Βασίλης Γιόγιακας για τις νέες επικουρικές συντάξεις: Μεταρρύθμιση με το βλέμμα στη νέα γενιά

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
Βασίλης Γιόγιακας για τις νέες επικουρικές συντάξεις: Μεταρρύθμιση με το βλέμμα στη νέα γενιάΥψηλότερες επικουρικές συντάξεις, διασφάλιση των εισφορών των εργαζομένων, μεγαλύτερη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης είναι τα οφέλη της νέας επικουρικής ασφάλισης τα οποία τόνισε ο Βασίλης Γιόγιακας στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε ότι με το νέο σύστημα - που θα ισχύσει για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τους ασφαλισμένους έως 35 ετών - η επικουρική σύνταξη θα πληρώνεται από την αποταμίευση του κάθε ασφαλισμένου, δηλαδή τις εισφορές που έχει καταβάλει τα χρόνια που εργαζόταν συν την επενδυτική απόδοση αυτών των εισφορών που θα διαχειρίζεται το Ταμείο Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Κόντρα στα “φαντάσματα” που βλέπει η αντιπολίτευση, η νέα επικουρική ασφάλιση στηρίζει το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων με υψηλότερες παροχές, αυξάνει την ανταποδοτικότητα των εισφορών και δίνει εγγυήσεις ελάχιστης ανταποδοτικότητας, ενισχύει την εμπιστοσύνη των νεότερων εργαζόμενων στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, διευκολύνει τους μελλοντικούς συνταξιούχους να προγραμματίσουν τα οικονομικά τους μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού τους βίου, κινητοποιεί την αποταμίευση με θετικό αποτύπωμα στις νέες εγχώριες επενδύσεις και την απασχόληση και περιορίζει τον συνολικό κίνδυνο για το ασφαλιστικό σύστημα» σημείωσε ο Βασίλης Γιόγιακας στο κλείσιμο της τοποθέτησής του που ακολουθεί:

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συζητούμε σήμερα μια σημαντική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό μας σύστημα, την κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση.
Το σταδιακό πέρασμα, δηλαδή, από ένα σύστημα όπου οι εισφορές των εκάστοτε εργαζομένων στηρίζουν την επικουρική σύνταξη των εκάστοτε συνταξιούχων, σε ένα σύστημα όπου η επικουρική σύνταξη θα πληρώνεται από την αποταμίευση του κάθε ασφαλισμένου, δηλαδή τις εισφορές που έχει καταβάλει τα χρόνια που εργαζόταν, συν την επενδυτική τους απόδοση.
Έχει σημασία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να πούμε γιατί γίνεται αυτό και ποια οφέλη θα έχει, για το ασφαλιστικό μας σύστημα συνολικά αλλά και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
Πρώτα απ’ όλα ενισχύεται η σταθερότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Γιατί με το σημερινό σύστημα, το αναδιανεμητικό, οι επικουρικές συντάξεις - όπως και οι κύριες - θα αντιμετωπίσουν εντονότερα στο μέλλον την πίεση του δημογραφικού, του ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι θα καλούνται να στηρίξουν όλο και περισσότερους συνταξιούχους.
Με το πέρασμά τους στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα οι επικουρικές συντάξεις παύουν να είναι εκτεθειμένες στον ίδιο κίνδυνο με τις κύριες, αυτόν του δημογραφικού.
«Μοιράζουμε τα αυγά σε διαφορετικά καλάθια», όπως εύστοχα είπαν οι κύριοι Υπουργοί.

Πέρα από αυτό, με την κεφαλαιοποίηση έχουμε μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα των εισφορών, δίνοντας έτσι κίνητρο να μειωθεί η εισφοροδιαφυγή.
Αυξάνονται οι αποταμιεύσεις, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των επενδύσεων στην οικονομία μας, σε αύξηση της παραγωγικότητας, των εισοδημάτων και της απασχόλησης, και συνολικά σε αύξηση του ΑΕΠ.
Μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία οφείλει να αναμετριέται με τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Δίνοντας λύσεις τώρα, όχι αφήνοντας την κατάσταση ως έχει, ούτε αναβάλλοντας τη λύση για αργότερα.
Δυστυχώς η αντιπολίτευση αντιμετώπισε ένα νομοθέτημα που έρχεται να βελτιώσει την προοπτική του ασφαλιστικού με όρους «ιδεολογικού αυτοματισμού», όπως έγινε άλλωστε στο πρόσφατο εργασιακό νομοσχέδιο.
Με προκάτ επιχειρήματα, τα ίδια που έλεγαν για το ασφαλιστικό πριν 40 και 50 χρόνια.
Με απόψεις που έχουν ελάχιστη ως καμία σχέση με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου και που γι’ αυτό καταρρίπτονται από τα στοιχεία:

Αντίθετα, λοιπόν, με ό,τι υποστηρίζεται, οι επικουρικές συντάξεις με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα είναι μεγαλύτερες.
43% έως 68% υψηλότερες με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία, 11%-13% σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.
Αντικαθίσταται δηλαδή ένα σύστημα που λόγω της δημογραφικής πίεσης θα έδινε μικρότερες συντάξεις, με ένα σύστημα που, με τις ίδιες εισφορές, θα δίνει μεγαλύτερες.

Αντίθετα, με ό,τι υποστηρίζεται, δεν πρόκειται για «τζογάρισμα» με τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων.
Γιατί, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά με τις επενδύσεις των αποταμιεύσεών τους, το κράτος εγγυάται ότι θα πάρουν επικουρική σύνταξη ίση με τις εισφορές που κατέβαλαν, συν τον πληθωρισμό!
Πού είναι λοιπόν, το «τζογάρισμα», όταν διασφαλίζεται ότι ο ασφαλισμένος θα πάρει στη χειρότερη πίσω την πραγματική αξία όσων έδωσε;
Ή όταν το κράτος συμπληρώνει τις απαιτούμενες εισφορές ώστε να μπορεί να δοθεί επικουρική σύνταξη σε περίπτωση θανάτου ή αναπηρίας;
Άραγε θεωρούν «τζογάρισμα» την επένδυση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στην ελληνική αγορά, όπως γίνεται με ευθύνη δύο δημοσίων οργανισμών εδώ και περίπου 20 χρόνια;
Με πραγματική απόδοση κοντά ή και πάνω από το μέσο όρο των αντίστοιχων επενδύσεων στις πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου;
Πού είναι, λοιπόν, το «πάρτι» των funds και των ασφαλιστικών εταιρειών;

Αντίθετα λοιπόν, με ό,τι υποστηρίζεται, δεν ιδιωτικοποιείται το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Το Ταμείο Επικουρικής Κοινωνικής Ασφάλισης που θα διαχειρίζεται τα αποθεματικά είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.
Και ως τέτοιο, ασκεί δημόσια εξουσία με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένου δημοσίου συμφέροντος.
Η κοινωνική ασφάλιση, δηλαδή παραμένει υπό την κρατική μέριμνα, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.
Ακούστηκε επίσης το επιχείρημα ότι 18 χώρες εγκατέλειψαν τα τελευταία χρόνια το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, και ότι αυτό αποτελεί ομολογία αποτυχίας του.
Ξεχνούν να μας πουν ότι πρόκειται για χώρες της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης που ιδιωτικοποίησαν πλήρως το ασφαλιστικό τους σύστημα ή και που το μοντέλο της κεφαλαιοποίησης εφαρμόστηκε πλήρως.
Ενώ στην περίπτωσή μας η κεφαλαιοποίηση θα αφορά ένα πολύ μικρό μέρος του ασφαλιστικού και αρχικά ένα συγκεκριμένο κομμάτι των ασφαλισμένων και, δεύτερον, χρησιμοποιείται το επιτυχημένο σκανδιναβικό μοντέλο της δημόσιας, υποχρεωτικής κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης.

