Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Κάστρο της Κιάφας

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Κάστρο της Κιάφας


Στον αέρα είναι ο διαγωνισμός για την αποκατάσταση του Κάστρου της Κιάφας με προυπολογισμό 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Τον διαγωνισμό προκήρυξε το Υπουργείο Πολιτισμού και το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το έργο προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 450 ημερολογιακών ημερών από την υπογραφή της σύμβασης.

Το κάστρο είναι ένα ισχυρό οχυρωματικό έργο, αντιπροσωπευτικό της εποχής του, χτισμένο από τον Αλή Πασά μετά την κυριαρχία του επί των Σουλιωτών στην περιοχή, το 1803. Έχει ορθογωνική κάτοψη σε θέση, όπου έχει προσαρμοστεί στο ανάγλυφο του εδάφους με τις μεγαλύτερες πλευρές του να είναι παράλληλες με την κορυφογραμμή του βουνού. Οι γενικές του διαστάσεις είναι περίπου 150×50μ. και το ύψος των εξωτερικών τειχών ξεπερνά τα 11μ. Στην περίμετρό του διαμορφώνονται τέσσερις πύργοι – προμαχώνες.

Ο μεγάλος σεισμός πραγματοποιήθηκε στις 21/3/2020 προκάλεσε μεγάλες ζημιές που αφορούν στην περίμετρο της εξωτερικής τειχοποιίας και στις επιμέρους οχυρωματικές κατασκευές. Τα 3 τμήματα του κάστρου που θεωρούνται ως πιο κρίσιμα είναι: Ο Ανατολικός ημικυκλικός προμαχώνας Π2 και το ευθύγραμμο τμήμα της ανατολικής τοιχοποιίας, η Ν.ΝΑ της νοτιοανατολικής όψης της τοιχοποιίας και το ανώτερο τμήμα της εσωτερικής, 2ης εγκάρσιας, τοιχοδομής Ε3.

Οι εργασίες αποκατάστασης θα επικεντρωθούν στα σημεία αυτά. Οι προσφορές, σύμφωνα με την προκήρυξη θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 22 Δεκεμβρίου.


Read More »
Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Κάστρο της Κιάφας Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Κάστρο της Κιάφας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Καρδιακή νόσος: Τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Καρδιακή νόσος: Τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων


Οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερων λιπαρών ψαριών όπως είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες, σύμφωνα με νέα μελέτη.6SHARES

Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται από τις τροφές.

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται κατά περισσότερο από 40% στους ανθρώπους με χαμηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.

Ωστόσο, εάν ένα άτομο έχει επαρκή επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων αυξάνει τον κίνδυνο μόλις κατά 25%.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να ξεπεράσουν τον γενετικό κίνδυνο σε ορισμένες περιπτώσεις, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η μελέτη δείχνει ότι όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου αποκομίζουν περισσότερα οφέλη από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών από ό,τι άλλοι», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Karin Leander, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, μειωμένη φλεγμονή, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερες τιμές χοληστερόλης, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας.

Η Leander και οι συνάδελφοί της συγκέντρωσαν στοιχεία για περισσότερους από 40.000 ανθρώπους, από τους οποίους σχεδόν 8.000 εμφάνισαν καρδιακά προβλήματα όπως ασταθή στηθάγχη, έμφραγμα, καρδιακή ανακοπή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μετρήθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη. Η μέτρηση αποτελεί αξιόπιστο μέτρο διατροφικής πρόσληψης λιπαρών ψαριών από ένα άτομο και είναι πιο αξιόπιστη από τις αναφορές των ίδιων των ανθρώπων, δήλωσε η Leander.

«Το γεγονός ότι οι μετρήσεις των λιπαρών οξέων στο αίμα και στους ιστούς είναι αντικειμενικές, σε αντίθεση με τα αυτοαναφερόμενα δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα της μελέτης», δήλωσε η ερευνήτρια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το οικογενειακό ιστορικό και τα επίπεδα ωμέγα-3 κάθε ατόμου και διαπίστωσαν ότι τα λιπαρά οξέα φάνηκε να μειώνουν τον συνολικό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σε κάποιο βαθμό κληρονομικές, όπως δείχνουν οι μελέτες διδύμων, αλλά ήταν δύσκολο να εντοπιστούν τα γονίδια που τις ελέγχουν. Μια ισχυρή υπόθεση επομένως, είναι ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό γενετικής και περιβάλλοντος» καταλήγουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Circulation.


Read More »
Καρδιακή νόσος: Τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων Καρδιακή νόσος: Τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Πανελλαδικές 2024: Ανακοινώθηκαν οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Πανελλαδικές 2024: Ανακοινώθηκαν οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής


Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων, καθώς και Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων, μουσικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών για την συμμετοχή των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στη διαδικασία επιλογής για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων και στις Α.Σ.Τ.Ε. του Υπουργείου Τουρισμού, από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 και εφεξής.

Μπορείτε να τους δείτε εδώ.

Read More »
Πανελλαδικές 2024: Ανακοινώθηκαν οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής Πανελλαδικές 2024: Ανακοινώθηκαν οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία την Παρασκευή

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία την Παρασκευή


Τέλος χρόνου σημαίνει, την ερχόμενη Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης καθώς εκπνέει η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων οι οποίες έφτασαν έως σήμερα στις 896.000.

Δικαιούχοι του φετινού επιδόματος θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη εισοδηματικά κριτήρια και την αξία της ακίνητης περιουσίας, είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης(ισχύει για πρώτη φορά φέτος).

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης σε δικαιούχους υπολογίζεται για κάθε περιοχή της χώρας με βάση τις βαθμοημέρες που αποτελούν τον δείκτη της δριμύτητας του κλίματος δηλαδή του ψύχους στην προκειμένη περίπτωση.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε τρεις φάσεις ως εξής:

– έως τις 22 Δεκεμβρίου 2023 για την προκαταβολή και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογήθηκαν έως τις 30 Νοεμβρίου 2023, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 8η Δεκεμβρίου 2023.

– έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.

– έως τις 30 Απριλίου 2024 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Ειδικά για το φυσικό αέριο και για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2024 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1/10/2023 έως 31/03/2024 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024. Η καταβολή των παραπάνω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολής.
Read More »
Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία την Παρασκευή Επίδομα θέρμανσης: Λήγει η προθεσμία την Παρασκευή Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Έρευνα: Οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο περισσότερο από τους εργαζόμενους στην ΕΕ

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Έρευνα: Οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο περισσότερο από τους εργαζόμενους στην ΕΕ


Οι Έλληνες μισθωτοί δουλεύουν πάνω από 1900 ώρες τον χρόνο

Νέα έρευνα του γαλλικού Ινστιτούτου Rexecode έδειξε ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι, μισθωτοί και μη, εργάζονται κατά μέσο όρο αρκετά περισσότερο, σε σχέση με τους εργαζόμενους των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ.

Με βάση την εν λόγω έρευνα ο μέσος Έλληνας εργαζόμενος απασχολείται σχεδόν 2000 ώρες το χρόνο έναντι 1679 ωρών που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

Περισσότερες ώρες από τους Έλληνες δουλεύουν οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι στην Ευρώπη, ενώ κάτω από 1600 ώρες τον χρόνο δουλεύουν οι Ολλανδοί, οι Δανοί, οι Φινλανδοί, οι Σουηδοί, οι Αυστριακοί και οι Γερμανοί.

