Επίσκεψη του Φορέα Διαχείρισης στο δημοτικό σχολείο Μαργαριτίου

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017

Την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 το προσωπικό ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δημοτικό σχολείο Μαργαριτίου. 
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα των προστατευόμενων περιοχών των ποταμών Αχέροντα, Καλαμά και Έλους Καλοδικίου καθώς και τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης στην περιοχή. 
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ των μικρών μαθητών για τις περιοχές ευθύνης του Φορέα.Read More »
Επίσκεψη του Φορέα Διαχείρισης στο δημοτικό σχολείο Μαργαριτίου Επίσκεψη του Φορέα Διαχείρισης στο δημοτικό σχολείο Μαργαριτίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας: Αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας για το Τμήμα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017Συνάντηση εκπροσώπων φορέων της Ηγουμενίτσας με τον Υπουργό Παιδείας για το θέμα της κατάργησης του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου ζήτησε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Με επιστολή του προς τον κ. Γαβρόγλου ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρει ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηπείρου πρέπει όχι μόνο να παραμείνει σε λειτουργία αλλά να αναβαθμιστεί. 
Σημειώνοντας ότι η αρμόδια Επιτροπή έχει ήδη αποφασίσει την κατάργηση του Τμήματος χωρίς να έχει ανακοινώσει αναλυτικά και τεκμηριωμένα κριτήρια, εκτιμά ότι επείγει η ενημέρωση του ίδιου του Υπουργού για τις θέσεις των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας που έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με την κατάργηση.
Διαβάστε την επιστολή:


 
 


Read More »
Βασίλης Γιόγιακας: Αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας για το Τμήμα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα Βασίλης Γιόγιακας: Αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας για το Τμήμα του ΤΕΙ στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017 Rating: 5

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με θύμα 28χρονο πεζό

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017


Δύο νέοι από το Πακιστάν παρασύρθηκαν από φορτηγό που οδηγούσε Αλβανός με αποτέλεσμα ο ένας να χάσει τη ζωή του και ο δεύτερος να τραυματιστεί.

Το δυστύχημα έγινε το απόγευμα της Τρίτης, στην περιοχή Ρόκκα Άρτας, στο 70,4ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων- Άρτας.

Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο οδηγούμενο από 45χρονο υπήκοο Αλβανίας, παρέσυρε δύο πεζούς υπηκόους Πακιστάν, ηλικίας 28 και 25 ετών, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του 28χρονου και τον ελαφρύ τραυματισμό του 25χρονου.

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.


 
Read More »
Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με θύμα 28χρονο πεζό Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με θύμα 28χρονο πεζό Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017 Rating: 5

Σαν σήμερα το 1803 η ανατίναξη του Κουγκίου

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1803, το Σούλι ήταν υπό την πολιορκία του Αλή Πασά. 
Μετά από πολυήμερη άμυνα, οι Σουλιώτες λύγισαν από την πείνα και τις κακουχίες και αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν. 
Συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους και να απομακρυνθούν από το Σούλι. 
Ο κοσμοκαλόγερος Σαμουήλ έμεινε τελευταίος, μαζί με λίγους συντρόφους του, ηλικιωμένους και βαριά τραυματίες, για να παραδώσουν την μπαρουταποθήκη, που ήταν μέσα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. 
Πριν την ανατίναξη, ένας από τους ανθρώπους του Αλή Πασά προκάλεσε λεκτικά τον Σαμουήλ, λέγοντας του: «Πόσα κολαστήρια στοχάζεσαι καλόγερε, θα σε κάμη ο Βεζύρης οπόταν σε βάλει εις το χέρι, από το οποίο και δε γλιτώνεις;«. 
Τότε εκείνος του απάντησε: «Δεν είναι άξιος ο Βεζύρης, να πιάση άνθρωπον, όστις εκτός οπού δε φοβάται, γνωρίζει και άλλον δρόμον: του θανάτου...». 
Όταν οι άντρες του Αλή πασά έφτασαν στην αποθήκη, ο Σαμουήλ έβαλε φωτιά και μαζί με τους πέντε συντρόφους του ανατινάχθηκαν. 
Δεν παραδόθηκαν, παρά μόνο στον Θεό. 
Η αυτοθυσία πέρασε στην ιστορία. 
Άλλωστε, οι Σουλιώτες, ήταν γνωστοί για τον ηρωισμό και τον πατριωτισμό τους. 
Η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου, γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μάη στα Βουνά του Σουλίου 


