Περιφέρεια Ηπείρου: Αναγκαίες αλλά όχι υποχρεωτικές οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λιμανιού Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024

 Περιφέρεια Ηπείρου: Αναγκαίες αλλά όχι υποχρεωτικές οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λιμανιού Ηγουμενίτσας

«Η Περιφέρεια δεν είναι υποχρεωμένη να μετράει τους ρύπους στην περιοχή του λιμένα Ηγουμενίτσας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν πληρείται το πληθυσμιακό κριτήριο του νόμου, κατά τη συζήτηση της ερώτησης της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε περιοχές με πιθανή έκθεση του πληθυσμού σε υψηλότερες συγκεντρώσεις αέριων ρύπων.

Μετά από επικοινωνία της παράταξης με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας και σύμφωνα με τα έγγραφα που χορήγησε η ΟΛΗΓ, προέκυψε ότι ο Οργανισμός δεν διαθέτει δεδομένα που να είναι διαθέσιμα στο κοινό ή ενημερωμένα στοιχεία για τη ρύπανση κατά το 2023, αλλά μόνο για το 2022, ενώ τα διαγράμματα των αέριων ρύπων που χορηγήθηκαν περιλαμβάνουν μόνο μέσες τιμές και όχι για τις ώρες αιχμής της δραστηριότητας του λιμένα, ενώ από τις καταγραφές που υπάρχουν φαίνεται πως οι τιμές για το μονοξείδιο του άνθρακα είναι σταθερά αυξημένες.

Στην ερώτηση του “Κοινού των Ηπειρωτών”, απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες της Π.Ε Θεσπρωτίας για έρευνα αγοράς για την εγκατάσταση μηχανημάτων μέτρησης.

Μάλιστα, ανέφερε, πως, «ενώ τα πλοία είναι υποχρεωμένα όταν προσεγγίζουν το λιμάνι να λειτουργούν με ηλεκτροκίνηση, αυτό δε συμβαίνει με αποτέλεσμα οι καπνοί να αιωρούνται πάνω από το λιμάνι». 

Ο Ιατρικός Σύλλογος, σε έγγραφό του μετά από αίτημα της Περιφερειακής Συμβούλου Παναγιώτας Αγγέλη, η οποία εισηγήθηκε το θέμα, σημειώνει πως  «Οι πολυάριθμες προσεγγίσεις πλοίων στο λιμάνι της πόλης, ιδιαιτέρως τους θερινούς μήνες,  αλλά και τα οχήματα που αυτά μεταφέρουν και διασχίζουν την πόλη λόγω της έλλειψης  περιφερειακής οδού  είναι υπεύθυνα για την εκπομπή βλαβερών μικρό σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης. Όλες οι σύγχρονες μελέτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τόσο την νοσηρότητα όσο και την θνητότητα. Είναι προφανές ότι θεωρούμε ότι η μέτρηση των αερίων ρύπων σε πραγματικό χρόνο στην πόλη της Ηγουμενίτσας είναι απαραίτητη. Ως ιατρική κοινότητα αντιλαμβανόμαστε την χρησιμότητα των μετρήσεων καθώς μέσω έκδοσης  ανακοινώσεων θα γίνονται  συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες κατοίκων της πόλης να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και τις υπαίθριες δραστηριότητες σε ώρες και ημέρες που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα αυξημένη».

Read More »
Περιφέρεια Ηπείρου: Αναγκαίες αλλά όχι υποχρεωτικές οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λιμανιού Ηγουμενίτσας  Περιφέρεια Ηπείρου: Αναγκαίες αλλά όχι υποχρεωτικές οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του λιμανιού Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Δήμος Φιλιατών: Τηλεφωνικές απάτες από δήθεν υπαλλήλους

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Δήμος Φιλιατών: Τηλεφωνικές απάτες από δήθεν υπαλλήλους


Ο Δήμος Φιλιατών εφιστά την προσοχή των πολιτών του, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα εξαπάτησης, με στόχο τη συλλογή τραπεζικών στοιχείων.

Αντλώντας στοιχεία από τη «Διαύγεια», πραγματοποιούνται τηλεφωνικές κλήσεις από υποτιθέμενους υπαλλήλους του Δήμου Φιλιατών, με συγκεκριμένα υπαρκτά ονόματα υπαλλήλων των Οικονομικών Υπηρεσιών, κατά τις οποίες ζητούνται στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών ή γίνονται παραπομπές σε ψευδείς συνδέσμους (link) συνεργαζόμενων τραπεζών, για να τους καταβάλλουν χρήματα.

Ο Δήμος Φιλιατών ενημερώνει τους πολίτες του ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα αναφερόμενα περιστατικά και ότι ουδέποτε υπάλληλός του θα ζητήσει από πολίτες ή συναλλασσόμενους με αυτόν προσωπικούς κωδικούς λογαριασμών τραπέζης. Παρακαλούμε θερμά, όσοι λαμβάνουν αντίστοιχες κλήσεις να επικοινωνούν άμεσα με τις υπηρεσίες του Δήμου μας.

Read More »
Δήμος Φιλιατών: Τηλεφωνικές απάτες από δήθεν υπαλλήλους Δήμος Φιλιατών: Τηλεφωνικές απάτες από δήθεν υπαλλήλους Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

ΤΟΕΒ και αγροκτηνοτροφικός τομέας στην συνάντηση του Δημάρχου Θ. Ντανη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
ΤΟΕΒ και αγροκτηνοτροφικός τομέας στην συνάντηση του Δημάρχου Θ. Ντανη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης


Στις 04/03/2024 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημάρχου κ. Α. Z. Ντάνη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δ. Σταμενίτη στο γραφείο του στην Αθήνα. Στόχος της συνάντησης, ήταν αρχικά η ενημέρωση του Υφυπουργού για το Δήμο Σουλίου και τα προβλήματα του αγροκτηνοτροφικού πληθυσμού του.

Ο Υφυπουργός ήταν εξαιρετικά ενήμερος για την περιοχή αλλά και για τα προβλήματά της και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα θέματα που τέθηκαν.

Συζητήθηκαν, η έλλειψη προσβασιμότητας σε μεγάλο αριθμό αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, καθώς και τα πολύ σημαντικά προβλήματα λειτουργίας των Τ.Ο.Ε.Β. πεδιάδας Παραμυθιάς και Αχέροντα.

Ο Υφυπουργός ενημέρωσε το Δήμαρχο ότι το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν χρηματοδοτικά προγράμματα για αγροτική οδοποιία και ότι θα υποστηρίξει το Δήμο Σουλίου σε σχετικό αίτημα χρηματοδότησης.

Σε σχέση με τα θέματα των Τ.Ο.Ε.Β., ο Υφυπουργός ανέφερε ότι η Κεντρική Διοίκηση πρόκειται να αντιμετωπίσει το θέμα συνολικά (για όλους τους Τ.Ο.Ε.Β. της χώρας) κατά το πως έχει ήδη ανακοινωθεί και πρόκειται να ανακοινωθεί και το προσεχές διάστημα.

Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Ντάνης κατέθεσε αίτημα στον Υφυπουργό για την πλήρη μεταβίβαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων κυριότητας του ακινήτου του Κέντρου Δήμητρα Παραμυθιάς νομού Θεσπρωτίας, στο Δήμο Σουλίου, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησής του για κοινωφελή σκοπό, μέσω εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Ήδη οι συνεργάτες του Δήμου βρίσκονται σε επικοινωνία με στελέχη του Υπουργείου για να διερευνηθούν οι σχετικές δυνατότητες.
Read More »
ΤΟΕΒ και αγροκτηνοτροφικός τομέας στην συνάντηση του Δημάρχου Θ. Ντανη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ΤΟΕΒ και αγροκτηνοτροφικός τομέας στην συνάντηση του Δημάρχου Θ. Ντανη με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Κοινό των Ηπειρωτών: Εκτιμήσεις – Μετρήσεις ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Κοινό των Ηπειρωτών: Εκτιμήσεις – Μετρήσεις ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας


«Εκτιμήσεις – Μετρήσεις ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας», εισήγηση από την Περιφερειακή Παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» – απαντήσεις από την Περιφερειακή Αρχή κατά την 1η Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αναλυτικά:

Σήμερα Τρίτη 5/3/2024, πραγματοποιήθηκε η 1η Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφέρειας Ηπείρου, μια νέα εκ του νόμου διαδικασία ελέγχου των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής. Ένας νέος θεσμός, ο οποίος προάγει το δημόσιο διάλογο, δίνοντας τη δυνατότητα στις παρατάξεις να εισηγούνται θέματα που κατά την κρίση τους δεν έχουν τύχει της δέουσας προσοχής, με τελικό ωφελούμενο το κοινωνικό σύνολο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η Παράταξή μας σε αυτή την 1η Συνεδρίαση, έθεσε το θέμα της εκτίμησης και της μέτρησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας. Ως γνωστόν, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας είναι ένα διεθνές λιμάνι από τα μεγαλύτερα της χώρας, περιαστικό και πλησίον περιοχών Natura, το οποίο εξυπηρετεί ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία, μέσω χιλιάδων προσεγγίσεων πλοίων ανά έτος σε αυτό. Ο φορέας λειτουργίας του (ΟΛΗΓ) προς τιμήν του λαμβάνει αρκετές διεθνείς πιστοποιήσεις για τη λειτουργία του και έχει θέσει σοβαρούς οικολογικούς στόχους για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος στα επόμενα έτη. Η επερχόμενη αύξηση της δραστηριότητάς του σε συνδυασμό με τις νέες οδηγίες από τους παγκόσμιους Οργανισμούς όπως ο Π.Ο.Υ. για εντατικοποίηση των μετρήσεων των αέριων ρύπων και για μείωση των επιτρεπτών ορίων τους, επιβάλλουν την επανεστίαση όλων μας στο μείζον ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.


Οι Περιφέρειες με βάση το νόμο 3852/2010, άρθρο 186 οφείλουν να «μεριμνούν για τη συγκέντρωση των γενικών πληροφοριών για την ποιότητα του περιβάλλοντος και τις ρυπογόνες δραστηριότητες στην περιοχή». Ανά την Ελλάδα, σε όλες τις πόλεις – λιμάνια (όπως η Καβάλα, ο Βόλος, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Χανιά), έχουν εγκατασταθεί μετρητές αέριων ρύπων που συμμετέχουν στο «Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ)» και των οποίων την ευθύνη λειτουργίας έχουν οι Περιφέρειες.

