ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, στην έκτακτη συνεδρίασή του, την 4/3/2016, και σύμφωνα και με την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος , αποφάσισε:
Την παράταση της αποχήs των μελών του από την άσκηση των καθηκόντων τους, από 5 έως και 16 Μαρτίου 2016 διατυπώνοντας την κατηγορηματική αντίθεσή του με τη συνολική λογική του κυβερνητικού προσχεδίου, το οποίο οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου.
Υπογραμμίζεται ότι οι δικηγόροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις σημερινές, ήδη βεβαρημένες ασφαλιστικές εισφορές και μια νέα επιβάρυνσή τους, σε συνδυασμό με τις υπέρογκες φορολογικές υποχρεώσεις, θα οδηγήσουν σε μηδενισμό του εισοδήματός τους και θα αυξήσουν τις ροές εξόδου από το δικηγορικό επάγγελμα.
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΠΟΧΗΣ
• Συμπλήρωση ορίου προσωρινής κράτησης
• Παραγραφές - προθεσμίες
• Αναστολές πλειστηριασμών
• Αιτήσεις προσωρινών διαταγών
• Για τις ποινικές υποθέσεις στα πλημμελήματα όταν συντρέχει περίπτωση παραγραφής, ήτοι για πλημμελήματα που από τον χρόνο τελέσεως της πράξεως έχει συμπληρωθεί 6ετία σε α΄ βαθμό και 7ετία σε β΄ βαθμό.
Δεν απαιτείται άδεια στην προκατάθεση προτάσεων (20ήμερο) και προσθήκης.
Αναβολές : Για τη διευκόλυνση όλων κατά τη διάρκεια της αποχής θα επιτρέπεται στους συναδέλφους η παράσταση ενώπιον των δικαστηρίων για την υποβολή αιτήματος αναβολής, με την υποχρέωση - στην περίπτωση μη παράστασης της πλευράς του αντιδίκου - να προβαίνουν αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο στην ενημέρωση του συναδέλφου που εκπροσωπεί την πλευρά του αντιδίκου για την ημερομηνία της νέας δικασίμου.
Read More »
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΑΠΟΧΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Ζευγάρι Βέλγων ποδηλατών, παρέα με τον σκύλο τους, ξεκίνησαν από την Ηγουμενίτσα για τη Θεσσαλονίκη (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016Τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε συχνά πρόσφυγες-μετανάστες, να επισκέπτονται την χώρα μας...

Αυτό όμως που είδαμε την Δευτέρα (7-3) στα Γρεβενά, δεν έχει προηγούμενο:

Συναντήσαμε ένα ζευγάρι Βέλγων ποδηλατών, να κάνει στάση για ξεκούραση σε γνωστό αναψυκτήριο της πόλης, παρέα με τον σκύλο τους, που ταξιδεύει μαζί τους στην ειδική θέση.

Ο Κριστόφ και η Άννυ μίλησαν στην camera του star-fm.gr, για το ταξίδι τους που ξεκίνησε από την Ηγουμενίτσα πριν 5 μέρες και θα ολοκληρωθεί σε 5 περίπου μέρες στη Θεσσαλονίκη.
Δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στους καλούς δρόμους της Ελλάδας αλλά και να μας … συστήσουν τον τρίτο της παρέας, τον σκύλο τους.

Δείτε τι μας είπαν:
 
Read More »
Ζευγάρι Βέλγων ποδηλατών, παρέα με τον σκύλο τους, ξεκίνησαν από την Ηγουμενίτσα για τη Θεσσαλονίκη (+ΒΙΝΤΕΟ) Ζευγάρι Βέλγων ποδηλατών, παρέα με τον σκύλο τους, ξεκίνησαν από την Ηγουμενίτσα για τη Θεσσαλονίκη (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Απόπειρα ληστείας στο Ασπροκκλήσι Ήρθε στα χέρια με τους ληστές για να γλιτώσει τη σύζυγό του

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016Προχθές, συγκεκριμένα το Σάββατο το βράδυ, 4 άγνωστα άτομα χτύπησαν το κουδούνι σπιτιού στο χωριό Ασπροκκλήσι Φιλιατών και όταν άνοιξε η πόρτα άρπαξαν και τράβηξαν έξω την νοικοκυρά που τους άνοιξε και προσπαθούσαν να την ακινητοποιήσουν. 
Ακούγοντας τις φωνές της βγήκε έξω και ο σύζυγος της και ενεπλάκη με τους άγνωστους κακοποιούς, φωνάζοντας παράλληλα βοήθεια. 
Ευτυχώς άκουσαν τις επικλήσεις οι γείτονες κι άρχισαν να ανάβουν τα εξωτερικά φώτα των σπιτιών προκειμένου να δουν τι συμβαίνει. 
Αυτή η κίνηση ήταν σωτήρια γιατί οι κακοποιοί τράπηκαν σε φυγή. 
Στο χωριό έσπευσαν 3 περιπολικά της συνοριακής φύλαξης και όργωσαν την περιοχή χωρίς όμως αποτέλεσμα. 
Το περιστατικό θυμίζει ανάλογο περσινό συμβάν στο χωριό Σμέρτο Φιλιατών.
Read More »
Απόπειρα ληστείας στο Ασπροκκλήσι Ήρθε στα χέρια με τους ληστές για να γλιτώσει τη σύζυγό του Απόπειρα ληστείας στο Ασπροκκλήσι Ήρθε στα χέρια με τους ληστές για να γλιτώσει τη σύζυγό του Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

106 διηγήματα για τους κατοίκους και τα χωριά γύρω από τον Καλαμά!

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016
 
Ο Καλαμάς δεν φέρνει μόνο νερά, δεν φέρνει μόνο ψάρια, δεν φέρνει μόνο λύματα, αλλά φέρνει και αναμνήσεις. 
 
