Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των «καραμανλικών»

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018

Στις «γαλάζιες» λίστες κορυφαία στελέχη της διακυβέρνησης Καραμανλή της περιόδου 2004-2009 ενόψει των τετραπλών εκλογών

Του ΘΑΝΑΣΗ ΦΟΥΣΚΙΔΗ

Την ολική επαναφορά στο «γαλάζιο» προσκήνιο κορυφαίων στελεχών της διακυβέρνησης Καραμανλή της περιόδου 2004-2009 σηματοδοτεί η έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις τέσσερις κάλπες, που θα στηθούν εντός του 2019. Πρόκειται για πρόσωπα που λόγω των αδιαμφισβήτητων «καραμανλικών» τους αναφορών ενισχύουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της απόλυτης ενότητας που επιθυμεί να αναδείξει η Πειραιώς ενόψει της τελικής αναμέτρησης για την επιστροφή της Ν.Δ στην εξουσία.

Ταυτόχρονα, η παρουσία τους στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποδομεί περαιτέρω την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και του Πάνου Καμμένου να δημιουργήσουν τεχνητά ρήγματα στους κόλπους της κεντροδεξιάς παράταξης μέσω του αφηγήματος περί δήθεν ψυχικής απόστασης μεταξύ των παραδοσιακών φίλων του πρώην πρωθυπουργού και του σημερινού ηγετικού πυρήνα.

Οι δύο πιο ηχηρές περιπτώσεις, που αν μη τι άλλο προκαλούν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, έχουν να κάνουν με την εδώ και καιρό «κλειδωμένη» συμμετοχή του τελευταίου υπουργού Οικονομικών του Κώστα Καραμανλή, Γιάννη Παπαθανασίου, στον Βόρειο Τομέα της Αττικής, αλλά και την ισχυρή προοπτική υποψηφιότητας στην ίδια εκλογική περιφέρεια του πάλαι ποτέ κραταίου υπουργού Επικρατείας Θοδωρή Ρουσόπουλου, ο οποίος, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν οι παροικούντες τη νεοδημοκρατική Ιερουσαλήμ, διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν από τώρα λόγο για βέβαιη κάθοδό του στις εκλογές.

Είναι σαφές ότι η σημειολογία που κουβαλούν μαζί τους τα εν λόγω στελέχη είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστική, αφού ο κ. Παπαθανασίου ήταν εκείνος που ανέλαβε μέσω του σχετικού πονήματος που είχε συγγράψει να αντικρούσει την επιχειρηματολογία περί σημαντικών ευθυνών της κυβέρνησης Καραμανλή για τη διόγκωση του ελλείμματος και του ελληνικού χρέους, ενώ ο άλλοτε κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει χαραχθεί στις μνήμες του «γαλάζιου» στελεχιακού δυναμικού ως ένας από τους εξ απορρήτων συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή στην Ηρώδου Αττικού. Υπενθυμίζεται πως αμφότεροι δεν είχαν πολιτευθεί στις εκλογές του 2015, ενώ ο Θ. Ρουσόπουλος είχε μείνει εκτός μάχης το 2009 και το 2012.

Εκτός των προαναφερθέντων, στον εκλογικό στίβο θα εισέλθει και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επί προεδρίας Καραμανλή στην Ν.Δ, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος θα διεκδικήσει μια κοινοβουλευτική έδρα στον νομό Φθιώτιδα. Από εκείνους που ήταν υποψήφιοι το 2015, αλλά δεν εξελέγησαν, είναι βέβαιο ότι δυναμικό «παρών» θα δώσουν ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης στη Ροδόπη, με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής να έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο για την προσέγγισή του με το σύστημα Μητσοτάκη και την επούλωση των πληγών της εσωκομματικής διαδικασίας του 2016, όπου ο πρώην υπουργός ήταν μεταξύ των φανατικότερων υποστηρικτών του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και ο Αντώνης Μπέζας στη Θεσπρωτία που αποτελεί προσωπική επιλογή του προέδρου της ΝΔ, ενώ ανοικτά παραμένουν όλα τα σενάρια για τον Αλέκο Κοντό στην Ξάνθη.

(Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018)


Read More »
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των «καραμανλικών» Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ των «καραμανλικών» Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Η τεχνολογία καυσίμων των αεροσκαφών στο diesel αυτοκίνητό σας

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018

DIESEL Avio Double Filtered από την EKO

Ένα τεχνολογικά προηγμένο καύσιμο που εφαρμόζει την τεχνολογία φίλτρων καυσίμων των αεροσκαφών στο Diesel του αυτοκινήτου σας.