Αντίθετα με ό,τι υποστηρίζεται, δεν προκύπτει δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος για να περάσουμε από το ένα σύστημα στο άλλο.
Το καθαρό κόστος είναι μόλις 6 δισεκατομμύρια ευρώ που μοιράζονται σε περίπου 50 χρόνια.
Δηλαδή μια επιβάρυνση 120 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, τη στιγμή που το κράτος δίνει πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ για συντάξεις κάθε χρόνο.
Για να μπορούν οι νέοι εργαζόμενοι να παίρνουν πολύ μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη απ’ ό,τι με το σημερινό σύστημα.
Άλλωστε σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης δεν επηρεάζει αρνητικά το δημόσιο χρέος.
Αντίθετα, θα οδηγήσει σε βάθος χρόνου σε χαμηλότερο λόγο χρέους προς το ΑΕΠ.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κόντρα στα «φαντάσματα» που βλέπει η αντιπολίτευση, η νέα επικουρική ασφάλιση εξυπηρετεί τους κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους ενός συνταξιοδοτικού συστήματος:
στηρίζει το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων με υψηλότερες παροχές,
αυξάνει την ανταποδοτικότητα των εισφορών και δίνει εγγυήσεις ελάχιστης ανταποδοτικότητας,
ενισχύει την εμπιστοσύνη των νεότερων εργαζόμενων στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα,
διευκολύνει τους μελλοντικούς συνταξιούχους να προγραμματίσουν τα οικονομικά τους μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού τους βίου.
κινητοποιεί την αποταμίευση, με θετικό αποτύπωμα στις νέες εγχώριες επενδύσεις και την απασχόληση,
και περιορίζει τον συνολικό κίνδυνο για το ασφαλιστικό σύστημα.

Με λίγα λόγια, είναι μια μεταρρύθμιση με το βλέμμα στο μέλλον, με το βλέμμα στη νέα γενιά, που συνδυάζει την κοινωνική αλληλεγγύη με την οικονομική ανάπτυξη!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Read More »
Βασίλης Γιόγιακας για τις νέες επικουρικές συντάξεις: Μεταρρύθμιση με το βλέμμα στη νέα γενιά Βασίλης Γιόγιακας για τις νέες επικουρικές συντάξεις: Μεταρρύθμιση με το βλέμμα στη νέα γενιά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Από τη Δευτέρα η επαναλειτουργία του ΚΑΠΗ Δήμου Φιλιατών

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
Από τη Δευτέρα η επαναλειτουργία του ΚΑΠΗ Δήμου ΦιλιατώνΑπό τη Δευτέρα 06-09-2021 επαναλειτουργεί το Κ.Α.Π.Η του Δήμου Φιλιατών (Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων) με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο ΦΕΚ 3959/27-08-2021 σύμφωνα με το οποίο επιτρέπεται η συμμετοχή ωφελούμενων οι οποίοι:

Α) Είτε έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 10, στον υπεύθυνο που ορίζεται από την εκάστοτε δομή,

Β) Είτε επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν σύμφωνα με την παρ.3 του άρθρου 10

Η προσέλευση των ωφελουμένων θα γίνεται μετά από τηλεφωνική επικοινωνία για ραντεβού, με την τήρηση όλων των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων και για την παροχή αυστηρά των υγειονομικών υπηρεσιών (παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών, συνταγογράφηση φαρμάκων, φυσιοθεραπεία)

ΔΕΝ επιτρέπεται η προσέλευση για λόγους ψυχαγωγίας ή για άσκηση κοινωνικής δραστηριότητας.
Read More »
Από τη Δευτέρα η επαναλειτουργία του ΚΑΠΗ Δήμου Φιλιατών Από τη Δευτέρα η επαναλειτουργία του ΚΑΠΗ Δήμου Φιλιατών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Επανέρχονται τα αδρανή στο λιμάνι;

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
Επανέρχονται τα αδρανή στο λιμάνι;Παρά τις επίσημες αντιδράσεις (καταγγελία στις δικαστικές αρχές από το Σύλλογο Τουριστικών Καταλυμάτων) αλλά και του Δήμου καθώς και μεμονωμένων κατοίκων, ο ΟΛΗΓ μαθαίνουμε ότι επιχειρεί να επαναφέρει από την πίσω πόρτα την φόρτωση αδρανών στις ράμπες 3 και 4 του νέου λιμένα.

Και ενώ την 1η προσπάθεια τους για φόρτωση χωρίς άδεια την βάπτισαν δοκιμαστική, επανέρχονται και προσπαθούν να κάνουν την φόρτωση μέσα στο καράβι χύδην αδρανών με μία απλή τεχνική έκθεση και χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Είναι εξωφρενικό, να θεωρείται το ότι επειδή αδειάζουν μέσα στο καράβι και όχι στις ράμπες τα φορτηγά δεν θα δημιουργείται σκόνη.

Και είναι ακόμα εξωφρενικότερο το να θεωρούν ότι συνάδει με την υπάρχουσα ΑΕΠΟ , η οποία σημειωτέον πουθενά δεν αναφέρει για φόρτωση αδρανών .

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το έργο κατατάσσεται: στην 3η Ομάδα «Λιμενικά έργα», με α/α 2 «Λιμένες και λιμενικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης βιομηχανικών δραστηριοτήτων (π.χ. εξυπηρέτηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων, διακίνηση καυσίμων, πετροχημικών ή χημικών προϊόντων, διακίνηση τοξικών και επικινδύνων φορτίων, διακίνηση λατομικών υλικών κ.ά.).», κατηγορία Α.

Ο ΟΛΗΓ δεν έχει απόφαση έγκρισης Π.Ο. για την συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Και όλα αυτά να γίνονται σε μικρή απόσταση από τον επιβατικό σταθμό, από καταστήματα, κατοικίες ακόμα και σχολεία!

Άρα θα πρέπει ή να τροποποιήσει την ΑΕΠΟ και να συμπεριλάβει την δραστηριότητα (αν επιτρέπεται) ή να προχωρήσει στην φόρτωση αδρανών σε άλλα αδειοδοτημένα σημεία.

Η φόρτωση φορτίων χύδην και η σκόνη που παράγεται αποτελούν πολύ σημαντικό παράγοντα μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Ακόμα και εκεί όπου υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση για φόρτωση αδρανών και τηρούνται οι αποστάσεις, τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται είναι αυστηρά.

Ενδεικτικά:
o Να χρησιμοποιούνται κλειστά συστήματα συγκράτησης της σκόνης.
o Να γίνεται χρήση κεκλιμένων καναλιών, κατάλληλα προσαρμοσμένων. Η πρακτική αυτή μειώνει πολύ τα επίπεδα σκόνης που οφείλονται στα μεγάλα φορτία και το ύψος της ελεύθερης πτώσης του κάθε φορτίου.
o Οι χοάνες των μεταφορικών ταινιών θα πρέπει να καλύπτονται και η εκφόρτωση να γίνεται μέσω στομίων εφοδιασμένων με κατάλληλες προστατευτικές ποδιές.
o Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να συμπιέζεται η σκόνη με ψεκασμό με νερό, ορυκτό λάδι ή άλλα μέσα.
o Να αποφεύγεται η απ' ευθείας ρίψη του χύδην υλικού στα αμπάρια, διότι δημιουργούνται μεγάλες ποσότητες σκόνης. Είναι προτιμότερο να αδειάζουν το φορτίο τα φορτηγά πρώτα σε κλειστές μεταφορικές ταινίες, οι οποίες με τη σειρά τους θα το αδειάζουν στα αμπάρια.

Ήδη η επιβάρυνση του περιβάλλοντος στην Ηγουμενίτσα από τα καράβια είναι μεγάλη και αντί να προσπαθούμε να την μειώσουμε δημιουργούμε νέες εστίες.

Έτσι θα μετατρέψουμε σε «Πράσινο λιμάνι» την Ηγουμενίτσας, όπως ευαγγελίζεται στις συνεντεύξεις του ο ΔΣ της ΟΛΗΓ;

Με σκόνη από τα αδρανή;
Read More »
Επανέρχονται τα αδρανή στο λιμάνι; Επανέρχονται τα αδρανή στο λιμάνι; Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Αυλαία για το ηρωικό Σούλι 2 Σεπτέμβρη 1822

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021

 Αυλαία για το ηρωικό Σούλι 2 Σεπτέμβρη 1822

Για το Σούλι και την Ελλάδα

Κάστρο της Κιάφας

Μία είναι η πατρίδα, η Ελλάδα. Έλληνες είμαστε όλοι!

Ό,τι συμφέρει στην κοινή πατρίδα την Ελλάδα, αυτό συμφέρει και στην μερική, το Σούλι!

Ένας είναι ο αγώνας. Ό,τι πάθωμε θα το πάθωμε όλοι μαζί.

 

                


 Του Σωτήρη Λ. Δημητρίου

 

 

 «Επρόκριναν ν’ αποθάνωσι παρά να αμαυρώσωσι το όνομά των δι’ απιστίας αποχωριζόμενοι ομοθρήσκων συμπολεμιστών». Τρικούπης. Το ίδιο γράφει και ο Σπηλιάδης.