Φέρνει και νοσταλγίες. 
 
106 διηγήματα για τους κατοίκους και τα χωριά γύρω από τον Καλαμά, με τον γενικό τίτλο "Όσα φέρνει ο Καλαμάς", έγραψε ο Τάσος Βασιλείου. 
 
Και τα έγραψε με πολύ ευαισθησία, με πολύ τρυφερότητα, καθώς τα περισσότερα από αυτά έχουν αφετηρία και αναφορά στις παιδικές του μνήμες. 
 
Και ξαναζωντανεύουν πρόσωπα και γεγονότα, που έχουν να κάνουν με μια δύσκολη περίοδο, αυτή της μεταεμφυλιακής Ελλάδας, ωστόσο φανερώνουν την ψυχή, την αγνή ψυχή, των ανθρώπων εκείνης της εποχής, που είναι το μεγάλο ζητούμενο και στις ημέρες μας. 
 
Ο συγγραφέας ζωγραφίζει, ναί ζωγραφιά είναι οι μικρές αφηγήσεις του, δραματικές και ταυτόχρονα διδακτικές σκηνές. 
 
Όπως το να περνάει ανάμεσα σε ανθρώπινους σκελετούς και πρόχειρα μνήματα στην περιοχή της Μουργκάνας, ανεβασμένος πάνω στο μουλάρι της «Ούντρας» τον Οκτώβριο του 1954, 8 χρονών. 
 
Μιλάει και μολογάει για τη φτώχεια, τη μετανάστευση, την αδικία. 
 
Μλάει και μολογάει για τη ζωή, που μέσα από τις λύπες της, γίνεται η χαρά μας. 
 
Μιλάει και μολογάει η καρδιά του Τάσου Βασιλείου για τα όσα "βουΐζει" το ποτάμι της καρδιάς μας, ο Καλαμάς μας. 
 
Read More »
106 διηγήματα για τους κατοίκους και τα χωριά γύρω από τον Καλαμά!  106 διηγήματα για τους κατοίκους και τα χωριά γύρω από τον Καλαμά! Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Μήνυμα Βασίλη Γιόγιακα για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016


Η σημερινή Ημέρα είναι μια - απλώς - αφορμή για να θυμόμαστε και να τιμούμε σε κάθε μικρή ή μεγάλη ευκαιρία τους πολλούς και διαφορετικούς ρόλους της Γυναίκας: από σύντροφος και μητέρα, έως παιδαγωγός, ψυχολόγος, τροφός και επαγγελματίας, η γυναίκα είναι η ηρωίδα της καθημερινότητάς μας! 
 
Χρόνια Πολλά!
Read More »
Μήνυμα Βασίλη Γιόγιακα για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας Μήνυμα Βασίλη Γιόγιακα για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Νέα διάκριση για τον Βαγγέλη Βαλαχά για το ποίημά του "Η μοναξιά του Φειδιππίδη"

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016

Νέα διάκριση για τον Πρεβεζάνο Βαγγέλη Βαλαχά για το ποίημά του "Η μοναξιά του Φειδιππίδη", σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 10ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Ποιητικού Διαγωνισμού, που διοργάνωσε το Νοέμβριο του 2015 η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (ΕΛΒΕ), με αφορμή τα 35 χρόνια από την ίδρυσή της και θέμα «Πανανθρώπινες αξίες».

Οι απονομές έγιναν το βράδυ της 4ης Μαρτίου 2016 στην αίθουσα των Δυτικομακεδονικών Σωματείων, στην οδό Βενιζέλου 30, στη Θεσσαλονίκη.

Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν οι: Αστέριος Κωνσταντίνου, φιλόλογος – λυκειάρχης, Σταύρος Μπλέτσας, φιλόλογος – ποιητής, Γιάννης Αρκέτος, κοινωνιολόγος – ποιητής και Ελένη Καρασαββίδου, διδάκτορας λογοτεχνίας ΑΠΘ – ποιήτρια. Τα περισσότερα από τα ποιήματα που διαγωνίστηκαν (και όχι μόνο όσα διακρίθηκαν) περιλαμβάνονται ήδη σ’ ένα καλαίσθητο βιβλίο 204 σελίδων, των εκδόσεων «Εχέδωρος», με τίτλο της συλλογής «Πανανθρώπινες αξίες».

Για τον Βαγγέλη, αυτή η νέα ποιητική διάκριση είναι η τρίτη για το ποίημα αυτό, μετά από το 2ο βραβείο από το ωδείο Φουντούλη στον Βόλο και το βραβείο "Φειδιππίδης", στον Δ' παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό της Αμφικτυονίας Ελληνισμού.


Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΦΕΙΔΙΠΠΙΔΗ
Στερνή ματιά ξοπίσω μου να ρίξω αποφεύγω,
καθάριο πρέπει να ‘χω το μυαλό,
βαρύ φορτίο κουβαλώ.
Πρώτη ανάσα… δεύτερη… βαθιά εισπνοή… και φεύγω.
Τα βήματά μου σίγουρα –η πείρα δίδαξέ τα-.
Τον άνεμο ποθώ να παραβγώ,
καλά κρατάω το ρυθμό
κι είμαι γεράκι δυνατό. Πέτα ψυχή μου, πέτα!
Γλιστρώ στη νύχτα σαν σκιά, στη μέρα σαν το βέλος.
Η γη κάτω απ’ τα πόδια μου πυρί,
χτυπά η καρδιά μου σαν σφυρί
κι οπλίζω το κουράγιο μου να φτάσω ως το τέλος.
Περνώ μποστάνια και βορούς κι αμπέλια φορτωμένα.
Η φτέρνα μου σε βάτα έχει σκιστεί,
οι γάμπες μου έχουνε πρηστεί,
σε κάθε βήμα προσπαθώ ν’ αντέξω κι άλλο ένα.
Αχ, δε βαστούν τα πόδια μου και πέφτω με το γόνα.
Με σώμα σκεβρωμένο και στεγνό,
μπορώ και πιο πολύ μπορώ,
τον εαυτό μου υπερνικώ σε τούτον τον αγώνα.
Ατέλειωτα χιλιόμετρα που αψηφώ τον πόνο.
Και φτάνοντας στην ύστατη στιγμή,
με την ανάσα μου κοφτή
εκπνέω το φορτίο μου και νίκησα τον χρόνο.
Read More »
Νέα διάκριση για τον Βαγγέλη Βαλαχά για το ποίημά του "Η μοναξιά του Φειδιππίδη" Νέα διάκριση για τον Βαγγέλη Βαλαχά για το ποίημά του "Η μοναξιά του Φειδιππίδη" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

