Στους 39,7 βαθμούς η θερμοκρασία στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017

Read More »
Στους 39,7 βαθμούς η θερμοκρασία στην Ηγουμενίτσα Στους 39,7 βαθμούς η θερμοκρασία στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Η απύθμενη βλακεία του νεοέλληνα... (+ΦΩΤΟ)

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017


Συχνές είναι οι καταγγελίες πολιτών, για ασυνείδητους οδηγούς δίτροχων αλλά και αυτοκινήτων που κινούνται εντός του ποδηλατοδρόμου στο Δρέπανο της Ηγουμενίτσας.

Στις εισόδους του ποδηλατοδρόμου νομίζουμε πως υπάρχουν (;) ειδικές σημάνσεις που απαγορεύουν την κίνηση κάθε οχήματος, αλλά η βλακεία του νεοέλληνα ξεπερνάει κάθε λογική.

Είτε για μαγκιά είτε από τεμπελιά, περνούν με τα οχήματά τους, πολλές φορές και με μεγάλη ταχύτητα, αδιαφορώντας για τους συμπολίτες και κυρίως μικρά παιδιά, που παίζουν με το ποδήλατό τους, σε έναν χώρο που κατασκευάστηκε για αυτόν ακριβώς το σκοπό. 
Έτσι και το πρωί του Σαββάτου, ο οδηγός του οχήματος που βλέπετε στις φωτογραφίες, όχι μόνο πέρασε μέσα από τον ποδηλατόδρομο, αλλά πάρκαρε κιόλας, προφανώς για να απολαύσει το μπανάκι του στην παραλία.

Νομίζουμε πως πρέπει πλέον άμεσα να τοποθετηθεί στις εισόδους και κάποια αλυσίδα ή κολωνάκια, που να καθιστούν αδύνατη την είσοδο των οχημάτων, πριν συμβεί το οποιοδήποτε δυσάρεστο περιστατικό.Read More »
Ηγουμενίτσα: Η απύθμενη βλακεία του νεοέλληνα... (+ΦΩΤΟ) Ηγουμενίτσα: Η απύθμενη βλακεία του νεοέλληνα... (+ΦΩΤΟ) Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017 Rating: 5

Καμίνι που βράζει η Ήπειρος - Στους 36,3 βαθμούς αυτή την ώρα η θερμοκρασία στην Ηγουμενίτσα

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017


Καμίνι που βράζει είναι ολόκληρη η Ήπειρος με την θερμοκρασία αυτή την ώρα (11.59) στην Ηγουμενίτσα να φτάνει στους 36,3 βαθμούς κελσίου, όπου θερμοκρασία ρεκόρ Ιουνίου από το 2006 που έχει τοποθετηθεί ο μετεωρολογικός σταθμός στο Μαυρούδι, ενώ στην Άρτα αγγίζει τους 37,2 βαθμούς και 35,4 στη Δωδώνη Ιωαννίνων.
Προχθές Πέμπτη η θερμοκρασία στην Ηγουμενίτσα άγγιξε τους 39,4 βαθμούς ενώ εχτές Παρασκευή η θερμοκρασία έφτασε μέχρι 34,3 βαθμούς.

Η θερμοκρασία σύμφωνα με τους μετεωρολόγους αναμένεται να πέσει από το απόγευμα της Κυριακής.Read More »
Καμίνι που βράζει η Ήπειρος - Στους 36,3 βαθμούς αυτή την ώρα η θερμοκρασία στην Ηγουμενίτσα Καμίνι που βράζει η Ήπειρος - Στους 36,3 βαθμούς αυτή την ώρα η θερμοκρασία στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017 Rating: 5

Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα!!! - Του Σταύρου Κωστάρα

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017Για την αντιπολίτευση μπορούν να γραφούν πολλά, ακόμη και με υπονοούμενα. Καθόλου δεν με απασχολεί! Αλλά απαντήσεις για θέματα  πολιτικής και οικονομικής φύσεως θα δίνονται πάντα!Αυτό το:

«τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη που εισπράττει ο Δήμος από τους Δημότες οφείλουν να είναι ανταποδοτικά και να ισοσκελίζονται με τα έξοδα που παρουσιάζει ο Δήμος στους τομείς της Καθαριότητας, της Ύδρευσης και του Φωτισμού»

