1ο βραβείο στην κατηγορία Project για το Γυμνάσιο Πλαταριάς

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
1ο βραβείο στην κατηγορία Project για το Γυμνάσιο Πλαταριάς


Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 12.00 το μεσημέρι (για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση), πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η εκδήλωση βράβευσης των μαθητικών δημιουργιών που διακρίθηκαν στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον». 
Το Γυμνάσιο Πλαταριάς Θεσπρωτίας παρέλαβε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Project.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και τελεί υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.
Ο διαγωνισμός οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠΑΙΘΑ και συνδιοργανωτές της εκδήλωσης βράβευσης ήταν η Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Σωματείου Παναγία Σουμελά.
Στην εκδήλωση βράβευσης συμμετείχαν 1300 μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί (από 80 σχολεία), από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, που παρέλαβαν τα βραβεία τους και παρουσίασαν τις δημιουργίες τους.
Ο περσινός απολογισμός του προγράμματος ήταν : 184 σχολικές μονάδες, 11.000 μαθητές, 550 εκπαιδευτικοί και 1.300 μαθητικές δημιουργίες (ποιήματα, διηγήματα, ζωγραφιές, αφίσες, σκίτσα, εφημερίδες, παραμύθια, ταινίες μικρού μήκους, project, τραγούδια, ιστοσελίδες και πολυμεσικές παρουσιάσεις).

Συγχαρητήριο μήνυμα του Διευθυντή της Δ.Δ.Ε Θεσπρωτίας
 Ο Διευθυντής της Δ.Δ.Ε Θεσπρωτίας  συγχαίρει θερμά τους μαθητές του  Γυμνασίου Πλαταριάς και τους εκπαιδευτικούς, για την πρώτη θέση που απέσπασαν  στον 7ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Ποντιακός Ελληνισμός, μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» και στην κατηγορία Project που πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2022-2023.
Η βράβευση των μαθητών αποδεικνύει ότι οι δυνατότητες του σχολείου συνεχώς αυξάνονται με την ποιοτική ενασχόληση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η ενθάρρυνση της πρωτοτυπίας, της δημιουργικότητας και της συνεργασίας είναι κάτι που πάντα αξίζει τον κόπο και συχνά φέρνει επιτυχίες ειδικά όταν πρόκειται για την ανάδειξη, με διεθνή αντίκτυπο, της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.
Ευχόμαστε, με περισσή περηφάνια, στους πεφωτισμένους εκπαιδευτικούς μας, στους μαθητές που υλοποίησαν το project αλλά και στους αφανείς συμπαραστάτες γονείς και κηδεμόνες πολλές επιτυχίες και διαρκή προσπάθεια στην καλλιέργεια των μαθητών μας, ευελπιστώντας το παράδειγμα του σχολείου τους, να διαχυθεί σε όλες τις σχολικές μας μονάδες.

Ο Διευθυντής της Δ.Δ.Ε Θεσπρωτίας
Μητσιώνης Βασίλειος
Read More »
1ο βραβείο στην κατηγορία Project για το Γυμνάσιο Πλαταριάς 1ο βραβείο στην κατηγορία Project για το Γυμνάσιο Πλαταριάς Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Δωρεάν Προληπτικές Ιατρικές και Οδοντιατρικές Εξετάσεις για Παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ηγουμενίτσα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
Δωρεάν Προληπτικές Ιατρικές και Οδοντιατρικές Εξετάσεις για Παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην ΗγουμενίτσαΔωρεάν προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις σε παιδιά/μαθητές του Δήμου Ηγουμενίτσας θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 έως και την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της Δράσης Προληπτικής Ιατρικής / Οδοντιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», που υλοποιεί ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2002.
Η Δράση διοργανώνεται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Θεσπρωτίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Ηγουμενίτσας και του ΚΕΠ Υγείας του, και υλοποιείται με την αρωγή του ΟΠΑΠ.
Για την υλοποίηση της Δράσης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα διαθέσει την Κινητή Μονάδα Προληπτικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» του Οργανισμού, στην οποία καθημερινά θα βρίσκονται εθελοντικά Οδοντίατροι, Παιδίατροι, Οφθαλμίατροι, Ωτορινολαρυγγολόγοι καθώς και εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού.
Οι Ιατροί και οι Οδοντίατροι, που εθελοντικά συμμετέχουν στο προληπτικό πρόγραμμα, θα εξετάσουν δωρεάν όλα τα παιδιά που θα επισκεφτούν την Κινητή Μονάδα του Οργανισμού.
Παράλληλα, θα γίνεται ενημέρωση σε κάθε παιδί και στον συνοδό του για την κατάσταση της υγείας του και για τη σημασία της πρόληψης, παραδίδοντάς του και το Ατομικό Δελτίο Εξέτασης.
Το Κινητό Πολυϊατρείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» θα βρίσκεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, στην Ηγουμενίτσα και θα λειτουργεί 09:00 – 17:00.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού στο τηλ. 26653 61118, κα Λάμπρου.

Η Δράση της Προληπτικής Ιατρικής/Οδοντιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» θα πραγματοποιηθεί με απόλυτη τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποιεί προληπτικές ιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις σε όλα τα παιδιά, με έμφαση σε όσα ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρικά κέντρα, βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό ή λόγω οικονομικών/άλλων δυσκολιών δεν έχουν κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα. Από την έναρξη της δράσης (2002) μέχρι σήμερα, έχουν υποστηριχθεί 157.876 παιδιά. Το Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας, βάσει μνημονίων συνεργασίας που έχει υπογράψει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με τα ως άνω Υπουργεία, και σε συνεργασία πάντα με περιφερειακούς και τοπικούς φορείς και συλλόγους, με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών πρόληψης και ευαισθητοποίησης στα παιδιά.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «ΟΠΑΠ Στη Γειτονιά», ο ΟΠΑΠ σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιούν Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ», προσφέροντας δωρεάν εξετάσεις σε παιδιά με τη συνεργασία των κατά τόπους Ιατρικών και Οδοντιατρικών Συλλόγων και των τοπικών φορέων.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται με τα σύγχρονα Κινητά Πολυϊατρεία Προληπτικής Ιατρικής του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», τα οποία επισκέπτονται Περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα.

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» 
Τηλ. 11040
Read More »
Δωρεάν Προληπτικές Ιατρικές και Οδοντιατρικές Εξετάσεις για Παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ηγουμενίτσα Δωρεάν Προληπτικές Ιατρικές και Οδοντιατρικές Εξετάσεις για Παιδιά από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Αρκουδάκια τρέχουν στην Εγνατία Οδό έξω από το Μέτσοβο (+ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
Αρκουδάκια τρέχουν στην Εγνατία Οδό έξω από το Μέτσοβο (+ΒΙΝΤΕΟ)