 
Read More »
Σαν σήμερα το 1803 η ανατίναξη του Κουγκίου Σαν σήμερα το 1803 η ανατίναξη του Κουγκίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017 Rating: 5

Θεσπρωτία: Απαγόρευση κυκλοφορίας για την καταστροφή βλήματος σε περιοχή του Όρους Μουργκάνα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017Σε καταστροφή βλήματος στη Μουργκάνα θα προχωρήσει η 8η Μεραρχία και για το λόγο αυτό απαγορεύεται η κυκλοφορία στην περιοχή την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση "την 13η με εναλλακτική την 14η Δεκεμβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί καταστροφή ανευρεθέντος βλήματος σε περιοχή του Όρους Μουργκάνα.

Επικίνδυνη περιοχή είναι αυτή που περικλείεται μεταξύ των περιοχών -ΟΡΟΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ -ΚΟΡΥΦΗ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ -ΥΨΩΜΑ ΚΑΛΥΒΑΚΙΑ -ΥΨΩΜΑ ΜΕΣΟΒΟΥΜΙ -ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΕΘΟΡΙΟΣ.

Κατά τις παραπάνω ημερομηνίες απογορεύεται η κυκλοφορία ανθρώπων, οχημάτων, ποιμνίων κ.λ.π. στην επικίνδυνη περιοχή που εκτείνεται σε 1.400 μέτρα από κάθε σημείο για την αποφυγή ατυχήματος". 
Παρά τις επιχειρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την αποναρκοθέτηση και την απομάκρυνση πολεμικού υλικού στα βουνά της Ηπείρου, ειδικά στον Γράμμο, τον Σμόλικα και την Μουργκάνα, η ανεύρεση είναι σύνηθες φαινόμενο.


 
Read More »
Θεσπρωτία: Απαγόρευση κυκλοφορίας για την καταστροφή βλήματος σε περιοχή του Όρους Μουργκάνα  Θεσπρωτία: Απαγόρευση κυκλοφορίας για την καταστροφή βλήματος σε περιοχή του Όρους Μουργκάνα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017 Rating: 5

Η μεγάλη απάτη με τα διόδια της Εγνατίας: Απαλλαγές με ημερομηνία λήξης - Του Παναγιώτη Μπούρχα

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017

Ψιλό γαζί μας δουλεύει ο Σπίρτζης με τις απαλλαγές από τα τέλη των διοδίων που διαφήμισε προ ημερών… 
Το μόνο που κατάφερε είναι να διχάσει την Ήπειρο, ανάμεσα από τη μια, σε αυτούς που θα διέρχονται δωρεάν τα διόδια του Δροσοχωρίου και του Μαλακασίου (οι δημότες Μετσόβου) και τα διόδια της Τύριας (όλοι οι πολίτες της ΠΕ Θεσπρωτίας) και σε εκείνους που θα πληρώνουν κανονικά τέλη, αν και κάνουν τις ίδιες αποστάσεις αλλά αντίστροφα, με όλους τους προηγούμενους.

Κατάφερε τουλάχιστον, να εκθέσει έναν πολιτικό αντίπαλο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, γιατί φάνηκε να λειτουργεί υπέρ του τόπου του και μόνο και έναν βουλευτή του κόμματός του, τον Θεσπρωτό Μάριο Κάτση, ο οποίος πανηγύρισε για την απαλλαγή όλων των συμπολιτών του από τα διόδια της Τύριας.

