εξελισσόμενης ή επικείμενης καταστροφής εξαιτίας δασικών πυρκαγιών (παρ. 4, άρθ. 23, Ν.4662/2020, έγγραφο (Α1161/2023) Γ.Γ.Π.Π.), καλούμε όλους όσους ανήκουν σε Ευάλωτες ομάδες Πολιτών (ΑμεΑ, υπέργηροι κ.λ.π) και διαβιούν σε δομημένες περιοχές, των οποίων οι κατοικίες συνορεύουν ή έχουν μεγάλη εγγύτητα με δάση ή δασικές εκτάσεις και το επιθυμούν, να επικοινωνήσουν με το Δήμο (τα ίδια άτομα, ή οι προσωπικοί βοηθοί τους ή τα άμεσα συγγενικά τους πρόσωπα), προκειμένου να παρέχουν στοιχεία προκειμένου να συνταχθεί το Μητρώο Ευάλωτων ομάδων Πολιτών (στοιχεία επικοινωνίας, δ/νση κατοικίας, κατηγορία αναπηρίας (κώφωση, τύφλωση, κλπ), στοιχεία επικοινωνίας προσωπικών βοηθών ή των άμεσα συγγενικών προσώπων και το μεταφορικό μέσο που θα απαιτηθεί σε περίπτωση μετακίνησης τους (π.χ. μετακίνηση με επιβατικό αυτοκίνητο, ασθενοφόρο κλπ), το οποίο θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση απόφασης οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών από την περιοχή τους.

Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τη δρομολόγηση της μετακίνησης των Ευάλωτων Ομάδων πολιτών καθώς επιτρέπει τον ορθό προγραμματισμό των μέσων του ΕΚΑΒ, του Δήμου κ.λ.π, στην περίπτωση που απαιτηθεί η συνδρομή τους, τόσο κατά την αρχική απομάκρυνση των ατόμων από την περιοχή όσο και κατά την επιστροφή τους στο χώρο διαμονής τους όταν πλέον θα έχει παρέλθει ο κίνδυνος.

Για την τήρηση του ανωτέρω μητρώου, τα ενδιαφερόμενα άτομα θα πρέπει να παρέχουν την συγκατάθεσή τους εγγράφως με υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλλεται στο πρωτόκολλο του Δήμου.

Τα παρεχόμενα στοιχεία για λόγους προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων σε καμία περίπτωση δε θα δημοσιεύονται.

Για την εγγραφή στο σχετικό Μητρώο παρακαλείστε να προσκομίσετε την σχετική υπεύθυνη δήλωση στο πρωτόκολλο του Δήμου Ηγουμενίτσας έως 21-07-2023.

Περισσότερες πληροφορίες στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, κ. Θεόδωρο Διαμάντη, τηλ. 26653 61242
Read More »
Μητρώο Ευάλωτων ομάδων Πολιτών Μητρώο Ευάλωτων ομάδων Πολιτών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Aργυρός πρωταθλητής στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα καλλισθενικής γυμναστικής ο Θεσπρωτός Μιλτιάδης Μπεράτης

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Aργυρός πρωταθλητής στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα καλλισθενικής γυμναστικής ο Θεσπρωτός Μιλτιάδης ΜπεράτηςAργυρός πρωταθλητής στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα καλλισθενικής γυμναστικής που διεξήχθη στον Άλιμο 08 -09/07/2023, αναδείχθηκε ο θεσπρωτός Μπεράτης Μιλτιάδης και εξασφάλισε έτσι το εισιτήριο της πρόκρισης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Λετονία τον Αύγουστο.

Ο Μιλτιάδης Μπεράτης έχει ήδη κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης 2023 κατακτώντας την τρίτη θέση, στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλισθενικής Γυμναστικής, που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, τον περασμένο Μάρτιο.
 
Το όνομα καλλισθενική γυμναστική προέκυψε από την ένωση της λέξης κάλλος =ομορφιά) και σθένος (=δύναμη). Στην καλλισθενική γυμναστική συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις που δεν απαιτούν βάρη αλλά χρησιμοποιείται το ίδιο το βάρος του σώματος για τη μυική ενδυνάμωση, δηλαδή ασκήσεις σωματικού βάρους.
 
Ως είδος γυμναστικής δεν έχει καμία σχέση με την ενόργανη γυμναστική καθώς η ενόργανη αποτελείται κυρίως από τεχνικές ασκήσεις και λιγότερο δυναμικές σε σχέση με την καλλισθενική.
 
Η καλλισθενική γυμναστική χωρίζεται σε δύο μεγάλους κλάδους ασκήσεων που ο καθένας εξασκεί διαφορετικές ικανότητες των αθλητών. Ο ένας μεγάλος κλάδος είναι το Freestyle, όπου ο αθλητής εκτελεί διάφορες ασκήσεις αιώρησης, συστροφής κλπ.. 
Ο άλλος μεγάλος κλάδος είναι τα αυτός των στατικών ασκήσεων (Statics). Ο αθλητής εκτελεί ασκήσεις στατικής φύσεως όπως κατακόρυφο, διάφορες ασκήσεις τεντώματος, βυθίσματα, κ.λπ. Οι εν λόγω ασκήσεις απαιτούν πολύ υψηλή μυική δύναμη από τους αθλητές και τις αθλήτριες, κάτι που καθιστά το σύνολό τους το πλέον δυναμικό.


Read More »
Aργυρός πρωταθλητής στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα καλλισθενικής γυμναστικής ο Θεσπρωτός Μιλτιάδης Μπεράτης Aργυρός πρωταθλητής στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα καλλισθενικής γυμναστικής ο Θεσπρωτός Μιλτιάδης Μπεράτης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Δεν δεχόμαστε να μετατραπούμε σε σύγχρονους δούλους

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Δεν δεχόμαστε να μετατραπούμε σε σύγχρονους δούλους

Τα πρόσφατα περιστατικά με τον συνάδερφο διανομέα που έχασε τη ζωή του πηγαίνοντας παραγγελία, με τον σερβιτόρο που σέρβιρε προσπαθώντας να μείνει πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, με τον μάγειρα που κάηκε ολόκληρος σε μια επαγγελματική κουζίνα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, με τον συνάδερφο που αρνήθηκε να δουλέψει υπερωρίες και τον ξυλοφόρτωσε ο εργοδότης, με τον μετανάστη που αντιμετώπισε την αστυνομία και τον εργοδότη επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά! Όλα αυτά αποτελούν το λεγόμενο "τουριστικό θαύμα" για το οποίο όλοι, και οι κυβερνήσεις και οι σύνδεσμοι των εργοδοτών υπερηφανεύονται!

Η αλήθεια πίσω από τα καλοκαιρινά τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας είναι 10ωρες και 7ήμερες βάρδιες, τσάμπα εργασία από μαθητές και πρακτικάριους, χαμηλά μεροκάματα για μετανάστες, ευέλικτες μορφές απασχόλησης από 4ωρα και 4ήμερα, σε μονοήμερες συμβάσεις για χρόνια, βάρδιες με 1 μάγειρα ή 1 σερβιτόρο.