Σας εξασφαλίζει:

Μεγαλύτερη επιτάχυνση, μείωση θορύβων και κραδασμών, χάρη στον αυξημένο αριθμό κετανίων.
Μηδενική απώλεια ισχύος του κινητήρα σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας του και σε όλο το εύρος των στροφών του (σύμφωνα με το τεστ κινητήρα CEC F-98-08 που έχει καθιερωθεί για τους σύγχρονους common rail κινητήρες Diesel).
Εξαιρετικά αποτελέσματα καθαρισμού του κινητήρα, άρα και μείωση της κατανάλωσης καυσίμου για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία.
Πλήρη επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του κινητήρα με 2 γεμίσματα. Με 5 γεμίσματα, πλήρη εξαφάνιση των εσωτερικών εναποθέσεων στα μπεκ.
Aποτελεσματική αντιαφριστική, αντιδιαβρωτική και αντιοξειδωτική προστασία χάρη στα ειδικά τεχνολογικά προηγμένα βελτιωτικά πρόσθετα.

Με το Avio Filter εξασφαλίζετε καθαρότερα καύσιμα!

Το Avio Filter είναι εγκαταστημένο δίπλα στις αντλίες και σας εξασφαλίζει καθαρότητα στα καύσιμα στο επίπεδο καθαρότητας των καυσίμων των αεροσκαφών.
Φιλτράρει αποτελεσματικά τα καύσιμα που βάζετε, επιτυγχάνοντας:
Απομάκρυνση σωματιδίων
Απομάκρυνση σκουριάς και νερού
Απόδοση φιλτραρίσματος καυσίμου 98% Απόδοση και καθαρότητα από τα πρώτα κιόλας γεμίσματα!


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Η τεχνολογία καυσίμων των αεροσκαφών στο diesel αυτοκίνητό σας Ηγουμενίτσα: Η τεχνολογία καυσίμων των αεροσκαφών στο diesel αυτοκίνητό σας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018 Rating: 5

Συνελήφθησαν 2 άτομα στην Πλαταριά που έκλεβαν εικόνες από εκκλησίες

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018

Συνελήφθησαν, σήμερα στην περιοχή της Πλαταριάς Θεσπρωτίας, στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί, ηλικίας 64 και 65 ετών, κατηγορούμενοι για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών. 
Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δώδεκα εικόνες ενώ έχουν εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής δύο υποθέσεις κλοπών από Ιερούς Ναούς της Θεσπρωτίας. 
Προανάκριση σε πλήρη εξέλιξη.


 
Read More »
Συνελήφθησαν 2 άτομα στην Πλαταριά που έκλεβαν εικόνες από εκκλησίες Συνελήφθησαν 2 άτομα στην Πλαταριά που έκλεβαν εικόνες από εκκλησίες Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Επεκτείνεται επιτέλους ο ποδηλατόδρομος μέχρι το Δρέπανο

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018


Δημοπρατείται η επέκταση του ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου από το ύψος που τελειώνει ο ήδη υπάρχων μέχρι και το camping στο Δρέπανο, μήκους 1.340 μέτρων και συνολικού προϋπολογισμού 1.130.000,00€. Πρόκειται για ένα έργο, που εμπεριέχεται στο Στρατηγικό Σχεδιασμό Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) του Δήμου Ηγουμενίτσας, ενώ η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο οποίο εντάχθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και της Περιφέρειας Ηπείρου και από ιδίους πόρους του Δήμου Ηγουμενίτσας.

Τα εύσημα αξίζουν στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης του Δήμου, η οποία συνέταξε τη μελέτη και τον φάκελο του έργου καθώς και στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Μιχαήλ Γκίκα.

Ως Δημοτική Αρχή, επενδύουμε σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, με το εν λόγω έργο να αποτελεί τμήμα, του στρατηγικού μας σχεδιασμού για την προώθηση της κίνησης με ποδήλατο, ενώ προωθούμε και άλλα έργα προς την κατεύθυνση αυτή ακολουθώντας τους στόχους του ΣΒΑΚ και συγκεκριμένα:

1. Σύνδεση του υφιστάμενου ποδηλατοδρόμου με αυτόν της οδού 49 Μαρτύρων, με μελέτη έτοιμη προς υποβολή στη νέα πρόσκληση του ΕΣΠΑ, η οποία αναμένεται να ανοίξει τους πρώτους μήνες του 2019.