«Και το γένος αυτού … θηλυκό»

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016


Καμία εκδήλωση δεν πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Ηγουμενίτσας, με αφορμή την ημέρα για τη γιορτή της Γυναίκας, για αυτό δημοσιεύουμε την ομιλία της Ελένης Χαλμαντζή, στην εκδήλωση που είχε διοργανώσει πέρσι, ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, σε συνεργασία με την Αστυνομική Δ/νση Ηγουμενίτσας,  με τίτλο «Και το γένος αυτού … θηλυκό» 
 
Read More »
«Και το γένος αυτού … θηλυκό» «Και το γένος αυτού … θηλυκό» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Προβολή της Περιφέρειας Ηπείρου στα Σκόπια

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016

Η Περιφέρεια Ηπείρου διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής στα Σκόπια στις 30/3/2016 στο χώρο του ξενοδοχείου Hotel Aleksandar Palace.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να γίνει γνωστό το τουριστικό προϊόν της Ηπείρου, καθώς και η προσέλκυση επισκεπτών από τα Σκόπια.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

Παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος στα ΜΜΕ και τους Τουριστικούς πράκτορες της Π.Γ.Δ.Μ.
Οργάνωση μπουφέ με Ηπειρώτικα εδέσματα.
Matching συναντήσεων ανάμεσα σε ξενοδόχους της Ηπείρου και τουριστικούς πράκτορες της Π.Γ.Δ.Μ.
Κέρασμα με τα ηπειρώτικα προϊόντα.
Διοργάνωση μουσικοχορευτικής εκδήλωσης με την παρουσία χορευτικού συγκροτήματος.

Οι επαγγελματίες, οι Δήμοι και οι φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους το αργότερο ως τις 18-3-2016 στο e-mail: v.barka@php.gov.gr
 
Επίσης, ως την παραπάνω ημερομηνία θα πρέπει να αποστείλουν υλικό που επιθυμούν να αποσταλεί για την εκδήλωση.

Τα Επιμελητήρια και οι επαγγελματικές ενώσεις παρακαλούνται να ενημερώσουν σχετικά τα μέλη τους.
Read More »
Προβολή της Περιφέρειας Ηπείρου στα Σκόπια  Προβολή της Περιφέρειας Ηπείρου στα Σκόπια Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Σήμερα οι εκδηλώσεις του δήμου Σουλίου για την ημέρα της γυναίκας

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016


Read More »
Σήμερα οι εκδηλώσεις του δήμου Σουλίου για την ημέρα της γυναίκας Σήμερα οι εκδηλώσεις του δήμου Σουλίου για την ημέρα της γυναίκας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης σε εξοχική κατοικία

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016


Εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, υπόθεση διάρρηξης σε εξοχική κατοικία στο Βασιλικό Ιωαννίνων.

Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή, σε βάρος ενός 22χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας, διότι από την αστυνομική έρευνα και την κατάλληλη αξιοποίηση ευρημάτων, προέκυψε ότι εμπλέκεται σε διάρρηξη, που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 12-12-2015 έως 31-01-2016, σε εξοχική κατοικία στο Βασιλικό Ιωαννίνων, όπου αφαιρέθηκαν διάφορα τιμαλφή.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου.

Read More »
Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης σε εξοχική κατοικία Εξιχνιάστηκε υπόθεση διάρρηξης σε εξοχική κατοικία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Εξιχνιάστηκε μία υπόθεση ληστείας και μία διάρρηξη αυτοκινήτου

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016


Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, μία περίπτωση ληστείας και μία διάρρηξη αυτοκινήτου, που έγιναν χθες (06-03-2016) στην πόλη της Άρτας.

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 22χρονου ημεδαπού Ρομά, για τα αδικήματα της ληστείας και της κλοπής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της αστυνομικής διερεύνησης, προέκυψε ότι 22χρονος δράστης, χθες (06-03-2016) το μεσημέρι στην πόλη της Άρτας, διέρρηξε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας 31χρονου αλλοδαπού, υπηκόου Αλβανίας, απ’ όπου αφαίρεσε μία γυναικεία τσάντα που περιείχε προσωπικά έγγραφα και αντικείμενα.

Η πράξη του όμως αυτή, έγινε αντιληπτή από τον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, ο οποίος τον ακολούθησε και στην προσπάθειά του να ανακτήσει την κλεμμένη τσάντα, ο 22χρονος δράστης του επιτέθηκε τραυματίζοντάς τον στο δεξί του μάτι και στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή.

Επίσης, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προανάκρισης, προέκυψε ότι ο ανωτέρω δράστης, πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, διέρρηξε και δεύτερο αυτοκίνητο στην πόλη της Άρτας, απ’ όπου αφαίρεσε επίσης μία γυναικεία τσάντα.