Τι προκύπτει από το συμπληρωματικό Μνημόνιο -  SupplementalMemorandumofUnderstanding: Greece,ThirdReviewoftheESMProgrammeDRAFT – 3 December 2017– στις σελίδες 40-42 που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς, προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση; Ότι είχε μεν βάλλει τις υπογραφές του φαρδιά πλατιά ο Υπουργός Υποδομών στο μνημόνιο κατανόησης της 3ης Δεκεμβρίου 2017, και την ίδια ώρα, απάλλασσε δήθεν πολίτες της Ηπείρου από τα τέλη των διοδίων. 
Στη σελίδα 40 όμως, του κειμένου που είναι γραμμένο στα αγγλικά, σαφώς ορίζεται στα προαπαιτούμενα πως 
«α) οι Υπουργοί Υποδομών-Μεταφορών και Οικονομικών θα εκδώσουν ΚΥΑ που θα καθορίζει τη νέα τιμολογιακή πολιτική των τελών, όπως αυτή έχει συμφωνηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ (Απρίλιος 2018) η νέα τιμολογιακή πολιτική θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την έγκρισή της από τη DG MOVE* 
β) ωσότου επικυρωθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμοστεί σε όλους τους σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αυτής αξόνων, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών-μέχρι να κατασκευαστούν όλοι οι σταθμοί διοδίων- θα εκδώσει μεταβατικής ισχύος υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των σταθμών διοδίων που θα λειτουργούν με την τρέχουσα τιμολογιακή πολιτική…». 
Το αγγλικό κείμενο έχει ως εξής: 
ii. On Egnatia, (a) the Ministers of Infrastructure and Transport and Finance will issue a JMD setting out the new toll pricing policy in a form agreed with TAIPED (April 2018); the new toll pricing policy will be implemented immediately upon its approval by DG MOVE; (b) until the endorsement of the new toll pricing policy to be applied to all toll stations of the motorway and the vertical axes, the Minister of Infrastructure and Transport, upon completion of construction of any new toll station, shall issue an interim Ministerial Decision putting such stations in operation under the current toll pricing policy…

* DG MOVE είναι το τμήμα κινητικότητας και μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι αρμόδιο για την πολιτική της Επιτροπής για τις μεταφορές για ιδιωτικούς και επαγγελματικούς σκοπούς.Και πιο κάτω, υπάρχει μια παράγραφος που αναφέρεται στα άμεσα παραδοτέα, τονίζεται:

«iii. Όσον αφορά την Εγνατία, 
α) η Ελληνική Δημοκρατία, με το ΤΑΙΠΕΔ, θα υποβάλει στη DGMOVE την εκκαθάριση της νέας πολιτικής τιμολόγησης των διοδίων που θα εφαρμοστεί στον αυτοκινητόδρομο και στους κάθετους άξονες, αφού οι τεχνικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ ολοκληρώσουν τη μελέτη τους το σχέδιο τιμολόγησης διοδίων που προτείνεται να υποβληθεί στη DGMOVE πρέπει να συμφωνηθεί με το ΤΑΙΠΕΔ πριν από την υποβολή της στη DGMOVE
β) ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκδίδει ενδιάμεση υπουργική απόφαση με την οποία τίθενται σε λειτουργία οι σταθμοί των οποίων η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί (Παμβώτιδα, Εύζωνες, Ιεροπηγή, Μεστή) με την τρέχουσα πολιτική τιμολόγησης διοδίων. 
(γ) ο Υπουργός Υποδομών θα εκδώσει μια νέα υπουργική απόφαση (ΥΑ) για να αντικαταστήσει τις κανονιστικές εξαιρέσεις που εκδόθηκαν στις 27/11/2017 στο ΦΕΚ. 
Η νέα ΥΑ θα συμφωνηθεί με το ΤΑΙΠΕΔ πριν από την έκδοσή της. Η ΥΑ θα προβλέψει ότι τυχόν εξαιρέσεις που καθορίζονται σε αυτήν λήγουν αμέσως μετά την έγκριση της νέας πολιτικής τιμολόγησης των διοδίων από τη DGMOVEκαι την έκδοση πρόσθετης ΥΑ για την εφαρμογή της νέας πολιτικής τιμολόγησης διοδίων, όπως εγκρίθηκε από τη DGMOVE. (δ)…»

Παραθέτουμε και το αγγλικό κείμενο: 
«iii. On Egnatia, (a) the Hellenic Republic, with TAIPED, will submit to DG MOVE for clearance the new toll pricing policy to be implemented on the motorway and its vertical axes after the technical advisors of TAIPED conclude their study; the draft toll pricing policy that is proposed for submission to DG MOVE must be agreed with TAIPED prior to its submission to DG MOVE; (b) the Minister of Infrastructure and Transport shall issue an interim Ministerial Decision putting the stations whose construction has been completed (Pamvotida, Evzonoi, Ieropigi, Mesti) in operation under the current toll pricing policy; (c) the Minister of Infrastructure will issue a new ministerial decision (MD) to replace the MD regulating exemptions issued on 27/11/2017 in FEK. The new MD will be agreed with TAIPED prior to its issuance. The MD will provide that any exemptions set out in it will terminate immediately upon the approval of the new toll pricing policy by DG MOVE and the issuance of a further MD implementing the new toll pricing policy as approved by DG MOVE. (d)…»

