Φωτιά σε οικία στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Φωτιά σε οικία στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ)


Πυρκαγιά ξέσπασε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, σε ισόγεια οικία στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. 


Η έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε την εξάπλωση σε γειτονικά οικήματα. 

Στο σημείο επιχείρησαν 3 οχήματα και 6 πυροσβέστες.

Ο ένοικος του διαμερίσματος εξήλθε χωρίς τραύματα, ενώ το ισόγειο του οικήματος έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.


Read More »
Φωτιά σε οικία στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Φωτιά σε οικία στο Γραικοχώρι Ηγουμενίτσας (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Ώρα μηδέν για το ελληνικό ελαιόλαδο

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Ώρα μηδέν για το ελληνικό ελαιόλαδο


Στα 7-7,5 ευρώ το λίτρο πουλάνε οι παραγωγοί το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φθηνότερα εκείνο της χαμηλότερης ποιότητας, αλλά το πρόβλημα ειδικά εφέτος είναι ότι φθάνει στο ράφι ακόμη και στα 15 ευρώ. Οι παραγωγοί που διακινούν χύμα ελαιόλαδο σε 17κιλο τενεκέ πωλούν έως 10 ευρώ το κιλό και συνολικά το κόστος του τενεκέ διαμορφώνεται από 150 έως 200 ευρώ το κιλό στη Λακωνία και τη Μεσσηνία.

Πέρυσι η τιμή του ελαιόλαδου για τον παραγωγό διαμορφωνόταν από τα 4,5 ευρώ, ενώ με τη μείωση των αποθεμάτων έφτασε και τα πέντε με έξι ευρώ.

Αντίστοιχα η περυσινή τιμή για μαζικές πωλήσεις ήταν στα 5 ευρώ και μετά την τυποποίηση, τη μεταφορά και το κόστος των εργατικών, η τιμή στο λίτρο διαμορφωνόταν στα 10.

Παράλληλα, ειδικά φέτος υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα αποθέματα λαδιού. Η χώρα είναι πιθανόν να «στερέψει από λάδι» τους επόμενους μήνες.

Τα νοικοκυριά θα προσπαθήσουν με το λάδι που αγοράζουν αυτή την περίοδο να καλύψουν ανάγκες και για το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, πέρα από τα νοικοκυριά είναι και οι επιχειρήσεις εστίασης που χρειάζονται το λάδι για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.
Η νοθεία «πάει σύννεφο»

Μεγάλο πρόβλημα είναι η ποιότητα του ελαιολάδου που διακινείται. Η νοθεία φαίνεται να είναι εκτεταμένη και όσο τα αποθέματα μειώνονται αναμένεται να αυξηθεί. Σε ευρεία κλίμακα αναμειγνύουν τα λάδια με σπορέλαια, που είναι πολύ φθηνότερα. Ένα λάδι που έχει 10-15% ακόμη και 20% πρόσμιξη με σπορέλαια δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον καταναλωτή. Μόνο το χημείο μπορεί να δείξει το επίπεδο της νοθείας.

Εκτός από τα σπορέλαια όμως ανακατεύουν τα λάδια με άλλα λάδια χαμηλής ποιότητας και τα πουλάνε ως έξτρα παρθένα, που έχουν και την μεγαλύτερη τιμή. Χρησιμοποιούν κουπέ ελαιόλαδα, ακόμη και βιομηχανικά και κάνουν πρόσμιξη με έξτρα παρθένα, που ζητά και πληρώνει ο καταναλωτής. Ακόμη και η πρόσμιξη με ραφινέ λάδια απαγορεύεται, αλλά γίνεται.

Η νοθεία του ελαιολάδου με σπορέλαια κάθε λογής είναι εκτεταμένη και οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα

Μεγαλύτερη νοθεία γίνεται στα χύμα λάδια, που δεν έχουν τους περιορισμούς της τυποποίησης. Υπάρχουν όμως και επώνυμα ελαιόλαδα με σημαντικές προσμίξεις όσο κι αν ακούγεται απίθανο κάτι τέτοιο.

Ουσιαστικά ο καταναλωτής, ειδικά φέτος, δεν γνωρίζει τι λάδι αγοράζει κι αυτό ίσως να είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τις υψηλές τιμές.
Απίστευτη αδράνεια των μηχανισμών ελέγχου

Μπορεί το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει επικεντρώσει την προσοχή του στα σούπερ μάρκετ και τις πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων και να επιβάλλει εντυπωσιακά μεγάλα πρόστιμα, αλλά αυτό δεν φθάνει για τον έλεγχο της αγοράς. Τα πρόστιμα για νοθεία στα λάδια είναι ελάχιστα, ενώ και οι έλεγχοι για πρακτικές υπερβολικού κέρδους είναι απολύτως δειγματοληπτικοί. Γιατί δεν επικεντρώνει όμως την προσοχή του στην αγορά του λαδιού ο ελεγκτικός μηχανισμός;

Οι απαντήσεις είναι πολλές και ποικίλες.

Από τη μία δεν υπάρχει ικανό προσωπικό για να ελέγξει το σύνολο της αγοράς κι από την άλλη η μειωμένη παραγωγή απειλεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Η αυξημένη τιμή του προϊόντος στηρίζει την οικονομία ολόκληρων περιοχών, στις οποίες οι παραγωγοί αν δεν καλύψουν τα έξοδα καλλιέργειας θα ζητήσουν στρεμματική ενίσχυση για εφέτος, που μπορεί να ξεπεράσει και τα 200 ευρώ.

Η Ελλάδα έχασε την πρώτη θέση παγκοσμίως στην κατανάλωση ελαιολάδου

Οι καταναλωτές περιορίζουν την κατανάλωση λαδιού στη διατροφή τους και η Ελλάδα έχει ήδη πέσει στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ελαιολάδου με 10,3 κιλά ετησίως / άτομο έναντι 11,4 κιλών της Ισπανίας, που έχει, και εδώ, κατακτήσει την 1η θέση παγκοσμίως.

Στην 3η θέση ακολουθεί η Ιταλία με 7,1 κιλά, 5η η Συρία με 6,8 κιλά, 6η η Κύπρος με 6,3 κιλά, 7η η Πορτογαλία με 5,8 κιλά, 8η η Αλβανία με 5,2 κιλά, στην 9η θέση το Μαρόκο με 3,7 κιλά και την πρώτη δεκάδα κλείνει η Παλαιστίνη με 3,3 κιλά ετησίως.

Παρά τη δραστική μείωση της κατανάλωσης στη χώρα μας οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν τώρα το κουμάντο τους για την προμήθεια ελαιόλαδου, ώστε να μην έχουν πρόβλημα να το βρουν την Άνοιξη. Ίσως να καταναλώσουν λιγότερο φέτος που οι τιμές είναι αυξημένες. Πάντως, ελαιόλαδο για να γίνει διακίνηση από τους εμπόρους, τους επόμενους μήνες θα είναι δύσκολο να βρει κανείς.
Κομβικός για την αγορά ο ρόλος Ισπανίας και Ιταλίας

Η Ιταλία και η Ισπανία είναι πλέον οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ελαιολάδου στην ΕΕ, με ετήσια κατανάλωση περίπου 500.000 τόνων η καθεμία, ενώ η Ελλάδα είχε τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση στην ΕΕ, με περίπου 12 kg ανά άτομο ετησίως. Συνολικά, η ΕΕ αντιπροσωπεύει περίπου το 53% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Ιταλία και Ισπανία με μικρές παραγωγές ελαιόλαδου φέτος προσπαθούν να βρουν ποσότητες λαδιού και από την Ελλάδα που ήδη η παραγωγή από πέρυσι είναι πολύ μειωμένη. Έτσι, πιέζονται τα όποια λιγοστά αποθέματα υπάρχουν.

Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι μεγαλύτεροι διακινητές ελαιολάδου παγκοσμίως. Έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν ποσότητες λαδιού για δύο και τρία χρόνια και είναι ενδεχόμενο να βγάλουν σύντομα τις τυποποιημένες ποσότητες λαδιού στην αγορά με υψηλές τιμές. Οι καταναλωτές θα προμηθευτούν περσινό και προπέρσινο λάδι σε τιμές που δεν ανταποκρίνονται ούτε στην ποιότητα, ούτε στο κόστος παραγωγής της πρώτης ύλης.
Read More »
Ώρα μηδέν για το ελληνικό ελαιόλαδο Ώρα μηδέν για το ελληνικό ελαιόλαδο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Πρεμιέρα για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό το απόγευμα της Παρασκευής

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Πρεμιέρα για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό το απόγευμα της Παρασκευής 

Το White Christmas ανοίγει τις πύλες του την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, από τις 17:00, για να γιορτάσουν όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι την αγαπημένη τους γιορτή με το πιο μοναδικό τρόπο: παρέα με τα ξωτικά, με πολλά παιχνίδια, με τον αγαπημένο Αη Βασίλη και φυσικά, με το μαγικό πλάσμα που κάνει τα Χριστούγεννα Λευκά, τη Νεράιδα του Χονιού. Στις 18:00 που είναι και η επίσημη έναρξη του White Christmas, θα υπάρχει και μία έκπληξη για τους μικρούς μας φίλους! Η Τίτα Μίτα περιμένει τους μικρούς μας φίλους!

