Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών ο Βασίλης Παππάς | Συλληπτήριο μήνυμα της Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας

Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2023
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών ο Βασίλης Παππάς | Συλληπτήριο μήνυμα της Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας


Αδιανόητοι αποχωρισμοί…
Με οδύνη αποχαιρετούμε το σύντροφό μας Βασίλη Παππά, που έφυγε πρόωρα και απροσδόκητα από τη ζωή στις 18/2/2023. 
Ένας μαχητής με ευφυία, όραμα για μια ζωή στο μπόι του ανθρώπου, ευθυκρισία και καθαρό πνεύμα. 
Ένας φίλος και σύντροφος που ήταν παρών στις μεγάλες και μικρές μας μάχες. 
Ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποια προβλήματα υγείας του μας στερούσαν την πολύτιμη φυσική παρουσία του, αποτελούσε για μας παράδειγμα αγωνιστικής στάσης, δυναμισμού και αξιοπρέπειας. 
Δυσαναπλήρωτο το κενό που αφήνεις, σύντροφε, πρώτιστα για την οικογένεια και τους συντρόφους, αλλά και για όσους σε γνώρισαν και είχαν την τύχη να συνομιλήσουν μαζί σου και να τους κερδίσεις με την ευρεία αντίληψή σου για την πραγματικότητα και την ελπιδοφόρα πίστη σου στη ρεαλιστική ουτοπία ενός καλύτερου κόσμου. 
Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ζωντανή την τόσο γειωμένη στην αναγκαιότητα ποιητική σου οπτική για το μέλλον της ανθρωπότητας.
Η κηδεία του συντρόφου μας θα γίνει τη Δευτέρα 20/2/2023, 12.00΄ στον Ι.Ν. Ευαγγελίστριας στην Ηγουμενίτσα. 

Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΘεσπρωτίαςRead More »
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών ο Βασίλης Παππάς | Συλληπτήριο μήνυμα της Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών ο Βασίλης Παππάς | Συλληπτήριο μήνυμα της Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσπρωτίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2023 Rating: 5

Δήλωση της Άννας Στεργίου για την υποψηφιότητά της στη Θεσπρωτία με το ΣΥΡΙΖΑ

Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2023
Δήλωση της Άννας Στεργίου για την υποψηφιότητά της στη Θεσπρωτία με το ΣΥΡΙΖΑ


Πριν από λίγο καιρό δέχτηκα την τιμητική πρόταση από συντοπίτες μας Θεσπρωτούς να είμαι στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Αυτή η απόφαση ωρίμασε κι επικυρώθηκε από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κι από τον πρόεδρό μας Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Αποδέχομαι με μεγάλη χαρά και συναίσθηση της ευθύνης την τιμή να είμαι υποψήφια για τις βουλευτικές εκλογές για τον νομό Θεσπρωτίας με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Έναν νομό, ο οποίος έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, εκπληκτικές ομορφιές, καλλιτεχνική δημιουργία αλλά και μεγάλα προβλήματα.
Η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ζούμε σ΄ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η πράσινη και η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζουν όλα όσα ξέραμε στην καθημερινότητα και την εργασία μας.
Τα ελληνικά νοικοκυριά, μέσα από μία δεκαετή κρίση, κινδυνεύουν μέσα από πλειστηριασμούς, να χάσουν ό, τι έχτισαν γενιές και γενιές. Το κράτος Δικαίου κι η πολιτική ζωή έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα απ΄ το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Η τελευταία απογραφή έδειξε μία νέα πληθυσμιακή κατάρρευση της Θεσπρωτίας και της Ελλάδας γενικότερα. Νέα παιδιά δεν επέστρεψαν για να δουλέψουν και να ζήσουν στον τόπο τους. Γιατί ο τόπος τους γι΄ άλλη μία φορά δεν μπορούσε να τους προσφέρει αξιοπρεπή εργασία και προοπτική.
Η Ηγουμενίτσα είναι η μοναδική πρωτεύουσα της Ηπείρου που δεν έχει τριτοβάθμια εκπαιδευτική δομή. Το λιμάνι της πόλης πωλείται. Το νοσοκομείο Φιλιατών φυλλοροεί από βασικές ειδικότητες. Οι αγρότες της Παραμυθιάς έμειναν χωρίς ρεύμα και δεν μπορούν να ποτίσουν. Οι αγρότες του κάμπου της Βρυσέλλας είδαν για πολλοστή φορά τα χωράφιά τους να πλημμυρίζουν. Η κτηνοτροφία στην Ήπειρο ζει μαύρες μέρες. Πρόσφατα εν κρυπτώ μπήκαν οι βάσεις για ανεμογεννήτριες στη Μουργκάνα, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή συζήτηση, παρά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας.
Σήμερα, η πολιτική βάλλεται από παντού. Ο πολιτικός έχει χάσει την αξιοπιστία του. Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απαρτίζεται από άξια και δυναμικά στελέχη.
Η καθιέρωση ενός άλλου μοντέλου πολιτικού, ο οποίος θα συζητά τα συλλογικά προβλήματα, θα συναντά τους εκπροσώπους φορέων, θ΄ ακούει και θα προτάσσει λύσεις κι αναπτυξιακή στρατηγική είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.
Δηλώνω πως θα είμαι δίπλα σε κάθε Θεσπρωτό πολίτη, σε κάθε νέο, γυναίκα, ηλικιωμένο, εργαζόμενο, αγρότη, κτηνοτρόφο, ιχθυοκαλλιεργητή, έμπορο, επαγγελματία, απόδημο και παρούσα σε κάθε συμπολίτη που αντιμετωπίζει θέματα κοινωνικού αποκλεισμού, δίπλα σε κάθε συλλογικότητα, που έχει αιτήματα, που είναι λογικά και υλοποιήσιμα.
Σας καλώ σε συστράτευση για τη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων.
Καλό αγώνα, για μία Θεσπρωτία, που αξίζουμε.
Καλό αγώνα για να ξαναγυρίσει το χαμόγελο στα χείλη μας.
Καλό αγώνα για να επιστρέψει η δημοκρατία στον τόπο, που τη γέννησε.