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς, πως η κυβέρνηση και οι Υπουργοί Σπίρτζης και Τσακαλώτος κούνησαν… καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, πριν από δέκα ημέρες, όταν εμφανίστηκαν με την απόφαση απαλλαγής πολιτών από τα τέλη των διοδίων, γιατί γνώριζαν εκ των προτέρων, αλλά εννοείται πως δεν το είπαν σε κανέναν, ότι οι απαλλαγές όπου ισχύουν, θα έχουν διάρκεια τεσσάρων το πολύ μηνών. 
Τον Απρίλιο του 2018 η τρόικα ζητά αναθεωρημένο κατάλογο τελών για τα διόδια της Εγνατίας που θα καταργεί τον μεταβατικό, στον οποίο προφανώς περιλαμβάνονται τα μηδενικά για κάποιους τέλη! 


 
Read More »
Η μεγάλη απάτη με τα διόδια της Εγνατίας: Απαλλαγές με ημερομηνία λήξης - Του Παναγιώτη Μπούρχα  Η μεγάλη απάτη με τα διόδια της Εγνατίας: Απαλλαγές με ημερομηνία λήξης - Του Παναγιώτη Μπούρχα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017 Rating: 5

Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπων των Τ.Ο.Ε.Β. Ηπείρου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017

Ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των ηλεκτροδοτούμενων Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) της Ηπείρου έθεσαν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη οι εκπρόσωποί τους, κ. Βάσσιος (Τ.Ο.Ε.Β. Μπόϊδα-Μαυρής), κ. Μπρούβας (Τ.Ο.Ε.Β. Λάμαρης), κ. Αναστασίου (Τ.Ο.Ε.Β. Παραμυθιάς) και κ. Πρέντζας (T.O.E.B. Πόρου), την Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κ. Μπάρκας, καθώς και ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μ. Κάτσης.

Οι εκπρόσωποι των Τ.Ο.Ε.Β. της Ηπείρου ζήτησαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δoθεί το «πράσινο φως» από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.) και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Δ.Μ.Η.Ε.), προκειμένου οι Τ.Ο.Ε.Β. της Ηπείρου να ενταχθούν στο πρόγραμμα κατασκευής Φωτοβολταϊκών Σταθμών, με την προοπτική να καλύψουν τις ετήσιες ανάγκες λειτουργίας των αντλιοστασίων τους.
Σημείωσαν ότι η κατασκευή των εν λόγω Φωτοβολταϊκών Σταθμών πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ, παράλληλα, διεκδίκησαν τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τη Δ.Ε.Η. μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταθάκης, αναγνώρισε το δύσκολο έργο που επιτελούν οι Τ.Ο.Ε.Β. για τη βέλτιστη διαχείριση των υδατικών πόρων και εξέφρασε τη βούληση του υπουργείου για την καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας, με στόχο την ορθολογική άρδευση των αγροτικών περιοχών της Ηπείρου και την βιωσιμότητά τους.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαίωσε, επίσης, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους εκπροσώπους των Τ.Ο.Ε.Β. ότι θα προωθήσει το ζήτημα της ένταξης των Τ.Ο.Ε.Β. της Ηπείρου στο πρόγραμμα κατασκευής Φωτοβολταϊκών Σταθμών, προκειμένου να καλυφθούν οι ετήσιες ανάγκες λειτουργίας των αντλιοστασίων τους.


 
Read More »
Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπων των Τ.Ο.Ε.Β. Ηπείρου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη  Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και εκπροσώπων των Τ.Ο.Ε.Β. Ηπείρου με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Το Γραικοχωριό της Αγάπης και της Προσφοράς

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017

Φέτος σκεφτήκαμε να φέρουμε χαμόγελα στους ανθρώπους που χρειάζονται την έμπρακτη στήριξη μας και όλοι μαζί να κάνουμε φέτος μια πολύτιμη πράξη αγάπης! 

Έτσι το «Γραικοχωριό» πήρε τον τίτλο: «Το Γραικοχωριό της Αγάπης και της Προσφοράς »
 
Μιά κίνηση καρδιάς, μια πράξη αγάπης, που αγκαλιάστηκε πρώτα από το Σούπερ Μάρκετ Diellas, επιχειρηματίες της Κοινότητας, της Πόλης μας, αλλά και μεγάλες εταιρίες τροφίμων, μας έδωσε την δυνατότητα να συγκεντρώσουμε 150 πακέτα που περιέχουν: Κοτόπουλο,Πίτσα, Αλλαντικά, Μακαρόνια, Ρύζι, Αλεύρι, Σάλτσα, Γάλα, Καφέ, Ανθότυρο,Ηλιέλαιο, Αναψυκτικά ,Κρασί ρετσίνα , κ.α.
 