σε ανακοίνωση του δήμου είναι λίγο ανάποδο. Τα έξοδα πρέπει να ισοσκελίζονται με τα έσοδα είναι το σωστό! Όχι να κάνουμε παραπάνω έξοδα και μετά να επιβάλουμε αυξήσεις για τα καλύψουμε.  Μου δίνει όμως λαβή και δικαίωμα να παρέμβω, τώρα και μελλοντικά, όσον αφορά τις άδικες και παράτυπες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και την ύδρευση!.Και μην τα μπερδεύετε! Καθαριότητα και φωτισμός παρέα και η ύδρευση ξεχωριστά!!!Αμ το άλλο που αναφέρει ότι:

«Εάν έτσι έπρατταν θα ισοσκέλιζαν το ανταποδοτικό έργο του Δήμου με τα εισπραχθέντα έσοδα από τα δημοτικά τέλη ώστε να καταστήσουν τις τωρινές αυξήσεις μη αναγκαίες»

Αυτό γιατί γράφτηκε δεν κατάλαβα! !!! Αφού ούτε τώρα γίνεται!! Μόνο στην ύδρευση το 2016 προέκυψε έλλειμμα ύψους 181.915,48 € το οποίο έφερε και τις υπερβολικές αυξήσεις του 60% που επιβλήθηκαν!  Και στη συνέχεια παρατίθενται, για λόγους εντυπωσιασμού, αναληθή στοιχεία τα οποία θα αναγκαστώ να διαψεύσω.

Τα χρέη προς την ΔΕΗ, σύμφωνα με ανακοίνωση τον Οκτώβριο 2014 την οποία δεν έχω στοιχεία να αμφισβητήσω, ήταν 520.000 ευρώ. Μπορεί να ήταν και έτσι!!! Πάντως τα 180.000 ευρώ ήταν κληρονομιά από τους πρώην δήμους Σαγιάδας και Φιλιατών. Οφειλόταν δε, κατά κύριο λόγο, στα αντλιοστάσια της ύδρευσης. Μιας ύδρευσης που υπέφερε πολύ από τον τρόπο που διακινούνταν τα χρήματα την περίοδο 2003-2010. Εκείνα τα 520.000 ευρώ που βρέθηκαν τον Οκτώβριο 2014 πως και πότε έγιναν 600.000 ευρώ που ανακοινώνονται τώρα, όταν ο προϋπολογισμός του 2017 γράφει συνολικές οφειλές προς την ΔΕΗ από ύδρευση και φωτισμό  μόνο 311.519,96 ευρώ? Και πως έγινε αυτό αφού μέχρι τον Μάρτιο 2016 η δημοτική αρχή κατέβαλλε στην ΔΕΗ το ποσό των 233.000 χιλιάδων ευρώ και η διακοπή ρεύματος έγινε για χρέη 550.000 ευρώ? Άρα τα χρέη συνέχισαν να αυξάνονται? Πότε λέτε την αλήθεια τελικά?

Τα χρέη 600.000 ευρώ προς την ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας δεν έπρεπε να αναφερθούν γιατί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Όταν μου ζήτησε η δημοτική αρχή τα στοιχεία, και για βοηθήσω τον δήμο, έδωσα όλα όσα χρειάζονται και είναι πλήρως ενήμερη για το θέμα αυτό! Υπάρχουν χρέη από την περίοδο 2009 (δήμος Σαγιάδας) αλλά σε καμία περίπτωση τόσα πολλά. Και επιπλέον υπήρχε αδυναμία πληρωμής λόγω των υπέρογκων ποσών που ζητάει η ΔΕΥΑΗ χωρίς να υπάρχει καμία προγραμματική σύμβαση που να τα δικαιολογεί! Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία η οποία αφορά κυρίως την ΔΕΥΑΗ.Καμία αναφορά δεν γίνεται πάλι για τα περίπου 1.000.000 ευρώ χρέη από δικαστικές αποφάσεις της μαύρης περιόδου 2003-2010, για τα τεράστια ελλείμματα, για τα χρέη και δάνεια 1.700.000 ευρώ του δήμου Σαγιάδας, για τα 950.000 ευρώ χρέη του δήμου Φιλιατών!! Αυτά ποιος θα τα πλήρωνε και από που?  Ε όταν παραλαμβάνεις τέτοια χρέη όλο και κάτι θα αφήσεις περίσσευμα!!!

