Σχεδόν 100 σήμερα τα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 789 στην Ήπειρο

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022
Σχεδόν 100 σήμερα τα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 789 στην Ήπειρο Αναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 110
ΠΕ Θεσπρωτίας 96
ΠΕ Ιωαννίνων 451
ΠΕ Πρέβεζας 132

Read More »
Σχεδόν 100 σήμερα τα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 789 στην Ήπειρο Σχεδόν 100 σήμερα τα κρούσματα στη Θεσπρωτία - 789 στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022 Rating: 5

Συνελήφθη μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022
Συνελήφθη μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα


Συνελήφθη χθες (06-02-2022) το απόγευμα στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας σε συνεργασία με το Τμήμα Τροχαίας Άρτας ημεδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος, ενώ επιπλέον στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.
Read More »
Συνελήφθη μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα Συνελήφθη μεθυσμένος και χωρίς δίπλωμα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022 Rating: 5

ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - Του Παν. Νταή

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022
ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - Του Παν. Νταή


ΣΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΟΙ ΑΡΧΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Η είδηση της έγκρισης του Περιφερειακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Ηπείρου για τη περίοδο 2021 – 2025, προϋπολογισμού 119.000 ευρώ, μόνο αισιοδοξία δε δημιουργεί για τις προοπτικές της περιφέρειας. Πράγματι, το ποσό που διατίθεται είναι ελάχιστο τόσο για να καλύψει τις υπάρχουσες ανάγκες για μια ολόκληρη πενταετία, όσο και για να τονώσει την ανάπτυξη, στη δεύτερη πιο φτωχή περιφέρεια της Ελλάδας (αντιστοιχεί περίπου, μόνο στο 0,19% του Εθνικού Προγράμματος). Αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι απογοητευτικά, καθώς αναλώνονται σε τετριμμένες αναφορές αντί να εξειδικεύεται ο τρόπος με τον οποίο για παράδειγμα οι πόλεις της Ηπείρου θα λειτουργούν φιλικά προς το περιβάλλον και τους πολίτες ή πως θα αναπτυχθεί ο τουρισμός και ειδικά ο εναλλακτικός και τέλος πως θα προστατευθεί, αναδειχθεί, προβληθεί και αξιοποιηθεί η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά.

Ειδικότερα, για τη Θεσπρωτία και την Ηγουμενίτσα, το πρόγραμμα επιφυλάσσει μια ψυχρολουσία. Καταγράφονται ονομαστικά μόνο τέσσερα έργα, ορισμένα εκ των οποίων ήδη υλοποιούνται (αναβάθμιση εξοπλισμού αντλιοστασίων Ηγουμενίτσας, σύνδεση λιμανιού Ηγουμενίτσας με Εγνατία Οδό, επέκταση δικτύου πεζών και ποδηλάτων στο βόρειο παραλιακό μέτωπο Ηγουμενίτσας, αναστήλωση οικίας Μπούση στο Σούλι) και δύο μελέτες που αφορούν αντικατάσταση εξωτερικών και εσωτερικών δικτύων ύδρευσης στην Ηγουμενίτσα. Προφανώς τα έργα αυτά είναι σημαντικά και πρέπει να υλοποιηθούν και μάλιστα όσο το δυνατό πιο γρήγορα.

Αναρωτιόμαστε όμως πως αποφασίστηκε να ενταχθούν στο πρόγραμμα μόνον αυτά τα έργα και να παραλειφθούν άλλες σημαντικές παρεμβάσεις που θα σηματοδοτούσαν την πραγματική αναπτυξιακή τροχιά της περιοχής. Πραγματοποιήθηκε κάποιου είδους διαβούλευση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων; Διεξήχθη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και αν ναι τι υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Θεσπρωτίας; Διοργανώθηκαν συσκέψεις και συναντήσεις; Αντηλλάγησαν έγγραφα;