Οι Έλληνες μισθωτοί δουλεύουν πάνω από 1900 ώρες τον χρόνο, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είμαι στις 1792 ώρες. Οι Έλληνες μη μισθωτοί εργάζονται σχεδόν 2400 ώρες τον χρόνο με τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο να μην υπερβαίνει τις 2200 ώρες εργασίας.


Read More »
Έρευνα: Οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο περισσότερο από τους εργαζόμενους στην ΕΕ Έρευνα: Οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο περισσότερο από τους εργαζόμενους στην ΕΕ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Στο «σφυρί» ως τον Ιούνιο και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων!

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Στο «σφυρί» ως τον Ιούνιο και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων!


Ο κύβος ερρίφθη.. Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων μαζί με άλλους 21 περιφερειακούς αερολιμένες βγαίνουν πακέτο προς αξιοποίηση από το Υπερταμείο.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης δημιουργίας Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, έκανε γνωστό ότι ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας προχωρά έτσι ώστε μέχρι τον Μάρτιο να έχει ολοκληρωθεί ενώ το υπερταμείο δρομολογεί την έναρξη της διενέργειας διαγωνισμού «πακέτο» και των 22 αεροδρομίων εντός του 2024 (τον Ιούνιο του 2024) μέσω της μεθοδολογίας ΣΔΙΤ, όπως δηλαδή έγινε με το αεροδρόμιο στο Καστέλι.

Κατά πληροφορίες το Υπερταμείο στο πλαίσιο της αξιοποίησης των 22 αεροδρόμιών, μελετά τη μετατροπή του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου σε Cargo αεροδρόμιο.

Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων είναι το μοναδικό στην Βορειοδυτική Ελλάδα που παρέμενε υπό κρατικό έλεγχο.

Μέχρι σήμερα παρέμενε ελκυστικό για μικρά ιδιωτικά αεροσκάφη κυρίως λόγω των ελκυστικών τιμών που παρείχε.

Στο αεροδρόμιο για δέκα και πλέον έτη εκτελέστηκε το σημαντικό έργο της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού για το οποίο το ελληνικό κράτος διέθεσε περίπου 30 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι αποτελεί την τρίτη σημαντικότερη υποδομή της Ηπείρου που οδηγείται στην αξιοποίηση.

Είχαν προηγηθεί ως γνωστό η Εγνατία Οδός και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας.


Read More »
Στο «σφυρί» ως τον Ιούνιο και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων! Στο «σφυρί» ως τον Ιούνιο και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Αίτημα ενίσχυσης λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Αίτημα ενίσχυσης λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου.

Αξιότιμε κε Διοικητά

Με αφορμή τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΝΣΕΤΕ στο Στατιστικό του Δελτίο Νοεμβρίου 2023, όπου η κίνηση οδικών αφίξεων μέσω του Τελωνείου Μαυροματίου (Σαγιάδα) ανήλθαν σε 291 χιλ., καταγράφοντας αύξηση +68 χιλ./+30,5%, το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας επανέρχεται στο διαχρονικά διεκδικούμενο ζήτημα της λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου.

Θέτουμε εκ νέου αίτημα και θερμή παράκληση για την απαραίτητη ενδυνάμωση της λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου Θεσπρωτίας, που βρίσκεται εγκατεστημένο στην Ελληνο – Αλβανική μεθόριο στα όρια του Δήμου Φιλιατών, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξυπηρέτηση διέλευσης, τουλάχιστον επιβατών καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο και ει δυνατόν και εμπορευμάτων. Η ανάγκη ενδυνάμωσης προικύπτει όχι μόνο από τα ανωτέρω αδιαμφισβήτητα στοιχεία του Δελτίου του ΙΝΣΕΤΕ αλλά και από σχετικές επικοινωνίες μας και με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Αλβανίας.

Υποβάλλουμε το ανωτέρω αίτημα, θέτοντας εκ νέου υπόψη σας τα σημεία βαρύνουσας σημασίας, που εκτιμούμε ότι η θετική σας ανταπόκριση θα επηρεάσει σημαντικά ενισχύοντας την οικονομία μας, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο:

Α. Ενίσχυση τουριστικού προϊόντος Ηπείρου

Η ολοήμερη λειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου (βρίσκεται 3 χιλ. από το χωριό της Σαγιάδας στην Ελληνική πλευρά και 1 χιλ. από την Κονίσπολη στην αλβανική πλευρά) θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις διελεύσεις και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος μας και του εμπορικού κλάδου της παραμεθορίου. Παράλληλα, θα επιτρέψει την αξιοποίηση της Ηπείρου ως έδρα διαμονής επισκεπτών που με ημερήσιες εκδρομές θα μπορούν να επισκέπτονται σημεία ενδιαφέροντος στην Νότια Αλβανία

Β. Διευκόλυνση επιχειρηματικότητας.

Λόγω της προαναφερόμενης εγγύτητας των περιοχών, μεγάλος αριθμός κατοίκων των Ελληνόφωνων χωριών της Νότιας Αλβανίας εργάζεται σε επιχειρήσεις (κυρίως ιχθυοκαλλιέργειες) της Θεσπρωτίας. Παράλληλα, υφίστανται και Ελληνικές επιχειρήσεις κατοίκων της περιοχής μας, εγκατεστημένες στους Αγ. Σαράντα.

Η απρόσκοπτη λειτουργία του Τελωνείου, σε αυτή την περίπτωση, θα διευκολύνει με την ευχέρεια πρόσβασης εργαζομένων κι επιχειρηματιών, την άσκηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των Ηπειρωτικών επιχειρήσεων αμφοτέρωθεν των συνόρων και ενισχύοντας παράλληλα το εμπορικό τμήμα της Θεσπρωτίας.

Γ. Αξιοποίηση αποτελεσμάτων υλοποιούμενων διακρατικών προγραμμάτων.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίας υλοποιούνται χρηματοδοτούμενα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας από τους φορείς και των δύο περιοχών, της Ηπείρου και της Νότιας Αλβανίας. Στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών των συνόρων, η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων, η δημιουργία εργαλείων (ιστοσελίδες, ηλεκτρονικές βάσεις κλπ) και έργων υποδομής (οδικά κλπ) και η κοινή δράση προώθησης της εξωστρέφειας.

Αυτά τα έργα, έχουν παράξει όλα αυτά τα χρόνια αποτελέσματα, που όμως δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό καθώς υπάρχουν δομικές αδυναμίες όπως π.χ. η περιορισμένη λειτουργία του Τελωνείου, καθιστώντας τα εν μέρει δράσεις κενές περιεχομένου.

Δ. Δυναμική υποστήριξη λειτουργίας νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας.