Άννα Στεργίου, δημοσιογράφος – συγγραφέας
Υποψήφια ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας για τον νομό Θεσπρωτίας

* Η Άννα Στεργίου γεννήθηκε το 1972. Είναι κόρη του αείμνηστου Ιωάννη Στεργίου, από το Νεροχώρι Φιλιατών, που διατέλεσε πρόεδρος της αδελφότητας και πρόεδρος επί τρεις θητείες των Ηπειρωτών Νέας Σμύρνης – Παλαιού Φαλήρου κι η μητέρα της είναι Μικρασιατικής καταγωγής.

Σπουδές: Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1990-94) και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά μάστερ στην Κοινωνιολογία της Ενέργειας και την Ψηφιακή Κοινωνιολογία (2020-22). Μιλά αγγλικά και γερμανικά.

Εργασία: Έχει εργαστεί πάνω από 20 χρόνια στην ιστορική εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», σε περιφερειακές κι αγροτικές εφημερίδες και περιοδικά ειδικά ή ποικίλης ύλης, ραδιοφωνικούς σταθμούς κι ιστοσελίδες. Ασχολήθηκε ως διαπιστευμένη συντάκτρια με θέματα ναυτιλίας, αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, υγείας, περιβάλλοντος και τουρισμού και με θέματα αποδήμων. Το άρθρο της «Ο πόνος του εχθρού έσβησε το μίσος» το 1999 στην Ελευθεροτυπία αναδημοσιεύτηκε σε πολλές ξένες εφημερίδες της Ευρώπης και των ΗΠΑ ενώ είναι σημείο αναφοράς και σε διδακτορικές διατριβές. Το 2016 διαπιστεύτηκε στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ. Έκτοτε έχει εργαστεί ως υπεύθυνη Τύπου ελληνικών επιχειρήσεων και του επιστημονικού φορέα της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας των Ελλήνων παραγωγών γάλακτος.

Συγγραφικό έργο: Στα ελληνικά γράμματα εμφανίζεται πρώτη φορά με τον πρόλογο στο cd της Ομοσπονδίας Μουργκάνας: «Τραγουδώντας τη Γη του Πύρρου» με το ποίημα «Ανοίγω τα μάτιά μου» (2000) σε μουσική Γιώργου Βρακά. Η Άννα Στεργίου έγραψε κι εκφώνησε το ποίημα «Δεν είμαι εγώ μήτε θνητή, μήτε θεά», σε μουσική συνοδεία από τον Δόκιμο Χαραλάμπους. Είναι ο πρόλογος στο 2ο cd της Ομοσπονδίας Μουργκάνας το 2009 με τίτλο: «Δεκαέξι λησμονημένα θεσπρωτικά τραγούδια». Μαντινάδες της καταχωρήθηκαν στον συλλεκτικό, συλλογικό τόμο της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Αρκαδιού υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης (2019).

