Σημαντική συνεργασία των ακαδημιών της ΑΕΝΣ με το κέντρο θεραπειών "Κιβωτός Εξέλιξης"

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022
Σημαντική συνεργασία των ακαδημιών της ΑΕΝΣ με το κέντρο θεραπειών "Κιβωτός Εξέλιξης"


Στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας μας και ενημέρωσης του κοινού, οι ακαδημίες ποδοσφαίρου Νέας Σελεύκειας ανακοινώνουν την ειδική συνεργασία με το κέντρο θεραπειών και Νευροεξελικτικής αγωγής Κιβωτός εξέλιξης. 
Το κέντρο με μια σειρά από ειδικούς επιστήμονες (Παιδοψυχίατρο, Φυσίατρο, Παιδοψυχολόγο, Οπτομέτρη, Λογοθεραπευτή, Φυσικοθεραπευτή κτλ) από εδώ και στο εξής θα αναλάβει την ενίσχυση των παιδιών, γονέων και φροντιστών της ακαδημίας μας.
Η γνωριμία της συνεργασίας μας με το κοινό θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 18:30 στο Πάνθεον, όπου ο επιστημονικός υπευθυνος του κέντρου Μώκας Αναστάσιος Λογοθεραπευτής NDT SI, Ειδικός Παιδαγωγός MSc, θα λύσει τις απορίες μας για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην μάθηση, αλλά επίσης θα μιλήσουμε για τον συμβουλευτικό χαρακτήρα που θα διαδραματίσει το κέντρο με τις ακαδημίες μας.
Read More »
Σημαντική συνεργασία των ακαδημιών της ΑΕΝΣ με το κέντρο θεραπειών "Κιβωτός Εξέλιξης" Σημαντική συνεργασία των ακαδημιών της ΑΕΝΣ με το κέντρο θεραπειών "Κιβωτός Εξέλιξης" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022 Rating: 5

Πρόταση για κήρυξη της Τ.Κ. Συβότων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022
Πρόταση για κήρυξη της Τ.Κ. Συβότων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης


Την κήρυξη της Κοινότητας Συβότων του Δήμου Ηγουμενίτσας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των πλημμυροπαθών και να γίνουν άμεσα οι παρεμβάσεις καθαρισμών και αποκατάστασης των ζημιών από τη σφοδρή καταιγίδα της περασμένης Δευτέρας (11 Οκτωβρίου) ζητά με έγγραφό της από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Περιφέρεια Ηπείρου, ύστερα από αίτημα του Δήμου.

Τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες της πληγείσας περιοχής συνέδραμαν αμέσως μετά την εκδήλωση του πλημμυρικού φαινομένου δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Εθελοντές της ΛΕΚ Πρέβεζας και ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, ενώ την επισκέφθηκαν εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης και (σήμερα) η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη- Μπότση.

Την περιοχή επισκέφτηκε σήμερα ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρης Μαυρογιώργος, ο οποίος είχε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κων. Βαγγελή, παρόντος και του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηγουμενίτσας, για την εκτίμηση και δρομολόγηση άμεσων παρεμβάσεων για καθαρισμούς ρεμάτων από φερτά υλικά μετά τη διακοπή ροής των υδάτων.

Επίσης ενημερώθηκε από ιδιοκτήτες κατοικιών, επιχειρήσεων ως και ξενοδοχειακών μονάδων για προβλήματα που προκλήθηκαν από την πλημμύρα. Όπως τονίστηκε, για μεν τις επιχειρήσεις η καταγραφή των ζημιών ξεκίνησε ήδη από από κλιμάκιο υπαλλήλων της Π.Ε. Θεσπρωτίας, για τις δε κατοικίες η καταγραφή γίνεται από το Δήμο Ηγουμενίτσας.

Τέλος, σε συνάντηση που έγινε με το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Ιωάννη Λώλο, συζητήθηκαν οι επόμενες ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε συνεργασία Δήμου- Περιφέρειας, οι οποίες θα εξεταστούν αναλυτικά με τον -απουσιάζοντα για υπηρεσιακούς λόγους εκτός Ηπείρου -Περιφερειάρχη Αλεξ. Καχριμάνη.

