Τιμολόγια ρεύματος: Μειώθηκαν έως 42 % τον Μάρτιο συγκριτικά με τον Ιανουάριο

Κυριακή, Μαρτίου 10, 2024
Τιμολόγια ρεύματος: Μειώθηκαν έως 42 % τον Μάρτιο συγκριτικά με τον Ιανουάριο


Έως και 42 % χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο διαμορφώνονται τα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος του Μαρτίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των προμηθευτών που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Η σύγκριση αφορά τις τιμές που χρεώνει ο ίδιος προμηθευτής ενώ η απόκλιση ανάμεσα στο ακριβότερο και το φθηνότερο τιμολόγιο του πρώτου τριμήνου του έτους είναι ακόμα μεγαλύτερη. Με άλλα λόγια οι καταναλωτές που δεν άλλαξαν προμηθευτή στο διάστημα αυτό, για την κατανάλωση του Μαρτίου θα πληρώσουν από 18 έως 42 % χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Από τις ανακοινώσεις των τιμολογίων προκύπτει επιστροφή των τιμών σε προ κρίσης επίπεδα ενώ είναι ενδεικτικό ότι δύο από τα “πράσινα” τιμολόγια διαμορφώνονται κάτω από τα 10 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Για την πληρότητα της σύγκρισης οι καταναλωτές θα πρέπει να λάβουν υπόψη:

-Το ύψος του παγίου, το οποίο εκ του νόμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 5 ευρώ το μήνα αλλά υπάρχουν προσφορές που ξεκινούν από χαμηλότερα επίπεδα.

-Τα κλιμάκια της κατανάλωσης στα οποία εφαρμόζονται οι χρεώσεις. Οι περισσότερες εταιρείες εφαρμόζουν ενιαία τιμή για το σύνολο της κατανάλωσης, άλλες κλιμακώνουν τη χρέωση όσο αυξάνεται η κατανάλωση.

-Την ύπαρξη νυχτερινού μετρητή για τους προμηθευτές που εξακολουθούν να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές (στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής εμφανίζεται μόνο η ΔΕΗ)

-Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες εφαρμόζονται οι εκπτώσεις από τις οποίες προκύπτουν οι τελικές τιμές που αναγράφονται στον πίνακα, που είναι κατά περίπτωση η συνέπεια στην πληρωμή, η ηλεκτρονική αποστολή των λογαριασμών και η εξόφληση με πάγια εντολή.

Βασική αιτία της υποχώρησης των τιμών είναι η αποκλιμάκωση της διεθνούς τιμής του φυσικού αερίου κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η τιμή κυμαινόταν στα 50 ευρώ. Η αποκλιμάκωση αυτή αποδίδεται με τη σειρά της στην διασφάλιση επαρκούς εφοδιασμού παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, με φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη καθώς και στη μείωση της κατανάλωσης λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Σημαντικό ρόλο στην ελληνική αγορά έπαιξε η θεσμική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη θέσπιση του ειδικού “πράσινου” τιμολογίου που διευκόλυνε τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις προσφορές των προμηθευτών και τόνωσε τον ανταγωνισμό.
Read More »
Τιμολόγια ρεύματος: Μειώθηκαν έως 42 % τον Μάρτιο συγκριτικά με τον Ιανουάριο Τιμολόγια ρεύματος: Μειώθηκαν έως 42 % τον Μάρτιο συγκριτικά με τον Ιανουάριο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 10, 2024 Rating: 5

Αποκριάτικο γλέντι στη Νέα Σελεύκεια

Κυριακή, Μαρτίου 10, 2024

 Αποκριάτικο γλέντι στη Νέα Σελεύκεια

Read More »
Αποκριάτικο γλέντι στη Νέα Σελεύκεια  Αποκριάτικο γλέντι στη Νέα Σελεύκεια Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 10, 2024 Rating: 5

Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας

Κυριακή, Μαρτίου 10, 2024
Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας


Την Κυριακή 10 Μαρτίου και ώρα 11:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της μαθητικής έκθεσης ζωγραφικής «Η Αλφαβήτα της Εφηβείας» με έργα μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας, εμπνευσμένα από το βραβευμένο ομότιτλο βιβλίο της Μάγιας Δεληβοριά.
Υπεύθυνη Εικαστικός: Γεωργία Μάντζου
Τα έργα θα φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας μέχρι την Παρασκευή 29 Μαρτίου
Η έκθεση διοργανώνεται από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Αβγό ΑΜΚΕ σε συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας και τελεί υπό την Αιγίδα του ΥΠΠΟ
Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη σε μέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου (καθημερινά 8:30 – 14:30, εκτός Τρίτης) και κατόπιν συνεννόησης για σχολικές μονάδες στα τηλέφωνα: 26650.28539-21417 (κ. Θεοδώρα Λάζου)
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Read More »
Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 10, 2024 Rating: 5

Κομβική συνεργασία ΤΕΕ Ηπείρου και Πολιτικής Προστασίας

Κυριακή, Μαρτίου 10, 2024
Κομβική συνεργασία ΤΕΕ Ηπείρου και Πολιτικής Προστασίας


Με σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη κοινωνία της Ηπείρου, συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια η αγαστή συνεργασία του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μια συνεργασία που είναι παράλληλα και ιδιαίτερα κομβική, σε μια περίοδο που το Τμήμα Ηπείρου, ως τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας οφείλει να επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους και να προλαμβάνει με τις παρεμβάσεις του, τις επιπτώσεις από τα διάφορα καταστροφικά φαινόμενα.