Η δημιουργία ενός σύγχρονου λιμένα, με δομές ικανές να υποστηρίξουν τις πλέον απαιτητικές λειτουργίες του σύγχρονου διαμετακομιστικού εμπορίου, είναι αδήριτη ανάγκη να αξιοποιείται προς όφελος της εθνικής και τοπικής οικονομίας από το σύνολο των φορέων που πλαισιώνουν την λειτουργία του. Κρίνουμε ότι αυτή η υποστήριξη μπορεί να επιτευχθεί και με την διευρυμένη λειτουργία του Τελωνείου Μαυροματίου καθώς θα επηρεάσει άμεσα την προσβασιμότητά του από τις δυναμικές πληθυσμιακά περιοχές της νότιας Αλβανίας όπως π.χ. την πόλη των Αγίων Σαράντα που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 64 χλμ από τον λιμένα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι όμορες πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου απέχουν από τον Λιμένα Ηγουμενίτσας: η πόλη των Ιωαννίνων 78 χλμ, της Άρτας 129 χλμ και της Πρέβεζα 86χλμ.

Λαμβάνοντας υπόψη σας τα ανωτέρω, σας καλούμε να εξετάσετε άμεσα το αίτημά μας αναλαμβάνοντας τις δέουσες ενέργειες.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία σας και παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση απαιτηθεί.

Read More »
Αίτημα ενίσχυσης λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου. Αίτημα ενίσχυσης λειτουργίας του Τελωνείου Μαυροματίου. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

ΕΟΦ: 109 σκευάσματα σε έλλειψη στην ελληνική αγορά

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
ΕΟΦ: 109 σκευάσματα σε έλλειψη στην ελληνική αγορά


Σε 109 φαρμακευτικά σκευάσματα παρατηρούνται ελλείψεις στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον σημερινό κατάλογο του ΕΟΦ για τα 52 από τα 109 σκευάσματα υπάρχει μόνιμη και έκτακτη ανάγκη κάλυψη της ζήτησης ενώ τα 57 βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα.
 Μεταξύ των φαρμάκων με περιορισμένη διαθεσιμότητα τα επτά είναι νοσοκομειακά, τα πέντε είναι εμβόλια και τα τρία είναι σκιαγραφικά.

Από εκείνα για τα οποία υπάρχει παρατηρείται αναζήτηση για έκτακτη κάλυψη σε σημαντικό ποσοστό είναι κυρίως νοσοκομειακά σκευάσματα.


Ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει τον περασμένο Ιούλιο σε απαγόρευση παράλληλων εισαγωγών των φαρμάκων που ήταν σε έλλειψη με τους φαρμακοποιούς να αναφέρουν ότι η απαγόρευση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί η κατάσταση.


Read More »
ΕΟΦ: 109 σκευάσματα σε έλλειψη στην ελληνική αγορά ΕΟΦ: 109 σκευάσματα σε έλλειψη στην ελληνική αγορά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σελεύκειας, προγραμματισμένη ενημερωτική εκδήλωση για τους μαθητές της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου με θέμα την οδηγική συμπεριφορά και ασφάλεια. Η ενημέρωση έγινε από την Αστυνόμο Β’ κυρία Παναγιωτοπούλου Άννα, την Υπαστυνόμο Β κυρία Θεοχάρη Ζωή΄ και τον Αρχιφύλακα κύριο Καρτέρη Πέτρο του τμήματος τροχαίας Ηγουμενίτσας.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση για θέματα οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς, όπως η αναγκαιότητα χρήσης ζώνης και κράνους και η επικινδυνότητα της οδήγησης μετά από κατανάλωση αλκοόλ ή χρήσης κινητού τηλεφώνου από τους οδηγούς.

Επίσης συμμετείχαν σε διαδραστικό παιχνίδι οδικής κυκλοφορίας

Το σχολείο μας ευχαριστεί θερμά την Τροχαία Ηγουμενίτσας για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμά μας. η οποία μέσω των εκπροσώπων της μας παρουσίασε με αμεσότητα και κατανοητό τρόπο ένα τόσο σημαντικό και σύνθετο θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας, αυτό της οδικής ασφάλειας».

Για το Δημοτικό Σχολείο Νέας Σελεύκειας
Ο Δ/ντης Κύλλας Γεώργιος

Read More »
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Έξτρα μία ώρα μάθημα σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Έξτρα μία ώρα μάθημα σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια


Ριζική αναδιοργάνωση στο μάθημα της Γυμναστικής προωθεί το Υπουργείο Παιδείας. Τα Αθλητικά Σχολεία επιστρέφουν.

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευτικών και Αθλητισμού προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων με στόχο να καλλιεργηθεί ο Αθλητισμός στην Εκπαίδευση και να διευρυνθεί η συμμετοχή των μαθητών στις αθλητικ΄ές δραστηριότητες καθ ́ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
Αυξάνεται κατά μία ώρα το μάθημα της Γυμναστικής

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προωθείται η αύξηση μιας ώρας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα σχολεία όλων των βαθμίδων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της «Ημερίδας Διαλόγου για τον Αθλητισμό» ο κ. Πιερρακάκης αποκάλυψε ότι επεξεργάζεται σχέδιο για αύξηση κατά μία ώρα εβδομαδιαίως της γυμναστικής στα σχολεία ενώ ταυτόχρονα θα επιστρέψει ο θεσμός των Αθλητικών Σχολείων με την ίδρυση δύο πιλοτικών Αθλητικών Σχολείων.

Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στην προσπάθεια για να αναδειχθεί ο ρόλος της Φυσικής Αγωγής στην Εκπαίδευση. Μάλιστα όπως εξήγγειλε και ο αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, προσεχώς θα ανακοινωθεί όλο το μεταρρυθμιστικό πλαίσιο στον Σχολικό και Πανεπιστημιακό Αθλητισμό όπου μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται:

• Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Σχολικού Αθλητισμού με την υποστήριξη Καθηγητών Φυσικής Αγωγής
• Επέκταση Σχολικών Πρωταθλημάτων στα Γυμνάσια
• Ίδρυση δύο πιλοτικών Αθλητικών Σχολείων
• Υπεύθυνος Σχολών Πανεπιστημιακού Αθλητισμού
• Επιδίωξη για αύξηση κατά μία ώρα εβδομαδιαίως της γυμναστικής στα σχολεία


Τα Αθλητικά Σχολεία επιστρέφουν
Τα Αθλητικά Σχολεία ήταν ένα θεσμός που είχε αγαπηθεί ιδιαιτέρως από τους μαθητές αλλά το Υπουργείο Παιδείας τους έβαλε λουκέτο τον Ιούλιο του 2011. Μετά από 30 χρόνια αδιάλλειπτης λειτουργίας, πάρθηκε η απόφαση να κλείσουν. Όπως είχε δηλώσει η τότε υφυπουργός Παιδείας Ε΄ύη Χριστοφιλοπούλου, «Επειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες λειτουργίας τους, διαπιστώνεται ότι αποκλίνουν κατά πολύ από το σκοπό για τον όποιο συστάθηκαν. Το πολύ υψηλό κόστος λειτουργίας, σε συνδυασμό με τη μαζικοποίηση των τμημάτων, την παντελή απουσία των αρμόδιων αθλητικών ομοσπονδιών κατά το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγησή τους, αλλά και η υπερπληθώρα καθηγητών όλων των ειδικοτήτων κατέστησαν τα ΤΑΔ αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση».

Με βάση την εξαγγελία του κ. Πιερρακάκη, φαίνεται ότι το Υπουργείο εισάκουσε τις φωνές όσων ζητούσαν επιστροφή των Αθλητικών Σχολείων σε μια προσπάθεια αφενός να στηριχθεί ο Σχολικός Αθλητισμός, να αξιοποιηθεί η επιστημονική κατάρτιση των Ελλήνων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής και να βοηθηθούν οι μαθητές- αθλητές.