2. Επέκταση του ποδηλατοδρόμου από το camping στο Δρέπανο προς το Μακρυγιάλι, με τη μελέτη να συντάσσεται ήδη, προκειμένου τους πρώτους μήνες του 2019 να ενταχθεί με το ποσό των 400.000,00€ στο πρόγραμμα CLLD/Leader Αλιείας.

3. Μελετάται επίσης η δημιουργία ενός διευρυμένου πλέγματος ποδηλατοδρόμων σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Ηγουμενίτσας.

Με αφορμή τη δημοπράτηση του εν λόγω έργου ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Πρόκειται για ένα έργο που συνιστά αναμφισβήτητα ένα ποιοτικό άλμα για τον Δήμο μας, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Ο Δήμος Ηγουμενίτσας, πιστός στις αρχές της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στη χρήση του ποδηλάτου μέσα από συστηματική δουλειά, σχέδιο και πρόγραμμα.

Οι εναλλακτικοί τρόποι μετακίνησης αποτελούν για τη Δημοτική μας Αρχή βασική προτεραιότητα και το έχουμε αποδείξει. Μια προτεραιότητα που εδράζεται στην ενσωμάτωση του ποδηλάτου στην καθημερινότητα των δημοτών, εμπεδώνοντας έναν άλλο τρόπο ζωής, αυτόν που προσιδιάζει στην ποιότητα ζωής και στην αειφόρο ανάπτυξη».


Read More »
Ηγουμενίτσα: Επεκτείνεται επιτέλους ο ποδηλατόδρομος μέχρι το Δρέπανο Ηγουμενίτσα: Επεκτείνεται επιτέλους ο ποδηλατόδρομος μέχρι το Δρέπανο Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018 Rating: 5

Το πρώτο Παράρτημα του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε στην Θεσπρωτία (+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018Σήμερα Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 12:30 πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Επίτιμου Πρόξενου της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Ηπείρου κου Σπυρίδων Μανδέλλα, μελών του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας και εκπροσώπων του Τύπου η επίσημη ανακοίνωση ίδρυσης του πρώτου Παραρτήματος του Ελληνο-Ιταλικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης το οποίο φιλοξενείται στους χώρους του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας (Αγίων Αποστόλων 55, Ισόγειο, Ηγουμενίτσα). Η δράση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της προσπάθειας των δύο φορέων για την εδραίωση μιας αγαστής και αποδοτικής συνεργασίας προς όφελος των επιχειρηματιών.

Την εκδήλωση διεύθυνε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας & Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Ηπείρου κος Αλέξανδρος Πάσχος ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και το ΔΣ του ΕΙΕΘ για την απόφαση εκλογής του στην θέση του «Αριστίνδην Μέλους» του Δ.Σ. του Ελληνο-Ιταλικού Eμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και υπευθύνου στο Παράρτημα Θεσπρωτίας.

Αναφέρθηκε στους κοινούς στόχους μεταξύ του ΕΙΕΘ και του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας αλλά και ευρύτερα της Ηπείρου (με την ιδιότητα του Προέδρου του ΠΕΣΗ), που αποτέλεσαν την αφορμή για την ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας και έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Ελληνο-Ιταλικού Eμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κο Χρήστο Σαραντόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα κο Marco Delle Puppa οι οποίοι αναφέρθηκαν με την σειρά τους στην βάση ανάπτυξης αυτής της συνεργασίας και παρουσίασαν το Επιμελητήριο και τις δράσεις του στους παρευρισκόμενους. Ο Πρόεδρος κος Χ. Σαραντόπουλος δήλωσε την πρόθεση του ΕΙΕΘ να παραχωρήσει δωρεάν ή έναντι συμβολικού τιμήματος, χώρο για την προβολή της θεσπρωτικής επιχειρηματικότητας στο Συνέδριο «money show» που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Απρίλιο στην Θεσσαλονίκη, τόνισε την ανάγκη συγκρότησης μιας ενεργής ομάδας επιχειρήσεων που θα απαρτίσουν το πρώτο Συμβούλιο του Παραρτήματος Θεσπρωτίας και θα έχουν λόγο για την υλοποίηση δράσεων εντός κι εκτός Ελλάδος, και ανέφερε ότι πλέον τα Τακτικά Μέλη του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας θα μπορούν να απολαμβάνουν παροχές του ΕΙΕΘ ως οιονεί μέλη του.