Βίντεο που δείχνει μικρά αρκουδάκια να τρέχουν τη νύχτα στην Εγνατία Οδό, έξω από το Μέτσοβο, κυκλοφόρησε στο TikTok.
Σημειώνεται πως τον τελευταίο καιρό όλο και πληθαίνουν τα περιστατικά με άγρια ζώα τα οποία κατεβαίνουν από τα βουνά και πλησιάζουν κατοικημένες περιοχές προκειμένου να βρουν τροφή.
Μάλιστα, την ανησυχία τους εξέφρασαν και οι χρήστες της δημοφιλής πλατφόρμας στα σχόλια του βίντεο οι οποίοι αναρωτιούνταν για την τύχη των μικρών αρκούδων και για το εάν υπήρξε κάποια μέριμνα.
Μιλώντας στην «Ζούγκλα» ο υπεύθυνος Τύπου του «Αρκτούρου» Πάνος Στεφάνου ανέφερε πως δεν χρειάστηκε να γίνει κάποια επέμβαση από την οργάνωση ενώ σχολίασε το περιστατικό λέγοντας:
«Η Εγνατία στα περισσότερα σημεία της είναι κλεισμένη ώστε να μην μπαίνουν αρκούδες αλλά μάλλον οι συγκεκριμένες βρήκαν κάποια δίοδο, ίσως από σημείο που έχει υποστεί κάποια καταστροφή και κατόρθωσαν να βγουν στον δρόμο. Ωστόσο, το πρόβλημα με τις αρκούδες στην Εγνατία έχει λυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, σχεδόν εξολοκλήρου.
Δεν υπάρχει κατοικημένη περιοχή κοντά στο σημείο όπου εμφανίστηκαν τα δύο αρκουδάκια. Όταν όμως κάνουν την εμφάνισή τους κοντά σε σπίτια συνήθως είναι λόγο της εύκολης πρόσβασης σε φαγητό καθώς μπορούν να βρουν ανοιχτούς κάδους και σκουπίδια έξω από κατοικίες ή χωράφια χωρίς περίφραξη».Read More »
Αρκουδάκια τρέχουν στην Εγνατία Οδό έξω από το Μέτσοβο (+ΒΙΝΤΕΟ) Αρκουδάκια τρέχουν στην Εγνατία Οδό έξω από το Μέτσοβο (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

491.935,48 € για την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και δημιουργία νέων

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
491.935,48 € για την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και δημιουργία νέων


Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Σχεδίου Πόλης του Δήμου Ηγουμενίτσας, προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου: «Αναβάθμιση Υφιστάμενων Υποδομών και Δημιουργία Νέων για την ενίσχυση της Βιώσιμης Κινητικότητας στο κέντρο πόλης Ηγουμενίτσας», με συνολικό προϋπολογισμό 491.935,48 € πλέον ΦΠΑ 24%, με κωδικό CPV: [45211360-0] Κατασκευαστικές εργασίες για ανάπτυξη αστικής περιοχής και κωδικό NUTS: EL542. Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών ορίζεται η 7η Δεκεμβρίου 2023 ημέρα Πέμπτη, ενώ ως ώρα λήξης ορίζεται η 11:00 π.μ. Ως ημερομηνία ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών ορίζεται η 13η Δεκεμβρίου 2023 ημέρα Τετάρτη, ενώ ως ώρα ορίζεται η 11:00 π.μ.
Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλεως της Ηγουμενίτσας και του οικισμού Γραικοχωρίου με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, πεζόδρομων, νησίδων πρασίνου, σημεία στάσεων, λωρίδων στάθμευσης οχημάτων αλλά και μεγάλων χώρων στάθμευσης μηχανοκίνητων οχημάτων, σημεία στάθμευσης ποδηλάτων και σταθμούς ποδηλάτων, χώρους αναψυχής.

Πιο συγκεκριμένα οι παρεμβάσεις του έργου αφορούν σε:
· Ενοποίηση του υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου όπισθεν του κτιρίου «Πάνθεον» με το τμήμα του ποδηλατοδρόμου έμπροσθεν της Αστυνομικής Διεύθυνσης κατ΄ επέκταση του υφιστάμενου πεζοδρομίου το οποίο επεκτείνεται για να καλύπτει τις ελάχιστες απαιτούμενες συνθήκες.
· Σημειακές παρεμβάσεις επί της οδού Πάργης για την αποκατάσταση του εύρους των πεζοδρομίων
· Δημιουργία χώρου στάθμευσης στο Δημοτικό Ακίνητο επί του Ο.Τ. 51 (έναντι 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας)
· Διεύρυνση του πεζοδρομίου στην απόληξη του ρέματος Ξηροποτάμου επί της οδού Αγ. Αποστόλων (πλησίον Δικαστικού Μεγάρου)
· Αποκατάσταση πεζοδρομίου στη γωνία των οδών Αγ. Αποστόλων και Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (πλησίον ξενοδοχείου Angelika Pallas)
· Διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου στο Ο.Τ. 48 της 1ης Π.Ε., δημιουργία πάρκου και παιδικής χαράς, επί των οδών 49 Μαρτύρων και Πινδάρου
· Διαμόρφωση σε χώρο δραστηριοτήτων του Δημοτικού Ακινήτου στο Ο.Τ. 14 της 2ης Π.Ε. (όπισθεν του κοινοτικού καταστήματος Γραικοχωρίου)
· Διαμόρφωση χώρου στάθμευσης στον κοινόχρηστο χώρο του Ο.Τ. 12 της 2ης Π.Ε. (όπισθεν του κοινοτικού καταστήματος Γραικοχωρίου)
Read More »
491.935,48 € για την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και δημιουργία νέων 491.935,48 € για την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών και δημιουργία νέων Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί για διαρρήξεις | Εξιχνιάστηκαν 4 περιπτώσεις

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
Ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί για διαρρήξεις | Εξιχνιάστηκαν 4 περιπτώσεις


Ταυτοποιήθηκαν ύστερα από μεθοδική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, σε συνεργασία και με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Άρτας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, ημεδαπός και ημεδαπή, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες κλοπές.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δυο κατηγορούμενοι, είχαν ενωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών από σπίτια, στα οποία εισέρχονταν παραβιάζοντας πόρτες ή μπαλκονόπορτες, ενώ για τις μετακινήσεις τους χρησιμοποιούσαν όχημα, ιδιοκτησίας της ημεδαπής.

Με τον παραπάνω τρόπο διακριβώθηκε ότι κατά το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους είχαν διαπράξει τρεις κλοπές και μία απόπειρα κλοπής από σπίτια, από όπου αφαίρεσαν χρήματα και κοσμήματα, συνολικής αξίας ύψους περίπου 10.000 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.
Read More »
Ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί για διαρρήξεις | Εξιχνιάστηκαν 4 περιπτώσεις Ταυτοποιήθηκαν δύο ημεδαποί για διαρρήξεις | Εξιχνιάστηκαν 4 περιπτώσεις Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατών την Τετάρτη

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατών την Τετάρτη


Παρακαλείσθε να προσέλθετε στην 23η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του έτους 2023, που θα πραγματοποιηθεί δια περιφοράς, στις 22-11-2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα από 10:00 έως και 11:30, (σύμφωνα με το άρθρο 67, παρ.5 του Ν.3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 184, παρ.1, το Ν.4635/2019, το άρθρο 78 του Ν. 4954/2022 ΦΕΚ 136/Α/ 28-06-2022), για λήψη απόφασης στο θέμα:

Έγκριση 9ης αναμόρφωσης τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού οικ. Έτους 2023.
- Εισηγητές : Αντιδήμαρχοι κα Παππά Ουρανία & κ. Κατσάρης Πέτρος

Το έκτακτο και κατεπείγον της συνεδρίασης, συνίσταται στην άμεση ανάγκη να ληφθεί απόφαση, λόγω λήξης του προγράμματος ΤARGET στις 30-11-2023 και λόγω περάτωσης της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 όπου οι διαδικασίες αποπληρωμής των πράξεων θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 31/12/2023. 
Read More »
Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατών την Τετάρτη Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Φιλιατών την Τετάρτη Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Συνεδριάζει την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
Συνεδριάζει την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας


Καλείστε να συμμετάσχετε σε δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου (οδός Σουλίου αρ.3), στις 22 Νοεμβρίου 2023 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30’, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του ν.3852/2010, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 74 παρ.5 του ν.4555/2018 και την υπ’ αριθμ. 375/2-6-2022 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ σε συνδυασμό με την παρ. 5 του άρθρου 65 του Ν.3852/2010 όπως συμπληρώθηκε από την παρ. 2 του άρθρου 1 του 4257/2014 και την αρ. πρωτ. 46197/18-6-2019 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ και την υπ’ αριθμ. 25933/15-7-2013 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ , για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο
Έγκριση έκθεσης Οικονομικής Επιτροπής για την κατάσταση των εσόδων και εξόδων του Δήμου για το Γ’ τρίμηνο 2023.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 2ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ’ αριθμ. 261/2023 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 3ο
Εισήγηση Οικονομικής Επιτροπής με την υπ’ αριθμ. 266/2023 απόφασή της περί καθορισμού αμοιβής πληρεξούσιου δικηγόρου.
-Εισηγητής: Γκόλιας Βασίλειος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 4ο
Αναμόρφωση προϋπολογισμού του ΝΠΔΔ «ΠΑΚΠΠΟ» Δήμου Ηγουμενίτσας - Οικονομικού Έτους 2023.
-Εισηγήτρια: Ζεϊμπέκογλου Δέσποινα – Πρόεδρος Δ.Σ. «ΠΑΚΠΠΟ».

ΘΕΜΑ 5ο
Σχετικά με τα ευρήματα της 3ης Τεχνικής Αναφοράς Ελέγχου Ποιότητας του Ε.Σ.Π.ΕΛ. στο πλαίσιο κατασκευής του έργου: “ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ – ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗΝ 1η Π.Ε. ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ”.
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 6ο
Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» του Δήμου Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 170.530,65 € (μη συμπεριλαμβανο-μένου του Φ.Π.Α. 24%).
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 7ο
1η Τροποποίηση της με αριθ. πρωτ. 16336/25.07.2023 Σύμβασης (23SYMV013156606) με τίτλο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ» στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Χρήση Συστημάτων Διαχείρισης Κτιρίων που αξιοποιούν τεχνολογίες IoT και Smart-Grid για την Αποδοτική Εξοικονόμηση Ενέργειας σε Δημόσια Κτίρια» (Επίσημος τίτλος: «Use of IoT-enabled and Smart Grid-ready Building Management Systems for Efficient Energy Saving in Public Buildings») με ακρωνύμιο «TARGET», που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Interreg IPA II Cross-border Cooperation Programme Greece-Albania 2014-2020» (MIS 5041483).
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 8ο
Συγκρότηση Επιτροπής Προσωρινής Παραλαβής του έργου «Ανάπλαση Αστικού Δασυλλίου και Ανάδειξη Ενετικού Κάστρου».
-Εισηγητής: Τσουμάνης Κωνσταντίνος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 9ο
Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 114/2023 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας όσον αφορά:
α) Αντικατάσταση του δικαιούχου δουλείας διόδου αρχικού κυρίου Γεώργιου ΜΗΤΣΗ του Ιωάννη λόγω θανάτου αυτού (01.11.2023) από τους νομίμους εξ αδιαθέτου κληρονόμους του στην ιδιοκτησία του δεσπόζοντος ακινήτου με στοιχεία τοπογράφησης Ιωάννη Σμυρόγλου: Β1-Β2-Β3-Β4-Β1 εμβαδού 4.164 τμ και
β) Αντικατάσταση του φερόμενου ως ιδιοκτήτη εν ζωή, θανόντος Γεώργιου ΜΗΤΣΗ του Ιωάννη με τον πραγματικό ιδιοκτήτη, λόγω γονικής παροχής, Σωτήριο ΜΗΤΣΗ του Γεωργίου στην ιδιοκτησία του δεσπόζοντος ακινήτου με στοιχεία τοπογράφησης Ιωάννη Σμυρόγλου: Α1-Α2-Α3-Α4-Α5-Α1, εμβαδού 4.167 τμ ,προκειμένου να υπογραφεί η Συμβολαιογραφική πράξη σύστασης στα ακίνητα αυτά πραγματικής δουλείας διόδου έναντι τιμήματος, είς βάρος του δουλεύοντος ακινήτου με αριθμό τεμαχίου 1643 του Δήμου Ηγουμενίτσας.
-Εισηγητής: κ. Δήμαρχος.

ΘΕΜΑ 10ο
Έκφραση γνώμης για προτεινόμενες μεταβολές Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2024-2025.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος.

ΘΕΜΑ 11ο
Έγκριση φιλοξενίας εργαζομένων του πολυϊατρείου «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» από 27-11 έως 1η-12 για την υλοποίηση σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού» της δράσης προληπτικής Ιατρικής/ οδοντιατρικής σε μαθητές του Δήμου μας.
-Εισηγητής: Κώστας Ελευθέριος - Αντιδήμαρχος.
Read More »
Συνεδριάζει την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας Συνεδριάζει την Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Γίτανα: Ένα ιστορικό μέρος με μεγάλη σημαντικότητα (βίντεο)

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
Γίτανα: Ένα ιστορικό μέρος με μεγάλη σημαντικότητα (βίντεο)


Η Γιτάνη (στη δωρική διάλεκτο Γίτανα) υπήρξε κατά την αρχαιότητα ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά, διοικητικά και οικονομικά κέντρα της Θεσπρωτίας. Ερείπια της πόλης βρίσκονται σε πλαγιά του βουνού της Βρυσέλλας σε ένα θαυμάσιο από πολλές απόψεις τοπίο, που περιβάλλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από τον ποταμό Καλαμά (Θύαμις) ο οποίος συνέβαλλε τα μέγιστα στην οικονομική αυτοτέλεια της πόλης.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να μάθετε αναλυτικότερα στοιχεία για το σημαντικό αυτό μέρος:

Read More »
Γίτανα: Ένα ιστορικό μέρος με μεγάλη σημαντικότητα (βίντεο) Γίτανα: Ένα ιστορικό μέρος με μεγάλη σημαντικότητα (βίντεο) Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

e-EFKA: Οι 18 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται οι μισθωτοί

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
e-EFKA: Οι 18 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται οι μισθωτοίΜε λίγα κλικς μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται οι μισθωτοί ασφαλισμένοι χωρίς να χάνουν πολύτιμο χρόνο στις ατελείωτες ουρές μπροστά στα γκισέ και με τα αλλεπάλληλα πηγαινε-έλα για ένα έγγραφο, εικόνες που χαρακτήριζαν πριν από λίγα χρόνια τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Σήμερα, με 107 στο σύνολο ηλεκτρονικές εφαρμογές για τους ασφαλισμένους, από τις οποίες 18 στην υπηρεσία των μισθωτών, η εξυπηρέτηση γίνεται εξ αποστάσεως και χωρίς καμία ταλαιπωρία.