Θέλουν να μας μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους!

Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες στον Τουρισμό πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την πανδημία, απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα για επενδύσεις. Κανένας λοιπόν δεν μπορεί να κρύψει τις αμέτρητες ευθύνες της κυβέρνησης. Ούτε καν οι τυχαίοι, δειγματοληπτικοί ή τακτικοί έλεγχοι του ΣΕΠΕ, που είναι υποστελεχομένος, και που καλούνται να εφαρμόσουν νόμους που εκ προοιμίου είναι αντίθετοι με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Φέτος το καλοκαίρι, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον Τουρισμό δεν θα πάει διακοπές. Ο Τουρισμός στην Ελλάδα είναι ένα πανάκριβο εμπόρευμα και ένας πολύ επικερδής κλάδος. Μεγαλοξενοδόχοι και μονοπωλιακοί όμιλοι στον Τουρισμό εκμεταλλεύονται τους ελεύθερους χώρους, τις παραλίες, τις θάλασσες, τα βουνά και τα δάση της χώρας, καταστρέφοντας το περιβάλλον.

Για εμάς τους εργαζόμενους στον Τουρισμό η μόνη αποτελεσματική λύση απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα που ζούμε, είναι να οργανωθούμε και να παλέψουμε κόντρα στα κέρδη της εργοδοσίας, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης που τα υπηρετεί, μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, αγωνιζόμενοι για τα δικά μας συμφέροντα.

Με τη συμμετοχή μας στο σωματείο που είναι εργαλεία του αγώνα να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να φτιαχτούν νέα σωματεία μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς, όπου δεν υπάρχουν.

Απαιτούμε

Να σταματήσει η εργοδοτική αυθαιρεσία, να αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ με ταυτόχρονη ενίσχυσή του σε αναγκαίο προσωπικό και υποδομή.

Να διασφαλιστεί πριν το τέλος της σεζόν η ένταξη των εποχικών εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις με επίδομα 600 ευρώ.

Να αναγνωριστεί ως εποχική εργασία με αντίστοιχα δικαιώματα που ορίζονται από τον νόμο για τους εποχικούς, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων που δουλεύουν εποχικά στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας.

Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας.

Να καθοριστεί η ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και ο καθορισμός καθηκόντων για κάθε ειδικότητα σε ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Να συνεδριάσει άμεσα η επιτροπή εξέτασης ΒΑΕ του υπουργείου Εργασίας, ώστε να ενταχτούν ξανά στα ΒΑΕ οι ειδικότητες του κλάδου που βγήκαν το 2012, όπως και οι διανομείς.

Να επανέλθει το ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία για τους ξενοδοχοϋπάλληλους και να επεκταθεί και στον Επισιτισμό με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Να καταργηθεί ο νόμος 3986/11 για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και για την εργολαβική ενοικιαζόμενη εργασία.

Η πρακτική άσκηση να πληρώνονται με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας του κλάδου.

Παράλληλα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συναδέλφους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που απεργούν στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ


Read More »
Δεν δεχόμαστε να μετατραπούμε σε σύγχρονους δούλους Δεν δεχόμαστε να μετατραπούμε σε σύγχρονους δούλους Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Η παράδοση δίαυλος για την ανάπτυξη- Της Μαρίας Σπυριδώνου

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Η παράδοση δίαυλος για την ανάπτυξη- Της Μαρίας ΣπυριδώνουΥπήρξα ανέκαθεν ανήσυχο πνεύμα. Έψαχνα πάντα ευκαιρίες να ασχοληθώ με τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μου. Διότι ο πολιτισμός δεν αποτελεί μόνο τροφή της ψυχής αλλά και μέσο επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Είναι επίσης σημαντικός αναπτυξιακός πόρος και αναπόσπαστο τμήμα της ζώσας κοινωνίας. Είναι γνωστή η αγάπη μου για την Ιταλία κι όχι μόνο η δική μου. Οι κοινωνικές, εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μας με την γείτονα χώρα είναι αδιαμφισβήτητα υπαρκτές και πολύ ισχυρές. Στη βάση, λοιπόν, αυτών των σχέσεων ο Δήμος Ηγουμενίτσας πρέπει σταθερά να επιδιώκει την προώθηση των συνεργασιών, προς όφελος και των δύο πλευρών, κάτι που παράλληλα θα συμβάλλει στον εμπλουτισμό του πολιτιστικού και τουριστικού γίγνεσθαι στον τόπο μας. Είναι πραγματικά κρίμα να μην αξιοποιούμε την προνομιούχα γεωγραφικά θέση και την παράδοση που φέρει αυτός ο τόπος.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ένας εκ των στόχων του «Συνδυασμού Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» στον οποίο συμμετέχω ενεργά, είναι η διοργάνωση ενός διασυνοριακού φεστιβάλ στα Σύβοτα με σκοπό να «παντρέψουμε» την ιταλική ιστορία μόδας με την ελληνική παράδοση. Στα πλάνα μας δεσπόζει μια πολυήμερη εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας θα μπορούν Έλληνες και ξένοι σχεδιαστές μόδας να μας παρουσιάσουν την δουλειά τους, ενώ παράλληλα εμείς να αναδείξουμε τις παραδοσιακές ηπειρώτικες φορεσιές μας, οι οποίες αποτελούν πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες. Στην ίδια θεματική εκδήλωση οι ντόπιοι παραγωγοί θα μπορούν να προωθήσουν και να αναδείξουν τα προϊόντα τους μέσα από μια σύγχρονη ματιά, προωθώντας, για παράδειγμα, την παραγωγή κοκτέιλ με ποτά του τόπου μας. Κι όλα αυτά με θέα το διαμάντι του Ιονίου.

Ωστόσο, δεν θεωρούνται μόνο τα Σύβοτα «πολύτιμος λίθος». Η Πέρδικα, εκτός από πανέμορφος τουριστικός προορισμός, τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει μοναδικές πολιτιστικές βραδιές. Στις βραδιές αυτές θα μπορούσε να προστεθεί κι ένα φεστιβάλ γευσιγνωσίας ώστε να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους ανθρώπους να γευτούν τους κόπους και το μεράκι όσων παράγουν προϊόντα του πρωτογενούς τομέα.

Και η μοναδικότητα του τόπου μας δεν σταματάει εδώ. Υπάρχουν κι άλλοι παραθαλάσσιοι προορισμοί, όπως η Πλαταριά και το Δρέπανο, που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Στόχος μας είναι η ανάδειξη των γραφικών τοπίων που μας χαρίζουν αυτά τα μέρη, καθώς και η ενίσχυση της μακρόχρονης αλιευτικής δραστηριότητας και των ιχθυοκαλλιεργειών. Στοχεύουμε στην καλή συνεργασία με όμορους Δήμους με σκοπό να διοργανωθούν βραδιές αφιερωμένες στο ψάρι και στην θάλασσα.