Read More »
Πρόταση για κήρυξη της Τ.Κ. Συβότων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πρόταση για κήρυξη της Τ.Κ. Συβότων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022 Rating: 5

Βράβευση του Δήμου Ηγουμενίτσας στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022
Βράβευση του Δήμου Ηγουμενίτσας στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων


Ο Δήμος Ηγουμενίτσας συμμετείχε ενεργά στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), που διεξήχθη το τριήμερο 6-8 Οκτωβρίου 2022, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Στο Συνέδριο με θέμα "Η αυτοδιοίκηση κοντά στον άνθρωπο για ενιαία υγεία και έναν καλύτερο πλανήτη, αναπτύχθηκαν οι έξι (6) πυλώνες πολιτικής των Υγιών Πόλεων (Άνθρωποι, Ειρήνη, Ευημερία, Συμμετοχή, Τόπος, Πλανήτης) και παρουσιάστηκαν οι πολιτικές και οι καλές πρακτικές που ακολουθούν οι Δήμοι με στόχο τη διατήρηση της υγείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών τους.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας και Αντιπρόεδρος Β' του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Ιωάννης Λώλος, με ομιλία του παρουσίασε τις πολιτικές του Δήμου Ηγουμενίτσας για τον πυλώνα "Άνθρωποι" στην οποία εντάσσονται όλες οι πολιτικές και οι δράσεις από την αρχή της ζωής ενός ανθρώπου και καθ' όλη τη διάρκειά της.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Δ.Σ. του ΕΔΔΥΠΠΥ και καταρτίστηκε η πολιτική διακήρυξη στην οποία μεταξύ άλλων, τα μέλη του Δικτύου συμφώνησαν ότι οι Τοπικές Αρχές πρέπει να έχουν φωνή και να απαιτούν να ακούγονται στα κέντρα των αποφάσεων.

Το Συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την απονομή επαίνου κοινωνικής προσφοράς στον Δήμο Ηγουμενίτσας για την πρόληψη της υγείας, μέσω της θεσμοθέτησης του ΚΕΠ Υγείας. Το βραβείο παρέλαβε από τον Πρόεδρο του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεώργιο Πατούλη, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Τουρισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας κ. Ελευθέριος Κώστας και η Υπεύθυνη του ΚΕΠ Υγείας κα. Νικολέτα Λάμπρου.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος και Αντιπρόεδρος Β' του ΕΔΔΥΠΠΥ δήλωσε σχετικά:

“Από την πρώτη στιγμή που ιδρύσαμε το ΚΕΠ Υγείας στον Δήμο μας, εστιάσαμε στον άνθρωπο και στην προαγωγή της υγείας και της ευημερίας του, ενώ πρόθεση μας είναι να δημιουργήσουμε ακόμη ευνοϊκότερες συνθήκες διαβίωσης, ανθρωποκεντρικές, προσβάσιμες και ισότιμες για όλους. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Δικτύου μας κ. Γεώργιο Πατούλη για την ώθηση που δίνει στο δίκτυο αλλά και τη φιλοξενία του, την Εθνική Συντονίστρια Υγιών Πόλεων κα. Νταίζη Παπαθανασοπούλου για τη συνεχή στήριξη και ενθάρρυνση της, το Δίκτυο για την υποστήριξη που μας παρέχει και τα στελέχη του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας κα Νικολέτα Λάμπρου & κα Σταυρούλα Κωνσταντίνου για την άοκνη υλοποίηση των δράσεων του ΕΔΔΥΠΠΥ και των πρωτοβουλιών που επιδεικνύουν.”
Read More »
Βράβευση του Δήμου Ηγουμενίτσας στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Βράβευση του Δήμου Ηγουμενίτσας στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022 Rating: 5

Καλό ταξίδι Χρήστο...

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022
Καλό ταξίδι Χρήστο...


Έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022 σε ηλικία 79 ετών, στην Αθήνα όπου κατοικούσε τα τελευταία χρόνια, ο Χρήστος Στεφ. Ευαγγέλου από την Πλαταριά Θεσπρωτίας.
Ο Χρήστος, μετά από τη συνταξιοδότησή του το 2000 ως υπάλληλος του ΟΤΕ, ασχολήθηκε ολοκληρωτικά με την αγαπημένη του ασχολία, που ήταν συνυφασμένη με την αγάπη του για τον τόπο του, συγγράφοντας συνολικά 7 βιβλία που ως κύριο αντικείμενο είχαν την ιστορία της Πλαταριάς και της Θεσπρωτίας.
Είχε συλλέξει 3.000 περίπου φωτογραφίες από τους συγχωριανούς του και κάθε χρόνο διοργάνωνε έκθεση φωτογραφίας στο πανηγύρι του χωριού.
Ασχολήθηκε με την Λαογραφία και κατέγραφε ό,τι έχει σχέση με την Πλαταριά.
Για πολλά χρόνια ήταν συνεργάτης πολλών εφημερίδων, ενώ τα τελευταία χρόνια αρθρογραφούσε στη «ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ», την « ΤΙΤΑΝΗ», την «ΤΟΛΜΗ» και τα «Κιμωλιακά Νέα».
Με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλαταριάς ξεκίνησαν τη συλλογή βιβλίων και αντικειμένων και δημιουργήσανε «Δανειστική βιβλιοθήκη» και «Λαογραφικό Μουσείο» στην Πλαταριά.
Ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου.
Το 2005 στον «Δ΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποιήσεως και Διηγήματος» τιμήθηκε με το Β΄ Βραβείο με το διήγημα «Ένα βράδυ στο Αλώνι». 
Στον ίδιο διαγωνισμό του 2007 είχε τιμηθεί με το Γ΄ Βραβείο με το διήγημα «Το κατσίκι της Λαμπρής».
Ήταν παντρεμένος με την Ελένη Σαριτζόγλου και είχανε δύο παιδιά
Καλό ταξίδι κ. Χρήστο, θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστή (σύμφωνα με την επιθυμία του) στην Πλαταριά Θεσπρωτίας την Πέμπτη 13-10-2022 και ώρα 15.00.
Read More »
Καλό ταξίδι Χρήστο... Καλό ταξίδι Χρήστο... Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022 Rating: 5

Γιάννης Γόγολος: "Όλοι μαζί να αλλάξουμε το Δήμο Ηγουμενίτσας"

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022
Γιάννης Γόγολος: "Όλοι μαζί να αλλάξουμε το Δήμο Ηγουμενίτσας"


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ
του επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Γιάννης Κων. Γόγολος

Χαιρετίζω μετά την ανακοίνωση των δυο παρατάξεων του Δήμου Αρταίων της κ.Ταπραντζή και του κ. Παπαλέξη για την κοινή κάθοδο τους στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη του 2023.
Μετά την συμφωνία για κοινή κάθοδο στο Δήμο Ιωαννιτών και όπως επίσης και στο Δήμο Ζίτσας, σήμερα ήρθε και η πρωτεύουσα του Νομού Άρτας.
Όπως καταγράφηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου το 2019 όπου υπήρχαν συνεργασίες χωρίς κομματικές αντιλήψεις, αλλά από την βάση των τοπικών κοινωνιών επιτεύχθηκαν υψηλά ποσοστά όπως αυτά καταγράφηκαν.
Το πρόσταγμα της κοινωνίας πλέον είναι τόσο φανερό που πρέπει να γίνει συμμαχία ανάμεσα στους πολίτες και όχι των κομμάτων.
Έχω, επισημάνει με ανακοίνωση μου σε κοινή πορεία των πολιτών ενάντια της σημερινής Δημοτικής Αρχής που έχει φέρει το Δήμο στο τέλμα του.
Κάνω δημόσιο κάλεσμα στους συμπολίτες μας να ξαναφέρουμε το Δήμο Ηγουμενίτσας στην θέση που του αρμόζει, στην ανάπτυξη την ευημερία και τον σεβασμό προς τον πολίτη.
Καλώ τις παρατάξεις να υιοθετήσουν αυτήν την πρακτική για τις επικείμενες εκλογές και να απαγκιστρωθούν από τις κομματικές αντιλήψεις και αγκυλώσεις.
Όλοι μαζί να αλλάξουμε το Δήμο Ηγουμενίτσας…
Read More »
Γιάννης Γόγολος: "Όλοι μαζί να αλλάξουμε το Δήμο Ηγουμενίτσας" Γιάννης Γόγολος: "Όλοι μαζί να αλλάξουμε το Δήμο Ηγουμενίτσας" Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022 Rating: 5

Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022
Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας


Οι τίτλοι τέλους στο κακοπαιγμένο σήριαλ ξεπουλήματος του κερδοφόρου λιμανιού της Ηγουμενίτσας, παίχτηκαν με την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να περάσει η ΟΛΗΓ ΑΕ σε Ιταλικά χέρια μέσω του πρόσφατου διαγωνισμού.