Ειδικά για την κατηγορία των μισθωτών που δεσμεύονται χρονικά από το ωράριο εργασίας τους, η ανάγκη για άμεση εξυπηρέτηση, χωρίς την ανάγκη μετάβασης υπήρξε επιτακτική, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για Μισθωτούς

1) Ηλεκτρονικό αίτημα εξυπηρέτησης / κλείσιμο ραντεβού
Για όσες συναλλαγές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά, παρέχεται η δυνατότητα του προγραμματισμού ραντεβού στα φυσικά υποκαταστήματα του φορέα. Το κλείσιμο του ραντεβού γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, προσφέροντας στους ασφαλισμένους καλύτερη εξυπηρέτηση, καθώς αποφεύγουν πολύωρες αναμονές και συνωστισμό στις μονάδες του e-ΕΦΚΑ. Οι συναλλασσόμενοι με απλά βήματα επιλέγουν το υποκατάστημα και το τμήμα που επιθυμούν να εξυπηρετηθούν και κλείνουν αυτόματα το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού

2) Ηλεκτρονική Αίτηση Χορήγησης Επιδόματος Μητρότητας.
Το αίτημα για χορήγηση του επιδόματος κυοφορίας και λοχείας υποβάλλεται από την ασφαλισμένη έως οκτώ (8) μήνες από την ημερομηνία του τοκετού

3) Καταγγελία Εργαζόμενου – Δήλωση Απασχόλησης
Απευθύνεται στους εργαζόμενους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν έχουν ασφαλιστεί ορθά από τον εργοδότη τους και επιθυμούν να διεκδικήσουν την ασφαλιστική τακτοποίησή τους

4) Χορήγηση Ασφαλιστικής Ικανότητας έμμεσου μέλους
Η υπηρεσία αυτή παρέχει τη δυνατότητα της διαδικτυακής απογραφής έμμεσου μέλους, σύνδεσής του με τον άμεσα ασφαλισμένο και αυτόματης ενημέρωσης του μητρώου ασφαλισμένων. Ως άμεσο αποτέλεσμα η χορηγηθείσα στο άμεσο μέλος ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται και στο έμμεσο μέλος

5) Ηλεκτρονική Αίτηση Επιδόματος Ασθένειας
Πρόκειται για μία σημαντική υπηρεσία, καθώς πλέον, μέσω του συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, ο θεράπων ιατρός βεβαιώνει την ανικανότητα, λόγω ασθένειας του ασφαλισμένου, προς εργασία.

Ο ασφαλισμένος, χωρίς καμία ταλαιπωρία ή αναμονή με χρήση των προσωπικών του κωδικών TAXISnet και εντός προθεσμίας οκτώ μηνών από την ημερομηνία αναγγελίας της ασθένειας, υποβάλλει τη σχετική αίτησή του ηλεκτρονικά χωρίς ταλαιπωρία και άσκοπες μετακινήσεις. Το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου 2021 υποβλήθηκαν 21.064 ηλεκτρονικές αιτήσεις

6) Ηλεκτρονική Υπηρεσία Πληρωμής Εξόδων Κηδείας
Η ηλεκτρονική αυτή υπηρεσία έθεσε τέλος στην ταλαιπωρία των συγγενών των θανόντων και σε μία από τις βασικές παθογένειες του συστήματος παροχών και ασφάλισης στη χώρα που αφορούσε την έγκαιρη πληρωμή των εξόδων κηδείας. Πλέον, σε περίπτωση θανάτου μισθωτού ασφαλισμένου ή συνταξιούχου του φορέα, ο επιμεληθείς για την τελετή (κηδείας-ταφής ή αποτέφρωσης) υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτηση αποζημίωσης για έξοδα κηδείας. Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας επιτρέπει την πληρωμή εντός 15 ημερών των εξόδων κηδείας, διαδικασία που απαιτούσε μήνες ή και χρόνια, για να ολοκληρωθεί, μέχρι πρότινος. Στην εν λόγω ηλεκτρονική υπηρεσία πρόκειται να ενταχθούν σύντομα και οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων, πλην των μισθωτών, που είναι ήδη ενταγμένοι.

7) Βεβαίωση προϋπηρεσίας
Οι μισθωτοί ασφαλισμένοι μπορούν πλέον άμεσα να λάβουν ηλεκτρονική βεβαίωση προϋπηρεσίας, για να την χρησιμοποιήσουν σε υπηρεσίες του Δημοσίου χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν σε κάποια από τις οργανικές μονάδες του φορέα

8) Έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλειας Ασθενείας
Η υπηρεσία αυτή παρέχει πλέον ηλεκτρονικά τη δωρεάν κάρτα που προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία και επείγοντα περιστατικά κατά την προσωρινή διαμονή του ασφαλισμένου σε μία από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος (σε ορισμένες χώρες δωρεάν) με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.

Η άμεση χορήγηση «απεγκλωβίζει» ασφαλισμένους που χρειάζεται να μεταβούν μη προγραμματισμένα σε κάποια από τις ανωτέρω χώρες της Ε.Ε. Ενδεικτικό της χρησιμότητάς της είναι ότι με την ΕΚΑΑ ταξίδεψαν στο εξωτερικό 345.829 ασφαλισμένοι του Φορέα το 2022

9) Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης
Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, υποστηρίζεται η δυνατότητα άντλησης των ατομικών στοιχείων ασφάλισης απευθείας από τους ίδιους ασφαλισμένους, έτσι ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση στα ατομικά τους στοιχεία ασφάλισης από τη μισθωτή τους εργασία (ασφάλιση τ. ΙΚΑ). Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία αυτά συνθέτουν την ασφαλιστική ιστορία του κάθε ασφαλισμένου, μέσω της οποίας θεμελιώνονται τα δικαιώματα για τη χορήγηση παροχών

10) Αποδεικτικό Ασφαλιστικής Ενημερότητας
Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και στους μισθωτούς ασφαλισμένους, την αυτόματη λήψη αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες και αναμονή. Κάθε δίμηνο περισσότεροι από 500.000 κάνουν χρήση αυτής της υπηρεσίας

11) Βεβαίωση Απογραφής
Η υπηρεσία απευθύνεται σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν ήδη καταχωρηθεί στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ (μισθωτοί, μη μισθωτοί, έμμεσα ασφαλισμένοι) και μπορούν να λάβουν άμεσα την εν λόγω βεβαίωση, αποφεύγοντας την προσέλευση και το συνωστισμό στις οργανικές του μονάδες.

12) Ατομικά Στοιχεία
Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας Ατομικά Στοιχεία, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και τον IBAN. Η ενημέρωση του Μητρώου Ασφαλισμένων μέσω της παραπάνω διαδικασίας, γίνεται σε πραγματικό χρόνο

13) Ασφαλιστική Ικανότητα
Κάθε μισθωτός, μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, μπορεί να ελέγξει άμεσα το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (πάροχοι υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, κτλ).

14) Αιτήσεις Κατασκηνώσεων 2023
Αφορά στην υποβολή αιτήσεων για τη θερινή κατασκηνωτική περίοδο 2023 που αφορά στα έμμεσα μέλη ηλικίας 6 έως 16 ετών συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων και συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ, καθώς και των παιδιών των εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ

15) Ηλεκτρονική υπηρεσία Μάθε πού Ανήκεις
Με την εφαρμογή αυτή ο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να εντοπίσει ηλεκτρονικά, έγκυρα και εύκολα την αρμόδια Τοπική Διεύθυνση στην οποία ανήκει και στην οποία πρέπει να απευθυνθεί βάσει Ταχυδρομικού Κώδικα ή Διεύθυνσης

16) Αίτηση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών ασφαλισμένου του τ.ΤΑΥΤΕΚΩ περ. 1/1/17–31/1/20

Πρόκειται για ειδική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων από τραπεζοϋπαλλήλους για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθεισών εισφορών για τον κλάδο ασθενείας σε χρήμα του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ, που τους παρακρατήθηκαν από τους εργοδότες τους (Τραπεζικά Ιδρύματα) την περίοδο από 01.01.2017 έως 31.01.2020

17) Μετάβαση στο ΤΕΚΑ από την επικουρική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ

Δυνατότητα υποβολής με ηλεκτρονικό τρόπο, αίτησης για αλλαγή φορέα επικουρικής ασφάλισης και να υπαγωγής για τον κλάδο της επικούρησης στο ΤΕΚΑ

18) Αναλυτικό – Συνοπτικό Ιστορικό Ασφάλισης
Οι ασφαλισμένοι μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με την ασφαλιστική τους εικόνα και τη διαχρονική πορεία της ασφάλισής τους ανά τέως Φορέα (με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που διαθέτουν τα συστήματα των τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης
Read More »
e-EFKA: Οι 18 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται οι μισθωτοί e-EFKA: Οι 18 ηλεκτρονικές υπηρεσίες για να εξυπηρετούνται οι μισθωτοί Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Στον πρώην Παραμυθίας κ. Τίτο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
Στον πρώην Παραμυθίας κ. Τίτο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος


Την Μονή της Αγίας Παρασκευής Πούντας επισκέφθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος το πρωί της Κυριακής 19 Νοεμβρίου 2023, μιάς και βρίσκεται στην Θεσπρωτία για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Παραμυθίας.