Η Ηγουμενίτσα, αν και πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, υστερεί κατά πολύ στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που συμβαδίζουν πραγματικά με τα γούστα των νέων. Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουμε κι εμείς. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ένα φεστιβάλ δερματοστιξίας. Το τατουάζ δεν είναι απλά μια εμπνευσμένη μουτζούρα. Για πολλούς νέους ή και μεγαλύτερους σε ηλικία είναι ένα σύμβολο, για ένα σημαντικό γεγονός, μια απώλεια, μια έλευση ή ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, κι όχι μόνο, θα μπορούν να δείξουν την δουλειά τους ενώ οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με όσα δεν γνωρίζουν για αυτό το νέο, μόνιμο αξεσουάρ σώματος, σε μια βραδιά γεμάτη μουσική και χρώμα.

Και πώς θα μπορούσε να λείπει η παραδοσιακή μουσική όταν μιλάμε για πολιτιστική παράδοση ενός τόπου; Λένε ότι η καρδιά του Ηπειρώτη χτυπάει λίγο πιο δυνατά όταν ακούει κλαρίνο και είναι αλήθεια. Τα χωριά του πρώην Δήμου Μαργαριτίου κουβαλούν μια βαριά παράδοση στην διοργάνωση πανηγυριών και άλλων τέτοιου είδους πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ωστόσο, δεν έχουν πάντα την ανταπόκριση που θα έπρεπε. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας πρέπει να σταθεί αρωγός στην διάδοση και προώθηση εκδηλώσεων που έχουν συνυφανθεί με το άκουσμα της λέξης «κλαρίνο».

Τέλος, θα αναφερθώ σε ένα ζήτημα που με πονάει τόσο προσωπικά όσο και ως Ελληνίδα. Η Νέα Σελεύκεια κατοικείται στην πλειονότητα της από κατοίκους απόγονους Μικρασιατών προσφύγων. Καθιερώνοντας μια ετήσια εκδήλωση σχετικά με την Μικρασιατική καταστροφή με σύγχρονα ιστορικά, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά (παράλληλα με τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται ήδη), όχι μόνο τιμούμε τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ και πάλεψαν αλλά και όσους χάθηκαν. Υπογραμμίζοντας το πολυπολιτισμικό υπόβαθρο της Ηγουμενίτσας κρατούμε, παράλληλα, ζωντανή τη μνήμη σε ένα γεγονός μπροστά στο οποίο ούτε Έλληνας ούτε ξένος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο ένα μέρος όσων έχω σκεφτεί για την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη τους Δήμου μας. Το σήμερα δεν περιμένει και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατό μέσο για να διατηρήσουμε και να προωθήσουμε την παράδοσή μας. Άλλωστε η παράδοση είναι πάντα στη μόδα.

Μαρία Σπυριδώνου
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος «Συνδυασμού Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης»
Με υποψήφιο Δήμαρχο τον Παναγιώτη Νταή

Είμαι η Μαρία. Γεννήθηκα στα Ιωάννινα και μεγάλωσα στο Καρτέρι, όπου ζω μόνιμα μεγαλώνοντας μόνη μου του 7χρονη κόρη μου, Χριστίνα. Σε αυτόν τον τόπο, που κάθε σπιθαμή του φέρει μια παιδική μου ανάμνηση, αγωνίζομαι για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους και κίνητρα για να παραμείνουμε.
Read More »
Η παράδοση δίαυλος για την ανάπτυξη- Της Μαρίας Σπυριδώνου Η παράδοση δίαυλος για την ανάπτυξη- Της Μαρίας Σπυριδώνου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη ημεδαπός για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Συνελήφθη ημεδαπός για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών


Συνελήφθη χθες (10-07-2023) το πρωί σε περιοχή των Ιωαννίνων από το Αστυνομικό Τμήμα Δωδώνης ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, ο ημεδαπός εξέτρεφε χοίρους σε χώρο, όπου δεν είχε τοποθετήσει ισχυρή περίφραξη ώστε να αποτρέπεται η πιθανότητα επαφής τους με αγριόχοιρους ή άλλα ζώα και ο συνακόλουθος κίνδυνος μετάδοσης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Read More »
Συνελήφθη ημεδαπός για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών Συνελήφθη ημεδαπός για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Συλλήψεις φυγόποινων στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Συλλήψεις φυγόποινων στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς


Συνελήφθησαν χθες (10-07-2023) το βράδυ από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς αλλοδαπός και αλλοδαπή, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις.

Ειδικότερα, η αλλοδαπή είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 4 μηνών και χρηματική ποινή 150 ευρώ από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά για «κυκλοφορία παραχαραγμένων νομισμάτων», ενώ ο αλλοδαπός σε ποινή φυλάκισης 11 μηνών και χρηματική ποινή 250 ευρώ για «πλαστογραφία» και «υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης» από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Read More »
Συλλήψεις φυγόποινων στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς Συλλήψεις φυγόποινων στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη αλλοδαπός με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Συνελήφθη αλλοδαπός με Ευρωπαϊκό Ένταλμα ΣύλληψηςΣυνελήφθη χθες (10-07-2023) το βράδυ στο συνοριακό σημείο ελέγχου Σαγιάδας από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών Θεσπρωτίας διεθνώς διωκόμενος αλλοδαπός.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός επιχείρησε να εισέλθει στη χώρα και κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των Γερμανικών αρχών για υπόθεση ναρκωτικών, με μέγιστη επαπειλούμενη ποινή κάθειρξης 15 ετών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.Read More »
Συνελήφθη αλλοδαπός με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης Συνελήφθη αλλοδαπός με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Η Ομιλία Του Υποψήφιου Δήμαρχου Φιλιατών Πέτρου Κατσάρη Κατά Την Χθεσινή Παρουσίαση Του Συνδυασμού | Οι Μέχρι Τώρα Υποψήφιοι

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Η Ομιλία Του Υποψήφιου Δήμαρχου Φιλιατών Πέτρου Κατσάρη Κατά Την Χθεσινή Παρουσίαση Του Συνδυασμού | Οι Μέχρι Τώρα ΥποψήφιοιΣας ευχαριστώ θερμά και εκ βάθους καρδίας για τη θετική ανταπόκρισή σας, στο κάλεσμά μου από την πρώτη στιγμή που εξεδήλωσα την πρόθεση μου, να διεκδικήσω το αξίωμα του Δημάρχου, προκειμένου να υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις τον τόπο μου, αυτόν που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω εγώ και η οικογένεια μου.

Αυτό το ζεστό αγκάλιασμα της πρόθεσής μου αυτής, από τη συντριπτική χωρίς υπερβολή πλειοψηφία των Δημοτών, εισέπραξα από την αρχή και είναι αυτό που μου δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσω τον αγώνα του συνδυασμού, της παράταξης μας που ουσιαστικά από τώρα αρχίζει μέχρι το βράδυ των εκλογών.