«Την πήρανε (την επανάσταση), με την συνηθισμένη τους ορμητικότητα και αποτέλεσαν την πρωτοπορεία των πολεμιστών της θυσιάζοντες το αγαπημένο τους Σούλι και εγκαταλείποντες όλες τις παραδόσεις της φυλής τους για να ενωθούν με τους νέους Έλληνες και να πάρουν κι αυτοί το όνομα Έλληνες». Γ. Φίνλεϋ.

Έγραψαν όλοι οι Σουλιώτες μαζί ένα γράμμα στον Χουρσίτ.

«Υψηλότατε Βεζίρ Μεχμέτ Χουρσίτ Πασά,

          Το υψηλόν σου μπουγιουρδί ελάβομεν…Ευχαριστούμεν τον Θεό ότι εγνωρίσατε καλά, τα όσα άδικα έκανε εις εμάς ο προκατοχό σας Ισμαήλ Πασόμπεης…»

Και καταλήγει το γράμμα:

«…προτιμούμε χίλιες φορές να  με τιμή και δόξα, παρά να αμαυρώσουμε το όνομά μας με την αιώνια ντροπή της προδοσίας.

Ταύτα και σας προσκυνούμε όλοι οι Σουλιώτες μεγάλοι και μικροί.   Σούλι 7 Μάη 1822».

Έδεσαν την τύχη τους με τους Έλληνες και η απάντηση ισοδυναμεί με: «Θέλεις το Σούλι, έλα να το πάρεις».

Αυτή η απάντηση, δεν ξάφνιασε τον Χουρσίτ. Σκέφτηκε να ορμήσει με όλα τα ασκέρια του πάνω στο Σούλι. Κοντά του είχε όλους τους Τουρκαλβανούς του Ομέρ Βρυόνη οι οποίοι όμως δεν είχαν διάθεση για νέα πειράματα στο Σούλι. Ψυχολόγησε την κατάσταση και έστειλε μπέηδες και αγάδες στο Σούλι, να τους πείσουν να μη κάνουν πόλεμο και σκοτώνονται άδικα μα να κανονίσουν τα πράγματα μεταξύ τους.

Οι Σουλιώτες  είχαν αποφασίσει να μην έρθουν σε καμία συμφωνία μαζί του.

Άλλαξε ταχτική και άρχισε τις απειλές κι εκβιασμούς.

Τότε σηκώνεται πάνω ο Γιώτη Νταγκλής και είπε στους απεσταλμένους του Χουρσίτ:

- «Δεν είστε οροί αγάδες ικανοί, να μας σκλαβώσετε τα γυναικόπαιδα, μα και εμείς δεν θα τα αφήσουμε ζωντανά να τα σκλαβώσετε εσείς, σαν έρθει τέτοια ανάγκη. Εμείς θα τα σφάξομε με τα χέρια μας».

Οι Σουλιώτες ήταν πια οι μαχητές ενός ενιαίου μετώπου, από το Σούλι ως το Μοριά.                                                                                                                                                                     Όπως πριν το 1803 έτσι και τώρα, άρχισαν οι Σουλιώτες να παίρνουν τα μέτρα για την άμυνα. Κάλεσαν τους παρασουλιώτες από τα χωριά τους, να πάρουν τα πράγματά τους και να έρθουν στο Σούλι. Ήρθαν οι παρασουλιώτες με όλα τα πράγματά τους στο Σούλι. Όλοι πειθάρχησαν στην ανάγκη της λευτεριάς.  Πήραν όλα τα μέτρα της άμυνας γιατί ο αγώνας θα είναι σκληρός και ο εχθρός είχε πολλές δυνάμεις και η πατρίδα (Σούλι) θα αποκλειστεί από παντού.

Αμέσως απευθύνθηκαν και στην κυβέρνηση με το παρακάτω γράμμα:

«Ευγενέστατοι κυβερνήτες του Μοριά και της Ρούμελης, χαίρετε και υγιαίνετε.

Πολλά γράμματα σας στείλαμε  ως τώρα και οι απαντήσεις σας όχι μονάχα σπάνιες είναι μα και αδιάφορες. Για αυτό βιαστήκαμε να σας στείλομε τους πατριώτες μας  Μάρκο Μπότσαρη, Θανάση Δράκο, και Λάμπρο Ζάρμπα να σας πουν και στοματικώς τα όσα συνέβησαν εδώ. Αλλ’ ως την ώρα δεν πήραμε απάντησή σας. Ως φαίνεται ή αδιαφορείτε ή δεν μας πιστεύετε…»

 Και ζητάνε στο γράμμα οι Σουλιώτες, να τους στείλλουν 3-4 καράβια να πάρουν τις φαμίλιες τους, «…για να μην κινδυνεύουν από τον πόλεμο, αλλά και να μην τρώνε άσκοπα τις τροφές…». Με τα ίδια καράβια, ζητάνε «…μπαρουτόβολα και τροφές προτού να  μπλοκάρει ο εχτρός…»

          Στο τέλος του γράμματος τους ξαναθυμίζουν:

«…Αν κάνατε τότε τα όσα σας γράφαμε, σήμερα θα βλέπατε εμάς να πηγαίναμε  να χτυπήσουμε τον Χουρσίτ και όχι αυτόν να έρχεται κατά πάνω μας.

Σούλι 10 Μάη 1822

Οι πολίτες: Νότης Μπότσαρης, Ζυγούρη Τζαβέλας, Γιώργο Δράκος, Τούσα Ζέρβας, Γιώτης Νταγκλής, Λάμπρο Κοσμάς».

Αυτό το γράμμα είναι κατατοπιστικό της κατάστασης τότε στην Ήπειρο. Το πήγαν ο Μάρκος με δύο ακόμα Σουλιώτες.

          Απλός και ντροπαλός κατέβηκε ο Μάρκος αλλά τον περίμεναν με θερμές εκδηλώσεις στην Δυτική Ελλάδα και στον Μοριά.  Οι τιμές που του έγιναν και ο σεβασμός που του έδειξαν δεν είχε προηγούμενο.

Απλός και ντυμένος με τα χρώματα της σημαίας μας ήταν ο Μάρκος. Θαλασσί γιλέκο και άσπρη φλοκάτα. Έτρεξαν όλοι να δουν τον ήρωα με την τόση σεμνότητα κι οι καπεταναίοι να αγκαλιάσουν τον νέο άντρα του Σουλιού… 

Λαμπροφορεμένος ήρθε και ο γέρος του Μοριά να τον συναντήσει. Αρκετή ώρα κουβέντιασαν με τον Θοδωρή και ο ένας κατάλαβε τον άλλον.

          Στις 27 Μάη 1822 ο Μάρκος Μπότσαρης υπόγραψε στον Μωριά με τους Κολοκοτρώνη, Παναγ. Γιατράκο, Αλεξάκη Βλαχόπουλο, και Γιώργο Σισίνη μυστικό πρωτόκολλο που υποχρέωνε όλους όσοι το υπόγραφαν να βοηθάνε  ο ένας τον άλλο στην ανάγκη.

          Περιγράφει ο ιστορικός Σπηλιάδης και ο Σπ. Τρικούπης γλαφυρά τα κατορθώματα των Σουλιωτών κατά του Χουρσίτ και γράφει χαρακτηριστικά ο Τρικούπης:

«Φτάνουν αυτά τα κατορθώματα των Σουλιωτών να μαρτυρήσουν την παλικαριά τους αν δεν ήταν γνωστά καθόλου τα προηγούμενα». 