Με βάση τα παραπάνω, η Περιφερειακή Αρχή ερωτήθηκε από την Παράταξή μας αν:

• Έχει συνεργασθεί με το ΥΠΕΝ (σύμφωνα με την ΚΥΑ 14122/549/Ε.103, Άρθρο 6, Παρ.1) για την εκτίμηση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στην περιοχή της πόλης της Ηγουμενίτσας για τους αέριους ρύπους διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του αζώτου και τα οξείδια του αζώτου, σωματίδια (ΑΣ10 και ΑΣ2,5), μόλυβδο, βενζόλιο και μονοξείδιο του άνθρακα και βάσει της ΚΥΑ 174505/607, Παράρτημα ΙΙ για τη μέτρηση του όζοντος σε περιοχές όπου είναι πιθανή η έκθεση του πληθυσμού σε υψηλότερες συγκεντρώσεις.

• Έχει ζητήσει από το ΥΠΕΝ την εγκατάσταση συστήματος συνεχούς και ανοικτής στο ευρύ κοινό πλήρους, αξιόπιστης και ακριβούς καταγραφής και ανάλυσης των ρύπων, συνδεμένες με το «Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ)» το οποίο η ίδια θα λειτουργεί, με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας, ώστε να υφίσταται η δυνατότητα έγκαιρης ενημέρωσης και συστάσεων για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν.

• Έχει προβεί σε οιαδήποτε άλλη ενέργεια που αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι απαντήσεις που λάβαμε από την Περιφερειακή Αρχή είχαν ως εξής:

• Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κύριος Πιτούλης, ανέφερε ότι έχει δώσει ήδη εντολή στα αρμόδια τμήματα να προχωρήσουν σε έρευνα αγοράς των κατάλληλων μηχανημάτων, αναγνωρίζοντας και συμφωνώντας με την εισήγησή μας για την ανάγκη έγκαιρων και έγκυρων μετρήσεων από την Περιφέρεια, αναφέροντας ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε ελέγχους».

• Ο περιφερειάρχης κύριος Καχριμάνης, κατόπιν επικοινωνίας του με το Υπουργείο και με το αρμόδιο τμήμα περιβάλλοντος στην Περιφέρεια, παρουσίασε την άποψη ότι η Περιφέρεια δεν είναι υποχρεωμένη να μετράει τους ρύπους στην περιοχή, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν πληρείται το πληθυσμιακό κριτήριο του νόμου, όπως συμβαίνει στην πόλη των Ιωαννίνων όπου ο μετρητής του ΕΔΠΑΡ είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί. Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι ο ιδιώτης που ανέλαβε τη λειτουργία του λιμανιού είναι υπεύθυνος για τις μετρήσεις, τις οποίες είναι υποχρεωμένος να δίνει προς έλεγχο στα αρμόδια τμήματα της Περιφέρειας.

Κλείνοντας, ευχαριστούμε τον ΟΛΗΓ για την άριστη συνεργασία και την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας για παροχή στοιχείων, αλλά και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας για την επιστημονική του παρέμβαση σε ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας. Μετά και τη σημερινή συνεδρίαση διαφάνηκε ότι σε σοβαρά ζητήματα, με τεκμηριωμένη προσέγγιση και βούληση από όλες τις πλευρές, είναι δυνατόν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Σε κάθε περίπτωση, η Παράταξή μας δεσμεύεται να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Περιφερειακή αρχή στο σοβαρό αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας και ευελπιστούμε ότι δεν θα απαιτηθεί να επανέλθουμε.
Read More »
Κοινό των Ηπειρωτών: Εκτιμήσεις – Μετρήσεις ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας Κοινό των Ηπειρωτών: Εκτιμήσεις – Μετρήσεις ποιότητας του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

ΠΕΔ Ηπείρου: Ανακάλεσε τις αποφάσεις μιας παράνομης συνεδρίασης..

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
ΠΕΔ Ηπείρου: Ανακάλεσε τις αποφάσεις μιας παράνομης συνεδρίασης..


Δυόμισι μήνες μετά την λήψη τους και αφού είχε προηγηθεί μεγάλη ένταση μεταξύ των αυτοδιοικητικών της Ηπείρου, ανακλήθηκαν οι αποφάσεις του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ μεταξύ των οποίων κι αυτές για την πληρωμή τεχνικού συμβούλου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και η προηγούμενη διοίκηση είχε προσπαθήσει τρεις φορές να προχωρήσει στην ανάκληση των αποφάσεων αυτών μετά από έγγραφο της Αποκεντρωμένης όμως η σύγκληση του συμβουλίου δεν είχε καταστεί εφικτή αφού δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που μετείχαν έλαμπαν δια της απουσίας τους!

Στην πρώτη συνεδρίαση του νέου πλέον Διοικητικού Συμβουλίου το θέμα επανήλθε και κάτω από την πίεση που έχει δημιουργήσει το γεγονός ότι η ΠΕΔ δεν έχει εγκεκριμένο προυπολογισμό.

«Δεν θα ήθελα να ξεκινήσουμε με αυτό το θέμα αλλά πρέπει να το κάνουμε καθώς είμαστε αντιμέτωποι με κινδύνους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής.

Η τελευταία συνεδρίαση για το 2023 του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ παρουσίασε σοβαρά προβλήματα νομιμότητας τα οποία προήλθαν από την συμμετοχή του Γιάννη Γόγολου που είχε απολέσει την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου.

«Ανεξάρτητα από το έγγραφο της Αποκεντρωμένης πρέπει να δούμε το θέμα με ειλικρίνεια. Όντως ο Γιάννης Γόγολος είχε παραιτηθεί από το καλοκαίρι και κακώς συμμετείχε στη συνεδρίαση» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Νταής.

Πρόταση του ίδιου ήταν να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις της συγκεκριμένης συνεδρίασης και σταδιακά να επανέλθουν προς συζήτηση.

Ακολούθησε η κατάθεση διάφορων απόψεων από μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και μία έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην Προέδρου Χρήστου Ντακαλέτση και του Δημάρχου Πωγωνίου Κώστα Καψάλη.

Αρχικά ο πρώην πρόεδρος της ΠΕΔ ο οποίος είχε διαφωνήσει κάθετα με τις αποφάσεις για την πληρωμή μελετών σε τεχνικό σύμβουλο που η σύμβασή του έχει λήξει από το 2012 είπε ότι επιχείρησε τρεις φορές την ανάκλησή τους χωρίς αποτέλεσμα και συμπλήρωσε ότι έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για τις αποφάσεις που αφορούν στην πληρωμή μελετών και προγραμματικές συμβάσεις που έληξαν προ δεκαετίας.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης από την πλευρά του υποστήριξε ότι ο Γιάννης Γόγολος κλήθηκε νομότυπα στην συνεδρίαση ενώ μίλησε για μεθόδευση από τον πρώην πρόεδρο της ΠΕΔ ώστε να μην προχωρήσει η υλοποίηση των συγκεκριμένων αποφάσεων.

«Είχε υποχρέωση η διοίκηση να υλοποιήσει τις αποφάσεις. Οι μεθοδεύσεις γινόταν για να μην προχωρήσει η υλοποίησή τους. Τώρα το πρόγραμμα «Θησέας» έληξε.. Κάποιοι ήθελαν αυτό ακριβώς, να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες» ανέφερε ο κ. Καψάλης.

«Μεθοδεύσαμε εμείς την μη υλοποίηση των αποφάσεων ή κάποιοι άλλοι μεθόδευσαν την λήψή τους…» απάντησε ο πρώην Πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Δωδώνης.

Μετά από εκτενή διάλογο μεταξύ των αυτοδιοικητικών έγινε το αυτονόητο.. Το Διοικητικό Συμβούλιο ανακάλεσε τις αποφάσεις, μεταξύ αυτών και εκείνη για την καταβολή ποσού περίπου 2,5 εκατομμυρίων σε τεχνικό σύμβουλο και σταδιακά θα επαναφέρει όλα τα θέματα προς λήψη νέων.

Σε κάθε περίπτωση θα έχει ενδιαφέρον αν επανέλθουν οι περίφημες μελέτες που ταλαιπωρούν την περιοχή από την εποχή του «Θησέα» δηλαδή προ του 2010.

Πηγή epiruspost.gr 
Read More »
ΠΕΔ Ηπείρου: Ανακάλεσε τις αποφάσεις μιας παράνομης συνεδρίασης.. ΠΕΔ Ηπείρου: Ανακάλεσε τις αποφάσεις μιας παράνομης συνεδρίασης.. Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Βασίλης Γιόγιακας για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας: ενισχύονται τα δημόσια πανεπιστήμια, αυστηροί κανόνες για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Βασίλης Γιόγιακας για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας: ενισχύονται τα δημόσια πανεπιστήμια, αυστηροί κανόνες για τα ιδιωτικά ΑΕΙ


Με το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση ενισχύονται τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας, καθώς αυτά αφορά το 85% των άρθρων, τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας σημείωσε ότι οι 170 και πλέον διατάξεις διαψεύδουν την κριτική ότι η Κυβέρνηση στοχεύει να αποδυναμώσει τα δημόσια πανεπιστήμια ενώ ο ισχυρός ελεγκτικός και εποπτικός ρόλος του Κράτους, ως εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος, διασφαλίζει την ποιότητα και την επάρκεια του διδακτικού και ερευνητικού έργου των μη κερδοσκοπικών, ιδιωτικών ΑΕΙ.

Σε ό,τι αφορά την κριτική περί αντισυνταγματικότητας, ο κ. Γιόγιακας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να απαξιώνεται η επιστημονική άποψη ότι η εγκατάσταση και λειτουργία των μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών ΑΕΙ είναι συμβατή με το Σύνταγμα, ούτε να αγνοούνται όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες και επηρεάζουν την ερμηνεία του Συντάγματος. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας ζήτησε επίσης από τον Υπουργό Παιδείας να ενισχυθούν τα οικονομικά κίνητρα για την εγκατάσταση ιδιωτικών ΑΕΙ σε περιοχές εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.
 
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Βασίλη Γιόγιακα:

Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είδαμε στη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου τους διαφωνούντες να καταφεύγουν σε μια διπλή τακτική:

Από τη μία υποβάθμισαν – κάποιοι μάλιστα αποσιώπησαν – το 85% των διατάξεων του νομοσχεδίου, οι οποίες αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Από την άλλη, «έπαιξαν το χαρτί» της αντισυνταγματικότητας των διατάξεων για τα μη κερδοσκοπικά, ιδιωτικά ΑΕΙ.