Για να επισφραγιστεί ο αγώνας αυτός με τη δική σας πάντα ψήφο και εμπιστοσύνη, σε νίκη για την παράταξή μας, σε δική σας ουσιαστικά. Γιατί μέτοχοι και συμμέτοχοι στη νίκη αυτή, θα είσαστε όλοι εσείς, όλοι οι Δημότες ακόμη και αυτοί που για διάφορους λόγους δεν θα μας επιλέξουν. Για να συνεχίσουμε αλλά και να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία από κοινού εσείς και οι συνεργάτες μου Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, που θα συγκροτούν το Δ.Σ. Γιατί στον μικρό και συνεχώς μειούμενο πληθυσμιακά Δήμο μας ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά, χωρίς χρώμα ούτε κομματικό, ούτε παραταξιακό καιπεριμένουν ορισμένα μάλιστα από αυτά επιτακτικά και διαχρονικά, λύσεις «ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ».

Γιατί αποτελεί απόλυτη πεποίθηση της παράταξης που έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής και εμού προσωπικά βεβαίως, ότι αυτά που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από αυτά που μας ή πρέπει να μας ενώνουν.

Το αγκάλιασμα από όλους εσάς της επιδίωξής μας να διοικήσουμε τον Δήμο όχι ως αφεντικά και παράγοντες εξουσίας προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις όποιες ανθρώπινες τυχόν ματαιοδοξίες μας, αλλά με αποκλειστικό στόχο και σκοπό την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματός μας καταβάλλοντας γι αυτό κάθε δυνατή προσπάθεια, αφιερωμένοι αποκλειστικά και μόνο στην αποστολή μας, που θα είναι η διαχείριση και επίλυση προβλημάτων όλων των Δημοτών, είναι αυτό που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε μαζικά και δυναμικά τον αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι να επισφραγιστεί αυτός με την υπερψήφιση του συνδυασμού μας.

Για την υλοποίηση του οράματός μας το οποίο θα διατυπώνεται αναλυτικά και με σαφήνεια στο προεκλογικό μας πρόγραμμα που καταρτίζεται ήδη και σύντομα θα γίνει κτήμα όλων σας.

Ένα πρόγραμμα φιλόδοξο, με στόχους και συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά συγχρόνως ρεαλιστικό, εφικτό και υλοποιήσιμο. Γιατί με αυτό θα συνάπτουμε ένα προεκλογικό «ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΙΜΗΣ»ΜΑΖΙ ΣΑΣ, που θέλουμε να το εφαρμόσουμε ει δυνατόν στο σύνολό του κατά τη διάρκεια της θητείας μας για να μπορούμε να σας κοιτάξουμε στα μάτια, βέβαιοι όντες ότι δεν σας διαψεύσαμε, δεν σας προδώσαμε, δεν σας κοροϊδέψαμε προεκλογικά για να υφαρπάξουμε την ψήφο σας, στο τέλος της θητείας μας.

Σήμερα δεν θα γίνει εκτενής και αναλυτική παρουσίαση του προγράμματός μας αφού δεν είναι αυτός ο σκοπός της σημερινής συγκέντρωσης. Σύντομα όμως, θα το έχετε όλοι στα χέρια σας και θα επιδιώξουμε να συζητήσουμε πάνω σε αυτό με τον κατά το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό Δημοτών που θα έχουν διάθεση να μας ακούσουν, αναλύοντας μαζί τους κάθε θεματική ενότητα, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη και δικές σαςπροτάσεις όσων θέλουν να συμβάλλουν στην τελική διαμόρφωσή του.

Για να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα όχι μόνο αξιόπιστο, συνεπές, αποτελεσματικό και κυρίως εφαρμόσιμο αλλά και με ενεργή, δική σας, όλων των Δημοτών συμμετοχή σε αυτό. Ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει όλο το φάσμα των προβλημάτων του Δήμου αλλά και του κάθε Δημότη προσωπικά κυρίως όσον αφορά προβλήματα της καθημερινότηταςτης διαχείρισης και αντιμετώπισηςτους, από τη Δημοτική Αρχή. Ένα πρόγραμμα που θα φέρει και το δικό σας προσωπικό του κάθε ενός στίγμα, την σφραγίδα και υπογραφή.

ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ – ΣΥΝΔΗΜΟΤΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ.

Διεκδικούμε την εκλογή μας, χρησιμοποιώ πάντα πληθυντικό και όχι πρώτο πρόσωπο, γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι το ΕΓΩ δεν πρέπει να υπάρχει καν στο λεξιλόγιο μας αλλά το ΕΜΕΙΣ, ως μια ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ υπεύθυνη, στιβαρή, αξιόπιστη, δοκιμασμένη και αποτελεσματική. Ζητάμε την ψήφο σας, τη στήριξή σας για να κάνουμε πράξη το όραμά μας για τον Δήμο μας, τα χωριά μας, τον τόπο μας, τη γενέθλια γη. Για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες καθημερινότητας σε όλους. Με στόχους άμεσους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους που θα επιτύχουμε να κατακτήσουμε με σκληρή δουλειά, όλοι όσοι στρατευθήκαμε στην προσπάθεια αυτή με αποκλειστικό κίνητρο και μόνο, την αγάπη μας για τον τόπο.

Άλλωστε δεν είμαστε σημερινοί. Γνωριζόμαστε καλά μετά από δύο επιτυχημένες θητείες της σημερινής και απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, της οποίας και προσωπικά αλλά και πολλοί από τους υποψήφιους της παράταξης μας, υπήρξαμε στελέχη της.

Μιάς Δημοτικής Αρχής που αποδεδειγμένα έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο, που επιτρέψατε μου την έκφραση, αυτό «ΜΙΛΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ». Ένα έργο που δικαιωματικά το πιστώνεται ο απερχόμενος με προσωπική του απόφαση απολύτως σεβαστή βεβαίως Δήμαρχός μας αλλά και όλοι όσοι από εμάς, υπήρξαμε συνεργάτες του. Όσο και αν επιχειρούν ορισμένοι πολιτικοί μας αντίπαλοι να υποβαθμίσουν, να απαξιώσουν, να μηδενίσουν το έργο αυτό, οι προσπάθειες τους πέφτουν στο κενό. Γιατί ακόμη και αυτοί που για διάφορους λόγους δεν μας ψήφισαν στο παρελθόν, υποχρεώνονται εκ των πραγμάτων να το αναγνωρίσουν. Κατά γενική ομολογίακαι διαπίστωση, το 2015 διαδεχθήκαμε μια Δημοτική Αρχή με απολύτως αρνητικό πρόσημο κατά τη διάρκεια της θητείας της. Γι αυτό και άλλωστε αποδοκιμάστηκε χωρίς να κατορθώσει να επανεκλεγεί, καταψηφιζόμενη από τους συνδημότες.