Εξάλλου όπως τόνιζαν και οι αθλητικοί εκπρόσωποι, η συνεργασία Αθλητικών-Σχολείων και Ενωσιακών- Ομοσπονδιακών προπονητών θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και θα προσέδιδε ιδιαίτερο κύρος στο θεσμό αλλά και ουσιαστικά αποτελέσματα εξέλιξης στους μαθητές-αθλητές υψηλού επιπέδου.Read More »
Έξτρα μία ώρα μάθημα σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια Έξτρα μία ώρα μάθημα σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως "Παγκόσμια Ημέρα Βουνού" με στόχο την ανάδειξη της σπουδαιότητας του ρόλου των βουνών για τον άνθρωπο και τη βιοποικιλότητα, την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το σεβασμό και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος καθώς και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Τα βουνά σε παγκόσμια κλίμακα καλύπτουν το 1/5 της ξηράς της γης και παρέχουν ζωή τουλάχιστον στο 1/10 του πληθυσμού της γης. Το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου είναι ένα κατ εξοχήν ορεινό Γεωπάρκο αφού, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει δύο από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας: τον Σμόλικα (υψ. 2.637μ.) και την Τύμφη (υψ. 2497μ.), δηλαδή το δεύτερο και το έκτο ψηλότερο βουνό της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.- Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως φορέας λειτουργίας του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο (ΕΟΣ) Ιωαννίνων, διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Βουνού- 11 Δεκεμβρίου, με προσκεκλημένους ομιλητές ειδικούς επιστήμονες, γεωλόγους.
· «Πώς γεννιούνται τα βουνά; Η ορογένεση και τα ρήγματα της Πίνδου και του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου».
 
Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωλογίας, Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ
 
· «Ιστορίες των πετρωμάτων της Πίνδου και του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου»
 
Χρήστος Στεργίου, Δρ, Γεωλόγος, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ
 
· «Σπήλαια και σπηλαιοβάραθρα- ο αθέατος κόσμος των βουνών. Η περίπτωση του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου”

Λαζαρίδης Γεώργιος, Δρ Γεωλόγος, ΕΔΙΠ, Τμήμα Γεωλογίας ΑΠΘ:.

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, Ώρα 18,30
Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου Περιφέρειας Ηπείρου,
Στοά Σάρκα (Ναπολέοντος Ζέρβα 28-30),Ιωάννινα


Είσοδος ελεύθερη


Read More »
Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού !

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού !


Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (5/12) και στο πλαίσιο καλλιέργειας και ανάπτυξης του εθελοντισμού στην Ελλάδα, συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου και το μουσικό συγκρότημα «ONE» για τη δημιουργία τραγουδιού (διασκευή), με αγγλικούς στίχους, με τίτλο “It’s Giving Time (The Red Cross Anthem)”.

Στόχος του τραγουδιού είναι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός να τιμήσει τους χιλιάδες των εθελοντών του ανά την Ελλάδα που προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους για να ενισχύσουν το κοινωνικό σύνολο αλλά και τους εθελοντές παγκοσμίως που αφιερώνουν αφιλοκερδώς τον χρόνο τους για να προσφέρουν στον συνάνθρωπο.

Για την ευρύτερη διάδοση του τραγουδιού δημιουργήθηκε video clip από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι εθελοντές όλων των Σωμάτων (Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας, Σαμαρειτών-Διασωστών & Νεότητας) του Ε.Ε.Σ


Read More »
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού ! Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού ! Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Υouth Pass: Παράταση έως και τις 12/12 – Πάνω από 130.000 οι αιτήσεις

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Υouth Pass: Παράταση έως και τις 12/12 – Πάνω από 130.000 οι αιτήσεις


Παρατείνονται οι αιτήσεις για την καταβολή του Youth Pass σε νέους 18 και 19 ετών έως και την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έως σήμερα έχουν υποβληθεί περί τις 130.000 αιτήσεις για την οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ που αφορά σε περίπου 200.000 νέους, ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν προβλέπονται περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.Οι νέοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας www.vouchers.gov.gr είτε μέσω των Κ.Ε.Π. έως και την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου.

Καταβολή ενισχύσεων


Το Youth Pass έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να την χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Οι ενισχύσεις θα καταβληθούν σε δύο στάδια:Για τους δικαιούχους που υπέβαλαν την αίτησή τους έως την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου: Οι ενισχύσεις θα αποσταλούν στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση περίπου 3-4 εργάσιμες ημέρες αργότερα.
Για τους δικαιούχους που θα υποβάλουν την αίτησή τους από την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου έως και την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου: Οι ενισχύσεις θα αποσταλούν στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι την 21η Δεκεμβρίου 2023 και θα καταβληθούν στους δικαιούχους τις επόμενες εργάσιμες ημέρες ανάλογα με τις εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Διαδικασία πίστωσης

Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι του Youth Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.

Πιο αναλυτικά, για τη φετινή ενίσχυση δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι νέοι που συμπλήρωσαν είτε το 18ο έτος είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από 01/01/2022 έως και 31/12/2022.

Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. Επομένως, ένας νέος 18 ετών που υποβάλει έως τις 12 Δεκεμβρίου 2023 αίτηση για το Youth Pass θα λάβει 150 ευρώ φέτος και επιπλέον 150 ευρώ το 2024 χωρίς να υποβάλει νέα αίτηση.

Σημειώνεται ότι, εάν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Το Youth Pass αποτελεί μόνιμο μέτρο ενίσχυσης των νέων. Συνεπώς, από το 2024 και εφεξής η ειδική εφαρμογή θα δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων από την 1η Απριλίου μέχρι και τη 15η Μαΐου κάθε έτους. Η ενίσχυση για όλους τους δικαιούχους θα καταβάλλεται μια φορά ετησίως μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους.


Read More »
Υouth Pass: Παράταση έως και τις 12/12 – Πάνω από 130.000 οι αιτήσεις Υouth Pass: Παράταση έως και τις 12/12 – Πάνω από 130.000 οι αιτήσεις Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Ελέγχων συνέχεια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στην Ήπειρο

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Ελέγχων συνέχεια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στην Ήπειρο


5 συλλήψεις κατά το τελευταίο 10ήμερο

Συνεχίζονται οι καθημερινοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, με σκοπό την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών. Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν κατά το τελευταίο 10ήμερο συνολικά 5 άτομα, σε ισάριθμες διαφορετικές περιπτώσεις, που διαπιστώθηκε να κατέχουν μικροποσότητες κάνναβης και ηρωίνης, κατά περίπτωση.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν:

· 4 ημεδαποί, σε Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία για κατοχή ακατέργαστης κάνναβης και

· ημεδαπή στην Άρτα για κατοχή ηρωίνης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.


Read More »
Ελέγχων συνέχεια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στην Ήπειρο Ελέγχων συνέχεια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη φυγόποινος αλλοδαπός στην Κακαβιά Ιωαννίνων

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Συνελήφθη φυγόποινος αλλοδαπός στην Κακαβιά Ιωαννίνων


Συνελήφθη χθες (05-12-2023) το απόγευμα στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων αλλοδαπός, διότι όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων, με ποινή κάθειρξης (5) ετών και (3) μηνών, για «διακεκριμένη κλοπή και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος».

