Επιστολή από τους αλιείς της Θεσπρωτίας, ενόψει της παραχώρησης του λιμένα και των αλιευτικών καταφυγίων

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020
Επιστολή από τους αλιείς της Θεσπρωτίας, ενόψει της παραχώρησης του λιμένα και των αλιευτικών καταφυγίων


Αγωνία, αλλά και προβληματισμό εκφράζουν οι αλιείς της Θεσπρωτίας , ενόψει της παραχώρησης του λιμένα Ηγουμενίτσας και των αλιευτικών καταφυγίων Πλαταριάς και Σαγιάδας.

Ο Αλιευτικός Σύλλογος Ηγουμενίτσας, Πλαταριάς, Συβότων, Πέρδικας , με επιστολή του προς στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κύριο Πλακιωτάκη , εκφράζει την αγωνία και τον προβληματισμό των αλιέων για το μέλλον τους , ενόψει της παραχώρησης του λιμένα Ηγουμενίτσας και των αλιευτικών καταφυγίων Πλαταριάς και Σαγιάδας.

Παράλληλα , στην ίδια επιστολή διατυπώνεται η ανάγκη για υπεύθυνη και ουσιαστική ενημέρωση, ενώ ταυτόχρονα ο Σύλλογος ζητά από τον Υπουργό, να αναλάβει πρωτοβουλίες διαπραγμάτευσης με το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να καθοριστούν με σαφήνεια οι όροι λειτουργίας στα αλιευτικά καταφύγια.

Ταυτόχρονα , ο Σύλλογος ζητά από όλους τους τοπικούς θεσμικούς παράγοντες του Νομού, να ενημερώσουν υπεύθυνα τον Θεσπρωτικό λαό για τις εξελίξεις, για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει προκειμένου να υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με τις επερχόμενες εξελίξεις οι οποίες θα προκύψουν από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

 
Read More »
Επιστολή από τους αλιείς της Θεσπρωτίας, ενόψει της παραχώρησης του λιμένα και των αλιευτικών καταφυγίων Επιστολή από τους αλιείς της Θεσπρωτίας, ενόψει της παραχώρησης του λιμένα και των αλιευτικών καταφυγίων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΠΛΕΣΙΒΙΤΣΑΣ- πριν 77 χρόνια!

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΠΛΕΣΙΒΙΤΣΑΣ- πριν 77 χρόνια! 
Απο το αρχείο του Γεράσιμου Μίχα
του Γ.Ι.ΡΙΣΒΑΝΗ (δημοσιεύτηκε το 1947 στα ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΑ ΝΕΑ)

Τη 14η Σεπτεμβρίου 1943: Γιορτή του Σταυρού : Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και ο αν πολλαπλός τους ακούγεται στα γύρω γνώριμα βουνά και φαράγγια. Το χωριό έχει όψη γιορτάσιμη .Άνδρες ,γυναίκες και παιδιά ντυμένοι τα γιορτινά τους πάνε στην εκκλησιά. Τίποτε δε δείχνει ,τίποτα δε μαρτυράει το δράμα, την τραγωδία που μέλλει σε λίγο να συμβεί.

Η εκκλησία είναι κατάμεστη . Στη δέηση του παπά Σπύρου Μακατσώρη <ειρήνη το κόσμω δώρισε….> όλο το νου με έκσταση προς τη μεγάλη του Χριστού εικόνα. Βαθειά κατά νύξη συνείχε το εκκλησίασμα. Στην υπέρτατη αυτή στιγμή της δέησης μήνυμα αναπάντεχο κι ξαφνικά διέδραμε μεσ’τους πιστούς.

<έρχονται οι Γερμανοί>

Ο παρατηρητής της ημέρας πάνω από την Κιάφα σαν άλλος μαραθωνοδρόμος καλών όμως μαντάτων, ασθμαίνων μεταφέρει το κακό μήνυμα που διαδίδεται από στόμα σε στόμα και από σπίτι σε σπίτι σε όλη τη Πλεσιβίτσα.