Έχουν εκδοθεί συνολικά 5 βιβλία της κι αναμένονται κι άλλα υπό έκδοση.

Βιβλία για παιδιά: Συγγραφή κι εικονογράφηση δυο παιδικών βιβλίων με τίτλο: «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Η κλοπή των λαγηνιών από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας» (Μάρτιος 2022) και «Οι Ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας. Το κυνήγι των λαθρέμπορων ζώων στην Κένυα» (Οκτώβριος 2022), αμφότερα από τις εκδόσεις Κομνηνός. Αναμένονται και νέες εκδόσεις για τα παιδιά.


Βιβλία για Ενήλικες: Για το πρώτο της βιβλίο «Τα μάτια του φόβου» εκδόσεις Λιβάνη (2004) έχει λάβει βραβείο από τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου κι ανακηρυχθεί Γυναίκα της Χρονιάς της Θεσπρωτίας. Ακολούθησε το βιβλίο «Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του θεού» εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη (2014), που ανακηρύχθηκε από δυο διαφορετικές ιστοσελίδες στα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. «Η Κυρά του Δράκου», εκδόσεις Κομνηνός (2022) είναι ο τελευταίο της βιβλίο για ενήλικες ενώ αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει η μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία: «Κοινωνικές Ανισότητες στον Πράσινο και Ψηφιακό Καπιταλισμό», πάλι από τις εκδόσεις Κομνηνός.

Οικογενειακή κατάσταση: Έχει έναν γιο.
Read More »
Δήλωση της Άννας Στεργίου για την υποψηφιότητά της στη Θεσπρωτία με το ΣΥΡΙΖΑ Δήλωση της Άννας Στεργίου για την υποψηφιότητά της στη Θεσπρωτία με το ΣΥΡΙΖΑ Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2023 Rating: 5

Η λίστα των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο

Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2023
Η λίστα των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ΉπειροΘΕΣΠΡΩΤΙΑ (3 υποψ.)
Κάτσης Μάριος, βουλευτής
Γόγολος Γιάννης (Π), επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ηγουμενίτσας
Στεργίου Άννα, δημοσιογράφος (Π)

ΑΡΤΑ (4 υποψ.)
Γεροβασίλη Όλγα, βουλευτής
Τσιρκας Βασίλης, δικηγόρος, 42 ετών
Βλάρας Γρηγόρης, δημόσιος υπάλληλος
Μπουραντά Μαργαρίτα (Π), παιδοψυχολόγος

ΠΡΕΒΕΖΑ (4 υποψ.)
Μπάρκας Κώστας, βουλευτής
Λελοβίτης Πανος, πρόεδρος ΕΛΜΕ Πρέβεζας
Μάρκου Μαρία (Π), φιλόλογος

ΓΙΑΝΝΕΝΑ (7 υποψ)
Τζούφη Μερόπη, βουλευτής
Σουλελέ Λίλα, δικηγόρος (Π)
Στέφος Γιάννης, εκπαιδευτικός, πρώην βουλευτής
Αλμπάνης (Π), πρύτανης πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Γρίβας Χρήστος, ΑΔΕΔΥ
Οικονόμου Θανάσης, πρώην βουλευτής


Read More »
Η λίστα των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο Η λίστα των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2023 Rating: 5

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ | Του Παντελή Κυπριανού

Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2023
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ | Του Παντελή Κυπριανού