Ήταν μια τακτική μάλλον αναμενόμενη, όσο και βολική.

Γιατί οι δεκάδες διατάξεις για τα δημόσια πανεπιστήμια έρχονται να διαψεύσουν την κριτική ότι η Κυβέρνηση στοχεύει να τα αποδυναμώσει, προς όφελος ανεξέλεγκτων ιδιωτικών συμφερόντων.

Γιατί το κύριο μήνυμα που στέλνει το νομοσχέδιο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι το αντίθετο, είναι η ενίσχυση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Δεν είναι άραγε υπέρ της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης ότι επεκτείνεται, αναβαθμίζεται και αυτονομείται ακόμα περισσότερο ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο όπως το Δημοκρίτειο;

Ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο οργανώνεται στα πρότυπα των άλλων δημόσιων πανεπιστημίων;

Δεν είναι υπέρ της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης ότι ενισχύεται η αυτονομία και η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ;

Ότι δίνονται περισσότερες δυνατότητες για να επιδιώξουν την εξωστρέφεια, τη διεθνή δικτύωση και την απήχησή τους σε εκτός Ελλάδας φοιτητικά κοινά;

Ότι διευκολύνεται η διαχείριση των οικονομικών πόρων για την ερευνητική τους δραστηριότητα;

Δεν είναι υπέρ των δημόσιων ΑΕΙ ότι επιβραβεύεται με ισχυρότερα οικονομικά κίνητρα η ποιότητα του έργου τους και η επιδίωξη της αριστείας;

Ότι διευκολύνεται η δικτύωσή τους με την αγορά και με φορείς που προάγουν την εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία;

Ακόμη, είναι λογικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι να καταλογίζεται στην Κυβέρνηση πρόθεση να αποδυναμώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, όταν από το 2019 ως το 2023 η χρηματοδότηση για τις λειτουργικές ανάγκες των ΑΕΙ αυξήθηκε κατά 45%;

Όταν έχουν δεσμευθεί 750 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ;

Όταν άλλα 700 εκατομμύρια ευρώ θα πάνε μέσω ΣΔΙΤ σε κατασκευή και συντήρηση φοιτητικών εστιών, ώστε να διπλασιαστούν οι 11.000 κλίνες που υπάρχουν σήμερα;

Που είναι, λοιπόν, η πρόθεση να απαξιωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο;

Και επίσης, από πού προκύπτει ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση τάχα μου παραδίδεται βορά στα ανεξέλεγκτα ιδιωτικά συμφέροντα;

Αφού, το Κράτος, μέσα από το Υπουργείο Παιδείας, την αρμόδια Αρχή και τον ΔΟΑΤΑΠ, διατηρεί ισχυρό ελεγκτικό και εποπτικό ρόλο.

Με αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση άδειας, ελάχιστες προδιαγραφές υποδομών, προσωπικού και εξοπλισμού, διαδικασίες και πρότυπα ποιότητας για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και την αξιολόγηση των ακαδημαϊκών επιδόσεων των μη κερδοσκοπικών Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Το Κράτος, δηλαδή, έχει ρόλο εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος, διασφαλίζοντας την ποιότητα και την επάρκεια του διδακτικού και ερευνητικού έργου τους.

Επομένως, κυρίες και κύριο συνάδελφοι, με το νομοσχέδιο αυτό στηρίζεται η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση με δεκάδες ρυθμίσεις, που μάλιστα προέρχονται από τη ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ενώ η ιδιωτική πρωτοβουλία υπάγεται σε απαιτητικούς κανόνες αξιολόγησης και ελέγχου από το ελληνικό Δημόσιο.

Η δεύτερη τακτική των διαφωνούντων έχει να κάνει με τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας.

Προσωπικά μου έκανε εντύπωση η βεβαιότητα με την οποία συνάδελφοι που ούτε είναι ειδικοί, ούτε υπηρετούν τη νομική επιστήμη – όπως και εγώ άλλωστε – υποστήριξαν τόσο κατηγορηματικά την αντισυνταγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν μπορούμε να απαξιώνουμε μια αντίθετη επιστημονική άποψη με τέτοια ευκολία, τόσο απόλυτα, πόσο μάλλον όταν δεν είμαστε ειδικοί.

Καταλογίζοντας μάλιστα πολιτική σκοπιμότητα σε επιστήμονες που έχουν αναγνωρισμένη και καταξιωμένη πορεία στον ακαδημαϊκό στίβο ως συνταγματολόγοι.

Μου έκανε επίσης εντύπωση ότι οι διαφωνούντες επιμένουν να αγνοούν όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες και επηρεάζουν την ερμηνεία του άρθρου 16 του Συντάγματος:

από την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού Δικαίου και τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, μέχρι την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Δεν είδαμε κάποια πειστική απάντηση της αντιπολίτευσης σε αυτό, είδαμε μόνο μια στάση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «συνταγματικός αναχρονισμός»…

Κοντά σε αυτόν υπάρχει και ένας «συνταγματικός στρουθοκαμηλισμός», για να δανειστώ τον όρο του καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη.

Κάποιοι εντόπισαν τώρα ότι παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος, κλείνοντας τα μάτια σε μια άλλη πραγματικότητα:

Αυτή των ιδιωτικών κολλεγίων, τα οποία δίνουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις πτυχία με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα, δηλαδή το εφόδιο στην αγορά εργασίας που - ας μην κρυβόμαστε - ενδιαφέρει τους περισσότερους φοιτητές.

Και μάλιστα χωρίς να ισχύουν γι’ αυτά οι εξαντλητικές διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης που προβλέπονται για τα μη κερδοσκοπικά ιδιωτικά ΑΕΙ.

Από σεβασμό στο χρόνο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα αναφερθώ σε άλλα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, που ακούστηκαν και είναι, θεωρώ, είτε παραπλανητικά, είτε άσχετα με την λειτουργία των μη κερδοσκοπικών ιδιωτικών ΑΕΙ…

Επιτρέψτε μου, κύριε Υπουργέ, να θίξω μόνο ένα θέμα:

Είναι καλοδεχούμενα τα οικονομικά κίνητρα που προβλέπονται για τα ιδιωτικά ΑΕΙ που θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Θεωρώ ότι, μέσω των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, μπορείτε να ενισχύσετε τα κίνητρα για χωροθέτηση στην περιφέρεια, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη πώς κατανέμονται και τι αντικείμενα έχουν τα υφιστάμενα δημόσια περιφερειακά ΑΕΙ.

Κλείνοντας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι μια γόνιμη συζήτηση για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας πρέπει να αφορά συγκεκριμένα θέματα.

Όπως η ποιότητα και η αξία των πτυχίων που παίρνουν τα παιδιά μας, ανεξάρτητα από αν το πανεπιστήμιο είναι δημόσιο ή ιδιωτικό.

Όπως είναι η μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία των δημοσίων πανεπιστημίων ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

Όπως είναι η δυνατότητα των ταλαντούχων και επιμελών παιδιών να σπουδάσουν, ακόμα και όταν προέρχονται από φτωχές οικογένειες.

Αυτή η συζήτηση απασχολεί την Κυβέρνηση.

Και σε αυτή τη συζήτηση καλείται η αντιπολίτευση να συμβάλει με δημιουργικές προτάσεις, αντί να δίνει μάχες οπισθοφυλακής.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΕΔΩ
Read More »
Βασίλης Γιόγιακας για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας: ενισχύονται τα δημόσια πανεπιστήμια, αυστηροί κανόνες για τα ιδιωτικά ΑΕΙ Βασίλης Γιόγιακας για το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας: ενισχύονται τα δημόσια πανεπιστήμια, αυστηροί κανόνες για τα ιδιωτικά ΑΕΙ Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

«Έφυγε» ο Δήμος Μούτσης

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
«Έφυγε» ο Δήμος Μούτσης


Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης, τραγουδοποιός και πιανίστας Δήμος Μούτσης, σε ηλικία 86 ετών.

Έχει γράψει μουσική για σπουδαία τραγούδια, όπως «Μην μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Πειραιώτισσα», «Σ΄ έβλεπα στα μάτια», «Αύριο πάλι», «Με ένα παράπονο», ενώ τα τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει καλλιτέχνες όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Μανώλης Μητσιάς, η Δήμητρα Γαλάνη, πολλοί άλλοι, και φυσικά ο ίδιος.

Επίσης είχε μελοποιήσει ποίηση και είχε ενορχηστρώσει έργα άλλων δημιουργών.

Ποιος ήταν ο Δήμος Μούτσης

Ο Δήμος Μούτσης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1938 και άρχισε να σπουδάζει στο Ωδείο Αθηνών από την ηλικία των 7 ετών. Σε ηλικία 20 – 21 ετών τελείωσε τις μουσικές του σπουδές κερδίζοντας και το πρώτο βραβείο ως σολίστ στο βιολί. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1960 γνώρισε τον Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι.

Το 1967 άρχισε ο Νίκος Γκάτσος να του δίνει στίχους του. Το πρώτο τραγούδι του Δήμου Μούτση ήταν το «Βρέχει ο Θεός» με ερμηνευτή τον Σταμάτη Κόκοτα. Η συνεργασία Γκάτσου και Μούτση συνεχίστηκε με τραγούδια όπως «Μην μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Πειραιώτισσα» με τον ίδιο ερμηνευτή, «Σ΄ έβλεπα στα μάτια» με τη Βίκυ Μοσχολιού. Το 1969 με το «Αύριο πάλι» με ερμηνευτή τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, «Με ένα παράπονο» με τον Μπιθικώτση αλλά και τον πρωτοεμφανιζόμενο Μανώλη Μητσιά.Το 1970 ανέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις στον Μούτση, τη φροντίδα της ενορχήστρωσης και της μουσικής διεύθυνσης των τραγουδιών του στον δίσκο «Επιστροφή». Όλα σε στίχους Νίκου Γκάτσου και με ερμηνευτές τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και την πρωτοεμφανιζόμενη τότε Δήμητρα Γαλάνη. Στον δίσκο αυτό συμπεριλήφθηκαν τα τραγούδια του Χατζιδάκι «Μίλησε μου», «Φιλντισένιο καραβάκι», «Η πίκρα σήμερα», με ενορχηστρώσεις του Μούτση. Την ίδια εποχή ο Μούτσης συνεχίζει να γράφει επιτυχίες όπως το «Αυτά τα χέρια» (στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου) και το «Στην Ελευσίνα μια φορά» (στίχοι Βασίλη Ανδρεόπουλου) με τον Μανώλη Μητσιά.Δήμος Μούτσης – Δήμητρα Γαλάνη – Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Μεγάλος σταθμός στην πορεία του ήταν ο «Άγιος Φεβρουάριος», που ηχογραφήθηκε στα τέλη του 1971 και κυκλοφόρησε αρχές του 1972. Στους στίχους ο Μάνος Ελευθερίου και ερμηνευτές οι Δημήτρης Μητροπάνος και Πετρή Σαλπέα. Ένα πολύ σημαντικό έργο που σφραγίζει όλη την πρώτη αυτή περίοδο, ανοίγοντας μάλιστα με αυτό το έργο, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, καινούργιους δρόμους στην ελληνική δισκογραφία. Στον δίσκο «Άγιος Φεβρουάριος» εκτός από το ομώνυμο τραγούδι θα ακούσουμε κι άλλα μεγάλα τραγούδια όπως: «Κι αν φταίει κανείς», «Το σπίτι στην ανηφοριά», «Η σούστα πήγαινε μπροστά», «Άλλος για Χίο τράβηξε» και άλλα.