Και κάτι ακόμα: Επειδή ο προϋπολογισμός του προγράμματος δεν καλύπτεται από τα έργα που αναφέρονται ρητά. Υπάρχουν κριτήρια για την κατανομή των πόρων και την ένταξη έργων; Ή θα αφεθεί πάλι η ένταξη έργων στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της Περιφερειακής Αρχής, για να ικανοποιήσει αποκλειστικά τις δικές της ανάγκες, προτεραιότητες και συμφέροντα;

Φυσικά οι ερωτήσεις είναι ρητορικές. Στην παραδοσιακή έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας, ήρθε να προστεθεί και η πρόσφατη αντιπαλότητα Περιφέρειας – ΟΤΑ λόγω της διαφωνίας τους για τον σχεδιασμό της διαχείρισης των αποβλήτων και έτσι τα δύο αυτά συστήματα που πρέπει να συνεργάζονται αποτελεσματικά, στην περιοχή μας ούτε επικοινωνούν καν.

Η ίδια εικόνα εμφανίζεται και στο περιφερειακό πρόγραμμα Ηπείρου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Ένα κείμενο αντιγραφή των γενικόλογων προτύπων που διοχετεύει σε όλες τις Περιφέρειες του Υπουργείο Ανάπτυξης, χωρίς καμία ουσιαστική εξειδίκευση στα υπαρκτά αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής.

Χωρίς καμιά αναφορά στην αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού. Χωρίς καμία νύξη πρωτοβουλιών για το πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας του πρωτογενούς τομέα, που είναι από τους άξονες ανάπτυξης της περιοχής. Χωρίς προτάσεις δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη του τριτογενή τομέα και της εξωστρέφειας, που αποτελούν ισχυρά πλεονεκτήματα. Χωρίς ειδικές δράσεις για τη αντιμετώπιση της φτώχειας που απειλεί το 1/ 3 του πληθυσμού. Χωρίς μεγάλα έργα στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης, πρόνοιας. Χωρίς στοχευμένες ενέργειες κατάρτισης εργαζομένων. Χωρίς παρεμβάσεις για την υποστήριξη της ανάπτυξης της «γαλάζιας οικονομίας» (ιχθυοκαλλιέργεια, λιμενικές εγκαταστάσεις, κρουαζιέρα, θαλάσσιος τουρισμός). Χωρίς σχέδιο και συγκεκριμένα μέτρα για την υποβοήθηση των φορέων στην αποτελεσματική εκτέλεση των έργων.

Αλλά και τα ποσοτικά στοιχεία του προγράμματος είναι αρνητικά: τα 426 εκ. ευρώ του προϋπολογισμού του περιφερειακού προγράμματος, αντιστοιχούν μόνο στο 1,62% των πόρων που λαμβάνει η χώρα από την Ε.Ε. Περαιτέρω, η χρηματοδότηση και από άλλα τομεακά προγράμματα είναι χαμηλή και συνήθως κατευθύνεται σε δράσεις άσχετες με τις πραγματικές ανάγκες της Ηπείρου. Για παράδειγμα η χρηματοδότηση από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης μόλις που αγγίζει το 3% των εθνικών δαπανών, για μια περιοχή με υψηλή παραγωγής προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων ποιότητας.

Είναι πλέον φανερό ότι αν τα επόμενα χρόνια δεν αλλάξουν πολιτικές και νοοτροπίες, σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο η Ήπειρος και η Θεσπρωτία κινδυνεύουν να χάσουν πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης, οι οποίες δυστυχώς δεν πρόκειται να παρουσιαστούν ξανά. Μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, οι φορείς της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να αφήσουν πίσω τις διαφορές και διαφωνίες και να συνεργαστούν ώστε: α) να εκμεταλλευτούν και την παραμικρή δυνατότητα που εμφανίζεται σε όλα τα ευρωπαϊκά, εθνικά και περιφερειακά προγράμματα, χωρίς κανένα εφησυχασμό, β) να διεκδικήσουν αύξηση των πόρων στις αναθεωρήσεις των προγραμμάτων που θα λάβουν χώρα από το 2024 και μετά και τέλος, γ) πρέπει να ανασκουμπωθούν και να δράσουν αποτελεσματικά και άμεσα, προκειμένου να αρχίσουν να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έστω και τους λίγους αυτούς πόρους.