Οι φίλοι μου με θυμούνται από μικρό να διαβάζω και να δουλεύω. Στα δεκάξι προστέθηκε και το χούι με τα κοινά. Το διάβασμα το χρωστώ στους δασκάλους μου. Την φιλεργασία στον ακούραστο μακαρίτη πατέρα μου, τον κυρ Σπύρο. Το χούι με τα κοινά το χρωστώ στον δεύτερο πατέρα μου, τον μακαρίτη Βαγγέλη Παπανίκο από την Πρέβεζα, «τρόφιμο» του Νταχάου.
Χάρη στο διάβασμα έζησα πολλά χρόνια στην Αθήνα και στο εξωτερικό, μάζεψα κάμποσα πτυχία, έμαθα κάμποσες γλώσσες, δούλεψα σε πολλά ελληνικά πανεπιστήμια, γνώρισα σημαντικούς ανθρώπους πολιτικούς και μη. Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα ως το Μιτεράν. Χάρη στο τρέξιμο κάνω πολλές δουλειές ακόμη και σήμερα (συγγραφέας, μεταφραστής, δουλειά σε δύο πανεπιστήμια). Χάρη στο χούι με τα κοινά είμαι ενεργός σε δεκάδες συλλόγους στη Ελλάδα και το εξωτερικό (επιστημονικούς, πολιτιστικούς, συνδικαλιστικούς, αλληλέγγυους, οικολογικούς), μίλησα σε πάνω από 1000 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα.
Προσπαθώ να πορεύομαι με βάση αρχές και αξίες. «Αν κάνεις κάτι κακό δεν θα μπορέσεις να κοιμηθεις το βράδυ» μου έλεγε ο πατέρας μου. Προσπαθώ να πορεύομαι με σύνεση και λογισμό. Μακριά από ομάδες και φράξιες. Γι αυτό ίσως κατά καιρούς μου προτάθηκαν, από διαφορετικές κυβερνήσεις, τιμητικά αξιώματα. Αρνήθηκα τα περισσότερα είτε γιατί δεν μπορούσα να ανταποκριθώ είτε γιατί αντέβαιναν στις αξίες μου.
Χρωστώ μόνο στους ανθρώπους της περιοχής που μεγάλωσα ιδιαίτερα στη γενέτειρά μου τη Νέα Σελεύκεια, τους ανθρώπους που πριν 100 χρόνια αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους στην άλλη όχθη του Αιγάιου για να ξεκινήσουν από την αρχή. Θεώρησα ότι με τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου θα βοηθούσα τα πράγματα στη Θεσπρωτία να καλυτερέψουν. Γι αυτό είπα να βάλω υποψηφιότητα για βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που στήριζα από τις αρχές του. Όχι για να γίνω γνωστός ούτε για να βιοποριστώ. Ούτε το ένα έχω ανάγκη ούτε το άλλο.
Ευτυχώς ή δυστυχώς, ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ένας τυχερός νέος άνθρωπος, περιορισμένων ωστόσο δυνατοτήτων, κατάφερε νύκτα, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχα, να περάσει ως υποψήφιο έναν άνθρωπο του επιπέδου του, του φυράματος και του χεριού του. Το ένστικτο της επιβίωσης θα έλεγε κανείς. Τα κόμματα ωστόσο, όταν μάλιστα θέλουν να λέγονται σοβαρά οφείλουν να γνωρίζουν τουλάχιστον τους υποψηφίους τους.
Ένα χρόνο τώρα γύριζα το Νομό, την περιφερειακή ενότητα. Γνώρισα εκατοντάδες ανθρώπους, έκανα νέους φίλους, έμαθα πολλά από αυτούς. Χάρη σ’ αυτούς νοιώθω σήμερα πιο σοφός, πιο Θεσπρωτός από ποτέ, πιο Ηπειρώτης, πιο κοσμοπολίτης. Συμμετείχα σε δεκάδεις συζητήσεις και εκδηλώσεις. Για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το δάσκαλο Σπύρο Μουσελίμη, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις των Φιλοπρόοδων Ομίλων, γλέντια, συζητήσεις για την εκπαίδευση, τα αγροτικά, την οικονομία, τον τουρισμό και, βέβαια, τις προβολές από τις κινηματογραφικές λέσχες, ιδιαίτερα αυτή της Ηγουμενίτσας.
Δεν μου αρέσει να δίνω συμβουλές. Η βασικη αρχή στη σύγχρονη παιδαγωγική είναι να βοηθάμε το παιδί να βρει το δρόμο του. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η Θεσπρωτία έχει μεγάλες δυνατότητες, καλό ανθρώπινο δυναμικό αλλά χαμηλό πολιτικό προσωπικό. Οι πολιτικοί είναι όπως οι παιδαγωγοί. Το έλεγε ο Πλάτωνας και το επαναλάμβανε διαρκώς ο Καραμανλής ο μεγάλος. Δεν είναι μόνο για κηδείες, βαφτίσια και γάμους αλλά για να συμβάλλουν στο να γίνει καλύτερο το περιβάλλον και οι συνθήκες ζωής. Στόχος μας πρέπει να είναι να ζήσουμε, πρώτα απ’ όλα τα παιδιά μας, στο τόπο μας αξιοπρεπώς. Εκεί πρέπει να είναι στραμμένη η προσοχή μας.
Με εκτίμηση
Παντελής Κυπριανός
Παρολίγον υποψήφιος βουλευτής (όχι πολιτευτης)
Read More »
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ | Του Παντελή Κυπριανού ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΥΧΗ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ | Του Παντελή Κυπριανού Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Φεβρουαρίου 19, 2023 Rating: 5

Σελίδες