Ακολούθησε το 1972 ο «Συνοικισμός Α» με στίχους Γιάννη Λογοθέτη (που είχε και το ψευδώνυμο Γιάννης Μιχαηλίδης) αλλά και Γκάτσου, Ελευθερίου και Βαρβάρας Τσιμπούλη. Ερμηνευτές ήταν οι Αντώνης Καλογιάννης και Βίκυ Μοσχολιού, με τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως τα «Άσπρα, κόκκινα, κίτρινα, μπλε», «Έτσι είν’ η ζωή» με τη Βίκυ Μοσχολιού, «Στο παράθυρο αγναντεύοντας» με τον Καλογιάννη, το λαϊκό ορχηστρικό «Ο χορός της λεβεντιάς» κλπ. Το 1973 κυκλοφορούν οι «Στροφές», άλλη μια λαϊκή και συνάμα πολύ μελωδική δίσκογραφική δουλειά του Δήμου Μούτση. Με μόνη ερμηνεύτρια την Βίκυ Μοσχολιού και στίχους Πυθαγόρα, Λογοθέτη, Ελευθερίου, αλλά και Γκάτσου. Εκεί θα ακούσουμε επιτυχίες όπως: «Αγκαλιά και πλάι πλάι», «Και γεια χαρά», «Μια βραδιά στη Λάρισα», «Εγώ είμ’ εγώ» και το ατμοσφαιρικό «Στους μπαξέδες» που είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Μάρκου Βαμβακάρη.Δήμος Μούτσης – Βίκυ Μοσχολιού

Το 1974 στη μεταπολίτευση, έρχονται οι «Μαρτυρίες», που περιλάμβανε τα τραγούδια του Μούτση που είχε κόψει η λογοκρισία της χούντας σε στίχους Μάνου Ελευθερίου, Γιάννη Λογοθέτη, Γιώργου Χρονά, Βαρβάρας Τσιμπούλη και του ίδιου του συνθέτη και τραγουδιστές το Μανώλη Μητσιά, τη Βασιλική Λαβίνα, σε μια από τις πρώτες δισκογραφικές της συμμετοχές και τον Χρήστο Λεττονό.

Το 1975 κυκλοφορεί την «Τετραλογία», ένας πρωτοποριακός κύκλος μελοποιημένης ποίησης βασισμένος σε ποιήματα των Κ.Π. Καβάφη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιώργου Σεφέρη και Γιάννη Ρίτσου, με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά, τον Χρήστο Λεττονό και με την πρωτοεμφανιζόμενη τραγουδίστρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Ακολούθησε το 1976 η «Εργατική συμφωνία», μουσική από το θεατρικό έργο του Γιώργου Σκούρτη «Απεργία». Το 1979 κυκλοφορεί το «Δρομολόγιο» πάνω σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και με την ερμηνεία του Μανώλη Μητσιά. Στο «Δρομολόγιο» θα ακούσουμε κομμάτια όπως «Σαν τον Τσε Γκεβάρα», «Μακρυνή της αγάπης ώρα», «Ελλάδα Ελλάδα», «Στ΄ Αγιον Όρος» κλπ.

Το 1981 κυκλοφόρησε το «Φράγμα» σε στίχους Κώστα Τριπολίτη. Με τραγούδια όπως: «Δε λες κουβέντα», «Delenda est (Ερηνούλα μου)», «Γράμμα από τη λεγεώνα των ξένων», «Νταλίκα» κλπ. Τα λαϊκά τραγούδια του δίσκου τραγουδήθηκαν από την μεγάλη ρεμπέτισσα Σωτηρία Μπέλου με τον Δήμο Μούτση να τραγουδάει μόνο το ρεφρέν από το πασίγνωστο «Δε λες κουβέντα». Οι ηλεκτρικές μπαλάντες του δίσκου τραγουδήθηκαν από τον ίδιο τον συνθέτη. Στην ίδια δουλειά επίσης ο Δήμος Μούτσης τραγούδησε μαζί με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη το «Κουβεντούλες με τον Φρόιντ».

Το 1983 με το «Ενέχυρο» εγκαινιάζει την μοναχική πορεία. Το 1987 ακολουθεί το «Να!» που περιέχει και τα πολύ γνωστά του τραγούδια «Το όνειρο» και το «Μια φυσαρμόνικα που κλαίει». Το 1990 «Ταξιδιώτης του παντός» με τη Νανά Μούσχουρη, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος δίσκος που έγραψε για άλλο τραγουδιστή πλην του ιδίου. Το 1994 επέστρεψε με το «Για Πούλημα Λοιπόν!» πάλι με στίχους και ερμηνεία δική του.

Το 1999 ο Δήμος Μούτσης συνεργάστηκε ξανά με τον Δημήτρη Μητροπάνο και την Δήμητρα Γαλάνη σε μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο στην οποία τραγούδησαν μαζί παλαιότερες και νεότερες επιτυχίες του μεγάλου δημιουργού. Μια πολυαναμενόμενη δουλειά του με ερμηνεύτρια τη Χαρούλα Αλεξίου δεν έχει κυκλοφορήσει ποτέ!

Στις ευρωεκλογές του 2019 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΜέΡΑ25. Ο ίδιος κομματικός σχηματισμός ανέστειλε την κομματική ιδιότητα του Μούτση λόγω κατηγοριών που τον βάραιναν.
Read More »
«Έφυγε» ο Δήμος Μούτσης «Έφυγε» ο Δήμος Μούτσης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο


Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θάνατοι παγκοσμίως κάθε χρόνο οφείλονται στην βραχυπρόθεσμη έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health». Η ανατολική Ασία αναφέρει περισσότερους από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως, ενώ η Ευρώπη καταγράφει το 12% των θανάτων.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου Monash στην Αυστραλία εξέτασε τα επίπεδα ρύπανσης των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5 και τη θνησιμότητα σε περισσότερες από 13.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλο τον κόσμο κατά τις δύο δεκαετίες ως το 2019.

Όπως διαπιστώθηκε, ακόμα και η έκθεση για λίγες ώρες έως και λίγες ημέρες στη ρύπανση έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο παγκοσμίως. Περισσότερο από το ένα πέμπτο των θανάτων συμβαίνει σε αστικές περιοχές.

Στην Ασία αντιστοιχεί περίπου το 65,2% της παγκόσμιας θνησιμότητας, στην Αφρική το 17%, στην Ευρώπη το 12,1%, στην Αμερική το 5,6% και στην Ωκεανία το 0,1%.

Η επιβάρυνση ήταν υψηλότερη στις πολυπληθείς, ιδιαίτερα μολυσμένες περιοχές της ανατολικής Ασίας, της νότιας Ασίας και της δυτικής Αφρικής. Στις περισσότερες περιοχές της Αυστραλίας σημειώθηκε μικρή μείωση του αριθμού των αποδιδόμενων θανάτων, αλλά το ποσοστό αυξήθηκε από 0,54% το 2000 σε 0,76% το 2019, που ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από οποιαδήποτε άλλη υποπεριοχή. Ένας πιθανός λόγος, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα μπορούσε να είναι η αυξανόμενη συχνότητα και κλίμακα ακραίων καιρικών φαινομένων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως οι πυρκαγιές του 2019.
Read More »
Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Βορίδης: Βέτο από την Ελλάδα για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ μετά την καταδίκη Μπελέρη

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Βορίδης: Βέτο από την Ελλάδα για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ μετά την καταδίκη ΜπελέρηΟ υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης μιλώντας στον τηλεοπτικό του Open, το πρωί της Τετάρτης (6/3) ανέφερε πως μετά την καταδίκη του Φρέντι Μπελέρη, η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει βέτο για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προανήγγειλε πως η απόφαση για τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας οδηγεί την Ελλάδα στην άσκηση βέτο στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ».

«Ήταν μια δίκη παρωδία», τόνισε σε δήλωσή του ο Φρέντι Μπελέρης και εξήγησε ότι: «Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με «διορισμένη» δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης».
Read More »
Βορίδης: Βέτο από την Ελλάδα για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ μετά την καταδίκη Μπελέρη Βορίδης: Βέτο από την Ελλάδα για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ μετά την καταδίκη Μπελέρη Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό από τον κόμβο Ηγουμενίτσας μέχρι τον κόμβο Σελλών – Τύριας

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό από τον κόμβο Ηγουμενίτσας μέχρι τον κόμβο Σελλών – Τύριας


«Περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας, από Ανισόπεδο Κόμβο Ηγουμενίτσας (01) μέχρι Ανισόπεδο Κόμβο Σελλών – Τύριας (03), για την εκτέλεση εργασιών στα πλαίσια συντήρησης της Εγνατίας Οδού».