Η δική μας παράταξη της οποίας συνέχεια αποτελούμε για εννέα (9) περ. χρόνια εκλεγόμενοι και επανεκλεγόμενοι πανηγυρικά σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις,δεν έχασε εκλογές,γιατί οι συμπολίτες είχαν απτά δείγματα του έργου της και της ικανότητάς της στην αποτελεσματική διαχείριση μικρών, μεγάλων και μεγαλύτερων προβλημάτων του Δήμου και των Δημοτών.

Φιλοδοξούμε, επιδιώκουμε, διεκδικούμε και ελπίζουμε βάσιμα πως οι Δημότες άνδρες και γυναίκες του Δήμου μας,θα εξουσιοδοτήσουν με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές και την δική μας παράταξη να συνεχίσει το έργο της σημερινής, της οποίας όπως προαναφέρουμε, αυτοδιοικητική σάρκα από τη σάρκα της είμαστε.

Η σημερινή δική μας παράταξη διατηρεί το όνομα και το λογότυπο της απερχόμενης,ακριβώς γιατί ως γνωστόν «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις».

Κάναμε όμως και αλλαγέςσε αυτή, με την προσθήκη νέων, άφθαρτών, αξιόλογων υποψήφιων που την τιμούν με τη συμμετοχή τους. Που σε ένα αποτελεσματικό «πάντρεμα» με παλαιότεραέμπειρα και δοκιμασμένα στη διοίκηση, την Αυτοδιοίκηση, τη διαχείριση και αντιμετώπιση προβλημάτων των Δημοτών στελέχη, θα αποτελέσουν μια «ΙΣΧΥΡΗ ΟΜΑΔΑ» κρούσης. Θα δώσουν, θα δώσουμε όλοι μαζί, ένα έντιμο, μαχητικό, δυναμικό και ειλικρινή προεκλογικό αγώνα για να εξασφαλίσουμε τη νίκη, η οποία σύμφωνα με όλα τα μηνύματα που εισπράττουμε από κάθε μικρό ή μεγάλο χωριό του Δήμου και την πρωτεύουσα αυτού, θεωρείται βέβαιη.

Θέλω σήμερα ως επικεφαλής της παράταξης, να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά όλους και όλες όσους μας εμπιστεύτηκαν και ως υποψήφιοι και υποψήφιες, θα δώσουμε μαζί τη νικηφόρα μάχη.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα η εμπιστοσύνη τους αυτή ως ΠΡΩΤΟΥμεταξύ ΙΣΩΝ και δεσμεύομαι δημόσια πως δεν πρόκειται να την προδώσω ποτέ. Πως ο Δήμος θα διοικείται συλλογικά, με την ενεργό συμμετοχή και ισότιμη αξιοποίηση όλων των στελεχών. Πως όλοι μαζί θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, για ένα Δήμο με όραμα, ελπίδα και προοπτική. Για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Για χρηστή διαχείριση των οικονομικών του, με απόλυτη διαφάνεια. Για τη προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων παλιννόστησης Δημοτών και φρένου στην πληθυσμιακή συρρίκνωση του Δήμου μας. Έχουμε σχέδιο, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις για να αλλάξουμε τα όποια αρνητικά δεδομένα και να δημιουργήσουμε προοπτικές ανάπτυξης, με στοχοδιάγραμμα και χρονοδιάγραμμα.

Όλα αυτά αναλυτικά, θα παρουσιαστούν, θα τα αναπτύξουμε, θα τα συζητήσουμε από κοινού όταν καταρτιστεί πλήρως και διανεμηθεί το πρόγραμμά μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι τότε θα σας εκπλήξουμε ευχάριστα και θα πείσουμε ακόμη και αυτούς που μέχρι σήμερα δεν έχουν πεισθεί,πως η παράταξή μας διαθέτει την πείρα, την εμπειρία, αλλά συγχρόνως έχει διδαχθεί πολλά και από τα όποια λάθη της, τις όποιες εσφαλμένες επιλογές της από τη συμμετοχή της στη διοίκηση του Δήμου μέχρι σήμερα και είναι πλέον έτοιμη, για ένα νέο ξεκίνημα.

Αντίπαλοί μας στην προσπάθεια μας αυτή να σας πείσουμε ότι εμείς είμαστε εκείνοι που και θέλουμε και μπορούμε να σας εκπροσωπήσουμε και κυριολεκτικά να σας υπηρετήσουμε ως νέα Δημοτική Αρχή, δεν είναι οι άλλοι συνυποψήφιοί μας. Αντίπαλοι μας ήταν, είναι και θα είναι τα προβλήματα του τόπου, του Δήμου μας και κάθε Δημότη προσωπικά. Αυτό θα παλέψουμε να αντιμετωπίσουμε όλη η ισχυρή ομάδα μας.Και σας καλούμε από τώρα να συστρατευθείτε όλοι στην κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο ΑΥΡΙΟ, για ένα καλύτερο Φιλιάτι, για ένα Δήμο που μετά την ολοκλήρωση της θητείας μας, θα έχει δημιουργήσει νέες δυναμικές προοπτικές ανάπτυξης και προόδου.

Σήμερα θα παρουσιάσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό υποψήφιων μας ως Δημοτικών Συμβούλων αλλά και ως Τοπικών Συμβούλων του μεγαλύτερου αριθμού των χωριών μας. Είναι χωρίς υπερβολή οι καλυτερότεροι, ότι εκλεκτό διαθέτει από ανθρώπινο δυναμικό, ο τόπος μας. Είναι αυτοί που αποφάσισαν σε βάρος οι περισσότεροι των προσωπικών, οικογενειακών και επαγγελματικών τους υποχρεώσεων, να συστρατευθούν μαζί μας για να υπηρετήσουν τον τόπο τους και όλους τους Δημότες. Ας τους επιβραβεύσουμε για την απόφασή τους αυτή, με ένα θερμό χειροκρότημα.
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ <<ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ>>

ΒΟΚΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
ΒΡΑΚΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ -ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΓΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΓΚΙΚΑΣ ΘΩΜΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ-ANTIΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΔΑΛΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΥ- ΒΡΑΚΑ ΕΛΕΝΗ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ -ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΚΑΙΣΑΡΗ-ΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΒΟΥΛΑ) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ-ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΚΕΜΕΤΖΕΤΖΙΔΗ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ(Mάνια) ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΚΟΥΛΟΥΡΗ ΕΛΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
ΚΟΨΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ
ΛΑΓΚΑΡΗ ΕΙΡΗΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ-ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΜΕΜΜΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟΣ
ΜΠΟΡΟΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ -ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΜΠΟΥΖΙΟΥΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
ΜΠΟΥΤΖΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ -ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
ΝΤΑΦΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ (ΕΦΗ) ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ -ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΠΑΝΤΑΖΑΚΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ -ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΠΑΝΤΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ
ΠΑΠΠΑ -ΜΑΛΛΙΟΥ ΟΥΡΑΝΙΑ ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ -ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΣΚΟΔΡΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΣΤΑΥΡΑΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ
ΤΣΑΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ -ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ
ΤΣΙΜOΣ ΚΩΣΤΑΣ ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ ΜIΛΤΙΑΔΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣRead More »
Η Ομιλία Του Υποψήφιου Δήμαρχου Φιλιατών Πέτρου Κατσάρη Κατά Την Χθεσινή Παρουσίαση Του Συνδυασμού | Οι Μέχρι Τώρα Υποψήφιοι Η Ομιλία Του Υποψήφιου Δήμαρχου Φιλιατών Πέτρου Κατσάρη Κατά Την Χθεσινή Παρουσίαση Του Συνδυασμού | Οι Μέχρι Τώρα Υποψήφιοι Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Μηταράκης: Στη ΔΕΘ η παρουσίαση της νέας ταυτότητας, θα έχει διάρκεια 10 χρόνια - Στα 10 ευρώ το κόστος