Οι πύλες του White Christmas ανοίγουν επίσημα και σας προσκαλούν όλους και όλες να βρεθείτε στο φιλόξενο και απόλυτα προστατευμένο χώρο του από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες .

Υπενθυμίζουμε πως το White Christmas θα λειτουργήσει για 38 ημέρες, από την 1η Δεκεμβρίου έως και τις 7 Ιανουαρίου, με ΔΩΡΕΑΝ είσοδο στο κοινό. Μέσα σε ένα ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ 2 στρεμμάτων, προφυλαγμένο απόλυτα από τις καιρικές συνθήκες, ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει ποικίλες δράσεις, όπως αναφέρονται παρακάτω.

Το White Christmas θα λειτουργεί καθημερινά από τις 12:00 έως και τις 22:00, ενώ Σαββατοκύριακα, αργίες και γιορτές θα λειτουργεί 10:00 – 22:00.

Το θέμα του φετινού White Christmas είναι η «Νεράιδα του Χονιού», η οποία συμβολίζει τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Δράσεις του White Christmas
– Το Εργαστήρι του Αη Βασίλη
Μικροί και μεγάλοι, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν από κοντά το εργαστήρι του Άη Βασίλη που θα βρίσκεται στο χώρο του White Christmas. Σας περιμένουν κατασκευές, ανάγνωση παραμυθιών, κατασκευές, χειροτεχνίες και ζωγραφική.
– Το ταχυδρομείο του Αη Βασίλη
Το ταχυδρομείο προσφέρει τη δυνατότητα στους μικρούς μας φίλους
(και όχι μόνο!) να γράψουν το γράμμα τους στον Άη Βασίλη και – με τη βοήθεια των ξωτικών πάντα – να το παραδώσουν οι ίδιοι στον αγαπημένο μας Άγιο!
– Face Painting (ή αλλιώς ζωγραφική προσώπου)

Χριστούγεννα χωρίς χρώματα στα προσωπάκια των μικρών μας φίλων, δεν θα μπορούσαν να μην υπάρξουν. Για αυτό και το White Christmas είναι εδώ για να τους το προσφέρει. Και γιατί όχι να μην μπορούμε να μεταμορφωθούμε οι ίδιοι σε ένα αστραφτερό αστέρι; Σε ένα μικρό τάρανδο; Ή ακόμα και σε έναν χιονάνθρωπο. Πώς θα γινόταν; Μα φυσικά με το face painting που θα βρίσκεται στη διάθεση του κοινού του White Christmas, για να απολαύσουν στο έπακρο όλη τη χριστουγεννιάτικη λευκή εμπειρία.

Δραστηριότητες του White Christmas

Χριστουγεννιάτικο Παγοδρόμιο 250 τ.μ.
Το White Christmas προσφέρει την ευκαιρία σε όσους και όσες θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στον πάγο! Ένα τεράστιο παγοδρόμιο 250 τ.μ., στεγασμένο και θωρακισμένο από τις καιρικές συνθήκες, θα βρίσκεται διαθέσιμο στο χώρο και θα μπορούν να το απολαύσουν μικροί και μεγάλοι με το αντίτιμο των 6€ για μισή ώρα και των 9€ για μία ώρα.

Λούνα Παρκ
Παιχνίδια για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες θα απαρτίζουν το χώρο, προκειμένου να προσφέρουν στιγμές χαράς σε όσους και όσες τα επιλέξουν. Φουσκωτά, τραμπολίνο, τρενάκι, καρουζέλ και άλλα πολλά σας περιμένουν! Τα παιχνίδια στο λούνα παρκ θα βρίσκονται στην τιμή των 4€ το παιχνίδι.

Χριστουγεννιάτικη Αγορά
Φυσικά, κάθε χριστουγεννιάτικο χωριό χρειάζεται και την μαγική Χριστουγεννιάτικη αγορά του, όπου θα μπορείτε να βρείτε κάθε λογής αγαθά, φαγητά, γλυκά, βιβλία, γούρια, κρητικά προϊόντα, ασημένια κοσμήματα, ανθοπωλείο, καραμέλες, ζελεδάκια, marshmallows και διακοσμητικά αντικείμενα, τα οποία θα κρατήσουν ζωντανή την ανάμνηση από μία πολύ γλυκιά χριστουγεννιάτικη εμπειρία!
Read More »
Πρεμιέρα για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό το απόγευμα της Παρασκευής Πρεμιέρα για το Χριστουγεννιάτικο Χωριό το απόγευμα της Παρασκευής Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Τουρισμός για όλους: Τον Ιανουάριο ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Τουρισμός για όλους: Τον Ιανουάριο ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις


Περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους προβλέπει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», για την έναρξη του οποίου σήμερα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη υπέγραψε την προγραμματική συμφωνία.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση ο νέος κύκλος του προγράμματος που μπαίνει σήμερα σε τροχιά υλοποίησης, θα αξιοποιήσει αυξημένους πόρους, καθώς τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούμενου κύκλου θα προστεθούν στο νέο πρόγραμμα, όπως προβλέφθηκε με πρόσφατη διάταξη νόμου που έφερε το Υπουργείο Τουρισμού.

Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Τουρισμού, το πρόγραμμα θα αφορά περισσότερους δυνητικούς δικαιούχους, καθώς διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ στους ευεργετούμενους δικαιούχους που θα λαμβάνουν ενισχυμένο ποσό προστίθενται νέες, ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι πολύτεκνοι. Παράλληλα το ποσό που θα λάβουν όλοι οι κληρωθέντες δικαιούχοι θα είναι αυξημένο σε σχέση με τον Α’ κύκλο.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του νέου έτους και έτσι το πρόγραμμα θα απλώνεται στις δύο χειμερινές περιόδους που έπονται, ώστε η ζήτηση από Έλληνες πολίτες να επεκταθεί στις ορεινές περιοχές τις χώρας.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος έχει ισχυρό κοινωνικό πρόσημο, αλλά ταυτόχρονα και αναπτυξιακό με όρους βιωσιμότητας, σύμφωνα δηλαδή με τη νέα στρατηγική του ελληνικού τουρισμού, για δίκαιη τουριστική ανάπτυξη με μέτρο και ισορροπία, όπως τονίζει το υπουργείο Τουρισμού.


Read More »
Τουρισμός για όλους: Τον Ιανουάριο ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις Τουρισμός για όλους: Τον Ιανουάριο ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

1η Δεκεμβρίου 2023: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – Η χώρα μας υποδέχεται την προληπτική αγωγή PrEP για πρώτη φορά

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
1η Δεκεμβρίου 2023: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – Η χώρα μας υποδέχεται την προληπτική αγωγή PrEP για πρώτη φοράH 1η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS από το 1988 και αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον HIV, τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας.

Φέτος, η χώρα μας υποδέχεται την 1η Δεκεμβρίου έχοντας πραγματοποιήσει ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα αναφορικά με την πρόληψη της HIV λοίμωξης: Με την , έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Υγείας, Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης) – ΦΕΚ Β6664/24.11.2023, προ ολίγων ημερών, η Ελλάδα θέσπισε τη διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιρετροϊκών φαρμάκων («προφύλαξη πριν από την έκθεση», «Pre–Exposure Prophylaxis» – PrEP) σε άτομα αρνητικά στον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου – HIV.

Η PrEP αφορά στη χορήγηση προφυλακτικής αντιρετροϊκής αγωγής σε άτομα με συμπεριφορά υψηλού κινδύνου για μόλυνση με HIV, πριν από πιθανή έκθεση στον HIV. Ο ΠΟΥ και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ και της Ευρώπης (CDC και ECDC) έχουν εκδώσει σχετικές συστάσεις, παροτρύνοντας τις χώρες να εντάξουν τη χορήγηση PrEP στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθούν για την καταπολέμηση της επιδημίας HIV, ωστόσο αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό από το σύνολο των χωρών.

Όσον αφορά στην επιδημιολογική επιτήρηση του HIV, το 2023 είναι μια χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας άλλαξε ο τρόπος καταγραφής των νέων διαγνώσεων HIV στη χώρα, καθώς τέθηκε σε λειτουργία το Εθνικό Μητρώο HIV του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο μετέπεσαν όλα τα δεδομένα που είχαν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας έως και τις 04/04/2023 στο Αρχείο HIV του ΕΟΔΥ.