Η προανάκριση και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.
Read More »
Εξιχνιάστηκε μία υπόθεση ληστείας και μία διάρρηξη αυτοκινήτου Εξιχνιάστηκε μία υπόθεση ληστείας και μία διάρρηξη αυτοκινήτου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ-ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ σε ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ-ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

· ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ
· ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
· ΕΞΩ ΟΙ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠO ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η αποστολή πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σε ρόλο χωροφύλακα, με συμφωνία της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό μας, για όλους τους λαούς και την ειρήνη στην περιοχή.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπορεί φραστικά να διαχωρίζεται από τις ακραίες ρατσιστικές φωνές κυβερνήσεων της Ευρώπης, όμως στην πράξη εναρμονίζεται πλήρως με τις πολιτικές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που οι ανταγωνισμοί τους γεννούν τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στεκόμαστε απέναντι στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστές φονιάδες.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ-ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Πέμπτη 10 Μαρτίου στις 7.00μμ στην Πλατεία Δημαρχείου

Συνδιοργανώνουν :

ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - Αριστερή Αντιϊμπεριαλιστική Συνεργασία Θεσπρωτίας
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Τ. Ε. Θεσπρωτίας
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Θεσπρωτίας
Read More »
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ-ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ-ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Μήνυμα του Μάριου Κάτση για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016


Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την οποία γιορτάζουμε σήμερα, είναι αφιερωμένη στη μνήμη των εργατριών των κλωστοϋφαντουργείων της Ν. Υόρκης, η κινητοποίηση των οποίων στις 8 Μαρτίου του 1857 πνίγηκε στο αίμα. Οι εργάτριες ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μείωση του ωραρίου.

Από τότε οι γυναίκες έχουν κάνει αρκετά βήματα για τη χειραφέτηση τους, η εδραίωση του φεμινιστικού κινήματος τη δεκαετία του ’60 είναι ένα από αυτά, ωστόσο έχουν μακρύ δρόμο ακόμα μπροστά τους.

Η ημέρα αυτή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του προοδευτικού κινήματος. Παραμένει επίκαιρη, καθώς οι διακρίσεις στους εργασιακούς χώρους και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί κατά των γυναικών εντάθηκαν κατά την περίοδο της κρίσης. Η συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους φόρτωσε με ακόμα μεγαλύτερα βάρη τις πλάτες των γυναικών, οι οποίες κλήθηκαν να υποκαταστήσουν ανεπαρκείς δομές.

Το προσφυγικό δράμα που εκτυλίσσεται στις μέρες μας, φέρνει στο φως το δύσκολο αγώνα των γυναικών που προέρχονται από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας.

Σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) περισσότερες από 145.000 οικογένειες Σύρων προσφύγων στην Αίγυπτο, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Ιορδανία – ή αλλιώς μία στις τέσσερις οικογένειες – έχουν επικεφαλής γυναίκες, οι οποίες αγωνίζονται μόνες για την επιβίωση τους.

Ο αγώνας τους είναι τιτάνιος και χρειάζονται την αλληλεγγύη όλων μας ώστε να τα καταφέρουν σε αυτή την πολύ σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν.

Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη σε αυτές τις γυναίκες, και σε όλες εκείνες που παλεύουν καθημερινά, είτε συλλογικά είτε ατομικά, για όλα εκείνα τα μικρά ή μεγάλα που κάνουν τον κόσμο μας δικαιότερο. Είναι χρέος μας να στηρίξουμε τέτοιους αγώνες, στην κατεύθυνση μιας αξιοπρεπούς ζωής για όλους.
Read More »
Μήνυμα του Μάριου Κάτση για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας Μήνυμα του Μάριου Κάτση για την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Θεσπρωτία: Όλοι μαζί συντονίζουμε το Let’s Do It Greece 2016

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016


H Περιφέρεια Ηπείρου και οι Δήμοι Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών σας προσκαλούν την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 και ώρα 20:00 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας όπου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική συνάντηση φορέων και εθελοντών για το συντονισμό της δράσης Let’s Do It Greece 2016.

Στη συνάντηση θα μιλήσει μεσώ skype και ο εθελοντής που ξεκίνησε τη δράση και είναι υπεύθυνος για τον πανελλαδικό συντονισμό του Let's do it Greece, κος Νίκος Κιούσης.

Όλοι μαζί σχεδιάζουμε και υλοποιούμε !!!

Read More »
Θεσπρωτία: Όλοι μαζί συντονίζουμε το Let’s Do It Greece 2016 Θεσπρωτία: Όλοι μαζί συντονίζουμε το Let’s Do It Greece 2016 Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Η Δήμαρχος Σουλίου αφιερώνει την ημέρα αυτή «στις γυναίκες πρόσφυγες»

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016

 
«Οι γυναίκες αυτές, στο παρελθόν, αλλά και τώρα, ως μητέρες, αδελφές και σύζυγοι έδωσαν το ζωντανό παρόν στον αγώνα της καθημερινής επιβίωσης, αλλά και σήμερα, στον ακόμη δυσκολότερο και πιο αβέβαιο αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για τις ίδιες και τις οικογένειές τους. 
Αντιμέτωπες με τον πόνο, σωματικό και ψυχικό, την οδύνη, την απώλεια, τα προβλήματα υγείας και τις αυξανόμενες πιέσεις για επιβίωση, σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες, αποτελούν σύμβολα του αδιάκοπου αγώνα, του αλτρουισμού, της αυταπάρνησης και της δίψας για ζωή».
 
(κείμενο από την UNESCO την Ελληνική Επιτροπή της UNESCO)
Read More »
Η Δήμαρχος Σουλίου αφιερώνει την ημέρα αυτή «στις γυναίκες πρόσφυγες» Η Δήμαρχος Σουλίου αφιερώνει την ημέρα αυτή «στις γυναίκες πρόσφυγες» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Τραυματισμένος χειμωνόκιρκος βρέθηκε στην Παραμυθιά

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016


 
Στο Κέντρο Περίθαλψης με την επωνυμία «Δράση για την Άγρια Ζωή» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου έτυχε της καλύτερης δυνατής φροντίδας και περίθαλψης από τους κτηνιάτρους, βρίσκεται ένας νεαρός Χειμωνόκιρκος (Circus cyaneus).