Μονομιάς όλα αλλάζουν. Οι καμπάνες χτυπούνε συναγερμό η εκκλησία αδειάζει και μόνο οι παπάδες ήρεμοι συνεχίζουν τη λειτουργία και μαζί τους μερικοί απ’τους γερόντους προσεύχονται σιωπηλοί. Το χωριό είναι ανάστατο. Από παντού ακούγονται φωνές και κλάματα. Πλεσιβιτσιώτες και ξένοι φροντίζουν για την πιο γρήγορη αναχώρηση τους παίρνοντας ότι είναι δυνατό. Μανάδες φωνάζουν τα παιδιά τους, παιδάκια κλαίνε και ζητούν τις μανάδες τους, σπίτια κλειδώνονται ,περιουσίες εγκαταλείπονται ,πανικός στιγμές τραγικές και σκηνές φρίκης και απελπισίας.

Το χωριό σχεδόν αδειάζει λίγοι παρέμειναν με την ελπίδα να σώσουν τα σπίτια και το βίο τους. Οι φεύγοντες με δάκρυα στα μάτια αποχαιρετούνε το χωριό κι εκείνους που αποχαιρετούν με τουφεκιές και που επιτείνουν τον πανικό. Εξακόσιοι και πλέον Γερμανοί το τάγμα της φωτιάς και του θανάτου απ’το Γιάννινα και μαζί τους οκτακόσιοι μπαλίτσες Τσάμιδες με τους Νούριδες τους, τους Μαζάρ μπέηδες ,τους Ντίνο Ρετζέπηδες, τους Τσαπουνίδες, τους Ντούρο Χασάνιδες τους Σολίκιδες και λοιπούς Σαλίκους έχουν από τα κυριότερα σημεία ζωσμένη την Πλεσιβίτσα.

Οι όλμοι και τα πολυβόλα οργώνουν κυριολεκτικά τα γύρω βουνά, τις χαράδρες και τους δρόμους του χωριού και χτυπούν τα γυναικόπαιδα που φεύγουν. Από τα βόλια τους σκοτώνεται ο Σιώζο Ντόμπρας και το 16χρονο παλληκάρι του χωριού ο Γιώργης ο Χαϊδούσης. Δύο ακόμη θύματα που έδωκε η Πλεσιβίτσα, κατά τον τελευταίο πόλεμο και την κατοχή στον αγώνα της αντίστασης και της ελευθεριάς.

Είναι μεσημέρι που οι Γερμανοτσάμιδες πατούνε την Πλεσιβίτσα. Οι λιγοστοί άνδρες ο πρόεδρος και ο παπάς βρίσκονται στο κέντρο του χωριού. Γίνεται μια τυπική σύσταση του Γερμανού του Ταγματάρχη και των αρχηγών των τσάμιδων και η απόφαση βγαίνει γρήγορα. «Φωτιά εις την Πλεσιβίτσα»! Τίποτε δεν τους συγκινεί. Ούτε οι παρακλήσεις του Παππά και των γερόντων, ούτε των γυναικών οι οδυρμοί.

Στη διαταγή του Γερμανού ταγματάρχη όσοι απόμειναν στο χωριό μαζεύονται στο μεσοχώρι. Τους μαζεύουν οι Τσάμιδες. Γριές και γέροντες τυφλοί, πετιούνται από τα σπίτια, άρρωστοι σέρνονται στους δρόμους.

Διατάσσει ο Ρετζέπ Ντίνο μπέης. Και τα μεν γυναικόπαιδα οδηγούνται με συνοδεία τσάμιδων προς την Κώτσικα, οι δε άνδρες προς το Φιλιάτι. Όλα δείχνουν πως τους πάνε για εκτέλεση. Οι καρδιές σφίγγονται από την αγωνία. Οι νοεροί θρήνοι των παιδιών και το δράμα παίρνει την έξαλλη εικόνα της παραφροσύνης. Η συμφορά αρχίζει. Οι πομπές οδεύουν προς το άγνωστο. Το χωριό το δέρνει η ερημιά. Οι μπέηδες ριχτήκανε στο πλιάτσικο. Εκατό υποζύγια μεταφέρουν τον πλούτο της Πλεσιβίτσας, ότι είχε από τη γη και το ταξείδι, όλο τον ατίμητο θησαυρό της αρχοντιάς της.