Κατά τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, οι νέες διαγνώσεις HIV κυμαίνονται σε λίγο υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα 4 προηγούμενα έτη (531 που αντιστοιχούν σε 5,1 ανά 100.000 πληθυσμού), ενώ συχνότερος τρόπος μόλυνσης είναι η σεξουαλική επαφή, κυρίως μεταξύ ανδρών (35,2% των νέων διαγνώσεων). Ωστόσο, στα διαθέσιμα στοιχεία για μεγάλο ποσοστό νέων διαγνώσεων (37,3% των νέων διαγνώσεων) ο τρόπος μετάδοσης είναι ακαθόριστος, κάτι που δυσχεραίνει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων αναφορικά με τον τρόπο μετάδοσης στις νέες διαγνώσεις.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS (UNAIDS), στόχος είναι μέχρι το 2030 να έχει επιτευχθεί το 95-95-95 που ερμηνεύεται ως εξής: το 95% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν διαγνωσθεί, το 90% των ατόμων που ζουν με τον HIV να είναι υπό θεραπεία και το 86% των ατόμων που ζουν με τον HIV να έχουν επιτύχει ιική καταστολή.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόσφατο καταρράκτη των σταδίων φροντίδας, ο οποίος έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τις διαγνώσεις που πραγματοποιήθηκαν έως και το τέλος του 2022, τo 85,1% ατόμων που ζουν με HIV στη χώρα μας έχει διαγνωσθεί και το 69,9% έχει λάβει αντιρετροϊκή αγωγή. Ειδικά για την ομάδα των ανδρών που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, τα αντίστοιχα ποσοστά εκτιμώνται σε 88,8% και 82%, ενώ για τους χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών και τα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας, τα ποσοστά απέχουν ακόμα περισσότερο από τον στόχο 95-95-95.

Τα ανωτέρω στοιχεία αναδεικνύουν την αναγκαιότητα ενίσχυσης της έγκαιρης διάγνωσης και της άμεσης έναρξης αντιρετροϊκής αγωγής, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.


Read More »
1η Δεκεμβρίου 2023: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – Η χώρα μας υποδέχεται την προληπτική αγωγή PrEP για πρώτη φορά 1η Δεκεμβρίου 2023: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – Η χώρα μας υποδέχεται την προληπτική αγωγή PrEP για πρώτη φορά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

ΕΚΤ: Παρελθόν από τα χαρτονομίσματα του Ευρώ οι εμβληματικές πόρτες και οι γέφυρες.

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
ΕΚΤ: Παρελθόν από τα χαρτονομίσματα του Ευρώ οι εμβληματικές πόρτες και οι γέφυρες.

Τα θέματα «Ευρωπαϊκός πολιτισμός» και «Ποταμοί και πτηνά» επέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως τα πιθανά θέματα για τα μελλοντικά τραπεζογραμμάτια ευρώ. Η απόφαση λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν το καλοκαίρι του 2023 στο πλαίσιο των οποίων οι Ευρωπαίοι πολίτες εξέφρασαν τις προτιμήσεις τους σχετικά με τα επτά επικρατέστερα θέματα. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών δημοσιεύονται σήμερα σε σχετική έκθεση.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε κατ’ εντολή της ΕΚΤ, το θέμα «Ευρωπαϊκός πολιτισμός» ήταν το πλέον δημοφιλές (21%) μεταξύ των πολιτών της ζώνης του ευρώ και ακολουθούν τα θέματα «Ποταμοί: Τα νερά της ζωής στην Ευρώπη» (18%) και «Πτηνά: Ελεύθερα, ανθεκτικά, πηγή έμπνευσης» (17%). Στην έρευνα συμμετείχε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 23.377 Ευρωπαίων.

Η ΕΚΤ επίσης διενήργησε την ίδια έρευνα διαδικτυακά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023, λαμβάνοντας πολύ μεγάλο αριθμό απαντήσεων (πάνω από 365.000) από Ευρωπαίους. Τα αποτελέσματα συμπληρώνουν τα ευρήματα της έρευνας με το αντιπροσωπευτικό δείγμα. Προτιμήθηκαν τα ίδια τρία θέματα, αν και με διαφορετική σειρά. Και στις δύο έρευνες, τα υπόλοιπα τέσσερα από τα επικρατέστερα θέματα κατατάχθηκαν πολύ χαμηλότερα.

Προκειμένου να αποτυπώσει όσο το δυνατόν ευρύτερα τις προτιμήσεις του κοινού, το Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε την έγκρισή του να συνδυαστούν τα θέματα «Ποταμοί: Τα νερά της ζωής στην Ευρώπη» και «Πτηνά: Ελεύθερα, ανθεκτικά, πηγή έμπνευσης» σε ένα ενιαίο θέμα που συνδέεται με τη φύση.

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ισχυρή συμμετοχή στη διαδικτυακή μας έρευνα», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde.

«Και τα δύο θέματα που επιλέχθηκαν έχουν έναν κοινό άξονα, τη σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των Ευρωπαίων, και αυτό συνάδει σε μεγάλο βαθμό με τον στόχο μας να φέρουμε τα τραπεζογραμμάτια πιο κοντά σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και υποβάθρου.»

Από το 2026 και… βλέπουμε τα νέα τραπεζογραμμάτια

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συγκροτήσει μια συμβουλευτική ομάδα η οποία θα προτείνει μοτίβα για τα επιλεγμένα θέματα μέχρι το τέλος του 2024.

Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί διαγωνισμός για τον σχεδιασμό των νέων τραπεζογραμματίων και οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους για τις επιλογές σχεδίων.

«Τα τραπεζογραμμάτια αποτελούν σύμβολο της ευρωπαϊκής μας ενότητας, σήμερα και στο μέλλον. Έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τις πληρωμές τους, είτε με μετρητά είτε με ψηφιακό τρόπο,» δήλωσε ο Piero Cipollone, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ αναμένεται να λάβει την απόφαση για τα τελικά σχέδια καθώς και για το πότε θα εκτυπωθούν και θα εκδοθούν τα νέα τραπεζογραμμάτια το 2026. Μόλις ληφθεί η απόφαση για την παραγωγή τους, θα χρειαστούν ακόμη κάποια χρόνια πριν από την έκδοση των πρώτων τραπεζογραμματίων.


Read More »
ΕΚΤ: Παρελθόν από τα χαρτονομίσματα του Ευρώ οι εμβληματικές πόρτες και οι γέφυρες. ΕΚΤ: Παρελθόν από τα χαρτονομίσματα του Ευρώ οι εμβληματικές πόρτες και οι γέφυρες. Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Σφοδρές ηλιακές καταιγίδες θα «βομβαρδίσουν» τη Γη το 2024

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Σφοδρές ηλιακές καταιγίδες θα «βομβαρδίσουν» τη Γη το 2024Περίπου κάθε 11 χρόνια, ο ήλιος περνάει αυτό που είναι γνωστό ως «ηλιακό μέγιστο», όταν πολλές παράξενες σκοτεινές κηλίδες εμφανίζονται στην επιφάνειά του.

Αυτές οι «ηλιακές κηλίδες» προκαλούνται από μαζικές αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο του άστρου μας. Εκτοξεύουν επίσης βίαιες εκρήξεις ενέργειας προς τη Γη, προκαλώντας «ηλιακές καταιγίδες» που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν ζημιές σε δορυφόρους και να διαταράξουν το διαδίκτυο.

Δυστυχώς, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτό το ηλιακό μέγιστο έρχεται νωρίτερα από το αναμενόμενο – πιθανότατα στις αρχές του 2024.

Η νέα πρόβλεψη προέρχεται από μια ινδική ομάδα ερευνητών και έρχεται σε αντίθεση με την τελευταία πρόβλεψη της NASA, η οποία τοποθετεί την άφιξή του στα τέλη του 2025.

Επικεφαλής της νέας μελέτης ήταν ο Δρ Dibyendu Nandi, φυσικός από το Κέντρο Αριστείας Διαστημικών Επιστημών IISER Kolkata στην Ινδία. Ο ίδιος δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να προβλέψουμε την ένταση και τις συνέπειες» των ηλιακών καταιγίδων τόσο νωρίς, αλλά θα πρέπει να μάθουμε περισσότερα καθώς πλησιάζει το νέο έτος. Οι πιο έντονες καταιγίδες μπορούν μερικές φορές να οδηγήσουν σε καταστροφική τροχιακή αποσύνθεση δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά και να διαταράξουν δορυφορικές υπηρεσίες όπως οι επικοινωνίες και τα δίκτυα πλοήγησης.

«Μπορούν επίσης να προκαλέσουν ισχυρές διαταραχές στο γεωμαγνητικό πεδίο που θέτουν εκτός λειτουργίας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού γεωγραφικού πλάτους. Φυσικά, δημιουργούν επίσης πανέμορφα σέλαα, οπότε μπορούμε να περιμένουμε ότι το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για τους κυνηγούς του σέλαος» πρόσθεσε.