Αυτά επιβεβαιώθηκαν και κατά της διάρκεια της επίκαιρης εκδήλωσης με θέμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Κινδύνων» που συνδιοργάνωσαν με επιτυχία η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου και το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απεύθυναν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και Νήσων, Χριστόφορος Μπόκας και ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, Γιάννης Τσίγκρος.

Αρχικά στον χαιρετισμό του ο κ. Τσίγκρος επισήμανε την ανοιχτή στήριξη και επικοινωνία που υπάρχει με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας και ιδιαίτερα από τον Συντονιστή της τον κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, «ο οποίος είναι πάντα στο πλευρό μας για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Και στη συνέχεια ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Βασικός τομέας της συνεργασίας των δύο φορέων τα τελευταία χρόνια κυρίως ήταν ο αντισεισμικός σχεδιασμός και τα σχέδια διαχείρισης των πιθανών καταστροφών που μπορεί να προκύψουν από κάποιο έντονο σεισμικό φαινόμενο. Ήδη σε αυτόν τον τομέα είχε γίνει ιδιαίτερη προεργασία μεταξύ της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και του ΤΕΕ/ΤΗ, ώστε να εξεταστούν όλα τα σχολεία της πόλης τα οποία είναι κατασκευασμένα κυρίως με φέρουσες τοιχοποιίες ή και αυτά που ανεγέρθηκαν πριν την εφαρμογή των τελευταίων αντισεισμικών κανονισμών. Πλέον μετά από παρέμβαση του ΤΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ, δημιουργείται μητρώο μηχανικών οι οποίοι θα εξετάσουν με Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο περίπου 30.000 Δημόσια κτίρια σε όλη την επικράτεια στην επόμενη διετία. Κάτι που αναμένεται να προλάβει πολλές επικίνδυνες καταστάσεις για τους συμπολίτες μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσίγκρος στα έντονα φαινόμενα που δημιουργούνται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, για τα οποία όπως είπε «έχουμε παρατηρήσει να προκαλούνται ιδιαίτερα μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι το παράδειγμα των πλημμυρών της Θεσσαλίας, τις οποίες οφείλουμε πλέον να τις προβλέψουμε και να προετοιμαστούμε κατάλληλα, ώστε σε πρώτο βαθμό να μη θρηνήσουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών και στη συνέχεια να μειώσουμε το κόστος των καταστροφών, που μπορούν αυτές να επιφέρουν. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν από δασικές πυρκαγιές και ο τρόπος που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα σαν αυτά που συνέβησαν στο Μάτι, όπου ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός ήταν ανύπαρκτος».

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι ομιλητές της εκδήλωσης με τον Ανδρέα Αντωνάκο, προϊστάμενο του Τμήματος Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, να αναφέρεται στη σύνταξη σχεδίων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, καθώς και τη μεγάλη ευθύνη που πλέον αναλαμβάνουν οι Δήμοι για τη σύνταξη και την εφαρμογή των σχεδίων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνάκος αναφέρθηκε αναλυτικά στο τι περιλαμβάνουν τα σχέδια αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και πως γίνεται η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, με παραδείγματα από περιοχές των Ιωαννίνων, και με αναλυτικές οδηγίες για το ποιοι και πως αποφασίζουν να γίνει μια οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών.

Στη συνέχεια η Νάνσυ Μαυρογιώργου, Μηχανικός Επιστήμης των Υλικών, ανέλυσε τον τρόπο εκκένωσης και τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την εκκένωση ενός παραθαλάσσιου οικισμού λόγω δασικής πυρκαγιάς, προκειμένου οι πολίτες ή οι τουρίστες που βρίσκονται στον οικισμό να απομακρυνθούν με ασφάλεια.

Η Ελένη Βλάχου, εισηγήτρια του Τμήματος Τεκμηρίωσης και Χαρτογραφικής Υποστήριξης της Διεύθυνσης Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε εκτενώς με τη σειρά της στο πως κηρύσσονται περιοχές σε έκτακτη ανάγκη Πολιτικής Προστασίας, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τον εθελοντισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τον αντιπεριφερειάρχη Εθελοντισμού και Αλληλεγγύης, Κώστα Κίτσιο και την αναπλ. Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Θεσπρωτίας, Μελίνα Κόκορη.

Πηγήepiruspost.gr
Read More »
Κομβική συνεργασία ΤΕΕ Ηπείρου και Πολιτικής Προστασίας Κομβική συνεργασία ΤΕΕ Ηπείρου και Πολιτικής Προστασίας Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 10, 2024 Rating: 5

Μικρές Απόκριες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροκκλησίου

Κυριακή, Μαρτίου 10, 2024
Μικρές Απόκριες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροκκλησίου


Την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 12:00, σας περιμένουμε όλους μικρούς & μεγάλους να περάσουμε όμορφα, στην πλατεία του χωριού μας!!
Read More »
Μικρές Απόκριες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροκκλησίου Μικρές Απόκριες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροκκλησίου Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Μαρτίου 10, 2024 Rating: 5

Σελίδες