Σαν αποσκόλλασαν το ρημαδιό βάλανε φωτιά. Και η ιστορική Πλεσιβίτσα παραδίδεται στις φλόγες και στο πυρ. Σε τρεις ώρες κάψανε 185 σπίτια,185 ωραιόκτιστα αρχοντικά πανύψηλα και ηγεμονικά. Μονάχα εσεβάστηκαν την εκκλησία και το σχολείο. Είναι η δεύτερη φορά που καίγεται η Πλεσιβίτσα ύστερα από τα Μουχαρεμικά στον πόλεμο του 12.Και τότε σαν και τώρα πότισε με αίμα το δένδρο της ελευθεριάς με τον λεβέντη Παπά –Γιώργη που τον έκαψαν ζωντανό και την μαρτυρική κυρ-Αλέξαινα. Στάθηκε πρωτοπόρος σε όλες τις εθνικές περιπέτειες πιστή και αντάξια των παραδόσεών της. Σήμερα συμπληρώνεται τέσσερα χρόνια από το ολοκαύτωμα της Πλεσιβίτσας. Τι έγινε από τότε: Οι Πλέσιοι έμειναν και μένουν γύρω από τα προσφιλή τους ερείπια. Μόνοι με τις ίδιες τους δυνάμεις, με την δημιουργική τους πίστη, με τις αυθόρμητες και γενναιόφρονες ενισχύσεις των απανταχού Πλεσιβιτσιωτών επούλωσαν και επουλώνουν τις απούλωτες πληγές τους και ανακουφίζουν τον μεγάλο τους πόνο.

Στα θλιβερά τέσσερα χρόνια μας η σκέψη όλων των Πλεσιβιτσιωτών οπουδήποτε κι αν ζουν ή βρίσκονται περνάει στεριές και θάλασσες και σταματάει στο αγαπημένο τους χωριό. Για μια στιγμή με την αναπόληση της τραγικής των περιπέτειας σφίγγεται η καρδιά τους και το μάτι τους δακρύζει. Όμως δεν μοιρολογούν γιατί δεν είναι ίδιον των Πλαισίων. Όπως με θάρρος και καρτερικότητα αντιμετώπισαν ως τα σήμερα όλες τις συμφορές και τα δεινά ,έτσι και τώρα με θάρρος και με πίστη ενωμένοι και αδελφωμένοι βαδίζουν για μια καινούργια Πλεσιβίτσα αντάξια των παραδόσεων της. Γιατί…

«Δεν κάψαν την Πλεσιβίτσα του μπέη τα τσιράκια
«Κι αν φλόγισαν τα επουράνια
«Κι ένα με τ’άστρα γίναν…
μας λέει ο ποιητής μας Γεώργιος Βουγίδης στα «Θεσπρωτικά του» τραγούδια.

Ναι. Δεν κόψαν την Πλεσιβίτσα γιατί δεν καίγεται το πνεύμα και η ιδέα. Ας κείτεται σ’ερείπια από το πέρασμα των Ούνων. Μέσα από τα συντρίμμια και τις συμφορές ξανανασταίνεται και πάλι όπως ο φοίνικας από την τέφρα. Κάποτε θε να χτίσουνε και τα σπίτια. Θα πάρουν την πρώτη την παλιά αρχοντική μορφή τους. Δε θα υπάρχουν πια χαλάσματα και συμφορές. Θα μείνουν ως ιστόρημα σημαδιακό οι ξύλινοι σταυροί εκείνων που μαρτύρησαν κι επότησαν με τ’αγιό τους το αίμα, το δένδρο της ελευθεριάς.

Θα μαρτυρούν το πέρασμα μίας ανιστόρητης θεομηνίας που δεν γνώρισε ως τώρα η ανθρωπότητα ουδέ αναφέρει που η ιστορία της.

Γ.Ι.ΡΙΣΒΑΝΗΣ


 
Read More »
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΠΛΕΣΙΒΙΤΣΑΣ- πριν 77 χρόνια! ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΠΛΕΣΙΒΙΤΣΑΣ- πριν 77 χρόνια! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

Θεσπρωτία: Φωτιά και στην περιοχή του Παλαμπά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020
Θεσπρωτία: Φωτιά και στην περιοχή του Παλαμπά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή ανάμεσα από τον Παλαμπά και τον Άγιο Νικόλαο Φιλιατών, στην πυραμίδα 52 στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση, ενώ στο σημείο επιχειρούν 20 άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας με 5 οχήματα και επικεφαλή τον διοικητή της υπηρεσίας κ. Λεωνίδα Γκιόκα.