Μια απόφαση που προσφέρει στον όμιλο Grimaldi ένα κερδοφόρο λιμάνι στην τιμή των 84ων εκ. ευρώ, μια προίκα που θα στερήσει από το Ελληνικό κράτος, πολλαπλάσιο κέρδος, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η προσφορά του ιταλικού ακτοπλοϊκού ομίλου, αποτιμά το 100% του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στα 126 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή ούτε κουβέντα για την απόδοση της χερσαίας ζώνης στην τοπική κοινωνία, όπως υποσχόταν άπαντες μέχρι πρόσφατα. Μόνο που οι υποσχέσεις, μετατράπηκαν σε ύμνους για την "εξαιρετική τιμή" που "έπιασε" το λιμάνι και ως δια μαγιάς ξεχάστηκε κάθε αναφορά για την απόδοση της χερσαίας ζώνης στον Δήμο Ηγουμενίτσας.

Στην πραγματικότητα, ο όμιλος Grimaldi εκτός από το λιμάνι αγοράζει "πακέτο" και τις υφιστάμενες μαρίνες Συβότων Πλαταριάς Σαγιάδας και της σχεδιαζόμενης μαρίνας Ηγουμενίτσας, και έτσι δημιουργείται ένα περιβάλλον μονοπωλιακής εκμετάλλευσης με τίμημα πολύ χαμηλότερο από αυτά που κόστισαν στους φορολογούμενους για να κατασκευαστούν αυτές οι υποδομές.

Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο πώλησης των βασικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας, όπως είναι τα λιμάνια της, συνεχίζεται με προχειρότητα, αποσπασματικά, χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό, χωρίς να διασφαλίζονται οι συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.

Το μοντέλο αξιοποίησης των λιμένων της χώρας που εμείς, ως ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής συνεχίζουμε με συνέπεια και τεκμηριωμένα να προτείνουμε είναι αυτό που εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειοψηφία των λιμένων στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Βασίζεται στη διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών των οργανισμών λιμένων στο ελληνικό δημόσιο, με παράλληλη συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα στρατηγικών επενδυτών και με παραχώρηση χρήσης των επί μέρους λιμενικών υπηρεσιών με διαφανείς διαδικασίες, κανόνες, έλεγχο και λογοδοσία, ώστε να εξασφαλίζεται η ανάπτυξη των λιμανιών και των ευρύτερων περιοχών που τα περιβάλλουν, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον και την ισονομία και αποφεύγοντας ολιγοπωλιακές καταστάσεις.

Ένα μοντέλο που διασφαλίζει την ανάπτυξη σε συνδυασμό με την κοινωνική συνοχή. Ένα μοντέλο που δεν στηρίζεται στην αφαίμαξη της Ελληνικής ακίνητης περιουσίας.

Καλούμε ολους τους εμπλεκόμενους, να αποδώσουν έστω και την τελευταία στιγμή, την χερσαία ζώνη στην τοπική κοινωνία. Το άναρχο ξεπούλημα της Ελληνικής Ακίνητης Περιουσίας, να σταματήσει εδώ.

Ν.Ε. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Read More »
Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας Το ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας για την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022 Rating: 5

Φιλανθρωπική εκδήλωση της "ΦΛΟΓΑΣ" στη Σαγιάδα

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022
Φιλανθρωπική εκδήλωση της "ΦΛΟΓΑΣ" στη Σαγιάδα

Read More »
Φιλανθρωπική εκδήλωση της "ΦΛΟΓΑΣ" στη Σαγιάδα Φιλανθρωπική εκδήλωση της "ΦΛΟΓΑΣ" στη Σαγιάδα Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022 Rating: 5

Με επιτυχία το φετινό «Ηπειρώτικο Πανηγύρι» που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική στο Πεδίο του Άρεως

Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022
Με επιτυχία το φετινό «Ηπειρώτικο Πανηγύρι» που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική στο Πεδίο του Άρεως