Α. Κατά την εκτέλεση εργασιών στα πλαίσια συντήρησης της Εγνατίας Οδού, από Ανισόπεδο Κόμβο Ηγουμενίτσας (01) μέχρι Ανισόπεδο Κόμβο Σελλών – Τύριας (03), όπως αυτές αποτυπώνονται στον κατωτέρω πίνακα:

1- Εγκατάσταση σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας – Σήραγγα Νεοχωρίου, αριστερός κλάδος 24 + 000 χλμ – 08/03/2024 και με την εγκεκριμένη μελέτη, να εφαρμοσθούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

i. Να διακόπτεται τμηματικά, ανάλογα με το σημείο εκτέλεσης των εργασιών, η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην αριστερή ή στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας ή στη Λ.Ε.Α. του ενός κάθε φορά ρεύματος πορείας, σύμφωνα με τα συνημμένα στο ανωτέρω (δ) σχετικό, έγγραφα – σχεδιαγράμματα.

ii. Η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται από την ελεύθερη κάθε φορά λωρίδα κυκλοφορίας του ίδιου ρεύματος πορείας.Σε καμία περίπτωση να μη διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το πλάτος της οδού.

iii. Οι εκτελούμενες εργασίες να εκτελούνται μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, να είναι ολιγόωρες και κατά τις νυχτερινές ώρες να απομακρύνεται η εργοταξιακή σήμανση και η οδός να αποκαθίσταται πλήρως και να παραδίδεται στην κυκλοφορία, απόλυτα καθαρή από φερτές και ξένες ύλες.

Β. Το μέγιστο κάθε φορά των εργασιών να καθορίζεται σε συνεννόηση με Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας, ανάλογα με την περίπτωση του οδικού δικτύου και τις επικρατούσες συνθήκες και να γνωστοποιείται εγγράφως στην Υπηρεσία μας μαζί με τις ακριβείς ημερομηνίες εκτέλεσης των εργασιών.

Γ. Οι εργασίες να διαρκέσουν έως την 08/03/2024.

Σε κάθε περίπτωση οι εργασίες να εκτελούνται ΜΟΝΟ μετά από προηγούμενη Σ υ ν ε ν ν ό η σ η και Έ γ κ ρ ι σ η από το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στην κυκλοφορία, συνεπεία ιδιαιτεροτήτων ή εκτάκτων γεγονότων (έκτακτες εκδηλώσεις, δυσμενείς καιρικές συνθήκες κ.λπ.).

Δ. Με μέριμνα και ευθύνη του εργολήπτη του έργου και των εκτελούντων εν γένει τις εργασίες: i. Να γίνεται κάθε φορά η απαραίτητη και προβλεπόμενη σήμανση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2696/1999 «Περί κυρώσεως του Κ.Ο.Κ.», όπως τροποποιήθηκε με το Ν.3542/07 «Τροποποιήσεις διατάξεων του Κ.Ο.Κ.», της υπ’ αριθ. ΔΜΕΟ/Ο/613 (ΦΕΚ 905 Β ́ / 20-5-2011) Απόφασης Υφυπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ, και σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή σήμανσης – μελέτη εξασφάλισης της κυκλοφορίας που μας υποβλήθηκε, για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την έγκαιρη ενημέρωση των οδηγών, ιδιαίτερα στα σημεία εκτέλεσης των εργασιών.

ii. Μετά το πέρας των εργασιών να απομακρύνεται η εργοταξιακή σήμανση και η οδός να αποκαθίσταται πλήρως και να παραδίδεται στην κυκλοφορία απόλυτα καθαρή από φερτές και ξένες ύλες.

iii. Να ενημερώνονται κάθε φορά εγγράφως η Υπηρεσία μας (FAX: 26650 22329), το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας (FAX: 26650 22196) και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας (FAX: 26650 23203) για τα ακριβή σημεία εκτέλεσης και τις ακριβείς ημερομηνίες έναρξης των εργασιών, τουλάχιστον 24 ώρες πριν την έναρξη αυτών.

Ε. Εξουσιοδοτούμε το Τμήμα Τροχαίας Ηγουμενίτσας, για τη λήψη πρόσθετων μέτρων κυκλοφοριακής τεχνικής, εφόσον απαιτηθεί.
Read More »
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό από τον κόμβο Ηγουμενίτσας μέχρι τον κόμβο Σελλών – Τύριας Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό από τον κόμβο Ηγουμενίτσας μέχρι τον κόμβο Σελλών – Τύριας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Ο Βασίλης Γιόγιακας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Ο Βασίλης Γιόγιακας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

Στην 62η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου που έγινε στα Σκόπια στις 5 Μαρτίου παρευρέθηκε ο Βασίλης Γιόγιακας ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων.

 Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας, με την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα τους νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια από το ελληνικό Κοινοβούλιο με σκοπό την κατάρτιση, τη δια βίου μάθηση και την επαγγελματική εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Γιόγιακας συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Βουλής της γειτονικής χώρας, Γιόβαν Μίτρεσκι.


Read More »
Ο Βασίλης Γιόγιακας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου Ο Βασίλης Γιόγιακας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Σύλληψη φυγόποινου

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Σύλληψη φυγόποινουΣυνελήφθη χθες (5-3-2024) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, με ποινή φυλάκισης (7) μηνών για «κλοπή».
Read More »
Σύλληψη φυγόποινου Σύλληψη φυγόποινου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Φύλων : Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Φύλων : Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε να τιμάται στις 8 Μαρτίου από την Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε το 1977, για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα Ίσα δικαιώματα.

Αναλογιζόμαστε τους αγώνες όλων των γυναικών από τον 19ο αι και στην συνέχεια για την απόκτηση των ίσων δικαιωμάτων τους, στην κοινωνία σε όλους τους τομείς, στην εκπαίδευση, στην επιστήμη, στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, συμμετοχή στην ενασχόληση με τα κοινά, ανέλιξη σε θέσεις ευθύνης, ενασχόληση με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες η σωστή αξιοποίηση των οποίων, μόνο κέρδος και πρόοδο μπορούν να φέρουν. 

Καλούνται οι γυναίκες μέσα από τους πολλαπλούς ρόλους τους ως σύζυγοι, μητέρες και εργαζόμενες καθημερινά να αποδεικνύουν πως και θέλουν και μπορούν να τα καταφέρουν παντού, και το αποδεικνύουν.

Σε όλη την διάρκεια των αγώνων τους και δυστυχώς ακόμη και σήμερα συναντούν αντιξοότητες όπως τον μη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματά τους, την εκμετάλλευση τους, την στέρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας . Τα αποτρόπαια φαινόμενα βίας κατά των γυναικών, κάθε μορφής βίας λεκτική, ψυχολογική, σωματική, ενδοοικογενειακή, εργασιακή είναι αδίκημα και χρήζουν τιμωρίας. Η βία δυστυχώς δεν γνωρίζει κοινωνικό ή μορφωτικό επίπεδο.

Παρακολουθούμε με ανησυχία και θλίψη τα τελευταία τρία (3) χρόνια το φαινόμενο των γυναικοκτονιών. Πρέπει οι γυναίκες να σπάσουν την σιωπή και να καταγγέλλουν άσχημες ή κακοποιητικές συμπεριφορές.

Οι προσπάθειες όλων Κυβερνήσεων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ κα Β’ βαθμού, Γυναικείων οργανώσεων, λοιπών φορέων και συλλόγων να συγκλίνουν για τον περιορισμό και την εξάλειψη των φαινόμενων βίας και της στέρησης της ελευθερίας των γυναικών.

Ως Π.ΕΠ.ΙΣ των Φύλων της Περιφέρειας Ηπείρου με το Αυτοτελές γραφείο Ισότητας που συστήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου, τα μέλη που απαρτίζουν την επιτροπή μας, Πανεπιστήμιο, Εκπαίδευση, Δικηγορικός Σύλλογος, Γυναικείες οργανώσεις κ.α προσπαθούμε δυνατά σε συνεργασία και με τις Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας των Δήμων της Ηπείρου αλλά και με το αρμόδιο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, την Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, τα Συμβουλευτικά κέντρα να συμβάλλουμε στον περιορισμό των φαινομένων βίας.

Στόχος όλων πρέπει να είναι ένα περιβάλλον ασφαλές και ευνομούμενο όπου όλοι οι πολίτες άνδρες, γυναίκες και παιδιά να ζούνε χωρίς φόβο και χωρίς αποκλεισμούς, αναπτύσσοντας τις ικανότητες και τα χαρίσματα ο καθένας και η καθεμία οδηγούμενοι στην πρόοδο και την ευημερία.

Παναγιώτα (Γιούλα) Μητροκώστα
Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος
Πρόεδρος της Περιφερειακής
Επιτροπής Ισότητας των Φύλων

Read More »
Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Φύλων : Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας Φύλων : Για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Φεβρουάριο 2024 στην Ήπειρο

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Φεβρουάριο 2024 στην Ήπειρο


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας, δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για το Φεβρουάριο του 2024, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν -7- τροχαία ατυχήματα (έναντι -10- το 2023). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

 -2- θανατηφόρα τροχαία (έναντι -4- το 2023)

 -1- τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (όπως και το 2023)

 -4- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -5- το 2023)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -10- παθόντες (έναντι -20- το 2023). 

Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

 -3- νεκροί (έναντι -5- το 2023)

 -2- σοβαρά τραυματίες (έναντι -1- το 2023)

-5- ελαφρά τραυματίες (έναντι -14- το 2023)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

· Απόσπαση προσοχής-μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
παραβίαση προτεραιότητας
είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας
αντικανονικός ελιγμός

β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (7.816) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν :

-

-

-

-

-

-

-

-

-

1.875

583

397

278


262

163

115

20    

για υπερβολική ταχύτητα

για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό 

για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

για φθαρμένα ελαστικά

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν (150) παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, (49) παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και (871) παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.
Read More »
Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Φεβρουάριο 2024 στην Ήπειρο Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Φεβρουάριο 2024 στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Καθαρά Δευτέρα 2024: Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Καθαρά Δευτέρα 2024: Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά


Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τις επίσημες αργίες. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν λειτουργούν εκείνη την ημέρα, όμως κάποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά στις 18 Μαρτίου.
Ποια καταστήματα θα ανοίξουν

Ανοιχτές θα είναι για να προμηθευτούν οι καταναλωτές τα εδέσματα για το Σαρακοστιανό τραπέζι η Βαρβάκειος Αγορά και η Αγορά του Καταναλωτή στου Ρέντη. Η Βαρβάκειος Αγορά θα λειτουργήσει από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας (21:00 της Κυριακής) μέχρι και το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας.

Αντίστοιχα, ανοικτά είναι με συνεχές ωράριο τα καταστήματα στην Αγορά του Καταναλωτή στου Ρέντη, από το πρωί της Κυριακής μέχρι το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.