Ο δρ Nandi και οι συνάδελφοί του κατάφεραν να βρουν έναν νέο τρόπο ανίχνευσης του ηλιακού μέγιστου, αλλά η κατανόησή του απαιτεί κάποιες βασικές γνώσεις για το ζωογόνο άστρο του ηλιακού μας συστήματος. Ο ήλιος είναι μια τεράστια σφαίρα ηλεκτρικά φορτισμένου θερμού αερίου που κινείται, δημιουργώντας ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, επίσημα γνωστό ως διπολικό πεδίο. Αυτό το διπολικό πεδίο – το οποίο εκτείνεται από τον ένα πόλο του ήλιου στον άλλο, όπως και το γήινο – διανύει έναν κύκλο, που ονομάζεται ηλιακός κύκλος.

Περίπου κάθε 11 χρόνια, το μαγνητικό πεδίο του ήλιου αντιστρέφεται εντελώς, δηλαδή ο βόρειος και ο νότιος πόλος αλλάζουν θέση. Αυτός ο ηλιακός κύκλος επηρεάζει τη δραστηριότητα στην επιφάνεια του ήλιου, συμπεριλαμβανομένων των σκοτεινών ηλιακών κηλίδων που προκαλούνται από τα μαγνητικά πεδία του ήλιου. Ένας τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες μπορούν να παρακολουθήσουν τον ηλιακό κύκλο είναι μετρώντας τον αριθμό των ηλιακών κηλίδων και πότε ακριβώς εμφανίζονται, κυρίως με τη χρήση δορυφόρων. Η αρχή ενός 11ετούς ηλιακού κύκλου, όταν ο ήλιος έχει τις λιγότερες ηλιακές κηλίδες, είναι γνωστή ως ηλιακό ελάχιστο – αλλά με την πάροδο του χρόνου ο αριθμός των ηλιακών κηλίδων αυξάνεται.
Read More »
Σφοδρές ηλιακές καταιγίδες θα «βομβαρδίσουν» τη Γη το 2024 Σφοδρές ηλιακές καταιγίδες θα «βομβαρδίσουν» τη Γη το 2024 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Κεραμέως: Αρχές του έτους η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τη δημοτική αστυνομία

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Κεραμέως: Αρχές του έτους η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τη δημοτική αστυνομία

Στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ και στη δημόσια διοίκηση αναφέρθηκε η Νίκη Κεραμέως μιλώντας στην ενημερωτική διημερίδα για νέους δημάρχους των δήμων Αττικής και Πελοποννήσου που διοργανώνει η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ. Η υπουργός Εσωτερικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους δείκτες απόδοσης των ΟΤΑ,
λέγοντας ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι μας να πιεστούμε προκειμένου να μετρήσουμε μεγέθη για το πως αποδίδουν οι δήμοι και οι περιφέρειες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία για το πως ανακυκλώνει ένας δήμος, πόσα παιδιά είναι σε παιδικούς σταθμούς, πόσο είναι τα δημοτικά τέλη. Αυτό πλέον αλλάζει. Θα υπάρχουν δείκτες απόδοσης, οι οποίοι γίνονται προς όφελος του πολίτη. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ευρύτερη κατεύθυνση που επιδιώκουμε για μεγαλύτερη λογοδοσία».

Για τις προσλήψεις στους δήμους είπε ότι με βάση τον προγραμματισμό που εγκρίθηκε από του υπουργικό συμβούλιο για το 2024 έχουν προβλεφθεί 1881 μόνιμοι υπάλληλοι για τους δήμους. Για τις 1.200 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία, η κα. Κεραμέως ανέφερε ότι ο σχεδιασμός είναι η σχετική προκήρυξη του ΑΣΕΠ να βγει αρχές του έτους.

Read More »
Κεραμέως: Αρχές του έτους η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τη δημοτική αστυνομία Κεραμέως: Αρχές του έτους η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τη δημοτική αστυνομία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Β. Γιόγιακας: Έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη του Τουρισμού

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Β. Γιόγιακας: Έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη του Τουρισμού

Τις ευκαιρίες χρηματοδότησης έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών στη Θεσπρωτία συζήτησε ο Βασίλης Γιόγιακας σε συνάντηση που είχε με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν έργα τα οποία έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται όπως η αναβάθμιση ορεινών καταφυγίων, η αναγνωρισιμότητα των αγροτουριστικών προορισμών και δραστηριοτήτων, η δημιουργία προσβάσιμων παραλιών και η χρηματοδότηση μελετών για νέα καταδυτικά πάρκα και την αναβάθμιση υφιστάμενων θαλάσσιων πάρκων.

Συνολικά θα διατεθούν πόροι ύψους 357 εκατομμυρίων ευρώ σε 4 κατηγορίες δράσεων για την ενίσχυση της ολοκληρωμένης και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, συγκεκριμένα στην Τουριστική Ανάπτυξη, την Τουριστική Εκπαίδευση, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του ΕΟΤ. Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση των αιτήσεων χρηματοδότησης θα γίνεται κατά χρονική σειρά υποβολής επενδυτικών σχεδίων έως την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

«Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν του τόπου μας και γενικότερα της χώρας μας. Τα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στενά αφού όλα τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν άμεσα οι φορείς και οι επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν.», δήλωσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας.


Read More »
Β. Γιόγιακας: Έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη του Τουρισμού Β. Γιόγιακας: Έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη του Τουρισμού Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Επιτροπή Ισότητας Φύλων (ΕΙΦ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πραγματοποιεί εκδήλωση, σήμερα Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, στις 18:30, στην Αίθουσα Τελετών «Γ. Μυλωνάς» του Πανεπιστημίου.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια κ. Άννα Μπατιστάτου και θα προλογίσει η Πρόεδρος της ΕΙΦ κ. Μαρία Πουρνάρη.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας, στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα ομιλίας: «Η κακοποίηση των γυναικών και η ανδρική κυριαρχία».

Θα ακολουθήσει προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Οι κόρες της σιωπής» της σκηνοθέτριας κ. Δέσποινας Σωτηροπούλου (παραγωγή 2023, διάρκεια 40΄).

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τις παρεμβάσεις της κ. Φιλένιας Δικαίου, μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της κ. Δήμητρας Κωνσταντινίδου, μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του κ. Θωμά Παπανικολάου, μεταπτυχιακού φοιτητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της κ. Δέσποινας Σωτηροπούλου δημοσιογράφου και σκηνοθέτριας.


Τη συζήτηση θα συντονίσει η κ. Αντιγόνη Σαμίου, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.


Read More »
Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Επιτροπή Ισότητας Φύλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

ΕΛΣΤΑΤ: Κάτω από το 10% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Οκτώβριο

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
ΕΛΣΤΑΤ: Κάτω από το 10% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Οκτώβριο


Κάτω από το 10% μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα τον Οκτώβριο εφέτος, καθώς ανήλθε σε 9,6% έναντι 11,8% τον Οκτώβριο 2022 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 10,3% τον Σεπτέμβριο 2023. * Οι άνεργοι ανήλθαν σε 453.783 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 98.636 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022 (17,9%) και κατά 28.316 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2023 (5,9%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 12,1% (από 16,1% τον Οκτώβριο πέρυσι) και στους άνδρες σε 7,6% (από 8,5%).


Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στην ομάδα 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 23,7% (από 28,2% τον Οκτώβριο 2022) και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 8,7% (από 11%).

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.257.939 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 145.353 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022 (3,5%) και κατά 55.348 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2023 (1,3%).

Ενώ, τα άτομα κάτω των 75 ετών που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό, ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία), ανήλθαν σε 3.080.603 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 75.123 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο 2022 (2,4%) και κατά 22.797 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2023 (0,7%).Read More »
ΕΛΣΤΑΤ: Κάτω από το 10% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Οκτώβριο ΕΛΣΤΑΤ: Κάτω από το 10% μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Οκτώβριο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Παρουσίαση βιβλίου για το Κλέφτικο Δημοτικό Τραγούδι

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Παρουσίαση βιβλίου για το Κλέφτικο Δημοτικό Τραγούδι


Η Ομοσπονδία Μουργκάνας και οι εκδόσεις «Δρόμων» οργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Γερογιάννη: «ΤΟ ΚΛΕΦΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ», με πρόλογο του ιστορικού Ιωάννη Δημητρούκα.

Για το βιβλίο ο συγγραφέας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση το έργο τούτο να αραχνιάζει στις βιβλιοθήκες κάποιας πόλεως ή κάποιου ερευνητή. Αλλά να ταξιδέψει στις καρδιές όλων εκείνων που αγαπούν το δημοτικό τραγούδι. Όλων εκείνων που το τραγουδούν και κυρίως όσων το χορεύουν και το κάνουν κτήμα τους. Είναι το τραγούδι η “γλώσσα της ψυχής” που την κάνει να πετάει και να παίρνει δρόμους αλλόκοτους. Πως θα ήταν η ελληνική γλώσσα χωρίς το δημοτικό τραγούδι; Πως η ελληνική ποίηση; Πως ο ελληνικός πολιτισμός;


Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Σοφία Σκλείδα– Συγγραφέας-Διδάκτωρ Συγκριτικής Παιδαγωγικής και o Συγγραφέας Γιάννης Γερογιάννης.