Βασικό συστατικό για το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι η Αγάπη .
 
Ευχαριστουμε τους Χορηγούς και ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα .
 
*Κατάλληλο για παιδιά


Read More »
Ηγουμενίτσα: Το Γραικοχωριό της Αγάπης και της Προσφοράς Ηγουμενίτσα: Το Γραικοχωριό της Αγάπης και της Προσφοράς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017 Rating: 5

Θεσπρωτία: Οι νικητές στον τοπικό διαγωνισμό EUSO 2018

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017Πραγματοποιήθηκε στο Σάββατο 2/12/2017 ο τοπικός διαγωνισμός για την επιλογή μιας ομάδας που θα μας εκπροσωπήσει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό EUSO 2018, o οποίος για τις ομάδες της Βόρειας Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιανουαρίου 2018.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν δύο ομάδες από το 1ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας και δύο ομάδες από το 2ο ΓΕΛ Ηγουμενίτσας. Πρώτη κατατάχθηκε η ομάδα του 1ου ΓΕΛ, αποτελούμενη από τους μαθητές:
Βένου Χριστιάνα, Μητσιώνη Κωνσταντίνο και Μπρέστα Έλενα.


 
Read More »
Θεσπρωτία: Οι νικητές στον τοπικό διαγωνισμό EUSO 2018 Θεσπρωτία: Οι νικητές στον τοπικό διαγωνισμό EUSO 2018 Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017 Rating: 5

Οι καλαντζήδες της Μουργκάνας Θεσπρωτίας: Μια κοινωνική και επαγγελματική τάξη, που χάθηκε

