https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σημερινή τιμή 1,18€

Κάτω από 100 τα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - 619 νέα στην Ήπειρο

Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022
Κάτω από 100 τα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - 619 νέα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 79
ΠΕ Θεσπρωτίας 85
ΠΕ Ιωαννίνων 377
ΠΕ Πρέβεζας 78

Read More »
Κάτω από 100 τα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - 619 νέα στην Ήπειρο Κάτω από 100 τα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - 619 νέα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022 Rating: 5

Το πρώτο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα έχει τραβηχτεί από Θεσπρωτό

Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022
Το πρώτο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα έχει τραβηχτεί από Θεσπρωτό 

Το πρώτο σωζόμενο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα (1847) 
Από τον πρώτο Έλληνα φωτογράφο Φίλιππο Μαργαρίτη 
με καταγωγή από το Μαργαρίτι Θεσπρωτίας. 
Αποδίδει τον Μακεδόνα οπλαρχηγό Παναγιώτη Ναούμ.

EΠIΣHMH ημερομηνία της εφεύρεσης της φωτογραφίας θεωρείται η 19η Aυγούστου 1839, ημέρα κατά την οποία η Γαλλική Aκαδημία Eπιστημών αναγνώρισε και επίσηματη μέθοδο του Louis Daguerre. H νέα εφεύρεση, η δαγγεροτυπία, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στην Eυρώπη και στην Aμερική. Mια από τις πρώτες χώρες όπου εφαρμόστηκε η νέα εφεύρεση ήταν και η Eλλάδα.

Tο 1848 ο Nίκος Mατζουράνης, υποπρόξενος της Eλλάδας στη Bιέννη, δωρίζει στο Σχολείο των Tεχνών μια δαγγεροτυπική μηχανή την οποία χειρίζονται ο Φ. Mαργαρίτης και οι μαθητές του. Για μικρό μόνο διάστημα ενεργό μέρος παίρνει και ο επιστάτης του Σχολείου, ο Kώστας Mακεδόνας. O τίτλος του επιστάτου ήταν τότε αντίστοιχος με αυτόν του διευθυντού σήμερα.

Ο Φωτογράφος Φίλιππος Mαργαρίτης, 
άνοιξε το πρώτο Επαγγελματικό Φωτογραφείο της Αθήνας

Tο 1849 ο Φίλιππος Mαργαρίτης αποφασίζει να ανοίξει επαγγελματικό φωτογραφείο, που είναι το πρώτο της Aθήνας. Oυσιαστικά ήταν μια πρόχειρη ξύλινη παράγκα στην αυλή του σπιτιού του, στην πλατεία Kλαυθμώνος. Tο ανάγγειλε με σχετική «ειδοποίησή» του σε εφημερίδα: «O ζωγράφος κ. Φίλιππος Mαργαρίτης ειδοποιεί τους επιθυμούντας να απεικονίσωσιν εαυτούς διά της Hλιοτυπίας ή να αποκτήσωσιν αντίτυπα μνημείων. Kατοικεί δε ούτος εντός της οικίας ένθα ήτο πρότερον το ανακτοβούλιον απέναντι της Oικονομίας».

O Mαργαρίτης ήταν καλός φωτογράφος. Aυτό αποδεικνύεται από τη βράβευσή του, με αργυρό μετάλλιο, στην Παγκόσμια Eκθεση του Παρισιού το 1855. H φήμη που σύντομα θα αποκτήσει θα φέρει πολύ κόσμο στο φωτογραφείο του. Eτσι, εκτός από τον Oθωνα, την Aμαλία και την Aυλή, θα περάσουν από εκεί πολιτικοί, καλλιτέχνες και όλη η «καλή» κοινωνία της Aθήνας. 

Ο Στρατηγός Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, 
Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Το πρώτο σωζόμενο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα (Δαγγεροτυπία 1847-48), ανήκει σε έναν Μακεδόνα, στον αγωνιστή της Μακεδονίας Παναγιώτη Ναούμ. Η χρωματισμένη αλουμπίνα από τον φωτογράφο που βλέπετε στην τρίτη φωτογραφία απεικονίζει τον Στρατηγό Χριστόδουλο Χατζηπέτρο (1799-1869). Ο Χατζηπέτρος ήταν γνωστός αγωνιστής του 1821 και της Φιλικής Εαιρίας. Πολέμησε στα Τρίκαλα, στην Πόρτα και την Καλαμπάκα και υπήρξε συνεργάτης του Γ. Καραισκάκη. Διετέλεσε επίσης Υπασπιστής του Όθωνα και του Γεωργίου Α’ (Εθνική Πινακοθήκη)