Κι αυτό χωρίς να δικαιολογώ την προηγούμενη δημοτική αρχή, όσον αφορά την λειτουργία και τις εισπράξεις του δήμου, γιατί έχει κάποιες ευθύνες!Και συνεχίζοντας αναφέρεται  ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δρούσε

«ψηφίζοντας πλασματικούς προϋπολογισμούς και έκρυβε κάτω από το χαλί δαπάνες και χρέη ωραιοποιώντας μια εικόνα νοικοκυρέματος την οποία και κληρονομήσαμε»

Τώρα μάλιστα!! Επειδή το θέμα πλασματικοί προϋπολογισμοί πονάει, είναι διαχρονικό και ισχύει έως σήμερα, και επειδή δεν χωράει εδώ, το αφήνω!! Αλλά μόνο προσωρινά!!! «Η Δημοτική μας Αρχή, ευρισκόμενη μπροστά στον ορατό κίνδυνο, να μην εγκριθεί ο προτεινόμενος προϋπολογισμός από την διοίκηση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας και να μπει ο Δήμος σε πρόγραμμα εξυγίανσης, με ότι αυτό συνεπάγεται, αναγκάστηκε να αυξήσει προσωρινά ( από τον Μάϊο έως τον Δεκέμβριο του 2017 ), τα δημοτικά τέλη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος και να εξοφλήσει τα συσσωρευμένα χρέη και για να επαναφέρει, τον Οκτώβρη του 2017, τις επίμαχες αυξήσεις σε φυσιολογικά για το βαλάντιο των δημοτών επίπεδα».

Μάλιστα!! Οι αυξήσεις ψηφίστηκαν στις 28/11/2016 και ο «μαγειρεμένος» προϋπολογισμός στις 14/2/2017!! Ούτε ο Κάλχας δεν τα έκανε αυτά!! Να ξέρει 2,5 μήνες πριν ότι ο προϋπολογισμός δεν θα εγκριθεί χωρίς αυξήσεις στα δημοτικά τέλη!!Αυτό δε το «προσωρινά» πολύ μου άρεσε!! Άρχισαν τα κάλαντα και ξαφνικά έγιναν «προσωρινές» οι αυξήσεις του 200% !! Οι κραυγές μάλλον ακούστηκαν μέχρι τον 1ο όροφο του δημαρχείου!! Αυτό το «προσωρινά» όμως δεν προκύπτει από πουθενά και είναι μόνο μια πολιτική δέσμευση!! Αυτές από ότι ξέρω τζάμπα είναι!!!«Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Δήμος με την συνεπικουρία των εν λόγω αποφάσεων κατόρθωσε να λειτουργεί ομαλά και να εντάξει τα χρέη προς την ΔΕΗ στις Ληξιπρόθεσμες Οφειλές και σύντομα   ( εντός του Ιουλίου του τρέχοντος έτους τα χρέη προς τη ΔΕΗ θα εξοφληθούν πλήρως )».