Στην είσοδο του Μοναστηριού τον υποδέχθηκε η Ηγουμένη Παρθενία και η συνοδεία της και ακολούθως ο Μακαριώτατος προσκύνησε τον τάφο της Αγίας Παρασκευής.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον σεβάσμιο Μητροπολίτη πρώην Παραμυθίας και πολιό Γέροντα κ. Τίτο, δείχνοντας του ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη.

Αμέσως μετά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος αναχώρησε για την Φλώρινα,όπου θα παραστεί στην ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης κ. Ειρηναίου.


Read More »
Στον πρώην Παραμυθίας κ. Τίτο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος Στον πρώην Παραμυθίας κ. Τίτο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Η Λαϊκή Συσπείρωση για γήπεδο και αποχετευτικό Παραμυθιάς, για ΑΡΩΓΗ και σχολικές καθαρίστριες

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
Η Λαϊκή Συσπείρωση για γήπεδο και αποχετευτικό Παραμυθιάς, για ΑΡΩΓΗ και σχολικές καθαρίστριες

Στα 2 Δημοτικά Συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν εντός Οκτωβρίου και Νοεμβρίου τέθηκαν σοβαρά ζητήματα για τα οποία αξίζει να τονίσουμε τα παρακάτω σχετικά με τη στάση μας:

Διάλυση σύμβασης για το γήπεδο της Παραμυθιάς:
 Δυστυχώς παρ’ όλες τις ερωτήσεις, εκκλήσεις, οχλήσεις σε διαδοχικά Δημοτικά Συμβούλια τα έργα στο γήπεδο της Παραμυθιάς σταμάτησαν και επισήμως. Ο ανάδοχος αξιοποιώντας νομότυπες διαδικασίες (εξαιτίας μικρής χρονικά καθυστέρησης πληρωμής) αποχώρησε οριστικά από το έργο αφήνοντας το γήπεδο σκαμμένο με ορύγματα και εκατοντάδες αθλητές και αθλούμενους στην πλήρη αβεβαιότητα. 
Ως Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετηθήκαμε με παρόν στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής για αποχή της διάλυσης της σύμβασης, δίνοντας πρακτικά ψήφο ανοχής ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιλογής του επόμενου μειοδότη και να μην υπάρξει απένταξη του έργου (η οποία βέβαια δεν είναι απίθανη). Να τονίσουμε ότι οι ευθύνες της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες. Από την άλλη θέλουμε να στηλιτεύσουμε το νομικό πλαίσιο που καλύπτει τους εργολάβους με δεκάδες παρατάσεις αλλά και την όλη λογική του κεντρικού κράτους και των περισσοτέρων δήμων να λειτουργούν μόνο με εργολαβίες, χωρίς δυνατότητες αυτεπιστασίας (εξαιτίας έλλειψης προσωπικού και μηχανημάτων έργου). Τέλος, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στην νέα Δημοτική Αρχή να λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να λυθεί το θέμα και καλούμε όλο τον λαό του Δήμου μας να διεκδικήσει ένα σύγχρονο, ασφαλές και ανοικτό για κάθε αθλούμενο αθλητικό κέντρο.

Έγκριση κανονισμού αποχέτευσης: 
Το αποχετευτικό της Παραμυθιάς ήταν και είναι ένα απαραίτητο έργο από κάθε άποψη (περιβαλλοντική, πολεοδομική, ποιότητας ζωής). 
Πως έγινε όμως αυτό το έργο; 
1. Με μια μελέτη που συντάχθηκε σε κάποιο γραφείο χωρίς την παραμικρή σχέση με την οικιστική, ρυμοτομική και γεωφυσική πραγματικότητα της πόλης. Αποτέλεσμα ήταν από πολλά σημεία να μην μπορέσει να περάσει το αποχετευτικό. Άρα ο κάμπος θα συνεχίσει να δέχεται σημαντική ποσότητα ακάθαρτων υδάτων.
 2. Με πολλά σπίτια να βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της σύνδεσης, γεγονός που θα οδηγήσει σε πρόσθετα μεγάλα κόστη για τους ιδιοκτήτες (24ωρη λειτουργία αντλίας, επιπρόσθετα έργα σε σχέση με μια απλή σύνδεση κα). 
3. Ακόμη και οι αποκαταστάσεις σε πολλούς δρόμους της πόλης μας ήταν και είναι «για τα πανηγύρια». Ακαλαίσθητα τσιμενταρίσματα, μερικά από αυτά επικίνδυνα ακόμη και για τους πεζούς. Κορωνίδα της τσαπατσουλιάς ο «ριγέ πεζόδρομος της πόλης μας».
 4. Πρόκειται για ένα έργο που πατά στη λογική της ανταποδοτικότητας και θα εκτινάξει το κόστος για νοικοκυριά και μικροεπαγγελματίες. Τα ζητήματα αυτά δεν τα βάζουμε τώρα. Τα έχουμε θίξει εδώ και χρόνια, ήδη από την περίοδο που επικεφαλής μας ήταν ο Άρης Μαρέτας. Ως εκ τούτου καταψηφίσαμε πολιτικά την εισήγηση διότι ούτε η Δημοτική Αρχή ούτε η Περιφέρεια έκαναν τίποτα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά. Από την άλλη ο τρόπος συζήτησης και διαδικασίας απόφασης του θέματος αντιμετωπίζει το Δημοτικό Συμβούλιο ως διακοσμητικό όργανο που δεν μπορεί να εισηγηθεί ούτε καν την αλλαγή μιας σειράς από αυτά που προβλέπει.

Περί αύξησης ωρών απασχόλησης σχολικών καθαριστριών:
 Υπερψηφίσαμε φυσικά την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, άλλωστε εδώ και 4 χρόνια, η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι πρότασή της δικής μας παράταξης. Όμως να πούμε ότι αυτή η αύξηση ωρών καθυστέρησε δυόμισι ολόκληρους μήνες. Σε ένα μήνα τα σχολεία κλείνουν για Χριστούγεννα και μάλλον ακόμη δεν θα έχουν αναπροσαρμοστεί οι συμβάσεις (διότι πρέπει να δημοσιευτούν και σε ΦΕΚ). Μάλιστα η καθυστέρηση αυτή προκάλεσε και προκαλεί πολλά προβλήματα στις περισσότερες σχολικές μονάδες του Δήμου μας. Καλούμε την ύστατη στιγμή, την απερχόμενη Δημοτική Αρχή να τρέξει τις διαδικασίες και εφιστούμε την προσοχή στην νέα Δημοτική Αρχή πρώτον να λύσει τη νέα χρονιά το θέμα με το άνοιγμα των σχολείων και δεύτερον να διεκδικήσει μόνιμες θέσεις προσωπικού καθαριότητας για το νευραλγικό χώρο της παιδείας.