Σε έναν εκπληκτικό βαθύσκιωτο φυσικό χώρο, στο Πεδίον του Άρεως, με μια εξαιρετική οργάνωση και με την πανδαισία ηπειρώτικων μουσικών ακουσμάτων πραγματοποιήθηκε το φετινό «Ηπειρώτικο Πανηγύρι» που διοργάνωσε στις 2.10.2022 η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας.
Η προσέλευση των Ηπειρωτών/σσών, και όχι μόνο, ήταν εντυπωσιακή. Πάνω από 2.500 κατέκλυσαν το χώρο, χόρεψαν και γλέντησαν με τα Ηπειρώτικα ακούσματα από κάθε γωνιά σχεδόν της Ηπείρου.
Πωγώνι, Θεσπρωτία, Λάκκα Σούλι, Συρράκο-Καλαρύτες, Κόνιτσα, Ζαγόρι, Δερόπολη, Αστικά Γιάννενα, Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Βλάχικα, Ζίτσα, Άρτα, Πρέβεζα είχαν την τιμητική τους. Όλη η Ήπειρος!
Το εξαιρετικό ήταν η έντονη παρουσία της νεολαίας μας που κατέκλυσε το χώρο και μας αγκάλιασαν με θέρμη. Γι’ αυτό το «Ηπειρώτικο Πανηγύρι» δεν ήταν απλά όμορφο. Ήταν ελπιδοφόρο, γιατί κυριάρχησαν οι νέοι και απέδειξαν πως «έχουν για τα καλά κλεισμένη στην ψυχή τους την Ήπειρο» και όπου βρεθούν νιώθουν, υπηρετούν και προάγουν τον Ηπειρώτικο πολιτισμό.
Οι πρωτεργάτες της Ηπειρώτικης μουσικής πανδαισίας.
Οι κομπανίες που παρουσίασαν ένα ουσιαστικό δείγμα του Ηπειρώτικου μουσικού πολιτισμού: Βέρδη, Θοδωρή Γεωργόπουλου, Πέτρου Χαλκιά, «Λαλητάδες», Δημήτρη Κώτσικα και Αντώνη Κακούρη.
Οι τραγουδιστές: Παγώνα Αθανασίου, Σάββας Σιάτρας, Αντώνης Κυρίτσης, Κώστας Λεοντίδης, Δημήτρης Τζουμερκιώτης, Νίκος Καλαμίδας, Μιχάλης Μιχόπουλος, Δημήτρης Τσίπρας, Αχιλλέας Χαχάμης
Τα κλαρίνα: Βασίλης Παπαγεωργίου, Δόκιμος και Ιωάννα Χαραλάμπους, Σταύρος Λώτσης, Δημήτρης Κώτσικας
Μουσικοί: Βιολί: Λεωνίδας Πότσης, Παναγιώτης Ξυδέας, Κώστας Κίκιλης, Γιώργος Κώτσικας
Ντέφι: Παναγιώτης Γκόγκος, Νίκος Κατσαρός, Ματίνα Τζήκα, Σάκης Κάκος, Θάνος Κώτσικας
Λαούτο: Νίκος Αρβανίτης, Βαγγέλης Μπακρής, Δημήτρης Ρίζος του Κλέωνα, Αντώνης Κουτελιέρης
Ακορντεόν: Χρήστος Λιάζος
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Εφόρου Πολιτισμού της ΠΣΕ Νίκου Ζέκη.
«Φίλες και φίλοι, καλώς ορίσατε στο αντάμωμα της Πανηπειρωτικής, που όμοιό του είχε να γίνει από τον καιρό, πριν την έναρξη της πανδημίας. Ελπίζοντας ότι επιστρέψαμε σιγά σιγά στην κανονικότατα είναι η ώρα να αναλογιστούμε τα κεκτημένα που είχαμε ήδη, αλλά και να αναπροσαρμοστούμε σε καινούργιες καταστάσεις, ανάγκες, αξίες με μέγιστες προτεραιότητες την υγεία μας και την ειρήνη. Κάθε συμμετοχή μας, στις κοινωνικές παντός είδους εκδηλώσεις αποτελεί επένδυση στην προσωπική μας ηρεμία και κοινωνική μας ευημερία.
Είμαστε εδώ, γιατί πιστεύουμε ότι το αντάμωμα, η συνύπαρξη, το πανηγύρι, το γλέντι μεταξύ ανθρώπων που μοιράζονται κοινά βιώματα- μουσικές, εικόνες και θύμησες ενισχύουν τον προσδιορισμό της ταυτότητάς μας.
Η ιδέα της διοργάνωσης του πανηγυριού της Πανηπειρωτικής προέκυψε από την ανάγκη να μαζευτούμε σε έναν τέτοιο χώρο. εδώ στην καρδιά της Αθήνας, να μοιραστούμε και να χορέψουμε όλοι την παραδοσιακή μουσική, όσο περισσοτέρων περιοχών της Ηπείρου γίνεται. Και αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τους εξαιρετικούς μας μουσικούς που, άλλοι κινώντας από εδώ και άλλοι ταξιδεύοντας από μακριά, ανταποκρίθηκαν θετικότατα στο κάλεσμά μας, στο κάλεσμα της Πανηπειρωτικής, στο κάλεσμα του εκπροσώπου της αποδημίας.