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017

Το σινάφι των καλαντζήδων (γανωτζήδων) της Μουργκάνας Θεσπρωτίας, που έχει χαθεί, δεν ήταν μόνο επαγγελματικό. 
Οι καλαντζήδες αποτελούσαν μια πρωτότυπη κοινωνική τάξη ταξιδεύοντος βιοτεχνισμού και ξεκίνησα από ορεινά χωριά των Φιλιατών στη Θεσπρωτία, στα ελληνοαλβανικά σύνορα και εξαπλώθηκαν σ' όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. 
Οι πρώτοι καλαντζήδες εμφανίζονται στα μέσα του 18ου αι. στο Μπαμπούρι των Φιλιατών, γι’ αυτό και ονομάστηκε «καλαντζομάνα». 
Από το Μπαμπούρι επεκτάθηκε η καλαντζήδικη τέχνη και σε άλλα χωριά της περιοχής της Μουργκάνας (Τσαμαντά, Πόβλα, Λειά, Λίστα, Γλούστα, Αγίους Πάντες, Ξέχωρο, Φατήρι, Λίμποβο) και σε μικρότερη έκταση στα υπόλοιπα χωριά της επαρχίας Φιλιατών. 
Ηλικιωμένος, που ζει στα Γιάννινα, αναφέρει: "Πριν από πολλά χρόνια επισκεπτόμουν τον μπάρμπα Κώστα για να «γανώσει» τα «χαλκώματα» του σπιτιού – κατσαρόλες, τηγάνια, ταψιά, τεντζερέδες (κακάβια), νταβάδες. 
Ήταν γείτονάς μου τότε ο μπάρμπα-Κώστας, που κατάγονταν από τα χωριά του Καλαμά. 
Πάντοτε «μουτζουρεμένος» απ’ τη δουλειά...". Και προσθέτει: "Ο «γανωτής» θέρμαινε πρώτα τα σκεύη, ώστε να καούν από τις γωνιές τα μαύρα και να φύγει το παλιό καλάϊ. Μετά το κάψιμο γίνονταν με σπόγγο επάλειψη με βιτριόλι (κεζάπι), για να φουσκώσουν τα καμμένα μαύρα και με το πρώτο πλύσιμο και τρίψιμο, με ψιλή άμμο, όλο το σκεύος ήταν πλέον έτοιμο να «γανωθεί». 
Ετοίμαζε από νωρίς υδροχλωρικό οξύ (κεζάπι) μέσα σε γυάλινο μπωλ – ποσότητα ανάλογη με το σκεύος (που ήταν για «γάνωμα») – και με το ψαλίδι έκοβε τσίγγο (ψευδάργυρο) και τον έριχνε μέσα στο μπωλ. 
Ο τσίγγος έβραζε μέσα στο κεζάπι και έλιωνε. 
Τότε το κεζάπι δεν είχε εκείνη τη «σπιρτάδα», και μ’ αυτό έκανε την τελευταία επάλειψη στο σκεύος. Μετά έπιανε το σκεύος με το ξυλάβ και το έβαζε στη φωτιά. 
Με το μαχάνι (το φυσερό), παράλληλα, υποδαύλιζε τη φωτιά. 
Έβγαιναν τότε χρώματα κόκκινα, κίτρινα, πράσινα, πορτοκαλιά, χρυσαφένια, ασημένια, πύρινες γλώσσες στο κενό, ιδίως όταν έπεφτε το νησατίρ, πάνω στη φωτιά την ώρα της δουλειάς. 
Δίπλα από τη φωτιά είχε το ταψί και εκεί μέσα έριχνε τα ψήγματα που περίσσευαν από το καλάϊ, για να επαναχρησιμοποιηθούν.
Όταν τελείωνε το «γάνωμα» και κρύωνε το σκεύος, «έστριβε» με το σπόγγο κάτω τον πάτο του, δημιουργώντας αστράκια ασημένια. Τότε τα σκεύη έλαμπαν… Τώρα όλα αυτά «έφυγαν» μαζί με τους τεχνίτες «γανωτές», τους καλαντζήδες…".
Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΚΑΛΑΝΤΖΗΔΩΝ
Τη δική τους, συνθηματική γλώσσα, μιλούσαν οι καλαντζήδες της Μουργκάνας! 
Ο Νικόλαος Νίτσος έστειλε, το 1922, επιστολή στον Μανόλη Τριανταφυλλίδη, όπου διασώζει λέξεις και φράσεις από τη γλώσσα των καλαντζήδων. 
Τις λέξεις και τις φράσεις αυτές, που αποτέλεσαν το γλωσσικό ιδίωμα "αλειφιάτικα", τις χρησιμοποιούσαν για να μην τους καταλαβαίνουν οι άλλοι και να αποφεύγουν τη λογοκρισία της εποχής. 
Η γλώσσα αυτή, που αποτελείται μόνο απο ονόματα, επίθετα και ρήματα, δημιουργήθηκε από ανθρώπους χωρίς, κατά κανόνα, γραμματικές γνώσεις. 
Πήραν λέξεις από την ελληνική γλώσσα και τις απέδωσαν παραλλαγμένα, έτσι ώστε μόνο οι μυημένοι να μπορούν να μπορούν να αντιλαμβάνονται την έννοιά τους (π.χ. βοζιόνω: βλέπω, εννοώ, γνωρίζω, γιαλακοζούμα: ο καφές, γκόταινα: γυναίκα, γκότης: άνδρας, γκοτόπουλο: γιός, παιδί). 


 
Read More »
Οι καλαντζήδες της Μουργκάνας Θεσπρωτίας: Μια κοινωνική και επαγγελματική τάξη, που χάθηκε  Οι καλαντζήδες της Μουργκάνας Θεσπρωτίας: Μια κοινωνική και επαγγελματική τάξη, που χάθηκε Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017 Rating: 5

Ευχαριστήρια επιστολή της Βασιλικής Τσώτου

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017


Θα ηθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του επιμελητηρίου κ. Αλεκο Πασχο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπο μου. 
Ταυτόχρονα θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες συμπολίτες μου που ήρθαν και με στήριξαν με την ψήφο τους και έγιναν αρωγοί στην προσπάθεια μου αυτή. 
Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον στενό οικογενειακό και φιλικό μου κύκλο και ιδιαίτερα τον σύζυγο μου που με στήριξε ηθικά και συναισθηματικά το τελευταίο διάστημα και με οδήγησε στην πρωτιά του τμήματος υπηρεσιών. 
Ευελπιστώ να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης σας.

Με εκτίμηση
Τσώτου Βασιλικη 


 
Read More »
Ευχαριστήρια επιστολή της Βασιλικής Τσώτου Ευχαριστήρια επιστολή της Βασιλικής Τσώτου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 13, 2017 Rating: 5

Σελίδες