Τα αποτελέσματα της μάχης των Σουλιωτών κατά του Χουρσίτ γνωστοποίησαν οι Σουλιώτες στον Μάρκο Μπότσαρη που βρισκόταν στο Μεσολόγγι με γράμμα:

«Φιλογενέστατε αδερφέ μου καπετάν Μάρκο, αδελφικώς ασπαζόμεθα

1822 Ιουνίου 6 Κάστρο Κιάφας

«…Εχαρήκαμεν κατά πολύ που άρχισε ο Χριστιανισμός με την Ένωση δια να λάβει και κατάσταση. Σας ειδοποιούμε τα τρέχοντα από εδώ…»

Και αφού γίνεται σύντομη περιγραφή των μαχών και της ταχτικής που ακολουθήθηκε καθώς και το νικηφόρο τέλος καταλήγει το γράμμα, με έναν  κατ΄ εμέ  πολύ σημαντικό επίλογο:

 «…Λοιπόν, αδέρφια, μη χάσετε τον καιρόν, ότι πολλά πράγματα μας στεναχωρούν,  όπου οι άνθρωποί μας  σας τα παρασταίνουν σε πλάτος…[*]

Ο πατέρας σου Ζυγούρης Τζαβέλλας, Νότης Μπότσαρης, Τούσης Ζέρβας». [**]

(Το γράμμα στον Δ. Οικονόμου)

Γλύτωσε ως τώρα το Σούλι αλλά οι Τούρκοι ήταν αμέτρητοι στην Ήπειρο, δεν θα άφηναν τους Σουλιώτες να τους εξευτελίζουν από τα βράχια. Έφυγε ο Χουρσίτ και έμεινε ο φοβερός σερασκέρης, ο Ομέρ Βρυώνης που είχε πολύ πείρα από τους Σουλιώτες από τότε που ήταν στον Αλή. Από όταν εξοντώθηκε ο Αλή πασάς είχε και τους τουρκαλβανούς μαζί του. Ολόκληρη την Ήπειρο την αντιπροσώπευαν οι Σουλιώτες το 1822. Έπρεπε να βοηθηθεί η Ήπειρος, εδώ ήταν καρφωμένα, χιλιάδες τούρκικα ασκέρια.  

Πιστεύω ότι ο επίλογος αυτού του γράμματος, προσφέρεται για σημαντικά συμπεράσματα.

[*] - Ότι παραποιούσαν ενίοτε διάφοροι τα λεγόμενα ή τα γεγονότα ή και τα δύο, όπως το βλέπουμε σε πάρα πολλές ιστορικές πηγές, όχι μόνο στην ιστορία του Σουλίου και των Σουλιωτών. 

[**] - Ότι επιβεβαιώνονται όλοι όσοι υποστηρίζουν (μη εξαιρουμένου και του γράφοντος), πως οι καυγάδες των Σουλιωτών ήσαν όπως οι ενδοοικογενειακοί καυγάδες και όχι όπως παρουσιάστηκαν , με προδοσίες ίντριγκες και τόσες άλλες ίσως υπερβολές.     [«…Λοιπόν, αδέρφια, μη χάσετε τον καιρόν…»] ή  [Ο πατέρας σου Ζυγούρης Τζαβέλλας, Νότης Μπότσαρης, Τούσης Ζέρβας»]. 

Μπορεί οι τραχύτητα των Σουλιωτών να  φούσκωνε τους καυγάδες, αλλά δεν ήσαν καυγάδες μίσους.  Ήσαν καυγάδες που συνέβαιναν και μέσα σε μία οικογένεια, όσο έντονοι και να ήσαν.

Ολοφάνερος είναι ο τρόπος που προσυπογράφουν το γράμμα προς τον Μάρκο Μπότσαρη οι παραπάνω καπεταναίοι: Τζαβέλλας, Μπότσαρης, Ζέρβας.

Τον αποκαλούν γιο τους, όταν προσφωνούν στο γράμμα: «Ο πατέρας σου»

Και αυτό λοιπόν είναι ένα ακόμη  σημαντικό στοιχείο, να πέσουν στο κενό προσπάθειες ιστορικών που μεγαλοποίησαν κάποιες, διαφορές μεταξύ των Σουλιωτών για να φαντάζονται παντού προδότες και προδοσίες, καθώς και μίση που ίσως απόβλεπαν σε άλλους στόχους, που πιθανόν στόχευαν σε πρόσκαιρες δικές τους ματαιοδοξίες.

Απώτερος στόχος, εξωγενών του Σουλίου παραγόντων, ήταν να διχάσουν τους Σουλιώτες, για δικά τους προσωπικά ή άλλα συμφέροντα. Παραπλανημένοι οι Σουλιώτες, κάποιες φορές, έπεφταν στις παγίδες εκείνων των εξωγενών (για τους ιδίους) παραγόντων.

Ο δρόμος της αρετής, της αξιοπρέπειας, της αγάπης, στην ζωή, στην ελευθερία, στον άνθρωπο, είναι δύσκολος, αλλά ωραίος και πιο όμορφος από την ίδια την ζωή. 

Εδώ κάπου ίσως τελείωσε η 1η πράξη για τους Σουλιώτες… Όμως συνεχίστηκε με μεγάλες ακόμη θυσίες για την απελευθέρωση ολόκληρης της ελεύθερης σήμερα Ελλάδας ως τους πολέμους του 1912-13, που ενώθηκαν έστω για λίγο ακόμη με τους υπόλοιπους Ηπειρώτες και πάλι το 1940-41. Έδωσαν πάντα το παρόν προσθέτοντας σελίδες γραμμένες δυστυχώς με αίμα και δεν ξαναγύρισαν πια στο Σούλι. Ωστόσο από κάπου μας κοιτάζουν, βλέπω το χαμόγελό τους και την καθαρή ματιά τους!

Ας σταθούμε με γνώση, με σύνεση και σεβασμό απέναντι στην ιστορία χιλιετηρίδων, που μοιραία πήραμε την σκυτάλη της και πρέπει να την παραδώσουμε, χωρίς να γίνουμε οσφυοκάμπτες.  

Οι Σουλιώτες θα παραμένουν ως Θεσπρωτοί – Ηπειρώτες, στην μνήμη μας ως παράδειγμα αγώνων ελευθερίας, παλικαριάς και υπερηφάνειας, στην ιστορία ολόκληρης της Ελλάδας.  Όσες προσπάθειες και αν γίνονταν ή γίνονται για να αμαυρώσουν την καταγωγή, την ελληνική συνείδηση, την μνήμη, την εντιμότητα και την μαχητικότητα όλων,  Σουλιωτών και παρασουλιωτών, θα πέφτουν στο κενό.  

Ας μην επιτρέψουμε να φιμώσει την Ιστορία, ο δόλος είτε η αφέλεια!  Και τέλος, ας αφυπνιστούν όσοι περνούν την ιστορία μας σε οποιοδήποτε φίλτρο ή παραμορφωτικό φακό με την όποια σκοπιμότητα. Το παράδειγμα της διαχρονικής ιστορίας μας, ας γίνει διδαχή για όλους μας…

Αρκετά πια (εκ των έσω) καταπατήθηκε η παιδεία, και η ιστορία μας. Ας μη το ξαναεπιτρέψουμε, διότι  θα μας την «μαθαίνουν» όσοι δηλώνουν  εχθροί μας και θα είναι πια αργά!   

Νίκου Γ. Ζιάγκου: Μάρκος Μπότσαρης

Διον. Κόκκινου: Η Ελληνική επανάστασις

Σπ. Τρικούπη:  Ιστορία του

Ν. Σπηλιάδη: Ιστορία του

Δ. Οικονόμου: Σούλι, Σουλιώτες κλπ.

Τζορτζ  Φίνλεϋ

Read More »
Αυλαία για το ηρωικό Σούλι 2 Σεπτέμβρη 1822  Αυλαία για το ηρωικό Σούλι 2 Σεπτέμβρη 1822 Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Κοκτέιλ με καφέ στο Riviera restaurant

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
Κοκτέιλ με καφέ στο Riviera restaurantRead More »
Κοκτέιλ με καφέ στο Riviera restaurant Κοκτέιλ με καφέ στο Riviera restaurant Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας - Εγκρίθηκε η εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής στα αιτήματα των δήμων για τη χερσαία ζώνη

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
Πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας - Εγκρίθηκε η εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής στα αιτήματα των δήμων για τη χερσαία ζώνηΕγκρίθηκε από τους Υπουργούς Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη και Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα στις 27 Αυγούστου η γνωμοδότηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Παρακολούθησης Αξιοποίησης Λιμένων για τα πρόσθετα τμήματα της χερσαίας ζώνης που έχει ζητηθεί από τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών να εξαιρεθούν από την παραχώρηση του Λιμένα Ηγουμενίτσας. 
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στο γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή του βουλευτή Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακα, του Δημάρχου Ηγουμενίτσας Γ. Λώλου και του Γ.Γ. Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Ε. Κυριαζόπουλου επιβεβαιώθηκε και τυπικά η υιοθέτηση της εισήγησης της Επιτροπής.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρακτικό της σχετικής συνεδρίασης που είχε διεξαχθεί στις 30 Ιουλίου, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ομόφωνα στα εξής:

1. για τον χώρο στάθμευσης (parking) του κεντρικού λιμένα Ηγουμενίτσας που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Ηγουμενίτσας, προτείνεται να παραμείνει εντός της περιοχής που παραχωρείται με τη Σύμβαση Παραχώρησης, αλλά με τον όρο να δίδεται σε αυτό τον χώρο η δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης στο κοινό. Ο ΟΛΗΓ να τροποποιήσει σχετικά το Master Plan του λιμένα, ώστε ο προτιμητέος επενδυτής, που θα επιλεγεί από την εν εξελίξει διαγωνιστική διαδικασία, να κατασκευάσει ένα σύγχρονο parking και να το συντηρεί μέχρι την λήξη της Σύμβασης Παραχώρησης,

2. για τα δύο κτήρια που βρίσκονται πλησίον του ανωτέρω χώρου στάθμευσης (parking), προτείνεται να παραμείνουν εντός χερσαίας ζώνης λιμένος αλλά να εξαιρούνται από τη Σύμβαση Παραχώρησης. Ειδικότερα προτείνεται: (α) η ΑΑΔΕ να διατηρήσει τη χρήση του μικρού κτηρίου μαζί με έναν ικανό υπαίθριο χώρο για την φύλαξη των κατασχεμένων οχημάτων. Ο τελικός προσδιορισμός του εν λόγω υπαίθριου χώρου, θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή του Τεχνικού Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ και (β) Το μεγάλο κτήριο να εξαιρεθεί από τη Σύμβαση Παραχώρησης και ακολούθως να αποδοθεί στον Δήμο Ηγουμενίτσας. Τα παρακείμενα παραθαλάσσια κτήρια και οι λιμενικές εγκαταστάσεις του Λιμενικού (κρατητήρια, ΚΕΑ) παραμένουν στη χρήση του Λιμενικού Σώματος και θα βρίσκονται εντός της Σύμβασης Παραχώρησης,

3. τα γήπεδα του τένις προτείνεται να εξαιρεθούν από την Σύμβαση και να αποδοθούν στο Δήμο, ωστόσο πρέπει να διασφαλιστεί ικανός τρόπος πρόσβασης στην μελλοντική μαρίνα,

4. το τμήμα του παραλιακού δρόμου αποχαρακτηρίζεται από χερσαία ζώνη και αποδίδεται στο Δήμο.

5. οι χερσαίες ζώνες ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στις λιμενικές υποδομές του καταφυγίου τουριστικών σκαφών Σύβοτων και των αλιευτικών καταφυγίων της Πλαταριάς και της Σαγιάδας, προτείνεται να εξαιρεθούν από την Σύμβαση και να αποδοθούν στους Δήμους, όπως αποτυπώνονται στην πρόταση που κατέθεσαν.

«Με την τυπική έγκριση της γνωμοδότησης της Επιτροπής επιβεβαιώνεται το αίσιο τέλος μιας δύσκολης και επίμονης προσπάθειας να εξαιρεθούν πρόσθετα τμήματα της χερσαίας ζώνης ώστε να αποδοθούν για χρήση στους συμπολίτες μας. Είναι σημαντικό όχι μόνο ότι διατηρείται η ελεύθερη στάθμευση αλλά και ότι ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκσυγχρονίσει το parking και να το συντηρεί μέχρι να λήξει η σύμβαση παραχώρησης. Παράλληλα, δίνονται οι χώροι που είχαν προταθεί από τις δημοτικές αρχές για τα τραπεζοκαθίσματα των παραλιακών καταστημάτων στην Πλαταριά, τα Σύβοτα και τη Σαγιάδα ενώ διασφαλίζεται η λειτουργία κρίσιμων δημοσίων υπηρεσιών στο χώρο του λιμανιού. Η σκυτάλη περνάει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ για να αποτυπώσει όλα τα τμήματα που αναφέρονται στη γνωμοδότηση της Επιτροπής.», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο βουλευτής Θεσπρωτίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Γιόγιακας.
Read More »
Πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας - Εγκρίθηκε η εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής στα αιτήματα των δήμων για τη χερσαία ζώνη Πλήρη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ μας - Εγκρίθηκε η εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής στα αιτήματα των δήμων για τη χερσαία ζώνη Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

81 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο - Διψήφιος αριθμός στη Θεσπρωτία

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
81 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο - Διψήφιος αριθμός στη ΘεσπρωτίαΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 13
ΠΕ Θεσπρωτίας 12
ΠΕ Ιωαννίνων 31
ΠΕ Πρέβεζας 25


Read More »
81 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο - Διψήφιος αριθμός στη Θεσπρωτία 81 τα σημερινά κρούσματα στην Ήπειρο - Διψήφιος αριθμός στη Θεσπρωτία Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

4 θετικά rapid tests στην Ηγουμενίτσα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
4 θετικά rapid tests στην ΗγουμενίτσαΤην Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν 148 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 66 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, στις οποίες διενεργήθηκαν 31.190 rapid test και ανευρέθηκαν 567 θετικά (1.82%). Από τις 567 περιπτώσεις, οι 267 αφορούν άνδρες και οι 300 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 32.20 έτη.

ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
12 αρνητικά rapid test

ΠΕ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΠΑΝΘΕΟΝ”, ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
231 rapid test με 4 θετικά (1.73%) αφορούν σε 3 άνδρες και 1 γυναίκα με διάμεση ηλικία τα 15 έτη
Read More »
4 θετικά rapid tests στην Ηγουμενίτσα 4 θετικά rapid tests στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Μίκης Θεοδωράκης: Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης σε ηλικία 96 ετών

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
Μίκης Θεοδωράκης: Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης σε ηλικία 96 ετώνΟ Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην αιωνιότητα. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, έφυγε σήμερα Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών σκορπίζοντας θλίψη σε όλη την Ελλάδα

Μίκης Θεοδωράκης: Το βιογραφικό και η πορεία του σπουδαίου καλλιτέχνη

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στην Χίο στις 29 Ιουλίου 1925, καταγόταν όμως από την Κρήτη. Τα παιδικά του χρόνια ήταν μοιρασμένα σε διάφορες πόλεις της επαρχίας. Μυτιλήνη, Γιάννενα, Πύργο, και άλλα. Μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων το πέρασε στην Τρίπολη.

Το έργο του Μίκη Θεοδωράκη εκτός από πασίγνωστα τραγούδια, περιλαμβάνει συμφωνική μουσική, ορατόρια, όπερες, μπαλέτα, μουσική δωματίου, χορωδιακά, μουσική για θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές ταινίες.

Ο μεγάλος συνθέτης μελοποίησε τα πρώτα οκτώ ποιήματα από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου το 1958, που το 1960 θα ηχογραφηθούν για πρώτη φορά με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.

Από τα έργα του εκείνης της περιόδου ξεχωρίζουν τα: «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία Α’ και Β’», «Επιφάνεια», «Μαουτχάουζεν», «Άξιον Εστί».

Ο κορυφαίος συνθέτης το 1943 αναπτύσσει αντιστασιακή δράση, μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Θα συλληφθεί από τους Ιταλούς και στη φυλακή θα γνωρίσει το έργο του Μαρξ.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου θα εξοριστεί πρώτα στην Ικαρία και στη συνέχεια στη Μακρόνησο. Οι πολιτικές του διώξεις δεν ανακόπτουν το δημιουργικό του έργο.

Με την επιβολή της δικτατορίας θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διώξεων και εξοριών για τον συνθέτη, που τελείωσε το 1970 με την αμνηστία που του χορηγήθηκε, ύστερα από διεθνή κατακραυγή και προσπάθειες προσωπικοτήτων.

Έφυγε στο εξωτερικό και έδωσε δεκάδες συναυλίες εναντίον των συνταγματαρχών, που τον έκαναν παντού γνωστό ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Κατά την διάρκεια της Μεταπολίτευσης ο Μίκης Θεοδωράκης ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική, ενώ έθεσε το περίφημο δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς».

Παράλληλα, ξεκίνησε με τον Τούρκο μουσικό Ζουλφί Λιβανελί μία προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας.