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.


Read More »
Συνελήφθη φυγόποινος αλλοδαπός στην Κακαβιά Ιωαννίνων Συνελήφθη φυγόποινος αλλοδαπός στην Κακαβιά Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Συνελήφθη αλλοδαπός οδηγός με πλαστό δίπλωμα οδήγησης

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Συνελήφθη αλλοδαπός οδηγός με πλαστό δίπλωμα οδήγησης


Συνελήφθη χθες (5-12-2023) το βράδυ στην Άρτα από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας αλλοδαπός, διότι όπως προέκυψε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, κατέχοντας πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης.

Η πλαστή άδεια κατασχέθηκε, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Read More »
Συνελήφθη αλλοδαπός οδηγός με πλαστό δίπλωμα οδήγησης Συνελήφθη αλλοδαπός οδηγός με πλαστό δίπλωμα οδήγησης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Ηγουμενίτσα:14 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα λιμενικού Σωτήρη Τατσάκη

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Ηγουμενίτσα:14 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα λιμενικού Σωτήρη Τατσάκη


Ο Επικελευστής και μέλος των ΚΕΑ (Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών) του Λιμενικού Σώματος Σωτήρης Τατσάκης έχασε εν ώρα καθήκοντος τη ζωή του τη Κυριακή 6 Δεκεμβρίου του 2009.

Ας μην ξεχάσουμε ποτέ αυτόν τον ήρωα που θυσιάστηκε για την ασφάλεια της πατρίδας μας και τη δική μας.

Ο ήρωας αυτός γεννήθηκε το 1972 στη Φασκομηλιά Θεσπρωτίας.

Η θητεία του στο Λιμενικό Σώμα ξεκίνησε το 1997 όταν κατετάγη και έπειτα από επιτυχή ολοκλήρωση της ιδιαίτερα απαιτητικής ειδικής εκπαίδευσης τοποθετήθηκε σε διάφορες θέσεις στο Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών (ΚΕΑ) υπό τη διοίκηση της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Τη Κυριακή 6 Δεκεμβρίου του 2009 ο ήρωας Επικελευστής Σωτήρης Τατσάκης συμμετείχε σε επιχείρηση ελέγχου εντοπισμού λαθρομεταναστών προς την Ιταλία στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Κατά τη διάρκεια ελέγχου ο άτυχος Επικελευστής στραβοπάτησε και ένα φορτηγό όχημα στο οποίο επρόκειτο να διενεργηθεί έλεγχος τον τραυμάτισε θανάσιμα.

Ο ήρωας του Λιμενικού Σώματος, Επικελευστής Σωτήρης Τατσάκης έχασε τη ζωή του σε ηλικία 37 ετών έπειτα από συμμετοχή σε αμέτρητες Ειδικές Αποστολές του Λιμενικού Σώματος για καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, λαθρομεταναστών, κτλ.

Read More »
Ηγουμενίτσα:14 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα λιμενικού Σωτήρη Τατσάκη Ηγουμενίτσα:14 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα λιμενικού Σωτήρη Τατσάκη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας :15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας :15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 18:00 ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ (ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ)

Πέρασαν 15 ολόκληρα χρόνια από το Σάββατο της 6η Δεκέμβρη του 2008, τότε που ο έφηβος Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από το περίστροφο του δολοφόνου αστυνομικού Κορκονέα. Η εν ψυχρώ δολοφονία έβγαλε στον δρόμο ένα ορμητικό ποτάμι χιλιάδων μαθητών, φοιτητών, νεολαίας, εργαζόμενων, ανέργων, που διαδήλωσαν ενάντια στην κυβέρνηση της Ν.Δ καταγγέλλοντας την κρατική βία και καταστολή διεκδικώντας ταυτόχρονα αξιοβίωτη ζωή με μόρφωση, δουλειά και ελευθερία. Το σύνθημα “στις Τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες/ ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες” διατράνωνε τη θέληση του λαού και της νεολαίας να ανατρέψουν την κοινωνική βαρβαρότητα που βίωναν και προμηνύονταν ακόμη πιο σφοδρή.

15 χρόνια μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζοντας την πολιτική της σιδηράς πυγμής, εξαπολύει μια άνευ προηγούμενου επίθεση καταστολής και αυταρχισμού απέναντι στον λαό και τη νεολαία. Οι δολοφονίες του Κ. Φραγκούλη, του Χ. Μιχαλόπουλου από την”τυχαία εκπυσοκρότηση” για άλλη μια φορά των όπλων των αστυνομικών, ο σοβαρός τραυματισμός της 16χρονης μαθήτριας από τις αστυνομικές δυνάμεις, έρχονται να προστεθούν σε αυτή του Α. Γρηγορόπουλου. Ηθικός αυτουργός είναι η κυβέρνηση που έχει δώσει το πράσινο φως στις δυνάμεις καταστολής να δρουν ανεξέλεγκτα, γνωρίζοντας πως απολαμβάνουν καθεστώς ατιμωρησίας, αφού ο δολοφόνος του Γρηγορόπουλου, Κορκονέας, κυκλοφορεί ελεύθερα, αφού επιβραβεύονται με επίδομα 600 ευρώ για τις “υπηρεσίες τους”, αφού εκτοξεύονται οι δαπάνες για την καταστολή ενώ υποχρηματοδοτούνται οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες. Παράλληλα, επιβάλλει ακραία αντιδημοκρατικά μέτρα, με απαγορεύσεις διαδηλώσεων, με καταπάτηση ακόμα και των θεμελιωδών και συνταγματικά κατοχυρωμένων δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως της απεργίας.

15 χρόνια μετά, η κυβέρνηση εξαπολύει νέα σφοδρή επίθεση στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Ψηφίζει νόμους που σαρώνουν κάθε εργασιακό και συλλογικό δικαίωμα. Καταδικάζει τον λαό και τη νεολαία στην φτώχεια, στην εργασιακή περιπλάνηση, στην ανεργία. Την ίδια στιγμή, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μοιράζει δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις και τις Τράπεζες, ιδιωτικοποιεί τα δημόσια κοινωνικά αγαθά, και παραδίδει το περιβάλλον και τους εναπομείναντες δημόσιους χώρους στους επιχειρηματικούς ομίλους ως νέο πεδίο κερδοφορίας. Η όξυνση του αυταρχισμού και της καταστολής αποτελεί όπλο στα χέρια της για την επιβολή αυτής της πολιτικής.

15 χρόνια μετά η νέα γενιά, οι εκπαιδευτικοί και η χειμαζόμενη κοινωνική πλειοψηφία έρχονται αντιμέτωποι με την επιχείρηση διάλυσης του δημόσιου σχολείου και την οικοδόμηση ενός αντιδραστικού ιδιωτικοποιημένου/ανταγωνιστικού/κατηγοριοποιημένου σχολείου. Έρχονται αντιμέτωποι με το σχολείο της απογείωσης των ταξικών και εξεταστικών φραγμών (Τράπεζα Θεμάτων, ΕΒΕ,εξετάσεις PISA στην ΣΤ΄Δημοτικού και Γ΄Γυμνασίου) των “δεξιοτήτων”, της μόρφωσης για λίγους και εκλεκτούς. Με πολύτιμο εργαλείο την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, στρώνει το έδαφος για την κατάργηση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος, παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας. Στρώνει το έδαφος για άρση της μονιμότητας στην εργασία και τις απολύσεις, και μετατρέπει το σχολείο σε στρατώνα, όπου η επιβίωση θα εξαρτάται από το βαθμό της υποταγής στην κυρίαρχη αντιδραστική πολιτική κυβέρνησης Ε.Ε,ΟΟΣΑ,ΣΕΒ.