Στο σημείο είναι σχεδόν καθιερωμένη κάθε χρόνο η φωτιά, αφού χρησιμοποιείται ως βοσκοτόπι και η φωτιά βοηθάει στην ανάπτυξη φρέσκου χορταριού.
Read More »
Θεσπρωτία: Φωτιά και στην περιοχή του Παλαμπά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα Θεσπρωτία: Φωτιά και στην περιοχή του Παλαμπά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

Φωτιά αυτή την ώρα στη Λωρίδα Σαγιάδας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020
Φωτιά αυτή την ώρα στη Λωρίδα Σαγιάδας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Νέα φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης στη Λωρίδα Σαγιάδας, στην περιοχή του κάτω Αετού.

Στο σημείο επιχειρούν 8 άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσπρωτίας με 3 οχήματα, καθώς και το Εθελοντικό Κλιμάκιο Σαγιάδας με ένα όχημα και 3 άντρες.

Η φωτιά σύμφωνα με τις πληροφορίες είναι εισαγόμενη από την Αλβανία.


Read More »
Φωτιά αυτή την ώρα στη Λωρίδα Σαγιάδας (+ΒΙΝΤΕΟ) Φωτιά αυτή την ώρα στη Λωρίδα Σαγιάδας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ


Τη φωτογραφική πειρατεία που βρίσκει πρόσφορο έδαφος να διαφημίζεται μέσω των κοινωνικών μέσω δικτύωσης και από εκεί να έλκει πελατεία επιδιώκει να ελέγξει η ένωση ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ φωτογραφων-βιντεογραφων Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ. 
Γι' αυτό προαναγγέλλει κινήσεις εναντίον αυτών που ασκούν παράνομα το επάγγελμα. Ιδιώτες που αυτοδιαφημίζονται ως φωτογράφοι - βιντεογραφοι, που παρουσιάζουν τις υπηρεσίες τους ως επαγγελματικές, διατηρώντας site και σελίδες στα social media, εξευτελίζουν τις τιμές, αφού δεν αποδίδουν τίποτα προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία που υποχρεούνται να αποδίδουν οι νόμιμοι του επαγγέλματος.
Οι επαγγελματίες φωτογράφοι του νομού μας θέλοντας να προστατεύσουν την εργασία τους που με κόπο και αγώνα διατηρούν, όπως τονίζουν, εξέδωσαν ανακοίνωση-εξώδικο, όπου δηλώνουν ότι "δεν θα ανεχτούν άλλο την πειρατεία που τα τελευταία χρόνια συνεχώς τους τρώει το ψωμί". 
Οποιοσδήποτε δεν έχει έναρξη επιτηδεύματος είναι παράνομος.
Η οικονομική κρίση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έδωσε έδαφος σε πολλούς να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αυτή. 
Δυστυχώς είναι εύκολο να είναι κάποιος παράνομος, παρά νόμιμος.
Οι επαγγελματίες φωτογράφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προστατεύσουν τη δουλειά, τα καταστήματα και τις οικογένειές τους από φαινόμενα παρανόμων και παράλληλα καλούν το καταναλωτικό κοινό να υποστηρίξει τους νόμιμους επαγγελματίες .Read More »
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΜΕ ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

Το νέο Δ.Σ του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020
Το νέο Δ.Σ του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας


Το νέο Δ.Σ του Συλλόγου που προέκυψε από τις εκλογές της 13 Σεπτεμβρίου 2020 αποτελείται από τους.

• Πρόεδρος: Λάμπρος Ε. Γιαννακός 
• Αντιπρόεδρος: Αλέξανδρος Γ. Φερεντίνος 
• Γραμματέας: Ειρήνη Χ.Λουτσάρη 
• Ταμίας: Ανδρομάχη Γ. Χουλιάρα 
• Έφορος Υλικού: Χρυσάνθη Γ.Φερεντίνου 
• Εφορος χορευτικού και εκδηλώσεων: Ιφιγένεια Ε.Αθανασίου
• Έφορος Δημοσίων σχέσεων: Χρήστος Κ.Κάτσινος 

Αντιπρόσωποι του Συλλόγου στην Π.Ο.Σ.Σ. 
ΖΗΓΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ 

Ευχαριστούμε θερμά, τα μέλη του Συλλόγου για την συμμετοχή τους στην εκλογική Διαδικασία., παρά τις δύσκολες καταστάσεις λόγo covid.
Read More »
Το νέο Δ.Σ του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας Το νέο Δ.Σ του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

Καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης στο μπαλκόνι του

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020
Καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης στο μπαλκόνι του


Συνελήφθη, σήμερα (15-09-2020) το πρωί σε περιοχή της Πρέβεζας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών. 