Αν και τον Μάρτιο του 2016 ανακοινώθηκε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και λύθηκε το ζήτημα με την ρύθμιση της ΔΕΗ,  πολύ καλό θα είναι να ληφθούν χρήματα από τα ληξιπρόθεσμα για εξόφληση των οφειλών! Αλλά αφού αναφέρεται ότι εντός του Ιουλίου 2017 τα χρέη θα εξοφληθούν τότε γιατί οι τρελές αυξήσεις επιβλήθηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο? Και γιατί δεν έγιναν στο μισό αφού από τον Ιούλιο και μετά θα εξοφληθούν οι οφειλές?? Και επιπλέον γιατί οι οφειλές αυτές μπήκαν στα δημοτικά τέλη αφού προέρχονται από την ύδρευση, όπου υπάρχουν πολλές ανεξόφλητες οφειλές προς είσπραξη??   Λήφθηκε λοιπόν πολιτική απόφαση να εξοφληθούν με υπέρογκες - παράλογες αυξήσεις για ένα 8μηνο, όπως παραπλανητικά αναφέρθηκε, αφού τελικά είναι το λιγότερο 11 μήνες, όλα τα χρέη!! Θα ρωτήσω λοιπόν! Αφού η απόφαση λήφθηκε τον Νοέμβριο 2016 τι εμπόδισε να επιμεριστούν αναλογικότερα τα δημοτικά τέλη και να μην γίνει μονομιάς αύξηση  της τάξης του 200%?Θα μπορούσε π.χ να γίνει 130% με τα ίδια αποτελέσματα σε έναν χρόνο, αντί των έστω 8 μηνών που παραπλανητικά αναφέρονται. Ή περίπου 90% η οποία σε 18 μήνες θα έδινε το ίδιο αποτέλεσμα και θα περιόριζε τα μηνιαία έξοδα των δημοτών. Ή, ακόμη καλύτερα,  να γίνει μια πολύ μικρότερη αύξηση ένα χρόνο πριν όταν το 2015 με την απόφαση 242/2015 ψηφίστηκαν μηδενικές αυξήσεις, ώστε να επιμεριστούν σε δύο ή περισσότερα χρόνια?Άσχετα αν διαφωνώ και θεωρώ ότι οι αυξήσεις δεν έπρεπε να γίνουν σε τέτοιο βαθμό σε καμιά περίπτωση γιατί είναι αδικαιολόγητες, παράτυπες και παράλογες για την οικονομική κατάσταση των πολιτών.Βέβαια θα δούμε και κατά πόσο θα «μειωθούν» τα δημοτικά τέλη!! Γιατί π.χ μείωση είναι τα 2 ευρώ να γίνουν 1,80!!! Γιατί αυτό το «σε φυσιολογικά για το βαλάντιο των πολιτών επίπεδα» είναι ανάλογα πως το βλέπει κάποιος!!Οι αυξήσεις ψευδώς ανακοινώθηκε ότι μπήκαν από τον Μάιο!! Οι δημότες παίρνουν λογαριασμούς στα χέρια τους και ξέρουν να διαβάζουν!! Οι αυξήσεις λοιπόν, το ξαναγράφω, έχουν μπει από τον Φεβρουάριο και η οποιαδήποτε μείωση δεν θα ισχύσει πριν το 2018!!«μαζί με τους πολίτες οι οποίοι δείχνουν πλήρη κατανόηση για στις αποφάσεις που παίρνουμε γιατί διαπιστώνουν ότι η διαχείριση των οικονομικών του Δήμου γίνεται με σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ χωρίς υπερβολές και σπατάλες».

Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι με την έκφραση αυτή!! Τι να πω! Μεγάλη κατανόηση δείχνουν αυτοί που επιβαρύνθηκαν με αυξήσεις της τάξης των 300 κατά μέσο όρο ευρώ το χρόνο συνολικά σε ανταποδοτικά τέλη σε περιόδους που ίσα ίσα τα φέρνουν βόλτα!!Δεν θα πω ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή έκανε την καλύτερη δυνατή διαχείριση μέσα σε ένα χάος που κληρονόμησε από την μαύρη περίοδο 2003-2010, γιατί σε αυτή την περίπτωση ταιριάζει επακριβώς το «παρέλαβε καμένη γη».

Αλλά να παραπλανά τους πολίτες, να αναφέρει αναληθή οικονομικά στοιχεία, να τους φορτώνει αδικαιολόγητες αυξήσεις δεν το έκανε ποτέ η προηγούμενη δημοτική αρχή. Αυτό είναι προνόμιο άλλων!!Θα το πω για τελευταία φορά! Πάρτε πίσω, χτες κιόλας, τις παράτυπες και παράνομες αποφάσεις με τις τρελές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και την ύδρευση!!  Και μην λέτε στον κόσμο ότι θα διατηρηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, αν μετά δεν έχετε σκοπό να γίνει μείωση 50% και να κατέβουν τα τέλη στο 1 ευρώ, το οποίο εγώ π.χ θεωρώ λογικό??«Ακόμα και οι πλέον δύσπιστοι συμπολίτες μας μπορούν σήμερα να συγκρίνουν και να διαπιστώσουν τα λεγόμενά μας και το έργο μας σε άμεση συσχέτιση με τα λεγόμενα και το έργο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.»Γιατί οι προηγούμενοι ήταν καλύτεροι?? Αυτό που λέει και η νυν κυβέρνηση δηλαδή!! Όχι δεν πάει έτσι!! Η κάθε αρχή πρέπει να κρίνεται για το δικό της έργο, το ήθος που δεικνύει, την προσφορά, τις ικανότητές και, κυρίως, τους ανθρώπους που την συγκροτούν.  Στην Ελλάδα αυτό μας έφαγε!! Αυτού του είδους οι συγκρίσεις! Αυτός δηλαδή που σκότωσε μόνο 2 είναι καλύτερος από αυτόν που σκότωσε 3? Μπορεί απλά να είναι πιο άστοχος!!!!Αλλά όταν απέχει το 45% από τις εκλογές, άνθρωποι που αξίζουν απλά δεν συμμετέχουν και οι επιλογές στενεύουν, βγαίνει και η «κουτσή Μαρία»!! Και «κουτσές Μαρίες» υπάρχουν πολλές!!
Read More »
Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα!!! - Του Σταύρου Κωστάρα  Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα!!! - Του Σταύρου Κωστάρα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017 Rating: 5