Οι μουσικοί μας οφείλουμε να πούμε δεν εξαντλούνται μονάχα σε αυτούς που είναι εδώ σήμερα ή σε αυτούς που κατάφεραν τελικά να έρθουν. Είμαστε τυχεροί που οι Ηπειρώτες σε κάθε γωνιά θα βρούμε τον μουσικό μας που θα μας κάνει να ταξιδέψουμε.
Κυρίες και κύριοι, κοιτάζουμε το παρελθόν, ζούμε το παρόν, ονειρευόμαστε το μέλλον.
Στην Πανηπειρωτική οραματιζόμαστε, προγραμματίζουμε, συνεδριάζουμε, αποφασίζουμε με γνώμονα πάντα όπως πιστεύουμε το καλό της Ηπειρωτικής αποδημίας και τίποτα άλλο.
Ο καθένας από το πόστο του με τα οράματα του, τις γνώσεις , την εμπειρία του.
Καλούμε τους απανταχού Ηπειρώτες και φίλους να μας στηρίξουν, να στηρίξουν το σπίτι τους να μας βοηθήσουν να αγκαλιάσουμε την αποδημία μας και προπάντων τη νεολαία μας. Αυτό πρέπει να βρούμε πως θα γίνει και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να το κάνουμε σωστά.
Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας
Ευχαριστούμε την περιφέρεια .
Και, τέλος, ευχαριστούμε όλους εσάς που είστε εδώ απόψε μαζί μας και μας αγκαλιάζετε με σύνεση
Ξεκινάμε…».
Ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Χρυσόστομος (Μάκης) Κιάμος-Χήτος καλωσόρισε όλους και όλες τονίζοντας πως «η φωνή της Πανηπειρωτικής πάντοτε θα είναι δυνατή, στεντόρεια και “παθιασμένη” για την επίλυση των προβλημάτων της γενέτειρας και των αποδήμων. Προβλήματα που οξύνονται ουσιαστικά, γιατί εμποδίζουν την επικοινωνία μας με την Ήπειρο, αφού το κόστος μετάβασης και επιστροφής έχει γίνει στην ουσία απαγορευτικό για τους απόδημους. Πάγιο αίτημά μας η μείωση του αντιτίμου των διοδίων καθώς και της διέλευσης της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου. Υπό τις κρατούσες συνθήκες η ερημοποίηση της υπαίθρου, όπως αποδείχθηκε και από την απογραφή, θα επιταθεί και θα εξαφανιστεί κάθε ίχνος ζωής στα χωριά μας.
Σοβαρότατο θέμα το οποίο μας αγγίζει όλους είναι και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα μέρη της Ηπείρου. Η ΠΣΕ δεν αρνείται κάτι τέτοιο, αλλά προτείνει σχεδιασμένα και προγραμματισμένα να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες, εκεί όπου αρμόζει. Δεν είναι δυνατόν να καλύψει η Ήπειρος την ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας ολόκληρης της Ελλάδας. Με παρεμβάσεις μας μεθοδικά και οργανωμένα θα υψώνουμε φωνή για το καλό του τόπου μας, της Ηπείρου.
Η ΠΣΕ φορέας του Ηπειρώτικου πολιτισμού που μεταλαμπαδεύει στις νέες γενιές, με εξαιρετικές και σοβαρές πολιτιστικές παρεμβάσεις έχει ανάγκη στέγασης των δραστηριοτήτων της. Η Πολιτεία οφείλει να επιλύσει το πρόβλημα. Στο όνομα των Εθνικών Ευεργετών.
Εμείς, από την πλευρά μας πάντοτε θα είμαστε στις επάλξεις, θα αγωνιζόμαστε και θα απαιτούμε.
Με αυτά τα λίγα σας εύχομαι να τα περάσετε καλά, να χορέψετε, να τραγουδήσετε και να γλεντήσετε. Τα πανηγύρια μας άρχισαν. Η καρδιά της Ηπείρου χτυπά σήμερα εδώ. Στο Πεδίον του Άρεως».