Τέλος, χαιρετισμό απεύθυνε και το Μέλος του Δ.Σ. του ΕΙΕΘ & Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων κος Βασίλειος Γιαγιάκος παρουσιάζοντας ιστορικό του δικού του Επιμελητηρίου όσον αφορά την συνεργασία του με το ΕΙΕΘ, τις επιδιώξεις τους και τις κοινές τους δράσεις.

Ακολούθως οι Πρόεδροι κ.κ. Αλ. Πάσχος και Χ. Σαραντόπουλος υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα με το λογότυπο του Επιμελητηρίου (που αποτελεί αντίγραφο αρχαίου νομίσματος του Κοινού των Θεσπρωτών) και υλικό προβολής της Θεσπρωτίας με δείγμα τοπικών προϊόντων.
Read More »
Το πρώτο Παράρτημα του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε στην Θεσπρωτία (+ΒΙΝΤΕΟ) Το πρώτο Παράρτημα του Ελληνο-Ιταλικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε στην Θεσπρωτία (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018 Rating: 5

Μαγικό Σούλι (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018Τι και αν σε όλη την παράκτια ζώνη της Θεσπρωτίας έριχνε "καρέκλες" το πρωινό του Σαββάτου (15 Δεκ 2018), το ηρωικό Σούλι για άλλη μια φορά μας επιφύλασσε απίστευτες εικόνες από το σέλωμα Χάβος, πάνω από την Φροσύνη. 
 
Εκεί βρεθήκαμε λοιπόν με τον φίλο Βαγγέλη, στα 1100 μέτρα, και ενώ χαμηλότερα έβρεχε, ένα δυνατό ρεύμα νοτιοανατολικού ανέμου είχε κυριολεκτικά καθαρίσει την περιοχή δίνοντάς μας καθαρή εικόνα μέχρι την Πρέβεζα και την Λευκάδα στο βάθος, όπου υπήρχε ηλιοφάνεια! 
 
Οι τρεις εικόνες αποτελούν τρία διαφορετικά ζουμ στο υπέροχο τοπίο, με την τελευταία να είναι επικεντρωμένη στην "φωτεινή πηγή" και αν κοιτάξετε λίγο προσεχτικά, κάτω δεξιά, θα διακρίνετε τον Αγιο Δονάτο και το κάστρο της Κιάφας. 
Μας είναι συνηθισμένο το Σούλι σε τέτοιες εικόνες και για άλλη μια φορά το επιβεβαίωσε. 
Ακολουθεί σύντομα εναέριο βίντεο από την περιοχή:
Γιώργος Μαλαμίδης
 
Read More »
Μαγικό Σούλι (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Μαγικό Σούλι (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018 Rating: 5

Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Ηγουμενίτσας

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018
Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Ηγουμενίτσας
Read More »
Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Ηγουμενίτσας Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018 Rating: 5

Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Παραμυθιάς

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018

 Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Παραμυθιάς

Read More »
Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Παραμυθιάς Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018 Rating: 5

Τα ονόματα της Θεσπρωτίας στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Ευθύνης

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Δημοκρατικής Ευθύνης θα είναι και ο πρώην Θεσπρωτός υπουργός Αλέκος Παπαδόπουλος που πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας πολιτικός φορέας αποτελούμενος από πρόσωπα που δεν είναι ευρέως γνωστά αλλά έχουν σημαντική επαγγελματική και πολιτική παρουσία στις τοπικές κοινωνίας.

Στην τοποθέτηση του στην εκδήλωση για την ανακοίνωση των υποψηφίων του κόμματος για τις επικείμενες εκλογές ο Αλέκος Παπαδόπουλος τόνισε ότι στην αρχή πολλοί του έλεγαν ότι το εγχείρημα αυτό είναι μάταιο και τόνισε ότι η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων δεν ήταν εύκολη υπόθεση και χαρακτήρισε τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Ευθύνης ψηφοδέλτια ποιότητας που προέρχονται από τον πραγματικό κόσμο που αποτελούνται από νέους και έμπειρους ανθρώπους που θεωρούν την πολιτική πεδίο ευθύνης και όχι προσωπικής ανέλιξης.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα ονόματα των υποψηφίων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ στην Θεσπρωτία υπάρχουν τα εξής ονόματα:
  • Γούλα Δήμητρα Μηχανικός Πολεοδόμος/Χωροτάκτης, Δημ. Σύμβ. Ηγουμενίτσας
  • Μιττάκος Γιάννης Ιχθυολόγος, Εργαζόμενος σε Εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειας
  • Κάλλος Ευάγγελος Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ


 
Read More »
Τα ονόματα της Θεσπρωτίας στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Ευθύνης Τα ονόματα της Θεσπρωτίας στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Ευθύνης Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018 Rating: 5

Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018Ξεκίνησε την Δευτέρα η δοκιμαστική λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, στην περιοχή Ελευθεροχωρίου Ιωαννίνων. 
Την ανακοίνωση έναρξης της λειτουργίας έκανε από το βήμα του 6ου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος που διεξάγεται σήμερα στα Ιωάννινα, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο οποίος υπογράμμισε επίσης και το γεγονός ότι η Περιφέρεια Ηπείρου με τη λειτουργία των ΧΥΤΑ (που μετατρέπονται πλέον σε ΧΥΤΥ) και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, δεν έχει επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ πρόστιμο.

«Είμαστε περήφανοι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο, που οφείλεται στη συνεργασία. Στις δύσκολες στιγμές ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, συνήψε αυτή τη συμφωνία και πλέον η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει να φοβηθεί για την επιβολή κανενός προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το 2019. Είναι μεγάλη επιτυχία και ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη που έχει χρεωθεί το θέμα», τόνισε.


Read More »
Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018 Rating: 5

Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: "ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ;"

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018


Η υπολειτουργία του μοναδικού δημόσιου παιδοκαρδιοχειρουργικού κέντρου της χώρας στο Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» είναι το θέμα Ερώτησης που κατέθεσε ο Βασίλης Γιόγιακας προς τον Υπουργό Υγείας. Ο βουλευτής Θεσπρωτίας αναφέρεται σε πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα σύμφωνα με τις οποίες περισσότερα από 50 παιδιά είναι σε λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση, με τον χρόνο αναμονής να ξεπερνά τους 12 μήνες. 
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Πληροφορίες για υπολειτουργία του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία”»

Το Ειδικό Κέντρο Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών (Ε.ΚΑ.Σ.ΚΑΠ.) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» είναι το μοναδικό δημόσιο παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας, διαθέτοντας υποδομές για την επιτυχή αντιμετώπιση των περισσότερων παιδικών καρδιοπαθειών. Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα και αποδίδονται σε εργαζόμενους του νοσοκομείου, τα τελευταία χρόνια οι επεμβάσεις κατ’ έτος δεν υπερβαίνουν τις 50 λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων ενώ οι 8 από τις 10 κλίνες εντατικής θεραπείας είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτών.

Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι περισσότερα από 50 παιδιά είναι σε λίστα αναμονής για χειρουργική επέμβαση - καθώς τα χειρουργεία καλύπτουν τα εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά - μεταξύ αυτών και παιδιά ευπαθών κοινωνικών ομάδων για τα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή. Λόγω του χρόνου αναμονής ο οποίος φέρεται να ξεπερνά τους 12 μήνες γίνεται αναφορά σε περιπτώσεις παιδιών που καταλήγουν αναμένοντας να χειρουργηθούν ή τα οποία διακομίζονται σε άλλα καρδιοχειρουργικά κέντρα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό με αποτέλεσμα την πρόσθετη, σημαντική οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποια είναι τα δεδομένα αναφορικά με τον ετήσιο αριθμό επεμβάσεων, τον αριθμό περιστατικών σε αναμονή και το χρόνο αναμονής για χειρουργείο καθώς και τις ελλείψεις του Ε.ΚΑ.Σ.ΚΑΠ. σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,
Εάν και σε ποιες ενέργειες προτίθενται να αναλάβουν η διοίκηση του ΠΓΝ Παίδων «Αγία Σοφία» και η διοίκηση της αρμόδιας υγειονομικής περιφέρειας για την αναβάθμιση του Ε.ΚΑ.Σ.ΚΑΠ.. 


 
Read More »
Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: "ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ;" Β. ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ: "ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ;" Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018 Rating: 5

Μάριος Κάτσης « Και νέο αξονικό τομογράφο αποκτά το Νοσοκομείο Φιλιατών – Είμαστε περήφανοι για το έργο μας στην Υγεία

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας και τον υπουργό Παύλο Πολάκη η προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου 16 Α τομών προϋπολογιστικής αξίας 300.000 € για το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών .

Με την προμήθεια του νέου αξονικού τομογράφου υλοποιείται ένα ακόμη αίτημα του νοσοκομείου, που αφορά στην αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού . Τις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία των τεχνικών προδιαγραφών και θα ακολουθήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την ολοκλήρωση της προμήθειας του.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης, σχετικά με την νέα αναβάθμιση του νοσοκομείου δήλωσε σχετικά:

« Μετά την έγκριση του μαγνητικού τομογράφου το νοσοκομείο αποκτά και νέο αξονικό τομογράφο! Οι δομές Υγείας στη Θεσπρωτία αναβαθμίζονται κατακόρυφα τα τελευταία 3 χρόνια και αυτό το αναγνωρίζουν οι πολίτες κατά γενική ομολογία. Πρώτη φορά τόσο μεγάλη ανανέωση εξοπλισμού στην Υγεία και ακολουθούν και άλλα όπως η προκήρυξη του διαγωνισμού για τα υπόλοιπο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του ΤΕΠ που θα γίνει σύντομα.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων, τον Παύλο Πολάκη ο οποίος ήρθε εδώ στα εγκαίνια του ΤΕΠ, δεσμεύτηκε για λύσεις και το έκανε πράξη. Δεν είναι μόνο δείγμα αξιοπιστίας αλλά και απόδειξη ότι η πολιτική μας στο ευαίσθητο αγαθό στην Υγεία είναι τέτοια που μας κάνει να νιώθουμε δικαιωμένοι. Εξυπηρετούμε την κοινωνική πλειοψηφία και όχι τα συμφέροντα που στοίχιζαν στους πολίτες 20δις / έτος σε μαύρο χρήμα στην Υγεία σύμφωνα με τα πορίσματα. Oι πολίτες το ξέρουν, βλέπουν και συγκρίνουν. Συνεχίζουμε!»

Με την έγκριση προμήθειας του νέου αξονικού τομογράφου , ολοκληρώνεται για το τρέχον έτος ένα πρόγραμμα προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αξίας 1,45 εκ € από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου στο οποίο εντάχθηκαν η προμήθεια μαγνητικού και αξονικού τομογράφου ( σε εξέλιξη ) , η προμήθεια ακτινολογικού και καρδιολογικού υπερήχου και η προμήθεια λοιπού εξοπλισμού.


Read More »
Μάριος Κάτσης « Και νέο αξονικό τομογράφο αποκτά το Νοσοκομείο Φιλιατών – Είμαστε περήφανοι για το έργο μας στην Υγεία Μάριος Κάτσης « Και νέο αξονικό τομογράφο αποκτά το Νοσοκομείο Φιλιατών – Είμαστε περήφανοι για το έργο μας στην Υγεία Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018 Rating: 5

«Έχε γεια καημένε κόσμε» - Σαν σήμερα το 1803 οι Σουλιωτοπούλες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου

Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018


Σαν σήμερα, μία ομάδα από Σουλιώτισσες (ποικίλλει ο αριθμός τους, από 22 έως 57), για να μη συλληφθούν ζωντανές από τους Τουρκαλβανούς που τις πολιορκούσαν στο Ζάλογγο, στήνουν κυκλικό χορό και στη συνέχεια ρίχνονται στον γκρεμό με τα παιδιά τους. Πραγματικό γεγονός ή εθνικός μύθος;

Στα τέλη του 1803 ο Αλή Πασάς θέλησε να τελειώσει μία και καλή με τους Σουλιώτες, τους ανυπότακτους ορεσίβιους Θεσπρωτούς, που τόσα προβλήματα δημιουργούσαν στο Σουλτάνο και στη δική του εξουσία στην Ήπειρο. Τους πολιόρκησε στενά και τους εξανάγκασε να συνθηκολογήσουν στις 12 Δεκεμβρίου 1803. Ο βασικός όρος της συμφωνίας, που δεν τηρήθηκε, ήταν να εκκενώσουν τα χωριά τους συν γυναιξί και τέκνοις. Στις 16 Δεκεμβρίου οι Σουλιώτες χωρίστηκαν σε τρεις φάλαγγες και άφησαν πίσω τους την πατρογονική γη.