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Μηταράκης: Στη ΔΕΘ η παρουσίαση της νέας ταυτότητας, θα έχει διάρκεια 10 χρόνια - Στα 10 ευρώ το κόστοςΣυνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νότη Μηταράκη στο Action 24
Την ανάγκη να βρεθούν περισσότεροι αστυνομικοί σε ενεργό ρόλο στο πεδίο, δίπλα στους πολίτες και να απαλλαγούν από γραφειοκρατικές διαδικασίες, επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του στο Action 24.

Όπως είπε το πρωί της Τρίτης, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό θα μπορέσει να απαλλαχθεί ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών από εργασίες που αφορούν στη γραφειοκρατία και να βρεθούν στους δρόμους για να επιτευχθεί ο στόχος της καλύτερης αστυνόμευσης, πρόληψης και αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και ειδικά των μικρών εκφάνσεων αυτής που αφορούν στις γειτονιές. Μάλιστα επεσήμανε πως αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους που θέτει τους επόμενους 12 μήνες.

Μιλώντας για τις νέες ταυτότητες ο κ. Μηταράκης τόνισε πως θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, το κόστος τους θα είναι στα 10 ευρώ, όπως έχει προβλεφθεί από το 2018 και θα έχουν ημερομηνία λήξεως στα 10 χρόνια. «Η παρουσίαση θα γίνει στην ερχόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», είπε και τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα σύστημα «γεωεντοπισμού» σε αυτές αλλά θα είναι έγγραφα που δεν θα παραχαράσσονται και θα ενισχύουν την ασφάλεια του πολίτη.

Ο κ. Μηταράκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως πέρα από τα ζητήματα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας πρέπει να υπάρχει και η πρόληψη φέρνοντας το παράδειγμα των συζητήσεων που γίνονται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να υπάρξουν αυστηρότερες ποινές σε μικρά παραπτώματα. Έτσι, όπως τόνισε, «θα πρέπει να μειώσουμε την πιθανότητα κάποιος, πριν προβεί σε αντικοινωνική συμπεριφορά, να σκεφτεί πως δεν θα έρθει αντιμέτωπος με την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Παράλληλα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφερόμενος στα ζητήματα φύλαξης των Πανεπιστημίων, σημείωσε πως το πλαίσιο της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως η παιδική και εφηβική παραβατικότητα είναι ένα πρόβλημα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας και πως δεν λύνεται με φυλακίσεις παρά μόνο σε ακραία περιστατικά. Όπως είπε, η παρέμβαση της Αστυνομίας θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση, αφού η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τις οικογένειες και την σχολική κοινότητα και να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα προλαβαίνει τις αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Αναφερόμενος στο περιστατικό με το θάνατο νεαρού άνδρα στο Μοσχοχώρι, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως έχει δοθεί οδηγία για επανεκπαίδευση όλων των αστυνομικών για περιπτώσεις καταδίωξης και εμπλοκής. Όπως είπε, αυτή θα γίνει με ένα ήδη υπάρχον πλαίσιο το οποίο αναθεωρήθηκε τελευταία φορά το 2021 και θα ξεκινήσει άμεσα σε όλες τις Γενικές Διευθύνσεις της χώρας. Σημείωσε, ακόμη, πως για το εν λόγω περιστατικό δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα αφού είναι εν εξελίξει η έρευνα ενώ ο εισαγγελέας,προφανώς λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, έκρινε πως ο εμπλεκόμενος αστυνομικός δεν πρέπει να προφυλακιστεί.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό ο κ. τόνισε πως ο φράχτης του Έβρου θα επεκταθεί όπως έχει ήδη αποφασιστεί, ενώ εντός του Ιουλίου ξεκινούν τα έργα. «Προσπαθούμε να διαλύσουμε τα κυκλώματα λαθροδιακίνησης που μετουσιώνονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Πρέπει να υπάρχει καλύτερη συνεργασία από την πλευρά της Τουρκίας, να αποτρέπει τις παράνομες αναχωρήσεις όπως ορίζει η Κοινή Δήλωση του 2016», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκης.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης απάντησε και για ένα περιστατικό που αποκαλύφθηκε στον Τύπο, κατά το οποίο ο ίδιος ενώ βρισκόταν με τη συνοδεία του, βρέθηκε από την Τροχαία να τον σταματούν για αλκοτέστ. Όπως είπε το περιστατικό έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, δεν οδηγούσε ο ίδιος, ενώ πήγαν όλα καλά κατά τον έλεγχο. Μάλιστα όπως είπε, συνομίλησε με τους αστυνομικούς οι οποίοι χάρηκαν βλέποντας την πολιτική ηγεσία να συζητά μαζί τους.
Read More »
Μηταράκης: Στη ΔΕΘ η παρουσίαση της νέας ταυτότητας, θα έχει διάρκεια 10 χρόνια - Στα 10 ευρώ το κόστος Μηταράκης: Στη ΔΕΘ η παρουσίαση της νέας ταυτότητας, θα έχει διάρκεια 10 χρόνια - Στα 10 ευρώ το κόστος Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Dentist Pass: Περισσότερες από 129.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Dentist Pass: Περισσότερες από 129.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδαςΠερισσότερες από 129.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο Dentist Pass, το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας του υπουργείου Υγείας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που ξεκίνησε στις 23 Μαΐου και αναμένεται να καλύψει 660.000 παιδιά ηλικίας έξι έως δώδεκα ετών.

Το Dentist Pass αναδεικνύει τη σημασία της προληπτικής οδοντιατρικής, καθώς και της σωστής ενημέρωσης γονέων και παιδιών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έλεγχο της στοματικής υγιεινής, καθαρισμό και απομάκρυνση οδοντικής πλάκας, φθορίωση και παροχή σχετικών οδηγιών.