Παναγιώτης Β. Νταής

Δημοτικός Σύμβουλος Ηγουμενίτσας
Read More »
ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - Του Παν. Νταή ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ - Του Παν. Νταή Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022 Rating: 5

Πολύ υψηλός αριθμός θετικών rapid tests στην Ηγουμενίτσα - Ένα στα πέντε δείγματα θετικά

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022
Πολύ υψηλός αριθμός θετικών rapid tests στην Ηγουμενίτσα - Ένα στα πέντε δείγματα θετικά


Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκαν 39 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 33 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 16.263 rapid test και ανευρέθηκαν 2.182 θετικά (13.42%). Από τις 2.182 περιπτώσεις, οι 1.059 αφορούν άνδρες και οι 1.123 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 28.59 έτη.

ΓΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ-ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
48 rapidtest με 6 θετικά (12.5%) αφορούν σε 3 άνδρες και 3 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 45 έτη

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ -ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
571 rapidtest με 112 θετικά (19.61%) αφορούν σε 57 άνδρες και 55 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 21 έτη
Read More »
Πολύ υψηλός αριθμός θετικών rapid tests στην Ηγουμενίτσα - Ένα στα πέντε δείγματα θετικά Πολύ υψηλός αριθμός θετικών rapid tests στην Ηγουμενίτσα - Ένα στα πέντε δείγματα θετικά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022 Rating: 5

Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος σε Ηγουμενίτσα και Παραμυθιά

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022
Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος σε Ηγουμενίτσα και ΠαραμυθιάΗ Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με τους Δήμους Σουλίου, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας και Πάργας συνεχίζει το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, δίνοντας τη δυνατότητα να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες με σκοπό να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.

Σε σχετική ανακοίνωση η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει:
Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 7.500.
Παρόλη την υψηλή συχνότητά της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητά της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.
Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φτάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η μονάδα μαστογράφου της Ε. Α. Ε. συνεχίζει το «πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού», με χορηγό Εταιρεία την “ESTEE LAUDER” και σε συνεργασία με το Παράρτημα Καναλλακίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας το οποίο για φέτος συνεργάζεται με τους παρακάτω Δήμους.

Τηλέφωνα για ραντεβού:
-Δήμος Ηγουμενίτσας: 2665028140 (13/03 – 14/03)
-Δήμος Σουλίου: 2666360138 (15/03)
-Δήμος Πρέβεζας: 2682360680 (9/03 – 10/03)
-Δήμος Πάργας: 2684360300 (11/03 – 12/03)

Προϋποθέσεις για το μαστογραφικό έλεγχο:
• Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
• Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
• Να μην έχουν ιστορικό του καρκίνου του μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
• Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά).

Προσπάθειά μας είναι να επιτύχουμε να εξεταστούν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες και έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.
Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν.

Για περαιτέρω πληροφορίες: Θωμάς Κασκάνης, Πρόεδρος τηλ.: 6932287631.
Read More »
Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος σε Ηγουμενίτσα και Παραμυθιά Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος σε Ηγουμενίτσα και Παραμυθιά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022 Rating: 5

Σήμερα και αύριο η διανομή τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου Σουλίου

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022
Σήμερα και αύριο η διανομή τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου Σουλίου


To πρόγραμμα διανομής τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Σουλίου, για το μήνα Φεβρουάριο

Ημέρες και ώρες διανομής:
Δευτέρα 07/02 από 10:00 π.μ. έως 14:00 και
Τρίτη 08/02/ από 10:00 π.μ. έως 14:00.

Το πακέτο περιέχει :
Χοιρινό ( 1- 1,5 κιλό ),
Ψωμί φρέσκο ( 1 κιλό ),
Αλεύρι (1 κιλό ),
Spaghetti ( κιλό ),
Σάλτσα ντομάτας ( 500γρ.),
Γάλα συμπυκνωμένο ( 1 κουτί ),
Αλάτι ,
Βιτάμ,
Μαρμελάδα ,
Παριζάκι ,
Λουκάνικα ,
Κρέμα (επιδόρπιο), και
Χαρτί υγείας.