Read More »
Παρουσίαση βιβλίου για το Κλέφτικο Δημοτικό Τραγούδι Παρουσίαση βιβλίου για το Κλέφτικο Δημοτικό Τραγούδι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Σύλληψη φυγόποινου

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023

 Σύλληψη φυγόποινου


Συνελήφθη χθες (29-11-2023) το μεσημέρι από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων, με ποινή φυλάκισης (2) ετών και (1) μηνός, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Read More »
Σύλληψη φυγόποινου  Σύλληψη φυγόποινου Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Αφρικανική σκόνη και ανοιξιάτικες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Αφρικανική σκόνη και ανοιξιάτικες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο


Υψηλή για την εποχή, θα είναι η θερμοκρασία που θα επικρατήσει στη χώρα μας το επόμενο τριήμερο, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Ειδικότερα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει σε ανάρτησή του ότι η θερμοκρασία θα φράσει τους 22 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, αναφέρει ότι έρχεται αφρικανική σκόνη. Ολόκληρη η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«Βελτιωμένος ο καιρός σήμερα ενώ από αύριο ανεβαίνει αρκετά η θερμοκρασία για να προσεγγίσουμε τους 22° με 24° προς τα ανατολικά και νότια το Σαββατοκύριακο.

Δεν θα απουσιάζουν βέβαια οι συννεφιές και οι βροχές ιδιαίτερα την Κυριακή προς τα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο.

Προσθέστε σε αυτά την αφρικανική σκόνη και το νοτιά όπου το άθροισμα των παραπάνω μας δίνουν περισσότερο

Άνοιξη παρά προχωρημένο Φθινόπωρο ή και αρχές Χειμώνα.

Κι ας δείχνει το ημερολόγιο πλέον αρχές Δεκέμβρη!»


Read More »
Αφρικανική σκόνη και ανοιξιάτικες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο Αφρικανική σκόνη και ανοιξιάτικες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Υδρογονάνθρακες: Εγκρίθηκε η πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Υδρογονάνθρακες: Εγκρίθηκε η πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα

Εγκρίθηκε η απόφαση περιβαλλοντικών όρων. Θα εκτελεστεί στη Δημοτική Ενότητα Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας Ιωαννίνων

Επί της ουσίας η εν λόγω απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έρχεται μετά από τη διενέργεια των τελευταίων γεωτρήσεων πριν από 25 χρόνια. Τότε στο Καλπάκι στα Ιωάννινα είχε ρίξει γεωτρύπανο η Enterprise Oil και στον Πατραϊκό η Triton. Χωρίς αποτέλεσμα και οι δύο.

Πηγές της Energean τη χαρακτηρίζουν ορόσημο στο εθνικό σχέδιο που ανακοίνωσε την Άνοιξη του 2022 ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για την έρευνα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας.

Μάλιστα η δημόσια διοίκηση κινήθηκε μέσα σε πέντε μήνες για την έκδοση της απόφασης από τότε που η Energean υπέβαλε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων στην περιοχή της γεώτρησης. Η εταιρεία θα προχωρήσει σε πρώτη φάση στην ενδελεχή μελέτη της ΑΕΠΟ και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στο σχεδιασμό του έργου της γεώτρησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απαιτηθεί παράταση της συγκεκριμένης φάσης της ερευνητικής γεώτρησης, η οποία λήγει τον Απρίλιο του 2024. Τότε εκπνέει η συγκεκριμένη προθεσμία. Ο εκτιμώμενος, ανεπίσημα, χρόνος της πρώτης γεώτρησης τοποθετείται χρονικά προς το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως η Energean έχει εκκινήσει ταυτόχρονα και διαδικασίες εύρεσης εταίρου για τη γεώτρηση. Το κόστος ανέρχεται στα 35 με 40 εκατ. ευρώ και ο επιμερισμός του, λένε παράγοντες της αγοράς, θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα. Οι στόχοι επιτυχίας της γεώτρησης είναι στο 15%, ποσοστό υψηλό για χερσαίες έρευνες.

Read More »
Υδρογονάνθρακες: Εγκρίθηκε η πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα Υδρογονάνθρακες: Εγκρίθηκε η πρώτη γεώτρηση στα Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Υποθαλάσσια Σήραγγα Ακτίου – Πρέβεζας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Υποθαλάσσια Σήραγγα Ακτίου – Πρέβεζας


Η Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας έχοντας υπόψη τις σχετικές διατάξεις ,
γνωστοποιεί

Άρθρο 1

1. Την προσωρινή ρύθμιση της κυκλοφορίας στην Υποθαλάσσια Σήραγγα Ακτίου - Πρέβεζας και επί της Ε.Ο. Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, λόγω εκτέλεσης εργασιών Δομικής Επιθεώρησης(μικρής διάρκειας και αποκλεισμό της μίας λωρίδας κυκλοφορίας, σύμφωνα με την μελέτη), εντός της υποθαλάσσιας Σήραγγας, με σκοπό την ασφαλή οδική κυκλοφορία των οχημάτων, ως εξής:

- Την τοποθέτηση πινακίδων αναγγελίας των έργων (Κ- 20) στα 400μ. προ του σημείου έναρξης των εργασιών και μείωση του ορίου ταχύτητας (Ρ-32), αρχικά στα 60 Χ/Ω και στη συνέχεια στα 40 Χ/Ω, με διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Πρέβεζα, την Δευτέρα(04/12/2023) και την Τρίτη(05/12/2023) και κατά τις ώρες 18.00 έως 23.00΄, αντίστοιχα και εκ περιτροπής διεξαγωγή της κυκλοφορίας, από το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Άκτιο.

- Την τοποθέτηση πινακίδων αναγγελίας των έργων (Κ- 20) στα 800μ., προ του σημείου έναρξης των εργασιών και μείωση του ορίου ταχύτητας (Ρ-32), αρχικά στα 60 Χ/Ω και στη συνέχεια στα 40 Χ/Ω, με διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Άκτιο, την Τετάρτη(06/12/2023), την Πέμπτη(07/12/2023) και την Παρασκευή(08/12/2023), και κατά τις ώρες 18.00 έως 23.00΄, αντίστοιχα, και εκ περιτροπής διεξαγωγή της κυκλοφορίας, από το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα.

2. Σε καμία περίπτωση δεν θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί της Ε.Ο. Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας.

3. Η ανάδοχος του έργου υποχρεούται, καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, να συντηρεί και επιτηρεί την οδική σήμανση, για την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων και να εφαρμόζει πλήρως τα οριζόμενα στην Μελέτη σήμανσης. Η εκ περιτροπής διεξαγωγή της κυκλοφορίας, θα ρυθμίζεται από τους ήδη υπάρχοντες φωτεινούς σηματοδότες.

Άρθρο 2

Η ισχύς της παρούσας, αρχίζει:
- Μετά την πραγματοποίηση επιτόπιας αυτοψίας, από αρμόδιο αξιωματικό του Τ.Τ. Πρέβεζας και αρμόδιο υπάλληλο της εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α..Ε., για την ορθή τοποθέτηση της προβλεπόμενης κυκλοφοριακής σήμανσης, όπως αυτή προκύπτει από την υποβληθείσα μελέτη, ως
και για την αναγκαιότητα λήψης τυχόν πρόσθετων μέτρων κυκλοφοριακής σήμανσης.

- Από τη δημοσίευσή της, σύμφωνα με το άρθρο 109 του Ν. 2696/99 περί ΚΟΚ και την ανάρτησή της στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το άρθρ. 4 Ν. 3861/2010.

Άρθρο 3

Το Τ.Τ. Πρέβεζας για το χρονικό διάστημα εκτέλεσης των αυτών εργασιών να επιτηρεί συνεχώς το ανωτέρω οδικό τμήμα, με σκοπό την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων και την εξασφάλιση ομαλών συνθηκών οδικής κυκλοφορίας οχημάτων.

Άρθρο 4

Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ. 10 του Ν. 2696/1999 όπως αντικ. με Ν3542/07 και Ν.3904/2010 «ΚΟΚ».

Η εφαρμογή (εκτέλεση) της παρούσας ανατίθεται στο Τ.Τ. Πρέβεζας.


Read More »
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Υποθαλάσσια Σήραγγα Ακτίου – Πρέβεζας Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Υποθαλάσσια Σήραγγα Ακτίου – Πρέβεζας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

H Έλενα Αντωνίου θα σφυρίξει Ισπανία – Ιταλία

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
H Έλενα Αντωνίου θα σφυρίξει Ισπανία – ΙταλίαΤο διοικητικό όργανο της UEFA όρισε την Έλενα Αντωνίου να διαιτητεύσει τον αγώνα Ισπανίας – Ιταλίας για το Nations League γυναικών, αύριο Παρασκευή στις 22:30.

Η Θεσπρωτή Έλενα Αντωνίου, στα 38 της χρόνια, είναι μια διαιτητής με πλούσια διεθνή εμπειρία και πρόσφατα αναβαθμίστηκε στην επίλεκτη κατηγορία διαιτητών της UEFA.