Ανοιχτοί θα είναι οι φούρνοι για την παραδοσιακή λαγάνα, τα ζαχαροπλαστεία για τον περίφημο χαλβά και άλλα γλυκά και οι λαϊκές αγορές.
Read More »
Καθαρά Δευτέρα 2024: Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά Καθαρά Δευτέρα 2024: Ποια καταστήματα θα είναι ανοιχτά Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Αναζητούνται μετρητές για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο λιμάνι

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Αναζητούνται μετρητές για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο λιμάνι


Μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Λιμάνι της Ηγουμενίτσας, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι έλεγχοι για την ατμοσφαιρική ρύπανση που η λειτουργία του προκαλεί, η οποία δεν είχε αντιμετωπιστεί σοβαρά εδώ και χρόνια λόγω γραφειοκρατίας ή αδιαφορίας των διοικήσεων του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης, απαντώντας σε ερώτηση της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου.

Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» ρώτησε την Περιφερειακή Αρχή σχετικά με τη συνεργασία της με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται από τη σχετική Υπουργική Απόφαση, για τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε περιοχές με πιθανή έκθεση του πληθυσμού σε υψηλότερες συγκεντρώσεις αέριων ρύπων. Η Περιφέρεια Ηπείρου υποχρεούται να διαθέτει σύστημα καταγραφής και ανάλυσης των ρύπων, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση του αέρα στην περιοχή της Ηγουμενίτσας και να υπάρχει δυνατότητα έγκαιρης ενημέρωσης και υποδείξεων για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου όταν απαιτείται, σύμφωνα με το κοινό των Ηπειρωτών.

Κάτι που αρνήθηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, λέγοντας πως η Περιφέρεια δεν είναι υποχρεωμένη να μετράει τους ρύπους στην περιοχή, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δεν πληρείται το πληθυσμιακό κριτήριο του νόμου.

Μετά από επικοινωνία της αντιπολίτευσης με τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, και σύμφωνα με τα έγγραφα που χορήγησε η ΟΛΗΓ, προέκυψε ότι ο Οργανισμός δεν διαθέτει δεδομένα που να είναι διαθέσιμα στο κοινό ή ενημερωμένα στοιχεία για τη ρύπανση κατά το 2023, αλλά μόνο για το 2022, ενώ τα διαγράμματα των αέριων ρύπων που χορηγήθηκαν περιλαμβάνουν μόνο μέσες τιμές και όχι για τις ώρες αιχμής της δραστηριότητας του λιμένα, ενώ από τις καταγραφές που υπάρχουν φαίνεται πως οι τιμές για το μονοξείδιο του άνθρακα είναι σταθερά αυξημένες.

Στην ερώτηση του “Κοινού των Ηπειρωτών”, απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θ. Πιτούλης, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη στις διορισμένες από το κράτος διοικήσεις του ΟΛΗΓ, καθώς δεν ενδιαφέρθηκαν επαρκώς για το θέμα. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή στις υπηρεσίες της Π.Ε Θεσπρωτίας για έρευνα αγοράς για την εγκατάσταση μηχανημάτων.

“Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε ελέγχους τώρα”, δήλωσε ο κ. Πιτούλης, επισημαίνοντας ότι οι προηγούμενες διοικήσεις του ΟΛΗΓ λειτούργησαν ως “Αλή Πασάς”, μη δίνοντας σημασία στο θέμα και χωρίς να επιδιώκουν ή να επιθυμούν συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Πρόσφατα, σημείωσε ο κ. Πιτούλης, το Υπουργείο παρέδωσε ένα μηχάνημα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας που όμως αποδείχθηκε ανεπαρκές για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Μας δώσανε θερμόμετρο για να μετρήσουμε τον καρκίνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτούλης.

Μάλιστα, ανέφερε, πως ενώ τα πλοία είναι υποχρεωμένα όταν προσεγγίζουν το λιμάνι να λειτουργούν με ηλεκτροκίνηση, αυτό δε συμβαίνει με αποτέλεσμα οι καπνοί να αιωρούνται πάνω από το λιμάνι.

Τέλος, σχολιάζοντας τη θέση του Ιατρικού Σύλλογου Θεσπρωτίας, ο κ. Πιτούλης υποστήριξε ότι αυτά που παραθέτει είναι υπερβολικά και συνέκρινε την κατάσταση με την πανδημία του Covid, υπονοώντας ότι θα προκαλέσει ανησυχία στον πληθυσμό της Ηγουμενίτσας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος, σε έγγραφό του μετά από αίτημα της Περιφερειακής Συμβούλου Παναγιώτας Αγγέλη, η οποία εισηγήθηκε το θέμα, σημειώνει πως «Οι πολυάριθμες προσεγγίσεις πλοίων στο λιμάνι της πόλης, ιδιαιτέρως τους θερινούς μήνες, αλλά και τα οχήματα που αυτά μεταφέρουν και διασχίζουν την πόλη λόγω της έλλειψης περιφερειακής οδού είναι υπεύθυνα για την εκπομπή βλαβερών μικρό σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης.

Όλες οι σύγχρονες μελέτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς έχει αποδειχτεί ότι αυξάνει τόσο την νοσηρότητα όσο και την θνητότητα.

Είναι προφανές ότι θεωρούμε ότι η μέτρηση των αερίων ρύπων σε πραγματικό χρόνο στην πόλη της Ηγουμενίτσας είναι απαραίτητη.

Ως ιατρική κοινότητα αντιλαμβανόμαστε την χρησιμότητα των μετρήσεων καθώς μέσω έκδοσης ανακοινώσεων θα γίνονται συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες κατοίκων της πόλης να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και τις υπαίθριες δραστηριότητες σε ώρες και ημέρες που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα αυξημένη».
Read More »
Αναζητούνται μετρητές για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο λιμάνι Αναζητούνται μετρητές για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο λιμάνι Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση
λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου


Τις τελευταίες ημέρες επανεμφανίστηκαν οι απόπειρες εξαπάτησης πολιτών από αγνώστους για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι άγνωστοι αντλούν στοιχεία από τη «Διαύγεια» της Περιφέρειας Ηπείρου, επικοινωνούν με τους δικαιούχους είσπραξης χρημάτων, επικαλούμενοι υπαρκτά ονόματα υπαλλήλων των Οικονομικών Υπηρεσιών και ζητούν στοιχεία κωδικών τραπεζικών λογαριασμών ή και τους παραπέμπουν σε ψεύτικα link υποτίθεται συνεργαζόμενων τραπεζών προκειμένου να τους καταβάλλουν τα χρήματα.

Η Περιφέρεια Ηπείρου επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση υπάλληλος της, (ως και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης) να ζητήσει από συναλλασσόμενο ή και από οποιονδήποτε άλλο πολίτη κωδικούς τραπεζών και όσοι γίνονται αποδέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων να επικοινωνούν άμεσα με τις υπηρεσίες της.
Read More »
Απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου Απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Αυξάνεται στα 1.500 ευρώ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Αυξάνεται στα 1.500 ευρώ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα


Αυξάνεται το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα στα 1.500 ευρώ σε δημόσια πανεπιστήμια ΑΕΙ, Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και σε ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και σε σχολές της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η αύξηση του επιδόματος αφορά το νομοσχέδιο για την ενδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Όπως διευκρινίζεται, εφόσον ο δικαιούχος συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία το στεγαστικό επίδομα ανέρχεται στις 2.000 ευρώ.

Για ΑΕΙ εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης το επίδομα των 1500 ευρώ αυξάνεται στα 2.000 ευρώ και στην περίπτωση της συγκατοίκησης εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης φτάνει στις 2.500 ευρώ.

Αναλυτικότερα, το κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής:

«1. Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των Σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια πεντακόσια (1.500,00 €) ευρώ.

Σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000,00 €) ευρώ. Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι Φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου.

Το ετήσιο στεγαστικό επίδομα χορηγείται με τους ίδιους όρους και στους καταρτιζόμενους των δημόσιων Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Το επίδομα του πρώτου εδαφίου ορίζεται στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000,00 €) ευρώ αποκλειστικά για τους δικαιούχους που Φοιτούν σε Α.Ε.Ι. εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ αποκλειστικά στην περίπτωση δικαιούχου που φοιτά σε Α.Ε.Ι. εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500,00 €) ευρώ.».
Read More »
Αυξάνεται στα 1.500 ευρώ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα Αυξάνεται στα 1.500 ευρώ το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Γυναικών λόγοι: οι γυναίκες τιμούν τη γυναίκα λογοτέχνιδα

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Γυναικών λόγοι: οι γυναίκες τιμούν τη γυναίκα λογοτέχνιδα

Ο λόγος ποιητικός ή πεζός ενώνει το χτες με το σήμερα, καθώς η τέχνη του λόγου είναι αεί παρούσα. Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας είναι η αφορμή για να συνομιλήσουν οι τέχνες, να συν-κινηθούμε και να συμπορευτούμε.

Γυναίκες που ξεχώρισαν, που το έργο τους μας συν-κινεί και μας εμπνέει διαχρονικά.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας,η Αβγό ΑΜΚΕ, θα παρουσιάσει, δια στόματος γυναικών την εκδήλωση “Γυναικών Λόγοι” τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, στις 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον στην Ηγουμενίτσα.

Read More »
Γυναικών λόγοι: οι γυναίκες τιμούν τη γυναίκα λογοτέχνιδα Γυναικών λόγοι: οι γυναίκες τιμούν τη γυναίκα λογοτέχνιδα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Πρωταθλητές καράτε τρεις αθλητές από τη Θεσπρωτία

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Πρωταθλητές καράτε τρεις αθλητές από τη Θεσπρωτία


Τρεις Θεσπρωτοί αθλητές διακρίθηκαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών – γυναικών, στη μεγαλύτερη διοργάνωση καράτε στην Ελλάδα για το 2024.

Πρόκειται για τη Στόλη Μαρία που στέφθηκε Χρυσή πρωταθλήτρια Ελλάδος (-55κ), τον Στόλη Δημήτρη, ασημένιο πρωταθλητή Ελλάδος (-75κ) και τον Μπίνα Κωνσταντίνο ασημένιο πρωταθλητής Ελλάδος (-84κ).