Το πτηνό εντοπίστηκε από πολίτη στον κάμπο της Παραμυθιάς που με τη σειρά του ειδοποίησε την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ.

Οι Θηροφύλακες παρέλαβαν το άγριο πτηνό, που διαπιστώθηκε, ότι ήταν τραυματισμένο και δε μπορούσε να πετάξει και ενημέρωσαν σχετικά το Κέντρο, έτσι ώστε να οργανωθεί η μεταφορά του στη Θεσσαλονίκη.

Το άγριο πτηνό μεταφέρθηκε στο Κέντρο «Δράση για την Άγρια Ζωή» όπου οι κτηνιατρικές εξετάσεις έδειξαν, ότι έχει κάταγμα στο δεξί του φτερό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δε μπορεί να πετάξει.

Το κάταγμα αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, το πτηνό ακολουθεί συγκεκριμένη θεραπεία και με την ανάρρωσή του, θα απελευθερωθεί στο φυσικό του περιβάλλον
Read More »
Τραυματισμένος χειμωνόκιρκος βρέθηκε στην Παραμυθιά Τραυματισμένος χειμωνόκιρκος βρέθηκε στην Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016


Read More »
Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ) Δείτε τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας (ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Πραγματοποιήθηκε έχτες η κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ ΝΔ Θεσπρωτίας

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016

Με μεγάλη συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, η κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, της ΝΟΔΕ ΝΔ Θεσπρωτίας, παρουσία του βουλευτή Χίου κ. Νότη Μηταράκη.

Διαβάστε στη συνέχεια την ομιλία του προέδρου της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας κ. Άλκη Λάμπρου.
Θα ακολουθήσει νέα ανάρτηση με πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ και τα παραλειπόμενα της εκδήλωσης.

Φίλες και φίλοι σας καλωσορίζω στη σημερινή μας εκδήλωση , στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας .

Καλωσορίζω τον εκπρόσωπο της παράταξης Νότη Μηταράκη , βουλευτή ΧΙΟΥ της Νέας Δημοκρατίας και Υφυπουργό Ανάπτυξης στην Κυβέρνηση Σαμαρά ,

Κύριε υπουργέ σας ευχαριστώ που μας τιμάτε σήμερα με την παρουσία σας .

Είναι επίσης μαζί μας εδώ σήμερα και μας τιμούν :

Κυρίες και Κύριοι,

Σήμερα είναι η πρώτη εκδήλωση της ΝΟΔΕ στη Θεσπρωτία μετά το νέο ξεκίνημα που έκανε η παράταξη μας τον Ιανουάριο .

Ξεκίνημα που μας δημιουργεί αίσθημα αισιοδοξίας από τη μία αλλά και αίσθημα μεγάλης ευθύνης από την άλλη .

Αίσθημα ευθύνης που δεν σας κρύβω ως Πρόεδρος της ΝΟΔΕ το ένοιωθα συνεχώς τα τελευταία δυο χρόνια λόγω των εξελίξεων , λόγω των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων και των δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε ως Χώρα, ως Κόμμα και ως Νομαρχιακή.

Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου , τους ανθρώπους που πραγματικά στάθηκαν δίπλα μας αυτό το διάστημα. Δεν θα τους ονοματίσω γνωρίζουν καλά ποιοι είναι . Όπως επίσης θέλω να ευχαριστήσω και εκείνους που άσκησαν κριτική ή ακόμη και που αμφισβήτησαν τη δουλειά μας , γιατί συνέβαλαν με τη στάση τους στο να γίνουμε ακόμα καλύτεροι.


Όμως όλα αυτά , τα αφήνουμε πίσω

Το νέο ξεκίνημα στη ΝΔ έγινε με ενθουσιασμό υπευθυνότητα και σοβαρότητα .

Και επειδή και κάποιοι άλλοι μιλούσαν για ελπίδες – που αποδείχθηκαν φρούδες - εξαπατώντας τον Ελληνικό λαό , το δικό μας στοίχημα είναι να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι .

Αυτή τη φορά οι ελπίδες του λαού μας θα έχουν ορίζοντα υλοποίησης με σχέδιο , με πρόγραμμα χωρίς λαϊκισμούς και ιδεοληψίες .

Σε αυτό το νέο ξεκίνημα θα πρέπει να ξαναχτίσουμε οργανωτικά όλοι μαζί από την αρχή τη ΝΔ.

Για να γίνει αυτό

Χρειάζεται η συμβολή όλων μας γιατί όλοι εμείς αποτελούμε τη ΝΔ.

Χρειάζεται η σύνθεση εμπειρίας με τη φρεσκάδα του νέου.

Θα χρειαστεί οι νέοι άνθρωποι να απογαλακτιστούν από νοοτροπίες του παρελθόντος που στοίχισαν στην Κοινωνία μας .

Χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι μαζί με όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου , ώστε να εμπνεύσουμε και να κάνουμε τους πολίτες να μας εμπιστευτούν ακόμη περισσότερο .

Να κάνουμε τις καρδιές της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας να ξαναχτυπήσει με τους σφυγμούς της Νέας Δημοκρατίας .

Φίλες και Φίλοι,

Στις 10 Γενάρη χιλιάδες σκεπτόμενοι και προβληματισμένοι πολίτες έφτασαν στις κάλπες αποτυπώνοντας εκεί την αγωνία τους για το καινούριο που θέλουμε όλοι.