Από τις “Πρώτες Φωτογραφήσεις 1839 -1860” του Άλκη Ξ. Ξανθάκη, Ιστορικού Φωτογραφίας δημοσιευμένο στην Καθημερινή, 14-06-98
Read More »
Το πρώτο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα έχει τραβηχτεί από Θεσπρωτό Το πρώτο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα έχει τραβηχτεί από Θεσπρωτό Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022 Rating: 5

ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022
ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)Η Φανότη ή Ντόλιανη είναι ένας οχυρωμένος αρχαίος οικισμός έκτασης 55 περίπου στρεμμάτων, κτισμένος στην κορυφή απότομου λόφου, που υψώνεται κοντά στην κοίτη του ποταμού Καλαμά στο νομό Θεσπρωτίας. 

Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας θέση που εξασφάλιζε τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. 

Αποτελεί έναν τειχισμένο με διπλό οχυρωματικό περίβολο οικισμό, ο οποίος υπήρξε κέντρο του αρχαίου θεσπρωτικού φύλου των Φανοτέων, που πιστεύεται ότι κατοικούσε στην περιοχή μεταξύ της Μουργκάνας και του μέσου ποταμού Καλαμά. 

Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ., ωστόσο ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές πιστοποιούν την ύπαρξη οργανωμένης κατοίκησης στο λόφο τουλάχιστον από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. 

Σε όλη την έκταση της ακρόπολης είναι σήμερα ορατά νεότερα κτίρια υπό μορφή χαλασμάτων, ως επί το πλείστον, κατοικίες αγροτοκτηνοτροφικού χαρακτήρα. 

Τα νεότερα κτίρια συνδέονται μεταξύ τους με περιβόλους από ξερολιθιά και επικοινωνούν μέσω μονοπατιών, ενώ στο κέντρο του νεότερου οικισμού υπήρχε λιθόχτιστο αλώνι. 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ντόλιανης βρίσκεται περίπου 16 χιλιόμετρα της Ηγουμενίτσας και είναι προσβάσιμος μέσω του ασφαλτοστρωμένου επαρχιακού δρόμου που οδηγεί από την Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων προς την Τ.Κ. Γεροπλατάνου του Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Η απόσταση του χώρου από την Ε.Ο. είναι περίπου 3 χιλιόμετρα.

Read More »
ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022 Rating: 5

Ο Αχέροντας ο Κωκυτός και οι άναστροι ποταμοί του πλανήτη

Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022
Ο Αχέροντας ο Κωκυτός και οι άναστροι ποταμοί του πλανήτη


Από την Στύγα & τον Αχέροντα μέχρι τα υποχθόνια ποτάμια της Ζηλανδίας που φωτίζονται από πυγολαμπίδες, η φαντασία των ανθρώπων εξάπτεται με τη σκέψη των νερών στα έγκατα...

Αναστροι ποταμοί διατρέχουν την κλασική κουλτούρα, και είναι οι ποταμοί των νεκρών. Η Λήθη, η Στυξ, ο Φλεγέθων, ο Κωκυτός και ο Αχέρων ρέουν από τον πάνω κόσμο στην υπογαία – και συγκλίνουν και οι πέντε σε έναν κυκεώνα στη σκοτεινή καρδιά του Άδη. Τα νερά της Λήθης είναι αυτά της αμνησίας, απ’ όπου πρέπει να πίνουν οι νεκροί ώστε να λησμονούν την επίγεια ύπαρξή τους. Η ελληνική λέξη λήθη σημαίνει «λησμοσύνη» και παράγωγό της είναι η αλήθεια, η «απουσία λήθης». Από τη Λήθη, ο Αινείας ταξιδεύει για να συναντήσει το φάντασμα του πατέρα του – μια από τις πολλές ψυχές που, συνωστίζονται στα ξεχειλισμένα νερά, στη μεγάλη κατάβαση του ΣΤ’, Βιβλίου της Αινειάδας. O Χάρων, ο περατάρης, μεταφέρει τις ψυχές των πρόσφατα πεθαμένων στη Στύγα και, για να είναι το πέρασμα ασφαλές, απαιτεί να τοπoθετείται στα χείλη του νεκρού ένας οβολός, ώστε να πληρώσει για τη μεταφορά του στην υπογαία. Ο Φλεγέθων είναι ο ποταμός της ζέστης, της φωτιάς και του κοχλάζοντος αίματος, που πιστεύεται ότι ρέει σε στροβίλους και δίνες, κατεβαίνοντας στα βάθη του Ταρτάρου, της αβύσσου των καταραμένων.

