https://picasion.com/

Κάτω από 100 τα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - 619 νέα στην Ήπειρο

Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022
Κάτω από 100 τα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - 619 νέα στην ΉπειροΑναλυτικά η σημερινή κατανομή των κρουσμάτων
ΠΕ Άρτας 79
ΠΕ Θεσπρωτίας 85
ΠΕ Ιωαννίνων 377
ΠΕ Πρέβεζας 78

Read More »
Κάτω από 100 τα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - 619 νέα στην Ήπειρο Κάτω από 100 τα κρούσματα σήμερα στη Θεσπρωτία - 619 νέα στην Ήπειρο Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022 Rating: 5

Το πρώτο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα έχει τραβηχτεί από Θεσπρωτό

Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022
Το πρώτο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα έχει τραβηχτεί από Θεσπρωτό 

Το πρώτο σωζόμενο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα (1847) 
Από τον πρώτο Έλληνα φωτογράφο Φίλιππο Μαργαρίτη 
με καταγωγή από το Μαργαρίτι Θεσπρωτίας. 
Αποδίδει τον Μακεδόνα οπλαρχηγό Παναγιώτη Ναούμ.

EΠIΣHMH ημερομηνία της εφεύρεσης της φωτογραφίας θεωρείται η 19η Aυγούστου 1839, ημέρα κατά την οποία η Γαλλική Aκαδημία Eπιστημών αναγνώρισε και επίσηματη μέθοδο του Louis Daguerre. H νέα εφεύρεση, η δαγγεροτυπία, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα στην Eυρώπη και στην Aμερική. Mια από τις πρώτες χώρες όπου εφαρμόστηκε η νέα εφεύρεση ήταν και η Eλλάδα.

Tο 1848 ο Nίκος Mατζουράνης, υποπρόξενος της Eλλάδας στη Bιέννη, δωρίζει στο Σχολείο των Tεχνών μια δαγγεροτυπική μηχανή την οποία χειρίζονται ο Φ. Mαργαρίτης και οι μαθητές του. Για μικρό μόνο διάστημα ενεργό μέρος παίρνει και ο επιστάτης του Σχολείου, ο Kώστας Mακεδόνας. O τίτλος του επιστάτου ήταν τότε αντίστοιχος με αυτόν του διευθυντού σήμερα.

Ο Φωτογράφος Φίλιππος Mαργαρίτης, 
άνοιξε το πρώτο Επαγγελματικό Φωτογραφείο της Αθήνας

Tο 1849 ο Φίλιππος Mαργαρίτης αποφασίζει να ανοίξει επαγγελματικό φωτογραφείο, που είναι το πρώτο της Aθήνας. Oυσιαστικά ήταν μια πρόχειρη ξύλινη παράγκα στην αυλή του σπιτιού του, στην πλατεία Kλαυθμώνος. Tο ανάγγειλε με σχετική «ειδοποίησή» του σε εφημερίδα: «O ζωγράφος κ. Φίλιππος Mαργαρίτης ειδοποιεί τους επιθυμούντας να απεικονίσωσιν εαυτούς διά της Hλιοτυπίας ή να αποκτήσωσιν αντίτυπα μνημείων. Kατοικεί δε ούτος εντός της οικίας ένθα ήτο πρότερον το ανακτοβούλιον απέναντι της Oικονομίας».

O Mαργαρίτης ήταν καλός φωτογράφος. Aυτό αποδεικνύεται από τη βράβευσή του, με αργυρό μετάλλιο, στην Παγκόσμια Eκθεση του Παρισιού το 1855. H φήμη που σύντομα θα αποκτήσει θα φέρει πολύ κόσμο στο φωτογραφείο του. Eτσι, εκτός από τον Oθωνα, την Aμαλία και την Aυλή, θα περάσουν από εκεί πολιτικοί, καλλιτέχνες και όλη η «καλή» κοινωνία της Aθήνας. 