Καταδίκη καταστηματάρχη που σέρβιρε αλκοόλ σε ανήλικα

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017Καταδίκη σε καταστηματάρχη της Πρέβεζας από το πταισματοδικείο γιατί σέρβιραν αλκοόλ σε ανήλικα. 


Συγκεκριμένα σε βάρος του ανωτέρω επεβλήθη χρηματική ποινή . Μάλιστα, ο καταστηματάρχης ισχυρίστηκε ότι δεν κατάλαβε ότι το παιδί ήταν ανήλικο και έπεσαν πολλοί πελάτες μαζί.ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι η ανήλικη κοπέλα κατέληξε στο νοσοκομείο λόγω της μέθης και έτσι κινητοποιήθηκαν οι αρχές. 

Και βέβαια μπορεί το πταισματοδικείο να μην μπορεί να επιβάλλει μεγάλες ποινές αλλά το πρόβλημα είναι μεγάλο και κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει λίγο φιλότιμο και περισσότεροι έλεγχοι.


 
Read More »
Καταδίκη καταστηματάρχη που σέρβιρε αλκοόλ σε ανήλικα Καταδίκη καταστηματάρχη που σέρβιρε αλκοόλ σε ανήλικα Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017 Rating: 5

Ηγουμενίτσα: Ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Επιβατικών Σταθμών Τ1 και Τ2

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017


Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας για την ασφάλεια των πολιτών λόγω του καύσωνα, ενημερώνει ότι οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Επιβατικών Σταθμών Τερματικός 1 και Τερματικός 2 παραμείνουν ανοιχτές και διαθέσιμες για το κοινό. 


 
Read More »
Ηγουμενίτσα: Ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Επιβατικών Σταθμών Τ1 και Τ2 Ηγουμενίτσα: Ανοιχτές οι κλιματιζόμενες αίθουσες των Επιβατικών Σταθμών Τ1 και Τ2 Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017 Rating: 5

Διαβάστε στην εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ που κυκλοφορεί

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017
Read More »
Διαβάστε στην εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ που κυκλοφορεί Διαβάστε στην εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ που κυκλοφορεί Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017 Rating: 5

Αικατερίνη Πλέσσου (εκ Πλαισίου Θεσπρωτίας) Κράμερ Η πρώτη Ελληνίδα που βρέθηκε στην Αυστραλία

Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017
Αικατερίνη Πλέσσου - Κράμερ


Τη μνήμη της πρώτης Ελληνίδας στην Αυστραλία τίμησαν στις 26 Ιανουαρίου, οι Έλληνες ομογενείς της Αυστραλίας.

80 περίπου μέλη της AHEPA (Australasian Hellenic Educational Progressive Association) συναντήθηκαν σε προάστιο του Σίδνεϊ, όπου βρίσκεται ο τάφος της πρώτης Ελληνίδας που βρέθηκε στην Αυστραλία, στις αρχές του 1800, Αικατερίνη Πλέσσου (Πλαίσιου) Κράμερ.

Κάθε χρόνο οι Ηπειρώτες της Αυστραλίας τελούν μνημόσυνο στο τάφο της.
 
Η Αικατερίνη Πλέσσου, γεννήθηκε στο χωριό Πλεσιβίτσα (σημερινό Πλαίσιο) της Θεσπρωτίας το 1809 ή το 1810. 

Ο πατέρας της Γιώργος, που ήταν έμπορος από τις Σέρρες, ταξίδευε συχνά και έτσι η δεκατετράχρονη μητέρα της Βασιλική, μεγάλωνε μόνη τα δύο νήπια παιδιά της, την Αικατερίνη και τον Κωστούλα. 