Η λίστα με τους διαιτητές του αγώνα:
Διαιτητής: Αντωνίου Έλενα (GRE)
Βοηθός διαιτητής: Κομισοπούλου Γεωργία (GRE)
Βοηθός διαιτητής: Τσικλητάρη Βασιλεία (GRE)
Τέταρτος διαιτητής: Τσιοφλίκη Ανδρομάχη (GRE)
Read More »
H Έλενα Αντωνίου θα σφυρίξει Ισπανία – Ιταλία H Έλενα Αντωνίου θα σφυρίξει Ισπανία – Ιταλία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Κανείς εφησυχασμός! Να σταματήσει τώρα η σφαγή στη Γάζα και να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Κανείς εφησυχασμός! Να σταματήσει τώρα η σφαγή στη Γάζα και να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή


Σε εκδήλωση – συζήτηση της ΚΟ Θεσπρωτίας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην Παλαιστίνη μίλησε την Τετάρτη ο Νεκτάριος Τριάντης μέλος της Κ.Ε. και γραμματέας της Ε.Π. Ηπείρου –Κέρκυρας –Λευκάδας του ΚΚΕ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Την εκδήλωση άνοιξε η Χρυσηίδα Γεωργίου γραμματέας της Τ.Ε. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ, ενώ υπήρξαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και ακολούθησε πλούσια συζήτηση.

Στην ομιλία του ο Νεκτάριος Τριάντης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου: «Η προσωρινή και εύθραυστη εκεχειρία δεν μπορεί να εφησυχάσει κανέναν και να σκεπάσει τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραηλινό κράτος. Το ΚΚΕ συνεχίζοντας τις πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό, εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων, που εμπνέει τη λαϊκή πάλη των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

Απαιτούμε να σταματήσει άπαξ διά παντός η σφαγή στη Γάζα και να τερματιστεί η κατοχή! Δεν το χωρά το μυαλό, δεν αντέχεται η εικόνα των βρεφών, των παιδιών που είναι τυλιγμένα στα σάβανα, των τραυματισμένων, των ασθενών που τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν, των γιατρών και των νοσηλευτών που με αυτοθυσία προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται, όπως είδαμε στο διαλυμένο νοσοκομείο "Αλ Σίφα" και σε άλλα νοσοκομεία που έχουν μετατραπεί σε νεκροταφεία.

Τώρα, μπορεί να κατανοηθεί και από τον πιο δύσπιστο πως το κράτος του Ισραήλ χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτώβρη και προχωρά στη δολοφονία του παλαιστινιακού λαού, για να εξαλείψει την αντίστασή του, να ακυρώσει κάθε περίπτωση ίδρυσης βιώσιμου, ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και να επιβληθεί μόνιμη, στυγνή κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας, να εκτοπιστούν οι Παλαιστίνιοι από τη γη τους, για να κινηθεί το κράτος - δολοφόνος απρόσκοπτα για να υλοποιήσει τα αιματοβαμμένα του σχέδια.

Δηλαδή, να αρπάξει τις ενεργειακές πηγές, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, να τα ενώσει με τα δικά του κοιτάσματα, Λεβιάθαν και Ταμάρ, ακόμα και με αυτά των ακτών του Λιβάνου, που εκμεταλλεύονται ισραηλινά, ευρωπαϊκά και αμερικανικά μονοπώλια, να εκμεταλλευτεί τα λιμάνια ως σταθμούς διαμετακόμισης εμπορευμάτων και ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο, ένα φιλέτο για το τουριστικό κεφάλαιο.

Αυτή είναι η επιδίωξη της αντιδραστικής κυβέρνησης Νετανιάχου, η οποία σχηματίστηκε με επιλεγμένα ακροδεξιά στοιχεία που μιλούν ακόμα και για πυρηνική ισοπέδωση της Γάζας. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από την παλαιστινιακή αντίσταση, τη διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών και την πορεία των αντιθέσεων ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, ακόμα και τις αντιθέσεις μέσα στις ΗΠΑ, που δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην Ασία - Ειρηνικό στον ανταγωνισμό με την Κίνα.

Η πίεση που ασκείται δυναμώνει. Η φωνή των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στην Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα ενώνεται με τη φωνή των κομμουνιστών, των αγωνιστών στο ίδιο το Ισραήλ, των εκατομμυρίων των διαδηλωτών σε όλη την υδρόγειο, που ξεπερνούν τις απαγορεύσεις και την καταστολή των αστικών κυβερνήσεων και απαιτούν "Λευτεριά στην Παλαιστίνη"!

Το ΚΚΕ επιμένει για:

· Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.

· Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα της 4ης Ιουνίου του 1967.

· Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

· Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων και άλλων πολιτικών κρατούμενων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ στηρίζουν το κατοχικό κράτος του Ισραήλ και τα ΝΑΤΟικά σχέδια για λογαριασμό της αστικής τάξης

Συνεχίζουμε μαχητικά! Οι κομμουνιστές μαζί με τον λαό από τη μια πλευρά, τη σωστή πλευρά της Ιστορίας, και από την άλλη το κράτος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα ακροδεξιά - φασιστικά εκτρώματα που στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο.

Ο,τι και να ισχυριστούν ο Μητσοτάκης, ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλό τους. Η στάση τους στο πλευρό του "θύτη" είναι σε κάθετη αντίθεση με τη θέληση και την επιλογή του λαού μας, που είναι στο πλευρό του "θύματος", του παλαιστινιακού λαού.

Ο βασικός λόγος που καθορίζει την πολιτική τους επιλογή υπέρ του κράτους του Ισραήλ είναι τα συμφέροντα των ελληνικών μονοπωλίων, των μεγάλων ομίλων που παίρνουν μέρος στα ενεργειακά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από το σχήμα συνεργασίας Ισραήλ - Ελλάδα - Κύπρος με την εποπτεία των ΗΠΑ, για την τροφοδότηση της ΕΕ με το φυσικό αέριο αυτής της περιοχής στην πορεία της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία.

Όλοι τους "καίγονται" για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας και την υλοποίηση του ενεργειακού αγωγού "East Med", την ανάπτυξη με κριτήριο τα κέρδη των καπιταλιστών που τα αποκαλούν "εθνικό συμφέρον", σε κάθετη αντίθεση με τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου……………..

Τι λένε ακόμα τα αστικά κόμματα; Λένε πως οι στρατηγικές σχέσεις με το Ισραήλ προκύπτουν και από τον στόχο της αντιμετώπισης της Τουρκίας, σύμφωνα με το παράξενο σχήμα "ο εχθρός του εχθρού σου είναι φίλος σου". Αλλά είναι κατάντια και προσβολή στον λαό μας, να υποστηρίζει μια κυβέρνηση, ένα κόμμα πως η ισραηλινή αστική τάξη που κινείται με το κριτήριο των δικών της ταξικών επιλογών, θα μετατραπεί σε προστάτη της ασφάλειας του λαού μας, μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα στο οποίο αλλάζουν οι συμμαχικοί "άξονες" και "αντιάξονες" και πριν τα τωρινά γεγονότα είχε σημειωθεί επαναπροσέγγιση της τουρκικής και της ισραηλινής αστικής τάξης.

Τώρα περισσότερες λαϊκές δυνάμεις μπορούν να δούνε καλύτερα πως η φιλοκατοχική στάση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ εκφράζει τη γενικότερη πολιτική της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, τη διάθεση των αμερικάνικων βάσεων στη Σούδα, στη Λάρισα, στη Μαγνησία, στην Ελευσίνα, στο Ακτιο, στο πλευρό του κράτους του Ισραήλ και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, έχοντας μετατρέψει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο, βάζοντας σε κίνδυνο τον λαό μας, στο στόχαστρο αντιποίνων.

Συνεπώς, δεν υπάρχει κόκκος αλήθειας στον ισχυρισμό πως η Ελλάδα αποτελεί "πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας" που αναμασά διαρκώς ο πρωθυπουργός.»

Αναφερόμενος στην εσωτερική κατάσταση είπε: ¨

«Τα καπιταλιστικό κέρδος, τα δισ. του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης για τα μονοπώλια και η αποκαλούμενη "πράσινη μετάβαση" της ΕΕ επεκτείνουν την ενεργειακή φτώχεια και έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό, το αβάσταχτο κύμα ακρίβειας, στα τρόφιμα, στα ενοίκια, το ρεύμα και τα καύσιμα, σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης, εξαερώνοντας τους μισθούς και συντάξεις φτώχειας που έχουν δεχθεί συντριπτικό πλήγμα από όλες τις κυβερνήσεις.

Η τεράστια χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου και η φοροαπαλλαγή του, τα 6 και πάνω δισ. για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ κάθε χρόνο, έχουν οδηγήσει στη φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών και η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο που ξεσκίζει τους αυτοαπασχολούμενες επαγγελματίες και επιστήμονες, τους απειλεί με κλείσιμο προς όφελος των μεγάλων ομίλων.