Read More »
Πρωταθλητές καράτε τρεις αθλητές από τη Θεσπρωτία Πρωταθλητές καράτε τρεις αθλητές από τη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Ανάδοχος για τα έργα στη Βορειοανατολική Ακρόπολη του Κάστρου

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Ανάδοχος για τα έργα στη Βορειοανατολική Ακρόπολη του Κάστρου

Τον προσωρινό ανάδοχο για τις εργασίες προσβασιμότητας στη Βορειοανατολική Ακρόπολη του Κάστρου ανέδειξε η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών στην συνεδρίαση της Τρίτης.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια.

Φυσικό αντικείμενο αποτελεί η υλοποίηση της μελέτης προσβασιμότητας εντός της βορειοανατολικής ακρόπολης του Κάστρου των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα η επισκευή μέρους των υφιστάμενων και η κατασκευή νέων, ειδικά διαμορφωμένων υπαίθριων διαδρομών στον περιβάλλοντα χώρο της ΒΑ ακρόπολης, με σκοπό την ενοποίηση των μνημείων της μέσω μιας ενιαίας χάραξης και πορείας.

Κύρια προτεραιότητα του έργου είναι η εξασφάλιση της προσβασιμότητας επισκεπτών κάθε ηλικίας και κατάστασης, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, των ατόμων με κινητικά προβλήματα, των τυφλών και λοιπών εμποδιζόμενων ατόμων.

Οι διαδρομές αυτές, ξεκινώντας από τις δύο εισόδους της ακρόπολης θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση των επισκεπτών και ειδικά την πρόσβαση των ΑμεΑ, στο κτήριο του Τζαμιού Ασλάν Πασά, στο παρακείμενο κτήριο του Μεντρεσέ, στους κοινόχρηστους χώρους wc, αλλά και στο κτήριο της Εστίας (κτήριο που φιλοξενούσε τους χώρους παρασκευής φαγητού και εστίασης, την εποχή της λειτουργίας του ιεροδιδασκαλείου του συγκροτήματος), για την περίπτωση που σε μελλοντικό χρόνο αποφασιστεί να αναστηλωθεί και το κτήριο της Εστίας.

Στο πλαίσιο υλοποίησης πέρα από τη συνολική χάραξη και κατασκευή των διαδοχικών υπαίθριων περιπατητικών διαδρομών, πρόκειται να συμπεριληφθούν και οι απαραίτητες μηχανολογικές υποδομές ειδικού τύπου και προδιαγραφών (αναβατόρια, ράμπες και ανελκυστήρες) που θα καταστήσουν δυνατή την πρόσβαση ΑμεΑ εντός των μνημείων και του ευρύτερου υπαίθριου χώρου της βορειοανατολικής Ακρόπολης, εξασφαλίζοντας έτσι τη δυνατότητα επίσκεψης σε όλους τους επισκέπτες, κάτι που έως και τώρα δεν ήταν εφικτό.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν αρχαιολογικές έρευνες και εργασίες πριν και κατά τη διάρκεια των εργασιών του κύριου υποέργου και η αντίστοιχη αρχαιολογική εποπτεία, λόγω της εκτέλεσης εργασιών σε αρχαιολογικό χώρο, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στο πλαίσιο υποέργου που θα εκτελεστεί απολογιστικά και με αυτεπιστασία.

Πηγή epiruspost.gr
Read More »
Ανάδοχος για τα έργα στη Βορειοανατολική Ακρόπολη του Κάστρου Ανάδοχος για τα έργα στη Βορειοανατολική Ακρόπολη του Κάστρου Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Τουρισμός: Χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Τουρισμός: Χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας Προβλήματα φαίνεται πως θα αντιμετωπίσει και τη φετινή χρονιά η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας, με σημαντικές ελλείψεις στον τομέα του τουρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, με χιλιάδες κενές θέσεις ξεκινά η τουριστική σεζόν 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουριστικού Ινστιτούτου και Προβλέψεων για τα αποτελέσματα στα ξενοδοχεία, παρουσιάζεται αύξηση της απασχόλησης, κάτι που συνεπάγεται την ανάγκη για πολλούς περισσότερους εργαζόμενους. Η τουριστική απασχόληση ανέβηκε κατά 12%, άρα από τις 188.000 θέσεις εργασίας, για την τουριστική σεζόν 2024 χρειάζονται 208.000 άτομα περίπου.

Μάλιστα, επειδή ο τουρισμός απασχολεί πάρα πολύ κόσμο και αποτελεί τον στυλοβάτη της οικονομίας της χώρας μας, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πολλά ξενοδοχεία λόγω έλλειψης προσωπικού καταλήγουν να μην λειτουργούν κάποιο δεύτερο μπαρ ή εστιατόριο.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν αρκετές προσπάθειες και για νέα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν στο να αυξηθεί η απασχόληση αλλά και μια πιθανή εισαγωγή εργαζομένων από το εξωτερικό.
Read More »
Τουρισμός: Χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας Τουρισμός: Χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Ανέφικτα τα απογευματινά χειρουργεία, δεν υπάρχουν γιατροί, καταρρέουν τα περιφερειακά νοσοκομεία

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Ανέφικτα τα απογευματινά χειρουργεία, δεν υπάρχουν γιατροί, καταρρέουν τα περιφερειακά νοσοκομεία


«Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων το μεγαλύτερο πρόβλημα». Με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που υπάρχει, δεν είναι δυνατή η λειτουργία απογευματινών ιατρείων , αφού κάτι τέτοιο θα ματαιώσει κανονικά πρωϊνά χειρουργεία, θεωρεί ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), νευροχειρουργός Πάνο Παπανικολάου. Ο οποίος μάλιστα, μιλώντας στο Dnews, αναφέρει ότι ακόμα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική κοινή υπουργική απόφαση, που ο αρμόδιος υπουργός κ. Γεωργιάδης, αναφέρει ότι ήδη έχει υπογράψει.

Δεν έχουμε δει ακόμα την κοινή υπουργική απόφαση, που έχει πει ότι την έχει υπογράψει, από την προπερασμένη Πέμπτη. Έχουν περάσει δηλαδή, πάνω από 10 ημέρες», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου, ο οποίος θεωρεί ότι το απόγευμα μπορούν να γίνουν μόνο επεμβάσεις καταρράκτη.

Μόνο επεμβάσεις καταρράκτη το απόγευμα

«Δεν την έχει δει κανείς, την απόφαση, ούτε έχει αναρτηθεί πουθενά. Υπάρχουν κάποιες διαρροές που ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης υιοθετεί σε κοινωνικά δίκτυα, ότι θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή σε τέσσερα νοσοκομεία. Στα «Αττικό», «Γεννηματά» και «Ευαγγελισμός», στην Αθήνα και «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη. Επίσης στην αρχή είπε ότι θα αποφασίσει κάθε νοσοκομείο, αν μπορεί να κάνει απογευματινά χειρουργεία και αυτό το άλλαξε και μετά είπε, ότι κάθε χειρουργική κλινική θα αποφασίσει αν έχει αυτή τη δυνατότητα. Εκτίμησή μου, είναι ότι το απόγευμα, θα γίνονται ελαφρά, οφθαλμολογικά χειρουργεία αρχικά, αφού στο Αττικό και στο «Γεννηματάς» είναι οι δύο πανεπιστημιακές οφθαλμολογικές κλινικές του ΕΚΠΑ. Στις επεμβάσεις καταρράκτη ας πούμε, δεν χρειάζεται αναισθησιολόγος, ούτε νοσηλεία. Μπορεί λοιπόν να ξεκινήσουν με τέτοιες επεμβάσεις.
Επίσης για να γίνουν απογευματινά χειρουργεία, δεν υπάρχει περίπτωση, να μην μειωθούν τα πρωϊνά, κανονικά χειρουργεία. Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν μπορούν αν γίνουν και τα δύο. Είναι πολύ απλό», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου.

Λειτουργεί μόνο το 60% των χειρουργείων

Ο κ. Παπανικολάου, αναφέρει στο Dnews, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με την ειδικότητα των αναισθησιολόγων υπάρχει στη Θεσσαλονίκη.
«Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στη Θεσσαλονίκη. Ενώ στην Αττική, το τεράστιο πρόβλημα που έχουμε, είναι η έλλειψη νοσηλευτών. Δεν διορίζονται ούτε καν επικουρικοί νοσηλευτές, για να λειτουργούν όλες οι χειρουργικές αίθουσες. Τώρα λειτουργεί το 60% το χειρουργείων. Έχουμε 6.000 οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ και αυτό με βάση τα οργανογράμματα του 2012, τα οποία είναι παρωχημένα. Δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό τον αριθμό, τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, που δεν υπήρχαν τότε, όπως και τους γιατρούς του ΕΚΑΒ. Επίσης, οι υγειονομικές ανάγκες τότε, ήταν μικρότερες από ότι σήμερα. Έχουμε κάνει σχετική πρόταση στο υπουργείο για το θέμα αυτό εδώ και καιρό.

Πόσους γιατρούς χρειάζεται το ΕΣΥ

«Τα στοιχεία τα αναλυτικά, δεν τα ξέρουμε, δεν μας τα δίνουν, αλλά υπολογίζουμε ότι για τις στοιχειώδης ανάγκες του συστήματος, πρέπει να γίνουν 8.500 προκηρύξεις ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ», δηλώνει ο κ. Παπανικολάου, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την αναγκαιότητα προσλήψεων σε νοσηλευτικό προοσωπικό.
«Υπολογίζουμε ότι σε όλο το ΕΣΥ (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και ΕΚΑΒ) και σε όλους τους κλάδους, 70.000 μόνιμο προσωπικό και λίγο πάνω από 20.000 οι συμβασιούχοι όλων των κλάδων και όλων των εργασιακών σχέσεων.