Δύο ημέρες αργότερα, η τρίτη φάλαγγα, που κατευθυνόταν νότια, δέχθηκε επίθεση στο Ζάλογγο από πολυάριθμο σώμα Τουρκαλβανών με αρχηγούς τους Μπεκίρ Τζογαδούρο, Άγο Μουχουρδάρη και Μέτζο Μπόνο. Κατά τη διάρκεια της σφοδρής σύγκρουσης που ακολούθησε, μία ομάδα Σουλιωτών εγκλωβίστηκε από τον εχθρό. Ανάμεσά τους και περίπου 60 γυναίκες, πολλές από αυτές σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των διωκτών τους, έριξαν τα παιδιά τους από την απόκρημνη κορυφή του Ζαλόγγου και στη συνέχεια, πιασμένες χέρι – χέρι, έπεσαν και ίδιες χορεύοντας. Το Ζάλογγο με τα χρόνια μεταβλήθηκε σε σύμβολο ηρωισμού και αυτοθυσίας.

Η μοναδική συγκεκριμένη μαρτυρία για το Χορό του Ζαλόγγου προέρχεται από τον αξιωματικό του Αλή πασά, Σουλεϊμάν αγά, αυτόπτη μάρτυρα του περιστατικού. Το αφηγήθηκε στον εξισλαμισμένο γάλλο μισθοφόρο Ιμπραήμ Μανσούρ Εφέντι, ο οποίος τη συμπεριέλαβε σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε στο Παρίσι το 1828 με τις αναμνήσεις του από την Αυλή του Αλή Πασά. Σύμφωνα με τη μαρτυρία αυτή, οι γυναίκες «πιάστηκαν από τα χέρια κι άρχισαν ένα χορό, που τα βήματά του τα κινούσε ένας ασυνήθιστος ηρωισμός και οι αγωνία τού θανάτου τόνιζε το ρυθμό του… Στο τέλος των επωδών, οι γυναίκες βγάζουν μία διαπεραστική και μακρόσυρτη κραυγή, που ο αντίλαλός της σβήνει στο βάθος ενός τρομακτικού γκρεμού, όπου ρίχνονται μαζί με όλα τα παιδιά τους».


Ο Πρώσος διπλωμάτης και περιηγητής Γιάκοπ Μπαρτόλντι (1779 – 1825) είναι ο πρώτος που κατέγραψε το γεγονός μεταξύ 1803 και 1804, ευρισκόμενος στα Ιωάννινα, χωρίς να αναφέρεται στο χορό. Ο αγωνιστής του ‘21 και απομνημονευματογράφος Χριστόφορος Περραιβός (1773 – 1863) είναι ο πρώτος έλληνας συγγραφέας, που αναφέρεται στο Χορό του Ζαλόγγου στη δεύτερη έκδοση της «Ιστορίας του Σουλίου και της Πάργας» (1815). Στην έκδοση, όμως, του 1857 δεν κάνει αναφορά σε χορό.

Το 1888 ο Συριανός λόγιος και ιστορικός Περικλής Ζερλέντης (1852-1925) διατύπωσε επιφυλάξεις και αμφιβολίες για το χορό του Ζαλόγγου, ύστερα από επιτόπιο έρευνα, χωρίς να αμφισβητεί το γεγονός της αυτοθυσίας των Σουλιωτισσών. Χρόνια αργότερα, ο φιλόλογος Αλέξης Πολίτης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υποστήριξε σε άρθρο του στο περιοδικό «Ο Πολίτης» (2005), ότι τραγούδι, που συνόδευε το χορό, το πασίγνωστο «Έχε γεια καημένε κόσμε» αναφέρεται για πρώτη φορά μόλις το 1908.

Το έτος αυτό ο συγγραφέας της «Γκόλφως» Σπυρίδων Περεσιάδης παρουσίασε για πρώτη φορά το θεατρικό έργο «Ο Χορός του Ζαλόγγου», που διαδόθηκε ευρύτατα στον ελλαδικό χώρο, μέσα από παραστάσεις «μπουλουκιών» και ερασιτεχνικών τοπικών θιάσων και ίσως εκεί να οφείλεται η διάπλαση του «Χορού του Ζαλόγγου» ως ιστορικού γεγονότος.
 
Read More »
«Έχε γεια καημένε κόσμε» - Σαν σήμερα το 1803 οι Σουλιωτοπούλες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου «Έχε γεια καημένε κόσμε» - Σαν σήμερα το 1803 οι Σουλιωτοπούλες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου Reviewed by thespro.gr on Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018 Rating: 5

Σελίδες