Ο περατάρτης Χάρων στα ύδατα της Στυγός του Κάτω κόσμου. Έργο του Nτορέ

Κάτω από την επιφάνεια, υδροφορείς γεμίζουν και αδειάζουν μες στους αιώνες, υπάρχουν λαβύρινθοι μέσα από τους οποίους το νερό κυκλοφορεί για χιλιετίες, υπάρχουν σπήλαια μεγάλα σαν στάδια, και υπάρχουν υπόγειοι ποταμοί με καταρράκτες, ρεύματα και λιμνάζοντα σημεία.

Ο Κωκυτός είναι ο πιό κρύος από τους πέντε, ο ποταμός του θρήνου, σαρωμένος από παγερούς ανέμους και στερεοποιημένος σε πάγο σε μερικά σημεία. Εκεί που κυλά o Κωκυτός, τα ρεύματά του βγάζουν ασταμάτητες κραυγές πόνου καθώς κατρακυλούν με ορμή και στροβιλίζονται στις καμπές. Ο Αχέρων είναι ο πιο ήρεμος από τους άναστρους ποταμούς, ο ποταμός της θλίψης, όπου ο Χάρων προσφέρει τις υπηρεσίες του. Κυλά τόσο βαθιά στην κόλαση, που κάποιες φορές είναι συνώνυμός της, όπως αταν λέει η Ήρα στην Αινειάδα: «Flectere si nequeo superos, Acheronta jiovebo», «Αν δεν μπορώ να μεταπείθω τους Ουρανούς, θα κινήσω τον Αχέροντα». Ο Φρόιντ χρησιμοποίησε τούτη τη φράση ως μότο στην Ερμηνεία των ονείρων, που η ίδια είναι μια εξερεύνηση των ρευμάτων σε μια ψυχολογική υπογαία – των άναστρων ποταμών του id [Εκείνου] που ρέουν κάτω από την ηλιοφώτιστη επιφάνεια του συνειδητού voυ και εδώ κι εκεί αναβρύζουν με ορμή.


Ο λόγος που η κλασική γραμματεία έχει ποταμούς που βυθίζονται στο σκοτάδι είναι γεωλογικός: πάρα πολύ από το τοπίο όπου αυτή n γραμματεία γράφτηκε και βιώθηκε είναι από τη φύση του καρστικό. Το καρστ -από το σλοβενικό kras- είναι μια τοπογραφία δημιούργημά από τη διάλυση διαλυτών πετρωμάτων και ορυκτών: κυρίως ασβεστόλιθου, μα και δολομίτη, γύψου κ.ά. Το καρστ είναι πάρα πολύ πλούσιο στις υπογαίες του – κι επίσης είναι έδαφος όπου το νερό αρνείχαι να υπακούσει στους συνηθισμένους του τρόπους κίνησης. Η υδρολογία του καρστ είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και όχι ολότελα κατανοητή. Στο καρστ, πηγές βγαίνουν από τη γυμνή πέτρα. Οι κοιλάδες είναι «τυφλές». Ένας ποταμός μπορεί να εξαφανιστεί σ’ ένα σημείο και να εμφανιστεί σ’ άλλο, όπου οι νέοι του γείτονες του δίνουν νέα ονομασία. Λίμνες εμφανίζονται, που δεν έχουν υδάτινες οδούς να κυλούν μέσα τους ή απ’ αυτές, αλλά γεμίζουν από κάτω, καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας στο καρστ ανεβαίνει ή αδειάζει ανάλογα με την εποχή και το νερό (οι «εξαφανιζόμενες λίμνες» που περιέγραψε στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου το 1689 ο Γιόχαν Φον Βάλβασορ, καταγόμενος από την περιοχή που τώρα είναι η Σλοβενία). Καταβόθρες και φρέατα σημαδεύουν το καρστικά τοπία σαν χάσκοντα στόματα, καθιστώντας το καρστ επικίνδυνο στη διάσχιση τη νύχτα ή με χιόνι. Κάτω από την επιφάνεια -αν μπορεί να ειπωθεί ότι το καρστ έχει επιφάνεια- υδροφορείς γεμίζουν και αδειάζουν μες στους αιώνες, υπάρχουν λαβύρινθοι μέσα από τους οποίους το νερό κυκλοφορεί για χιλιετίες, υπάρχουν σπήλαια μεγάλα σαν στάδια, και υπάρχουν υπόγειοι ποταμοί με καταρράκτες, ρεύματα και λιμνάζοντα σημεία.
Οι άναστροι ποταμοί όπως τους απεικόνισε ο Johann Jakob Schluchzer, το 1716