Η υγεία του λαού συνθλίβεται στις συμπληγάδες της εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας αντιμετωπίζουν συνθήκες διάλυσης. Ισχυροποιείται η εμπορευματοποίηση και η επιχειρηματικότητα στην Παιδεία, υποβαθμίζεται η μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Το ενδεχόμενο νέας καπιταλιστικής κρίσης είναι ανοιχτό.

Στις συνθήκες αυτές είναι επιτακτικά αναγκαίος ο μαζικός και συνδυασμένος αγώνας, σε πολλά μέτωπα, για την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου και την ψήφιση της πρότασης νόμου και της τροπολογίας που καταθέτει το ΚΚΕ για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων. Ενάντια στην ακρίβεια με την κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

Άμεση κάλυψη των κενών στις δημόσιες μονάδες Υγείας, αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, να μην περάσουν οι σχεδιασμοί για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, να καταδικαστεί καθολικά ο ταξικός κρατικός προϋπολογισμός των "ματωμένων πλεονασμάτων". Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του κ.ά.

Οι κομμουνιστές, οι φίλοι του Κόμματος και οι συμπορευόμενοι, στην πρώτη γραμμή, στην Θεσπρωτία και σε όλη τη χώρα! Μαχητικά, στην καθημερινή διαπάλη, με εφόδιο την επιστημονικά επεξεργασμένη πολιτική του ΚΚΕ, που εκφράζει τις λαϊκές ανάγκες, δίνει προοπτική και διέξοδο στα αδιέξοδα του εκμεταλλευτικού συστήματος, αποτελεί βάση συσπείρωσης και κινητοποίησης λαϊκών δυνάμεων, με πυξίδα την εργατική εξουσία, τη νέα σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία.

Με οργανωμένη, πλατιά διαφωτιστική δουλειά και τη δράση στο εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να δυναμώσει το ρεύμα της αμφισβήτησης στην κυρίαρχη πολιτική, να κερδηθούν ακόμα περισσότερες δυνάμεις και να καταγραφεί αυτό μέσα στους αγώνες και στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιούνη. Να βγει πολύ δυνατό το ΚΚΕ, δυνατός ο λαός, στην πάλη ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, να προσπεράσουν οι εργαζόμενοι τα κάθε λογής αναχώματα που ετοιμάζουν τα μεγάλα συμφέροντα στα παρασκήνια».


Read More »
Κανείς εφησυχασμός! Να σταματήσει τώρα η σφαγή στη Γάζα και να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή Κανείς εφησυχασμός! Να σταματήσει τώρα η σφαγή στη Γάζα και να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Αναβάλλονται οι δυο συνεδριάσεις για την εξέταση των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες της Παραμυθιάς

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Αναβάλλονται οι δυο συνεδριάσεις για την εξέταση των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες της Παραμυθιάς

Σύμφωνα με ενημέρωση απο το Δήμο Σουλίου, λόγω αποχής του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, αναβάλλονται οι δυο συνεδριάσεις της 3ης ΕΠ.Ε.Α. Δήμου Σουλίου (9η και 10η συνεδρίαση), που είχαν προγραμματιστεί στις 07-12-23 και 08-12-23 και αφορούσαν την εξέταση των υποθέσεων αντιρρήσεων κατά του αναρτηθέντος Δασικού χάρτη που αναγράφονται στα σχετικά πινάκια (περιοχή Παραμυθιάς).

Δείτε την σχετική ενημέρωση της 3ης ΕΠ.Ε.Α. της Δ/νσης Δασών Θεσπρωτίας και τις σχετικές γνωστοποιήσεις της 9ης συνεδρίασης και 10ης συνεδρίασης με τα συνημμένα πινάκια των αναβληθέντων υποθέσεων.
Read More »
Αναβάλλονται οι δυο συνεδριάσεις για την εξέταση των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες της Παραμυθιάς Αναβάλλονται οι δυο συνεδριάσεις για την εξέταση των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες της Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Τέρμα η ταλαιπωρία στις εφορίες – Χωρίς ουρές στο Μητρώο για ΑΦΜ και Κλειδάριθμο

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Τέρμα η ταλαιπωρία στις εφορίες – Χωρίς ουρές στο Μητρώο για ΑΦΜ και Κλειδάριθμο


Αλλάζουν όλα όσον αφορά στην έκδοση ΑΦΜ και ακολούθως κλειδάριθμου, που είναι αναγκαίος για να πάρει κάποιος φορολογούμενος κωδικούς Taxis με την ΑΑΔΕ να ενεργοποιεί δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες.

Από την Παρασκευή η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες:

MuteΕφαρμογή ΑΦΜ και Κλειδάριθμος, για ταυτόχρονη απόδοση ΑΦΜ και Κλειδαρίθμου σε φυσικά πρόσωπα.
Εφαρμογή Κλειδάριθμος, για έκδοση Κλειδαρίθμου σε φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ήδη ΑΦΜ και θέλουν να εγγραφούν/επανεγγραφούν στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Με σκοπό την ομοιόμορφη τήρηση των στοιχείων μητρώου, την αποφυγή λαθών κατά την καταχώρηση των στοιχείων και τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών από οποιαδήποτε υπηρεσία της ΑΑΔΕ, οι αιτήσεις απόδοσης ΑΦΜ, με ταυτόχρονη έκδοση Κλειδαρίθμου, για φυσικά πρόσωπα, υποβάλλονται πλέον αποκλειστικά ψηφιακά, μέσω υποβολής του σχετικού αιτήματος στην εφαρμογή ΑΦΜ & Κλειδάριθμος της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr).

Έντυπες αιτήσεις που υποβάλλονται απευθείας στη ΔΟΥ ή αιτήσεις μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» δεν θα εξυπηρετούνται εφεξής.

Ποια είναι η στόχευση της ΑΑΔΕ;
Αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται η ήδη ψηφιακή διαδικασία εγγραφής στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (έκδοση Κλειδαρίθμου).
Αιτήματα μπορούν να υποβάλλονται πλέον ψηφιακά και μέσω εκπροσώπου, με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet. Στην περίπτωση αυτή, η ΑΑΔΕ ελέγχει μόνο την ύπαρξη νόμιμης σχέσης εκπροσώπησης ή εξουσιοδότησης και καταργείται εφεξής η ανάγκη επίσκεψης του εκπροσώπου στη ΔΟΥ ή ραντεβού στο myAADElive για την ταυτοποίησή του. Εξαλείφεται έτσι ένας μη απαιτούμενος λόγος επίσκεψης πολιτών στις ΔΟΥ.
Όταν εκδίδεται ΑΦΜ κατόπιν αίτησης, εκδίδεται ταυτόχρονα και Κλειδάριθμος. Αντιθέτως, δεν απαιτείται η έκδοση Κλειδαρίθμου στους ΑΦΜ που η ΑΑΔΕ έχει αποδώσει σε ανήλικα τέκνα με δικές της ενέργειες (δηλ. χωρίς αίτηση των γονέων τους).
Για την απόδοση Κλειδαρίθμου φυσικού προσώπου γίνεται πρώτα αυτοματοποιημένος έλεγχος ταυτοποίησης κινητού τηλεφώνου και μόνον εφόσον αυτή δεν καταστεί εφικτή, προβλέπεται ταυτοποίηση μέσω της υπηρεσίας myAADElive ή επίσκεψης στη ΔΟΥ.

I. ΑΦΜ & Κλειδάριθμος:
Από την 1/12/2023, τα αιτήματα όλων των φυσικών προσώπων για απόδοση ΑΦΜ Κλειδαρίθμου κι και έκδοση κωδικών TAXISnet υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή «ΑΦΜ & Κλειδάριθμος».
Ο χρήστης μπορεί να υποβάλλει αίτημα για τον εαυτό του ή για λογαριασμό άλλου προσώπου, ενεργώντας ως νόμιμος εκπρόσωπος ή εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο.
Για τους φορολογουμένους οι οποίοι αιτούνται και λαμβάνουν για πρώτη φορά ΑΦΜ δημιουργείται ταυτόχρονα και λογαριασμός TAXISnet με την έκδοση κωδικών και Κλειδαρίθμου, χωρίς επιπρόσθετη δική τους ενέργεια πέρα από την ανάγκη ενεργοποίησης του λογαριασμού.

Τα βήματα για την απόκτηση ΑΦΜ και Κλειδαρίθμου είναι τα εξής:

A. Αίτηση από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο:
Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει την αίτησή του στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) / ΑΦΜ & Κλειδάριθμος / ΑΦΜ & Κλειδάριθμος
Επιλέγει τον τρόπο ταυτοποίησής του, είτε μέσω βιντεοκλήσης στην υπηρεσία myAADElive, είτε με φυσική παρουσία κατόπιν ραντεβού στη ΔΟΥ.
Ο ΑΦΜ και ο Κλειδάριθμος αποστέλλονται με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο ενδιαφερόμενος.