Εκεί λοιπόν 400 και πλέον χιλιάδες άνθρωποι επέλεξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το νέο μας Ηγέτη που θα βγάλει τη Χώρα από το τέλμα . Τον Ηγέτη που οδηγεί ήδη τη Χώρα μπροστά .

Τότε έγινε η αρχή , τώρα ξεκινήσαμε την ανασυγκρότηση της ΝΔ με τις εκλογές των ΝΟΔΕ και των λοιπών οργάνων που προβλέπει το καταστατικό που θα ολοκληρωθεί με το συνέδριο μας τον Απρίλιο.

ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ,

Στη σημερινή συγκυρία καλούμαστε να εδραιώσουμε γόνιμη και ειλικρινή συνεργασία με τους δημιουργικούς πολίτες . Να τους κάνουμε συμμέτοχους στην προσπάθεια μας.

Μακριά από μας λαϊκισμοί , αγκυλώσεις και ιδεοληψίες που μας έφτασαν στο σημείο που είμαστε σήμερα .

Γνώμονας της πολιτικής μας το εθνικό συμφέρον όπως διαχρονικά το έχουμε αποδείξει.

Είναι χρέος μας στις ερχόμενες εκλογές -που η μεγάλη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας θα κερδίσει όποτε και αν γίνουν - να φέρουμε ξανά στην κάλπη τους εκατοντάδες χιλιάδες Νεοδημοκράτες που στις προηγούμενες εκλογές δεν προσήλθαν να ψηφίσουν .

Τους καλούμε όλοι εμείς και από εδώ σήμερα να ξαναπάρουν τις τύχες της Χώρας στα χέρια τους .

Τους καλούμε να συμμετάσχουν μαζί με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στην μεγάλη προσπάθεια να βάλουμε οριστικό τέλος στο λαϊκισμό στα ψέματα και στον αυταρχισμό των δήθεν προοδευτικών που μας γύρισαν πίσω ,των δήθεν δημοκρατικών που δεν σέβονται τους θεσμούς και τη δικαιοσύνη , των δήθεν αξιοκρατών που κατάντησαν το κράτος κομματικό μαγαζάκι.

Μ ’αυτές τις σκέψεις σας ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς για τους αγώνες που δώσαμε μαζί και που θα συνεχίσουμε να δίνουμε , με ακόμη μεγαλύτερη συνέπεια για το καλό της χώρας .
Read More »
Πραγματοποιήθηκε έχτες η κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ ΝΔ Θεσπρωτίας Πραγματοποιήθηκε έχτες η κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ ΝΔ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην Ήπειρο

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016

Οπως ανακοίνωσε το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δημιουργηθούν 14 χώροι προσωρινής φιλοξενίας στην επικράτεια, οι οποίοι θα μπορούν να δεχτούν έως και 14.400 άτομα. 
 
Στους κλειστούς περιλαμβάνονται, οι εγκαταστάσεις του παλιού μουσικού γυμνασίου και της εστίας στα Δολιανά και η μαθητική εστία στο Τσεπέλοβο, όπου θα φιλοξενηθούν κατά κύριο λόγο γυναίκες και παιδιά.
 
Στους ανοιχτούς χώρους, που θα φιλοξενηθούν κέντρα φιλοξενίας, περιλαμβάνεται το παλιό στρατόπεδο της Φιλιππιάδας, τα ΤΟΛ της Κατσικάς και ένας ανοιχτός χώρος στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Read More »
Οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην Ήπειρο  Οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο Δημαρχείο Φιλιατών

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016


Και όμως συνέβη και αυτό.

Το πρωί της Τρίτης, υπάλληλοι της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) μετέβησαν στο κτήριο όπου στεγάζεται το Δημαρχείο Φιλιατών, και διέκοψαν την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω χρεών.

Η διακοπή κράτησε λιγότερο από μία ώρα.

Σε λίγη ώρα ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς, θα εκδώσει δελτίο τύπου, με αναλυτικά στοιχεία για το θέμα
Read More »
Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο Δημαρχείο Φιλιατών Η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα στο Δημαρχείο Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Γυναίκα: η «γυάλινη οροφή» δεν έχει σπάσει - της Θάλειας Θεοδωρίδη

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016
της Θάλειας Θεοδωρίδη

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, έγινε αφορμή για την καθιέρωση της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας, ενώ από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο φεμινισμός άνοιξε το δρόμο για πολλές κοινωνικές κατακτήσεις όχι μόνο για τη γυναίκα αλλά και για άλλες ευάλωτες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με στόχο πώς η γυναίκα θα μπορούσε να εξασφαλίσει τα μέσα, τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο, τα οποία θα της επέτρεπαν να αμφισβητήσει την αρνητική γι’ αυτήν τάξη πραγμάτων στη σύγχρονη κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό η γυναίκα έπρεπε να αποδομήσει την εικόνα της σύμφωνα με τα κοινωνικά στερεότυπα και να απελευθερωθεί από τις προσδοκίες της κοινωνίας λόγω των ιδιοτήτων του θηλυκού γένους της.

Η γυάλινη οροφή

Λένε πως το κοινωνικό χάσμα μεταξύ των φύλων μικραίνει. Η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών συγκαταλέγεται στις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από το 1957, όταν η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία περιλήφθηκε στη Συνθήκη της Ρώμης. «Η ισότιμη οικονομική ανεξαρτησία γυναικών και ανδρών, η ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας, η ισότητα στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η αξιοπρέπεια, η ακεραιότητα και ο τερματισμός της βίας με βάση το φύλο», είναι μερικές από τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την ΕΕ. Ωστόσο, παρότι η νομοθεσία έχει, πλέον, θεσπίσει επίσημα μέτρα κατά της ανισότητας, οι έμφυλες διακρίσεις υπάρχουν με τη μορφή μιας αόρατης «γυάλινης οροφής» που εμποδίζει μια μεγάλη μερίδα γυναικών να εξελιχθεί επαγγελματικά και κοινωνικά.