Επιπλέον προϊόντα για τις οικογένειες με παιδιά :
Γάλα συμπυκνωμένο,
Σάλτσα ντομάτας,
Βιτάμ,
Χυμούς ( 18 τεμάχια ,
Μαρμελάδα ,
Παριζάκι ,
Λουκάνικα ,
Κρέμα επιδόρπιο ( δυο τεμάχια για κάθε παιδί ),
Κέτσαπ,
Μαγιονέζα,
Ψωμί του τοστ και
Χαρτί υγείας.

Με εκτίμηση,
Έρρικα Ντούμα
Σπύρος Καραγιάννης
Read More »
Σήμερα και αύριο η διανομή τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου Σουλίου Σήμερα και αύριο η διανομή τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείου Σουλίου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022 Rating: 5

Οι ιχθυοκαλλιεργητές δίπλα στην Κιβωτό Πωγωνιανής και Κόνιτσας

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022
Οι ιχθυοκαλλιεργητές δίπλα στην Κιβωτό Πωγωνιανής και Κόνιτσας


ΕΛΟΠΥ, ΜΕΒΓΑΛ, Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ και KROP ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν τις δομές της «Κιβωτός του Κόσμου» στην Πωγωνιανή και στην Κόνιτσα

- Με πρωτοβουλία της ΕΛΟΠΥ τοποθετήθηκε αθλητικός εξοπλισμός μπάσκετ και βόλεϊ για τα παιδιά
- Οι συμμετέχουσες εταιρείες προσέφεραν μπάλες, τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά

Η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) βρίσκεται πάντα δίπλα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στηρίζει φορείς και οργανισμούς στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται οι εταιρείες-Μέλη της. Στο πλαίσιο αυτό, ανταποκρινόμενη στην επιθυμία των 45 παιδιών που φιλοξενούνται στις δύο δομές της «Κιβωτός του Κόσμου» στον Νομό Ιωαννίνων, η ΕΛΟΠΥ προχώρησε την Πέμπτη 03 Φεβρουαρίου σε τοποθέτηση μπασκετών στην Πωγωνιανή και εξοπλισμού βόλεϊ στην Κόνιτσα.


Επιπλέον, η ΕΛΟΠΥ ενημέρωσε για τη δράση και εξασφάλισε τη συμμετοχή κορυφαίων εταιρειών από τον χώρο της αγροδιατροφής που προσέφεραν με τη σειρά τους δώρα και τρόφιμα για τα παιδιά των δύο δομών. Συγκεκριμένα, η ΜΕΒΓΑΛ δώρισε μπάλες και γαλακτοκομικά προϊόντα, η Δ. Νομικός προϊόντα συσκευασμένης τομάτας και η ΚROP φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Η ΕΛΟΠΥ θα προσφέρει στο εξής φρέσκα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας για τα γεύματα των παιδιών, εντάσσοντας στη διατροφή τους ένα προϊόν με μεγάλη διατροφική αξία και πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
Στις δύο εκδηλώσεις που έγιναν για την παράδοση του εξοπλισμού παρευρέθηκαν ο κ. Ιωάννης Χεκίμογλου, Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, ο κ. Στέφανος Ντήμας, Μέλος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, η κα Ισμήνη Μπογδάνου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της ΕΛΟΠΥ και ο κ. Δημήτρης Θεοδωρίδης, Επιθεωρητής Πωλήσεων της MΕΒΓΑΛ.
Μία κίνηση αλληλεγγύης, με πρωτοβουλία της ΕΛΟΠΥ, που στόχο έχει να κάνει την καθημερινότητα των παιδιών καλύτερη, γεμάτη παιχνίδι και ανέμελες στιγμές.
Read More »
Οι ιχθυοκαλλιεργητές δίπλα στην Κιβωτό Πωγωνιανής και Κόνιτσας Οι ιχθυοκαλλιεργητές δίπλα στην Κιβωτό Πωγωνιανής και Κόνιτσας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022 Rating: 5