15 χρόνια μετά η 6 Δεκέμβρη είναι μέρα μνήμης και αγώνα για να νικήσουν οι αγώνες των εργαζόμενων, της νεολαίας και της εκπαίδευσης και να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.


Read More »
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας :15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας :15 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα -Του Πέτρου Ζήγου.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα -Του Πέτρου Ζήγου.


Εκτός από τον πρωτογενή τομέα (γεωργία – κτηνοτροφία – δάση – αλιεία) και το δευτερογενή τομέα (βιομηχανία) της οικονομίας της χώρας μας, υπάρχει και ο τριτογενής τομέας (τουρισμός –υπηρεσίες).

Ο τουρισμός συμβάλλει άμεσα ή έμμεσα στην ανάπτυξη μίας περιοχής και συμμετέχει κατά μεγάλο ποσοστό στο ακαθόριστο εθνικό προϊόν. Σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ της χώρας μας, προέρχεται από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), οι κύριοι πυλώνες στρατηγικής ανάπτυξης του τουριστικού τομέα τα επόμενα χρόνια, οι οποίοι συνδέονται άμεσα με την ορθή σύνθεση του τουριστικού προϊόντος, είναι οι επενδύσεις και η ανταγωνιστικότητα, οι υποδομές, η αγορά εργασίας, η διαχείριση των προορισμών και η βιωσιμότητα.

Η Ήπειρος είναι μία περιοχή με μεγάλες προοπτικές και έχει κάνει σημαντικότατα βήματα για τη σωστή ανάπτυξη του τουριστικού της προϊόντος, το οποίο αναγνωρίζεται για το υψηλό επίπεδό του, εντός και εκτός Ελλάδος. Έχει μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, μεγάλη δυναμική και περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης. Βρίσκεται σε αναπτυξιακή τροχιά και έχει μπει δυναμικά στο χάρτη των ανερχόμενων τουριστικών προορισμών.

Μία έρευνα, όμως, του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, είχε δείξει, ότι η Ήπειρος είναι αρκετά πίσω σε επισκέψεις, διανυκτερεύσεις και εισπράξεις.

Η Θεσπρωτία εντυπωσιάζει όσους την επισκέπτονται, με τις εκτεταμένες και ειδυλλιακές ακρογιαλιές της, τους αρχαιολογικούς χώρους, το υπέροχο κλίμα, τα επιβλητικά βουνά, τους υγροτόπους, τους παραδοσιακούς οικισμούς, την ιστορία, τα βυζαντινά μνημεία κλπ. Ο τουρισμός, οι αρχαιολογικοί χώροι και ο αγροδιατροφικός τομέας είναι κρίκοι μίας αλυσίδας, η οποία πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να υπάρξει στην περιοχή μας αναπτυξιακή προοπτική.

Ο τουριστικός τομέας επλήγη βάναυσα από την οικονομική κρίση και την πανδημία. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία κατά την διάρκεια των κρίσεων (οικονομικής και υγειονομικής), δεν ήταν αρκετά για να καλύψουν τις απώλειες του τζίρου, τις πάγιες λειτουργικές δαπάνες και τις δαπάνες συντήρησης των οικογενειών, ούτε να περιορίσουν τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Δυστυχώς, η τουριστική επιχειρηματικότητα βρίσκεται στην «εντατική».

Για να υπάρξει ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη όλων των περιοχών και να αποτελέσουν τόσο η Θεσπρωτία όσο και ολόκληρη η Ήπειρος κορυφαίους προορισμούς τεσσάρων εποχών, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, για τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, για τη διασφάλιση της ποιότητας στις υποδομές και τις υπηρεσίες του τουρισμού και μέτρα σχετικά με την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Ορισμένα από αυτά τα μέτρα είναι τα εξής:

1. Η στήριξη και η οικονομική ενίσχυση του «επιχειρείν» με χρήματα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

2. Η μείωση της φορολογίας στις τουριστικές επιχειρήσεις.

3. Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των τουριστικών επιχειρήσεων χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις.

4. Η αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων και η αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης κατά δανειοληπτών.

5. Η αύξηση του επιδόματος ανεργίας και του ειδικού εποχικού βοηθήματος στον τουριστικό τομέα.

6. Η αύξηση των δικαιούχων του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού.

7. Η ψηφιοποίηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών και ο πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός της τουριστικής βιομηχανίας.

8. Η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

9. Η τακτοποίηση της χρονίζουσας εκκρεμότητας του χωροταξικού ζητήματος.

10. Η ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η σύνδεση του τουρισμού με τα τοπικά προϊόντα.

11. Η αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών (λιμενικών, οδικών, ενεργειακών κλπ)

12. Η εφαρμογή όλων των σύγχρονων τεχνικών μάρκετινγκ, που συμβάλλουν στην αύξηση των κερδών.

13. Η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης, για να καθιερωθούν η Ήπειρος και ολόκληρη η χώρα μας ως κέντρα τουριστικής εκπαίδευσης στη Μεσόγειο και την Ευρώπη.

14. Η αναμόρφωση των περιφερειακών υπηρεσιών τουρισμού σε κέντρα παραγωγής τουριστικής πολιτικής.

15. Η αύξηση των προσκλήσεων σε δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες.

16. Η δημιουργία δικτύου μονοπατιών.

17. Η ανάπτυξη της κρουαζιέρας, η οποία δυστυχώς βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο.

18. Η κατασκευή μαρίνας, υδατοδρομίου και καταδυτικού πάρκου.

19. Η δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων.

20. Η αύξηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ

21. Ο περιορισμός της ηχορύπανσης, διότι οι τουρίστες θέλουν ησυχία, ευγένεια, καλωσόρισμα με τοπικά προϊόντα, καθαριότητα, συναισθηματικό δέσιμο με τους ιδιοκτήτες και γενικά η ηπειρώτικη φιλοξενία.

22. Η καθαριότητα και η φύτευση λουλουδιών σε πολλά σημεία του παραλιακού μετώπου της Ηγουμενίτσας κλπ.

23. Η τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους της δουλειάς

24. Η χορήγηση του ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και να επεκταθεί και στον επισιτισμό με ταυτόχρονη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κλπ.

Η λήψη των προαναφερθέντων μέτρων θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου να φτάσουν τα δημόσια έσοδα από τον τουρισμό τα 30 δις ευρώ ετησίως.

Για να μπορέσει ο τουριστικός τομέας να αποτελέσει πραγματικά τη «βαριά βιομηχανία» της χώρα μας, όπως προσφυώς αποκαλείται, πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.
Read More »
Η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα -Του Πέτρου Ζήγου. Η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα -Του Πέτρου Ζήγου. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Πέστανη.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Πέστανη.Read More »
Κυριακή 17 Δεκεμβρίου Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Πέστανη. Κυριακή 17 Δεκεμβρίου Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην Πέστανη. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Στις 22 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία του Θανάση Ντάνη

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Στις 22 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία του Θανάση Ντάνη

Στις 22 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο Σούλι η ορκωμοσία του νέου δημάρχου Σουλίου Θανάση Ντάνη.