Αίτημα για διατήρηση του Νομικού Προσώπου Αρωγή: Η Δημοτική Αρχή έφερε προς συζήτηση ψήφισμα περί διατήρησης του Νομικού Προσώπου Αρωγή. Ως παράταξη τοποθετηθήκαμε με παρόν διότι κρίνουμε ότι η όλη κουβέντα είναι αποπροσανατολιστική.
 Οι δομές του Δήμου μας απαιτούν μόνιμο προσωπικό και σύγχρονες υποδομές. Αυτές δεν εξασφαλίζονται ούτε με τον νέο νόμο της κυβέρνησης (περί συγχώνευσης των νομικών προσώπων στον Δήμου) ούτε με τη διατήρηση της υφιστάμενης ανεπαρκούς κατάστασης με την εργασιακή ομηρία χιλιάδων εργαζομένων πανελλαδικά.
 Να σημειώσουμε επιπροσθέτως:
 1. Είναι απαράδεκτο να ζητείται η γνώμη ενός ουσιαστικά υπηρεσιακού δημοτικού συμβουλίου να εκφέρει άποψη για ένα τόσο σημαντικό θέμα τη στιγμή που σε ενάμισι μήνα αναλαμβάνει νέα δημοτική αρχή και συμβούλιο.
 2. Διαφωνούμε συνολικά με τον νόμο που με οριζόντιο τρόπο καταργεί τα νομικά προσωπικά όχι για να εντάξει στους δήμους τις υπηρεσίες με πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Το κάνει για καλύψει κενά σε προσωπικό του Δήμου. Καλύπτει κενά δημιουργώντας κενά. Βρισκόμαστε δηλαδή μεταξύ «σκύλας και Χάρυβδης».
 3. Να θυμίσουμε ότι το Νομικό μας Πρόσωπο επρόκειτο να συγχωνευτεί με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου (επί Μπραϊμη- Μπότση), απόφαση που δήλωσε ότι θα σεβαστεί η τότε νέα Δημοτική Αρχή Καραγιάννη όμως ένα χρόνο μετά την ανάληψη καθηκόντων η νέα Δημοτική Αρχή έκκρινε ότι το Νομικό Πρόσωπο πρέπει να διατηρηθεί! 
4. Το περιεχόμενο του ψηφίσματος δεν μας καλύπτει . Πρόκειται για τεχνοκρατικού χαρακτήρα κείμενο που βασίζεται στις λογικές της αποτελεσματικότητας, της αξιολόγησης δομών και μιας ευρύτερης λογικής που θέλει τους δήμους να λειτουργούν με ιδιωτικο- οικονομικά κριτήρια. Αναφέρεται ότι υπάρχουν νομικά πρόσωπα στην υπόλοιπη Ελλάδα που είναι ανενεργά και το δικό μας δεν είναι άρα να μείνει. Πουθενά δεν μπαίνει η λογική της κάλυψης με μόνιμες θέσεις των πολύ σημαντικών αυτών δομών. Πουθενά δεν στηλιτεύεται η πάγια τακτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων να μην διορίζουν παρά μόνο να μπαλώνουν με συμβασιούχους και να διαιωνίζουν την ομηρεία.
 5. Διαχρονικό αίτημα των εργαζομένων και των σωματείων των ΟΤΑ σε όλη τη χώρα είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων μας, οι προσλήψεις επιπλέον προσωπικού, η κατάργηση της ανταποδοτικότητας στις υπηρεσίες, η χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος. H κατάργηση των Ν.Π.Δ.Δ., δε γίνεται επειδή η κυβέρνηση άκουσε τις φωνές των εργαζομένων αλλά γίνεται για να διασφαλίσει οικονομίες κλίμακας, να μικρύνουν και άλλο οι δομές, αδιαφορώντας για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών των δημοτών ή των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Όλοι μαζί δεν έκαναν απολύτως τίποτα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Κατέθεσαν ενάντια στις δικαστικές προσφυγές των συναδέλφων του ΕΣΠΑ για μονιμοποίηση.
 6. Η αγωνία των συμβασιούχων μας δεν είναι για το αν θα υπογράψει ο Δήμαρχος ή ο πρόεδρος του νομικού προσώπου την σύμβασή τους. Η αγωνία τους είναι για το αν οι ίδιοι θα υπογράφουν σύμβαση κάθε Σεπτέμβριο. Και για αυτή την αγωνία δεν μιλά κανείς. 
7. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει για τα ουσιαστικά προβλήματα των εργαζόμενων και των δομών. Για τη μεταφορά των εργαζόμενων στο Δήμο χωρίς περικοπές αποδοχών ή απολύσεις, για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων μας, για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού που μας χρειάζεται, για την χρηματοδότηση των δομών ώστε να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα για το λαό.


Read More »
Η Λαϊκή Συσπείρωση για γήπεδο και αποχετευτικό Παραμυθιάς, για ΑΡΩΓΗ και σχολικές καθαρίστριες Η Λαϊκή Συσπείρωση για γήπεδο και αποχετευτικό Παραμυθιάς, για ΑΡΩΓΗ και σχολικές καθαρίστριες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

14,5 εκατ. για την διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου, το κόστος ανά Δήμο

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
14,5 εκατ. για την διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου, το κόστος ανά ΔήμοΤην τιμολογιακή πολιτική, το κόστος δηλαδή για την διαχείριση των απορριμμάτων κατά το 2024 οριστικοποίησε στην τελευταία της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα Διαχείρισης. Η τιμολογιακή πολιτική του Συνδέσμου αποστέλλεται ήδη στα Δημοτικά Συμβούλια και των 18 Δήμων της Ηπείρου τα οποία θα κληθούν να γνωμοδοτήσουν.

Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα ζητήματα για τους Δήμους καθώς το κόστος αυτό είναι αλληλένδετο με τα ανταποδοτικά τους τέλη, θέμα για το οποίο επίσης θα κληθούν να αποφασίσουν τα δημοτικά συμβούλια μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων για τους 18 Δήμους της Ηπείρου, για τους Ηπειρώτες δηλαδή, κατά τη νέα χρονιά θα ξεπεράσει τα 14,5 εκατομμύρια ευρώ.

Το ένα τρίτο σχεδόν της επιβάρυνσης αφορά τον Δήμο Ιωαννιτών, αφού πρόκειται για αυτόν με τις μεγαλύτερες ποσότητες απορριμμάτων.

Οι τελικές εισφορές για το Δήμο Ιωαννιτών ανέρχονται στα 5,4 εκατομμύρια ενώ για τους Δήμους Άρτας και Πρέβεζας αυτό φτάνει στα 1,7 εκατομμύρια και τον Δήμο Ηγουμενίτσας στο 1,4 εκατομμύρια.

Σημειώνεται ότι στις τελικές εισφορές περιλαμβάνεται και το τέλος ταφής που αποτελεί μία σημαντική επιπλέον επιβάρυνση που θεσμοθετήθηκε από το κεντρικό κράτος.

Αναλυτικά το τελικό κόστος διαχείρισης ανά Δήμο είναι το ακόλουθο:

Δήμος Ιωαννίνων 5.419.080,98 €

Δήμος Ζίτσας 676.580,21 €

Δήμος Μετσόβου 212.491,62 €

Δήμος Πωγωνίου 201.150,03 €

Δήμος Κόνιτσας 167.107,33 €

Δήμος Δωδώνης 150.270,29 €

Δήμος Ζαγορίου 140.214,66 €

Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων 80.275,43 €

Δήμος Άρτας 1.733.482,22 €

Δήμος Ζηρού 561.501,30 €

Δήμος Νικολάου Σκουφά 475.792,26 €

Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη 113.278,69 €

Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων 119.272,90 €

Δήμος Ηγουμενίτσας 1.400.114,21 €

Δήμος Σουλίου 290.505,01 €

Δήμος Φιλιατών 267.302,56 €

Δήμος Πρέβεζας 1.706.340,08 €

Δήμος Πάργας 846.423,59 €
Read More »
14,5 εκατ. για την διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου, το κόστος ανά Δήμο 14,5 εκατ. για την διαχείριση των απορριμμάτων της Ηπείρου, το κόστος ανά Δήμο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Ηλεκτρονικά διόδια σε χρηματοδοτικές περιπέτειες

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
Ηλεκτρονικά διόδια σε χρηματοδοτικές περιπέτειες


Σχεδόν δέκα χρόνια κρατούν οι συζητήσεις για τα ηλεκτρονικά διόδια και όπως όλα δείχνουν το έργο έχει πολύ δρόμο μπροστά του.