To 1983 ο Μίκης Θεοδωράκης έλαβε το Βραβείο Ειρήνης Λένιν, και το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
Read More »
Μίκης Θεοδωράκης: Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης σε ηλικία 96 ετών Μίκης Θεοδωράκης: Πέθανε ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης σε ηλικία 96 ετών Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Επιβεβαίωση παρουσίας της ακρίδας της Ηπείρου (Chorthippus lacustris) στην περιοχή Λιμνοπούλα Παραμυθιάς

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
Επιβεβαίωση παρουσίας της ακρίδας της Ηπείρου (Chorthippus lacustris) στην περιοχή Λιμνοπούλα Παραμυθιάς Η ακρίδα Chorthippus lacustris είναι ενδημική της Ηπείρου, δηλαδή υπάρχει μόνο στην Ήπειρο και πουθενά αλλού στον κόσμο, και μάλιστα με πέντε μόνο γνωστούς πληθυσμούς σε Γιάννενα και Θεσπρωτία. Ο κύκλος ζωής της ξεκινάει τον χειμώνα, όταν αφήνει τα αυγά της μέσα στο λασπώδες υπόστρωμα κάτω από το νερό, για να εκκολαφθούν την άνοιξη όπου τη θέση των πλημμυρισμένων εκτάσεων καταλαμβάνουν σταδιακά υγρά λιβάδια με πλούσια βλάστηση. Το καλοκαίρι εμφανίζονται τα ενήλικα άτομα και ξεκινάει η περίοδος της αναπαραγωγής, κατά την οποία το αρσενικό πραγματοποιεί έναν μοναδικό χορό (εξού και το αγγλικό του όνομα Epirus dancing grasshopper) για να προσελκύσει το θηλυκό, ενώ το φθινόπωρο πια τα ενήλικα άτομα έχουν εξαφανιστεί, έχοντας όμως αφήσει τα αυγά τους στη λάσπη για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής τους.
Όσον αφορά στο καθεστώς προστασίας της, θεωρείται παράνομη κάθε δράση βλάβης και άμεσης ή έμμεσης θανάτωσής του, με βάση τα όσα ο ίδιος Νόμος (3937/31-3-2011) προβλέπει στο άρθρο 11 (Προστασία της ενδημικής βιοποικιλότητας) και στην παράγραφο 2: «Για τη διατήρηση των ενδημικών ειδών χλωρίδας, πανίδας και άλλων ομάδων οργανισμών, απαγορεύεται η αποκομιδή, συλλογή, κοπή, εκρίζωση, κατοχή, μεταφορά δειγμάτων κάθε είδους, εμπορία, βλάβη, καταστροφή και η απευθείας ή έμμεση θανάτωσή τους, σε κάθε στάδιο του βιολογικού τους κύκλου». Είναι καταχωρισμένο ως «Κρισίμως Κινδυνεύον» τόσο στο Ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο όσο και παγκοσμίως (Critically Endagered) σύμφωνα με την IUCN (International Union for Conservation of Natura).
Η χώρα μας είναι από τις πιο πλούσιες σε αριθμό ειδών, φιλοξενώντας 378 είδη (35% της Ευρώπης), με 140 είδη να απαντώνται μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στον κόσμο (ενδημικά). Ένα μεγάλο ποσοστό 37% των ειδών της χώρας (139 είδη) μας απειλείται με εξαφάνιση με βάση την παγκόσμια αξιολόγηση της IUCN, ενώ ένα στα τέσσερα είδη της Ελλάδας είναι και ενδημικό και απειλούμενο (131 είδη)! Συνολικά, τα μισά είδη (188 είδη) είναι ενδημικά ή απειλούμενα ως προς τις κατηγορίες της IUCN (CR, EN, VU, NT) και προστατεύονται από την Ελληνική Νομοθεσία.
Η τάξη των ορθόπτερων αποτελείται από είδη κυρίως φυτοφάγα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των οικοσυστημάτων και στην τροφική αλυσίδα. Πλήθος ερπετών και πουλιών, μεταξύ των οποίων σημαντικά είδη όπως το κιρκινέζι ή ο γκιώνης τρέφονται με ακρίδες. Αν εκλείψουν αυτές, θα χαθούν και οι θηρευτές τους. Πολύ λίγα είδη μπορούν να καταστρέψουν ενίοτε τις καλλιέργειες, ιδιαίτερα στις εντατικές αγροτικές εκτάσεις. Ζουν σε πολλά οικοσυστήματα, από τις αμμοθίνες και τους υγροτόπους, έως τα ξέφωτα των δασών, τα ορεινά λιβάδια και τις βραχοπλαγιές, ενώ ορισμένα είδη έχουν προσαρμοστεί να ζουν αποκλειστικά στις σπηλιές. Λόγω του βιολογικού τους κύκλου θεωρούνται πολύ καλοί δείκτες παρακολούθησης της υγείας των οικοσυστημάτων και των χρήσεων γης.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τον εντοπισμό του είδους στην Προστατευόμενη Περιοχή Λίμνη Λιμνοπούλα Παραμυθιάς (GR2120003).

Η ακρίδα της Ηπείρου έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό να φέρει δυο λευκές άκρες στις κεραίες της. Τα αρσενικά άτομα έχουν μεγαλύτερες κεραίες και μικρότερο σώμα, ενώ τα θηλυκά φέρουν μικρότερες κεραίες και μεγαλύτερο σώμα. Αυτά τα γνωρίσματα καθιστούν πιο εύκολη την αναγνώριση και τον εντοπισμό της μεταξύ των άλλων ειδών ορθόπτερων της περιοχής!Read More »
Επιβεβαίωση παρουσίας της ακρίδας της Ηπείρου (Chorthippus lacustris) στην περιοχή Λιμνοπούλα Παραμυθιάς Επιβεβαίωση παρουσίας της ακρίδας της Ηπείρου (Chorthippus lacustris) στην περιοχή Λιμνοπούλα Παραμυθιάς Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Υδρογονάνθρακες | Στην Energean το 100% των δικαιωμάτων σε Θεσπρωτία & Ιωάννινα

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
Υδρογονάνθρακες | Στην Energean το 100% των δικαιωμάτων σε Θεσπρωτία & ΙωάννιναΤον δρόμο ώστε η Energean να καταστεί αποκλειστική μισθώτρια εταιρεία της χερσαίας παραχώρησης σε Θεσπρωτία Ιωάννινα, άνοιξε απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εγκρίνεται η μεταβίβαση στην εταιρεία του ποσοστού των δικαιωμάτων (60%) που κατείχε η ισπανική Repsol στο εν λόγω μπλοκ.

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινοπραξία των δύο εταιρειών, που ήταν η μισθώτρια του «οικοπέδου», η Energean κατείχε το 40%, ενώ η Respol είχε και τον ρόλο του Operator. Η ισπανική εταιρεία είχε «εισέλθει» το 2017 στη συγκεκριμένη παραχώρηση, όπως και στο μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας με το ίδιο ποσοστό, με την εξαγορά των αντίστοιχων μεριδίων από την Energean.

Η πώληση του μεριδίου της, εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Repsol για μείωση της έκθεσης στο upstream, στο πλαίσιο της μείωσης του ανθρακικού της αποτυπώματος. Στις αρχές του χρόνου, Repsol και Energean αποχώρησαν και επίσημα από την παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας, επιστρέφοντας τα δικαιώματα έρευνας στο ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ειλημμένη είναι η απόφαση της ισπανικής εταιρείας να αποχωρήσει και από την τρίτη και τελευταία εγχώρια παραχώρηση στην οποία δίνει το «παρών», δηλαδή το θαλάσσιο μπλοκ στο Ιόνιο. Στο εν λόγω «οικόπεδο», συμμετέχει σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ.
Read More »
Υδρογονάνθρακες | Στην Energean το 100% των δικαιωμάτων σε Θεσπρωτία & Ιωάννινα Υδρογονάνθρακες | Στην Energean το 100% των δικαιωμάτων σε Θεσπρωτία & Ιωάννινα Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Προεδρικό Διάταγμα για τα ηλεκτρικά και υβριδικά πλοία επεξεργάζεται το υπουργείο Ναυτιλίας

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
Προεδρικό Διάταγμα για τα ηλεκτρικά και υβριδικά πλοία επεξεργάζεται το υπουργείο ΝαυτιλίαςΤη δημοσίευση Προεδρικού Διατάγματος για τη θέση σε εφαρμογή ευρωπαϊκού κανονισμού για την ασφαλή ηλεκτροδότηση, ηλεκτροφόρτιση, ελλιμενισμό και έλεγχο και πιστοποίηση ηλεκτρικών και υβριδικών πλοίων επεξεργάζεται το υπουργείο Ναυτιλίας.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Δρ Ευάγγελος Κυριαζόπουλος στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, με θέμα «Βιώσιμα Ναυτιλιακά Καύσιμα – Ευρωπαϊκή Νομοθετική Δέσμη Fit for 55 // Ηλεκτροκίνηση πλοίων» που διεξήχθη σχετικά πρόσφατα.
Η τοποθέτηση του Γ.Γ. Λιμένων για τα ηλεκτρικά και υβριδικά πλοία

Η ηλεκτροφόρτιση / ηλεκτροκίνηση των πλοίων είναι μια από τις εναλλακτικές μορφές μηδενικών εκπομπών που διαφαίνεται να κερδίζει έδαφος στην προσπάθεια μετάβασης σε λύσεις μηδενικών εκπομπών και για την ικανοποίηση των στόχων της Επιτροπής για κλιματική ουδετερότητα στις μεταφορές έως το 2050.