Βεβαίωση γνησίου υπογραφής, ηλεκτρονικά απλά και γρήγορα

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022
Βεβαίωση γνησίου υπογραφής, ηλεκτρονικά απλά και γρήγοραΔιαθέσιμη είναι μέσω gov.gr η βεβαίωση της ψηφιακής υπογραφή κάθε είδους έγγραφο ή συμφωνητικό.
Η λειτουργία των δύο υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα απλή.
Αρχικά, για την ταυτοποίησή του ο πολίτης ακολουθεί τα ίδια βήματα με εκείνα που απαιτούνται για τη συμπλήρωση Εξουσιοδότησης ή Υπεύθυνης Δήλωσης, δηλαδή αυθεντικοποιείται:
-Είτε μέσω των κωδικών Taxisnet, εφόσον ο πολίτης έχει επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού τηλεφώνου,
-Είτε με τους κωδικούς web banking (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, Τράπεζα Χανίων ή Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων).

Στη συνέχεια, ο πολίτης αναρτά σε μορφή pdf το έγγραφο στο οποίο θέλει να βεβαιώσει την υπογραφή του. Η διαδικασία ολοκληρώνεται μόλις συμπληρώσει τον κωδικό μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει. Αμέσως μετά, το έγγραφο καταχωρείται στη θυρίδα του στο my.gov.gr και είναι διαθέσιμο για αποθήκευση, εκτύπωση ή αποστολή σε φορέα του Δημοσίου.
Στις περιπτώσεις που το έγγραφο υπογράφεται από περισσότερα πρόσωπα, ο πρώτος χρήστης καταχωρεί τον ΑΦΜ και το ονοματεπώνυμο των συνυπογραφόντων, οι οποίοι αποκτούν τη δυνατότητα να υπογράψουν το έγγραφο ακολουθώντας τα ίδια βήματα.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και από τον τελευταίο συνυπογράφοντα, τότε το έγγραφο εμφανίζεται ψηφιακά βεβαιωμένο στις θυρίδες τους στο my.gov.gr.
Η ψηφιακή βεβαίωση του γνησίου υπογραφής/ών τίθεται στο τέλος κάθε εγγράφου που δημιουργείται από τις δύο νέες υπηρεσίες. Επιπλέον, στο τέλος κάθε σελίδας αναγράφονται ο μοναδικός κωδικός και ο κωδικός QR του εγγράφου, ώστε να ελέγχεται εύκολα ως προς την εγκυρότητά του. Η επαλήθευση γίνεται μέσω του docs.gov.gr/validate. Ενισχύεται με αυτό τον τρόπο η ασφάλεια των συναλλαγών και η αξιοπιστία των εγγράφων που διακινούνται τόσο μεταξύ πολιτών, όσο και μεταξύ πολιτών και Δημοσίου.
Η υπηρεσία του ιδιωτικού συμφωνητικού ξεκινά υποστηρίζοντας μέχρι δύο συνυπογράφοντες. Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, πρόκειται να προστεθεί και η δυνατότητα για παραπάνω πρόσωπα, καθώς και η δυνατότητα το κείμενο της ψηφιακής βεβαίωσης να εμφανίζεται και στα αγγλικά.Read More »
Βεβαίωση γνησίου υπογραφής, ηλεκτρονικά απλά και γρήγορα Βεβαίωση γνησίου υπογραφής, ηλεκτρονικά απλά και γρήγορα Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022 Rating: 5

Επιστολή της επιτροπής αγώνα υγειονομικών σε αναστολή Θεσπρωτίας προς τον διοικητή του νοσοκομείου