Ειδικότερα, σε στοχευμένη έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του κατηγορούμενου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω: 
· -10- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,2 έως 1,8 μέτρων, τα οποία καλλιεργούσε σε γλάστρες στο μπαλκόνι του σπιτιού του καθώς και 
· συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους -58- γραμμαρίων. 

Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.
Read More »
Καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης στο μπαλκόνι του Καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης στο μπαλκόνι του Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

Καταμετρήθηκαν 310 νέα κρούσματα κορωνοϊού - 4 νέα στην Ήπειρο

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020
Καταμετρήθηκαν 310 νέα κρούσματα κορωνοϊού - 4 νέα στην Ήπειρο


Συνολικά 310 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν σήμερα Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων τα 30 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου. 

Παράλληλα, 67 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 3 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: 

«Σήμερα ανακοινώνουμε 310 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 30 σχετίζονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13730, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες.

2433 (18%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5901 (43.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

67 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 17 (25.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 175 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 313 θανάτους συνολικά στη χώρα. 116 (37%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

Από τα 296 εγχώρια κρούσματα, τα 30 συνδέονται με γνωστές συρροές (15 συνδέονται με ιχνηλάτηση από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ Μόριας). 
Ενώ 27 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:
- 12 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 197 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 24 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 3 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή 
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή 
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας)
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων 
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 6 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Read More »
Καταμετρήθηκαν 310 νέα κρούσματα κορωνοϊού - 4 νέα στην Ήπειρο Καταμετρήθηκαν 310 νέα κρούσματα κορωνοϊού - 4 νέα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

Προς κλείσιμο το υποκατάστημα της Alphabank στην Παραμυθιά

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020
Προς κλείσιμο το υποκατάστημα της Alphabank στην Παραμυθιά


Προς το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Alphabank της Παραμυθιάς προσανατολίζεται η διοίκηση της συστημικής τράπεζας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη της τράπεζας στην paramythia-online.gr, μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να κλείσουν περισσότερα από 19 καταστήματα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της paramythia-online.gr ο εμπορικός σύλλογος Παραμυθιάς έχει ζητήσει την παρέμβαση των 2 βουλευτών της Θεσπρωτίας για την επαναξιολόγηση της απόφασης.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου
Read More »
Προς κλείσιμο το υποκατάστημα της Alphabank στην Παραμυθιά Προς κλείσιμο το υποκατάστημα της Alphabank στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

1.000.000 ευρώ για νέα οχήματα στο δήμο Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020
1.000.000 ευρώ για νέα οχήματα στο δήμο Ηγουμενίτσας


Εντάχθηκε με το ποσό των 999.998,00€ η πράξη «Αντικατάσταση οχημάτων Δήμου Ηγουμενίτσας» στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Η υλοποίηση της δράσης στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων, που αποτελούν προτεραιότητες του Σχεδίου Διαχείρισης Βιώσιμης Ενέργειας (Σ.Δ.Β.Ε.) που έχει εκπονήσει ο Δήμος μας. 

Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά στην αντικατάσταση οκτώ (8) παλιών και κοστοβόρων οχημάτων του στόλου του Δήμου Ηγουμενίτσας, με την προμήθεια των παρακάτω έξι (6) συνολικά νέων ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων χαμηλών ρύπων: 

· Ένα (1) καινούργιο απορριμματοφόρο διαξονικό όχημα με συμπιεστή απορριμμάτων, τύπου πρέσας 14m3 με σύστημα πλύσης κάδων. 

· Ένα (1) καινούργιο απορριμματοφόρο τριαξονικό όχημα με συμπιεστή απορριμμάτων, τύπου πρέσας 24m3. 

· Ένα (1) καινούργιο ανατρεπόμενο φορτηγό διαξονικό μικτού φορτίου 19tn με γερανό και αρπάγη. 

· Ένα (1) καινούργιο ανατρεπόμενο φορτηγό τριαξονικό μικτού φορτίου 26t. 

· Ένα(1) καινούργιο μικρό λεωφορείο μεταφοράς ατόμων 15-20 θέσεων καθήμενων πλέον μιας θέσεως για αμαξίδιο ΑΜΕΑ με αναδιπλούμενο ανυψωτικό μηχανισμό. 