Για μία ακόμη φορά βρίσκεται στο σημείο μηδέν, καθώς είναι ένα απ’ αυτά που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τώρα θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη χρηματοδοτική πηγή.

Τα ηλεκτρονικά διόδια, για τα οποία πολύς λόγος είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα, φιλοδοξούσαν να αντικαταστήσουν την υφιστάμενη χρέωση διοδίων, με τους χρήστες να χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που διανύουν. Η ολοκλήρωση του έργου αναμενόταν στο τέλος του 2025, όπου πλέον οι διελεύσεις στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους θα υπολογίζονταν με βάση την πραγματική απόσταση που έχει διανύσει το όχημα, κάνοντας τις χρεώσεις αναλογικές.

Τα οφέλη του συστήματος αυτού θα εξασφάλιζαν χαμηλότερη χρέωση στους χρήστες και “ελεύθερη ροή” (free flow) στον αυτοκινητόδρομο χωρίς καθυστερήσεις.

Ο προηγούμενος διαγωνισμός των δορυφορικών διοδίων, συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, ακυρώθηκε κατόπιν σχετικής απόφασης του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και αφού είχε προηγηθεί η θετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (υπέρ της ακύρωσης του διαγωνισμού).
Read More »
Ηλεκτρονικά διόδια σε χρηματοδοτικές περιπέτειες Ηλεκτρονικά διόδια σε χρηματοδοτικές περιπέτειες Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

«Πάγος» από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στα αιολικά της Λάκκας Σουλίου

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
«Πάγος» από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στα αιολικά της Λάκκας ΣουλίουΗ αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ για το πρώτο από τα δύο μεγάλα αιολικά πάρκα της Λάκκας Σουλίου έρχεται να προστεθεί σε όλες όσες έχουν λάβει οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς –Δήμοι και Περιφέρεια- και να αποτελέσει πλέον ισχυρή βάση για την ματαίωση των συγκεκριμένων έργων.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις ακύρωσης που έχουν κατατεθεί θα συζητηθούν στο Διοικητικό Εφετείο στις 15 Δεκεμβρίου μετά από αναβολή που είχαν πάρει.

Η πρώτη γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ αφορά στο πρώτο αιολικό (Όρη Σουλίου – Κακούρι – Μπαλντανέζι) και αναμένεται να ακολουθήσει δεύτερη αρνητική γνωμοδότηση για το αιολικό των Παπαδατών – Δωδωνης – Ζαρκόραχης καθώς, όπως αποδεικνύεται με έγγραφα, αλλά και παραδοχή της ίδιας της εταιρείας με τη χρήση κοινού υποσταθμού υπερυψηλής τάσης στον κάμπο Ριζοβουνίου, πρόκειται για ενιαίο έργο.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναφέρεται στα σπάνια είδη αρπακτικών, τις ζώνες προστασίας, την διακινδύνευση της περιοχής και απορρίπτει τις μελέτες του έργου, όμως, ταυτόχρονα, η απόφαση επιβεβαιώνει κάποια επιστημονικά δεδομένα. που στην κοινή γνώμη φάνταζαν μέχρι πρόσφατα αμφιλεγόμενα, όπως πχ. ο θόρυβος των ανεμογεννητριών. Ενδεικτικά αναφέρονται αυτολεξεί μέσα στην απόφαση του ΟΦΥΠΕΚΑ:

“Η παγίωση της ανθρώπινης παρουσίας στο υπό μελέτη έργο που θα συνοδεύεται από αυξημένα επίπεδα θορύβου και γενικότερης όχλησης (διάνοιξη δρόμων κλπ) δύναται να προκαλέσει οριστική και μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του οικοσυστήματος στο οποίο χωροθετείται το έργο..”

“Η κατασκευή του αιολικού πάρκου και των συνοδών του έργων πρόκειται να προκαλέσει σημαντική μείωση ή/και κατακερματισμό της ευρύτερης περιοχής, όσον αφορά στην διαθεσιμότητα ανοιχτών χώρων (λιβάδια, ξέφωτα κλπ.) χωρίς κινδύνους, για την εύρεση τροφής…”

“Είναι γνωστό από την πρόσφατη βιβλιογραφία, ότι από την αιολική ενέργεια παράγεται μια νέα «πηγή θορύβου» σε φυσικά περιβάλλοντα, η οποία έχει γνωρίσει παγκόσμια αξιοσημείωτη επέκταση τα τελευταία χρόνια (Global Wind Energy Council, 2020). Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων έχει τεκμηριώσει τις επιπτώσεις αυτών των υποδομών…”

“Ο θόρυβος του στροβίλου έχει διακριτά χαρακτηριστικά (π.χ., συγκεκριμένα χρονικά και φασματικά χαρακτηριστικά ή η παρουσία σχετικών δονήσεων που μεταδίδονται στο υπόστρωμα), που μπορεί να δημιουργήσουν συγκεκριμένα και πολύπλοκα αποτελέσματα…”

“Κρίνουμε οτι η ενδεχόμενη υλοποίηση της εγκατάστασης των Α/Γ και ειδικότερα στα τμήματα του έργου με τις προαναφερόμενες Α/Γ, όπως διατυπώνεται στην προαναφερόμενη δύναται να προκαλέσει την αμετάκλητη απώλεια του χαρακτήρα της ΠΑΔ ως «αδιατάρακτη» περιοχή με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα από τη διάνοιξη δρόμων και σφράγιση γης σε φυσικές περιοχές, όπως αυτές του κατακερματισμού με άμεσες συνέπειες στην:

-Απώλεια, συρροή και απομόνωση των ενδιαιτημάτων των ειδών

-Μείωση πληθυσμών και τοπικές εξαφανίσεις ειδών

-Υποβάθμιση οικολογικών διεργασιών…”

«Επομένως, η τελική απόφαση στη διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υπουργείου, εφόσον δε συμπλεύσει με τη συντριπτική πλειοψηφία των αρνητικών γνωμοδοτήσεων από τις Κοινότητες των κατοίκων, τις Υπηρεσίες, τα Δημοτικά συμβούλια, το Περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, την Επιτροπή περιβάλλοντος περιφέρειας Ηπείρου και πλέον τον ΟΦΥΠΕΚΑ, αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα, θα σημαίνει επικίνδυνη και αντιεπιστημονική πολιτική απόφαση για την Ήπειρο.

Εν μέσω μίας ιστορικής συνθήκης που παγκοσμίως η χρηματιστηριακή αγορά ΑΠΕ κατακρημνίζεται και οι επενδυτικοί κολοσσοί αποσύρουν τα κεφάλαια και τα στρέφουν σε αγορές άμεσης απόσβεσης, με καταστροφικά αποτελέσματα, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά πλέον και για την παγκόσμια ειρήνη. (Παράδειγμα αποτελούν οιεξορύξεις υδρογοναθράκων, αφού οι μητρικές εταιρείες τους έχουν εξίσου στο χαρτοφυλάκιο τους και τέτοιες επενδύσεις).