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022
Επιστολή της επιτροπής αγώνα υγειονομικών σε αναστολή Θεσπρωτίας προς τον διοικητή του νοσοκομείουΚύριε ΤΣΟΥΡΑ ΧΡΗΣΤΟ Διοικητή του ΓΝ Φιλιατών
Με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΠΟΕΔΗΝ σχετικά με τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, λόγω της απομάκρυνσης των ανεμβολίαστων υγειονομικών από τα νοσοκομεία, επιτρέψτε μας να σας υπενθυμίζουμε ότι:
1. Τα κρούσματα στην κοινωνία μας λόγω της πανδημίας του covid και των μεταλλάξεων του, έχουν αυξηθεί ανεξέλεγκτα και επικίνδυνα. Είναι πλέον ολοφάνερο και αποδεδειγμένο ότι όλοι οι πολίτες εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι νοσούν και μεταδίδουν τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του στους υπολοίπους.
2. Οι εμβολιασμένοι συνάδερφοι μας στο νοσοκομείο μας εργάζονται εξοντωτικά, λόγω της παράλογης απουσίας μας η οποία επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Εκτός από το ότι οι συνάδελφοι μας νοσούν και μεταδίδουν με κορωνοϊό , καλούνται 5 ημέρες μετά την νόσησή τους να εργαστούν ξανά στο νοσοκομείο, χωρίς να διευκρινίζει κανείς με σιγουριά, τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την δημόσια υγεία.
3. Λόγω της υποχρεωτικής απομάκρυνσης μας από το νοσοκομείο, οι ζωές των συμπολιτών μας που νοσούν, κινδυνεύουν όχι μόνο από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά πλέον και από την μείωση του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού που επίσης νοσεί.
Για όλους αυτούς τους λόγους, όλοι οι υγειονομικοί που βρισκόμαστε σε αναστολή, είμαστε στην διάθεση σας και ζητούμε να γυρίσουμε στην εργασία μας για να στηρίξουμε το έργο του νοσοκομείο μας προκειμένου να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας, ώστε να σωθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές
Είναι άδικο να πεθαίνουν συνάνθρωποι μας, εξ αιτίας της απουσίας μας.
Είναι άδικο να χάνονται ανθρώπινες ζωές επειδή η κυβέρνηση έχει επιβάλει εδώ και 5 μήνες την απομάκρυνση μας από το νοσοκομείο και έχει υποχρεώσει σε αναστολή εργασίας 7000 εξειδικευμένους υγειονομικούς σε όλη την χώρα.

Επιτροπή αγώνα υγειονομικών σε αναστολή Θεσπρωτίας
Read More »
Επιστολή της επιτροπής αγώνα υγειονομικών σε αναστολή Θεσπρωτίας προς τον διοικητή του νοσοκομείου Επιστολή της επιτροπής αγώνα υγειονομικών σε αναστολή Θεσπρωτίας προς τον διοικητή του νοσοκομείου Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022 Rating: 5

Θεσπρωτία: Κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας την Τετάρτη για τα ζητήματα της Παιδείας

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022
Θεσπρωτία: Κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας την Τετάρτη για τα ζητήματα της ΠαιδείαςΔράσεις σε όλη την Ελλάδα, με κινητοποιήσεις, επισκέψεις σε εργασιακούς χώρους και στάσεις εργασίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα από ΑΔΕΔΥ, ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ και τα κατά τόπους σωματεία, με σκοπό την ανάδειξη των ζητημάτων της Παιδείας «που αφορούν όχι μόνο τους εκπαιδευτικούς, αλλά ολόκληρη την κοινωνία».

Μεταξύ των αιτημάτων των εκπαιδευτικών συμπεριλαμβάνεται η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, η λήψη μέτρων Υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών στα χιλιάδες οργανικά κενά κλπ.

Οι δράσεις ξεκινούν από τις Περιφέρειες Ηπείρου και Κρήτης και θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα σε Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία στάση εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου, έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 16/2.
Read More »
Θεσπρωτία: Κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας την Τετάρτη για τα ζητήματα της Παιδείας Θεσπρωτία: Κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας την Τετάρτη για τα ζητήματα της Παιδείας Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022 Rating: 5

Αρχαίοι οικισμοί στον Καλαμά

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022
Αρχαίοι οικισμοί στον Καλαμά

(χάρτης από Μιχάλη Πασιάκο)