Η ενίσχυση λαμβάνεται, για λογαριασμό του παιδιού, από ενήλικο φυσικό πρόσωπο το οποίο ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιμέλεια ή την επιτροπεία του ή του παρέχει την ασφαλιστική κάλυψη, ενεργώντας ως ο εκπρόσωπος του παιδιού για τους σκοπούς του παρόντος προγράμματος. Οι δικαιούχοι, ανεξαρτήτως οικονομικών κριτηρίων, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος (https://vouchers.gov.gr/dentistpass) ή μέσω ΚΕΠ έως την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, προκειμένου να λάβουν την οικονομική ενίσχυση που ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά ωφελούμενο παιδί. Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στον δικαιούχο γονέα ή κηδεμόνα σε μορφή άυλης χρεωστικής κάρτας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έξι πλήρεις ημερολογιακούς μήνες μετά τον μήνα έκδοσής της, σε οδοντιατρεία-ορθοδοντικά ιατρεία που βρίσκονται στην Ελλάδα και διαθέτουν POS με σχετικό κωδικό.

Το Dentist Pass εντάσσεται στη δράση «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας “Σπύρος Δοξιάδης”» του υπουργείου Υγείας και υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας ΜΑΕ, στο πλαίσιο του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης-NextGenerationEU.


Read More »
Dentist Pass: Περισσότερες από 129.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας Dentist Pass: Περισσότερες από 129.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

“Κερνάμε ‘Ηπειρο” Το Τριήμερο 14-16 Ιουλίου Στα Σύβοτα

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
“Κερνάμε ‘Ηπειρο” Το Τριήμερο 14-16 Ιουλίου Στα ΣύβοταRead More »
“Κερνάμε ‘Ηπειρο” Το Τριήμερο 14-16 Ιουλίου Στα Σύβοτα “Κερνάμε ‘Ηπειρο” Το Τριήμερο 14-16 Ιουλίου Στα Σύβοτα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Σε ποια σημεία του δήμου Σουλίου έχουν τοποθετηθεί εξωτερικοί απινιδωτές | Ανανεωμένη λίστα

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Σε ποια σημεία του δήμου Σουλίου έχουν τοποθετηθεί εξωτερικοί απινιδωτές | Ανανεωμένη λίσταΟδηγίες χρήσης +ΒΙΝΤΕΟ

Σε 13 σημεία του δήμου Σουλίου έχουν τοποθετηθεί εξωτερικοί απινιδωτές για έκτακτα καρδιακά περιστατικά.

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED) είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του.

Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή συμβαίνουν αιφνίδια, εκτός νοσοκομείου, χωρίς ή με ελάχιστη προειδοποίηση, από ένα σύνδρομο που αποκαλείται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. Το συχνότερο αίτιο της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή και η οποία πρέπει άμεσα να διορθωθεί με ηλεκτρική απινίδωση με την βοήθεια του απινιδωτή ώστε να αποκατασταθεί φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.

Τα σημεία που είναι τοποθετημένοι απινιδωτές έτοιμοι προς χρήση, είναι:Παραμυθιά – είσοδο του δημαρχιακού μεγάρου

Παραμυθιά – είσοδο αποδυτηρίων γηπέδου 49 Προκριτών
Χρυσαυγή – είσοδο αγροτικού ιατρείου
Καρυώτι – είσοδο ενοικιαζόμενων δωματίων Κούρτης
Ξηρόλοφος – είσοδο ταβέρνας Καλύβα
Καρβουνάρι – είσοδο ταβέρνας Πανόραμα
Παγκράτι – είσοδο του κοινοτικού γραφείου
Προδρόμι – είσοδο του κοινοτικού γραφείου
Αμπελιά – είσοδο Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου
Νεράιδα – είσοδο ιατρείου
Γλυκή – είσοδο φαρμακείο Τσόνου
Γαρδίκι – είσοδο πρατήριο καυσίμων Λάππα
Τσαγγάρι – είσοδο του κοινοτικού γραφείου

Χρήση του απινιδωτή:

Ανεξαρτήτως του κατασκευαστή του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή που χρησιμοποιείται, η μόνη απαραίτητη γνώση για να λειτουργήσει ο απινιδωτής είναι να πιέσουμε το κουμπί «ON».
Μόλις ανοίξει ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, σας δίνει φωνητικές οδηγίες με φωνή που παράγεται από υπολογιστή, και σας καθοδηγεί στην υπόλοιπη διαδικασία.
Θα σας δώσει οδηγίες να τοποθετήσετε ένα σετ αυτοκόλλητες επιφάνειες ηλεκτροδίων στο γυμνό στήθος του θύματος, εάν είναι απαραίτητο και να συνδέσετε το βύσμα των ηλεκτροδίων με τον απινιδωτή.
Στη συνέχεια ο αυτόματος απινιδωτής θα κάνει αυτόματη ανάλυση του ρυθμού του ηλεκτροκαρδιογραφήματος του ατόμου για να καθορίσει εάν απαιτείται απινίδωση. Είναι σημαντικό να μην υπάρχει καμία επαφή με τον ασθενή όσο η συσκευή κάνει ανάλυση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Εάν εκείνη τη στιγμή αγγίζουν ή μετακινούν τον άρρωστο το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να μην είναι ακριβές.
Εάν η συσκευή εκτιμήσει ότι απαιτείται απινίδωση, θα φορτιστεί αυτόματα και θα σας πει να πιέσετε το κουμπί που θα κάνει την εκφόρτιση. Προσοχή, για την δικιά σας και των άλλων προστασία την ώρα που πιέζεται το κουμπί εκφόρτισης δεν πρέπει κανείς να αγγίζει τον ασθενή. Αν ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ανιχνεύσει κανονικό καρδιακό ρυθμό σε καμία περίπτωση δεν επεμβαίνει και πέφτει σε αδράνεια. Για τυχόν αστοχία ή λάθος οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές έχουν ειδικές δικλίδες ασφαλείας και σε κάθε περίπτωση «κλειδώνει την λειτουργία του».
Μόλις γίνει η εκφόρτιση θα σας καλέσει να συνεχίσετε την ΚΑΡΠΑ.

Χρήσιμα τηλέφωνα:Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς 2666022124
ΕΚΑΒ Παραμυθιάς 166

Read More »
Σε ποια σημεία του δήμου Σουλίου έχουν τοποθετηθεί εξωτερικοί απινιδωτές | Ανανεωμένη λίστα Σε ποια σημεία του δήμου Σουλίου έχουν τοποθετηθεί εξωτερικοί απινιδωτές | Ανανεωμένη λίστα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

76χρονη πεζή παρασύρθηκε από αυτοκίνητο

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
76χρονη πεζή παρασύρθηκε από αυτοκίνητοΜε σοβαρά τραύματα διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα μία ηλικιωμένη η οποία παρασύρθηκε από ΙΧ αυτοκίνητο.

Το ατύχημα έγινε στην πλατεία Ειρήνης, στην περιοχή της Κιάφας, χθες αργά το μεσημέρι.

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε μία 46χρονη κάτω από συνθήκες που διερευνά η Τροχαία παρέσυρε και τραυμάτισε σοβαρά την 76χρονη πεζή.

Η ηλικιωμένη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακομίσθηκε στο νοσοκομείο.