Ο Στρατηγός Χριστόδουλος Χατζηπέτρος, 
Αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Το πρώτο σωζόμενο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα (Δαγγεροτυπία 1847-48), ανήκει σε έναν Μακεδόνα, στον αγωνιστή της Μακεδονίας Παναγιώτη Ναούμ. Η χρωματισμένη αλουμπίνα από τον φωτογράφο που βλέπετε στην τρίτη φωτογραφία απεικονίζει τον Στρατηγό Χριστόδουλο Χατζηπέτρο (1799-1869). Ο Χατζηπέτρος ήταν γνωστός αγωνιστής του 1821 και της Φιλικής Εαιρίας. Πολέμησε στα Τρίκαλα, στην Πόρτα και την Καλαμπάκα και υπήρξε συνεργάτης του Γ. Καραισκάκη. Διετέλεσε επίσης Υπασπιστής του Όθωνα και του Γεωργίου Α’ (Εθνική Πινακοθήκη)

Από τις “Πρώτες Φωτογραφήσεις 1839 -1860” του Άλκη Ξ. Ξανθάκη, Ιστορικού Φωτογραφίας δημοσιευμένο στην Καθημερινή, 14-06-98
Read More »
Το πρώτο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα έχει τραβηχτεί από Θεσπρωτό Το πρώτο φωτογραφικό πορτραίτο Έλληνα έχει τραβηχτεί από Θεσπρωτό Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022 Rating: 5

ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022
ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ)Η Φανότη ή Ντόλιανη είναι ένας οχυρωμένος αρχαίος οικισμός έκτασης 55 περίπου στρεμμάτων, κτισμένος στην κορυφή απότομου λόφου, που υψώνεται κοντά στην κοίτη του ποταμού Καλαμά στο νομό Θεσπρωτίας. 

Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας θέση που εξασφάλιζε τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής. 

Αποτελεί έναν τειχισμένο με διπλό οχυρωματικό περίβολο οικισμό, ο οποίος υπήρξε κέντρο του αρχαίου θεσπρωτικού φύλου των Φανοτέων, που πιστεύεται ότι κατοικούσε στην περιοχή μεταξύ της Μουργκάνας και του μέσου ποταμού Καλαμά. 

Πιθανολογείται ότι ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό του 4ου αιώνα π.Χ., ωστόσο ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές πιστοποιούν την ύπαρξη οργανωμένης κατοίκησης στο λόφο τουλάχιστον από τα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ. 

Σε όλη την έκταση της ακρόπολης είναι σήμερα ορατά νεότερα κτίρια υπό μορφή χαλασμάτων, ως επί το πλείστον, κατοικίες αγροτοκτηνοτροφικού χαρακτήρα. 

Τα νεότερα κτίρια συνδέονται μεταξύ τους με περιβόλους από ξερολιθιά και επικοινωνούν μέσω μονοπατιών, ενώ στο κέντρο του νεότερου οικισμού υπήρχε λιθόχτιστο αλώνι. 

Ο αρχαιολογικός χώρος της Ντόλιανης βρίσκεται περίπου 16 χιλιόμετρα της Ηγουμενίτσας και είναι προσβάσιμος μέσω του ασφαλτοστρωμένου επαρχιακού δρόμου που οδηγεί από την Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων προς την Τ.Κ. Γεροπλατάνου του Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Η απόσταση του χώρου από την Ε.Ο. είναι περίπου 3 χιλιόμετρα.

Read More »
ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) ΦΑΝΟΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Ένας αρχαίος οικισμός δίπλα στην κοίτη του ποταμού Καλαμά (+ΒΙΝΤΕΟ) Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022 Rating: 5

Χειμερινό bazzar τιμών στα Smart Buys Τριανταφύλλου στην Ηγουμενίτσα

Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022

Χειμερινό bazzar τιμών στα Smart Buys Τριανταφύλλου στην ΗγουμενίτσαRead More »
Χειμερινό bazzar τιμών στα Smart Buys Τριανταφύλλου στην Ηγουμενίτσα Χειμερινό bazzar τιμών στα Smart Buys Τριανταφύλλου στην Ηγουμενίτσα Reviewed by thespro.gr on Κυριακή, Ιανουαρίου 09, 2022 Rating: 5