Επειδή η Ελλάδα καταδικάζεται ξανά και ξανά από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράνομη χωροθέτηση και καταστροφή τον οικοτόπων, βάσει συνεχών νομοθετικών εξαιρέσεων από το 2011 έως σήμερα, καταστρέφοντας το περιβάλλον που συμφώνησε και διατείνεται προς τους πολίτες ότι προστατεύει.

Μετά από τόσο κόπο, ενασχόληση αλλά και συνένωση του πληθυσμού της Λάκκας Σουλίου και των απανταχού Ηπειρωτών, της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, συγκεκριμένων πολιτικών φορέων, των όμορων Δήμων, Συλλόγων, Δικηγόρων, Επιστημόνων αλλά και ανεξάρτητων αλληλεγγύως και εμπράκτως συμπαρεστεκούντων από όλη την Ελλάδα» τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων Λάκκας Σουλίου και του Περιβαλλοντικού- Πολιτιστικού Συλλόγου Θεσπρωτικού οι οποίοι αναμένον πλέον την οριστική απόφαση μη έγκρισης της περιβαλλοντικής μελέτης.


Read More »
«Πάγος» από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στα αιολικά της Λάκκας Σουλίου «Πάγος» από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στα αιολικά της Λάκκας Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Ο καιρός σήμερα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
Ο καιρός σήμεραΤη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες, ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη. Παγετός θα εκδηλωθεί μέχρι το ξημέρωμα στα ημιορεινά ηπειρωτικά και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -3 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 17-18, στην Ήπειρο από 2 έως 18 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 2 έως 19, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 19-21 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 7 έως 18, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου από 4 έως 16 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 7 έως 19 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι σε ολόκληρη τη χώρα θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που δε θα ξεπερνούν τα 4 μποφόρ, με εξαίρεση τα νότια πελάγη του Αιγαίου και τον Κορινθιακό Κόλπο όπου οι εντάσεις των ανέμων θα κυμαίνονται στα επίπεδα των 5-6 μποφόρ.
Read More »
Ο καιρός σήμερα Ο καιρός σήμερα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πρόσκληση για το πρόγραμμα

Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023
Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πρόσκληση για το πρόγραμμαΣτα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πρόσκληση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του οποίου επιδοτείται το 40 % των δαπανών έως 10.000 ευρώ για αναβάθμιση κατοικιών που έχουν δηλωθεί κενές τα τελευταία τρία χρόνια, ανακοίνωσε από την Πάτρα η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Μιλώντας η Σοφία Ζαχαράκη στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων και η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Αχαΐας, με θέμα την ακίνητη ιδιοκτησία στο πλαίσιο του 26ου Forum Ανάπτυξης παρουσίασε τις δράσεις της κυβέρνησης για την στεγαστική πολιτική.

Ειδικότερα, αναφερόμενη στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», είπε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε εκταμιεύσει 1.290 δάνεια μέσα σε τέσσερις μήνες και βλέπουμε ότι υπάρχει πλέον μία καλύτερη ροή».

«Η μεγαλύτερη ζήτηση», συνέχισε, «προέρχεται από άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη και καταγράφεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «αυτή τη στιγμή ακολουθούν περίπου 1.900 εγκεκριμένες αιτήσεις, οι οποίες μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 θα έχουν βρει και αυτές το δρόμο της εκταμίευσης».

Όπως πρόσθεσε, «το σύνολο των αιτήσεων που έχουν εγκριθεί είναι 9.620 και ελπίζουμε να έχουν παράξει αποτέλεσμα, δηλαδή να έχουν βρει σπίτι και να έχει εκταμιευθεί το δάνειο μέχρι το τέλος του 2024, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από 18.000 άνθρωποι μπορούν να έχουν βρει σπίτι».


Ακόμη, η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της κοινωνικής στέγασης, που όπως είπε, «το τρέχουμε για 100 διαμερίσματα που θα κάνουμε εμείς ως υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής, μέσω του ταμείου ανάκαμψης, την χρηματοδότηση για την ανακαίνιση των συγκεκριμένων διαμερισμάτων».

Παράλληλα, τόνισε ότι «είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα ‘Στέγαση και Εργασία’, όπου έχουμε 850 ωφελούμενους σε όλη την Ελλάδα και βέβαια έχουμε και το πρόγραμμα ‘Κάλυψη’, με 44 δήμους», που αφορά την δωρεάν στέγαση ευάλωτων σε ιδιωτικές κατοικίες με την καταβολή του ενοικίου από το Δημόσιο.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι «εμείς, ως κράτος θα δούμε τι θα κάνουμε με την κοινωνική αντιπαροχή, δηλαδή την αξιοποίηση ιδιοκτησιών του δημοσίου, έτσι ώστε μέσω προγραμμάτων μαζί με κατασκευαστές να δίνεται ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των ακινήτων στην κοινωνική στέγαση και το υπόλοιπο κανονικά σε μισθώσεις, οι οποίες θα γίνουν με κανονική τιμή της αγοράς».

«Στόχος μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, «είναι να διευρύνουμε τις επιλογές για την ιδιοκτησία, για το κομμάτι της απόκτησης σπιτιού, αλλά και για όποιον θέλει και έχει τη δυνατότητα να μισθώσει, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο κοινωνικής συνοχής».

Από την πλευρά του, ο π. Ευρωπαίος Επίτροπος και βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις σε ακίνητα, γεγονός που έχει εκτινάξει στα ύψη τις τιμές των ακινήτων» και πρόσθεσε: «Υπάρχει κίνδυνος οι νέες γενιές να αρχίσουν να εκποιούν αυτά που παίρνουν από τους γονείς και τους παππούδες επειδή δεν μπορούν να αντέξουν τα φορολογικά βάση. Η ιδιοκτησία προστατεύεται διεθνώς και από το ελληνικό Σύνταγμα, συχνά αποτελεί και εύκολο στόχο ως πηγή χρηματοδότησης. Η πολιτεία τα συνεκτιμά όλα αυτά και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα».

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι «μια άμεση τολμηρή μεταβατική φορολογική παρέμβαση, που θα φέρει δεκάδες χιλιάδες σπίτια στην αγορά, είναι απόλυτα αναγκαία. Συγκεκριμένα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Χωρίς να παραιτούμαστε από το βασικό μας αίτημα που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για όλα τα κάθε είδους μισθώματα ακινήτων, καθόσον η κλίμακα φορολόγησής τους είναι η μόνη που δεν ελαφρύνθηκε από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. από το 2019 και μετά, προτείνουμε την τριετή φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος, των κατοικιών που ήταν κενές για όλο το 2023 αλλά και όσων κατοικιών, που σήμερα έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, εκμισθωθούν ως κύρια κατοικία για μια τουλάχιστον τριετία. Η ρύθμιση θα προκαλέσει την άμεση και μαζική επανένταξη στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας, πολλών χιλιάδων κενών αλλά και ανακαινισμένων κατοικιών σε όλη τη χώρα, χωρίς να δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα στο υπουργείο Οικονομικών».

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι «τα μέτρα της κυβέρνησης για το στεγαστικό κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, που είναι η δημιουργία προγραμμάτων απόκτησης και ανακαίνισης κατοικιών και όχι η επιβολή ενοικιοστασιακών δεσμεύσεων που θα ‘έβαζε λουκέτο’ στα διαθέσιμα σπίτια»


Read More »
Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πρόσκληση για το πρόγραμμα Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πρόσκληση για το πρόγραμμα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Νοεμβρίου 20, 2023 Rating: 5

Σελίδες