Ακολούθως το λόγο έλαβε ο περιφερειάρχης Αττικής Γεώργιος Πατούλης ο οποίος συνεχάρη την ΠΣΕ για την άρτια οργάνωση και απαντώντας στο αίτημα που διατύπωσε ο πρόεδρος της ΠΣΕ, και το οποίο βέβαια είναι Πανηπειρωτικό αίτημα, ανακοίνωσε πως σύντομα θα λυθεί το θέμα και η Πανηπειρωτική θα έχει τον κατάλληλο χώρο να στεγαστεί και να δραστηριοποιηθεί καταλλήλως. Το χρωστάμε στην Ήπειρο, το οφείλουμε σε κάθε Ηπειρώτη και Ηπειρώτισσα. Συγκεκριμένα ο κ. Περιφερειάρχης την δέσμευση αυτή ανακοίνωσε και στα μέσα δικτύωσης. «Τιμούμε τους Ηπειρώτες και τους Ευεργέτες τους καθώς, εκτός των άλλων, έχουν κατασκευάσει τα εβληματικότερα κτήρια στην Αττική και στην Ελλάδα γενικότερα.
Βοήθησαν την Αθήνα να ορθοποδήσει μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και αγκάλιασαν την Αττική σαν την Ήπειρο.
Σήμερα δεσμεύτηκα ενώπιον τους, ως ελάχιστο ευχαριστώ, άμεσα να δημιουργήσουμε το “Σπίτι του Ηπειρώτη”».
Τέλος, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε χαρακτηριστικά πως η Αθήνα είναι Ήπειρος. Όπου και να πας δεσπόζουν τα Ηπειρώτικα κτήρια, κυριαρχεί η Ηπειρώτικη ευεργεσία.
Ακολούθησε ένα κυριολεκτικά ηπειρώτικο ξεφάντωμα που το καθοδηγούσε η Ηπειρώτικη μουσική πανδαισία που τη δημιούργησαν οι εξαίρετοι Ηπειρώτες μουσικοί και τραγουδιστές.
Τίμησαν με την παρουσία τους οι πρώην Πρόεδροι της ΠΣΕ, Γιάννης Ζώης, Κώστας Αλεξίου και Γιώργος Οικονόμου, ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη», Στέφανος Κούτρας. Επίσης οι Γιώργος Δημόπουλος Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χάρης Ρώμας Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού - πολιτισμού, Σπύρος Ριζόπουλος επικεφαλής παράταξης «ορίζοντες» και περιφερειακός Σύμβουλος, Περικλής Μίγδος Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη, Γιάννης Μπαλάφας Βουλευτής Σύριζα, πρώην υπουργός, Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής Σύριζα, Γιώργος Τάτσης, μέλος της ΚΕ, εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Στέφανος Τζουμάκας πρώην Υπουργός, Δημήτρης Οικονόμου μέλος Π.Γ. ΠΑΣΟΚ ως εκπρόσωπος του προέδρου, Θανάσης Οικονόμου πρώην βουλευτής Ιωαννίνων, Μιχάλης Καρχιμάκης, πρώην υπουργός.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται στην Διεύθυνση Πάρκων της Περιφέρειας Αττικής και, ειδικότερα, στους εργαζόμενους στο Πεδίο του Άρεως για την συνεργασία τους στην προετοιμασία της εκδήλωσης.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους όσοι/ες μας τίμησαν με την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στο Ηπειρώτικο αυτό Αντάμωμα.
Το «Ηπειρώτικο Πανηγύρι» καθιερώθηκε ως θεσμός. Κάθε χρόνο στο Πεδίον του Άρεως θα χτυπά η καρδιά της Ηπείρου.
Read More »
Με επιτυχία το φετινό «Ηπειρώτικο Πανηγύρι» που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική στο Πεδίο του Άρεως Με επιτυχία το φετινό «Ηπειρώτικο Πανηγύρι» που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική στο Πεδίο του Άρεως Reviewed by thespro.gr on Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2022 Rating: 5

Σελίδες