Ωστόσο είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα περίπλοκη, απαιτητική και έντασης κεφαλαίου που απαιτεί συντονισμένες ενέργειες σε αλληλοεπηρεαζόμενα μέρη.

Καταρχήν οι πλοιοκτήτες οι οποίοι θα πρέπει είτε να μετατρέψουν υφιστάμενα πλοία σε υβριδικά που θα δέχονται και ηλεκτροφόρτιση ή να προχωρήσουν σε παραγγελίες νεότευκτων ηλεκτροκινούμενων πλοίων.

Η απόφαση αυτή δεν είναι εύκολη γιατί εκτός του μεγάλου κόστους κατασκευής, η έρευνα και τεχνολογία για την συσσώρευση ενέργειας σε κυψέλες / μπαταρίες εντός των πλοίων είναι ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και η όποια επιχειρηματική απόφαση δεν είναι εύκολη.

Τα ηλεκτροφορτιζόμενα πλοία μπορεί να πλέουν ήδη σε εσωτερικές πλόες και πορθμειακές γραμμές της Β και ΒΔ Ευρώπης, ωστόσο δεν ενδείκνυται ακόμα ως εναλλακτική λύση για την ανοιχτή θάλασσα και τα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας. Επίσης το κόστος μετατροπής είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Έτερη παράμετρος που μπαίνει στην εξίσωση είναι η τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση της ως ναυτιλιακό καύσιμο. Το κόστος αυτό θα πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να αποτελέσει κίνητρο και να δύναται να αξιοποιηθεί από τη ναυτιλιακή βιομηχανία και τους πλοιοκτήτες.

Μια άλλη παράμετρος είναι η υποδομή στο λιμένα η οποία για να λειτουργήσει είναι άμεσα εξαρτημένη από την παροχή της τάσης στο λιμένα μέσω των εθνικών κεντρικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των επενδύσεων που πρέπει να γίνουν για την κατάλληλη αξιοποίηση της υποδομής.

Οι παραπάνω λόγοι ίσως δικαιολογούν και την πολύ αργή διάδοση της από ξηράς παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε λιμένες πανευρωπαϊκά.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έως το 2019 μόλις 44 λιμένες (εκ των οποίων 22 από τους 186 λιμένες του κύριου και 11 από τους 394 λιμένες του εκτεταμένου πανευρωπαϊκού δικτύου) παρέχουν ήδη υψηλής ή μέσης τάσης ηλεκτρική ενέργεια σε λιμένες.

Όσον αφορά τα ηλεκτροκινούμενα σκάφη, στοιχεία για τον παγκόσμιο στόλο αναφέρουν ότι έως το Μάιο του 2020 υπήρχαν μόλις 101 πλοία από τα οποία τα 53 ήταν πλήρως ηλεκτρικά και τα 48 plug-in υβριδικά. Υπήρχαν και άλλα 125 υβριδικά πλοία τα οποία δεν απαιτούσαν σύνδεση με ηλεκτρική υποδομή σε λιμένες.

Στη χώρα μας η ηλεκτροκίνηση πλοίων ουσιαστικά ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια με την υλοποίησης ενός συγχρηματοδοτούμενου έργου, του ELEMED, μέσω του οποίου έγιναν τα πρώτα βήματα για την εισαγωγή του cold ironing ως μεθόδου ηλεκτροφόρτισης πλοίων στο λιμένα της Κυλλήνης που έγινε ο πρώτος λιμένας που εγκαθιστούσε διασύνδεση μεταξύ πλοίου και ξηράς.

Αυτό το project βέβαια ανέδειξε και τα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν από την έλλειψη της απαιτούμενη τάσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέσω του Χρηματοδοτικού Εργαλείου Συνδέοντας την Ευρώπη, οι λιμένες του Πειραιά της Ραφήνας, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου Κρήτης υλοποιούν, ολοκληρώνουν ή ετοιμάζονται να υλοποιήσουν συγχρηματοδοτούμενα έργα μελετών των απαραίτητων τεχνικών, κανονιστικών, χρηματοοικονομικών ζητημάτων καθώς και ζητημάτων ασφαλείας που σχετίζονται με την από ξηράς παροχή ηλεκτρική ενέργεια και την ηλεκτρική πρόωση πλοίων.

Την περίοδο αυτή οριστικοποιείται και δρομολογείται η δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για θέση σε εφαρμογή Κανονισμού για την ασφαλή ηλεκτροδότηση, ηλεκτροφόρτιση, ελλιμενισμό και έλεγχο και πιστοποίηση ηλεκτρικών και υβριδικών πλοίων από το Υπουργείο μας.

Με δεδομένη την Πρόταση Κανονισμού για την ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων που επηρεάζει την από ξηράς παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους λιμένες και τις απαιτήσεις που προδιαγράφονται για τους 25 λιμένες που ανήκουν στο κύριο και εκτεταμένο δίκτυο του Διευρωπαϊκού Διαδρόμου Μεταφορών Ανατολής Αν. Μεσογείου της χώρας κρίνεται απαραίτητη:

-Η συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων Υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη σύσταση Κοινών Ομάδων Εργασίας με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των ζητημάτων που ανακύπτουν από την νομοθετική δέσμη μέτρων ‘Fit for 55’ και την καλύτερη δυνατή διαμόρφωση εθνικών θέσεων κατά την επικείμενη διαπραγμάτευση.

-Η ενημέρωση των Φορέων Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων για τις επικείμενες αλλαγές αναφορικά με τις υποδομές εναλλακτικών καυσίμων και η κατάρτιση μεσομακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης για την τροποποίηση των Master Plan εντάσσοντας τις απαραίτητες αλλαγές κατόπιν αξιολόγησης των αναγκών (από ξηράς παροχή ηλ. ενέργειας, υδρογόνο, αμμωνία).

-Η συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Μεταφορών (ως επισπεύδων Υπουργείο) για την δημιουργία Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής για την Ανάπτυξη της Αγοράς Εναλλακτικών Καυσίμων.

-Η ενθάρρυνση των Φορέων Διοίκησης και Εκμετάλλευσης Λιμένων αλλά και των πλοιοκτητών για τη συμμετοχή τους σε ανταγωνιστικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη πράσινου στόλου σκαφών και την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού στους λιμένες όσον αφορά τις αναγκαίες υποδομές στους τομείς των εναλλακτικών καυσίμων.
Read More »
Προεδρικό Διάταγμα για τα ηλεκτρικά και υβριδικά πλοία επεξεργάζεται το υπουργείο Ναυτιλίας Προεδρικό Διάταγμα για τα ηλεκτρικά και υβριδικά πλοία επεξεργάζεται το υπουργείο Ναυτιλίας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Αιτήσεις για συμμετοχή στο κοινωνικό παντοπωλείο Σουλίου | Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
Αιτήσεις για συμμετοχή στο κοινωνικό παντοπωλείο Σουλίου | Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικάΑπό την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου έως την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου και ώρες 08:00’ – 14:00’ , θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να αιτούνται την συμμετοχή τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Σουλίου .

Δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι οι κάτοικοι του Δήμου Σουλίου ενώ προηγούνται οι ωφελούμενοι με τα εξής χαρακτηριστικά:
-να έχουν μηδενικά ή ελάχιστα εισοδήματα
-δεν πρέπει να είναι δικαιούχοι του ΚΕΑ ( κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης ) και να μην είναι δικαιούχοι του προγράμματος ΤΕΒΑ
-οικογένειες με ανήλικα τέκνα
-οικογένειες με μοναχικά ηλικιωμένα άτομα
-μακροχρόνια άνεργοι
-οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο
-πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λ.π.
-άτομα με αναπηρία.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμπληρώσουν αίτηση συμμετοχής και να την καταθέσουν στο Κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου. Σε περίπτωση που δεν μπορούν μόνοι τους, μπορούν να την συμπληρώσουν στο Κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Σουλίου στο Δημαρχείο στο Γαρδίκι.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται μαζί με την αίτηση είναι τα εξής:
-Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και άδειες παραμονής.
-Μισθωτήριο συμβόλαιο ή λογαριασμό ΔΕΗ ή ΟΤΕ.
-Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
-Εκκαθαριστικό της εφορίας τελευταίου έτους (όλων των ενηλίκων ανά οικία) .
-Κάρτα ανεργίας(εφόσον υπάρχει).
-Βεβαίωση μη συμμετοχής σε ανάλογο πρόγραμμα (εφόσον είναι ετεροδημότης ή κάτοικος άλλου δήμου).
-Απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής ή άλλου δημόσιου φορέα (εφόσον υπάρχει πρόβλημα υγείας).
-Σε περίπτωση αναπηρίας αντίγραφο της βεβαίωσης της επιτροπής που αναγράφει το ποσοστό(εφόσον υπάρχει).