Πριν τα μνημόνια, το σύνολο του προσωπικού ήταν πάνω από 130.000. Με υγειονομικές ανάγκες, πολύ μικρότερες από τα σημερινές. Και φυσικά πριν την πανδημία. Οι κενές οργανικές θέσεις, είναι 6.000 γιατροί και 25.000 νοσηλευτές και βοηθητικό υγειονομικό. Οι πραγματικές ανάγκες όμως, απαιτούν την πρόσληψη 8.000 γιατρών και 30.000 νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δημοσιευθεί, έχει αυξηθεί ραγδαία η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία των μεγάλων πόλεων, γιατί υπάρχει κατάρρευση των νοσοκομείων της περιφέρειας. Έτσι, δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Νέο συμβούλιο στις 7 Μαρτίου

Στις 7 Μαρτίου, η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, έχει γενικό συμβούλιο και εκεί θα αποφασιστεί, η μορφή των κινητοποιήσεών τους, το επόμενο χρονικό διάστημα.
Read More »
Ανέφικτα τα απογευματινά χειρουργεία, δεν υπάρχουν γιατροί, καταρρέουν τα περιφερειακά νοσοκομεία Ανέφικτα τα απογευματινά χειρουργεία, δεν υπάρχουν γιατροί, καταρρέουν τα περιφερειακά νοσοκομεία Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Σε ισχύ από τις 13 Μαρτίου το «Καλάθι της Σαρακοστής»

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Σε ισχύ από τις 13 Μαρτίου το «Καλάθι της Σαρακοστής»


Από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση που υπέγραψε σήμερα, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

-Χαλβάς

-Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)

-Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη)

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε κάθε σπίτι να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές αυτές τις άγιες ημέρες. Το “Καλάθι της Σαρακοστής”, το οποίο αποτελεί επέκταση του “Καλαθιού του Νοικοκυριού”, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα για κάθε νοικοκυριό ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής.

Κανένας πολίτης δεν θα είναι αποκλεισμένος από τα πολύτιμα εκείνα αγαθά για να γεμίσει το τραπέζι της οικογένειας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να βοηθά εμπράκτως όλους τους καταναλωτές».

Η λίστα
Σημειώνεται ότι η λίστα με τα ήδη υπάρχοντα προϊόντα στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» έχει ως εξής:

1​Ρύζι

2​Ψωμί για τoστ

3​Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/συσκευασμένο)

4​Φρυγανιές

5​Μακαρόνια Νο 6

6​Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

7​Όσπρια (φακές)

8​Όσπρια (φασόλια)

9​Όσπρια (ρεβύθια)

10​Πάριζα

11​Γαλοπούλα (αλλαντικά)

12​Κατεψυγμένα ψάρια

13​Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)

14​Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)

15​Νωπό μοσχάρι (συσκευασμένο ή μη)

16​Γάλα φρέσκο πλήρες

17​Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά

18​Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες

19​Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά

20​Γάλα εβαπορέ

21​Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις

22​Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά

23​Τυρί φέτα

24​Λευκό τυρί

25​Τυρί γκούντα

26​Τυρί με χαμηλά λιπαρά

27​Χυμός τομάτας διατηρημένος

28​Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)

29​Μαργαρίνες

30​Ελαιόλαδο

31​Ηλιέλαιο

32​Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον δύο από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)

33​Λευκή ζάχαρη

34​Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς

35​Προϊόντα βρώμης (τουλάχιστον ένα)

36​Κρέμα βρεφικής ηλικίας

37​Γάλα βρεφικής ηλικίας

38​Ελληνικός καφές

39​Στιγμιαίος καφές

40​Γαλλικός καφές

41​Χυμός πορτοκάλι

42​Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)

43​Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες

44​Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι

45​Χαρτί κουζίνας

46​Χαρτί υγείας

47​Οδοντόκρεμες

48​Σερβιέτες ή ταμπόν

49​Σαμπουάν

50​Σαπούνια σε στερεή κατάσταση

51​Πάνες ακράτειας

52​Πάνες για μωρά

53​Μωρομάντηλα

54​Σαμπουάν για μωρά

55​Τροφές για σκύλους

56​Τροφές για γάτες.
Read More »
Σε ισχύ από τις 13 Μαρτίου το «Καλάθι της Σαρακοστής» Σε ισχύ από τις 13 Μαρτίου το «Καλάθι της Σαρακοστής» Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Το «Κοινό Των Θεσπρωτών» Για Την Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναικάς

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Το «Κοινό Των Θεσπρωτών» Για Την Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναικάς


Ο πολυσήμαντος ρόλος της γυναίκας, τόσο στη βιολογική εξέλιξη του ανθρώπινου γένους όσο και στην εξέλιξη της κοινωνίας και του πολιτισμού, αποτέλεσε και αποτελεί αντικείμενο ποικίλων επιστημονικών κλάδων.

Οι επαναστατικές αλλαγές στα πρότυπα της οικογένειας και στην κοινωνική και πολιτική θέση των γυναικών δεν έχουν προχωρήσει στον ίδιο βαθμό παντού. Ακόμη και ανάμεσα στις υπερανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες παρατηρούνται αξιοσημείωτες διαφορές σε ό,τι αφορά στη θέση των γυναικών, οφειλόμενες σε διαφορές ιστορικών παραδόσεων, κοινωνικών συνηθειών, ταξικών διακρίσεων, ένταξης σε θρησκευτικές κοινότητες, στο «χάσμα των γενεών» και σε άλλους παράγοντες (εγκυκλοπαίδεια «ΠΑΠΥΡΟΣ ΛΑΡΟΥΣ ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ»).

Η 8η του Μάρτη του έτους 1857 είναι η ημέρα που ξεκίνησε ο αγώνας των εργαζόμενων γυναικών στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, λιγότερες ώρες εργασίας και ίσες αμοιβές με τους άντρες.

Ήταν από τις πιο σημαντικές στιγμές του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, γιατί έβαλε στην πρώτη γραμμή το θέμα της πάλης κατά της ανισότητας ανδρών και γυναικών, σε συνδυασμό με τον αγώνα ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση.

Η 8η του Μάρτη σηματοδοτεί την ανάγκη να εργαστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ συστηματικά για την εμπέδωση των αλλαγών στις αξίες και τις στάσεις ζωής, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ.

Η πάλη πρέπει να είναι καθημερινή, ώστε να εκλείψουν φαινόμενα καταπίεσης, εκμετάλλευσης και βίας σε βάρος των γυναικών, όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική παρενόχληση, οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί, οι ανισότητες κ.λ.π.

Ο αγώνας πρέπει να είναι διαρκής για δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, για ν’ αποτραπεί η ανατροπή των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.λ.π..

Το Σύνταγμα της Ελλάδας του έτους 1927 περιλαμβάνει τις πρώτες διατάξεις που αναφέρονται στη γυναίκα.

Μετά το 1930 δημιουργήθηκαν στη χώρα μας πολλές γυναικείες οργανώσεις (επιστημονικές, πολιτιστικές κ.λ.π.).

Το 1946 αποκτούν οι γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές.

Το 1952 χορηγείται στις γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές εκλογές.

Το 1953 κυρώθηκε η Διεθνής Σύμβαση της Νέας Υόρκης του ΟΗΕ, που αφορούσε τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών και την εισδοχή τους στις δημόσιες υπηρεσίες.

Το Σύνταγμα του 1975 κατοχυρώνει την ισότητα ανδρών και γυναικών.

Στις μέρες μας έχει επιβαρυνθεί σημαντικά η θέση των γυναικών, λόγω του ότι προσπαθούν ν’ ανταποκριθούν με επάρκεια σε όλους τους ρόλους τους ( ως μητέρες, σύζυγοι, εργαζόμενες και νοικοκυρές).

Η γυναίκα έχει κάθε δικαίωμα να βγει από το σπίτι, να ταξιδέψει, να περπατήσει, να πάει στο γυμναστήριο, να ερωτευθεί, να φορέσει τα ρούχα που επιθυμεί, να είναι ο εαυτός της, να αγαπά τον εαυτό της, να αισθάνεται αξιοπρεπής και δυνατή, να λέει όχι εκεί που πρέπει και να ζήσει όπως θέλει.

Τα παιδιά μεγαλώνουν και φεύγουν, οι σύζυγοι και οι σύντροφοι δεν μένουν για πάντα, η δουλειά μπορεί ν΄ αντικατασταθεί, το σπίτι θα λερωθεί ξανά, αλλά η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ της γυναίκας είναι σημαντική και ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
Όμιλος Οικονομικοπολιτικού
Και Κοινωνικού Προβληματισμού
Νομού Θεσπρωτίας
«Κοινό Των Θεσπρωτων


Read More »
Το «Κοινό Των Θεσπρωτών» Για Την Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναικάς Το «Κοινό Των Θεσπρωτών» Για Την Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναικάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Την Πέμπτη η 2η ημερίδα για το ευφυές πράσινο σύστημα ελέγχου των υδάτων ύδρευσης της Παραμυθιάς

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Την Πέμπτη η 2η ημερίδα για το ευφυές πράσινο σύστημα ελέγχου των υδάτων ύδρευσης της Παραμυθιάς
Read More »
Την Πέμπτη η 2η ημερίδα για το ευφυές πράσινο σύστημα ελέγχου των υδάτων ύδρευσης της Παραμυθιάς Την Πέμπτη η 2η ημερίδα για το ευφυές πράσινο σύστημα ελέγχου των υδάτων ύδρευσης της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Συνολικά 27.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την απασχόλησή τους μέσα σε μία εβδομάδα

Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024
Συνολικά 27.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την απασχόλησή τους μέσα σε μία εβδομάδα

Συνολικά 27.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι δήλωσαν την απασχόλησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας και, πλέον, μπορούν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους, δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.

Όπως είπε, ο στόχος είναι διττός: από τη μια, οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν τη σύνταξή τους και από την άλλη όσοι εργάζονται να το δηλώνουν.

Η κ. Μιχαηλίδου υπενθύμισε ότι οι συνταξιούχοι που εργάζονται λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους και όχι το 70%, που ίσχυε προηγουμένως, ενώ από τον μισθό τους παρακρατείται ένας πόρος της τάξεως του 10%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, ο εργαζόμενος συνταξιούχος κερδίζει μηνιαίως από 190 μέχρι 300 ευρώ.

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων θα υπερβεί τους 36.000, που ήταν, πριν από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Για τις τριετίες, η κ. Μιχαηλίδου κατέστησε σαφές ότι ο εργοδότης υποχρεούται να τις πληρώνει.

Όσον αφορά στους ελέγχους, η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας διενήργησε 60.000 ελέγχους το 2023 και υπογράμμισε ότι στόχος είναι, με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, τους προγραμματισμένους ελέγχους και τις καταγγελίες του ίδιου του εργαζομένου, να επιτευχθεί εργασιακή ειρήνη και να προστατευθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αναφορικά με το επίδομα μητρότητας, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε ότι, στο τέλος του μήνα (Μαρτίου 2024), θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας που δικαιούνται πλέον και οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες.
Read More »
Συνολικά 27.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την απασχόλησή τους μέσα σε μία εβδομάδα Συνολικά 27.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα την απασχόλησή τους μέσα σε μία εβδομάδα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Μαρτίου 06, 2024 Rating: 5

Σελίδες