Β. Αίτηση από νόμιμο εκπρόσωπο (π.χ. γονέα τέκνου) ή φορολογικό εκπρόσωπο ή εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο:​Ο εκπρόσωπος υποβάλλει την αίτηση του στην ψηφιακή πύλη myAADE / ΑΦΜ & Κλειδάριθμος / ΑΦΜ & Κλειδάριθμος
Εάν πρόκειται για νόμιμη εκπροσώπηση, υποβάλλει τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη σχέση, όπως του υποδεικνύονται από την εφαρμογή. Εάν πρόκειται για εξουσιοδοτημένη εκπροσώπηση, επισυνάπτει ειδική εξουσιοδότηση ότι ενεργεί ως εκπρόσωπος. Σχετικό υπόδειγμα είναι αναρτημένο εντός της εφαρμογής
Δεν απαιτείται ταυτοποίηση του εκπροσώπου, δεδομένου ότι αυτός έχει υποβάλει την αίτηση με χρήση των κωδικών του TAXISnet.
Κατόπιν επιβεβαίωσης των στοιχείων της αίτησης και της εξουσιοδότησης (εφόσον πρόκειται για εξουσιοδοτημένη εκπροσώπηση) από υπάλληλο της ΑΑΔΕ, χορηγείται ΑΦΜ και Κλειδάριθμος και τα δεδομένα (ΑΦΜ, κωδικοί πρόσβασης και Κλειδάριθμος) αποστέλλονται ως εξής:
στον ενδιαφερόμενο, εφόσον έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δηλώθηκε στην αίτηση, σε κρυπτογραφημένο αρχείο.
στον νόμιμο εκπρόσωπο ή φορολογικό εκπρόσωπο, σε κάθε περίπτωση, ή στον εξουσιοδοτημένο τρίτο, εφόσον δίδεται η σχετική συγκατάθεση προς αυτόν να παραλάβει, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει στην εφαρμογή «Στοιχεία Επικοινωνίας» του myAADE, σε κρυπτογραφημένο αρχείο.

ΙΙ. Κλειδάριθμος:
Από την 1/12/2023, τα φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ήδη ΑΦΜ και επιθυμούν να εγγραφούν στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, υποβάλλουν αίτηση για Κλειδάριθμο αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή Κλειδάριθμος.
Ο χρήστης μπορεί να υποβάλλει αίτημα για τον εαυτό του (εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο) ή για λογαριασμό άλλου φυσικού ή μη φυσικού προσώπου, ενεργώντας ως νόμιμος εκπρόσωπος ή εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο.

Τα βήματα για την απόκτηση Κλειδαρίθμου είναι τα εξής:

A. Αίτηση από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο (αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο):Ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει την αίτησή του στην ψηφιακή πύλη myAADE /ΑΦΜ & Κλειδάριθμος / Κλειδάριθμος
Με την υποβολή της αίτησης γίνεται αυτοματοποιημένος έλεγχος ταυτοποίησης του αριθμού κινητού τηλεφώνου του, μέσω διαλειτουργικότητας με τα πιστωτικά ιδρύματα που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα ή/και με τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
Εάν επιτευχθεί αυτοματοποιημένη ταυτοποίηση, τα δεδομένα του λογαριασμού (κωδικοί πρόσβασης και Κλειδάριθμος) αποστέλλονται αυτοματοποιημένα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει και επιβεβαιώσει ο φορολογούμενος στην αίτηση, με τον Κλειδάριθμο ειδικά να αποστέλλεται τμηματικά: το πρώτο τμήμα στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και το δεύτερο τμήμα με SMS στον ταυτοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου.
Εάν δεν επιτευχθεί αυτοματοποιημένη ταυτοποίηση ή δεν πληρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, ο ενδιαφερόμενος οδηγείται σε επιλογή ταυτοποίησης είτε μέσω βιντεοκλήσης στο myAADElive, είτε με φυσική παρουσία στη ΔΟΥ. Στην περίπτωση αυτή, τα δεδομένα του λογαριασμού (κωδικοί πρόσβασης και Κλειδάριθμος) αποστέλλονται μετά την ταυτοποίηση με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο ενδιαφερόμενος.

Β. Αίτηση από νόμιμο εκπρόσωπο (π.χ. γονέα τέκνου) φυσικού ή μη φυσικού προσώπου ή φορολογικό εκπρόσωπο ή εξουσιοδοτημένο τρίτο πρόσωπο:Ο εκπρόσωπος υποβάλλει την αίτηση του στην ψηφιακή πύλη myAADE/ ΑΦΜ & Κλειδάριθμος/Κλειδάριθμος από την κατάλληλη επιλογή για φυσικό ή μη φυσικό πρόσωπο.
Εάν υπάρχει νόμιμη σχέση, ήδη καταγεγραμμένη στο Φορολογικό Μητρώο, η διαδικασία ολοκληρώνεται πλήρως αυτοματοποιημένα, χωρίς παρέμβαση υπαλλήλου. Εάν υπάρχει σχέση εξουσιοδότησης, ο εκπρόσωπος επισυνάπτει την ειδική εξουσιοδότηση, υπόδειγμα της οποίας είναι αναρτημένο εντός της εφαρμογής.
Δεν απαιτείται ταυτοποίηση του εκπροσώπου, δεδομένου ότι αυτός έχει υποβάλει την αίτηση με χρήση των κωδικών του TAXISnet.
Εάν πρόκειται για νόμιμη εκπροσώπηση, η διαδικασία ολοκληρώνεται αυτόματα. Εάν πρόκειται για εξουσιοδοτημένη εκπροσώπηση, κατόπιν επιβεβαίωσης της εξουσιοδότησης από υπάλληλο της ΑΑΔΕ, τα δεδομένα (ΑΦΜ, κωδικοί πρόσβασης και Κλειδάριθμος) αποστέλλονται ως εξής:
στον φορολογούμενο, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δηλώθηκε στην αίτηση.
στον νόμιμο εκπρόσωπο φυσικού ή μη φυσικού προσώπου ή φορολογικό εκπρόσωπο, σε κάθε περίπτωση, ή σε εξουσιοδοτημένο (από το φυσικό πρόσωπο ή από τον νόμιμο εκπρόσωπο φυσικού ή μη φυσικού προσώπου) τρίτο πρόσωπο, εφόσον δίδεται η σχετική συγκατάθεση προς αυτόν να παραλάβει, στη θυρίδα του εκπροσώπου στην εφαρμογή «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE.
Read More »
Τέρμα η ταλαιπωρία στις εφορίες – Χωρίς ουρές στο Μητρώο για ΑΦΜ και Κλειδάριθμο Τέρμα η ταλαιπωρία στις εφορίες – Χωρίς ουρές στο Μητρώο για ΑΦΜ και Κλειδάριθμο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Μέχρι τις 8/12 συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Μέχρι τις 8/12 συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι

Μετά από απόφαση του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

Έως τις 8 Δεκεμβρίου θα συνεχίσουν οι δικηγόροι την αποχή, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Η αποχή γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σε ανακοίνωσή του ΔΣΑ αναφέρεται ότι «ειδικά ως προς τα κακουργήματα για τις δίκες που έχουν προσδιορισθεί να γίνουν από τις 4.12 έως και 8.12.2023, άδειες θα χορηγούνται στην περίπτωση που έχουν συμπληρωθεί τα 17 έτη στον α΄ βαθμό και τα 18 έτη στο β’ βαθμό από τον φερόμενο χρόνο τέλεσης».

Επίσης, διευκρινίζεται ότι δεν θα λειτουργεί η πλατφόρμα του κτηματολογίου και των αλλοδαπών.

Read More »
Μέχρι τις 8/12 συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι Μέχρι τις 8/12 συνεχίζουν την αποχή οι δικηγόροι Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Επίσκεψη στο Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς πραγματοποίησε ο νέος Μητροπολίτης κ. Σεραπίωνας

Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023
Επίσκεψη στο Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς πραγματοποίησε ο νέος Μητροπολίτης κ. Σεραπίωνας 


Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς, πραγματοποίησε ο νέος Μητροπολίτης κ. Σεραπίωνας με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Σεβασμιότατος σε ένδειξη αναγνώρισης του επαγγελματισμού της τοπικής αστυνομίας στα μέτρα τάξης κατα την ενθρόνιση του, πρόσφερε στο προσωπικό του Α.Τ. ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα.

Το προσωπικό του Α.Τ. Παραμυθιάς ανταπόδωσαν το δώρο προσφέροντας στον Σεβασμιότατο μία πένα.
Read More »
Επίσκεψη στο Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς πραγματοποίησε ο νέος Μητροπολίτης κ. Σεραπίωνας Επίσκεψη στο Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς πραγματοποίησε ο νέος Μητροπολίτης κ. Σεραπίωνας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Νοεμβρίου 30, 2023 Rating: 5

Σελίδες