Παρακαλείστε όλοι να τηρείτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του covid-19 κατά την έλευση σας στον χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου !

Το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Σουλίου θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του 100 οικογένειες . Οι ωφελούμενοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο επικοινωνίας που θα δηλώσουν κατά την αίτηση .

Οι ωφελούμενοι που θα εγκριθούν θα είναι δικαιούχοι στο κοινωνικό παντοπωλείο μέχρι την λήξη των επόμενων φορολογικών δηλώσεων.

Κατεβάστε την αίτηση από εδω
Read More »
Αιτήσεις για συμμετοχή στο κοινωνικό παντοπωλείο Σουλίου | Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά Αιτήσεις για συμμετοχή στο κοινωνικό παντοπωλείο Σουλίου | Τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Πεζοπορώντας στα 1644μ, στο μονοπάτι Ελαταριάς – κορυφή Χιονίστρας

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
Πεζοπορώντας στα 1644μ, στο μονοπάτι Ελαταριάς – κορυφή ΧιονίστραςΤο μονοπάτι υπήρξε από τις κύριες οδός πρόσβασης των κατοίκων της Ελαταριάς Παραμυθιάς μέσω της θέσης Σέλωμα Λιβαδιού στην τοποθεσία – περιοχή Λιβαδιού όπου βρισκόταν οι κύριες εκτάσεις καλλιέργειας του χωριού. Η αξιοποίηση του στοχεύει την χρήση σαν κύρια διαδρομή πρόσβασης στην κορυφή του όρους Χιονίστρα 1644 μ. Πλεονέκτημα της διαδρομής είναι ότι διέρχεται μέσα από δάσος ελάτης σε μήκος 2 χλμ. και προσφέρει την πιο σύντομη πρόσβαση στην κορυφή της Χιονίστρας.

Η αφετηρία του μονοπατιού βρίσκεται 120 μέτρα μετά την προσφάτως ανακατασκευασμένη κύρια βρύση του χωριού και κάτω από τον Ιερό Ναό της Παναγίας. Εισέρχεται στο ελατοδάσος στους πρόποδες του βουνού Ραϊδοβούνι. Στην θέση Διάσχιση Χαλικιού το μονοπάτι διέρχεται μέσα στο πυκνό δάσος ελάτης πια από την ανατολική όχθη του ρέματος Χαλίκι μέχρι την θέση Σέλωμα Λιβαδιού Αφού ακολουθήσει χωματόδρομο μήκους 300 μ μέχρι την θέση Αλογότρυπα αμέσως μετά ξεκινάει το τμήμα του μονοπατιού μέχρι το πρώτο μεγάλο πλάτωμα, πριν την συνέχιση της ανάβασης στην δυτική πλαγιά της κορυφής Κακούσι.

Η ανάβαση από το μικρό Λούκι οδηγεί στο δεύτερο το πλάτωμα στη θέση Γούρες. Από το σημείο ξεκινάει το μέρος της διαδρομής όπου ακολουθεί την ανατολική πλαγιά της Χιονίστρας μέχρι τη θέση Χιονότρυπα Πρόκειτε για οπή στην βραχώδη βορειοανατολική πλαγιά διαμέτρου περίπου 5μ και βάθους τουλάχιστον 8 μ. Βάση στοιχείων κυρίως ιστορικών στο πυθμένα της καταγραφόταν η ύπαρξη πάγου ακόμα και τους θερινούς μήνες και ορισμένοι κάτοικοι κατερχόταν για την συλλογή του και την χρήση ή πώληση του σαν μέσο ψύξης.

Το τελευταίο κομμάτι που συνεχίζει στην κόψη δυτικής και ανατολικής πλαγιάς μέχρι την ομώνυμη κορυφή σε υψόμετρο 1644 μ.
Read More »
Πεζοπορώντας στα 1644μ, στο μονοπάτι Ελαταριάς – κορυφή Χιονίστρας Πεζοπορώντας στα 1644μ, στο μονοπάτι Ελαταριάς – κορυφή Χιονίστρας Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Δεν θα λειτουργήσουν 40 σχολεία στην Ήπειρο

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
Δεν θα λειτουργήσουν 40 σχολεία στην ΉπειροΕίκοσι πέντε νηπιαγωγείο και 15 δημοτικά σχολεία δεν θα λειτουργήσουν κατά το νέο σχολικό έτος καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός μαθητών ή δεν υπάρχει καθόλου μαθητικό δυναμικό.

Η σχετική απόφαση από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Τα νηπιαγωγεία τα οποία κλείνουν είναι: Κεραματών, Κυψέλης, Λουτρότοπου, Πέτρας και Ροδαυγής στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, Γκρίκας, Καρβουναρίου, Κεστρίνης και Μαζαρακιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, Αβγού, Ασβεστοχωρίου, Βωβούσας, Βοτονοσίου, Διστράτου, Επισκοπικού, Ηλιόκαλης, Κεφαλοχωρίου, Νήσου, Περιβλέπτου, και Τσεπελόβου στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, Αρχαγγέλου, Βαλανιδορράχης, Βουβοποτάμου και 1ο Ειδικό στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Τα Δημοτικά Σχολεία που κλείνουν είναι: Κομμένου, Παλαιοκάτουνου στην Άρτα, Γκρίκας- Ψάκας, Κεστρίνης και Μαζαρακιάς στη Θεσπρωτία, 25ο, Ασβεστοχωρίου, Κεφαλοχωρίου, Κοντινών, Άνω Λαψίστας, Ματσουκίου, Πλατανούσας, Ποταμιάς Κουκλεσίου και Τσεπελόβου.
Read More »
Δεν θα λειτουργήσουν 40 σχολεία στην Ήπειρο Δεν θα λειτουργήσουν 40 σχολεία στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Σούλι Παραμυθιάς | Ξεκίνησε η προετοιμασία με την πρώτη προπόνηση

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
Σούλι Παραμυθιάς | Ξεκίνησε η προετοιμασία με την πρώτη προπόνησηΤην πρώτη του προπόνηση για την νέα σεζόν υπό τις οδηγίες του coach Κώστα Παππά και παρουσίας της διοίκησης πραγματοποίησε το Σούλι Παραμυθιάς το απόγευμα της 1ης Σεπτεμβρίου 2021 στο γήπεδο ” 49 ΠΡΟΚΡΙΤΩΝ”

Το ΔΣ καλωσόρισε τους νέους ποδοσφαιριστές καθώς και τους παλιούς στο νέο αυτό ξεκίνημα. Ο στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία ενός δυνατού συνόλου, παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο.

Στην προετοιμασία θα ενσωματωθούν και άλλοι ποδοσφαιριστές καθώς η διοίκηση αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα νέα μεταγραφικά αποκτήματα.

Το ΔΣ εύχεται πάνω από όλα μια υγιής χρόνια και με όλα τα μέτρα προστασίας να έχουμε μια ωραία σεζόν.
Read More »
Σούλι Παραμυθιάς | Ξεκίνησε η προετοιμασία με την πρώτη προπόνηση Σούλι Παραμυθιάς | Ξεκίνησε η προετοιμασία με την πρώτη προπόνηση Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από τη θάλασσα 87χρονος

Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από τη θάλασσα 87χρονος Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης, από την θαλάσσια περιοχή ''ΛΟΥΤΡΑ'' Κυανής Ακτής Πρέβεζας, 87χρονος ημεδαπός.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Ιατροδικαστικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πρέβεζας.
Read More »
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από τη θάλασσα 87χρονος Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από τη θάλασσα 87χρονος Reviewed by thespro.gr on Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 02, 2021 Rating: 5

Σελίδες