Η Βασιλική ήταν πανέμορφη και την πολιορκούσαν πολλοί άνδρες. 
Την είδε ο γιος του Αλή Πασά, Μουχτάρ, την ερωτεύτηκε και την πήγε στο χαρέμι του. 
Απείλησε, μάλιστα, τον σύζυγό της να μην την ξαναπλησιάσει γιατί θα τον σκότωνε. 

Η Κατερίνα όσο μεγάλωνε γινόταν όλο και πιο όμορφη. 
Ο γιος του Αλή Πασά άρχισε να γλυκοκοιτάζει και αυτή με αποτέλεσμα η μάνα της να αρραβωνιάσει εσπευσμένα την δωδεκάχρονη κόρη της με τον γιατρό του Αλή Πασά που δεν ήταν άλλος από τον Ιωάννη Κωλέττη, μετέπειτα πρωθυπουργό της Ελλάδος. 

Ο αρραβώνας διαλύθηκε όταν πέθανε ο Αλή Πασάς και ο γιος του και η Κατερίνα βρέθηκαν στο Μεσολόγγι. Εκεί γνώρισε το λόρδο Βύρωνα και έκαναν στενή παρέα, μάλιστα ήταν από τους τελευταίους ανθρώπους που τον είδαν εν ζωή. 


Μετά την έξοδο του Μεσολογγίου, η νεαρή κοπέλα περιπλανήθηκε αρκετά και βρέθηκε στο νησάκι της Καλάμου, κοντά στις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. 

Εκεί, γνώρισε και παντρεύτηκε το 1827, τον διοικητή της βρετανικής φρουράς του νησιού και βετεράνο της μάχης του Βατερλό, Τζέημς Χένρυ Κράμερ. 

Το ζευγάρι ταξίδεψε σε διάφορες περιοχές λόγω του επαγγέλματος του Βρετανού αξιωματικού, ώσπου η χώρα του τον έστειλε να υπηρετήσει στην Αυστραλία. 

Στις 28 Σεπτεμβρίου 1835, η Αικατερίνη Πλέσσου, φθάνει στο Σίδνευ με ένα πλοίο που μεταφέρει 300 κατάδικους και γίνεται η πρώτη Ελληνίδα έποικος στο Νιουκάστλ. 

Στην Αυστραλία θα γεννηθεί το έκτο παιδί τους. Απέκτησαν συνολικά έντεκα παιδιά, εκ των οποίων έζησαν πέρα από τα παιδικά τους χρόνια, μόνο τα έξι. 

Από αυτούς μόνο ο γιος της Ρόμπερτ απέκτησε απόγονους και έτσι συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, η οικογένεια των Κράμερ – Πλέσσου. 

Η Κατερίνα Πλέσσου έζησε ήρεμα αλλά σχετικά φτωχικά στην Αυστραλία, αφού στην κατοχή της η οικογένεια είχε μόνο ένα μικρό αγρόκτημα και τον στρατιωτικό μισθό του συζύγου. 

Μετά τον θάνατό του, το 1864, η Αικατερίνη μετακόμισε στο Σίδνευ όπου ήδη είχε εγκατασταθεί ο γιος της Χένρυ. Μαζί έμειναν μέχρι τον θάνατό της, στις 8 Αυγούστου του 1907, σε ηλικία περίπου 98 ετών. 

Η τελευταία της οικία στο προάστιο Darlinghurst στο ανατολικό Σύδνευ δεν υπάρχει πια, αφού κατεδαφίσθηκε τη δεκαετία του 1970 για την διαπλάτυνση λεωφόρου.

Με πληροφορίες από τον αγαπητό φίλο Steve Georgiou και τη Μηχανή του Χρόνου του Χρόνου 


Read More »
Αικατερίνη Πλέσσου (εκ Πλαισίου Θεσπρωτίας) Κράμερ Η πρώτη Ελληνίδα που βρέθηκε στην Αυστραλία Αικατερίνη Πλέσσου (εκ Πλαισίου Θεσπρωτίας) Κράμερ  Η πρώτη Ελληνίδα που βρέθηκε στην Αυστραλία Reviewed by thespro.gr on Σάββατο, Ιουλίου 01, 2017 Rating: 5

Σελίδες