Το υγρό στοιχείο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο, “πηγή” των πολιτισμών, από τους αρχαίους ήδη χρόνους. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται σε κείμενο της ΛΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, σε επιμέλεια του Γεωργίου Ρήγινου, αρχαιολόγου-αναπληρωτή προϊσταμένου της ΛΔΒ’ ΕΠΚΑ και κείμενα της Θεοδώρας Λάζου, ιστορικού-αρχαιολόγου, στους μύθους όλων των λαών, το νερό αποτέλεσε στοιχείο έμπνευσης, καθώς η ισχύς που έδινε στις αρχαίες κοινωνίες, έκανε τους ανθρώπους να το θεοποιήσουν και να το λατρέψουν.
“Οι πηγές, τα ποτάμια, οι λίμνες, η θάλασσα αλλά και η βροχή προσωποποιήθηκαν στη μυθολογία” τονίζεται και προστίθεται: “Γύρω από τα νερά της Μεσογείου άκμασαν μερικοί από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς. Στις ακτές της έζησαν και δημιούργησαν οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Φοίνικες, οι Αιγύπτιοι, οι Άραβες, οι Ρωμαίοι. Οι ποτάμιοι και θαλάσσιοι δρόμοι εξασφάλιζαν στις ανθρώπινες κοινωνίες όχι μόνο νερό για τις καλλιέργειες, αλλά κι έναν ασφαλή κι εύκολο δρόμο για τις μετακινήσεις, το εμπόριο, τις ανταλλαγές προϊόντων, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, των λαών, των πολιτισμών. Η σημασία που έδιναν στο νερό αποτυπώνεται στη μυθολογία, στη φιλοσοφία, στη θρησκεία, στα ήθη και έθιμα των λαών. Άλλοτε εξυμνείται ως θεότητα και άλλοτε θεωρείται πηγή ζωής και ενέργειας, που χαρίζει δύναμη και καλή υγεία”.

Αρχαίοι οικισμοί στον Καλαμά

Τα νερά του ποταμού Καλαμά, του Θύαμη των αρχαίων -ένα από τα ομορφότερα ελληνικά ποτάμια, που πηγάζει κοντά στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων- προσέλκυσαν από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον του ανθρώπου καθώς αποτελούσε έναν σημαντικό υδάτινο δρόμο, που εξασφάλιζε την επικοινωνία των παραλίων της Θεσπρωτίας με την ενδοχώρα της Ηπείρου και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά ανθρώπων, αντικειμένων και ιδεών.

Αδιάψευστοι μάρτυρες της ανθρώπινης δραστηριότητας κατά μήκος της όχθης του ποταμού αποτελούν η πληθώρα των προϊστορικών θέσεων, οι πολυάριθμοι τειχισμένοι οικισμοί των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, τα λείψανα των αρχαίων γεφυριών, τα μεσαιωνικά και μεταγενέστερα κάστρα και τα σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα, που σώθηκαν ως τις μέρες μας σε εξαιρετικής ομορφιάς και φυσικά οχυρές παρόχθιες περιοχές και σε θέσεις από όπου ελέγχονται οι ποτάμιες διαβάσεις και τα περάσματα, όπως αναφέρεται στη μελέτη.

“Τα λίθινα εργαλεία από διάφορες θέσεις, από την περιοχή των πηγών μέχρι και το δέλτα του ποταμού, αποτελούν μαρτυρίες της αρχαιότερης παρουσίας του προϊστορικού ανθρώπου στη βορειοδυτική αυτή περιοχή της Ηπείρου και χρονολογούνται στη Μέση (±50.000 π.Χ.) και Νεότερη (35.000~9.000 π.Χ.) Παλαιολιθική Περίοδο. Ανθρώπινη εγκατάσταση έχει διαπιστωθεί και κατά τη Νεολιθική Περίοδο (9.000~2.800 π.Χ.), όταν ο προϊστορικός άνθρωπος ζώντας στις σπηλιές, όπως αυτή στην περιοχή της Σίδερης Θεσπρωτίας, στα βόρεια του Καλαμά, και σε παραποτάμιες περιοχές των εκβολών (Πύργος Ραγίου, Γιτάνη κ.τ.λ.), βάσιζε την επιβίωσή του στη συλλογή καρπών και την κτηνοτροφία. Από τις θέσεις αυτές προέρχονται κυρίως εργαλεία που χρησιμοποιούσε ο προϊστορικός άνθρωπος, για να εξασφαλίσει την τροφή του και για να αμυνθεί, καθώς οι όχθες του ποταμού ήταν ένα σημείο όπου μπορούσε να συλλέξει καρπούς, αλλά και να κυνηγήσει τα ζώα που έρχονταν να ξεδιψάσουν. Με την πάροδο των χρόνων το ποτάμι έγινε ουσιαστικό σημείο αναφοράς για τη Θεσπρωτία. Οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν ότι στην Ήπειρο υπήρχαν μικρές αλλά εύφορες κοιλάδες, όπου ευδοκιμούσαν οπωροφόρα δέντρα”, τονίζεται.