Η κουλτούρα του σεξισμού

«Είσαι όμορφη», «είσαι χοντρή», «είσαι προκλητική», «είσαι νοικοκυρά», «σε αγαπάει, γι΄ αυτό σε δέρνει», «είσαι σε ηλικία γάμου» είναι μερικές σεξιστικές φράσεις που ακούει μια γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της. Οι αντιλήψεις μας για την ταυτότητα του γένους, όπως και οι στάσεις που συνδέονται με το φύλο σχηματίζονται τόσο νωρίς στη ζωή, ώστε ως ενήλικες τις θεωρούμε δεδομένες και αποτελούν σημαντικό στοιχείο των κοινωνικών θεσμών: της θρησκείας, της οικογένειας, της εργασίας, της κοινωνικής τάξης.

Η έλλειψη κινήτρων από την οικογένεια και η επίκτητη υποβάθμιση της φιλοδοξίας γίνονται εμπόδια εξέλιξης. Η θεσμοθέτηση των αδειών μητρότητας και ανατροφής ανακούφισε αρκετά τις γυναίκες από την εκμετάλλευση των εργοδοτών και το φόβο της απόλυσης. Παρόλαυτά, οι οικογενειακές υποχρεώσεις μιας γυναίκας εξακολουθούν να είναι ανασταλτικός παράγοντας εξέλιξης, κυρίως, στον ιδιωτικό τομέα. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ενώ η συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε σημείο που συχνά επιβάλλεται από τη νομοθεσία η ποσόστωση, κάτι που όμως αμφισβητεί την αξιοκρατία αφού το φύλο δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό κριτήριο επιλογής.

«Αφού τα ήθελαν»…

Παρά τους νόμους και τους θεσμούς, η παρενόχληση στον επαγγελματικό χώρο, στην Ελλάδα του 2016, υφίσταται παρόλο που τα περισσότερα κρούσματα δεν καταγγέλλονται εξαιτίας του φόβου που νιώθουν τα θύματα. Πολλά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αποσιωπώνται καθώς οι ίδιες οι γυναίκες λειτουργούν ενοχικά και οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις «υποταγής» και εξάρτησης καλλιεργούν μια νοοτροπία συναίνεσης. Η κακοποίηση των γυναικών είναι ένα φαινόμενο που δε φτάνει συχνά στη δικαιοσύνη. Οι στερεότυπες αντιλήψεις «αφού τα ήθελε» αποθαρρύνουν πολλά θύματα να καταφύγουν στη δικαιοσύνη, αφού αυτές καθαυτές οι διαδικασίες είναι εξουθενωτικές και προσβλητικές για την αξιοπρέπειά τους. Ίσως, μάλιστα, να είναι πιο πιθανό να τιμωρηθεί τελικά, κάποιος για κακοποίηση αδέσποτου παρά για κακοποίηση γυναίκας μια και η κλασσική υπερασπιστική γραμμή των δραστών βασίζεται στο να παρουσιάζει το θύμα ως αμφιβόλου ηθικής που προκάλεσε την τύχη του. Επιβεβαιώνει με πικρία η Δυσδαιμόνα στον Οθέλλο: «είναι εύκολο να συκοφαντήσεις μια γυναίκα».

Τα «καλά κορίτσια» και ο πρίγκιπας

Στα παραμύθια της Σταχτοπούτας και της Χιονάτης το «καλό κορίτσι» ανταμείβεται αφού ο πρίγκιπας θα εκτιμήσει την ομορφιά, την ηθική του και τη νοικοκυροσύνη του και θα το παντρευτεί. Στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο το νέο κορίτσι είχε ως απώτερο στόχο να παντρευτεί, περιμένοντας καρτερικά τον αγαπημένο του, ενώ οι σπουδές και η επαγγελματική καταξίωση ήταν θέμα ανδρικό. Αντίθετα, η ασυμβίβαστη Στέλλα του Κακογιάννη, «πήγαινε γυρεύοντας» και σύντομα θα εισέπραττε την τιμωρία της για την ύβρη που διέπραττε στην ανδροκρατούμενη κοινωνία. Στη σύγχρονη εμπορευματοποιημένη κουλτούρα των ΜΜΕ και της διαφήμισης τα γυναικεία πρότυπα παρουσιάζουν μια ομοιογένεια παγκοσμίως ενώ οι εικόνες που αναπαράγονται θέλουν τη γυναίκα εγκλωβισμένη στους ίδιους παραδοσιακούς ρόλους: οπωσδήποτε χαριτωμένη και επιθυμητή στο ανδρικό κοινό, όχι απαραίτητα έξυπνη, να συνδυάζει επιδέξια πολλούς ρόλους και να προβάλλει με υποκριτική μετριοφροσύνη τα σωματικά της προσόντα μέσα σ΄ένα κάδρο αιώνιας νεότητας.

Ο δρόμος για την ισότητα περνάει από το σχολείο

Δεν είναι εύκολο να αλλάξει το κατεστημένο μόνο με τη νομοθεσία. Οι υπεραπλουστεύσεις και γενικεύσεις που αγνοούν τις ιδιαιτερότητες και των δύο φύλων καθώς και την έννοια της ισοτιμίας, στην πράξη αναπαράγουν τα στερεότυπα. Οι σχολές γονέων, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις θα βοηθούσαν. Θεμελιώδη σημασία όμως θα είχε η εκπαίδευση από την πρώιμη ηλικία σε όλη τη διάρκεια της σχολικής φοίτησης σε θέματα φύλων και ισότητας, έχοντας ως προϋπόθεση την εκπαίδευση των ίδιων των δασκάλων πρώτα.