· Ένα(1) καινούργιο μικρό λεωφορείο μεταφοράς ατόμων 20-30 θέσεων καθήμενων.
Read More »
1.000.000 ευρώ για νέα οχήματα στο δήμο Ηγουμενίτσας 1.000.000 ευρώ για νέα οχήματα στο δήμο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τετάρτη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020
Συνεδριάζει την Τετάρτη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου


Συνεδριάζει στην Παραμυθιά στις 16 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9.00΄, η οικονομική επιτροπή του δήμου Σουλίου για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :
Συγκρότηση Επιτροπής διενέργειας ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου : «KΤΙΡΙΟ BOYΛΓΑΡΗ: Κτιριακή αποκατάσταση – περιβάλλων χώρος», Υποέργο 2 της πράξης με τίτλο «ΚΤΙΡΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΗ : Πολυχώρος τέχνης, ιστορίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης».
Συγκρότηση Επιτροπής διενέργειας ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου : «Βελτιώσεις Ασφαλτοστρώσεις Δήμου Σουλίου».
Έγκριση 1ου Α.Π του έργου: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΛΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ».
Χορήγηση παράτασης προθεσμίας του έργου: «ΕΠΙΣΚΕΥΗ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΥΛΕΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ & ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ».
Κατάρτιση όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης έκτασης για πρόχειρες σταβλικές εγκαταστάσεις στη θέση : «ΜΟΛΑ» Κοινότητας Καρβουναρίου.
Κατάρτιση όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης έκτασης για πρόχειρες σταβλικές εγκαταστάσεις στην Κοινότητα Καρβουναρίου.
Κατάρτιση όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης έκτασης για πρόχειρες σταβλικές εγκαταστάσεις στη θέση : «ΤΖΕΜΟ » Κοινότητας Σκανδάλου.
Κατάρτιση όρων δημοπρασίας εκμίσθωσης έκτασης για πρόχειρες σταβλικές εγκαταστάσεις στη θέση : « ΓΚΕΛΟΥΖΗ» Κοινότητας Σκανδάλου.
Αποδοχή δωρεάς από το κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Εξειδίκευση πιστώσεων προϋπ/σμού οικ. έτους 2020 για κάλυψη δαπανών εκδηλώσεων.
Read More »
Συνεδριάζει την Τετάρτη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου Συνεδριάζει την Τετάρτη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Απολυμάνθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις της οδού Γράμμου

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020
Ηγουμενίτσα: Απολυμάνθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις της οδού Γράμμου


Το Π.ΑΚ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας σας ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαριότητας και απολύμανσης εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων επί της οδού Γράμμου και από σήμερα Δευτέρα 14-09-2020 θα είναι ανοιχτές για το κοινό εφιστώντας την προσοχή στις οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ από τους ασκούμενους και επισκέπτες του χώρου.
Read More »
Ηγουμενίτσα: Απολυμάνθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις της οδού Γράμμου Ηγουμενίτσα: Απολυμάνθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις της οδού Γράμμου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

Μ.Κάτσης: «Απαιτείται εθνική ψηφιακή στρατηγική και διαβούλευση για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης»

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020
Μ.Κάτσης: «Απαιτείται εθνική ψηφιακή στρατηγική και διαβούλευση για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης» 


Στο Thessaloniki Helexpo Forum στο πάνελ της Διεθνούς Εκθεσιακής Πλατφόρμας Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND 4.0 παρευρέθηκε ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Μάριος Κάτσης. 

Κατά την τοποθέτησή του ο Μ. Κάτσης υποστήριξε πως η περίοδος της πανδημίας έκανε ευρέως γνωστή στους πολίτες την αναγκαιότητα του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας. Όπως ανέφερε « η διαμεσολάβηση της τεχνολογίας ήρθε για να μείνει και στο μέλλον» ενώ τόνισε πως «η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι το πώς δεν θα χάσουμε το τρένο της 4η βιομηχανικής επανάστασης δεδομένης της χαμηλής διείσδυσης των νέων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς.»