Οι ίδιες κοιλάδες αποτελούσαν ιδανικά βοσκοτόπια για τα εξημερωμένα ζώα (αιγοπρόβατα, αγελάδες, άλογα, χοίρους), για την εκτροφή των οποίων ήταν ξακουστή η αρχαία ‘Ήπειρος.

Τη σημαντικότητα του Καλαμά ως υδάτινου δρόμου επιβεβαιώνουν τα λείψανα των αρχαίων γεφυριών και, κυρίως, οι πολυάριθμοι τειχισμένοι οικισμοί (Παρακάλαμος, Βροσίνα, Ραβενή, Πέντε Εκκλησιές κ.λ.π.), οι οποίοι χτίστηκαν σε άμεση γειτνίαση ή οπτική επαφή με αυτόν κατά την περίοδο των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων. Στα χρόνια που ακολούθησαν τη ρωμαϊκή κατάκτηση, Ρωμαίοι γαιοκτήμονες εγκαθιδρύουν μεγάλες γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες στις εύφορες περιοχές των εκβολών και του δέλτα του Καλαμά. Τα δε αρχαιολογικά δεδομένα από την περιοχή της Μαστιλίτσας, νότια της Σαγιάδας, αλλά και από τη Νέα Σελεύκεια και τον όρμο της Ηγουμενίτσας, στα νότια των παλαιών εκβολών του ποταμού, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις σχετικές φιλολογικές μαρτυρίες.

“Η σπουδαιότητα του Καλαμά για τις ποτάμιες μεταφορές των μεταγενέστερων χρόνων διαπιστώνεται αφενός μεν από την ίδρυση νέων οχυρωμένων πόλεων, κάστρων και οικισμών, αφετέρου δε από το γεγονός ότι, δια μέσου του πλωτού σε βάθος αρκετών χιλιομέτρων από τη θάλασσα ποταμού, πλοιάρια των μεσαιωνικών και των μετέπειτα βενετσιάνικων χρόνων, φαίνεται ότι έφταναν τουλάχιστον μέχρι το ισχυρό βενετσιάνικο κάστρο στη ‘Σκάλα Φιλιατών’ ή ‘Σκάλα Ζωριάνου’, κτισμένο στη θέση του αρχαίου οικισμού”, επισημαίνει η κα. Λάζου.


“Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατάκτησης, και πιθανόν, λόγω αλλαγής της κοίτης του, ο Καλαμάς σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως κύριος δρόμος και χαράχτηκαν δίπλα στις όχθες του μονοπάτια και καρόδρομοι, ενώ χτίστηκαν πολλά γεφύρια που ένωναν τις όχθες του. Τα ερείπια ενός τέτοιου γεφυριού της βυζαντινής περιόδου, το οποίο φαίνεται ότι γνώρισε πολλές οικοδομικές φάσεις, οι οποίες είναι δυνατό να αναχθούν μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή, σώζονται στην έξοδο του ποταμού από το στενό φαράγγι στην εύφορη κοιλάδα, κάτω από το χωριό Πέντε Εκκλησιές“, καταλήγει.
Read More »
Αρχαίοι οικισμοί στον Καλαμά Αρχαίοι οικισμοί στον Καλαμά Reviewed by thespro.gr on Δευτέρα, Φεβρουαρίου 07, 2022 Rating: 5

Σελίδες