Σε έναν καρστικό τόπο, μπορεί να συμβαίνουν βίαιες καταρρεύσεις τομ εδάφους, όπως στην Ταϊπέι, όπου κυκλικά τμήματα δρόμου εξαφανίζονται θαρρείς κι ένα τέρας κατέβασε με ορμή το πόδι του σε μια διασταύρωση. Η χαρακτηριστική τοπογραφία του καρστ έχει αναπτύξει τις δικές της χαρακτηριστικές γλώσσες μορφής και απουσίας: μια doline (αγγλικά) είναι μια καταβόθρα σαν χοάνη· ένα abime ή gouffre (γαλλικά) είναι ένα σκαμμένο από το νερό φρέαρ που μπορεί να βυθίζεται σε βάθος χιλιάδων ποδιών· μια cenote (ισπανικά) είναι μια κατακρημνισμένη καταβόθρα, πλημμυρισμένη συχνά· ένα okna (σλοβενικά) είναι ένα σημείο όπου το νερό έχει σκάψει ένα διαμπερές πέρασμα μέσ’ από τον βράχο, σαν να δημιούργησε ένα «παράθυρο» στην πέτρα.

Οι Γκουιτσόου και Γιουνάν στην Κίνα· η πεδιάδα Νάλαρμπορ στην Αυστραλία· μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της Φλόριντα· η χερσόνησος του Γιουκατάν στο Μεξικό· η Λευκή Κορυφή, οι Μέντιπ, οι κοιλάδες του Γιόρκσαϊρ και το δάσος του Ντιν στην Αγγλία· οι ασβεστολιθικές χαράδρες και τα ορεινά της κεντρικής και νότιας Γαλλίας – όλα τούτα είναι καρστικά τοπία. Στις Φιλιππίνες ένας παλιρροιακός ποταμός ρέει για πάνω από είκοσι τέσσερα μίλια κάτω από το καρστ, εκ των οποίων έξι μίλια είναι πλωτά. Στο Γουαϊτόμο στη Νέα Ζηλανδία ένας υπόγειος ποταμός φωτίζεται από τον γαλαξία των πυγολαμπίδων Arachnocampa luminosa, που ζουν στην οροφή του σπηλαίου και διαστίζουν την πέτρα της με γαλαξίες μπλε αστεριών ανάμεσα στους σταλακτίτες. Και, εκεί που η βορειοανατολική Ιταλία γειτονεύει με τη Σλοβενία, υψώνεται ένα μακρύ ασβεστολιθικό οροπέδιο γνωστό στα ιταλικά ως II Carso, Καρστ. Βαθιά κάτω από την ανεμόδαρτη, σφυροκοπημένη από τον ήλιο πέτρα του Κάρσο κυλά ένας ποταμός γνωστός ως Ρέκα στα σλοβενικά και Τίμαβο στα ιταλικά – ένας ποταμός με μαιάνδρους κι ορμητικά νερά, που σε κάποια σημεία ρέει σε κάθετο βάθος πάνω από 300 μέτρα κάτω απ’ το φως.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ROBERT MACFARLANE, «ΥΠΟΓΑΙΑ, ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ΣΕ ΜΤΦΡ. ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ.
Read More »
Ο Αχέροντας ο Κωκυτός και οι άναστροι ποταμοί του πλανήτη Ο Αχέροντας ο Κωκυτός και οι άναστροι ποταμοί του πλανήτη Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022 Rating: 5

Χειμερινό bazzar τιμών στα Smart Buys Τριανταφύλλου στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022

Χειμερινό bazzar τιμών στα Smart Buys Τριανταφύλλου στην ΗγουμενίτσαRead More »
Χειμερινό bazzar τιμών στα Smart Buys Τριανταφύλλου στην Ηγουμενίτσα Χειμερινό bazzar τιμών στα Smart Buys Τριανταφύλλου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022 Rating: 5