Read More »
Γυναίκα: η «γυάλινη οροφή» δεν έχει σπάσει - της Θάλειας Θεοδωρίδη Γυναίκα: η «γυάλινη οροφή» δεν έχει σπάσει -  της Θάλειας Θεοδωρίδη Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016


Καλείστε σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα γίνει στις 9 Μαρτίου 2016 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00΄ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3) για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω έκτακτο θέμα :

ΘΕΜΑ
Συζήτηση για το προσφυγικό – μεταναστευτικό θέμα και διαμόρφωση προτάσεων για την καλύτερη αντιμετώπισή του.

*Λόγος του κατεπείγοντος: Οι ραγδαίες εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό θέμα.

Read More »
ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας ΕΚΤΑΚΤΗ συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Προβολή ταινίας σήμερα με τίτλο: «Δυο 2 μέρες και μια Νύχτα»

Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016


Αγώνας για ζωή χωρίς φτώχεια, ανεργία, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά, εκμετάλλευση

Όλοι μαζί στον αγώνα, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά μας, για μια καλύτερη ζωή.

ΕΛΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ, με τίτλο: «Δυο 2 μέρες και μια Νύχτα»,
ΤΡΙΤΗ 8 ΜΑΡΤΗ 8:00μμ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

159 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατριών στη Νέα Υόρκη, που ζητούσαν ανθρώπινη ζωή, δουλειά, ισοτιμία και δικαιώματα, τιμάμε και συνεχίζουμε με νέες δυνάμεις και πείρα, για να φτάσουμε ως το τέλος, για να ολοκληρωθεί ο δρόμος που άνοιξαν.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες της εργατικής τάξης που μοχθούν καθημερινά μέσα σε δύσκολες συνθήκες να τα βγάλουν πέρα.

Καλεί τα Σωματεία, όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, τις άνεργες και τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις νέες και τους νέους, όλοι μαζί, μια γροθιά, να παλέψουμε ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που συνθλίβει κατακτήσεις και δικαιώματα και μας καταδικάζει, άντρες και γυναίκες, στην ανεργία, στην ανασφάλεια και στη διαρκή υποβάθμιση της ζωής των οικογενειών μας.

Να σηκώσουμε τη φωνή μας και τη γροθιά μας και να απαιτήσουμε να μην ψηφιστεί ο νόμος λαιμητόμος. Όλοι μαζί, άντρες και γυναίκες, στις πόλεις και τα χωριά, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας για μια σύγχρονη Κοινωνική Ασφάλιση με ουσιαστικές παροχές και αξιοπρεπείς συντάξεις. Να αντιταχθούμε μαχητικά στην αθλιότητα που καταδικάζει χιλιάδες γυναίκες να πληρώνονται ακόμη λιγότερο από τους άντρες, να δουλεύουν ως τα βαθιά γεράματα, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της μητρότητας, της υγείας τους.

Παλεύουμε ενάντια στη βαρβαρότητα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των μονοπωλίων που γεννά τους πολέμους, δημιουργώντας στρατιές ανθρώπινων ψυχών που περιπλανούνται μερόνυχτα, ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους και πνίγονται στο Αιγαίο στον βωμό των κερδών των δουλεμπόρων.

Κανένας δε μπορεί να μείνει απαθής απέναντι στο μακελειό που συνεχίζεται. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Μαζί με τις προηγούμενες συμμετείχε σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κι επεμβάσεις στην περιοχή. Εφάρμοσε και στήριξε την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Υπέγραψε τις συμφωνίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που δημιούργησαν τα κύματα των ξεριζωμένων.

Είναι η ίδια πολιτική που στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώνει τα μεροκάματα, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, διαλύει το Κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα με βαριές συνέπειες, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα παιδιά μας, δημιουργεί στρατιές ανέργων κι εξαθλιωμένων τμημάτων της εργατικής τάξης, μας γυρνά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Είναι η ίδια πολιτική που χωρίς να λογαριάζει ανθρώπινες ζωές, δε διστάζει να ισοπεδώσει χώρες ολόκληρες με βομβαρδισμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί το καπιταλιστικό κέρδος και η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Καλούμε όλη την εργατική τάξη να σταθεί αλληλέγγυα στο πλευρό των προσφύγων, των μανάδων και των παιδιών τους. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Μας ενώνει ο κοινός εχθρός, ο ιμπεριαλισμός. Απαιτούμε να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων, μεταναστών. Να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απευθείας μεταφορά των προσφύγων από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος) και από την Ελλάδα στις χώρες τελικού προορισμού τους.

Να σταματήσει η δολοφονία χιλιάδων προσφύγων στο Αιγαίο που γίνεται με τις πλάτες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. 
 
Τώρα:

- Απαιτούμε να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

- Απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τους νατοϊκούς σχεδιασμούς και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή. Να κλείσει τώρα η βάση του πολέμου στη Σούδα.

- Έξω η Frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων.

- Τώρα να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών - προσφύγων, που να λειτουργούν με ευθύνη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Δυναμώνουμε και κλιμακώνουμε τους αγώνες. Η εκδήλωση στις 8 του Μάρτη να είναι ένας σταθμός για την προετοιμασία της μεγάλης κινητοποίησης με την 48ωρη απεργία για την αποτροπή του νέου εγκλήματος σε βάρος των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.
Read More »
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ Προβολή ταινίας σήμερα με τίτλο: «Δυο 2 μέρες και μια Νύχτα» ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ  Προβολή ταινίας σήμερα με τίτλο: «Δυο 2 μέρες και μια Νύχτα» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Μαρτίου 08, 2016 Rating: 5

Σελίδες