Στη συνέχεια άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον μέχρι σήμερα λέγοντας «Η κυβέρνηση, έχει επικεντρωθεί στην ψηφιακή διακυβέρνηση, της σχέσης δηλαδή του πολίτη με το κράτος, κάνοντας μικρές και σωστές παρεμβάσεις που και εμείς στηρίξαμε. Ωστόσο, δεν έχουμε δει ουσιαστική απλούστευση διαδικασιών, και πολλές φορές καταλήγει να ψηφιοποιεί τη γραφειοκρατία.» Στηλίτευσε την καθυστέρηση στην αξιοποίηση κονδυλίων λέγοντας «Κανένα νέο οριζόντιο ή τομεακό έργο δεν έχει προκηρυχτεί, ούτε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο, με αποτέλεσμα ο κλάδος να στερείται ρευστότητας, που δεν μπορεί να καλυφθεί με τα 5εκ. απευθείας αναθέσεων που μοίρασε το διάστημα της πανδημίας».

Στη συνέχεια έκανε μια αναφορά στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας πως «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τις βάσεις για να μπει η χώρα στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Καταρτίσαμε την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική που ξεπάγωσε κονδύλια άνω του 1 δις από την Ε.Ε που παρέμεναν δεσμευμένα, δημοπρατήσαμε ψηφιακά έργα που συνεχίζονται (ΣΗΔΕ, ΣΥΖΕΥΞΙΣ2, e-ΓΕΜH, ψηφιακός ΟΑΣΘ, VAR, έξυπνη γεωργία ) και υποδομές στα δίκτυα νέας γενιάς. Ταυτόχρονα ανέδειξε την προσπάθεια που έγινε για την στροφή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας στην καινοτομία και την εξωστρέφεια λέγοντας πως «στο growth strategy που καταρτίσαμε, στρέψαμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία στους κλάδους της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας (Equifund, ΕΣΠΑ,ΕΛΙΔΕΚ) 

Εν συνεχεία ανέδειξε 4 κρίσιμα ζητήματα που πρέπει η πολιτεία, τα κόμματα και οι παραγωγικοί φορείς να διαβουλευτούν και να διαμορφώσουν εθνική στρατηγική και αφορούν: 
· Πως θα αξιοποιηθούν τα χρήματα για την ψηφιακή οικονομία από το ταμείο ανάκαμψης COVID που αποφάσισε η Ε.Ε. δεδομένου ότι ο ορίζοντας υπερβαίνει το χρόνο ζωής της παρούσας κυβέρνησης;
· Η ψηφιακή εποχή πρέπει να μην δημιουργήσει νέου τύπου ανισότητες αλλά να είναι συμπεριληπτική τονίζοντας την ανάγκη παροχής ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους.
· Αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού νέων επιστημόνων με παροχή ασφαλιστικών και φορολογικών κινήτρων με ταυτόχρονη υποχρέωση για βελτίωση των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο Πληροφορικής ώστε να ανασχεθεί το brain drain
· Aσφάλεια των δεδομένων, δημοσίων και προσωπικών ευαίσθητου χαρακτήρα που αποτελούν άϋλο κεφάλαιο ώστε να μην γίνουν βορρά στο φαινόμενο data mining των πολυεθνικών. 

Τέλος κατέθεσε την πρόταση η ΔΕΘ να μετασχηματιστεί και αυτή, με ψηφιακή έκθεση-περιήγηση αξιοποιώντας την τεxνολογία VR-AR. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΑ VIDEO 1 & 2
Read More »
Μ.Κάτσης: «Απαιτείται εθνική ψηφιακή στρατηγική και διαβούλευση για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης» Μ.Κάτσης: «Απαιτείται εθνική ψηφιακή στρατηγική και διαβούλευση για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

Ευχαριστήριο από το Π.ΑΚ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020
Ευχαριστήριο από το Π.ΑΚ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας


Το Π.ΑΚ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας ευχαριστεί θερμά την Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικά τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Κο Θωμά Πιτούλη, για την άμεση ανταπόκριση του στο αίτημα της υλοποίησης του έργου ανακατασκευής του φυσικού χλοοτάπητα, του Δημοτικού Σταδίου Ηγουμενίτσας. 

Η ενεργεία του αυτή αποδεικνύει έμπρακτα την διάθεση να στηρίξει και να προάγει τον αθλητισμό σε μια δύσκολη εποχή που διανύουμε. 

Η Πρόεδρος του Π.Α.Κ.Π.ΠΟ
Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου
Read More »
Ευχαριστήριο από το Π.ΑΚ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας Ευχαριστήριο από το Π.ΑΚ.Π.ΠΟ του Δήμου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Σεπτεμβρίου 15, 2020 Rating: 5

Σελίδες