Read More »
Στις 22 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία του Θανάση Ντάνη Στις 22 Δεκεμβρίου η ορκωμοσία του Θανάση Ντάνη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

ΕΚΑΒ : Θα εκπαιδευτούν στις αεροδιακομιδές οι εργαζόμενοι του.

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
ΕΚΑΒ : Θα εκπαιδευτούν στις αεροδιακομιδές οι εργαζόμενοι του.


Το διήμερο 13-14/12/2023 η Αερολέσχη Πρέβεζας προγραμματίζει να φιλοξενήσει στο αεροδρόμιο «ΖΑΛΟΓΓΟΥ» την εκπαίδευση εργαζομένων του ΕΚΑΒ στις αεροδιακομιδές με ελικόπτερο.

Η εκπαίδευση εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματο «Δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων και ικανοτήτων ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ» με κωδικό ΟΠΣ 5074725.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Αντιπρόεδρο της Αερολέσχης Κο Νίκο Σαμπράκο στο 6906897252 ή στο email της Αερολέσχης Πρέβεζας airpreveza@gmail.com.

Για την Αερολέσχη Πρέβεζας
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ιωάννης Φίλος
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ευκλείδης Φονταράς


Read More »
ΕΚΑΒ : Θα εκπαιδευτούν στις αεροδιακομιδές οι εργαζόμενοι του. ΕΚΑΒ : Θα εκπαιδευτούν στις αεροδιακομιδές οι εργαζόμενοι του. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Ημικρανία: Ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Ημικρανία: Ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα


Εκτός από την κεφαλαλγία άλλα συχνά συμπτώματα είναι η ευαισθησία στο φως, στον ήχο, στην αφή και στην όσφρηση, ναυτία, κόπωση, ζάλη και δυσκολία συγκέντρωσης.

Μερικοί ασθενείς έχουν όλα τα συμπτώματα ενώ άλλοι ένα ή κανένα από αυτά.


Οι κρίσεις ημικρανίας διαφέρουν σε κάθε ασθενή αλλά ακόμα και στον ίδιο ασθενή μπορεί να είναι διαφορετικές κάθε φορά.

Πολλοί ασθενείς έχουν συνδέσει την ημικρανία με πολύ δυνατό πονοκέφαλο αλλά σε κάποιους ο πόνος μπορεί να είναι πολύ ήπιος.

Στην τυπική κρίση ημικρανίας ο πόνος είναι μέτριας ή μεγάλης έντασης, σφυγμώδης, στη μία πλευρά του κεφαλιού και επιδεινώνεται με τις κινήσεις.

Υπάρχουν πολλές επιλογές αντιμετώπισης για όσους πάσχουν από ημικρανία, ωστόσο, «οι επιλογές αυτές δεν είχαν συγκριθεί μέχρι τώρα μεταξύ τους, προκειμένου να αναδειχθεί ποιες είναι πιο αποτελεσματικές έναντι άλλων», λέει η Chia-Chun Chiang από την Mayo Clinic και την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας,

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν μέσω μιας εφαρμογής για smartphone για σχεδόν 300.000 ενήλικες σε μια περίοδο έξι ετών.

Η εφαρμογή επέτρεψε στους χρήστες να παρακολουθούν τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας, τους παράγοντες που την προκαλούν, τα συμπτώματα και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων.

Οι ερευνητές εξέτασαν 25 φάρμακα από επτά κατηγορίες φαρμάκων.

Διαπιστώθηκε ότι οι τριπτάνες, τα ερυσιβώτια και τα αντιεμετικά είναι πιο αποτελεσματικά από την ιβουπροφαίνη στη θεραπεία της ημικρανίας.

Συγκεκριμένα, οι τριπτάνες φάνηκαν να είναι πέντε φορές πιο αποτελεσματικές, τα ερυσιβώτια τρεις φορές πιο αποτελεσματικά και τα αντιεμετικά δυόμισι φορές πιο αποτελεσματικά από τη λήψη ιβουπροφαίνης για τις ημικρανίες.

Αναφορικά με τα μεμονωμένα φάρμακα, η ελετριπτάνη ήταν έξι φορές πιο αποτελεσματική, η ζολμιτριπτάνη πεντέμισι φορές πιο αποτελεσματική και η σουματριπτάνη πέντε φορές πιο αποτελεσματική από την ιβουπροφαίνη. Η ελετριπτάνη αποδείχθηκε χρήσιμη στο 78% των περιπτώσεων, σε σύγκριση με το 42% της ιβουπροφαίνης. Η ζολμιτριπτάνη και η σουματριπτάνη ήταν αποτελεσματικές στο 74% και 72% των περιπτώσεων, αντίστοιχα.

«Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι τριπτάνες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη νωρίτερα για τη θεραπεία της ημικρανίας και να μη χορηγούνται μόνο σε περίπτωση σοβαρών κρίσεων», σχολίασε η Δρ. Chiang.

Η μελέτη εξέτασε και άλλες ομάδες φαρμάκων, όπως η ακεταμινοφαίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), διαπιστώνοντας ότι τα ΜΣΑΦ, εκτός της ιβουπροφαίνης, είναι 94% πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, μια κοινή θεραπεία ημικρανίας που συνδυάζει ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη και καφεΐνη βρέθηκε ότι είναι 69% πιο αποτελεσματική από τη χρήση ιβουπροφαίνης.


Read More »
Ημικρανία: Ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα Ημικρανία: Ποια είναι τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

ΦΠΑ: Για ποια προϊόντα και υπηρεσίες προτείνεται με τροπολογία παράταση στο μειωμένο καθεστώς

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
ΦΠΑ: Για ποια προϊόντα και υπηρεσίες προτείνεται με τροπολογία παράταση στο μειωμένο καθεστώς

Κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στην Βουλή τροπολογία στο φορολογικό νομοσχέδιο με την οποία καθορίζονται σε ποιες υπηρεσίες και προϊόντα, παρατείνεται το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έως τον Ιούνιο του 2024. Μεταξύ των άλλων προβλέπονται τα εξής:

1. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τους συντελεστές Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) ως ακολούθως:
α. Παρατείνονται και μετά την 31η Δεκεμβρίου οι διατάξεις για την εφαρμογή:μηδενικού συντελεστή Φ.Π.Α., για τα οριζόμενα εμβόλια κατά του κορωνοϊού COVID-19,του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. έξι τοις εκατό (6%), αντί του μειωμένου δεκατρία τοις εκατό (13%) που θα ίσχυε από 01/01/2024, για τα οριζόμενα ιατρικά προϊόντα,του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%) γιατην εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλογών ή αρχαιοτήτων και της παράδοσης αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας,τα εισιτήρια για ζωολογικούς κήπους και
την παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια και σχολές εκμάθησης χορού (εφόσον δεν απαλλάσσονται σύμφωνα με το άρθρο 22 του Κώδικα ΦΠΑ),του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. έξι τοις εκατό (6%), για
i) τους απινιδωτές,
ii) τα εισιτήρια κινηματογράφων και
iii) τα οριζόμενα είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας.

β. Παρατείνονται και μετά την 31η Δεκεμβρίου οι διατάξεις για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. δεκατρία τοις εκατό (13%) για την μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους.
Στη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους που πραγματοποιείται με Επιβατηγό Δημόσιας Χρήσης Οχήματα (TAXI) ο ανωτέρω μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται έως την 30η Ιουνίου 2024.