Read More »
76χρονη πεζή παρασύρθηκε από αυτοκίνητο 76χρονη πεζή παρασύρθηκε από αυτοκίνητο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Ανεβαίνει από σήμερα η θερμοκρασία – Την Τετάρτη αναμένεται το πρώτο κύμα καύσωνα

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Ανεβαίνει από σήμερα η θερμοκρασία – Την Τετάρτη αναμένεται το πρώτο κύμα καύσωνα


Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 5 με 6 και στα νότια τμήματά του τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φθάσει στα βόρεια και στη νησιωτική χώρα τους 34 με 35 και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 36 και τοπικά τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Read More »
Ανεβαίνει από σήμερα η θερμοκρασία – Την Τετάρτη αναμένεται το πρώτο κύμα καύσωνα Ανεβαίνει από σήμερα η θερμοκρασία – Την Τετάρτη αναμένεται το πρώτο κύμα καύσωνα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Σε σώμα το νέο ΔΣ του Συλλόγου Αναβίωσης Σουλιωτών Ναυπακτίας

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Σε σώμα το νέο ΔΣ του Συλλόγου Αναβίωσης Σουλιωτών ΝαυπακτίαςΣτις αρχαιρεσίες που πραγματοποπιηθηκαν για την ανάδειξη νέου Δ.Σ συγκροτήθηκε το νέο σώμα ως εξής:

Πρόεδρος : Μαρία Σαγώνα
Α’ Αντιπρόεδρος: Νεκταρία Πανάγου
Β’ Αντιπρόεδρος: Γιώργος Πολιτόπουλος
Γραμματέας: Κατερίνα Μαραγιάννη
Ταμίας: Θεοδώρα Αγγελοπούλου


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ όλα τα μέλη μας που μας εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους και ευχόμαστε στο νέο Δ.Σ καλή θητεία, καλή δύναμη και πάντοτε υπό την προστασία του Τριαδικού μας Θεού.

Read More »
Σε σώμα το νέο ΔΣ του Συλλόγου Αναβίωσης Σουλιωτών Ναυπακτίας Σε σώμα το νέο ΔΣ του Συλλόγου Αναβίωσης Σουλιωτών Ναυπακτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Με καύσωνα και ανοδικές τιμές αναζητούν λύσεις και ισορροπίες

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Με καύσωνα και ανοδικές τιμές αναζητούν λύσεις και ισορροπίες
Με το θερμόμετρο να ανεβαίνει σε όλη την Ευρώπη και μαζί να ανεβαίνει η ζήτηση και οι τιμές ενέργειας, πραγματοποιείται στην Ισπανία, που έχει την ευρωπαϊκή προεδρία, η συζήτηση των 27 υπουργών Ενέργειας για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού στην ΕΕ.


Read More »
Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Με καύσωνα και ανοδικές τιμές αναζητούν λύσεις και ισορροπίες Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Με καύσωνα και ανοδικές τιμές αναζητούν λύσεις και ισορροπίες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αποκωδικοποιεί το γονιδίωμα του καρκίνου του εγκεφάλου

Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023
Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αποκωδικοποιεί
το γονιδίωμα του καρκίνου του εγκεφάλου


Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αποκωδικοποιεί το γονιδίωμα του καρκίνου του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεσή του. Η δημιουργία του προφίλ του όγκου σε πραγματικό χρόνο μπορεί να καθοδηγήσει τις χειρουργικές θεραπευτικές αποφάσεις. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Med.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, σχεδίασε ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να αποκωδικοποιήσει γρήγορα κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης το DNA ενός όγκου στον εγκέφαλο, προκειμένου να προσδιορίσει τη μοριακή του ταυτότητα. Οι πληροφορίες αυτές είναι κρίσιμες, καθώς με την τρέχουσα προσέγγιση μπορεί να χρειαστούν από μερικές ημέρες έως και μερικές εβδομάδες για να συλλεχθούν.

Η γνώση του μοριακού τύπου ενός όγκου επιτρέπει στους νευροχειρούργους να λαμβάνουν αποφάσεις, όπως πόση ποσότητα εγκεφαλικού ιστού θα αφαιρεθεί και εάν θα χορηγηθούν αντικαρκινικά φάρμακα απευθείας στον εγκέφαλο την ώρα του χειρουργείου. Πέρα από τις αποφάσεις που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η γνώση του μοριακού τύπου ενός όγκου παρέχει ενδείξεις σχετικά με την επιθετικότητα, τη συμπεριφορά και την πιθανή ανταπόκρισή του στις διάφορες θεραπείες.

Το εργαλείο ονομάζεται CHARM (Cryosection Histopathology Assessment and Review Machine) και αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας 2.334 δείγματα όγκων εγκεφάλου από 1.524 άτομα με γλοίωμα. Όταν δοκιμάστηκε, διέκρινε όγκους με συγκεκριμένες μοριακές μεταλλάξεις με ακρίβεια 93% και ταξινόμησε επιτυχώς τρεις κύριους τύπους γλοιωμάτων με διακριτά μοριακά χαρακτηριστικά. Επίσης, κατέγραψε με επιτυχία τα οπτικά χαρακτηριστικά του ιστού που περιβάλλει τα κακοήθη κύτταρα και εντόπισε κλινικά σημαντικές μοριακές μεταβολές σε έναν υπότυπο γλοιώματος που είναι λιγότερο επιθετικός και επομένως λιγότερο πιθανό να εισβάλει στον περιβάλλοντα ιστό. Τέλος, συνέδεσε την εμφάνιση των κυττάρων με το μοριακό προφίλ του όγκου και αυτό σημαίνει ότι ο αλγόριθμος μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια πώς η εμφάνιση ενός κυττάρου σχετίζεται με τον μοριακό τύπο ενός όγκου.

Το εργαλείο είναι δωρεάν διαθέσιμο σε άλλους ερευνητές. Ωστόσο, πρέπει ακόμη να επιβεβαιωθεί η αξία του κλινικά, μέσω δοκιμών σε πραγματικές συνθήκες και να εγκριθεί από τον FDA πριν από την αξιοποίησή του στα νοσοκομεία, όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα. Εξάλλου, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ενώ το μοντέλο εκπαιδεύτηκε και δοκιμάστηκε σε δείγματα γλοιώματος, θα μπορούσε να επανεκπαιδευτεί με επιτυχία για τον εντοπισμό και άλλων υπότυπων καρκίνου του εγκεφάλου.

«Η δυνατότητα προσδιορισμού της διεγχειρητικής μοριακής διάγνωσης σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη της ογκολογίας ακριβείας σε πραγματικό χρόνο», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Βιοϊατρικής Πληροφορικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Κουν-Χσινγκ Γιου.
Read More »
Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αποκωδικοποιεί το γονιδίωμα του καρκίνου του εγκεφάλου Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αποκωδικοποιεί το γονιδίωμα του καρκίνου του εγκεφάλου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Ιουλίου 11, 2023 Rating: 5

Σελίδες