γ. Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) εφαρμόζεται έως την οριζόμενη ημερομηνία για τον καφέ, κακάο, τσάι, χαμομήλι και τα λοιπά αφεψήματα, καθώς και στη διάθεση αυτών.

2. Ορίζεται ότι, η είσπραξη και απόδοση προς το Δημόσιο, Φ.Π.Α. με την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή που έχει γίνει μέχρι την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νομοσχεδίου από καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, για υπηρεσίες διακοπτόμενου φορτίου κατ’ εφαρμογή των άρθρων 143 και 143Α του ν. 4001/2011, καλύπτει πλήρως τη φορολογική υποχρέωση, ως προς τον ΦΠΑ, που γεννήθηκε σε σχέση με τις τιμολογηθείσες υπηρεσίες.

3. α. Επεκτείνεται η αυτοδίκαιη διαγραφή ανεξόφλητων, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών και στα οριζόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με το από 28.2.2023 σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

β. Επίσης, επεκτείνεται η κάλυψη που παρέχει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) για τους τραυματίες του δυστυχήματος σε φάρμακα και λοιπές παροχές υγείας.

4. Αναστέλλεται εκ νέου, για το οριζόμενο χρονικό διάστημα (ισχύει έως 31/12/2023), η εφαρμογή της υποπαρ. 2 της παρ. 13 του άρθρου 85 του ν. 3842/2010 σχετικά με την απαλλαγή από την καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στα προϊόντα που διατίθενται από τα εγκατεστημένα εκτός αερολιμένα ή λιμένα, καταστήματα αφορολόγητων ειδών, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.


Read More »
ΦΠΑ: Για ποια προϊόντα και υπηρεσίες προτείνεται με τροπολογία παράταση στο μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ: Για ποια προϊόντα και υπηρεσίες προτείνεται με τροπολογία παράταση στο μειωμένο καθεστώς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Στις 2 Ιανουαρίου οι δημαιρεσίες σε όλους τους Δήμους

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Στις 2 Ιανουαρίου οι δημαιρεσίες σε όλους τους Δήμους


Την Τρίτη 2 Ιανουαρίου θα γίνουν οι δημαιρεσίες σε όλους τους Δήμους, η εκλογή δηλαδή Προέδρου, Αντιπροέδρου και Γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η πρόσκληση για την συνεδρίαση υπογράφεται από τον δημοτικό σύμβουλο που έχει συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το νόμο αν δεν σταλεί πρόσκληση, για οποιονδήποτε λόγο, τότε το Δημοτικό Συμβούλιο συγκαλείται αυτοδίκαια στις 3 Ιανουαρίου στις οκτώ το βράδυ.

Αν και σε αυτή την περίπτωση δεν καταστεί εφικτή η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται στις 7 Ιανουαρίου.

Ο Πρόεδρος του σώματος εκλέγεται από την παράταξη της δημοτικής αρχής ενώ αντιπρόεδρος και γραμματέας από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η ψηφοφορία είναι φανερή και για την εκλογή από την πρώτη αποτελείται η απόλυτη πλειοψηφία.

Στη νέα αυτοδιοικητική περίοδο καταργούνται η Οικονομική και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και αντικαθίστανται από την «Δημοτική Επιτροπή».

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής εκλέγονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σε δημοτικά συμβούλια άνω των 35 μελών, η Δημοτική Επιτροπή αποτελείται από εννέα μέλη. Ο Πρόεδρος και πέντε μέλη εκλέγονται από την Δημοτική Αρχή και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα εκπροσωπούνται με μόλις τρία μέλη.


Read More »
Στις 2 Ιανουαρίου οι δημαιρεσίες σε όλους τους Δήμους Στις 2 Ιανουαρίου οι δημαιρεσίες σε όλους τους Δήμους Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Πόσο επικίνδυνο είναι το νοθευμένο ελαιόλαδο: Αμέτρητα τα περιστατικά – Τι λένε οι ειδικοί

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023
Πόσο επικίνδυνο είναι το νοθευμένο ελαιόλαδο: Αμέτρητα τα περιστατικά – Τι λένε οι ειδικοί


Εγκληματικές για την υγεία ασυνειδησίες αποκαλύπτουν οι χημικές αναλύσεις των τελευταίων ημερών στα «ελαιόλαδα» καθώς, όπως φαίνεται, επιτήδειοι αλλά και ολόκληρες σπείρες φιλτράρουν χρησιμοποιημένα ηλιέλαια, που ήδη έχουν τηγανιστεί, στα οποία προσθέτουν χρώμα, ώστε οπτικά να μη διαφέρουν, και, στη συνέχεια, τα συσκευάζουν με σήματα πασίγνωστων εταιρειών, και τα διοχετεύουν, ως έξτρα παρθένα ελαιόλαδα χαμηλής οξύτητας, στην αγορά.

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την υγεία μας η κατανάλωση τέτοιων νοθευμένων σκευασμάτων προειδοποιούν γιατροί και χημικοί. Όπως τόνισε στο Mega ο Δημήτρης Γρηγοράκης, πρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, τα νοθευμένα λάδια, «ευθύνονται για μία σειρά από χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και διάφορες μορφές καρκίνου».

Πώς μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε

Ο υπεύθυνος εργαστηρίου στη Θεσσαλονίκη σημειώνει ότι, οι διαπιστωμένες περιπτώσεις νοθείας εκτοξεύτηκαν στα ύψη, από τη μέρα που οι τιμές του ελαιόλαδου άρχισαν να ανεβαίνουν. Όπως εξηγεί ο επίτιμος καθηγητής χημείας του Αριστοτελείου, οι επιτήδειοι νοθεύουν λάδια χαμηλής ποιότητας και τα πλασάρουν ως παρθένα ελαιόλαδα. Η αλήθεια αποκαλύπτεται αν εκτεθούν σε λευκό φως ημέρας, παρότι τα δείγματα χρωματικά φαίνεται να μοιάζουν. Ο κ. Νικόλαος Μενάδης τονίζει ότι, «το παρθένο ελαιόλαδο έχει χρώση πορτοκαλί και το νοθευμένο πράσινο».

Ωστόσο, όπως φαίνεται, οι σπείρες συνεχίζουν απτόητες τη δράση τους, παρά τις συλλήψεις και τους ελέγχους που συνεχίζονται. Όπως έκαναν πατέρας και γιος σε εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, κάποιοι φέρνουν ηλιέλαιο από τη γειτονική Βουλγαρία και το συσκευάζουν στην Ελλάδα. Άλλοι, παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια, νοθεύουν με λάδια που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Ο κ. Γρηγοράκης εξηγεί πως, «βλέπουμε το σώμα μας να αποκτά συπτώματα γήρανσης, τα οποία αφορούν τόσο την εξωτερική μας εμφάνιση, όσο και τα εσωτερικά μας όργανα».

Read More »
Πόσο επικίνδυνο είναι το νοθευμένο ελαιόλαδο: Αμέτρητα τα περιστατικά – Τι λένε οι ειδικοί Πόσο επικίνδυνο είναι το νοθευμένο ελαιόλαδο: Αμέτρητα τα περιστατικά – Τι λένε οι ειδικοί Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 06, 2023 Rating: 5

Σελίδες